Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
No fajnie, momenty jak w Galicyjskich Ciężkowicach. Na polu oczywiście.:grin:
Podobnie jak u mnie na bieszczadzkich łąkach, tak i tu momenty mamy... na kamieniu :D
Podobnie jak u mnie na bieszczadzkich łąkach, tak i tu momenty mamy... na kamieniu :DMomenty były, są, będą zawsze i wszędzie :-P
Kończymy naszą wyprawę. W drodze powrotnej, przechodziliśmy przez mostek nad tym "potokiem" kamieni.
149831
Spojrzenie w dół
149832
i w górę,
149833
daje pełniejsze wyobrażenie o skali tego "potoku".
Na koniec, dla zobrazowania wielkości głazów:
149834 149835
Rewelacyjne ten potok wygląda. Muszę rozdać niestety, a szkoda bo zdjęcia miodne :)
Muszę rozdać niestety ...Taki niestety durny ten system. Zmusza do rozdawania na prawo i lewo, jak jałmużnę, żeby móc dać komuś, komu naprawdę chcemy.
Bardzo ciekawe miejsce i ładnie pokazane.
Kamień na kamieniu, na kamieniu kamień, a na tym kamieniu jeszcze jeden kamień. :mrgreen:
Wygląda na rumowisko polodowcowe, pewnie lodowiec przytargał te kamyki ze Skandynawii, a potem popuścił i tak zostały ku radości zwiedzających. :mrgreen:
Fajny kamienny reportaż. :mrgreen:
... pewnie lodowiec przytargał te kamyki ze Skandynawii, a potem popuścił i tak zostały ku radości zwiedzających. :mrgreen:Raczej nie.
Procesy geologiczne to dla mnie czarna magia ale z tego co zrozumiałem z Wikipedii, to są miejscowe skały (dioryt kwarcowy- cokolwiek to jest). Tereny te, w czasie ostatniego zlodowacenia, znajdowały się w strefie wiecznej zmarzliny i nie były pokryte lodowcem. W porze letniej, woda spływając, wypełniała szczelny skalne a zimą zamarzała i rozsadzała skałę.
Wraz z cofnięciem się granicy przemarzania, okruchy skalne stoczyły się po zboczach, reszty dopełnił proces wietrzenia skał.
Który to minister powiedział o Polsce ch..., du.... i kamieni kupa? Czyżby był w tym miejscu? :-)
Czyżby był w tym miejscu? :-)Chyba nie.
Tu tylko "kamieni kupa". Reszty, o której wspominał ten minister, nie widziałem :-P
Lubię tu do ciebie zaglądać, Henryk tu nie można się nudzić.
Fajne te kupy
:D
Chyba nie.
Tu tylko "kamieni kupa". Reszty, o której wspominał ten minister, nie widziałem :-P
Słabo się rozglądałeś. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Minister pewnie był, ale w przebraniu, dla niepoznaki. :cool::mrgreen:
Lubię tu do ciebie zaglądać, Henryk tu nie można się nudzić... Dzięki, miło czytać :)
Minister pewnie był, ale w przebraniu, dla niepoznaki. :cool::mrgreen:Nie pisałem, że nie nie widziałem ministra.
Pisałem, że nie widziałem tego "ch..., du....", o czym mówił minister :-P
Pisałem, że nie widziałem tego "ch..., du....", o czym mówił minister :-P
Ale za to widziałeś sedno tego wykropkowania. Uważaj bo wpadną Ci na chatę, zablokują internet i tylko będziesz widział kamienie murów więziennych ;) :). Proszę nie wrzucaj takich politycznych fot z kamieniami ;) :)
Ale za to widziałeś sedno tego wykropkowania. Uważaj bo wpadną Ci na chatę, zablokują internet i tylko będziesz widział kamienie murów więziennych ;) :). Proszę nie wrzucaj takich politycznych fot z kamieniami ;) :)
Albo karzą targać na szaniec...
Ale za to widziałeś sedno tego wykropkowania.Ooo przepraszam!Ja się nawet nie domyślam, co tam jest wykropkowane :oops:
Albo karzą targać na szaniec...Tam kosy na sztorc, tu kamienie na szaniec ...:roll:
Chyba nieprędko wrócę do kraju :|
Ooo przepraszam!Ja się nawet nie domyślam, co tam jest wykropkowane :oops:
Tam kosy na sztorc, tu kamienie na szaniec ...:roll:
Chyba nieprędko wrócę do kraju :|
Wracaj, tu jest coraz śmieszniej. :mrgreen:
Kos już nie używają, postęp techniczny. :mrgreen:
Teraz kosiarki na sztorc będziem stawiać. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wracaj, tu jest coraz śmieszniej. :mrgreen: Jeszcze trochę i wprowadzą alkohol od 13-tej :shock:
Jeszcze trochę i wprowadzą alkohol od 13-tej :shock:
To już było, w Poznaniu jest wg. danych UM Poznania ok. 1500 punktów sprzedaży alkoholu. :shock:
Łatwiej się spić niż wytrzeźwieć. :mrgreen:
Jeszcze trochę i wprowadzą alkohol od 13-tej :shock:
I tak lepiej niż w krajach skandynawskich gdzie alkohol (wyżej procentowy) głównie sprzedawany jest w aptece ? (może jeszcze na receptę ?:wink::grin: ) Tak gdzieś wyczytałem:)...może błędnie zinterpretowałem, nie wykluczam...
To już było ...Coś mi się wydaje, że stare wraca. Pod innym szyldem ale wraca i może być jeszcze gorzej niż wtedy :???:
I tak lepiej niż w krajach skandynawskich gdzie alkohol głównie sprzedawany jest w aptece ? (może na receptę:wink::grin: ) Tak gdzieś wyczytałem:)...może błędnie zinterpretowałem, nie wykluczam...
Miałem w rękach taki folder norweski.
Adresy sklepów z alkoholem w całej Norwegii, oraz cennik wszystkich alkoholi sprzedawanych w tych sklepach.
Wg. tej książeczki w całej Norwegii było tylko 200 sklepów z alkoholem. :shock::mrgreen:
Coś mi się wydaje, że stare wraca. Pod innym szyldem ale wraca i może być jeszcze gorzej niż wtedy :???:
Stare (władza wie lepiej co dla nas dobre) to mieliśmy przez ostatnie 8 lat, ale jak ktoś jest z dala, nie z tej rzeczywistości to może o tym nie wiedzieć pisząc "coś mi się wydaje". Tak, wydaje Ci się.
I tak lepiej niż w krajach skandynawskich gdzie alkohol (wyżej procentowy) głównie sprzedawany jest w aptece ? Nie OTAKE Polskę walczyliśmy :evil:
Stare (władza wie lepiej co dla nas dobre) to mieliśmy przez ostatnie 8 lat ...Myślisz, że teraz wreszcie będzie nowe?
Nowa władza (jeśli będzie) będzie pytała społeczeństwo, czego chce?
...Nowa władza (jeśli będzie) będzie pytała społeczeństwo, czego chce?
Będzie (to pierwsze i drugie). W każdym razie miliony podpisów pod referendum w ważnej sprawie z automatu (bo władza wie lepiej) nie pójdą do kosza jak teraz było.
Jak w referendach odpowiedzą Polacy to inna kwestia. Jest np. bardzo dużo zwolenników pracy do śmierci...ile, chyba ok. 20%...
Będzie.Zazdroszczę optymizmu.
Ja już przeżyłem tyle "władz", że przestałem zwracać uwagę na obietnice kandydatów ;)
...przestałem zwracać uwagę na obietnice kandydatów ;)
Bardziej zwracam uwagę na efekty, skutki, rządzenia niż obietnice i władz przeżyłem chyba niewiele mniej od Ciebie (cały czas tu w Polsce).
Fajne te kamieniste foty:)
... władz przeżyłem chyba niewiele mniej od Ciebie ...Więc wiesz, że co innego obiecanki a co innego rzeczywistość,
Jak mówią - obiecanki, cacanki a głupiemu radość. ;)
...cały czas tu w Polsce.Dopiero za tej "władzy" wyjechałem z kraju ale to nie ma nic wspólnego z tą władzą.
Ot życie!
Więc wiesz, że co innego obiecanki a co innego rzeczywistość,
Jak mówią - obiecanki, cacanki a głupiemu radość. ;)
Chyba w tej kwestii się wyraźnie opowiedziałem:):
Bardziej zwracam uwagę na efekty, skutki, rządzenia niż obietnice...
Dzieckiem już nie jestem i w wszystkie obiecanki nie wierzę:) Nie lubię powiedzmy być traktowany przez "władzę" przedmiotowo lub jakiś niespełna rozumu. Jak jest afera w/g rządu winni są Ci co ujawnili, a nie Ci co są "bohaterami" tejże. Takie pomylenie pojęć. Robienie ludziom wody z mózgu. Jak ktoś uważa inaczej to jakiś oszołom, żeby nie powiedzieć głupek, któremu radość:wink::)
PS
Nie za bardzo w politykę odeszliśmy?:wink::) Drażliwy temat i tu niezbyt pasujący. Nie ma co tego ciągnąć...
Nie ma co tego ciągnąć...Faktycznie, nie ma co ciągnąć.
Jeszcze wpadnie jakiś moderator i przerwie nam tą sympatyczną wymianę poglądów :mrgreen:
Jeszcze wpadnie jakiś moderator i przerwie nam tą sympatyczną wymianę poglądów :mrgreen:
Spoko mam na nich kwity - opublikuje się tu i tam i będzie spokój :D. Często też jadali ośmiorniczki w restauracji "OMD i przyjaciele" więc kilka taśm jest utopionych w kliszach ;) :D
Kończymy naszą wyprawę.
Ciekawie to przedstawiłeś. Ładne zdjęcia, szczególnie panoramki.
Pozdrawiam
Nie OTAKE Polskę walczyliśmy :evil:
TOSHIBA, że nie OTAKE! Damy radę, pacz oni się zmieniają - a my trwamy.:twisted:
Damy radę ...Czas znieść ze strychu destylator? :roll:
Czas znieść ze strychu destylator? :roll:
Tak tradycja nakazuje...
Tak tradycja nakazuje...Czyli kosy na sztorc, kamienie na szaniec, bimbrownice w ruch i czekamy na nowe :mrgreen:
Czyli kosy na sztorc, kamienie na szaniec, bimbrownice w ruch i czekamy na nowe :mrgreen:
Odkopać to co pod klepiskiem...
I odrestaurować wątroby :-) odnależć adres baby co sprzedaje mięso z nielgalnego uboju oraz zapisać dzieci bądź wnuki na tajne komplety co by głupie nie umarły.
I odrestaurować wątroby :-) odnależć adres baby co sprzedaje mięso z nielgalnego uboju oraz zapisać dzieci bądź wnuki na tajne komplety co by głupie nie umarły.
To ostatnie jest jak najbardziej na czasie.
To ostatnie jest jak najbardziej na czasie.
To co, panowie... wracamy do partyzantki?:roll:
... do partyzantki?:roll:Ja do miejskiej bo mam daleko do lasu :(
Ja do miejskiej bo mam daleko do lasu :(
To ja na Wiejską, a Bodzip... do lasu!:mrgreen:
To ja na Wiejską, a Bodzip... do lasu!:mrgreen:
Widzę, że wszystkie miejsca strategiczne już zajęte. :roll: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jadę na działkę odkopać to co dziadek zakopał. :wink: :mrgreen:
...Jadę na działkę odkopać to co dziadek zakopał. :wink: :mrgreen:
I to było dobre (były jakieś powstania), teraz jakby 'młody' odkopał nie wiedziałby co z tym zrobić...raczej wyrządziłby sobie krzywdę...
Teraz przecież nie trzeba szkolić wojskowo młodzieży, a kiedyś było wymagane (obowiązkowo) co najmniej 2 lata (przeszedłem to)...
Chyba bardziej tzw. "władza" obawia się o siebie (swojej pozycji), niż zagrożenia (realnego) z zewnątrz. Więc lepiej jak "Kowalski" nie ma pojęcia co to jest broń, jak się ją obsługuje, wszystko ku temu zmierza.... mógłby przecież lufę wykierować sprzecznie z panującą doktryną polityczną...
... sprzecznie z panującą doktryną polityczną...Znowu zaczynasz o polityce?
A było tak przyjemnie :-P
Znowu zaczynasz o polityce?
A było tak przyjemnie :-P
Pacz! Tyle roków przeszło i nic się nie pomieniało:
CZEPIEC
Cóż tam, panie, w polityce?
Chińcyki trzymają się mocno!?
DZIENNIKARZ
A, mój miły gospodarzu,
mam przez cały dzień dosyć Chińczyków.
CZEPIEC
Pan polityk!
DZIENNIKARZ
Otóż właśnie polityków
mam dość, po uszy, dzień cały.
CZEPIEC
Kiedy to ciekawe sprawy.
DZIENNIKARZ
A to czytaj, kto ciekawy;
wiecie choć, gdzie Chiny leżą?,
CZEPIEC
No daleko, kajsi gdzieś daleko;
a panowie to nijak nie wiedzą,
że chłop chłopskim rozumem trafi,
choćby było i daleko.
A i my tu cytomy gazety
i syćko wiemy.
DZIENNIKARZ
A po co - ?
CZEPIEC
Sami się do światu garniemy.
DZIENNIKARZ
Ja myślę, że na waszej parafii
świat dla was aż dosyć szeroki.
CZEPIEC
A tu ano i u nas bywają,
co byli aże dwa roki
w Japonii; jak była wojna.
DZIENNIKARZ
Ale tu wieś spokojna. -
Niech na całym świecie wojna,
byle polska wieś zaciszna,
byle polska wieś spokojna.
CZEPIEC
Pon się boją we wsi ruchu.
Pon nos obśmiwajom w duchu. -
A jak my, to my się rwiemy
ino do jakiej bijacki.
Z takich, jak my, był Głowacki.
A, jak myślę, ze panowie
duza by juz mogli mieć,
ino oni nie chcom chcieć!
Przepraszam jeśli zacząłem, niech będzie przyjemnie:)
Wszak, jest się z czego cieszyć, a jak jeszcze dokopiemy Niemcom na ich terenie, radość podwójna ?
W sumie to nie wiem komu kibicujesz...mam nadzieję, że naszym...?...
Choć nie zdziwi mnie jak będziesz za Niemcami.
W sumie to nie wiem komu kibicujesz...mam nadzieję, że naszym...?...Dobrze, że nie spytałeś którzy dla mnie są "nasi" :evil:
Dobrze, że nie spytałeś którzy dla mnie są "nasi" :evil:
Bałbym się zapytać.
Liczę, że jesteś nasz, swój, i w razie W będziesz wiedział gdzie (przeciw komu) kierować lufę. Na przykład przeciw obecnym chlebodawcą:wink::grin:
"Jak świat światem, Niemiec nigdy nie będzie Polakowi bratem"
Bałbym się zapytać.
Liczę, że jesteś nasz, swój, i w razie W będziesz wiedział gdzie (przeciw komu) kierować lufę. Na przykład przeciw obecnym chlebodawcą:wink::grin:
"Jak świat światem, Niemiec nigdy nie będzie Polakowi bratem"
A choć byłby koniec świata i na wschodzie nimasz brata...
A choć byłby koniec świata i na wschodzie nimasz brata...
Prędzej na wschodzie niż zachodzie ale to tylko moje zdanie:)
Prędzej na wschodzie niż zachodzie ale to tylko moje zdanie:)Już mieliśmy brata na wschodzie i to Wielkiego Brata.
Pamiętasz?
Niemiec przynajmniej nie udawał, że nas broni i chce naszego szczęścia.
Wracam do tematu - potok kamieni ciekawy - robi wrażenie.
Ze względu na kształt wygląda na to, że trochę wody ich obrobiło.
To jeszcze nie koniec :)
Miejscami głazy z ilości przechodziły w jakość, tworząc większe formy. Trochę podobnie jak w Sudetach
149593 149594Tę formację, nazwano, nie wiedzieć czemu- krokodyl. Mnie bardziej przypomina delfina.
149595 149596
Spotkałem też grupę, której coś opowiadała (nie wiem czy prowadziła) baba podobna do czarownicy, żywcem wyjęta z otchłani dziejów :)
149597
Nasza ścieżka znowu zbliżyła się do "strumienia" głazów i w tym miejscu urządzono miejsce do odpoczynku.
149598
Niektórym,był bardzo potrzebny :)
149599
My poszliśmy dalej (wyżej)
149600
CDN
Siudemeczka misię :) Bardzo. Jak bym tam był :)
Pozdrówka.
ciekawy reportaż z kamiennej lawy :)
Dziękuję wszystkim, którzy tu zajrzeli i zostawili "ślad" tej wizyty ;)
Profilaktycznie zostawiam tu mój ślad. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Profilaktycznie zostawiam tu mój ślad. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:To są ślady!
Ten drugi to już na zapas? :-P
Jaki ślad ? Chłopie to Twoje giry czy jak tam u Was mówią ? Może szkity ? Mam nadzieję, że się nie obrazisz. Ćwiczę gwarę bo już 35 lat poza Poznaniem a w domu żona rodowita poznanianka z Łazarza, trzeba formę trzymać :-)
... to Twoje giry czy jak tam u Was mówią ? Może szkity ? A nie fusy :roll:
A nie fusy :roll:
To chyba po albiońsku :wink:
Opasuje ziemię tropów twoich sznur...
stópki zadbane, rozmiar 44? :)
Rewelacyjne ten potok wygląda. Muszę rozdać niestety, a szkoda bo zdjęcia miodne :)
Też tak uważam, przynajmniej mogłem bez rozdawania :grin:
Dziękuję wszystkim, którzy tu zajrzeli i zostawili "ślad" tej wizyty ;)
Ja tez zajzalam, ale po cichu :wink:
Ja tez zajzalam, ale po cichu :wink:Hmm!
Jakby drzwi skrzypnęły. :roll: :mrgreen:
A teraz, zgodnie z obowiązującą modą:
150178 150177
Hmm!
Jakby drzwi skrzypnęły. :roll: :mrgreen:
A teraz, zgodnie z obowiązującą modą:
150178 150177
Ooo podoba mi się. Zwłaszcza drugie :)
Heniu, zaczynasz robić konkurencję Nynemu. :shock:
Piękny motylek. :mrgreen:
Też zaglądam... :roll:Miło, że choć tyle skrobnąłeś :-P
Heniu, zaczynasz robić konkurencję Nynemu. :shock: A w życiu!
Najchętniej bym te wszystkie robale utłukł, żeby nie uciekały. Nie mam zdrowia do tego, żeby za nimi ganiać ani cierpliwości, aby się na nie czaić.
Ot, udało się podejść do nieostrożnego motyla :mrgreen:
Miło, że choć tyle skrobnąłeś :-P
A w życiu!
Najchętniej bym te wszystkie robale utłukł, żeby nie uciekały. Nie mam zdrowia do tego, żeby za nimi ganiać ani cierpliwości, aby się na nie czaić.
Ot, udało się podejść do nieostrożnego motyla :mrgreen:
Pogadaj z Abirem, on ma takie różne wypchane co nie uciekają, może podzieli się wiedzą jak je przygotować do sesji. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
... może podzieli się wiedzą jak je przygotować do sesji. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:Żeby z trawki nie spadały :mrgreen:
Nie mam zdrowia do tego, żeby za nimi ganiać ani cierpliwości, aby się na nie czaić.
Po co ganiać, do mnie same przychodzą ... komary nocą :roll:
Fajnie i u Ciebie robala zobaczyć :grin:
... komary nocą :roll:Na komara, to ja nie mam obiektywu.
Co najwyżej packę :mrgreen:
Zeby nie bylo, ze ja tak bezszelestnie....Drugi motylek miodzio.
Cholerne słupy i druty. Prześladują mnie na każdym kroku :evil:
152973
Gdzieś Ty był, jak Ciebie nie było ? :?: :roll:
Gdzieś Ty był, jak Ciebie nie było ? :?: :roll:Trochę roboty na wyjeździe i nie było czasu ani siły :-P
Cześć. Nieco inaczej bym przyciął. Jeśli chodzi o górę, to sie nie upieram. Ale lewa strona, a w zasadzie drzewko z lewej przy krawędzi trochę sieje zamęt :wink:
Jeśli pozwolisz?
152977
Jeśli pozwolisz?Czemu nie pójść dalej?:
152994
najdalej najbetter :-P
bo dół też mnie trochę dżaźnił :)
Dzięki :)
Widziane z pola:
153078 153079
Ooooo szklane domy :-) Czyżbyś odwiedzał rodzinne strony?
Dzięki :)
Widziane z pola:
Brawoooooo :mrgreen: :mrgreen: dobrze, że z pola a nie z dworu :mrgreen:
---------- Post dodany o 19:45 ---------- Poprzedni post był o 19:44 ----------
Ooooo szklane domy :-) Czyżbyś odwiedzał rodzinne strony?
Żeromskiego czytał :) Dziś nie każdy wie kto to jest :mrgreen:
Żeromskiego czytał :) Dziś nie każdy wie kto to jest :mrgreen:
Że kto nie wie, kto to: helmuth?
Że kto nie wie, kto to: helmuth?
A chłoliera Cię wie. Po tych postach to nie wiem czy Sabmuth czy helboor :roll:
Ciekawa Twoja wersja słupa. Wzrok przy niej się zatrzymuje i próbuje odnaleźć punk zaczepienia taki realny. Mnie się podoba.
Czyżbyś odwiedzał rodzinne strony?To znaczy?
... dobrze, że z pola a nie z dworu :mrgreen:Bo to było prawdziwe pole - takie ze zbożem i kukurydzą :grin:
Mnie się podoba.Cieszę się :)
A chłoliera Cię wie. Po tych postach to nie wiem czy Sabmuth czy helboor :roll:
boy, hellboy. :-P
Szklana piramida z bliska:
153148153149153150
Ooo, ta piramidka bardzo mi się podoba :) Wygląda inspirująco.
Przy okazji chwilowego spadku temperatury, odwiedziłem niedalekie ruiny Schloss Alsbach.
Niewielki, sądząc po tym co zostało. Dziedziniec z jedną wieżą z ciasnymi schodami (z której widać Frankfurt) i mury okalające.
153550153551153552153553153554153555153556
Pojechaliśmy dalej- Schloss Auerbach:
Zaczyna się:
153597
żona woła, więc trzeba iść
153598
Za murami widać wieżę
153599
a za nią dziedziniec
153600 153601
Jest to zdecydowanie większe niż ten poprzedni.
Auerbach... od razu mi się z Klossem skojarzyło :mrgreen:
Fajne foty zapodajesz, super :)
Auerbach... od razu mi się z Klossem skojarzyło ...Czyżbym któregoś odcinka nie pamiętał? :roll:
Fajne zamki, szkoda, że to wszystko ruina. Zupełnie jak w Polsce.....:???: U nas jak nie Tatarzy to Szwedzi spalili, splądrowali. A teraz.... u nich dzieci wsadzają starych do pierdla.:grin: Choć taka zemsta..
I gorzałę trudno kupić.:mrgreen:
Fajne zamki, szkoda, że to wszystko ruina. Zupełnie jak w Polsce.....:???: Mam inne, może mylne wrażenie.
Tutaj jest tych zamków sporo. Część z nich popadła w ruinę (sporo jeszcze w średniowieczu- ruscy tu nie doszli :-P) ale sporo z nich do dzisiaj jest zamieszkałych. Właściciele udostępniają część do zwiedzania i choć w ten sposób zdobywają trochę funduszy na utrzymanie. Myślę też, że państwo też pomaga w utrzymaniu tych, nieraz całkiem okazałych zamków.
No to idziemy w ruiny a raczej na mury. Rzut oka na kilka kondygnacji bez stropów.
153631
Nie wiem, czy schody stare ale poręcze na pewno nowe
153632
Po drodze można zobaczyć stare ramy okienne
153633
I wreszcie na górze.
153634
Ruiny chyba długo nie były udostępnione dla zwiedzających, skoro drzewo na nich wyrosło :)
153635
No super, jak masz to pokaż......:grin:
ruiny super są :)
a okno krzywe mnei się zdaje ;)
... a okno krzywe mnei się zdaje ;)To ze starości :-P
To ze starości :-P
Normalnie mnie rozwaliłeś :mrgreen:
To ze starości :-P
Ładne zdjęcia a i dowcip niezgorszy.
Pozdrawiam
Dawno Helmuta nie bylo..
Przeczekuje upały w bezpiecznym miejscu. :roll::mrgreen:
Dawno Helmuta nie bylo..Cały czas jestem, tylko nie mam ostatnio tego czegoś, co pozwoliłoby na pokazywanie nowych zdjęć
154471
Cały czas jestem, tylko nie mam ostatnio tego czegoś, co pozwoliłoby na pokazywanie nowych zdjęć
154471
Czytnika kart pamięci? ;)
Czytnika kart pamięci? ;)Gorzej!
No nie mów, że aparatu? :shock:
No nie mów, że aparatu? :shock:Aż tak źle nie jest :D
Weny ?, mnie też już dawno opuściła:), ...może kiedyś wróci:grin:
...i po co kupowałem nowszy "lepszy" aparat:), fakt do filmików, zapomniałem:wink:
Cały czas jestem, tylko nie mam ostatnio tego czegoś, co pozwoliłoby na pokazywanie nowych zdjęć
154471
Szkoda.
Dawno Helmuta nie bylo..
Szkoda.Oj! Bo zacznę pochlebiać sobie, że ktoś się za mną stęsknił :-P
Weny ?, mnie też już dawno opuściła:) ...To nie to.
Powód jest bardziej prozaiczny choć zasadniczy.
Przy okazji przeprowadzki na nowy dysk, wcięło mi zdjęcia, które zrobiłem przed falą upałów a nowych nie mam bo ... za gorąco :)
Na szczęście udało się odzyskać tif-y, zrobione z orf-ów. Dobre i to.
Mam więc czym Was dalej katować :mrgreen:
Kończymy więc zwiedzanie ruin, rzut oka w kierunku wieży
154546
rzut oka z murów na dziedziniec, przez który trzeba przejść aby dostać się na wieżę.
154547
Wchodząc na wieżę, mija się kilka "otworów", większych
154548
i mniejszych
154549
I wreszcie na wieży. Widok na drugą stronę zamku i na okoliczne wzniesienia
154550
Tak se pacz:
Twoje:154678 nie Twoje:154677 :-P
Tak se pacz:
A jakbyś tak jeszcze o 90o obrócił? :roll:
A jakbyś tak jeszcze o 90o obrócił? :roll:
Nieee, musi być zboku...
Nieee, musi być zboku...
Czemu mi tak brzydko mówisz? :|
Nieee, musi być zboku...Nie obrażasz go? :-P
Jeśli już, to tak:
154684
Nie obrażasz go? :-P
Jeśli już, to tak:
154684
Heniu, ładny ten krzak :)
Nie obrażasz go? :-P
Jeśli już, to tak:
O, no właśnie mówiłem: zboku.:mrgreen:
Na razie zostawmy rośliny.
Wieczorem jest chłodniej, to i można wyjść z aparatem :)
154703 154704
Pierwszy kadr przyzwoity, ino.. krzywy :)
To u ciebie tez tak goraco??? Cala Europa taka rozgrzana? Myslalem, ze tylko w Polsce...
Pierwszy kadr przyzwoity, ino.. krzywy :)Składane z 6 klatek.
Miałem do wyboru projekcję i wybrałem taką krzywą :)
To u ciebie tez tak goraco??? Cala Europa taka rozgrzana? Myslalem, ze tylko w Polsce...Chyba nawet trochę gorzej :roll:
Ciąg dalszy wieczornego spaceru:
154783 154782
Temacik do horroru SF, fajnie wypatrzone.
Helmuth za kratkami ;)
Helmuth za kratkami ;)No wiesz!
Zanim się wytłumaczysz, co robisz w nocy, na mieście, z aparatem ... :-P
A to było wczoraj. Teraz grzecznie w domy piwo spożywam ;)
W czasie spaceru, natknąłem się na zrujnowany budynek,
154837
koło którego tryskały strumienie wody.
154838 154839
Po prostu kupa gruzów.
154840
Pomyślałem czyżbym nie zauważył nocnego nalotu, którego skutki teraz dogaszają? :roll:
ładnie się zwiedza z Tobą. Przedostatnia wrzuta bardzo, bardzo ładna.
kraty z zółtym akcentem podobają się najbardziej
z ostatnich ruin 3 z kolei najbardiej mi sie 'podoba'
Współczesne ruiny świetne..... Gdzie Ty spacerujesz....Czy to efekt jeszcze alianckich nalotów.
Trochę mnie nie było na forum z powody z trudności z dostępem do netu.
gulasz i kolba - dzięki :)
Czy to efekt jeszcze alianckich nalotów.Też tak pomyślałem w pierwszej chwili ale po namyśle stwierdziłem, że to niemożliwe.
Niemcy, znani ze swojego poczucia porządku (Ordnung muss sein) dawno już dogasili pożary po alianckich nalotach.
Tym razem to planowe wyburzanie w centrum miasta. Pewnie chodzi o to, że budynek był położony przy ruchliwej ulicy.
W nocy ruch tam znacznie mniejszy.
Drugie misię - bardzo misię.
Pozdrawiam.
Podobają mi się stare niemieckie miasteczka. Szczególnie te zadbane, kilkusetletnie domy. :)
Coś dla miłośników "pruskiego muru":
155902 155903 155904 155905
U nas wolą położyć styropian. Generalnie wiele starych budynków traci swoje piękno i charakter po tzw. remontach.
Podobają mi się stare niemieckie miasteczka. Szczególnie te zadbane, kilkusetletnie domy. :)
Heniu, piękne to. :mrgreen:
Bajka. Właśnie mam najazd rodzinny Kaszubów. Patrzą ... oooo to nasze :mrgreen:
Bajka. Właśnie mam najazd rodzinny Kaszubów. Patrzą ... oooo to nasze :mrgreen:
Gdzieś Ty się tam koligacił....:wink:
Domki fajne.
bardzo charakterystyczna architektura - podoba się
ładna zabudowa, widać że dbają o zabytki
ładna zabudowa, widać że dbają o zabytkiTak, dbają ale nie można powiedzieć, że to państwo dba.
Większość z tych domów jest w rękach prywatnych więc państwo niewiele może. Jedyne co może skutecznie zrobić, to zachęcić właścicieli do dbania o nie.
Obiło mi się o uszy, że są to "zachęty" podatkowe. Zamiast płacić wysokiego podatku, właściciel woli wydać te pieniądze na remont.
Z drugiej strony, durny pęd do powszechnej segregacji śmieci powoduje, że problemem dla właścicieli tych starych domów jest ustawienie pojemników na śmieci (przynajmniej trzech- papier, plastik i reszta) tak aby nie były pierwszym elementem, na który pada wzrok przy oglądaniu takiego domu.
Przykład:
155963
A teraz dalej zwiedzamy miasteczko:
155964 155965 155966 155967 155968
i jeszcze panorama
155969
Ale i tam, znalazłem coś dla siebie :)
156259
Ale i tam, znalazłem coś dla siebie :)
156259
Fajne. :grin:
Bardzo podoba mi się ta stara zabudowa. Swego czasu mieszkałem w takim, ponoć 400 lat już miał. Jako że właścicielka nie miała kasy na gruntowny remont, to miasto wyremontowało pięknie na swój koszt przejmując budynek a właściciele mogli mieszkać w nim do końca swoich dni.
W okolicy postawili nowy wiadukt:
156273 156274 156275 156276
Wiesz, że Twoje archi to perfekcja. Tak czekam jeszcze jak wleziesz na środkową linię i strzelisz centralnie symetrycznie.
Foty bardzo na plus.
Tak czekam jeszcze jak wleziesz na środkową linię i strzelisz centralnie symetrycznie.Tu nie było potrzebne wyłażenie na środek aby złapać symetrię :)
156277
Świetne, ale z góry z pylonu byłoby ekstra. :shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Tu nie było potrzebne wyłażenie na środek aby złapać symetrię :)
156277
Dziękować, a już myślałem złośliwie, że mandacik trzasnąłeś :mrgreen:
Pięknie, czyściutko i perfekcyjnie.
Kolor w tym przypadku - lepszy (mbsz).
Pozdrawiam.
Znowu nocny spacer po mieście:
156478 156479 156480 156481
O, statek jest fajny. Na jakich ustawieniach robiłeś? Bo nie wygląda na poruszony, woda fajnie rozmyta, a nie wierzę, że nawet troszkę się nie bujał.
Świetne fotki.
Pozdrawiam.
Fajne te mostowe wrzutki...
O, statek jest fajny. Na jakich ustawieniach robiłeś? .F18, 40sek, ISO200
Fajne te mostowe wrzutki...Widziałem lampy, więc pewnie wiadukt jest podświetlany.
Muszę się tam wybrać wieczorem.
Witia- dzięki:)
F18, 40sek, ISO200
Z ciekawości, dlaczego F18 ? Chodziło o tzw. gwiazdki na latarniach, światłach, ? Jeśli tak to niezbyt wyszło...Przez ten bardzo długi czas naświetlania na foto 1929 z ludków takie duszki wyszły i jakoś to do mnie nie trafia. W foto 1931 wyszły mocne flary, czy tam bliki, od latarni, ale ogólnie mój odbiór tych zdjęć jest pozytywny.
Z ciekawości, dlaczego F18 ? Chodziło o tzw. gwiazdki na latarniach, światłach, ? Jeśli tak to niezbyt wyszło...Wyszło jak wyszło. To pierwsze próby uzyskania gwiazdek.
Może masz jakieś doświadczenie w tym temacie z E-M10 ?
... na foto 1929 z ludków takie duszki wyszły i jakoś to do mnie nie trafia.Tu akurat czas był krótszy- 25s.
Kiedy zaczynałem, tych ludzi jeszcze nie było. Niedaleko jest przejście ze światłami dlatego taka duża grupa ludzi pojawiła się naraz. Skoro już weszli w kadr to zostawiłem. Pewnie gdybym chciał powtórzyć, pojawiła by się następna grupa w czasie naświetlania :)
Wyszło jak wyszło. To pierwsze próby uzyskania gwiazdek.
Może masz jakieś doświadczenie w tym temacie z E-M10 ?
Niby jakie mam mieć doświadczenia z E-M10:), chyba dobrze wiesz jakie aparaty mam, używałem. Podpowiem jakby co, te co w stopce, a wcześniej kompakty.
Tak do końca powiem nie wiem od czego zależy uzyskanie tych gwiazdek, podejrzewam, że od wielkości matrycy i chyba też obiektywu. Z systemu 4/3, u4/3, jakoś nie kojarzę zdjęć nocnych z tymi powiedzmy "fajnymi" gwiazdkami. Mi też się ich nie udało uzyskać z matrycy u4/3 i obiektywu kitowego, ale może ktoś ma niezawodny "przepis" jak to zrobić ? Co prawda aż tak bardzo mi nie zależy na tym, pytam z czystej ciekawości. Sądzę, ze w powyższych zdjęciach ten wysoki numer przysłony (co za tym idzie dłuuugi czas naświetlania) przyniósł więcej szkód niż pożytku.
Tu akurat czas był krótszy- 25s.
Kiedy zaczynałem, tych ludzi jeszcze nie było. Niedaleko jest przejście ze światłami dlatego taka duża grupa ludzi pojawiła się naraz. Skoro już weszli w kadr to zostawiłem. Pewnie gdybym chciał powtórzyć, pojawiła by się następna grupa w czasie naświetlania :)
Odpowiem w ten sposób, czasem takie zdjęcia na dłuższym czasie z ludźmi wyglądają ciekawie, te Twoje mz. nie, chyba zbyt długi czas...ale to tylko moje (może i mylne) zdanie.
Niby jakie mam mieć doświadczenia z E-M10:), chyba dobrze wiesz jakie aparaty mam, używałem. Podpowiem jakby co, te co w stopce, a wcześniej kompakty.Sorry! Rzadko zwracam uwag na męskie stopki :oops:
Tak do końca powiem nie wiem od czego zależy uzyskanie tych gwiazdek, podejrzewam, że od wielkości matrycy i chyba też obiektywu. Z systemu 4/3, u4/3, jakoś nie kojarzę zdjęć nocnych z tymi powiedzmy "fajnymi" gwiazdkami. Mi też się ich nie udało uzyskać z matrycy u4/3 i obiektywu kitowego, ale może ktoś ma niezawodny "przepis" jak to zrobić ?Najlepsze jakie udało mi się uzyskać, były z kompakta SP 550UZ. Niezłe efekty miałem też z E520 na przysłonach powyżej 18.
Może ktoś, kto ma jakieś doświadczenie z E M10 się odezwie.
Bardzo fajne zdjęcia.Dzięki :)
Może ktoś, kto ma jakieś doświadczenie z E M10 się odezwie.
Moim skromnym zdaniem tu w ogóle nie chodzi o E-M10, tylko jak pisałem wcześniej o rozmiar matrycy + ewentualnie użyty obiektyw.
Moim skromnym zdaniem tu w ogóle nie chodzi o E-M10, tylko jak pisałem wcześniej o rozmiar matrycy + ewentualnie użyty obiektyw.Doprecyzujmy zatem:
Może ktoś ma doświadczenie z bezlusterkowcem m4/3? Chętnie poczytam, posłucham. :)
Doprecyzujmy zatem:
Może ktoś ma doświadczenie z bezlusterkowcem m4/3? Chętnie poczytam, posłucham. :)
Z tym się zgodzę, także chętnie poczytam, posłucham, choć odpowiedzi się nie spodziewam.., a jak coś się pojawi to dobrze by było z zamieszczonymi przykładami zdjęć (które mają EXIF).
Także w sumie płonna nadzieja:wink::grin:
Jako użytkownik EM10 odezwę się, choć nocnych raczej za wiele nie robiłem (3-4 sesje). Wg mnie to kwestia obiektywu. Nocne zdjęcia w moim wątki są robione głównie kitowym obiektywem i bodajże też na kilku przesłonach, żeby gwiazdki uchwycić. Jak dobrze pamiętam to pow. 11 f coś wychodziło, ale to też uzależnione było od źródła światła - punktowe, a nie np. odbite (żarówka lampy ukryta) - i od jasności tła.
PS. Jak potrzeba to mogę fotki z exifem tu dodać.
Tu jest przykład z f11 gdzie nie wyszły gwiazdki: https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=137623&d=1419115726
...PS. Jak potrzeba to mogę fotki z exifem tu dodać.
Oj tam, jak Ci się chce i masz takie zdjęcia to pokazuj. Chyba helmuth też byłby zainteresowany
Może faktycznie z E-M10 można takie zrobić, a z panasa G-coś tam, nie.
Z każdego zrobi - i z Panasa i Olka i Canona i innych. Wysoka przysłona i raczej krótki czas. U Heńka było 20 i 40 s, więc ten promień się rozmeział, podobnie jak woda. Gdyby helmuth zrobił to samo na ISO 1500 to by ładnie wyszły.
Z tym się zgodzę, także chętnie poczytam, posłucham, choć odpowiedzi się nie spodziewam..Pesymista jesteś :)
Jak dobrze pamiętam to pow. 11 f coś wychodziło, ale to też uzależnione było od źródła światła - punktowe, a nie np. odbite (żarówka lampy ukryta) - i od jasności tła.Chodzi o punktowe światła (np. latarnie), raczej na ciemnym tle.
Jak masz takie to pokaż śmiało lub podlinkuj.
Wysoka przysłona i raczej krótki czas. O widzisz, to jest podpowiedź! :)
Na starym Gimpie robione, więc bez exifa, ale jak trzeba to poszukam i podam parametry.
https://forum.olympusclub.pl/threads/79925-M%C3%B3j-Beskid-Niski?p=1156142&viewfull=1#post1156142
Tutaj znajdziesz moje fotki nocne: https://forum.olympusclub.pl/threads/91789-Caremowe-pierwsze-fotki/page11
i komentarze, a poniżej uporządkowane wg przesłony:
f8 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138567&d=1420579475
f16 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138565&d=1420577791
f18 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138566&d=1420577794
f22 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138563&d=1420577788
Tutaj znajdziesz moje fotki nocne: https://forum.olympusclub.pl/threads/91789-Caremowe-pierwsze-fotki/page11
i komentarze, a poniżej uporządkowane wg przesłony:
f8 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138567&d=1420579475
f16 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138565&d=1420577791
f18 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138566&d=1420577794
f22 https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=138563&d=1420577788
I tu jakiś zalążek tych gwiazdek widać:)
... jak trzeba to poszukam i podam parametry.Nie trzeba, ze zdjęć Careme można odczytać exif-y.
... poniżej uporządkowane wg przesłony: ...Dzięki. O to mi chodziło :)
Widać. że od F16 w górę, efekt jest podobny, niezależnie od czasu (F16- 13" a F22- 40"). Pewnie zależy to jeszcze od kilku czynników (jakim obiektywem były robione te zdjęcia) ale wydaje się, że naważniejsze to wysoka przesłona.
Ciekawe, czy taki efekt zadowoli andtora? :roll:
Ciekawe, czy taki efekt zadowoli andtora? :roll:
Nie, nie zadowoli, widziałem "znacznie lepsze":), które też mnie nie zadowalają z prostej przyczyny - dośc sztucznie to wygląda i nijak ma się do rzeczywistości.
No chyba, że naprawdę tak to postrzegacie:)
Są specjalne filtry gwiazdkowe (https://www.google.pl/search?q=filtry+gwiazdkowe&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDQQsARqFQoTCJfE6dbZ4McCFcT9cgodpEMDUQ&biw=1920&bih=928), polecam kupić, jak ktoś lubi
Pozwalam sobie wrzucić testowe gwiazdki z fujika przy f/9.
156537
... nijak ma się do rzeczywistości.Czyżbyś nie zauważył, że to zdjęcie?
Tak samo jak z kolorami, bokehem czy GO, wszystko zależy od autora zdjęcia i nie musi pokrywać się z rzeczywistością :wink:
Pozwalam sobie wrzucić testowe gwiazdki z fujika przy f/9.
156537
I "lepszy" efekt niż z matrycy 4/3 przy F16, ale tu mamy matryce APS-C.
Czyżbyś nie zauważył, że to zdjęcie?
Tak samo jak z kolorami, bokehem czy GO, wszystko zależy od autora zdjęcia i nie musi pokrywać się z rzeczywistością https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif
Tu się akurat całkowicie z Tobą zgadzam. Kwestia gustu i co sie komuś podoba. Mi na przykład podoba się "odjechany bokeh (https://www.google.pl/search?q=pentacon+50/1.8&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CC0QsARqFQoTCPTm6NXc4McCFSa8cgodUD0M1g&biw=1920&bih=928)" z pentacona 50/!.8, a wielu go nie trawi całkowicie i też to potrafię zrozumieć:)
Mimo, że akurat te gwiazdki mi niezbyt przypadają do gustu wyraziłem swoją opinię, spostrzeżenie, od czego mogą ewentualnie zależeć, tylko tyle...
I "lepszy" efekt niż z z matrycy 4/3 przy F16, ale tu mamy matryce APS-C.Nie wiem czy lepszy ale na pewno inny.
Olek 156538 Fujik156539
Nie wiem czy lepszy ale na pewno inny.
Olek 156538 Fujik156539
Na pewno inny:), trochę małe te zdjęcia i jakoś nie mogę powiększyć
Na pewno inny:), trochę małe te zdjęcia i jakoś nie mogę powiększyć
Jak chcecie to udostępnię dużego jpg.
.... jakoś nie mogę powiększyćBo to są wycinki 1:1
Jak chcecie to udostępnię dużego jpg.
Jeśli o mnie chodzi to nie trzeba. Moja wypowiedź dotyczyła "znaczków pocztowych" jakie wstawił przy porównaniu helmuth
---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post był o 22:41 ----------
Bo to są wycinki 1:1
Tak po prawdzie to nie są wycinki 1:1 i chyba wiesz o co chodzi. O wycinku, kropie 1:1 można mówić w przypadku gdy robimy to z oryginału zdjęcia (pełnej rozdzielczości). Ty zrobiłeś wycinek z "wycinka" (pomniejszonego już zdjęcia) i dlatego wyszedł znaczek pocztowy.
O wycinku, kropie 1:1 można mówić w przypadku gdy robimy to z oryginału zdjęcia (pełnej rozdzielczości).
Zrobiłem to ze zdjęć o takiej rozdzielczości jakie autorzy umieścili na forum. Dla mnie to oryginały.
Ty zrobiłeś wycinek z wycinka i dlatego wyszedł znaczek pocztowy.Chcesz się pokłócić? Wolałbyś fragment raw-a?
Powtarzam- zrobiłem wycinek ze zdjęć, które zostały umieszczone na forum. Na obu zdjęciach widać "gwiazdki" i ich charakter. Wycinek 1:1 zrobiłem po to. aby pokazać same gwiazdki, bez niepotrzebnego tła.
Dla kogoś, kto chce zauważyć różnicę- wystarczy. Dla kogoś kto chce się pokłócić- nie.
Nie rozumiem tylko, po co chcesz się kłócić skoro i tak "gwiazdki Ci się nie podobają? Zmienisz zdanie, jak zamiast znaczka zobaczysz widokówkę zamiast znaczka?
Takie gwiazdki jeszcze znalazłem w sieci. :)
156540
Taken with Olympus E-PL3 using Hoya Star Six filter. This is a lightpole within the Olympic Village, London
Flickr.com, autor Kimb0lene.
Zrobiłem to ze zdjęć o takiej rozdzielczości jakie autorzy umieścili na forum. Dla mnie to oryginały.
Chcesz się pokłócić? Wolałbyś fragment raw-a?
Powtarzam- zrobiłem wycinek ze zdjęć, które zostały umieszczone na forum. Na obu zdjęciach widać "gwiazdki" i ich charakter. Wycinek 1:1 zrobiłem po to. aby pokazać same gwiazdki, bez niepotrzebnego tła.
Dla kogoś, kto chce zauważyć różnicę- wystarczy. Dla kogoś kto chce się pokłócić- nie.
Nie rozumiem tylko, po co chcesz się kłócić skoro i tak "gwiazdki Ci się nie podobają? Zmienisz zdanie, jak zamiast znaczka zobaczysz widokówkę zamiast znaczka?
Jak to siem mówi po zagranycznemu: no comments, ale jednak zamieszczęhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif
Masz rację, się czepiam szczegółów:)
Z jednym tylko polemizuję:
...Dla mnie to oryginały...
Dla mnie to "znaczki pocztowe"
Edit.
Mogem mieć odmienne, swoje zdanie ?
O gwiazdki nie ma co kopi kruszyć. Głównie zależy to od obiektywu i jego listków. I moim zdniem rzecz jest podobna do lubienia bądź nie bokehu. Jedni wolą nerwowy inni papierowy:grin: Dla manie gwiazdki nie mają jakiegoś większego znaczenia. Zawsze zastanawiałem się co jest z nimi nie źle mimo, że ktoś(większość) mówiła, że jest nie tak. Nie wiem. Może jestem inny, ale jakoś tego nie czaje.
Takie gwiazdki jeszcze znalazłem w sieci. :)
156540
Taken with Olympus E-PL3 using Hoya Star Six filter. This is a lightpole within the Olympic Village, London
Flickr.com, autor Kimb0lene.
Zwracam tylko uwagę na ten fragment- using Hoya Star Six filter ;)
Dla mnie to "znaczki pocztowe"
Edit.
Mogem mieć odmienne, swoje zdanie ?Pewnie, że mogłeś :)
Jednakże moim zdaniem, zdjęcie 1000 x 667 px nie jest znaczkiem.
Mogę mieć swoje zdanie? :wink:
Zwracam tylko uwagę na ten fragment- using Hoya Star Six filter ;)
Tak, wiem. :)
Może jestem inny, ale jakoś tego nie czaje.Pewnie też jestem inny ale nie czaję zachwytów nad bokehem. :-P
...Jednakże moim zdaniem, zdjęcie 1000 x 667 px nie jest znaczkiem.
Mogę mieć swoje zdanie? :wink:
Moim zdaniem także zdjęcie o rozmiarze 1000 x 667 px nie jest znaczkiem pocztowym, jednak Ty przy porównaniu wstawiłeś rozmiar ok. 120 x 90 px (to drugie jeszcze mniejsze), czy się mylę ? (i te porównanie miałem oczywiście wcześniej na myśli) Dla mnie to jest znaczek pocztowy. Mogę mieć swoje zdanie ?:wink::) dla tych konkretnie "zdjęć", czy nawet wycinków
Mogę mieć swoje zdanie ?:wink::)Drugi raz piszę, że możesz. Raz nie wystarcza?
... przy porównaniu wstawiłeś rozmiar ok. 120 x 90 px (to drugie jeszcze mniejsze), czy się mylę ? Nie nie mylisz się.
Powtórzę jednak po raz kolejny- Jest to wycinek 1:1 ze zdjęć, o takiej rozdzielczości, w jakiej zostały zamieszczone na forum.
Jakie znaczenie ma wielkość "znaczka", skoro jest na nim "gwiazdka" dokładnie tej samej wielkości co na zdjęciu wklejonym przez autora?
Dobrze, ze chociaż doszliśmy do konsensusu (chyba ? ), że 120 x 90 pix to jest znaczek pocztowy, a rozmiar 1000 x 667 nim nie jest.
O gwiazdki nie ma co kopi kruszyć. Głównie zależy to od obiektywu i jego listków. I moim zdniem rzecz jest podobna do lubienia bądź nie bokehu. Jedni wolą nerwowy inni papierowyhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif Dla manie gwiazdki nie mają jakiegoś większego znaczenia. Zawsze zastanawiałem się co jest z nimi nie źle mimo, że ktoś(większość) mówiła, że jest nie tak. Nie wiem. Może jestem inny, ale jakoś tego nie czaje.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty fazi75.
Dobrze, ze chociaż doszliśmy do konsensusu (chyba ? ), że 120 x 90 pix to jest znaczek pocztowy.Szkoda, że mało energii w tej dyskusji poświęciłeś "gwiazdkom" (a to było tematem) za to czepiłeś się znaczków.
No cóż, widać taka Twoja cecha:
Masz rację, się czepiam ...
Wracamy do zdjęć.
Tym razem z centrum handlowego. Jedno już było w galerii:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/09/thumb_P9090084he-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-81182)
Jeszcze takie:
156882 156883
i na koniec to, które sprawiło mi mnóstwo kłopotu.
Nie dość, że musiałem składać hdr-a, to jeszcze musiałem walczyć z kolorami. Cały czas (mam takie wrażenie) było za dużo czerwonego.
156884
Nie wiem jak u Was, ale np w Krakowie to ochrona goni za robienie zdjęć w Galeriach.
Zdjęcia jak zwykle perfekcyjne :)
za wiele nie robiłam - ale jeszcze mnie nie gonili ;)
z ostatnich najbardziej mnie się TO oto (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdj%C4%99cia-helmutha/page308?p=1215285&viewfull=1#post1215285) podobało
ta seria natomiast (https://forum.olympusclub.pl/threads/10438-Zdj%C4%99cia-helmutha/page308?p=1215383&viewfull=1#post1215383) sprawiła że zaczęłam sie zastanawiać czy w Krakowie nie byłeś aby przypadkiem
bo ostatnio estakadę w podobnym wygladzie otworzyli :) - swoją drogą owa seria bardzo przypadła mi do gustu :)
Zawsze to miło, kiedy czytam, że komuś jeszcze (oprócz mnie) się moje zdjęcia podobają :)
Nie wiem jak u Was, ale np w Krakowie to ochrona goni za robienie zdjęć w Galeriach.Raz tylko i to nie w Galerii a na Dworcu Głównym we Frankfurcie, policjanci grzecznie spytali co i dlaczego fotografuję. Pokazałem na wyświetlaczu, podziękowali i poszli.
Nie mój wątek, więc spytam grzecznie gospodarza: czy mogę wrzucić zdjecie z gwiazdkami? Czy też jest już po temacie?
Nie mój wątek, więc spytam grzecznie gospodarza: czy mogę wrzucić zdjecie z gwiazdkami? Czy też jest już po temacie?Jeżeli z E- M10 i z exifem (lub podanymi parametrami) to dawaj :)
Z exifem, ale z E-M5II niestety...
Voila:
f: 14, ale sądząc po światłach pojazdów robiłem zdjęcie w trybie Live Composite. Nie wiem, czy taki tryb naświetlania ma wpływ na gwiazdki :?:
156952
poniżej z f:22, zdjęcie również w trybie LC
156953
Voila:
f: 14, ale sądząc po światłach pojazdów robiłem zdjęcie w trybie Live Composite. Nie wiem, czy taki tryb naświetlania ma wpływ na gwiazdki :?:
poniżej z f:22, zdjęcie również w trybie LC
Przepraszam, dostałem info, że jednak EXIF wycięło. Podaję dane dla pierwszego zdjęcia: f:14, 3,2 s., ISO 200, Live Composite;
dla drugiego: f:22, 2,5 s, ISO 400, Live Composite.
Pozdrawiam
Przepraszam, dostałem info, że jednak EXIF wycięło. Podaję dane dla pierwszego zdjęcia: f:14, 3,2 s., ISO 200, Live Composite;
dla drugiego: f:22, 2,5 s, ISO 400, Live Composite.
Pozdrawiam
Wycięło, bo załączony plik ma więcej niż 1 MB
Podaję dane dla pierwszego zdjęcia: f:14, 3,2 s., ISO 200, Live Composite;
dla drugiego: f:22, 2,5 s, ISO 400, Live Composite.Jakimi obiektywami były robione zdjęcia?
Jakimi obiektywami były robione zdjęcia?
mzd 12-40
Nie mam takiego :(
Ale też mam gwiazdkę :mrgreen:
156975
Będąc na spacerze, trafiłem na instalację Ottmara Hörla zatytułowaną Grenzen überwinden (Przełamywanie/pokonywanie granic). Pokryła cały plac przy którym stoi Ratusz we Frankfurcie a który jest uważany ca centrum Starego Miasta.
157000157001157002
Będąc na spacerze, trafiłem na instalację Ottmara Hörla zatytułowaną Grenzen überwinden (Przełamywanie/pokonywanie granic). Pokryła cały plac przy którym stoi Ratusz we Frankfurcie a który jest uważany ca centrum Starego Miasta.
ciekawa instalacja, ale bardziej mi się podoba zabudowa na placu, ładnie odrestaurowane budynki.
---------- Post dodany o 20:11 ---------- Poprzedni post był o 20:10 ----------
Nie mam takiego :(
Ale też mam gwiazdkę :mrgreen:
ta w wodzie najlepsza :)
I mi te odrestaurowane kamienice się podobają. Cuś tylko z niebem nie tak na tych zdjęciach. Widoczne jak dla mnie przejścia tonalne i kolor w 1 i 3 wpadający w turkus.
Nie wiem jak u Was, ale np w Krakowie to ochrona goni za robienie zdjęć w Galeriach.
Zdjęcia jak zwykle perfekcyjne :)
Dokładnie o to samo miałem zapytać. Pewnie ten zakaz wynika z wytycznych właściciela budynku, choć z drugiej strony nie raz widzę fotki robione telefonem.
Cuś tylko z niebem nie tak na tych zdjęciach. Jak się dobrze przyjrzę to rzeczywiście cuś jest nie tak.
To pewnie dlatego, że próbowałem coś zrobić z tym prześwietlonym niebem (dół był w cieniu).
Teraz kilka zdjęć robionych poczciwym Heliosem. Ostrość jak kiedyś w Zenicie- ustawiana "na oko". Co prawda lupka była w użyciu ale to tak czy inaczej "na oko" :D
157015157016157017157018157019157020
Jak się dobrze przyjrzę to rzeczywiście cuś jest nie tak.
To pewnie dlatego, że próbowałem coś zrobić z tym prześwietlonym niebem (dół był w cieniu).
Teraz kilka zdjęć robionych poczciwym Heliosem. Ostrość jak kiedyś w Zenicie- ustawiana "na oko". Co prawda lupka była w użyciu ale to tak czy inaczej "na oko" :D
157015157016157017157018157019157020
Krasnale fajne, ciekawy pomesł - kolorowe stworki w dużej liczbie? jakaś impreza happening?
Naświetlaj na histogram, z niebem bedzie lepiej...
tu (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/ap051549_dxo.jpg) znajdziesz gwiazdki z 15-stki przy f 8. Te kity naprawdą nie przedstawiały niczego wielkiego jesli idzie o jakośc optyczna, przynajmnie te które ja miałem - pierwsze 17/2,8, 14-42 wersję pierwszą i 40- 150 z R. W trudnejszych warunkach świetlnych - gł. pod słońce tez miewałem nierówne flary, ale życzę byś je jakos oswoił....
ale śmieszne krasnale.. :)
---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------
druga wrzuta zbliżeń fajniejsza :)
PS - wrzuć swoje selfie z krasnalem - nie wierzę że nie masz :roll: :mrgreen:
... jakaś impreza happening? Zbliża się 25 rocznica zjednoczenia Niemiec i to z tej okazji instalacja będzie pokazywana w kilku Miastach.
Jakie jest przesłanie tej instalacji nie udało mi się jednoznacznie ustalić. Tytułowe "Przekraczanie (czy przełamywanie) granic" jest różnie interpretowane ale zdaje się ma nawiązać do aktualnych wydarzeń. Ma zdaje się"oswoić" Niemców z uchodźcami.
Dla tych co "posiadają" język obcy wklejam zdjęcie plakatu, których kilka stało koło instalacji. Może coś wyczytają :roll:
157025
Naświetlaj na histogram, z niebem bedzie lepiej...Tak właśnie robię ale, jak pisałem, cała instalacja była w cieniu a popołudniowe niebo bardzo jasne.
Nie dałem rady.
... nie wierzę że nie masz :roll: :mrgreen:Nie mam :D
W ogóle mam mało zdjęć, bo zwykle to ja trzymam aparat :-P
Nie mam parcia na foto a już selfi to wg mnie wiocha. Nie muszę pokazywać swojej gęby na tle jakiegoś budynku, czy z krasnalem aby udowadniać, że tam byłem.
Byłem tam bo zrobiłem zdjęcie :)
Tak właśnie robię ale, jak pisałem, cała instalacja była w cieniu a popołudniowe niebo bardzo jasne.
Nie dałem rady.
Sądzę, a nawet jestem przekonany, że to o czym wspominałem to tylko kwestia obróbki.
... to o czym wspominałem to tylko kwestia obróbki.Przecież się zgodziłem:
... próbowałem coś zrobić z tym prześwietlonym niebem ...
Nie dałem rady.
Co mam jeszcze zrobić, żebyś przestał się znęcać? :wink:
Zwykłe nieporozumienie, odczytałem, że słowa "Nie dałem rady" tyczą się naświetlania na histogram. Przepraszam jeśli uraziłem swoją wypowiedzią.
...
Dla tych co "posiadają" język obcy wklejam zdjęcie plakatu, których kilka stało koło instalacji. Może coś wyczytają :roll:
157025
Tak właśnie robię ale, jak pisałem, cała instalacja była w cieniu a popołudniowe niebo bardzo jasne.
Nie dałem rady.
No tośmy się doczekali czasów, gdy Niemcy do Niemców pisza po angielsku...
Zadziwiające czasy.
Zbliża się 25 rocznica zjednoczenia Niemiec i to z tej okazji instalacja będzie pokazywana w kilku Miastach.
Jakie jest przesłanie tej instalacji nie udało mi się jednoznacznie ustalić. Tytułowe "Przekraczanie (czy przełamywanie) granic" jest różnie interpretowane ale zdaje się ma nawiązać do aktualnych wydarzeń. Ma zdaje się"oswoić" Niemców z uchodźcami.
157025
Nie dałem rady.
Wydaje mi się, że Twoja interpretacja jest bliska prawdy. Mamy rasę żółtą, czerwoną, czarną. Najgorzej z zieloną. Oj, żeby Niemcy sobie nie wykrakali - toż zielone ludziki zajęły Krym i pół Ukrainy.
Czad by był, gdyby każdy chopek był inny, a są z jednej sztancy, tylko kolory inne. No, ale pewnie miało być na szybko i w miarę tanio :p
Coś czuję, że instalacja jest na "zamówienie" w związku z aktualnymi wydarzeniami ;)
Tak myślę, że u nas by taka forma sztuki nie przeszła. Po kilku dniach krasnale by rozkradli albo w najlepszym wypadku przemalowali :p
Czad by był, gdyby każdy chopek był inny, a są z jednej sztancy, tylko kolory inne. No, ale pewnie miało być na szybko i w miarę tanio :p
Coś czuję, że instalacja jest na "zamówienie" w związku z aktualnymi wydarzeniami ;)
Tak myślę, że u nas by taka forma sztuki nie przeszła. Po kilku dniach krasnale by rozkradli albo w najlepszym wypadku przemalowali :p
Tak, na bialo-czerwone i czarne...
Czad by był, gdyby każdy chopek był inny, a są z jednej sztancy, tylko kolory inne. No, ale pewnie miało być na szybko i w miarę tanio :pTaka była koncepcja autora.
Co miał na myśli tego nie wiem ale doczytałem, że te figurki (Einheitsmännchen) są trójwymiarowym przedstawianiem wcześniej znanego symbolu ze świateł na przejściach dla pieszych (Ampelmännchen (https://pl.wikipedia.org/wiki/Ampelmännchen)) w DDR.
Einheitsmännchen (zjednoczeniowe ludziki?) są przyjaźni, uśmiechnięci, pełni energii, śmiało patrzą w przyszłość i takie tam ...
Taka była koncepcja autora.
Co miał na myśli tego nie wiem ale doczytałem, że te figurki (Einheitsmännchen) są trójwymiarowym przedstawianiem wcześniej znanego symbolu ze świateł na przejściach dla pieszych (Ampelmännchen (https://pl.wikipedia.org/wiki/Ampelmännchen)) w DDR.
Einheitsmännchen (zjednoczeniowe ludziki?) są przyjaźni, uśmiechnięci, pełni energii, śmiało patrzą w przyszłość i takie tam ...
Czerwone, żółte, zielone rozumiem, ale jak żyję czarnego światła na przejściu nie widziałem :p Może chodziło, o to że też się mogą popsuć? ;) :p
Lepiej nie kombinujmy co autor wiersza miał na myśli, bo jeszcze nam co dziwnego z tego wyjdzie ;)
śmiało patrzą w przyszłość i takie tam ...
... i są zielone, a mundury kupią w sklepie sportowym :mrgreen:
Tak abstrahując od moich niewyparzonych dygresji, to takie przedstawienia plenerowe mi się podobają. Nie wiem czemu, ale Niemcy zawsze lubili krasnale :)
Nie wiem czemu, ale Niemcy zawsze lubili krasnale :)
Była taka niemiecka wersja Królewny Śnieżki i siedmiu krasnoludków. No niby krasnale, ale czapki to im tak sterczały, że niejeden chłop by pozazdrościł.
... jak żyję czarnego światła na przejściu nie widziałem :p Może chodziło, o to że też się mogą popsuć? ;) :pPrzypomnij sobie fizykę.
Czarny kolor to brak jakiegokolwiek koloru czyli czarne światło to brak światła.
Dobrze kombinujesz :D
---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post był o 11:54 ----------
... czapki to im tak sterczały, że niejeden chłop by pozazdrościł.Hmmm!
Ja czapkę, jeśli już, noszę na głowie. Czego mógłbym zazdrościć krasnalowi? :roll:
Spacerując bulwarami nad Menem, od dłuższego czasu widzę na pniach drzew, polskie nazwiska na opaskach, jakby z obozowych pasiaków.
157082157083157084
W końcu trafiłem na drzewo z wyjaśnieniem:
157085
W wolnym tłumaczeniu chodzi o to, że w czasie wojny (sierpień 43 - marzec 44) we Frankfurcie był obóz KZ-Ausenlager. Więźniowie pracowali w Adlerwerke (zakładach produkujących na potrzeby wojska), głównie powstańcy warszawscy. Większość została zamordowana.
1600 opasek zostało powieszonych dla uczczenia ich pamięci.
Spacerując bulwarami nad Menem, od dłuższego czasu widzę na pniach drzew, polskie nazwiska na opaskach, jakby z obozowych pasiaków.
W końcu trafiłem na drzewo z wyjaśnieniem
toś się pewno nachodził zanim znalazłeś właściwe drzewo ;)
ciekawa forma upamiętnienia ofiar.
toś się pewno nachodził zanim znalazłeś właściwe drzewo ;)Jakieś pół roku :D
Smuci mnie, że "nasi" byli we Frankfurcie a ja nic o tym nie wiedziałem:
157180
Grizz raczej się nie afiszuje ze swoją bytnością... ;)
Hmmm!
Ktoś się podszył? :roll:
Hmmm!
Ktoś się podszył? :roll:
"Trzeci" bliźniak? :wink: :mrgreen:
edit
Ja już sie nie odzywam, bo mi Grizz założy banana na ry... tfu twarz.... :mrgreen:
Jakieś pół roku :D
Smuci mnie, że "nasi" byli we Frankfurcie a ja nic o tym nie wiedziałem:
157180
Heheheh :mrgreen: Jaka subtelna pamiatka po pobycie :mrgreen:
Heheheh :mrgreen: Jaka subtelna pamiatka po pobycie :mrgreen:
Trzasnął se murala a co tam sobie żałować...:grin:
"nasi tu byli..."
Heniu, jeśli odwiedzisz przypadkiem Salon Samochodowy Frankfurt 2015, to nie zapomnij aparatu.:mrgreen:
Też chętnie byśmy foty obejrzeli. :mrgreen:
Niestety, nie mam w planach ;)
Niestety, nie mam w planach ;)
Szkoda. :cry:
Szkoda. :cry:Relacji w sieci czy w prasie fachowej na pewno będzie sporo ;)
Szkoda, że mało energii w tej dyskusji poświęciłeś "gwiazdkom" (a to było tematem) za to czepiłeś się znaczków.
Jeśli temat jeszcze Cię interesuje to polecam zabrać do tego typu zdjęć Heliosa.
Przykładowy pstryk balkonowy porównujący kita 14-42 i Pentacona 50/1.8 (z heliosa będzie zapewnie podobnie). Obydwie foty na przysłonie F16.
kit14-42:157291 Pentacon:157292
Jak widać kit jest do kitu chcąc otrzymać efekt gwiazdek. Liczba ramion, promieni, tych gwiazdek powinna odpowiadać liczbie listków przysłony w obiektywie. W przypadku starego obiektywu M42 się zgadza (6 listków przysłony), dla 14-42 kompletnie nie (7 listków przysłony).
... Liczba ramion, promieni, tych gwiazdek powinna odpowiadać liczbie listków przysłony w obiektywie. W przypadku starego obiektywu M42 się zgadza (6 listków przysłony), dla 14-42 kompletnie nie (7 listków przysłony).
Jeszcze małe sprostowanie co do powyższego. Wygląda mi na to, że ta liczba ramion, promieni, gwiazdek zgadza się z liczbą listek przysłony wówczas gdy tych listków jest liczba parzysta. Gdy liczba listków przysłony w obiektywie jest nieparzysta ta ilość promieni ulega podwojeniu. Przykładowo fota z obiektywu M42 (Flektogon 35mm), który ma 5 listków przysłony, a tych promieni jest wtedy 10: klik (http://www.occur.pl/images/7339d9fa/9c7f721b/00f5a768aa.jpg). Analogicznie dla kita 14-42 gdzie tych listków ma 7, wówczas tych promieni jest 14, choć trudniej się doliczyć.
Chyba już wystarczająco dużo "energii" poświęciłem "gwiazdkom":wink::)
(http://www.occur.pl/images/7339d9fa/9c7f721b/00f5a768aa.jpg)
Jeśli temat jeszcze Cię interesuje ...No widzisz, że można :-P
Gdy liczba listków przysłony w obiektywie jest nieparzysta ta ilość promieni ulega podwojeniu. Przykładowo fota z obiektywu M42 (Flektogon 35mm), który ma 5 listków przysłony, a tych promieni jest wtedy 10 ...Też to policzyłem dla kita 14-42 EZ, który ma pięć listków.
Fakt, że bardziej mi się podobają gwiazdki 6-ramienne :)
...Też to policzyłem dla kita 14-42 EZ, który ma pięć listków.
Fakt 14-42 EZ ma 5 listków i często w danych technicznych można znaleźć taką informację:
- liczba listków przysłony: 5 (zaokrąglone)
To zaokrąglenie podejrzewam dobrze wpływa na bokeh, a na gwiazdki pewnie nie. Te promienie, ramiona, gwiazdek przez to bardziej się "zlewają" z sobą. Tak sądzę.
To zaokrąglenie podejrzewam dobrze wpływa na bokeh, a na gwiazdki pewnie nie. Te promienie, ramiona, gwiazdek przez to bardziej się "zlewają" z sobą. Tak sądzę.Bardzo możliwe, ramiona gwiazdek są "rozproszone" bardziej niż w obiektywach z 6 listkami przesłony (np Helios)
Teraz coś na próbę.
Obrabiane na laptopie, więc nie mam pewności co do kolorów.
157965
Ogladam na jakims podlym monitorze, ale wydaje sie byc w porzadku. Swietna miejscowka - moglbym tam siedziec ze dwie butelki czasu i by mi sie nie znudzilo :mrgreen: