Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
776 - za mała GO i dzioba mu Rozmazałeś(za co??):grin:
Dopiero od niedawna mam 70-300 i jeszcze nie opanowałem GO dla bliskich (drzewo jest oddalone ok 2,5m od okna) obiektów. Poza tym światło było marne i miałem wybór- albo przesłona albo ISO. Wybrałem przesłonę- okazało się że nie najlepiej :-P
777 - świetnie Złapałeś tego amatora śnieżnych kąpieli.:grin:
Wydaje mi się, że to nie kąpiel, tylko odgarnianie śniegu aby dostać się do pokarmu ale może się mylę :roll:
778 i 779 - co ten ptaszor kombinował? Coś w dziobie trzyma, tylko nie wiem co.W dziobie trzyma płatek zbożowy, wygrzebany spod śniegu. Podsypuję, żeby je "zachęcić" :grin:
Dopiero od niedawna mam 70-300 i jeszcze nie opanowałem GO dla bliskich (drzewo jest oddalone ok 2,5m od okna) obiektów.
Będziesz Miał z niego masę uciechy,:grin: może nowy wątek "helmuth'a szkiełko i oko".:mrgreen:
Witaj
Przysłona 7.1 - czasy ile bozia da ;)
Jeśli to możliwe poszukaj dalszego tła, karm słonecznikiem a będzie wiele ptaków. Drugie najfajniejsze.
Pzdr
...może nowy wątek "helmuth'a szkiełko i oko".:mrgreen: Wystarczy mi jeden wątek :wink:
Jeśli to możliwe poszukaj dalszego tła...Nie możliwe :-P
Drzewo rośnie przed oknem a ja z aparatem w tym oknie. Mogę tylko czekać aż któryś siądzie na odpowiedniej gałęzi :grin:
Dzięki za podpowiedź ze słonecznikiem. Ma być cały (w łupinkach) czy łuskany?
cały w łupinkach.
a masz dojście do gałęzi ? żeby gdzieś na obrzeżu zrobić im karmidełko ?
pzdr
Niestety nie mam dojścia. Jak to wygląda, widać w pierwszym załączniku. Udało mi się "zarzucić" kulę pokarmu na wysokości okna (po czterech próbach :-P). Jest kilka gałęzi, oddalonych nieco od środkowej gęstwiny i tam staram się podsypywać ziarno. Coś chyba z tego wyjdzie. Nie będą to takie cudeńka jak Twoje ale przynajmniej nie marznę :grin:
Na razie brakuje światła ale ćwiczę :wink:. Nie bardzo jeszcze wiem, jak się ustawić: czy czekać gdzie się ptaszek pokaże i tam go "łapać" czy raczej wybrać gałązkę i cierpliwie czekać aż tam usiądzie?
Jakie urocze ptaszki, biedne na zimie. 4. podoba mi się najbardziej :wink:
Helmuth do pelni sukcesu brakuje ci tylko swiatla z reszta sobie swietnie radzisz :grin:
Na razie brakuje światła ale ćwiczę :wink:.
To widać, znaczy że Ćwiczysz.:grin:
2 kapitalnie złapany, cały i wyraźny, no może troszkę go rozświetlić i pięknie.
Może tak:
Przed 41345 Po 41346
4 Poza dobrym kadrem, fota sytuacyjna kapitalna ... wygląda na przejedzonego tłuściocha.:mrgreen:
Ostatnie ptaszkowe bardzo ładnie złapane. Podawaj ptaszkom oprócz kuli sprasowane mieszanki ziaren są do kupienia w sklepach zoologicznych łatwo je podać jak nie masz karmnika, zwabisz w ten sposób inne ciekawe gatunki.
Podawaj ptaszkom oprócz kuli sprasowane mieszanki Mam, dokupiłem słonecznik, jak radził kasprzyk.
Na razie nie ma światła ale ćwiczę :grin:
Gdyby nie wspomniane przez ciebie swiatelko ptaszynka byla by superek , ladnie w kadrze.:grin:
Mam, dokupiłem słonecznik, jak radził kasprzyk.
Na razie nie ma światła ale ćwiczę :grin:
Ale spasiona ptaszyna, Oświetl ją trochę, przecież Umiesz:razz:
Oświetl ją trochę, przecież Umiesz:razz:Chyba wystawię lampę przez okno :-P
Chyba wystawię lampę przez okno :-P
Nie ma jak brak skrupułów - żarówa i po oczach/dziobie:-P
Eeee tam bedziesz biednemu ptaszkowi po dziobie walil ;)
Program zatrudnij do roboty :)
(szum wlazl, bo za male do obrobki)
Naprawdę, zrobiłem wszystko co umiałem.
Oryginał (ISO400) był tak ciemny, że już zaczynał wyłazić ten kolorowy szum i dlatego więcej nie rozjaśniałem. Muszę czekać na lepsze światło.
N Udało mi się "zarzucić" kulę pokarmu na wysokości okna (po czterech próbach :-P). Jest kilka gałęzi, oddalonych nieco od środkowej gęstwiny i tam staram się podsypywać ziarno. .... :grin:
No no proszę jeszcze jeden samarytanin. Sadzę , ze musisz trochę poczekać aż przekonają się do bezpiecznego karmnika, i na trochę sroższą zimę - będą musiały szukać by przetrwać ... Owocnych zimowych foto-łowów .
Początki są obiecujące...
A tak sobie "dłubałem" z internetową kamerką. :wink:
A tak sobie "dłubałem" z internetową kamerką. :wink:
No,fajnie wyszło,tak trochę z GW mi się kojarzy ale nie wiem czy to dobry trop. ;)
Pozdrawiam.
...trochę z GW mi się kojarzy...Nie wiem co masz na myśli (GW :roll:) ale nie próbowałem nic "małpować" :-P
Próbowałem "ukryć" kiepską jakość obrazka z kamerki i tak mi wyszło :grin:
Teraz następne zdjęcia ptaszków z "mojego" drzewa. Dalej brak światła, dlatego ISO800, duży otwór, długi czas i tylko rudzik wyszedł nieporuszony i w GO (za to na kiepskim tle). Przy okazji przekonałem się jak trudno "ustrzelić" sikorkę- strasznie toto ruchliwe :grin:
Helmuth krok po kroku i coraz lepiej ci te ptasiory wychodza.:wink:
Rudzik ladnie sie prezentuje na tle zielonych igielek.
Rudzik faktycznie niezły a z sikorkami też się męczyłem to wiem jakie są szybkie :-)
Piotr Grześ
7.12.10, 19:10
Rudzik bardzo dobry. W dobrym kierunku zmierzasz. Przyznasz, że to całkiem ciekawe wyzwanie, prawda?
coraz lepsze zdjecia ptaszkow, mnie tez rudzik najbardziej do gustu przypadl, ale czy nie kusilo Cie Helmuth, zeby go troche rozjasnic i ocieplic?:wink:
Rudzik superek..:grin::):)
Przyznasz, że to całkiem ciekawe wyzwanie, prawda?Nawet wędkowanie, wydaje mi się daje możliwość wyluzowania. Tu musisz być cały czas w gotowości, a i tak ptaszek jest szybszy albo siądzie nie tam gdzie byś chciał (lepsze światło, lepsze tło itp) :mrgreen:
...czy nie kusilo Cie Helmuth, zeby go troche rozjasnic i ocieplic?:wink:Ja go trochę ociepliłem, wydaje mi się dość "ciepły" ale może to kwestia kalibracji monitora? :roll:
Teraz następne zdjęcia ptaszków z "mojego" drzewa. Dalej brak światła, dlatego ISO800, duży otwór, długi czas i tylko rudzik wyszedł nieporuszony i w GO (za to na kiepskim tle). :grin:
Wiesz co? to jest kapitalne!! 781.jpg pierwsze wrażenie: skąd helmuth wytrzasnął ptaszora w akwarium??
To tło daje takie złudzenie, cudo!:grin:
...skąd helmuth wytrzasnął ptaszora w akwarium??Bo to z plastiku, postawiłem na wodorostach.
A co! Niech gupiki mają towarzystwo!
:mrgreen:
Cieszę się, że się podoba :wink:
Ja wolałbym mieć tło bardziej rozmyte ale rudzik usiadł akurat w takim miejscu :evil:
edit
Wstawiłem go do galerii- ciekawe, czy tam też się spodoba :roll:
Kapitalne te ptaszyny.
Ostatnio odwiedził mnie ten Rudzik ale właśnie słabe światło spowodowało, że odpuściłem sobie fotografowanie.
Helmuth coś z jakością nie tak na sikorce:roll:
Wiem, zauważyłem w czasie obróbki ale i tak wstawiłem :-P.
Jak pisałem sikorki są strasznie ruchliwe a ja miałem dość długi czas.
Dzisiaj zauważyłem, że siateczka w której jest kula pokarmu, jest jakaś poszarpana a sama kula jakaś się zrobiła mniejsza. Pomyślałem, że może sikorki zrobiły się żarłoczne ale żeby porwać siatkę :roll: (zał.1)
Wkrótce sprawa się wyjaśniła. Już wiem co to za żarłoczny "ptaszek" (zał.2) :grin:
Wiem, że jakość marna ale zdjęcia są tylko po to, żeby udokumentować sytuację :)
Już wiem co to za żarłoczny "ptaszek" (zał.2) :grin:
A to żeś panie "orła" upolował ;)
Teraz już masz go na głowie do końca zimy :)
Przerabane Helmuth, bo ten gryzon bedzie ci ptaszki odstraszal :???:
Teraz już masz go na głowie do końca zimy :)
Przerabane Helmuth, bo ten gryzon bedzie ci ptaszki odstraszal :???:
Nic z tego :evil:
Dzisiaj patrzę... i widzę- siatka rozerwana doszczętnie a kuli pokarmu nie ma, to po co ma przychodzić? :roll:
Przy okazji pytanie: czy odczekać jakiś czas z następną kulą czy dać sobie spokój do wiosny?
Póki co podsypuję słonecznik :-P
Oto kilka zmokłych kosek? kosic? :roll::-P
Przy okazji pytanie: czy odczekać jakiś czas z następną kulą czy dać sobie spokój do wiosny?
Kupic nastepna kule i wiatrowke.
A może jedna kula niżej dla gryzonia, niech się nią zajmie :wink: A wyżej dla ptaszków.
Aj tam, aj tam - wiatrówkę zaraz - myszowate też boskie stworzonko i też potrzebuje.
Foto fajne.
Pozdrawiam.
W zeszłym roku w domu zamieszkały ze mną myszy. Nie byłoby źle, chałupka pomieści wszystkich, ale gryzonie zaczeły się rozmnazać.
Byłam zmuszona nastawić łapki. Wyjmowanie myszy z takiej łapki, to nie jest miłe zajęcie.
Któregoś razu łapka złapała mysz za paluszki. Zrozumiałam że pod szafą jakaś batalia się toczy bo mysz próbując sie uwolnić robiła mnóstwo hałasu. Wyjęłam ją w końcu , uwolniłam łapkę podważając nożem i włożyłam mysz do słoika. Mysz miała sie nieźle. Razem z kromką chleba zaniosłam ją do kantorka na narzędzia. Od tamtej pory nie rozstawiam łapek. mam nadzieję, że nie skończę jak Popiel :wink:
Pozdrawiam Helmuth :grin:
Rudzik prześliczny a ten gryzoń to mi na szczurka zalatuje.
Witaj
Widzę że ptaszkiem'ami zaczynasz się bawić, nawet niezłe początki byłem u Ciebie dwa tygodnie temu ale nie miałem czasu się odezwać, przesiedzieliśmy 3dni na Grieshaimie ale kupiłem co trzeba :)
Pozdrawiam
P.S.
Powodzenia z ptaszkami.
A może jedna kula niżej dla gryzonia, niech się nią zajmie :wink: A wyżej dla ptaszków.To drzewo sięga drugiego piętra a kula wisiała na wysokości mojego okna (pierwsze piętro). Nie będę się wdrapywał, przedtem udało mi się "zarzucić" :-P
Od tamtej pory nie rozstawiam łapek. mam nadzieję, że nie skończę jak Popiel :wink:Też nie będę pod drzewem rozkładał pułapek :grin:
...ten gryzoń to mi na szczurka zalatuje.Mnie też, jak na myszkę był za duży :roll:
...byłem u Ciebie dwa tygodnie temu ale nie miałem czasu się odezwać...Może następnym razem znajdziesz trochę czasu to wypijemy jakieś niemieckie piwo a może nawet znowu pofotografujemy :grin:
To drzewo sięga drugiego piętra a kula wisiała na wysokości mojego okna (pierwsze piętro). Nie będę się wdrapywał, przedtem udało mi się "zarzucić" :-P
Też nie będę pod drzewem rozkładał pułapek :grin:
Mnie też, jak na myszkę był za duży :roll:
Może następnym razem znajdziesz trochę czasu to wypijemy jakieś niemieckie piwo a może nawet znowu pofotografujemy :grin:
Witam
Pewnie teraz to się tak wszystko działo szybko, na wiosnę będę na dłużej a piwo to wypijemy i polskie i niemieckie :)
Pozdrawiam.
Skorzystałem z tego, że napadało sporo śniegu (co we Frankfurcie nieczęsto się zdarza), wyszedłem z aparatem z domu.
Słońce co chwilę wyglądało zza chmur, świeży śnieg cieszył oko. Park w śniegu był tak piękny, że nie wiedziałem gdzie najpierw skierować obiektyw.
Nie trwało to jednak długo- zaczął padać tak gęsty śnieg, że schowałem głęboko aparat i uciekłem do domu :-P
Ostatnie bardzo malownicze- jakbys sie jeszcze pozbyl tego czegos niebieskiego, to bylbym gotow ocenic w galerii :)
PS
Siadales na tej laweczce? Nie zlapales wilka? ;)
Siadales na tej laweczce? Nie zlapales wilka? ;)Coś ty, to nie mój odcisk :grin:
Witaj
Helmuth - ale wilka i tak zlapales :grin: no wlasnie te dwie foty pierwsze jakos w te niebieskosc poszly ale moze ja ma zdezelowane oczy wiec na niebiesko widze , poza tym jestem po nocnym duzurze a to wiadomo roznie sie wtedy widzi. :wink:
ladna sesyjka.:):):)
...te dwie foty pierwsze jakos w te niebieskosc poszly...Ja się bałem, że raczej w czerwoność :)
Jedyna niebieskość, którą widzę, to prześwitujące przez gałęzie niebo (jeszcze było niebieskie) :D
Znowu popadało, tym razem jest lekki mróz. Jest więc szansa, że śnieg trochę poleży.
Aż się chce wyjść :grin:
Czwarte przykuło moją uwagę. Szkoda, że nie dało się szerzej :)
Piękny ten zimowy widoczek.
Witaj
No 4 fota swietna , w ogole super klimaty zimowe.:)
P.S.
Czerwonosc , Niebieskosc - pal licho z kolorkami w jakie wpadaja. :wink:
Pozdrawiam:)
Bardzo ładnie po naświetlane te kadry. Podoba mi się to ze strumieniem jak i nr 4 bo jest na nim czym odetchnąć ( chodź takie zdjęcia zawsze będą za wąskie :wink: ).
Czwarte strasznie mi się spodobało :wink: piękne, spokojne :)
Przynajmniej masz widoki :)
U mnie, po zimie 120-lecia, w tym roku jeszcze nie bylo sniegu.
Ale, ale - dochodza mnie sluchy, ze nawet lotnisko zamkneli w Twojej okolcy- az tak napadalo.
robert1088
19.12.10, 18:47
Zdecydowanie zdjęcie nr 4 duży plus
Cieszę się, że zimowe widoczki się spodobały :)
Takie widoki tu nie zdarzają się co roku. Tym razem było naprawdę pięknie, zimowo- śnieg i słońce.
Teraz kilka ptaków z okolicy:
mmm ale świetne :wink: gratuluję strzałów!
Jak Ty z tymi czaplami się dogadujesz ? Oswojone czy przekupione ? Ja chyba za brzydki jestem i skubane wieją na mój widok z pół kilometra :wink:
mmm ale świetne :wink: gratuluję strzałów!Dzięki :D
Jak Ty z tymi czaplami się dogadujesz ? Oswojone czy przekupione ? Ja się z nimi nie dogaduję.
One tu po prostu często są a ja staram się im nie przeszkadzać :-P
Po dłuższej przerwie, trzeba wątek odkurzyć :)
Stalowy Zeppelin
Po dłuższej przerwie, trzeba wątek odkurzyć :)
Stalowy Zeppelin
No bo juz sie zaczynalem martwic :)
Troche tu sie zakurzylo, ale juz widze zamiatasz ;)
Powiedz mi tylko: co miales za plecami?
Henryk, masz moze jakies ujecia bardziej detaliczne (detalowe:wink:) ? jakies skosy moze:) takie bardziej Helmuthowe:wink:
Henryk, masz moze jakies ujecia bardziej detaliczne (detalowe:wink:) ? jakies skosy moze:) takie bardziej Helmuthowe:wink:
no właśnie :grin: bo to mi nie podeszło :roll:
Troche tu sie zakurzylo, ale juz widze zamiatasz ;)
Powiedz mi tylko: co miales za plecami?Na razie zamiatam kurz w wątku :-P
Zeppelin stoi na pasie zieleni, między jezdniami ruchliwej (trzy pasy ruchu w każdym kierunku) ulicy. Za plecami miałem latarnię oświetlającą ten drugi pas.
Henryk, masz moze jakies ujecia bardziej detaliczne (detalowe:wink:) ?
no właśnie :grin: Był bardzo silny, porywisty wiatr i skutecznie mi wywiał z głowy pomysły innych ujęć :-P
Na razie zamiatam kurz w wątku :-P
Zeppelin stoi na pasie zieleni, między jezdniami ruchliwej (trzy pasy ruchu w każdym kierunku) ulicy. Za plecami miałem latarnię oświetlającą ten drugi pas.
Skoro z kazdej strony miales jakis balagan w kadrze, to pokaz ten obiekt od przodu - masz takie ujecie?
Skoro z kazdej strony miales jakis balagan w kadrze, to pokaz ten obiekt od przodu - masz takie ujecie?Niestety nie:
...silny, porywisty wiatr i skutecznie mi wywiał z głowy pomysły innych ujęć :-P
Na razie zamiatam kurz w wątku :-P
Był bardzo silny, porywisty wiatr i skutecznie mi wywiał z głowy pomysły innych ujęć :-P
No to musisz tam wrócić gdy będzie bezwietrznie :grin:
805 chyba wypadło najlepiej:grin:
o widzisz, lepiej jest:grin: 805 najlepiej wygląda:wink:
Pewnie wybrzydzam, ale wolalbym cos a'la ostatnie ale bardziej od dolu.
I zeby sterowiec wypelnil wiekszosc kadru- no i bez drzewa a kadrze.
Ale i tak Cie podziwiam za wole walki :)
Pewnie wybrzydzam, ale ... :)
Musiałbym się położyć na glebie, pod nisko ustawionym statywem i zabrać ze sobą piłę łańcuchową :grin:
PS
No dobra, drzewo wyciąłem bez piły :wink:
Teraz sie podoba :)
No i mam wyrzuty, ze cie zmusilem do ps'owania ;)
Palma mi odbija!
I to w różnych kolorach :grin:
Dalszy ciąg wieczornych wycieczek.
"Korona" Westend Tower i dwie jej wariacje- małż i UFO :D
Pamiętam tę budowlę :D 810a jest rewelacyjne ale gdyby udało się usunać ten budynek w tle było by MZ lepiej :grin:
To nie jest budynek w tle, tylko nadbudówka :)
Usunąłem ją z dolnego odbicia a na górze zostawiłem- taki "wyprysk" :wink:
Może jednak niepotrzebnie? :roll:
To nie jest budynek w tle, tylko nadbudówka :)
Usunąłem ją z dolnego odbicia a na górze zostawiłem- taki "wyprysk" :wink:
Może jednak niepotrzebnie? :roll:
Ilu oglądających-tyle zdań.
Myślę (no czasami się zdarza):mrgreen: że z nadbudówką jest ok. fota 810a jest świetna i dzięki temu pypciowi (nadbudówce) nie taka sterylna do obrzydliwości. Podoba się!
Aaa byłbym zapomniał! 806 trochę podciągnięte:
Twoje i takie moje widzimisię bo obiekt ciekawy i watro go wyeksponować
42998 42999
Fajne UFO i malz. Miales oko Helmucie :grin:
806 trochę podciągnięte:
...bo obiekt ciekawy i watro go wyeksponować
HDR-owałeś?
Trochę chyba za bardzo "pociągniętę". Za bardzo rdza rzuca się w oczy :-P
Masz jednak rację, obiekt wart pokazania. Wrócę tam jak się ociepli, wieczory będą dłuższe i będę miał więcej czasu na przymiarki :)
Igorra, Saboor i masakrer- dzięki za opinie o małżu i UFO
mi też się wydaje że za bardzo podciągnięte ;)
ale trochę pokombinować można :)
ogólnie fajny obiekt zarówno ten ostatni z nadbudówką jak i ten poprawiany przez Saboora
HDR-owałeś?
No prawie, to jedna z wtyczek PS'a, fakt przerysowałem ale odrobinkę.:wink:
Ciąg dalszy późnowieczornych spacerów.
Trafiłem w okolicę, która za dnia niczym szczególnym się nie wyróżnia. Za to wieczorem... bardzo ciekawie oświetlona :wink: (811) a potem nad Men (812)
Tak ciemno bylo, ze nic nie widac...? :shock::lol:
Już poświeciłem :-P
Owszem i to jak.
Po czerwonej dzielnicy sie w nocy wloczyles :wink:
To zupełny przypadek :oops:
To zupełny przypadek :oops:
Kusilo...:wink:
Tą ulicą było bliżej, taki skrót :-P
Skoro skrót, to OK. :-P
Druga fotka fajniejsza.
Druga fotka fajniejsza.
Też tak uważam :-P
W tym pierwszym chciałem pokazać kolorowe oświetlenie, nie kombinowałem nawet nic z kadrem :oops:
Nocny Kowboj z Ciebie Heniu :wink::grin:
Jeśli wieczorne to chyba wolę te o zachodzie niż w egipskich ciemnościach. Ale moze jeszcze odszczekam ? :)
Jeśli wieczorne to chyba wolę te o zachodzie niż w egipskich ciemnościach.Zgoda ale teraz zachody takie krótkie, trudno trafić :-P
To prawda i tak podziwiam Twoje zacięcie, mnie by tam w mróz nawet rózgą nie wygonił :)
Dzięki :)
A teraz- wiosną zapachniało :grin:
Od razu radośniej na duszy :wink:
Dokładnie, aż się uśmiechnęłam jak zobaczyłam zdjęcie. Ucieszyłam się że już gdzieś widać pierwsze oznaki wiosny. Jeszcze nie miałam przyjemności zobaczyć nic podobnego na własne oczy w tym roku. Zdjęcie bardzo fajne. Szkoda że nie robione od ziemi. Fajne światło ;)
Szkoda że nie robione od ziemi.Nie byłem przygotowany na położenie się na mokrej, rozmiękłej ziemi, udało mi się jedynie przyklęknąć :)
Zresztą zdjęcie miało mieć charakter wyłącznie informacyjny, że wiosna już blisko! :grin:
No jest informacyjnie. :) Ja w sobotę bazie sobie przywiozłam, więc potwierdzam - będzie wiosna!
Nocnych spacerów ciąg dalszy :)
Kraftwerk Westhafen (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52082) spodobał się w galerii, to jeszcze jeden nocny widoczek z nad Menu:
kristof1979
17.02.11, 17:21
Ja się nie znam , ale mi sie podoba.
Kurcze jaki tam maja porządek .
Nad Wisłą to pełno śmieci i psich kup po zimie widać.
Jaki czas naświetlania ustawiłeś ?
pozdrawiam
Tam nawet w zimę odśnieżali, bo to bulwar spacerowo- wypoczynkowy :-P
Parametry:ISO100, F22, 30sek.
Ładne, o której tam spacerowałeś - wygląda na bezludne ;)
pzdr
Helmus-przepraszam,ale bym troche wyostrzyl i szuma zmniejszyl.I zrobil tak,lub tak.
Muszę się walnąć w pierś! :oops:
Po Twojej ingerencji jest o niebo lepiej. Wybieram pierwszą wersję :)
Ładne, o której tam spacerowałeś - wygląda na bezludne ;)Było po 19 ale naprawdę było tam sporo biegających.
Przy czasie naświetlania 30sek, niewielu z nich zostało w kadrze :wink:
faktycznie Mirek wyklarował, wyostrzył, a Ty wyczesałeś joggingowców :)
pzdr
No to ostatnie ( na razie ;)) z "późnowieczornych" zdjęć.
Tym razem w zielonej tonacji :)
Świetne to odbicie wodze- takie spokojne...:wink:
Całkiem, całkiem. Bardzo ładnie Ci wychodzi nocny industrial.
No to ostatnie ( na razie ;)) z "późnowieczornych" zdjęć.
Tym razem w zielonej tonacji :)
Hmm ... Fajny kadr, tylko troszkę nazbyt ciemny, nie wydaje Ci się, że budynki zlewają się z tłem (niebem)?
Może by je trochę wyeksponować?
Fotka miła dla oka.:grin:
Całkiem udany ostatni kadr. Bardzo spokojny : ) Ale mam wrażenie, ze jest rzeczywiście nazbyt ciemno, aczkolwiek podoba mi się ze względu na fajny kadr : )
Fajny kadr, tylko troszkę nazbyt ciemny...
...mam wrażenie, ze jest rzeczywiście nazbyt ciemno...Zdaję sobie sprawę, że jest ciemno ale chciałem pokazać zielonkawe oświetlenie w budynkach. Przy jaśniejszym świetle mogło by nie być tak widoczne. Nie wiem, poczekam na dłuższe zmierzchy i spróbuję :)
Zdaję sobie sprawę, że jest ciemno ale chciałem pokazać zielonkawe oświetlenie w budynkach. Przy jaśniejszym świetle mogło by nie być tak widoczne. Nie wiem, poczekam na dłuższe zmierzchy i spróbuję :)
Mnie ta zieloność i ciemność się własnie podoba :wink:
Zdaję sobie sprawę, że jest ciemno ale chciałem pokazać zielonkawe oświetlenie w budynkach. :)
No to Ci się udało w 100%, bo poświata "alienowata" jest świetna!
Helmuth, przyznaj sie? Tez jestes zielony i masz antenki? :mrgreen:
Fajna fota z takim mietowym, albo jak powiedzial Saboor alienowatym nalotem.
Helmuth, przyznaj sie? Tez jestes zielony i masz antenki? :mrgreen:Czasem, na drugi dzień jestem bladozielony, a antenkę mam- na bereciku. Do tego jeszcze gumiaki :mrgreen:
Westhafen Tower w nocnym wydaniu wyśmienity. Podoba się.
Westhafen Tower ...
Eee! Znasz Frankfurt? :grin:
Ostatnie nocne calkiem swietne- daj do galerii, bo malo takich mamy :)
Mam pytanie natury osobistej- jak dlugo siedzisz w tej Germanii?
Eee! Znasz Frankfurt? :grin:
Akurat Frankfurt jest na liście miast które planuję zwiedzić w niedalekiej przyszłości w związku z tym zaopatrzyłem się w przewodniki i sobie studiuję. Westhafen Tower to dosyć charakterystyczny budynek, zwłaszcza struktura elewacji i sam kształt, poza tym jest na liście najwyższych bydynków w Niemczech na 51 pozycji. Pozdrawiam
Ostatnie nocne ...- daj do galerii, Sam chciałeś :-P
Westhafen Tower nocą (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52204)
Siędzę tu na stałe 3-4 lata. :roll:
Przedtem, ok. 2-ch lat, dzieliłem czas miedzy Polskę i Frankfurt
Akurat Frankfurt jest na liście miast które planuję zwiedzić w niedalekiej przyszłości ...
Daj znać jak już się zdecydujesz- chętnie oprowadzę :D
Kilka ptaszków z "mojego" drzewa:
lisiajamka1
26.02.11, 20:42
Wdzięczne Twoje ptaszki :wink:
A jak fajnie Ci pozują:grin:, piękne ta foty!
Wymiatasz tymi ptaszkami na drzewie.
lisiajamka1
26.02.11, 21:32
Oby Mirosławie nie zamiótł pod dywan. :grin: Ptaszki tym bardziej świerk
mogą się nie zmieścić:lol:
Pani kos, zięba, sikora no ładnie :)
Dzięki za miłe komentarze, nie spodziewałem się :oops:
kasprzyk> do Twoich im daleko chociaż mam bliżej- drzewo za oknem :-P
Tyle jest świetnych "ptaszków" w galerii :roll:
Jeśli Ty tak poważnie to jest mi podwójnie miło :wink:
Dzięki za miłe komentarze, nie spodziewałem się :oops:
Tyle jest świetnych "ptaszków" w galerii :roll:
Jeśli Ty tak poważnie to jest mi podwójnie miło :wink:
Tak,jest wiele.Jednak kazdy prawie siedzi na kawalku patyka.Kadry wszystkie bardzo podobne.Coraz ciezej zobaczyc kadr troche inny w innym otoczeniu.
To tak jak z portretem dzdzownicy,albo zrobisz portret,albo jakies nieprzyzwoite -ciezko rozroznic.
Jakieś inne te Twoje "wróble" od moich, a fotki pierwsza klasa.
Pozdrawiam AP.
Helmuth; dla mnie te Twoje ptaszorki są doskonałe. Świetnie oddałeś jak naprawdę to wygląda (u mnie identycznie okupuja tuje).
pozdrawiam
BP
Ptaszki swietnie wypatrzone i "ustrzelone"
Helmuth, co tak z nowym rokiem bierzesz się za żywą naturę? :-P I to jeszcze z dobrym skutkiem? Martwa Ci się znudziła, czy obfociłes już wszystko, co się dało?
Na martwą jeszcze przyjdzie pora. Na razie zimno i ponuro- wyjść się z domu nie chce. :???:
A ptaszki na drzewie tuż za oknem, nie trzeba z domu wychodzic :-P
Fajne ptaszory, Helmuth czy Ty je czasem nie łapiesz przez szybę? Intryguje mnie dziwny, podwójny bokeh gałązek. :-P
Nie zawsze ale bywa.
Kiedy mam zamknięte okno a zobaczę ładnego na gałęzi, to nie otwieram, żeby nie spłoszyć :-P
Pytałam, bo znam ten ból jak jestem u rodziców. :-P
Witam
Henryku dawaj zdjęcia jakiejś wiosny z Frankfurtu.
Pozdrawiam
Świetne kadry, świetne fotki.
Pozdrawiam.
...dawaj zdjęcia jakiejś wiosny z FrankfurtuChwilowo jestem "wyjechany" ale jak tylko wrócę, to zapoluje na wiosnę :grin:
Świetne kadry, świetne fotki.
Pozdrawiam.Dzieki :)
Henryczku, po dłuższej nieobecności wchodzę do Twojego wątku, a tu... ptaszki :shock: Ale piękne som :roll:
Pozdrawiam Cię bałdzo serdecznie :mrgreen:
E tam, nie tylko ptaszki. Zajrzyj dalej :wink:
E tam, nie tylko ptaszki. Zajrzyj dalej :wink:
Będę miała chwilkę to zajrzę :wink:
Trochę wiosny- obiecałem maj0nezowi :)
Wegetacja w Twoim "landzie" wyprzedza moją o 2 tygodnie, fajne kadry. Przyjemnie się robi jak widać wiosnę. Pozdrawiam
Witam
Nareszcie to jak u Ciebie już wiosna tu u nas też jest tuż tuż :)
Pozdrawiam
Fajny klimacik u Ciebie w wątku się zrobił, coś jak:
http://www.youtube.com/watch?v=XM2FSf5IQa8
:esystem2::esystem2::esystem2::esystem2:
Pazdrawlaju
Wiosna od wschodu? Wolę zwykłą, kalendarzową :-P
Żeby Lolita nie narzekała, że tylko ptaszki albo roślinki, trochę architektury:
Noo wraca Helmuth!!
To drugie fajne, a może tak:
44541
a może tak:
Abo tak-jak Helmut nie nakrzyczy:grin:Tam z tylu chyba ostre fajne swiatlo bylo,takie zlote jakby.
Tam z tylu chyba ostre fajne swiatlo bylo,takie zlote jakby.Masz rację :)
Zdjęcie było zrobione tuż po wschodzie słońca.
Miałem sporą zagwozdkę- w cieniach bardzo ciemno, w światłach bardzo jasno. Zrobiłem 3 naświetlenia (BKT z ręki) a przydało by się więcej ale nie miałem statywu. Wykonałem HDR. Chyba za mocno ściągnąłem nasycenie :roll:
Wersja Saboora bardziej mi odpowiada. U Ciebie nasycenie (szczególnie w cieniach) jakby za mocne. Pokombinuję jeszcze raz z HDR-em.
Zdjecia ptaszków z Twojego drzewa, rewelacyjne. jesli chodzi o architekturę to wersja Saboora najbardziej mi podchodzi.
Pozdrawiam
Zmobilizowales mnie- siadam do roboty- mam cala karte zaleglych fot.
Wiosna tez sie doczlapala i do mnie, ale jeszcze nie wybralem sie "na miasto" jak ty :)
Udalo ci sie kiedys wejsc do takiego opuszczonego budynku? Kiedys probowalem w swojej okolicy, ale nie dalo rady-caly parter byl zamurowany- dopiero od pierwszego pietra mozna bylo przez okno, ale nie dalem rady :)
Trochę poprawione
To Tobie chodzilo o pokazanie szczegolow w tych otworach okiennych?
Drzewo mnie przeszkadza jednak:grin:
Udalo ci sie kiedys wejsc do takiego opuszczonego budynku?Jako dzieciak oczywiście, byle ruina i musiałem tam wleźć :grin:
Teraz, jakoś nie próbowałem- nie ciągnie mnie w te rejony fotografii.
Nawiasem mówiąc, ten akurat budynek nie jest opuszczony. On jest w trakcie rozbiórki, więc wejście do niego jest raczej niemożliwe :wink:
To Tobie chodzilo o pokazanie szczegolow w tych otworach okiennych?No! Jakbyś blendą podświetlił :grin:
Ja jednak zostanę przy swojej wersji :grin:
Jeszcze jedno z tego wypadu:
Ale wysoko zadarles nosa przy ostatnim. :wink:
Fajne. Takie lubie.
lisiajamka1
22.03.11, 11:49
Ale wysoko zadarles nosa przy ostatnim. :wink:
Fajne. Takie lubie.
Nie dość że zadziera nosa, to jaką minę ma [avatar], jednak zdjęcia robi
doskonałe :)
Ale wysoko zadarles nosa przy ostatnim. :wink:Bo tam u góry, ciekawe rzeczy są :grin:
Bo tam u góry, ciekawe rzeczy są :grin:
Faktycznie! Widać jak, na jednym z ostatnich pięter, ktoś wygląda przez okno ;)
Ale co prawda to prawda, Twoje "architektoniczne" zdjęcia robią wrażenie :)
Żeby Lolita nie narzekała, że tylko ptaszki albo roślinki, trochę architektury:
O! Od rzeczy teraz gadasz. Nie, że by Twoje ptaszki i tegez mi się nie podobały :oops::wink: Ale wiesz, że ja jestem najwierniejszą fanką Twojej szuflady architektonicznej... cay jakoś tak :-P
Piekne te drapacze. Te dwie czarne kropki na srodkowym to serwis wysokosciowy?
Widać jak, na jednym z ostatnich pięter, ktoś wygląda przez okno ;)
Te dwie czarne kropki na srodkowym to serwis wysokosciowy?Faktycznie tam coś jest. Na innym ujęciu, tym z galerii
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/03/thumb_P3201507e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-52852)
też to widać. Nie mam pojęcia co to może być :roll:
Ale wiesz, że ja jestem najwierniejszą fanką Twojej szuflady architektonicznej... cay jakoś tak :-PZawstydzasz mnie :oops:
:grin:
Drapacze są niesamowite! Helmuth jak zwykle w formie :grin:
piękne! przypomniał mi się nawet mój pobyt we Frankfurcie :):):)
Helmuth- zadzierasz nosa jak nikt w tym watku ;)
Moja wizja:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/oly/robocze/P3201507-1.jpg)
Wizja masakry (masakrerki?-juz sie pogubilem- brzmi jakos obco ;) )
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/oly/robocze/P3201507-2.jpg)
Z przyjemnoscia stwierdzam, ze moje podoba mi sie mniej :)
Zebrałem to wszystko do kupy :grin:
Po uwadze k@czego o cięciu dołu, pomyślałem o trzech poziomach cięć. Nie pomyślałem o cięciu w pionie. W dwóch, "wymyślonych" przeze mnie poziomach, cięli Saboor i k@czy. Kompletnie się wyłamała masakrer (kobiety są nieprzewidywalne :-P).
Ja natomiast postanowiłem (gdybym miał poprawiać ;)) nie ciąć tylko trochę obrazek ponaciągać :grin:
Z ostatniej wrzuty wszystkie wersję mi leżą. Każda jest fajna ale z tym pomysłem na ponaciąganie to pojechałeś :-P Odlot :wink::!:
Witam
Kazde z tych ciec zmienia w jakims stopniu odbior zdjecia. Z mojego laickiego spojrzenia uwazam, ze oryginal mimo wszystko najprzedniejszy. Ewentualnie 2/5 i jego rozciagnieta wersja.
Pozdrawiam
Fajny pomysł z tym naciągiem, strzelistości nabrało jak flinta wójta na wielkanoc:grin:
Ma charrrakter
Zebrałem to wszystko do kupy :grin:
Po uwadze k@czego o cięciu dołu, pomyślałem o trzech poziomach cięć. Nie pomyślałem o cięciu w pionie. W dwóch, "wymyślonych" przeze mnie poziomach, cięli Saboor i k@czy. Kompletnie się wyłamała masakrer (kobiety są nieprzewidywalne :-P).
Helmucie, kobiecy punkt widzenia jest zawsze inny. :-P
My patrzymy w oczy ,a mezczyzni.....tez w oczy.... ale troche nizej :grin:
My patrzymy w oczy ,a mezczyzni.....tez w oczy.... ale troche nizej :grin:Niżej?
Dobra, niech będzie. Całkiem nisko, aż się położyłem :-P
a gdzież te wielkie wieżowce :wink: czuć wiosnę w Twoim wątku, pierwsze ujęcie podoba mi się najbardziej!
pozdrawiam
Pierwsze najprzedniejsze :), ale wole gdy podnosisz aparat ku niebiosom.
Pozdr
Nie można cały czas zadzierać głowy do góry bo kark zaboli. Czasem trzeba głowę opuścić :grin:
co racja to racja. Sesja ptaszkow z Twojego drzewa przypadla mi do gustu... fajne, ale...kurcze, no wole zadzieranie nosa :)
Ostatnie trochę NACIĄGANE ale całkiem fajne :lol::wink:
pojedynczy kadr wieżowca bardzo fajny, czyściutki.
Pozdrawiam wiosennie :grin:
Pozdrawiam wiosennie :grin:Miło Cię gościć, cieszę się, że zajrzałeś :)
Helmuth- zadzierasz nosa jak nikt w tym watku ;)
No bo to mój wątek, tu mogę sobie pozadzierać :-P
Sesja ptaszkow z Twojego drzewa przypadla mi do gustu...To może i ptaszki z mojej okolicy, też Ci się spodobają?
Jako zwolenniczce czystych i prostych kadrów, najbardziej podoba mi się ten pojedynczy wieżowiec (jak pocisk albo zeppelin). Wariacje z cięciami kojarzą mi się ze Skalnym Labiryntem w Górach Stołowych :D
Kwiotki miłe dla oka.
Wariacje z cięciami kojarzą mi się ze Skalnym Labiryntem w Górach Stołowych :D
Kwiotki miłe dla oka.Ooo! Ciekawe skojarzenie.
Ja się tam czuję jak na dnie głębokiego wąwozu- im głębiej, tym ciemniej :)
Ptaszki...pierwsza oraz piata fotka super.
hmmm... czyzby nie chcialo Ci sie Henryk posiedziec nad tym ostatnim zdjeciem i zredukowac przepaly na budynku po lewej?:wink: masz oryginal to pogmeraj:grin: mi z malym plikiem cos takiego wyszlo- wiem ze to nie jest och i ach, ale czas nie pozwala na dlubanine i walke z pikselami. Henryk, działaj:grin:
Ptaszory fajne. Z całej serii najbardziej mi się podoba kaczor na 837. A na 835 cosik mi się wydaję, że ostrość z deka uciekła na wodę :???:
Qrcze, Heniu... Ostatnie niby proste..., a krzywe :wink::-P
Ptaszory fajne. Z całej serii najbardziej mi się podoba kaczor na 837. A na 835 cosik mi się wydaję, że ostrość z deka uciekła na wodę :???:
Qrcze, Heniu... Ostatnie niby proste..., a krzywe :wink::-P
Pewnie taki zamysł architekta, coby się człek nie znudził. To jeden prosty, drugi krzywy a trzeci w poprzek.:grin::grin::grin:
lisiajamka1
31.03.11, 16:28
Na mnie największe wrażenie robi rozjuszony ptaszor z 835 :wink:
hmmm... czyzby nie chcialo Ci sie Henryk posiedziec nad tym ostatnim zdjeciem i zredukowac przepaly na budynku po lewej?:wink: masz oryginal to pogmeraj:grin: mi z malym plikiem cos takiego wyszlo- wiem ze to nie jest och i ach, ale czas nie pozwala na dlubanine i walke z pikselami. Henryk, działaj:grin:
I jak se bedziesz dlubac to wydlub asfalt w kolorze asfaltu.Tez se minutke podlubalem niecala:wink:
he he, nic kolorow nie ruszalem, nie mialem zamiaru, nie o to mi chodzilo:-P
Jestem pod wrazeniem Twojej okolicy. Ptaszory superowe zwlaszcza 834 i 837.
pozdr
hmmm... czyzby nie chcialo Ci sie Henryk posiedziec nad tym ostatnim zdjeciem i zredukowac przepaly na budynku po lewej?:wink:Już w rawie mam spore przepały. W tamtych warunkach, trudno prawidłowo naświetlić- mnie sioę nie udało. Było niedługo po wschodzie słońca. Szczyty budynków w ostrym świetle a w dole, między budynkami ciemno. Musiałbym HDR-a a nie miałem statywu.
Zdjęcie, mimo to wkleiłem dla zilustrowania mojej odpowiedzi bufetowej :wink:
I jak se bedziesz dlubac to wydlub asfalt w kolorze asfaltu.Tez se minutke podlubalem niecala:wink:Nie będę se dłubał ale Ty, całkiem niezły asfalt wydłubałeś (może ciut za czerwony :roll:)
A na 835 cosik mi się wydaję, że ostrość z deka uciekła na wodę :???:
Na mnie największe wrażenie robi rozjuszony ptaszor z 835 :wink: No właśnie!
Tak szybko płynął w moją stronę (co widać po wale wody spiętrzonej przed nim :)), że wypłynął mi z GO :-P
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i parę słów komentarza :grin:
Wypatrzyłem z samochodu taką piramidę, na dodatek z jakimiś dziwnymi rurami :roll:
Pojechałem tam z aparatem, wewnątrz jest kafeteria. Do czego te rury- nie wiem:
Do czego te rury- nie wiem:
Chyba do niczego, może to dla ozdoby albo... hmmm, to dziwactwo jakieś architekturne :wink: Architekci też lubią zioła jak widać :-P
Ciekawa konstrukcja :)
A te rury to mi wygladaja na klime- wentylatory pewnie.
A te rury to mi wygladaja na klime- wentylatory pewnie.
Eee tam, wentylatory. To taka regionalna atrakcja turystyczna: Wkładasz łeb do środka i Wrzeszczysz - echo .. echo ... echo ... a z rury - " Zamknij mordę ... zamknij mordę ..." :mrgreen:
Ale fota fajna i konstrukcja ciekawa.
A te rury to mi wygladaja na klime- wentylatory pewnie.Moje podejrzenia są podobne ale pewności żadnej :wink:
... a z rury - " Zamknij mordę ... zamknij mordę ..." Raczej "halt die Klappe!", przecież to we Frankfurcie :grin:
Jeszcze jedno ujęcie tych "rur"
A może to pompy ciepła;) tyle, że tej wielkości to zasilałyby kilka takich szklarni. Ciekawe budownictwo pokazujesz.
pzdr
Raczej "halt die Klappe!", przecież to we Frankfurcie :grin:
A nie czasem "halt die Schnauze":wink:
A może to pompy ciepła;) tyle, że tej wielkości to zasilałyby kilka takich szklarni.Obok jest spory szpital, więc może masz rację :roll:
A nie czasem "halt die Schnauze":wink:Chciałem delikatniej :-P
PS
Coś mi mówiło, że się odezwiesz :D
ladnie zaprojektowana wyntylacja czegos co jest ponizej.
ladnie zaprojektowana wyntylacja czegos co jest ponizej.
Jakoże jestem specem od wentylacji stanowczo zaprzeczę... Co jest poniżej? Bo to co na wierzchu potrzebuje jeden kanal wentylacyjny w systemie Promat, EI 60 w rozmiarach 60x60 w cantimetrach :wink::-P
P.S. Heniu, sorry, się powstrzymać nie mogłam :twisted:
Jakoże jestem specem od wentylacji stanowczo zaprzeczę... Co jest poniżej? Bo to co na wierzchu potrzebuje jeden kanal wentylacyjny w systemie Promat, EI 60 w rozmiarach 60x60 w cantimetrach :wink::-P
:twisted:
Specem nie jestem, ale podobne kominy kiedys projektowalem (podkresle kiedys). Dalej stawiam na wentylacje - parking, kuchnia, restauracja. Moje "napedzane" byly sila wiatru i temperatura, a te wygladaj na wentylacje wymuszana....ale...tylko helmuth moze to sprawdzic organoleptycznie:grin:
Do ozdoby te rurki to raczej nie sa. Ja tez stawiam na jakis typ wentylacji.
Czy ta kawiarenka to przypadkiem nie jest jakis zamaskowany bunkier :mrgreen:
Helmuth- wez tam nawrzucaj jakichs patykow.
Jak zachrzesci to musza byc wentylatory. Jak nie , to nie masz sie co martwic :mrgreen:
Jak zachrzesci to musza byc wentylatory. Jak nie , to nie masz sie co martwic :mrgreen:
A jak wybuchnie ? :mrgreen:
A jak wybuchnie ? :mrgreen:
Wtedy wykluczymy mozliwosc, ze to byla klima...
I helmuth bedzie sie staral o odszkodowanie za straty przekonawcze, bo byl swiecie przekonany, ze to klima....
Coraz bardziej zastanawiaja mnie te ruły. Moze jakbys przejezdzal jeszcze raz ... to może odkrylbys ta tajemnice...przy okazji oczywiscie :)
A jak wybuchnie ? :mrgreen:Przez pomysły k@czego musiałem się kilka dni ukrywać :-P
A poważnie, rury są zamknięte od góry, więc wrzucić do nich nic nie można. Żadnego szumu nie słyszałem ale to żaden dowód :roll:
Następne odbicie. Próbowałem się odwrócić i "strzelić" te budynki bezpośrednio ale nie ta perspektywa, nie ten kąt widzenia obiektywu i w ogóle nie to ;):
kurcze, ruł ulubionych nie widze w odbiciu..., ale to moze zaleta weekendu:lol:
troszke mi lampa stojaca nie pasi, ale to oczywiscie rzecz gustu.
Pewnie gdyby nie ta lampa, nie zrobiłbym tej fotki :wink:
Fajne odbicie, trzeba było ten słupek (lampę?) usunąć. :cool:
Calkiem fajne to odbicie Helmuth, gdyby nie ten slup jak juz wczesniej slusznie zauwazono.
Nie mogles zrobic jakiejs sztuczki i sie go pozbyc...:wink:
Calkiem fajne to odbicie Helmuth, gdyby nie ten slup jak juz wczesniej slusznie zauwazono.
Nie mogles zrobic jakiejs sztuczki i sie go pozbyc...:wink:
Ze słupem nie jest tak złe, ale płaszczyzna ucieka, może by ją troszeczkę podprostować?
Pozdrawiam AP.
PS. Fajne ptaki pokazałeś - nieloty?
Powtórzę to, co już pisałem
Pewnie gdyby nie ta lampa, nie zrobiłbym tej fotki :wink:Ta lampa ma tam być :wink:
Pytanie tylko czy właśnie w tym miejscu. Może z lewej strony bardziej odcinałby się od samego odbicia? :roll:
Fajne ptaki pokazałeś - nieloty?Nieloty? O jakich ptakach myślisz? :roll:
Lampa nielot, nowy gatunek :mrgreen:
Przez pomysły k@czego musiałem się kilka dni ukrywać :-P
A poważnie, rury są zamknięte od góry, więc wrzucić do nich nic nie można. Żadnego szumu nie słyszałem ale to żaden dowód :roll:
Następne odbicie. Próbowałem się odwrócić i "strzelić" te budynki bezpośrednio ale nie ta perspektywa, nie ten kąt widzenia obiektywu i w ogóle nie to ;):
bardzo fajne zdjecie
kapitalny pomysl aby sfotografowac jeden obiekt tak aby pokazac odbicie innego
musze poszukac sobie czegos takiego w Poznaniu i powalczyc po patrzac na Twoje zdjecie mozna osiagnac ciekawy efekt
ciekawe czy dalo by sie zrobic to samo zdjecie przy ciut pozniejszej godzinie , wydaje mi sie ze gdyby bylo ciemniej to ta lapma bardziej by zdobila kadr no i odbity budynek w szkle bylby ciekawiej oswietlony (mam na mysli zapalone swiatla w oknach itp)
tylko nie wiem czy dalo by sie zbalansowac korzysci z wiekszej gry swiatlem z wada tego ze swiatla bylo by mniej
...ciekawe czy dalo by sie zrobic to samo zdjecie przy ciut pozniejszej godzinie , wydaje mi sie ze gdyby bylo ciemniej to ta lapma bardziej by zdobila kadr no i odbity budynek w szkle bylby ciekawiej oswietlony (mam na mysli zapalone swiatla w oknach itp)To jest pomysł! :)
Muszę przy okazji spróbować "nocnych" odbić.
To jest pomysł! :)
Muszę przy okazji spróbować "nocnych" odbić.
ciesze sie ze pomysl sie spodobal i ze moglem zrewanzowac sie za podpowiedzi z pionow i poziomow przy okazji moich golabkow na moscie ;-)
patrzac na Twoje zdjecia masz "dostep" do sporej liczby ciekawych budynkow wiec mysle ze niebawem zobaczymy jakies nocne odbicia
generalnie podoba mi sie pomysl fotografii odbitej albo tak jak jeden kolega z forum zrobil zdjecie makro kwiatka gdzie na platku byla kropla wody w ktorej bylo widac caly kwiatek
wlasnie w tej fotografi mi sie to podoba ze mamy jakby zdjecie w zdjeciu
i w pierwszej chwili patrzymy na glowny obiekt a po ulamku sekundy widzimy w nim jakby drugie zdjecie
jak znajde cos "szklanego" w Poznaniu tez postaram sie powalczyc z tematem bo widze ze mozna osiagnac ciekawe efekty
Mi się ostatnie podoba! I nic o lampie nie mówię :???::wink:
A może jeszcze masz jakieś inne ujęcie?
No, i czekam na nocne odbicia :grin:
A może jeszcze masz jakieś inne ujęcie?Tylko to jedno :oops:
Następne z odbiciem w tle. Która wersja lepsza? :roll:
lisiajamka1
11.04.11, 20:34
Kolorowa opcja bardziej do gustu mi przypadła.
Kolor, zdecydowanie kolor :grin:
Tylko to jedno :oops:
ja lubie blekity wiec kolor mi sie podoba , ale wydaje mi sie ze wersja B&W jest czytelniejsza
Dla mnie rowniez B&W bardziej pasuje.
a tak przy okazji jak juz rozmawiamy o tych odbiciach i pomyslach na fotki
dzisiaj wieczorem splodzilem kilka fotek ze statywu
ustawilem dlugi czas ok 10s i w czasie robienia zdjecia delikatnie ze stala predkoscia zmienilem ustawienie ogniskowej z 12 na 60 mm
wyszedl ciekawy efekt
czy moze bawiles sie Helmuth w takie cos ?
ja postaram sie jutro wrzucic gdzies jedna taka fotke , i ciekawy jestem co o tym sadzisz oraz co inni forumowicze mysla o takim czyms
ciekawe efekty wychodza tez przy dluzszych czasach o zmroku z ostroscia ustawiona odwrotnie niz powinna czyli zamiast prawidlowo nieskonczonosc to ustawiamy na 25 cm , bardzo ciekawie wtedy wygladaja swiatla
ew czy moge pokazac je w twoim watku ? latwiej bylo by dyskutowac
Następne z odbiciem w tle. Która wersja lepsza? :roll:\
Szczerze? Nie wiem... :???: Nie mogę się zdecydować :wink:
Tylko to jedno :oops:
Ta jest lepsza:grin::grin::grin:
...ustawilem dlugi czas ok 10s i w czasie robienia zdjecia delikatnie ze stala predkoscia zmienilem ustawienie ogniskowej z 12 na 60 mm
wyszedl ciekawy efekt
czy moze bawiles sie Helmuth w takie cos ?
To efekt znany pod nazwą "zoomowanie". Ja się w to nie bawiłem (jeszcze ;))
...ciekawe efekty wychodza tez przy dluzszych czasach o zmroku z ostroscia ustawiona odwrotnie niz powinna czyli zamiast prawidlowo nieskonczonosc to ustawiamy na 25 cm , bardzo ciekawie wtedy wygladaja swiatla
ew czy moge pokazac je w twoim watku ? latwiej bylo by dyskutowacMyślę, że to nienajlepszy pomysł.
Do mojego wątku nie wszyscy zaglądają, niektórzy pewnie wręcz omijają :-P
Załóż wątek o takiej obróbcę w dziale np "Porady dotyczące fotografii ", na pewno wiele osób tam zajrzy i wypowie się na temat tej techniki.
Ta jest lepsza:grin::grin::grin:Jak dla mnie, za bardzo w kierunku HDR-u.
Moje zdjęcie to jest HDR (z jednego kadru różnie wywołanego), tylko że w wersji "soft".
\
Szczerze? Nie wiem... :???: Nie mogę się zdecydować :wink:No właśnie! Ja też :-P
mnie nadal helmuth`owa kolorowa :)
Kurcze.. czuje sie rozerwany pomiedzy trzema wersjami....
Ale juz wiem !!!
Poprosze wersje Mirka w B&W !
Bez ludkow wyglada na jakis ladny rendering :)
Kurcze.. czuje sie rozerwany pomiedzy trzema wersjami....No to masz problem, jak już się poskładasz to wpadnij :grin:
No, i czekam na nocne odbicia :grin:No to nieśmiało podrzucam :-P
Nie myślałem, że to takie trudne. Budynek, w którym miałem ładne odbicie w dzień, po zmierzchu wygląda zupełnie inaczej. Pojawiają się światła wewnątrz, które powodują. że nie widać odbicia. Okazuje się, że trzeba znajdować odpowiedni budynek wieczorem i tu dodatkowa trudność: na znalezienie i sfotografowanie jest niewiele czasu. Szybko robi się za ciemne niebo. Nie ma czasu na zmianę miejsca. Trzeba znaleźć potencjalne miejsce, o odpowiedniej porze przyjść następnym razem i modlić się, żeby nie pojawiło się nowe oświetlenie wewnątrz które "zawali" całe zdjęcie :grin:.
Tu, ten sam budynek co w poście (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=710145&postcount=2960)2960
No sama nie wiem. Nocne odbicia to trudne wyzwanie, chociaz dla ciebie Helmuth nie na dlugo zapewne :wink:
W przypadku tej fotki dzienna wersja bardziej mi sie podoba.
W nocnej za duzo mocnych swiatel na pierwszym pietrze.
To pewnie wina jakiegos prezesa ktory flirtuje z sekretarka po nocach :mrgreen:
W nocnej za duzo mocnych swiatel na pierwszym pietrze.
To pewnie wina jakiegos prezesa ktory flirtuje z sekretarka po nocach :mrgreen:O tym właśnie pisałem. Trudno przewidzieć w dzień, które pomieszczenie prezes sobie upatrzy na wieczorne igraszki :grin:
Światła latarń, cienie ludzi przedmiotów- to bardziej by do mnie przemawiało, wziąłeś na warsztat trudny temat :)
No to nieśmiało podrzucam :-P
Nie myślałem, że to takie trudne.
Faktycznie, patrząc na to nocne ujęcie widać, że nie jest to łatwe.
To pewnie wina jakiegos prezesa ktory flirtuje z sekretarka po nocach :mrgreen:
Jako sekretarka Prezesa powiem krótko... Mogło tak być :-P
No to masz problem, jak już się poskładasz to wpadnij :grin:No to nieśmiało podrzucam :-P
Nie myślałem, że to takie trudne. Budynek, w którym miałem ładne odbicie w dzień, po zmierzchu wygląda zupełnie inaczej. Pojawiają się światła wewnątrz, które powodują. że nie widać odbicia. Okazuje się, że trzeba znajdować odpowiedni budynek wieczorem i tu dodatkowa trudność: na znalezienie i sfotografowanie jest niewiele czasu. Szybko robi się za ciemne niebo. Nie ma czasu na zmianę miejsca. Trzeba znaleźć potencjalne miejsce, o odpowiedniej porze przyjść następnym razem i modlić się, żeby nie pojawiło się nowe oświetlenie wewnątrz które "zawali" całe zdjęcie :grin:.
Tu, ten sam budynek co w poście (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=710145&postcount=2960)2960
bardzo ladne zdjecie , podsuwajac niesmialo pomysl nie zdawalem sobie sprawy ze swiatla wewnatrz budynku popsuja odbicie
pozostaje szukanie innego bodunku albo maja dywersja na kablu zasilajacym budynek ;-)
... albo maja dywersja na kablu zasilajacym budynek ;-)Tylko jak znaleźć ten kabel? :roll::grin:
Tylko jak znaleźć ten kabel? :roll::grin:
Może wygooglować plany budynku? Albo ruski granacik do sterowni? Albo jak ten ten od szklanej pułapki - zdemolować połowę, reszta się wygasi sama ? A psiarnia i strażacy zapewnią niebiesko -pomarańczową iluminację.
Pozdrawiam AP.
PS. Fotka mi się podoba... Nawet taka jak jest.
Tylko jak znaleźć ten kabel? :roll::grin:
bardzo pozna wieczorowa pora :).....moze wszyscy pojda spac?
Niełatwo znaleźć odpowiedni budynek (odpowiednia elewacja, słabe lub w ogóle brak oświetlenia wewnątrz) w pobliżu tego, którego odbicie chciałbym sfotografować. Ważna jest również możliwość podejścia do tego budynku tak, aby całe odbicie mieściło się w elewacji i jeszcze dało się "złapać" w kadrze. Na razie wychodzi mi, że muszę podejść blisko szyby (wtedy odbicie nie mieści mi się w kadrze) albo stanąć na środku ulicy pełnej pędzących samochodów :-P.
Wybrałem sobie wielki budynek se szklaną elewacją. Wydawał mi się idealny- gdzieś powinienem złapać odpowiednie odbicie :)
Niestety po dokładniejszym obejrzeniu okazało się, że idealnie płaska, szklana elewacja jest od ok. 5-go piętra :mrgreen:
Fotki prezentujace budynki ze szklaną elewacją cool.
Niestety po dokładniejszym obejrzeniu okazało się, że idealnie płaska, szklana elewacja jest od ok. 5-go piętra :mrgreen:
To pozostaje Ci tylko spadochron ewentualnie zawisnąć na jakimś dżwigu :wink:
Ostatnie bardzo fajne. Z naciskiem na nocne odbicie :wink:
dobre foty, z większym naciskiem na ostatnie
pzdro
to drugie zdjecie bardzo klimatyczne
idealnie by bylo gdyby cala elewacja byla rowno oszklona
moze zrobmy liste takich szklanych budynkow co by kazdy mogl
poprobowac
jako dodatek lokalizacja kabla zasilajacego zeby zniwelowac zbedne
oswietlenie
a tak serio bardzo ladne te odbite fotki
Jeszcze z prób przy tym budynku
Jeszcze z prób przy tym budynku
Masz na czym poćwiczyć - pozazdrościć mogę - w tej próbie też wyszło świetnie. Bez tej szachownicy okienek do nieba zdjęcie nie byłoby tak ciekawe.
A tak na marginesie, nie wyprasza Cie z takich miejsc ochrona? Nie ma tego typu problemów?
Pozdrawiam AP.