Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
"Czerwony Ratusz" w Szczecinie
230539
"Czerwony Ratusz" w Szczecinie
Raczej żółty :-P ... chyba, że masz na myśli PRL :wink:
Raczej żółty :-P Czerwony (https://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwony_Ratusz_w_Szczecinie) ale oświetlony żółtym światłem lampi sodowych.
Czerwony (https://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwony_Ratusz_w_Szczecinie) ale oświetlony żółtym światłem lampi sodowych.
I popatrz co sodówki robią z naszymi oczkami.
To mogą być ostatnie tej zimy zdjęcia ze śniegiem.
230566
230567
230568
To mogą być ostatnie tej zimy zdjęcia ze śniegiem.
Nie bądź taki pesymista :lol:
Jeszcze trochę tego białego będzie, co by na następne lata nie zapomnieć :grin:
Na razie zapominam o zimie.
Coś co stoi, niezależnie od pory dnia i roku. Kościół p.w św. Jana Ewangelisty
230702
Plenery ze śniegiem w roli głównej nie powalają ale da się oglądać. Czerwony budynek i kościół wzbudzają większe zainteresowanie. Zawsze mnie nurtuje prawdziwość barw przy takim oświetleniu. Moje wyobrażenie o kolorze cegieł oscyluje gdzieś w pobliży barwy cegły klinkierowej i znów zagwozdka trochę jaśniejsza czy trochę ciemniejsza.
Zdjęcia są bardzo ładne, bardzo ładnej zimy 2021
Zawsze mnie nurtuje prawdziwość barw przy takim oświetleniu. Moje wyobrażenie o kolorze cegieł oscyluje gdzieś w pobliży barwy cegły klinkierowej ...Kiedy obrabiam takie zdjęcie, zawsze toczy się we mnie walka wyobraźni, pamięci i rozumu.
Pamięć do kolorów mam kiepską za to wyobraźnię bujną. Próbuję sobie wyobrazić jak tam było ale najczęściej rozum mówi, że tak nie miało prawa być. W efekcie zdjęcie nie zawsze oddaje rzeczywiste kolory.
Zdjęcia są bardzo ładne, bardzo ładnej zimy 2021Tak ładnej zimy dawno nie było i pewnie długo nie będzie. Nogi same się wyrywały do spacerów po lesie.
Zdjęcia może nie powalają ale za to będą przypominały, że zima ze śniegiem, mrozem i słońcem może być piękna.
Ponieważ zima się u nas skończyła, przechodzę do innych tematów.
230869
[QUOTE=helmuth;1400863]Kiedy obrabiam takie zdjęcie, zawsze toczy się we mnie walka wyobraźni, pamięci i rozumu.
Pamięć do kolorów mam kiepską za to wyobraźnię bujną. Próbuję sobie wyobrazić jak tam było ale najczęściej rozum mówi, że tak nie miało prawa być. W efekcie zdjęcie nie zawsze oddaje rzeczywiste kolory.
Dzięki za wyjaśnienie.
Zawsze podziwiam, że w dawniejszych czasach oprócz okazałych budowli na elewacjach znajdują się tak liczne i piękne zdobienia nawiązujące do epoki, czyjegoś panowania jak i przynależności państwowej. Nie wiem, czy wcześniej ludzie mieli inny gust, bo w porównaniu do naszej współczesnej szklano-betonowej architektury zresztą bardzo praktycznej, to urok restaurowanych kamieniczek jest nie do pobicia.
230869
Ku mojemu zdziwieniu jeszcze się orzeł bez korony na budowli uchował:-)
Ku mojemu zdziwieniu jeszcze się orzeł bez korony na budowli uchował:-)Widać "dobra zmiana" nie dość dokładnie ogląda swoje budynki. W tym akurat siedzibę ma Izba Administracji Skarbowej czyli instytucja rządowa. :wink:
Underground jest zbyt trudnym słowem dla sporej części klientów tego sklepu.
230921
Z zewnątrz bardzo ciekawy zarówno kształtem jak i materiałami budowlanymi. W wewnątrz nie miałem okazji być.
Z zewnątrz bardzo ciekawy zarówno kształtem jak i materiałami budowlanymi.Pewnie tak jest ale w sąsiedztwie kamienic bogatych w takie zdobienia
230947 230948
pasuje świnia na salonach. :wink:
pasuje świnia na salonach. :wink:[/QUOTE]
Masz całkowitą rację lecz ktoś na to pozwolił i teraz w głowie się miesza.
Osobiście uwielbiam spacery ładnie odnowionymi starówkami działają tak kojąco.
... ktoś na to pozwolił i teraz w głowie się miesza.W dzisiejszym Szczecinie brak jakiegoś architekta miasta, czy kto tam jest odpowiedzialny za wygląd budynków powstających w mieście. Takiego jak ten, który decydował o wyglądzie budynków w niemieckim Szczecinie.
Przykładem może być plac, gdzie spotyka się pięć ulic. Nie ma żadnego narożnika, który by nie pasował.
Cztery (trzy narożniki)
230976
i piąta (dwa narożniki)
230977
Szczecińskie dźwigozaury
231068
te trzy czarno białe budynki intrygujące - i ostatnie tez fajne ale jakos ta czerwona reklama mocno mi w oczy daje :(
... jakos ta czerwona reklama mocno mi w oczy daje :(To nie jest lokowanie produktu, to numer ratunkowy nad wodą (w kocu Szczecin leży nad wodą, choć nie nad morzem ;)).
Myślałem o tej planszy ale zdecydowałem się zostawić, ponieważ nie reklamuje żadnego produktu.
231332
Ogólnie to podoba mi się to zdjęcie.
Tadeusz Jankowski
10.05.21, 20:27
Mi też się podoba, nawet bardzo.
TJ
Mocno intrygujące zdjęcie... :) dobre.
Ale to nie kawałek tej chińskiej rakiety... :)
Ale to nie kawałek tej chińskiej rakiety... :)Nie, to coś bardziej prozaicznego:
233538
To był żart :).
Wiedziałem co to jest.
A ja miałem pretekst, żeby pokazać to zdjęcie. :wink:
Tadeusz Jankowski
10.05.21, 21:37
To drugie też jest niezłe.
TJ
Oglądając pierwsze nieźle się nagłówkowałem co to jest i dopiero po dłuższej chwili domyśliłem się. Pomógł mi dolny fragment zdjęcia. Podobało mi się nietuzinkowe podejście do tematu i jego efekt w kadrze.
Drugie także fajne ale już bez dreszczyka emocji.
Te serduszka na drzwiach to od Owsiaka ?
Aaaaa to te przypominacze o nowoczesnych anatomicznych modyfikatorach uszu..... :mrgreen:
A tak, co by nie dać o sobie zapomnieć. :-P
235928
Fregata jest, brakuje tylko pełnych żagli.
235956
Całkiem fajne i udane ujęcia.
Mz jeszcze fajniej by było gdybyś usunął z pierwszego bilbord i paskudny słup z reklamami, a z drugiego ten "chaos" u podstawy wieży.
... jeszcze fajniej by było gdybyś usunął ...Nawet nie próbowałem. Bałem się, że efekty mojej ingerencji mogą jeszcze bardziej zaszkodzić zdjęciu.
Słońce już zaszło ...
236131
Fajne, kontrasty :) skojarzyło mi się z Dalekim Wschodem
Teatr cieni?
Raczej sama scenografia. :wink:
Słońce już zaszło ... Bardzo mi się podoba to zdjęcie.
Z niedzielnego spaceru.
Słońce
236280
i księżyc
236281
Dobrze zrealizowany ciekawy pomysł.
Z niedzielnego spaceru.
Słońce Świetne.
Nadodrzańskie bulwary w piątkowy wieczór
236768
Mam wrażenie, że lecą w lewo.
Mam wrażenie, że lecą w lewo.
Też tak mi się wydaje.
Jak tylko zobaczyłem zdjęcie , to moje pierwsze wrażenie że leci lekko w lewo
Faktycznie, ok. 1,5°. :oops:
Faktycznie, ok. 1,5°. :oops:
Jak zwykle, czyli bez sensu. W sztukach wizualnych nie chodzi o stopnie, tylko o wrażenie optyczne. To się po prostu wali i rzuca się to w oczy. I nie ma najmniejszego znaczenia ile to stopni, a nawet jest jeszcze gorzej: gdyby było zero stopni, a wyglądałoby na walące się, to też byłoby źle.
Jak zwykle, czyli bez sensu.Jak zwykle przeginasz!
To się po prostu wali i rzuca się to w oczy.Chyba jednak nie bardzo, skoro Bodzip, który jest fanem prostego, też nie zwrócił uwagi. Ważniejsze dla niego było wrażenie optyczne.
A może nie chciał mi robić przykrości? :roll:
Teraz widok obu brzegów z tego samego wieczoru.
236789
Chyba jednak nie bardzo, skoro Bodzip, który jest fanem prostego, też nie zwrócił uwagi. Ważniejsze dla niego było wrażenie optyczne.
A może nie chciał mi robić przykrości? :roll:
Uwierz we mnie !!
Bodzip jest fanem prostowania perspektywy, lekkie pochylenie na wirażu, to nie jego specjalność ;)
Bardzo podoba się koło z księżycem, po zachodzie i nocne portowe świetnie oddające kolory i grę świateł.
Bulwar choć "poleciał " w lewo :mrgreen: i tak ładny.
Ale ta pionowa karuzela z łysym super.
Bardzo podoba się koło z księżycem, po zachodzie ...Cieszę się, że się podoba. Muszę tylko zaznaczyć, że zdjęcie było robione ok. 18 godziny w połowie sierpnia a więc do zachodu było jeszcze daleko. :)
helmuth - Heniu, co to za kanały w wątku o Gimpie ?? Bo wygląda przefajnie.
Jakie kanały? :shock:
A skąd mam wiedzieć ? Zobacz do wątku Zbyma o Gimpie - tam jest Twoje zdj ęcie w edytorze Gimp otwarte.
Chodzi o zdjęcie, którego fragment jest na zrzucie z ekranu? To nie kanał. To fontanna zmieniająca strumienie tryskającej wody i ich kolory.
237343
237344
237345
237342
Fajne, oj fajne [emoji846]
Zgadza się. Bardzo dobrze to wygląda. Najbardziej mi sie podoba zdjęcie drugie.
Można długo szukać właściwego miejsca, żeby pokazać najfajniejszy "wytrysk" i kolory fontanny. Zawsze masz wrażenie, że kadr mógłby być lepszy. :)
Każde zdjęcie to inna kolorystyka, inny układ wytrysków, ciężko o powtarzalność. Można poeksperymentować na maxa :grin:
W kilku następnych postach, pokażę co zostało z jednej z największych atrakcji przedwojennego Szczecina.
10 lat przed I WŚ oddano do użytku wieżę widokową usytuowaną na obrzeżach ówczesnego Stettina. Z wieży wysokiej na 45 m, wybudowanej na wzgórzu, na północny-zachód od centrum, w obecnym Lasku Arkońskim roztaczał się świetny widok na miasto.
(zdjęcie z https://bi.im-g.pl/im/6a/4e/17/z24437866IH,Wieza-Quistorpa.jpg)
238216
Sama wieża też była widoczna z daleka.
(zdjęcie z https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/248262237_1351177505298552_2411061345455937213_n.j pg?_nc_cat=100&_nc_rgb565=1&ccb=1-5&_nc_sid=825194&_nc_ohc=GlXugU3hKecAX98BZAY&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=1c8cadb4207bb5d9003fb6357aa9ad8e&oe=619BCF31)
Mieszkam w Szczecinie od ponad 50 lat i dopiero niedawno wybrałem się w to miejsce. Tym razem postanowiłem oprócz pokazania zdjęć, coś napisać.
Znalezienie tego miejsca nie jest łatwe dla kogoś, kto nie zna drogi. Wydawałoby się, że przecież do wieży prowadzi szeroka, prosta droga. Pewnie sto lat temu tak było ale dziś?
Jeśli była jakaś droga, to już dawno zarosła. Drzewa też o 100 lat większe a wieży już nie ma.
Ponieważ to nie mój pierwszy raz, udało mi się odnaleźć schody (może to tylko fragment?).
238214
To co powyżej, to tylko niewyraźny zarys czegoś między drzewami. Kiedyś, na końcu schodów, droga rozchodziła się w obie strony i łukami dochodziła do podnóża wieży. Dziś wszystko zarośnięte, więc naprzód. Kilkanaście kroków dalej (wyżej) i zaczyna się wyłaniać cel wycieczki.
238213
No to już widać co zostało z 45 metrowej wieży.
238212
Zasubskrybowałem, bo zapowiada się ciekawie. :wink:
Mam też trochę wspomnień ze Szczecina. Wybiorę się jeszcze raz, ale będąc już na emeryturze.
Skoro jesteśmy już na górze, u podnóża wieży, pospacerujmy dookoła.
Podstawa wieży, w której mieściła się kawiarenka, pozostała w niezłym stanie ale co było powyżej można się jedynie domyślać albo popatrzeć na stare fotografie.
238246
238247
238248
238249
238250
238251
Szkoda tego miejsca, zapewne do dzisiaj miałoby swoje walory miejsca widokowego, a okolice Szczecina są piękne...
Jeżeli chodzi o Szczecin, było i jest pięknym miastem. Jest tam bardzo dużo zieleni rozmieszczonych z sensem, a oglądając zdjęcia przedwojennego Szczecina, był jeszcze piękniejszym miastem.
Mieszkam w Szczecinie od ponad 50 lat i dopiero niedawno wybrałem się w to miejsce.Uff, no to mi ulżyło, bo tyle razy byłem w Szczecinie, ale nigdy o tym miejscu nie słyszałem nawet. Piękna była to budowla. Dzięki, że pokazałeś. Przy następnej okazji może uda mi się wybrać tam.
... tyle razy byłem w Szczecinie, ale nigdy o tym miejscu nie słyszałem nawet.Nie napisałem, że przez te ponad 50 lat nie słyszałem o tym miejscu. Słyszałem wiele razy ale jakoś się nie składało, żeby tam pójść. :)
No to na koniec zajrzyjmy do środka.
238318
238317
238315
238316
Niedaleko jest wieża Bismarcka, też ciekawa budowla, warto obejrzeć.
Nie napisałem, że przez te ponad 50 lat nie słyszałem o tym miejscu. Słyszałem wiele razy ale jakoś się nie składało, żeby tam pójść. :)Bo to jest właśnie perspektywa - będąc na miejscu, nie wybrałeś się tam, zaś ja mając trochę dalej nigdy nie słyszałem o tej budowli. Niemniej, ciekawa historia i fajne dawne fotografie. Współczesne także, chociaż w zupełnie innych realiach ;-)
Dzień przed
238382
238383
Ten Krzyż coś mi przypomina. Czy to jest ten olbrzymi cmentarz przy Ku Słońcu?
Wielka szkoda, że takie fajne miejsca niszczeją.
Czy to jest ten olbrzymi cmentarz przy Ku Słońcu?Dobrze kojarzysz.
To Cmentarz Centralny w Szczecinie – największy cmentarz w Polsce, trzeci co do wielkości w Europie i jeden z największych na świecie. Został założony w latach 1899–1900.
Dobrze kojarzysz.
To Cmentarz Centralny w Szczecinie – największy cmentarz w Polsce, trzeci co do wielkości w Europie i jeden z największych na świecie. Został założony w latach 1899–1900.
I taka smutna refleksja - ile zostało przedwojennych pomników? :-(
... ile zostało przedwojennych pomników? :-(Niestety niewiele.
Tu (http://cmentarze.szczecin.pl/chapter_11985.asp) są wymienione, niektóre nawet pokazane.
Takie tam z wieczornego spaceru
Ptaki Hasiora
238700
i takie tam ...
238699
Jak to w jesieni- są też kałuże.
238712
Jak to w jesieni- są też kałuże.
Zależy gdzie - u mnie dzisiaj na działce sucho jak pieprz (poza szronem/rosą) - musiałem roślinki podlać trochę.
Widzę, że fajny wieczorny spacer sobie zrobiłeś - ten mostek fajny jest, miejsce z potencjałem.
Zależy gdzie - u mnie dzisiaj na działce sucho jak pieprz ...Tu są też suche miejsca. :wink:
238780
238781
Przyjemne dla oka nocne plenery parkowe ubarwione jesienną szatą.
"i takie tam..." z 10.11.21 przypadło mi do gustu :-)
To miło, że ktoś chciał zostawić ślad odwiedzenia wątku. Dziękuję tym, którzy wyrazili swoją opinię.
Kiedyś zbierałem baty za temat, kadrowanie, jakość itp "pierdoły". Nie chcę przez to powiedzieć, że teraz robię świetne zdjęcia ale mi pomogło krytycznie spojrzeć na to, co robię z moim aparatem fotograficznym.
Dzisiaj w dalszym ciągu się cieszę, że ktoś chce w ogóle zainteresować się moim zdjęciem na tyle, żeby napisać o nim kilka słów.
Każda opinia daje jakieś wskazówki na przyszłość- na co zwracać uwagę a czego unikać. Nie do wszystkiego muszę się stosować ale jakaś wskazówka to jest.
poniższe "takie tam" - mega przyjemna miejscówa - gdzie to ?
i takie tam ...
238699
... gdzie to ?Park Kasprowicza w Szczecinie
Każda opinia daje jakieś wskazówki na przyszłość- na co zwracać uwagę a czego unikać. Nie do wszystkiego muszę się stosować ale jakaś wskazówka to jest.[/QUOTE]
Ogólne wskazówki, zasady kompozycji i inne są na pewno przydatne ale Ty masz to już dawno za sobą. Sam do dzisiaj a i w przyszłości prostuję obiekty na zdjęciach według Twoich wskazówek. Tyle dygresji.
Dla mnie ważne jest, ze idąc na spacer masz z sobą aparat i te ulotne chwile zatrzymujesz i dzielisz się. Nie ważne dla mnie, że może to być np. park, popularny obiekt lub cokolwiek innego. Ważna jest ta chwila która kazała przyłożyć aparat do oka i uwiecznić to co przed oczami. Podzielić się tą chwilą na forum. Można by na ten temat jeszcze dużo pisać ale do Twojego wątku zawsze zaglądnę a i przy okazji coś skrobnę.
Dla mnie ważne jest, ze idąc na spacer masz z sobą aparat i te ulotne chwile zatrzymujesz i dzielisz się.To nie całkiem tak. Ostatnio raczej nie wychodzę na spacer, tak po prostu pospacerować. Pogoda taka, że wyjść się nie chce. Czasem zdarza mi się zaplanować miejsce i wyjść ze sprzętem w konkretnym celu. Wtedy wracam z jakimiś zdjęciami.
Ostatnie zdjęcia zrobiłem dlatego, że celowo udałem się z aparatem i statywem w miejsce, gdzie byłem dwa dni wcześniej na nieplanowanym spacerze i miałem przy sobie tylko komórkę. Zrobiłem kilka zdjęć, wydawało mi się ciekawych ale po przyjściu do domu i obejrzeniu tego na dużym ekranie mogłem tylko zgrzytać zębami. Stwierdziłem, że miejsce jest na tyle interesujące wieczorem, że muszę tam wrócić z aparatem. Po raz kolejny przekonałem się, że nieciekawe miejsca za dnia nabierają zupełnie innego wyrazu nocą, w świetle latarni.
I nich ten impuls trwa nieprzerwanie.
oj tak - nie pamietam kiedy wyszłam na miasto z aparatem :(
taki czas teraz - a i wyjazdów brak - więc posucha zdjęciowa
Tu było kiedyś szczecińskie Stare Miasto. Potem przyleciały angielskie Liberatory.
Jakieś ... 80 lat temu.
240741
raczej amerykańskie...Byłeś przy tym? :-P
Nie czepiaj się szczegółów, może to były Lancastery ale na pewno nie były to bombowce radzieckie. Rozpieprzono miasto, które owszem, miało port, stocznie i inny przemysł.
Ale po co stare miasto? Dla przykładu, dla osłabienia morale? Tak jak Drezno?
Cytat z wikipedii:
"Doktryna przyjęta przez aliantów (https://pl.wikipedia.org/wiki/Alianci_(II_wojna_%C5%9Bwiatowa)) na konferencji w Casablance (https://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_w_Casablance) zakładała, że naloty dywanowe osłabią morale ludności III Rzeszy (https://pl.wikipedia.org/wiki/III_Rzesza) i ułatwią aliantom pokonanie hitlerowskich Niemiec."
Dobra, tylko jeszcze nie wiedzieli, że miasto po wojnie już nie będzie niemieckie. Potem spędzono do tych ruin Polaków z różnych stron Polski, szczególnie tych, którym zabrano Ojczyznę na Kresach.
Pech Szczecina polega na tym, że leży za daleko od Warszawy, która do dziś nie może pogodzić się z polskością Szczecina.
Byłeś przy tym? :-P
Nie czepiaj się szczegółów, może to były Lancastery ale na pewno nie były to bombowce radzieckie. Rozpieprzono miasto, które owszem, miało port, stocznie i inny przemysł.
Najcięższe naloty wykonane zostały w 1944 roku przez RAF - załogi głównie brytyjskie i kanadyjskie, ale były też polskie z 300 dywizjonu bombowego. Były one wykonywane w nocy, najwięcej bombowców to Lancastery, było też trochę Halifaxów. Amerykanie wykonali mniej nalotów, bombardowali w dzień, nie mam danych jakich samolotów użyli ale spodziewam się głównie latających fortec B-17, aczkolwiek nie wykluczam też użycia Liberatorów. Bombardowania amerykańskie przyniosły mniejsze straty ze względu na mniejszy udźwig bomb samolotów amerykańskich. Było też później kilka bombardowań radzieckich, ale znacznie mniejszych - w porównaniu z nalotami brytyjskimi i amerykańskimi skutki nalotów radzieckich były znikome. Ciekawostką jest to, że pierwszym bombowcem alianckim który pojawił się nad Szczecinem był bombowiec... francuski - samotny Farman w czerwcu 1940 roku. Nie bombardował on jednak miasta - Szczecin był dla niego jedynie punktem orientacyjnym w drodze nad Berlin gdzie miał wykonać odwetowe bombardowanie.
Tu było kiedyś szczecińskie Stare Miasto. Potem przyleciały angielskie Liberatory.
Jakieś ... 80 lat temu.Bywałem tam wiele razy, ale jakoś nigdy nie mogłem się tam odnaleźć, bo miejsce teraz zupełnie nie kojarzy mi się ze Starówką, niestety ;-)
Cytat z wikipedii:
"Doktryna przyjęta przez aliantów (https://pl.wikipedia.org/wiki/Alianci_(II_wojna_%C5%9Bwiatowa)) na konferencji w Casablance (https://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_w_Casablance) zakładała, że naloty dywanowe osłabią morale ludności III Rzeszy (https://pl.wikipedia.org/wiki/III_Rzesza) i ułatwią aliantom pokonanie hitlerowskich Niemiec."Rosjanie chyba działali wg. innych założeń, ale efekty mogły być podobne. W Olsztynie zniszczyli duża część niedużego miasta, tyle, że już jakiś czas po jego zdobyciu, więc nie musieli obniżać morale miejscowych...
Bywałem tam wiele razy, ale jakoś nigdy nie mogłem się tam odnaleźć, bo miejsce teraz zupełnie nie kojarzy mi się ze Starówką, niestety ;-)
...
Pewnie nie było kasy na model warszawski, czyli odbudowę starówki od zera.
Pewnie nie było kasy na model warszawski, czyli odbudowę starówki od zera.
Na Warszawę też kasy nie było. Rozebrali Wrocław, Lubań, Zgorzelec, trochę Poznania i trochę Szczecina i cegła do Warszawy pojechała.
i zabrakło w kraju cegły na Szczecin...
Trzeba też pogodzić się z faktem, że stosunek do poniemieckich miast był, jaki był.
Stosunek do poniemieckich miast wynikał między innymi z braku pewności co do trwałości ustanowionych w 1945 roku granic. Zachodnia granica Polski została uznana przez RFN o ile dobrze pamiętam dopiero w 1970 roku.
. Rozpieprzono miasto, które owszem, miało port, stocznie i inny przemysł.
Może przez pomyłkę je zniszczono .
To nie obecne czasy że można z zbombardować bardzo dokładnie jakiś cel.
Podczas II WŚ , to nie tak łatwo było zniszczyć konkretny budynek z bombowca.
Bywałem tam wiele razy, ale jakoś nigdy nie mogłem się tam odnaleźć, bo miejsce teraz zupełnie nie kojarzy mi się ze Starówką, niestety ;-)Bo to nie jest Starówka ani Stare Miasto.
Kilka zdań z publikacji "Odbudowa zespołu staromiejskiego w Szczecinie po II wojnie światowej – ocena zastosowanych rozwiązań" (https://docplayer.pl/6956957-Odbudowa-zespolu-staromiejskiego-w-szczecinie-po-ii-wojnie-swiatowej-ocena-zastosowanych-rozwiazan.html)
Odbudowa miasta miała być realizowana w duchu nowoczesnych założeń a zniszczone Stare Miasto miało być wykorzystane jako teren dla nowo wznoszonych obiektów.
oraz
Kamienice, stanowiące przed wojną zabudowę podzamcza, oraz te wzdłuż nabrzeża, które w wyniku wojny zostały zburzone, można było odbudować. Władze miasta, kierując się tylko względami ideologicznymi, nie pozwoliły na odbudowę "reliktów niemieckiego dziedzictwa mieszkaniowego"
Ze Starego Miasta zostało jedynie kilka budynków- Zamek Książąt Pomorskich, Staromiejski Ratusz, kamienica Loitzów i dwa kościoły. To co dzisiaj stoi w miejscu dawnego Altstadt to tylko nawiązanie do starej zabudowy, mniej lub bardziej udane.
Oczywiście, rozumiem, że nie jest to Starówka. Podobnie zresztą jest w obrębie 'Nowego Starego Miasta' w Elblągu.
...
I przez pomyłkę alianci zabili w czasie wojny więcej Francuzów niż Niemcy... Taka była strategia, bombardować wszystko, co się da. Fakt, że precyzja była niewielka, dlatego całe miasta były odpowiednim celem.
To nie obecne czasy że można z zbombardować bardzo dokładnie jakiś cel.
Podczas II WŚ , to nie tak łatwo było zniszczyć konkretny budynek z bombowca.
To nie była pomyłka niestety. Po objęciu dowództwa RAF Bomber Command Arthur Travers Harris rozpoczął naloty dywanowe na Kolonię, Hamburg, Drezno w celu zniszczenia całych dzielnic, ośrodków przemysłowych i osłabienia zdolności produkcyjnej. Straty wśród ludności cywilnej miały osłabić morale narodu niemieckiego.
Ciekawie to opisuje Piotr Zychowicz w swojej książce "Alianci"
Wracając do zdjęcia Helmutha to ciekawe że do dnia dzisiejszego teren starówki wygląda jak na zdjęciu, same rumowisko.
... ciekawe że do dnia dzisiejszego teren starówki wygląda jak na zdjęciu, same rumowisko.To dopiero od niedawna tak wygląda. Do lat 70-tych było równo jak na skwerze, rosły jakieś małe drzewa, były ścieżki. Potem teren we władanie przejęli archeolodzy, którzy w starych fundamentach odkrywali jeszcze starsze resztki średniowiecznej zabudowy. Wreszcie, w latach chyba 90-tych, włodarze miasta zdecydowali się oddać teren po Starym Mieście inwestorom prywatnym i zaczęła się budowa nowego Starego Miasta. Celowo nie piszę odbudowa, gdyż nie wydaje mi się, że poza wykorzystaniem starych fundamentów by jakiś wyraźny wymóg odtworzenia zabudowy. Niektóre kamienice bardzo przypominają te przedwojenne, inne mniej. Budowanie rozpoczęto od strony przeciwległej do tej, która jest pokazana na moim zdjęciu. Po zejściu archeologów teren zaczął zarastać dzikimi chaszczami. Ponieważ pozostały teren już zabudowano, zaczęto przygotowywać ten kawałek do zabudowy. Wykarczowano chaszcze, zdjęto warstwę ziemi i odkryto gruz. Dlatego wygląda jak po wojnie. Mam tylko nadzieję, że na ten teren nie wejdzie jakaś patodeweloperka i mimo wszystko będzie jakieś nawiązanie do Starego miasta.
No a teraz do zdjęć.
Muszę przyznać, że po odbudowaniu ze zniszczeń wojennych, Zamek Książąt Pomorskich jest ładniejszy niż przed wojną. Wrócił do dawnej urody.
240767
240768
Zamek ciekawy architektonicznie. Na pewno zachowały się stare plany czy fotografie z których można odtworzyć starówkę. Oby było jak piszesz zrobione porządnie.
Na pewno zachowały się stare plany czy fotografie z których można odtworzyć starówkę.Tylko po co?
Kiedyś to były kamienice budowane przez jakichś średniozamożnych mieszczan jako domy dla rodziny. Potem były wynajmowane tym, których nie było stać na wybudowanie własnej. Dziś kto kupi sobie kamienicę na dawnym Starym Mieście? Chętnych do zamieszkania w miejscu, gdzie trudno o miejsce parkingowe nie ma. Może firmy, lokale gastronomiczne itp są w stanie wyłożyć spory czynsz za atrakcyjną miejscówkę.
Może ktoś wpadnie na pomysł, żeby pod wyglądającymi jak stare kamienice wybudować wielopoziomowy podziemny parking? To na pewno ożywiłoby okolicę.
I znowu zdjęcie
240771
Może ktoś wpadnie na pomysł, żeby pod wyglądającymi jak stare kamienice wybudować wielopoziomowy podziemny parking? To na pewno ożywiłoby okolicę.
I znowu zdjęcieAkurat to ma miejsce w różnych krajach, więc kto wie...
Wieczorem nad Odrą
240789
Tadeusz Jankowski
20.01.22, 23:12
Przyzwoita fotka, zaprojektowana jako ładna i wykonana jako ładna. Do kolorów nie można się czepiać, bo nie o to chodzi.
TJ
Dzięki za miłe słowa, choć dla mnie ważniejsze jest, że zostawiłeś ślad swojej wizyty.
Nie to żebym usprawiedliwiał aliantów (to co zrobili z Dreznem to można podciągnąć pod zbrodnię wojenną) ale wcześniej były Wieluń i Coventry...
Uwielbiam Zamek w Szczecinie, chętnie zobaczę więcej zdjęć, nie byłem tam już ze 20 lat, albo i więcej.
Wieczorem nad Odrą
Wstydził byś się.:mrgreen:
Dzieje wojenne to okropna rzecz. Decyzje jakie wtedy podejmowano w jeden dzień były słuszne na drugi traciły na znaczeniu. Pamiętać trzeba, że w okolicy Szczecina były rozlokowane wyrzutnie pocisków rakietowych V2 które dolatywały do Brytyjczyków i tam siały spustoszenie w zabudowie i ludziach. Wieczorem nad Odrą ładne i na wskroś współczesne.
Pamiętać trzeba, że w okolicy Szczecina były rozlokowane wyrzutnie pocisków rakietowych V2 które dolatywały do Brytyjczyków i tam siały spustoszenie w zabudowie i ludziach.
Te wystrzeliwywane pod Szczecinem nie miały szans dolecieć do Brytyjczyków. Rakiety V2 miały zasięg od 320 do 380km (w zależności od wersji) i chyba nigdy nie startowały z okolic Szczecina w celach bojowych. Dość blisko Szczecina (ok. 100km) leżało natomiast Peenemunde gdzie opracowywano i doskonalono te rakiety.
Te wystrzeliwywane pod Szczecinem nie miały szans dolecieć do Brytyjczyków. Rakiety V2 miały zasięg od 320 do 380km (w zależności od wersji) i chyba nigdy nie startowały z okolic Szczecina w celach bojowych. Dość blisko Szczecina (ok. 100km) leżało natomiast Peenemunde gdzie opracowywano i doskonalono te rakiety.
Bardzo słuszna uwaga wyszomirze. Pamiętam jak kiedyś pisano o V1 i V2 latających nad Londyn... Owszem było to możliwe, ale tylko z Francji lub krajów Beneluxu.
Rakiety V2 (...) nigdy nie startowały z okolic Szczecina w celach bojowych. Dość blisko Szczecina (ok. 100km) leżało natomiast Peenemunde gdzie opracowywano i doskonalono te rakiety.Za Wikipedią (https://pl.wikipedia.org/wiki/V-2) - "Głównym przeznaczeniem pocisków V-2 był ostrzał miast Wielkiej Brytanii. W tym celu na francuskim wybrzeżu kanału La Manche (rejon Éperlecques) Niemcy przygotowali schrony-wyrzutnie do wystrzeliwania rakiet. Zniszczenie znacznej części wyrzutni przez alianckie lotnictwo zmusiło Niemców do przygotowania wystrzeliwania rakiet V-2 z ruchomych wyrzutni, których 45 miało być rozmieszczonych na wybrzeżu francuskim od Calais do Cherbourga. Inwazja wojsk alianckich w czerwcu 1944 w Normandii uniemożliwiła realizację i tego planu.Ostatecznie rakiety V-2 wystrzeliwano z terenu Holandii z okolic Hagi."
Natomiast w podszczecińskich Policach była fabryka benzyny syntetycznej (https://pl.wikipedia.org/wiki/Fabryka_benzyny_syntetycznej_w_Policach), w Załomiu fabryka silników lotniczych (https://pl.wikipedia.org/wiki/Załom-Kasztanowe), bliżej centrum fabryka samochodów (https://pl.wikipedia.org/wiki/Stoewer) i wreszcie port i stocznia (https://pl.wikipedia.org/wiki/AG_Vulcan_Stettin). Szczecin był więc naturalnym celem nalotów, było co bombardować. Jednak zbombardowanie Starego Miasta nie miało żadnego strategicznego znaczenia. W [http://sedina.pl/wordpress/index.php/2004/08/16/jak-zniszczono-szczecin/]artykule[/url] na portalu sedina.pl można wyczytać- "Największe straty były na Starym Mieście. Tu, według różnych ocen, w gruzach legło 95 procent zabudowy. Tu też było najwięcej ofiar.
Stare Miasto zostało wskutek ciężkich nalotów w sierpniu 1944 r. i epidemii, w większości całkowicie zamknięte, ponieważ nie można było wydobyć z gruzów około 6000 zabitych – wspominała w 1992 roku Ilsa Guden, ówczesna mieszkanka Szczecina."
Teraz widoczek, który widzi każdy przyjeżdżający do Szczecina pociągiem, zaraz po wyjściu z dworca.
240859
Za Wikipedią (https://pl.wikipedia.org/wiki/V-2) - "Głównym przeznaczeniem pocisków V-2 był ostrzał miast Wielkiej Brytanii. W tym celu na francuskim wybrzeżu kanału La Manche (rejon Éperlecques) Niemcy przygotowali schrony-wyrzutnie do wystrzeliwania rakiet. Zniszczenie znacznej części wyrzutni przez alianckie lotnictwo zmusiło Niemców do przygotowania wystrzeliwania rakiet V-2 z ruchomych wyrzutni, których 45 miało być rozmieszczonych na wybrzeżu francuskim od Calais do Cherbourga. Inwazja wojsk alianckich w czerwcu 1944 w Normandii uniemożliwiła realizację i tego planu.Ostatecznie rakiety V-2 wystrzeliwano z terenu Holandii z okolic Hagi."
Jak już wspomniałeś Éperlecques to przypomnę link do zdjęć gigantycznego schronu z wyrzutniami V2 które kiedyś na naszym forum pokazałem: https://forum.olympusclub.pl/threads/91272-P%C3%B3%C5%82nocna-Francja-spotkania-z-histori%C4%85?p=1089809&viewfull=1#post1089809
Pierwsze zdjęcie pokazuje miejsce, z którego zostało zrobione drugie. :)
241549
241548
Bardzo klimatyczne, ciekawe zestawienie w nr 2. Czy to jakiś ratusz?
... ciekawe zestawienie w nr 2. Czy to jakiś ratusz?Widok spod arkad Ratusza Staromiejskiego na jedną z kamienic nowego Starego Miasta.
Dzięki! Widać z tego, że muszę sobie to odświeżyć. Może latem się uda.
Jeszcze dwa obrazki z okolic Ratusza Staromiejskiego.
241580
241581
Jeszcze dwa obrazki z okolic Ratusza Staromiejskiego.
Mam problem z odbiorem pierwszego zdjęcia. Nie mogę odgadnąć co jest tematem zdjęcia. Latarnia czy ta "rzeźba" po lewej na dole w cieniu?
Nie za bardzo rozumiem też, dlaczego taki kadr. A wydaje mi się że jest tu duży potencjał.
... co jest tematem zdjęcia. Latarnia czy ta "rzeźba" po lewej na dole w cieniu?
To chyba jasne? :wink:
Ta "rzeźba" jest w drugim planie i w cieniu więc nie ona jest tematem.
Nie za bardzo rozumiem też, dlaczego taki kadr. Co jest nie tak z tym kadrem?
To chyba jasne? :wink:
Ta "rzeźba" jest w drugim planie i w cieniu więc nie ona jest tematem.
Co jest nie tak z tym kadrem?
To tylko moje zdanie . :) Jeśli lampa ma by tematem tej foty, to na pewno powinna być w mocnym pkt. , a jest niemal w centrum kadru. Na dodatek drzwi też rozpraszają
Wolałbym pozbyć się drzwi, i w takim wariancie wychodzi czysty klasyczny klarowny kadr.
... powinna być w mocnym pkt. , a jest niemal w centrum kadru. /QUOTE]Jest bliżej mocnego punktu niż środka. :wink:
[QUOTE=paparapa;1418616]Wolałbym pozbyć się drzwi, i w takim wariancie wychodzi czysty klasyczny klarowny kadr.Musiałbym stanąć bliżej ściany, celować równolegle do ściany. Pokazałyby się nieciekawe budynki i samochody parkujące po lewej.
Wolałem pokazać drzwi, może powinno być ich więcej, cały portal.
Ja bym pozbył się drzwi. I w takim wariancie mz jest fajnie.
Ja bym pozbył się drzwi.Czyli jak pisałem, jestem równolegle do ściany. Razem z drzwiami pozbywam się ściany więc latarnia na czym wisi?
A w tyle głowy jest ta "rzeźba" w cieniu, w LD. A może ukryć wszystko w cieniu/mroku? Tylko skąd tam nagle latarnia? :roll:
Czyli jak pisałem, jestem równolegle do ściany. Razem z drzwiami pozbywam się ściany więc latarnia na czym wisi?
A w tyle głowy jest ta "rzeźba" w cieniu, w LD. A może ukryć wszystko w cieniu/mroku? Tylko skąd tam nagle latarnia? :roll:
Dla mnie to zdjęcie to relacja między lampą i rzeźbą. Inne dodatkowe elementy obrazu rozpraszają, a wręcz zakłócają odbiór.
Nie za bardzo umiem opisać więc, widzę to mniej więcej tak....
241659
...i być może rzeźbę bym trochę rozjaśnił, lampie dodał mocy, a tło może lekko stłumił.
Jak by co, to usunę.
Oooo, teraz wiem o co chodzi. :grin:
Zostaw, przeczytaj moją stopkę. :wink:
To spojrzenie spod arkad bardzo padło mi w oko i podoba się. Pozostałe jak to nocne ciekawe bo inne szczegóły wychodzą na wierzch po zmroku.
Pozostałe jak to nocne ciekawe bo inne szczegóły wychodzą na wierzch po zmroku.Coraz bardziej wolę zdjęcia wieczorne, szczególnie w taką jesienną pogodę. W dzień widać wszystkie brudy nieprzykryte śniegiem, niezasłonięte trawą lub krzakami. Po zmroku te szpecące okoliczności przyrody giną w mroku.
Ostatni rzut oka na Ratusz Staromiejski.
241677
Ma wydźwięk. Dobre. Piwo też.
Bardzo sympatycznie spaceruje się tymi wieczornymi uliczkami.
PS. Na okrągłym znaku z Monachium też zawiesiłem oko ;-)
Od Siedlec 20 km, między Kózkami a Drażniewem, spadało najwięcej pocisków i rakiet typu V1 i V2, wystrzeliwanych z poligonu we wsi Blizna w okolicach Dębicy. Foto lej po rakiecie. https://polskatimes.pl/wunderwaffe-z-podlaskich-bagien-jak-armia-krajowa-zdobyla-pocisk-v2/ar/c15-14308539
241746 (https://polskatimes.pl/wunderwaffe-z-podlaskich-bagien-jak-armia-krajowa-zdobyla-pocisk-v2/ar/c15-14308539)
Fajne zdjęcie Ratusza i dobrze, że w nocy. W dzień zapewne oblegany ogródek piwny odebrałby charakter tej pięknej budowli.
Fajne zdjęcie Ratusza i dobrze, że w nocy. W dzień zapewne oblegany ogródek piwny odebrałby charakter tej pięknej budowli.O tej porze roku raczej ogródki są mało oblegane ale w lato, o tej porze dnia, jest zwykle sporo gości.
Mroczny Czerwony Ratusz
241789
#7129. Jak Ci ta geometria się zgrała. Dobre, choć nieco ciemne i żółte. Bym balans bieli poprawił, choć znam naturę świetlną takich miejsc :)
Faktycznie okazały budynek ale na temat jego mrocznej przeszłości nic nie wiem. Myślę, że niechlubna przeszłość dotyczy II WŚ.
... na temat jego mrocznej przeszłości nic nie wiem.Ja też nie :-P
Poważnie mówiąc, nic nie słyszałem ani nie czytałem o takiej. Chyba nie było w przeszłości tego budynku niczego niechlubnego.
Pisząc "mroczny" miałem na myśli atmosferę zdjęcia, tak mi się skojarzyło.
Helmuth pierw zadałem pytanie a potem poszedłem po rozum i skorzystałem z Wikipedii. Historia tego budynku jest naprawdę imponująca a jego odbudowanie niemal od podstaw budzi podziw.
Coś w stylu Bikera, Mało mi tramwaj statywu nie wywrócił. :-P
242018
Uważaj, o nieszczęście nie trzeba zabiegać. Efekt jednak ciekawy.
Wieczorem, pod szczecińskimi "dźwigozaurami"
242504
Zawsze mnie kręci ten wieczorny obrazek
242550
Ładne, podoba się.
U mnie w Gorlicach takich nie znajdziesz - Gorlice by się całe zmieściły na podwórku tego pałacyku :-P
ps. ta biała kropka to piksel czy ruska rakieta ?
A może jakaś gwiazda .
O ruskiej rakiecie już pewnie byśmy słyszeli :wink:
Gorlice by się całe zmieściły na podwórku tego pałacyku :-PNie wiem, o który pałacyk Ci chodzi.
Budynek z lewej to Muzeum Narodowe i Teatr Współczesny a ten z prawej to Urząd Wojewódzki. :)
.... ta biała kropka to piksel czy ruska rakieta ?Taka jasna kropka na niebie, nie znam się na astronomii. :)
Ładne, podoba się.
U mnie w Gorlicach takich nie znajdziesz - Gorlice by się całe zmieściły na podwórku tego pałacyku :-P
Faktycznie miejsce bardzo urokliwe. Jak widać, dające duże możliwości.
A może jakaś gwiazda .
O ruskiej rakiecie już pewnie byśmy słyszeli :wink:
Przecież to Venus. :)
Przecież to Venus. :)
Venus to ja mam - Optics Laova :-P
O ruskiej rakiecie już pewnie byśmy słyszeli :wink:Pewnie ja bym to usłyszał wcześniej od Was. :-P
Tadeusz Jankowski
13.03.22, 00:06
Mnie powyższy obrazek też kręci.
TJ
Przypomnę się :wink:
244844
244845
244846
Fajne . Zwłaszcza te pierwsze z ostatniej wrzutki.
Fajnie wypatrzone.
Ciekawe co to , swoją drogą. :grin:
Ciekawe co to , swoją drogą. :grin:Budynek w Szczecinie.
244850
Gdybyś zrobił takie jak to ostatnie od wujka googla to bym pewnie nie zwrócił uwagi . Za Koronaxem - świetna kompozycja elementu. Zresztą wszystkie trzy fajne, podobają mi się w odcieniach czb.
... wszystkie trzy fajne, podobają mi się w odcieniach czb.Dzięki :)
Przypomnę się, a co. :-P
245927
245928
245929
Przypomnę się, a co. :-P
Sądząc po pierwszej focie, to można się tam "ostro" przespać. Czy to Szczecin?
Sądząc po pierwszej focie, to można się tam "ostro" przespać.Sam nie wiem. To raczej część biurowca, Radisson chyba tu nie sięga. :roll:
245962
Czy to Szczecin?Wszystkie trzy to Szczecin.
samojebka spoko
w ogole stęskniłam się za Twoją architekturą dobrze ze w czerwcu co nieco wrzuciłes
czekam na więcej ;)
... stęskniłam się za Twoją architekturą ...Jak miło :grin:
Kilka z wesołego miasteczka:
247185247184247186247183
Ten kosmiczny wiatrak jest fajny :)
Samojebka :-P
A byłem przekonany że to lustro:shock:
A byłem przekonany że to lustro:shock:A nie :grin:
W pierwszej chwili, kiedy przechodziłem obok, nie zwróciłem uwagi na nazwę. Kupiłem co innego i kiedy usiadłem, zorientowałem się skąd nazwa.
247252
Zwróćcie uwagę na nalewak!
Zwróćcie uwagę na nalewak!W kształcie kolektora wydechowego?
Owszem ale zwróć uwagę na piwo "Lawendowy płyn hamulcowy" :-P
Sorki za zaśmiecanie...
247269247270
Kato 2020
Wtedy mieli jeszcze "Kwas akumulatorowy":grin:
Wtedy mieli jeszcze "Kwas akumulatorowy":grin:Widać jeszcze wtedy nie wpadli, żeby nadawać kolory a może zapachy?
Lawendowy to kolor czy zapach? Jaki kolor/zapach można by nadać kwasowi akumulatorowemu? :roll:
Widać jeszcze wtedy nie wpadli, żeby nadawać kolory a może zapachy?
Lawendowy to kolor czy zapach? Jaki kolor/zapach można by nadać kwasowi akumulatorowemu? :roll:
Ciężko wyczuc...ale marketingowo fajny pomysł!
Super pomysł na biznes :) Piwo z żuka :):)
Zwróćcie uwagę na ceny tego ''Żuczka".
Żuczki to małe stworzonka. Wiesz ile ich trzeba złapać żeby wydestylować beczułkę ? :) :)
Tp musi kosztować ... To są drogie rzeczy :)
Zwróćcie uwagę na ceny tego ''Żuczka".Jak na Szczecin, do tego masową imprezę plenerową, to wcale nie jest drogo.
Żuk oczywiście ciekawą inicjatywą jest, ale Karuzela wymiata :-)
... Karuzela wymiata :-)Dzięki. :grin:
W Szczecinie odbyło się święto żagli, więc coś w temacie.
247357
247358
Dzięki. :grin:
Praca nie na temat :-P Są same maszty:)
Są same maszty:)Eee tam, nie znasz się. :-P
Eee tam, nie znasz się. :-P
Zna się, tylko patyki widać :mrgreen:
"Żagle" bardzo mnie się podobają :) Linki i patyki robią robotę, a żagle czają się do skoku...
Żaglowiec ze sklarowanym ożaglowaniem przypomina mi zimowe drzewo bez liści. Może to i wygląda fajnie, ale...
"Żagle" bardzo mnie się podobają :) Linki i patyki robią robotę, a żagle czają się do skoku...
O właśnie!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Żaglowiec ze sklarowanym ożaglowaniem przypomina mi zimowe drzewo bez liści. Może to i wygląda fajnie, ale...
Eeee...nic z tych rzeczy! Bardziej jak zwinięty ukwiał!
Zna się, tylko patyki widać :mrgreen:
I kto tu jest ślepy........:shock:
I kto tu jest ślepy........:shock:
Dorotka prawdę Ci powie :-P
Żaglowiec ze sklarowanym ożaglowaniem przypomina mi zimowe drzewo bez liści. Może to i wygląda fajnie, ale...Wyobrażasz sobie żaglowiec pod pełnymi żaglami, stojący przy kei?
A napisałeś że stał przy kei?? Na żaglach w wielu sytuacjach wbrew pozorom można dojść niemal do kei. Na pewno nie takim dużym rejowcem, bo to inna bajka. ale małymi "zaglowcami" jak najbardziej. ?
@tropoc żaglowiec to nie ukwiał. Zgaduje że nie żeglujesz... Choć z drugiej strony lepiej tak niż uwiąd. ?
A napisałeś że stał przy kei?������ Na żaglach w wielu sytuacjach wbrew pozorom można dojść niemal do kei. Na pewno nie takim dużym rejowcem, bo to inna bajka. ale małymi "zaglowcami" jak najbardziej. ������
@tropoc żaglowiec to nie ukwiał. Zgaduje że nie żeglujesz... Choć z drugiej strony lepiej tak niż uwiąd. ������
Chcesz się narazić???
https://forum.olympusclub.pl/threads/91447-Relacja-z-rejsu-Pod-banderą-Olympusa-2014?highlight=
https://forum.olympusclub.pl/threads/93126-I-Rejs-Olympusclubu-pl-Sierpień-2013-Świnoujście-Bornholm?highlight=
A napisałeś że stał przy kei?A czy ja napisałem, że fotki przedstawiają żaglowiec? :roll:
Ponoć żagle można znaleźć na żaglowcu... I magazynku bosmana. ?
Nie to żebym się czepiał, ale równie dobrze można zrobić zdjęcie karczowiska i podpisać "święto lasu". ?
... można zrobić zdjęcie karczowiska i podpisać "święto lasu".Można, to od oglądającego zależy czy zrozumie związek. :wink:
PS
Nie podpisałem żadnego ze zdjęć zrobionych w związku ze świętem żagli w Szczecinie.
Eee... tam, nie znacie się :)
To artysta wymyśla tytuł swojego dzieła a plebs może co najwyżej próbować odgadnąć co ów miał na myśli :)
Mnie się tam fotki podobają i to razem z opisem :)
Dzięki. :grin:
247357
247358
Żuk oczywiście ciekawą
[QUOTE=helmuth;1425738]Można, to od oglądającego zależy czy zrozumie związek. :wink:
PS
Nie podpisałem żadnego ze zdjęć zrobionych w związku ze świętem żagli w Szczecinie.
Aaaas ... To znaczy łaskawco , że to gajowy M napisał w Twoim wątku to co zacytowałem na początku. Ty o niczym tak nie wiesz.?
I nie wypisuj proszę głupotek o umiejętności zrozumienia. ? Nadinterpretowales temat zdjęć i nie potrafisz wziąć tego na "cycki". ?
Słabiutko....☹️
Ale... o co się kłócicie? Przecież żagle na zdjęciach są - mimo że zwinięte nie przestają być żaglami. Książka też nie przestaje być książką niezależnie od tego czy jest rozłożona gotowa do czytania, czy zamknięta i widać tylko okładkę.
To znaczy łaskawco , że to gajowy M napisał w Twoim wątku to co zacytowałem na początku. Z tego co zacytowałeś na początku wynika, że zdjęcia mają związek (z odbytym w Szczecinie) świętem żagli. Mogłem równie dobrze wkleić takie zdjęcia:
247378247379247380
Choć na żadnym z nich nie ma żagli, jednak "obiekty" na nich pokazane, pojawiły się w Szczecinie specjalnie w związku z w/w świętem. Są więc MZ "w temacie" tego święta.
PS
Nie nazywaj mnie łaskawcą.
"Wypisywanie głupotek" zniosę, możesz mieć swoje zdanie na temat głupotek ale słowo "łaskawca" jest MZ obraźliwe.
Mam 2 pytania:
Czym różni się EM10 Mk III od EM10 Mk IIIS?
Co lepsze EM10 Mk III czy G80?
Mam 2 pytania:
Czym różni się EM10 Mk III od EM10 Mk IIIS?
Co lepsze EM10 Mk III czy G80? helmuth może tu znajdziesz odpowiedzi. Pozdrawiam
https://versus.com/pl/olympus-om-d-e-m10-mark-iii-vs-olympus-om-d-e-m10-mark-iiis
https://camspex.com/comparison.php?camera1=Olympus+OM-D+E-M10+Mark+III&camera2=Panasonic+Lumix+DMC-G80+%28G85%29
@helmuth (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6333) może tu znajdziesz odpowiedzi. Pozdrawiam
https://versus.com/pl/olympus-om-d-e-m10-mark-iii-vs-olympus-om-d-e-m10-mark-iiis
Nie ufałbym tej stronie. Podają ze E-M10MkIII ma dynamiczny autofocus a E-M10MkIIIs nia ma - a po kliknięciu znaku zapytania wyświetlają wyjaśnienie z którego wynika że pod pojęciem dynamicznego autofocusa rozumieją ciągły AF.
Kolejny babol to wejście na zewnętrzna kartę pamięci - sugerują zę MkIIIs ma tylko pamięć wbudowaną i nie ma slotu do włożenia karty pamięci. Nie wierzę też aby tak jak piszą MkIIIs nie miał odchylanego wizjera.
(https://versus.com/pl/olympus-om-d-e-m10-mark-iii-vs-olympus-om-d-e-m10-mark-iiis)
https://camspex.com/comparison.php?camera1=Olympus+OM-D+E-M10+Mark+III&camera2=Panasonic+Lumix+DMC-G80+%28G85%29
Tu już wygląda to dość wiarygodnie.
Biorąc pod uwagę aktualne ceny bardziej bym się zastanawiał nad G90. Ten sam obrazek co G9, tak samo uszczelniony jak G80, a poza lepszą matrycą ma także lepszy procesor i fają funkcję Live View Composite (a tą ma tylko kilka aparatów Panasonica, nie ma jej nawet G9). Oczywiście pomijalna większa ilość klatek na sekundę, lepiej wyprofilowany grip. Ogólnie Panasonic MZ robi najlepiej trzymające się małe aparaty. Dodatkowo w G90 przyciski są rozmieszczone standardowo, jak we wszystkich nowych korpusach, czyli nad spustem są ISO, WB i kompensacja ekspozycji. Niby nic, a bardzo intuicyjne i przydatne. Dodam, że sam mam G80. To fajna puszka i na pewno nie zamieniłbym jej na serię 10 od Olympusa. Wbrew obiegowym opiniom uszczelnienia jednak się czasem przydają. Nawet świetny kit 12-60 jest uszczelniony, co daje mi super zestaw spacerowy w każdych warunkach.
Rysiek i wyszomir- dzięki. Szukałem właśnie takiego porównania i nie znalazłem :)
Zastanawiam się, czy warto naprawiać mojego E-M10 czy kupić coś nowego, nie inwestując kilku emerytur. :-P
Biorąc pod uwagę aktualne ceny bardziej bym się zastanawiał nad G90. No nie wiem. G80 ok. 1800,- a G90 ok. 3000,-
Biorąc G80 starczy jeszcze na Lumix 12-60. Byłby, jak piszesz, niezły zestaw spacerowy.
Chciałbym zachować kity od E-M10 i Zuiko 75-300
EDIT
Wczoraj nie miałem dostępu do komputera, dziś znalazłem na stronie https://www.dpreview.com/news/0621457211/olympus-releases-the-lightly-updated-om-d-e-m10-mark-iiis
"... od razu przejdziemy do sedna: OM-D E-M10 Mark IIIs to OM-D E-M10 Mark III z nowym trybem cichego fotografowania i nowym filtrem artystycznym „Instant Film”".
W sumie racja. Bardzo lubię swojego G80. Brałbym jego mimo wszystko.
Brałbym jego mimo wszystko.Taki zestaw?
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-panasonic-dmc-g80meg-k-obiektyw-12-60mm?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA2eKtBhDcARIsAEGTG43EkoP-MC1Sb9LmfJF3N9HDA7BHVOyQw8Ojb0hOaA9mTTZ8Gd2kAXEaAl EBEALw_wcB
Świetny, wiem bo mam ;-)
A migawka w nim cyka, jakby ją Rolls Royce zrobił.
Mimo wielu prób nie udało mi się go "pomacać" a kupować kota w worku? ?
A nie możesz pomacać gdzieś G7 lub G90? Prawie to samo. Ja z Rzeszowa do Ciebie nie podjadę, trochę za daleko ;-) Z doświadczenia dodam, że pod względem ergonomii trzymania żaden Olympus, poza "jedynką" nie ma startu do Lumixa serii G7/80/90
Ani EuroAGD, ani MediaMarkt, ani MediaEkspert ani AB Foto. Na półce nie ma Lumixów, wszędzie towar tylko tylko na zamówienie.
Jeszcze w Euronet nie próbowałem ale czarno to widzę. Chyba przyjdzie kupić "kota w worku". :|
Nie ma się co zastanawiać. Na allegro jest teraz za 2649 zł
https://fotoplus.pl/panasonic-lumix-g80
A obiektyw gdzie?
Heniu już ma obiektywy.
https://fotoplus.pl/panasonic-lumix-g80
Maro66 przekonał mnie do zestawu z obiektywem 12-60. Czy ktoś miał jakiś kontakt z firmą Fotoforma? Można im ufać? Mają ciekawą ofertę.
https://fotoforma.pl/panasonic-lumix-dmc-g80m-12-60mm-czarny?ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=cebbf9c8-73eb-6ffa-0651-ada9800fd61c
Może lepiej skorzystać z oferty Media Ekspert z odbiorem w sklepie?
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-panasonic-dmc-g80meg-k-obiektyw-12-60mm?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=876399&utm_campaign=2024-02&utm_term=Aparaty-bezlusterkowe&ceneo_spo=true&ceneo_cid=988a7725-a5ca-2f1a-1f70-5f157233bbc7
W Fotoformie zamawiałem kilka rzeczy. Było OK. Zamawiałem również w Fotoplusie a swojego G80 brałem stąd https://allegro.pl/oferta/panasonic-g80-bezlusterkowy-aparat-cyfrowy-lumix-13992974582?reco_id=871d3ea6-c1c6-11ee-b0b6-ceabf0e1aa9b&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897 d3b9ab8b1bd1d899d5
i było wszystko OK. Tylko ja ponad rok temu dałem 2890 z tego co pamiętam za taki sam zestaw ;-)
Taka ciekawostka. Zdjęcie wykonane tymże zestawem na ISO 3200
https://live.staticflickr.com/65535/53504134926_d92b45e917_o.jpg
Maro66 przekonał mnie do zestawu z obiektywem 12-60. Czy ktoś miał jakiś kontakt z firmą Fotoforma? Można im ufać? Mają ciekawą ofertę.
https://fotoforma.pl/panasonic-lumix-dmc-g80m-12-60mm-czarny?ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=cebbf9c8-73eb-6ffa-0651-ada9800fd61c
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-panasonic-dmc-g80meg-k-obiektyw-12-60mm?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=876399&utm_campaign=2024-02&utm_term=Aparaty-bezlusterkowe&ceneo_spo=true&ceneo_cid=988a7725-a5ca-2f1a-1f70-5f157233bbc7
Jeśli dopuszczasz zakup aparatu używanego to na OLX masz ofertę G80+12-60 za 1599 - https://www.olx.pl/d/oferta/panasonic-lumix-g80-obiektyw-12-60mm-3-5-5-6-w-swietnym-stanie-CID99-IDYzbbq.html
Zaznaczam że nie znam sprzedającego więc ryzyko związane z zakupem u niego sam musisz ocenić.
Zaznaczam że nie znam sprzedającego więc ryzyko związane z zakupem u niego sam musisz ocenić.Gdyby sprzedający był bliżej chętnie bym obejrzał i może kupił ale ze Szczecina do Warszawy trochę daleko.
Wolę więc zapłacić więcej ale mieć nowe i z gwarancją. :wink:
I słusznie. Przy zakupie sprzętów Panasa nigdy nie wiadomo jak dużo nagrywały, bo pod tym względem są najlepsze w swojej cenie i dla pewności lepiej brać nowe.
Uważaj na ofertę z odbiorem w sklepie, potrafią uznać że to zakup stacjonarny i nie przysługuje prawo zwrotu!
Uważaj na ofertę z odbiorem w sklepie, potrafią uznać że to zakup stacjonarny i nie przysługuje prawo zwrotu!UOKiK w takich sprawach wypowiada się jasno więc w najgorszym wypadku trzeba się upomnieć o swoje prawa
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Odbiór w sklepie przy jednoczesnej płatności przy odbiorze jest równoznaczny z zakupem w sklepie i prawo do zwrotu bez podania przyczyny nie obowiązuje. Najczęściej jednak liczące się sklepy idą klientowi na rękę i albo mają własny regulamin zwrotów, albo zwracają kasę w formie karty podarunkowej do zrealizowania w tym samym sklepie.
Co innego zakup przez internet z płatnością z góry, ale z odbiorem w sklepie. Ten jest traktowany jako transakcja zawarta poza siedzibą sprzedawcy i prawo do zwrotu obowiązuje.
Uważaj na ofertę z odbiorem w sklepie ...Spoko, zamówiony na fotoforma.pl.
Czy ktoś zna wiarygodne porównanie G80 z E-M10? Znalazłem kilka niewiele mówiących oraz jedno bardziej szczegółowe ale mało wiarygodne:
https://versus.com/pl/olympus-om-d-e-m10-vs-panasonic-lumix-dmc-g80
Piszą, że panas jest lepszy bo m.in. ma HDR (olek też ma), wspiera kontrolę przez smartfona (olek też ma odpowiednią apkę). Jedyne co mnie przekonuje to, że jest wodoszczelny. Reszta to jakieś mało istotne (przynajmniej dla mnie) wartości.
Powiem z własnego doświadczenia. Moim pierwszym korpusem m4/3 pył Lumix G7. Miałem na nim dużo zdjęć poruszonych lub z przestrzelonym AF. Później kupiłem sobie Olympusa 5 MK2. Świetny sprzęt. Tutaj już było wszystko w porządku poza (jak dla mnie) obrazkiem, który w porównaniu do wszystkich innych moich aparatów nawet na Vivid dawał wyprane kolory. Było to ponad półtora roku temu, jak postanowiłem wszystko sprzedać i kupić GFXa. Jednak po jakimś czasie brakowało mi taniego lekkiego aparatu. I tutaj pojawił się G80. Matryca niby ta sama co w G7, ale bez filtra i z nową migawką, która już nie wywołuje poruszonych zdjęć. No i został do dzisiaj.
Przebieram nóżkami jak małolat przed pierwszą randką. :grin:
260530
No to czekamy. Ciekaw jestem jak i czy Ci się spodoba.
Jestem mocno zawiedziony.
Po pierwsze nie otrzymałem zamówionej razem z aparatem karty pamięci, mimo że na paragonie jest.
Po drugie są instrukcje w różnych językach ale nie ma po polsku. Jak mam zacząć zabawę, jeżeli "guzikologia" znacznie różni się od E-M10? :roll:
helmuth
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/panasonic/lumix-dmc-g80/instrukcja (https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/panasonic/lumix-dmc-g80/instrukcja)
Może to Tobie na wstępie pomoże?
A co do karty, sprawdź dobrze opakowanie i kieszeń w aparacie.
Spoko, zamówiony na fotoforma.pl.
Czy ktoś zna wiarygodne porównanie G80 z E-M10? Znalazłem kilka niewiele mówiących oraz jedno bardziej szczegółowe ale mało wiarygodne:
https://versus.com/pl/olympus-om-d-e-m10-vs-panasonic-lumix-dmc-g80
Piszą, że panas jest lepszy bo m.in. ma HDR (olek też ma), wspiera kontrolę przez smartfona (olek też ma odpowiednią apkę). Jedyne co mnie przekonuje to, że jest wodoszczelny. Reszta to jakieś mało istotne (przynajmniej dla mnie) wartości.
Kupiłem kiedyś E-M10 i G81 z możliwością zostawienia jednego. Został G81.
Dużych różnic nie ma , ale jak się dokładniej przyjrzeć to w pewnych sytuacjach obrazek z P wydawał mi się lepszy.
I na pewno ergonomia na duży plus.
Instrukcje znajdziesz w googlarce.
Eeee :)
Tu jest instrukcja...
https://eww.pavc.panasonic.co.jp/dscoi/DMC-G80/EG_EC_EF_EB/DMC-G80_G81_DVQP1011ZA_pol.pdf
Dawaj zdjęcia, nie marudź :P
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/panasonic/lumix-dmc-g80/instrukcja (https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/panasonic/lumix-dmc-g80/instrukcja)
Może to Tobie na wstępie pomoże?Znalazłem ale to mało wygodne na wypadzie w plener. :-P
A co do karty, sprawdź dobrze opakowanie i kieszeń w aparacie.Sprawdziłem dokładnie. Im dokładniej szukam, tym bardziej jej tam nie ma. :???:
Dawaj zdjęcia, nie marudź :PNajpierw się muszę nauczyć. :wink:
A tam opowiadasz. Aparat, jak aparat. Przysłona, czas, ISO, jakość zdjęć i do przodu ;-)
A tam opowiadasz. Aparat, jak aparat. Przysłona, czas, ISO, jakość zdjęć i do przodu ;-)Na razie zauważyłem, że będzie mi brakowało HDR-a, z którego często korzystałem. Tu niby też jest ale bardziej ograniczona jest swoboda w wyborze ilości katek i skoku EV. Poza tym wyczytałem, że aparat za mnie złoży zdjęcia i zapisze mi efekt w postaci JPG a co ze składowymi rawami?
Jeju Heniu, ale marudzisz. Zrób sobie bracketing i sam złóż HDR-a
260555
7 zdjęć co 1 EV to chyba nie tak mało i jakoś nie zauważam aby pisało że finalnie będzie automatycznie jpg.
Jeju Heniu, ale marudzisz.Wiem, na starość też tak będziesz miał
Zrób sobie bracketing i sam złóż Zawsze sam sobie składałem.
Wiem, na starość też tak będziesz miał
A mam, też jestem staruchem :mrgreen:
Jestem mocno zdziwiony. W trybie M, jedno kółko zmienia czas, drugie przysłonę a efekt widzę na ekranie. Na trybach A, S jest kompletnie inaczej. Niezależnie którym kółkiem kręcę, zmieniają się obydwie nastawy równocześnie a na ekranie nie widać żadnej zmiany. Coś źle robię?
W trybie A jedno kółko zmienia przysłonę, drugie ekspozycję
W trybie S jest czas i ekspozycja.