PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30

fazi75
30.12.15, 19:52
mamy obecnie w fotografii cyfrowej bardzo duże możliwości, ale okazuje się że za dużo możliwości nie dodaje skrzydeł, ale je podcina
Naprawdę tak myśisz? Przecież przez właśnie te programy jest nieskończenie wiele możliwości. Ciekawy kadr, to dopiero początek przygody. Teraz nie wystarczy wyjść i pstryknąć zdjęcie i uznać je za udane, bo zachowany został złoty podział. Dzięki obróbce w programach jak nigdy wcześniej możemy sami kreować rzeczywistość.

Większość patrzy tylko na to, żeby ktoś inny się nie doczepił do szumów, do cieni, do jakości technicznej, a mało kto patrzy na fotografię jak na całość złożoną z wielu rożnych elementów.
Czy szumy i ogólna jakość techniczna jest mniej ważna od innych aspektów? A jeśli tak, to jakich? Czy te wartości techniczne również nie tworzą fotografii?

Wydają się przodować w takim podejściu młodsi fotografujący, którzy nie mieli styczności z analogami, z filmem 24 czy 36 klatkowym i ograniczeniami finansowymi. I dlatego ich piętnujesz? Bo urodzili się później i nie mieli okazji pstrykać analogami? Jednocześnie wywyższając tych bardziej doświadczonych, bo spędzali godziny w ciemni? Bo musieli dłużej myśleć nad kadrem?

Tak jak dobry portret nie polega na wygładzonej skórze,
To zależy o jakim rodzaju zdjęć portretowych myślisz.

ładne obrazki zrobione przy pomocy programu zwykle tracą oryginalność i specyficzny klimatBardzo odważne stwierdzenie.

ale jeśli autor jest już dojrzałym fotografującym, mającym świadomość co chce osiągnąć i co przekazać to wtedy należy uszanować jego wybór,
Uszanować zawsze, ale czy to oznacza, że jeśli już ten autor jest świadomy, to nie popełnia błędów? Mnie się zawsze wydawało, że człowiek uczy się całe życie a w dziedzinach sztuki zwłaszcza powinien być otwarty na świat.

ALE NAWET W TEJ SYTUACJI NIE MOŻNA NARZUCAĆ AUTOROWI ZMIAN, A CO NAJWYŻEJ SUGEROWAĆ...
Ja tutaj czegoś takiego nie widzę. Nikt nikomu nic IMHO nie narzuca.

And.N
30.12.15, 20:01
Właśnie o ten umiar mi chodzi....
Tylko każdy ten "umiar" odbiera na swój sposób, /gust/,więc ciężko będzie o jakiś uniwersalny "przepis" i to raczej niemożliwe:)
Ktoś woli aby było na 100% tak jak to widział, a ktoś inny woli w obróbce coś tam polepszyć i obydwa podejścia są dobre mz.

Saboor
30.12.15, 20:09
Tu się jeszcze jeden mit pojawia: "bo kiedyś to było lepiej, bo"
Wcale nie było lepiej, były srebrzone miedziane płyty, potem szklane, fotograf często
padał ofiarą cyjanku potasu, potem już były celuloidy duży, średni i mały obrazek bardzo
ograniczający, albo inaczej: dający duużo mniej możliwości niż cyfra.
Były ciemnie, ale też skromne w porównaniu do obecnych edytorów grafiki rastrowej...
Wcale lepiej nie było, lepiej dopiero będzie. Napisano że przyzwyczajenie jest... i właśnie my
przyzwyczajeni i wyhodowani na kliszy wychwalamy ją pod niebiosa, przyjdą następne pokolenia
nie znające "analoga" i dla nich to poczciwa cyfra będzie hardcorem...
Jeszcze raz: wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem.
P.S.
B.lubię foto-montaże dr.Feelgooda

henry1
30.12.15, 20:12
Heniu, aleś jednym zdjęciem zamęt uczynił. :shock::mrgreen:
Dysputa, pewnikiem do nowego roku potrwa. :mrgreen:
Może noworoczne leczenie kaca ją zakończy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Saboor
30.12.15, 20:13
Tylko każdy ten "umiar" odbiera na swój sposób, /gust/,więc ciężko będzie o jakiś uniwersalny "przepis" i to raczej niemożliwe:)
No Wiesz... gdyby wszyscy odbierali tak samo, albo byśmy się wybili, abo byłoby cholernie nudno. :-)

Ktoś woli aby było na 100% tak jak to widział, a ktoś inny woli w obróbce coś tam polepszyć i obydwa podejścia są dobre mz.
Zawsze byłem i jestem zwolennikiem teorii: jeden lubi blondynki, inny grabie i to nas łączy. :mrgreen:

fazi75
30.12.15, 20:24
Nie odwiedzamy, to nam wystarczy. Fotografia to dla nas hobby i nie mamy zamiaru, ani się doktoryzować, ani porównywać jakie zdjęcia ludzie robią,
nie czujemy takiej potrzeby a podążać za jakimś ogólnym tryndem też nie zamierzamy.
To pisaliśmy my:
Saboor
To jest też moje hobby.
Forum fotograficzne zawsze miało też rolę edukacyjną. Nie chodzi tutaj jak to nazwałeś o trend ogólny. Świat się zmienia, fotografia się zmienia, gusta się zmieniają. Fajnie jest się interesować, uczyć nowych rzeczy, zwyczajnie się rozwijać. A jak ktoś nie chce to jego sprawa.
To pisałem ja fazi75:)

jarmana
30.12.15, 20:40
fazi75 (https://forum.olympusclub.pl/members/17326-fazi75)" I dlatego ich piętnujesz? Bo urodzili się później i nie mieli okazji pstrykać analogami? Jednocześnie wywyższając tych bardziej doświadczonych, bo spędzali godziny w ciemni? Bo musieli dłużej myśleć nad kadrem?"

Najpierw proszę wskaż mi słowa, które świadczą o tym, że "PIĘTNUJĘ" tych, którzy nie mieli kontaktu z analogiem, a wywyższam tych, którzy uczyli się w ciemni?
Jak odpowiesz na to pytanie odniosę się do reszty.
No chyba, że uważasz że piętnuję na postawie niepochlebnego komentarza pod Twoim polem z makami, ale o ile pamiętam, nie byłam jedyną, która nie dostrzegła żadnych zalet w tej fotografii wiec skąd teoria o piętnowaniu?
" Jak byście nie odwiedzali innych for fotograficznych. Naprawdę nie widzicie jakie ludziska robią zdjęcia?. Podobają Wam się zdjęcia prosto z aparatu bardzo proszę niech będzie tak dalej, ale programy do obróbki też do czegoś powstały czyż nie? Może warto wyjść nieraz po za swoje podwórko i zobaczyć co na zewnątrz się dzieje."
Ja akurat odwiedzam inne fora fotograficzne, bywam na wystawach, mam kontakty z różnymi fotografikami (nie fotografami, z tymi tylko jak potrzebuję zdjęcie paszportowe) i nawet na innych portalach i w innych miejscach zamieszczam i swoje obrazki, ale nie mam takiego zdania jak Ty.
Właśnie z powodu bywania w wielu różnych takich miejscach wysnuwam takie, a nie inne wnioski.
Wszędzie panuje ta sama "moda/trend" i mało który z tych obrazków wyróżnia się czymś więcej niż popisywaniem obróbką czy szumnie brzmiącym tytułem!
Fotografia komercyjna to zupełnie coś innego niż np fotografia artystyczna.
Jeśli zamierzasz fotografować dla większości magazynów, gdzie fotografii jako takiej już praktycznie nie ma, a jest grafika komputerowa to niestety, ale nigdy się nie zrozumiemy...
Masz do tego prawo i ja Ci go nie odmawiam, ale dyskutować ze sobą w tym wypadku nie ma sensu.
Dla mnie fotografia to coś znacznie więcej niż obrazek do gazety!

Saboor
30.12.15, 20:47
A jak ktoś nie chce to jego sprawa.O, to to!

fazi75
30.12.15, 20:51
No chyba, że uważasz że piętnuję na postawie niepochlebnego komentarza pod Twoim polem z makami, ale o ile pamiętam, nie byłam jedyną, która nie dostrzegła żadnych zalet w tej fotografii wiec skąd teoria o piętnowaniu?

Uderz w stół :-P Otóż zdjęcie z makami które pokazałem było próbą pokazania komuś, że zdjęcie jest nic nie warte. Osoba ta twierdziła, że fotka jest znakomita, a ja postanowiłem w ten sposób udowodnić, że tak nie jest i tyle w temacie. A do mszczenia się na kimś za to, że nie podobają mu się moje zdjęcia nigdy się nie posunąłem nawet słownie:-P.
Wysuwać swoich wniosków nikt Ci nie zabroni.

Właśnie z powodu bywania w wielu różnych takich miejscach wysnuwam takie, a nie inne wnioski.
Najwyraźniej bywamy nie na tych samych forach, wystawach i znamy różnych fotografików.

jarmana
30.12.15, 20:59
Najwyraźniej bywamy nie na tych samych forach, wystawach i znamy różnych fotografików.
ale ja nie mam ambicji bywania wszędzie i na tych samych co Ty :-P
Ja po prostu wybieram to co lubię i jest po mojej linii, z pewnością tak jak Ty, a jak widać trochę się różnimy w podejściu więc dziwne byłoby gdybyśmy bywali w tych samych miejscach :wink:
Dla mnie fotografia nie jest powodem do umartwiania ani pokutą i nie bronię nikomu robienia tego co chce i jak chce. Zwyczajnie jesli coś mi się nie podoba i nie dostrzegam w tym wiekszych wartości to omijam. Skupiam się na tym co wnosi coś do mojego hobby, a nie na ocenie czegoś czego nie lubię i nie potrzebuję. Szanuje wybory innych i tyle....

helmuth
31.12.15, 00:45
Heniu, aleś jednym zdjęciem zamęt uczynił. :shock::mrgreen: To chyba dobrze, że w wątku zdjęciowym jest dyskusja o zdjęciach :)

Saboor
31.12.15, 14:10
To chyba dobrze, że w wątku zdjęciowym jest dyskusja o zdjęciach :)
Zdecydowanie: 3xTAK :-) Jest nadzieja!!!

helmuth
31.12.15, 14:38
W związku z Sylwestrem, życzę wszystkim kolorowej zabawy, kolorowych wytrys... tfu! wystrzałów a potem kolorowych snów :mrgreen:
Jak kolor, to kolor :)
164509 164510

Krakman
31.12.15, 15:48
W związku z Sylwestrem, życzę wszystkim kolorowej zabawy, kolorowych wytrys... tfu! wystrzałów a potem kolorowych snów :mrgreen:
Jak kolor, to kolor :)
164509 164510
Bo kolor jest fajny, nie wiem co za "gupek" wymyślił fotografię czarno-białą :wink:

waruga
31.12.15, 16:07
Druga najlepsza, jezeli chodzi o kolor :-)

helmuth
3.01.16, 00:27
Druga najlepsza, jezeli chodzi o kolor :-)No to ten sam obiekt, inny kadr:

164674

helmuth
3.01.16, 19:48
No i całościowe ujęcie tematu:

164735

henry1
3.01.16, 20:12
No i całościowe ujęcie tematu:

164735

Pięknie Heniu, nawet fabryki macie piękniejsze.:shock::mrgreen:
PS.
To nie ironia, naprawdę świetnie oświetlone, a i fota pięknie wyszła. :mrgreen:

alnico
3.01.16, 20:19
Pięknie Heniu, nawet fabryki macie piękniejsze.:shock::mrgreen:
PS.
To nie ironia, naprawdę świetnie oświetlone, a i fota pięknie wyszła. :mrgreen:
Też tak myślę :)

helmuth
4.01.16, 15:41
... naprawdę świetnie oświetlone, a i fota pięknie wyszła. :mrgreen:Rzeczywiście oświetlenie jest ciekawe. Cała trudność polega na tym, żeby pokazać je bez przepałów. Może kiedyś uda mi się to ujęcie całościowe (1982) naświetlić tak jak na przedostatnim (1981) :grin:
Most kolejowy:

164782

Krakman
4.01.16, 16:01
fajne nocne.....

Rabbit
6.01.16, 21:41
fotka mostu się podoba, jednak dla mnie bardziej oko cieszy fabryczka w całości a dokładniej czysto podana pełna gamma kolorów ją oświetlająca :)

helmuth
7.01.16, 00:15
... dla mnie bardziej oko cieszy fabryczka w całości a dokładniej czysto podana pełna gamma kolorów ją oświetlająca :)O którym zdjęciu mówisz? Czy o 1980, czy o 1982.
Spójrz na 1981 i wyobraź sobie "fabryczkę" (w rzeczywistości to elektrociepłownia) w tych kolorach, w ujęciu jak na 1982.
Kiedyś uda mi się zrobić takie zdjęcie :mrgreen:

Rabbit
7.01.16, 01:02
mówię o 1982, zdjęcie 1981 też fajnie pokazuje budynek tylko brak w nim tej przysłowiowej kropki nad i, gdyby może trochę podciągnąć kontrast, nasycenie, na 1982 dodatkowy efekt daje zapewne odbicie w wodzie.
Znając Twoje portfolio na pewno Ci się uda :)

helmuth
16.01.16, 21:18
Znając Twoje portfolio na pewno Ci się uda :)I tej wersji będę się trzymał :D
Dawno mnie tu nie było więc coby wątek się nie zakurzył:

165425 165426

kolba
16.01.16, 23:01
Nie zakurzy.

Rabbit
18.01.16, 16:17
I tej wersji będę się trzymał :D

pierwsze bardziej mi się podoba, wyglądają jak ułożone soczewki, ringi. Fajne symetryczne :)

gulasz
18.01.16, 17:24
piękne te świecące kręgi :)
nocą prezentują się znacznie lepiej

grisza34
18.01.16, 17:35
kręgi super. taki portal z half-life'a :D pozdr

Bodzip
18.01.16, 17:44
piękne te świecące kręgi :)
nocą prezentują się znacznie lepiej
O to to to
Dobrze gada, dać jej wódki :mrgreen:

And.N
18.01.16, 18:04
...Dobrze gada, dać jej wódki :mrgreen:
Z pierwszym się zgodzę, z drugim niekoniecznie:wink::mrgreen:

henry1
18.01.16, 18:31
O to to to
Dobrze gada, dać jej wódki :mrgreen:

Spróbowałem po wódce, zaczęły wirować, czy o to chodziło ??? :shock:
Heniu, znowu fajne kadry. :mrgreen:

helmuth
18.01.16, 20:44
Spróbowałem po wódce, zaczęły wirować, czy o to chodziło ??? :shock: Spróbuj jeszcze raz.
Jeżeli użyjesz większej ilości wódki, nabierają koloru i zaczynają wirować :wink:
To teraz parę zdjęć, które mam nadzieję, da się oglądać na trzeźwo :roll:
165574 165575
Dwa poprzednie w jednym kadrze
165576

apz
18.01.16, 20:48
Spróbuj jeszcze raz.
Jeżeli użyjesz większej ilości wódki, nabierają koloru i zaczynają wirować :wink:
165574 165575
Dwa poprzednie w jednym kadrze
165576 No nieźle, zwłaszcza pierwsze i w mniejszym stopniu ostatnie.

grisza34
18.01.16, 20:56
za apz pierwsze najlepiej wchodzi :) trzecie nawet ale rozprasza mnie malowanka odbita w oknach.

helmuth
18.01.16, 21:41
... rozprasza mnie malowanka odbita w oknach.Starałem się właśnie aby w płaskiej, szklanej ścianie złapać odbicie sąsiedniego budynku.

ahutta
18.01.16, 22:21
Starałem się właśnie aby w płaskiej, szklanej ścianie złapać odbicie sąsiedniego budynku.

To ja zagłosuję na pierwsze i trzecie, z naciskiem na pierwsze. Drugie do wyrzucenia ;) Nie pasuje. Wygląda jak kadr czekający dopiero na obróbkę.

Bodzip
18.01.16, 22:25
To ja zagłosuję na pierwsze i trzecie, z naciskiem na pierwsze. Drugie do wyrzucenia ;) Nie pasuje. Wygląda jak kadr czekający dopiero na obróbkę.
Napij się, zmienisz zdanie :mrgreen:

helmuth
18.01.16, 23:14
Wygląda jak kadr czekający dopiero na obróbkę.Podrzuć jakiś pomysł :)

ahutta
18.01.16, 23:26
Napij się, zmienisz zdanie :mrgreen:

Właśnie piję ;)

165588

ahutta
18.01.16, 23:27
Podrzuć jakiś pomysł :)

Nie wiem, ale generalnie ten cały dół mi przeszkadza. Niepotrzebne zamieszanie wprowadza.

gulasz
19.01.16, 01:25
dla mnie 3 najlepsze - głównie przez odbitkę w szybie
ale jakoś nie do końca podeszła mi ostatnia wrzutka - może to tylko moje odczucie ale jakaś taka ponura się wydaje -a nie sądzę że to przez samo użycie BW

fazi75
19.01.16, 01:47
Pierwsze zdjęcie najfajniejsze. Jest symetryczne i przemyślane. Podkreślił bym jednak bardziej linie i rozjaśnił niebo. Ostatnie jak dla mnie ma za dużo dobrego. Skosy plus odbicie trochę się gryzą. Na środkowym fajny budynek, ale nic więcej :-)

helmuth
19.01.16, 17:26
Na środkowym fajny budynek, ale nic więcej :-)Celowo pokazalem te trzy zdjecia w jednej wrzutce. Dwa pierwsze pokazuja skad sie wzielo trzecie. Kazde z osobna ma inny charakter i moze dlatego tak rozny odbior.
Skosy i odbicia, wydaly mi sie dosc nietypowym tematem i dlatego je pokazalem.
W kazdym razie, glownym celem byl budynek pokazany na pierwszym zdjeciu :)

witia
19.01.16, 19:30
Kręgi i oba czarno - białe są świetne.
Pozdrawiam.

kolba
19.01.16, 21:01
Ostatnie zdjęcie bardzo dobre. Ciekawa perspektywa.

helmuth
20.01.16, 00:16
No to nocne na dobranoc. Tylko jedno, więc nie można wybrzydzać- to czy tamto a może to trzecie ;)
Jest jedno i albo się podoba albo nie :-P

165662

ahutta
20.01.16, 00:26
Podoba się. Dobranoc ;)

Muminek
20.01.16, 00:40
Mnie też tutaj dawno nie było, tzn. dawno nic nie pisałem, ale zaglądam regularnie :grin:.
Zagadkowe te kręgi, ciekawy kadr.

Tutaj zdecydowanie pierwszy kadr, trójkąty wygrywają:)

No to nocne na dobranoc. Tylko jedno, więc nie można wybrzydzać- to czy tamto a może to trzecie ;)
Kapitalnie wygląda ta gra kolorowych świateł. Podoba mi się większość Twoich nocnych miejskich kadrów.
Pozdrawiam

henry1
20.01.16, 01:09
Ja nie wybrzydzam, mnie się podoba. :mrgreen:

alnico
20.01.16, 01:12
Się podoba, a z trzech najbardziej pierwsze, potem trzecie :)

Bodzip
20.01.16, 08:34
To coś na środku wygląda jakby taxówka jechała przez wodę :)
...
Też się podoba - na trzeźwo z rana :D

apz
20.01.16, 09:06

165662

Widać, że to północna Europa. Pusto na potencjalnie zamarzającej wodzie....

helmuth
20.01.16, 22:13
Pusto na potencjalnie zamarzającej wodzie....Masz rację. Latem jest więcej ruchu :)
Następne na wieczór:
165711 165710

Rabbit
20.01.16, 23:02
pozwoliłem sobie troszkę pogrzebać w ostatnim, wybaczysz?

165724

helmuth
20.01.16, 23:32
pozwoliłem sobie troszkę pogrzebać w ostatnim ...Podoba mi się :)
Co zrobiłeś?

Rabbit
20.01.16, 23:38
w LR podkręciłem czernie, czystość i minimalnie dodałem trochę gradientu na niebie. Na końcu trochę wyostrzyłem :)
u Ciebie brakowało mi kontrastu na budynkach, takie mdłe były moim zdaniem.

fazi75
20.01.16, 23:49
takie mdłe były moim zdaniem.
Moim też. Chyba prostowanie by się przydało, bo o ile budynek przy prawej krawędzi wydaje się prosty, to te w centrum przechylają się chyba w prawo...

helmuth
21.01.16, 00:00
... u Ciebie brakowało mi kontrastu na budynkach, takie mdłe były moim zdaniem.Dobrze wyszło- jest lepiej :)

Chyba prostowanie by się przydało, bo o ile budynek przy prawej krawędzi wydaje się prosty, to te w centrum przechylają się chyba w prawo...Prostowałem w/g budynku z prawej i dźwigu z lewej. Może dźwig jest krzywy? :-P

Tomakinho
21.01.16, 00:28
Jestem tez na tak za poprawionym :-)

helmuth
21.01.16, 13:57
Następne wieczorne:

165762

Lolita
21.01.16, 14:02
Hej Heniu,
Te wieczorne Ci naprawdę elegancko wychodzą :grin:

Bodzip
21.01.16, 14:36
Hej Heniu,
Te wieczorne Ci naprawdę elegancko wychodzą :grin:
Że tak powiem - włóczy się po nocy, jeszcze Go jakie muzułmany dopadną :roll:

Sawa
21.01.16, 14:44
Cześć,

Kręgi z tego posta (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdjęcia-helmutha?p=1241269&viewfull=1#post1241269) bardzo fajne, ciekawa graficzna forma jak i podanie. Super.
Z kolejnych to 'następne wieczorne (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdjęcia-helmutha?p=1242565&viewfull=1#post1242565)' mi się spodobało, dobry kadr, nienudny.

pozdrawiam,

henry1
21.01.16, 19:14
Że tak powiem - włóczy się po nocy, jeszcze Go jakie muzułmany dopadną :roll:

Heniu uważaj bo one gwałcą, tak w TV mówili. :shock:

Ale nocne pejzaże super. :mrgreen:

helmuth
22.01.16, 13:29
Heniu uważaj bo one gwałcą, tak w TV mówili. :shock: Mówili też, że gwałcą młode panienki ale w nocy wszystkie koty czarne. :-P

Saboor
22.01.16, 13:40
Mówili też, że gwałcą młode panienki ale w nocy wszystkie koty czarne. :-P
Koty też??? :shock: Świat się kończy! Czas siadać na rubikonia, przodem puścić mimoucha i w nogi!

Tomakinho
24.01.16, 00:49
Ładne te nocne :-)

gulasz
24.01.16, 02:35
nocne Twoje strzały zacne :-P
bardzo się podobają te kadry - podrasowany jeden z ostatnich ciut lepszy od pierwowzoru :)

kolba
24.01.16, 12:24
Ostatnie dwie Twoje wrzuty zdjęć nocnych bardzo mi się podobają. Mniej podoba mi się trzecia wrzuta (zdjęcie) od końca "na dobranoc" . Wole jak niebo jest granatowe z poświatą jak na ostatnich zdjęciach. a nie czarne

helmuth
24.01.16, 22:46
Wole jak niebo jest granatowe z poświatą jak na ostatnich zdjęciach. a nie czarneJa też wolę ale to mało ode mnie zależy, więcej od pory roku i pogody. Teraz, żeby na nocnym zdjęciu było niebieskie niebo, trzeba je zrobić o 17.00-17.30, przy bezchmurnym lub mało zachmurzonym niebie. U mnie niestety ostatnio mocno pochmurno, dlatego na niebieskie niebo nie ma co liczyć.
Tym razem wcześnie rano:
166038 166039 166040

apz
24.01.16, 22:53
Ja też wolę ale to mało ode mnie zależy, więcej od pory roku i pogody. Teraz, żeby na nocnym zdjęciu było niebieskie niebo, trzeba je zrobić o 17.00-17.30, przy bezchmurnym lub mało zachmurzonym niebie. U mnie niestety ostatnio mocno pochmurno, dlatego na niebieskie niebo nie ma co liczyć.
Tym razem wcześnie rano:
166038 166039 166040

Poćwiczysz trochę to i przemalujesz...

fazi75
24.01.16, 23:06
Pierwsze i trzecie miodzio!

helmuth
24.01.16, 23:21
Poćwiczysz trochę to i przemalujesz...Nie czuję potrzeby ćwiczenia ;)

apz
24.01.16, 23:42
Nie czuję potrzeby ćwiczenia ;) Ja to rozumiem, ale gdybyś... czasem... programy pozwolą o czym zresztą doskonale wiesz.

Jak dla mnie tyko jedynka.

Rabbit
25.01.16, 00:14
Pierwsze i trzecie miodzio!
a mnie najbardziej podoba się trzecie, :) pierwsze wydaje mi się leciutko poruszone (budynkowi jakby brakowało trochę ostrości)

waruga
25.01.16, 13:14
I tej wersji będę się trzymał :D

Pierwsze swietne.

Tomakinho
25.01.16, 15:51
Mnie się podoba trzecie z akcentami kolorów :-)

helmuth
30.01.16, 16:44
No to jeszcze noce a właściwie wczesno-ranne.
Dwa budynki zbudowane na planie trójkąta, gdzie jeden z budynków jest podstawą a drugi to pozostałe dwa boki. Wewnątrz tego trójkąta jest spory, ogólnodostępny dziedziniec. Ponieważ nad tymi budynkami zbudowano zadaszenie, dziedziniec jest kryty.
Próbowałem już kiedyś go fotografować ale nie byłem zadowolony z efektów. "Po ciemku" wydaje się ciekawszy.
166463 166464 166465
Na ostatnim widać fragment zadaszenia.

yac
30.01.16, 17:07
Ciekawe te nocne zdjęcie. Z postu #6571 kompozycja i kolory z trzeciego najbardziej mi podchodzi, choć wolałbym by było widać jeszcze więcej dołu - całe odbicie budynków. Natomiast na niebie są jakieś plamy ? (monitor mam czysty :wink: ).
Z ostatniej serii , budynków na planie trójkąta fajnie było by ująć wszystkie ściany. połóż aparat na ziemi z założonym fiszem ew. najkrótszą ogniskową i jednym kadrem złapać 3 ściany.

fazi75
30.01.16, 17:21
Może brak UWA, może brak pomysłu. Tak na pierwszy rzut oka wyglądają ostatnie zdjęcia. Moim zdaniem można wyróżnić trzecią fotkę za rytm 3 słupków i okien.

helmuth
30.01.16, 18:08
... połóż aparat na ziemi z założonym fiszem ew. najkrótszą ogniskową i jednym kadrem złapać 3 ściany.Po pierwsze- nie mam fisza :-P

PS
Nie próbowałem nigdy kłaść aparatu na "ziemi" i robić zdjęcia "w ciemno" ale ... :roll:
Tylko żeby mnie nie było w kadrze, musiałbym dość daleko odejść od aparatu. Mocno ryzykowne w ruchliwej okolicy ;)

Może brak UWA ...Czego?

Bodzip
30.01.16, 18:12
UWA = Under Water Aparaten :mrgreen:
Nie, jaja sobie robię - chodzi o szerokie szkło.
Heniu, masz coś szerokiego np. 9-18 ? To na statyw i pstryknij panoramę.

And.N
30.01.16, 18:22
...Nie próbowałem nigdy kłaść aparatu na "ziemi" i robić zdjęcia "w ciemno" ale ... :roll:
Nie wykorzystujesz możliwości aparatu:wink:, a Wi Fi + smartfon i już nie jest "w ciemno":)
Chyba się nie mylę, że E-M10 umożliwia takie zdalne sterowanie z podglądem kadru w telefonie ?

Co do ostatnich zdjęć też wolałbym to w szerszym ujęciu zobaczyć, nawet składając 2 czy 3 kadry z "zwykłego" obiektywu.

helmuth
30.01.16, 18:31
Heniu, masz coś szerokiego np. 9-18 ?

Po pierwsze- nie mam fisza :-PAni nic szerszego od kitowego 14-42 :???:

... E-M10 umożliwia takie zdalne sterowanie z podglądem kadru w telefonie ?Wyzwalanie migawki to jeszcze nie sterowanie ;)
Niemniej, podgląd w smartfonie pozwala na ułożenie aparatu w odpowiednim miejscu.
Nie pomyślałem o tym :oops:

And.N
30.01.16, 18:41
...Wyzwalanie migawki to jeszcze nie sterowanie ;)
Niemniej, podgląd w smartfonie pozwala na ułożenie aparatu w odpowiednim miejscu.
Głównie miałem na myśli wyzwalanie migawki. Parametry ekspozycji można ustawić wcześniej.
Woreczek z grochem jako podkład pod aparat i masz przy okazji "statyw":)

gulasz
30.01.16, 18:53
no dla mnie także ostatnia seria taka se - jakoś nie umiem sobie tego poukładać w głowie jak to wyglądać powinno w oryginale ( a z reguły nie miałam z tym problemów ;) )

helmuth
30.01.16, 19:46
... jakoś nie umiem sobie tego poukładać w głowie jak to wyglądać powinno w oryginale ...Wcale się nie dziwię bo to nie są zdjęcia całego dziedzińca czy choćby jego większej części. Na pierwszych dwóch jest ten sam fragment, pokazany z dwóch stron. Jest to przybudówka, w której są schody i korytarze do wind. Same windy są na zewnątrz .
Na trzecim jest przybudówka spełniająca te same funkcje ale w tym mniejszym budynku.

voovoo2
30.01.16, 20:13
Dla mnie Twoje fotki są bdb! Widzę jednak, że koledzy i koleżanki z forum wiedzą jak zrobić aby były jeszcze lepsze.

yac
30.01.16, 20:15
Wejdź na ostatnie piętro lub na dach i pstryknij z góry. To wcale nie taki łatwe ująć w jednym zdjęciu t6en ciekawy kompleks

henry1
30.01.16, 20:35
Heniu, foty świetne. :mrgreen:
Na trzecim: "porządek musi być", na każdym piętrze, taka sama donica, z takim samym kwiatem. :roll::mrgreen:

helmuth
31.01.16, 12:49
Wejdź na ostatnie piętro lub na dach i pstryknij z góry.W takich budynkach jest zwykle recepcja i ochroniarz wypytuje po co, do kogo itp.
Załóżmy, że udałoby mi się wejść i wjechać na górę. Musiałbym robić zdjęcia przez szybę (na korytarzach ogólnodostępnych zwykle nie ma okien), która zwykle nie jest kryształowo czysta.
Już się zniechęciłem :-P

witia
31.01.16, 13:29
1991 i 1994 - podobają misię.
Pozdrawiam.

helmuth
31.01.16, 23:47
Natomiast na niebie są jakieś plamy ? (monitor mam czysty :wink: ).Sorry! Nie dostrzegłem wcześniej pytania.
Chodzi o górną. lewą połówke? Tak się ułożyły obłoczki dymu lub pary z którejś lokalnej kotłowni.

helmuth
2.02.16, 00:05
Dzisiejsze wieczorne

166629

Rabbit
2.02.16, 00:13
na pierwsze skojarzenie wygląda jakbyś złożył je z 72 zdjęć (tyle okien), bardzo mi się podoba :)

ps. a gdzie poziom 02,01,00 ;)

helmuth
2.02.16, 00:24
ps. a gdzie poziom 02,01,00 ;)Tam gdzie 12, 13, 14, 15 i 16 czyli poza kadrem :wink:

gulasz
2.02.16, 00:29
echhh - gdyby tak coś ciekawego w niektórych z tych okien się działo - to byłoby coś :D

Rabbit
2.02.16, 00:33
tyle tych różnych okien Heniu fotografuje, więc może kiedyś coś ustrzeli,
chyba że nie chce nam pokazać ;)

apz
2.02.16, 08:30
Sympatyczne, ale nie zawsze trafia się na kochasia z sekretarką w oknie jak onegdaj wypatrzono w rosyjskim Białym Domu....

helmuth
2.02.16, 11:36
echhh - gdyby tak coś ciekawego w niektórych z tych okien się działo - to byłoby coś :DNa jednym z pięter byli rozebrani Chippendalesi ale wystemplowałem. W końcu chodzi o architekturę a nie o gołych chłopów :-P
Dzisiaj podświetlone ażury
166650 166651

grisza34
4.02.16, 22:52
pincet okien fajne i z tych podświetlonych wybieram nr 2. na nr 1 ciekawy chyba sufit byłby do zrobienia :)

helmuth
12.02.16, 00:48
... na nr 1 ciekawy chyba sufit byłby do zrobienia :)Pewnie tak ale nie mam ochoty drażnić ochrony ;)
Na razie odpoczynek od budynków:

167241

petreq
12.02.16, 00:50
(...)Na razie odpoczynek od budynków:
czyli dwa młotki... :) Dobre!

Rabbit
12.02.16, 00:54
byłeś w parku mechanicznych dinozaurów? ;)

apz
12.02.16, 00:54
Pewnie tak ale nie mam ochoty drażnić ochrony ;)

167241 No nieżle, trochę się poziom rozjechał albo go obiektyw go wygiął, ale fajne.

ahutta
12.02.16, 01:19

O, koniki :D Fajne. Czyżby szyb do wydobywania ropy naftowej? ;)

gulasz
12.02.16, 02:00
O, koniki :D Fajne. Czyżby szyb do wydobywania ropy naftowej? ;)
też tam koniki widze - ale za nic nie mam pojęcia do czego to służy ;)

niemniej fota fajna

Bodzip
12.02.16, 08:12
też tam koniki widze - ale za nic nie mam pojęcia do czego to służy ;)

niemniej fota fajna
Mnie się wydawać, że to przeciwwagi dla mostu zwodzonego. Z wyglądu przypominają "kiwony" do wydobywania ropy. Kurde, ktoś zerżnął z mojego szejkowego pola :twisted:

fazi75
12.02.16, 09:05
Fajne, ale moim zdaniem jest troche za dużo dołu.

helmuth
12.02.16, 10:15
... za nic nie mam pojęcia do czego to służy ;)

Mnie się wydawać, że to przeciwwagi dla mostu zwodzonego.Niedługo się wyjaśni :)

Fajne, ale moim zdaniem jest troche za dużo dołu.Masz bez dołu

167243

fazi75
12.02.16, 11:01
Niedługo się wyjaśni :)

Masz bez dołu
Za duża winieta :-D

robtor
12.02.16, 12:08
...Na razie odpoczynek od budynków...
Ciekawe :)

helmuth
12.02.16, 19:03
Mnie się wydawać, że to przeciwwagi dla mostu zwodzonego.Masz rację :D

167264

Bodzip
12.02.16, 19:30
Masz rację :D

167264
Hurra, zdobyłem zamek :mrgreen:

Lolita
12.02.16, 20:04
Hurra, zdobyłem zamek :mrgreen:I królewnę tez ;)?

Za duża winieta :-DEeee tam, mnie się podoba :)

k@czy
12.02.16, 20:09
A to ci dopiero ciekawa konstrukcja :)
Gigantyczny dziadek do orzechow ;)

Careme
12.02.16, 21:17
A to ci dopiero ciekawa konstrukcja :)
Gigantyczny dziadek do orzechow ;)

Istotnie ciekawa. Z pierwszego zdjęcia można się spodziewać było czegoś pneumatycznego.

Odmiana od budynków udana :)

helmuth
12.02.16, 22:56
Gigantyczny dziadek do orzechow ;)Do gigantycznych orzechów ;)

helmuth
13.02.16, 18:52
W drodze na stację:

167327 167328

petreq
13.02.16, 19:03
Pierwsze (2004). Jakie te wszystkie przejścia podziemne podobne są do siebie...

koronax
13.02.16, 19:59
Pierwsze (2004). Jakie te wszystkie przejścia podziemne podobne są do siebie...

I że też muszą być ściany popisane.

Sabcio
13.02.16, 20:11
W drodze na stację:

167327 167328I tam malarzy nie zabrakło.

waruga
13.02.16, 22:43

Podoba mi sie.

apz
13.02.16, 22:45
W drodze na stację:

167327 167328 OK. JAk wszędzie, może wyświetlacze i śniadoskórzy są inne lub w mniejszej ilości...

helmuth
13.02.16, 23:33
Jak tam wlazłem, poczułem się jak 20 lat temu u siebie w Szczecinie. Syf na posadzce i pomazane ściany :)

Rabbit
14.02.16, 00:02
Jak tam wlazłem, poczułem się jak 20 lat temu u siebie w Szczecinie. Syf na posadzce i pomazane ściany :)

niektóre miejsca budzą wspomnienia, ale tego to mi akurat nie żal, że takich miejsc jest coraz mniej :)

helmuth
15.02.16, 13:35
Stary tabor niekoniecznie musi iść na złom:

167527

Saboor
16.02.16, 13:53
Póki ostatni cygan się nie złomie
...

helmuth
16.02.16, 16:33
Póki ostatni cygan się nie złomie
...Tabor cygański, złożony z wagonów kolejowych? To jest możliwe? :roll:

waruga
16.02.16, 17:21
Kawalek torow i wagon z mionionej epoki i jest pomysl na restauracje.

helmuth
16.02.16, 17:29
Na zdjęciu tego wyraźnie nie widać ale to są dwa wagony, więc jest dość szeroko w środku :)

gulasz
17.02.16, 21:47
Fajny wagon :)

helmuth
24.02.16, 12:03
Dzięki za wizyty :)
Wreszcie udało mi się wypróbować dekielek. Kilka zdjęć z aparatu położonego prawie na ziemi:

168029 168030 168031 168032

Saboor
24.02.16, 12:16
Fajny wagon :)
No! Don Vasyla Drzymały,
co go żony pod pantoflem trzymały...:mrgreen:

---------- Post dodany o 11:16 ---------- Poprzedni post był o 11:14 ----------

Wreszcie udało mi się wypróbować dekielek. Kilka zdjęć z aparatu położonego prawie na ziemi:
Taka schiza geometroidalna... super, tylko okna pstrokate, pąd trza było odciąć.

witia
24.02.16, 13:18
Wszystkie fajowe, ale misię trójka.
Pozdrawiam.

helmuth
26.02.16, 22:58
... pąd trza było odciąć.Nie miałem siekierki pod ręką, żeby kabel up... uciąć :)
Ale skoro zauważyłem wiosnę to pokażę jej oznaki :D
168190 168191 168192

henry1
26.02.16, 23:04
Foty pewnie w jakiej cieplarni robiłeś. :shock::mrgreen:

helmuth
26.02.16, 23:06
A nie powiem gdzie! :-P

henry1
26.02.16, 23:11
A nie powiem gdzie! :-P

Wiem, wiem, ale kwiatki przednie. :mrgreen:

helmuth
26.02.16, 23:23
Trzymałem w lodówce od zeszłej wiosny :mrgreen:

Rabbit
27.02.16, 00:10
Trzymałem w lodówce od zeszłej wiosny :mrgreen:
całkiem w dobrym stanie zachowane, dobra hibernacja :) :)

gulasz
27.02.16, 02:27
no jak w mordę strzelił 26 luty w exifie
nieźle :)
fajne kwiotki tej wiosny w lutym mamy :roll:

witia
27.02.16, 10:04
Fajowe te oznaki. Misię 2 - bardzo.
Pozdrawiam.

Careme
27.02.16, 10:08
Oznaki wiosny przyjemne - ja jeszcze nie miałem okazji zauważyć takich :)

Krakman
27.02.16, 13:00
Bo my są bliżej zimnego wschodu.....:wink:

Rabbit
27.02.16, 18:55
to zapewne pierwsze tegoroczne fotki wiosennych kwiatów na forum :)

helmuth
27.02.16, 21:50
no jak w mordę strzelił 26 luty w exifie No przecież nie oszukuję. Exif nie przerabiany:)

to zapewne pierwsze tegoroczne fotki wiosennych kwiatów na forum :)Nie wiem czy pierwsze na forum ale na pewno pierwsze moje :mrgreen:

helmuth
29.02.16, 18:05
Wracamy do codzienności ;)
Prostować fiszaja czy nie? :roll:

168413 168414

Bodzip
29.02.16, 18:35
Dla mnie - prostować.

Rysiek_O
29.02.16, 18:48
Do mnie też przemawia wyprostowane. Takie "pogięte" to czasem może być dla odmiany, ale "na codzień" wolę jednak proste :-)

apz
29.02.16, 18:51
Do mnie też przemawia wyprostowane. Takie "pogięte" to czasem może być dla odmiany, ale "na codzień" wolę jednak proste :-) Pogięte przypominające trochę rybę jest takie sobie.

henry1
29.02.16, 18:53

168413 168414

Przeczytaj SWOJĄ stopkę, i do roboty. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

helmuth
29.02.16, 23:35
Pogięte przypominające trochę rybę jest takie sobie.Krótkim kitem nie byłem w stanie ogarnąć tej przestrzeni. (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdjęcia-helmutha/page658?p=1244797&viewfull=1#post1244797)
Teraz nawet w obciętym kadrze, po wyrzuceniu efektów prostowania, i tak widać dużo więcej :)

petreq
29.02.16, 23:46
Nie prostowałbym z powodu jakości brzegów... ale nie będę ukrywać, że wyprostowany wyszedł dobrze. Bardzo dobrze. :D

Krakman
29.02.16, 23:48
No... i ja też wolę prościzny.

yac
29.02.16, 23:49
A ja bym nie prostował. Po to "mam" fisza by było krzywo, jak chcę prosto to łączę 2 kadry. Ale tak jak pisze Henry, rób jak w stopce lub ją zmień :)

helmuth
29.02.16, 23:57
... jak chcę prosto to łączę 2 kadry. Próbowałem wielokrotnie i często, szczególnie przy obiektach rozmieszczonych w różnych odległościach od aparatu, skleić się nie da.
Zobaczę jak się sprawdzi prostowanie zdjęcia z "dekla", przy architekturze w dobrym świetle i we wnętrzach np kościołów.

szafir51
1.03.16, 00:03
helmuth
pamiętaj o ograniczeniach - to tylko dekielek. Można prostować ale nie ma co liczyć na zbyt wiele - Sammy 7.5 to nie jest. Ja wolę go do krzywych zdjęć, które czasami mogę próbować prostować.

helmuth
1.03.16, 00:08
Nie twierdzę, że będę za wszelką cenę prostował. Jeżeli to zdecydowanie pogorszy jakość zdjęcia, będę się musiał nauczyć robić krzywą architekturę :-P

yac
1.03.16, 00:51
.............. będę się musiał nauczyć robić krzywą architekturę :-P
Dokładnie tak , a i tak każdemu będzie się podobało co innego :wink:

kolba
1.03.16, 09:52
Ładne ostatnie wrzuty. Ja wolę aby w architekturze fisza nie prostować.

witia
1.03.16, 12:15
Prostuj, prostuj.
Przecie to nie jest normalne, żeby chałupy takie obłe były - co Ty Gaudi jaki? :)
Pozdrówka.

helmuth
1.03.16, 19:49
Próby przy dobrym świetle, bez prostowania:
168502 168503 168504 168505

Bodzip
1.03.16, 20:11
Dobrze pokazane krzywizny też cieszą oko :)

henry1
1.03.16, 20:24
Całkiem fajne te wygłości. :roll::mrgreen:

Dopisz w stopce : Lubię formy wygłe. :mrgreen:

helmuth
1.03.16, 20:33
Dobrze pokazane krzywizny też cieszą oko :)Nie wiem czy akurat "moje" krzywizny masz na myśli ale dopiero zaczynam i jeszcze sam nie wiem czy mają więcej plusów dodatnich czy ujemnych.
Na razie dostrzegam, że dodatnie też są (przynajmniej MZ) :)

---------- Post dodany o 19:33 ---------- Poprzedni post był o 19:29 ----------

Dopisz w stopce : Lubię formy wygłe. :mrgreen:Wiesz, poziom może być wygły ale powinien mimo wszystko być horyzontalny :mrgreen:

And.N
1.03.16, 20:37
"Okłamujesz":wink: rzeczywistość, ludzkie oko tak nie widzi:). Żart oczywiście, ale są tacy co uważają, że fotografia powinna odzwierciedlać rzeczywistość i wszelkie ingerencje ( w tą rzeczywistość zastaną) są niedopuszczalne:)

helmuth
1.03.16, 20:50
"Okłamujesz":wink: rzeczywistość, ludzkie oko tak nie widzi:). Ja nie okłamuję rzeczywistości, raczej inaczej ją pokazuję ;)
Prawdę mówiąc nie ja tylko obiektyw :)

And.N
1.03.16, 20:56
Ja nie okłamuję rzeczywistości, raczej inaczej ją pokazuję ;)
Co za różnica czy "inaczej" pokazujesz rzeczywistość poprzez użycie obiektywu, czy np. przy użyciu programu graficznego. Dla mnie żadna. Żeby nie było, jestem za tym "innym" pokazywaniem rzeczywistości na fotografiach. Może akurat wielkim fanem tych krągłości w architekturze nie jestem, ale też zbyt mi nie wadzi:)

helmuth
1.03.16, 21:32

Co za różnica czy "inaczej" pokazujesz rzeczywistość poprzez użycie obiektywu, czy np. przy użyciu programu graficznego.Różnica jest taka, że rzeczywistości nie można okłamać. Okłamać można widza, poprzez pokazanie tej rzeczywistości inaczej ;)

szafir51
1.03.16, 21:53
mi się pierwsze i czwarte z ostatniej wrzutki najbardziej podobają. Krzywe też ma swój urok :)

kolba
1.03.16, 22:59
Ostania wrzuta pokazuje piękne krzywizny. Jestem na tak.

kamil_andrzej
1.03.16, 23:12

Ostatnie zdanie należy jednak do Ciebie... to Ty wybierasz "model" czas itp...

"Krągłości" świetne, pozdrawiam

petreq
1.03.16, 23:18
Henryku i ty dekielku... idźcie tą drogą... ;) :D

Sawa
2.03.16, 14:40

Ciekawa perspektywa, w pierwszym ciekawa kompozycja, może dlatego, że najłatwiej ją zrozumieć.

gulasz
3.03.16, 19:49
na pytanie czy prostować czy nie - pokazany kadr lepiej wyprostowany wygląda
niemniej ostatnie krągłości też miłe dla oka - zwłaszcza ostatnie i pierwsze ;)

helmuth
3.03.16, 22:57
Akurat te dwa kadry pokazują całe lub prawie całe budynki, których krzywe ściany od razu rzucają się w oczy. Cieszę się, że udało mi się te krzywizny pokazać w taki sposób, że niektórym się podoba. :mrgreen:
Drugi i trzeci kadr pokazują tylko fragmenty, które w naturze nie muszą być proste więc ich "krzywość" nie rzuca się w oczy.

helmuth
12.03.16, 22:15
I nie mówcie, że jest zimno!
169212

And.N
12.03.16, 23:08
Jak nie zimno, jak w rękawiczkach się kąpią:)

helmuth
12.03.16, 23:12
Ale szalików nie mają! :-P

Rabbit
13.03.16, 00:30
mnie za żadne skarby nie zaciągnęliby do tej wody :lol:

Muminek
13.03.16, 00:53
W tym przypadku wyprostowany kadr zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, ale nie jestem zwolennikiem prostowania wszystkiego:) "na siłę"

Próby przy dobrym świetle, bez prostowania:
168502
Przykładowo, ten wygięty budynek bardzo mi się podoba, a po wyprostowaniu staje się taki zwyczajny.

Widać, że słońce świeciło i specjalnie mocnego wiatru nie było, kąpiel musiała być przyjemna:grin:.

helmuth
13.03.16, 01:05
Przykładowo, ten wygięty budynek bardzo mi się podoba, a po wyprostowaniu staje się taki zwyczajny.Może dlatego, że prosty, nawet przekrzywiony, wygląda "normalnie. Tak go widzimy "gołym" okiem. Wystarczy odpowiednio blisko podejść i przechylić głowę.
Ten sam budynek widziany "rybą", wygląda zupełnie inaczej. :roll:
Widać, że słońce świeciło i specjalnie mocnego wiatru nie było, kąpiel musiała być przyjemna.No nie wiem.
4°C nawet przy niewielkim wietrze, to nie są (dla większości) warunki do przyjemnej kąpieli :)

helmuth
14.03.16, 20:55
Jeszcze kilka z tego miejsca, pierwsze jest w galerii w wersji BW:

169327 169328 169329 169330

And.N
14.03.16, 21:14
Jeszcze kilka z tego miejsca, pierwsze jest w galerii w wersji BW...
Trudno by mi było wybrać lepsze, kolor czy B&W, stawiam jednak na kolor tylko szkoda, że spory szum /jak dla mnie/ w tym kolorowym.

Krakman
14.03.16, 21:17
Fajne ptaszory....
A co do kąpieli to tak każdy potrafi............... w rękawiczkach.
Pewnie skarpety też mają. :roll:

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

Trudno by mi było wybrać lepsze, kolor czy B&W, stawiam jednak na kolor tylko szkoda, że spory szum /jak dla mnie/ w tym kolorowym.

Trochę przesadzasz z tym szumem...:roll:

And.N
14.03.16, 21:28
...Trochę przesadzasz z tym szumem...:roll:
Może:)...jestem szumofobem, ale widzę go nawet bez powiększania, a z małym powiększeniem tak wygląda (http://www.occur.pl/images/7339d9fa/2845bbd3/ce91369c47.jpg), a to tylko przecież najniższe iso...powinno być gładko jak pupa niemowlęcia:wink::) (biorąc dodatkowo pod uwagę, że został wstawiony znacznie już pomniejszony obrazek)

helmuth
14.03.16, 23:38
...a to tylko przecież najniższe iso...powinno być gładko jak pupa niemowlęcia:wink::) (biorąc dodatkowo pod uwagę, że został wstawiony znacznie już pomniejszony obrazek)Dopatrzyłem się, że w aparacie mam wyłączony filtr szumów. Wywołując nie odszumiałem bo mi niespecjelnie przeszkadzał. Po Twojej uwadze, stwierdzam, że jak na niskie ISO i dobre światło jest zdecydowanie za duży.
Co ciekawsze, w OV3 próbowałem zmieniać stopień odszumiania ale efekty mizerne.
Pokazuję zrzuty (lewy górny narożnik) z rawa w OV.

Holek
14.03.16, 23:43
a czy na RAWy wpłwa odszumianie w aparacie czy tylko na JPEGi? do tej pory żyłem w przekonaniu że RAW to surowizna z matrycy i wpływam na efekt końcowy w jakimś Gimpie albo innym Lightroomie a te wszystkie dodatki w aparacie to są dla leniwych co focą w JPEGach... to jak to jest w końcu?

pzdr
Hołek

jck
15.03.16, 00:12
... do tej pory żyłem w przekonaniu że RAW to surowizna z matrycy ...
I zostań przy tym.

And.N
15.03.16, 00:45
a czy na RAWy wpłwa odszumianie w aparacie czy tylko na JPEGi? do tej pory żyłem w przekonaniu że RAW to surowizna z matrycy i wpływam na efekt końcowy w jakimś Gimpie albo innym Lightroomie a te wszystkie dodatki w aparacie to są dla leniwych co focą w JPEGach... to jak to jest w końcu?
Odszumianie w aparacie (jego poziom) wpływa oczywiście tylko na pliki JPG. Z tym, że w OV3 mamy plik RAW (to co pokazał helmuth) i zmieniając stopień jego odszumiania powinno to być widoczne na ekranie monitora. Na ekranie widzimy jak będzie wyglądał plik JPG wywołany z tego RAW-a przy danym ustawieniu suwaków (czy raczej w OV3 danego ustawienia bo suwaków w tym programie raczej mało jest)

helmuth
15.03.16, 15:56
... zmieniając stopień jego odszumiania powinno to być widoczne na ekranie monitora. Na ekranie widzimy jak będzie wyglądał plik JPG wywołany z tego RAW-a przy danym ustawieniu suwaków ...Dlatego jestem zdziwiony, że mimo zmiany stopnia odszumiania, efekty dość kiepskie.

witia
15.03.16, 16:19
... podoba mi się ten drugi kadr. Świetny.
Pozdrawiam.

And.N
15.03.16, 17:15
Dlatego jestem zdziwiony, że mimo zmiany stopnia odszumiania, efekty dość kiepskie.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w programie OV3 po zmianie stopnia odszumiania (czy zresztą obojętnie jakiego parametru) na właściwy podgląd czekam od 10 do 15 sekund. Może tu jest problem, że nie odczekałeś na odświeżenie wyglądu obrazka. Przyznam dla mnie ta "prędkość" dyskwalifikuje całkowicie ten program w celach obróbki zdjęcia. Zresztą nie tylko "prędkość" mocno kuleje, podobnie możliwości edycyjne pliku RAW (wyciąganie cieni, likwidacja przepaleń, i inne..). Mam go tylko dlatego aby czasem porównać kolorystykę pliku .ORF z programu firmowego Olympusa (czyli ten OV) do tego jaki daje LR. (np. w popRAWce).

helmuth
16.03.16, 00:47
Kilka szarych obrazków znad morza:
169433 169434 169435 169436 169437 169438

Krakman
16.03.16, 14:12
Ptasiory zamrożone fajne som!:wink:

witia
16.03.16, 14:44
... te z Damami oczywizna :)
Pozdrawiam.

waruga
16.03.16, 19:14
Jak dla mnie dwojka i piatka.

kon
16.03.16, 20:29
Spacerowo ...wdech i jod.

alnico
16.03.16, 20:55
Dla mnie 2,5 i 6 :)

helmuth
16.03.16, 23:25
Cieszę się, że coś się spodobało :)
Trudno znaleźć ciekawy motyw na przymglonej, ponurej plaży, kiedy nie ma fali a jak okiem sięgnąć tylko piach i woda ;)

apz
16.03.16, 23:28
Cieszę się, że coś się spodobało :)
Trudno znaleźć ciekawy motyw na przymglonej, ponurej plaży, kiedy nie ma fali a jak okiem sięgnąć tylko piach i woda ;)

2025 i 2029 dobrze oddają tę sennośś i emeryckość plaży zimą.

Mimo tego lubiałem zimą powłóczyć się po Helu lub słowińskim wybrzeżu w Łebie.

helmuth
16.03.16, 23:33
... emeryckość plaży zimą.Dobrze to określiłeś. Młodych ludzi na plaży nie widać :)

Mimo tego lubiałem zimą powłóczyć się po Helu lub słowińskim wybrzeżu w Łebie.Gdy jest śnieg i mróz, na plaży jest mnóstwo motywów do fotografowania.

Krakman
17.03.16, 17:30
Ja mam do najbliższej plaży nadmorskiej tylko 650km, więc nie bywam w zimie, a i w lecie... tyż:???:

Szkoda...

helmuth
17.03.16, 19:47
Ja mam do najbliższej plaży nadmorskiej tylko 650km...Ale masz gory "pod nosem".
Ja mam tyle i do morza i do gor. Nawet jak odwiedzam Szczecin to mam do morza 100km ale takie troche, to sie gumka wymaze, jak mawia moj syn.

Krakman
17.03.16, 23:17
Ale masz gory "pod nosem".

Taaaak, 105 km zakopianki buduje się już kilkadziesiąt lat...:shock:

helmuth
22.03.16, 22:01
No to krakowskim targiem, żeby było daleko od gór i od morza, wracam do Frankfurtu.
169906 169905

helmuth
2.04.16, 21:20
Poczułem wiosnę- wytarzałem się w trawie :mrgreen:

170448

apz
2.04.16, 22:03
No to krakowskim targiem, żeby było daleko od gór i od morza, wracam do Frankfurtu.
169906 169905 I bardzo dobrze. To jakby Twoje "naturalne" środowisko fotograficzne....

Ola_Olga
2.04.16, 22:14
Poczułem wiosnę- wytarzałem się w trawie :mrgreen:

Bardzo ładne.
Ptaki, kwiatki...ale zmiana:grin:

helmuth
2.04.16, 22:24
I bardzo dobrze. To jakby Twoje "naturalne środowisko fotograficzne....Coraz trudniej znajdować budynki, których jeszcze nie pokazywałem. Jakimś wyjściem jest pokazywanie ich w innym świetle (dzień- noc, chmury- czyste niebo itd) ale to jakby powielanie się :roll:

Bardzo ładne.
Ptaki, kwiatki...ale zmiana:grin:La donnae mobile.
A ja miałem być Danusia. Widocznie coś z Danusi we mnie jest :mrgreen:

kolba
2.04.16, 22:47
Mam nadzieję, że też poczuję wiosnę. Jestem jej spragniony. Idzie wiosna, idą zdjęcia.

apz
3.04.16, 01:30
...
La donnae mobile.
A ja miałem być Danusia. Widocznie coś z Danusi we mnie jest :mrgreen: Nie pielęgnuj tego w sobie, bo możesz skńczyć tak jak Grodzki (ten od damskich rajstop ostatnio).

helmuth
3.04.16, 11:41
... możesz skńczyć tak jak Grodzki ...Nie ma obawy!
Nie skończę bo nie zacznę :mrgreen:

helmuth
4.04.16, 21:17
Czego się nie robi dla chleba :

170644

henry1
4.04.16, 21:55

170644

:roll::shock: Ale dziwne i duże myszy tam macie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

helmuth
4.04.16, 22:03
:roll::shock: Ale dziwne i duże myszy tam macie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Niemieckie!

henry1
4.04.16, 22:09
Niemieckie!

Wiem, wiem, i nazywacie je nutrie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

hades
4.04.16, 23:14
Coraz trudniej znajdować budynki, których jeszcze nie pokazywałem.

Może czas zmienić miasto?

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:13 ----------

Wypasiona ta nutria. Futro lśni. I opiekun troskliwy, trzyma ogon... jakaś arystokratyczna?

helmuth
5.04.16, 15:30
Może czas zmienić miasto?Gdybyż to było takie proste :)

I opiekun troskliwy, trzyma ogon... jakaś arystokratyczna?Jaka tam arystokratyczna!
Natrętnie żebrze a ten opiekun to towarzysz tej pani, od której chce wyżebrać kawałek chleba.

170670
A może to było ciasto? Zawsze to smaczniejsze niż korzonki :grin:

helmuth
6.04.16, 20:27
Przedwczoraj trafił mi się kos, który postanowił kilka metrów ode mnie poszukać robaczków. Skorzystałem z okazji i zrobiłem kilka fotek.
Nie jestem jednak zadowolony, wydaje mi się, że ptak nieostry.
Zastanawiam się czy BF, czy ja nie trafiłem i ptaszek nie zmieścił się w GO?

170827

henry1
6.04.16, 20:30
Nie szukaj dziury w całym, ptaszor świetny. :mrgreen:

helmuth
6.04.16, 20:44
... ptaszor świetny. :mrgreen:Bo to najlepszy z całej serii, popatrz na tego:

170828

henry1
6.04.16, 21:45
Ten tez fajny, ale jakbym patrzył na niego po pierwszym półlitrze. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ważne, że trawę wyostrzyłeś. :roll:

helmuth
6.04.16, 22:09
Ważne, że trawę wyostrzyłeś. :roll:Ale dlaczego za kosem? BF?
To jest cały kadr, ptak zajmuje w nim większą część, dlaczego ostrość za ptakiem?

Muminek
6.04.16, 22:18
Te nutrie są niesamowite:grin:.

Przedwczoraj trafił mi się szpak, który postanowił kilka metrów ode mnie poszukać robaczków. Skorzystałem z okazji i zrobiłem kilka fotek.
To jest samiczka kosa.

Nie jestem jednak zadowolony, wydaje mi się, że ptak nieostry.
Nie jest tak źle z ostrością na tym zdjęciu.

Zastanawiam się czy BF, czy ja nie trafiłem i ptaszek nie zmieścił się w GO?
Zawsze można zrobić jakiś prosty test na BF. Patrząc na trawę, głębia ostrości jest bardzo płytka i raczej ptak w całości się w niej nie zmieścił.
Kos jest stosunkowo duży i przy małej odległości od modela i takiej przysłonie, trudno jest go zrobić całego w ostrości.

helmuth
6.04.16, 22:25
Te nutrie są niesamowite:grin:.Są wręcz bezczelne :)
Czasami wyłażą na brzeg jak tylko zobaczą ludzi. W ten dzień, jedna podeszła do mnie obwąchała aparat (trzymałem nisko) jakby sprawdzała czy nadaje siędo jedzenia :)

To jest samiczka kosa.Ło matko! Wiem, że kos ale czemu napisałem szpak?
Już poprawiam :D
edit
Wiem że GO była ok. 5 cm a ptak dość ruchliwy, może dlatego przestrzeliłem :roll:

Muminek
6.04.16, 22:34
To jest cały kadr, ptak zajmuje w nim większą część, dlaczego ostrość za ptakiem?
Jak zaczynałem bawić się w fotografowanie ptaków, to większość moich zdjęć wyglądała identycznie, dopiero po kilku godzinach śledzenia modeli przez obiektyw zacząłem trafiać z ostrością, im dłużej obserwuję przez obiektyw konkretny gatunek, tym dokładniej jestem w stanie przewidzieć jego ruchy, bo są one przewidywalne i charakterystyczne dla każdego gatunku.

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------

Są wręcz bezczelne :)
Czasami wyłażą na brzeg jak tylko zobaczą ludzi. W ten dzień, jedna podeszła do mnie obwąchała aparat (trzymałem nisko) jakby sprawdzała czy nadaje siędo jedzenia :)...
Właśnie zastanawiałem się, czy są agresywne? Pamiętam z dzieciństwa jak ugryzła mnie w rękę:).

Wiem że GO była ok. 5 cm a ptak dość ruchliwy, może dlatego przestrzeliłem :roll:
Myślę, że właśnie tak było.

CzaRmaX
7.04.16, 01:23
Natrętnie żebrze a ten opiekun to towarzysz tej pani, od której chce wyżebrać kawałek chleba.

Sorrrryyyyy ale nie mogłem się powstrzymać - te chociaż nie gwałcą jak żebrzą ;) :)

Dobrze, że tam u Ciebie krokodyle nie pływają bo też by się tak przyzwyczaiły do karmienia ;) :)

Bodzip
7.04.16, 08:01
Heńku - 263 mm i 1/400s przy bardzo ruchliwym ptaku tak mogło zaskutkować.

And.N
7.04.16, 15:15
Ale dlaczego za kosem? BF?...

...Zawsze można zrobić jakiś prosty test na BF. Patrząc na trawę, głębia ostrości jest bardzo płytka i raczej ptak w całości się w niej nie zmieścił. ...

Z tego co mi wiadomo, taka przypadłość jak BF i FF(back i front focus) dotyczy tylko i wyłącznie lustrzanek. Bezlusterkowce tej wady są pozbawione, więc przyczyna na pewno inna. Jaka, nie wiem..., nietrafiona ostrość (za duża ramka AF-u ?), nie zmieścił się w głębi ostrości, za krótki czas (a obiekt się poruszał), poruszenie zdjęcia. To takie możliwości (tak ogólnie z nietrafionym AF po kontraście), które mi przychodzą do głowy.

fret
7.04.16, 15:28
Z tego co mi wiadomo, taka przypadłość jak BF i FF(back i front focus) dotyczy tylko i wyłącznie lustrzanek. ...

Oczywiste, że nie jest to znienawidzony lustrzankowy BF. Wygląda na to, że słuszny i nieomylny kontrastowy AF znalazł więcej kontrastu w trawie niż na czarno-czarnym ptaku ;) Czasu migawki bym do tego nie mieszał :)

And.N
7.04.16, 15:42
... Wygląda na to, że słuszny i nieomylny kontrastowy AF znalazł więcej kontrastu w trawie niż na czarno-czarnym ptaku ;) Czasu migawki bym do tego nie mieszał :)
Podobnie sądzę. Czas 1/400s w zupełności wystarczy aby zamrozić poruszającego się ptaka (nie lecącego). Teoretycznie ten kontrastowy AF powinien ustawić jednak ostrość na krawędzi ptaka i trawy. Tam jest największy kontrast - czerń ptaka i zieleń trawy, a AF ustawił ostrość tylko na trawę jakby tego ptaka wogóle nie było. Praktyka z teorią nie zawsze się sprawdza jak widać. Podejrzewam tylko, że może mieć znaczenie wielkość ramki AF i raczej mniejsza byłaby lepsza (obejmująca nieco tego ptaszora i trawy)

helmuth
7.04.16, 17:49
... może mieć znaczenie wielkość ramki AF i raczej mniejsza byłaby lepsza (obejmująca nieco tego ptaszora i trawy)Chodzi o to- [.]s (Małe pole) w ustawieniu pola AF?
Zastanawia mnie jeszcze jedno- jaki jest czas od nacisniecia spustu do zapisania zdjecia? W prostych kompaktach bylo to bardzo dlugo. Moze w tym czasie ptak zmienic miejce pobytu? :roll:

And.N
7.04.16, 17:58
Chodzi o to- [.]s (Małe pole) w ustawieniu pola AF?
Tak, chodzi o wielkość pola/ramki AF gdzie ma być ustawiona ostrość, ale zaznaczam iż to tylko moje przypuszczenia, że może to mieć wpływ.

Zastanawia mnie jeszcze jedno- jaki jest czas od nacisniecia spustu do zapisania zdjecia? W prostych kompaktach bylo to bardzo dlugo. Moze w tym czasie ptak zmienic miejce pobytu? :roll:
W kompaktach fakt było to długo (z pół sekundy powiedzmy, może i nieco wiecej). W nowszych bezlusterkowcach ten czas to chyba małe ułamki sekund i nie sądzę aby akurat to miało wpływ.
PS.
Jaki jest ten czas od naciśnięcia spustu migawki do zrobienia zdjecia (w OMD EM10) w internecie pewnie można znaleźć.

Careme
7.04.16, 18:01
Coś w tym jest co pisze andtor i helmuth. Podobne problemy miałem focąc drozdowate - ruch ptaka powodował, że mógł się w obszarze ramki [.] (dobrze to pokazałeś! :) ) pojawić fragment tła. Dlatego na wszelki wypadek mam ustawiony tryb zdjęć seryjnych - jest wtedy szansa na uchwycenie szybkiego ruchu, którego przy pojedynczym zdjęciu nie utrafił (np. robaka trzymanego w dziobie przez połknięciem).
Niezależnie od powyższego wspomagałem się na wszelki wypadek tzw. lupką.

---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post był o 17:59 ----------

Jaki jest ten czas od naciśnięcia spustu migawki do zrobienia zdjecia (w OMD EM10) w internecie pewnie można znaleźć.

Można:

Shutter Response (Lag Time)

Full Autofocus,
Single-area AF mode

0.234 second

Time from fully pressing shutter button to image capture, with the lens already at the proper focal distance setting. (All AF timing performed with the new 14-42mm II R kit lens at about 30mm unless otherwise noted.)

Full Autofocus,
Single-area AF mode

0.207 second

Time from fully pressing shutter button to image capture, with the lens already at the proper focal distance setting. (With Olympus 14-42mm EZ lens.)

Full Autofocus,
Multi-area AF mode

0.245 second

Time from fully pressing shutter button to image capture, with the lens already at the proper focal distance setting.

Full Autofocus,
Single-area AF mode
Auto Flash Enabled

0.397 second

Time from fully pressing shutter button to image capture, with the lens already at the proper focal distance setting, TTL Auto flash enabled.

Manual Focus

0.096 second

For most cameras, shutter lag is less in manual focus than autofocus, but usually not as fast as when the camera is "prefocused".

Prefocused

0.066 second

Time to capture, after half-pressing and holding shutter button.

Tabela stąd (http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m10/olympus-e-m10A6.HTM).

helmuth
7.04.16, 18:23
,,,,,Tabela stąd (http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m10/olympus-e-m10A6.HTM).Jesli dobrze rozumiem, jezeli wszesniej zlapalem ostrosc (spust wcisniety do polowy) czas ten wynosi 0,066s. Za malo, zeby caly ptak wyszedl z GO.
Zmnieszylem pole AF i "strzelalem" do kamienia w trawie. Wroce do domu, to zobacze jak wyszlo. :)

yamada
7.04.16, 19:13
Jeśli można wtrącić, miałem MZD 75-300 w Szkocji, kilka razy fotografowałem nim ptaki. Moje doświadczenia z tym szkłem są takie że, ono tak ma, na kilka zdjęć siedzącego w trawie nie ruszającego się ptaka część za każdym razem była nie trafiona. Zauważyłem też, że lepiej radzi sobie z jasnym pierzem niż ciemnym. Mewy które fociłem wszystkie są ok. Miałem okazję pofocić też Panasem 100-300 na pierwszym rejsie. Też krótko i też bardzo okazyjnie. Z mojego doświadczenia wychodzi mi, że Panas jest lepszy. Praktycznie każda fota z niego jest trafiona. Trzeba chyba po prostu poćwiczyć, żeby poznać zachowanie szkłą, dobrać wielkość pola autofokusa, bo chyba to najmniejsze nie do końca jest dla niego najlepsze. No i jak to przy żywych zwierzach, przy amatorskim sprzęcie, nie można liczyć że wszystkie strzały będą celne. :)
Przy okazji, fajne te futrzaki macie :) a kos z foty 2034 całkiem ładnie ustrzelony :)

helmuth
7.04.16, 19:30
... te chociaż nie gwałcą jak żebrzą ;) :)Tamci za to nie żebrzą jak gwałcą ;)

Jeśli można wtrącić, miałem MZD 75-300 w Szkocji, kilka razy fotografowałem nim ptaki.
To jest duży ZD 70-300 ale może ma podobnie?

And.N
7.04.16, 19:56
... Trzeba chyba po prostu poćwiczyć, żeby poznać zachowanie szkłą, dobrać wielkość pola autofokusa, bo chyba to najmniejsze nie do końca jest dla niego najlepsze. ...
Zgadzam się, trzeba poćwiczyć:) Co do wielkosci pola AF nie wiem dokładnie jak jest w M10, w panasie G5 są 4 wielkości, a w praktyce używam tego 2-giego lub 3-ciego. Największego i najmniejszego chyba nie używałem. Bardziej chodziło mi o taki wybór pola AF aby objął tylko część ptaszora (nie całego) i część tła za nim. Niekoniecznie musi być to najmniejsze pole. Czy to zda egzamin, nie wiem, ale warto poeksperymentować.

yamada
7.04.16, 20:08
Tamci za to nie żebrzą jak gwałcą ;)

To jest duży ZD 70-300 ale może ma podobnie? Jeśli duży to bym się nie stresował w ogóle, af kulawy jest z mikrusami prócz EM1. Miałem jakiś czas temu pożyczony od Bodzipa, i jest to nieco walki, Trzeba się napstrykać ale jak trafi to fajne foty wychodzą. Miałem sporo takich nietrafionych.

jck
7.04.16, 20:08
To jest duży ZD 70-300 ale może ma podobnie?
A to wszystko jasne. Trzeba ręcznie doostrzać w trybie SF+MF, MF Assist-on.

helmuth
10.04.16, 11:29
Na razie dam spokój długiemu.
Dwa kadry z krótkiego- wnętrza z Isenburg-Zentrum (po naszemu Galeria handlowa- Isenburg):
171003 171006
i z dekielka
171008

helmuth
12.04.16, 22:28
Zażółciło się :)

171271

Rabbit
12.04.16, 23:10
będzie miodek rzepakowy, mniam :)

helmuth
13.04.16, 14:25
Miodek to potem ale teraz jak pachnie!

171313

Bodzip
13.04.16, 14:59
Nie spodziewałem się, że tak szybko. Fajne żółtości :)

kon
13.04.16, 15:05
Za chwile bedzie czas wielkich zbiorow..

witia
13.04.16, 15:07
Podobają mi się te "szczurowate" kadry.
Pozdrawiam.