Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
No właśnie nie wiem co Ci mam napisać...
Zapytałem właśnie żonę o wyrażenie swojej opinii - też stwierdziła, że zdjęcie jest "nienaturalne".
Kiedyś uczono mnie, że taki efekt powstaje przy nadmiernym wyostrzeniu zdjęcia.No to wreszcie wiem, dlaczego uważasz, że "kadr jest nienaturalny". :)
Nie wydaje mi się przeostrzony. Powiedziałbym- ostry.
Ale może to Ty masz rację. Może jeszcze ktoś się wypowie?
Nie zrażony tłumami gości w moim wątku, wklejam następne:
Za dużo w kadrze, to chyba stąd problem: nowoczesny biurowiec, stare cośtam i rury. Trochę za wiela tego.
I stąd wrażenie wklejki. Ostrzenie ok. przynajmniej na moim przewspaniałym monitorze.:-P
Ktoś musiał te rury zmontować, żebyś mógł je pstryknąć.Właśnie te rury- ich gładka, metalicznie błyszcząca powierzchnia, na tle tych, jednak mniej gładkich budynków, mi się spodobała :)
---------- Post dodany o 23:19 ---------- Poprzedni post był o 23:17 ----------
Za dużo w kadrze, to chyba stąd problem: nowoczesny biurowiec, stare cośtam i rury. Trochę za wiela tego.
Właśnie wielość form w tle, mi się spodobała.
Panowie, ja nie twierdzę, że kadr jest be... Po prostu, wg mnie, jest on nienaturalny...
A może to moja matryca dziś mi płata figle? :grin:
Właśnie wielość form w tle, mi się spodobała.
Rozumiem, Pomyśl o kadrze rur na tle budynku z prawej i tylko jego. To jest świetny kontrast.
helmuth, musisz to docenić... patrz, jaki Ci tłok w wątku zrobiłem :mrgreen:
Czyli co?
Wkleiłem wyostrzenie? :roll:
Moze zbij kolorki z tej Ni-Ro bedzie cos takiego.107821
Panowie, ja nie twierdzę, że kadr jest be... Po prostu, wg mnie, jest on nienaturalny...No wiesz!
Czy kadr może być nienaturalny? :roll:
MZ, może być dobry, taki sobie lub zły :-P
helmuth, musisz to docenić... patrz, jaki Ci tłok w wątku zrobiłem :mrgreen:Chcesz plusa?
Masz :D
Rozumiem, Pomyśl o kadrze rur na tle budynku z prawej i tylko jego. To jest świetny kontrast.Może jeszcze kiedyś spróbuję :wink:
Chcesz plusa?
Masz :D
Ja tylko nawiązałem do "Nie zrażony tłumami gości w moim wątku..."
Ale i tego plusa przyjmę jako znak... dobry znak :grin:
Moze zbij kolorki z tej Ni-Ro bedzie cos takiego.107821Nie, nie!
Zrobiłeś stalową rurę, w której się nic nie odbija. Ona ma powierzchnię gładką jak lustro- musi w niej się otoczenie odbijać!
Ze wszystkimi swoimi kolorami. :)
---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:39 ----------
Ale i tego plusa przyjmę jako znak... dobry znak :grin:Przyjmij go jako znak pokoju :mrgreen:
Przyjmij go jako znak pokoju :mrgreen:
No i znów przypomniało mi się coś z minionej epoki:
"Socjalizm to pokój. A kapitalizm to dwa pokoje z kuchnią". :mrgreen:
"Socjalizm to pokój. A kapitalizm to dwa pokoje z kuchnią". :mrgreen:A jakby trzy pokoje z kuchnią?
Co to będzie za ustrój? :roll:
A jakby trzy pokoje z kuchnią?
To już mógł (może) być ewenement :grin:
Problem z rurami (dla większości forumowiczów) zaczyna się w głowie (nie zrozumieć żle tego określenia) Kłóci się wam nienaturalny kontrast staroci,nowoczesności i postmodernistycznej abstrakcji (mimo że podejrzewam użytkowość jej) Żeby to ogarnąć,proponowałbym poznać Frankfurt i wtedy wyrazić opinię...Ja poznałem,choć tylko w ułamku...akceptuje fotkę Henia w 100% !! :-) Ale jak to niewinne zdjęcie pobudza do dyskusji ;-)
Problem z rurami (dla większości forumowiczów) zaczyna się w głowie (nie zrozumieć żle tego określenia) Kłóci się wam nienaturalny kontrast staroci,nowoczesności i postmodernistycznej abstrakcji (mimo że podejrzewam użytkowość jej) Żeby to ogarnąć,proponowałbym poznać Frankfurt i wtedy wyrazić opinię...Ja poznałem,choć tylko w ułamku...akceptuje fotkę Henia w 100% !! :-) Ale jak to niewinne zdjęcie pobudza do dyskusji ;-)
Albo po prostu wbic sobie do glowy,ze mamy XXI wiek i czasy dziesieciny,stosow i inkwizycji tam juz sie skonczyly.
PS.Ma racje z tymi odblaskami.
.. podejrzewam użytkowość jej ...Jestem pewien ale nie wiem co to naprawdę jest. Pewnie ma to coś wspólnego z wentylacją czegoś pod ziemią. Niedaleko jest stacja metra, są podziemne garaże. Może wenylacja któregoś ze stojących w pobliżu wieżowców? :roll:
Pełno tu podobnych.
Jestem pewien ale nie wiem co to naprawdę jest. Pewnie ma to coś wspólnego z wentylacją czegoś pod ziemią. Niedaleko jest stacja metra, są podziemne garaże. Może wenylacja któregoś ze stojących w pobliżu wieżowców? :roll:
Pełno tu podobnych.
Trzeba było zatkać i patrzeć skąd ludzie wybiegają: z metra czy wieżowców.
---------- Post dodany o 13:38 ---------- Poprzedni post był o 13:37 ----------
A jakby trzy pokoje z kuchnią?
Wspólnota pierwotna.
---------- Post dodany o 13:39 ---------- Poprzedni post był o 13:38 ----------
PS.Ma racje z tymi odblaskami.
Z odblaskami tak, ale w tej barwie rury bardziej się rzucają w oczy.
... w tej barwie rury bardziej się rzucają w oczy.Mógłbyś rozwinąć myśl? Nie bardzo łapię
Mógłbyś rozwinąć myśl? Nie bardzo łapię
Bardzo proszę: u Ciebie na rurkach jest żółtawy nalot przez co stapiają się z budynkiem po prawej i biurowcem za nimi.
Mirek pozbawił rurki wspólnej cechy z otoczeniem i przez to że są "chłodniejsze" zdecydowanie odcinają się od reszty obiektów.
Helmuth, dla mnie jest za dużo rzeczy/faktur/budynków, które odciągają od tych skądinąd ciekawych rur. A do kompletu sterczą z lewej strony na górze jakieś czerwone rury.
Czy mógłbyś je kiedyś sfotografować, jak będą się wyłaniać, np. z mgły? Albo uzyskać rozmyte tło na tyle, żeby ten temat rur wydobyć na powierzchnię. Może nie koniecznie kadr centralny (nie wiem co tam jest obok). Nie ulega jednak wątpliwości, że te rury są niesamowite. Zachęcam do pokombinowania.
Pozdrawiam,
Ewa
... u Ciebie na rurkach jest żółtawy nalot przez co stapiają się z budynkiem po prawej i biurowcem za nimi.
No teraz rozumiem, choć się nie zgadzam. To co Ty nazywasz nalotem, w/g mnie jest odbiciem pobliskich budynków i stąd taki kolor.
Czy to dobrze czy źle, że się stapiają, to już inna sprawa :wink:
... nie wiem co tam jest obok ...Tak to wygląda w szerszym kadrze.
107865
Musiałbym podejść blisko tego przeszklonego budynku po prawej, jednocześnie podchodząc blisko do rur aby pozbyć się tych budynków z tła. Podejrzewam, że wtedy potrzebny byłbz szerszy obiektyw niż krótki kit :roll:
Tak to wygląda w szerszym kadrze.
Musiałbym podejść blisko tego przeszklonego budynku po prawej, jednocześnie podchodząc blisko do rur aby pozbyć się tych budynków z tła. Podejrzewam, że wtedy potrzebny byłbz szerszy obiektyw niż krótki kit
Helmucie, bardzo Cię przepraszam, bo to nie eleganckie grzebać w czyimś zdjęciu. Proszę o wybaczenie, bo pozwoliłam sobie wyciąć kadr z tego szerszego.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/01/1287a-1.jpg
źródło (http://i17.photobucket.com/albums/b100/EwaStrzelec/1287a.jpg)
Moje przesłanki były następujące: umieściłam te rury w mocnym punkcie, jednocześnie z dwóch pozostałych budynków, stojących za nimi utowrzyło się tło (drobna, raczej mało rzucająca się w oczy, kratka na mocnej i wyrazistej kratce). Szklany budynek z prawej strony stanowi powtórzenie dużej pionowej kratki tego wysokiego bydynku, jednocześnie wytwarza linie persektywiczne prowadzące wzrok wgłąb obrazu ku temu staremu budynkowi. Skrawek nieba w prawym górnym rogu stanowi przeciwwagę dla jasnej plamy tworzonej przez rury, zapewniając równowagę kompozycyjną obrazu. Czarny równoległobok z prawej strony dopełnia ciemne obręcze na rurach. Krzaczki na dole obrazu, jak przymkniesz lekko powieki, pokażą ciemniejsze miejsca, które stanowią "podstawę=grunt" dla budynków. Jednocześnie jako sztafaż nie przeszkadzają w odbiorze form architektonicznych, tworząc dla nich naturalny kontrast, ocieplając surowość budynków.
Z technicznych spraw, to tylko pobawiłam się płaszczyznami obrazu, żeby naprostować w miarę linie.
Mam nadzieję, że nie masz mi za złe. Serdecznie pozdrawiam, Ewa :)
Helmucie, bardzo Cię przepraszam, bo to nie eleganckie grzebać w czyimś zdjęciu. Proszę o wybaczenie, bo pozwoliłam sobie wyciąć kadr z tego szerszego./.../
Serdecznie pozdrawiam, Ewa :)
Pomysł ciekawy, tylko Wiesz co? Mam wrażenie, że na pierwszy plan, teraz pcha się zielsko z LD.
Przy cięciu helmutha wzrok odciągała bryła wieżowca, tu nic je tłamsi krzaków, może po wy stemplowaniu ich, wyglądało by to lepiej.
Pomysł ciekawy, tylko Wiesz co? Mam wrażenie, że na pierwszy plan, teraz pcha się zielsko z LD.
Przy cięciu helmutha wzrok odciągała bryła wieżowca, tu nic je tłamsi krzaków, może po wy stemplowaniu ich, wyglądało by to lepiej.
Saboor, chyba masz trochę racji. Zostaje albo stemplowanie, albo wycinka piłą. :mrgreen:
Saboor, chyba masz trochę racji. Zostaje albo stemplowanie, albo wycinka piłą. :mrgreen:
Jak pewnie Zauważyłaś Strzelec: u mnie to normalne... jak już mam rację to trochę. :-D
Helmucie, bardzo Cię przepraszam, bo to nie eleganckie grzebać w czyimś zdjęciu.Nie przepraszaj tylko przeczytaj dokładnie moją stopkę ;)
MZ, jeszcze przbyło szczegółów (budynek z prawej) ale podoba mi sie :)
Mam wrażenie, że na pierwszy plan, teraz pcha się zielsko z LD.
Przy cięciu helmutha wzrok odciągała bryła wieżowca ...No widzisz- łatwo nie jest
No widzisz- łatwo nie jest
No to jak nic: piła i dynamit ;)
Z Twoich zdjęć wynika, że tam generalnie jest dużo naćkane w tej okolicy, dlatego mi przyszła do głowy jesienna mgiełka :)
No to jak nic: piła i dynamit ;)
Z Twoich zdjęć wynika, że tam generalnie jest dużo naćkane w tej okolicy, dlatego mi przyszła do głowy jesienna mgiełka :)
Działaj dziewczyno! PS albo Gimp i dodaj mgłę, a my się będziemy zachwycać.tu nie ma złośliwości.
Działaj dziewczyno! PS albo Gimp i dodaj mgłę, a my się będziemy zachwycać.tu nie ma złośliwości.
Ni umim jeszcze takich czarów w PSie ;)
Ni umim jeszcze takich czarów w PSie ;)
a może w Gimpie ? :mrgreen:
108025
108023
108024
Ale fajno gmła :mrgreen:
Idź stąd Dziadu, ja tu dziewczynę bajeruje!:evil:
Podryw na fotoszopa? No, no, coś nowego :mrgreen:
Ha! Wiesz... .
Ha! Wiesz... .
Wiem, ja na starym rowerze na zolyty jeździłem ;)
Wiem, ja na starym rowerze na zolyty jeździłem ;)
Gad.:|
A to dziewczyna czy chopok ? - bo to wiesz.... gender dzisiaj :mrgreen:
Powiem tak: to jak z żyj w celibacie i żyj w celi bracie.
Cały czas mam nieodparte wrażenie, że ktoś pochrzanił pisownię: Grendel, który był zacnym potworem, nękającym królestwo duńskie, rządzone przez króla Hrothgara. Z gender, ot dyslektyk, dysgrafik, dyskopata i dyskobol.
A ponieważ głupio mu było się przyznać, migiem dorobił ideologię inszego potwora nie tak już zacnego... .
W czasach analogowych, to chociaż ciemnia była dostępna, a teraz... fotoszopa :mrgreen:
A jak kulawa/y, stara/y, parchata/y, ślepa/y na jedno oko, "bez zęba na przedzie" albo garbata/y, hę Koledzy?:lol:
Helmuth nam da popalić za taki OFF Topic w jego wątku ;)
Bodzip, dzięki za tutorial do robienia mgły w Gimpie. :)
W czasach analogowych, to chociaż ciemnia była dostępna, a teraz... fotoszopa :mrgreen:
Tylko trzeba było uważać, żeby łapy do jakiego wywoływacza nie wsadzić albo maskownicą sobie czegoś nie przytrzasnąć, ale poza tym to super sprawa :mrgreen:
Tylko trzeba było uważać, żeby łapy do jakiego wywoływacza nie wsadzić albo maskownicą sobie czegoś nie przytrzasnąć, ale poza tym to super sprawa :mrgreen:
I kolorowe światełka były. :-P :mrgreen:
Ale spartoliłem Henia rury, mgły nie miałem, deszczu też, śnieg jeszcze nie pada. :cry:
Teraz włażę do bunkra, aby gromy z Frankfurtu mnie nie dosięgnęły. :mrgreen:
Wystarczy na chwilę spuścić wątek z oczu a tu zaraz "myszy harcują" :evil:
Poczekam jeszcze chwilę, może jeszcze coś ciekawego się pojawi :-P
A jak kulawa/y, stara/y, parchata/y, ślepa/y na jedno oko, "bez zęba na przedzie" albo garbata/y, hę Koledzy?:lol:
A jam Myślisz po co photoshop? nóżkę się wyprostuje(deformacja marionetkowa) skórę wyczyści(maska z filtra górnoprzepustowego) ząb wstawi a plecy kropelkowaniem albo siatką wyprostuje i super laska będzie!
A kiedyś w ciemni tylko worek na ciepnąć i wyobraźnia żyć.
Ale spartoliłem Henia rury...
Ale za to jaki odjazd po bandzie :mrgreen:
I kolorowe światełka były. :-P :mrgreen:
Ale spartoliłem Henia rury, mgły nie miałem, deszczu też, śnieg jeszcze nie pada. :cry:
Teraz włażę do bunkra, aby gromy z Frankfurtu mnie nie dosięgnęły. :mrgreen:
Wygląda jak szopka post-modern abo co straszniejszego. :mrgreen:
Wygląda jak szopka post-modern abo co straszniejszego. :mrgreen:
Zamiast tych białych plam mogłyby być płomienie ;)
Nie podpuszczaj :mrgreen:
I rury pordzewiałe i chałupa z powyłamywanymi.. tfu powybijanymi szybami i obrośnięta bluszczem trującym. No!
108160
I rury pordzewiałe i chałupa z powyłamywanymi.. tfu powybijanymi szybami i obrośnięta bluszczem trującym.W takim zapomnianym, zarośniętym mieście to i dźwig powinien być złamany. :roll:
W takim zapomnianym, zarośniętym mieście to i dźwig powinien być złamany. :roll:
no a kto złamanym dźwigiem chatkę naprawi?:roll:
no a kto złamanym dźwigiem chatkę naprawi?:roll:Takiej ruiny nie warto naprawiać, zburzyć i postawić nową :-P
Takiej ruiny nie warto naprawiać, zburzyć i postawić nową :-P
No to zburzyć złamanym dźwigiem tyż nie da rady. :-P
Dobrej duszy, która mi "zareputowała" za post, (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdjęcia-helmutha/page481?p=1044450&viewfull=1#post1044450)z uzasadnieniem "paparappapapp", chcę powiedzieć, że nic z tego nie rozumiem :roll:
A teraz odbiegam od tematu rury i wieżowców.
Nabrałem podejrzeń, po dzisiejszym spacerze, że zima już nie przyjdzie do nas:
108294
Dobrej duszy, która mi "zareputowała" za post, (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdjęcia-helmutha/page481?p=1044450&viewfull=1#post1044450)z uzasadnieniem "paparappapapp", chcę powiedzieć, że nic z tego nie rozumiem :roll:
Czepiasz się duszyczek, to skrzyżowanie: Braille, morsa i języka migowego - dialekt Quebec.
... to skrzyżowanie: Braille, morsa i języka migowego - dialekt Quebec.Czy Google tłumaczy dialekt Quebec? :roll:
Czy Google tłumaczy dialekt Quebec? :roll:
Nie, Google odmawia współpracy i grzeszy marząc o samobójstwie...
Heniu piękny kwiatek, stokroć piękniejszy od mojej przeróbki Twojej rury. :mrgreen:
... stokroć piękniejszy ...To przez nazwę :-P
Przyznam szczerze, że "rura" nie przemówiła do mnie ale stokrotka Twoja jest prześliczna i oby zwiastowała szybkie nadejście wiosny :)
Przyznam szczerze, że "rura" nie przemówiła do mnie ale stokrotka Twoja jest prześliczna i oby zwiastowała szybkie nadejście wiosny :)
Tak, mówią starzy górale, że w czerwcu nadejdzie.:mrgreen:
Przyznam szczerze, że "rura" nie przemówiła do mnie ale stokrotka Twoja jest prześliczna ...
Jasne, że stokrotka ładniejsza od rury ale są gusta i guściki :-P
... w czerwcu nadejdzie.:mrgreen:E tam!
W czerwcu to już będzie jesień :|
E tam!
Ja poczekam na lepsze światło u Ciebie i wysyp helmuth'owychfot.
E tam!
rura sama w sobie jest jak najbardziej ok i nawet mi sie podoba ale nie komponuje mi się z otoczeniem a w czerwcu to będzie lato ;-)
Ja poczekam na lepsze światło u Ciebie i wysyp helmuth'owychfot.Takich?
109292
Takich?
Skąd Wiedziałeś??:shock: Dokładnie! :-D
Skąd Wiedziałeś??:shock:Masz taki gust wypaczony, łatwo zgadnąć :razz:
Masz taki gust wypaczony, łatwo zgadnąć :razz:
Paczy w te monitory i paczy, to się wypaczył :p
Takich?
109292
A już myślałem, że wieżowców brakło :roll:
A już myślałem, że wieżowców brakło :roll:Koniec kryzysu - nowe rosną...
Koniec kryzysu - nowe rosną......z prawej, z lewej będą też..
...z prawej, z lewej będą też..
Budujemy nowy dom,
jeszcze jeden nowy dom...
:-P
Budujemy nowy dom,
....a dole Wisła płynie...
Takich?
109292
Do galerii z nim!!!
Do galerii z nim!!!
Lepsze helmuth ma w galerii to jest do dopracowania.
... nowe rosną...
...z prawej, z lewej będą też..
Budujemy nowy dom,
:-P... ale żeby murarz domy wznosić mógł
czuwać musi żołnierz by nie przeszkodził wróg.
:D
... to jest do dopracowania.Znowu się czepiasz? :evil:
... ale żeby murarz domy wznosić mógł
czuwać musi żołnierz by nie przeszkodził wróg.
:D A dziewczę tak huczy, dudni basem ponad mostem...
Znowu się czepiasz? :evil:
:-P No!
A dziewczę tak huczy, dudni basem ponad mostem...Motor! Motor huczy i dudni.
Dziewczę, co najwyżej, rzuci rzuci ku nam spojrzenie jak płomienny kwiat.
No!Cóż za bogactwo treści :mrgreen:
Może jakieś konkrety bo z rana jestem mało bystry :-P
Motor! Motor huczy i dudni.
Dziewczę, co najwyżej, rzuci rzuci ku nam spojrzenie jak płomienny kwiat.
...nam się rury pną do góry...
Cóż za bogactwo treści :mrgreen:
Może jakieś konkrety bo z rana jestem mało bystry :-P
troszkę płasko, nie? Dodaj cień, wyciągnij detal, Wiesz takietampierdoły.
...nam się rury pną do góry...Chwalipięta ;)
troszkę płasko, nie? Dodaj cień, wyciągnij detal ...Spróbuję ale nie spodziewam się tam wiele znaleźć. Światło było prawie prostopadle do ściany (popołudnie, ściana zachodnia) dlatego tak płasko.
Coś tam podłubałem. Teraz lepiej panie Piotrusiu?
109368
Coś tam podłubałem. Teraz lepiej panie Piotrusiu?
Teraz lepiej Panie Heniusiu.
To dla odmiany B&W. Ktoś mi farbki gwizdnął :evil:
109410109411
Farbki się znalazły :)
109435
Farbki się znalazły :)
sam kolorowałeś? ;-)
sam kolorowałeś? ;-)Pixel po pixelu :-P
Pixel po pixelu :-P
zegarmistrzowska robota ;-)
Farbki się znalazły
Takie mydełko wyszło. :-D
maruda! ;-)
maruda! ;-)
Właśnie się mydełkujemy z Helmuthem(jakkolwiek to brzmi) :-P:mrgreen:
ten pokolorowany taki mientki - ładny
ten pokolorowany taki mientki - ładnyTo pierwsze zdjęcie, które "przepuściłem" przez Perfect Effects 8. Trochę posuwakowałem, bo na oryginalnym filtrze był za kanciasto a kolorki mi się spodobały. :)
Właśnie się mydełkujemy z Helmuthem(jakkolwiek to brzmi) :-P:mrgreen:
nie będę wnikać :-P
Na jednym z poprzednich zjęć, Mirkowi przeszkadzali ludzie.
Znalazłem jeszcze jedno ujęcie z tego miejsca z jednym tylko ludziem.
109766 109767
I zapowiedź serii:
109768
Na jednym z poprzednich zjęć, Mirkowi przeszkadzali ludzie.
Znalazłem jeszcze jedno ujęcie z tego miejsca z jednym tylko ludziem.
Budynek fajny:
109771
Budynek fajny:
109771
Tobie łatwo wyciąć budynek bo to dla Ciebie tylko obrazek. Ja tam stoję i widzę ten budynek w tle :|
Tobie łatwo wyciąć budynek bo to dla Ciebie tylko obrazek. Ja tam stoję i widzę ten budynek w tle :|
Jak Byś nie wypatrzył kompleksu, nie dopatrzył bym się tej bryły, a przyznasz jest świetna.
... a przyznasz jest świetna.Owszem ale wypreparowana z otoczenia i maksymalnie ciasno skadrowana, wygląda jakoś dziwnie.
Pasuje bardziej do prac naszego doktora :-P
Owszem ale wypreparowana z otoczenia i maksymalnie ciasno skadrowana, wygląda jakoś dziwnie.
Pasuje bardziej do prac naszego doktora :-P
Hmm...
Oj Saboorze, Saboorze - dlaczego Mercedesa na dachu takiej fajnej chałupy dorobiłeś ???
Znowu się zapytowywuję - czyja to wina hę :roll:
Oj Saboorze, Saboorze - dlaczego Mercedesa na dachu takiej fajnej chałupy dorobiłeś ???
Znowu się zapytowywuję - czyja to wina hę :roll:
E! Sam tam wlazł! Pacz oryginał. :-P
Sam tam wlazł! Pacz oryginał. :-POn tam naprawdę jest!
No już wszystkiego nie zwalaj na Saboora, bo nie udźwignie i kto nam popRAWkę zorganizuje? :-P
On tam naprawdę jest!
No już wszystkiego nie zwalaj na Saboora, bo nie udźwignie i kto nam popRAWkę zorganizuje? :-P
Mercedes?:roll:
Mercedes?:roll:Ten Mercedes, on tam jest!
A nie Ta Mercedes ? - zasłynęła w literaturze
A nie Ta Mercedes ? - zasłynęła w literaturze
Nie lubię baby.
Budynki ciekawe, a mercedesy takie są - stoją sobie na budynkach i się kręcą. W W-wie też taki jest.
A nie Ta Mercedes ? Ta znak/znaczek Mercedesa.
Nie tej pani, tylko tego samochodu ;)
edit
Apz ma zastrzeżenia do mojego zdjęcia w galerii, że za dużo niebieskiego.
Niebieskie niebo, niebieskie szyby i na dodatek, matryca w E520 przesadza przy bezchmurnym niebie. Chcecie spróbować?
TU (https://www.dropbox.com/s/hf2b1rkbuot1u3a/P1052637.ORF) jest orf.
Apz ma zastrzeżenia do mojego zdjęcia w galerii, że za dużo niebieskiego.
Niebieskie niebo, niebieskie szyby i na dodatek, matryca w E520 przesadza przy bezchmurnym niebie. Chcecie spróbować?
TU (https://www.dropbox.com/s/hf2b1rkbuot1u3a/P1052637.ORF) jest orf.
Tez mnie się zdaje, ze niebieski zbyt mocno nasycony. Bardziej bym tak to widział:
109812 Twoje 109813
... bym tak to widział:
109812 Niebo nabrało naturalniejszego koloru (jak to uzyskałeś?) ale wydaje mi się, że w budynki wlazło czerwone i zniknął kontrast :roll:
Niebo nabrało naturalniejszego koloru (jak to uzyskałeś?) ale wydaje mi się, że w budynki wlazło czerwone i zniknął kontrast :roll:
Aaa widzisz, tego nie można na jednej warstwie robić.
... tego nie można na jednej warstwie robić.Tak właśnie myślę- osobno niebo i osobno budynki :roll:
Aaa widzisz, tego nie można na jednej warstwie robić.
Darktable na to pozwala, myślę, że LR też. Nosz Darktable na LR jest oparty
Darktable na to pozwala, myślę, że LR też.Niestety, nie mam żadnego z nich :|
Niebo nabrało naturalniejszego koloru (jak to uzyskałeś?) ale wydaje mi się, że w budynki wlazło czerwone i zniknął kontrast :roll:
To tak na dość szybko robiłem i z kontrastem można by się pobawić jeszcze. Bardziej zwracałem uwagę na niebo:) WB wybrałem w LR na auto i ręcznie jeszcze skorygowałem na "oko" (obniżyłem temp.). Mogłem może tu suwak tinta ustawić na 0. W auto wybrało wartość +5 (tak zostawiłem) stąd może nieco wlazło czerwone jak piszesz. Właściwie to jak teraz patrze to balansu bieli mogłem w ogóle nie ruszać i efekt (kolorystyka nieba) będzie w zasadzie prawie taka sama jak uzyskałem w tym przykładzie. Co zrobiłem. Głównie to ekspozycje podniosłem o 0,5 EV, przygasiłem światła, rozjaśniłem cienie, podniosłem nieco contrast, clarity, saturacje i vibrance. Odnośnie nieba. W LR jest taka sekcja HSL gdzie poszczególnym kolorom można zmieniać Hue, Saturacje i Luminancje. Tu w Hue dla koloru niebieskiego zmieniłem odcień barwy bardziej w stronę niebieskiego na wartość +10 zwiększając bardziej tę wartość wchodzi się już w fiolet. Idac w wartości ujemne niebieski przechodzi w zielenie. Na inne kolory to nie ma wpływu.
109817
Sądzę można w LR zrobić całą obróbkę bez użycia warstw. Będzie to bardziej czasochłonne i trzeba używać pędzla korygującego zamalowując odpowiednie obszary do korekty. Można przy jego użyciu wpływać praktycznie na wszystkie parametry łącznie z miejscową zmianą balansu bieli.
Niestety, nie mam żadnego z nich :|
Takie wydziwki:
109821109822109823109824
To tak na dość szybko robiłem ...Dzięki za dość szczegółowy opis ale niewiele mi on pomoże, ponieważ nie mam LR.
Niemniej, nakierował mnie na metodę, którą mogę (i powinienem sam na to wpaść :evil:) zastosować, obrabiając zdjęcie w Gimp-ie :)
Takie wydziwki:
109821109822109823109824Znasz bajkę o osiołku, co mu dano w dwa żłoby?
Dzięki za dość szczegółowy opis ale niewiele mi on pomoże, ponieważ nie mam LR.
Niemniej, nakierował mnie na metodę, którą mogę (i powinienem sam na to wpaść :evil:) zastosować, obrabiając zdjęcie w Gimp-ie :)
Znasz bajkę o osiołku, co mu dano w dwa żłoby?
To Ci pokażę, które mi najbardziej się podoba:
109826
Założyłem, że w mieście nie może być idealnego powietrza, więc im dalej odmnie tym bardziej "rozświetlony" obraz.
A ja sobie tak nadłubałem:
109904 109905
A ja sobie tak nadłubałem:
109904 109905
i znacznie lepiej od tej w galerii
Z 1 wybrałbym niebo, a drugiej budynki ale powiedzmy, że czepialstwo. Dużych różnic nie ma.
Z 1 wybrałbym niebo, a drugiej budynki ...Jeszcze raz dwie poprzednie i trzecia tak jak chciałeś:
109922 109921 109923
Faktycznie lepiej :)
Jeszcze raz dwie poprzednie i trzecia tak jak chciałeś:
109922 109921 109923
Też tak sądzę:)
Jeszcze raz dwie poprzednie i trzecia tak jak chciałeś:
Pacz, ile to można mordować jeden kadr, nie? :mrgreen:
Pacz, ile to można mordować jeden kadr, nie? :mrgreen:Można zamordować kadr za pierwszym razem ale chodzi o to, by go tak mordować aby ożył :grin:
ale chodzi o to, by go tak mordować aby ożył :grin:
Ja pierdziu :shock:
:mrgreen:
ale chodzi o to, by go tak mordować aby ożył :grin:
Ja pierdziu :shock:
:mrgreen:Ja o kadrze (zdjęciu) a nie o wrogu! ;)
Można zamordować kadr za pierwszym razem ale chodzi o to, by go tak mordować aby ożył :grin:
Ty weź to poślij na konkurs na hasło reklamowe polskiej służby zdrowia :mrgreen:
Ty weź to poślij na konkurs na hasło reklamowe polskiej służby zdrowia :mrgreen:
Ty się śmiejesz boś młody. Co my z Heńkiem mamy powiedzieć ? :evil:
Acha, Henia nie dotyczy :wink:
Można zamordować kadr za pierwszym razem ale chodzi o to, by go tak mordować aby ożył :grin:
Ty weź to poślij na konkurs na hasło reklamowe polskiej służby zdrowia :mrgreen:Może nie całe i nie służby zdrowia ale po skróceniu i lekkiej modyfikacji ... :roll:
"Chodzi o to, żeby udowodnić, że wnioskodawca jest zdrowy"- nadaje się na motto Komisji Lekarskich ZUS-u :???:
Ty się śmiejesz boś młody. Co my z Heńkiem mamy powiedzieć ? :evil:
Jak będzie całkiem źle, to zjesz królika, ja Reksia. Coś trzeba robić, żeby przeżyć :|
Jak będzie całkiem źle, to zjesz królika, ja Reksia. Coś trzeba robić, żeby przeżyć :|
Wspólnie możemy zjeść Saboora.
:roll:
Eeee, wygląda, że łykowate mięso będzie. Odstąpię Ci moją porcję.
Eeee, wygląda, że łykowate mięso będzie.Jakie mięso?
Ponoć same kości obleczone w skórę. :roll:
Eeee, wygląda, że łykowate mięso będzie. Odstąpię Ci moją porcję.
Mam dziwne wrażenie, że Bodzia ciągnie do mojej.... szynki?:roll:
Zaczynam się bać.
Zaczynam się bać.
Trza se radzić. Wiesz... zamiast wołać: "jak żyć panie...jak żyć"
dobra ludzina nie jest zła :mrgreen:
Do czego? :shock:
Do czego? :shock:
On już wie do czego!:shock:
Po twojemu to będzie: rzyci?
On już wie do czego!:shock:
Po twojemu to będzie: rzyci?
No ale jak tu się dobrać, jak rzici nie ma? :p
Rzić rzicią a żyć trzeba :)
Fotorelacja z akcji ratowania ... TOI TOI-a:
11052911053011053111053211053311052811053411053511 0536110537110538110539
Kurde, za monitor mi wisisz :mrgreen: Czytam z całą powagą "akcja ratowania" ... Jak dotarło to oparskałem monitor :mrgreen:
Toi toja uratowali, a czy jego zawartość też ??? :mrgreen:
Kurde, za monitor mi wisisz :mrgreen: Czytam z całą powagą "akcja ratowania" ... Jak dotarło to oparskałem monitor :mrgreen:
A pisałem: kup wycieraczki? Pisałem!
eeee.... będzie zabawnie jak taką akcję w Polsce się uda sfotografować...
A pisałem: kup wycieraczki? Pisałem!
Pisałeś. Kupię. Wreszcie kupię :mrgreen:
...
Ale popatrzcie, nawet ci faceci rechoczą przy robocie :D
Toi toja uratowali, a czy jego zawartość też ??? :mrgreen:Tą zawartość chyba wypłukało, bo to co wyciekało z niego w czasie wyciągania, to wyglądało na wodę z rzeczki.
Jak widać na ostatnim zdjęciu, nie całego TOI TOI-a uratowali :-P
Ale popatrzcie, nawet ci faceci rechoczą przy robocie :grin:Zebrani widzowie, w tym i ja, również :D
Tą zawartość chyba wypłukało, bo to co wyciekało z niego w czasie wyciągania, to wyglądało na wodę z rzeczki.
No i gość zabezpieczony przed skażeniem był podczas akcji :mrgreen: Jakby jeszcze mazgazkę założył, to by był full wypas :mrgreen:
Kurde, za monitor mi wisisz :mrgreen:Mam nadzieję, że to nie jest drogi sprzęt? :|
Uprzedź mnie jakby co, żebym zdążył wypełnić wniosek kredytowy :|
:mrgreen:
Ładne zdjęcia szczególnie miejskiej architektury. Ciekawie kadrujesz budynki.
Ładne zdjęcia szczególnie miejskiej architektury. Ciekawie kadrujesz budynki.
Kadruje, prostuje... on tak ma :D
Jakby tam ktoś był w środku, to by była dopiero dramaturgia. Widok byłby niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Najpierw skąpałby się w fekaliach, a potem umył w rzeczce :)
Ładne zdjęcia szczególnie miejskiej architektury. Ciekawie kadrujesz budynki.Dzięki :)
heheh :)
dobra relacja !!
przypomniała mi się akcja z miasteczka studenckiego AGH z Juwenaliów kilka dobrych lat temu...
gdy biedny skołowany student w juwenalia wszedł do TOI TOIa na środku miasteczka
a cudowni studenci długo nie myśląć wywalili TOI TOIa i jeszcze go poturlali ...
wyszedł nie bardzo zadowolony...
... cudowni studenci długo nie myśląć wywalili TOI TOIa i jeszcze go poturlali ... Mam nadzieję, że jednak w środku nikogo nie było, kiedy kilku (pewnie :roll:) "siłaczy", postanowiło się zmierzyć z biednym TOI TOI-em :-P
no właśnie był - zarówno człek biedny - studentem zwany, jak i resztki (że tak to delikatnie ujmę) jakie pozostawili po sobie inni studenci
więc kąpiel nie należała do najprzyjemniejszych w życiu owego biednego studenta
Mam nadzieję, że jednak w środku nikogo nie było ...no właśnie był ...Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Miałem na myśli:
"Mam nadzieję, że jednak w środku (tego wyciąganego z wody) nikogo nie było ...."
Heniu, piekły Cię ostatnio uszy?
Bo jak co jeszcze to pasożyty, albo uczulenie.
Bo jak co jeszcze to pasożyty, albo uczulenie.Pasożytów (przynajmniej w uszach) nie mam, uczulenia tez nie a uszy jakoś paliły :roll:
Kto mnie obgadywał? :evil:
...Kto mnie obgadywał? :evil:
Od obgadywania to się pryszcz na języku robi :-P
Od obgadywania to się pryszcz na języku robi :-PTemu, który obgaduje ;)
Od obgadywania to się pryszcz na języku robi :-P
Uhm.. teraz to się język nazywa.. . Lola jesteś bezpieczna. :grin:
Temu, który obgaduje ;)
A co Ty, jaka by była przyjemność w obgadywaniu ? :roll: - obgadywanemu się robi. Przynajmniej biedny wie, że ktoś mu tyłek myje
A co Ty, jaka by była przyjemność w obgadywaniu ?Przyjemność przyjemnością ale kara musi być :mrgreen:
Kto mnie obgadywał? :evil:Ja, hihihihi. A tak napoważnie będąc w Dubaju i patrząc na te drapacze chmur se o Tobie myslałam :grin:
... będąc w Dubaju i patrząc na te drapacze chmur se o Tobie myslałam :grin:Trza było nie myśleć tylko im zdjęcia cykać. Mam nadzieję, że coś pokażesz?
Trza było nie myśleć tylko im zdjęcia cykać. Mam nadzieję, że coś pokażesz?
Świntuch! :-D
Trza było nie myśleć tylko im zdjęcia cykać. Mam nadzieję, że coś pokażesz?
Coś pewnie się znajdzie ;) Oby nie krzywe :-P
Świntuch! :-DNo wiesz :lol::!:
Lola dawaj foty, Heniu naprostuje. :mrgreen:
A my podziwiać je będziemy.:shock:
No kto ma naprostowwąc jak nie nasz Głowny Prostownik TWA Ojcie Chrzesny :mrgreen: Niestety nie mam wielie tego. Budynki w Dubaju są ciężkie do cykania "z dołu" Mają takie jakby klosze co zaslanają budynku z bliska. A my z Heniem własnie takie lubimy ujęcia :|
No wiesz :lol::!:
No.. wiem.:mrgreen:
No kto ma naprostowwąc jak nie nasz Głowny Prostownik TWA Ojcie Chrzesny :mrgreen: Niestety nie mam wielie tego. Budynki w Dubaju są ciężkie do cykania "z dołu" Mają takie jakby klosze co zaslanają budynku z bliska. A my z Heniem własnie takie lubimy ujęcia :|
A z góry się nie dało ??? :wink:
Wiem, trochę długie są, ale chcemy je zobaczyć. :-P :mrgreen:
A z góry się nie dało ??? :wink:
Wiem, trochę długie są, ale chcemy je zobaczyć. :-P :mrgreen:A to to akurat zobaczysz ;) Ze 124 piętra. Hades i Saboor już widzieli :-P:mrgreen:
A to to akurat zobaczysz ;) Ze 124 piętra. Hades i Saboor już widzieli :-P:mrgreen:
Nie strasz, ja mam lęk przestrzeni.:shock:
Nie strasz, ja mam lęk przestrzeni.:shock:Napewno nie takiego jak ja. Ale foty i tak zrobiłam :mrgreen:
P.S. Sorrrka Heniu za ten ot :???::oops:
Napewno nie takiego jak ja. Ale foty i tak zrobiłam :mrgreen:
Dawaj te foty, założę pampersa i pooglądam. :grin:
Ale foty i tak zrobiłam :mrgreen:Pokazuj, nie zważaj na Saboora :-P
Zaczynam przebierać niecierpliwie nóżkami :grin:
Pokazuj, nie zważaj na Saboora :-P
Zaczynam przebierać niecierpliwie nóżkami :grin:Pokażę, jutro może jakąś panoramkę wrzucę.
[QUOTE=helmuth;1056132
Zaczynam przebierać niecierpliwie nóżkami :grin:[/QUOTE]
Siku idzie ? :shock:
Siku idzie ? :shock:W moim wieku, jak siku idzie to się nie marnuje czasu na klepanie o tym w klawiaturę, tylko szybko się leci do toalety aby nie przeszło :-P
Siku idzie ? :shock:
W moim wieku, jak siku idzie to się nie marnuje czasu na klepanie o tym w klawiaturę, tylko szybko się leci do toalety aby nie przeszło :-P
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/08/laie_67-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif)
No dobra!
Pogadaliśmy, pośmialiśmy się a teraz wracamy do zdjęć! :mrgreen:
110710
no i to mnie sie podoba
mi też :)
I to bardzo
no i to mnie sie podoba
mi też :)
I to bardzo
Aleśmy zgodni.. .:grin:
Mnie też wyjątkowo przypadło. Ale wszystkim zamknąłeś z klasą usta...
Ale wszystkim zamknąłeś z klasą usta...No cóś... Ja się już nie odzywam, wybacz Heniu :???: A zdjęcie jak zwykle pierwsza klasa.
Dziękuję wszystkim. :)
Cóż za zgodność, aż mnie zatkało. Zobaczmy, czy w galerii też będzie taka jednomyślność :-P
Cóż za zgodność, aż mnie zatkało. Zobaczmy, czy w galerii też będzie taka jednomyślność :-P
Masz jakieś wątpliwości? :)
Ano mam- galerię ogląda wielu, którzy niekoniecznie są "fanami" architektury, za to są fanami oceniania ;)
Ano mam- galerię ogląda wielu, którzy niekoniecznie są "fanami" architektury, za to są fanami oceniania ;)
O to to to, dlatego omijam szerokim łukiem
Dziękuję wszystkim. :)
Też mi się podoba, ale ten pierdolnik z lewej strony budynku w lewym górnym rogu, bym wyciął. Wtedy będzie miód malina ;)
PS.
To żeby nie było, że wszyscy tylko kadzą ;)
Też mi się podoba, ale ten pierdolnik z lewej strony budynku w lewym górnym rogu, bym wyciął. Wtedy będzie miód malina ;)
PS.
To żeby nie było, że wszyscy tylko kadzą ;)
O jak fajnie że się zgadzamy... hihi
... ten pierdolnik z lewej strony budynku w lewym górnym rogu, bym wyciął.Żartujesz? On jest tam, niezbędny :-P
Żartujesz? On jest tam, niezbędny :-P
Pod względem budowlanym pewnie tak :D
Pod względem budowlanym pewnie tak :DTo naprawdę nieistotne.
Zostawiłem- znaczy jest niezbędny i tej wersji będę się trzymał :mrgreen:
A ja nie będę wciskał wazeliny jak przedpiścy. :evil:
...
...
...
Fajna fota Heniu. :mrgreen:
I słusznie, bo ja nie cierpię wazeliniarzy :evil:
Fajna fota Heniu. :mrgreen:Dziękuje :mrgreen:
No dobra!
Pogadaliśmy, pośmialiśmy się a teraz wracamy do zdjęć! :mrgreen:
110710
Robia wrazenie.
Wreszcie się udało, po kilku mniej udanych próbach.
Dzięki. :)
No i na koniec skręciłem sobie ... zdjęcie:
110776
"poczułem się urażony henry1" :-P , podoba mi się to piszę, że mi się podoba. A wazelinę mam.....
P.S.
:wink:
... podoba mi się to piszę, że mi się podoba.Eee, to to każdy potrafi!
Napisać, że się podoba, kiedy jest ohydne- to dopiero coś :mrgreen:
PS
Odwrotnie- też trzeba mieć jaja :-P
nareszcie coś na krzywo , fajne :wink:
"poczułem się urażony henry1" :-P , podoba mi się to piszę, że mi się podoba. A wazelinę mam.....
P.S.
:wink:
:shock::oops::mrgreen::mrgreen:
Ja to tak tylko na wesoło, mnie też się spodobała krystaliczna czystość foty.
:shock: Bomba, no co ja więcej mogę powiedzieć.
110776
Genialne, takie w stylu CzaRmaX'a, z dołożoną Twoją analityczną wnikliwością w linearność pokręconych linii paralelnie ku nieskończoności nieznośnie lekkiego bytu bieżącymi
(chyba bredzę...)
Krzywo!:roll:
... z (...) analityczną wnikliwością w linearność pokręconych linii paralelnie ku nieskończoności nieznośnie lekkiego bytu bieżącymi
(chyba bredzę...)Musiało wczoraj być ostro, skoro jeszcze Cię trzyma :mrgreen:
Krzywo!:roll:Jakoś tak mi się powyginało i nie mogłem sobie poradzić :???:
Jakoś tak mi się powyginało i nie mogłem sobie poradzić :???:
Żeby wicie, rozumicie: ostatni raz na ten czas było! Prostownik ma się trzymać w pionie, spać w poziomie a żreć łyżką, ruchem
posuwistym po skosie! Jasne?!
Żeby wicie, rozumicie: ostatni raz na ten czas było!No dobra już, dobra!
Złożę samokrytykę i będę już postępował zgodnie z jedynie słuszną linią, wytyczoną przez najzdrowszą, najsprawiedliwszą i najbardziej postępową siłą naszego TWA!
110785
Teraz dobrze?
No dobra już, dobra!
Złożę samokrytykę i będę już postępował zgodnie z jedynie słuszną linią, wytyczoną przez najzdrowszą, najsprawiedliwszą i najbardziej postępową siłą naszego TWA!
Teraz dobrze?
I tak trzymajcie Prostowniku, 300 % normy to nasza dewiza!
to ostatnie - to gdzie pstryknięte?
to ostatnie - to gdzie pstryknięte?We Frankfurcie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silver_Tower
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skyper
Mały koścółek z zewnątrz i od środka:
111289 111290 111291
Środek ciekawszy. Na zewnątrz ta barierka trochę psuje efekt i może w poziomie bym kadrował.
110776
świetne, czy to jeszcze zdjęcie czy już grafika ?
Dopracowane w każdym szczególe.
I to jest własnie to. Czasem pod takim sielskim widoczkiem na zewnątrz, w środku jest perełka.
Pięknie zrobiłeś.
Pierwszy raz widzę piętrowy zespół organowy. Ten dolny balkon to prawdopodobnie dla huru.
Ciekawe, kto był dawcą organów...
To zdjęcie (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=111291&d=1393105469)mi się spodobało.
Ciekawe, kto był dawcą organów...
To zdjęcie (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=111291&d=1393105469)mi się spodobało.
I jak je pozyskali, bez pavulonu... .:roll:
Przepiękne wnętrze pokazany w piękny sposób. Nie ma się czego czepić :-P
Mały koścółek z zewnątrz i od środka:
111289 111290 111291
Ad. 1299.jpg przydałoby się odszumić troszkę.
Ad. 1299.jpg przydałoby się odszumić troszkę.Zmień monitor albo idź do okulisty.
Edit: Masz plusa ode mnie. bo mnoe rozbawiłeś do łeż :mrgreen:
Zmień monitor albo idź do okulisty.
Posadzka i ławeczki "szumią" trochę. :grin:
Posadzka i ławeczki "szumią" trochę. :grin:Ńooooo, dzieciaki! Macie Olympusy co podobno szumią :wink:
Ńooooo, dzieciaki! Macie Olympusy co podobno szumią :wink:
A jak po dobrym winie szumi! :grin:
Posadzka i ławeczki "szumią" trochę. :grin:
Pewnie kościelny nie posprzątał.
Pewnie kościelny nie posprzątał.
Mszalnym się upoił. :)
Zmień monitor albo idź do okulisty.
Edit: Masz plusa ode mnie. bo mnoe rozbawiłeś do łeż :mrgreen:
Nie będę zmieniać monitoru, ani chodzić do okulisty. Nie imponują mi też plusy za rozbawanie. Wyrażam swoją opinię o zdjęciu, do czego mam prawo. Nikogo też przy tym nie obrażam.
p.s. Poza tym jestem kobietą, jeżeli Koleżankę to interesuje.
p.s. Poza tym jestem kobietą, jeżeli Kolegę to interesuje.
W dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym.
W dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym.
No niestety nie ;)
Chociaż są dwie pewne rzeczy: śmierć i płacenie podatków ;)
Chociaż są dwie pewne rzeczy: śmierć i płacenie podatków ;)
Też nie. Od tej drugiej wielu się miga :p
Dobra koniec OT :)
... jestem kobietą, jeżeli Koleżankę to interesuje.A ja jestem Wojtek i też mam 12 lat :-P
A poważnie, nie obrażaj się na moich gości. U mnie w wątku panuje dość swobodna atmosfera i nie zdarza się, żeby ktoś, kogoś pouczał. Przekomarzanki są na porządku dziennym.
Jeśli Ci się nie znudzi i będziesz tu częściej zaglądać- sama się przekonasz :)
Co do szumów, to masz rację. Jak to w E520, szumy przy słabym świetle, nawet przy ISO200 są już na tyle duże, że uważny obserwator je zauważy. Tu jednak wydaje mi się, że nie tyle szumy olka, co obróbka "wylazła". Zrobiłem wszystko, żeby jeszcze szumy podbić :oops:
edit
Wklejam drugą wersję
111429
Problem z kolorami- czy właściwie ustawiłem balans? :roll:
Problem z kolorami- czy właściwie ustawiłem balans? :roll:
Nie wiem, Ty tam byłeś, ja sobie to wziąłem na chłodno:
111431__111430
... ja sobie to wziąłem na chłodno:No nie wiem czy nie za chłodno :roll:
Nawet złoto zżółkło ;)
No nie wiem czy nie za chłodno :roll:
Nawet złoto zżółkło ;)
Nie było mnie tam, ale nałóż sobie jedno na drugie.
To ja coś tak pomiędzy
111435
To ja coś tak pomiędzy
111435
magentą zajeżdża :???:
Najlepsze byłyby szare ściany i brązowe ławki :-P
Najlepsze byłyby szare ściany i brązowe ławki :-P
No to czemu tak nie zrobicie??
Te marmurowe kolumny to lekko rozowe byc powinny.Chyba.Cos ala wrzos
No to czemu tak nie zrobicie??
Te marmurowe kolumny to lekko rozowe byc powinny.Chyba.Cos ala wrzos
Coś w tym kierunku?
111439
Te marmurowe kolumny to lekko rozowe byc powinny.Chyba.Cos ala wrzosBardziej brąz z odcieniem wrzosa.
Bardziej brąz z odcieniem wrzosa.
Aha.Juz wiem jaki to kolor.Dzieki za naprowadzenie.Strzelalem troche a to typowy barokowy kolor.
A ja jestem Wojtek i też mam 12 lat :-P
Jeśli Ci się nie znudzi i będziesz tu częściej zaglądać (...) :)
Cześć Wojtek :-P
Będę zaglądać, bo ciekawe rzeczy fotografujesz :)
BTW Fajnie, że tyle ciekawych rzeczy można "wyciągnąć" z Twojego zdjęcia :mrgreen:
magentą zajeżdża :???:
Nie wiem, u mnie tego nie ma. Musiałbym pokombinować z jakąś kalibracją.
helmuth, ja w sprawie technicznej. Ta fotka, nad którą pastwią się Koledzy do "pseudoHDR" czy po prostu RAW i suwaczki?
Ta fotka, nad którą pastwią się Koledzy do "pseudoHDR" czy po prostu RAW i suwaczki?Ani to, ani to. To "prawdziwy" HDR z trzech klatek.