Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
180- ładnie zieleń zmieszana z urbanistyką a wszystko w ciepłej tonacji. Ładny kadr. Bazie sympatyczne i zwiastujące wiosnę. Bardzie leży mi drugi kadr. Z ptaszków to czapla i myszołów przykuwaja uwage.Dzięki za opinię o 180, jest w w Galerii (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1929&pos=0) ;)
Co do bazi to zamurowało mnie na widok pierwszych (181) i dopiero po dłuższej chwili zauważyłem inne (182). Nie zdążyłem ich dokładniej "obfotografować" bo żona już zaczęła buczeć- "więcej nie wyjdę z tobą na spacer, sam se chodź z aparatem" itd :p
Zaś jeśli chodzi o tego drapieżnego, mogę tylko żałować że mam tylko SP550 :( To jest cały kadr z pełnego zooma, a była okazja bo siedział jakieś 15-20 m ode mnie. próbowałem wykadrować "większego" ;) ptaka, ale efekt marny:
185a
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/01/311x4dl-2.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/311x4dl.jpg)
helmuth - nic nie robisz źle - śnieg ma odcień taki czy inny z powodu padającego nań światła.Możesz zmienic jego odcień poprzez zmianę WB,jeśli uważasz,że Ci nie odpowiada.No to mnie pocieszyłeś ;) Jeśli chodzi o WB to unikam Auto, nie mam zwyczaju chodzić na spacery z białą kartką :p, więc pozostaje mi skorzystać z któregoś predefiniowanego (w zależności od światła). Próbowałem na śniegu (przy zachmurzonym niebie) nawet ustawień na oświetlenie jarzeniowe (mam trzy do wyboru), porównując efekt w celowniku z kolorami rzeczywistymi. Zwykle kończy się i tak na korekcji kolorów RGB.
Pozostałości z jesieni, przetrwały zimę na krzaku :)
Kadr dość przyjemnie zabudowany przez roślinki. Go uwypukla pierwszy plan. Jednak trudno o większe emocje.
A ja uparcie wypatruję wiosny ;)
Wypatruj, wypatruj, każdy na nią czeka. :grin:
Tylko jakoś tak chyba nie bardzo pasuje mi miejsce umieszczenia baziek w kadrze.
Prawdę mówiąc, zdjęcie zrobione pod presją ;). Żona, międląc w ustach jakieś przekleństwo i grożąc rozwodem, zaczęła się oddalać. Powiedziała, że idzie do domu a je sobie mogę zostać pod tym krzakiem do us...ej śmierci :) Nie było czasu na głębsze przemyślenia :p
Prawdę mówiąc, zdjęcie zrobione pod presją ;). Żona, międląc w ustach jakieś przekleństwo i grożąc rozwodem, zaczęła się oddalać. Powiedziała, że idzie do domu a je sobie mogę zostać pod tym krzakiem do us...ej śmierci :) Nie było czasu na głębsze przemyślenia :p
:grin::grin::grin:
Dlatego ja zaczęłam zabierać ze sobą na spacery z aparatem tylko psa. Nie ględzi, nigdzie mu się nie śpieszy.
Nie ma to jak żona artysty...zawsze może powiedziec tak wprost,bezpośrednio,obiektywnie i czule :Misiu,chodź,bo ci zupa wystygnie...a TO...bo ja wiem,takie sobie. :)
I jak tu człowiek może się nie...
Nie ma to jak żona artysty...zawsze może powiedziec tak wprost,bezpośrednio,obiektywnie i czule :Misiu,chodź,bo ci zupa wystygnie...a TO...bo ja wiem,takie sobie. :)
I jak tu człowiek może się nie...Po ponad 30-tu latach "pożycia", trudno oczekiwać czułości, kiedy boli to i tamto :p
Wielcy tworzyli arcydzieła pod wpływem zawodów miłosnych i różnych "nieszczęść" sercowych, to może i mnie, mimo (może dzięki :wink: niezadowolenia mojej (ponoć lepszej :roll:) połowy uda się wreszcie zrobić jakieś dobre zdjęcie? :-P
Jak ja mam takie sceny po 5 latach, to na przyszłość czarno to widzę...
Helmuth nie martw sie, moja nieraz spaceruje 200 m przede mną i nie zauważa, że wzięła męża na spacer. Ja w tym czasie też interesuję się gałązkami i innymi aspektami fotografii. Ale nie jest źle do domu wracamy razem.
Jak ja mam takie sceny po 5 latach, to na przyszłość czarno to widzę...Lepiej pewnie nie będzie- spodziewaj się najgorszego :-P
Helmuth nie martw sie, moja nieraz spaceruje 200 m przede mną i nie zauważa, że wzięła męża na spacer. Ja w tym czasie też interesuję się gałązkami i innymi aspektami fotografii. Ale nie jest źle do domu wracamy razem.W naszym przypadku to ja wyciągam ją na spacery i dopiero za drzwiami ujawniam się z aparatem ;) Tym razem wróciliśmy osobno :( , ale to już nie robi na nas wrażenia- w domu jest mimo wszystko OK :D
no ja po 13 latach stażu powiem Ci tylko - Wszystko przed Tobą. :lol:
no, nie pocieszony jestem :???: i jeszcze ten mecz - no nic ale zagramy o brąz :)
To Ty nie jeden oj nie...:)
Następne, nieśmiałe oznaki wiosny ;)
Jak byś zrobił żonie zdjęcie, że wyglądałaby na 18 to by twoją sztukę może doceniła:wink:
Swojego czasu byliśmy świadkiem (wraz z Mężem) sprzeczki małżeństwa (w Chorwacj zresztą, żeby było śmieszniej) . Strasznie ta sytuacja była dla nas komiczna bo skojarzyła nam się z nami samymi. Mąż wk...ony krzyczał na żonę: "zrobiłem ci już zdjęcie z lampą i bez, czego jeszcze chcesz kobieto!!!"
Swojego czasu też namawiałam męża na zdjęcia na których miałam wyjść bosko, a że sytuacje nie była dla niego prosta, a ja ciągle niezadowolona też często tracił cierpliwość. Dziś jak zależy mi na zdjęciu to wyszkoliłam córki, a i z czasem nienagabywany mą,ż sam zgłosi się na ochotnika :grin:
Jak byś zrobił żonie zdjęcie, że wyglądałaby na 18 to by twoją sztukę może doceniła:wink:
Z tym wyglądem na 18, trudno będzie :p. Może jakiś dobry spec, dałby radę zrobić 18 "na oko" (jedno ;)). Na szczęście moja żona nie ma "parcia na obiektyw", czasem tylko głosem nie znoszącym sprzeciwu, "poprosi": o, zrób mi tu , na tym tle! Ja nie mam wiele do gadania. no może tylko, że się nie da, bo stanęła pod słońce :D. Częściej to ja (widząc, że "zbiera się na burzę") proszę: stań tu, zrobię Ci zdjęcie. Czasami pomaga :lol:
A tak to wygląda:
Bardzo fajnie,pomysłowo zrobiona fota.Świetnie wykorzystałeś tu ogrodzenie ( ? ),które prowadzi wzrok tam gdzie Ty chcesz.Przypuszczam,że zdjęcie byłoby jeszcze lepsze w pionowym kadrze.A żonka jak się patrzy! Z Twoich wcześniejszych postów wyobrażałem sobie trochę inną osóbkę. ;)
Z wiosennych bardziej podoba mi się 188 skromne, czyste i czytelnie przedstawiajace temat. Helmuth nie gadaj, na 190 toż to prawdziwa modelka w nonszalanckiej pozie i pięknej scenerii.
E-510 i Wiejo-dzięki za komplementy dla mojej żony. Przekażę, pewnie się ucieszy i łaskawszym okiem spojrzy na moje hobby :D
Jeszcze jedno z żoną jako sztafażem ;)
Powyższe zdjęcia zrobiłem podczas wycieczki na najwyższy szczyt (?) gór Taunus, Großer Feldberg (880m npm). Wierzchołek jest łagodny, a na jego płycie, od 1937r., stoi zespół urządzeń telekomunikacyjnych. Parę zdjęć tego obiektu:
Aż wierzyc się nie chce,że to architektura z 37-go !
Najlepsze,moim zdaniem jest 194.
193 też dobre-krzew zapewnia tu równowagę fotografii.Trochę słabo z 193 - mam na myśli kadrowanie na lewej i tu zastosowłbym sylwetę - aż prosi się o to !
Pozwoliłem sobie na szybko poPSocic Twoją 193 aby pokazac do czego zmierzam.Niestety,z obiektem po lewej nie da się nic za bardzo zdziałac.:(
Jeżeli chcesz,mogą usunąc Twoją fotę po mojej obróbce.
Powiem raz jeszcze,że główna wieża smakowita architektonicznie i bardzo fotogeniczna.:)
Aż wierzyc się nie chce,że to architektura z 37-go !Muszę dodać, że pierwotnie, część górna wieży głównej (194) była drewniana. Pod koniec wojny trafiona bombą, spłonęła. Odbudowana (w obecnej formie) po wojnie, w 1950r.
PS
Coś za dużo 193 ;) Myślę, że podoba Ci się ta z krzewem czyli 192.
193, faktycznie kadrowanie nie do końca udane. Nie mogłem pokazać więcej lewej strony, bo tam już było słońce, a pod słońce to ja się boję :p
helmuth - ale u mnie wyświetla 192.jpeg jako poziome,z trzema obiektami a 193 - z krzewem...
W porządku, to ja namieszałem :) 192 (pozioma) Ci się nie podoba, a 193 (pionowa) z krzakiem, "też dobre". Zamieszanie wzięło się stąd, że dwa razy użyłeś 193, co mnie zmyliło :oops: Może to zdjęcie, to to o co Ci chodziło ze 192?:
194, tak jak lubię :)
Architektura w innym spojrzeniu, daj więcej takich.
194, tak jak lubię :)
Architektura w innym spojrzeniu, daj więcej takich.Może niezupełnie, ale innych nie mam:
W porządku, to ja namieszałem :) 192 (pozioma) Ci się nie podoba, a 193 (pionowa) z krzakiem, "też dobre". Zamieszanie wzięło się stąd, że dwa razy użyłeś 193, co mnie zmyliło :oops: Może to zdjęcie, to to o co Ci chodziło ze 192?:
O właśnie - o to chodziło !
Już się zacząłem martwic...:)
Widzisz,świetnie je obrobiłeś - zupełnie inna fota ! Czasem jak nie wiele brakuje do szczęścia.;)
195a naprawdę dobre. Podoba się kadr i taka kolorystyka.
198, ta ściana, z trzema otworami ma potencjał, tylko "posuwaczkować" trzeba ciemną część, kontrast, może BW?
196 tyż piknie :)
198, ta ściana, z trzema otworami ma potencjał, tylko "posuwaczkować" trzeba ciemną część, kontrast, może BW?
Próbowałem "posuwaczkować" i wychodzi mi szum z cieni- 198a, więc dodałem do jaśniejszej części szum i zrobiłem BW- 198b. Mnie bardziej "leży" BW :)
e-510- dzięki za podpowiedź w sprawie sylwety :)
"Z pewną nieśmiałością taką" pokazuję poniższe zdjęcia, bo nigdy nie robiłem zdjęć twarzy. Nie nazywam tego portretem, bo kompletnie nie mam o tym pojęcia. Ocenić obiektywnie też nie potrafię bo sam to zrobiłem mojej żonie ;) Czy można to powiesić na ścianie czy raczej jak największy skarb- schować głęboko :p
helmuth - zdjęcia takiej architektury jaką tu pokazałeś w moim odczuciu powinny byc B&W i z mocnym kontrastem aby wydobyc ich formę.Kolor nie pasuje mi tu za bardzo,bo obiekty te (lub podobne architektonicznie )nie odziaływują mocno kolorem a funkcjonalnością raczej -forma następuje po funkcji - jak można streścic modernizm a przykładem tego jest Twoja wieża nadawcza.
Co do portretu...hmm - 'Czy można to powiesić na ścianie czy raczej jak największy skarb- schować głęboko' - powiem tak - musisz sobie sam odpowiedziec na to pytanie...;)
Drugi portret dużo lepszy , bo żona ładniej wyszła. Na pierwszym kąciki ust są skierowane ku dołowi i mina jest smutna.
Drugie do albumu na pewno się nada :)
Z przedstawionych zdjęć najbardziej wpadło w oko 198 z późniejszymi zmianami też. Te trzy efektownie rozmieszczone otwory w takim monumencie robią wrażenie. Zdjęcie 193 jakby mozna było wyłuskać samą wieże bez tych po prawej co wchodzą w kadr i z tym pojedynczym krzewem było by ok. 194- bryła budynku przytłacza wychodzi z kadru ale podejscie ciekawe. Teraz najważniejsze, ja z tez pewną nieśmiałością głosowałbym za drugim, na którym połowa jest bardziej sympatycznie usposobiona.
Wanilia i Wiejo- macie rację, zdjęcia zrobiłem, kiedy żona była zła na mnie, że musiała sama spacerować, gdy ja biegałem z aparatem :p Nie myślałem, że to aż tak widać. :roll:
198 bardzo fajny kadr. Minimalistyczny i przyciągający uwagę. Podoba mi się.
Koniec z "portretami" :p Trochę skałek
199 fajne, choć brakuje dramatyzmu nisko świecącego słonka i ekspresyjnych cieni na strukturze śniegu i skale. Ale ładnie.
200 - tu już za dużo cienia. Można powiedzieć, że tylko ta płaszczyzna z cieniem wpada w oko. Zdecydowanie bym starał się go ominąć przy kadrowaniu.
U mnie odwrotnie pierwsze nic nie wnosi, natomiast drugie na pierwszym planie głazy, śnieg i cień, na drugim planie szczatkowa roślinność, na trzecim planie przepiękny pagórkowaty krajobraz. To drugie jakby pełniejsze wydaje mi się i ciekawsze. Mam też nadzieje, ze wdrapałeś się na głaz i sfociłeś ten piękny pogórkowaty porośniety lasem plenerek. W portretach nie poddawaj się.
Ciekawe- dwie opinie, diametralnie różne :roll: Ja mam jeszcze inną ale to tylko znaczy, że "jeszcze się taki nie narodził..." :lol:
Mam też nadzieje, ze wdrapałeś się na głaz i sfociłeś ten piękny pogórkowaty porośniety lasem plenerek. W portretach nie poddawaj się.Muszę Cię zmartwić, Głaz nie był wcale mały, za to śliski. Bałem się na niego wdrapywać, tym bardziej, że nie jestem ani młody ani sprawny (już nie ;)) jak kozica.
Jeśli chodzi o portrety, nie mam zamiaru sie poddawać, bo jeszcze nawet nie zacząłem. Te dwa zdjęcia nie były początkiem, to były zwykłe zdjęcia twarzy. Do portretów to ja jeszcze "za cienki" jestem :D
Naprawdę "czuć" wiosnę :D
poogladalem sobie troche twoj watek i musze ci powiedziec jedno.....
czas na zmiane jego nazwy :)
bo poczatkujacy to ty juz nie jestes :)
calkiem pokazny zbiorek. jak zwykle w oko mi wpadla ostatnia bryla-ocenilem w galerii.
pzdr
GO za mała... ;)To mnie zaskoczyłeś! Nabijasz się - tak?
czas na zmiane jego nazwy :)
bo poczatkujacy to ty juz nie jestes :)Jeżeli nauczanie początkowe trwa w szkole 3 lata, to ja z moim rocznym stażem, dalej początkuję :p W każdym razie dziękuję za miłe słowa :D
Teraz coś ze spaceru, na którym zauważyłem ślady wiosny. Tym razem chmury w roli głównej:
Świetne chmury, zdecydowanie bardziej na nich bym się skupił i obciął dół + mocniej przykontrastował (ja chyba mam jakieś stany chorobowe z tym kontrastem:) ).
A teraz świerzutkie, dziś zrobione :) Myślałem, że krzyżówka jest u nas najpięknieszym ptakiem a na pewno kaczką, a tu proszę :shock:
203
karolinka (Aix sponsa) (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-28131)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/thumb_P2120010e1-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-28131)
Śliczna kaczuszka , kadr nie powalający - ale sam fakt złapania takiego modela ;)
pzdr
Niesamowite kolorki ma ta kaczka :)
Napisałem w galerii :"Rze(cz)ka Nidda, to jeden wielki kanał burzowy, zmieniający się po każdych większych opadach w brudny, pędzący strumień." Na potwierdzenie dwa zdjęcia: jaz na rzeczce Nidda i dopływ, z którego wpływa dużo czystsza woda.
Na pierwszej fotce chciałeś zapewne pokazać wzburzona wodę za upustem i to Ci sie udało :)
Widziałbym całość troszkę szerzej, tak żeby widać bylo równiez zabudowania upustu po prawej i dłuższy odcinek rzeki poniżej po skosie ale to twoja bajka, tak też jest OK.
Drugie niezłe chociaż tu znów przesunąłbym kadr bardziej w lewo, obcinając kadr po drugim słupku z prawej strony.
Ogólnie rzecz biorać, oba mi się podobają a uwagi mam tylko do kompozycji obrazów.
Z ostatnich dwóch drugie fajne. W pierwszym rzeczywiście brakuje zabudowań z prawej.
Natomiast ubolewam ogromnie, bo u Ciebie ciągle słońce. :cry:
202- fajny plenerek na którym główną role grają chmury i im poświęciłbym najwięcej miejsca. 203- ten typ kaczuszek i ich fantastycznie kolorowe upierzenie zawsze wzbudza poczucie piękna. Znad rzeczki fajnie podałeś przykład różnicy pomiedzy spokojną codzienną wodą a wzburzonym nurtem po opadach.
Dzięki za wizytę ;) i opinie :)
Na pierwszej fotce chciałeś zapewne pokazać wzburzona wodę za upustem i to Ci sie udało :)
Widziałbym całość troszkę szerzej, tak żeby widać bylo równiez zabudowania upustu po prawej i dłuższy odcinek rzeki poniżej po skosie ale to twoja bajka, tak też jest OK.
Drugie niezłe chociaż tu znów przesunąłbym kadr bardziej w lewo, obcinając kadr po drugim słupku z prawej strony.
Masz rację chodziło mi o pokazanie wzburzonej wody. Mam też inne ujęcie (204) tego jazu, gdzie widać całą budowlę i więcej wody ale wydaje mi się, że nie widać tego "wzburzenia": ;) Ponieważ tu nie zależało mi na pokazaniu koloru (fuj!) wody, zdjęcie w wersji B&W. Drugie poprawione (205) zgodnie z twoją sugestią, mnie się bardziej teraz podoba.
Natomiast ubolewam ogromnie, bo u Ciebie ciągle słońce. :cry:
To tylko na zdjęciach tak wygląda, Do domu wracałem przy padającym śniegu, który i tak zaraz topniał :D
202- fajny plenerek na którym główną role grają chmury i im poświęciłbym najwięcej miejsca. 203- ten typ kaczuszek i ich fantastycznie kolorowe upierzenie zawsze wzbudza poczucie piękna.
Już salvadhor tak samo pisał o 202. Mógłbym obciąć dół do krzaków jeżyn wokół drzewa, tylko czy wtedy nie będzie ono za blisko krawędzi :roll: MZ jest dość ważnym elementem w kadrze, ale może nie mam racji :p
Co do kaczki, szkoda, że woda była również kolorowa, aż nadto ;) Na dodatek kadr z góry (niestety dróżka jest ok. 2m ponad lustrem wody), bo bałem się zejść bliżej wody- skarpa błotnista, śliska a kaczka mogła odlecieć :p. Może jeszcze będę miał okazję :)
No tak, wzburzenia wody może aż tak nie widać, ale kompozycyjnie 204 lepsze, MSZ.
Kaczka fajna, tylko żeby była zrobiona z niskiej perspektywy.
Fajnie teraz, obie mi się podobają :)
Druga chyba troszku w prawo leci bo barierka jest krzywo :roll:
Albo tak było, w każdym bądx razie jest fajnie.
Widze teraz, że pierwsza broni się w obydwóch wersjach, druga kompozycyjnie mi bardziej pasuje a pierwsza pokazaniem wzburzonej, mętnej wody.
Fot.204 - o, taki kolor 'wody' jest już do zaakceptowania.:)
fotki z 'tamą'/mostkiem wydają się niestety ślepą uliczką ...
szczerze, naprawdę nie widzę nic przyciągającego uwagę
za przedmówca: ostatnie od takie spacerowe pstryki które cykamy w niedzielne popołudnia.
fotki z 'tamą'/mostkiem wydają się niestety ślepą uliczką ...
szczerze, naprawdę nie widzę nic przyciągającego uwagęNie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o ślepej uliczce?
ostatnie od takie spacerowe pstryki które cykamy w niedzielne popołudnia.Masz rację: zdjęcia pstrykam zwykle na spacerze, jeśli mam przy sobie aparat. Jeśli mnie coś się wydaje interesujące, to pstryknę. Oczywiście Tobie może się to nie podobać, ale jeśli już zabierasz głos, napisz konkretnie co Ci się nie podoba, przemyślę to. Kilka osób dość przychylnie spojrzało na te zdjęcia. No cóż, ktoś mądry powiedział: "Jeszcze się taki nie urodził... itd" ;)
tak myślałem, że pewnie inaczej to odbierzesz
widziałem w Twoim wątku sporo fajnych fotek i te poprostu odstają od nich poziomem
...widziałem w Twoim wątku sporo fajnych fotek i te poprostu odstają od nich poziomemNie mam patentu na robienie samych dobrych zdjęć ;), są lepsze i gorsze. Te dwa (zauważ, że w pierwszych wersjach nie były numerowane- nie myślałem o ich ocenie), miały pokazać jak wygląda woda w tej rzeczce po opadach i dlaczego karolinka na focie 203 pływa w tak brudnej wodzie. Ponieważ było kilka konkretnych uwag, stąd kolejne wersje.
Zaciekawiła mnie ta turbinka a raczej koło łopatkowe na 205. Jakaś mała elektrownia, czy napęd jest skierowany na obsługę zastawek tamy.
Wiejo, chodzi Ci o to co w kółku?
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/syxao0-2.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/syxao0.jpg)
To ani turbinka ani żadne koło. To po prostu fragment ogrodzenia :), wzdłuż brzegu rozciąga się teren prywatny. Od strony rzeczki nie jest ogrodzony, tylko płot "wchodzi" do wody. To właśnie ten fragment.
Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie. Z drugiej strony perfekcja w odrodzeniu swojego w takim wykonaniu powala.
Tak, Niemcy potrafią dbać o swoją własność :)
Zachęcony przez lessie, wypuściłem się koło lotniska. Ponieważ była dość ładna pogoda (mało chmur, niewielki wiaterek tylko chłodno), znalazło się więcej takich co wpadli na ten pomysł :) Kiedy zobaczyłem z czym oni przyszli, zrobiło mi się trochę nieswojo. Zastanawiałem się nawet czy wyjmować mój aparacik ;)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i44.tinypic.com/5wb6eh.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/ofvcxg-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/ofvcxg.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/16jg6zd-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/16jg6zd.jpg)Jak zaczęli "strzelać" to mi dopiero szczęka opadła :shock:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/ofsz9k-2.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/ofsz9k.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/sbr8yd-2.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/sbr8yd.jpg)Dopiero jak zobaczyłem klienta z Lumixem zebrałem się na odwagę ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/359g3sm-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/359g3sm.jpg)
Hihi myślę że nie ma się czego wstydzić :) Masz jakieś fotki inne niż kolesi z aparatami?
Fajnie tak z drugiej strony podejrzeć. A cykać się nie ma co ważny efekt.
Pisałem kiedyś o niesamowitym uczuciu, kiedy jedziesz autostradą, a tu nagle, tuż nad samochodem przelatuje lądujący Jumbo. Te zdjęcia nie są w stanie oddać tego wrażenia, ale pokazują, mniej więcej, jak to wygląda :)
Po takim przedstawieniu sytuacji już wiem dlaczego takie długie lufy w aparatach. Fotki fajne.
Teraz coś z powietrza, taki mały w porównaniu z innymi :)
No i czym Ty pstrykałeś te siamoloty? Bo całkiem fajnie Ci wyszły i niepotrzebnie sam się w kompleksy wpędzasz ;)
Lotnisko w podkrakowskich Balicach jest tak samo usytuowane w stosunku do "Autostrady" A4 - droga schodzenia idzie nad autostradą :) Może jutro tam się przejadę po drodze do Krakowa :)
No i nieźle Ci wyszło. Ten mały na 209. jest fajny.
Plumek i jolly, dzięki za dobre słowo :). Przyjemnie się robi zdjęcia, kiedy samoloty "idą jak po sznurku":
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/2w512mr-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/2w512mr.jpg)Zawsze coś się uda :p
Jeszcze coś z powietrza:
Fajne ptaszki, najbardziej podoba mi się 209, kadr z boku i cztery "od spodu".
To SP550UZ prawda? Czy to są małe wycinki z kadru?
Bo widzę w exif, że ISO 50 a jakość na niektórych taka sobie :roll:
Nie są to małe wycinki, to max 3/4 całego kadru. Niestety AF w tym aparacie potrafi płatać figle i czasami "łapie" ostrość w dziwnych miejscach. Do tego wolny zapis RAW-ów powoduje, że (szczególnie przy ruchomych celach) ujęcia już nie można powtórzyć, a efekty widać dopiero na kompie. Podaj numery tych "takich sobie" to zapodam cały kadr dla porównania.
217 - najlepsze z tej serii.
helmuth a nie da się cyknąc pasa startowego ? Jednak największe wrażenie robią podrywające się do lotu maszyny,jeszcze jak jest dobre tło ( jak na 217 ) to już zer gut.:)
Nie bardzo :( Tam gdzie można stać (gdzie ja stałem) to jest początek pasa. Moim "sprzęcikiem", czasem da radę złapać lądujący samolot- im większy, tym wcześniej ląduje. Startujących, moim SP550, już nie bardzo, obraz już jest marny:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/ehewwx-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/ehewwx.jpg)
no to szkoda,właśnie o coś takiego mi chodziło ale najlepiej jak jest jeszcze niżej a jak już widac palone gumy,to jest to !
"Palone gumy" widać przy lądowaniu i to tylko tych "dużych" ;). Niestety tym razem żaden nie lądował wystarczająco blisko :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/2cdvhg3-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/2cdvhg3.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/21ae96r-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/21ae96r.jpg)Ale może kiedyś :p
"Palone gumy" widać przy lądowaniu i to tylko tych "dużych" ;). Niestety tym razem żaden nie lądował wystarczająco blisko :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/2cdvhg3-1.jpg
źródło (http://i39.tinypic.com/2cdvhg3.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/21ae96r-2.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/21ae96r.jpg)Ale może kiedyś :p
eee,helmuth aleś zaszalał ! To Twoje ? :)
Pewnie, że moje! Cudzych bym sobie do wątku nie pakował ;)
No to miejscówkę masz,że pozazdrościc,teraz tylko jakąś dłuższą lufę i wkrótce będziesz miał swój fanklub ! Miłośników skrzydlatych maszyn nie brakuje,ja jestem jednym z nich. :)
Sama "lufa" nie starczy, do mojego SP550 UZ nie da się nic przykręcić :p Może kiedyś..., jakiś E-510 albo E-520 :roll:
Koniecznie,Twój poziom fotografowania znacznie przekracza możliwości kompaktu.:)
Teraz jest dobry czas na kupno E-510,ja mam ale nie sprzedaję.To moja pierwsza...i zostanie ze mną jak wszystkie moje camerki.:)
Twój poziom fotografowania znacznie przekracza możliwości kompaktu.:)Dzięki! :oops:
Teraz coś z ziemi
219,220 fajne ale za bardzo zabrałeś im przestrzeni z przodu.
218 - za mało światła na zdjęciu.
Moja skromna rada jest taka : podczas podejścia do lądowania,staraj się aby nos miał zwrócony do prawej (strony zdjęcia ),natomiast podczas startu odwrotnie - do lewej.Na pewno wiesz o tym ale to tak dla przypomnienia.Aha i koniecznie zostawiaj więcej miejsca z przodu,idealnie - więcej niż za ogonem.
Wiem,wiem - łatwo powiedziec... :)
219 i 220 niekadrowane, więc nie mam z czego dodać, to całe klatki :p. Na 218 akurat jedna z chmurek dała cień na samolot, ale zdecydowałem się go pokazać bo chiński :) Dla mnie to egzotyka.
Fajne te Twoje samoloty, faktycznie wyrosłeś z kompaktu :)
Miałem uwagi do jakości niektórych fotek (np. 210 i 211) bo widać na nich spory szum.
Albo to kompresja :roll:
Nieważne, fotki ładne, dawaj więcej :)
Aleś sie Waść rozsamolotował. Przyjemnie i ciekawie można podpatrzyć te latające olbrzymy.
Moja skromna rada jest taka : podczas podejścia do lądowania,staraj się aby nos miał zwrócony do prawej (strony zdjęcia ),natomiast podczas startu odwrotnie - do lewej.Z tego miejsca gdzie stałem, z reguły, schodzące do lądowania jak i startujące, są zwrócone w lewo. Mógłbym próbować schodzące na drugi pas, fotografować nosem w prawo, ale wtedy mam je pod słońce. Musiałbym tam być po południu ale wtedy już światło marne. Może latem, gdy słońce zachodzi później i bardziej na zachodzie :roll:
Miałem uwagi do jakości niektórych fotek (np. 210 i 211) bo widać na nich spory szum.
Albo to kompresja
Raczej szum :|
210 mocno rozjaśniałem
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/esrnex-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/esrnex.jpg)natomiast w 211 chciałem zachować niebieskie niebo i rozjaśnić samolot. Zrobiłem HDR z jednego RAW-a (odszumiony, ale jednak)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/oh1ocz-2.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/oh1ocz.jpg)Widać obróbka nie całkiem mi się udała :(
Jeszcze coś z ziemi (czasem chmury dwały cień na samoloty, podczas gdy drugi plan był jasno oświetlony)
Kaz de Wro
20.02.09, 21:56
Ciekawa seria. Szumi trochę. Brak ostrości
Jak wciągnie Ciebie ten temat samolotów na całego, to nic tylko dokupić telekonwerter do tej cyfrówki lub lustro i tele ;-)
Tak z ciekawości, jak ustawiasz pomiar (matrycowy, c.waż, czy punktowy)
Ciekawa seria. Szumi trochę. Brak ostrości
Jak wciągnie Ciebie ten temat samolotów na całego, to nic tylko dokupić telekonwerter do tej cyfrówki lub lustro i tele ;-)
Tak z ciekawości, jak ustawiasz pomiar (matrycowy, c.waż, czy punktowy)Dzięki. Na razie nic nie będę dokupował. Prawdę mówiąc, rozbudowa tego kompaktu jest (MZ) bez sensu. To trochę tak jak z "maluchem"- nawet jak mu na dachu zamontujesz śmigło, to i tak nie będzie to helikopter tylko maluch ze śmigłem na dachu ;) Nie wiem ile kosztuje telekonwerter ale chyba taniej będzie i efekt pewniejszy, kupić lustro (510 lub 520 dual kit).
Pomiar przeważnie (tym razem tak właśnie) ustawiam punktowy. Co do ostrości, to już pisałem, że AF w tym aparacie czasem płata figle a widać to dopiero na ekranie komputera.
helmuth - widziałeś tą stronę ?
http://www.airliners.net/
To chyba najlepsza strona na necie poświęcona temu tematowi,lubię tam zaglądac.Można znaleźc fajną inspirację.
Ja już obiecuję sobie od dawna wybrac się na Gattwick - mam rzut beretem ale w dzisiejszych czasach polowania na 'czarownice' jakoś się nie mogę zdecydowac.
Z ciekawostek,powiem,że raz jedyny,kiedy fotografowałem na Okęciu, kilka lat temu ( nie w pobliżu terminala ),zostałem zatrzymany do wyjaśnienia - co ja tutaj robię przez funkcjonariuszy bezpieczeństwa lotniska w osobach polskich i izraelskich oficerów,jako że wziąłem sobie na 'cel' samolot linii EL-AL.
Na szczęście,po wyjaśnieniach i prośbie o nie fotografowanie w tym miejscu,historia ta skończyła się happy -end'em.
Od tego czasu,dałem sobie jednak spokój z kręceniem się koło miejsc z aparatem,gdzie każdy jest potencjalnym terrorystą.Wystarczy mi,że czuję się tak kilka razy w roku jak muszę się gdzieś szybko przemieścic.:(
helmuth - widziałeś tą stronę ?
http://www.airliners.net/
To chyba najlepsza strona na necie poświęcona temu tematowi,lubię tam zaglądac.Można znaleźc fajną inspirację...
Z ciekawostek,powiem,że raz jedyny,kiedy fotografowałem na Okęciu, kilka lat temu ( nie w pobliżu terminala ),zostałem zatrzymany do wyjaśnienia - co ja tutaj robię przez funkcjonariuszy bezpieczeństwa lotniska w osobach polskich i izraelskich oficerów,jako że wziąłem sobie na 'cel' samolot linii EL-AL.
Na szczęście,po wyjaśnieniach i prośbie o nie fotografowanie w tym miejscu,historia ta skończyła się happy -end'em.Znam, widziałem. Wiele zdjęć jest tam zrobionych przez ludzi, którzy chyba mają wstę na płytę lotniska. Świetne!
Tu naszczęście, jesteśmy poza terenem lotniska i mimo, że kilka razy przejeżdżał (b. powoli :)) patrol ochrony, nikt nie przeszkadzał.
Na zakończenie tej serii "lotniczej", panorama lotniska:
224
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/m8pqhy-2.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/m8pqhy.jpg)
Na belce powyżej jest podane, że oryginał ma 1591 x 161 pikseli- nieprawda :) W oryginale ma 5930 x 600 pikseli! Zrobiona z 10 zdjęć (jpg- ów) zrobionych z ręki. Pełny wymiar jest tu (http://c.wrzuta.pl/wi10424/803e1568000903cc499fdc78/224?type=i&key=oEvXAHWJhK&ft=f)
Fajne, trochę brakuje jakiegoś obiektu, typu samolotu :wink:
Akurat nic nie chciało lądować ani startować :|
Teraz trochę ptaków wodnych. Gęsiówka egipska prezentuje ubarwienie pokryw skrzydeł, oraz samiec "szpanujący" przy samicy (przy okazji, zwykle widuję pary, jak łabędzie):
Na 226. fajny taniec ten samiec odstawia.
Panorama lotniska zapowiada się ciekawie ale niestety nie mogę zobaczyć w powiększeniu bo po kliknięciu na podany przez Ciebie link wyświetla się komunikat, że żądanie zostało odrzucone. Taniec samca gęsiówki świetny i bardzo efektowny.
Panorama lotniska zapowiada się ciekawie ale niestety nie mogę zobaczyć w powiększeniu bo po kliknięciu na podany przez Ciebie link wyświetla się komunikat, że żądanie zostało odrzucone. Jaką masz przeglądarkę? W IE link działa. W Operze dziwna sprawa. Po skopiowaniu adresu z komunikatu o odrzuceniu żądania i wklejeniu go w pasek adresu (na tej samej karcie) panorama się otwiera :shock::roll:
edit
Już działa!
Napiszę cicho też mam IE ale jak napisałeś po skopiowaniu i wklejeniu tego adresu otworzyło bez problemu. Jak sobie dałeś radę z jadącym busem?
Bus jechał z prawej na lewą a ja robiłem zdjęcia z lewej na prawą, dlatego pojawił się tylko na jednym zdjęciu :)
PS
PO Twoim pytaniu, przyjrzałem się dokładniej panoramie i zauważyłem, że samolot Lufthansy (kołował z lewej na prawą), pojawił mi się na czterech zdjęciach :eek: W związku z tym, jest na panoramie w czterech miejscach :)
Jeszcze raz gęsiówki. Samiec mnie zaskoczył, rozkładając skrzydła i nie dążyłem zmniejszyć ogniskowej. Trochę "wyszły" z kadru ale wydaje mi się, że scenka (a szególnie mina samca :)) jest na tyle interesująca, że warto ją pokazać.
Patrzę za okno i nie pozostaje mi nic innego jak dalsze zaklinanie wiosny. Może w końcu przyjdzie ;)
Drugie mi się podoba.
Fajna kompozycja i kolorki, trochę szum przeszkadza.
Do watku o kotkach go! Hehehe A u Ciebie już taka wiosna???
Bardzo nieśmiało, wbrew pogodzie :p
PS
Poprawione
drugie rzeczywiście ładne,przede wszystkim ze względu na kolor który już samym sobą tworzy smak wiosny...ach,tęsknie za wiosną ;)
pierwsze zdjęcie natomiast jest kiepskie.Tło i kolory nudne...za mało wiosennie jak dla mnie :)
Jeśli to nie jest wiosna, to pytam co to jest?
Ostanie ładne, przyjemne.
Pamiętam moje pierwsze próby "zdjęciowe" - właśnie taki motyw zamieściłem ;)
zatytułowałem chyba "zwisy" :)
http://77.45.31.196/~marek/makro/fotki/john100_zwis1.JPG
Pozdrawiam
Ładnie cieszysz się wiosną i przyjemnie ją pokazujesz. Te zwisające kitki ekstra wyeksponowane.
Ładna ta Wiosna ! Skoro jest u Ciebie to do nas też wkrótce dotrze :)
Dzięki za odwiedziny. Staram się postępować odwrotnie do zasady "jak czegoś nie widać, to tego nie ma". Chcę widzieć wionę, staram się ją wszędzie zobaczyć, to pewno już jest albo zaraz będzie. :D
Fajnie kitki wyszły - ale to wczesną wiosnę tam macie, żeby nie zrobiła falstartu :)
... żeby nie zrobiła falstartu :)Wypluj te słowa!!! :evil:
No, nie wygląda to na falstart :mrgreen:
232
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/03/thumb_P3010007hfe-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-28945)
Witaj.
helmuth,przeglądam sobie Twój wątek ( jestem na 21 stronie,uff :) ) i powiem Ci,że jest tu wiele interesujących zdjęc.
Z tego co zuwazyłem,najbardziej pasuje Ci natura,która jest piękna ale w pewnym stopniu podobna do tej wokół mnie... ;)
Mi z kolei najbardziej podobają się Twoje zdjęcia Frankfurtu,to niesamowite miasto,nie byłem ale mój młodszy brat bywał tam służbowo i poprzywoził sporo świetnych zdjęc.
Wcześniej,sądziłem,że to miasto ma jedynie do zaoferowania drapacze chmur - wszak Frankfurt,to europejski Manhattan ale okazało się,że ma też inną,bardzo ciekawą stronę,pomimo ogromu zniszczeń jakich doznał podczas IIWŚ.
Bardzo spodobało mi się zdjęcie dołączone do 184 postu,nr73 a także z postów - 186,fot.74
194,fot.78
198,fot.81
201,fot.82.
Chciałbym zachęcic Cię do nowego spojrzenia na Twoje miasto - napewno jest tego warte !
Pozdrówka.
...przeglądam sobie Twój wątek ( jestem na 21 stronie,uff :) ) i powiem Ci,że jest tu wiele interesujących zdjęc.
Chciałbym zachęcic Cię do nowego spojrzenia na Twoje miasto - napewno jest tego warte !Zapewniam, że znajdziesz jeszcze (dopiero 21 strona ;)) sporo obrazków z Franfurtu :). Jak tylko pogoda się ustabilizuje, znowu zacznę łazić po mieście z aparatem. Na razie spacery, raczej bliżej domu ;)
Na ostatnich to jest 232 i 233 oprócz bardzo miłego wiosennego doznania podoba mi się bardzo ładne oddanie bieli kwiatków. Widać na nich tę charakterystyczną świeżość.
Dzięki Wiejo!
A to z dzisiejszego spaceru, to na pewno nie jest falstart! To już wiosna! :mrgreen:
Przyjemnie popatrzeć. Takie kwiatki relaksują. U mnie jeszcze w niedziele robiłem plenerki z sniegiem a teraz ani po nim śladu.
Bardzo miłe dla oka te ostatnie "wiosenne zdjęcia". Aż cieplej i raźniej się robi na duchu... Chyba już wszyscy tęsknimy do wiosny...
Pozdrawiam
Gdzie Wy taką wiosne macie? :roll:
Frankfurt nad Menem?
U mnie dopiero śnieg topnieje i ziemia odmarza, aż przyjemnie popatrzeć bo pewnie juz niedługo... :)
Zapach wiosny już jest, zawsze dość wcześnie go wyczuwam, co powoduje wzrost endorfin :D
Mieszkając całe życie na północy kraju jestem pokrzywdzona, bo gdy we Wrocku i Kraku już mają żonkile - u nas dopiero wszystko pomału zaczyna kiełkować.
Gdzie Wy taką wiosne macie? :roll:
Frankfurt nad Menem?
U mnie dopiero śnieg topnieje i ziemia odmarza, aż przyjemnie popatrzeć bo pewnie juz niedługo... :)Napewno, popatrz! :)
Co prawda już trochę cieplej, ale niestety nie aż tak jak u Ciebie. Nawet oglądałam dziś wnikliwie drzewa i krzewy, ale śladów wiosny jeszcze nie ma. :cry:
Przyjemnie się ogląda Twoje wiosenne zdjęcia.
Przyjemnie się ogląda Twoje wiosenne zdjęcia.A jak przyjemnie się je robi :-P Słoneczko, cieplutko aż miło. Już nie długo dotrze do Polski :)
A jak przyjemnie się je robi :-P Słoneczko, cieplutko aż miło. Już nie długo dotrze do Polski :)
U mnie już jeeest...:)
U mnie już jeeest...:)No i dobrze :)
Korzystając z ładnej pogody, wybrałem się nad Men. Od długiego czasu nastawiałem się na jeden budynek. Dotychczas widziałem go tylko z samochodu, przejeżdżając nad Menem. Szklany, wysoki, okrągły a koło niego niski hotel dla żeglarzy (w pobliżu jest marina):
Nie znalazłem sposobu na pokazanie tego budynku "w całości". Można go sfotografować albo z łodzi na Menie (z południa) albo z bulwaru (ze wschodu). Ta druga możliwość, ma jednak zasadniczą wadę- przeszkadza słońce. Może latem, wczesnym ranem, kiedy słońce wstaje najdalej na wschodzie albo wieczorem, kiedy słońca jeż nie ma a jeszcze jest jasno. Spróbuję! :)
Tymczasem, zrobiłem kilka zdjęć otoczenia i kilka zbliżeń tego budynku.
238 to fragment sąsiedniego budynku. Mnie się skojarzył z luksusowym statkiem wycieczkowym.
239 pokazuje różnorodność form architektonicznych.
240 pokazuje jak, na zewnątrz wygląda ten budynek
Wow,zdecydowanie bardziej lubię w Twoim wątku oglądac i komentowac zdjęcia jak ostatnie.
Przykładając się do tego tematu,można zrobic doskonałe fotografie,zważywszy,że wiele budowli w Twoim mieście zostało zaprojektowanych przez wybitnych architektów.
Tak sobie marzę,że kiedyś to kupię obiektyw typu tilt/shift ale to chyba prędzej będę musiał zmienic system.;)
No chyba że...
Najbardziej podeszło mi to ostatnie, 240. - geometryczne budowle fajnie wyglądają w czystych kadrach, bez "przeszkadzaczy". Tu mi się podoba ta surowość.
No i dzięki za wiosnę, dziś przyszła :D
240 zdecydowanie najbardziej, czysta forma
Nie znalazłem sposobu na pokazanie tego budynku "w całości"...
I bardzo dobrze bo z takiej architektury najlepiej na fotkach wygladają detale.
Ostatnie najciekawsze bo prawie abstrakcyjne.
Na dwóch pierwszych przeszkadzają chodniki, trawniki itp elementy. Tu potrzebna jest czysta forma, kształt a nie pstryk na wejście czy świeżo zasadzone drzewka.
...dzięki za wiosnę, dziś przyszła :DCieszę się, tak długo ją "męczyłem", aż w końcu uwierzyła, że czas już przyjść :mrgreen:
Miło mi także, że zdjęcia się podobają :) Kilka następnych to takie moje zabawy architekturą :p
No mówię - kolega helmuth,marnuje się na kwiatkach.;)
Skoro tak się podoba, to pomóżcie mi wybrać coś do galerii ;)
Zapodaj takie 'The Best of Helmuth' z tego tematu i coś doradzimy.:)
Zapodaj takie 'The Best of Helmuth' z tego tematu i coś doradzimy.:)"The best of..." zwykle wydaje się na zakończenie lub po zakończeniu kariery. Jeszcze wszystko przede mną :-P:mrgreen:
242 super, wykończysz k@czego :-)
242 super, wykończysz k@czego :-)Nie! nie mam takiego zamiaru :twisted:
W każdym razie, ułatwiliście mi decyzję- 242 do galerii :)
237- sympatyczny urbanistyczny widok ciekawej zabudowy. Z samej wieży to naj to 240 bo jasne, proste i czytelne. 242- to już jest bardzo godne uwagi i myślę, że w galerii zbierze co najmniej dobre oceny.
o ty mnisiu.... (powiedzial wykanczajacy sie k@czy...) :)
ostatnia seria normalnie spadziowy.... ;)
240, 241, 242, -bardzo dobra robota :)
pozwolilem sobie ocenic w galerii na 4-troszke mi odbicia psuja harmonie,co nie znaczy, ze kadr slaby-wrecz przeciwnie. a kobieca ciekawosc nie kazal ci odwrocic 241 tak, zeby te skosy byly pionami w wiekszym kadrze? tak tylko sie pytam... :)
(normalnie musze sie wziac do roboty, bo mnie gonia ;) ;) )
...a kobieca ciekawosc nie kazal ci odwrocic 241 tak, zeby te skosy byly pionami w wiekszym kadrze? tak tylko sie pytam... :)
Ja o tym pomyślałem przy fotce numer 242 ;)
Helmuth, lubię takie fotki, nic na to nie poradzę :)
Jedź dalej...
o ty mnisiu.... (powiedzial wykanczajacy sie k@czy...) :)
ostatnia seria normalnie spadziowy.... ;)
240, 241, 242, -bardzo dobra robota :)
...
(normalnie musze sie wziac do roboty, bo mnie gonia ;) ;) )Cieszy mnie Twoja reakcja ;) , bo to oznacza, że Ci się podobało :p
Bardzo cieszą mnie pochwały tych, którzy zechcieli się wypowiedzieć- dziękuję wszystkim :). Twoja ocena, to dla mnie znak, że idę w dobrym kierunku.
Niestety, nie do końca zrozumiałem co miałeś na myśli pisząc:"a kobieca ciekawosc nie kazal ci odwrocic 241 tak, zeby te skosy byly pionami w wiekszym kadrze?". Jak pewnie zauważyłeś, jest to fragment budynku ze zdj. 238. Sporo tam różnych skosów, o które Ci chodzi? Wklejam pełną klatkę, z której wykadrowałem 241. Jeśli będziesz miał ochotę i czas, pokaż jak byś to widział. Ja, już w momencie naciśnięcia spustu, byłem zdecydowany (z grubsza) co będzie przekątną. Reszta, jest wynikiem tej decyzji.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/03/fwu9vq-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/fwu9vq.jpg)
I na koniec jeszcze dwa zdjęcia tego budynku, może też się spodobają?
242-244 super geometria i symetria :)
Bardzo podoba mi się ta architektoniczna seria. Świetnie wypatrzone i sfotografowane detale, czy raczej figury geometryczne. Tak jak napisał Rocco, często szczegóły robią większe wrażenie niż całość. Poza tym w takich "wybiórczych" kadrach bardziej widoczny jest wkład fotografa.
Co jedno to lepsze, w ogóle cała seria z budynkiem jest świetna.
244jpeg. bardzo fajne.Nie wiem czemu ale kojarzy mi się trochę z Mc'Donalds... ;)
A mnie pasuje 243.
Pozdrówka.
Cieszę się, że się podobało. Dziękuję za odwiedziny :)
pozwolilem sobie poprzekrecac twoje zdjeice, ale lepiej tego nie zrobie :) myslalem o przekreceniu doslownie o kilkanascie stopni w lewo-do wyrownania pionu tych kzywych, ale wtedy najwazniejszy skos dzielacy kadr na pol nijak nie pasuje :) zreszta balkony wygladaja na polokragle i w takiej pozycji jak sa wygladaja najlepiej.
oczywiscie, ze sie podobalo - dobrze zrobione to sie i podoba :)
Po tych wszystkich pochwałach, aż nie mam odwagi wstawiać następnych zdjęć (mogą się okazać gorsze :p). Jednak zaryzykuję :)
Tym razem nieco bardziej tradycyjne ujęcie architektury
Efekty spaceru bulwarem, wzdłuż Menu:
247
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/03/thumb_P3070004e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-29285)
Geometrie architektoniczne na zdjęciach 243 i 244 świetne i ładnie przedstawione. Sprawiaja bardzo miłe wrażenia. Zamek na 245 i 246 odbieram jako przytulne miejsce i chęć odbywania w okolicy spacerków aby zaznać spokoju. Widokówki z Frankfurtu przyjemne a strzeliste budowle stanowią fajny akcent.
czesc,
set geometryczny - fajny, nawet bardzo (241 i 242 to moi faworyci). lubie takie foty, ale zeby nie bylo tak slodko, to powiem tyle, ze w pozostalych wdarlo sie troche niedbalosci. w 243 przeszkadza mi ten "smiec" po prawej przy zbiegu przekatnych oraz niesymetrycznosc gory i dolu zdjecia. dolna krawedz za bardzo ukryta. nie razi natomiast lekka "beczulkowatosc", sympatycznie lamie kanon. dodaje nawet zdjeciu charakteru, taki 3ci wymiar :)
244 - cos nie tak z obrobka BW, ale to moze tylko moj monitor tak pokazuje. W przypadku tego zdjecia przydaloby sie jednak skorygowac linie gory o dolu foty
245 - fajna widokowka, choc lekka korekcja by sie moze przydala. odrobine, naprawde ciuciut mi sie ta wierza "wali" (leci do tylu). poza tym kiepska pora na zdjecia. brak slonca - brak cieni i niebo jaies takie blade. Ale moze sie za bardzo czepiam:)
foty z Franfurtu jakos do mnie nie przemawiaja. nic sie na nich nie dzieje
pozdrawiam
eho
Przyjmuję Twoje uwagi do 243 i 244 :oops:. Teraz też widzę te niedoróbki. Niestety w 244 nic nie poradzę- nie umiem lepiej. Linia pozioma dookoła tego typu budowli, widziana z dołu, będzie zawsze linią łamaną a tego skorygować nie potrafię :-P
Co do 245, to było koło południa, niebo przykryła niezbyt gruba warstwa (do tego momentu, była niezła poboda) jasnych chmur i światło było bardzo rozproszone. Co do "walenia się" wieży, to może minimalnie ale mnie to nie nie razi ;)
Natomiast widokówki mają to do siebie (MZ) że pokazują jakiś obraz, widok, który z natury jest statyczny. Dlatego rozumiem, że mogą Ci się nie podobać ale zarzutu "nic się nie dzieje" już nie ;)
Mi się podobają. Jakim obiektywem robiłeś?
Jakby tu powiedzieć :roll:...........eeeee, nie wiem :oops:
Mój Olek (SP550 UZ) ma tylko jeden i to na wbudowane stałe :p
:D Ale ze mnie "sierota". Mogłem się domyślić po avatarze.
Po tych wszystkich pochwałach, aż nie mam odwagi wstawiać następnych zdjęć (mogą się okazać gorsze :p). Jednak zaryzykuję :)
Tym razem nieco bardziej tradycyjne ujęcie architektury
Jest na to odpowiednie powiedzenie ale wyleciało mi teraz z głowy. :)
245 - fajne,szkoda że nie miałeś lepsiejszego nieba.
Ze spaceru bulwarem,najlepsze 248 ale znów niebo...Nie mogłeś wkleic ciekawszego ? ;)
We wszystkich zdjęciach ze spaceru bulwarem,brakuje mi czegoś na pierwszym ale nie zmienia to faktu,że Twoja architektura podoba mi się i myślę,że nie tylko mnie...
Taka moja skromna uwaga : zdjęcia tego rodzaju błyszczą najbardziej kiedy na zewnątrz nie jest już jasno ale jeszcze nie ciemno,czyli o zmierzchu albo wczesnym świtem.
Myślę,że tego typu światło,które tu widzimy jest dobre do pokazania detali nowoczesnej architektury,gdzie mocny kontrast jest po stronie fotografa.
ostatnie bardzo schludne :)
Sam się zastanawiam co z tymi ostatnimi zdjęciami jest nie tak.
Na pewno warto skorzystać z rady e-510 by robić rano albo wieczorem bo trochę płasko to wyszło, ale warto też spróbować skupić się na jednym elemencie -np budynku - albo spróbować znaleźć podobieństwa między nimi. Za dużo się dzieje na tych zdjęciach.
O Zdjęciach z postu "Widokówki z Frankfurtu":
nic sie na nich nie dzieje
Za dużo się dzieje na tych zdjęciach
No i co ja, biedny żuczek, mam myśleć o moich zdjęciach? :roll:
Mnie tam się podobają :)
O Zdjęciach z postu "Widokówki z Frankfurtu":
No i co ja, biedny żuczek, mam myśleć o moich zdjęciach? :roll:
Mnie tam się podobają :)
helmucie - i TO jest najważniejsze !
Kaz de Wro
10.03.09, 22:53
...a ja marnie czekam na Twoje konkretne fotki sytuacyjne z Frankfurtu, centrum biznesowego BRD ;-0
...a ja marnie czekam na Twoje konkretne fotki sytuacyjne z Frankfurtu, centrum biznesowego BRD ;-0
Ja też,ja też ! :)
...a ja marnie czekam na Twoje konkretne fotki sytuacyjne z Frankfurtu...To znaczy jakie? i czemu "marnie"? :roll:
Kaz de Wro
11.03.09, 08:00
Tam gdzie jest giełda, mrowie banków są szerokie ulice i chodniki oraz setki ludzików, którzy się ciągle gdzieś śpieszą... ;-)
Ludziki, to nie jest to specjalnie lubię ;), wolę już banki (bez żadnych podtekstów :mrgreen:- ze względu na architekturę) i szerokie ulice :).
Seria architektoniczna bardzo przyjemna, ciekawie pokazane :) Zwłaszcza detale.
ty nooooooo....
jak mi zaraz nie pojdziesz miedzy te budynki i nie zrobisz czegos z bliska i do tego swietnego, to sam osobiscie przyjade do ciebie i sfoce wszystko i nic ci nie zostawie... :mrgreen:
takie mozliwosci....
tyle swiatla....
lec tam i pokaz swoja klase :!:
(tylko nie teraz, bo juz ciemno sie robi...) :)
(tylko nie teraz, bo juz ciemno sie robi...) :)Ufff! Dobrze, że doczytałem do końca. Już chciałem się ubierać i lecieć :D
Poszperałem trochę na dysku i zaryzykowałem. Pierwsze to inne ujęcie tematu zdjęcia, które nie spotkało się z gorącym przyjęciem w galerii :). Drugie już było w wątku "Co poprawic w tym zdjęciu ?", ale tam zaglądają chyba tylko zainteresowani :)
Ciekaw jestem Waszych opinii :roll:
251 bardzo intersujące. Intryguje, obiekt wcale nie jest do końca rozpoznawalny i dzięki temu zdjęcie staje się ciekawe.
Faktycznie, 251 - świetne.
No! jestem pod wrażeniem zdjęć architektury, a konkretnie tych a'la Kaczy.(niech się cieszy:wink:)
To chyba dobry kierunek bo widać, ze czujesz bluesa :grin:
251 - chłopie ty tam masz kopalnie złota :-)
251 - świetny kadr. Z ciekawości aż chyba poszperam w galerii za ujęciem, które się nie przyjęło. To bardzo mi się podoba.
czesc,
widac, że dbasz o szczegóły w kadrowaniu. bardzo to fajne.
w 251 widac to doskonale. Wspomniane zdjecie mozna lekko podostrzyc. wszystko w twoich rekach :)
252 - bardzo fajne upatrzone. Mysle, ze w takich fotach, wazne jest, by zachować absolutną starannosc. zdjecie musi byc mocne w szczegolach. wszystko powinno byc dopracowane. zdjecie odrobine leci w prawo. wykilowalbym gore i dol zdjecia do tych czarnych krawedzi. z prawej tez mozna obciachc (ale przez to stracisz kat :/). Z lewej brakuje zamykajacej linii pionowej. mozna oczywiscie, za domkniecie tej czesci zdjecia, traktowac sciane klatki schodowej, ale sam nie wiem.
na szybko pozwolilem sobie na wprowadzenie korekt o ktorych wyzej + kontrast + podostrzenie. mam nadzieje, ze sie za to nie obrazisz:)
pzdr
251 Wspomniane zdjecie mozna lekko podostrzyc. No nie wiem. Nie chciałem przeostrzyć, bo wyszłoby ziarno. Ale może masz rację :roll:
252 zdjecie odrobine leci w prawo. wykilowalbym gore i dol zdjecia do tych czarnych krawedzi. z prawej tez mozna obciachc Zapewniam Cię, że bardzo starannie prostowałem i jestem przekonany, że jest prosto :wink: Co do kadrowania, świadomie przyciąłem tak jak przyciąłem (może źle ale taki sposób wybrałem :)).
Jeśli chodzi o kontast, to muszę powiedzieć, że szklana obudowa klatki schodowej jest zielona (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17092&page=5#49) i stąd może ten kiepski kontrast. Twoja wersja jest mocno zmasakrowana przez kompresję (pewnie plik wyjściowy był za mały) i trudno mi ocenić. Sprawdzę u siebie :roll:
Oczywiście nie obrażę się, często jest to dobry sposób aby dostrzec własne niedociągnięcia czy błędy :)
(...)
Co do kadrowania, świadomie przyciąłem tak jak przyciąłem (może źle ale taki sposób wybrałem :)).
to ja bardzo przepraszam :)
(...)
Twoja wersja jest mocno zmasakrowana przez kompresję (pewnie plik wyjściowy był za mały) i trudno mi ocenić. Sprawdzę u siebie :roll:
masakrycznie zmasakrowana :)
Oczywiście nie obrażę się, często jest to dobry sposób aby dostrzec własne niedociągnięcia czy błędy :)
...moze nie bledy, ale spojrzenie innych (ktore moze byc bledne) :)
Kaz de Wro
13.03.09, 16:12
Fota 251. b. dobra
Od dłuższego czasu przymierzam się do tego mostu. Nie wiem jak go "ugryźć". Pusty czy z pociągiem? Pociąg "zamrożony" czy rozmyty? Na razie takie próby:
Drugie lepsze.
Może rozmyty byłby ciekawy ale na dłuższym czasie, tak, żeby był tylko smugą. No i tu jest trochę ciasno.
Mostek fajny.Kolejowy.;)
Moja rada jest taka : użyj długiego czasu i wyzwalaj migawkę,jak pociąg jedzie do prawej + niska perspektywa z trawnika po lewej stronie alejki.Dobrze by wyglądało,jakbyś ujął też prawy słup trakcji - trzeba jakoś zamknąc tą trakcję logicznie.
Może rozmyty byłby ciekawy ale na dłuższym czasie, tak, żeby był tylko smugą.
...użyj długiego czasu...
Zastanawiłem się nad tym i jedynym, możliwym rozwiązaniem jest wieczór. Nie dysponuję filtrem szarym a obiektywu już bardziej nie "zamknę"- było F8,0.
No i tu jest trochę ciasno.No nie wiem :roll:...Po obu stronach rosną chaszcze, które o tej porze roku nie wydają mi się fotogeniczne ;). Po drugiej stronie tego tak nie widać ale tu? Zaczynają się tuż, na prawo od dróżki.
.Dobrze by wyglądało,jakbyś ujął też prawy słup trakcji - trzeba jakoś zamknąc tą trakcję logicznie.Gdybym chciał pokazać słup, musiałbym pokazać te chaszcze o których pisałem wyżej. Przynajmniej nie o tej porze roku :p
Światło było kiepskie a domek wydał mi się ciekawy :), dlatego B&W.
Światło było kiepskie a domek wydał mi się ciekawy :), dlatego B&W.
helmuth - domek ciekawy,to fakt ale kadrowanie mniej.;)
Co do zdjęcia pociągu na moście - nie musisz czekac na późną pore aby zrobic gites ujęcie.Wystarczy jakiś porządny neutralny filtr.;)
Jakoś nie mam przekonania co do inwestowania w filtr. Musiałbym najpierw pomyśleć o adapterze, dopiero potem szukać filtra który będzie pasował a w sumie nie wiem jak pługo jeszcze "pobawię" się moim aparacikiem ;)
Co do kadru, to mam jeszcze bez dachu :roll: nie mogłem się zdecydować.
Jakoś nie mam przekonania co do inwestowania w filtr. Musiałbym najpierw pomyśleć o adapterze, dopiero potem szukać filtra który będzie pasował a w sumie nie wiem jak pługo jeszcze "pobawię" się moim aparacikiem ;)
Co do kadru, to mam jeszcze bez dachu :roll: nie mogłem się zdecydować.
Bez dachu ciekawsze,chociaż nie wiem czy praktyczne.;)
Ja tu próbuję nieśmiało sugerowac,że czas najwyższy dla Ciebie rozglądac się za jakimś lusterkiem.Wiem,że to nie maszyna 'robi' zdjęcia ale nieodpowiednia maszyna w odpowiednich rękach potrafi zachowac się nie odpowiednio.;)
A jest w czym wybierac oj jest...Czekają na sklepowych półkach i kuszą - weź mnie,będę najlepsza,nie pozwolę ci nudzic się ze mną,dam ci to czego inne dac nie mogą...tylko mnie weź. ;)
I jak tu się oprzec ?
I jak tu się oprzec ?No właśnie dlatego nie myślę o inwestowaniu w kompakt :p
Zdjecia wiaduktu z pociagiem to fajne widoczki lecz jakby za mocno statyczne mając w kadrze pociag. Zdjecia z domkiem podobają się ciekawą geometrią rozkładu elementów w kadrze. Ten ład w nich mnie przekonuje.
kadr z 254 bardziej mi lezy niz 255. odrobine swiatla nad dachem by sie przydalo. szkoda, ze plastikowe drzwi :/
z wypadu w Frankurt...coś z WB jest nie tak - wszystko za niebieskie mi sie wydaje. najbardziej podoba sie 257. mimo, ze sie kladzie, to broni sie symetria. Fajnie, gdyby tylko jedno okno bylo uchylone, reszta taka sama. taki wiesz akcent na jedna nute :)
258 - crop?
zacznij tam ludzi lapac w obiektyw ;)
pzdr
Zdj.258jpeg.jest ciekawe.Byłoby zwykłym zdjęciem z samolotem w kadrze,gdyby nie zdjęcia,które obiegły świat i którego wydarzenie sprawiło,że nigdy nie będzie już tak samo.
Takie mam skojarzenia,patrząc na Twoje zdjęcie.
Jak wyżej, ale i pierwsze z serii bardzo mi się podoba.
256 i 257 musze przyznać, że bardzo ciekawe te obiekty ale nie potrafiłem nazwać czego w nich mi brakuje. Teraz wiem, że brak mi w nich tej szklanej kontrastowej świetlistości przygaszonej polarem. Być może słoneczko nie z tej strony ale i tak technicznie dałeś radę. W ostatnim, mam jednoznaczne skojarzenia i myslę, że i ono Tobie przyświecało z przesłaniem nigdy więcej.
z wypadu w Frankurt...coś z WB jest nie tak - wszystko za niebieskie mi sie wydaje.No cóż, niebo było niebieskie, bezchmurne a budynek ma szklaną elewację. Musiało wyjść niebiesko ;)
Byłoby zwykłym zdjęciem z samolotem w kadrze,gdyby nie zdjęcia,które obiegły świat i którego wydarzenie sprawiło,że nigdy nie będzie już tak samo.
W ostatnim, mam jednoznaczne skojarzenia ...
To prawda, mam wielokrotnie takie skojarzenia. Tu, we Frankfurcie lata nad miastem naprawdę dużo samolotów. Nigdy nie można być pewnym...:roll:
Witam
Już cały czas chciałem napisać odnośnie fotki 258 - te same "bezpośrednie" skojarzenia co u poprzedników. Podoba mi się 257, na 256 brak tej czystości, krystalicznej jakości fotki - nie wiem, minimalne szumy lub ostrość .. ?
Pzdr
...na 256 brak tej czystości, krystalicznej jakości fotki - nie wiem, minimalne szumy lub ostrość .. ?
PzdrMoże dla tego, że pod słońce? A może kiepska obróbka? :roll:
Przepraszam ze z buciorami, pozostają poszarpane krawędzie - źle wyostrzony był plik, ale ja bym to przynajmniej kolorystycznie widział tak:
... ja bym to przynajmniej kolorystycznie widział tak:No nie wiem, niebo straciło :roll: Jeśli już to tak jak na 256a. Poniżej, szczyt budynku, charakterystycznego dla Frankfurtu.
Imponujący ten wieżowiec, jednak tutaj samolot raczej nie potrzebny ;)
pzdr
Fakt, bez samolotu byłoby lepiej, sama geometria.
256a lepsze kolorystycznie od poprzedniego, z tej serii najmniej podoba mi się 258(nie wiem czy to taka elewacja, ale wygląda jakby falował, przewalał się, może to tylko złudzenie). Reszta bardzo :)
O widzisz - 256a fajne, tylko niebo ma fioletowy zafarb.
259- fantastyczny motyw, architektura jak sf. Niebo troche kuleje.
O widzisz - 256a fajne, tylko niebo ma fioletowy zafarb.Eee! Czepiasz się :p
Niebo troche kuleje.Faktycznie, była mała mgiełka, na tyle, że musiałem podciągnąć kontrast. Może to stąd?
Eee! Czepiasz się :p
:-P:wink: ale tylko troszkę :wink: A troszkę Ci zazdroszczę kadrów- fajne :)
Następne szklane ściany:
260
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/03/thumb_P3180051afe-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-30328)
Szczerze powiedziawszy, to drugie bardziej mi się podoba od pierwszego, bardzo sztampowego ujęcia ;)
Na obu zdjęciach jest ten sam budynek. Na pierwszym góra, dół na drugim.
Skoro szkło, to i odbicia w szkle ;)
Na 260- brak szklistości szyb a odbijające się w nich niebo też bez wyrazu. Forma ciekawa. 261- tutaj szkło rozbłysło ferią odbić a do tego ciekawe kształty i fajnie wyszło. 262 i 263 tutaj szyby zagrały jak należy wraz z otaczającą je architekturą i ponownie fajne zdjęcia. Na 265 i 266 podobają mi się odbicia interesujaco to wygląda.
Ech,fajny ten Twój Frankfurt...
265 i 266 - ciekawe spojrzenie ale coś mi tu brakuje albo czegoś za dużo tu.Trudno powiedziec. ;)
Autoportrecik w szybie dobry - jaka reporterska postawa i chwyt.No no,helmuth... ;)
Wiejo i e-510- dzięki za wizytę i opinie :)
Jeszcze trochę szkła i betonu:
Piotr Grześ
1.04.09, 20:58
Trochę mnie przeraża ta betonowo - szklana dżungla, wolę spokojne wiejskie klimaty, ale potrafisz interesująco pokazać tę nowoczesność.
Lubię jak szkło daje tak po oczach. Bardziej podoba mi sie 268 jak szklane linie giną w betonie. Na 267 jest fajnie ale niebo nie dopisało jakimś litosciwym obłokiem który dodałby smaczku.
Trochę mnie przeraża ta betonowo - szklana dżungla, ... To nie całkiem prawda z tą dżunglą ;) Jest tu (nawet w centrum) sporo zieleni :) Co prawda o ładne krajobrazy trudniej ale na obrzeżach można znależć sporo "małomiasteczkowych" klimatów, tyle że w niemieckim wydaniu.
...niebo nie dopisało jakimś litosciwym obłokiem który dodałby smaczku.Niestety, ostatnio niebo albo bez chmurek albo bez słońca :D
268 - dość nietypowy i dlatego interesujący kadr, podoba się
pzdr
Z ostatnich serii architektoniczo-abstrakcyjno-szklanych, jakoś w oko wkomponowuje się najłacniej nr. 268. Ciekawe ujęcie, doskonała jakość, abstrakcja w dobrej formie.
A teraz wiosennie :)
eeech,znowu kwiatki... :/
Żartowałem łocywiście.Ładne kfiatki. ;) :)
I takie wiosenne :)
ładne, spróbuj lustrzanego odbicia w pionie - bedzie kwiat szedl z lewego dolnego rogu do prawego górnego. Bedzie przyjemniejszy odbiór :)
ładne, spróbuj lustrzanego odbicia w pionie - bedzie kwiat szedl z lewego dolnego rogu do prawego górnego. Bedzie przyjemniejszy odbiór :)Czy jest na ten temat jakaś reguła? Już któryś z kolei raz słyszę z którego rogu powina wychodzić linia. Żeby było śmieszniej, za każdym razem inaczej :p
Czy jest na ten temat jakaś reguła? Już któryś z kolei raz słyszę z którego rogu powina wychodzić linia. Żeby było śmieszniej, za każdym razem inaczej :p
Reguła jest jedna : jak wesoło i łatwo - do góry a jak smutno i trudno na dół. ;) :D
Reguła jest jedna : jak wesoło i łatwo - do góry a jak smutno i trudno na dół. ;) :D
Lepiej bym tego nie ujął :mrgreen:
A co do zasad - naturalnym odruchem naszym ludzkim, jest czytanie od lewej do prawej.
Wiec i zdjecie w ten sam sposób zaczynamy oglądać.
Reguła jest jedna : jak wesoło i łatwo - do góry a jak smutno i trudno na dół. ;) :DTą regułę stosuję, gdy kupuję komuś w prezencie słonika- trąba zawsze w górę :)
...naturalnym odruchem naszym ludzkim, jest czytanie od lewej do prawej.
Wiec i zdjecie w ten sam sposób zaczynamy oglądać.To chyba ma sens :roll:
Dziś na spacerze znowu spotkałem czaplę. Stała na brrzegu i wypatrywała ryby (270). Chiałem podejść bliżej ale jej się to widocznie nie spodobało. Szkoda, że trochę "wyszła" mi z kadru (271) :cry:
na 270 Ci sie bacznie przygląda :) fajne :)
a na 271 faktycznie ciachnęło skrzydełko. Ale przyjemnie zamrożona w ruchu.
Czaple to piękne bestie.
Duże ZOO jak widzę jest we Frankfurcie nad Menem. ;) :)
Nie wiem, jeszcze nie byłem :cry:
A poważnie, mieszkam między Menem a Niddą. Nida została uregulowana (wygląda jak kanał) ale zostawino po bokach fragmenty jej starego koryta. W związku z tym, jest sporo oczek i rozlewisk i jestem zdziwiony gdy na spacerze przynajmniej jednej nie zobaczę :)
I jeszcze jedno wiosene :)
Fajne te Twoje wiosenne zdjęcia. Na ostatnim światło bardzo ładnie gra.
Odwiedziłem miasteczko w Szwarcwaldzie, miasteczko położone na zboczu wąwozu. Domy w nim, z dołu, wyglądają jakby stały jeden na drugim :) Z dołu na górę (m.in. takimi uliczko-schodami jak na 273) idzie się 10 do 15 min. Tylko sprawni nie robią przerw, ja myślałem, że wyzionę ducha :p
Jak tak patrzę na te zdjęcia miasteczka,to mam wrażenie,że to makieta i gdyby nie paru ludziów,to chyba bym nie uwierzył,że to real. ;) :)
Chyba za długo już mieszkam gdzie mieszkam...
Trochę szkoda,że nie miałeś lepszego światła.
helmuth - czekam na zdjęcia Starego Frankfurtu,po stali i szkle czas na pruski mur.;)
Trochę szkoda,że nie miałeś lepszego światła.
helmuth - czekam na zdjęcia Starego Frankfurtu,po stali i szkle czas na pruski mur.;)
No cóż, kiedy wyjeżdżałem z Frankfurtu, było słońce. Kiedy dojechałem na miejsce, cały czas lało. To jednak 250 km na południe i kilkaset metrów wyżej- inny klimat :) Co do "pruskiego muru" to na razie stąd (z miasteczka w Szwarcwaldzie) :)
Piękna jest niemiecka architektura,nie wiem czy nie jedna z najlepszych na świecie,wg.mnie oczywiście.Jedno tylko boli - ta przesadna dbałośc o szczegóły.Zobaczcie jak nienaturalnie wyglądają te budynki przykryte tak sterylną dachówką.
Piękna jest niemiecka architektura,nie wiem czy nie jedna z najlepszych na świecie,wg.mnie oczywiście.Jedno tylko boli - ta przesadna dbałośc o szczegóły.Zobaczcie jak nienaturalnie wyglądają te budynki przykryte tak sterylną dachówką.
Piękno to jedno, a czystość to drugie. Kilkukrotnie przejeżdżałem tranzytem przez Niemcy i za kazdym razem otwartymi szeroko oczyma chłonąłem ten sterylny widok. Cos czego u nas jeszcze nie ma i długo nie będzie. Ten ład i porządek. Sam jestem z natury bałaganiarzem, wiec ten szyk, układ i czystość zawsze wprawiały mnie w zadumę.
Szwarcwaldzkie klimaty - bardzo przyjemne dla oka (zwłaszcza schodo-uliczki).
Coraz pewniej się czujesz w architektonicznych geometrosach, jak widzę :) (to do poprzedniej wrzutki ;))