Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
Dziękuję wszystkim :oops:
Coś tajemniczego, ktoś zgadnie?
Nie mam pojęcia, co to jest. :) Obstawiałabym pylon mostu, ale te liny w trzy strony mi nie pasują.
Natomiast bardzo przyjemnie ogląda się Frankfurt Twoimi oczami. Bardzo dobre zdjęcia.
Obstawiałabym pylon mostu, ale te liny w trzy strony mi nie pasują.Bingo! Te czerwone na boki, to liny trzymające pylon a te w dół (w głąb) to liny nośne samego mostu a raczej kładki dla pieszych.
Tak to wygląda od strony mostu (niestety pod słońce)
337- jako pierwsze obstawiałem specyficzną wyciągarkę, drugie pylon mostu. Łiny ładnie prowadzą wzrok. Pofalowany mostek fajny, niezły temat jak warunki oświetlenia dopiszą.
Dziękuję wszystkim :oops:
Coś tajemniczego, ktoś zgadnie?
Fajne to :)
Spróbuj jeszcze w b/w.
Pylon mostu - cacuszko. :cool:
Dzięki :)
Symbole giełdy, jako że Frankfurt to miasto Giełdy (jednej z największych w Europie). byk i niedźwiedź:
339
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/05/thumb_P5160050e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-32910)
A tak wygląda całość:
Za namową rocco, pylon w wersji B&W
Kolor był jednak cacy. :cool:
Dla mnie tez w kolorze lepiej:shock:
Faktycznie, lepszy kolor.
Gdyby niebo było jednolite można by pobawić sie z obróbka BW ale z tą chmurą nie bardzo :roll:
No to znowu "takie dziwne, nie wiadomo co" :p
No to znowu "takie dziwne, nie wiadomo co" :p
wiadomo wiadomo, odciągi mostu :)
Swoją drogą rewaluacyjny obrazek.
no..... Panie... 341 bardzo ciekawe wykadrowane. Jedno z Twoich lepszych MZ. Supcio.
Samolot Ci się "wciął" między liny ;)
Duży to crop? Bo "ziarno" wyszło :roll:
341 świetne. Masz oko do wypatrywania architektury i tworzenia nietypowych kadrów.
wiadomo wiadomo, odciągi mostu :)Myślałem, że będzie trudniej :D
Samolot Ci się "wciął" między liny ;)
Duży to crop? Bo "ziarno" wyszło :roll:To prawie cała klatka (ok. 95%), ziarno pewnie wyszło przy konwersji do B&W. Późno się bawiłem tym zdjęciem i już miałem zmęczone oczy. Dlatego samolotu też nie dostrzegłem :oops:. Będę musiał jeszcze raz nad nim "popracować" :p
Dla porównania cały kadr, tylko zmniejszony:
No i posiedziałem. Poprawioną wersję wklejam do Galerii:
341a
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/05/thumb_P5170020afe-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-33007)
I Jeszcze kilka "szczegółów" i widoki samego mostu
Najlepsze 342, mogłeś zrobić z nich jakąś składankę.
pzdr
342, fakt.
"Gada" do mnie też 344, to z latarnią.
Świetne formy, żeby tak jeszcze dało się je całkowicie pozbawić zwyczajnego, banalnego tła to dla mnie byłby ideał ;)
paakayttaja
19.05.09, 10:10
Nie będę oryginalny, ja za Rocco - 342 (wstaw je do galerii) i 344.
Dzieki za opinie :).
Znalazłem jeszcze jedną z tego mostu
Zwraca uwagę ten most. Świetnie na zdjęciach 342, 344 a także na 345.
346 mi najbardziej odpowiada. Większość kadru stanowi tu konstrukcja pionowa niż pozioma i to mi się podoba :)
pzdr
no 346 nie jest złe. Dobre z + :)
Koniec mostów, wracamy do miasta :)
Ciesze sie, ze wrociles do miasta :grin: zdecydowanie bardziej wole te ostatnie widoki niz mosty...ale to takie babskie upodobania:wink:
fajne jest 347. Takie euro odwrócone na wschód. Go east :mrgreen:
Następne "z miasta", ciekawa (MZ) elewacja, całkiem "świeżego" budynku i przykład, jak można wkomponować stary budynek w nową zabudowę :)
350 wygląda jakby ktoś im gola piłką w szybę strzelił :)
na 351 fajnie tez wkomponowany stary budynek w nowoczesne budownictwo.
Kurcze. Zazdraszczam Ci troszke tych widoków :wink:
350 wygląda jakby ktoś im gola piłką w szybę strzelił :)
To jest taki kanał (nie wiem czy oprócz dekoracyjnej, spełnia jeszcze jakąś funkcję), który ciągnie się od elewacji, przez całe "wnętrze", aż po dach (http://plfoto.com/1850762/zdjecie.html#). Próbowałem tam wejść w momencie otwarcia (koniec stycznia br), ale dałem spokój.
Jeszcze będzie okazja :)
To jest taki kanał (nie wiem czy oprócz dekoracyjnej, spełnia jeszcze jakąś funkcję), który ciągnie się od elewacji, przez całe "wnętrze", aż po dach (http://plfoto.com/1850762/zdjecie.html#). Próbowałem tam wejść w momencie otwarcia (koniec stycznia br), ale dałem spokój.
Jeszcze będzie okazja :)
Z fotki wynika ze poprzez jego układ wpada do budynku dużo swiatła dziennego, co przekłada sie trochę na mniejsze koszta oświetlenia, a dodatkowo jest dość ciekawy architektonicznie. Będziesz w środku kiedyś to na pewno znajdziesz kilka ciekawych ujęć.
Fajnie ktoś pomyślał z tymi budynkami , Miejski widoczki przyjemnie się ogląda.
Ciekawe co o tym powiecie? Zdjęcie tylko zmniejszone i wyostrzone (30%) w Gimpie.
Dodaj jeszcze odrobinkę ostrości.
Poza tym - ciekawy kadr.
Cóż to za ruiny ? wśród nowoczesnego Urbeksu który zapodajesz, te ruiny są jak wyjęte z innej rzeczywistosci - znaczy się wchodzę, patrzę i oczom nie wierzę :mrgreen: Frankfurt upada ? :mrgreen:
Cóż to za ruiny ? wśród nowoczesnego Urbeksu który zapodajesz, te ruiny są jak wyjęte z innej rzeczywistosci - znaczy się wchodzę, patrzę i oczom nie wierzę :mrgreen: Frankfurt upada ? :mrgreen:No cóż! Frankfurt to stare miasto z ponad 1200-letnią historią ;)
Poważnie, to zdjęcie z wypadu ok. 50 km na południe. Będzie ich więcej, tylko wszystkie przejrzę i wybiorę te lepsze :p
Ciekawe co o tym powiecie?
Jak z tekstu inżyniera Mamonia o polskim filmie ;)
Helmuth, Ty przecież potrafisz robić ciekawsze fotki.
W pozostałych nie wiem o co chodzi :cry:Czasami szukam w architekturze jakichś czystych form geometrycznych- linie, koła, trójkąty itp, oraz ich różne ich połączenia :)
Jak z tekstu inżyniera Mamonia o polskim filmie ;)
Helmuth, Ty przecież potrafisz robić ciekawsze fotki.Jak by tu...to może nie jest moja najlepsza fotka- masz rację. Niemniej zamieściłem ją ponieważ chciałem zrobić pewien test (wystarczy spojrzeć w EXIF ;)- widać, że fotka nie jest zrobiona SP550UZ :)). Mam jednak problem z interpretacją wyniku testu :roll:. Były tylko dwa komentarze- jeden RamzesaII (zastrzeżenia do ostrości) i drugi rocco (zastrzeżenia chyba natury ogólnej- nie bardzo wiem jak zakwalifikować). Specjalnie nie zastosowałem żadnej obróbki żeby sprawdzić jak ocenicie ustawienia aparatu, miałem nadzieję, że mi podpowiecie co ewentualnie poprawić :wink: Niestety nie ma lekko i muszę sam, matodą prób i błędów sam dojść do zadowalających ustawień :p
Kupiłes e-520 ? :mrgreen: no masakra. Jakie masz szkła ?
jesli kity - to nie przymykaj ich do f11, bo mydło robisz sobie naturalne.
f8 max na 14 -54 mm :)
a na 40-150 mozesz i wiecej, ale im wiecej tym obraz bardziej mydlany.
Troche mi ta rozpiętość tonalna nie pasowała do twojego UZI, ale wiem ze kombinujesz w progsach graficznych wiec wszystkiego sie moge spodziewać :) a Exif widze jesli sobie na dyska fote sciągne by obejrzeć :)
Jakie masz szkła ?
jesli kity - to nie przymykaj ich do f11, bo mydło robisz sobie naturalne.
f8 max na 14 -54 mm :)
a na 40-150 mozesz i wiecej, ale im wiecej tym obraz bardziej mydlany.
Szkła kitowe- 14-42 i 40-150.
Takich właśnie uwag się spodziewałem, na takie liczyłem. Na razie próbuję oswoić to urządzenie. Trochę tego więcej i gałkologia ina, niż w moim kompakcie :p
Exif widze jesli sobie na dyska fote sciągne by obejrzeć :)Dlatego ja używam Opery, tu mam EXIF przy oglądaniu zdjęcia- klikam Właściwości i już! :D
Szkła kitowe- 14-42 i 40-150.
Takich właśnie uwag się spodziewałem, na takie liczyłem. Na razie próbuję oswoić to urządzenie. Trochę tego więcej i gałkologia ina, niż w moim kompakcie :p
Dlatego ja używam Opery, tu mam EXIF przy oglądaniu zdjęcia- klikam Właściwości i już! :D
Oswoisz sie. Menu jest intuicyjne. Pukaj w RAW + JPG. Jpg do podglądu, a z RAW wołaj fote. Polecam fotoszopa. Opanujesz CameraRaw z szopa i bedziesz sadził fotki aż miło.
Polecam pomiar matrycowy - naprawdę rzadko sie myli i tryb A. Iso do 400 max. Jeśli chcesz spróbować hardcore - ustaw sobie pomiar punktowy i rób pomiar punktem na najjaśniejszą partię, zablokuj wówczas ekspozyjce klawiszem AEL trzymając go kciukiem, przekadruj do własciwego ujęcia trzymając ciągle AEL, wcisnij spust do połowy ustawiając ostrość i zrób zdjęcie :) Jesli opanujesz klawiszologię to zobaczysz w fotkach jaka jest róznica miedzy kompaktem a lustrem :)
...z RAW wołaj fote. Polecam fotoszopa. Opanujesz CameraRaw z szopa i bedziesz sadził fotki aż miło.
Polecam pomiar matrycowy
Na razie ćwiczę Olympus Studio, wygląda sympatycznie :)
Pomiar matrycowy czyli ESP?
Obiekty jaki przedstawiasz na zdjęciach są bardzo ciekawe i aż się prosi o focenie ich z różnych stron ale wiem, że to nie zawsze jest możliwe. W 350 szklany front budynku z fantastyczną architekturą powinien grać pierwsze slkrzypce a w tym przypadku trochę za dużo dołu. Na 351 koegzystencja stylów architektonicznych i można powiedzieć epok ładnie się z soba prezentują. Tutaj za jasne niebo wypacza trochę ten klimat. Gratuluje nowego nabytku ale żeby postep był zauważalny potrzeba sie z nim oswoić. Już widać, że na zdjęciu baszty w cieniach przy baszcie i drzewie widoczne są szczegóły. Jasne partie też mają zachowaną widocznoć detali. Z porad to kontrast ustawiłbym na -1 i w normalnych warunkach oświetleniowych z przysłoną do wartości 8. Jeśli chodzi o obróbke ORF to wybór OS jest trafny, też lubię ten program i jego efekty.
Z porad to kontrast ustawiłbym na -1 i w normalnych warunkach oświetleniowych z przysłoną do wartości 8. Jeśli chodzi o obróbke ORF to wybór OS jest trafny, też lubię ten program i jego efekty.Dzięki za ocenę zdjęć, ale szczególnie dziekuję za rady odnośnie ustawień samego aparatu :)
paakayttaja
27.05.09, 11:11
OT BEGIN
Exif widze jesli sobie na dyska fote sciągne by obejrzeć :)
Jak używasz Firefoxa, to do niego można pobrać dodatek Exif Viewer ;-)
OT END.
Teraz, z duszą na ramieniu, przedstawiam kilka pierwszych zdjęć wykonanych nowym nabytkiem. Zdjęcia z wypadu do miejsca Burg Frankenstein, gdzie urodził się i przeprowadzał swoje eksperymenty Johann Konrad Dippel â Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Johann_Konrad_Dippel), uważany za pierwowzór postaci doktora Frankensteina z powieści Mary Shelley pt. "Frankenstein"
Ponieważ to nowy aparat, będę wdzięczny za uwagi i sugestie co do ustawień (kontrast, ostrość itp) aparatu, może coś powinienem zmienić :roll: Oceną "ogólną" też nie pogardzę ;)
Teraz, z duszą na ramieniu, przedstawiam kilka pierwszych zdjęć wykonanych nowym nabytkiem.
Ponieważ to nowy aparat, będę wdzięczny za uwagi i sugestie co do ustawień (kontrast, ostrość itp) aparatu, może coś powinienem zmienić :roll: Oceną "ogólną" też nie pogardzę ;)
Gratuluje nabytku Helmuth :grin: Widze, ze ty podobnie jak i ja... byles grzeczny i zasluzyles na nowa zabawke:mrgreen:
Wiem doskonale co czujesz pokazujac foty zrobione nowym nabytkiem...:shock:....ja jeszcze walcze z moim...podobnie jak i ty mam problem z ustawieniami itp....tyle tego jest, ze mozna dostac krecka.
Zdjecia z Burg Frankenstein Mz ciekawe, poza tym ksiazka Mary Shelley to jedna z moich ulubionych.Niestety nie moge sie wypowiedziec ani pomoc w temacie ustawien bo sama jestem zielona:-P
Helmuth - fajne fotki robisz. Uważam jednak że przesadzasz z wyostrzaniem ich w PS. Widać białe krawędzie, np. na liściach i drobnych elementach. Wypróbuj sposób - najpierw delikatne wyostrzanie, a potem zmniejszenie rozmiaru.
Gratuluje nabytku Helmuth :grin: Widze, ze ty podobnie jak i ja... byles grzeczny i zasluzyles na nowa zabawke:mrgreen:
Wiem doskonale co czujesz pokazujac foty zrobione nowym nabytkiem...:shock:....ja jeszcze walcze z moim...podobnie jak i ty mam problem z ustawieniami itp....tyle tego jest, ze mozna dostac krecka.
Dziękuję! Miło wiedzieć, że ktoś mnie rozumie :D
Helmuth - fajne fotki robisz. Uważam jednak że przesadzasz z wyostrzaniem ich w PS.Dzięki, napisz konkretnie o które zdjęcia chodzi, czy o nowe czy z poprzedniego aparatu, a może faktycznie wszystkie przeostrzam?
Teraz trochę kwiatków ;)
Ostatnie próby na zewnątrz udane i zdjęcia tego ciekawego obiektu fajne. Z tą ostrością ja nie zauważam, że daje mocno po oczach jest w miarę, ale jak poodlądałem exif to przesłona często przymykała się do wartości 11 więc stąd może to podostrzenie. We wnętrzu szkoda, że nie dobłykałeś lampą. Przy tej czułości dobrze jest popróbować działania wbudowanej lampy korzystając z możliwości podzielenia jej siły błysku. Biały kwiatek trochę prześwietlony za to tło w porządku. Róża i jej kolory ok.
Dawno nie zaglądałam, narobiłam sobie zaległości (tak, przeglądam Twój wątek regularnie :)) i dlatego dopiero teraz komentuję 349 zdjęcie, które szczególnie wpadło mi w oko. Fajny kontrast starego z nowym, podoba mi się. I jeszcze ostatnia różyczka, ładny kadr i kolor.
P.S. Postuluję, żeby w związku ze zmianą sprzętu (czego niniejszym gratuluję :)), zmienić także awatar, żeby ludzi w błąd nie wprowadzać :wink:
We wnętrzu szkoda, że nie dobłykałeś lampą. Przy tej czułości dobrze jest popróbować działania wbudowanej lampy korzystając z możliwości podzielenia jej siły błysku.Szczerze mówiąc, chciałem sprawdzić czy można tym aparatem zrobić zdjęcie na ISO większym niż 200 (w moim poprzednim wychodziła masakra :)). Nawet nie myślałem o dopaleniu a to co wyszło, przeszło moje najśmielsze oczekiwania :), choć nie twierdzę, że kiedyś mi nie będzie mało i nie dopalę :p.
Fajny kontrast starego z nowym, podoba mi się.
P.S. Postuluję, żeby w związku ze zmianą sprzętu (czego niniejszym gratuluję :)), zmienić także awatar, żeby ludzi w błąd nie wprowadzać ;)
Cieszę się, że się podobało, dziękuję za gratulacje :).
Postulat, ze wszech miar słuszny :D
Całkiem ładne Twoje ostatnie fotki. Gratuluję nabytku. :)
Najlepsze moim zdaniem platany, czyli 4 i 5
Pozostałe to takie w moim stylu, czyli do ....:grin::D
Jeszcze Burg Frankenstein:
Supcio. Poza przepalonym pierwszym z kwiatów, do poprzednich serii budowli, jak i ostatniej serii nie mam zadnych zastrzeżeń. Wyglądają zdjęcia bdb.
A co do ustawien - sam próbuj pokombinować. Teraz jest dobrze, zresztą - jak wołasz z RAW to ustawienia w body kontrastu, ostrości itp. nie mają wpływu.
Twój wątek robi się z czasem coraz ciekawszy.
Zdjęcia mostu naprawdę dobre. :grin:
Dzięki za miłe słowa :)
A teraz moje zabawki ;) Pomysł przyszedł spontanicznie. Próbowalem pokazać ruch na autostradzie, nie miałem statywu i nie mogłem ustawić dłuższego czasu. Pomyślałem, że może właśnie krótki czas i zrobić makietkę :p
Zamczysko w ostatnich trzech odsłonach ciekawe. Fajnie pokazane schodki na pierwszym i na pozostałych wieża. Helmuth z tym dobłykaniem to tylko sugestia ale wtedy widać ogromną różnicę pomiedzy kompaktem a lustrzanką.
Dzięki Wiejo :)
Czytając Twój post, zauważyłem, że mój poprzedni jest niekompletny- brakuje zdjęć :p
Już naprawiam :), powtarzam fragment poprzedniego, żeby miało sens:
Próbowalem pokazać ruch na autostradzie, nie miałem statywu i nie mogłem ustawić dłuższego czasu. Pomyślałem, że może właśnie krótki czas i zrobić makietkę :p
Uwielbiam takie zabawy :)
Fajne ale mam wrażenie ze jakby za mały kąt miedzy drogą a osią aparatu był za mały.
normalnie bajer!! bardzo dobrze to wyszło, o co chodzi właściwie z tymi makietami, taka opcja w PS-ie czy co ??? :) serio pytam, bo nie wiem jak to robicie.
normalnie bajer!! bardzo dobrze to wyszło, o co chodzi właściwie z tymi makietami, taka opcja w PS-ie czy co ??? :) serio pytam, bo nie wiem jak to robicie.
Zwykłe rozmycie planu dalszego i bliższego :)
ps. Nieźle wyszło.
...taka opcja w PS-ie czy co ??? :) serio pytam, bo nie wiem jak to robicie.To akurat "gotowiec" w PhotoScape
Piotr Grześ
30.05.09, 17:29
Ciekawe te autostradowe fotki. Pozdrawiam.
rzeczywiście most jest podobny,ale twój jest chyba made in Deutschland , a mój nasz , krajowy...:wink:. Ogólnie Twoje urbanistyczne zdjęcia są spoko
363.jpg bardzo fajna makietka Ci wyszła. MZ troszkę cienie są za długie, gdyby słońce było wyzej wyglądałoby to bardziej realistycznie. ALe to tylko MZ :cool:
Dziekuję za komentarze makietki :)
Teraz coś B&W ze spaceru- Bolongaropalast we Frankfurt Höchst.
Ostatni bardzo ladny kadr, tylko MZ jakby troche za bardzo daje po oczach :roll: ....moze za ostre ???? ( a moze to wina mojego monitora..)
Niech lepiej sie wypowiedza doswiadczeni koledzy i kolezanki :-P
Bardzo fajne, ale przeostrzone Herr Helmuth :)
może troszkę, ale fotka ok :)
pzdr
moze nie tyle przeostrzone, co mocno kontrast podciagniey. calkiem, calkiem :) wyszla ci ladna stara pocztowka. ratowales w B&W po wyciaganiu cieni i przyciemnianiu nieba?
Kontrasty były ogromne, widać wyciaganie.
Obraz bardzo przyjemny, BW też :)
Dzięki za analizy i komentarze :) Najbliżej był k@czy:
moze nie tyle przeostrzone, co mocno kontrast podciagniey. calkiem, calkiem :) wyszla ci ladna stara pocztowka. ratowales w B&W po wyciaganiu cieni i przyciemnianiu nieba? Podciagałem kontrast. Oryginał był trochę (;)) prześwietlony, próbowałem ratować w B&W ale było blade. Dlatego tyle kontrastu (może przesadziłem :roll:). Wrażenie przeostrzenia MZ powoduje faktura murku między schodami- jest wyłożony kamykami, wielkości orzecha włoskiego. Przy ostrym świetle, padającym z boku, jest tam sporo kontrastu, co przy mocno podciągniętym kontraście całego zdjęcia, może dawać wrażenie przeostrzenia. Tak tylko próbuję się usprawiedliwiać :oops: sami oceńcie :) - wklejam oryginalny kadr, jedynie pomniejszony (wyostrzony w Gimpie 30%) .
Tilt-shift podoba mi się.
Gratuluję nowego nabytku.
Mi tam wersja czarno biała się podoba i nie widzę w niej nic co by waliło po oczach.:)
... B&W ze spaceru- Bolongaropalast we Frankfurt Höchst.
364. podoba się, powinieneś tam wrócić, bo miejsce jest naprawdę malownicze
kowalikster
3.06.09, 11:19
MZ to bicie po oczach daje dodaje uroku temu zdjeciu. Gratulacje helmuth.
Cieszę się, że 364 sie podoba, nawet mimo zastrzeżeń. Wrzucę do galerii, zobaczę jak tam zostanie przyjęta ;)
Pierwsza moja tęcza i to od razu podwójna :)
365
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/thumb_P6060817e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-33948)
Trochę mi się nazbierało, no to teraz garść kwiatów:
367
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/thumb_P6050761e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-34012)
Z kwiatowych najbardziej mi pasuje 368 ładne tło i kwiatek jakby z niego wyłaził:)
pozostałe też ładne.
A tęcza jak to tęcza cieszy tym bardziej jak pierwsza :).
A tęcza jak to tęcza cieszy tym bardziej jak pierwsza :).Mnie bardzo :p
Czym doświetlałeś kwiatki?
PS Czasem warto im listki przetrzeć, bo w kwiaciarni pryskają takim g... co się potem świecą te liście jak za przeproszeniem psu jajca.
Kwiatków niczym nie doświetlałem. Sfotografowane w warunkach naturalnych, czyli w ogrodzie :)
No to następna porcja. Takie "ćwiczenia praktyczne" z kitowym ZD40-150.
Mnie się podobają ale nie jestem obiektywny. Może tym razem ktoś jeszcze (na razie tylko Mysikrólik i taztaz- dziękuję :)) się wypowie :roll:
371 bardzo ładne wręcz elegancko :)
czyli rozumiem ze obiektyw egzamin zdał.
...czyli rozumiem ze obiektyw egzamin zdał.Jest nieźle ;)
Dzięki za komentarz :) Byłem przejazdem w Heidelbergu, miałem na fotki jakieś 5min ;) Akurat światło miałem b. niekorzystne (południe, pod słońce), wyboru fotografowanych obiektów żadnego :D
Swego czasu (350.jpg), pokazałem zdjęcie ciekawej (MZ) elewacji (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=17402&d=1243105083) nowego centrum i obiecałem, że przy okazji zajrzę do środka. Okazja była :)
Oto kilka zdjęć, pokazujących główny element architektoniczny tego obiektu- przeszklony kanał (tunel?) wchodzący ścianą od ulicy (378, 379), przechodzący w dach (zdjęcie w galerii) (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-34274)a następnie schodzący w dół, aż do podłogi parteru (380)
no no niezłe kształty zapodałeś ! bardzo interesujące, niecodzienne miejsca
pzdr
Fajne fotki, ciekawe miejsce :)
Ale bym tam sobie pochodził...
Ale bym tam sobie pochodził...
Po co chodzić, można pojeździć ;)
to jest to w niemieckiej architekturze najlepsze :)
Zamek na 364 bardzo fajny i myslę, że lepiej wygląda w bw niż w kolorze. Udana tęcza ale dół mało pasujący do tego zjawiska. Wiem, że nie miałeś wyboru bo to pierwsza. Z kwiatków najbardziej jak dla mnie okazałe to 368 gdzie wszystko w kadrze współgra, następna seria kwiatków to róża której delikatnie oświetlone górne części płatków na 372 i łąkowa stokrotka robia wrażenie. Z wycieczki zawartością i użytym formatem w oko wpadły 376 i 377. Ostatnie seria pokazanego wcześniej futurystycznego obiektu podoba mi się w całości. Niesamowite wnetrza przecinające sie suchome drogi i sciany szkła widziane z różnych poziomów naprawdę robią wrażenie.
fajnie pokręcona ta architektura, a z kwiatów to 372 mi najbardziej się podoba- uwielbiam herbaciane róże...:)
Ostania najlepsiejsza, totalnie zakręcona z prostą linią schodów po przekątnej.
Dla mnie świetny kadr :)
Dzięki :) Jako ciekawostkę dodam, że te długie (z parteru na 4 piętro) schody do góry, nie mają odpowiednika w dół. Z góry, można zjeżdżać tylko schodami z piętra na piętro. Oczywiście są jeszcze windy.
kowalikster
16.06.09, 11:43
Schodowa seria super. Powalające ujęcia.
Dodam jeszcze, że pod ziemią jest trzypoziomowy parking, którego część znajduje się pod starym budynkiem na zdj. 384. Na czas budowy, budynek ten został rozebrany. Po zakończeniu budowy (budynek w tle należy do kompleksu centrum handlowego) postawiono go na nowo a obecnie wokół niego trwają prace porządkowe (dlatego nie pokazałem dołu- płotki, barierki itp bałagan). Na 383 plątanina ruchomych schodów, tym razem pokazana z dołu.
Szklana seria bardzo mi się podoba. Mam podobne ujęcia ze Złotych Tarasów w Warszawie. Pamiętam pierwszą myśl jak zobaczyłam te "łamańce" po wejściu do budynku...ale będą piękne ujęcia :) Czy to Złote Tarasy ?
Nie ale dziękuję :) Od 378 pokazuję nowe centrum handlowe My Zeil, we Frankfurcie nad Menem.
Ahaa : )
Podobne są bardzo.
Ostatnie rewelacyjne. Bezapelacyjnie najlepsza jest w Twoim wydaniu architektura.
Dziękuję, miło to czytać :)
kowalikster
19.06.09, 23:29
Licealny mit szklanych domów z "Przedwiośnia" - temat ciekawy i pięknie ujęty.
Na zakończenie tego cyklu, kadr, który MZ "coś" w sobie ma. Długo nie mogłem się zdecydować, jak go pokazać. Wymyśliłem sobie przeskalowanie do regularnego sześciokąta i winietę. Oceńcie sami.
Oryginalny kadr na 388 i dwie wersje (a i b) po "retuszu"
Ostatnia, w kwadracie, najlepsiejsza.
388a ma taki widziany okiem fotografa ząb bo ta czarna winietka zmusza do właśnie takiego interpretowania, natomiast to z jasną winietka wygląda jakby w zimie przez częściowo odszronione okienko i też ma swój urok z tym, ze nie jest tak w odbiorze jednoznaczne.
kowalikster
20.06.09, 23:35
Hmmmm....
Hmmmm....
Razczej wersja A, choć dałbym mniej ciemną winietę
K_Puchatek
20.06.09, 23:37
Raczej wersja A, choć dałbym mniej ciemną winietę
Podpisuję się...:wink:
Chciałem (jak napisał Wiejo) skupić uwagę na tym fragmencie-sześciokącie ze szkła :roll:
Chciałem (jak napisał Wiejo) skupić uwagę na tym fragmencie-sześciokącie ze szkła :roll:
i skupiłeś 388a - the best!
Wprawdzie sondy nie ma, ale zagłosuję :wink:: 388a (tylko z jaśniejszą winietką).
Dużo się tu ostatnio wydarzyło serie szklane i schodowe rewelacja. a budynek powala swoją konstrukcją.
na 383 można by się uczyć geometrii:) rewelacja są linie, łuki, skosy, trójkąty wszystko jakoś współgra ze sobą.
Pozdrawiam
No to jeszcze jedno :wink:
Wnętrze My Zeil w trochę inym ujęciu :D
389
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/06/thumb_P6140937bfpe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-34502)
K_Puchatek
21.06.09, 13:54
Ostatnie kapitalne, ocena w galerii...
Pozdrawiam
Kapitalne a ja się zastanawiałem jak zrobić kulę z trójkątów.:)
Kaz de Wro
21.06.09, 19:07
Ostatnie bardzo mi się podoba, choć nie wiem co widzę;-) Jakasi kopuła czasu
Pomysłowo.
Fotka 384. nieczęsto spotykane w architekturze zestawie kolorów grafitu z różem, jednak ujęcie mi nie leży, gdyby było bardziej uporządkowane, schody jako linie i skrzyżowanie tychże. Natomiast ten fragment po lewej z tymi okrągłymi otworami przeszkadza.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe (dla mnie) słowa :)
Kaz- chyba żle podałeś numer zdjęcia. Na 384 nie ma schodów ;), podejrzewam, że chodziło Ci o 381 :roll: Tu faktycznie nie patrzyłem na schody jak na linie i ich skrzyżowania. Bardziej mnie interesowało pokazanie ilości tych schodów co przy ujęciu z góry stwarza wrażenie chaosu, plątaniny. Sądząc z Twojego posta, częściowo mi się to udało :). Pewnie można było to zrobić lepiej, ale mam zbyt małe doświadczenie. Po wejściu do środka, leko mnie przytkało i nie do końca potrafiłem zachować "chłodne spojrzenie" :p
Super zdjęcia :)
Ostatnie kojarzy mi się z wehikułem czasu, tak jakoś.. :)
Pokazujesz w ciekawy sposób super architekturę, bardzo przyjemnie mi się ogląda Twoje zdjęcia, jako przyszłemu studentowi architektury:)
dobra robota!
No to jeszcze jedno :wink:
Wnętrze My Zeil w trochę inym ujęciu :D
389
https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/16333/thumb_P6140937bfpe.jpg (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-34502)
Fajne, fajne, ocena w galerii :)
Ostatnie zdjęcie rewelacja.
Dzięki! Nie spodziewałem się takiego odbioru :oops: Teraz mam problem- sam sobie zawiesiłem poprzeczkę. Mam nadzieję, że kiedy wkleję nastepne, gorsze zdjęcia (te mi "wyszły", bo obiekt jest świetny), też będziecie zaglądać ;)
kowalikster
23.06.09, 08:21
Po pierwsze gratuluję zdjęcia w galerii publicznej.
Po drugie ostatnia fotkę oceniłem w galerii - lakoniczne "doskonale" wyraża w pełni moje uznanie.
Po trzecie na pewno będę Twój wątek odwiedzał, nawet jak będziesz wstawiał gnioty jak moje.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję.
Po pierwsze gratuluję zdjęcia w galerii publicznej.
Dziękuję, nawet nie wiedziałem :shock::grin:
Niom...kula naprawdę rewelacyjna. :)
w kulki grasz, to wygrywasz :)
dzieki tobie poczytalem i poogladalem wiecej zdjec tego miejsca. powiem krotko: raj :) jak bede w okolicy, to nie omieszkam wstapic ;)
Jeszcze raz wszystkim dziękuję :)
...jak bede w okolicy, to nie omieszkam wstapic ;)Daj znać, to Cię oprowadzę :D
Witaj!
Przede wszystkim gratuluję zakupu.
Nie chcę nic mówić ale zauważyłem,że od jakiegoś czasu Twoje foty nabrały zupełnie innej jakości - przykładem jest tu zdj.pt.'planeta' - po prostu kapitalnie to zrealizowałeś i nie wiem czego to jest zasługa. ;)
To samo dotyczy zdjęć z nowego centrum handlowego - są naprawdę dobre i zatrzymują na dłużej.
No,no panie helmuth,nieźle pan tu sobie poczynasz. :)
Pozdrawiam.
Ooo! Witam :) Dawno Cię nie było. Dzięki za miłe słowa :)
świetnie pokazane, często tam bywam ale tak to jeszcze tego nie widziałem
gratulacje
Planeta- świetnie. Co to w ogóle jest? że zapytam?
Świetne zdjęcie, co nie omieszkałem również wyrazić w galerii. :D
Planeta- świetnie. Co to w ogóle jest? że zapytam?Napisałem pod zdjęciem:"Wnętrze centrum handlowego My Zeil we Frankfurcie, ... Oryginał ( 385) jest w moim wątku" Można obejrzeć co "to" naprawdę jest :)
Czas trochę ruszyć ;). Na razie z niższego pułapu, raczej relaksowo :)
Mam pytanie: co to jest na 391 (jeden drugiemu liże uszy :)), czy to zaloty czy nomalna pielęgnacja? :roll:
Mnie tam rybki fascynują - chyba karpie, można je tam łowić ? :)
Nawet wędkarz siedział z dwoma kijami, ale te karpie pływały jakieś 30m od niego. Widziałem jeszcze kilka podobnych grzbietów w tym miejscu :D
K_Puchatek
27.06.09, 22:59
Oj, coś się stało, myślałem że na inny wątek trafiłem... Tylko czekać a jeszcze jakieś kwiatuszki się pojawią...:wink::-P
A tak na poważnie, przyjemne te ostatnie foty.
Pozdrawiam
Tylko czekać a jeszcze jakieś kwiatuszki się pojawią...:wink::-P
A tak na poważnie, przyjemne te ostatnie foty.
PozdrawiamDziękuję! :)
Mówisz i masz :mrgreen:
K_Puchatek
27.06.09, 23:10
Ooo, dziękuję bardzo...:wink:
392 - całkiem sympatyczna fotka.
Pozdrawiam
A mnie, z drugiej strony, przyciągnęła 393 - przez tą więżę w tle :cool:
Żurawka bardzo sympatyczna. :) Wieżyczka też, lubię takie landszafty.
Dziękuję za odwiedziny:)
Znalazłem ciekawy budynek, ciasno jest wokół i nie bardzo jest jak go "zdjąć".
Trzysta dziewięćdziesiąt pięć - rządzi.
Byłoby o wiele wygodniej, mając szeroki kąt. Można byłoby pokazać w całości ten budynek, jest on ogromny a wokół ciasno.
kowalikster
30.06.09, 14:37
Nawet bez szerokiego kątu wyszły bardzo ładnie, 395 szczególnie
W zasadzie to są dwa budynki- jeden to ten wysoki, długi i wygięty a przed nim jeszcze wyższy "punktowiec". Oba stanowią architektoniczną całość. Może to zdjęcie pozwoli to sobie wyobrazić:
395 - bardzo fajne ujęcie, ostatnie niby lepiej przedstawia jak całość wygląda, ale jest jakieś takie "normalne"...:wink:
Pozdrawiam
...ostatnie niby lepiej przedstawia jak całość wygląda, ale jest jakieś takie "normalne"...:wink:
PozdrawiamBo też takie miało być:grin:, chodziło o pokazanie bryły budynku. Następne trochę inne:
Jak dla mnie najlepsze z ostatnich trzech - 398. Oczywiście, to nie znaczy, że pozostałe dwie mi się nie podobają. Wręcz przeciwnie.
Następna planetka. Spróbowałem przerobić zdjęcie
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P6281223he-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-34868)
z galerii i spodobało mi się :) Oto efekt:
400
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P6281223ple-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-34946)
Dzięki! :)
Jeszcze takie:
Planeta super .
Choć te ostatnie architektoniczne linie i krzywizny też rewelacja.
Pozdrawiam
Dzięki! :)
Dla odmiany coś bardziej tradycyjnego :wink:
(Tu było zdjęcie)
Macie rację, wyrażnie spartolna obróbka :oops:
Bawiłem się z tym zdjęciem w nocy a dzisiaj nawet nie sprawdziłem co wyszło. Poprawię i zapodam ponownie :???:
Hm... ostatnie jakby nieostre...
kowalikster
3.07.09, 15:11
Helmuth widać, że zmiana aparatu ci służy :cool:
Poprawiłem obróbkę, jak teraz w/g Was wygląda?
402
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P6281141ae1-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35007)
400 - świetna fota (ocena w galerii), natomiast 399 nieodparcie kojarzy mi się z 11 września...:wink:
Pozdrawiam
Zejście do metra i szybkiej kolei za Hauptwache, głownego punktu miejskiego deptaka handlowo- gastronomicznego we Frankfurcie
403
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P6140986e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35087)
A tu wspomniana Hauptwache, dawniej (XVIII-XIX w.) siedziba straży miejskiej, obecnie kawiarnia.
Pierwsze fajne, drugie takie trochę wycieczkowe. Szkoda, że jest tam ten słup, bo można by cyknąć trochę pod kątem.
Hauptwache ładnie czysto. Jak byłem kilka razy w tym mieście to mimo oglądając te ciekawostki nie wiedziałem co to jest a z Tobą można naprawdę ciekawie pozwiedzać :)
... bo można by cyknąć trochę pod kątem.Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem? Chodzi o nachylenie poziomu? Zawsze mam poważne opory :-P, musiałbym meć wyraźny powód :)
... a z Tobą można naprawdę ciekawie pozwiedzać :)Dziękuję, miło to czytać :oops::)
To teraz inna dzielnica- Niederrad. Nowa część tej dzielnicy to biurowce i hotele. Jak ktoś lubi "szklane domy" i inną nowoczesną architekturę, napewno znajdzie coś interesującego :)
404
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P7051287bwe-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35143)
Nie, nie chodziło mi, żeby przejść na prawo i cyknąć sam budynek straży. :D
A co do ostatnich, jak zwykle świetne. Z resztą "Zakręcone" już oceniłem.
... przejść na prawo i cyknąć sam budynek straży. :D
Jednak dobrze, że spytałem co miałeś na myśli :mrgreen:
Chodziło mi o to, żeby w kadrze znalazł się ten nowoczesny budynek. Lubię takie kontrasty: stare- nowe.
Poza tym, o przejściu w prawo nie myślałem, ponieważ z lewej miałem słońce a nie lubię fotografować pod słońce :-P
Architektura w twoim wydaniu robi się coraz ciekawsza, planeta- rewelacja. Przyrodnicze fotki musisz jeszcze poćwiczyć :wink:
Przyrodnicze fotki musisz jeszcze poćwiczyć :wink:Zdaje sobie sprawę, dlatego jest ich znacznie mniej niż architektury :???:
Znowu coś szklanego :wink:
407
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P707130345he-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35201)
Bardzo fajne, już zdążyłem ocenić. :D
Helmuth, już Ci napisałam w galerii, fajnie by było (a jest bardzo realne) abyś zrobił samo odbicie nieba w tym budynku, bez kontekstu całego otoczenia. Zrób dla mnie takie zdjęcie, pliiis! Rozumiesz, taki wycinek odrealniający całość.
Ostatnie podoba mi się, bardzo klimatyczne i tak jakbym widział już tę fotkę w dużych formatach w Ikeii ;-) Gałęzie po lewej bym wyciął.
... samo odbicie nieba w tym budynku, bez kontekstu całego otoczenia. Zrób dla mnie takie zdjęcie, pliiis! Rozumiesz, taki wycinek odrealniający całość.Jest tam jeszcze sporo ciekawych budynków, więc mam zamiar tam jeszcze zaglądać :). Przz najbliższej okazji (jak będzie ładne niebo i światło) "cyknę " kilka dla Ciebie, to coś sobie wybierzesz :wink:
no stary :)
chyba bede musial zmienic system ;) "wygryzles" mnie z architektury :mrgreen:
zasluzenie i zdecydowanie. ostanie zdjecia naprawde swietne. odnalazles styl, czy nadal krazysz wokol czegos jeszcze? cos cie ciagnie bardziej? ciekawy jestem :)
no stary :)
chyba bede musial zmienic system ;) "wygryzles" mnie z architektury :mrgreen:Nie poddawaj się tak łatwo :mrgreen:
A poważnie:
Miło mi to czytać, pochwała od Ciebie wiele dla mnie znaczy :oops: To Twoje zdjęcia, zainspirowały mnie do "robienia" architektury. Na początku pstrykałem wszystko co się nawinęło aż wybrałem się z aparatem "w miasto". Dopiero wtedy dostrzegłem "ile tego i jakie to", na dodatek na drugi dzień stoi dokładnie w tym samym miejscu :grin:. Nie jest jednak takie samo, zmienia się światło (pora roku czy wręcz dnia) i otoczenie. Często dopiero za drugim razem, wiem co chciałbym mieć na zdjęciu. Na wyświetlaczu, często nie jestem w stanie właściwie ocenić zdjęcia.
...czy nadal krazysz wokol czegos jeszcze? cos cie ciagnie bardziej? ciekawy jestem :)Nie wiem czy bardziej ale chciałbym jeszcze robić kwiaty i pejzaże. Czasem coś w tym kierunku próbuję ale są trudności obiektywne. Nie mam ogrodu ani znajomych z działką więc kwiaty mam tylko sporadycznie na spacerze :-P.
Rzadko się ruszam z miasta, więc do pejzażu też jest mało okazji :|
Natomiast architektury mam tu mnóstwo, więc czemu nie skorzystać? :mrgreen:
Natomiast architektury mam tu mnóstwo, więc czemu nie skorzystać?
:mrgreen:
I bardzo dobrze !!
Ostatnia fota - 408,ma coś w sobie,myślę,że B&W byłoby ciekawe.Popraw tylko pozostałości po kadrowaniu. ;)
Pozdrawiam.
Popraw tylko pozostałości po kadrowaniu. ;)
Pozdrawiam.O kurczę, nie zauważyłem :oops:
O kurczę, nie zauważyłem :oops:
e-tam, klisza się krzywo ułożyła ;)
ciekawy budynek, ale nadal rządzi 407
pzdr
Następne "szkło":
409
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P707132123hbe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35296)
Pierwsze bardzo mi się podoba ze względu na symetrię, drugie też fajne.
Nawet nie wiem co napisać , Bardzo mi się podoba w jaki sposób łączysz linie, szyby architekturę, w swoich zdjęciach.
Bardzo mi się podoba w jaki sposób łączysz linie, szyby architekturę, w swoich zdjęciach.
:oops:
Teraz ja nie wiem co powiedzieć, ponieważ robię to wybitnie intuicyjnie, nie mam jakiejś metody czy klucza. Staram się pokazać coś, MZ, fajnego. Cieszę się że moje widzenie, jeszcze komuś się podoba :grin:.
Fajne, geometryczne kadry. Lubię takie :)
W odpowiedzi na prośbę bufetowej, będą odbicia nieba w szklanych elewacjach. Na początek takie:
410
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P7111351e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35368)
i wersja B&W:
Pomysł przedni, chmurki mogłyby być bardziej wyraziste i bliżej zachodu tak sądzę
Oczopląsu można dostać :) czyli tak jak lubię.
... chmurki mogłyby być bardziej wyraziste i bliżej zachodu tak sądzęSpróbuję jeszcze kiedyś, dzisiaj, po południu kompletnie się zachmurzyło :)
Fajny pomysł z tym odbiciem :-)
Jak dla mnie wersja kolorowa ciekawsza.
Jeszcze jedno odbicie (inny budynek :-P). Tym razem chmury wyraźniejsze jak chciała wanilia a otwarte okno, to mój akcent w pomysł bufetowej :grin:
412
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P7111456_1hfe-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35422)
Koniec z odbiciami (przynajmniej na razie :-P)
Bardzo fajne te odbicia nieba w budynku zwlaszcza ostatnie z otwertym onkem.:-P
Czasami zazdroszcze Ci, ze mieszkasz w takim duzym miescie z niezliczona iloscia starych i nowych budynkow.....jest w czym wybierac aby sie zmierzyc z architektura.We Frankfurcie powinni ci dac jakas nagrode za mistrzowskie pokazanie tego miasta :mrgreen: tak trzymaj.
...powinni ci dac jakas nagrode za mistrzowskie pokazanie tego miasta :mrgreen: tak trzymaj.Dziękuję za miłe słowa :grin:
Teraz coś co wygląda jak szpic wieży, iglica czy coś w tym stylu:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P7111387e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35449)
Poniżej dwa spojrzenia z innej strony na ten fragment architektury:
Helmuth, dopiero teraz dotarłam do odbić z chmurami.
Postawiłam 5 temu pierwszemu, i dopiero gęba mi się rozdziawiła na to z otwartym oknem. Piękne jest. Idealnie to, o co mi chodziło. Takie klimaty lubię najbardziej u k@czego, stąd może takie wymagania ;) Dzięki za spełnienie zachcianek, jak widzisz, podoba się nie tylko mnie :D
Ta ostatnia seria, ze szpikulcami też fajna. Ostra seria...
Dzięki za spełnienie zachcianek, jak widzisz, podoba się nie tylko mnie :D
Ta ostatnia seria, ze szpikulcami też fajna. Ostra seria...
Dzięki! Cieszę się, że się podoba :grin:
Teraz ciut posępniej :wink:
416
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P7111438940he1f-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35503)
K_Puchatek
14.07.09, 20:28
Zdjęcia architektoniczne - niezmiennie wysoki poziom - bardzo przyjemnie się ogląda...
Szczególnie przypadło mi do gustu nr 412
Pozdrawiam
Ten sam budenek co poprzednio, z drugiej strony i kawałek zupełnie innego :wink::
Ooo, klasa fotka, właśnie takie lubię w Twoim wykonaniu.
Bardzo ciekawie pokazujesz architekturę :)
419. - o yeah! Takie lubię, abstrakcyjne. Fajoskie jest.
Dziękuję, cieszę się, że się podobało :grin:
Teraz bardziej proste :wink:
Noo, co do 420, to muszę powiedzieć, że 419 jest rewelacyjne :D
Maro66 > rozumiem :oops::wink:
:D Nie, no, jest OK, ale gdzieś ciągle jestem pod wrażeniem 419.
Nie umiem jeszcze niestety, robić samych dobrych zdjęć. Czasem coś wyjdzie :-P
Co się martwisz, ja nie umiem jeszcze w ogóle robić dobrych zdjęć :-P
Ciii! Nie mów głośno bo jeszcze ktoś usłyszy :wink:
Specem nie jestem ale muszę przyznać że Maro66 ma rację 419 jest naprawdę Ok.
Ciii! Nie mów głośno bo jeszcze ktoś usłyszy :wink:
Faktycznie, mogłem przynajmniej mniejszą czcionką napisać, ale za cholerę nie wiem jak to teraz zrobić, emotki też walę z pamięci, bo nie widzę u siebie takiej opcji :D
419 ładne, ale 417... :)
Mam pytanie, tak przy okazji, może głupie, ale będę wdzięczna za odpowiedź. Na Twoich fotkach architektonicznych jest czysty krajobraz. Bez plątaniny kabli, trakcji, lamp dyndających się na drutach. Czyli bez rozmaitych psujek. Tak jest w rzeczywistości, czy to efekt obróbki?
Dziękuję, cieszę się że 417 się podoba. Budynek jest spory, wydaje się ogromny (to chyba dzięki bryle). Chciałem to pokazać, kadrując tak, żeby w pobliżu nie było wysokich budynków a w tle niebo. Przez odpowiednią obróbkę, chciałem podkreślić pochmurne niebo i nadać posępny charakter budowli.
Co do "przeszkadzajek", to mam swój sposób- staram się nie robić zdjęć tam gdzie tego jest pełno :grin:. Jeżeli już muszę, to staram się żeby w kadrze było ich jak najmniej i były łatwe do usuniecia. Naprawdę, łatwiejsze są do usunięcia druty ze zdjęcia architektury (łatwiej ukryć ślady usuwania pośród wielu szczegółów) niż z pejzażu :wink:
Teraz coś z dzisiejszego spaceru. Miałem szkło 14-42, przydałoby się dłuższe (pies na 1-wszym piętrze) ale nie chciałem w pośpiechu zmieniać. Co nagle, to po diable :grin:, jeszcze bym upuścił, a pies (? :roll:) mógłby sobie pójść:
Pies się wyleguje niczym moje sąsiedzkie koty. :)
Dziękuję za informację. Pytałam, bo wczoraj usiłowałam coś architektonicznego upolować, ale ilość śmieci na niebie skutecznie mnie odstraszyła. 5 kabli mi nie przeszkadza, ale 50- zdecydowanie. U nas jednak większość instalacji, pewnie z powodu oszczędności, leci w powietrzu, zamiast pod ziemią.
K_Puchatek
18.07.09, 12:00
Bardzo fajna / ciekawa ostatnia fotka. Z kotem w "roli głównej" można takie widoczki dosyć często spotkać, ale z psem (i to jeszcze takich rozmiarów) - dużo trudniej...:grin:
Pozdrawiam
fotoamator2891
18.07.09, 12:16
419 - git malina :) Ehh...kiedy ja tak będę focił?? :) Pozdrawiam :)
Cierpliwości, grunt to się nie zrażać :grin:
Trochę odpoczynku od szkła i betonu
421
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-35671)
Poniżej trzy składowe tego tryptyku, nie mogłem się zdecydować czy pokazać jako tryptyk czy osobno :-P
Świetna seria, fajna odmiana.
Fajna odmiana, to nie to samo co wielkie szklane drapacze :)
Co do uwag: jak dla mnie nieco niebo za jasne i osobiście bym troszkę podostrzył
pozdr.
Maro, Tommy dzięki :grin:
nieco niebo za jasne i osobiście bym troszkę podostrzyłTylko na pierwszym małem niebo nadające się , MZ, do ściemnienia (co też zrobiłem, może za mało :wink:) Czekam na polara, powinno być lepiej. Co do wyostrzanie, próbowałem bardziej, ale wychodziły jakieś jakieś białe plamki, przepały na liściach więc dałem spokój.
Maro, Tommy dzięki :grin:
Tylko na pierwszym małem niebo nadające się , MZ, do ściemnienia (co też zrobiłem, może za mało :wink:) Czekam na polara, powinno być lepiej. Co do wyostrzanie, próbowałem bardziej, ale wychodziły jakieś jakieś białe plamki, przepały na liściach więc dałem spokój.
jakiego polara zamówiłeś?
jakiego polara zamówiłeś?Nie chcę na razie się przyznawać żeby nie było obciachu :oops: Na górną półkę mnie nie stać :wink:Zobaczę jakie będą efekty.
Namówiony przez Mirka, który w galerii zwrócił mi uwagę:"zobacz co bedzie jak przygasisz ten swiecacy pomarancz w cieniach-bedzie sie bardziej podobac", postanowiłem "powalczyć". Lewa róża to ta z Galerii, następne już poprawiane. Która w/g Was lepsza? Ja nie mogę się zdecydować :roll:
K_Puchatek
20.07.09, 17:38
Z różyczek najbardziej podoba się nr 3.
Poza tym bardzo fajna ostatnia seria, sielsko, wiejsko i kolorowo. Bardzo przyjemne obrazki.
Pozdrawiam
Rozyczki calkim calkiem, ale zdecydowanie bardziej podoba mi sie ostatnia seria...ta sielska bez drapaczy i szkla jak sam powiedziales :mrgreen:
Fajne zaułki. :)
Z róż - dla mnie pierwsza. Ma kolorki świeże, 2 i 3- przygaszone.
Od wczoraj wracam do tych różyczek, ale jakoś nie mogę się zdecydować. Może dlatego, że jednak różyczka się nie broni. :) Jeszcze jedno podejście proponuję :)
Jeszcze jedno podejście proponuję :)Znaczy co, jeszcze raz mam "zrobić" tę różę :roll: To się nie uda- dawno zwiędła :-P
Aaaa, no chyba że tak. :grin: to przepadło. Trzeba kupić drugą. :wink:
Jak dla mnie, to chyba trzecia najładniejsza.
Na razie 1-0-2. Ponieważ pierwsza to oryginał (pytałem o przeróbkę :-P), to się nie liczy :wink: Czyli 2:0 dla trzeciej :grin:
Stawiam na róże nr 3. Faktura, światło, nasycenie kolorów na plus.
No dobra :grin: Wygrała trzecia- 3:0
Koniec zabawy, moje są dwie pierwsze, trzecia róża nie jest moja.
Miałem jednak pozwolenie autora:" Może wstaw do wątku wszystkie wersje nie pisząc, że jakieś są moje, żeby nic nie sugerować nikomu".
Okazuje się, że w kwiatkach, daleko mi do atora trzeciej wersji :oops:
Mirek54- Dzięki za zgodę na tę zabawę :)
Teraz coś nowego:
kowalikster
29.07.09, 22:20
helmuth u Ciebie w wątku jak zwykle coś ciekawego.
Dzięki za miłe słowa :). To rzeźba/instalacja(?) w Herrenbergu, niewielkim miasteczku, niedaleko Stuttgartu. Poniżej, kilka widoczków z tego urokliwego miasta:
426
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/07/thumb_P7221625e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-36116)
ja mam ogólną uwagę dotyczącą zdjęcia 422.jpg. IMHO lepiej się prezentują takie zdjęcia jak osoby jeśli już są na zdjęciu poruszają się naturalnie a nie jak próbują pozować. Poza tym fajne zaułki :-)
426 i 427 bardzo miłe w odbiorze. Troszkę bym przyciemnił szczególnie górę ale to takie moje widzimisie :)
pzdr
427 i 428 bardzo fajne, choć 427 najbardziej mi się podoba. W 426 brakuje mi jednak budynków po lewej stronie kadru.
IMHO lepiej się prezentują takie zdjęcia jak osoby jeśli już są na zdjęciu poruszają się naturalnie a nie jak próbują pozować.Moja żona tak już (niestety) ma- kiedy widzi wycelowany w jej kierunku obiektyw, natychmiast przyjmuje "niedbałą" pozę :mrgreen:.
Nikt nie zwrócił uwagi, że jedno ze zdjęć miało wklejane niebo to już nieźle :wink: Tym razem uprzedzam- nie wszystkie zdjęcia mają prawdziwe niebo, musiałem wkleić "cudze" bo oryginalne było nieciekawe. Jeśli potraficie wskazać to/te z wklejanym niebem, znaczy, że muszę jeszcze popracować :-P
Jeżeli ktoś będzie chciał wskazać, proszę napisać co jest źle. Będę wiedział, co poprawić w przyszłości :grin:
431 ma wklejane mz
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i nie jestem pewien co do 429 :)
431 - posiedziałbym tam sobie przy piwku, chyba że krzesełka też wklejane :wink::grin: potrafisz świetnie operować grafiką
pzdr
431-cienie mi nie pasuja na ulicy-fotka pod slonce byla robiona prawie,dlatego bylo nieciekawe niebo.??????????
432.jpg nie pasuje mi perspektywa, szczególnie jest to widocznie przy fontannie, która sama niby jest prosta ale podstawa jest przechylona i nie w tą stronę w którą bym się spodziewał i dziwnie to wygląda :-?.
432.jpg nie pasuje mi perspektywa, szczególnie jest to widocznie przy fontannie, która sama niby jest prosta ale podstawa jest przechylona i nie w tą stronę w którą bym się spodziewał i dziwnie to wygląda :-?.Tam naprawdę jest tak krzywo :-P popatrz na 429. To ta strona placu, po stronie fontanny. To są zdjęcia trzech boków tego samego placu