Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
Jak wiejo i k@czy też mi bardziej pionowe leży :grin:
Ważka śliczna. :) Kładki dla mnie trochę zbyt mdłe. Koloru mi brakuje, zwłaszcza na wersji pionowej.
Dzieki za wizyty :)
A poszedles tym mostkiem dalej? Ciekaw jestem, czy nie dalo sie wyciagnac bardziej "czystego" kadru dalej- bez tego drzewa z lewej, ale tez z kolejnym filarem.Probowalem ale bez szerokiego obiektywu, nie moglem objac calego pierwszego pylonu a na tym mi zalezalo.
Ważki to piękny temat do zdjęć. Twój okaz jest uroczy, brakuje mi tylko więcej światelka na pierwotniej wersji.
Serdecznie pozdrawiam :grin:
Jeszcze raz dzięki za opinie o "robaczkach" :-P
Coś ze spaceru między szklanymi domami:
692
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/06/thumb_P6147522e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-46229)
No co tu dużo pisać. Masz oko do tej architektury.
Jak ogladam Twoje architektoniczne foty, to mam ochote zamknac swoja puszke na dnie jakiegos przepastnego kufra i zajac sie.. bo ja wiem? Uprawa marchewki, bo to chyba by mi w miare dobrze wychodzilo ;-)
Szacun.
Thomasso
Wracasz do formy;)Galeryjne świetne:wink:
No co tu dużo pisać. Masz oko do tej architektury.
Zgadzam się w 100 % Ma oko ale i co też ważne dużo ciekawych obiektów do focenia w "zasięgu ręki" :wink:
P.S. Gdzieś Ty Heniu był? Tęskniłam... :idea::roll:
...zajac sie.. bo ja wiem? Uprawa marchewki, bo to chyba by mi w miare dobrze wychodzilo ;-)
Eee tam!
Uprawa marchewki jest bardziej skomplikowana i jeszcze mniej tam od nas zależy niż w fotografii.
Chyba by mi to wcale nie wychodziło. :grin:
Cieszę się, że jeszcze komuś (oprócz mnie :-P), podobają się moje foty :)
Naprawdę udane foty!
Fajne kadry wyszukujesz : )
3. z tej serii mi się najbardziej podoba, kompozycyjnie : )
Pozdrawiam : )
Gdzieś Ty Heniu był? Tęskniłam... :idea::roll:Miło czytać, że ktoś tęskni :oops:
Byłem kilka dni w Polsce i miałem utrudniony dostęp do netu. Teraz już będę częściej :grin:
NightCrawler
1.07.10, 22:52
Chcesz powiedzieć, że Polska to jakaś dziura internetowa? :> ;)
Czesc Helmuth :mrgreen: Ostatnia seria nie moze sie wyprzec swojego autora.
Podoba mi sie perspektywa z jakiej spojzales na budynak w ostatniej fotce. Chyba bardziej niz ta z galerii.
Pozdrawiam goraco :oops:
Chcesz powiedzieć, że Polska to jakaś dziura internetowa? :> ;)Chcę przez to powiedzieć, że miałem inne zajęcia niż siedzenie w internecie. :wink:
Pozdrawiam goraco :oops:Błagam! dziś ponad 30st., teraz chyba ze 28 - wolałbym ozięble :grin:
Błagam! dziś ponad 30st., teraz chyba ze 28 - wolałbym ozięble :grin:
No ja tez bym wolala :lol:
30 stopni... szczesciarze.....
helmuth- jak to sa Twoje zdjecia przy wychodzeniu z dolka, to co bedzie jak ty z niego wyjdziesz ???
Niemniejjednak najbardziej "ozywia" fota z panem wkomponowanym w "ksztaltowisko". Moze jedynie cilabym leko od dolu, zeby go ladnie wtopic w otoczenie i pozbyc sie obcego elementu w kadrze-brazowego chodnika.
Zauwazylem tez inne odcienie nieba na twoich zdjeciach- zmieniles jakos "przepis" na wolanie blekitu? Podoba sie :)
Imponujące jest Twoje spojrzenie na architekturę. Moim zdaniem wszystkie zasługują na galerię.
...fota z panem wkomponowanym w "ksztaltowisko". Moze jedynie cilabym leko od dolu, zeby go ladnie wtopic w otoczenie i pozbyc sie obcego elementu w kadrze-brazowego chodnika.
Nie będę już nic zmieniał w tym zdjęciu z panem ale mam podobne z panią :-P, które zgodnie z sugestią Wiejo, wstawiam do galerii:
696
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/07/thumb_P6147501e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-46333)
O to chodziło?
Co do nieba to może "sprawka" polara. Daje lekki zafarb a dodatkowo z reguły przyciemniam niebo. Może dlatego błękit wydaje się inny.
Cofnąłem się trochę w wątku:
A poszedles tym mostkiem dalej? Ciekaw jestem, czy nie dalo sie wyciagnac bardziej "czystego" kadru dalej- bez tego drzewa z lewej, ale tez z kolejnym filarem.Jasne, że poszedłem :)
Choć napisałem:
Probowalem ale bez szerokiego obiektywu, nie moglem objac calego pierwszego pylonu a na tym mi zalezalo.to pogrzebałem na dysku i znalazłem takie ujęcie, oczywiście tylko z fragmentem pierwszego pylonu
Ten ostatni most, fajnie wyszedł- ciekawy most :grin:
No wlasnie... szeroki kat coraz bardziej mnie zaczyna uwierac... :) chyba rozbije skarbonke- tez bys pewnie nie odmowil, co? :)
Niestety- mnie żona uprzedziła ze skarbonką. Roztrwoniła pieniądze na pierdoły: jakieś ubezpieczenie, czynsz itp :-P
Prawdę mówiąc, do tej pory myślałem raczej o czymś dłuższym od długiego kita. Chyba raczej 70-300 niż coś krótkiego. Mam czas się zastanowić w czasie gdy skarbonka znowu się będzie zapełniała :grin:
Mam czas się zastanowić w czasie gdy skarbonka znowu się będzie zapełniała :grin:
Albo zaatakuj skarbonkę dziecka(ów) :wink:
Dziecko(:?:), ożeniło się, wyprowadziło się jakiś czas temu i zabrało swoją skarbonkę :cry:
Niestety- mnie żona uprzedziła ze skarbonką. Roztrwoniła pieniądze na pierdoły: jakieś ubezpieczenie, czynsz itp :-P
:grin:
:lol::lol::lol:
Moje 70 -200 sprawdza sie świetnie ale nie wiem jak sprawdziłaby się w foceniu architektury? Nie próbowałam :grin:
Zgadzam sie z Masakrerem - ostatnia fota najciekawsza. Dwie środkowe z powodu kolorów mi nie podchodzą.
Serdecznie pozdrawiam :grin:
Moje 70 -200 sprawdza sie świetnie ale nie wiem jak sprawdziłaby się w foceniu architektury? Nie próbowałam :grin:Długi obiektyw jest dobry, jeżeli można stanąć daleko od budynku. Zniekształcenia perspektywy są wtedy nieznaczne.
Czasem, jakiś szczegół architektoniczny jest gdzieś wysoko i jedynie długim obiektywem, z daleka da się go pokazać.
Jednak myślę o nim głównie, przy foceniu obiektów do których trudno podejść- ptaszki, motylki, samoloty itp.
Zgadzam sie z Masakrerem - ostatnia fota najciekawsza. Dwie środkowe z powodu kolorów mi nie podchodzą.Te dwa, były oświetlone niskim, późnopopołudniowym słońcem i stąd te kolory. Ostatnie było robione z zacienionej strony i dlatego to światło nie miało takiego koloru. Dodatkowo, było efektem, zadzieractwa* i w tle jest tylko błękitne niebo.
*- kaczy wymyślił określenie "zadzieractwo wewnątrzbudynkowe". W moim przypadku było to zadzieractwo uliczne :grin:
Wracam do zamku w małym miasteczku w Szwarcwaldzie, który już pokazywałem (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=247#2465) i obiecałem Wiejowi więcej zdjęć. Miałem okazję, żeby koło niego pochodzić ale miejsc do "strzału" jest naprawdę niewiele.
Szwarcwaldzka szynka, tfu...wrzutka super :wink: Widać, że i pogoda dopisała. Jest klimat. Ojlariririri :mrgreen:
Zdjęcie nr 5 najbardziej mi się podoba. Ładny kadr, fajne, szerokie spojrzenie.
Akurat nr 5 (czyli 702), to składanka- siedem zdjęć, złożonych w ICE.
Właśnie się zastanawiałm z ilu je wykombinowałeś. Stawiałam na 3-4, a tu porszę :shock:
Ooo!! ale wyszło pięknie :wink:
ładna seria :) 702 zdecydowany faworyt, piękne :)
Ladna seria z zamkiem...Piatka najlepsza.
Chyba zaczne stosowac Twoja metode-zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Dzieki za podpowiedz :idea:
Chyba zaczne stosowac Twoja metode...
Metodę na co? :roll:
No na "szerokosc" :)
Zanim rozbije skarbonke na 9-18mm to zapodam ICE na warsztat.
Dziwie sie, ze wczesniej tak nie zrobilem...
...ale ja zawsze dziwny bylem... ;)
Gdyby mieć porządną głowicę do panoram, efekt byłby jeszcze lepszy. Moje składanki są robione ze zdjęć "z ręki" :)
Dzięki :)
Skoro 702 się spodobał, wstawiłem go do galerii.
Zawsze , będąc tam z aparatem, próbowałem pokazać to co najbardziej mnie zachwycało "na żywo" w tym miasteczku. Jak się stanie na dole i spojrzy w górę, domy stojące na zboczu, wyglądają jakby stały jeden na drugim. Czy mi się to udało?
Dawno mnie nie było, a foty jak zwykle, rewelacyjne! :D
Pewnie, że Ci się udało tylko w tym drugim nie potrzebnie we szedł w kadr ten bus biały lewy dolny róg i on odwraca uwagę.
Pozdrawiam
super :!: tylko ten bus tam strasznie niepotrzebny
Wskazanie na 704
yyyyyy udało Ci się :)
...tylko ten bus tam strasznie niepotrzebny... Wiem :oops:
Zobaczyłem go dopiero na komputerze. Żar się z nieba lał i nic nie widziałem na wyświetlaczu. Gdybym widział, przeszedłbym parę kroków w prawo i po kłopocie :evil:
A jakby uciąc ? :)
Słońce -> wyświetlacz znam ten ból
ajj, teraz jeszcze pare milimetrów z dołu by sie przydało
Najgorzej ciąć swoje zdjęcia- aż boli :cry:
Chciałem pokazać widok aż od samego spodu, czyli od ziemi dla tego tak nie chcę ciąć :-P
Zamysł artystyczny wązna sprawa :wink: no to busik musi zostać :wink:
Ucięte nie bardzo bo kto widział znaki na samej ziemi :)
Ja np. wole tak niż bus :wink:
Jak się stanie na dole i spojrzy w górę, domy stojące na zboczu, wyglądają jakby stały jeden na drugim. Czy mi się to udało?
hm, mysle ze Ci sie udalo, mysle ze szczegolnie na drugim:)
Pewnie, ze wyglada :) Ciekawe, czy z kazdej strony sa okna i czy kazdy kazdego podpatruje w nocy ;)
A czemu nie wstawiles zadnego poziomego kadru?
Ciekawe, czy z kazdej strony sa okna i czy kazdy kazdego podpatruje w nocy ;)
Jak już kiedyś napisałem, niektóre okna są tak blisko siebie, że sąsiedzi pijąc piwo, mogą się stuknąć szkłem nie wychodząc ze swoich domów :grin:
Oczywiście to przesada ale są domy (a więc i okna) oddalone od siebie 1,5m albo okna domu stojącego przy niższej uliczce, są na wysokości (poziomie) wyższej. Pokopię na dysku i coś postaram się znaleźć.
A czemu nie wstawiles zadnego poziomego kadru?
Tylko trzecie (706) to oryginalny kadr pionowy. Dwa pozostałe to składanki z kadrów poziomych. Wydaje mi się, że to co chciałem pokazać (domek na domku) lepiej wyjdzie w pionowym kadrze (większa wysokość kadru) :roll:.
Skoro jednak się dopominasz :-P
W czwartek wieczorem zaczęło wiać, padać i błyskać. Ochłodziło się i trochę odżyłem :grin:
Spróbowałem "zapolować" na błyskawice:
710
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/07/thumb_P7147918wbfe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-46699)
I jeszcze jedna:
To z galerii naprawdę świetne!
Gratulacje, zarówno to galeryjne jak i drugie w wersji kolorowej podoba mi się mocno. Jest inne niż większość piorunów na zdjęciach gdyż chwytane są zazwyczaj w terenach zdecydowanie pozamiejskich.
Też się dzisiaj czaiłem ale się nie doczekałem. 2 ładne błyski ale że dzień był w pełni to i dogonić ich nie szło ;)
Niezłe Helmuth ;) Masz galeryjne w kolorze ? Może Raw do POPRAWKI ;)
Ładnie, gratuluję takich strzałów :!: :)
Witam
710 - super i tak napisałem resztę w galerii :)
Pozdrawiam
Polowanie na blyskawice udane.710 swietna.
Dopisała Ci ta burza :wink: Pierwsze naprawdę świetnie złapane. Ale pozostałe dwa też nieźle się prezentują.
To jedne z ostatnich błyskawic. Nie było mnie w domu w czasie burzy i po przyjściu, najpierw musiałem zgarnąć wodę z połogi (otwarte okno :-P), dopiero potem pozbierać sprzęt i wyjść na najwyższe piętro :).
Burza już się oddalała.
Kilkanaście postów wstecz, obiecałem pogrzebać na dysku i znaleźć jeszcze kilka zdjęć z tego małego, uroczego miasteczka w Szwarcwaldzie.
Oto one:
Błyskawice świetne, pierwsza - najlepsza.
Z serii szwarcwaldzkiej najbardziej mi się podoba przedostatnie ze schodkami.
Z ostatniej wrzutki 3, 4 i 6 - bardzo dobre kadry.
Pozdrawiam.
Bardzo ładne te kadry z miasteczka : ))
Takie spokojne, wręcz urocze : )
Tak jak kolega nade mną pisał 3,4 i 6 najlepsze : ))
A te burzowe powalające! Ekstra zdjęcia, szczególnie to z galerii! : )
Pozdrawiam : )
Witam
Ze Szwarcwaldu podoba mi się 714.
A i kolego gratulacje publicznej tym piorunkiem :)
Pozdrawiam
Dzieki za spacerek po Szwarzwaldzie. Trzecie i czwarte najbardziej mi sie podobaja. Trzecie za ciekawie wypatrzony kadr, czwarte...lubie takie spokojne ujecia i do tego ten rowerek :grin:
Dzięki za odwiedziny :)
maj0nez > dzięki za gratulacje :)
Ta burza była jak tu byłeś- wichura, ulewa i błyskawice.
Trzecie za ciekawie wypatrzony kadr...Kiedyś już pokazywałem zdjęcia z tego miasteczka, tą uliczkę w innym ujęciu i Wiejo wyraził się "fajna spacerowa uliczka" :grin:
Spacerek tą uliczką naprawdę męczy :-P
Dziś upolowany A380 "München" wracający z Tokio
No wlasnie pamietam te poprzednie kadry. Nie wiem, czemu, ale podoba mi sie ten styl- ja to troche taki wiesniak jestem ;) Taka mala wioska, jakis maly domek z poletkiem za domem... Siodme niebo :) O! albo taka rybacka wioska jak Dobas ostatnio pokazywal.....
Ty tez tez mieszkasz w takiej fajnej okolicy, czy tez raczej mieszczuch pelna geba jestes?
Jednak mieszczuch z konieczności ale tam jeżdżę wypocząć :-P
Helmuth, ładnie ująłeś to urokliwe miasteczko w Schwarzwaldzie, proszę podaj jego nazwę.
Pozdrawiam
Altensteig- leży w połowie drogi (ok.) między Stuttgartem a Strasburgiem.
helmuth zawsze zaglądałam do wątku ale nigdy nie przejrzałam galerii :roll: aż do teraz.....no i musze przyznać, że kawał pięknych zdjęć :wink:
helmuth zawsze zaglądałam do wątku ale nigdy nie przejrzałam galerii :roll: aż do teraz.....no i musze przyznać, że kawał pięknych zdjęć :wink:Cieszę się, że mnie "odkryłaś" i na dodatek się podobało! :grin:
Świetne :)
Mnie najbardziej podobały się błyskawice - trzeba sporo cierpliwości aby coś takiego złapać.
Ee tam! Czatowanie na ptaszki- to dopiero wymaga cierpliwości :grin:
Dawno nie pokazywałem nic z Frankfurtu :-P
Pierwsze najbardziej mi się podoba - jakiego obiektywu użyłeś?
Pierwsze smialo do galerii :)
PS
zmobilizowales mnie i wylazlem w burze w nocy ze statywem :) w razie czego, to Twoja wina ;)
Dziś upolowany A380 "München" wracający z Tokio
Witam
O kolego gratulacje masz na fotce A380 wielka maszyna szkoda że zdjęcie nie odda jej wielkości jaki jest naprawdę a ta burza była ciekawa tylko ode mnie z poziomu ziemi nie ciekawe były widoki. Super wyszedł Westhafen Tower nieźle w nim jest wszystko rozmieszczone.
A i oczywiście go do galerii.
Teraz po widokach na żywo całkiem inaczej ogląda sie te foty :) Oczywiście pierwsza najlepsza :grin: ołówek z zielonymi dodatki wygląda dosyć ciekawie :grin: Trzecie MZ odstaje
pozdrawiam :wink:
Dziękuję za opinie o ostatniej wrzutce i nie tylko (maj0nez ;))
Pierwsze najbardziej mi się podoba - jakiego obiektywu użyłeś?Mam tylko kitowe obiektywy, ten akurat to był 14-42.
Teraz trochę krajobrazu- chmury i woda :)
ciemno troche ale miło dla oka :grin:
Helmuth, przeciez ty jestes wasc z wielkiego miasta i pooowsi sie wloczyles...:wink::lol:
Fajne klimaty, 3 i 4 najbardziej. Chyba tylko 1 za ciemne, reszta wydaje i sie ok.
Nie po wsi, tylko tylko po terenach spacerowych na obrzeżach mojej dzielnicy :grin:
Pierwsze ciemne, bo akurat pierwszy plan był w cieniu a budynki w dalszym planie były w słońcu. Chciałem to pokazać (ale też chciałem podkreślić niebo), chyba nie całkiem mi to wyszło :roll:
Teraz Frankfurt w pochmurny poranek.
Wczoraj wieczorem, nad Hesją przeszło tornado (tak to określają Niemcy). O Frankfurt "ledwie" zahaczyła ulewa. Jeszcze rano nad miastem wisiały ciężkie chmury.
Henryk, czy tylko mi sie wydaje, czy budynki w prawo leca? az wierzyc mi sie nie chce ze nie wyprostowales:shock:
ale rewelacyjnie to wygląda :!: kurcze :) świetnie
MZ w kolorze efektywniej :grin:
Heloł kolego sympatyczny Henryku :mrgreen:
Wpadłam (do Twojego wątku znaczy się :-P) i po długiej przerwie nadrabiam zaległości :wink:
Henryk, czy tylko mi sie wydaje, czy budynki w prawo leca? az wierzyc mi sie nie chce ze nie wyprostowales:shock:
Jak by to powiedzieć... Mi też się tak cosik wydaję :???:
ale rewelacyjnie to wygląda :!: kurcze :) świetnie
MZ w kolorze efektywniej :grin:
A jak dla mnie to wersja b&w. Dodaje mroczności i oddaje "ciężkiej" pogody wysząca nad miastem. Prawie taka apokalipsa :wink:
Kurcze helmut, taki duży chłopiec jesteś a nie numerujesz zdjęć :-P
Zdjęcia z postu #2583, średnio mi się podobają, podejrzewam, że pora dnia jest winna.
Głownie zachwycam się Frankfurtem w pochmurny poranek #2587.
Wolę wersję kolor. Jedyny dysonans dla mnie to linia energetyczna.
Pozdrawiam
Kurcze helmut, taki duży chłopiec jesteś a nie numerujesz zdjęć :-PKurcze droplet, taki duży chłopiec jesteś a nie widzisz numerów zdjęć :-P
Jak najedziesz kursorem na minaturę załącznika to w opisie masz:"Name: XXX.jpg" a jak powiększysz załącznik to ten numer jest w lewym dolnym rogu :wink:
Na linię energetyczną nic nie poradzę- za precyzyjna robota żeby wystemplować. :-P
Kolor chyba ciut lepszy. Ogólnie fajne :) choć leci :P
Kurcze!
Jak by było prosto, to by nikt się nie odezwał! :-P
Kurcze!
Jak by było prosto, to by nikt się nie odezwał! :-P
Spoko, spoko ktos by sie na pewno odezwal.
I mozesz byc pewny, ze czatuja na ciebie z ekierka i lupa w reku :wink::mrgreen:
Z ostatnich zdecydowanie kolor.
Jak by było prosto, to by nikt się nie odezwał!
hehehe dobre
ja nie wiem na którą wersję tego zdjęcia się zdecydować - oba coś w sobie mają
BW wiecej "grozy" a kolor jakby z przyszłości, albo jak jakiś projekt...
tak to widze :P
ogólnie dla mnie spoko i to bardzo
Dzięki za odwiedziny i opinie :)
Teraz coś wstawię "z pewną nieśmiałością taką" :roll:.
Mi się podoba :oops:
Dzięki za odwiedziny i opinie :)
Teraz coś wstawię "z pewną nieśmiałością taką" :roll:.
Mi się podoba :oops:
Podoba się, ładnie :wink: Ty nieśmiały ? :-P
Helmuth, moglabym temat przemilczec, ale jakos mnie to ostatnie nie porywa, chociaz miejsce wyglada na bajkowe.
Ta niesmialosc to czysta kokieteria :-P:wink:
do mnie ostatnie też nie do końca trafia...
A ty Helmuthcie, ty... ;)
Wyszlo szydlo zworka... ;) Nie przejmuj sie- kazdy to mam- nie da sie zamknac czlowieka w jednej przegrodce i caly czas focic i pokazywac to samo. Musi byc jakas odskocznia. Mnie nie zachwyca, ale podoba mi sie, ze pokazujesz cos innego- oprocz innych kadrow, takze inna swoja strone :) Co by to nie bylo, to warto patrzec na wszystko.
Niekoniecznie inaczej i nie zawsze pod katem prostym :)
Masz rację, ciasno mi w tej architektonicznej szufladce, próbuję się więc "rozpychać". Na pewno oprócz takich zdjęć:
728
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/08/thumb_P8258644e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-47809)
częściej będę pokazywał inne- kwiatki, ptaszki, widoczki itp. :grin:
Masz rację, ciasno mi w tej architektonicznej szufladce, próbuję się więc "rozpychać". Na pewno oprócz takich zdjęć częściej będę pokazywał inne- kwiatki, ptaszki, widoczki itp. :grin:
To świetnie! Czekam więc z necierpliwością :roll:
ostatnie bardzo na tak
podoba się zwłaszcza że ja architektury sie nie tykam bo nie wychodzi (jeszcze)
Dzięki za wizytę i parę słów komentarza :)
Wczorajsza tęcza. Szkoda, że była płaska i trochę obok centrum Frankfurtu.
Jedno "zadzieractwo" (w dwóch wersjach) i jedno delikatne spojrzenie w górę :)
zdecydowanie kolor - i z ostatniej trójki
to właśnie 1 mi się najbardziej podoba
czarno białe już IMO nie ma tego czegoś i się zlewa (albo to tylko moje wrażenie)
Pozdr.
Zdecydowanie kolor- i do tego jeszcze ten blekit/atrament, ktory ostatnio tak mi sie u Ciebie podoba :)
Dziki za ocenę "zadzieractwa" :)
Ka@czy > ten błękit to chyba skutek użycia taniego polara :p
Teraz trochę inny niż poprzedni w galerii
732a
zegar II (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-47949)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/08/thumb_P8318820e2-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-47949)
i jego wersja BW:
Zegar jest super :grin: w kolorze MZ lepszy ale czemu z lewej mniej przestrzeni niz z prawej ? Czy to zamierzone ? :)
Z tym super to chyba przesadziłaś, sądząc po ilości wpisów :-P
Różne ilości miejsca po bokach to niestety moje niedopatrzenie :oops:
Teraz trzy warianty tego samego:
wybieram wariant nr 1 :)
jakoś najbardzuej do mnie trafił :)
Ty to zawsze coś ciekawgo wypatrzysz! 732a msz najlepsze! Szkoda trochę, że ta roleta w LG nie była też zasłonięta. Wtedy bylo by naprawdę extra. Co prawda w tym wariancie tego tak bardzo nie widać jak na pozostałych co mi bardzo przeszkadza :wink: Aba ich wais, że nie miałeś na to wpływu :roll:
wybieram wariant nr 1 :)
jakoś najbardzuej do mnie trafił :)
ja też :grin: zdecydowanie :wink:
Szkoda trochę, że ta roleta w LG nie była też zasłonięta.
no to już wiem dlaczego najbardziej do mnie trafiła 1 :P
Dzięki za opinie :)
No to teraz większy fragment budynku z którego pochodził ostatni szczegół:
tym razem - choć już nie tak pewnie jak ostatnio - powiem znowu że kolor...
jedna rzecz mi przeszkadza - ten odblask w lewej górnej szybce - ale zapewne nieuniknione...
B&W też się ciekawie prezentuje - dlatego tym razem ciężko mi było się zdecydować...
widzę że wezmę z tego wątku duuużą lekcję architektury - fajnie :)
...jedna rzecz mi przeszkadza - ten odblask w lewej górnej szybce - ale zapewne nieuniknione...Całkiem nie dało się go uniknąć (w tych konkretnych warunkach)
Powinienem ustawić się prostopadle do ściany na środku niebieskiej części elewacji(żeby nie mieć skrótów perspektywicznych w poziomie) ale wtedy miałbym pełen odblask w szklanej elewacji. Zdjęcie byłoby zupełnie (MZ) nieudane.
Stanąłem więc lekko z boku ustawiając aparat lekko skośnie do elewacji aby ten odblask mieć "rozproszony" w załamaniach elewacji. W ten sposób udało mi się go zminimalizować.
732a i 733a znowu po 'TYCH grzybkach' :-P
I jak zwykle profi, nuda Panie nie mógł byś skopać jakiego kadru ?
Było by ciekawiej :mrgreen::mrgreen:
No co Ty! Z niezdrowych pokarmów wolę to :-P
No co Ty! Z niezdrowych pokarmów wolę to :-P
To między pucharkami lodów ? :mrgreen::mrgreen:
Pisałem o pokarmach!
Jedyne co można zjeść znajduje się w pucharkach! :wink:
A co do zdjęcia? :roll:
Przedostanie dwie wrzutki (szczegół i ogół) fajoskie - proste i klarowne kadry. Tak lubię :)
Pisałem o pokarmach!
Jedyne co można zjeść znajduje się w pucharkach! :wink:
A co do zdjęcia? :roll:
Fotka zacna, przeszkadza jednak poblask tablicy, lewa strona za głową kelnerki.
helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333) no no :grin: ładnie :wink:
Saboor > sorry, powinienem kelnerkę poprosić, żeby szła inną trasą :-P
Igorra > ? :roll:
No to znowu niearchirektura:
Saboor > sorry, powinienem kelnerkę poprosić, żeby szła inną trasą :-P
Igorra > ? :roll:
No to znowu niearchirektura:
Ej no Panie Dziejku ! Fajna ta fontanna, woda świetnie wyszła, wygląda jak wata; taka mięciutka. Bardzo udana ! :)
Co to za mina :-P byłam zaskoczona miło ze nie architektura :grin: przez chwile myslalam ze pomylilam watek :wink:
Cieszę się, że jeszcze mogę czymś zaskoczyć :grin:
Teraz po staremu, choć ostatnie "krzywe" ;)
Cieszę się, że jeszcze mogę czymś zaskoczyć :grin:
Teraz po staremu, choć ostatnie "krzywe" ;)
Oj Zaskakujesz, zaskakujesz ! :grin:
736 -fajne! Pierwsze skojarzenie: 'Mario Bros' nie mam pojęcia czemu ?:grin:
737 - też dobrze trafione Pierwsze skojarzenie: Helmowy Jar 'inwazja doniczek':grin: .Może ździebko ostrzej ?
738 - świetny strzał, poproszę od frontu (co to za chatka?)
739 - też z dołu ale front poproszę
Bardzo fajna wrzuta !
736 wyjątkowo mi się podoba. Coś w tym jest. Pewnie to zasługa kompozycji, choć i to ostre światło wyjątkowe pasuje mi do tego kadru.
735 - miodne, a 736 - to, to absoliutny mój faworyt kolego :wink:
736 daje czadu...
jest extra - jakby nie zdjecia późniejsze to myślałabym że to grafika :) :) :)
dwa ostatnie z wrzutki już mniej mi podchodzą ale to nic :) 736 pozostawia pozytywne wrażenie całości :)
736 :shock: MZ powinno iść do galerii!.... publicznej :) świetne :!:
Helmuth pierwsze wymiata!
736 bardzo udane, super:)
Dzięki za wpisy :)
Myślałem o umieszczeniu 736 w galerii ale tego dnia wstawiłem już jedno zdjęcie (Westend Duo II (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48106)), więc musiałem poczekać dzień.
738 - świetny strzał, poproszę od frontu (co to za chatka?)1- to jest od frontu, tylko trochę ze skosu (za mało miejsca na zdjęcie całego frontu, bez szerokiego kąta)
2- ta "chatka" to Pompejanum (http://www.schloesser.bayern.de/englisch/palace/objects/as_pom.htm) w Aschaffenburgu. Kazał je zbudować król bawarski Ludwik I, zafascynowany wykopaliskami w Pompejach.
Największym (dosłownie) zabytkiem w mieście jest Schloss Johannisburg
Dzięki za wpisy :)
Myślałem o umieszczeniu 736 w galerii ale tego dnia wstawiłem już jedno zdjęcie (Westend Duo II (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48106)), więc musiałem poczekać dzień.1- to jest od frontu, tylko trochę ze skosu (za mało miejsca na zdjęcie całego frontu, bez szerokiego kąta)
2- ta "chatka" to Pompejanum (http://www.schloesser.bayern.de/englisch/palace/objects/as_pom.htm) w Aschaffenburgu. Kazał je zbudować król bawarski Ludwik I, zafascynowany wykopaliskami w Pompejach.
Największym (dosłownie) zabytkiem w mieście jest Schloss Johannisburg
helmuth https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=657205#post657205) i o ten skos mi właśnie chodziło, ale niema to nie i tyle.
Co do ostatniej wrzuty 740 jest super tylko strzel stemplem tego kombiaka,
który tak centralnie paskudzi śliczną fotę. :grin:
Tylko nie mow mi, ze sie nie polozyles na podlodze i nie zrobiles sufitu z 742... :) Polozyles sie, prawda?
744 - ładna, zgrabna wieloplanowość :)
Polozyles sie, prawda?Nie, byłem z żoną. Ona by tego nie przeżyła :grin:
744 - ładna, zgrabna wieloplanowość :)Cieszę się, że jeszcze komuś (oprócz mnie) podoba się to zdjęcie :).
Miałem okazję zmierzyć się z dużym wnętrzem (Bazylika). Ciekaw jestem Waszych opinii.
Drugie chyba najlepsze jakościowo, trzecie byłoby ładne ale chyba poruszone bo drugi plan nieostry?
Pozdrawiam wieczornie :grin:
Miałem okazję zmierzyć się z dużym wnętrzem (Bazylika). Ciekaw jestem Waszych opinii.
Oddaj w nich zimne i duze miejsce-przestrzen,Zagraj swiatlem.Masz to wszystko w kadrach.Usun ciepla tonacje.Zloty ma byc zloty a nie zolty,granit tez powinien byc bez nalotu.Wyostrz,bo masz lekkie mydelko.To wszystko drzemie w tych kadrach,w trzecim napewno(bo sie bawilem:-P).
Witam
Nieźle lodziara Ci wyszła :)
Pozdrawiam
Z poprzedniej wrzutki bardzo podoba mi się panoramka na 740. Ładny obiekt i ładnie go pokazałeś na wszystkich zdjęciach.
Po uwagach wanilii i Mirka, pobawiłem się trzecim zdjęciem z ostatniej wrzutki:
Helmuth.... bukiet.... no...... ;)
Ten w PD?
Prawdę powiedziawszy, nie miałem odwagi go stemplować. Bałem się, że ślady po stemplowaniu będą zbyt widoczne (ale nie próbowałem :oops:) a wykadrować go "bezboleśnie" się nie da.
mysle, ze smialo mozesz go ciac- wezszy kadr, wbrew pozorom, dlaby wiecej przestrzeni w tym wypadku. Te kolumny/cokolwiek to jest, po bokach troche dodaja klaustrofobicznej ciasnoty.
MowilemCi,ze sie bawilem tym trzecim.
Tak to widzialem jak se zapalilem:wink:Kurcze,teraz to kazdy bedzie w bukiet sie wpatrywal,ale juz nie chcialo mi sie poprawiac.
3 najbardziej mi się spodobało, zwłaszcza po retuszu Mirka wygląda super :)
Pozdrawiam
Hej,
k@czy słusznie podpowiedział by ciąć msz :wink: Wersja mirka bardzo fajnie wyszła.
Tak to widzialem jak se zapalilem:wink:
Dochcodzę do wniosku, że jednak różne zioła palimy :-P
Tak to widzialem jak se zapalilem:winkJa w swojej poprawce (bez zioła :-P), trochę ochłodziłem. Gdzieniegdzie rozjaśniłem i pobawiłem się krzywymi.
Wydaje mi się, że podbiłeś nasycenie "po całości" a dodatkowo coś z tą plamą światła na pierwszym planie. Wyraźnie rzuca się w oczy.
Możesz uchylić rąbka tajemnicy? :wink:
Tak po prawdzie to mialem chyba z 10 obszarow pozaznaczane jako warstwy i jako suwakowy sie sprawdzalem.Plame chyba ocieplilem i nasycenie zwiekszylem.Po prostu patrzylem na fotke i zmienialem fragmenty,zeby uzyskac to co chcialem zobaczyc.
No i wyszlo dzielo-a co?:wink:
Przez skórę czułem, że nie obyło się bez warstw :)
...patrzylem na fotke i zmienialem fragmenty,zeby uzyskac to co chcialem zobaczyc.Zazdroszczę takiego patrzenia :cry:
Będę musiał popracować nad moją wersją. Przy Twojej, jest jakaś martwa :???:
Teraz "ranne ptaszki":
Teraz "ranne ptaszki":
Ja tam ptaszków nie widzę... Tylko wzmorzony ruch powietrzny :-P
A tak poważnie, bardzo przyjemna kolorystyka ale naprawdę przeszkadzają mi te smugi. Jak by nie to fotka byla by o wiele fajniejsza :wink:
Te smugi zrobiły też ptaki, mówią o nich "stalowe ptaki" :-P
W takie bezchmurne, chłodne poranki, trudno znaleźć kawałek nieba nad Frankfurtem bez tych smug :)
Te smugi zrobiły też ptaki, mówią o nich "stalowe ptaki" :-P
W takie bezchmurne, chłodne poranki, trudno znaleźć kawałek nieba nad Frankfurtem bez tych smug :)
No wiem, wiem. Architekturę zazdroszczę ale powietrznych atrakcji już nie koniecznie :wink: Często pada u Ciebię deszcz :?::lol::lol:
Zdjęcia o wschodzie słońca często mnie zachwycają. Na Twoim też czuć tę wyjątkową atmosferę poranka. Żałuję, ze jestem typem sowy a rano przesuwam budzik nawet o 5 minut, potem znowu o 5 i jeszcze raz..., a potem wyskakuję z łóżka jak oparzona :grin:
Ponoć z wiekiem ma mi się to zmienić , ale na razie nie widzę poprawy..
Wszystkim rannym ptaszkom zazdroszczę pięknego poranka i długiego dnia.
Pozdrawiam Heniu :grin:
Architekturę zazdroszczę ale powietrznych atrakcji już nie koniecznie :wink:Do wszystkiego można się przyzwyczaić :)
Kiedyś mieszkałem koło górki rozrządowej na stacji towarowej. Tam dopiero były atrakcje jak montowali składy towarowe. Wagony zjeżdżały z tej górki i dołączały (waliły) do uprzednio spuszczonych wagonów. Po pół roku już ich nie słyszałem :grin:
A czemu pytasz o deszcz?
Żałuję, ze jestem typem sowy ...
Ponoć z wiekiem ma mi się to zmienić , ale na razie nie widzę poprawy..Też jestem sowa i zapewniam Cię, że z własnej, nieprzymuszonej woli, nie wstawałbym wcześniej niż o 9-tej :mrgreen:
A czemu pytasz o deszcz?
No bo... Nademną jest też korytarz powietrzny więc latają w tą i tamtą (na całe szczęście wysoko więc nie hałasują). Ale lubię takie klimaty gdy nieraz kropi, a siedzę z goścmi na tarasie i im mówię, że spoko, to nie deszcz i zaraz przestanie. No to pada pytanie skąd wiem. Zerkam na zegarek i z śmiertelnie poważną miną na twarzy mówię, że właśnie samolot przelatuję. Najpierw jest cisza, zupełna konsternacja i niedowierzanie, a miny bezcenne :-P:lol:
...mówię, że właśnie samolot przelatuję.
Co robisz? :shock:
Co robisz? :shock:
No mówię, to co mówię... :wink: I patrzę na miny :twisted:
No mówię, to co mówię... :wink: I patrzę na miny :twisted:
Lolita ! Na litość:
Napisał Lolita https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=660371#post660371)
...mówię, że właśnie samolot przelatuję.
Muszą być faktycznie bezcenne :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Muszą być faktycznie bezcenne :-P :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No przelatuje znaczy się... samolot :wink: Ja przelatuję... Nie powiem :!::-P
czepili się ogonka :P
samolot przelatuję - bezcenne
czepili się ogonka :P
No! Niech się czepią własnych :-P:twisted:
P.S. Helmuth wpadnie i się za głowę złapie. Sorrki Henryczku za OT
Wpadłem i się złapałem :shock:
Z czego robicie problem? Przecież bez ogonka nie da się (o ile pamiętam :roll:) niczego przelecieć :-P
Trochę mnie nie było. Byłem w kraju i przywiozłem sobie nową zabawkę- ZD 70-300 (w tym miejscu chcę podziękować p. Joannie Ostap :)).
Nie miałem jeszcze dobrej okazji pofocić ale próby już się odbyły. Muszę się przyzwyczaić- duży (ZD 40-150 wygląda przy nim jak zabawka), ciężki (trudno mi go nieruchomo trzymać w ręku), AF jakoś inaczej chodzi (tak mi się przynajmniej wydaje) niż w kitach.
Sam jestem ciekaw czy się go szybko "nauczę" :wink:
Witaj po przerwie :grin:
Musze przyznac, ze juz sie troche niepokoilam ta twoja niebecnoscia Helmuth.
Nawet myslalam o zalozeniu watku: "Gdzie sie podzial Helmuth???"
Gratuluje nowej zabawki i mam nadzieje, ze niebawem zobaczymy jakies strzaly z tego cacka :wink:
Pozdrawiam
Byłem w kraju i przywiozłem sobie nową zabawkę- ZD 70-300 (w tym miejscu chcę podziękować p. Joannie Ostap :)).
Nie miałem jeszcze dobrej okazji pofocić ale próby już się odbyły. Muszę się przyzwyczaić- duży (ZD 40-150 wygląda przy nim jak zabawka), ciężki (trudno mi go nieruchomo trzymać w ręku),
To nawet nie próbuj się przesiadać w przyszłości na ZD 50-200 ;)
Powodzonka z nowym sprzętem.
pzdr
Witam
O proszę jak to się kolega rozpędził :)
Gratulacje wyboru też na to odkładam :)
Pozdrawiam
To nawet nie próbuj się przesiadać w przyszłości na ZD 50-200 ;)Nawet nie mam zamiaru.
Fotografowanie to dla mnie jednak zabawa a 50-200 jest już za drogą zabawką (wystarczy samochód) :grin:
Efekty pierwszych "ćwiczeń". Nie są doskonałe ale to bardziej próby możliwości obiektywu:
Gratuluje dlugiej lufy ;)
Nie narzekaj na ciezar- wiesz ile wazy 600mm w pwlnej klatce? :D :D :D
Ale masz racje- przymykac trzeba. Nie zawsze, ale w wiekszosci przypadkow.
Coś ze "starych" obiektywów :-P
Z porannej przechadzki- wieżowce w porannym słońcu
ostatnie - dla mnie bomba
poranne prszechadzzki jak najbardziej się opłacają ;) :) :)
I jeszcze z tej przechadzki:
Pierwsze dwa... hmmmm... krzywe :???::-P Za to trzecie wymiata! Toć to takie prawdiwnie helmuthowe :mrgreen:
Trzecie, trzecie! Zastanawiam się, czy bez tego łuku u góry nie byłoby fajniej. Ale pewnie sam sprawdziłeś :D
Pierwsze dwa... hmmmm... krzywe :???::-P Tym razem świadomie :)
Zastanawiam się, czy bez tego łuku u góry nie byłoby fajniej. Ale pewnie sam sprawdziłeś :grin:Sprawdziłem- nie pasowało mi :-P
Nie wierz im:-).
Najlepsze środkowe, chłód stali, samotność miasta i ciepło poranka. Nawet winieta pasi!
ps. a w tym trzecim ta czarna "ramka" z dołu mnie drażni, albo bym ją wyciął albo z góry dołożył drugą
pzdr
... w tym trzecim ta czarna "ramka" z dołu mnie drażni...To nie ramka, to zacieniony fragment elewacji. Masz rację, powinienem go rozjaśnić aby był wyraźniejszy :)
A może faktycznie wyciąć? :roll:
Pierwsze dwa zdjecia to ciekawa, odwazna i futurystyczna wersja tego oryginalengo budynku, natomiast trzecie....hm....ja tez mam do takich slabosc :-P
Podoba sie.
Pierwsze dwa zdjecia to ciekawa, odwazna i futurystyczna wersja ...O kurczę!
Nawet się nie spodziewałem, że tak to ktoś odbierze :grin:
Dzięki!
Odwroc trzecie do gory nogami, podciagnij kontrast, nasyc niebieski i wstaw do galerii ;)
O rety! :shock:
Zakręciło mi się w głowie od patrzenia na to! :-P
753b
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/09/thumb_P9129288eo-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48697)
no kreci, kreci :)
moze tak?
Kolorystyka- tak, łuk na dole jakoś nie :-P
Ja to widzę"w naturze" i wiem, że to łuk. Teraz widzę złącza płyt- już nie są proste- się wygły :grin:
Gdyby nie dyskusja o tym łuku, nikt pewnie by nie zwrócił uwagi na wygięte złącza ale ja to widzę i dlatego jednak mi to przeszkadza :roll:.
Dla mnie tez kolorystyka ok, ale calosc nadal odbiega od symetrii.
Kombinujcie dalej :wink:
...calosc nadal odbiega od symetrii.Problem w tym, że łącznik nie jest prosty ani symetryczny. Wystarczy policzyć okna w lewo i w prawo od narożnika do łącznika :???:.
Problem w tym, że łącznik nie jest prosty ani symetryczny. Wystarczy policzyć okna w lewo i w prawo od narożnika do łącznika :???:.
No to lepiej odpuscic.
Sama sie nad tym zdjeciem troche poznecalam, ale efekt tez mnie nie zachwycil :cool:
Potnij na kawałki i złóż od nowa :D
Taki skromny kwiatek na próbę :-P
Taki skromny kwiatek na próbę :-P
Skromny i piękny! A ta GO... :roll:
Dziękuję :oops:
Pstryknąłem go w drodze na lotnisko. Była ładna pogoda, wybrałem się popatrzeć na samoloty, przez mój nowy nabytek :wink:
Jak zwykle było kilka osób z różnymi aparatami ale rozwalił mnie starszy pan, który w pewnym momencie zaczął coś grzebać przy swoim aparacie. Zacząłem mu się dokładniej przyglądać i moje zdziwienie był ogromne gdy zrozumiałem co robi:
... moje zdziwienie był ogromne gdy zrozumiałem co robi:
Prawdziwek... teraz juz takich nie robia... ;)
Ale na pierwszy rzut oka lufe ma krotka- tak blisko staliscie samolotow, czy zmienial szkla?
Do samolotów jest daleko ale są dwa momenty, kiedy wystarcza krótkie szkło- kiedy samoloty lądują albo przejeżdżają (są przeciągane) po drodze kołowania, widocznej w tle na poprzednich zdjęciach.
Odległości można ocenić w programie Google Earth. Punkt widokowy, zaznaczony jest na zdjęci czerwoną kropką.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://wgrajfoto.pl)
Ponieważ miałem dłuższą lufę :-P, udało mi się "złapać" dwa olbrzymy (A380 i B747) podczas startu, prawie w tym samym miejscu:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/5k2bsg-2.gif
źródło (http://i52.tinypic.com/5k2bsg.gif)
Można z grubsza porównać wielkość obu maszyn
Ponieważ punkt jest odwiedzany przez sporą ilość ludzi (jedni z aparatami inni chcą tylko popatrzeć), ktoś wpadł na pomysł, żeby na nich zarobić i zamontował płatne lunetki. Można przez nie popatrzeć i nie tylko :)
bardzo fajny pomysl z tymi olbrzymami, swietnie widac jak wielki jest A380 :)
Pan zabytkowy. :)
Kwiatek wolę zdecydowanie niż skrzydlate potwory. :-P
Kwiatek wolę zdecydowanie niż skrzydlate potwory. :-PNo to wybierz, która wersja? :wink:
Pan "analogowy" używa filmów ze Schleckera.
5,99 pl za dwie rolki. Dobre i tanie:-).
ps. na kwiatki, trochę ostre słońce.....ostatni chyba najlepszy.
pzdr
Pan "analogowy" używa filmów ze Schleckera.
5,99 pl za dwie rolki. Dobre i tanie:-).Raczej za 1,99€ :-P
No to teraz trochę ptaszków.
Z nową "lufą", mogę próbować ptaszki nie budując czatowni :wink:
Co prawda, nastawiam się na czaple (trochę ich tu jest)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1010/pa089661efa3f.jpg)
Ale póki co, sprawdzam obiektyw na czym się da :grin:
Lufa straszysz...:lol::lol::lol:
W parku???
No gdzieś, kiedyś czymś trzeba postraszyć :cool:
No gdzieś, kiedyś czymś trzeba postraszyć :cool:
A tam zaraz straszyc. Moze lepiej zaimponowac :-P
No, to jest dobre wyjście ale najpierw trzeba się naumieć, posługiwać się tą "lufą" :???:
No, to jest dobre wyjście ale najpierw trzeba się naumieć, posługiwać się tą "lufą" :???:
Eeeee tam.. przesadzasz......
Normalnie zakrec aparatem nad glowa tak szybko jak mozesz, dopoki sila odsrodkowa nie wcisnie spustu migawki i z glowy.
Wiekszosc moich zdjec tak zrobilem.
Z kfiotkiem ciężko się zdecydować, poza tym, że na pewno nie ten pierwszy.
Gawron drugi najciekawszy, nietypowe ujęcie, fajnie wypatrzone.
Normalnie zakrec aparatem nad glowa tak szybko jak mozesz, dopoki sila odsrodkowa nie wcisnie spustu migawki...Właśnie o tym mówiłem- trzeba się tego naumieć. W którą stronę zakręcić i z jaką siłą aby uruchomić spust :roll:
Póki co, dalszy ciąg prób:
764
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/10/thumb_PA139848e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49091)
To pewnie jedna z tych nutrii, które fotografowałem zimą.
Zacząłem mu się dokładniej przyglądać i moje zdziwienie był ogromne gdy zrozumiałem co robi:
Hahaha! No po prostu pełen odjazd! :D
Poniosło mnie późnym popołudniem nad Men. Kiedy wyruszałem, wydawało się jasno (chciałem robić "nocne" zdjęcia wieczorem) ale przyszły chmury i momentalnie zrobiła się noc :grin:
Ale skoro już tam byłem...
Tadeusz Jankowski
20.10.10, 22:53
Foteczki bardzo należyte, cieszą oko, wypieszczone, niebanalne, powłóczyste połyski pokazuja siłę autora i obiektywu. Też czuje się przestrzeń, monitor staje się oknem zaoferowanym przez helmutha, przez które z przyjemnościa oglądam kosmiczny FaM.
Pzdr, TJ
Poniosło mnie późnym popołudniem nad Men. Kiedy wyruszałem, wydawało się jasno (chciałem robić "nocne" zdjęcia wieczorem) ale przyszły chmury i momentalnie zrobiła się noc :grin:
Ale skoro już tam byłem...
...to nie mogłem sobie darować i zrobiłem bardzo fajne i jak na mnie przystało, dopracowane foty.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Bardzo fajne wieczorowe kadry ;)
Futrzaki równie sympatyczne, jak wiosną. :)
Z nocnych najbardziej podchodzi mi pierwsze.
Tym razem "ptaki", wyłowione z gęstwiny :wink:
Dobre to ;)Tytuł pasuje do zdjęć;)2 śweitna:)
Ładne makro, świetnie pasuje ta winieta
Ale wypatrzyłeś te owoce magnolii, świetne:grin:
Dwa "rozne" ptaki, ale ciekawie wypatrzone :wink::lol:
Dzięki za wizyty i opinie :)
Teraz zdjęcie z galerii. Ponieważ nie ma zbyt wiele miejsca na dyskusję w galerii, postanowiłem je pokazać w wątku:
ratownicy (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49849)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/11/thumb_PB029994bwe-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-49849)
Wklejam też drugą wersję.
Żeby łatwiej było porównać, obie wersje w formie załącznika. Pierwszy- zdjęcie z galerii, drugi- wersja poprawiona.
Dodam, że helikopter był oddalony o 200-300m, dzień mglisty i ponury. Zapraszam do dyskusji :)
mi osobiscie to z galerii bardziej podchodzi
Zgodnie z sugestią k@czego, poprawiłem czernie i dodałem winietę aby trochę zamaskować gałęzie w LD.
Jakos nie umiem porownac.Klikam we fote-przenosi do galerii,klikam w druga-nie przenosi.Klikam znowu w pierwsza-znowu jestem w galerii.Fajny myk na podnoszenie ogladalnosci:grin:.Czy nie lepiej jak obydwie w formie zalacznika by byly-latwiej porownac.A jak bede chcial ocenic w galerii to przecie znajde w nowosciach.A tak patrze i widze na miniaturach dwie takie same foty-plagiat,czy przypadek?Teraz dopiero zakumalem ze to o to chodzi.:grin::grin::grin:
Czy nie lepiej jak obydwie w formie zalacznika by byly-latwiej porownac.Zmieniłem tak jak sugerujesz :).
Odnośnika do galerii nie usuwam, żeby można było zobaczyć komentarze jakie się pojawiły pod zdjęciem zanim umieściłem je w wątku.
Wreszcie pogoda pozwoliła wyjść z aparatem. Szkoda, że w nocy :-P
Kiedyś już pokazywałem w galerii tą (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-44838) figurę/rzeźbę. Teraz miałem okazję obejrzeć ją i jej otoczenie w nocy.
Tyle wejść i żadnego komentarza? :???:
Trudno! Nie zacznę pokazywać nóg, cycków ani portretów :-P
Z pobytu na dworcu jeszcze jedna fotka (druga w galerii)
"Ptaki, wyłowione z gęstwiny" - muszę przyznać, że drugie zdjęcie rozbawiło mnie :)
"Z pobytu na dworcu" - ładnie, równiutko, fajnie wypatrzone miejsce :)
...muszę przyznać, że drugie zdjęcie rozbawiło mnie :)Jakieś skojarzenia? :wink::grin:
Mnie się bardzo podoba dworcowe ;)
pozdrawiam :wink:
Jakieś skojarzenia? :wink::grin:
mhmmmm, no nie da się ukryć :D
Ale to był naprawdę malutki "ptaszek" :-P
helmuth ja Cię proszę, nie prowokuj :) Reasumując: udane kadry i koniec w tym temacie ;)
Ale to był naprawdę malutki "ptaszek" :-P
Drugi "ptak" zdecydowanie lepszy. Pod wieloma względami. :-P
I rzeźba mi się widzi. Ona przedstawia? Psa? Czy inne stworzenie?
Tym razem "ptaki", wyłowione z gęstwiny :wink:
Helmuth!
Toż nie po chrześcijańsku, białkom takie ptaki pokazywać!:mrgreen:
Świetne:mrgreen::mrgreen: Tak pierwszy jak i drugi.
P.S.
Świntuch:-P
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wreszcie pogoda pozwoliła wyjść z aparatem. Szkoda, że w nocy :-P
Kiedyś już pokazywałem w galerii tą (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-44838) figurę/rzeźbę. Teraz miałem okazję obejrzeć ją i jej otoczenie w nocy.
774.jpg ciekawie sfocona acz paskudna "rzeźba", jak widać i kicz można
uatrakcyjnić fotę mu ciekawą strzelając.
774.jpg ciekawie sfocona ...Coż za niespodzianka- po ponad 40-tu odsłonach, wreszcie ktoś skomentował :shock:
Saboor- przywracasz mi ochotę do wstawiania zdjęć :grin:
Coż za niespodzianka- po ponad 40-tu odsłonach, wreszcie ktoś skomentował :shock:
Do usług Wćpanu.:grin:
P.S.
Może się ciebie naród boi?:grin:
Coż za niespodzianka- po ponad 40-tu odsłonach, wreszcie ktoś skomentował :shock:
Widze, ze cierpimy na ta sama dolegliwosc...
Może się ciebie naród boi?:grin:
Mnie? Niby dlaczego? :roll:
Widze, ze cierpimy na ta sama dolegliwosc...
Może taka pora roku- szaro, ponuro i mokro. Ale u Ciebie chyba inna pogoda, to chyba nie to :-P
...Może taka pora roku- szaro, ponuro i mokro. Ale u Ciebie chyba inna pogoda, to chyba nie to :-P
No tos mnie teraz zmartwil... lece do lekarza od brzucha...
... lece do lekarza od brzucha...Coś Ci poradził? :grin:
Spadł pierwszy śnieg, postanowiłem wykorzystać drzewo rosnące tuż za oknem.
Nie żeby sobie zrobić jakąś krzywdę :-P ale żeby spróbować pofotografować ptaszki.
W lato, udało się "zachęcić" jedynie kosy. Tym razem są wróble i skorki. Udało mi się zawiesić kulę tłuszczu z ziarnem ale na razie sikorki jedynie tę kulę wyjadają a na gałęziach obok nie chcą posiedzieć. Nie to co wróble- te przylatują stadami i wyjadają również pokarm, który sypię z okna na gałęzie. Póki co, nie ma dobrego światła ale na razie ptaszki się przyzwyczajają. Może jak będzie więcej światła, będą już zadomowione :grin:
Coś Ci poradził? :grin:
Spadł pierwszy śnieg, postanowiłem wykorzystać drzewo rosnące tuż za oknem.
Nie żeby sobie zrobić jakąś krzywdę :-P ale żeby spróbować pofotografować ptaszki.
W lato, udało się "zachęcić" jedynie kosy. Tym razem są wróble i skorki. Udało mi się zawiesić kulę tłuszczu z ziarnem ale na razie sikorki jedynie tę kulę wyjadają a na gałęziach obok nie chcą posiedzieć. Nie to co wróble- te przylatują stadami i wyjadają również pokarm, który sypię z okna na gałęzie. Póki co, nie ma dobrego światła ale na razie ptaszki się przyzwyczajają. Może jak będzie więcej światła, będą już zadomowione :grin:
No i całkiem udana wrzuta,:grin: piszę co widzę:
776 - za mała GO i dzioba mu Rozmazałeś(za co??):grin:
777 - świetnie Złapałeś tego amatora śnieżnych kąpieli.:grin:
778 i 779 - co ten ptaszor kombinował? Coś w dziobie trzyma, tylko nie wiem co. Fajne kadry.
Pozdrawiam