PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30]

helmuth
10.02.24, 19:32
Wychodzi mi na to, że muszę zrobić zdjęcie, żeby się przekonać jakie miałem nastawy. :roll:

And.N
10.02.24, 19:49
...Na trybach A, S jest kompletnie inaczej. Niezależnie którym kółkiem kręcę, zmieniają się obydwie nastawy równocześnie....
To coś jest "spsute", powinno być jak napisał Bogdan.
W trybie A jedno kółko zmienia przysłonę, drugie ekspozycję. W trybie S jedno kółko zmienia czas, a drugie koryguje ekspozycję.

pstrykacz_smartfonowy
10.02.24, 20:12
Jestem mocno zdziwiony. W trybie M, jedno kółko zmienia czas, drugie przysłonę a efekt widzę na ekranie. Na trybach A, S jest kompletnie inaczej. Niezależnie którym kółkiem kręcę, zmieniają się obydwie nastawy równocześnie a na ekranie nie widać żadnej zmiany. Coś źle robię?

Jak będziesz w trybie przysłony zmieniał przysłonę to automatycznie zmienia czas- czyli zmieniają się oba parametry - ale korekta ekspozycji zostaje stała.
I analogicznie odwrotnie tryb s to zmiana s oraz automatycznie a.

A jak zmieniasz korekcję to zmienia czas w trybie przysłony,a przysłona zostanie stała.
Lub zmienia przyslonę w trybie czasu.

i jeszcze - powinna być opcja "wyświetlaj/dostosuj na ekranie/wizjerze zmianę ekspozycji na bieżąco". I to można włączyć lub wyłączyć.

And.N
10.02.24, 20:22
Jak będziesz w trybie przysłony zmieniał przysłonę to automatycznie zmienia czas- czyli zmieniają się oba parametry - ale korekta ekspozycji zostaje stała.

Ale chyba nie jest tak, że dwa różne kółka w aparacie robią dokładnie to samo, jak napisał helmut. (lub było to źle doprecyzowane)
PS.
i zmieniając korektę ekspozycji zmienia się tylko jeden parametr, nie dwa.

pstrykacz_smartfonowy
10.02.24, 20:42
i zmieniając korektę ekspozycji zmienia się tylko jeden parametr, nie dwa.
Ale wtedy zmieniamy wskazanie korekty ekspozycji na drabince i zarazem cyferkę czasu (tryb A) albo przysłony ( tryb S). Czyli jednak zmieniają się 2 wskazania. ( no i czasem iso przy automatycznym iso)

W trybie manualnym przestawiamy odpowiednio albo przysłonę albo czas albo oba jak oba pokręcimy a wskazanie "doświetlenia" automatycznie przesuwa się na "wskaźniku-drabince"

And.N
10.02.24, 20:54
Ale wtedy zmieniamy wskazanie korekty ekspozycji na drabince i zarazem cyferkę czasu (tryb A) albo przysłony ( tryb S). Czyli jednak zmieniają się 2 wskazania. ...
Jeśli tak zrozumiałeś zacytowaną przez siebie wypowiedź helmuta to ok. Widać jestem mniej domyślny:).

helmuth
10.02.24, 22:13
Ale wtedy zmieniamy wskazanie korekty ekspozycji na drabince i zarazem cyferkę czasu (tryb A) albo przysłony ( tryb S). Czyli jednak zmieniają się 2 wskazania.
Dla mnie "drabinka" to nowe pojęcie. Nie bardzo rozumiem o jakim wskazaniu korekty ekspozycji piszesz. Są dwa podłużne okna/belki, opisane jako SS i F. Wartości w nich pokazywane zmieniają się niezależnie, którym kółkiem kręcę, natomiast wartość+/-EV oraz jasność obrazu na ekranie pozostaje bez zmian.

And.N
10.02.24, 22:33
Dla mnie "drabinka" to nowe pojęcie. Nie bardzo rozumiem o jakim wskazaniu korekty ekspozycji piszesz. Są dwa podłużne okna/belki, opisane jako SS i F. Wartości w nich pokazywane zmieniają się niezależnie, którym kółkiem kręcę, natomiast wartość+/-EV oraz jasność obrazu na ekranie pozostaje bez zmian.

To coś jest nie tak. Kręcąc jednym kółkiem, dajmy na to w trybie A, powinna zmieniać się wartość F (przysłona) i co za tym idzie także SS (czas). Kręcąc drugim kółkiem (też w trybie A) powinna zmieniać się "drabinka" (wartość) ekspozycji (EV) i SS, ale F nie powinno się zmieniać.
Edit.
To takie zupełne podstawy. W trybie przysłony (A) korekcja ekspozycji nie powinna zmieniać wartości przysłony, bo w tym trybie zależy nam na konkretnej wartości F, aby uzyskać zamierzony efekt. Tego chyba nie trzeba pisać.

pstrykacz_smartfonowy
10.02.24, 23:05

Popatrzyłem w instrukcję i wygląda na to ze domyślnie/fabrycznie przednie i tylne pokrętło koryguje tę samą wartość.
Czyli np oba przysłonę albo oba czas. Natomiast by to rozdzielić należy przypisać tryb własny dla danego pokrętła.-strona 43 instrukcji

a "drabinka" to jest ten kwadracik+- lub belka po ktorej narastają wartości liczbowe lub zapalają się prostokąty.

And.N
10.02.24, 23:08
Popatrzyłem w instrukcję i wygląda na to ze domyślnie/fabrycznie przednie i tylne pokrętło koryguje tę samą wartość.
Czyli np oba przysłonę albo oba czas. Natomiast by to rozdzielić należy przypisać tryb własny dla danego pokrętła.-strona 43 instrukcji
Też już nad tym się zastanawiałem, czy nie trzeba coś w ustawieniach zmienić, zaprogramować, ale wydawało mi się to niemożliwe, aby fabrycznie dwa kółka robiły to samo. Zazwyczaj programuje się przyciski, a nie kółko:), to chyba się wyjaśniło.

helmuth
10.02.24, 23:14
... -strona 43 ...O, może o to chodzi! Sprawdzę.

pstrykacz_smartfonowy
10.02.24, 23:29
Instrukcję pobrałem z linka co dał Paparapa bo to oryginalny od panasa.

Proponuję byś ćwiczył instrukcję czytając po kilka stron i na bieżąco z aparatem w ręku przeklikiwał się przez aparat, menu i ustawienia. Oczywiście pamiętaj by potem co jakiś czas przywrócić ustawienia fabryczne. Ja aby utrzymać sprawnosć poruszania sie po aparacie i ustawieniach co jakieś 2 miesiąc resetuje do ustawień fabrycznych i konfiguruj na nowo.. Daje mi to sprawność i swobodę poruszania się po aparacie.

helmuth
11.02.24, 00:06
Teraz jest tak jak się przyzwyczaiłem w Olku czyli tylne kółko ustawia F/SS (zależnie od trybu) a przednie kompensację EV (było fabrycznie usawione OFF).
Mam nadzieję, że widać na obrazku.
260573
Pstrykacz- dzięki ?

Bodzip
11.02.24, 11:14

a "drabinka" to jest ten kwadracik+- lub belka po ktorej narastają wartości liczbowe lub zapalają się prostokąty.
Tak było/jest w E-30 - zmiana czasu / przysłony można zmieniać jednym LUB drugim kółkiem. Osobno ekspozycja - po naciśnięciu biało-czarnego kwadracika. W nowych modelach jak OMD czy G9 jest jak wyżej pisano.
===edit===
Oooo widzisz - znalazłeś :)

Koriolan
11.02.24, 11:28
Ja od dawna mam ustawione odwrotnie - w trybach A/S przednie kółko to odpowiednio przysłona/ czas, tylne - korekta ekspozycji.
Po raz pierwszy zrobiłem więcej zdjęć OM-1, jak wrócę do domu to w wolnej chwili się pobawię.

helmuth
11.02.24, 14:48
Jeszcze jedno pytanie- jaki akumulator polecacie? Przydałby się drugi ale nie wiem, czy warto wbijać się w koszty na oryginał (http://http://[URL="http://[URL"") czy kupić jakiś zamiennik. Najbardziej dostępny wydaje się Newell (https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/akcesoria-do-aparatow-i-kamer/akumulatory-do-aparatow/akumulator-newell-dmw-blc12?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_aGuBhACEiwAly57MRvutCUO-bf9jjPo4q7NKMY-zKHobc6Nj_JEJcB6eixZA67m_fNd1RoCGKEQAvD_BwE) a może polecacie jakieś inne?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Maro66
11.02.24, 16:08
Ja mam dwa zapasowe Newelle i dają radę.

Bodzip
11.02.24, 18:07
Ja też mam dwa zapasowe Newelle i chwalę sobie.

helmuth
13.02.24, 22:31
Wreszcie trochę słońca. Wziąłem nowy nabytek, zrobiłem kilka zdjęć, niestety nie udało się nic wgrać mimo kilkukrotnych prób. :???:

Bodzip
13.02.24, 23:28
Wreszcie trochę słońca. Wziąłem nowy nabytek, zrobiłem kilka zdjęć, niestety nie udało się nic wgrać mimo kilkukrotnych prób. :???:Bo forum jest zdechniete i nikt nie ma zamiaru tego naprawić. Wstaw zdjęcie, idź po piwo, nalej, poczekaj może się wgra. Czasem czekam i po 5 minut.

helmuth
14.02.24, 09:47
Zdychalo od dawna aż w końcu zdechło.
A co na to fomag i jego zaufany Jacek?
Po kilku nieudanych próbach wstawienia zdjęcia rośnie pokusa aby wstawiać jedynie złośliwe komentarze.
Tylko czy to kogoś z "derekcji" ruszy?

Bodzip
14.02.24, 10:00
Jacek napisał, że zgłosił fomagowi, fomag - że zgłosił swoim informatykom. A oni albo mają w d*** albo nie umieją. Prędzej to drugie.

wyszomir
14.02.24, 17:09
Po kilku nieudanych próbach wstawienia zdjęcia rośnie pokusa aby wstawiać jedynie złośliwe komentarze.

A ja o dziwo od kilku dni nie mam problemów ze wstawianiem zdjęć. Wstawiam przez URL i idzie sprawnie jak za dawnych dobrych czasów. Przed chwila wstawiłem dwa zdjęcia przez URL i potem kontrolnie trzecie bezpośrednio z dysku. Wstawienie bezpośrednio z dysku trwało nieco dłużej (gdzieś tak z 10 sekund) ale też się udało za pierwszym podejściem.

helmuth
15.02.24, 09:13
Po wielu nieudanych próbach, przy użyciu różnych przeglądarek,
ostatnia próba- telefon. Po dłuższej chwili sukces.
260649

Maro66
15.02.24, 10:11
O proszę, czyli nawet robi zdjęcia ;-)

helmuth
15.02.24, 11:19
... czyli nawet robi zdjęcia ;-)On tak ale ja to będę musiał się nauczyć guzikologii i pomyśleć, które przypisać do potrzebnych mi funkcji, żeby za każdym razem nie szukać w menu.
Trochę mi to zajmie. :wink:

Maro66
15.02.24, 12:26
Ma trochę funkcji do ogarnięcia :-)

helmuth
21.02.24, 07:49
O dziwo udało się z komórki wstawic, tylko nie wiem czemu miniatura leży.
ISO 12800
4260734

And.N
22.02.24, 19:48
... tylko nie wiem czemu miniatura leży.
Ponieważ to wertykalny pion, ewentualnie horyzontalny poziom:wink:

pstrykacz_smartfonowy
22.02.24, 20:20
Kot smutny bo mu iso się nie podoba? :mrgreen:

helmuth
22.02.24, 20:58
Ponieważ to wertykalny pion, ewentualnie horyzontalny poziom:wink:Nie wiem o co chodzi i jakoś niespecjalnie mnie to martwi bo po kliknięciu w miniaturę zdjęcie ma prawidłową orientację.
Zdjęcie w RAW-ie lekko modyfikowałem (rozjaśnione cienie, szumy nie ruszane) jeszcze w aparacie, zapisane do jpg i po WI-FI przesłałem na komórkę a z komórki udało mi się wstawić na forum, to już sukces! :wink:

Kot smutny bo mu iso się nie podoba? :mrgreen:To sukces, że przy takim ISO dostrzegłeś nastój kota. :)

Maro66
22.02.24, 21:46
No, jak na 12800 w takich warunkach, to nie jest źle

And.N
23.02.24, 11:23
Nie wiem o co chodzi ...

To miał być taki żart, wzięte z Twojej stopki :
"Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy"

helmuth
23.02.24, 22:42
To miał być taki żart, wzięte z Twojej stopki :
"Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy"
Domyśliłem się. :grin:
Zdanie nie odnosiło się do Twojego komentarza tylko do leżącego zdjęcia.