Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

helmuth
9.08.11, 21:54
Już widzę, jak tę krzywicę prostuje. :lol:To dopiero jest wyzwanie :grin:

Ty mnie tak nie sluchaj we wszystkim bo to droga w jedna strone:grin:Słucham wszystkiego co mówisz choć nie do wszystkiego się stosuję :-P.
Nie chcę aby moje foty, wyglądały jak kopie Twoich.

A fotka duzo lepsza niz moja probka z sugestiami.Dzięki!
Tym razem posłuchałem :grin:

PS
W podziękowaniu z sugestie Mirka o zawartości zielonego w zieleni, załączam kwiatek :)
52685

waruga
9.08.11, 22:40
Ladna fotka.

helmuth
14.08.11, 18:02
Dzięki :)
Pogoda taka, że aż się wyjść z domu nie chce :(

waruga
14.08.11, 20:29
Chmurki niezle nad drapaczami :-)

Mirek54
14.08.11, 20:43
załączam kwiatek :)
52685

Juz trzy lata ostatnie podchodze do tych hibiskusow,jakos mnie nie wychodzi.
A chmurki fajne ,ale za malo olowiane ,wesole takie

helmuth
14.08.11, 22:28
Juz trzy lata ostatnie podchodze do tych hibiskusow,jakos mnie nie wychodzi.Czy to znaczy, że mi wyszło? :-P

A chmurki fajne ,ale za malo olowiane ,wesole takieBo one takie były :)
Było rano, pod tymi ciemnymi chmurami biała mgła (?), mżawka. Żadnych szczegółów na tych ciemnych- szara plama :)
Po kilku godzinach zrobiła się piękna pogoda ale ochota do wyjścia mi już przeszła.

Mirek54
14.08.11, 22:32
Czy to znaczy, że mi wyszło? :-P

Hmm,hmmm,hmmmmm.A pogoda jak u Cie bie teraz?

helmuth
14.08.11, 22:47
Hmm,hmmm,hmmmmm.A pogoda jak u Cie bie teraz?Taaaa!
Właśnie przestało padać.

apz
14.08.11, 23:09
Podoba mi się ta fotka , chmur drapanie... Szaro , buro i deszczowo.

Pozdrawiam AP.

helmuth
18.08.11, 20:41
Na szczęście, wreszcie się poprawiło :D
Wybrałem się wieczorem na "nocne" zdjęcia. Zaczęło się "wieczorowo":
53054 53055
Potem zaczęło się robić ciemno a ja nie mogłem znaleźć odpowiednio oświetlonych budynków (już mało kto pracował i okna były ciemne) więc poszukałem innych obiektów:
53056 53053
W końcu doszedłem do dobrze oświetlonego mostu i wymyśliłem sobie hdr-a:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/08/thumb_P8165586789h1fe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-57126)
Następnym razem, pójdę w drugą stronę (w kierunku, gdzie zaszło słońce), aby mieć więcej jasnego nieba i nastawię się na hdr-y :)

Mirek54
18.08.11, 21:04
W końcu doszedłem do dobrze oświetlonego mostu i wymyśliłem sobie hdr-a:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/08/thumb_P8165586789h1fe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-57126)
Następnym razem, pójdę w drugą stronę (w kierunku, gdzie zaszło słońce), aby mieć więcej jasnego nieba i nastawię się na hdr-y :)

A gdybys mocniej tego Hadera wyostrzyl?,nie bedzie lepiej.
Mozna u zrodla53061w taki sposob,albo w programie i bedzie tak :wink::-POO widze ze to tez polapka ten HDR:evil:

helmuth
18.08.11, 22:03
A gdybys mocniej tego Hadera wyostrzyl?Próbowałem mocniej ale zaczęły mi pojawiać się obwódki wokół budynków, więc dałem spokój.

OO widze ze to tez polapka ten HDR:evil:Chodzi Ci o podlinkowanie do galerii w wątku?
Nie zrobiłem tego dla poprawienia oglądalności- nie musiałem. Zdjęcie wkleiłem do Galerii wczoraj i do dzisiaj, kiedy go podlinkowałem miało już ok. 150 odsłon i 11 ocen. :wink:

Mirek54
19.08.11, 09:44
Próbowałem mocniej ale zaczęły mi pojawiać się obwódki wokół budynków, więc dałem spokój.
Chodzi Ci o podlinkowanie do galerii w wątku?
Nie zrobiłem tego dla poprawienia oglądalności- nie musiałem. Zdjęcie wkleiłem do Galerii wczoraj i do dzisiaj, kiedy go podlinkowałem miało już ok. 150 odsłon i 11 ocen. :wink:

Nie,nie chodzi mi o ogladalnosc,o co innego tu idzie,chyba nawet nie wiesz.
A jesli chodzi o obwodki to moze sprobowac mozesz tak:zmniejszaj np trzy razy i wyostrzaj tez trzy razy.Jesli cos bedzie za ostre,przedobrzone to wroc do ktoregos stopnia i na masce zamaluj te fragmenty-W gimpie masz warstwy i maski,no to milej zabawy:grin:

helmuth
19.08.11, 14:57
:roll:
Nie,nie chodzi mi o ogladalnosc,o co innego tu idzie,chyba nawet nie wiesz.Powiesz?

helmuth
30.08.11, 23:05
A co powiecie o takiej "górskiej" panoramie?

apz
30.08.11, 23:09
Horyzont w oddali powinien być poziomy, staram się nie prowadzić linii horyzontu w połowie. Poza tym bardzo fajne niebo i piękny krajobraz.
A mając do wyboru to niebo lub drzewa na dole wybrałbym tak jak Ty.

Pozdrawiam AP.

Centus
30.08.11, 23:24
zazdroszcze widoku , ja takich nie mam , czy za Toba byla jakas wielka gora ? bo cos rzuca wielki cien na doline i pobliskie lasy

a odnosnie fotki , zauwazylem ze jeszcze 2 lub 3 tygodnie temu niebo mialo ladniejszy odcien i chmurki tez byly takie bielsze

byc moze wtedy bylo by korzystniej , ja takie widoczki wole bardziej cukierkowe i bardziej pasowalo by mi zdecydowanie ciemno blekitne niebo z w miare snieznymi chmurkami

na tym zdjeciu widac dosyc daleko i wydaje sie ze przejzystosc powietrza byla taka sobie bo brakuje ostrosci , to chyba nie kwestia ustawien sprzetu ale samego powietrza

w okolicach Poznania mamy 3 szczyty ;-) , o ich zdobywaniu juz pisalem w innym watku i zauwazylem ze sa dni ze widac daleko i czysto i sa dni ze cos sie dzieje z

powietrzem ze brakuje ostrosci patrzac na odleglosc kilku km

dla mnie widoczek jest z potencjalem ale moze warto by powalczyc przy innej pogodzie

malowniczo wyglada ta wioska na dole

helmuth
31.08.11, 00:18
Horyzont w oddali powinien być poziomy....Wiem, że powinien ale nie jest (jak to często w górach się zdarza) :-P
To są góry Taunus, zdjęcie zrobione z najwyższej góry- Großer Feldberg (881 m npm)

... czy za Toba byla jakas wielka gora ? bo cos rzuca wielki cien na doline i pobliskie lasy
Cienie są od chmur. Starałem się je na zdjęciu pokazać. Przejrzystość niestety nie była najlepsza ale trudno trafić. Inaczej to wygląda kiedy jestem na dole, we Frankfurcie. Dojazd trwa ok 45 min i nie ma żadnej gwarancji, że na górze będzie tak samo :)

k@czy
31.08.11, 05:21
Panoramka interesujaca, ale coskolwiek sprawia wrazenie krzywej... nie poznaje kolegi ;)
Widok masz faktycznie rewelacyjny- pol Wielkich Niemiec widac ;) Podobnie jak widok z Srbskiego Plesa na Slowacji - bardzo mile wspominam :)

glee
31.08.11, 08:09
kolorystycznie ciekawe : ) - złota poświata na chmurach którą pewnie tylko ja dostrzegam robi pozytywne wrażenie - jednak kadr jako całość mało interesujący (oczywiście dla mnie). : ) Pozdrawiam

helmuth
31.08.11, 13:45
Horyzont w oddali powinien być poziomy ...Eee tam :)

Wiem, że powinien ale nie jest (jak to często w górach się zdarza) :-P

Panoramka interesujaca, ale coskolwiek sprawia wrazenie krzywej...
Ooo! Już drugi, coś w tym musi być :roll:
Przyjrzałem się dokładnie i faktycznie. Nie tylko horyzont ale też pasma chmur cokolwiek opadają w lewo. Przyjrzałem się dokładnie nielicznym elementom pionowym w kadrze i stwierdziłem, że można trochę wyprostować horyzont.
apz - zwracam honor :oops:

Oto poprawiona wersja:

53866

... kadr jako całość mało interesujący (oczywiście dla mnie).Zastanawiam się, czy w panoramie można mówić o interesującym kadrze? :roll:
Panorama ma pokazać szerszy kawał krajobrazu, można więc mówić o nieciekawym obrazku ale czy o kadrze? :roll:

Jeszcze jeden, górski widoczek:

53865

glee
31.08.11, 14:12
co do kadru 926a - można zachwiać proporcje pomiędzy niebem a ziemią (chmury to wg mnie atut tego zdjęcia) - pozbyć się pierwszoplanowych koron drzew (są niepotrzebne nic nie wnoszą) - lub zgodnie z kształtem planety na której żyjemy próbować lekko zniekształcić horyzont - możliwości jest wiele. Sądzę że panoramy po horyzont winny wzbudzać zainteresowanie jakimś nietypowym detalem krajobrazu czy architektury (wieża, szczyt z budowlą itp.), kolorystyką czy czymś innym (paralotniarz, baloniarz, samolot) - inaczej dostajemy po prostu pocztówkę z wakacji na wspominki z rodziną przy kominku w mroźny wieczór - nic do czego chcemy wrócić tak od siebie w dniu takim jak dziś. : ) Pozdrawam

Centus
31.08.11, 14:13
Jeszcze jeden, górski widoczek:

53865

fajny , tam w dole jakies obserwatorium sie miesci ?

jeszcze jakby lepsza przejzystosc powietrza byla to calkiem rewelacja

helmuth
31.08.11, 16:54
co do kadru 926a - można zachwiać proporcje pomiędzy niebem a ziemią (chmury to wg mnie atut tego zdjęcia) - pozbyć się pierwszoplanowych koron drzew (są niepotrzebne nic nie wnoszą) ...Akurat, MZ, gdybym uciął pierwszoplanowe drzewa z lewej, uciąłbym również sporo zabudowy z prawej. Dodać nieba nie ma z czego :(
Zdaję sobie sprawę, że brak akcentu o jakim piszesz, robi tę panoramę mniej atrakcyjną ale ja, aż takich wymagań nie mam :)

... tam w dole jakies obserwatorium sie miesci ?Tak, to jest wierzchołek Kleine Feldberg (826m npm). Tam jest obserwatorium Instytutu Meteorologii i Geofizyki, Uniwersytetu Goethego we Frankfurcie.

waruga
31.08.11, 18:23
Poprawiona panoramka jest cool.

Mirek54
31.08.11, 18:50
Zastanawiam się, czy w panoramie można mówić o interesującym kadrze? :roll:

Oj mozna,mozna i o kadrze i o obrazku.Nawet jak nic ciekawego na horyzoncie i ponizej to moze wyzej cos jest.Kadrowanie kiepskie bo linia horyzontu nie tam gdzie byc powinna,jedno deko przeostrzone na neta jest.

helmuth
31.08.11, 20:17
Oj mozna,mozna i o kadrze i o obrazku.Obrazki kapitalne ale to właśnie przykład tego o czym mówiłem.
Tu nie ma innego kadru. Poza linią podziału, nic tu nie można zmienić ale wówczas traci się kawał nieba, które tu jest tematem. Należy postarać się, jak najwięcej tego fantastycznego nieba (z zaznaczeniem ziemi) zmieścić w kadrze. MZ, kadr sam się narzuca. Kombinowanie innego może tylko obraz zepsuć.
Tak ja to widzę :)

Lolita
31.08.11, 21:06
Obrazki kapitalne ale to właśnie przykład tego o czym mówiłem.
Tu nie ma innego kadru. Poza linią podziału, nic tu nie można zmienić ale wówczas traci się kawał nieba, które tu jest tematem. Należy postarać się, jak najwięcej tego fantastycznego nieba (z zaznaczeniem ziemi) zmieścić w kadrze. MZ, kadr sam się narzuca. Kombinowanie innego może tylko obraz zepsuć.
Tak ja to widzę :)
Lubię Twoje wizję, a najbardziej to że niemiętki jesteś i odstajesz przy swoje.
P.S. Zmobilizowaleś mnie i jutro się za swoje wydoczki zabiorę, choć może niebo nie takie :-P

Dzuiko
31.08.11, 21:25
Oj mozna,mozna i o kadrze i o obrazku.Nawet jak nic ciekawego na horyzoncie i ponizej to moze wyzej cos jest.Kadrowanie kiepskie bo linia horyzontu nie tam gdzie byc powinna,jedno deko przeostrzone na neta jest.

Mirku, a gdzie to takie akopalipsy się dzieją ?

k@czy
1.09.11, 00:02
To pierwsze wyglada, jakby u mnie za domem robione...

iszi
1.09.11, 03:22
Eee tam :)

Zastanawiam się, czy w panoramie można mówić o interesującym kadrze? :roll:
Panorama ma pokazać szerszy kawał krajobrazu, można więc mówić o nieciekawym obrazku ale czy o kadrze? :roll:

53865

Tylko interesujący Kadr się liczy;)

helmuth
26.09.11, 18:32
Wyjechałem na trochę i dawno mnie nie tu było :)
Taka se widokówka z wyjazdu:

55336

Lolita
26.09.11, 18:47
Ahhhhh, witojcie Heniutek z powrotem :grin:
P.S. Widokówka fajna. Zachodniopomorskie :wink:?

Centus
26.09.11, 18:48
Wyjechałem na trochę i dawno mnie nie tu było :)
Taka se widokówka z wyjazdu:

55336

patrze w dal i widze las ... lamp , patrze mocniej ... las dzwigow , nie poznaje kolegi , czyzby Szczecin albo Swinoujcie ?

kiedys za mlodego jeszcze w czasach ogolniaka , nie chcialo mi sie isc do szkoly (a mialej juz swoja kase) wiec pojechalem do Szczecina na wycieczke , bedac na miejscu dotarlo do mnie ze nie jestem nad morzem , pojechalem wiec dalej do Swinoujscia i przeplynalem promem wtedy poczulem sie ze ... jestem nad morzem ;-)

PS

o co chodzi z tym Heniutkiem ?

Saboor
26.09.11, 18:56
o co chodzi z tym Heniutkiem ?

Nie znasz Heniutka? :mrgreen:

Centus
26.09.11, 18:59
Nie znasz Heniutka? :mrgreen:

hmm... juz wiem , teraz na forum beda same Heniutki , Saboorki , Mireczki , Lolitki i Centuski ;-)

helmuth
26.09.11, 21:36
Zachodniopomorskie :wink:?
Tak! :D

... czyzby Szczecin albo Swinoujcie ?Zdecyduj się :grin:
Mała podpowiedż:

55358

... kiedys za mlodego jeszcze w czasach ogolniaka , nie chcialo mi sie isc do szkoly (a mialej juz swoja kase) wiec pojechalem do Szczecina na wycieczke , bedac na miejscu dotarlo do mnie ze nie jestem nad morzem , pojechalem wiec dalej do Swinoujscia i przeplynalem promem wtedy poczulem sie ze ... jestem nad morzem ;-)Wielu ludzi z głębi kraju, myśli, że Szczecin leży nad morzem. Kiedyś facet na ulicy, zapytał mnie którędy nad morze i nie dał się przekonać, że najkrótszą drogą to ok. 100km

... o co chodzi z tym Heniutkiem ?Też nie wiem :mrgreen:

Mirek54
26.09.11, 21:41
Mała podpowiedż:

To przy walach?Za plecami woda??
Poodnawiali,ze miasta nie poznaje:evil:
Te baszte siedmiu plaszczy poznalem.

Centus
26.09.11, 21:47
Tak! :D

Zdecyduj się :grin:
Mała podpowiedż:

55358
Wielu ludzi z głębi kraju, myśli, że Szczecin leży nad morzem. Kiedyś facet na ulicy, zapytał mnie którędy nad morze i nie dał się przekonać, że najkrótszą drogą to ok. 100km
Też nie wiem :mrgreen:

zdjecie nic mi nie mowi , ale z tego co napisales latwo sie domyslic ze chodzi o Szczecin , ja sam myslalem ze bedac w Szczecinie jestem nad morzem , wyszlo na jaw ze slaby bylem z geografii

a propo Heniutka , mysle ze kilka osob poprostu sie ucieszylo ze jestes znowu na forum

ja sam patrzac w niedziele ze wpadles do mojego watku , pierwsze co pomyslalem ... zdjecie kosciola , perspektywa i nic sie nie pomylilem ;-)

helmuth
26.09.11, 21:54
To przy walach?
Nie :)

zdjecie nic mi nie mowi
To wieża zegarowa na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich :)

szczupak
26.09.11, 22:09
Co ja widzę, moje rodzinne miasto:)

Mirek54
26.09.11, 22:12
Co ja widzę, moje rodzinne miasto:)

Sie tak nie ciesz,nie tylko Twoje,moje tez:wink::grin::grin::-P

apz
26.09.11, 22:19
Ależ Was po świecie porozrzucało Panowie.

Pozdrawiam AP.

szczupak
26.09.11, 22:20
Sie tak nie ciesz,nie tylko Twoje,moje tez:wink::grin::grin::-P
cóż za niespodzianka:)

No wiesz Apz, Szczecin miasto marynarzy tu każdego daleko nosi

apz
26.09.11, 22:26

Dla mnie był tylko miejscem przesiadkowym w drodze do Trzebieży. Dla Was małą Ojczyzną - to istotna różnica. Skądinąd piękne miasto ale ze dwadzieścia lat już w
Szczecinie nie byłem. Moje nadmorskie wędrówki kończą się ostatnio w Juracie i w Łebie.

Pozdrawiam AP.

Mirek54
26.09.11, 22:29

I fotografow

helmuth
30.09.11, 21:25
Dawno nie było "zadziora" to może dwie wersje jednego kadru?

masakrer
30.09.11, 21:44
Dawno nie było "zadziora" to może dwie wersje jednego kadru?

Pierwszy kadr mi bardziej pasuje, ale jakas bardziej mocna obrobka by sie przydala.
Jak bede miala chwilke to dam upust zachciankom i wyobrazni i troszke ci tego zadziora zmasakruje :-P

helmuth
30.09.11, 21:57
Ciekawe, jak się będę czuł ze zmasakrowanym zadziorem :roll::mrgreen:

Mirek54
30.09.11, 22:04

Umyjesz i nie bedziesz go czuc.:mrgreen::mrgreen:

Co to sie wyrabia na tych forumach internatowych.Chyba dam na ...moze pomoze.:oops:

Centus
30.09.11, 22:27
ta pierwsza fotka lepsza moim zdaniem , genialnie uchwycone te wszystkie wystajace plaszczyzny , ciekawe niebo , chociaz mozna by z nim troszke pomieszac , ladnie wyszly tez szyby w samym budynku , zdjecie samo w sobie jest bardzo ciekawe , intryguje mnie jak bedzie wygladalo po "zmasakrowaniu" , mysle ze odrobina dramatyzmu w obrobce nie zaszkodzi

masakrer
30.09.11, 23:23

Co to sie wyrabia na tych forumach internatowych.Chyba dam na ...moze pomoze.:oops:

Amen :cool:

masakrer
30.09.11, 23:27

Spoko, bardzo lagodnie Cie potraktowalam...jak na razie, ale jak sie rozkrece to boj sie :mrgreen:

Pierwsze moje, drugie twoje.

55581 55580

Centus
1.10.11, 00:24
ciekawawie wyszla ta "zmasakrowana" przerobka , bardziej soczyscie ale nadal dosyc naturalnie , szkoda ze pojawilo sie jeszcze mocniejsze zabkowanie na krawedziach

helmuth
1.10.11, 19:10
Nie zdążyłem umyć ale i tak nie bolało ;)

Spoko, bardzo lagodnie Cie potraktowalam...jak na razie, ...No cóż :roll:
Nie jest to ten efekt, który mnie zadowala ale pokazałaś mi właściwy kierunek.
Często zatrzymuję się w połowie (gdybyś widziała oryginał :-P), teraz też wydawało mi się, że już mam ten efekt który mnie zadowala.
Potem przychodzi taka, masakruje moje zdjęcie i najgorsze, że ma rację :D
Popracuję nad nim :wink:

masakrer
1.10.11, 23:42
Nie jest to ten efekt, który mnie zadowala ale pokazałaś mi właściwy kierunek.
Często zatrzymuję się w połowie (gdybyś widziała oryginał :-P), teraz też wydawało mi się, że już mam ten efekt który mnie zadowala.
Potem przychodzi taka, masakruje moje zdjęcie i najgorsze, że ma rację :D
Popracuję nad nim :wink:

Wiesz Helmuth...mnie ten efekt tez nie zupelnie do konca zadowolil, ale jak sie ma zachcianki i sie je chce szybko spelnic to czasami sie czlowiek zatrzymuje w polowie drogi.
To byla tylko jedna nieprzyzwoita propozycja z mojej strony i to bardzo na szybko Gdybym bardziej dopiescila albo zmasakrowala kto wie co by z tego wyszlo :wink:

helmuth
2.10.11, 07:51
... jak sie ma zachcianki i sie je chce szybko spelnic to czasami sie czlowiek zatrzymuje w polowie drogi.Gdyby Cię naszło i gdyby Ci się chciało to wal śmiało, chętnie obejrzę Twoją dokończoną wersję :D

helmuth
3.10.11, 21:49
No i popracowałem a efekt wstawiłem do galerii:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/10/thumb_P9035640ae2-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-58333)

helmuth
7.10.11, 16:36
Tym razem, "z pewną nieśmiałością taką" wklejam dwie wersje tego samego zdjęcia. Obrabiane na netbooku, wiec nie mam zupełnie pojęcia jak ta obróbka wyszła ;)

apz
7.10.11, 17:16
Tym razem, "z pewną nieśmiałością taką" wklejam dwie wersje tego samego zdjęcia. Obrabiane na netbooku, wiec nie mam zupełnie pojęcia jak ta obróbka wyszła ;)

Zdecydowanie wolę bez winiety. Cóż to jest za maszyneria?

Pozdrawiam AP.

Amigo!
7.10.11, 18:33
Pierwsze lepsze (sic!). Też mnie ciekawi co jest na tych zdjęciach.

Centus
7.10.11, 21:00
pozwolilem sobie na taka mala interpretacje tej tajemniczej ... balustrady z filarem na srodku ;-)

waruga
7.10.11, 21:27
Stawiam rowniez na jedynke :-)

helmuth
7.10.11, 21:52
pozwolilem sobie na taka mala interpretacje tej tajemniczej ... balustrady z filarem na srodku ;-)Mnie się podoba :)
Teraz wiem o co Ci chodziło z tym prostowaniem.

Cóż to jest za maszyneria?

Też mnie ciekawi co jest na tych zdjęciach.Może to ułatwi?

Centus
8.10.11, 20:58
cicha woda ... niezle Tobie szlo Helmut(h)

k@czy
9.10.11, 04:29
Mnie się podoba :)
Teraz wiem o co Ci chodziło z tym prostowaniem.

Może to ułatwi?
Nie wiem, ale mam nadzieje zobaczyc wiecej kadrow z tamtego miejsca :)
Odbicia w szybach sa rewelacyjne- dach tez wyglada zachecajaco :)
Trudne swiatlo, ale masz cos jeszcze ciekawego stamtad?

helmuth
9.10.11, 09:00
Trudne swiatlo, ale masz cos jeszcze ciekawego stamtad?Mam ale nie mam odwagi pokazac :-P
Obrabiam na netboku i nie mam pewnosci co do obrobki :roll:
Jak wyszly te dwa (szumy, kollory, ostrosc itp)?

helmuth
10.10.11, 22:36
No to się odważę :-P

apz
10.10.11, 22:40
Super schody, a światło rzeczywiście trudne.

Pozdrawiam AP.

helmuth
10.10.11, 23:18
Super schody,,, Które?
Niebieskie (?) czy czerwone?

apz
10.10.11, 23:39
Które?
Niebieskie (?) czy czerwone?

Niebieskie.

waruga
11.10.11, 16:37
Niebiieskie :-)

Centus
11.10.11, 16:52
Które?

ruchome :-P

PS

a tak serio to niebieskie ;-)

Lolita
11.10.11, 17:23
Ello Heniu :wink:
Niebieskie dabeściaki :grin:

nevra
11.10.11, 20:06
Również jestem za wersją blue. :)

helmuth
11.10.11, 21:29
Fajnie, ze się podoba :)
Następne, tym razem pod kopułą:
55861

apz
11.10.11, 21:31
Następne, tym razem pod kopułą:
55861

Światła i cienie - obłędne. Gratuluję AP.

Mirek54
11.10.11, 21:33

Kurde,ale co i komu??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Lolita
12.10.11, 10:32
Światła i cienie - obłędne.
Lepiej tego ująć nie można :roll:

helmuth
12.10.11, 20:16
Zachęcony miłymi komentarzami, wstawiam jeszcze dwa z pod kopuły

55883

i drugie w dwóch wersjach

55884 55885

waruga
12.10.11, 20:46
Poklikalem i dwojeczka mi pasi :-)

Amigo!
12.10.11, 20:50
Druga wersja wygląda jak jakaś japońska parasolka. Brak perspektywy - punktu odniesienia(?)

Lolita
13.10.11, 12:04
Jak ja Ci Heniu zazdroszczę te cacka architekturne :???::wink:

apz
13.10.11, 23:16
Pierwsza fota miodzio, za to druga wersja drugiej caceńko.

Pozdrawiam AP.

helmuth
18.10.11, 21:57
Dzięki, kiedyś pewnie trafi do galerii :wink:
Na zakończenie tej serii, dwa szersze plany:

masakrer
18.10.11, 22:45
Ciekawi mnie fakt, ze wolno u Ciebie robic zdjecia w takich centrach handlowych.
Mnie juz pare razy ofukali w Hiszpanii i to w roznych miastach :oops:

Mirek54
18.10.11, 22:55
Ciekawi mnie fakt, ze wolno u Ciebie robic zdjecia w takich centrach handlowych.
Mnie juz pare razy ofukali w Hiszpanii i to w roznych miastach :oops:

Im bardziej na wschod tym bardziej dziki kraj.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:A w polsce to juz wszystko mozna:wink::-P:-P:-P

helmuth
18.10.11, 22:59
Ciekawi mnie fakt, ze wolno u Ciebie robic zdjecia w takich centrach handlowych.:U mnie, czyli tym razem w Szczecinie.
Wielu ochroniarzy mijałem i żaden nie miał nic przeciwko, mimo, ze wjeżdżałem i zjeżdżałem w kółko schodami, żeby złapać odpowiedni kadr :grin:

masakrer
19.10.11, 00:09
Im bardziej na wschod tym bardziej dziki kraj.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:A w polsce to juz wszystko mozna:wink::-P:-P:-P

Sam jestes dzikus :mrgreen::-P

---------- Post dodany o 00:09 ---------- Poprzedni post był o 00:07 ----------

U mnie, czyli tym razem w Szczecinie.
Wielu ochroniarzy mijałem i żaden nie miał nic przeciwko, mimo, ze wjeżdżałem i zjeżdżałem w kółko schodami, żeby złapać odpowiedni kadr :grin:

A niemcy pozwalaja, czy tez przepedzaja jak hiszpanie? :wink:

helmuth
19.10.11, 00:33
A w polsce to juz wszystko mozna:wink::-P:-P:-PBez przesady, jeszcze(już?) nie wszystko można :-P

A niemcy pozwalaja, czy tez przepedzaja jak hiszpanie? :wink:W centrach handlowych, na dworcu głównym (nawet pogadali, obejrzeli zdjęcia które zrobiłem) i stacjach metra, nie miałem żadnych problemów.
Bacznie mi się przyglądali przed bankami ale przegonili mnie jedynie sprzed kilku biurowców :-P

helmuth
20.10.11, 21:53
No to teraz kilka widokówek :-P

Mirek54
20.10.11, 22:08
No to teraz kilka widokówek :-P

Wielkie dzieki,ze te na czwartym nie sa jednej wielkosci,tylko te boczne sa mniejsze.
Cos mnie ostatnio trafia jak widze jeden temat w trzech fotkach wszystkich rownych:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zrobisz trzy tulipany abo mlecza jakiego a oni drukuja kazdego osobno:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Centus
20.10.11, 22:24
to czwarte jak dla mnie super , tak sie zastanawiam tylko czy gdyby zmienic tlo z neutralnego szarego na cos pasujacego do fotki , jakis fragment nieba albo ziemi i nieba , byc moze wtedy bylo by kiczowato , takie moje przemyslenie , napewno jest to inspiracja dla mnie zeby w przyszlosci takowe cudo zlozyc

Mirek54
20.10.11, 22:31
Wlasnie by wtedy bylo bardzo kiczowato.
Jedynie co bym zrobil to wyrownal cien.Bo ten programowy to procenty od wielkosci pliku.A tu powinien byc cm od sciany.Ten od srodkowego juz niebezpiecznie sie do krawedzi bocznego pliku zblizyl i sklejka w dolnym rogu juz sie swieci pelna gemmmbom.

Centus
20.10.11, 22:35
Wlasnie by wtedy bylo bardzo kiczowato.

dzieki za wyjasnienie , dlatego sam napisalem ze chyba by bylo kiczowato , ale chcialem sie upewnic ;-)

helmuth
20.10.11, 23:01
Jedynie co bym zrobil to wyrownal cien.Bo ten programowy to procenty od wielkosci pliku.Niezupelnie :-P
Oba skrajne maja ten sam cień, niezależnie od rozmiarów zdjęcia.
Takie ustawiłem w programie- większy cień na środkowym (jakby był z przodu) a mniejszy (ale jednakowy) dla skrajnych.

Mirek54
20.10.11, 23:04
Niezupelnie :-P
Takie ustawiłem w programie- większy cień na środkowym (jakby był z przodu) a mniejszy (ale jednakowy) dla skrajnych.

AAAAaaaaaaaa jak to dobrze madrego posluchac.A co o tym ,ze cien zachodzi na fote te z boku a nie pod nia??:shock::-P

O tu tu tu56232Tylko nie krzyc na mnie

helmuth
20.10.11, 23:06
Jedynie co bym zrobil to wyrownal cien.Bo ten programowy to procenty od wielkosci pliku.Niezupelnie :-P
Takie ustawiłem w programie- większy cień na środkowym (jakby był z przodu) a mniejszy (ale jednakowy) dla skrajnych
.

Ten od srodkowego juz niebezpiecznie sie do krawedzi bocznego pliku zblizyl i sklejka w dolnym rogu juz sie swieci pelna gemmmbom.Może powinienem zwiększyć tło :roll:

Mirek54
20.10.11, 23:10
.
Może powinienem zwiększyć tło :roll:

abo swiatlo uniesc wyzej,zmniejszyc odleglosc od sciany-tys bossss

helmuth
20.10.11, 23:46
O tu tu tu56232Tylko nie krzyc na mnieMirek, nie mam PS-a, ten tryptyk byl robiony w PhotoFiltre.
Każde zdjęcie miało robione swój cień a dopiero potem było składane w tryptyk. Nie ma wiec możliwości aby cień środkowego naszedł na skrajne. Najpierw wkleiłem środkowe ze swoim cieniem a potem skrajne, ze swoimi cieniami,

Mirek54
21.10.11, 08:01
Matko jedyna.To nie jest istotne czy masz i w czym robisz.Cien srodkowego jest szerszy niz odleglosc pomiedzy zdjeciami.Widac wklejke i to jest istotne.To ze naszedl na obraz napisalem w poprzednim poscie tak jak bym sie odnosil do gotowej calosci ,nie do techniki tworzenia.Nawet majac PS robil bym to w filtre bo tam umiem a w PS nie.

Lolita
21.10.11, 08:48
No Heniu, zaskoczyłeś mnie :wink:
Co tam cienie jakieś. Tryptyk bardzo interesujący msz :mrgreen:

helmuth
21.10.11, 11:56
To nie jest istotne czy masz i w czym robisz.OK, przepraszam, źle Cie zrozumiałem. Wydawało mi się, ze sugerujesz jakąś wtyczkę w PS-ie :-P

... cien zachodzi na fote te z boku a nie pod nia??:shock::-P

...sklejka w dolnym rogu juz sie swieci pelna gemmmbom.CHodzi Ci o ten fragment?
56240

Co w/g Ciebie powinienem zrobić? Rozsunąć zdjęcia czy poprawić ten fragment- tak aby cień "wchodził" pod skrajne zdjecie? Np tak:
56242

... powinien byc cm od scianyTu za blisko?
56241
Ponieważ cień i tak jest wąski, powinienem poszerzyć tło?

Mirek54
21.10.11, 12:13
No wlasnie tak jak zrobiles jest teraz dobrze.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=56242&d=1319190712&thumb=1

Juz nic nie pisze,bo jak piwo otworze to Ty pomyslisz ,ze to wtyczka jakas do ps-a

masakrer
21.10.11, 21:51
Juz nic nie pisze,bo jak piwo otworze to Ty pomyslisz ,ze to wtyczka jakas do ps-a

:lol::lol::lol:

Tryptyk bardzo fajny, ale 3 fota tez mi sie podoba.

Krakman
21.10.11, 21:58

Właśnie, a ja otwieram piwo bo jutro wekend... I ... strach się bać.:???::wink: Jeszcze mnie posądzą...

helmuth
21.10.11, 22:38
Juz nic nie pisze,bo jak piwo otworze to Ty pomyslisz ,ze to wtyczka jakas do ps-aSpokojnie, o takiej wtyczce do PS.a nie słyszałem :mrgreen:

helmuth
24.10.11, 23:21
Wczoraj, słońce za oknem wygoniło mnie z aparatem w plener.
Niestety, po dojechaniu w wymyślone miejsce, słońca już nie było.
Cóż- sezon się skończył :cry:

Ania_
24.10.11, 23:45
Drugie jak już... ale faktycznie nieco ekhm posezonowe. ;)

wanilia
26.10.11, 17:46
Pierwsza kopuła bardzo ładna, oraz z pocztówek to coś długiego i wysokiego wyszło ciekawie. Tryptyk bardzo udany- nie robiłabym jednak w odrębnych kawałkach cienia tylko skleiła to na gładkiej powierzchni czarnej lub białej. Pokusiłabym się o stwierdzenie , że cień ładnie wygląda na jednym zdjeciu, w trzech jest trochę przesyt. Ale kwestia oprawy to już kwestia gustu: jedni lubią falbanki inni pliski :) Zawartość ładnie składa się w całość :)

helmuth
27.10.11, 11:33
Ooo! Witaj, dawno Cie u mnie nie było :grin:

Pierwsza kopuła bardzo ładna
Pierwsza, czyli 936?

... z pocztówek to coś długiego i wysokiego wyszło ciekawie.
To latarnia, element zabudowy widocznej na tryptyku:
56509

Ale kwestia oprawy to już kwestia gustu: jedni lubią falbanki inni pliski :)
A jeszcze inni zakładki :)
Dzięki, że wpadłaś :)

helmuth
29.10.11, 22:14
Dzisiaj była spacerowa pogoda, wiec trochę połaziłem po okolicy i aż się zdziwiłem jakie dzikie zakątki można spotkać w miejskim lesie.

Mirek54
29.10.11, 22:19
Niepotrzebnie odwracales.Az szkoda ze nie miales cos szerszego-moze pano jakies z dwoch obok siebie??

helmuth
29.10.11, 22:28
Chodzi o to odwrócone? Niestety, po bokach nie było nic ciekawego.

masakrer
29.10.11, 22:50
Pierwsze super. Lubie takie maziaje. :grin:

k@czy
29.10.11, 23:04
Zaryzykowalbym nawet ocene pierwszego, jakby znalazlo sie w galerii :) 4 smialo, a jakby bylo faktycznie szerzej, to nawet 5 ;) (wiem, wiem, obciales boki, bo nie bylo nic ciekawego :) )

kasprzyk
29.10.11, 23:17
Lubię odbicia, ale bardziej tajemnicze, tutaj momentalnie czai się o co chodzi, do tego za dużo wszystkiego w kadrze, ale cieszę się, że w "dzikość" jaką lubię uderzyłeś ;)
pzdr

helmuth
29.10.11, 23:32
Zaryzykowalbym nawet ocene pierwszego, jakby znalazlo sie w galerii :)Nie zaryzykuje wstawienia do galerii niczego, czego sam nie zobaczę na swoim monitorze. Na razie mam tylko małego netbooka :wink:

Lubię odbicia, ale bardziej tajemnicze, tutaj momentalnie czai się o co chodzi ...Takie było światło. Żeby było widać w cieniach, musiałbym przepalić niebo. W odbiciu było lepiej, dlatego "zdjąłem" tylko odbicie a otoczenie było "takie sobie" :)

apz
29.10.11, 23:38
Pierwsze mi się podoba.

ahutta
29.10.11, 23:45
Pierwsze super, bajkowe :)

waruga
30.10.11, 14:39
Jedyneczka cool :-)

Lolita
30.10.11, 14:47
Pierwsze cudne. Takie malownicze i kolorki piękne, soczyste :roll:

helmuth
30.10.11, 15:16
Skoro się podoba to jeszcze jedno, szersze ujecie z innego miejsca:

waruga
30.10.11, 22:42
Jesienne klimaty... podoba sie rowniez

Igorra
31.10.11, 12:56
Magiczne miejsce :)

Saboor
31.10.11, 18:40
Hmm ... .:wink: Interpretacja dowolna:mrgreen:

helmuth
31.10.11, 22:48
Czyli?

PS
Gdzie byłeś jak Cie nie było?

merti
31.10.11, 22:55
948. z poprzedniej strony jest zajbitnie kolorowe :mrgreen:

helmuth
2.11.11, 16:56
Tym razem mniej kolorowo ale za to dużo kraty ;)

masakrer
2.11.11, 22:37
Ostatnie kapitalnie wypatrzone, ale....az si prosi o bardziej pojechana obrobke. Jeszcze nie wiem dokladnie w jakim kierunku, ale nie tak delikatnie.

helmuth
2.11.11, 23:24
....az si prosi o bardziej pojechana obrobke. Bylem w kropce- chciałem zachować jak najwięcej szczegółów a ostrzejsza obróbka mogla by je zepsuć. Ażurowość konstrukcji, stała by się niewidoczna.

waruga
2.11.11, 23:44
Kratownice, belki... po prostu klasa :-)

k@czy
3.11.11, 06:30
Znaczy wiecej dramatyzmu :)
Helmuth- nastepnym razem postaw jakiegos goscia na filarze i czekaj az spadnie ;)

MarekM
5.11.11, 21:10
helmuth możesz wiedzieć wszystko o teorii fotografii kompozycji, kadrowaniu wyostrzaniu itd i itd!!!!!!!!!!! CO z tego wynika? Zamieścisz fotkę, która się nie spodoba INNYM a my chętnie wzbudzimy w Tobie kompleksy itd i itd!
Starasz się focisz do bólu obrabiasz fotki (praktyczny wymiar) i cóż? A może trzeba nie focić a krcic lody w programach graficznych ukazać zmysł plastyczny przedstawić dzieło, które nie wiele ma wspólnego z fotografią (ZWŁASZCZA OLYMPUSEM) coś jak fotomontaż (psychomontaż) i będzie ok - będą OCHY i ACHY!

Nie wszyscy muszą mieć lodziarnię!

Czy aby duch tego czegoś ulotnego w fotografii nie został zeżarty przez balans bieli, proporcję wysoki stopień poprawności?

Helmuth rób to co czujesz, widzisz, czym żyjesz, poddawaj się emocjom!

Ale nie krytykanctwu!!!!!!!!!
Twoje zdrowie!! ;)

helmuth
5.11.11, 22:08
Hmmm..
Czytałem Twój post kilka razy i nie mogę dojść, o co Ci chodzi :roll:

helmuth możesz wiedzieć wszystko o teorii fotografii kompozycji, kadrowaniu wyostrzaniu itd i itd!!!!!!!!!!! CO z tego wynika? Zamieścisz fotkę, która się nie spodoba INNYM a my chętnie wzbudzimy w Tobie kompleksy itd i itd!
Starasz się focisz do bólu obrabiasz fotki (praktyczny wymiar) i cóż?

Czy aby duch tego czegoś ulotnego w fotografii nie został zeżarty przez balans bieli, proporcję wysoki stopień poprawności?

Wyjaśniasz, dlaczego nie ma ruchu w moim wątku?

A może trzeba nie focić a krcic lody w programach graficznych ukazać zmysł plastyczny przedstawić dzieło, które nie wiele ma wspólnego z fotografią (ZWŁASZCZA OLYMPUSEM) coś jak fotomontaż (psychomontaż) i będzie ok - będą OCHY i ACHY!
Sugerujesz, że powinienem zająć się czymś innym?
I na koniec rada:

Helmuth rób to co czujesz, widzisz, czym żyjesz, poddawaj się emocjom!

Ale nie krytykanctwu!!!!!!!!!
Czyim emocjom? Moim czy krytykantów?
Nie próbuję i nie mam zamiaru fotografować czegoś, czego nie czuję choć wiem, że mogłoby się spodobać. Wolę fotografować to co mi się podoba (choć nie zawsze uda mi się to pokazać) i mieć nadzieję, że spodoba się komuś jeszcze. :)

MarekM
5.11.11, 23:29
Nie mogę uwierzyć mój post odniósł skutek inny niż zamierzony! :(

Czytałem różne opinie o tym co robisz w Twoim wątku i dlatego napisałem.
Helmuthku a co np. w zdaniu "rób to co czujesz, widzisz, czym żyjesz, poddawaj się emocjom" jest nie jasne?
Toż jest to napisane w 2 osobie!
Widzisz odebrałeś mój post jako krytykanctwo ALE TAK NIE JEST - "Nie próbuję i nie mam zamiaru ...". Odnoszę się w ogólności to dywagacji na temat fotek (Twoich, moich, innych) mając na uwadze prace które skąpane są w zachwytach tyle, ze nie są to fotografie (poddane drobnym naprawom - np. Twoje poddane retuszowi) lecz FOTOMONTAŻE (psychomontaże) gdzie dany OBRAZ nie ma nic wspólnego z OLYMPUSEM (nie chodzi tu o Ciebie). Zatem jak porównać naturszczyka fotografii z miłośnikiem Adobe? Moim zdaniem nie da się!

Nad warsztatem trzeba pracować (dotyczy to każdego) ale nie poddawać się bezgranicznie krytykanctwu (tam podciągnij tu upuść, wyostrz itp).
TAK robisz to co się tobie podoba i nie dotyka drugiej osoby!
Ja ciebie popieram za naturę (ducha) fotografii a wyrażam negację dla fiksatorów ADOBE lub innych programów.
Możliwe, że zaraz rzucą się na mnie twoi komentatorzy (?), że ich deprecjonuję ale tak nie jest każdy z nas wie na ile fotografuje a na ile rzeźbi w Adobe!
Może powinna być alternatywna galeria dla "rzeźbiarzy" programowych i wówczas wiadomo by było co jest wypracowane przez oko, światło, szkło, czas i to coś co pstrykający chciał pokazać a co przez program i opcje kopiuj wklej itp. (to jest zupełnie inna bajka i co to ma wspólnego z OLYMPUSEM?).
Pozdrawiam!

ahutta
5.11.11, 23:32
Nie próbuję i nie mam zamiaru fotografować czegoś, czego nie czuję choć wiem, że mogłoby się spodobać. Wolę fotografować to co mi się podoba (choć nie zawsze uda mi się to pokazać) i mieć nadzieję, że spodoba się komuś jeszcze. :)

Dobrze gada, polać mu :)

k@czy
6.11.11, 00:02
i co to ma wspólnego z OLYMPUSEM?).
Pozdrawiam!
Eeeee... a co Olympus ma wspolnego z fotografia?

Dobrze gada, polać mu :)
Nie krytykuj, bo tobie tez sie dostanie :mrgreen:

Hmmm..
Czytałem Twój post kilka razy i nie mogę dojść, o co Ci chodzi :roll:

Wyjaśniasz, dlaczego nie ma ruchu w moim wątku?

Sugerujesz, że powinienem zająć się czymś innym?
I na koniec rada:

Czyim emocjom? Moim czy krytykantów?
Jak to w zyciu - jednym sie podoba, inni sie beda czepiac twojej rodziny ;)
Znamy sie juz troche i nie zauwazylem, zebys cial sie z powodu, ze komus sie ktorys kadr nie podoba :) To zdrowy objaw i nie daj sie zakrzyczec, ze nie uprawiasz fotografii tylko Adobografie ;)

helmuth
6.11.11, 13:14
Rzadko mam okazje pogadać w moim wątku na tematy inne niż moje konkretne zdjęcia wiec skorzystam z okazji :)
Nie mogę uwierzyć mój post odniósł skutek inny niż zamierzony! :(
Widzisz odebrałeś mój post jako krytykanctwo ALE TAK NIE JESTMylisz się!
Właśnie tu jest problem, ze nie wiem jak go potraktować ale na pewno nie jak krytykanctwo :-P
Poruszyłeś kilka spraw naraz, gładko przechodząc z tematu w temat, tak ze nie potrafię odczytać Twoich intencji- czy nie podobają Ci się moje zdjęcia czy podoba Ci się moja konsekwencja w robieniu właśnie takich. :roll:
Twoje wyjaśnienia w drugim poście, pozwoliły mi właściwie (mam nadzieje) zrozumieć pierwszy :grin:

Dobrze gada, polać mu :)Jak wyzdrowieję i przestanę łykać lekarstwa, chętnie się napije :mrgreen:

Znamy sie juz troche i nie zauwazylem, zebys cial sie z powodu, ze komus sie ktorys kadr nie podoba :)Masz (słuszną) racje :mrgreen:
Jeżeli ktoś powie dlaczego mu się kadr nie podoba, przemyślę to i jeśli przyznam mu racje to albo poprawię albo wezmę pod uwagę przy następnym zdjęciu. Ale żeby się ciąć? W życiu- jeszcze trochę rzeczy do sfotografowania zostało a pocięty nie będę mógł ich sfotografować :-P

MarekM
6.11.11, 15:21
K@czy cytując za bardzo skróciłeś moje słowa, w ten sposób można zmanipulować każdą wypowiedź nie mówiąc już o intencjach!

k@czy
6.11.11, 15:38
K@czy cytując za bardzo skróciłeś moje słowa, w ten sposób można zmanipulować każdą wypowiedź nie mówiąc już o intencjach!
Raczej wydzielilem esencje - wykrzyczales slowa "fotomontaz", "adobe", "olympus", "obraz" i "ale tak nie jest" - nie sadze, zeby helmuth mial ochote na kolejna wojne "czystych" fotografow z "nieczystymi"- uzywajacymi fotoszopa. Twoja intencja bylo zdeprecjonowanie tych drugich jak mniemam.
Moja intencja natomiast bylo dowiedzenie sie, co wspolnego maja elektroniczne urzadzenia do rejestracji obrazu-matryce- zreszta nie produkowane przez Olympusa, z fotografia- i Ty, jako ich uzytkownik rowniez :)
Na tej samej zasadzie dziala skaner /ksero u pana Henia w punkcie i nikt go nie nazywa fotografem :P
Poza tym mam niejasne podejrzenia, ze nieumiejetnosc poslugiwania sie adobem w tym wypadku troszke wymusza taka postawe, jaka obserwujemy :)

Mirek54
6.11.11, 15:59
Nie wszyscy muszą mieć lodziarnię!

E tam.Warto miec na wszelki wypadek,jak trafisz na lubiace lody krytykantki:mrgreen::mrgreen:

Chodzi Ci o to czy wąchając fote masz odlot czy oglądając:mrgreen::mrgreen:

Saboor
6.11.11, 16:26
Czyli?
Przecież Wiesz :-D jak nie sobaczę-podoba się

PS
Gdzie byłeś jak Cie nie było?
Co do pytania: siedziałem nad fotą w Photoshop'ie :mrgreen:(to ten program adobe "samo zło"):mrgreen: bo trochę umiem się nim posługiwać:mrgreen:
nadając więcej dramatyzmu kadrowi.
Pozdrawiam
photoshopiący z fotami
Ja

masakrer
6.11.11, 16:26
Czyzby uwazano mnie za krytykantke bo zasugerowalam ostrzejsza obrobke?:roll:

Saboor
6.11.11, 16:27
Czyzby uwazano mnie za krytykantke bo zasugerowalam ostrzejsza obrobke?:roll:
Sie wie :-D
No i za:

fiksatora ADOBE
"rzeźbiarza" programowego :mrgreen:

helmuth
6.11.11, 16:50
Czyzby uwazano mnie za krytykantke bo zasugerowalam ostrzejsza obrobke?:roll:W mojej definicji krytykanctwa się nie mieścisz, tak wiec spoko :D
Przy okazji: nie chciałabyś pokazać Twojej wizji tego zdjęcia ;)

masakrer
6.11.11, 17:07
Prosze bardzo moja wersja, co nie oznacza, ze musi byc lepsza....to tylko moj punkt widzenia ( nie mylic z krytykanctwem) :-P
Ja to widze cale pokryte rdza.

Twoje 56890 Moje 56891

Mirek54
6.11.11, 18:12
Od dzis bede Ciebie tylko chwalic:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.Oczywiscie na moj sposob:mrgreen: i nadal z wizjami.

helmuth
6.11.11, 21:47
Ja to widze cale pokryte rdza.Nieźle, nieźle, chociaż nie całkiem pasują mi zardzewiałe filary :-P

Od dzis bede Ciebie tylko chwalicObiecanki cacanki a głupiemu stoi :wink:
Ale Twoje wizje zawsze chętnie obejrzę w moim wątku :)

Ania_
7.11.11, 00:12
Wszystko zależy JAKIE to wizje. ;)

k@czy
7.11.11, 07:51
Wszystko zależy JAKIE to wizje. ;)
Eeee tam... Mirek zlego ziola nie pali :D

MarekM
8.11.11, 09:41
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę! :)

helmuth
8.11.11, 22:40
No to jeszcze raz ten ponury most w ponurą pogodę:

apz
8.11.11, 22:46
No to jeszcze raz ten ponury most w ponurą pogodę:

Rzeczywiście ponury.

salvadhor
8.11.11, 22:49
Uważam, że jeżeli nie dało się zrobić tych mostów z poziomu rzeki (nie miałeś woderów?) ani z gniazda bocianiego tudzież paralotni - to niepotrzebnie wstrzymywałeś się przed mocną, by nie powiedzieć, dramatyczną obróbką.

Być może niektóre wysublimowane gusta dopatrzą się w delikatności nijakiej dynamiki kojących aspektów, jednak ludzie czynu, akcji i przygody - westchną nad tym ujęciem 'A taka piękna katastrofa kolorystyczno-kontrastowa by mogła być'....

helmuth
8.11.11, 23:10
... niepotrzebnie wstrzymywałeś się przed mocną, by nie powiedzieć, dramatyczną obróbką.Próbowałem ale nie udało mi się zrobić czegoś, z czego bym był zadowolony :???:
Może coś zaproponujesz? :)

Lolita
8.11.11, 23:59
Dla mnie jest dobrze tak jak jest. Ja tu mocnego HDR naprzykład nie widzę :wink:

apz
9.11.11, 14:25
Próbowałem ale nie udało mi się zrobić czegoś, z czego bym był zadowolony :???:
Może coś zaproponujesz? :)

Pogadaj z Mirkiem, on pokazał kiedyś w moim wątku taką fajną pordzewiarkę.

Pozdrawiam AP.

helmuth
9.11.11, 16:19
Nie wiem, czy rdza to jest to co chciałbym tam widzieć- filary i tak są dość "zardzewiałe" :roll:

masakrer
10.11.11, 00:52
Widzac wiekszy kawalek tego mostu widze, ze poszlam w dobrym kierunku z ta moja zerdzewiala wizja :-P

Dzuiko
10.11.11, 08:30
Pogadaj z Mirkiem, on pokazał kiedyś w moim wątku taką fajną pordzewiarkę.

Pozdrawiam AP.

Możesz też pogadać z Saboorem, on zaś zastosował w moim wątku zmurszarkę.

brudnyhary
10.11.11, 09:30
witam fotka spoko most tez z tej perspektywy nic innego się nie wymyśli.....ale jak by był szeroki kąt oooo:)

helmuth
10.11.11, 11:08
Możesz też pogadać z Saboorem, on zaś zastosował w moim wątku zmurszarkę.Zmurszyć filary? :roll:

Lolita
10.11.11, 11:30
Niestety mnie ta wersja nie podchodzi. Za bardzo przegięta msz :roll:

Dzuiko
10.11.11, 11:34
Zmurszyć filary? :roll:

Oczywiście !

helmuth
10.11.11, 11:48
Na razie dwie przeciwstawne opinie :roll:
Poczekam, może jeszcze jakieś opinie się pojawią.

Mirek54
10.11.11, 12:44
Na razie dwie przeciwstawne opinie :roll:
Poczekam, może jeszcze jakieś opinie się pojawią.

A nie mogles zajsc z drugiej strony,polozyc sie i zrobic rosyjska ballade o moscie:mrgreen:tak jak oni z drzewami we filmach robili:mrgreen:57017

helmuth
10.11.11, 13:00
Nie mogłem się położyć. :|
Błoto było a ja miałem na sobie jedyną cieplejszą kurtkę. Powalałby się, trzeba byłoby prać, żona by skrzyczała- same nieszczęścia :-P

apz
10.11.11, 13:10
Błoto było a ja miałem na sobie jedyną cieplejszą kurtkę. Powalałby się, trzeba byłoby prać, żona by skrzyczała- same nieszczęścia :-P

Można było się rozebrać - ułożyć na kupeczce ubranie na trawie, zrobić zdjęcie i potem się ubrać , a przy okazji kąpiel błotna, ale ta chyba nie przeciwreumatyczna, tyle, że ten most niewart aż takiego poświęcenia.

Mnie podoba się wersja ze stalaktytami.

Pozdrawiam AP.

Dzuiko
10.11.11, 13:38

Czyli na przyszłość, jak chodzisz w terenach błotnych, miej może ze sobą złożoną w kieszeni płachtę foliową ?

helmuth
11.11.11, 20:48
A może jeszcze ponton, żeby mieć lepszą perspektywę do zdjęć nad wodą? :roll:
Dwóch panów w łódce:

Dzuiko
11.11.11, 21:20
Dzielne chłopaki, chcą barkę na wędkach zholować ?

apz
11.11.11, 23:05
A może jeszcze ponton, żeby mieć lepszą perspektywę do zdjęć nad wodą? :roll:
Dwóch panów w łódce:

Wszystko można, można też nosić te sprzęta i nie mieć siły wyjąć ze zmęczenia aparatu z plecaka . Jak zawsze trzeba coś wybrać. Podobają mi się ci autostopowicze do Świnoujścia? albo gdzieś indziej.

Pozdrawiam AP.

helmuth
15.11.11, 20:46
... autostopowicze do Świnoujścia? albo gdzieś indziej.Do Szwecji ale przez Świnoujście :-P
A teraz, już niemiecka wrona
57180 57181 57182

Centus
15.11.11, 21:55
tosmy sie zgadali , u Ciebie glapy a u mnie kawki ;-) fajne te wrony , widac polubily beton , moje kawki mniej industrialne , na trwace siedza ;-)

helmuth
20.11.11, 22:32
Takie tam jesienne pstryki:

masakrer
20.11.11, 23:25
Fajnie podszedles do tego pnia. Podoba mi sie taka perspektywa.

waruga
21.11.11, 17:32
Pien i sciete drzewo niezle :-)

Centus
21.11.11, 17:46
bardzo fajne te jesienne fotki, podobaja mi sie , ale jezeli mam byc szczery to uwielbiam architekture w Twoim wydaniu , planujesz jakies wyjscia w miasto ?

helmuth
23.11.11, 14:52
Nie planuję, no może jakieś ogólne "muszę się wybrać" :-P
Na razie kombinuję z naturą :)

Centus
23.11.11, 15:12
no... fajna ta natura , zazdroszcze boberkow , chetnie tez bym je zobaczyl na zywo , 2 bardzo ciekawa

waruga
23.11.11, 16:44
Ladne fotki.

Hrr
23.11.11, 22:01
Ale okrągłe ogony mają te... "bobry" ;)
Sympatyczne zdjęcia im machnąłeś

salvadhor
24.11.11, 09:37
Te 'bobry' powinny iść na wystawę 'Wpływ zanieczyszczeń odprowadzanych do rzeki na płaskość ogona u bobra' :D

helmuth
7.12.11, 19:40
Dzięki za miły odbiór "boberków", to zwykłe, wolno żyjące nutrie :)
Miałem okazję przejechać trasę z Polski na siedzeniu pasażera. Oczywiście, nie wypuszczałem aparatu z rąk :)
Szkoda tylko. że pogoda była nie najlepsza (popadywał deszcz, więc szyba nie była pierwszej świeżości :-P) i szybko zmrok zapada. Oto kilka zdjęć z trasy:
Most na kanale Odra-Hawela
57743
Farma wiatrowa
57744
Trzy gracje
57745
Przy dawnej granicy niemiecko-niemieckiej
57746
Jeszcze raz wiatraki, pełno ich po drodze
57747
Widok "z górki"
57742

rol6
8.12.11, 09:05
Z Twojej relacji z trasy najbardziej przypadły mi do gustu "Trzy gracje". Dachy ciężarówek trochę psują efekt, ale cóż, autostrada to autostrada - ruchu nie wstrzymasz. :wink:

Lolita
8.12.11, 09:37
Hej Heniu :mrgreen:
Na autostradach się nie znam ale stwierdzam, że bardzo czyściutkie te szyby w aucie były :wink:

Bodzip
8.12.11, 09:45
Nie wiedziałem, że taki fajny wątek. Będę tu zaglądał, oj będę :D

Saboor
8.12.11, 12:55
A mnie się Panie H. to podoba:

57767 :mrgreen:

jak by co, to wiesz-krzycz. :-D

Bodzip
8.12.11, 12:57

Tobie to tylko "dziurki" w głowie :-P :mrgreen: :mrgreen:

Saboor
8.12.11, 13:02
Tobie to tylko "dziurki" w głowie :-P :mrgreen: :mrgreen:
A Tobie nie?? I dlaczego w głowie? Oczy, usta, 2 w nosie, 2-je uszu i tak duużo! A khm ... :mrgreen::-P:razz:

Mirek54
8.12.11, 13:06

Mile wspominasz granice z DeDeRami????

Saboor
8.12.11, 13:11
Mile wspominasz granice z DeDeRami????
Aa żeś rzucił jak chłop xxxx, jak chory w kubeł i inne takie. :-P
Znowu nie to zioło?:mrgreen:

helmuth
8.12.11, 19:38
Dachy ciężarówek trochę psują efekt, ale cóż, autostrada to autostrada - ruchu nie wstrzymasz. :wink:Też bym wolał bez tych ciężarówek ale przy 140km/h nie mam wielkiego wyboru. Chwila zawahania i już po herbacie :-P
Na granicy, chciałem trafić moment bez TIR-ów i o mały figiel, stara wieża schowała by się za pomnikiem.

Na autostradach się nie znam ale stwierdzam, że bardzo czyściutkie te szyby w aucie były :wink:Marudziłem kierowcy, żeby częściej używał wycieraczek i spryskiwaczy :-P

Mile wspominasz granice z DeDeRami???? Różnie było, nie mogę powiedzieć, że tylko źle ;)

Nie wiedziałem, że taki fajny wątek. Będę tu zaglądał, oj będę :grin: Tyle czasu na forum i nie wiedziałeś? :evil:
Oczywiście zapraszam :mrgreen:

Bodzip
8.12.11, 20:01
Tyle czasu na forum i nie wiedziałeś? :evil:
Oczywiście zapraszam :mrgreen:
No nie bij, proszę :mrgreen: litości !!
Widzisz, śledziłem wątki m4/3 i sprzętowe. Jak już zaopatrzyłem się w cały sprzet jaki mi potrzeba - przyszła kolej na watki tematyczne - sam założyłem i zwiedzam inne.
Więc jak znajdę jakieś siniaki na moim cudownym ciałku, to będę Cię wołał na udeptana ziemię. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

Mirek54
8.12.11, 20:17
Więc jak znajdę jakieś siniaki na moim cudownym ciałku, to będę Cię wołał na udeptana ziemię. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Och Ty moj odwazny brutalu Ty.Kurde:oops::oops::mrgreen::mrgreen::-P

k@czy
8.12.11, 21:06
A mnie sie podoba to z wiatrakim i samochodem na dole. Nie podejrzewalem, ze te smigielskie sa takie wielkie. Jest po drodze do Chicago "aleja" ciagnaca sie kilkadziesiat kilometrow, ale tam nie widac skali.
Heniu- jak bedziesz wracal, to sie koniecznie zatrzymaj przy nich - jest potencjal ,a ty cos z nich wycisniesz :)
Samochod ledwo widac, a ludkow wcale przy tej podstawie.... matko, ale to potwor jest.

helmuth
8.12.11, 23:11
Heniu- jak bedziesz wracal, to sie koniecznie zatrzymaj przy nich - jest potencjal ,a ty cos z nich wycisniesz :)Od dawna mnie korci pokręcić się koło takich wiatraków. Jest tylko kilka przeszkód.
Nie mam w pobliżu wiatraków, widzę je dopiero kiedy jadę do Polski albo z powrotem. Podróż, tylko z niezbędnymi postojami, trwa ok. 7-8h, Każde zjechanie z autostrady i poszukiwanie dobrego miejsca, to podejrzewam następne 2h. Muszę jeszcze trafić na dobre światło, żeby w ogóle myśleć o zdjęciach.
Ale jeszcze kiedyś znajdę "swój" wiatrak w pobliżu :grin:

winnetou
8.12.11, 23:23
Co do wiatraków to zapraszam w okolice Wolina ;)
Są kolosy to fakt (złoże jeszcze raz panoramę - bo coś mi się rozjechała ;( ) To w tle będzie widać kolosy.
Wracając któregoś pięknego dnia z roboty miałem okazję jechać za "kolumienką" która wiozła fragmenty podstawy takiego cuda - robi wraaaaażenie.

Bodzip
8.12.11, 23:32
Są kolosy to fakt (złoże jeszcze raz panoramę - bo coś mi się rozjechała ;( ) To w tle będzie widać kolosy.
Wracając któregoś pięknego dnia z roboty miałem okazję jechać za "kolumienką" która wiozła fragmenty podstawy takiego cuda - robi wraaaaażenie.
Czemu tak daleko ? :wink: Jadąc drogą z Gorlic w kierunku na Folusz i Żmigród - to po drodze stoi ich jak mrówków. :)

winnetou
8.12.11, 23:32
A bo można tam wikingów spotkać a i na Camp Wolin i w okolicach są piękne widoczki. "Góry" i może w jednym miejscu ;)

helmuth
9.12.11, 00:04

Czemu tak daleko ? :wink: Jadąc drogą z Gorlic w kierunku na Folusz i Żmigród - to po drodze stoi ich jak mrówków. :)

A jak to daleko od Frankfurtu? :roll::-P

winnetou
9.12.11, 00:07
Jakieś 800km (http://maps.google.pl/maps?saddr=Frankfurt+am+Main,+Deutschland&daddr=Wolin&hl=pl&ll=52.011937,11.711426&spn=7.56232,21.51123&sll=52.025459,19.204102&sspn=7.560041,21.51123&geocode=Fcqh_AIdj3qEACnFlnBHbwm9RzEAxrApUEMiBA%3BF fuzNgMdoEDdAClN0LUjBYqqRzHOo7T-4Ajltg&vpsrc=0&mra=ls&t=m&z=6) wg wujka google :)

helmuth
9.12.11, 00:24
Rozejrzę się gdzieś bliżej :wink::mrgreen:

helmuth
9.12.11, 13:53
A na razie, jeszcze kilka zdjęć z trasy:
Czasem "oko opatrzności" spoglądało na drogę
57790
Czasem przypominał mi się refren piosenki zespołu No To Co- "Po ten kwiat czerwony", zaczynający się słowami: wstęgą szos...
57791
Czasem trafiła się jakaś ciekawa instalacja
57792
ale potem słońce zaczęło się zniżać a ponieważ chmury zaczęły się przerzedzać, spróbowałem fotografować kiczyki ;)
57793 57794 57789
Potem, zrobiło się ciemno i schowałem aparat :)

Bodzip
9.12.11, 14:20
To wieczorne światło - przeładne :)

winnetou
9.12.11, 14:56
helmuth - takie pytanko natury technicznej. Te fotki z trasy, robiłeś na AF czy ostrzyłeś ręcznie ? Tak z ciekawości pytam bo czeka mnie kilka wypraw (też na miejscu pasażera) a Twoje obrazy mnie zaintrygowały i natchnęły do eksperymentów :)
Jeśli fotki z MF to ostrzyłeś przy każdej klatce z osobna czy ustawiłeś ostrość gdzieś tam (np nieskończoność) i polowałeś na kadr?

romek1967
9.12.11, 15:05
[reedited]
Ciemne te fotki jakieś takie, ponuro i zimno mi się zrobiło. Instalacja jako taka mi się podoba, to u nas? czy w fatherlandzie?

winnetou
9.12.11, 15:09
kuuuuźwa dzięki - za poprawkę ! Ale wtopa ;/ już poprawiam posta :).

helmuth
9.12.11, 16:55
helmuth - takie pytanko natury technicznej. Te fotki z trasy, robiłeś na AF czy ostrzyłeś ręcznie ? Najpierw próbowałem na AF ale często nie nadążał i kilka kadrów mi uciekło. Później przestawiłem na MF, ustawiłem ostrzenie na odległe obiekty i trzaskałem jak leci. Nie zauważyłem jakichś rażących nieostrości. Większym problemem jest czystość szyb, szczególnie kiedy patrzysz przez nią pod słońce.

Ciemne te fotki jakieś takie, ponuro i zimno mi się zrobiło.
No bo naprawdę było zimno i ponuro :)

Instalacja jako taka mi się podoba, to u nas? czy w fatherlandzie?W Vaterlandzie, koło Fuldy.
Szkoda, że nie byłem na piechotę, przy lepszym świetle. Obiekt ciekawy, można by pokombinować lepsze ujęcie.

helmuth
21.12.11, 14:50
Trochę miasta widzianego z góry

Lolita
21.12.11, 14:53
O matko, Heniu! Gdzieś Ty wlazł :shock:
Widoki przednie, zwłaszcza panoroam!

Saboor
21.12.11, 14:56
Seria "z lotu Helmutha" bardzo fajna!
był "latający Czestmir" i "Karlson z dachu" teraz jest "Helmuth z OC'a" :mrgreen:

helmuth
21.12.11, 15:13
Seria "z lotu Helmutha" bardzo fajna!
był "latający Czestmir" i "Karlson z dachu" teraz jest "Helmuth z OC'a" :mrgreen:Nidgzie nie leciałem, chociaż nie powiem, żebym stał nieruchomo ;)

O matko, Heniu! Gdzieś Ty wlazł :shock:Ok 200m nad ziemią.
Taki taras widokowy. Wiało okrutnie, trudno było utrzymać aparat. :)

Centus
21.12.11, 15:15
Trochę miasta widzianego z góry

ja sie ciesze ze wrociles do miast ;-) , panoramka bardzo ladna ,

teraz tak zauwazylem ze zmieniles sygnaturke , nie chce sie wtracac ale chyba lepsza byla ta krotsza "Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy" , wydaje mi sie ze to byl taki Twoj znak "firmowy" albo brand jak to mawiaja ;-) , tym bardziej ze "wyprostowales" spora grupe ludzi z forum , za co chociazby ja jestem Tobie wdzieczny ;-) , jakis czas temu pod jednym z moich zdjec publikowanym w internecie, przeczytalem ze zdjecie nie porywa emocjami , ale na plus dobra ekspozycja i pionowe sciany , od razu pomyslalem o Tobie ;-)

waruga
21.12.11, 15:30
Ile mostow na takim odcinku :-) panoramka ekstra.

helmuth
21.12.11, 15:33
... "wyprostowales" spora grupe ludzi z forum , za co chociazby ja jestem Tobie wdzieczny ;-) , jakis czas temu pod jednym z moich zdjec publikowanym w internecie, przeczytalem ze zdjecie nie porywa emocjami , ale na plus dobra ekspozycja i pionowe sciany , od razu pomyslalem o Tobie ;-)Kurna, chyba se postawię jakiś pomnik :roll::mrgreen:
A poważnie, miło wiedzieć, że kogoś przekonałem do "wertykalnych pionów i horyzontalnych poziomów" :)
Co do sygnaturki, Pierwsza część raczej sięnie zmieni a druga część będzie się zmieniała w zależności od aktualnej sytuacji na forum. Ta powstała po wyczytaniu któregoś z kolei posta "o wyższości ..."

Bodzip
21.12.11, 18:45
Oglądnąłem ostatnie zdjęcia, przeczytałem komentarze, i powiem że jeszcze raz do nich wróciłem. Świetne są. Miałeś kapitalną perspektywę. O, to się nadaje do słynnego wątku o perspektywie :mrgreen:

kasprzyk
21.12.11, 19:25
Panorama extra!!!!

helmuth
21.12.11, 19:36
Ile mostow na takim odcinku :-) panoramka ekstra.W ścisłym centrum, jest pięć mostów drogowych i dwa dla pieszych.
Panorama sklejona z 4 klatek. Cieszę się, że w ogóle wyszła :)
Silnie wiało, ciężko było utrzymać aparat w miarę stałej pozycji a statywu nie miałem :-P

Miałeś kapitalną perspektywę.
Z tej wysokości, perspektywa/punkt widzenia/kadr w kadrze * jest naprawdę kapitalna :)

*- niepotrzebne skreślić (dla tych co brali udział we wspomnianej dyskusji :wink:)

leszekkl
21.12.11, 21:31
Panorama i dwa pozostałe bardzo ładne,powodzenia.

Hrr
21.12.11, 22:27
Panorama prawie fajna, dołu brakuje. Przydał by się drugi rządek.

helmuth
21.12.11, 23:35
Panorama prawie fajna, dołu brakuje. Przydał by się drugi rządek.Mnie też brakuje ale nie było szans na drugi rządek. Wklejam prawe, skrajne zdjęcie tej panoramy- powinno wszystko wyjaśnić :)

romek1967
21.12.11, 23:39
Wyjasniło. Zazdraszczam fotek i miejsca widokowego

brudnyhary
21.12.11, 23:49
super panorama pozdrawiam

helmuth
4.01.12, 00:06
Szlag mnie trafia! :evil:
Jak patrze na zdjęcia np apz-a.
Jaka tam pogoda, nie to co u mnie :???:
58498

Mirek54
4.01.12, 10:21
58498

Nie denerwuj sie,jeszcze bys troche poczekal to i pieruny siarczyste bys sfocil58505

apz
4.01.12, 10:38
58498

Cześć! Nie ma co się denerwować - w Nowy Rok był trzeci jednodniowy epizod zimowy , potem był lekki deszczyk i po śniegu zostało wspomnienie tylko w górach. Jest trochę słonecznych chwil, zza chmur i zza mgły. W ogóle dzień krótki zimowy i błoto w polach. Słońce głęboko nad górami. Widzę, że u Ciebie równiej.
Pozdrawiam AP.

aga_piet
4.01.12, 10:48
Helmuth, wszędzie tak samo szaroburo. Jedyne co, to można liczyć na słońce, że złapie się jakieś ładne światło.

Bodzip
4.01.12, 11:12
U mnie śniegu sporo, ale też w górach. W mieście i okolicach - nic. I światła też nie ma.

helmuth
4.01.12, 12:46
Jedyne co, to można liczyć na słońce, że złapie się jakieś ładne światło.Albo pioruna, jak Mirek :D

Centus
4.01.12, 13:27

poczekaj chwile , bedziesz mial wielki wulkan prosto pod oknem dymiacy ;-)

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2081219/Is-super-volcano-Laacher-See-lake-Germany-blow.html

helmuth
4.01.12, 14:46
Mam nadzieje, ze nie doczekam tego.
Niemiecka telewizja nadała film Vulkan (http://www.filmweb.pl/film/Wulkan-2009-496077). Pokazane było, jakie to może mieć konsekwencje :shock:

Centus
4.01.12, 15:04
Mam nadzieje, ze nie doczekam tego.
Niemiecka telewizja nadała film Vulkan (http://www.filmweb.pl/film/Wulkan-2009-496077). Pokazane było, jakie to może mieć konsekwencje :shock:

oczywiscie nie zycze Tobie takiego "doswiadczenia" zyciowego , jednak moze warto zaplanowac jakas mala wyprawe w tamte strony i mala relacje foto ;-)

masakrer
4.01.12, 15:59
Nie denerwuj sie,jeszcze bys troche poczekal to i pieruny siarczyste bys sfocil58505

Mirek, ty piorunie, skoro przywaliles w wieze to jeszcze budynek w plomieniach powinien stanac :-P

Mirek54
4.01.12, 16:13
Mirek, ty piorunie, skoro przywaliles w wieze to jeszcze budynek w plomieniach powinien stanac :-P

Piorunochron tam zauwazylem(po prawej widac stronie,tak ze 15 cm od wiezy idzie).Ale Saboor jak wpadnie to napewno ma gdzies ogien piorunowy to doklei jak tego Titanika u APZ-a.

Saboor
4.01.12, 16:34
Piorunochron tam zauwazylem(po prawej widac stronie,tak ze 15 cm od wiezy idzie).Ale Saboor jak wpadnie to napewno ma gdzies ogien piorunowy to doklei jak tego Titanika u APZ-a.
Po piorunowy się znajdzie:

58522

:mrgreen:https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif

Centus
4.01.12, 17:06
ja poprosze o wulkan

waruga
4.01.12, 17:38
Saboor piorun swietny i to co po nim rowniez :-)

Saboor
4.01.12, 17:45
Saboor piorun swietny i to co po nim rowniez :-)
dzięki ale piorunem to mirek54 ciepnął, ja tylko skutki ... :-D

Bodzip
4.01.12, 19:00
mirek54 to ZEUS

Saboor
4.01.12, 19:09
mirek54 to ZEUS
Ta ... Zeus to elektryk, elektryk to Lech, Lech to piwo, piwo to alkohol, alkohol to zguba ludzkości, ludzkość to my wniosek: mirek54 też człowiek.

Lolita
4.01.12, 19:39
Też zielsko czuję :lol:

winnetou
4.01.12, 19:42
masz zielone? grasz w zielone ? ;>

Lolita
4.01.12, 19:45
masz zielone? grasz w zielone ? ;>
Jak mnie złapiesz to się dowiesz :mrgreen:

helmuth
4.01.12, 22:29
No i wesoło się zrobiło w moim wątku :mrgreen:

PS
Saboor, jak będą pytać kto podpalił kościół, to wszystko powiem!
Chyba że .... :twisted:

Lolita
4.01.12, 22:35
No i wesoło się zrobiło w moim wątku
No to polej sznapsa :-P

Centus
4.01.12, 22:45
No to polej sznapsa :-P

a czy po paru sznapsach nasi spece od dlubania w szopie ... zrobia ten wulkan ?

helmuth
4.01.12, 22:46
Już polane ;)
Ja wypiję a oni niech kombinują :D

Lolita
4.01.12, 22:48
Już polane ;)
No i jak by tu Cię nie lubieć :mrgreen:
Kurdę, martwię się, że zanim dojadę się zgrzeje :???: