PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

jolly
19.11.09, 23:30
Helmuth, no co ja mam powiedzieć? Widzę pionowe pasy. Po prawej stronie niebo jest tylko ciemniejsze, ale poza tym nic się nie zmieniło. :cry: Nie wiem, czy to kwestia obróbki. Może wstaw oryginał bez wiekszych ingerencji?

helmuth
20.11.09, 00:18
Może wstaw oryginał bez wiekszych ingerencji?Specjalnie dla Ciebie :)
Wywołany z RAW-a i przeskalowany.

jolly
20.11.09, 00:52
Hmmmm....no i jest to samo. Granatowe pasy i do tego taka kasza.. I chyba jednak tak wychodzi z aparatu.

JacekO
20.11.09, 01:02
A u mnie niebo czarne jak smoła i żadnych pasów ani plam. Ciekawe :roll:

grizz
20.11.09, 01:11
A u mnie niebo czarne jak smoła i żadnych pasów ani plam. Ciekawe :roll:

Monitor wyreguluj.

wylepiony
20.11.09, 01:15
Ja też mam niebieskie pasy. Tylko mnie się wydaje, że najzwyczajniej w świecie mamy inaczej lub "w ogóle" skalibrowane monitory.

Pozdrawiam
Wylepiony

jolly
20.11.09, 01:19
To na pewno. Chociażby jasność może być różna. Ale banding widać niestety.

JacekO
20.11.09, 04:26
Monitor trochę poprzestawiałem i faktycznie teraz są widoczne.
Dzięki za uwagę ale żeby zaraz "-" do reputacji.

helmuth
20.11.09, 10:20
Na jakiś czas mam dość nocnych zdjęć :evil:
Zdjęcia od świtu do zachodu, w nocy śpię :wink:

Igorra
20.11.09, 15:35
Ostatnie fajne :) Jakoś tak zapatrzyć się można... :) lubie takie zdjęcia :)

wylepiony
20.11.09, 16:49
Podoba mnie się, wzrok sam leci przez całe zdjęcie, nic dodać nic ująć. Gratuluję.

Pozdrawiam
Wylepiony

Ania_
20.11.09, 21:42
Jest ok, nie jest to tematyczna rewelacja, ale po prostu jest w porządku. Te kable przyciągają, to fakt... wzrok biegnie dalej i dalej.

Dawid
21.11.09, 01:21
562 msz bardzo udane :) Ładne niebo :)

wanilia
21.11.09, 01:57
Ostatnie z galerii bardzo przyjemne.
Słupy elektryczne byłyby jeszcze ciekawsze gdyby pierwszy był bliżej .
Serdecznie pozdrawiam :grin:

k@czy
21.11.09, 04:17
podeslij ostatnie nocne. ciekaw jestem w powiekszeniu tych szumow i moze sprawdze swoje umiejetnosci w odszumianiu :) ostatnio odszumialem czernie ze swojego z iso1600... gorzej juz byc nie moze... :)

Wiejo
21.11.09, 22:28
Ostatnie przyjemne z uwagi na barwy natury i motyw połaczonych drutami słupów.

szklarz
22.11.09, 21:43
Na ostatnim typowy Polski krajobraz gdzie nie patrzeć wszędzie druty.

helmuth
23.11.09, 16:42
Słupy elektryczne byłyby jeszcze ciekawsze gdyby pierwszy był bliżej .
Kombinowałem zacząć zdjęcie od słupa, ale wyszło mi, że miałbym większą część kadru zajętą przez słupy (głównie przez pierwszy) a tematem miała być linia energetyczna- druty :-P. W tej chwili, od LG narożnika, druty prowadzą przez znaczną część kadru do pierwszego słupa.
Może niepoprawnie, ale tak mi bardziej odpowiada :grin:

Na ostatnim typowy Polski krajobraz gdzie nie patrzeć wszędzie druty.Nie tylko polski, to akurat jest krajobraz Frankfurtu nad Menem :wink:
Dziękuję wszystkim, za odwiedziny i opinie
A teraz para mieszana :-P

masakrer
23.11.09, 17:06
Minimalistycznie. Wole Twoja architekture :wink:

helmuth
23.11.09, 17:18
Przyznasz chyba, że to dość niecodzienny obrazek :grin: Długo się przypatrywałem- leciały tak obok siebie aż po horyzont.

Wiejo
23.11.09, 19:48
Wygląda to jak eskorta lub jakaś asysta ale w kadrze ładnie ułożone, dające poczucie ruchu na tle niemal bezchmurnego nieba.

Dawid
23.11.09, 23:41
Wyścigi jakieś :) ?

helmuth
23.11.09, 23:48
Nie wygląda, różnica klas jest widoczna :) Cztero i dwusilnikowy? Raczej jak pisze Wiejo :grin:

helmuth
25.11.09, 21:13
Po moich ostatnich problemach, próbowałem kalibrować monitor. Ciekaw jestem Waszego zdania- czy nie za jasno/ciemno?

MeWash
25.11.09, 22:33
Wg mnie ze światłem jest ok. Ale ten budynek w tle... można by poprostować :-P

Igorra
25.11.09, 23:03
Fajny kontrast pomiędzy budynkami :) Kolory, ja tez myślę że jest ok :) nie za ciemno, za jasno tez nie :grin:

Lolita
25.11.09, 23:20
Ciekaw jestem Waszego zdania- czy nie za jasno/ciemno?

Nie za ciemno, nie za jasno ale... krzywo :mrgreen:

helmuth
25.11.09, 23:26
...ten budynek w tle... można by poprostować :-P

... krzywo :mrgreen:
Nic nie poradzę, projektant chyba był na kacu :wink:

Lolita
25.11.09, 23:29
Nic nie poradzę, projektant chyba był na kacu :wink:

Tak myślałam, że na projektanta zwalisz. A swoją drogą czekawa jestem czy wieżę w Pizie też byś prostował :-P

Dawid
25.11.09, 23:37
ten budynek w tle w kapitalny :) mnie się podoba :)

helmuth
25.11.09, 23:44
A swoją drogą czekawa jestem czy wieżę w Pizie też byś prostował :-PSamej wieży pewnie nie ale zdjęcie? Wszystko zależy od ilości alkoholu :mrgreen:

Lolita
25.11.09, 23:52
Samej wieży pewnie nie ale zdjęcie? Wszystko zależy od ilości alkoholu :mrgreen:

Hard jesteś! U mnie by się pewnie jeszcze bardziej wygięła :wink:

helmuth
26.11.09, 00:10
Nie mówię, że bym ją wyprostował ale po odpowiedniej dawce mógłbym wpaść na taki pomysł :wink:

Lolita
26.11.09, 00:12
Ha! Po odpowiedzniej dwace ja mam dziwniejsze pomysły :wink:

masakrer
26.11.09, 00:29
No to ja wam nie powiem jakie ja mam pomysly do dobrym drinku :-P
A fotka fajna, podoba mi sie takie zestawienie.

helmuth
26.11.09, 01:00
Ostanie (564) poszło do galerii :roll:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_P6140899e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40485)

K_Puchatek
26.11.09, 13:45
Świetne połączenie "starego" z nowym - ocena w galerii...
Pozdrawiam

Wiejo
26.11.09, 17:25
Najbardziej w tym zdjęciu podoba mi się zestawienie starej klasyki z ultra nowoczesną architekturą. Trudno się zdecydować w takim wydaniu które ładniejsze bo zarówno jedno jak i drugie przyciąga wzrok.

jolly
26.11.09, 21:33
Zestawienie fajne, ale jak dla mnie za dużo "się dzieje" na dole. No cóż, na to nie miałeś wpływu :wink:

helmuth
26.11.09, 22:42
... jak dla mnie za dużo "się dzieje" na dole.A ja się bałem, że ktoś mi zarzuci- pusto, żadnego życia :grin:
Swoją drogą, wyjaśnij mi, czego Twoim zdaniem jest na dole za dużo :roll:

jolly
26.11.09, 22:53
A ja się bałem, że ktoś mi zarzuci- pusto, żadnego życia :grin:
Swoją drogą, wyjaśnij mi, czego Twoim zdaniem jest na dole za dużo :roll:

Helmuth, no widziałabym w kadrze te dwa obiekty obok siebie w zupełnej pustce wokół, tak jak jest wyżej. Te budynki na dole z każdej strony, okalające wieżę i zasłaniające dół wieżowca tworzą pewien dysonans z tą czystą górą zdjęcia, gdzie jest tylko to zderzenie starego z nowym.
No ale tak jak napisałam wcześniej - nie masz wpływu na to, co tam stoi.

helmuth
26.11.09, 23:04
Te budynki na dole z każdej strony, okalające wieżę i zasłaniające dół wieżowca tworzą pewien dysonans z tą czystą górą zdjęcia, gdzie jest tylko to zderzenie starego z nowym. Teraz rozumiem :)
Wydaje mi się, że pokazanie tylko górnych fragmentów, gdzie są już tylko dwa typy architektury, było by trochę zbyt sterylne, zbyt abstrakcyjne. Takie pokazanie jak moje, mocno stawia na ziemi pierwszy plan.
Może jednak masz rację, muszę to kiedyś spróbować :-P

wanilia
26.11.09, 23:26
A mnie to ostatnie po oczach daje, zwłaszcza gdy wzrok skieruję na ten budynek z tyłu. Coś jest na rzeczy...
Pozdrawiam :grin:

helmuth
26.11.09, 23:41
A mnie to ostatnie po oczach daje, zwłaszcza gdy wzrok skieruję na ten budynek z tyłu. Coś jest na rzeczy...
Pewnie problem leży w konwersji do BW.
Wieża na pierwszym planie jest, (nie wiem :roll:) kawa z mlekiem(?) a wieżowiec w tle jest nowiutki- szkło i aluminium. Na tle jasnego, zachmurzonego nieba trochę ginie. Jeśli masz ochotę się pobawić, podrzucę Ci oryginał :grin:.

wanilia
26.11.09, 23:50
Marny ze mnie ekspert, ale jak masz chęć to podrzuć, pobawię się, weekend idzie :grin:

helmuth
29.11.09, 18:38
Dziś na spacerze bezczelnie podglądałem :-P
565

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_PB293876_90_95_96-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40581)

masakrer
29.11.09, 18:54
No to calkiem dobry z Ciebie podgladacz :-PUdane fotki.

jolly
29.11.09, 19:16
:lol::lol::lol: ubawiłam się tym setem.

helmuth
30.11.09, 20:46
Po prostu hotel :wink:
566

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/thumb_PB293825_1e-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40622)

jolly
30.11.09, 20:54
Helmuth, coś się stało niedobrego z ostrością, mz.

Wiejo
30.11.09, 21:46
Jak to u Ciebie świetnie wypatrzyłeś ciekawy motyw architektury który efektownie wyglada. Widoczne są jednak rozpłyniecia okien w połowie wyższego budynku oraz po lewej stronie pierwszego. Myślę, że to efekt prostowania albo usunięcia aberracji obiektywu.

helmuth
30.11.09, 23:28
Helmuth, coś się stało niedobrego z ostrością, mz.

Widoczne są jednak rozpłyniecia okien w połowie wyższego budynku oraz po lewej stronie pierwszego. Myślę, że to efekt prostowania albo usunięcia aberracji obiektywu.Jest to HDR z dwóch klatek z ręki, ale może rzeczywiście rozjechało się po prostowaniu? :roll:

Agulka
30.11.09, 23:41
Jest to HDR z dwóch klatek
Tak właśnie miałam zapytać, czy to przypadkiem nie hdr, bo na to wskazywało mi niebo, ale jakoś zmylił mnie dół zdjęcia, bo wyszedł taki bardzo klarowny.
Ale nie będę ukrywać, że trochę mnie zastanawia celowość tego hdra. Jeżeli ten zegar na zdjęciu pokazuje faktyczną godzinę zrobienia fotek, to chyba technika, którą zastosowałeś zbytnio nie poszerzyła zakresu tonalnego?
Wolałabym taki hdr na jakimś wieczornym, albo nocnym zdjęciu zobaczyć.

helmuth
1.12.09, 00:24
Niby środek dnia ale to już prawie zima, słońce nie dość, że nisko, to jeszcze ledwo zza chmur wygląda. Niebo prawie białe, chciałem HDR-em coś z niego wyciągnąć.

helmuth
1.12.09, 22:28
Schody w dwóch wersjach:

jolly
1.12.09, 22:37
Niezłe schody, niezłe :wink: Chyba wolę wersję A.

NightCrawler
1.12.09, 22:39
pierwsza wersja bardziej mi się podoba :)

Lolita
1.12.09, 22:49
Też jestem za "A". Prosta prostota :wink:

masakrer
1.12.09, 23:05
No to sie wylamie, bo wole w kolorze.

helmuth
1.12.09, 23:42
No to sie wylamie, bo wole w kolorze.Wersję "b" bo w kolorze, czy może wersję "a" ale w kolorze?

Dawid
2.12.09, 00:16
Też jestem za :) Jest bardziej intrygująca ;)

Muminek
2.12.09, 00:21
Wersja A w kolorze byłaby chyba fajniejsza, wcześniejszy kontraścik starego z nowym fajnie wypatrzony.

masakrer
2.12.09, 00:42
Wersję "b" bo w kolorze, czy może wersję "a" ale w kolorze?

Wersje "B" tak jak jest.......w kolorze.

helmuth
2.12.09, 00:52
Wersja A w kolorze byłaby chyba fajniejsza,Czy ja wiem? :roll:
Na zdjęciu "a", jest prosta geometria i kolor MZ, nic tu nie wniesie. Może, gdyby było inne światło, kolory bardziej wyraziste. Swego czasu, proste, geometryczne "wzory" pokazał k@czy ale to były inne kolory inne światło.

Wersje "B" tak jak jest.......w kolorze.Sam się zastanawiam :roll: Gdyby nie te szyby i odbicia w nich. Gdyby zamiast szyb, była tam ściana. Wtedy, pewnie nie miałbym wątpliwości :wink:

helmuth
3.12.09, 08:42
Jedno z wielu okien:

Wiejo
3.12.09, 09:14
W schodach na pierwszym przemawia do mnie skromność i ład motywu brakuje trochę rozświetlenia. Drugie wnosi sporo wiecej elementów zarówno po skosie jak i w pionie i poziomie tak, że trudniej z przekazem bo wszystko zdaje się być istotne. Okienna ściana idę do galerii kliknąć świetne.

Dawid
3.12.09, 18:21
Super te okna :)

k@czy
3.12.09, 19:17
noooooo panie :) napracowales sie troche z tymi okienkami, co?
w moim ulubionym stylu - swietne jest.
ide ocenic do galerii- mnie sie bardzo :)
pzdr

Lolita
3.12.09, 19:25
Jedno z wielu okien:

Bardzo super świetne te okna :wink:
Ocena w galerii.
P.S. Jednak tą szufladkę lubisz najbardziej :mrgreen:

k@czy
3.12.09, 19:41
...Jednak tą szufladkę lubisz najbardziej :mrgreen:
ty no :) bo ona fajna jest, nie? :mrgreen:

helmuth
3.12.09, 19:48
Dzięki za odwiedziny i tyle miłych słów.

P.S. Jednak tą szufladkę lubisz najbardziej :mrgreen:

ty no :) bo ona fajna jest, nie? :mrgreen:
No nieźle się w niej czuję ale ciągnie też do innych! :mrgreen:

Wiejo
3.12.09, 23:42
Helmuth wybacz moje klaprawe oczy rano nie dostrzegły w pełni walorów Twojego ostatniego zdjęcia i kliknęłem cztery gwiazdki zamiast należnych mu pieć bo to naprawdę wysoki poziom który masę pracy kosztował.

helmuth
4.12.09, 00:49
Ależ, nie rób sobie wyrzutów :wink:
Nieważne numerki (następnym razem dasz 5 :-P), cieszę się, że Ci się podoba.

wanilia
4.12.09, 00:57
Helmuth ostatnie naprawdę świetne (podobne pomiętam u kaczego) niemniej rewelka, dodam drobiazg, że moje oczy dostrzegają pewne rozmycie muru jakie czasem zdarza sie po odszumianiu. Nie wpływa to jednak na niewątpliwą plastyczność kadru , ze nie podkreślę już geometrii.
Wybacz mi napomykanie o takich drobiazgach, ale może czasem taka podpowiedź na coś się przyda. Nie zmienia to faktu, ze lecę zostawić moją notę z przyjemnościa.
p.s. wybacz mi, że zwlekam z zadaniem którego się podjęłam ale wciagnęłam sie w kolejne wyzwanie, wierzę , ze nie masz mi za złe. Miłego wieczoru:grin:

helmuth
4.12.09, 01:08
Dzięki za uwagę o rozmyciu. Co prawda tego zdjęcia nie odszumiałem ale dość mocno prostowałem. Potem podciągnąłem kontrast lokalny, pewnie stąd te rozmycia o których piszesz.
Jeśli chodzi o zadanie, to nie poganiam :grin:. Będziesz miała czas i ochotę to zrobisz- ja się nigdzie nie wybieram, mam czas :mrgreen:

helmuth
4.12.09, 12:18
Kolejny "szczegół" architektoniczny

Ceat
4.12.09, 13:20
Pięknie. Zastanawiam się czy przydało by się może na dole dołożyć jeszcze jeden segment blachy (wtedy zgodzą się górne rogi z dolnym środkiem, ale wyjdą pocięte okna, no i będzie widać że troszkę nierówno)... Chyba Twoja wersja lepsza.

A okna (świetne!) powinny się zwać "Trzy z wielu okien"...

Lolita
4.12.09, 13:27
569... rewelacja :roll:
Nie przypadam za architekturą ale od tego zdjęcia nie mogę oderwać oczu :mrgreen:

helmuth
4.12.09, 13:41
...ale wyjdą pocięte okna, no i będzie widać że troszkę nierówno)... Chyba Twoja wersja lepsza.Nie wiem czy lepsza ale właśnie chciałem uniknąć tego o czym piszesz :)
Dzięki za sugestię tytułu do okien. Nazwę po prostu "trzy okna" :wink:

569...od tego zdjęcia nie mogę oderwać oczu :mrgreen:Czyżbyś sugerowała galerię? :-P
Po wczorajszych oknach, poprzeczka wisi wysoko :roll:

Lolita
4.12.09, 13:45
Czyżbyś sugerowała galerię? :-P
Po wczorajszych oknach, poprzeczka wisi wysoko :roll:

Właśnie sugeruję :mrgreen:

P.S. I nie pytaj, bo będziesz wstrząśnięty :-P

Agulka
4.12.09, 13:58
Też jestem za galerią.

wanilia
4.12.09, 14:17
Dla mnie też bomba :grin:
Zdjęcie bardziej przypomina grafikę komputerową niż fotografię. jak z programu do projektów. Nie wiem jak to obrobiłeś :roll:

JacekO
4.12.09, 14:34
Popieram dziewczyny. Myślę, że projektant tegoż budynku powinien nawiązać z Tobą współpracę.:grin:

helmuth
4.12.09, 14:41
No dobra, zaryzykuję galerię :grin:

Zdjęcie bardziej przypomina grafikę komputerową niż fotografię. jak z programu do projektów. Nie wiem jak to obrobiłeś :roll:Nie bardzo rozumiem o co chodzi :roll:
Obróbka typowa dla mnie : prostowanie, kadrowanie, drobna ingerencja w kolory (naprawdę drobna)- żadnej filozofii :wink:
Pewnie taka uroda tego budynku :-P
Dla porównania oryginał, przeskalowany i wyostrzony.

Dawid
6.12.09, 01:56
569 mi bardziej leży :) Lepiej przycięty jest msz :)

wanilia
6.12.09, 02:42
Przedziwny efekt- oryginał też przypomina projekt techniczny, zupełnie odrealniony. Nie umiem tego uzasadnić lepiej. Taki matrix :wink:

NightCrawler
6.12.09, 11:55
Helmuth - czym prostujesz zdjęcia?

helmuth
6.12.09, 13:17
569 mi bardziej leży :) Lepiej przycięty jest msz :)Zgadzam się, tym bardziej, że PB293926s jest wcale nie przycinany- wywołany i pomniejszony kadr prosto z matrycy :-P

Przedziwny efekt- oryginał też przypomina projekt techniczny, zupełnie odrealniony. Nie umiem tego uzasadnić lepiej. Taki matrix :wink:
Może to kwestia kolorystyki a może wybranego fragmentu? Zadnego odniesienia do otoczenia jakby wyrwany z rzeczywistości?

Helmuth - czym prostujesz zdjęcia?
Do obróbki zdjęć używam Gimp-a a tam jest takie narzędzie: Narzędzia > Narzędzia przekształcania > Perspektywa
Najpierw jednak staram się ustawić pion: Narzędzia > Narzędzia przekształcania > Obrót

helmuth
7.12.09, 17:28
Znowu fragment :)

jolly
7.12.09, 17:30
Fajna kompozycja, ale im wyżej tym mniej ostro.

NightCrawler
7.12.09, 17:31
Fajne, gdyby prawa góra nie była troszkę jaśniejsza to by było idealnie :)

wanilia
7.12.09, 17:32
Osobiście wolałabym ostre do samej góry, kadr natomiast rewelacyjny!:grin:

Mirek54
7.12.09, 17:33
Jedziesz ostro,czasem mnie korci zeby Ci zarzucic brak ostrosci w calym kadrze.Poprzeczke sobie wysoko postawiles,trzeba bedzie sie szczegolow czepiac:wink::grin:

helmuth
7.12.09, 19:54
Co do ostrości: tak, góra jest nieostra :) Tym razem to był taaaki wysoki budynek. że "końca nie widać" :-P.
Jedziesz ostro,czasem mnie korci zeby Ci zarzucic brak ostrosci w calym kadrze.Ooo! Witam, dawno Cię nie widziałem w moim wątku. Miło mi :)
Skoro Cię korci, ale nie zarzucasz, rozumiem, że nie uważasz tego za błąd :-P

...trzeba bedzie sie szczegolow czepiac:wink::grin:Popatrz! A NightCrawler już znalazł :mrgreen:
Fajne, gdyby prawa góra nie była troszkę jaśniejsza to by było idealnie :)
Dzięki wszystkim za opinie :)

wanilia
7.12.09, 19:59
Jedziesz ostro,czasem mnie korci zeby Ci zarzucic brak ostrosci w calym kadrze.Poprzeczke sobie wysoko postawiles,trzeba bedzie sie szczegolow czepiac:wink::grin:
A Miruś to lubi :wink:

Wiejo
7.12.09, 21:12
569- ładna wciągajaca forma z błękitnym odbiciem. 570- ciekawie ujeta strzelista architektura. Z tego poziomu robi wrażenie. Na temat ostrości to wydaje mi sie, ze te której użyłeś jest właściwa bo daje miarę i poczycie odległości.

Mirek54
7.12.09, 21:30
Co do ostrości: tak, góra jest nieostra :) Tym razem to był taaaki wysoki budynek. że "końca nie widać" :-P.Ooo! Witam, dawno Cię nie widziałem w moim wątku. Miło mi :)
Skoro Cię korci, ale nie zarzucasz, rozumiem, że nie uważasz tego za błąd :-P
Popatrz! A NightCrawler już znalazł :mrgreen:
Dzięki wszystkim za opinie :)

Bledem to nie jest-fizyki w optyce nie przeskoczysz.Chociaz jak pomyslisz to dasz rade.Tym co masz zrobisz fotke ostra w tym ujeciu od metra do nieskonczonosci.I wtedy zaczna sie pytania -Jak Ty taka GO uzyskales?

Ps. To,ze nie pisze nie znaczy,ze nie jestem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

A Miruś to lubi :wink:

Nie ,nie lubi.Jednak wie na co zwracaja uwage ci co akceptuja fotki do dalszego pokazywania.Niestaranny makijaz,paznokcie niedomalowane,kosmyk wlosow nie wte strone,wrzynajaca sie bielizna,buty na wysokim obcasie,gdzie pomiedzy stope a but wcisniesz rolke papieru.To te "drobnostki" na ktore wiekszosc z nas nie zwraca uwagi.

masakrer
7.12.09, 23:17
Dla mnie ostatnia w porzadku. Nie bede wiercic dziory w calym ,lubie Twoje foty i juz.

Dawid
7.12.09, 23:42
Jak dla mnie kadr świetny :) Ale góra rzeczywiście mogła by być jaśniejsza :)

NightCrawler
7.12.09, 23:50
Helmuth - chyba nie jesteś zły o tą jaśniejszą górę? Po prostu to jedyna rzecz jaka mi się rzuciła w oczy (choć wiem że to nie Twoja wina). Jakoś brak ostrości na końcu budynku mi w ogóle nie przeszkadza. Ehhh chyba się odzywać nie będę :(

helmuth
8.12.09, 00:11
Helmuth - chyba nie jesteś zły o tą jaśniejszą górę?... Ehhh chyba się odzywać nie będę :(Ani trochę, każdą uwagę traktuję poważnie. W każdej może być coś, co każe spojrzeć inaczej. Coś, czego sam nie widziałem wcześniej. Dlatego się odzywaj śmiało, nie będzie "minusów" :mrgreen:

JacekO
8.12.09, 00:22
Jak powiem, że ładne (ale naprawdę nie potrafię konkretnie powiedzieć dlaczego) to też mogę napisać?
I nie jestem z TWA.:grin:

helmuth
8.12.09, 00:29
Jak powiem, że ładne ...to też mogę napisać?
Zwłaszcza to! :mrgreen:

I nie jestem z TWA.:grin:Nie przejmuj się, i tak Ci to zarzucą w którymś momencie :wink:

k@czy
8.12.09, 06:05
kompozycja rzeczywiscie swietna, ale ta ucieczka z GO troche mi przeszkadza. to oczywiscie niuans :)
przy tej ogniskowej cieko ci bedzie "upchnac" takiego wielkoluda w GO. rozumiem, ze chciales miec gorna krawedz w kadrze i dlatego tak wyszlo. moze sprobuj zlapac ostrosc troche wyzej- wtedy niejako "rozciagniesz" GO do gory. zakladam oczywiscie, ze to nie jest crop z pelnego kadru. teoretycznie mogles przymknac o 3 dzialki zblizajac sie do granicy poruszenia, ale niewiele by ci to polepszylo. ciezko cos poradzic nie znajac otoczenia. powiedz tylko- to pelny kadr?

helmuth
8.12.09, 12:05
To nie jest oczywiści pełen kadr, sam wiesz, jak trudno trafić tego typu kadr przez wizjer :wink: Jest to jednak , co najmniej 95% pełnego kadru.
Oczywiście, mogłem przymknąć przesłonę, miałem zapas (1/640sek), miałbym wtedy wszystko ostre. Chciałem jednak sprawdzić jak to będzie wyglądało z "nieostrym końcem" :wink:

k@czy
8.12.09, 15:23
no niestety nie da sie przez wizjer ustawic wszystkiego tak jak trzeba :)

wanilia
8.12.09, 15:32
Czy to oznacza , ze masz też z ostrym?
Ja często przy takiej alternatywie wykonuję dwie fotki.

helmuth
8.12.09, 15:57
Niestety nie, ale wiem gdzie budynek stoi i że nie zanosi się na jego rychłą rozbiórkę :grin:
Mówiąc poważnie, słońce było nisko i góra budynku była mocniej oświetlona. Od zadzierania głowy, przy ustawiania kadru, rozbolał mnie kark. Nie miałem przekonania, że coś z tego będzie. Dlatego tylko jedna próba. Na zdjęciu, mimo nieostrości, widać granicę światło-cień.
Traktuję to zdjęcie jako próbę. Przy okazji, jak będzie dobra pogoda, mogę ten budynek dowolnie "obfotografować" :)

MeWash
9.12.09, 12:32
Przy okazji, jak będzie dobra pogoda, mogę ten budynek dowolnie "obfotografować" :)
Prosimy! :D

helmuth
9.12.09, 13:37
Obiecuję :)
A teraz cały budynek na końcu uliczki.

Agulka
9.12.09, 13:52
Fotka bardzo fajna, uliczka ładnie prowadzi wzrok, ale zastanawia mnie niebo.. Jest z tego samego zdjęcia? Bo górna część krawędzi tego szklanego budynku jakoś mnie tak nie przekonuje...

helmuth
9.12.09, 16:14
...górna część krawędzi tego szklanego budynku jakoś mnie tak nie przekonuje...Czy chodzi o ten niebieski budynek i co konkretnie Cię nie przekonuje? :wink:

Agulka
9.12.09, 17:50
Konkretnie to mnie nie przekonuje granica między niebem a budynkiem w tych zaznaczonych przeze mnie miejscach.
No i nie wiem, czy tak było, bo światło tak zagrało na krawędzi, czy jest to kwestia np. wyciągania z cieni budynków, czy może podmiany nieba. No tak się po prostu zastanawiam szukając dziury w całym ;)

jolly
9.12.09, 17:54
Tak, przyznam szczerze, że nad tym samym się zastanawiałam. Mi to wygląda na wklejone niebo. Ale może nie mam racji :wink: Pewnie rozwiejesz nasze watpliwości.
A poza tym bardzo przyjemny kadr, ładnie skomponowany.

helmuth
9.12.09, 19:10
Macie rację, niebo jest wklejone :oops:.
Pierwszy raz, robiłem taką "składankę". Miałem trzy takie same kadry z ręki, z różną ekspozycją (bracketing). Postanowiłem nie robić HDR-a tylko wybrać kadr gdzie lepiej naświetlone jest dół i wstawić niebo z kadru, gdzie wyszło najlepiej. Ponieważ kadry nie były dokładnie takie same ("z ręki"), musiałem je zgrywać na warstwach. Niestety, nie całkiem mi się to udało. Zgranie (dokładne) na warstwach, dwóch przesuniętych i skręconych względem siebie kadrów to jeszcze dla mnie za trudne :wink:

wanilia
9.12.09, 20:06
Zawsze musi być ten pierwszy raz. :grin:
To jak z szaleństwami w PS nie od razu ma się wyczucie , kiedy jest go dość.
Bardzo ważne jest aby przy "zapożyczaniu"nieba krawędzie budynków, drzew itd, nie różniły się konturami. Być może gdyby niebo było trochę jaśniejsze, a dodatkowo na krawędziach użyłbyś "sciemniania" nie dostrzeglibyśmy różnicy.:grin:

Agulka
9.12.09, 21:12
A ja jeszcze zapytam o bracketing: zmiana była dokonywana względem czasu czy przysłony? Który parametr był sztywny?

helmuth
9.12.09, 21:13
Po stu zdjęciach, dojdę do takiej wprawy jak w prostowaniu :mrgreen:
Agulka- trochę mnie zaskoczyłaś, musiałem zajrzeć do instrukcji :grin:. Ponieważ zdjęcie było robione w trybie M, więc zmiana czasu migawki.

Agulka
9.12.09, 21:34
To w takim razie lepiej. Bo wydaje mi się, że większe mogłyby być trudności z dopasowaniem nieba, gdybyś fotografował na S - zmieniałaby Ci się wartość przysłony i tym samym chyba ostrość krawędzi budynków. Tak mi się wydaje...

helmuth
10.12.09, 01:26
No to znowu mały fragment większej całości :)

k@czy
10.12.09, 07:23
wymiatasz panie, wymiatasz :) galeria :)

Dawid
10.12.09, 07:56
fajne przypomina pułki w sklepie :) kolejne świetne zdjęcie:)

Lolita
10.12.09, 12:45

Co tu dużo mówić? Bomba, doskonała, najdoskonalsza symetria:mrgreen:
Ocena w galerii :roll:

JacekO
10.12.09, 13:23

O przygotowujesz większą serię?:grin::wink: Ekstra.

helmuth
10.12.09, 13:47
O przygotowujesz większą serię?:grin::wink:Nie, pisząc "mały fragment większej całości", miałem na myśli mały fragment dużego budynku :grin:
PS
Dziękuję wszystkim za opinie :)

masakrer
10.12.09, 16:58
No prosze, jak zwykle taki skromny :-P Ciekawy kawalek.

helmuth
11.12.09, 20:32
No to dla odmiany pomnik z ptakami albo ptaki na pomniku :roll:

k@czy
11.12.09, 20:37
No to dla odmiany pomnik z gołębiami albo gołębie na pomniku :roll:

to jeszcze zrob z tego zagadke: "znajdz wszystkie ptaki na zdjeciu"
:mrgreen:

Lolita
11.12.09, 20:44
Helmuś, ale ten pomnik by pasował "chwilowo" do wątku humor, bo wiesz... Aktualnie toczy się spor o ptakach :-P

helmuth
11.12.09, 21:38
Dam do galerii z tytułem "ptaki na pomniku" :mrgreen:

helmuth
12.12.09, 21:20
Coś moje ptaki na pomniku (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40940) nie wybudziły żadnej reakcji :|:roll:

W podobnym stylu- rzeźba, ale tym razem na tle fragmentu architektury i małe jej fragmenty

waruga
12.12.09, 22:33
574. ciekawa "konstrukcja" rzezby....

masakrer
13.12.09, 00:23
Coś moje ptaki na pomniku (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40940) nie wybudziły żadnej reakcji :|:roll:

Chyba nas za bardzo przyzwyczailes do bardziej porywajacych fotek Helmuth, pewnie stad ta cisza......wiesz jak to jest na forum.......:wink:

k@czy
13.12.09, 03:16
no wiesz... rzezby to rzezby..... musi byc cos naprawde niebanalnego... :)

J.Graph
13.12.09, 03:42
A mi sie ta rzeźba podoba ...
Ale aż sie prosi o jakiś szary filtr i zabawe z wodą :)

helmuth
14.12.09, 18:33
No niestety- nie mam filtru szarego :|
No to mniejszy fragment (575) większej całości (576). Już był ten budynek, nocą i w szerszym kadrze (Tor West (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-40256)).

Ania_
14.12.09, 18:44
Co to za budynek? :) Całkiem ładne kadry.

Agulka
14.12.09, 18:48
No niestety- nie mam filtru szarego :|
A polar? Troszkę też by pomógł.

helmuth
14.12.09, 18:48
Co to za budynek? Wejście zachodnie (Tor West) na teren Targów we Frankfurcie.

JacekO
14.12.09, 18:49
Wycinek tj. 575 chyba ładniejszy(MZ) a budynek rzeczywiście ciekawy.:grin:

helmuth
14.12.09, 19:19
A polar? Troszkę też by pomógł.Chyba za mało, tam woda raczej kapie niż cieknie. Nie wiem, czy w ogóle dało by się coś ciekawego uzyskać. Może spróbuję jak się ociepli?

k@czy
14.12.09, 20:23
noooo :)
naroznik jest bardzo dobry-jest ksztalt i jest chwila zastanowienia. zadanie wykonane- w galerii powinno sie obronic :)
pzdr

lisiajamka1
14.12.09, 21:05
Moim zdaniem w 574 rzeźba za mało czytelna na tle architekury.

helmuth
14.12.09, 21:27
...w galerii powinno sie obronic :)Poszło, pod tytułem
kątościan kreskowany :-) (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41030)

JacekO
14.12.09, 21:30
i dobrze, że poszło.:grin:

Dawid
14.12.09, 23:11
Podoba mi się ten budynek jako budynek :) Ciekawy bardzo :) Fajnie pokazałeś te jego "kąty":)

NightCrawler
15.12.09, 00:22
Ciekawe, ale wierze że potrafisz z tego budynku więcej wyciągnąć.

helmuth
16.12.09, 19:58
Tak trochę op-art- owo :-P:

NightCrawler
16.12.09, 20:25
Fajne, fajnie oczy latają po całym zdjęciu.
BTW co to właściwie jest?

helmuth
16.12.09, 21:49
Fragment elewacji budynku z 576 :)

Muminek
16.12.09, 21:55
Ciekawie wyszła ta elewacja ale od patrzenia oczy bolą:)

NightCrawler
16.12.09, 22:57
Faktycznie, wiedziałem, że coś mi to przypomina a nie wpadłem na to żeby cofnąć się o jedną stronę :)

Dawid
16.12.09, 23:18
Od dłuższego wpatrywania się oczy szaleją:roll::lol::lol:

helmuth
17.12.09, 00:03
No dobra, coś przyjaźniejszego dla oczu :-P
578

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/12/thumb_PB293834e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41077)

masakrer
18.12.09, 01:00
Ostatnie faktycznie bardzo przyjemne dla oczu. Poprzednie to czysta ekstrawagancja wykonana na wysokim poziomie.:grin:

helmuth
18.12.09, 22:27
Zimno się zrobiło, wyjść się nie chce, to szperam po dysku :wink:

NightCrawler
18.12.09, 23:10
Fajne to ostatnie, grzeb dalej pewnie nie jedno jeszcze haddek ukrywa :)

Dawid
19.12.09, 00:49
Leniuchujesz :) Ja jutro idę zmierzyć się z aurą:)

Wiejo
19.12.09, 10:26
Na 571- ładnie prowadzi wzrok do efektownego budynku i podobnie mama wrażenie na 574 który jest odmienny w budowie ale zachowuje ten sam efekt. Rzeźba na 574a przyciąga uwagę i z przyjemnością się ogląda. Przy kadrach 575 i 576 czuję się u Ciebie jak w domu i w podświadomości mam to to chcę goszcząc w wątku. 577a swym ładem świetnie wprowadza chaos chociaż jedno wyklucza drugie sądzę, że jest to właśnie siła przyciągania oka.

k@czy
19.12.09, 20:36
Zimno się zrobiło, wyjść się nie chce, to szperam po dysku :wink:
znam ten bol :) ale przemoglem sie i polazilem troche po miescie - dysk do przejrzenia zostawiam sobie na starosc ;)

helmuth
19.12.09, 21:52
Spieszmy się z przeglądaniem dysku, tak często (często w najmniej wygodnym momencie) się psują :-P
A poważnie, nie dość, że zimno, to jeszcze nie ma śniegu ani słońca. Naprawdę się nie chce :|

masakrer
19.12.09, 23:32
Ze u Ciebie zimno Helmuth to mozna zrozumiec, ale u mnie o tej porze roku powinno byc w miare przyjemnie a tym czasem cala Hiszpania cierpi ogromny atak zimy. W prawdzie u mnie nie ma sniegu, ale za to leje i leje , do tego straszna zawierucha, ktora zafundowala nam prawie dwa dni bez pradu...:cry: Brak oswietlenia najmmniej mi przeszkadzal, przy swieczkach sobie poczytalam chociaz zimno bylo, ale kurka wodna dzien bez kompa to byla katastrofa......

helmuth
19.12.09, 23:40
Od kilku lat, tak zimno we Frankfurcie nie było, tak że też jestem zaskoczony :shock:
Kopania po dysku ciąg dalszy :wink:

Wiejo
20.12.09, 00:34
580a świetnie ułożyłeś w kadrze. Niby architektura ale jej elementy wprowadzają na zdjeciu jakis zadzior. Dwa pozostałe wprowadzają natomiast fajne złudzenia optyczne i chciałbym powiedzieć kolego Helmucie krzywo ale nic z tego prowadnica nie kłamie:grin:.

Koriolan
20.12.09, 00:40
masakrer: w Gdańsku jest -15 albo już nawet lepiej :))
helmuth: weź się w garść i chodu. Lubie Twoje poszukiwania formy w świecie "zastanym"

helmuth
20.12.09, 00:42
... chciałbym powiedzieć kolego Helmucie krzywo ale nic z tego prowadnica nie kłamie:grin:.Wiesz, że lubię prosto :wink:

Dawid
20.12.09, 01:14
Ostatnie mi się podoba :) Chyba najbardziej w "twoim stylu":-P

k@czy
20.12.09, 04:35
pierwsze z tej trojki najlepsze. za to za sprawa czystosci kadru :) nie ma tam wlazacych w kadr galezi i katy ladnie zagraly. wiem, ze nie powinienem sie wymadrzac, ale jakbys przyciemnil niebo (w strone granatu) to wygladaloby to jeszcze lepiej :) oczywiscie obroni sie w galerii :)

waruga
20.12.09, 17:09
Helmuth masz oko to tych fotek...wszystko od linijki i ekierki..:-)

JacekO
20.12.09, 22:15
Fajna seria. Zgadzam się z k@czym -"czystość kadru" stawia to zdjęcie na pierwszym miejscu. :grin:

masakrer
21.12.09, 01:49
masakrer: w Gdańsku jest -15 albo już nawet lepiej :))
No to na zlocie we Wroclawiu niezle mi tylek z zimna wytrzesie.........:-P
Sorry Helmuth, ze my tu tak gadu gadu o temperaturkach........wracajac do glownego tematu to dla mnie z tych ostatnich wygrzebanych na dysku fotek najlepsza jest pierwsza.
Szukaj dalej, na pewno masz dobre zapasy na zime :wink:

helmuth
23.12.09, 09:09
Podpatrzone w centrum handlowym:

JacekO
23.12.09, 09:12
Dobre. Chyba zakupy były za duże.:grin:

Wiejo
23.12.09, 09:20
Fajny cykl nazwałbym to wypatrzenie, przekonywanie, walka z rozsądkiem. Brakuje mi finału ale tylko wizualnego. Znajomość zagadnienia podszeptuje- kupione:grin:.

helmuth
23.12.09, 19:25
Brakuje mi finału ale tylko wizualnego. Znajomość zagadnienia podszeptuje- kupione:grin:.Zgadza się, nie ma finału.
Skoro jednak znasz zagadnienie, to wiesz jak to długo może trwać :wink: Nie starczyło mi cierpliwości, tak stać i czekać :-P
Nie wiem jak się skończyło :)

PS
Wszystkim odwiedzającym mój wątek, życzę wesołych, spokojnych i zdrowych świąt Bożego Narodzenia
Załączam akcencik Gwiazdkowo- fotograficzny :)

Dawid
24.12.09, 00:05
Pani mikołajowa też zdjęcia robi :) Dzięki i także wszystkiego naj :)

waruga
24.12.09, 00:59
Fajny ten akcenick.. dwa w jednym:-) Dzieki za zyczonka, Wesolych i Radosnych Swiat!

Wiejo
24.12.09, 08:49
Bardzo sympatyczne to ostatnie. Za życzenia dziekuje i zarazem również składami Ci do spełnienia słowa wesołych pogodnych Świąt i spełnienia marzeń w Nowym Roku.

jolly
24.12.09, 11:03
Helmuth, wszystkiego najlepszego! Zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia.

JacekO
24.12.09, 12:46
Przyłączę się do życzeń. Zdrowych i radosnych Świąt.:grin:

helmuth
3.01.10, 19:09
Witam i życzę wszystkiego najlepszego we właśnie rozpoczętym 2010 roku :grin:
Poza kilkoma zdjęciami "do albumu", nic nie "popełniłem"- pogoda nie zachęcała. Dopiero, na Noworoczny spacer zdecydowałem się zabrać aparat. Gdyby nie to, że byłem po sylwestrowych szaleństwach, zostawiłbym go w domu :wink:
Nie dość, że była spora mgła, to się rozpadało i musiałem aparat schować do torby. Jedno zdjęcie jednak mi się spodobało. Nie powiem które, ciekawe czy Wam się też któreś spodoba? :roll:

jolly
3.01.10, 19:21
Również wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

582 najmniej mi się podoba z tej trójki. 583 - ciekawy kadr. BW również tu świetnie pasuje. Natomiast 584 podoba mi się bardzo. Super wygląda ta droga w spowitych mgłą drzewach.

Muminek
3.01.10, 21:07
Podoba mi się klimacik na 584, wszystkiego dobrego na 2010, pozdrawiam

k@czy
3.01.10, 21:34
proste :)
582 ci sie podoba. od tego juz nie uciekniesz stary ;)
wszystkiego najjasniejszego :)

Wiejo
3.01.10, 21:35
Także samej pomyślności w Nowym Roku życzę.

Najbardziej podoba mi sie las gdzie ładnie oddałeś właściwy tej aurze klimat, niemal za równorzędne uważam drzewka we mgle i ich kształty fajnie przez nią uwypuklone Droga to ginie w oddali to we mgle też fajnie jednak z uwagi na brak soku w postaci barwy, kontrastu, jakiegoś czarnego odnośnika od powyższych i w tym zestawieniu odbiega.

chimol
3.01.10, 22:09
Zacznę od najlepszego, czyli nr 3 - podoba się jest klimat;
2 - za jasne wg mnie. Miało być mrocznie a dla mnie nie jest. Może trochę za jasne?
1 - nie przyciąga mojej uwagi. Pozdrawiam i najlepszego w Nowym Roku

helmuth
3.01.10, 22:47
proste :)
582 ci sie podoba. od tego juz nie uciekniesz stary ;)A to Cię zaskoczę :-P
Myślałem o umieszczeniu w galerii 583. Widzę jednak, że bardziej podoba się 584. Wydaje mi się, że jego jakość pozostawia wiele do życzenia, choć mnie też podoba się klimat na tym zdjęciu.
Fotki wkleiłem w kolejności ich robienia na spacerze. Dróżka ginąca we mgle, spodobała mi się nie tyle ze względu na kształt, co na ledwo widoczną we mgle, postać na końcu.

wanilia
3.01.10, 22:54
Mnie również 583 się podoba, 584 jest też ciekawe.
Brr... zimny to musiał być spacer!

Ciepło pozdrawiam w Nowym Roku :grin:

Dawid
3.01.10, 23:30
Mi się podoba zanikająca droga na 582 jak się przypatrzeć na końcu widać chyba człowieka :)

helmuth
4.01.10, 00:25
Mnie również 583 się podoba,...
Brr... zimny to musiał być spacer!

Ciepło pozdrawiam w Nowym Roku :grin:No dobra, drzewka we mgle (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41482)poszły do galerii :grin:
Spacer był nie tyle zimny (grzał nas jeszcze Noworoczny szampan :wink:) co mokry- rozpadało się na dobre.
Dziękuję i również najlepszego w Nowym :grin:

...jak się przypatrzeć na końcu widać chyba człowiekaDobrze widzisz, mijaliśmy go- wyglądał na "zdrowszego" od nas :wink:

Dawid
4.01.10, 00:29
Dlatego ta fotka mi się podoba :) Ten człowiek dodaje jej klimatu :)

JacekO
4.01.10, 09:21
Witam również w Nowym Roku i wszystkiego dobrego życzę.
Szczerze powiedziawszy to pomyślałem tak jak k@czy , prosty ładny kadr. Osobiście najbardziej podoba mi się 584 ale i pozostałe przyjemne w odbiorze.

masakrer
4.01.10, 22:48
Ja tez sie wpraszam po nowym roku do tego spacerku i przy okazji zycze Ci Helmucie wielu udanych fotek w 2010:grin:
Dla mnie 583 byla faworytka za kadr, natomiast 584 za klimat....lubie takie.
Widac, ze nie miales za duzego kaca, bo fotki calkiem przyzwoite :-P

helmuth
4.01.10, 22:49
...zycze Ci Helmucie wielu udanych fotek w 2010:grin:Dzieki za życzenia :)
No dobra, 584 poszło do galerii
Schwarzwald we mgle (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41502)
Zobaczymy czy innym też się spodoba? :roll:

helmuth
5.01.10, 23:11
Kilku osobom się spodobało :grin:
Ten tekst, skojarzył mi się, gdy zobaczyłem tuman śniegu za pociągiem:
"Pędzi pociąg z daleka, ma czerwone bufory
Wszystko równo wymiecie, co mu wlezie na tory"
Nie mogę się zdecydować- kolor czy B&W? :roll:

JacekO
5.01.10, 23:18
Kolor. (jeśli można wybierać). B&W kompletnie mi nie podchodzi.

marecki
5.01.10, 23:31
Kolor. (jeśli można wybierać). B&W kompletnie mi nie podchodzi.

Ja tam zupełnie odwrotnie :)

jolly
5.01.10, 23:32
Ja tam zupełnie odwrotnie :)

O tak, BW bardziej pasuje.

Agulka
5.01.10, 23:44
Mnie z kolei (;)) bardziej odpowiada czarno-białe. Obróbka jest bardziej wyrazista i no nie wiem... wbrew pozorom zdjęcie jesttakie jakby mniej smutne. Wiem, że dziwnie to brzmi, ale kolorowe zdjęcie w moim odczuciu podkreśla przez ten czerwony pociąg szarzyznę zimowego dnia, moja wyobraźnia - jako odbiorcy - nie ma żadnego pola do popisu; jest szaro i nijako i już. A b&w jakby takie oczywiste nie jest...
Nie wiem, czy dobrze, zrozumiale wyrażam swoje odczucia ;)
Ja jestem za czarno-białym.

No i abstrahując od kolorów tudzież ich braku - podoba mi się ten kadr, ładnie określona perspektywa ze zbiegającymi się liniami w mocnym punkcie.

MeWash
5.01.10, 23:47
Czerwony lepszy - mocny kontrast ale... mało widać, że pociąg pędzi :( Tuman śniegu - niby jest ale szkoda, że wagony nie są mocniej rozmyte.

Dawid
6.01.10, 00:01
Kolor na obniżonym nasyceniu czerwonego :)

wanilia
6.01.10, 00:46
Absolutnie i zdecydowanie kolor. Podoba mi się niezmiernie- z małym wyjątkiem- proszę wyprostować!:shock: :grin:

helmuth
6.01.10, 13:20
... mało widać, że pociąg pędzi :( Tuman śniegu - niby jest ale szkoda, że wagony nie są mocniej rozmyte.

Kolor na obniżonym nasyceniu czerwonego :)

...proszę wyprostować!:shock: :grin:Wedle życzenia :mrgreen:

kubi
6.01.10, 13:25
No no, to się kolega wykazał :) ;) super
Pozdrawiam

masakrer
6.01.10, 13:56
Ja zdcydowanie wole wersje w kolorze, ale wcale bym tego nasycenia z czerwonego nie sciagala...wrecz przeciwnie moze nawet bym bardziej podciagnela. Lubie takie kontrasty.:grin:

MeWash
6.01.10, 14:00
Wedle życzenia :mrgreen:

No brawo! Nie spodziewałem się, że dasz radę!
Teraz to nie tylko mistrz prostowania ale i rozpędzania pociągów!

Jakbyś mógł to poproszę by nie tylko DB tak szybko jeździły ale by nasze rodzime PKP też :D

JacekO
6.01.10, 14:14
..........Jakbyś mógł to poproszę by nie tylko DB tak szybko jeździły ale by nasze rodzime PKP też :D

No chyba już niedługo
http://biznes.onet.pl/deutsche-bahn-zainteresowany-przewozami-pasazerski,18490,3105496,1,news-detal

Niesamowita przemiana tej fotki. Gratulacje.

helmuth
6.01.10, 14:21
... wcale bym tego nasycenia z czerwonego nie sciagala...Ja też nie jestem "zachwycony", mnie to przypomina "kolorowankę", których zwolennikiem nie jestem.
Jeśli chodzi o prostowanie, to z ręką na sercu powiem, że nawet nie włączyłem siatki, żeby sprawdzić czy jest prosto. Nie czułem takiej potrzeby ale może tak mocno kojarzę się z "prostym", ze nie wypada aby cokolwiek na moich zdjęciach było krzywe? :-P
Natomiast rozmycie pociągu to jest to co mnie przekonuje. Pociąg nadjeżdżał, zobaczyłem śnieżny tuman i podjąłem decyzję. Ustawiłem światło, złapałem ostrość a na zmianę ISO (1600!) już nie starczyło czasu- pociąg i tak już uciekał z kadru. Ale jeszcze powtórzę zdjęcie, kiedy spadnie trochę świeżego śniegu :)

Niesamowita przemiana tej fotki. Gratulacje.Nie przesadzaj, widać, że rozmycie pociągu jest nienaturalne. :-P
Jeszcze jedna wersja z innym rozmyciem- pociąg bardzo pospieszny :mrgreen:

masakrer
6.01.10, 15:59
....no, no gdyby tak z wiekszym sniegim bylo to niczym Polar Expres :-P

wanilia
6.01.10, 20:00
Jeśli chodzi o prostowanie, to z ręką na sercu powiem, że nawet nie włączyłem siatki, żeby sprawdzić czy jest prosto. Nie czułem takiej potrzeby ale może tak mocno kojarzę się z "prostym", ze nie wypada aby cokolwiek na moich zdjęciach było krzywe? :-P

Jasne , jasne :wink:

Nie żebym sie czepiała, są zdjęcia gdzie krzywizna nie przeszkadza. Ale być może to z powodu pociągu, który mocno ciąży na prawej stronie kadru więc krzywizna od razu wpadła mi w oko.
Najlepszym się zdarza :-P:mrgreen:

Ten mocno rozpędzony też fajny, nie wiem , czy nie lepszy....?
Pozdrawiam :grin::grin::grin:

Muminek
6.01.10, 20:27
Bardzo pospieszny w kolorze najciekawszy dla mnie, nieźle zakombinowałeś

k@czy
6.01.10, 20:31
......pociąg bardzo pospieszny :mrgreen:

do galerii poprosze z tytulem "pociąg do prostowania" ;)

helmuth
6.01.10, 20:42
Mówisz i masz :grin:
pociąg do prostowania (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41547)

wanilia
6.01.10, 20:42
:lol::lol::lol:

JacekO
6.01.10, 21:16
.......Nie przesadzaj, widać, że rozmycie pociągu jest nienaturalne. :-P.......

Nie chodzi o to, że nie widać. "Niesamowita przemiana" to wypowiedź uwzględniająca moje umiejętności.:grin:

helmuth
6.01.10, 21:53
Tak sobie z nudów dłubię :-P
Też będziesz tak umiał, to naprawdę nic wielkiego. To tylko kwestia czasu :grin:
PS
Dzięki wszystkim za uwagi, które mnie zdopingowały do zabawy tym zdjęciem :)

Dawid
6.01.10, 23:34
Bardzo fajnie wyszło :) Eksperymenty "rozmyciowe" ciekawe :)

Lolita
7.01.10, 12:17
Ostatnie zdjęcia z pociągiem mi się bardzo podobają, a najbardziej wersja "bardzo pośpiesznego". Taka strzała japońska :wink:

MeWash
7.01.10, 22:21
Mówisz i masz :grin:
pociąg do prostowania (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-41547)
Komentarz w galerii! Swoją drogą szacunek za umiejętności.

helmuth
7.01.10, 22:29
...szacunek za umiejętności.Dziękuję :oops:
Żeby nie zaśmiecać wątku Agulki, powtórzę raz jeszcze u siebie

Po prostu lubię kiedy pion jest pionowo :mrgreen:
Powtarzam to wbrew temu(tej), od kogo dostałem za to -rep, z uzasadnieniem "nie musisz o tym przypominać w co drugim poście".
Będę to powtarzał zawsze, kiedy ja uznam to za stosowne :mrgreen:

wanilia
7.01.10, 23:58
Zgadzam się , tak trzymaj :grin:
że też ludziska nie mają innych problemów....

Agulka
8.01.10, 00:59
Też się z Tobą zgadzam w 100%. I z Wanilią też.

Monia86
8.01.10, 10:49
Dla mnie foteczka z krokusem jest ok :)

JacekO
8.01.10, 10:56
....Powtarzam to wbrew temu(tej), od kogo dostałem za to -rep, z uzasadnieniem "nie musisz o tym przypominać w co drugim poście".
Będę to powtarzał zawsze, kiedy ja uznam to za stosowne :mrgreen:

Zgadzam się z Tobą i popieram. :grin: Pion ma być pionowy.

Lolita
8.01.10, 11:39
Zgadzam się , tak trzymaj :grin:
że też ludziska nie mają innych problemów....

Też się z Tobą zgadzam w 100%. I z Wanilią też.

Ja też :wink:
P.S. Aha, i szansę, że to była "ona" maleją :mrgreen:

kubi
8.01.10, 12:13
helmuth - ja również podzielam Twoje zdanie :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
OT
Szanowna koleżanko/Szanowny kolego z Olyclubu. Jeżeli uważasz, że należę do jakiegoś TWA to jesteś w błędzie. Żyjemy w demokratycznym kraju, istnieje coś takiego jak wolność wypowiedzi. Za moją wypowiedź dostałem od Ciebie -rep. Nie podoba Ci się, że zgadzam się z helmuthem? Twoja sprawa. Masz do tego prawo. Ale z tym TWA to przesada.
EOT

Sorki helmuth, że w Twoim wątku.

wanilia
8.01.10, 14:58
ja też dostałam minusa :eek:
Jeśli komuś ulżyło... to niech ma....na zdrowie....

Kubi,nie łam się każdy do jednych wątków wpada chętniej a do inych mniej.... z jednymi chętniej dyskutuje z innymi mniej..... jak w życiu, nazywanie tego pogardliwie TWA to przeczenie samej idei takiego forum.

Zdrowo jest jeśli nadal potrafimy wskazać błędy jakie naszym zdaniem widzimy lub kiedy mamy inną wizja jakiegoś kadru. Mniej zdrowo jeśli nie potrafimy pod zdjęciem "kolegi" wstawić słabszej noty niż 4 albo przynajmniej wstrzymać się od głosu.

Ale tak czy inaczej ironizując "dobre TWA nie jest złe" :grin:
Fajnie budować jakieś znajomości, sympate na forum, gdyby nie relacje czysto ludzkie nie chciałoby mi się tu zaglądać.

Reasumując- chciałabym nazywać się TWA helmutha bo to fajny kolega jest :grin:

kubi
8.01.10, 15:11
Wanilia, -rep to ostatnia rzecz, dla której miałbym się łamać :wink:

Ale tak czy inaczej ironizując "dobre TWA nie jest złe" :grin:
Fajnie budować jakieś znajomości, sympate na forum, gdyby nie relacje czysto ludzkie nie chciałoby mi się tu zaglądać.

I otóż to ;) :esystem:
Pozdrawiam

NightCrawler
8.01.10, 15:16
Wy się tak nie adorujcie bo jakieś olybabytaliby z tego wyjdą ;) ;)

Lolita
8.01.10, 15:18
ja też dostałam minusa :eek:

Przebijam! Ja dostałam dwa :wink:

Jak byś chciała wiedzieć tez w TWA jestem :mrgreen:

grizz
8.01.10, 15:26
Uprzejmie prosi się o nie podbijanie sobie nawzajem rep.

Agulka
8.01.10, 15:33
To wychodzi na to, że ja też należę do twojego twa, Helmuth. I jeszcze dodam, że Wanilia to mądra kobieta. :)

helmuth
8.01.10, 15:33
Dzięki za wsparcie :grin:
Ja też dostałem drugi raz -rep, tym razem chyba od kogoś innego.
Za post (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=586290&postcount=1970), z uzasadnieniem: "obiecałem, za marudzenie o rep-". Czyli mamy coś takiego jak system reputacji ale nie wolno o tym "marudzić".
Żałosne :|

NightCrawler
8.01.10, 15:45
Chyba nawet przypominam sobie osobę i wątek w którym taka obietnica padła :)

helmuth
8.01.10, 16:28
Uprzejmie prosi się o nie podbijanie sobie nawzajem rep.Jak uprzejmie? Rozdając -rep?

masakrer
8.01.10, 16:58
Goraco sie tu zrobilo :wink: Ale poniewaz za zgoda Helmutha ja tez naleze do tego TWA wiec dodam, ze zgadzam sie z dziewczynami a zwlaszcza z Wanilia. Nie ma to jak wolnosc slowa :-P

grizz
8.01.10, 19:14
Ostrzegam. Zaraz polecą mandaty.

k@czy
8.01.10, 19:23
beze mnie sie tak bawicie? :)
1. proponuje slowo na literke "R" dodac do tych zakazanych i wtedy beda gwiazdki:mrgreen: a jak sa gwiazdki, to nie ma problemu.
2. pion ma byc pion i basta!
3. z poziomem moze byc roznie. ja na przyklad nieraz nie trzymam :mrgreen:
reasumujac:
MY PIONANIŚCI MUSIMY SIĘ TRZYMAĆ RAZEM!

helmuth
8.01.10, 21:03
Ostrzegam. Zaraz polecą mandaty. Fragment regulaminu forum:

1. Olympusclub.pl jest forum publicznym, ogólnodostępnym, przeznaczonym do wymiany opinii, informacji czy komentarzy. Każdy ma prawo zadać pytanie lub udzielić odpowiedzi zgodnie z niniejszym regulaminem, niezależnie od stopnia zaawansowania.
I jeszcze jeden:
5. Niedopuszczalne jest umieszczanie przez użytkowników na łamach forum.olympusclub.pl treści:
a) zawierających groźby,
b) propagujących przemoc,
c) sprzecznych z prawem (w tym wzywających do popełnienia przestępstw),
d) wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej i etnicznej,
e) obscenicznych,
f) obraźliwych,
g) wulgarnych,
h) oszczerczych,
i) uznanych powszechnie za naganne moralnie lub społecznie niewłaściwe,
j) stanowiących przekaz reklamowy,
k) szkalujących osoby publiczne,
l) obrażające ludzi i innych użytkowników tego forum.Czy możesz wskazać, za złamanie którego punktu chcesz "sypać" mandatami?

helmuth
8.01.10, 22:19
No dobra, wracam do zdjęć. Zrobione w tej samej okolicy co poprzednie:

Agulka
8.01.10, 22:35
Mogę pomarudzić?:-P Bo chciałabym zobaczyć to zdjęcie z absolutną symetrią, tak, żeby linie zbiegały się w samym środku kadru...

NightCrawler
8.01.10, 22:35
Do kitu... lewy słup jest o 0,5mm wyższy niż prawy ;)

A poważnie to bardzo dobrze wykonany jakże popularny temat :)

helmuth
8.01.10, 22:49
Do kitu... lewy słup jest o 0,5mm wyższy niż prawy ;)Gorzej- jest o 0,5 m bliżej torów niż lewy :grin:

... chciałabym zobaczyć to zdjęcie z absolutną symetrią, tak, żeby linie zbiegały się w samym środku kadru...O aż takiej symetrii nie pomyślałem :oops:

masakrer
8.01.10, 23:19
O aż takiej symetrii nie pomyślałem :oops:
No to wstydz sie,wstydz :-P
IMHO tak jak jest tez jest dobrze, wcale nie musi byc takie dosrodkowane.
Ale oczywiscie....pion w pionie i poziom w poziomie jak najbardziej:wink:

wanilia
9.01.10, 00:24
Dość blisko domu mam piękne tory kolejowe. Wciąż nie wybrałam się tam jeszcze na zdjecia. Gdybym to zrobiła z pewnością pierwszy byłby w takiej perdpektywie jak Twoja.. W tej kompozycji zbieżnej rzeczywiście przydałaby się taka idealna symetria bardziej niż gdziekolwiek.
Może żeby ominąć te słupy lepszym pomysłem byłby podobny kadr z perspektywy żabiej i z pominięciem góry słupów- tak kombinuję ?...
Mimo gdybania , poprawnie i przyjemnie :)

helmuth
9.01.10, 00:52
Może żeby ominąć te słupy lepszym pomysłem byłby podobny kadr z perspektywy żabiej i z pominięciem góry słupów- tak kombinuję ?...Tak sobie myślę, że gdyby chcieć pozbyć wysięgników, trzeba by po prostu uciąć górę słupów.
1. jak by wyglądały tak ucięte słupy
2. czy nagle, "znikąd" pojawiające się przewody trakcyjne, nie wyglądały by trochę dziwnie
Może wyjściem byłoby podejść kilka kroków w kierunku słupów, wówczas w sposób naturalny, zniknęłyby z kadru. Na takie rozwiązanie jednak nie zdecyduję się nigdy :wink:
Zdjęcie robiłem przechodząc przez przejazd kolejowy. Jest on bardzo ruchliwy, często opuszczają szlabany.
Nie chciałbym znaleźć się przy opuszczonych zaporach, na torach ogrodzonych płotem i płotkiem z których nie ma jak uciec :shock:

Dawid
9.01.10, 01:19
Jak zawsze równo :) Fajne zdjęcie podoba mi się :)

kubi
9.01.10, 01:29
Ostatnie zdjęcie trzyma formę ;)

helmuth
14.01.10, 19:22
Wygnało mnie z domu, mimo paskudnej pogody:

kubi
14.01.10, 19:28
Oba zdjęcia podobają mi się, chyba bardziej kwadratowe ;) kolorowo, kwadratowo :)
Pozdrawiam