Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
Helmuth przyjmij ode mnie uścisk prawicy i gratulację za zakup:grin: Foć na chwałę swoją i Olka.
Noooo, Heniu zaszalał. :mrgreen:
Teraz czekamy na produkcje pionów, poziomów i innych geometrycznych przekształceń wertykalnych. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Helmuth przyjmij ode mnie uścisk ...Auć!
Nie ściskaj tak mocno. :-P
Teraz czekamy na produkcje pionów, poziomów i innych geometrycznych przekształceń wertykalnych. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:Ale pamiętasz, że to nie aparat robi zdjęcia? :grin:
Pamiętam :grin:, ale inny sprzęt, to inne podejście do starych tematów, inne ich odwzorowanie. :mrgreen:
... inny sprzęt, to inne podejście do starych tematów, inne ich odwzorowanie. :mrgreen:No!
Już nie będę się musiał kłaść na chodniku, żeby pokazać "zadziora" od samego dołu- jest odchylany ekranik :grin:
No!
Już nie będę się musiał kłaść na chodniku, żeby pokazać "zadziora" od samego dołu- jest odchylany ekranik :grin:
Świetnie, lumbago już Tobie nie grozi. :mrgreen:
Gratuluje zakupu.
Chyba, że będzie Ci pasował kadr w orientacji pionowej to będzie "kłopot":wink:
Ale się narobiło! :shock:
No Henryk, no no! :-D
... lumbago już Tobie nie grozi. :mrgreen:Już dawno!
Przeszło do czynów :-P
Świetnie, lumbago już Tobie nie grozi. :mrgreen:
Już nie. :twisted:
No Henryk, no no! :-DTakim maleństwem też można się obronić (to à propos wątku o dostępie do broni).
Wystarczy dobrze trafić :-P
A zdjęcia będą jak się nauczę to obsługiwać.
Na razie wiem gdzie obiektyw a gdzie wizjer :grin:
---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post był o 22:27 ----------
Już nie. :twisted:Też tak masz? :grin:
Jak się cieszę :mrgreen:
Takim maleństwem też można się obronić (to à propos wątku o dostępie do broni).
Wystarczy dobrze trafić :-P
A zdjęcia będą jak się nauczę to obsługiwać.
Na razie wiem gdzie obiektyw a gdzie wizjer :grin:
Czyli jesteś po tej bezpiecznej stronie. :grin:
Też tak masz? :grin:
Jak się cieszę :mrgreen:
Można rzec: mamy się nawzajem, cokolwiek to znaczy...
Czyli jesteś po tej bezpiecznej stronie. :grin:
Czy ja wiem? :roll:
Jeszcze nie opanowałem sztuki rzucania na tyle, żeby trafiać określoną stroną.
Ale będę ćwiczył :mrgreen:
Można rzec: mamy się nawzajem, cokolwiek to znaczy...Łączą nas te same doznania :-P
Auć!
Nie ściskaj tak mocno. :-P
Ale pamiętasz, że to nie aparat robi zdjęcia? :grin:
Oczywiscie, ze to nie aparat robi zdjecia - to rece je robia ;) :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/hqdefault-2.jpg
źródło (http://i.ytimg.com/vi/C89uOeDL9Gw/hqdefault.jpg)
Nowy sprzęt- nowe problemy ;)
Najistotniejszym problemem (jak na razie) jest podgląd.
W lustrzance, w wizjerze, cały czas był obraz "wpadający" do obiektywu. Robienie zdjęcia nie przerywało obserwowanie obiektu ale jeśli chciałem obejrzeć co zarejestrowała matryca, przez chwilę miałem podgląd na ekranie.
W E-10 mam jednocześnie podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze i na ekranie. Przeszkadza to w śledzeniu ruchomego obiektu.
Wiem- mogę wyłączyć podgląd ale wtedy nie będę miał go również na ekranie.
Może jednak da się to rozdzielić? :roll:
Mały okrągły przycisk po prawej stronie przy wizjerze. Naciśnij i chwilę przytrzymaj.
Mały okrągły przycisk po prawej stronie przy wizjerze. Naciśnij i chwilę przytrzymaj.Masz plusa. W życiu bym do tego nie doszedł :D
A może jeszcze wiesz jak przypisać funkcje kursorom? Chciałbym mieć tak samo jak w E-520.
Menu –> kółka zębate –> spust pokrętło –> funkcja przycisku, funkcja pokrętła, kierunek obrotu.
Masz instrukcję? Warto przeczytać i nie jest to żadną ujmą na honorze, chociaż znam takich co tak uważają (z mojego kręgu znajomych - żeby nie było..)
Acha, ja jeszcze nie przeczytałam całej. :oops:
Menu –> kółka zębate –> spust pokrętło –> funkcja przycisku, funkcja pokrętła, kierunek obrotu.Właśnie tyle wyczytałem z instrukcji ale co dalej?
Właśnie tyle wyczytałem z instrukcji ale co dalej?
Tu coś było w tym temacie (https://forum.olympusclub.pl/threads/94142-Programowanie-przycisk%C3%B3w-w-OM-D-E-M10?). Tylko do końca nie wyjaśnione zagadnienie.
Jutro pogrzebię i spróbuję do tego dojść ;)
---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:35 ----------
Swoją drogą tutaj http://olympusomd.net/custom-functions/em-5-master-function-button-chart/ znalazłem następującą informację odnosnie mapowania klawiszy dla E-M5:
Unfortunately there are some significant restrictions, referred in the manual only as “The options available vary from button to button”.
For example the right and down arrow buttons of the arrow pad are very limited with respect to the functions which can be assigned, but only to these buttons the “Drive Mode” function can be assigned (very helpful !!). By the way it is very annoying that you can not configure the Arrow Up button, which is just predefined with “Exposure Compensation”. Why Olympus?
Wychodzi na to, że da się ustawić swoje funkcje tylko dla klawiszy "Prawo" i "Dół". Najwidoczniej w E-M10 jest analogicznie.
Wychodzi na to, że da się ustawić swoje funkcje tylko dla klawiszy "Prawo" i "Dół". Najwidoczniej w E-M10 jest analogicznie.Tak też z moich prób mi wychodzi ale dlaczego piszą, że można wszystkie?
Tak też z moich prób mi wychodzi ale dlaczego piszą, że można wszystkie?
Nie wiem. Jak przyjdzie paczka, to spróbuję pokombinować. Może napisali to na wyrost, gdyby komuś przyszło kiedyś do głowy zrobić aktualizację firmware'u. Tak sobie gdybam.
Nie wiem. Jak przyjdzie paczka, to spróbuję pokombinować. Może napisali to na wyrost, gdyby komuś przyszło kiedyś do głowy zrobić aktualizację firmware'u. Tak sobie gdybam.
To do Ciebie idzie paczka ? a ja nic o tym nie wiem ? (to taka prafraza reklamy :mrgreen: )
Drogi @helmuth-cie czekamy na foty z nowego nabytku.
... czekamy na foty z nowego nabytku.Na razie wiatr usiłuje wyrwać maleństwo z rąk i deszcze niespokojne ...
Jak tu focić w takich warunkach?
144090
Na razie wiatr usiłuje wyrwać maleństwo z rąk i deszcze niespokojne ...
Ale paskudnie na zewnątrz... fu!
Na razie wiatr usiłuje wyrwać maleństwo z rąk i deszcze niespokojne ...
No właśnie tak, jak nam pokazałeś! Fajne!
Eeeet am :) Najwyrazniej zla pogoda ci nie przeszkadza :)
(kto by pomyslal - taki maly aparat i takie duze zdjecie ;))
Ykhm, jak by to ująć delikatnie... Prezesie, coś zbrzydłeś :???::-P
A gdzie tam... po prostu przechodze proces do postaci imago w odwrotnej kolejnosci...
A gdzie tam... po prostu przechodze proces do postaci imago w odwrotnej kolejnosci...
Fryzurka na pazia... ładna. Okularki takie gustowne. Karczek też niczego sobie. :grin:
Karczek też niczego sobie. :grin:
Po byku, nie? :mrgreen:
Po byku, nie? :mrgreen:
No przecież!!!!
A gruczoły mleczne ukrył. :shock::mrgreen:
---------- Post dodany o 19:28 ---------- Poprzedni post był o 19:27 ----------
Heniu, a które okno twoje ??? :shock::grin:
Eeeet am :) Najwyrazniej zla pogoda ci nie przeszkadza :)
(kto by pomyslal - taki maly aparat i takie duze zdjecie ;))
Też się zdziwiłem, a jakie zaskoczenie :)
Będzie Pan zadowolony - jak mawiał klasyk.
Pozdrawiam.
Heniu, a które okno twoje ??? :shock::grin:
Leniuch, podpowiadam: z za zasłony wygląda w czerwonym czworoboku.
144139
Najwyrazniej zla pogoda ci nie przeszkadza :)Tylko dlatego wylazłem na zewnątrz, bo już nie mogłem się doczekać, żeby sprawdzić jak to maleństwo robi zdjęcia :wink:
Heniu, a które okno twoje ??? :shock::grin:Mojego nie widać. Piwnica jest z drugiej strony :-P
Będzie Pan zadowolony - jak mawiał klasyk.I tej wersji będę siętrzymał :D
Znowu mnie poniosło. Wykorzystałem przerwę między dwiema ulewami i pojechałem w pobliże lotniska:
144140144141
Potem puściłem się w miasto sprawdzić co można bez statywu ale to później :)
Wykorzystałem odchylany ekranik. Zdjęcie ok. 0,5m znad wody:
144202
Wykorzystałem odchylany ekranik. Zdjęcie ok. 0,5m znad wody:
144202
I tu jest ten plus, nie musisz wchodzić do wody, aby robić znad wody. :grin:
Ciekawa fotka. :grin:
Czym robiłeś samoloty ?
Nie to żeby mi się podobały ... bo się podobają, choć samolotowych nie lubię - ale tak z kobiecej ciekawości się zapytowywowuję :mrgreen: O szkło mi chodzi.
Nadwodne - to kiedyś w Rabce mało nie utopiłem, bo chciałem jak najniżej :???:
Pogrzebałem z tą konfiguracją klawiszy i wygląda to tak, że nie da się wszystkich czterech ustawić tak, by miały przypisane nasze funkcje. Widać ktoś pisząc "wszystkie" miał na myśli wszystkie te, które producent pozwoli :)
Czym robiłeś samoloty ?Jest w EXIF-ie, to ZD m.40-150mm F4.0-5.6 R
Pogrzebałem z tą konfiguracją klawiszy i wygląda to tak, że nie da się wszystkich czterech ustawić tak, by miały przypisane nasze funkcje. Widać ktoś pisząc "wszystkie" miał na myśli wszystkie te, które producent pozwoli :)
no właśnie dziwne, w E-P1 się dało a w nowszych aparatach już nie. Może dlatego że są dodatkowe przyciski funkcyjne?
dlatego, że Olek stosuje jakieś dziwne hocki-klocki z menu. Po przesiadce z Panasonica niektóre rozwiązania Olympusa wydają się, hmm... dziwne :)
dlatego, że Olek stosuje jakieś dziwne hocki-klocki z menu. Po przesiadce z Panasonica niektóre rozwiązania Olympusa wydają się, hmm... dziwne :)
Jak kiedyś się przesiadałem z Minolty na Panasonica, to też mi się niektóre rozwiązania w Panasoniku wydawały dziwne ;)
Co do Olkowego menu, to jak patrzę na wszystkie aparaty jakie miałem (nie liczę jakiejś dziwnej małpki Fe-45), to menu zawsze było spójne i to jest plus, bo przez ponad 6 lat nie muszę za bardzo kombinować, gdzie znaleźć poszczególne opcje. Inna sprawa to niezgodność tego co pisze z tym co można zrobić, jak w przypadku tych klawiszy.
Co do spójności też nic nie mam, generalnie jest ok jeżeli chodzi o rozmieszczenie funkcji czy poruszanie się po menu, ale np. sposób nawigacji wizjer/LCD jest dla mnie niezrozumiały.
Wczoraj próbowałem wyzwolić zdjęcia z użyciem interwałometru przez Olympus Image Share. Wrrrrr!
... generalnie jest ok jeżeli chodzi o rozmieszczenie funkcji czy poruszanie się po menu ...Myślę, że w do zestawu M10 powinni dołączać naparstek z małą końcówką.
Łatwiej byłoby trafiać w konkretny przycisk.:)
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty helmuth.
Szczególnie przydałaby się taka "przejściówka" po ciemku, kiedy trzeba na wyczucie trafiać w jeden przycisk :)
Mimo braku takowej, spróbowałem wieczorem zrobić kilka zdjęć "z ręki" Chciałem koniecznie sprawdzić wysokie ISO.
Zacząłem jednak od 200:
144343
Potem już znacznie więcej- 1600:
144344
I na koniec, żeby nie przesadzić, spróbowałem 3200
144345 144346
W e-520 już 1600 byłoby nie do przyjęcia a tu (bez odszumiania) proszę.
Jestem pod wrażeniem :)
Heniu, wrzucaj może troszkę większe zdjęcia.
600 na krótszym boku to imo nie tak źle.
a foty spoko, tez do takich wysokich ISO nie przyzwyczajona jestem ;)
Szczególnie przydałaby się taka "przejściówka" po ciemku, kiedy trzeba na wyczucie trafiać w jeden przycisk :)
Mimo braku takowej, spróbowałem wieczorem zrobić kilka zdjęć "z ręki" Chciałem koniecznie sprawdzić wysokie ISO.
Zacząłem jednak od 200:
Potem już znacznie więcej- 1600:
Ja też, :-D ładniutkie toto.
600 na krótszym boku to imo nie tak źle.
a foty spoko, tez do takich wysokich ISO nie przyzwyczajona jestem ;)
Przywykniesz Córcia, taka natura... :grin:
Heniu, wrzucaj może troszkę większe zdjęcia.1067 x 800 to małe?
Większych nie zmieszczę na ekranie, mam mały monitor :-P
/.../ mam mały monitor :-P
To jakim cudem wchodzisz do internetu??:shock:
1067 x 800 to małe?
Nie, te dwa następne 900x600 małe:)
...W e-520 już 1600 byłoby nie do przyjęcia a tu (bez odszumiania) proszę.
Jestem pod wrażeniem :smile:
Nie, no ładnie to wygląda:) To jpg czy z RAW i w czym ewentualnie wywołane?
Ładna wrzutka.
Mnie często krytykują za ziarno chociaż powyżej 3200 nie wychodzę. Nawet jak odszumiam. Ale może to kwestia co się foci.
1067 x 800 to małe?
Chodziło mi o te zdjęcia z 600 pix na krótkim boku. Nie mam wielkiego monitora ale mimo to dosyć mikro te zdjecia wyglądały, a kadry przecież zacne.
To jakim cudem wchodzisz do internetu??:shock:Nie wiem, mam wtedy zamknięte oczy :roll:
To jpg czy z RAW i w czym ewentualnie wywołane?ORF-y wołane w OV3
Chodziło mi o te zdjęcia z 600 pix na krótkim boku. Nie mam wielkiego monitora ale mimo to dosyć mikro te zdjecia wyglądały ...To z przyzwyczajenia (800x600)
Na mojej 17-ce nie wygląda źle :wink:
...ORF-y wołane w OV3...
Tak myślałem. Czyli jednak z odszumianiem. OV3 robi to automatycznie z odpowiednią siłą w zależności od użytego ISO. Nie sądzę abyś w OV w zakładce RAW2 /Filr zakłóceń/ ustawiał na OFF. Chyba, że jednak tak, to zwracam honor.
Tak mi się widzi, że te zdjęcia na ISO 3200 są trochę za bardzo "wymiziane". Gdybyś tak załączył RAW-a tego z drzewem (uciekła struktura kory) to bym spróbował w moim programie grzebnąć.
Dlaczego piszę ? - otóż apz wrzucał kiedyś fotę z lasu na ISO 6400 i struktura kory była doskonała.
Tak myślałem. Czyli jednak z odszumianiem. OV3 robi to automatycznie z odpowiednią siłą w zależności od użytego ISO. Nie sądzę abyś w OV w zakładce RAW2 /Filr zakłóceń/ ustawiał na OFF. Chyba, że jednak tak, to zwracam honor.Przyznam, ze nic nie zrozumialem. Moze dlatego, ze piszesz o rzeczach, nad ktorymi nigdy sie nie zastanawialem.
Dlaczego OV mialby odszumiac, jezeli "Filtr zaklocen" mam ustawiony na "Tak jak w oryginale"? :roll:
Dla mnie, oznacza to, ze OV pozostawia raw-a tak, jak jest zapisany na karcie.
Tak mi się widzi, że te zdjęcia na ISO 3200 są trochę za bardzo "wymiziane". Gdybyś tak załączył RAW-a tego z drzewem ...Nic nie mizialem. Troche tylko wyprostowalem perspektywe i wykadrowalem. Linka do ORF-a wrzuce jutro, moze pojutrze bo bo teraz swietuje poza domem i nie mam dostepu do orf-ow :)
"Tak jak w oryginale" oznacza tak jak było ustawione w aparacie. Ustawisz jakiś parametr na max czy na min to OV zadziała tak samo, no chyba że ten parametr świadomie zmienisz.
"Tak jak w oryginale" oznacza tak jak było ustawione w aparacie.A wiec andtor nie ma racji mowiac, ze OV odszumia automatycznie.
W aparacie "Filtr szumu" ustawiony mam na "Standard" (tak jak jest domyslnie). W e-520 tez zawsze tak mialem.
Moze powinienem zmienic na "Wyl"? :roll:
Jeśli dobrze pamiętam, to opcja "standard" oznacza że aparat sam decyduje o odszumianiu. Trzeba by poczytać w instrukcji.
A wiec andtor nie ma racji mowiac, ze OV odszumia automatycznie.
Ma racje:) Otwórz ten sam .orf (najlepiej na tym wyższym iso) w programie OV3 oraz w niezależnym oprogramowaniu do wywołania RAW (np. RawTherapee lub innym). Ustaw podgląd w obu programach na 1:1 i porównaj wygląd zdjęcia. Możesz też zapisać z obu programów do .jpg i porównać. Poczytaj też może to (https://forum.olympusclub.pl/threads/95366-Szumy-w-Lightroom), tak na spokojnie jak będziesz miał czas.
Edit.
...W aparacie "Filtr szumu" ustawiony mam na "Standard" (tak jak jest domyslnie).
Na podstawie tej właśnie informacji OV3 (inne programy do RAW tego nie robią) na wstępie (czy można powiedzieć automatycznie) odszumia .orf. Jeśli stwierdzisz, że za mocno zawsze w OV możesz zmienić na inny poziom lub wyłączyć całkowicie odszumianie.
...Moze powinienem zmienic na "Wyl"? https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_rolleyes.gif
Mimo wszystko bym nie wyłączał. Będziesz miał wtedy bardziej zaszumione jpg na wyższym iso prosto z puszki.
Otwórz ten sam .orf (najlepiej na tym wyższym iso) w programie OV3 oraz w niezależnym oprogramowaniu do wywołania RAW (np. RawTherapee lub innym).Przeciez to nie ma nic wspolnego ze stwierdzeniem, ze OV odszumia choc nie powinien. Porownanie efektow wolania raw-a w roznych programach, doprowadzi do wniosku, ze kazdy robi to po swojemu.
Nie przekonales nie choc zaciekawiles:
... 3. Olympus Viewer3, ustawienia: WYŁ. lub 0,
4. Olympus Viewer3, ustawienia: Tak jak w oryginale (Identyczny efekt daje Brak). Na ten sposób wywołania wpływa ustawienie aparatu ...Poniewaz nie do konca polapalem o co chodzi, zrobie probe z tym samym (moim) zdjeciem, na ustawieniach domyslnych. Raz filtr zaklocen bedzie "Wyl" a raz "Tak jak w aparacie". Porownanie efektow pozwoli mi wyrobic sobie zdanie.
A przy okazji- po co pytales o program w jakim wywolywalem orf-a?
Czy cos w moim wywolaniu Cie zaskoczylo/zaciekawilo czy byl jeszcze inny powod?
Nie pamiętam gdzie i kiedy pytałem.
Pytanie pewnie było do mnie, a powodem było to podkreślone:
Jestem pod wrażeniem :smile:
Pokazałeś po prostu odszumione, nawet o tym nie wiedząc.
...Dlaczego OV mialby odszumiac, jezeli "Filtr zaklocen" mam ustawiony na "Tak jak w oryginale"? :roll:
Dla mnie, oznacza to, ze OV pozostawia raw-a tak, jak jest zapisany na karcie.
Dla mnie "Tak jak w oryginale" oznacza to:
W aparacie "Filtr szumu" ustawiony mam na "Standard" (tak jak jest domyslnie).
Zadaniem OV jest wyprodukowanie pliku jpg z surowego .orf. Domyślnie odszumia tak jak masz ustawione w aparacie dla .jpg ale możesz w OV sobie zmienić ten poziom odszumiania lub wyłączyć. To podobnie jak z balansem bieli. Domyśnie w OV jest taki jak był ustawiony w aparacie i też możesz to zmienić. Tak to rozumiem i praktyka to potwierdza.
Niezależne programy o ile balans bieli ustawiają z tego co zapisane w .orf to już poziom odszumiania "Tak jak w oryginale" nie uwzględniają czyli nie odszumiają zdjęcia. Trzeba to zrobić samemu.
helmuth, pamiętaj że w olku są dwa parametry odpowiadające za "szum".
Redukcja Szumu - odpowiada za jego redukcję przy długim naświetleniu oraz Filtr Szumu - w wyborem stopnia odszumiania. Nie jestem tego co prawda pewien, ale olek bez względu na ustawiony parametr ingeruje w obrazek (zawsze go w jakimś stopniu odszumia).
Nie pamiętam gdzie i kiedy pytałem.Juz andtor to wyjasnil- pytanie bylo do niego.
Pytanie pewnie było do mnie, a powodem było to podkreślone:
Pokazałeś po prostu odszumione, nawet o tym nie wiedząc.Chodzilo mi o odszumianie w zewnetrznym programie. Przy zdjeciach z E-520 czasem zdjecie przy ISO400 musialem odszumiac, tu nie.
Dla mnie "Tak jak w oryginale" oznacza to:
Zadaniem OV jest wyprodukowanie pliku jpg z surowego .orf. Domyślnie odszumia tak jak masz ustawione w aparacie dla .jpg Czyli ustawiajac w aparacie odszumianie, ma to wplyw jedynie na jpg-a "wyplutego" z puszki. Wywolujac raw-a w OV z ustawieniem "Tak jak w oryginale", robie dokladnie takie samo odszumianie raw-a, jakie mialem ustawione w aparacie dla jpg-a?
Ma to sens! :shock:
Chyba jednak wylacze odszumianie w OV :)
helmuth, pamiętaj że w olku są dwa parametry odpowiadające za "szum" ...Wiem ale my tu o OV3 a nie o aparacie :)
...Chodzilo mi o odszumianie w zewnetrznym programie. Przy zdjeciach z E-520 czasem zdjecie przy ISO400 musialem odszumiac, tu nie.
Tak sobie później też pomyślałem, że chodziło Ci o różnicę. Ja powiedzmy określenie "bez odszumiania" wziąłem dosłownie.
Czyli ustawiajac w aparacie odszumianie, ma to wplyw jedynie na jpg-a "wyplutego" z puszki. Wywolujac raw-a w OV z ustawieniem "Tak jak w oryginale", robie dokladnie takie samo odszumianie raw-a, jakie mialem ustawione w aparacie dla jpg-a?
Tak uważam. Możesz to łatwo sprawdzić jak masz zdjęcie zrobione w opcji RAW+JPG. Na obu powinien być dokładnie taki sam poziom szumu. ORF otwierasz oczywiście w OV3 z ustawieniem filtru zakłóceń "Tak jak w oryginale", a jpg w dowolnym programie. Porównanie najlepiej zrobić wyświetlając zdjęcie w skali 1:1.
To ustawienie w OV3 "Tak jak w oryginale" jak się nie mylę jest ustawieniem domyślnym i chyba nie można zmienić aby np. OV3 otwierał RAW-a z tą opcją ustawioną na /Wyłączone/
...Chyba jednak wylacze odszumianie w OV :)
Tak pochopnie bym nie wyłączał:), chyba, że masz zamiar tylko w RAW robić to to ustawienie nie ma specjalnego znaczenia. W OV zawsze możesz włączyć z poziomem odszumiania jaki uważasz za właściwy.
Z drugiej strony to odszumianie olkowe działa całkiem dobrze, może wystarczy tylko o jeden poziom niżej zejść z ustawieniem w aparacie. To już musisz sam zdecydować:)
To ustawienie w OV3 "Tak jak w oryginale" jak się nie mylę jest ustawieniem domyślnym i chyba nie można zmienić aby np. OV3 otwierał RAW-a z tą opcją ustawioną na /Wyłączone/
Tak pochopnie bym nie wyłączał:), chyba, że masz zamiar tylko w RAW robić to to ustawienie nie ma specjalnego znaczenia. W OV zawsze możesz włączyć z poziomem odszumiania jaki uważasz za właściwy.
Z drugiej strony to odszumianie olkowe działa całkiem dobrze, może wystarczy tylko o jeden poziom niżej zejść z ustawieniem w aparacie. To już musisz sam zdecydować:)Zawsze mialem w aparacie ustawione "Standard" i nich tak zostanie, natomiast w OV ustawienie "Tak jak w oryginale" jest ustawieniem domyslnym i nie mozna go na stale zmienic. Poniewaz robie tylko Raw, wiec bede musial kazdorazowo sprawdzac, czy zostawic odszumianie, czy wylaczyc.
edit
Juz wiem!
W aparacie wylacze i w OV domyslne "Tak jak w oryginale" bedzie bez odszumiania. Podczas wywolywania RAW-a bede mogl wlaczyc odszumianie jakie uznam za konieczne.
Takie tam skojarzenie
144430
Gdybyś tak załączył RAW-a tego z drzewem (uciekła struktura kory) to bym spróbował w moim programie grzebnąć.Dla Bogdana i wszystkich, którzy chcieliby grzebnąć: https://www.dropbox.com/s/dgwtipf5opw9y3h/P4010247.ORF?dl=0
Ładne skojarzenie :)
Pozdrawiam.
Dla Bogdana i wszystkich, którzy chcieliby grzebnąć: https://www.dropbox.com/s/dgwtipf5opw9y3h/P4010247.ORF?dl=0
A pięknie dziękuję :)
Tak wyszło:
144461
Tak wyszło: ...Chyba trochę za ostro albo zły algorytm zmniejszania (widzę"schodki" na balustradzie kładki) ale chyba mniej "mydła" na zdjęciu, bardziej wyraziste.
Jak według Ciebie wyszła kora na drzewie?
Jeśli się dobrze przyjrzeć, zdjęcie jest poruszone i może stąd wrażenie o "wymizianiu"?
Fotka jest trochę poruszona, ale trzeba przyznać, że maluch daje radę. Nie odszumiałem zbyt agresywnie, prawdę mówiąc standardowo. OV i Olek w puszcze trzeba przyznać ładnie piorą obrazki na wysokim iso.
I ja se grzebnąłem... :)
144463
Chyba trochę za ostro albo zły algorytm zmniejszania (widzę"schodki" na balustradzie kładki) ale chyba mniej "mydła" na zdjęciu, bardziej wyraziste.
Jak według Ciebie wyszła kora na drzewie?
Jeśli się dobrze przyjrzeć, zdjęcie jest poruszone i może stąd wrażenie o "wymizianiu"?
Z tym algorytmem, to wiem. Andtor też już wie :) - chodzi o to, że w domu robię na starszym Gimpie 2.8 a w robocie mam nowszą wersję 2.9 kompilowaną bezpośrednio pod konkretny procesor i kartę grafiki. W tym nowym Gimpie jest doskonały algorytm resize. Tu trochę pojechałem :oops:
Myślę, że zdjęcie NIE jest ruszone. Gdybym się skupił tylko na drzewie to wyszło by debeściarsko. Musiałem jednak mocniej niż wskazywał profil odszumić niebo, co pośrednio przełożyło się na korę drzewa też.
Piotrek (petreq) ma wg mnie najlepszy efekt.
Heńku, przejdź na LR - warto.
Nie odszumiałem zbyt agresywnie, prawdę mówiąc standardowo. To tak jak ja :)
I ja se grzebnąłem... :)Kolory jak u Bogdana, nie ma za to "schodków".
Niestety krzywo- perspektywa :-P
---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post był o 20:53 ----------
Heńku, przejdź na LR - warto.Nie stać mnie :-P
Wydałem na aparat :cry:
Maruda... Proszę... ;)
144464
BTW
Bawię się w C1. Fotki w OV sprawdzam bardziej z ciekawości. Potwierdza się to co napisałem wcześniej - Olek odszumia nawet, jeżeli parametr Filtr Zakłóceń jest ustawiony na WYŁ.
[/COLOR]Nie stać mnie :-P
Wydałem na aparat :cry:
Zawsze jest wyjście:
nic nie mów żonie :mrgreen:
Virtualbox-->>Debian/Ubuntu-->>Darktable
pendrive + Linux live + j.w.
To i ja grzebnąłem. Samego RAWa wywołałem w OV do TIFFa, mój LR niestety nie daje radę. Poległem na próbie wyłączenia odszumiania (czyżby w OV się na dało?) więc nie jestem do końca zadowolony.
144465
Zawsze jest wyjście:
nic nie mów żonie :mrgreen:
Do czego Ty namawiasz Bogdanie, nie rób za mityczną Ewę i węża w jednej osobie....
nic nie mów żonie :mrgreen: ...To nic nie da- mamy wspólne konto :-P
Mam nadzieję, że mnie nie obrażasz? :roll::)
Nie mam odwagi porzucić Windowsa i przejść na Linuksa. Chyba już bym się nie nauczył :roll:
Jeszcze raz grzebnąłem, tym razem do TIFFa wywołałem w RawTherapee:
144467
... do TIFFa wywołałem w RawTherapee ...Jakoś nie mogę się przekonać do RT.
Wiem, że sporo może ale dla mnie jakiś mało intuicyjny, wydaje mi się, że za dużo usiłuje zrobić za mnie.
Na ogół wystarcza mi OV, potem dalsza obróbka w Gimp-ie.
Jakoś nie mogę się przekonać do RT.
Wiem, że sporo może ale dla mnie jakiś mało intuicyjny, wydaje mi się, że za dużo usiłuje zrobić za mnie.
Na ogół wystarcza mi OV, potem dalsza obróbka w Gimp-ie.
Ja też nie :grin:. Użyłem tylko do wywołania RAWa, LR, którego normalnie używam nie daje rady bo za stary jak na Twój aparat.
... LR, którego normalnie używam nie daje rady bo za stary jak na Twój aparat.A OV daje radę :mrgreen:
Skoro wrzucone i można grzebać, to też się pobawiłem.
144472
Skoro wrzucone i można grzebać, to też się pobawiłem.
Ja tam lubię grzebać w nieswoich... fotach. :mrgreen:
Skoro wrzucone i można grzebać, to też się pobawiłem.Całe szczęście, że to nie popRAWka.
Nie wiedziałbym jak głosować :-P
Ja tam lubię grzebać w nieswoich... fotach. :mrgreen:Ja też lubię i nie tylko w fotach :mrgreen:
Całe szczęście, że to nie popRAWka.
Nie wiedziałbym jak głosować :-P
Jak to jak? Zawsze najbezpieczniej na siebie. :mrgreen:
Jak to jak? Zawsze najbezpieczniej na siebie. :mrgreen:Zwykle, autor raw-a nie bierze udziału w konkursie ;)
Następna próba z wysokim ISO- 6400:
kolor 144583 BW 144582
Kolor ładny, BW ciekawsze. :grin:
No to jeszcze jeden :)
144594
Test ISO udany, zwłaszcza w odcieniach szarości, zawsze chętnie tutaj zaglądam.
PS. Gratuluję nowego nabytku:grin:
Pozdrawiam
... zawsze chętnie tutaj zaglądam.Miło mi :)
PS. Gratuluję nowego nabytku:grin:Dziękuję :)
Helmuth dorwał Olka i szaleje.
Świetne fotki:grin: i.....pouczajaca dyskusja o odszumianiu.
Przyszła przejściówka z 4/3 na m4/3 (http://www.amazon.de/fitTek-Objektivadapter-Microfaser-Reinigungstuch-Objektiven/dp/B00QT0KPVO/ref=sr_1_26?s=photo&ie=UTF8&qid=1428129071&sr=1-26&keywords=adapter+4%2F3) więc miałem okazję sprawdzić "duże 70-300 z E-M10.
Działa! :)
145263145264145265
kamil_andrzej
18.04.15, 21:00
[QUOTE=helmuth;1185377]Przyszła przejściówka z 4/3 na m4/3 (http://www.amazon.de/fitTek-Objektivadapter-Microfaser-Reinigungstuch-Objektiven/dp/B00QT0KPVO/ref=sr_1_26?s=photo&ie=UTF8&qid=1428129071&sr=1-26&keywords=adapter+4%2F3) więc miałem okazję sprawdzić "duże 70-300 z E-M10.
Działa! :)
145263145264145265[/QUOTE
A ja się właśnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem....
hahaha - ten parasol z wody na ostatnim to fajny motyw. Może warto tu coś poeksperymentować?
PS - co do testu ISO - ja wiem, że dla Ciebie, po przesiadce ze starego 4/3 to może być szokiem to co nowe matryce potrafią :) Ale potrafią naprawdę dużo, zwłaszcza, jeśli ktoś tak jak Ty potrafi zdjęcie dobrze obrobić.
A ja się właśnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem....Co prawda aparat teraz mam przypięty do obiektywu ale mam przynajmniej jak "to" trzymać :)
kamil_andrzej
18.04.15, 21:11
Co prawda aparat teraz mam przypięty do obiektywu ale mam przynajmniej jak "to" trzymać :)
I to mnie trochę "odstrasza" obiektyw z aparatem :). Ale kto wie może jeszcze przed wakacjami...
hahaha - ten parasol z wody na ostatnim to fajny motyw. Może warto tu coś poeksperymentować?Patrzę na to zdjęcie i nic mi nie przychodzi do głowy :roll:
To pozwól że naśmiecę Ci na 2 minutki i zaraz wywalę, ten plastik mi się nie spodobał :cool:
145324
... zaraz wywalę, ten plastik mi się nie spodobał :cool: ...Nie musisz wywalać, piękny to on nie był :)
Tylko co to teraz jest? Wygląda jak lej/lejek wodny :)
Teraz trochę "z miasta":
145453 145452
Wygląda jak rydz. Mógłbyś nieco więcej napisać o współpracy e10 z dużym 70 - 300?
Mógłbyś nieco więcej ...W sumie za krótko jeszcze mogę się pobawić tym zestawem i moja opinia może być niewiarygodna.
Odnoszę jednak wrażenie, że 70-300 lepiej pracuje z E-M10 niż z E-520. AF szybciej znajduje ostrość. Co prawda zawsze przejeżdża przez punkt ostrości i musi wracać, jednak jest to niewielka poprawka. Bardzo rzadko poprawia kilkakrotnie, tylko wtedy jeśli ma jednolity obraz (np bezchmurne niebo).
Minusem jest stosunek wagowy. Mam nieodparte wrażenie, jakbym to aparat przypiął do obiektywu :-P.
Mocowanie tego zestawu na statywie wydaje mi się mocno ryzykowne. Z E-520 właściwie mijało się z celem bo obiektyw ciążył i trudno było dokładnie "wycelować" przy mniej stabilnym statywie ale przy M10 wydaje mi się to zbyt ryzykowne dla puszki.
Dlatego rozglądam się za pierścieniem do zamocowania obiektywu, z mocowaniem statywowym.
W sumie za krótko jeszcze mogę się pobawić tym zestawem i moja opinia może być niewiarygodna.
Odnoszę jednak wrażenie, że 70-300 lepiej pracuje z E-M10 niż z E-520.
Już dawno to pisałem. Co więcej - porównuję E-30 z E-PL5.
Mocowanie tego zestawu na statywie wydaje mi się mocno ryzykowne. Z E-520 właściwie mijało się z celem bo obiektyw ciążył i trudno było dokładnie "wycelować" przy mniej stabilnym statywie ale przy M10 wydaje mi się to zbyt ryzykowne dla puszki.
Dlatego rozglądam się za pierścieniem do zamocowania obiektywu, z mocowaniem statywowym.
Nie bój żaby, M10 jest większe od E-PL5 - podpinałem i na statywie robiłem - jak pamiętasz ten wodospad na Dziamerze właśnie takim zestawem robione: Statyw + E-PL5 + MMF1 + ZD 70-300.
Fakt, że statyw konkretny i głowica też.
Dzięki, coraz bliżej mi do niego :)
Czysta geometria:
145552 145553
1509- Ładnie wypełniony kadr busynkami. Bardzo przyjemny w odbiorze kadr. Podobnie 1508-fajna symetria.
Ostatnie geometryczne też do mnie gadają i trudno znaleźć tu faworyta. Ostatnie dwie wrzuty bardzo na plus!
Ostatnie dwie wrzuty ...Ooo!
Dawno nie było nic o zdjęciach :-P
O tak, powrót do korzeni ;) Dobrze jest.
Dobrze jest.Rany!
Jak dawno Cię nie widziałem w moim wątku. Chyba się napiję :mrgreen:
W ramach prób z wysokim ISO popełniłem coś takiego:
145686
Biedni statyści, nieświadmi że je zaraz jakieś iso zje :-P
... zaraz jakieś iso zje :-PNo nie jest tak źle, trochę ich zostało :D
W ramach prób z wysokim ISO popełniłem coś takiego:
145684
Czarno-białe się nie liczy:wink::)..., ładnie, ładnie, awaryjnie się nada ten poziom iso
... awaryjnie się nada ten poziom isoI to z wyłączonym odszumianiem (wył. w OV) ;)
I to z wyłączonym odszumianiem (wył. w OV) ;)No nie denerwuj kolegi ;)
No nie denerwuj kolegi ;)A co Ty?
Ja jestem niespotykanie spokojny człowiek :mrgreen:
No nie denerwuj kolegi ;)
Wcale:) Cieszy mnie, że kol. helmuth zadowolony:)
Cieszy mnie, że kol. helmuth zadowolony:)A mam inne wyjście?
Za 650€? :cry:
Heniu, nie płakaj. Mam od nie dawna tą samą niunie i jest świetna. Tylko k...a wizjera brak :(
Mam od nie dawna tą samą niunie i jest świetna. Tylko k...a wizjera brak :(Ciekawe!
Mój E-M10 ma wizjer :-P
za 650 to zmrużam oczy i widzę statystów a nie widzę iso...
O kurcze pieczące, 12800?, to super. W kolorze byłoby chyba gorzej
( a fota jest fajna i podoba mi się )
W kolorze byłoby chyba gorzejMasz oryginał z puszki. Wyłączone (w OV) odszumianie, pomniejszone i wyostrzone:
145702
Dla mnie wygląda równie dobrze, muszę sprawdzić jak to u mnie w epu5 wychodzi. Jak pamiętam to miałem kiedyś przez pomyłkę włączone auto i na 8 czy 10 tys. bardzo mi się nie podobało.
Ciekawe!
Mój E-M10 ma wizjer :-POooooopssssss :oops: Nie wiem czemu utkwiło mi w móżdżku, że E-PL5 zanabiłeś :???:
Na zakończenie moich prób z wysokim ISO.
Wywołane w OV3 z niewielką ingerencją- poprawiony WB, odszumianie "SŁABO":
145789
ISO 25600 - niezbyt to wyglada.
Pełna zgoda, to raczej porażka. Dawaj RAW-a tego fota, się popracuje :D
Wygląda tak sobie, iso 12800 traktowałbym jako ostatnie ewentualnie (awaryjnie) użyteczne...
W moim G5 iso 6400 to górne możliwości tej puszki mz.:)
Ktoś powie, że to przepaść, ja powiem, ze 1EV ( góra ) różnicy to niewiele....Do G1 była różnica 2 Ev i też dało radę nim zdjęcia robić...podobnie jak epl1 czy ep1, może tylko w panasie dużo szybszy Af był... od dawna (czy od samego początku)
ISO 25600 - niezbyt to wyglada.Wiem, tak mniej-więcej jak ISO800 z E-520 :-P
Dawaj RAW-a tego fota, się popracuje :DNie chodziło mi wcale o to, żeby pokazać jakie dobre zdjęcia robi aparacik na ISO25600 ale żeby pokazać, że robi. W sytuacjach ekstremalnych, może się przydać :D
Można z tego (https://www.dropbox.com/s/6k5tifg275j5wo8/P4220046.ORF?dl=0) coś spróbować wyciągnąć- ciekaw jestem wyników. Ja próbowałem i stwierdziłem, że z gówna bata nie ukręcę. ;)
Wiem, tak mniej-więcej jak ISO800 z E-520 :-P
Nie chodziło mi wcale o to, żeby pokazać jakie dobre zdjęcia robi aparacik na ISO25600 ale żeby pokazać, że robi. W sytuacjach ekstremalnych, może się przydać :D
Można z tego (https://www.dropbox.com/s/6k5tifg275j5wo8/P4220046.ORF?dl=0) coś spróbować wyciągnąć- ciekaw jestem wyników. Ja próbowałem i stwierdziłem, że z gówna bata nie ukręcę. ;)
Heheheh :) Nie wiem jak wyglada ISO800 z e520, bo nie uzywalem :mrgreen:
No dobra, juz dobra - da rade w razie czego - cos tam widac :)
...Można z tego (https://www.dropbox.com/s/6k5tifg275j5wo8/P4220046.ORF?dl=0) coś spróbować wyciągnąć- ciekaw jestem wyników. Ja próbowałem i stwierdziłem, że z gówna bata nie ukręcę. ;)
Tyle "ukręcilem":) (tak na szybko)
145816
Z"czystej geometrii" - podoba się to drugie.
Pozdrawiam.
Z"czystej geometrii" - podoba się to drugie.
Mnie też :D
Noo i krzywi budynki, bo top przecie nie Heniek, nie? :mrgreen:
Noo i krzywi budynki ...Nawet z prostymi budynkami i tak będzie "niezbyt" wyglądało ;)
Koniec prób z ISO. Pora na "normalne" fotki :)
Trochę rzepaku:
146642 146643 146644
Czyżbyś monitor zmienił na większy:wink:, tak po wielkości zdjęć sądząc:)
Ładne panoramy. Takie nasze widoki.
1515 chyba bym ocieplil nieco. Dlaczego tak z wagą "skaczesz" i to największe ma najmniej KB.
Ładna ostatnia wrzuta. Ja bym obciął nieba trochę. Nie ma na nim fajnych chmurek - jest takie jednolite. Wówczas i horyzont byłby na 2/3 wysokości. Niemniej ładny klimat.
1514 i 1514a świetne, ze wskazaniem na panoramkę. Do pełni szczęścia brakuje chmurek. :)
Heniu to jakaś tragedia, Frankfurt Tobie zaorali i rzepak posiali. :shock::shock::shock:
Dobra, żart, pięknie Tobie to wyszło, mimo braku pionów poziomych i pionowych poziomów. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wykadrowana panorama 1514a jest super, ładna kompozycja.
Czyżbyś monitor zmienił na większy:wink:, tak po wielkości zdjęć sądząc:)
Nie ale słyszałem, że wstawiam za małe :D
Dlaczego tak z wagą "skaczesz" i to największe ma najmniej KB.To nie moja wina, forum tak zmniejszyło :(
Heniu to jakaś tragedia, Frankfurt Tobie zaorali i rzepak posiali. :shock::shock::shock: Nie jest tak źle, ten rzepak to w innym końcu Niemiec. Prawie w Polsce :D
Parę widoczków, prawie z Niemiec ;)
146703146704146705146706
Ooo, takie swojskie widoki.:grin:
Ładna wrzuta a szczególnie drugie zdjęcie.
Rzepakowa wrzutka calkiem fajna Heniu. Troche nie w twoim stylu, brakuje pionow i poziomow ale za to rozmach jest! :mrgreen:
Świetne kadry mbsz. ("ostatnia" wrzutka)
Panoramka też misię.
Pozdrawiam.
ładne, lekkie te widoczki. Miło popatrzeć.
Dzięki za odwiedziny i ślad na piśmie :-P
Niezły ptaszek:
147416
Niezły ptaszek:
147416
Genialne :mrgreen:
Faktycznie niezły :mrgreen:
Niezły ptaszek:
Widać że na żywca biorą :-)
Ja mieszkam na Polanie Żywieckiej, przy ulicy Żywieckiej i Żywca przestałem pić.....Przesyt.:roll:
... Żywca przestałem pić.....Przesyt.:roll:Pewnie mewa ma też przesyt :-P
Niezły ptaszek:
147416
Świetne! :mrgreen:
Chyba ją trochę główka boli. Czyżby dokuczał jej tupot białych mew? :lol:
Czyżby dokuczał jej tupot białych mew? :lol:Tupot białych mew, to raczej ludzka dolegliwość.
U mew, to chyba tupot rannych plażowiczów? :roll:
Tupot białych mew, to raczej ludzka dolegliwość.
U mew, to chyba tupot rannych plażowiczów? :roll:
:D
Białe mewy większe są niż śmieszki to i mogą tupać wg śmieszek, ale tupot plażowiczów też może być. :D
Mocna, flachę wciągnęła i jeszcze stoi. :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bo to polska mewa :mrgreen:
Teraz karmienie głodomora:
147456
Bo to polska mewa :mrgreen:
Teraz karmienie głodomora:
147456
To Twój prywatny wróbelek ??? :shock: :mrgreen:
Marysia mówi że oswojony :mrgreen:
Marysia mówi że oswojony :mrgreen:Nie mój i nie oswojony. :)
Przyznać jednak muszę, że wielki cwaniak. Nauczył się że wielu turystów chciałoby nakarmić go z ręki a nie zrobić mu krzywdę. Korzysta z tego, można tak spokojnie, bez wysiłku przeżyć cały rok :mrgreen:
Podejrzewam, że jeszcze kilkoro turystów tego dnia karmiło go z ręki :)
No chyba juz najwyzszy czas zeby Helmut pokazal swojego ptaka :mrgreen:
Nie dam się namówić :mrgreen:
Nie daj sie prosic :wink:
Nie daj sie prosic :wink:Proście, proście a i tak nie będzie Wam dane :-P
Proście, proście a i tak nie będzie Wam dane :-P
No przeciez tylko ja sie prosie, nikt wiecej...:lol::lol:
Fakt - ptaszka "masz" ładniutkiego :)
Pozdrawiam.
No dobra! Koniec z ptakami, ptaszkami itp (przynajmniej na razie :-P)
Tansformer:
147611
Tansformer:
Ciekawe zdjęcie, tylko czy mógłbyś opisać co przedstawia ?
Pozdrawiam
Wygląda na koparkę z kopalni odkrywkowej.
Nooo to Twoja klasyka. Industrial :D
... czy mógłbyś opisać co przedstawia ?Najogólniej rzecz biorąc, jest to urządzenie do rozładunku barek. Nie znam się ale prawdopodobnie jest to ssawa do wyładunku z barek, miału węglowego dla elektrociepłowni.
Poniżej jest link do strony ze zdjęciem, na którym to widać dokładniej. Na moim zdjęciu nie widać rury ssącej.
http://architektur.startbilder.de/bild/bauwerke~dienstleistungsgebaeude~buero-und-verwaltungsgebaeude/370203/-westhafen-pier-in-frankfurt-am-main.html
Najogólniej rzecz biorąc, jest to urządzenie do rozładunku barek.
Dzięki.
Pozdrawiam
O panie, w niemcowie duże odkurzacze macie. :shock::roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Fota ciekawa, od zadniej strony. :roll::mrgreen:
O panie, w niemcowie duże odkurzacze macie. :shock::roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen: Kurz też mamy większy :)
Z tej samej okolicy:
147726 147727 147728
Ekstra.
Pierwsze wydaje się "optycznie" lecieć w prawo. Ale nic to. Ładne połamane linie robią swoje. Dwójkę pominę, bo jest słabsza. Ale trzy jest bardzo dobra. Pylon wychodzący z lewej wydaje się podtrzymywać budynek. Dobrze jest!
Kurz też mamy większy :)
Z tej samej okolicy:
1523. Podoba mi się jako ciekawostka(harmonijka).
Od razu uprzedzam pytania: to nie ja tak pokrzywiłem
147951
Od razu uprzedzam pytania: to nie ja tak pokrzywiłem...
Ale mogłeś spróbować wyprostować:):wink:
Ciekawa konstrukcja:)
Ale mogłeś spróbować wyprostować:):wink:Owszem, próbowałem ale aparat zaczął niebezpiecznie trzeszczeć, więc dałem spokój :|
Architekt coś palił, albo wąchał. :shock::mrgreen:
Ciekawe. :roll:
Cześć,
1523 rzeczywiście ciekawe.
pozdrawiam,
Ciekawa konstrukcja:)
Ciekawe. :roll:To samo, trochę szerzej:
148022
To mi się rewelacyjnie podoba. Architekt miał genialną wizję, a Ty to potrafiłeś pokazać :) Brawo :)
To mi się rewelacyjnie podoba. Architekt miał genialną wizję, a Ty to potrafiłeś pokazać :) Brawo :)
Za komuny krzywe to samo wychodziło, teraz to trzeba architekta :mrgreen:
A foty podobają się.
Zaryzykuj wymianę: ptak za gniazdko :-)
Zaryzykuj wymianę: ptak za gniazdko :-)Za duże ryzyko- jeszcze dostanę gniazdko 220V (pod napięciem) :???:
Za komuny krzywe to samo wychodziło, teraz to trzeba architekta :mrgreen:No i wreszcie całość.
Nowa (też krzywa :-P) siedziba Europejskiego Banku Centralnego:
148029
Jeszcze jedno spojrzenie na ECB:
148190
Widzę, że tam u Ciebie też mania z kłódkami ... :roll:
Widzę, że tam u Ciebie też mania z kłódkami ... :roll:
Heniu sam je wieszał. :mrgreen: Ma chłop powodzenie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Widzę, że tam u Ciebie też mania z kłódkami ... :roll:Niestety, upstrzone wszystkie mosty i kładki dla pieszych.
Heniu sam je wieszał. :mrgreen: Ma chłop powodzenie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:No co Ty!
W życiu nie zarobiłem tyle, żeby kupić te wszystkie kłódki :)
Spróbowałem trochę pofocić ludzików
148292148293
Z serii:instrumenty znane i nieznane.
Lubie uliczny grajdolek.
Z serii:instrumenty znane i nieznane.To długie, wydawało jednostajne, niskie buczenie. Natomiast młody "gra" dłońmi na czymś, co przypomina obudowę od grilla :)
W sumie można koło tego postać, w przeciwieństwie do grajków tureckich czy arabskich, którzy tak jęczą na klarnetach, że włos się jeży na grzbiecie a wargi odsłaniają kły.
To długie, wydawało jednostajne, niskie buczenie
To chyba z hal przyniosl.
Na górala nie wygląda ale kto zrozumie Niemców :)
Na drugiej fotce, to przypadkiem nie faja do palenia zioła. :shock::roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
W ludziach też Tobie dobrze idzie. :mrgreen:
Na drugiej fotce, to przypadkiem nie faja do palenia zioła. :shock::roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen:Widziałem jak dmuchał a nie wciągał ;)
Widziałem jak dmuchał a nie wciągał ;)
Pewnie dopiero rozpalał. :mrgreen:
Pewnie dopiero rozpalał. :mrgreen:A to buczenie, które było słychać, to pewnie w płucach mu tak grało :roll:
Na tym spacerze, nagle doznałem olśnienia- nie tylko ja mam aparat! :shock:
148400 148401 148402 148403 148404
Ostatnie zdjęcie jest świetne.
nie tylko ja mam aparat
Podmieniamy na scenerie gorska.....
Kolba i alnico- dzięki :)
A teraz, w związku z Dniem Dziecka: jak to robią ptaki.
148791 148792
Nie ma, że od razu za pióra i naprzód!
Najpierw gra wstępna, buzi-buzi :-P
Dobra gra wstepna to polowa sukcesu ;)
Dobra gra wstepna to polowa sukcesu ;)Dobra, to nie znaczy długa.
Można (w pewnym wieku) zapomnieć po co się ją zaczynało :-P
Dobra, to nie znaczy długa.
Można (w pewnym wieku) zapomnieć po co się ją zaczynało :-P
Oczywiscie, ze zawsze trzeba stawiac na jakosc zamiast na ilosc.:cool:
A tak w ogole to Heniu....nie prowokuj mnie bo pozniej bede sie czerwienic. :o
Heniu, byłeś w dzielnicy czerwonych latarni ??? :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: W dzień dziecka ??? :oops: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
... nie prowokuj mnie bo pozniej bede sie czerwienic. :oMyślisz, że grę wstępną można prowadzić przez internet? :roll:
To będę musiał sobie zapisać, po co ją zaczynałem. Już jestem w tym wieku :-P
Heniu, byłeś w dzielnicy czerwonych latarni ??? :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Co Ci po głowie chodzi! Fuj! :shock:
Te czerwone, to są róże :wink:
mię się podobają te Twoje "eksperymenta".
"Niemiecki góral" - świetny.
Pozdrawiam.
mię się podobają te Twoje "eksperymenta".Dzięki :)
Eksperymenty ciekawe, następne proszę. :grin:
... te Twoje "eksperymenta".:roll:
Eksperymenty ciekawe ...Ale osochozi? :shock:
:roll:
Ale osochozi? :shock:
Osochodzi, osochodzi, ano o to, że przyzwyczaiłeś nas do architektury*, a teraz ptaszki, ulica, kwiatki itd. :mrgreen:
Taka radykalna zmiana tematyki. :shock::mrgreen:
* (piony, poziomy, ciekawe ujęcia architektury)
Taka radykalna zmiana tematyki. :shock::mrgreen:No cóż- kobieta zmienną jest. :-P
Niezły ptaszek:
147416
ozesz Ty... :D
swietny strzal i az mi glupio, bo wlasnie wypilem dwa Lechy :)
Gołębie w romantyczne wśród kwiatów.
Kilka panoram z sobotniego wypadu:
149383
149384
149385
co to za miejsce - pierwsze z ostatniej wrzuty się podoba :)
co to za miejsce - pierwsze z ostatniej wrzuty się podoba :)
Mnie się podoba ze względu na głazy (jak sądzę elementy konstrukcji-jakiej nie wiem :-)) Nie podoba mi się czarna plama wewnątrz "altany". Z lewej miękko ze swiatłem, a z prawej sru i czarna plama :-P
Trójeczka - mbsz - świetna.
Pozdrawiam.
Nie podoba mi się czarna plama wewnątrz "altany". Z lewej miękko ze swiatłem, a z prawej sru i czarna plama :-PMnie też nie.
Próbowałem z nią walczyć ale poległem. Zdjęcie zrobione w lesie, przy ostrym świetle przebijającym przez liście. Spore kontrasty- przed "altaną" prawie wypalona plama a w "altanie" czarna dziura. Mimo tego, że rozjaśniałem na warstwach. Z jednej klatki (chyba) się nie da :roll:
Mnie się podoba ze względu na głazy (jak sądzę elementy konstrukcji-jakiej nie wiem :-)) Może nie tyle głazy są częścią konstrukcji, co materiałem do konstrukcji (budowy) po odpowiedniej obróbce.
Oto replika jednego z narzędzi, służącego do obróbki
149450
Więc po kolei.
Znajoma namówiła mnie na wycieczkę do miejsca zwanego Felsenmeer czyli Morze kamieni.
Z daleka,wygląda to ja kupa kamieni
149544
Po zbliżeni się, widać tylko dół tej kupy kamieni. Domyślać się tylko można, że początek jest daleko wyżej. Wielu, i duzi i mali, próbowało wspinać się po tych głazach aby zobaczyć co jest na górze.
149545 149546
Ja wybrałem bezpieczniejszą, choć nie można powiedzieć, że łatwiejszą drogę.
149547
Czasem ścieżka zbliżała się do kamieniska i wtedy mogłem ocenić jak wygląda ta kupa kamieni. To był strumień głazów, zastygłych w bezruchu na zboczu góry.
149548
Tym bardziej utwierdzałem się w słuszności obranej drogi :grin:
149549
CDN
Fajne miejsce znalazłeś. Nie lubię sztucznych schodów. W Tatrach tego pełno i źle się chodzi po szlaku. Ostatnio wpadli na pomysł i w Bieszczadach podobnie. Masakra.
Widzę, że jest CDN - super :)
Nie lubię sztucznych schodów. W Tatrach tego pełno i źle się chodzi po szlaku. Dlatego napisałem, że droga bezpieczniejsza niż po głazach ale wcale ni łatwiejsza. Najczęściej stopień wypada na tą samą nogę i co chwilę trzeba "łamać" krok aby nie wykończyć jednej nogi.
Tam gdzie to było możliwe, szliśmy obok schodów po korzeniach. Można był przynajmniej wybierać miejsce do stawiania nóg naprzemiennie :-P
CDN będzie, do szczytu tego potoku kamieni jeszcze trochę :mrgreen:
Znajoma namówiła mnie na wycieczkę do miejsca zwanego Felsenmeer czyli Morze kamieni.
Ciekawie przedstawiłeś ten szlak ( tor przeszkód ).
Pozdrawiam
Ciekawie przedstawiłeś ten szlak ...To jeszcze nie koniec :)
Miejscami głazy z ilości przechodziły w jakość, tworząc większe formy. Trochę podobnie jak w Sudetach
149593 149594Tę formację, nazwano, nie wiedzieć czemu- krokodyl. Mnie bardziej przypomina delfina.
149595 149596
Spotkałem też grupę, której coś opowiadała (nie wiem czy prowadziła) baba podobna do czarownicy, żywcem wyjęta z otchłani dziejów :)
149597
Nasza ścieżka znowu zbliżyła się do "strumienia" głazów i w tym miejscu urządzono miejsce do odpoczynku.
149598
Niektórym,był bardzo potrzebny :)
149599
My poszliśmy dalej (wyżej)
149600
CDN
Ta dziewczyna na 1555 wygląda na całkiem wyplutą :grin:
Pewnie przeceniła swoje siły, tym bardziej, że upał był okrutny.
Ale żadnego helikoptera nie słyszałem a jak wracałem to jej tam nie było. Pewnie chwilę odpoczęła i poszła :)
A jest tam jakis prawdziwy strumień z wodą a nie z kamieniami ? :)
Owszem, jest ale płynie pod tymi głazami i na wierzch wypływa dopiero na samym dole :)
Idziemy dalej/wyżej. Cały czas podobne widoki
149644
aż wreszcie coś innego
Przecież jesteśmy w cywilizowanym kraju ;)
149645
Musi być coś do wypicia i zjedzenia- woda, Cola, kawa, currywurst (nie wiem, nie próbowałem ;))
Większość korzysta z okazji
149646
a ja się dowiaduję po co tu lazłem.
Rzymianie mieli tu "zakłady" produkujące kamienne elementy na potrzeby Cesarstwa. Prawie 300 niedokończonych lub uszkodzonych elementów kamiennych, rozmieszczonych na 15 stanowiskach, zostało pozostawionych na miejscu.
To długie co leży, to kolumna ( ok. 9,3 m i 27,5 t) niedokończona przez Rzymian.
149647 149648
CDN
Z niepokojem zjechałem w dół patrząc czy jest CDN. Jest.... doskonale :mrgreen:
Z daleka,wygląda to ja kupa kamieni ...
Z daleka faktycznie jak kupa :roll: a z bliska bardzo fajne :grin:, czekam więc na CD...
Jest ciąg dalszy :)
Ponieważ dotarliśmy do Wielkiej Kolumny a tam było bardziej płasko, postanowiliśmy na zakończenie pokręcić się po okolicy.
149670 149671
Niektóre głazy były wykorzystywane przez adeptów wspinaczki do treningu.
149672 149673
Niektórzy woleli pobyć z dala od tłumu ;)
149674
Postanowiliśmy wracać do cywilizacji :)
CDN