Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
kosmiczne te fotki, na prawdę ciekawe rzeczy można u Ciebie obejrzeć.
Masz dużo wolnego czasu, co ?? ;)
pzdr
Czasu jest dość, tylko ochoty niekiedy brakuje :-P
Kaz de Wro
27.09.09, 22:01
O 522. jest na tak, to o czym miałem do Ciebie pisać;-)
ps. na OktoberFest się nie wybierasz
522 i kolejne - bardzo fajne.
ps. na OktoberFest się nie wybieraszW jakim celu? Napić się piwa, czy porobić zdjęcia :mrgreen:
A poważnie, nie mam tyle czasu, żeby tam pojechać a poza tym, nie lubię tłumu. :grin:
Mam troche zaleglosci...bardzo fajne to 522 :grin:
A w ogole to te motywy ze stacji nie przypominaja grzyba po wybuchu bomby atomowej :roll: ??????
522 - bomba :mrgreen:
Tylko wadzi mi ten znak ewakuacyjny, mogłeś go zedrzeć :twisted:
Muszę się kiedyś do Ciebię uśmiechnąć, to możę podpowiesz jak sklejać :wink:
Dzięki za opinie, 522 poszło do galerii. Ciekawe czy tam też się spodoba :roll:
Muszę się kiedyś do Ciebię uśmiechnąć, to możę podpowiesz jak sklejać :wink:Choćbyś się nie wiem jak uśmiechała, to i tak nie powiem :grin: Po prostu nie wiem "jak" :-P
Mogę za to powiedzieć "czym". Ja używam ICE (http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/) (Microsoft Image Composite Editor). Ja mu tylko pokazuję które zdjęcia ma skleić a dalej on sam "działa". Nie mam wpływu na to jak skleja :roll:
522 powstało z tych zdjęć ("z ręki"):
Choćbyś się nie wiem jak uśmiechała, to i tak nie powiem :grin: Po prostu nie wiem "jak" :-P
Mogę za to powiedzieć "czym".
Więc wieeeeelki uśmiech dla Ciebię
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/09/mixedsmiley042-2.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/mixedsmiley042.gif)
Muszę przyznać, że ICE jest naprawdę fajny.
wojciech_gd
1.10.09, 12:28
Podobają mi się zdjęcia,które robisz architekturze za dnia ( mimo, że np. 515 lepiej by wyglądała bez ludzi :) ) ale te w nocy zupełnie do mnie nie przemawiają...jakieś takie szarawe bez wyrazu. Poczekam chyba z komentowaniem, aż zaczniesz znów sesje dzienne zamieszczać:)
Podobają mi się zdjęcia,które robisz architekturze za dnia... ale te w nocy zupełnie do mnie nie przemawiają...jakieś takie szarawe bez wyrazu.)Cieszę się, że dzienne Ci się podobają :).
Co do nocnych, MZ w nocy jest szaro, bo i kolorów jest mniej :wink:. Ciekaw jestem, czy akurat moje nocne do Ciebie nie przemawiają (nie mówię, że te ostatnie są świetne ale mam też inne w Galerii), czy w ogóle nie lubisz nocnych? :roll:
wojciech_gd
1.10.09, 13:57
W nocy lubię zabawę ze światłem:) nigdy nie robię zdjęć zastanym obiektom,, zawsze muszę coś 'domalować', może dlatego te nocne zdjęcie nie przemawiają do mnie:)
W nocy lubię zabawę ze światłem:)..., zawsze muszę coś 'domalować'...Mając tylko aparat i statyw, trudno raczej doświetlać budynek :wink:. Zresztą po co? Niektóre są i tak oświetlone :grin:
ładne, trochę nie ta GO jak dla mnie tylko
Bardzo ładnie umarło lato :)
Panoramka dworcowa miodna.
Podoba mi się motyw. Miła odmiana i ładnie to sfociłeś.
Do ostatniego zdjęcia fajny tytuł wymyśliłeś i sfociłeś też ciekawie :)
Lato umarło
Ten tytuł i fotka dla mnie ;) jeszcze nigdy tak nie tęskniłem za ochłodzeniem a najlepiej przymrozkami :)
pzdr
Dzięki, cieszę się, że się podobało :). W galerii trochę rozbudowana wersja
524
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_latoum-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-38706)
nastrojowe, nieco smutne, świadczą o wrażliwości fotogfafującego :)
Ostatnie świetnie wykonany pomysł. To naprawdę się podoba.
Wanilia, Wiejo - dzięki za ciepłe słowa :)
Zrobiło się jesiennie i takie też zdjęcia.
Słońce już tak nie grzeje ale ciekawie prześwieca przez zarośla:
526- przepieknie światło prześwieca przez nasiona klonu. Piękny temat, poszukałabym ciaśniejszego kadru. Zazdroszczę pomysłu.:)
526- ...poszukałabym ciaśniejszego kadru.Myślisz o czymś takim? :roll:
helmuth bardzo ładnie wyszła Ci ta zabawa ze słoneczkiem :)
524- ciekawy pomysł....podoba mi się.
Ładnie Helmuth :)
Myślałam , że jeszcze ładniejszy byłby kadr w którym mniej "nosków" będzie- takie macro podświelone słońcem.
Przyjemna ta ostatnia seria Helmuth, udany pomysl i wykonanie :grin:
Sama bardzo tesknie za prawdziwa jesienia...... szelestem i zapachem opadlych lisci.
Wstawiłem do galerii takie zdjęcie.
pod arkadami (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-38807)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_PA033317e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-38807)
Pojawiły się komentarze, że szumi. Odszumiłem i wklejam tu do porównania(załącznik), jednak mam pytanie: czy E-520, na ISO400 tak szumi czy to kwestia mojej obróbki? Widziałem zdjęcia na wyższym ISO i nie wyglądały najgorzej. Do jakiego ISO można zdjęć nie odszumiać?
nie wiem jak szumi na 400, ale nie robię więcej jak 100 ISO. W Zamościu zrobiłem na 200 to szum miałem taki, że podejrzewałem uszkodzenie aparatu.
...noo wersja druga znacznie lepsza po samym suficie widać różnice...u mnie w 520 gdy mam włączoną redukcje szumów w podobnych warunkach napewno nie ma takiego ziarna jak w twojej pierwszej wersji.... więc może to kwestia obróbki- wyostrzania naprzykład
Po odszumieniu jest zdecydowanie lepiej. :)
Co do Twojego pytania to niestety ale taki szum to normalka.
Edit: iszi był szybszy, więc poprawiam się: u mnie taki szum to normalka, bez włączonej redukcji szumów. Też mam e520
Po odszumieniu jest zdecydowanie lepiej. :)
Co do Twojego pytania to niestety ale taki szum to normalka.
Edit: iszi był szybszy, więc poprawiam się: u mnie taki szum to normalka, bez włączonej redukcji szumów. Też mam e520
To trzeba włączać redukcje szumów jak się na iso400 robi:cool:
Iszi: no racja, ale ostatnio zauważyłam, że rawy mnie strasznie rozleniwiły ;)
To moze po tym odszumianiu wyostrzyc by sie zdalo,moze tak,abo tak?
To trzeba włączać redukcje szumów jak się na iso400 robi:cool:Redukcja szumów, jak mówi instrukcja, jest do długich czasów:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/2edwr48-1.jpg
źródło (http://i33.tinypic.com/2edwr48.jpg)
Ja mam ustawione na AUTO. Chyba chodzi o Filtr szumów:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/f82yw-1.jpg
źródło (http://i34.tinypic.com/f82yw.jpg)
Ja mam ustawione na STANDARD, może dla ISO400, powinno być MOCNO/HIGH?
To moze po tym odszumianiu wyostrzyc by sie zdalo,moze tak,abo tak?No nie wiem :roll:
Otworzyłem twoje wersję w osobnych oknach i porównywałem wszystkie trzy. Długo nie mogłem dostrzec różnicy pomiędzy moją a Twoją pierwszą. Wreszcie dostrzegłem niewielką poprawę ostrości na pierwszych lampach (tam ustawiałem ostrość podczas robienia zdjęcia) i minimalne przeostrzenie na wycieraczce (LD). Ciekawe jak inni to widzą? Natomiast Twoja druga wersja jest MZ za jasna, pojawiły się wyraźne przepały pod lampami. Poza tym, MZ, jak na nocne zdjęcie jest zdecydowanie za jasne :wink:
Przyznam się że osobiscie kadr, ani tematyka ostatniego zdjęcia mnie nie ciekawi, sztuka dla sztuki, przeszkadza mi i wycieraczka i to coś dużego metalowego. Czekam ma ciekawsze kadry :grin:
Ładny ten korytarz.
Jeśli chodzi o szumy, to zaobserwowałam, że ISO 400 jest zjadliwe pod warunkiem, że nic ciemnego nie trafi się w kadr. Zresztą tak też było na Twoim zdjęciu. W jaśniejszych partiach tak nie dokuczał, ale ciemne drzwi na końcu korytarza już szumiały bardzo.
...ISO 400 jest zjadliwe pod warunkiem, że nic ciemnego nie trafi się w kadr. W jaśniejszych partiach tak nie dokuczał...Fakt najlepiej to widać na suficie- w światłach lamp jest nieźle ale między, już zdecydowanie gorzej :-P
... przeszkadza mi i wycieraczka i to coś dużego metalowego.Rzeczywiście, mogłem podejść kilka kroków do przodu ale wtedu straciłbym większość lamp. To na nich i ich świetle mi zależało.
No cóż- nie wyszło :|
PS
Jak to jest z ustawieniem filtra szumów? Ktoś wie?
Jesienne 526 w sumie na nim tylko bliki są ciekawsze i kadr jakoś nie podchodzi. 526 za to jak i wersja po przekadrowaniu bardzo na tak ze wzgledu na jesienny kolor, kształt i ciekawe plastyczne światło . 527 przyjemny jesienny motyw. 528- ciekawy zamysł jednak przez dużą różnicę w świetle na końcu pojawił się osławiony olkowy szum. Dlatego, że na ciemnym tle trochę dla znawców gryzie w oczy ale tak jest. Budowa kadru fajna, lampy ładnie prowadzą wraz z kolumnami do ciekawych wrót i tutaj brakło troche światła a na dokładkę jeszcze się zmieszało.
Dzięki Wiejo, za szczegółowy komentarz do każdego zdjęcia :)
... lampy ładnie prowadzą wraz z kolumnami do ciekawych wrót ...Te wrota na końcu, to przeszklone zakończenie podcienia, które jest jednocześnie zadaszeniem zejścia do metra.
Czekam ma ciekawsze kadry :grin:No to może ten :wink:?
To samo podcienie z drugiego końca (od zejścia do metro).
Gdybym miała odwagę, chęci i zapał do zdjęć nocnych, poszukałabym kadrów ulicznych takich jak drzewa podświetlone przez latarnie, czy opustoszałe ławki oświetlone takimi latarniami. Czasem takie wyjątkowe światło pojawia się nocą przy delikatnej mgle.
To byłby mój pomysł na zdjęcia wieczorne. Ale od zamysłu do wykonania droga daleka.
Helmuth Ty musisz realizować swoją wizję :grin:
Zawsze chętnie tu zaglądam :grin:
...poszukałabym kadrów ulicznych takich jak drzewa podświetlone przez latarnie, czy opustoszałe ławki oświetlone takimi latarniami. W takim mieście jak Frankfurt, znajdziesz sporo takich miejsc gdzie drzewa są podświetlone. Bezpieczniej jednak samemu i ze sprzętem, szukać tam, gdzie dużo ludzi. Skoro dużo ludzi, to nie ma pustych ławek :grin: Kiedy ławki pustoszeją, lepiej się wynosić- nigdzie nie jest całkiem bezpiecznie (samemu ze sprzętem) :wink:
Dobrze mieć "obstawę" :mrgreen:
Tryptyk liściany na tak.
ps. na Oktober oczywiście na piwo
a i fotę niejedną można cyknąć*
http://eurojoe.com/wp-content/uploads/2008/09/screenhunter_02-sep-23-2345.gif
Chociaż w tym roku życzyli sobie ca 8,70 EURO za litr (mass)
Pozdrawiam
* fotka zapożyczona
Pod arkadami III mam tu podzielone adanie gdyż pierwsze podobało mi się na jak pisałem fajnie prowadzący wzrok kadr to drugie nie jest tak jednoznaczne w tym efekcie natomiast ma lepiej opanowany wylot z perespektywy który harmonizuje z prześwitami po lewej stronie, Można powiedzieć, że drugie jest technicznie lekko lepsze ale wrażenie estetyczne miałem większe przy pierwszym.
Skoro napisałem, że pod arkadami jest zejście do metra to zobaczmy jak tam na dole jest :).
Najpierw jest poziom wejść(wyjść) z kilku kierunków (528,529). Ten poziom jest pod skrzyżowaniem. Schodami (530), schodzi się na poziom peronów.
Najciekawsze schody :grin:
No schody najciekawsze :) takie symetryczne :)
To chyba jedyna rzecz, gzie można tam złapać symetrię :grin:
....nieprawdopodobne mają te metro we Frankfurcie.....
zamkneli specjalnie dla ciebie, czy sie poswieciles i smigales po nocy?
ostatnie niezle- 529 i 530 najlepsze z trojki. troche kosmiczna sceneria i pusto. swinska grypa dotarla ? ;) wstaw ktores do galerii.
zamkneli specjalnie dla ciebie, czy sie poswieciles i smigales po nocy?Było tuż przed godz 23.00 w sobotę, dlatego pusto :)
529 i 530 bardzo fajne. Schody fajne, symetryczne, ale takie oczywiste. Ale to co na uchwyciłeś na 529 jest fajniejsze i też jest symetria :)
Jakaś krótka jesień była tego roku :|
Na pożegnanie jesieni- sianokosy:
Patrząc na to co mam dziś za oknem to na zdjęciu jest środek lata :)
Z metra schody poprzez właściwą Tobie symetrię i podoba mi się również to z centralnym ciekawym filarem. Sianokosy takie zmechanizowane i nie tak skupiajace uwagę.
Sianokosy takie zmechanizowane i nie tak skupiajace uwagę.Takie nie w moim stylu czy takie marne? :-P
Kiedy trafiłem na to zdjęcie i spojrzałem w okno i uświadomiłem sobie, że jesień trwała dwa tygodnie :???: Zrobiło mi się jakoś smutno :cry:
Kiedy trafiłem na to zdjęcie i spojrzałem w okno i uświadomiłem sobie, że jesień trwała dwa tygodnie :???: Zrobiło mi się jakoś smutno :cry:
U mnie zima będzię mniej więcej tak wyglądać cały czas..... wrzucę od czasu do czasu jakąś fotkę żeby smutno nie było
Ja tam jeszcze mam nadzieję na jesień.
No to i tak z was szczesciarze, bo u mnie o jesieni tylko pomarzyc :roll:
W sianokosach brakuje mi jakiejś ciekawej perspektywy żeby kadr stał się malowniczy. Ach jak ja tęsknię za słoneczkiem i zapachem siana:grin:
A mi się podoba:) Bardzo lubię takie "wiejskie" klimaty :)
@wanilia ale zima też ma swoje uroki :D
Marne nie jest. Tylko drzemiące w świadomości sianokosy to konik, kobiety widłami przewracające siano, ustawiane w polu kopki. U Ciebie nowoczesna maszyna z tumanem kurzu robiaca w godzinę wiecej niż ludzie z dwóch wiosek przez dzień. Być może przez szybkość tej maszyny nie czuć zapachu siana i bardziej to miałem na myśli.
Marne nie jest. Tylko drzemiące w świadomości sianokosy to konik, kobiety widłami przewracające siano, ustawiane w polu kopki. Tutaj takich widoków nie uświadczysz od wielu lat, mośe tam gdzie nie da się wjechać maszyną :wink:. Obawiam się, że w Polsce, to też już rzadkość.
532- spokojne zrównoważone zdjęcie. Zachęca do wieczornego spaceru w tym sympatycznym miejscu i jeszcze co ważne jak dla mnie otula ciszą.
Dosyć melancholii :grin:
Jak to dosyc???
Dla mnie ta fotka jest jak najbardziej melancholiczna, taka spokojna cicha uliczka.......nadaje sie na nocne spacery dla zakochanych par.
Jak mowi Wiejo otula cisza i chroni przed wscipskimi spojrzeniami.:-P
Jak to dosyc???
Dla mnie ta fotka jest jak najbardziej melancholiczna, taka spokojna cicha uliczka.......nadaje sie na nocne spacery dla zakochanych par.
Jak mowi Wiejo otula cisza i chroni przed wscipskimi spojrzeniami.:-P
Dokładnie
Jak to dosyc???Pisząc "dosyć melancholii", miałem na myśli przemijanie i tęsknotę za latem i ciepłą, złotą jesienią :wink:
Achaaa, czyli Ty tez sentymantalny gosc jestes :lol:
To przychodzi z wiekiem, takie rozmyślania o przemijaniu :???:
To przychodzi z wiekiem, takie rozmyślania o przemijaniu :???:
Taki WIEK mamy, ja mam takie myśli czym dalej jestem od:-x....a wiekiem nie grzesze
Zmiana tematu czyli powrót do symetrii w architekturze :grin:
Ładne, no normalnie Mondrian, panie :)
Ładne. Nie wiem, czy trochę niżej bym nie ucięła na górze, tak by zostawić wąski pasek. Jak na dole.
Nie wiedziałem, czy mnie nie obrażasz i poszukałem w sieci :mrgreen:.
Piet Mondrian- tego się nie spodziewałem :oops:, chyba przesadzasz (chociaż moja próżność i tak została połechtana :wink:).
Ładne. Nie wiem, czy trochę niżej bym nie ucięła na górze, tak by zostawić wąski pasek. Jak na dole.Ale tam już jest wąziutki pasek- nie ma co obcinać? :roll:
no fajna fotka oczywiście symetryczna :D Tylko nie wiem czy nie jest troszkę krzywo... późno jest to może mi się krzywi:lol:
MZ, to drugie :mrgreen:
Pomóżcie mi wybrać kadr
Jeśli chodzi w zdjęciu o tą alejkę to fota nr 1 :)
Ja wolę drugą wersję, bo wydaje mi się, że:
niebo i tyle asfaltu na pierwszej "nic nie wnoszą", w sensie, że bardziej podkreślony na drugiej przez ciaśniejszy kadr jest zamysł fotografa, takie zaproszenie do wieczornego spaceru wzdłuż rzeki. Poza tym w drugim kadrze wykorzystane są dwa mocne punkty: lewy dolny przez znikającą w oddali alejkę, prawy górny przez latarnię. Dlatego moim zdaniem zdjęcie drugie.
Mnie bardziej podoba się wersja 1 :) Z tych ostatnich fotek bije na mnie jakiś taki.... spokój :)
Ja tez wole drugie, zgadzam sie z Agulka :-P
No to jest remis :grin:
A może w drugą stronę? :wink:
Nadal w mojej opinii "wygrywa" drugie. Nie wiem, może sobie dopisuję historyjkę, ale ten trzeci kadr, jest mniej tajemniczy, taki bardziej oczywisty - jak pójdę tą alejką, to wiem, że dojdę do jakiegoś rozwidlenia, które skieruje mnie na most, bądź do miasta. A na drugim tego nie wiem, przez co mnie, "oglądacza" intryguje. :)
Co nie oznacza, że to ostatnie jest złe, wręcz przeciwnie, ale z tej wrzutki ja wybieram środkowe :)
msz było by lepsze gdyby było zrobione późniejszą porą wtedy ekstra :)
A mnie sie ostatnie podoba, oczywiscie nie bede go porownywac z drugm bo oddaje nieco inna atmosfere.
Jednak obecnosc mostu i zabudowan nic mu moim zadniem nie ujmuje.
Ta sama alejka na dwoch fotkach o roznym klimacie.
Z drugiej strony już nie jest tak spokojnie jak wcześniej :grin: ale też ładnie :)
kowalikster
18.10.09, 10:05
534b.jpg czyli wersja druga mi się o wiele bardziej podoba. Już zostało napisane, że niebo i asfalt za dużo nie wnoszą do wersji A.
Fajnie kontrastuje do tych fotek (a i b) wersja z drugiej strony. Takie szybkie zburzenie wstępnie pokazanego spokoju (o ile rzeczywiście te foty są robione z jednego miejsca tylko w inne strony świata). Mimo wszystko ładne fotki. Mówiłem, już że macie tam ładnie i że umiesz to bardzo dobrze pokazać?
K_Puchatek
18.10.09, 11:50
Oj - ale podzielone zdania - jak dla mnie kadr drugi (czyli 534b) - najbardziej mi pasuje...
Pozdrawiam
... o ile rzeczywiście te foty są robione z jednego miejsca tylko w inne strony świata.Ten sam dzień, ten sam bulwar, miejsca oddalone od siebie o kilkanaście metrów (wolałem najbliższą latarnię, mieć tuż za plecami niż tuż przed sobą)
Mówiłem, już że macie tam ładnie i że umiesz to bardzo dobrze pokazać?Chyba tak ale i tak Ci podziękuję :grin:
A w ogóle kowalikster i K_Puchatek- miło Was znów gościć :grin:
Dziękuję wszystkim, za wypowiedzi o 534 i nie tylko :)
Teraz rzut oka na drugą stronę (to nie jest część kadru 535 :-P)
536
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_PA173357e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39237)
:lol::lol: oczywiscie, ze to nie czesc kadru 535, ale juz w miniaturce zauwazylam, ze to te same zabudowania, ktore widac na fotce z alejki "w druga strone":-P
Ocena w galerii :wink:
534b bardziej mi się podoba bo jest zwarty tematycznie, ma w sobie jakąś intymność i zacisze do spacerków. Na 535- wieżowce po prawej i lewej odarły te alejkę z intymności i przekształciły ją w miejsce do biegania po lub przed pracą. 536 nowocześnie, ciekawie i ładnie w nocnej szacie.
Taki cukierkowy widoczek :wink:
357
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_PA173356e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39286)
Od razu się usprawiedliwię- tam są takie kolory :grin:
Nie podciągałem kolorów, jedyne co grzebałem w kolorach to zdjąłem trochę niebieskiego.
537 w galerii oceniłem ale też i wyczytałem o szumie. Te dwa budynki na dole wydaje mi się, ża mają taką fakturę wykończenia coś jakby czerwone cegły i szare o różnych tonacjach. Kolory naprawdę fajne i ładnie miękko przechodzą.
Te dwa budynki na dole wydaje mi się, ża mają taką fakturę... Też tak to tłumaczę. Nie widzę szumu (lub czegoś, co mogło by być brane za szum) na innych fragmentach zdjęcia.
Jeszcze dwa ujęcia tego obiektu:
Bardzo mi się podoba 539 :roll:
Potwierdzam, żadnych szumów nie widzę a 539 jeszcze lepsze.:)
Potwierdzam, żadnych szumów nie widzę a 539 jeszcze lepsze.:)
Moze na czarno bialym monitorze nie wdzisz:grin:
Odszumiec prawidlowo szum kolorowy-podwojnie w barwie niebieskiej i wyostrzyc prawidlowo-bedzie duzo lepiej.Nawet na tak lekkim pliku po zabawie juz widac efekty na plus.
Jeśli mówisz, że są to ja Ci wierzę. A monitor rzeczywiście słaby mam.
Odszumiec prawidlowo szum kolorowy-podwojnie w barwie niebieskiej i wyostrzyc prawidlowo-bedzie duzo lepiej.Domyślam się, że chodzi o 537 :roll:
Dla mnie same nowości- "szum kolorowy", odszumianie w "barwie niebieskiej" :grin:
Czy mógłbyś coś więcej na ten temat (nie wiem czym Ty odszumiasz, ja używam Neat Image). Jeśli chciałbyś się "pobawić" cięższym plikiem, chętnie podrzucę ORF-a. Chciałbym zobaczyć efekty.
Obróbki można się nauczyć.. kompozycyjnie ostatnie bardzo dobre :)
Mi ten obiekt podoba się w szerszym ujęciu 538 bardziej, niż to z galerii 357, które też jest dobre. Co to za obiekt??
Po naszemu, to Elektrociepłownia Zachód we Frankfurcie :grin:
539 fajne aczkolwiek wolałbym aby komin był w całości odbity w wodzie. W sprawie szumu będę kibicował może Mirek uchyli rąbka tajemnicy.
Chodzilo mi o kanal niebieski a nie kolor-przejezyczenie po prostu.Wstaw gdzie orginala i podaj linka-pobawimy sie.Bo na lekkim pliku to nie za bardzo wychodzi
...wolałbym aby komin był w całości odbity w wodzie.Odbicie jest całe, zdjęcie jest przycięte tuż poniżej odbicia :wink:. Może faktycznie, powinienem trochę miejsca zostawić :roll:
Mirek- na privie masz adres, pokaż efekty i napisz co i jak robiłes :wink:
Dales inny plik.Tak mi wyszedl
o rany czy nie przeginacie... canon plastik wyszedł :)
ale ładnie się prezentuje
........canon plastik??????????????:shock::???:
Dales inny plik.Tak mi wyszedlCoś Ty mu zrobił :shock:
Poprzedni, z lżejszego pliku wyszedł o niebo lepiej. Na PW, masz adres tego orfa z którego zrobiłem 538 (którego przerabiałes). żeby nie było, że inny plik :wink:
Coś Ty mu zrobił :shock:
Bo niegrzeczny byl,to go tylko pomniejszylem.Bo wicie,rozumicie ,wizje trzeba miec.Inne wizje:wink:
Bo wicie,rozumicie ,wizje trzeba miec:wink:
Ty mi to chyba "po złości" robisz :wink:
Te wizje są paskudne! Owszem szumy poprawiłeś ale pojawiły się białe obwódki na krawędziach a to co zrobiłeś z elewacjami z prawej to prawdziwa masakra (masakrer- przepraszam :oops:, to nie jest żadna aluzja :grin:).
Mirek, weź się przyłóż, nie rób wiochy :-P. Na razie najlepsza jest pierwsza "wizja" z lekkiego pliku (helmutek.jpg), z pełnego ORF-a powinna być jeszcze lepsza. Dasz radę, wierzę w Ciebie :mrgreen:
Mam już taki misz masz w oczach, ża dam se spokój. Kopiuję, porównuję na powiększeniach i wychodzi mi, że orginał jest w porządku albo to już nie orginał. Odpocznę.
Helmuth, zapodawaj nowa fotke, bo ta ostatnia bedzie sie nam snic po nocach........ albo bedziemy miec wizje tak jak Mirek :mrgreen:
Wizje miec -dobra sprawa.
Kolejna wizja.Fasada jest wylozona klinkierem i to nie jest szum tylko jej faktura taka wychodzi.Jeszcze mam pare innych-moze powstawiam:wink:
Kopiuję, porównuję na powiększeniach i wychodzi mi, że orginał jest w porządku ...Oryginał, to ja :mrgreen:
Oryginał, to ja :mrgreen:
A ja to wizje:grin:
Juz nie pale tego wiecej-mam co innego:wink:
Juz nie pale tego wiecej-mam co innego:wink:Masz rację, zmień zioło :mrgreen:
Dla odmiany, po nocnej architekturze- jesienny, słoneczny park:
Pierwsze,... pierwsze,pierwsze,pierwsze,pierwsze,pierwsze,pierw sze,pierwsze,
:)
Ostatnie trzy bardzo ładne, malownicze i kolorki przecudne :roll:
Przeszkadzają mi z deka te bruzdy po samolotach ale pewnie blisko lotniska mieszkasz :wink:
Pierwsze,... pierwsze,pierwsze,pierwsze,pierwsze,pierwsze,pierw sze,pierwsze,
:)Czyli 540?
Przeszkadzają mi z deka te bruzdy po samolotach ale pewnie blisko lotniska mieszkasz :wink:We Frankfurcie jest trzecie (chyba?) co do wielkości, lotnisko w Europie. Przy takiej pogodzie, smugi po samolotach długo się utrzymują, są więc "normalnym" obrazkiem :grin: Można więc jak najbardziej przyciąć niebo albo właśnie wyeksponować te "bruzdy". Ja wybrałem to drugie :wink:
Przyzwyczaiłam się że fotografujesz raczej budynki aż tu jesień :) ładnie :wink:
Czyli 540?
We Frankfurcie jest trzecie (chyba?) co do wielkości, lotnisko w Europie.
Zgadaza się ale nie wiem czy wiesz, że Port zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod względem obsługiwanych połączeń międzynarodowych :wink:
Mnie sie podoba 541 i 542, pikne jesienne obrazki.
Owszem na niebie bardziej prosza sie jakies geste chmurki, zamiast tych smug od samolotow ale wiadomo,ze nie zawsze mozna miec wszystkiego na zamowienie :wink:
Chyba, ze Mirek znowu cos "popali" i zapoda inna wizje jesiennego parku:-P:mrgreen:
Zgadaza się ale nie wiem czy wiesz, że Port zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod względem obsługiwanych połączeń międzynarodowych :wink:To fakt, że sporo tu różnych przewoźników. Widziałem sporo, od Kanady przez Chiny do Australii, nie mówiąc o europejskich. Najwięcej jednak jest obsługiwanych samolotów Lufthansy :wink:
Przyjemne w odbiorze ciekawe niebo w 541
Zgadaza się ale nie wiem czy wiesz, że Port zajmuje pierwsze miejsce na świecie pod względem obsługiwanych połączeń międzynarodowych :wink:
Oj cos Ty mnie chyba picujesz,moja droga.Frankfurt nie lezy nad morzem i portu nie ma.Sa tylko male przystanie na rzece.:wink:
Oj cos Ty mnie chyba picujesz,moja droga.Frankfurt nie lezy nad morzem i portu nie ma.Sa tylko male przystanie na rzece.:wink:
Oj, chodziło o port lotniczy mój drogi :wink:
Tak mi się skojarzyło z samolotami.
UFO? W trzcinach? :)
WTF :lol: cóż to jest :)?
Z jesiennych to drzewko na 540 pięknie bocznym światełkiem oświetlone najbardziej wpada w oko. 541 i 542 podobne i sympatyczne a dodatkowo ładne miejsce. 543- to jakiś wypatrzony rodzynek architektoniczny. Myślę, że jest to wysuniety z budynku np. salon.
Tak mi się skojarzyło z samolotami.
UFO? W trzcinach? :)
Miałam takie podejrzenia, że kosmitą jesteś :-P
Helmuth, przyznaj sie...porwali Cie kosmici czy sam chodzac po krzakach trafiles na takie jajowate cudo?????????? :mrgreen: :-P
Domyslam sie, ze jest to fragment jakiegos budynku, ktory ukryles winieta, ale jakos nie potrafie go sobie wyobrazic w calosci.
Byc moze bedzie trzeba cos popalic aby sie zainspirowac :shock::wink:
lolita może masz rację :) ten avatar też jest podejrzany (może to ich baza)
Nie, to nie jest moja "taksówka" :mrgreen:
Myślę, że jest to wysuniety z budynku np. salon.
Domyslam sie, ze jest to fragment jakiegos budynku
Bingo!
Coś, jakby ośrodek dla młodzieży w którym mogą znaleźć różne zajęcia :grin:
Nie, to nie jest moja "taksówka" :mrgreen:
Bingo!
Coś, jakby ośrodek dla młodzieży w którym mogą znaleźć różne zajęcia :grin:
Karamba!!! Ale sobie ktos to zolte jajo wypocil...:shock:
AAAAAA i jaka jest nagroda za odgadniecie zagadki???:-P
Fajnie to BW przedstawiłeś :) nigdy bym się nie domyślił że to coś takiego :)
Mam przynajmniej poczucie jakbym odpowiedział na pytanie w teleturnieju. Po obejrzeniu rozwiązania mam niedosyt, że ten futurystyczny detal wychodzi z tak banalnej ściany.
AAAAAA i jaka jest nagroda za odgadniecie zagadki???:-PNo nie pomyślałem :oops:
Po obejrzeniu rozwiązania mam niedosyt, że ten futurystyczny detal wychodzi z tak banalnej ściany.W ogóle jakaś radosna wizja architekta :wink: Kosmiczne jajo w drewnianej ścianie a z przodu sadzawka z trzcinami :roll:
K_Puchatek
24.10.09, 19:29
... W ogóle jakaś radosna wizja architekta :wink: Kosmiczne jajo w drewnianej ścianie a z przodu sadzawka z trzcinami :roll:
Niby Twoje klimaty a jakoś tak "inaczej"...:wink:
Pierwsze ujęcie najciekawsze - faktycznie jak jakieś UFO...
Pozdrawiam
ups.... fantastycznie się tu zrobiło :wink::grin:
Pozdrawiam :grin:
Dzięki za odwiedziny i komentarze :grin:
Teraz mniej kosmiczne, choć też z niebem ma coś wspólnego :wink:
Oryginalny okrągły "świetlik" w dachu :)
Świetlik, niby nic a przyjemnie się ogląda.
Świetlik, niby nic a przyjemnie się ogląda.
Cóż można dodać.:)
Jeszcze jeden jesienny pejzaż:
545
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_PA193389e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39547)
Ha, dobre, pokapowałem się o co chodzi, choć na początku percepcja łatwo się daje zwieść.
Tego lecącego ptaszka czy ważkę mogłeś wystemplować - wygląda jak syf na matrycy. Kadr klasyczny, przyjemny, ładnie zrównoważony. Miło się ogląda.
Lubię takie eksperymenty i zaskakiwanie widza. Lewa strona kadru trochę "rozmywa" temat. Jakby ciut wężej zyskało by na przejrzystości.
jakoś nie trafia :) zbyt oryginalne :)
Trzeba jakoś przykuć uwagę "oglądacza" :-P
Dobrze wykombinowales Helmuth, moim zdaniem w dobrym kierunku :grin:
Trzeba jakoś przykuć uwagę "oglądacza" :-P
I to się udało w 100%:)
kowalikster
29.10.09, 10:30
Fajne to ostatnie. Zacząłem wnikać dlaczego i czym pofalowałeś drzewa.
Zacząłem wnikać dlaczego i czym pofalowałeś drzewa.Papier mi się zmarszczył jak naświetlałem :mrgreen:
1 listopada już blisko, więc trochę w tym nastroju ale nie znicze i groby :grin:
546
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_PA293475e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39602)
Ostatnie zdjęcia mi się bardzo pododba. Kolumny ładnie prowadzą wzrok by się w końcu zatrzymać na to "złote" drzewo :roll:
A gdzie było robione? To zamek jakiś ?
A gdzie było robione? To zamek jakiś ?Nie, to nie zamek :-P.
Tam z lewej strony, w środku tej kolumnady, jest wejście do kaplicy na Cmentarzu Głównym we Frankfurcie :grin:
Ladna fotka, faktycznie ladnie nas prowadzisz przez ten korytarz do tego zlocistego drzewka, jak juz zreszta wspomniala Lolita.:wink::grin:
Dziękuję za komentarze, cieszę się, że się podoba :grin:
Następne "cmentarne" :-P
Piękne miejsce, przyjemne zdjęcie, brakuje tylko niebieskiego nieba i mocniejszego wyostrzenie. Dla mnie , mimo wszystko, lepsze- ciekawsze niż poprzednie :)
..... tak jakby lekuchno budynek leciał w prawo, czy to możliwe?....
..... tak jakby lekuchno budynek leciał w prawo, czy to możliwe?....
Chcesz się pokłócić :evil: :mrgreen:
Chyba jednak nie leci :grin:
...brakuje tylko niebieskiego nieba i mocniejszego wyostrzenie.Był mglisty poranek i nie chciałem tego maskować :wink: Wydaje mi się, że sam budynek jest wystarczająco ostry.
546 - rewelacyjne miejsce, doskonałe warunki na uwiecznienie. Nie wiem jednak, dlaczego nie uczyniłeś z tego drzewa na końcu tunelu motywu przewodniego, lub takiej wyraźnej wisienki na torcie. Niepotrzebnie skupiłeś się na ławce i koszu - ja bym dał dwa kroki do przodu, wmanewrował w kadr wyjście z tunelu tak, aby drzewo stało w okazałości. Oczywiście, z uwzględnieniem kolumn i sufitu. (bez niepotrzebnych prześwitów poza kolumny na boki).
Tak czy siak - zdjęcie bardzo udane.
Ostatnie - szczerze mówiąc, nie porywa. Brak światła jest zrozumiały, taki dzień. Ale czegoś mi brakuje.
...ja bym dał dwa kroki do przodu, wmanewrował w kadr wyjście z tunelu tak, aby drzewo stało w okazałości.Tylko wtedy straciłbym łuk (a zależało mi na nim) z pierwszego planu.
Ostatnie przez obłe kształty kaplicy, aurę, alejkę takie wprowadzające melancholię. Nie powiem, że mnie porywa ale też i nie prześliznęłem się po nim.
Ostatnie przez obłe kształty kaplicy, aurę, alejkę takie wprowadzające melancholię. Tak mnie "naszło" przed Świętem Zmarłych. Wybrałem się na tutejszy cmentarz, akurat pogoda się dostroiła do nastroju :wink:
Jeszcze jedna budowla z cmentarza:
Osobiście wolę jak pokazujesz miasto :) z ostatniej serii, drugie MZ najlepsze... :)
Osobiście wolę jak pokazujesz miasto :) :)
Muszę się z tym zgodzić. A jeśli chodzi o ostatnie to jak dla mnie nr 3.
No miasto Ci lepiej wychodzi :) Idzie Ci dobrze symetria więc 2 :)
Też wybieram drugie. Ale popraw dolną krawędź zdjęcia, bo zostały ślady prostowania ;)
Ja z reguły mam ustawiony jakiś inny kolor tła niż biały, przez co takie obwódki od razu rzucają się w oczy.
EDIT: Teraz jest ok... Ale naprawdę widziałam biały paseczek na dole drugiego zdjęcia :roll: I to kilka razy klikałam w fotkę, żeby zobaczyć, czy to np. skórka nie prześwituje i nie daje takiego wrażenia... Sorki za ten post, obiecuję, że jak zacznę widzieć różowe słonie to odstawię to świństwo ;)
No miasto Ci lepiej wychodzi :)
Znaczy, że te zdjęcia marne? :roll:
...obiecuję, że jak zacznę widzieć różowe słonie to odstawię to świństwo ;)To nie wina tego świństwa, tam rzeczywiście był paseczek :-P (dzięki :wink:)
Ale skoro świństwo, to może faktycznie lepiej odstawić :mrgreen:
fotka dobra tylko że od Ciebie się wymaga czegoś więcej :) Wiesz Ty już wyższy level jesteś :)
Nie mam ostatnio zapału do łażenia po mieście :-P.
Resztki słońca, wolę wykorzystać na spacery nad wodą, po lesie i szukanie kolorów jesieni. Dlatego pomęczę Was trochę "widoczkami" :grin:
fajne te nad wodą :) podobają mi się takie odbicia :)
ostatnie fajnie wyostrzone tak jak lubię..
kolory jakoś przygaszone, powalczyłbym tu z poziomami i krzywą
kadrowo - tak sobie, ciasnawo z deka
pzdr
No proszę nie tylko miejskie ale i krajobrazowe. Ciekawa odmiana.:grin:
O jaki tu fajny wątek a ja w nieświadomości żyłem....
Dla mnie wciąż 545 wymiata (to odwrócone odbicie) :)
Dlatego pomęczę Was trochę "widoczkami" :grin:
Jeżeli chodzi o mnie to możesz mnie tak męczyć cały czas :roll:
Widoczki niczego sobie, ale zgadzam sie z Tommy G, ze troche przygaszone. Daj troche czadu po suwakach Helmi :mrgreen:
Spróbujcie sami, w wątku "Co poprawić w tym zdjęciu" (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=564863#post564863¸), ja popatrzę :wink:
Starałem się zlikwidować czerwony zafarb- wyszło jak wyszło.
Jeszcze dwa widoczki:
551- ładna jesienna alejka sympatyczny widoczek 552 i 553 ładne odbicia ale tutaj jakby w kolorze brakło światła. Złote liście nie skrzą blaskiem są trochę przygaszone i nie dają takiego efektu. 554- no tutaj jest to czego poprzednio mi brakowało a więc światełko zagrało na listkach. 555- las lubię i podoba mi się gierka przenikających ścianę drzew promieni. Strumyczek dodaje scenie uroku.
Spróbujcie sami, w wątku "Co poprawić w tym zdjęciu" (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=564863#post564863¸), ja popatrzę :wink:
Kobieta pracujaca jestem, nie mam czasu na obrobke wlasnych fot , a chcesz abym Twoje masakrowala... :roll::lol::lol:
Ja tak sobie tylko w myslach kombinuje :-P
...chcesz abym Twoje masakrowala... :roll::lol::lol:
Lepiej cudze niż własne :mrgreen:
Lepiej cudze niż własne :mrgreen:
...dziwne, ze jako kobiecie nie przyszlo mi to do glowy...:lol::lol::lol:
Pomimo tego, że robisz bardzo dobrze architekturę, zdjęcia przyrody nie odstępują od poziomu, bardzo lubię takie klimaty, jak na Twój wątek to niezła odskocznia od głównego tematu Twoich prac.
W galerii odświeżono Twoją zimową fotę, jest niezmiennie piękna, przyjemnie się robi na jej widok - chociaż nie powinno ;) bo na dworze dzisiaj zimno, że szok - ale Twoja fota jest inna, cieplejsza ;)
(właśnie wróciłem z lasu, dokarmiałem ptaszki)
pzdr
...właśnie wróciłem z lasu, dokarmiałem ptaszki
Czyli będą zdjęcia :roll:?
P.S. A swoją drogą hard z Cebię gość! W taką pogodę po lesie łazić... brrrr :???:
P
W galerii odświeżono Twoją zimową fotę, jest niezmiennie piękna, przyjemnie się robi na jej widok - chociaż nie powinno ;) bo na dworze dzisiaj zimno, że szok - ale Twoja fota jest inna, cieplejsza ;)
pzdr
Jam to nie chwaląc się uczynił. I również muszę przyznać, że krajobrazy w Twoim wykonaniu dadzą się lubić.:grin:
Dziękuję wszystkim za ciepłe komentarze o moich ostatnich "niearchitektonicznych" zdjęć :grin:
Pomimo tego, że robisz bardzo dobrze architekturę, zdjęcia przyrody nie odstępują od poziomu, bardzo lubię takie klimaty, jak na Twój wątek to niezła odskocznia od głównego tematu Twoich prac.Takie widoki/pejzaże, to drugi temat który lubię fotografować. Ostatnio go u mnie sporo, bo chcę wyleźć z szuflady "architektura", do której zostałem "wciśnięty". Cieszę się, że architektura w moim wykonaniu się podoba ale ciasno mi w tej szufladzie :wink:. Nie widzę lepszego sposobu na podniesienie swoich umiejętności w temacie "krajobraz", jak pokazywanie swoich zdjęć i wsłuchiwanie się w komentarze :) Czasem uda się zrobić zdjęcie, które się podoba (tak jak ten zimowy widok o którym mówisz :))
Jam to nie chwaląc się uczynił. I również muszę przyznać, że krajobrazy w Twoim wykonaniu dadzą się lubić.:grin:
Dzięki :grin:
Mam nadzieję, że kiedyś będę kojarzony zarówno z architekturą jak i krajobrazem :grin:
Dzięki :grin:
Mam nadzieję, że kiedyś będę kojarzony zarówno z architekturą jak i krajobrazem :grin:
Powiem, że po obejrzeniu Twoich innych prac zaczynam zmieniać swój osąd.:grin:
No to teraz masz dwie szuflady :mrgreen:
No to teraz masz dwie szuflady :mrgreen:Zawsze to luźniej, niż w jednej :mrgreen:
Kiedyś, może poszukam następnej (następnych)? :wink:
Czyli będą zdjęcia :roll:?
P.S. A swoją drogą hard z Cebię gość! W taką pogodę po lesie łazić... brrrr :???:
Zdjęcie - mam nadzieję , że będą - oczywiście dzisiaj ich nie robiłem, zrobiło się bardzo zimno więc częściej dokarmiam ptaszki. Cza na zdjęcia to tylko niedziela, ewentualnie sobota, więc nie będzie łatwo ;)
pzdr
Po obejrzeniu Waszych propozycji w wątku "Co poprawićw tym zdjęciu", "popełniłem" taką wersję
553a
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_PA3035501soe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39825)
Dwie lub więcej szuflad to dobra opcja :grin:
Całkiem przyjemny jesienny widoczek wyszedł. Na tym do przeróbek brakowało mi światełka które teraz zagrało na barwach.
Ostatnie po przeróbkach nabrało tego klimatu który lubię. I jak napisał Wiejo: "światełko zagrało na barwach".:grin:
Ja tez wole ostatnie po "makijazu" :mrgreen:
Jeszcze jeden jesienny pejzaż:
545
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/10/thumb_PA193389e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-39547)
Superowe ujecie....
553a - bardzo ładne, z klimatem i te kolorki faktycznie śliczne
545 - chyba wolę oryginał
545 - chyba wolę oryginałTo jest oryginał, nie było żadnej przeróbki :roll:
To jest oryginał, nie było żadnej przeróbki :roll:
Heh, masz rację, wydawało mi się że wstawiłeś je drugi raz po modyfikacjach.
To pewnie przez późną porę - nauczka: oceniać fotki w pełnej przytomności umysłu :cool:
Pogoda nie sprzyja fotografowaniu pejzaży, chyba będzie trzeba poczekać aż śnieg spadnie albo mgły się pojawią :grin:
Tymczasem parę "nocnych" zdjęć, bo jakoś wieczorem pogoda tak nie przeszkadza, jeśli tylko nie pada :wink:
W galerii jest zdjęcie
556
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_PB133618fe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40100)
Z tego samego miejsca zrobiłem też inne. Tu zakłady chemiczne, bogato oświetlone w nocy.
o ile dobrze mi odczytało exifa z 556:
Exposure Time: 15.000 s
Aperture: f/8.0
ISO equiv: 100
to spróbuj ustawić większą przysłonę (prawie maksymalną), na latarniach powinny się pojawić przyjemniejsze gwiazdki.
Sam kadr i wykonanie jest ok
co do dwóch ostatnich to coś niedobrego dzieje się z jakością, szczególnie niebo. Dziwne kolorowe plamy ni to szum ni to jakaś kompresja
No z niebem jest coś nie tak :( ale sam odbiór zdjęcia przyjemny, podobają mi się światła :)
:shock:A ja cicho siedzialam, bo myslalam ze to tylko na moim monitorze.
Ale Tommy_G ma racje, ja tez widze na wszystkich fotkach w gornej czesci nieba jakies ciemnozielone i inne kolorowe plamki, z jakoscia tez cos nie tak, ale tylko na gorze.
Ale generalnie fajne foty, jakos specialnie przypadla mi do gustu pierwsza z zakladow chemicznych :grin:
Bardzo fajne te dymki z kominów. Nie myślałem, że zdjęcie robione nocą da taki efekt.
...spróbuj ustawić większą przysłonę (prawie maksymalną), na latarniach powinny się pojawić przyjemniejsze gwiazdki. Szczerze mówiąc- zapomniałem o tym :oops:
co do dwóch ostatnich to coś niedobrego dzieje się z jakością, szczególnie niebo. Dziwne kolorowe plamy ni to szum ni to jakaś kompresja
No z niebem jest coś nie tak :cry:
...ja tez widze na wszystkich fotkach w gornej czesci nieba jakies ciemnozielone i inne kolorowe plamki, z jakoscia tez cos nie tak, ale tylko na gorze.Przyglądałem się długo i tylko na 557 dostrzegłem wyraźnie to o czym mówicie. Nie mówię, że na pozostałych zdjęciach jest wszystko OK. Jednak tylko na tym, kiepska jakość nieba rzuca się w oczy. Długo kombinowałem z różnymi obróbkami i mam swoją teorię :wink:
Na wszystkich zdjęciach jest b. ciemne niebo, lekko zamglone i podświetlone od spodu różnymi światłami. Różne światła powodują powstanie różnokolorowych plam na lekko zamglonym niebie, pojawiają się oświetlone i zacienione obszary tej mgiełki. Jakakolwiek zabawa balansem kolorów, powoduje wyolbrzymienie tych plam. Próba rozjaśnienia powoduje wzmocnienie "kaszy" (mgiełka).
Może moja teoria jest mocno naciągana ale po wielu próbach z obróbką 557 wydaje mi się słuszna. Może się mylę :roll:
Na 557, faktycznie przegiąłem z zabawą kolorami. Na 558 myślę, że jest do przyjęcia- gdyby nie poprzednie zdjęcie, nikt nie zwróciłby uwagi :-P
Poprawiłem 557, co teraz myślicie?
No jakaś poprawa jest ale ideału nie ma :) Jak Ty sobie z tym nie poradziłeś to to chyba nie do odratowania :D
jest lepiej ale szczerze mówiąc wygląda mi to na banding prosto z puszki (chociaż musiałbym zobaczyć czy na oryginale to też występuje). Nie wiem czy używasz opcji odszumiania ale pamiętam że gdy miałem 510'tkę tą funkcję miałem włączoną.
Robiłeś te zdjęcia w rawach czy jpg?
jest lepiej ale szczerze mówiąc wygląda mi to na banding prosto z puszki (chociaż musiałbym zobaczyć czy na oryginale to też występuje). Ciekaw jestem Twojej opinii, link do orf-a masz na PW
Nie wiem czy używasz opcji odszumiania ale pamiętam że gdy miałem 510'tkę tą funkcję miałem włączoną.
Robiłeś te zdjęcia w rawach czy jpg?Mam ustawione:
red. szumu- auto
filtr szumu- standard (może należałoby ustawić "mocno", przynajmniej do nocnych?)
Zdjęcia robię w RAW-ach (bez jpg-ów)
edit
PS
Jak Ty sobie z tym nie poradziłeś to to chyba nie do odratowania :DPrzeceniasz mnie :-P
Ostatnie zdjęcie taka szara, smutna rzeczywistość, depresyjne :) :wink:
Może nie powinienem ruszać twego zdjęcia ale jakoś tak nie mogłem sie powstrzymać ;) na szybciocha takie cóś mi wyszło.
Z nocnych 557 wpada w oko za sprawą ładnie rozmytego dymu z kominów. Pozostałe dają poczucie głębokiej nocy przyjemnie i delikatnie rozświetlone. Odnosnie nieba zafarby są widoczne, ale Twoja teoria może być słuszna.
... jakoś tak nie mogłem sie powstrzymać ;) No i bardzo dobrze :grin:, podoba mi się Twoja wersja. To z 557 czy 557a?
Odnosnie nieba zafarby są widoczne, ale Twoja teoria może być słuszna.Dzięki! Znaczy, że jeszcze nie całkiem zwariowałem :mrgreen:
Nadal są palmy :)
----------------
Nie przeceniam :)
Ciekaw jestem Twojej opinii, link do orf-a masz na PW
Mam ustawione:
red. szumu- auto
filtr szumu- standard (może należałoby ustawić "mocno", przynajmniej do nocnych?)
Zdjęcia robię w RAW-ach (bez jpg-ów)
raw jest ok, plamy na niebie to w 100% wynik obróbki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mz. powodem "plam" jest to że zdjęcie jest mocno niedoświetlone... bo robione późno w nocy przy kiepskim ulicznym oświetleniu. W takich przypadkach albo przepalą się lampy albo nie doświetli się reszta i później przy wyciąganiu szczegółów wychodzi ostry szum (chyba że retusz warstwami). Generalnie najlepiej robić nocne gdy niebo nie jest całkiem ciemne (takie pół na pół) albo robić w ciemności przy bogatym oświetleniu (co we Frankfurcie nie jest możliwe)
wiem że można by jeszcze dużo lepiej ale tak na szybko to ja to widzę tak:
:shock:A ja cicho siedzialam, bo myslalam ze to tylko na moim monitorze.
Ale Tommy_G ma racje, ja tez widze na wszystkich fotkach w gornej czesci nieba jakies ciemnozielone i inne kolorowe plamki, z jakoscia tez cos nie tak, ale tylko na gorze.
Ale generalnie fajne foty, jakos specialnie przypadla mi do gustu pierwsza z zakladow chemicznych :grin:
Nadal są palmy :)
No ja też się nie odzywałem ;) Plamy, paski itp Chyba za dobre monitory mamy ;)
Kadry bardzo przyjemne - mój klimat. Szkoda, że nie mam w Toruniu z kim połazić po nocy :(
wiem że można by jeszcze dużo lepiej ale tak na szybko to ja to widzę tak:Czy całą "zabawę" z jasnością, kontrastem, balansem itp załatwiłeś przy wywoływaniu, czy jeszcze w jpg-u coś robiłeś?
Szkoda, że nie mam w Toruniu z kim połazić po nocyPewnie bym z Tobą połaził :). Miło wspominam Toruń- mieszkałem na Podgórzu 12 lat :grin:
Czy całą "zabawę" z jasnością, kontrastem, balansem itp załatwiłeś przy wywoływaniu, czy jeszcze w jpg-u coś robiłeś?
50% przy wywoływaniu rawa (niestety okazało się że mój PS nie obsługuje 520'tki więc musiałem w Olympus studio)
50% w PS (pracowałem na tiffie - głównie krzywe i poziomy)
50% przy wywoływaniu rawa (niestety okazało się że mój PS nie obsługuje 520'tki więc musiałem w Olympus studio)
50% w PS (pracowałem na tiffie - głównie krzywe i poziomy)
Podoba mi się, nie ma tych cholernych, kolorowych smug na niebie. Może mam za kiepski monitor i nie mogę tak subtelnych poprawek wykonać? :roll: Jutro popróbuję :grin:
i plam praktycznie nie ma :)
No i bardzo dobrze :grin:, podoba mi się Twoja wersja. To z 557 czy 557a?
557.jpg - oczywiście jeżeli ma to jeszcze znaczenie.
Pozdrawiam
Wylepiony
Ma! Usunąłeś z jpg-a to co szpeciło, czyli te smugi. Na 557a były mniej widoczne. Duże uznanie :grin:
Zainspirowany Twoją ramką, patrząc na wersje Twoją i Tommy'ego, wykonałem taką wersję:
557b
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40219)
I jeszcze jedno z tego wieczoru. Pierwszy raz zobaczyłem "dwukierunkową" śluzę. Zależnie od kierunku (w górę czy w dół rzeki), barka wpływa w "swoją" śluzę. Obie działają niezależnie tak, że w śluzach mogą się spotkać barki płynące w przeciwnych kierunkach- jedna jest podnoszona a druga opuszczana równocześnie.
559 Są plamy:) Może przez barwę nieba są bardziej widoczne :)
Ma! Usunąłeś z jpg-a to co szpeciło, czyli te smugi. Na 557a były mniej widoczne. Duże uznanie :grin:
Zainspirowany Twoją ramką, patrząc na wersje Twoją i Tommy'ego, wykonałem taką wersję:
557b
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40219)
Ja wciąż widzę niebieskie pasy zarówno na niebie jak i wodzie :(
Ja wciąż widzę niebieskie pasy zarówno na niebie jak i wodzie :(W którym zdjęciu, bo już się gubię :grin:
Jeśli chodzi o 557b, to napisałem pod zdjęciem: "zdecydowałem się na taką wersję i tej wersji będę się trzymał ;)"
A poważnie, to ja nie widzę nic, do czego można się przyczepić. Albo mam coś z okularami (pewnie już za słabe ;)) albo kiepski monitor :roll:. A może mam po prostu selektywny wzrok i widzę krzywo a nie widzę kolorowych pasów? :roll::grin:
Na 559 ponownie plamy wyszły. Fajnie opanowane światła i przyjemny motyw ale z tym niebem dzieje się nie dobrze. Po przeczytaniu całoci dotyczącej tych plam myślę, że to zachowanie matrycy w takich warunkach. Jak światło opanowane i przyjemne to ciemne partie obrazu pozostają w głębokim niedoswietleniu co skutkuje plamami.
559 Są plamy:) Może przez barwę nieba są bardziej widoczne :)
Na 559 ponownie plamy wyszły.Macie rację :oops:
Po przeczytaniu całoci dotyczącej tych plam myślę, że to zachowanie matrycy w takich warunkach. Jak światło opanowane i przyjemne to ciemne partie obrazu pozostają w głębokim niedoswietleniu co skutkuje plamami.Pewnie masz rację co do zachowania matrycy. Zauważyłem, że próba rozjaśnienia tego ciemnego nieba, skutkuje ziarnem, plamami itp efektami.
Zauważyłem też, że obraz w wątku, wygląda gorzej niż u mnie w Gimpie :???:. Zacząłem kombinować i stwierdziłem, że przyczyną jest jasny (domyślny) "kolor wyściółki płótna" (tła na którym pokazywany jest obraz w Gimpie). Zmieniłem kolor (Preferencje > Okna z obrazami > Wygląd > Wybrany kolor wyściółki płótna), na kolor zbliżony do koloru tła w OC. Teraz obraz w Gimpie i w wątku, wygląda tak samo :)
Może inni do tego doszli wcześniej :roll:. W każdym razie polecam zmianę tła w Gimpie :grin:
Poniżej poprawiona wersja:
to niekoniecznie musi byc matryca. czesto gesto jakiekolwiek tego typu manipulacje owocuja wlasnie szumem/plamami/innymi cudami. zdarza sie to gimpie, zdarza w szopie. po prostu obrabiaj mniej inwazyjnie, albo znajdz inne sposoby. moze by nie zaszkodzilo tez odszumianie pewnych partii obrazu- niekoniecznie calosci.
...moze by nie zaszkodzilo tez odszumianie pewnych partii obrazu- niekoniecznie calosci.Próbowałem i efekt czasem jest jeszcze gorszy. "Kaszka" na niebie potrafi się "zbić" w większe plamy.
Znalazłem jeszcze jedną możliwą przyczynę problemów z niebem. Miałem ustawioną Gradację w aparacie, na AUTO. Może aparat "wyciągnął" już szczegóły z cieni (niebo) i moja ingerencja w cienie tylko pogorszyła sprawę?
Dalszy ciąg moich nocnych zmagań:
560
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_PB1536778s1fe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40256)
Hi, hi, jeszcze do niedawna byles perelka a teraz naprawde mily z ciebie gosc ...... :roll: zgadzam sie z tym :mrgreen:
Pierwsza fota z ostatniej wrzutki oceniona w galerii.
Chyba tez bym ja widziala troche bardziej z bliska, tak jak kaczy, ale to juz kwestia gustu :cool:
Natomiast przy drugiej mam wrazenie, ze troche krzywo wyprostowales:-P
Hi, hi, jeszcze do niedawna byles perelka a teraz naprawde mily z ciebie gosc ...... :roll: zgadzam sie z tym :mrgreen:
:shock::shock::shock::?:
Ale o co chodzi? :roll:
Natomiast przy drugiej mam wrazenie, ze troche krzywo wyprostowales:-PZbieżność jest, owszem ale krzywe- niemożliwe :wink:
Dobre te 2 ostatnie zdjęcia nocne ze wskazaniem na pierwsze. Ciekawy motyw.
Natomiast na tym drugim znów to niebo jest brzydkie. Tak myślę i myśle i wróciłam do swoich zdjęć nocnych z E-510, ale u mnie to wygląda normalnie. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tych plamek / pasów. Ale przyszło mi do głowy, żebyś może spróbował dla odmiany wyłączyć filtr i redukcję szumu. Ja mam zawsze wyłączone, do zdjęć nocnych również. Właściwie chyba nigdy nie korzystałam z tych funkcji. :)
:shock::shock::shock::?:
Ale o co chodzi? :roll:
Jak najedziesz wskaźnikiem myszy na te zielone kwadraciki od siły oceny, to pojawią się określenia adekwatne do ilości punktów (chyba) reputacyjnych. I tak niedawno u Ciebie pojawiało się " Helmuth perełka", a teraz: "Helmuth naprawdę miły".
Jak najedziesz wskaźnikiem myszy na te zielone kwadraciki od siły oceny, to pojawią się określenia adekwatne do ilości punktów (chyba) reputacyjnych. I tak niedawno u Ciebie pojawiało się " Helmuth perełka", a teraz: "Helmuth naprawdę miły".Nie zwróciłem uwagi :roll:
Zauważam zmiany jedynie w ilości zielonych :wink:. Natomiast zmiany w opisie? Nigdy sobie nie klikałem w reputację, żeby się napawać opisem :mrgreen:
Natomiast na tym drugim znów to niebo jest brzydkie.Już powoli tracę cierpliwość! :evil: Może monitor mam źle skalibrowany?
Jeśli ktoś jeszcze widzi na tym zdjęciu brzydkie niebo- proszę pisać :).
Poniżej "to drugie" o którym pisze jolly, w dwóch wersjach- lewa połowa tak jak była a prawa poprawiona. Czy jest różnica?
Ja nie widzę różnicy :???:
A widzisz plamy na niebie po lewej?
Widzę, ale po prawej też choć mniejsze jakby...
A widzisz plamy na niebie po lewej?
Wygląda na to, że mój monitor też jest coś nie teges. Po lewej jak się dobrze wpatrywać to można zauważyć, że niebo gdzieniegdzie z czarnego przebija na grant -ciemny fiolet. Po prawej na pierwszy rzut oka nic nie widać ale jak się patrzy długo to może i coś przebija. Ale trudno to nazwać plamą. Może bardziej coś jak przejście koloru.
A może to inni mają "nie teges"? :-P
Różnica widoczna na korzyść prawej poprawionej części. Ostatnie z galerii podoba mi się poprzez soczysta czerń nocy i ładnie stonowane światła plus ciekawe kształty. Nigdy bym nie wpadł na to, iż wyściółka płótna w programie może mieć znaczenie w końcowym efekcie.
Nigdy bym nie wpadł na to, iż wyściółka płótna w programie może mieć znaczenie w końcowym efekcie.Jasna wyściółka "daje po oczach" tak, że nie widać dobrze szczegółów, zwłaszcza w cieniach- wszystko wydaje się ciemne.
No to na przyczepke dodam, ze ja nie widze zadnych plam na ostatniej fotce :shock::-PU mnie niebo ciemne ale raczej rownomierne, bez zmian kolorystycznych (w tym wypadku) :???: