Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
A czemu tu takie przepały nam zapodajesz? wstydziłbyś się :wink:
A czemu tu takie przepały nam zapodajesz? wstydziłbyś się :wink:A wstydzę się, ale inych nie mam :oops:Takie miałem światło, tak wyszło.
Kilkukrotnie przejeżdżałem tranzytem przez Niemcy i za kazdym razem otwartymi szeroko oczyma chłonąłem ten sterylny widok ... Ten ład i porządek.Taki? :p
A wstydzę się, ale inych nie mam :oops:Takie miałem światło, tak wyszło.
Taki? :p
Fotomontaż widzę ! fotomontaż :mrgreen: No z autobahna takich szczegółów nie widac, ale miasteczka które mijałem wyglądały schludnie. Nie to co tu jakąś propagandę siejesz :-P hehehe...
Fotomontaż widzę ! fotomontaż :mrgreen: No z autobahna takich szczegółów nie widac, ale miasteczka które mijałem wyglądały schludnie. Nie to co tu jakąś propagandę siejesz :-P hehehe...To 100% real :grin: Tu też są sterty śmieci, walające się papiery itp. Nie popadajmy w kompleksy, za to można im zazdrościć zadbanych wsi. Tu rzeczywiście biją nas na głowę. Najwięszy szok przeżyłem, kiedy z powodu remontu lokalnej drogi, objazd zrobili polną drogą! Większość polnych dróg jest asfaltowa :shock::grin:
A wstydzę się, ale inych nie mam :oops:Takie miałem światło, tak wyszło.
Taki? :p
Co to ma byc - niby taki niemiecki Bronx ?
Panie,ten bałaganik toż to prawie jak w szwajcarskim zegarku ! ;) :D
Ponieważ, jak już wspomniałem, miasteczko leży na zboczu wąwozu, widokiem charakterystycznym są schody i "ulico-schody" (uliczki tylko częściowo przejezdne, bo przegrodzone schodami i z poręczami):
A po tej ulicy, w obie strony, jeżdżą samochody :)
Każde miejsce jest dobre na postawienie domu :)
282. Jest świetne :) A w zimie sie fajnie po tych kocich łbach musi podjezdzac do góry samochodem :mrgreen:
A spróbuj zejść :mrgreen:
O to, to.
Tu już wolałbym samochodem, mniej by bolalo ;)
Miasteczko stylowe, podobną architekturę widziałem w Austri. Tam również sterylnie czysto i wszystko zadbane i dopieszczone do najmniejszego szczegółu.
Jak im się chce? ;)
No teraz widze ze nawet trzymac sie nie bardzo jest czego.
Ale środkiem drogi jest zagłebienie jak tor prowadzący - mozna elegancko zjechac na worku :lol:
Genialne :mrgreen:
Miasteczko stylowe, podobną architekturę widziałem w Austri. Tam również sterylnie czysto i wszystko zadbane i dopieszczone do najmniejszego szczegółu.
Jak im się chce? ;)Te domki, a przynajmniej ich znaczna większość mają po kilkaset lat. Nawet te nowsze (w starej części miasteczka) stoją na starych, kamienych fundamentach. To jest koszmar dla fotografa- nie wiadomo co jest naprawdę poziome a co pionowe :p A co do porządku to wydaje mi się, że mają sprawniejsze służby. Nie te od sprzątania (te nie są wcale lepsze niż u nas), ale te od pilnowania i wymagania porządku. One potrafią "zachęcić" ;)
... środkiem drogi jest zagłebienie jak tor prowadzący... Tam nie ma kanalizacji burzowej. Jak średniowiecznym rynsztokiem, wszystko cieknie tym zagłębieniem :)
Znowu wybrałem się na spacer po okolicy,
Duże ZOO jak widzę jest we Frankfurcie nad Menem. ;) :)
:grin: oczywiście, nie obyło się bez czapli :). Spotkałem też inne zwierzątka- sam byłem zaskoczony :shock::). Szkoda, że te zwierzątka były tak daleko.
No,żółwiki fajnie złapałeś. :)
Coś ten Rajch dziczeje,pewnie to efekt uboczny globalnego kryzysu. ;)
No,żółwiki fajnie złapałeś. :)
W zeszłym roku w tej okolicy. spotkałem podobnego żółwia:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/thumb_zolw-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-15931)
Myślałem, że to pojedynczy okaz, a tu proszę. W/g mojego rozpoznania gatunku, jest to żółw żółtobrzuchy, gatunek zamieszkujący Amerykę Pn. Widać się zaaklimatyzował.
dawno u ciebie nie bylem i zrobily mi sie zaleglosci ;)
281-bardzo ciekawe. a srodek widziales? (ciekaw jestem, czy zupa nie zjezdza z talerza ;) ) faktycznie mozna sie pogubic, jak sie szuka poziomu posrod takich budynkow.
281-bardzo ciekawe. a srodek widziales? (ciekaw jestem, czy zupa nie zjezdza z talerza ;) ) Nie wiem :) Kilka razy tam byłem i zawsze okienice były zamknięte. Nie wiem czy ktoś tam mieszka czy domek służy jako np. spiżarnia lub składzik :wink:
żółwik na żywo u mnie, to by było coś, niestety nie występują :|
Twoje fajne ;)
pzdr
żółwik na żywo u mnie, to by było coś, niestety nie występują :|
Twoje fajne ;)
pzdrJa niestety, mam sprzęt jaki mam ;) Szkoda, że nie lepszy. Coż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :mrgreen: i tym trzeba focić.
Mam w pobliżu dość ruchliwą linię kolejową. Już kilka razy próbowałem robić zdjęcia ale ...:???: Może to?
Mam w pobliżu dość ruchliwą linię kolejową. Już kilka razy próbowałem robić zdjęcia ale ...:???: Może to?
Ale że co ?
Fajnie zmasakrowana barierka - wygląda tak jakby przed chwilą odbiła się od niej przejeżdżająca furgonetka :D
Piotr Grześ
8.04.09, 22:59
Ta linia kolejowa, to nie to. Wielokrotnie w Niemczech bywałem i zawsze ogromne wrażenie wywierał na mnie ich porządek i jakieś takie uporządkowanie. W którymś poście napisałeś, że są tam służby, które zmuszają niejako tych, którzy są odpowiedzialni za coś. I dobrze i tak powinno być. Tylko Ci powiem szczerze, że jak z tego "helmutowa" wróciłem do kraju mego rodzinnego, to odetchnąłem pełną piersią:)
Fajnie zmasakrowana barierka ...
Ta linia kolejowa, to nie to. Wielokrotnie w Niemczech bywałem i zawsze ogromne wrażenie wywierał na mnie ich porządek i jakieś takie uporządkowanie. W którymś poście napisałeś, że są tam służby, które zmuszają niejako tych, którzy są odpowiedzialni za coś.
Mnie też zaintrygowała ta barierka, wygląda jaby pamiętała II Wojnę :shock: Być może tutejsza DB tak jak u nas PKP to państwo w państwie i nie ma na nich mocnych ;)
Swietnie utrzymane stare uliczki z charakterystyczną zabudową maja swój urok. Myślę, że w lecie z okien i balkonów zwisają kaskady kwiatów. Linia kolejowa fajnie zburzony ład przez barierkę.
Ja niestety, mam sprzęt jaki mam ;) Szkoda, że nie lepszy. Coż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :mrgreen: i tym trzeba focić.
OK. Fajna barierka, ale na 1 planie brakuje nadjeżdzajacego pociągu, tak naprawdę blisko. A tak, to troszke pusto i ten pociąg oddalający się jakoś mi nie leży. Zrób w tym miejscu, z tej perspektywy zblizający sie pociąg. Będzie bomba.
Zrób w tym miejscu, z tej perspektywy zblizający sie pociąg. Będzie bomba.Musiałbym wyjść na tory przed nadjeżdżającym pociągiem :shock: Takim ryzykantem, to nie jestem :mrgreen:
Musiałbym wyjść na tory przed nadjeżdżającym pociągiem :shock: Takim ryzykantem, to nie jestem :mrgreen:
To stań troszkę dalej i zooomem go, zoomem :mrgreen:
a potem w nogi.. :mrgreen:
No w zimie to nie widzę tego, nie mówiąc o wjeździe autem...;-)
Wkleiłem takie zdjęcie do Galeri Alt jak w załączniku. Niestety, zadnych komentarzy, głównie minusy ;) Mnie się podoba ale pewnie jak zwykle, nie jestem obiektywny. Może większość zaglądających do Alt, nie lubi zdjęć architektury a może to zdjęcie jest marne :roll:
Proszę o Wasze opinie i nie muszą być konstruktywne :p
Zasadniczo, zapytać się można, co chciałeś pokazać. Trochę kościoła, trochę nowoczesnej architektury, trochę ulicy, znak i ludzik. Rozrzut tematyczny i pole na domysły zbyt duże ;)
Kadr jako taki jest spoko, ale nic tu nie łapie człowieka za oko.
O! Już jakiś komentarz :)
Zasadniczo, zapytać się można, co chciałeś pokazać.Zasadniczo ;) chciałem pokazać stary kościółek na tle współczesnej zabudowy parafialnej- taki kontrast. Reszta, znalazła się w kadrze dlatego, ponieważ z prawej miałem drzewo a chciałem mieć kadr 4/3 :)
Mógłbym zmienić na 3/2, co pozwoli wyciąć kawałek ulicy z ludzikiem, wystemplować znak. Tylko czy to wiele zmieni?
Może większość zaglądających do Alt, nie lubi zdjęć architektury a może to zdjęcie jest marne :roll:
Ja myślę,że większośc jednak lubi architekturę.Ta jest przecież sztuką i dobrze pokazana musi się podobac.Tym wrażliwym na piękno.
Kościółek tu pokazany jest bardzo ładny ale myślę,że problem jest w tym jak go pokazałeś.Co mnie najbardziej rzuciło się w oczy - to zamęt na planie.Pisałem już kilka razy ale powtórzę - tu gł.motywem jest kościółek i to on musi skupiac na sobie uwagę - nie zabudowania na pierwszym - one tu nie współgrają z gł.motywem - zupełnie inny styl i dodatkowo jakby zasłaniały,to co chciałeś nam pokazac.
Teraz to wygląda jak by to ten pierwszy plan był motywem foty a kościół tylko tłem.
Druga sprawa - miałeś ładne światło - trzeba było więc z niego wycisnąc na maxa w szopie - szkoda nie miec takiego 'złota' w kadrze.
Trzecia sprawa - mur i kawałek drogi - tak staraj się nie pokazywac tego - droga musi dokądś prowadzic albo znikac ale tak bardziej 'naturalnie' - wtedy jest ciekawy i miły dla oka efekt.
Tutaj nie miałeś możliwości tego zrealizowac należycie,więc w takich przypadkach albo należy poszukac innego kadru albo...motywu.
Mam nadzieję,że trochę pomogłem zrozumiec Ci,czym kierują się Twoi widzowie - bo sam do nich należę. :)
Aha w ALT nie głosowałem. ;)
...tu gł.motywem jest kościółek i to on musi skupiac na sobie uwagę - nie zabudowania na pierwszym - one tu nie współgrają z gł.motywem - zupełnie inny styl...
Tutaj nie miałeś możliwości tego zrealizowac należycie,więc w takich przypadkach albo należy poszukac innego kadru albo...motywu.Pierwszy, cytowany przeze mnie, fragment Twojego komentarza, dokładnie oddaje mój zamiar. Kontrast dwóch stylów. Być może, gdyby na zdjęciu były tylko te dwa budynki w dwóch różnych stylach, wszystko by było OK.
Niestety (tu pasuje drugi fragment), nie miałem innego miejsca, z którego mógłbym zrobić zdjęcie. Zmiana kadru też by sytuacji nie poprawiła- musiałbym obciąć fragment wejścia do budynku parafialnego. Więc co? Nie robić zdjęcia? Mnie się zbyt ten kontrast podoba, żeby go nie sfotografować :)
Wkleiłem takie zdjęcie do Galeri Alt jak w załączniku. Niestety, zadnych komentarzy, głównie minusy ;) Mnie się podoba ale pewnie jak zwykle, nie jestem obiektywny. Może większość zaglądających do Alt, nie lubi zdjęć architektury a może to zdjęcie jest marne :roll:
Zdjęcie jest przeładowane zbędnymi szczegółami. To architektoniczne cudactwo na pierwszym planie (plebania? :roll: ) rozprasza i odwraca uwagę od kościoła.
Znajdź lepszy punkt do fotki :)
PS
Jak pisałem to Twojego postu powyżej nie było.
Moim zdaniem ten kontrast nie jest dobrym tematem a dziwaczna plebania zepsuła Ci kadr.
A mi się podoba. Fajna perspektywa, nisko droga, wysoko kościółek, widać ze zdjęcie robione tak gdzieś pośrodku kadru (pewno wiadukt)
P.S. Ale sama wieża leci troszkę w tył :mrgreen:
Napisałem Ci o mojej opinii.Tylko i wyłącznie mojej - jeśli Tobie się podoba,to jest to najważniejsze.
Ja też czasem 'robię' zdjęcia dla siebie ale nie daje mi to takiej radochy,toteż staram się trafiac w gusta oglądających.A że czasem to nie wychodzi...to już inna sprawa. ;)
Pozdrawiam.
Moim zdaniem ten kontrast nie jest dobrym tematem a dziwaczna plebania zepsuła Ci kadr.Rozumiem, motywem miał być kościół w sąsiedztwie nowoczesnej plebanii a wyszło odwrotnie. Gdyby to kościół był na pierwszym planie, byłoby OK.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
...widać ze zdjęcie robione tak gdzieś pośrodku kadru (pewno wiadukt)
P.S. Ale sama wieża leci troszkę w tył :mrgreen:Masz rację- wiadukt nad tą uliczką. A co do wieży - chcesz się pokłócić? :mrgreen:
Ja też czasem 'robię' zdjęcia dla siebie ale nie daje mi to takiej radochy,toteż staram się trafiac w gusta oglądającychJasne, że lepiej jak się innym też podoba, szczególnie kiedy ci inni, znają się na fotografii :p
Tak jeszcze dwa słowa tytułem uzupełnienia- rozumiem Twój zamiar, chciałeś pokazac kontrast architektoniczny - to jest efektowny sposób ale nie z każdym motywem łatwo jest to osiągnąc.
Tu dałoby się to pokazac co zamierzałeś na 100% ale w trochę inny sposób,nawet wiem jaki(podpowiedź - długa lufa i inne kadrowanie ;) ).
Wódz Chłodne Oko pozdrawia ciepło i mówi dzienks. ;) :)
Tu dałoby się to pokazac co zamierzałeś na 100% ale w trochę inny sposób,nawet wiem jaki(podpowiedź - długa lufa i inne kadrowanie ;) ).
Może kiedyś, jak sobie kupię, zapytam o szczegóły :D
My pleasure :grin:
............
Masz rację- wiadukt nad tą uliczką. A co do wieży - chcesz się pokłócić? :mrgreen:
..........
No ba.. Z Tobą zawsze :-P
15015
:-P
Czy słyszysz ten hałas? To ja biję się w piersi :oops::mrgreen:
Krzywo wtedy budowali, ot co :)
Czy słyszysz ten hałas? To ja biję się w piersi :oops::mrgreen:
:mrgreen::-P Zdjęcie jest proste, ale...
Wieża sie omskła, tym.. robotnikom :mrgreen:
Coś wygrałem ? :mrgreen: poza banem ?:twisted::-P
Na zdjęciach ze starą architekturą, trudno "złapać" pion. Wiele krawędzi, teoretycznie pionowych, w rzeczywistości pionowe nie jest. Tu jeszcze dodatkowo, połączenie z nową, dało dodatkowe rozterki. Faktycznie, po dokładnym przyjrzeniu się (musiałem nanieść siatkę na 2-krotne powiększenie- czego nigdy nie robiłem :roll:), dopatrzyłem się odchyłek od większości pionowych krawędzi. Muszę więc się uderzyć w piersi :wink:
Z dzisiejszego spaceru:
Z dzisiejszego spaceru:
Budowla tak pozbawiona jakiejkolwiek harmonii, że aż fajna :mrgreen: ;)
Co to takiego?
hihihi.. wygląda jak lepianka :) Fajne. Co to ?
Fot.287 naprawdę świetne.Podoba się kadr,motyw,kolorystyka.
Trza było do Galerii wrzucac !
Drugi raz nie oceniam. ;)
Napisz gdzie to i co to.
Budowla tak pozbawiona jakiejkolwiek harmonii, że aż fajna :mrgreen: ;)
Co to takiego?Höchster Schloß (http://de.wikipedia.org/wiki/Höchster_Schloß)- Zamek w Höchst, dzielnicy Frankfurtu.
Ten sam zamek z drugiej (zacienionej) strony:
Zamek w Höchst, dzielnicy Frankfurtu.
Ten Twój Frankfurt coraz bardziej mnie zadziwia. :)
Na 287 obstawiałem, że to wieża ciśnień z budynkiem pomp a okazało się, że to zamek. Fajne i ciekawe zdjecie.
Höchster Schloß (http://de.wikipedia.org/wiki/Höchster_Schloß)- Zamek w Höchst, dzielnicy Frankfurtu.
Ten sam zamek z drugiej (zacienionej) strony:
Z tej drugiej strony wygląda nieco lepiej chociaż ta wieża pasuje jak pięść do nosa.
Ach Ci Niemcy...
Z drugiej strony patrząc, przynajmniej masz do fotografowania zupełnie niekonwencjonalna architekturę, aż trudno zgadnąc, co to jest ;)
Z drugiej strony patrząc, przynajmniej masz do fotografowania zupełnie niekonwencjonalna architekturę, aż trudno zgadnąc, co to jest ;)Ja, gdy "to" pierwszy raz zobaczyłem, zastanawiałem się: po co im latarnia morska nad rzeką :mrgreen:
Te dwa ostatnie zdjęcia są wg mnie wyostrzone idealnieDzięki, że zajrzałeś :) Sporo się ostatnio u Ciebie w wątku wymądrzałem, sprawdzasz mnie? ;)
Zwykle architekturę "robię" w Gimp-ie. Wyostrzam po przeskalowaniu na 30-40 zależy od zdjęcia. Zwykle bliżej 30 :)
dr_feelgood
11.04.09, 20:52
Świetna jakość zdjęć pod każdym względem.
Tyle razy we frankfurcie byłem i co? i nie widziałem go w ten sposób. fajnie.
Świetna jakość zdjęć pod każdym względem.
Dziękuję :oops: Przez wrodzoną nieufność, spytam o których zdjęciach mówisz ;)
Tyle razy we frankfurcie byłem i co? i nie widziałem go w ten sposób. fajnie.Ja tu bywałem od kilku lat dosyć regularnie. Dopiero kiedy tu mieszkam na stałe (na razie ;)) mam czas, żeby zobaczyć coś więcej niż na pocztówkach. :mrgreen:
dr_feelgood
13.04.09, 13:35
Konkretyzując ostatnie dwie fotki bardzo mi się podobają jakościowo. Ostre, fajne kolory, wszystko miło się oglada. Jeszcze całego wątku nie przejrzałem, ale niebawem to uczynię.
Pozdrawiam :)
Jeszcze całego wątku nie przejrzałem,
Ja też.Dobrnąłem dopiero do połowy. :)
Konkretyzując ostatnie dwie fotki bardzo mi się podobają jakościowo. Ostre, fajne kolory, wszystko miło się oglada.
Dodam tylko, że to HDR-y. Trzy jpeg-i zrobione z ręki, przy użyciu bracketingu o skoku EV= 1. Wiatru prawie nie było, mało jest "duchów" w gałęziach. Sam nawet się nie spodziewałem, że tak nieźle wyjdą. Jeszcze jedno ujęcie tego zamku:
Z lewej masz puste niebo a drzewo z prawej częściowo zasłania tę wieżę (czy jak to tam nazwać).
Nie dało się zrobic trzech kroczków w lewo?
Nie dało się zrobic trzech kroczków w lewo?Nie dało się :| Miałem z lewej gęste krzaki gdybym stanął przed krzakami, nie objąłbym zamku od dna obmurowanego jaru (rowu?) okalającego zamek, po czubek wieży. Na 287 jest ujęciez drugiej strony jaru (z poziomu zamku), na którym widać te krzaki na pierwszym planie.
Teraz znowu coś dla miłośników prostego ;). Zgłupiałem kompletnie. Pomijam poziom, który już na pierwszy rzyt oka jest krzywy i pofalowany. Tak jak parter mniej więcej "trzyma" pion, to już wyższe kondygnacje wydają się przewracać w lewo :shock:
paakayttaja
14.04.09, 15:11
Na 289 spróbowałbym jednak zrobić dwa, trzy kroki tak, aby pokazać więcej zamku a schować śmietnik, który wystaje zza krzaków ;-)
Zdjęcie nr 290 - przyjemne i może wprawić w konsternację ;-)
290 dobre :) Naprawdę, gdyby nie nowe witryny, w żaden chyba sposób nie można by odnaleźć gdzie jest pion i poziom.
paakayttaja
14.04.09, 15:26
...to taki wiejski odpowiednik Hundertwasserhaus ;-)
...to taki wiejski odpowiednik Hundertwasserhaus ;-)Powiedziałbym, że to raczej Hundertwasser czerpał inspirację z takich budynków :) Tu naprawdę trudno dojrzeć jakąkolwiek symetrię, o pionach i poziomach już nie wspominając.
o matko.... jaki koszmar... mowie o budynku, nie o zdjeciu :) tobie udalo sie oddac jego... paskudztwo... :) a mowia, ze polacy duzo pija w robocie.... ;)
Na 290 to efekt wolnej interpretacji lini prostych i proporcji. Tak czy inaczej ciekawe przez pryzmat precyzji z której słyną niemieccy budowlańcy.
na 290 jako poziomicy majster uzył chińskiego zamiennika "bumerang" :mrgreen:
No Helmuth niezly ten ostatni domek.....im dluzej na niego patrze tym wieksze zaczynam miec watpliwosci.....czy ja cos dzisiaj pilam???:roll::-P
Ale zdrugiej strony bardzo ciekawy i wcale nie taki paskudny jak mowi K@czy:mrgreen:
Na 290 to efekt wolnej interpretacji lini prostych i proporcji.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
+rep
...im dluzej na niego patrze tym wieksze zaczynam miec watpliwosci.....czy ja cos dzisiaj pilam???.To sobie wyobraź, co ja czułem, stojąc tam z aparatem! Kilka razy sprawdzałem obiektyw, bo przecież nic nie piłem :mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
+rep
To sobie wyobraź, co ja czułem, stojąc tam z aparatem! Kilka razy sprawdzałem obiektyw, bo przecież nic nie piłem :mrgreen:
A no to chuchnij Helmuth!!!!:mrgreen:
A no to chuchnij Helmuth!!!!:mrgreen:Nie no, to zdjęcie robiłem przed Wielkanocą teraz mam inny chuch ;)
Największe graffiti w mieście :)
Przeostrzyłeś Waść :roll:
Przeostrzyłeś Waść :roll:No nie wiem, może to struktura muru daje takie wrażenie? :roll:
Mozliwe.
Graffiti rzeczywiście robi wrażenie :)
Graffiti calkiem, calkiem:grin:
Nastepne z serii oczoplasowej:-P :shock:
Fajnie to pokazałeś,podoba się.Może tylko szkoda trochę,że te autka tak ucięte,myślę że fajnie wpasowałyby się w tą kolorową ścianę swoimi kolorami i kształtami.
pozdr.
Może tylko szkoda trochę,że te autka tak ucięte,...Już krótszej ogniskowej nie mam, musiałem wybierać: góra czy dół ;) Mogłem się teoretycznie cofnąć kilka kroków ale nie mam pojęcia czemu tego nie zrobiłem. Może nie mogłem? Nie pamiętam już :roll:
Następny ciasny zakątek (tylko błagam, nie mówcie, że leci :-P):
Bardzo ładny ten ciasny zaułek,jedynie co mógłbym zasugerowac,to zmienic ten czerwony tint(zafarb) w cieniach,przygasic światła i wzmocnic cienie,innymi słowy jest za jasno na oświetlonej części i tej zacienionej.Cień ma byc cieniem a nie cieniem cienia. ;) :)
Leci... ? No jasne i to jak !
Żartowałem rzecz jasna. :)
...innymi słowy jest za jasno na oświetlonej części i tej zacienionej.Cień ma byc cieniem a nie cieniem cienia. ;) :)Faktycznie, trochę za jasno. Bałem się zbyt ciemnego cienia :???: Tak jest lepiej? Nie za ciemno?
Klimatyczny zaułek - szkoda, że w cieniu. Nie zawsze się da, ale wróciłbym w to miejsce, gdyby światło rzeźbiło widok między elementami tego budynku.
Faktycznie, trochę za jasno. Bałem się zbyt ciemnego cienia :???: Tak jest lepiej? Nie za ciemno?
Jest lepiej ale nie cud malina. ;) Do tego przydałaby się zabawa białym pędzlem na roślinach i donicach przy ścianie w cieniu +przyciemnic niebo.
Po takich 'plastycznych operacjach' fota zyskałaby nowego blasku.
Zakład ? :)
... wróciłbym w to miejsce, gdyby światło rzeźbiło widok między elementami tego budynku.Mam zamiar tam wrócić latem, kiedy doniczkowa roślinność będzie bujniejsza. Nie wiem tylko jak będzie ze światłem bo ściana jest na wschód, może rano w środku lata?
Jest lepiej ale nie cud malina. ;) Do tego przydałaby się zabawa białym pędzlem na roślinach i donicach przy ścianie w cieniu +przyciemnic niebo.
Po takich 'plastycznych operacjach' fota zyskałaby nowego blasku.
Zakład ? :)Za dużo ode mnie wymagasz, taki biegły w PSuciu nie jestem ;). Nie będę się zakładał ale chętnie zobaczę :)
No ba- chcesz poprawkę - masz -ja to widzę tak :)
15403
@helmuth,no wiesz - ja za dużo wymagam od Ciebie ? Nie bądź taki skromny. ;)
Ramzes pokazał,że dla chcącego nic trudnego. :) Chociaż ja bym jeszcze coś tam poprawił... ale to nie ten wątek. ;)
Pozdrawiam słonecznie. :)
No ba- chcesz poprawkę - masz -ja to widzę tak :)Chyba nie o to chodziło, cień dalej jest "cieniem cienia" za to w głębi uliczki pojawiły się przepały. Miało być: "przygasic światła i wzmocnic cienie" :)
no to 2 wersja na kolanie szybko zrobiona :)
15404
no to 2 wersja na kolanie szybko zrobiona :)
No to teraz ładnego HDR-a tu żeś @helmuthowi zapodał. :)
Ja mówię NIE HDR-ą ! Dopóki ich nie widac oczywiście. ;)
Jak widzicie,nie jest to pikuś sprawa,dlatego w takich sytuacjach (wąskie uliczki,full słoneczko),nie ma co spodziewac się cudów.Recepta jest jedna;focic jak pochmurno za oknem albo jak słoneczko jest nisko.
Jest jeszcze druga możliwośc: zakładanie filtrów ND ale @helmuth mówił,że na razie zbiera na jakieś lusterko a filtry to może potem. ;) :P
No to teraz ładnego HDR-a tu żeś @helmuthowi zapodał. :)
Ja mówię NIE HDR-ą ! Dopóki ich nie widac oczywiście. ;)
:P
Toć napisałem - ze w 3 minuty na kolanie robione:-P. Szybko wyjasnione pędzlem cienie i stonowane niebo - :mrgreen: Pokazałem kierunek a nie produkt :-P
A tak wogóle to nie wiem, nie znam się, ja tu tylko na szmacie jadę :mrgreen: hehe..
Jeszcze jeden zaułek, tuż za dawnymi murami obronnymi (fragment z lewej strony)
Zaułek fajny, klimatyczny. Jakbyś jeszcze zbędne anteny z dachu zdjął stempelkiem to juz byłoby cacy :)
Bardzo fajny zaulek:grin: Co tu mowic o "moich " uliczkach jak Twoje sa swietne. :wink: Mam nadzieje, ze ktoregos dnia uda mi sie zapanowac nad obrobka tak jak Tobie :-P Pozdrawiam.
Cieszę się, że się podobało :)
Co tu mowic o "moich " uliczkach jak Twoje sa swietne. :wink: Mam nadzieje, ze ktoregos dnia uda mi sie zapanowac nad obrobka tak jak Tobie :-P
Twoje są inne ale również warte pokazania :) Co do obróbki, jestem pewny, że Ci się uda. Wystarczy tylko ćwiczyć, eksperymentować a efekty same przyjdą :wink:
Dzieki Helmuth, mam nadzieje, ze masz racje i z niecierpliwoscia bede czekac na ten dzien!!! Cwiczyc , cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc!!:mrgreen:
Milej niedzieli!!:grin:
Jeszcze jeden zaułek, tuż za dawnymi murami obronnymi (fragment z lewej strony)
Zaułek bardzo fajny,zabrakło jednak troszkę perspektywy.Wygląda to teraz bardzo płasko,mz.Mur po lewej i ściana po prawej miały zamknąc kadr ale to nie ten klucz do zamykania. ;)
@helmuth,kiedy wybierasz się na Rynek Staromiejski ? Widziałem świetne kadry z tego miejsca.
pozdro.
@helmuth,kiedy wybierasz się na Rynek Staromiejski ? Widziałem świetne kadry z tego miejsca.
pozdro.Chodzi Ci o Stare Miasto (http://de.wikipedia.org/wiki/Römerberg_(Frankfurt))? Może nawet dziś po południu :roll:
Może nawet dziś po południu :roll:
No to czekam,czekam. ;) :)
No to czekam,czekam. ;) :)Niestety :( Słońce tak mocno "dawało, że niewiele zdziałałem (na drugim kołatka z drzwi do ratusza na Starym Mieście w FFM ;)):
Dwie flagi i Frankfurt spod mostu:
Grafiti bardzo fajne zdjęcie. Cisza i spokój zaułka na 293 są bardzo ciepłe. Górujący i wręcz monumentalny budynek koscioła na 294 robi ciekawe wrażenie.
Dzięki. Miło, że zajrzałeś :)
Zaułki bardzo mi się podobają.
Fajna panorama miasta, kadr przymknięty mostem, może uciąłbym lewą część z ludźmi, albo pobawił w jakieś DRI.
Frankfurt spod mostu robi wrażenie. Bardzo interesujące zdjęcie.
297 super. Ale przedobrzyłeś z ostrzeniem - aż sie na moscie poszarpana biała krawędz pojawiła. Spróbuj troszkę mniej agresywnie ostrzyć fotkę.
297 super. Ale przedobrzyłeś z ostrzeniem - aż sie na moscie poszarpana biała krawędz pojawiła. Spróbuj troszkę mniej agresywnie ostrzyć fotkę.No, może trochę :roll: Trochę inna obróbka tego kadru:
Ten kadr jest bardzo ładnie skomponowany - podoba mi się rozmieszczenie elementów :grin:
No, może trochę :roll: Trochę inna obróbka tego kadru:
:cool: No to jest to :) Swietne.
Niestety :( Słońce tak mocno "dawało, że niewiele zdziałałem
No factico,słonko nie było po Twojej stronie.Najciekawiej wyszedł most z panoramą frankfurckiego manhattanu. ;)
Zaczaił bym się w tym miejscu na ciekawe światło.
Polski akcent na Ratuszu ? Świat staje do góry nogami ! :)
pozdro.
...
Polski akcent na Ratuszu ? Świat staje do góry nogami ! :)
Czekałem kiedy ktoś o to spyta ;) To herb i flaga Frankfurtu, bardzo podobne do naszych- orzeł biały i biało-czerwona :)
Czekałem kiedy ktoś o to spyta ;) To herb i flaga Frankfurtu, bardzo podobne do naszych- orzeł biały i biało-czerwona :)
To wszystko jasne - nasi rządzą Frankfurtem. :D ;)
Zawsze jak tam byłem to mnie to intrygowało czego Polska flaga i orzeł.
A teraz już wiem no faktycznie ten orzeł jest mało podobny do naszego.
pozdrawiam fotki super
Jak byś miał chwile to na przeciwko Messe tam tych hal wystawienniczych jest ciekawe zejśćie do U-bana zawsze tam byłem w nocy może zrobił byś jakieś ujecie też może być ciekawe ??
Jak byś miał chwile to na przeciwko Messe tam tych hal wystawienniczych jest ciekawe zejśćie do U-bana zawsze tam byłem w nocy może zrobił byś jakieś ujecie też może być ciekawe ??
O widzisz @helmuth,kolejna dobra inspiracja. :)
Ja też miałbym kilka życzeń...
Jak byś miał chwile to na przeciwko Messe tam tych hal wystawienniczych jest ciekawe zejśćie do U-bana zawsze tam byłem w nocy może zrobił byś jakieś ujecie też może być ciekawe ??Mam tylko takie jak tutaj (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=32#314) :roll:
Ja też miałbym kilka życzeń...No to słucham :roll: :)
No to słucham :roll: :)
Ale ja mam dośc dłuuugą tą listę życzeń...
Może później ją przekażę,jak pozwolisz. :)
Dobry Wieczór. :)
No to proszę;to taka mini lista życzeń. :D
Lista jest dłuższa ( znacząco ) ale nie chciałbym byc zbyt zachłanny. ;)
Najbardziej to zależałoby mi na lotnisku,jeśli można - rzecz jasna w środku. :)
Te bez linków obiekty,też warte focenia.Zdecydowanie.
Co tu dużo gadac.Śpicie na złocie kolego @helmuth... ;) :D
http://www.flickr.com/photos/alexander_west/3191114860/sizes/l/
TÊlÊchargement de photo Flickr : lines , colors and people at Frankfurt Airport@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3001/2361763883_38513423b8_b_d.jpg@@AMEPARAM@@236176388 3@@AMEPARAM@@38513423b8_b (http://www.flickr.com/photos/97968921@N00/2361763883/sizes/l/)
TÊlÊchargement de photo Flickr : Frankfurt am Main (Germany) @ The blue hour@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2251/2373525712_8e913f1ea3_o_d.jpg@@AMEPARAM@@237352571 2@@AMEPARAM@@8e913f1ea3_o (http://www.flickr.com/photos/dcdead/2373525712/sizes/o/)
http://www.flickr.com/photos/lf-photodesign/1458164669/sizes/l/
Airport City Frankfurt Transit Tunnel sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3149/2720217477_f395b4daa1_m.jpg@@AMEPARAM@@2720217477@ @AMEPARAM@@f395b4daa1 (http://www.flickr.com/photos/michiel92/2720217477/)
http://www.flickr.com/photos/twentyeight/317693053/sizes/o/
TÊlÊchargement de photo Flickr : Round Hotel in Frankfurt, Germany@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3070/3113335226_be4bfbd57e_b_d.jpg@@AMEPARAM@@311333522 6@@AMEPARAM@@be4bfbd57e_b (http://www.flickr.com/photos/tobi0406/3113335226/sizes/l/)
Die Schirn Kunsthalle
Museum für Moderne Kunst
Frankfurt "Alte Oper"
Pozdrawia - cierpliwy petent. :)
No to proszę;to taka mini lista życzeń. :D
Oo! :shock: Faktycznie :D
Muszę się na spokojnie zapoznać. Na początek
http://www.flickr.com/photos/alexander_west/3191114860/sizes/l/
Mam coś podobnego tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=42#412). O takie coś chodzi?
Mam coś podobnego O takie coś chodzi?
Tak tak ! Brawo !
Ale poproszę też z całym mostkiem. ;)
Ale poproszę też z całym mostkiem. ;)Hmmm! Specjalne życzenie :roll: Muszę pomyśleć, to będzie drogo kosztowało :wink:
Hmmm! Specjalne życzenie :roll: Muszę pomyśleć, to będzie drogo kosztowało :wink:
No coś ty - z przyjaciół będziesz zdzierał ? ;)
Dobrejnocki życzę. :)
Pogrzebałem głębiej i co nieco znalazłem :wink:
1 TÊlÊchargement de photo Flickr : Frankfurt am Main (Germany) @ The blue hour@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2251/2373525712_8e913f1ea3_o_d.jpg@@AMEPARAM@@237352571 2@@AMEPARAM@@8e913f1ea3_o (http://www.flickr.com/photos/dcdead/2373525712/sizes/o/), mam takie (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=64#636)
2 chciałeś (http://www.flickr.com/photos/lf-photodesign/1458164669/sizes/l/), mam takie (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=20#198)
Natomiast Alte Oper
mam tak (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=34#339)
Więcej z Twojej listy nie mam (na razie) :)
No,masz podobne. ;)
Dworzec w Twoim wydaniu lepsiejszy.
To kiedy można spodziewac się Rhein-Main-Flughafen ?
Czekam z niecierpliwością.;)
Aha,nie zapomnij wziąśc tam ze sobą jakiegoś uswajsa.Tak na wszelki wypadek,co by nie pomylili Cię z kim innym. ;) :D
pozdro.
Flughafen :roll: Może kiedyś ;) Na razie Stare Miasto:
Ciekawa ta starowka :wink::grin: Najbardziej podoba mi sie drugie, ciekawa niemiecka architektura:-P:)
Ładny ten budyneczek.
pzdr
... ciekawa niemiecka architektura:-P:)Frankfurt był poważnie zniszczony po II Wojnie i tych budynków nie było. Odbudowano je dopiero w latach 70-tych! :shock:
Można porównać widoki sprzed wojny i widok z 1945 tutaj (http://www.altfrankfurt.com/spezial/Krieg/Roemerberg/Luftaufnahme/Roemerberg4_1945.htm)
Powiem Ci @helmuth,że masz dobre oko do architektury,to raz a dwa,widac jak starasz się dbac o szczegóły.No ale to chyba z racji tego gdzie żyjesz,po trosze. ;)
Najbardziej podoba się nr300,bardzo ładny zaułek ,dobrze pokazany.
Ryglowe kamienice,też pokazałeś ciekawie i co ważne - równiuteńko. :)
Popatrz a mój brat napala się na szkło Nikona za 7 kawałków,bo nie chce mi uwierzyc,że programem można wyprostowac prawie tak samo.Wiem - prawie robi różnicę ale dla amatora ?
Będe musiał zapodac mu link do Ciebie. :)
Nawiązując do tego co napisałeś - fakt,Frankfurt został praktycznie zmieciony z powierzchni w czasie II WŚ a trzeba wiedziec,że był jednym z piękniejszych miast Europy.
Dzisiaj to co widzimy,to tylko blady cień tamtego miasta ale i tak dzięki przeprowadzonej ogromnymi kosztami odbudowy,możemy miec dzisiaj jakieś pojęcie o jego poprzedniej świetności.
pozdro.
...masz dobre oko do architektury...
Ryglowe kamienice,też pokazałeś ciekawie ...Dzięki :)
Jako dziecko, sporo widywałem budynków z "pruskiego muru" (mieszkałem w Toruniu). Wtedy myślałem: jaki stary, brzydki budynek. Teraz widząc takie skupisko tego typu, zadbanych (przynajmniej z zewnątrz ;)) domów, myślę sobie: piękne to jest :)
Popatrz a mój brat napala się na szkło Nikona za 7 kawałków,bo nie chce mi uwierzyc,że programem można wyprostowac prawie tak samo.Wiem - prawie robi różnicę ale dla amatora ?7tys? :shock: dla amatora? Wybij mu to z głowy :)
Będe musiał zapodac mu link do Ciebie.Dzięki za niezasłużony komlement (lubię jak ktoś łechce moją próżność :p) ale są lepsi "w te klocki" na tym forum :mrgreen:
Na koniec, trochę więcej Starego Miasta ;)
Na koniec, trochę więcej Starego Miasta ;)
Fajnie wypatrzone,dla lepszego efektu,przygasiłbym ile się da elewację.
Odbicie w szybie miasta jest świetne. E-510 dobrze mówi - troszkę przyciemnić elewację by stowrzyła ona naturalne obramowanie zdjęcia i nie odwracała uwagi, a skupiała wzrok na środku kadru.
Fajnie jest przeglądać Twoje fotki. Zwiedzam Twoje miasto przed monitorem :)
...przygasiłbym ile się da elewację.Skorzystałem z Twojej rady :) Zobaczymy ;)
301a
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/thumb_P4190104fe1-3.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-31729)
Stare Miasto a szczególnie reprezentujące je budynki z finezyjną architekturą świetne. 301- pomysłowe i odbicie przyciąga uwagę.
Dziękuję za opinie o Starym Mieście. :)
Długo przypatrywałem się temu budynkowi i nie mogłem się zmobilizować. Tym bardziej, że zdawałem sobie sprawę z trudności. Mój aparat ma najkrótszą ogniskową 28mm (w przeliczeniu na mały obrazek) a przed hotelem mało miejsca (ruchliwy węzeł komunikacyjny z wiaduktem i autostradą) i drzewa. Trudno więc znależć dobre miejsce na "strzał". Wreszcie spróbowałem:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/thumb_P42400021fe-3.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-31765)
Oprócz tego jeszcze widok z bliska w dwóch wersjach i spojrzenie "do środka" :p
Zdecydowanie bardziej podoba mi sie 302. Kolorki daja klimat, czrnobiałe traci go.
Pozdrawiam
i kolorek i bez - ładne i ciekawe.
pzdr
Zdj.302 i 302a,mogą się podobac.Ciekawa architektura ma to do siebie,że można ją pokazywac na 1001 sposobów.
302 w obu wersjach podoba się bo ładnie architektura współgra z niebem. Jedno i drugie szaleje. 303- ciekawy podział, szkoda, że w lewym dolnym sektorze nie ma nikogo.
Moja opinia w galerii, a co do 302 opinię tez znasz :-P Nadmienię tylko ze kolor bardziej mi podchodzi :)
303- ..., szkoda, że w lewym dolnym sektorze nie ma nikogo.No na to już nie miałem żadnego wpływu :-P
302 w obu wersjach bardzo fajnie. Budynek ma potencjal i ladnie go pokazales :wink::grin:
Dzięki za komentarze (przychylne ;)) o 302. Trafiłem o niezbyt dobrej porze, niezbyt ładne niebo więc zdecydowałem się na HDR. Trochę go celowo "przegiąłem", żeby pokazać chmury. Cieszę się, że się podobało.
Przy okazji zrobiłem coś takiego:
I przy okazji, bardzo fajna fotka.
Wieczorne- "nocne" zdjęcia tego samego budynku. Różnica jakieś 10 metrów i ok. 10-15 minut. Widać jak światło szybko się zmienia i jak mało czasu jest (jeszcze ;)) na "nocne" zdjęcia :). Niestety mój statyw jest mało stabilny więc używam samowyzwalacza 12 sek, stąd te "duchy" na 306.
Ciekawe zestawienie zdjęć zrobionych przy różnym świetle. Bardziej podoba mi się jednak tonacja na zdjęciu 306, gdzie wieczór jest już bardziej "zaawansowany".:)
Wydaje mi się, że 305 robione pod zachodzące słońce którego poświata jeszcze wpłynęła na pomiar ekspozycji dlatego fasada budynku i wieża pozostaje w lekkim niedoświetleniu. 306 miało bardziej klarowną sytuację oświetleniową i tu ekspozycja jest prawidłowa z uwagi na większą jednorodność oświetlenia dlatego podoba sie bardziej. 304- świetne zdjęcie i ładnie światło gra.
ładniejsze 306, generalnie nie przepadam za architekturą, ale wieczorno/nocne fotki z chęcią pooglądam, a zanosi się nieźle :)
Pzdr
306 mimo "duchów" jest najlepsze. Bardzo lubię nocne kadry.
dr_feelgood
27.04.09, 23:02
Wieczorne foty git. Porządnie zrobione na moje laickie oko
pozdro :)
Bardzo fajne zdjęcia wieczorową porą. Podobają mi się.
Dzięki za wizytę, mnie też bardziej się podoba 306 :) Niebo bardziej "nocne", szczyt bydynku ładniej oświetlony (pewnie lampy się rozgrzały) tylko te duchy :p.
W wolnej chwili trafiłem na dworzec. Oto kilka zdjęć:
307
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/04/thumb_P4270016e-3.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-31966)
kowalikster
28.04.09, 13:21
309 - oklepane miejsce z każdej strony, ale zdjęcie mi się podoba.
309 - oklepane miejsce z każdej strony, ...Tak jak krzywa wieża w Pizie, wieża Eiffla, bazylika św. Piotra i parę innych "oklepanych" miejsc, co nie znaczy, że nie robią tam zdjęć ;)
kowalikster
28.04.09, 13:52
No właśnie chciałem przez to powiedzieć, że w tych miejscach jest zrobionych już mnóstwo fotek ale zawsze kolejne przyciągają oko.
To z lizakiem utrafione w odpowiednim momencie jednak gość w środku trochę popsuł Ci ujęcie.
Drugie najbardziej mi sie podoba, plątanina torów i trakcji, wydaje się, że to kompletny chaos a jednak funkcjonuje i jest w tym porządek.
Trzecie takie sobie. Nie dlatego, ze obiekt jest "oklepany" ale samo ujęcie niezbyt odkrywcze.
...jednak gość w środku trochę popsuł Ci ujęcie.
A posuł., niestety. Jak się pewnie domyślasz, nie mogłem czekać, aż sobie pójdzie :grin:
Trzecie takie sobie. ... samo ujęcie niezbyt odkrywcze
No cóż, kiedy tak łaziłem po dworcu, perony były w zasasdzie puste. Ludzie przychodzili na czas, bez wyprzedzenia. Wsiadali do pociągu i na peronie było prawie pusto. Dopiero przyjazd pociągu powodował zaludnienie się peronów. Cała masa podróżnych jednocześnie wysiadających z pociągu, potrafiła zapchać cały, długi przecież, peron. To mnie zainspirowało- widać nie wyszło :cry:
...plątanina torów i trakcji, wydaje się, że to kompletny chaos a jednak funkcjonuje i jest w tym porządek.Faktycznie, plątanina taka, że dwa pociągi się splątały :) Szkoda tylko, że tym razem słup mi popsuł kadr. Stałem na końcu peronu i nie miałem zbyt dużego wyboru (jeśli chodzi o miejsce).
Z kolejowych najbardziej spodobała mi się plątanina torów. Natomiast 310 świetne. Nawet ten słup mi nie przeszkadza. Przedstawiona sytuacja wynagradza wszystko.
Fajne te nocne foty,w 305 podoba się kolor nieba - taki lubię.
Zdj.306 - 'duchy' po lewej są jak najbardziej OK,dobra kompozycja.
Zdj.308 - ciekawe,nawet bardzo.Chociaż muszę powiedziec,że piknie by było,gdyby 'ciuchcia' wjeżdżała na tor prowadzący do PD.
Zdj.309 - najmniej interesujące z tej serii - gdybyś może się położył na peronie przy białej linii,to kto wie ? :)
Zdj.310 - wszystko s*&^%ł semafor. :D
Miejsca zdecydowanie warte eksploracji.Jeśli chce się miec cyc malinę na fotce,to trzeba(nie ma innej możliwości) wracac w te miejsca wiele razy.Za którymś się uda.Oj wiem coś o tym...
pozdro.
...gdybyś może się położył na peronie przy białej linii,to kto wie ? :)Tam po dworcu, kręci się sporo różnych gości w mundurach i gdybym się położył na peronie, mogłoby się źle dla mnie skończyć :mrgreen:
Dziękuję wszystkim, którzy tu wpadli ;) i skomentowali.
Teraz postanowiłem się całkowicie "podłożyć". Nie przepadam (pewnie dlatego, że nie umiem robić :roll:) za "ludzikami". Jednak czasem mnie kusi :p Tak też było tym razem, kiedy miałem trochę więcej czasu do połażenia po dworcu.
Piszcie śmiało co myślicie- może mi przejdzie ;)
kowalikster
30.04.09, 07:34
Kwiaciarnia nawet ciekawie się prezntuje - ale reszta jakoś mi nie podchodzi.
311- pani w kwiciarni jakoś mnie nie pociaga. Nic szczególnego się nie dzieje. 312- już jest jakaś akcja pierwszoplanowa pani zrobiła zakup i niemal tuli go do serca wybiegając ze sklepu, zazdrosne spojrzenie drugiej w sklepie daje do myślenia. 313- rozmawiająca para skonfrontowana z zaduma siedzącego klienta baru, też o czyms opowiada to zdjęcie. Jak dla mnie dwa ostatnie mają treść.
Odniosę się do wcześniejszej serii. Kolejowe fajne, w sumie lubię takie klimaty, jak Ktoś wcześniej zauważył, oklepane, ale i tak lubię oglądać. Ostatnia seria jakoś mi się nie widzi, ale mogę być nieobiektywny, bo street musi być dla mnie, jeśli już, naprawdę mocny, niosący konkretną treść i wartość, a tak po prostu nie lubię tego nurtu fotografii. :D
Kowalikster, Wiejo, Maro66- dziękuję za opinie :) Na prawie 30 wyświetleń, tylko trzy komentarze- cienko :p, może zdjęcia nie zasługują na komentarz?
Nie posypały się gromy (zachwytów też nie było ;)), więc spróbuję jeszcze. Tym razem zdjęcia sprzed dworca- dość ciekawe typy tam się kręcą:
No... jak dla mnie pierwsze i trzecie fajne. Faktycznie niezłe typy się tam kręcą.
Ciekawie się zapowiada Twój street...Ciekawe czy pójdziesz w tym kierunku ? Nie jest łatwo ale daje chyba największą frajdę,bo ludzie niczego tak nie lubią oglądac jak właśnie ludzi.
Najciekawiej zamieszałeś na zdj.313.
Zdj.315,miłośnik gatunkowych trunków z najniższych półek pociągający z gwinta,na przeciw beztroskim i łagodnym(pewnie b.wyrozumiałym) stróżom prawa - dobre foto.
pozdro.
kowalikster
2.05.09, 10:18
315 - ciekawe - popijanie za plecami hehe
Pozostałe 2 z ostatniej serii też dobre.
315 - ciekawe - popijanie za plecami hehe
To nie " za plecami", to raczej:
na przeciw beztroskim i łagodnym(pewnie b.wyrozumiałym) stróżom prawa
Stróż prawa coś tam w notesiku pisał a ten sobie dalej popijał Beck's-a :) bo mu WOLNO! pić na ulicy :shock::mrgreen:
kowalikster
2.05.09, 12:03
To zdjęcie wyjaśnia sytuację.
To zdjęcie wyjaśnia sytuację.Zwróć uwagę na tego policjanta-luzaka z rękami w kieszeniach ;)
To zdjęcie wyjaśnia sytuację.
Piwo jest opodatkowane podatkiem w wysokosci takiej jak produkty zywnosciowe.Wiec jest zaliczane do grupy takiej jak chleb,bulka,kielbasa.Piwo to nie alkohol tylko produkt spozywczy.Z reszta nawet jak kupisz za wlasne pieniadze flaszeczke i z kolega kulturalnie na laweczce w parku wypijesz to nikt Ci zlego slowa nie powie.Gorzej jak pozniej zaczniesz sie brzydko zachowywac-wtedy to koniec milosci.
Nie wiem jak tam z ustawą o wychowaniu w trzeźwości ale jest to miejsce publiczne. Zachowanie policji jak u nas, jest problem to można popatrzyć w inną stronę i to mnie zdziwiło. Jednak 315a naprowadzio mnie na właściwe tory. Maszynka skrupulatnie funkcjonuje. Za zdjęciach sprzed dworca jak można delikatnie napisać ciekawe postacie ale tylko to i może aż to. Jednak nie ma w nich siły przyciągania, analizy sytuacji bądź akcji.
...sprzed dworca jak można delikatnie napisać ciekawe postacie ale tylko to i może aż to. Jednak nie ma w nich siły przyciągania, analizy sytuacji bądź akcji.Niestety, nie jestem ani sprytny, odważny ani bezczelny ;), żeby stać "na widoku" z aparatem (kompakt ale jednak widoczny :p) i czekać, aż "stworzy się" jakaś ciekawa sytuacja. Korzystam z długiej ogniskowej i z daleka staram się obserwować "obiekt". Często nie zdążę podnieść aparatu kiedy coś ciekawego się dzieje, dlatego łatwiej mi zarejestrować "towarzystwo" niż ciekawą sytuację. Wydaje mi się, że "towarzystwo" jest warte pokazania ale może tylko mnie się tak wydaje?
Coś z architektury: stare i nowe
316
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/05/thumb_P4210007he-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-32258)
Fajne, fajne. 317 leci leciutko na prawo, czy mi się wydaje?
Fajne, fajne. 317 leci leciutko na prawo, czy mi się wydaje?
To wina perspektywy - robione z dołu - wiec wieża chyli się ku tyłowi. Dość trudne do wyprostowania.
Fotka fajna.
Dzięki za komentarze :)!
... - robione z dołu - ...Nie ma w pobliżu budynku o podobnej wysokości, więc inaczej się nie da ;)
Poniżej jego wierzchołek
Dzięki za komentarze :)!
Nie ma w pobliżu budynku o podobnej wysokości, więc inaczej się nie da ;)
Dlatego też nie neguję Twojej fotki, a wrecz mi się podoba co napisałem poniżej.
Wyjasniłem tylko gdzie leci i dlaczego.
Nie nerwusuj się :mrgreen:
Fotografia kreatywna : zawsze mozna pozyczyć wóz strażaków z drabiną by trzasnąć fotę lub/ i uzyc trampoliny i trzaskać w najwyższym puncie wyskoku na krótkim czasie z stabilizacją :mrgreen: hehehehe...
Taki żart okolicznościowy :mrgreen:
A na poważnie juz to na 318 bardzo ciekawe kształty.
...zawsze mozna pozyczyć wóz strażaków z drabiną by trzasnąć fotę ...O tym nie pomyślałem, choć pewno rachunek powalił by mnie na plecy i długo bym tak leżał :mrgreen:
Witam
Seria dworcowa swietna. Ciekawe srodowisko, modeli od groma. apartamentowiec robi wrazenie. Moze sie podobac.
Pozdr
318 - faktycznie, bardzo ciekawa architektura.
Gwoli wyjaśnienia zdjęć sprzed dworca a chodzi o charakterystyczne ludzkie elementy. Taką fotografię traktuję jako stret i przeglądajac zdjęcia nie tylko Twoje jedne mnie wciągały inne nie dawały nawet powodu do zastanowienia się nad nimi. Nie potrafiłem tej różnicy określić i znaleźć powód który o tym decyduje. Po prostu tak czułem do czasu, aż w jednym z wątków kolega Diabolik zwrócił uwagę na wieloplanowość kadrów stretowych i to było to czego nie potrafiłem określić a decydowało o jakości zdjęcia. Dlatego bardziej podobały mi sie te obrazujące sytuację z policjantami niż te charakterystyczne osoby które trochę gubiły sie w kadrze. To tyle na temat wyjaśnienia. 316- ładnie zapanowałeś nad kadrem jeżeli chodzi o naświetlenie. Wieżyczki budynku są ciekawe i ładne jednak ten nowoczesny i prosty w konstrukcji budynek prowadzący w linii do tego ciekawego zbyt mocno pozbawia smaczku ten kadr. 317- strzelisty, górujący i potężny nad okolicą to bardzo mi się podoba jak i ciekawy wierzchołek tego wieżowca.
Gwoli wyjaśnienia zdjęć sprzed dworca a chodzi o charakterystyczne ludzkie elementy.Taką fotografię traktuję jako stret i przeglądajac zdjęcia nie tylko Twoje jedne mnie wciągały inne nie dawały nawet powodu do zastanowienia się nad nimi. Nie potrafiłem tej różnicy określić i znaleźć powód który o tym decyduje. Po prostu tak czułem do czasu, aż w jednym z wątków kolega Diabolik zwrócił uwagę na wieloplanowość kadrów stretowych i to było to czego nie potrafiłem określić a decydowało o jakości zdjęcia. Nie miałem zamiaru krytykować Twojego komentarza :). Raczej chciałem wyjaśnić mój sposób na tego typu zdjęcia. Ze mną jest taki problem: nie specjalnie gustuję w strecie, nie umiem tego ale czasem mnie korci zrobić zdjęcie ludzikom :p. Często jest to pokazanie postaci bez kontekstu, czasem wyjdzie jakiś drugi plan (raczej przez przypadek). Nie potrafię (może kiedyś ;)), zaplanować sceny. Skupiam się głównie na tym, aby nie zostać zauważonym. Takie swoiste podglądanie- ja widzę, mnie nie :p
Nie miałem zamiaru krytykować Twojego komentarza :). Raczej chciałem wyjaśnić mój sposób na tego typu zdjęcia. Ze mną jest taki problem: nie specjalnie gustuję w strecie, nie umiem tego ale czasem mnie korci zrobić zdjęcie ludzikom :p. Często jest to pokazanie postaci bez kontekstu, czasem wyjdzie jakiś drugi plan (raczej przez przypadek). Nie potrafię (może kiedyś ;)), zaplanować sceny. Skupiam się głównie na tym, aby nie zostać zauważonym. Takie swoiste podglądanie- ja widzę, mnie nie :p
Mam tan sam problem. Widzę fajną, dynamiczna scenkę scenkę i mam opory przed zrobieniem zdjęcia. Jakieś wrażenie, że fotografowany(a) zrobi mi awanturę albo da w mordę. Stąd tez najlepiej robi mi sie fotki OM-ką. Przy szerokim obiektywie nie muszę martwić sie zbyt mocno o ostrość i gapić w okular. Niestety kadr wtedy może być kwestją przypadku. Przy robieniu E-tam nigdy nie wiadomo na co ta głupia maszynka ustawi ostrość np. na drzewo w tle.:wink:
Zmiana środowiska :) na bardziej podmiejskie.
paakayttaja
5.05.09, 18:10
Ślimak bardzo fajny.
W żadnym przypadku nie odebrałem Twojego postu jako krytyki a przeciwnie jako zachętę do dyskusji w której możemy wyrazić swoje punkty widzenia a jak wiadomo zawsze z tego coś można wynieść wartościowego, i o to moim zdaniem chodzi. Odnośnie zdjęć podoba się ślimaczek ładnie w kadrze usytuowany na 319, łąka na 320 kusi aby się pobyczyć patrząc w niebo a 321 wywołuje zgrzyt na ten słup.
Slimak cacuszko.
Łąka ok, ale przeostrzona? białe plamki na drzewach..
Ostatnie byłoby bardzo fajne, ale słup razi. Widze ze słupy to nie tylko polska domena. Ile ja fajnych kadrów mam naokoło, a wszedzie słupy, energetyczne, telefoniczne, oświetleniowe. No masakra. Powinni karać za psucie krajobrazu tymi badylami. Nikt nad tym nie panuje, idą w lewo, w prawo, zawijają, 3 razy na odcinku kilometra nad drogą przechodzą w te i spowrotem. Mam tu piekne pogórze, widoki z drogi takie ze jesienią i wiosną dech zapiera, a na 1 planie słupy WN, na 2 planie słupy telefoniczne,a na szczycie (trzeci plan) dwie wieże przekaźnikowe i mdłości dostaję patrząc na to. Piekna kraina zryta kablami, słupami, wieżami... ech... dobra. Koniec OT.
Piekna kraina zryta kablami, słupami, wieżami... ech... dobra. Koniec OT.
A w miastach dodaj do tego, kable, rury, skrzynki energetyczne, gazowe, które oczywiście muszą być na środku fasady ślicznego zabytkowego budynku :evil:
I reeeklamy, ochydne, krzykliwe nachalne .
Nie ma w Polandzie pojęcia estetyki krajobrazu i otoczenia.
I dlatego nie podoba mi się ostatnia fotka, nie z winy autora, lecz już nie moge patrzeć na ochydę jaka nas otacza.
Ślimak fajny, tylko dlaczego on wybrał się na spcer w porzek liścia a nie po bożemu :wink:
....A w miastach dodaj do tego, kable, rury, skrzynki energetyczne, gazowe, które oczywiście muszą być na środku fasady ślicznego zabytkowego budynku :evil:
I reeeklamy, ochydne, krzykliwe nachalne .
Nie ma w Polandzie pojęcia estetyki krajobrazu i otoczenia.
....
i jeszcze skrzynki Telekompromitacji Polskiej. Własnie łykam Twoje zdrowie za zrozumienie. (+)
Koniec OT.
321 wywołuje zgrzyt na ten słup.
Ostatnie byłoby bardzo fajne, ale słup razi.To prawda, akurat w pobliżu nie ma innego miejsca, żeby pokazać kawał łąki i wieżowce w tle. Niestety niedaleko jest elektrownia i wszędzie pełno tych "ozdobników". Miało być podmiejskie spojrzenie na wielkie miasto, wyszedł słup na łące, na tle wielkiegi miasta :(
Łąka ok, ale przeostrzona? białe plamki na drzewach... Nie jest przeostrzone, te białe plamki to kwiatki :)
Ślimak fajny, tylko dlaczego on wybrał się na spcer w porzek liścia a nie po bożemu Pytałem go o to ale nie doczekałem się odpowiedzi i poszedłem dalej;)
Wszystkim dziękuję za komentarze.
Coś znad wody:
Świetnie wyszedł ten odbity domek. A wracając do ślimaka, to coś się speszył, bo tak niewyraźnie te "rogi" wystawił. ;)
Odbicie fajne, dałbyś radę objąć całość ? znaczy sie domek + odbicie w wodzie ? fajna symetria by wyszła, drugie wprowadza pewien zamęt poniewaz jest odwrócone :D - ale fajnie, pierwsze pozostawia niedomówienia w postaci obciętych rzeczy.
322 nieciekawe, ale 323 przyciaga uwage :)
A wracając do ślimaka, to coś się speszył, bo tak niewyraźnie te "rogi" wystawił. ;)Pewnie przysnął ;)
...dałbyś radę objąć całość ? znaczy sie domek + odbicie w wodzie Nic z tego, to prawie cały kadr, tylko lekko wyprostowany.
Drugie ma fajny klimacik przez te fruwające, białe cósie.
I znowu słuuup wszedł Ci do kadru, pewnie dało by sie go wykadrować, a poza tym jestem na tak :)
I znowu słuuup wszedł Ci do kadru...Już nie bądźmy takimi purystami, mnie ta latarnia nie przeszkadza. Przynajmniej widać, że jest to domek a nie psia buda :D
323 bardzo fajne. Nie do końca wyraźne, a przez to ciekawy klimat uzyskałeś.
323 - za poprzednikami, fajne
pzdr
323- w ładny klimat ubrałeś ten kadr i to właśnie jest przyczyną zainteresowania raczej typowym obiektem. Musiał byc silny wiatr, że te kotki w powietrzu fruwały i nie miały okazji się zamoczyć.
Dzięki wszystkim za komentarze :).
Pogoda tego dnia była kiepska, za to ładne chmury. Postanowiłem zrobić HDR-a, zrobiłem kilka serii, wybrałem tą. Też nie jestem zadowolony. Czy można coś jeszcze "wyciągnąć" z tego zdjęcia?
Mnie tez sie podoba 323....jak z bajki :grin:
Nawiazujac do tematu kabli itp. znam ten bol....nie moglam zlapac moich glinianych domkow tak jak bym chciala z powodu ogromnej ilosci obzydliwych drutow, rur itp. wrecz nie do pomyslenia aby wszystko wysteplowac.:roll:
Nie jestem odpowiednia osoba do tego aby wypowiadac sie na temat tego co mozna polepszyc w 324,na moje oko bardzo przyjemny i sielski obraz:wink:
Podoba sie.
Tylu ludziom się podoba a w galerii (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-32380) tylko drozdu ocenił ;)
324. bardzo fajne. Głownie dlatego ze nie widać przegięcia w HDR.
324- bardzo delikatny w odbiorze obraz z uroczym odbiciem.
Dzięki za wizytę i opinie :)
Jeszcze jeden HDR z tego samego dnia. Tym razem miałem do dyspozycji jednego RAW-a, więc zrobiłem trzy różne ekspozycje. Dwie wersje- kolor i B&W:
kowalikster
7.05.09, 22:03
Mi się bardziej widzi kolor. Bardzo fajne ujęcie.
Zdecydowanie kolor. Dodatkowo ciekawy kadr.
Piotr Grześ
7.05.09, 22:25
Kolor bardzo ciekawy. Świetny klimat.
Kolor zdecydowanie.
Pozdr
JA tez glosuje na kolor!!!! Kadr sam sie broni bo ladny :mrgreen:
Z ostatnich to w kolorze. Miękkość detali zdecydowanie foruje własnie kolor.
Tylu ludziom się podoba a w galerii (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-32380) tylko drozdu ocenił ;)
Mówisz i masz ;)
Nie oceniam pod względem technicznym, po prostu bardzo mi się podoba :!:
A to jest SUPER , czyli I Liga :!::!::!:Dziękuję za wizytę i cieszę się, że się podobało :D
A z tym zaułkiem to głęboko kopałeś ;) to ze 12 stron temu. Dzięki za pochwałę :oops:
PS
325.jpg (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-32531) wstawiłem do Galerii.
Jak się nazywa ten budynek z 317. foty? Taki hamerykansky.
A odnośnie fotki z policjantami, to zawsze kojarzyłem ich w zielonych kurtkach, Czy to zależy od landu?
ps. ja czekam na fotki ludzików pod takimi budynkami jak 317. :grin:
Pozdrawiam
Kolor fajnie wygląda - nawet pomimo jakości sugerującej dość intensywną obróbkę.
Jak się nazywa ten budynek z 317. foty? Taki hamerykansky.
Budynek nazywa się Main Plaza i bryłą nawiązuje do nowojorskich "drapaczy chmur" z lat 30-tych. Więcej o nim tutaj. (http://www.rhein-main-wiki.de/index.php?title=Main-Plaza) Masz oko! :grin:
PS
Przypomniała mi się zagadka.
Co to jest- czarne na czerwonym, jedzie po zielonym.
Starsi powinni pamiętać :) Nie chodzi o to co jest na zdjęciu ;)
Jest nagroda za poprawna odpowiedz na zagadke???:mrgreen::-P
Uups! :oops: Nie pomyślałem, ale to dlatego, że nie tyle chciałem usłyszeć odpowiedź, co mi się przypomniała kiedy patrzyłem na to (326) zdjęcie :)
kowalikster
11.05.09, 08:34
Murzyn na Jawie jeździ po trawie :)
Murzyn na Jawie jeździ po trawie :)Brawo! :D
kowalikster
11.05.09, 11:16
Tak więc jaka nagroda?
No dobra, stawiam piwo jak będziesz we Frankfurcie :mrgreen:
Będąc na spacerze, zajrzałem do Katedry. Szkoda, że nie miałem ze sobą statywu.
hehe, bardzo przypomina katedrę we Fromborku :)
Przejrzałam po krótce prawie cały wątek (uff) i muszę powiedzieć, że jestem może nie tyle co pod warażeniem, co zachwyciła mnie znaczna różnica jakości prezentowanych zdjęć. - w sumie w stosunkowo krótkim czasie:) Także gratuluję postępu i życzę powodzenia. Najbardziej to mi się chyba panorama lotniska podoba. Jest takie nieosiągalne to zdjęcie. Faktycznie może brakuje na nim samolotu, jednak ogółem mi się podoba. Pozdrawiam.
Przejrzałam po krótce prawie cały wątek (uff) .....ogółem mi się podoba. Pozdrawiam.Dziękuję za miłe słowa. Zazdroszczę samozaparcia- toż to prawie 1000 postów! :shock: Tym bardziej dziękuję :D
hehe, bardzo przypomina katedrę we Fromborku :)Pewnie dlatego, że ten sam styl i podobna "nacja" :)
Następne z Katedry
326- świeżą wczesnowiosenną zielenią, do tego faktura liści, kolce łodyg i bierdonka na okrasę powoduje, ze oglądam z przyjemnością. Wnętrze katedry na Twoich zdjęciach nie oddają tego specyficznego klimatu budowanego światłem okiennych witraży, solidnością muru i wyłaniających się z mroku bocznych ołtarzy. Też w podobnych wnętrzach dokonywałem prób ale z miernym rezultatem. Statyw, i technika HDR okiełzna tę rozpiętość tonalną innego wyjścia nie ma.
329 - bardzo fajny kadr, mnie pasuje. Jakość materiału już nieco mniej ;) Może w bw by się bardziej zdjęcie obroniło, próbowałeś?
kowalikster
11.05.09, 23:14
Jak tylko będę się tam wybierał to dam znać i jakoś to piwo razem wypijemy.
326- świeżą wczesnowiosenną zielenią, do tego faktura liści, kolce łodyg i bierdonka na okrasę powoduje, ze oglądam z przyjemnością.
Właśnie ta zieleń, faktura tych młodych listków i do tego ta czerwona plamka, skłoniły mnie do wklejenia tego zdjęcia do wątku :).
Też w podobnych wnętrzach dokonywałem prób ale z miernym rezultatem. Statyw, i technika HDR okiełzna tę rozpiętość tonalną innego wyjścia nie ma.Niestety, masz rację. Światła jest mało. Mój aparat, niestety przy ISO200, daje spore szumy, dobrze chociaż, że stabilizacja działa :). Wybiorę się tam kiedyś ze statywem.
Może w bw by się bardziej zdjęcie obroniło, próbowałeś?Niestety, szumy są bardziej widoczne. MZ wygląda to gorzej niż w kolorze.
Jak tylko będę się tam wybierał to dam znać i jakoś to piwo razem wypijemy.OK daj znać :D
Dla odmiany coś ze statywu
Ostatnie fajniutkie. Ale to pewno przez to ze ja lubie nocną fotografię.:mrgreen:
Wiec mogę byc nieobiektywny:mrgreen:
No to jeszcze wieczorny Frankfurt w kilku wersjach:
333
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/05/thumb_P5100067e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-32702)
paakayttaja
12.05.09, 12:35
Z tych trzech zdjęć najbardziej podoba się mi drugie. Trzecie byłoby równie dobre, ale mam wrażenie iż jest przechylone.
Za Daghda....drugie swietne...a trzecie troche bardziej prosto i tez git!!:grin:
Trzecie byłoby równie dobre, ale mam wrażenie iż jest przechylone.
...trzecie troche bardziej prosto i tez git!!:)
Macie rację :oops: Jest przechylone o 0.8 stopnia.
Kurczę! Ale macie oko! ;)
332- ładnie gra światełko na moście i perespektywa nietypowa. Odnośnie ujęć Frankfurtu nocą to najbardziej podoba mi sie to w galerii i jak się zastanowiłem dlaczego to chyba, że dość szeroko. Pozostałe są też fajne ale dla mnie jak wspomniałem to 333.
Odnośnie ujęć Frankfurtu nocą to najbardziej podoba mi sie to w galerii i jak się zastanowiłem dlaczego to chyba, że dość szeroko. No to na koniec tej serii szeroko, przedwieczorny Frankfurt widziany znad Menu:
Bardzo ładnie pokazałeś Twoje miasto.Wcale nie gorzej niż na Flickru. ;)
Czekam teraz na lotnisko.:)
pozdr.
333 mi najbardziej odpowiada a 336 można by bardziej wyciągnąć, ale też jest ładnie.
Dziękuję wszystkim za opinie :)
...336 można by bardziej wyciągnąć...Co masz na myśli?
Zgasiłbym minimalnie niebo. Jakoś tak mi pasuje.
Ale i tak zdjęcia przyjemnie się ogląda.
Pozdrawiam
aaaaaleeeee mam zaleglosci :) a ty tu tyle dobrego pokazujesz :)
pozwolilem sobie ostatnie nocne widowisko ocenic w galerii :) cieszy mnie, ze nie jestem osamotniony w odnajdywaniu ciekawostek architektonicznych. zawstydzasz mnie i motywujesz do wypadu nocnego "na miasto". zreszta juz kiedys komus obiecalem, ze wezme statyw i pokaze city noca.
z przyjemnoscia obejrzalem zaleglosci i prosze o wiecej nocnych :)
pzdr
Kaz de Wro
13.05.09, 20:44
336. ładnie to wygląda, podoba mi się. Natomiast w 334 to za wszelką cenę zniwelowałbym ten przepał na wieży jakimś stemplem za żólto, bo szpeci ogólny odbiór zdjęcia.
...w 334 to za wszelką cenę zniwelowałbym ten przepał na wieży jakimś stemplem za żólto, bo szpeci ogólny odbiór zdjęcia.Teraz lepiej?
Teraz lepiej?
Lepiej.Dałbym więcej w Galerii. ;)
Ostatnie świetnie Ci teraz wyszło. Poprawa widoczna od razu. :cool:
Lepiej.Dałbym więcej w Galerii. ;)W Galeri jest inne- z odbiciem w wodzie :p
336 bardzo fajne i dzięki. Podoba mi sie. Na tych przestrzennych, dominacja jednego okazałego budynku ładnie sie komponuje i akcentuje główny punkt.
Kaz de Wro
15.05.09, 23:21
334a- od razu lepiej;-)