Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha
Pozazdrościć wiosny. Milutko i cieplutko się robi od tych Twoich fotek.
Mam nadzieję, że przyroda nie żartuje i nawet przymrozki i zapowiadane opady śniegu, wiosny nie odstraszą :grin:
Dalszy ciąg zadzierania głowy :)
Bardzo podoba mi się obróbka powierzchni wieżowców.
Doszedłeś w tym do dużej wprawy.
Gdyby to były moje zdjecia- dodałabym niebu dramatyzmu- ale to tylko moja dygresja. Nie wszyscy są amatorami "udziwneń".
Serdecznie pozdrawiam :grin:
Przy takich fotkach czuje sie wysokosc... :-) Swietnie..
Gdyby to były moje zdjecia- dodałabym niebu dramatyzmu...Może niezupełnie o to Ci chodziło ale zacząłem kombinować.
Nie z samym niebem, bo w moim przekonaniu nie ono jest na tych fotkach najważniejsze. Jest wystarczająco wyraziste. Przepuściłem zdjęcia przez program do HDR-ów i wydaje mi się, że nieźle to wyszło :roll::)
No faktycznie fajnie Ci wyszlo. Takie dramatyczne niebo dodaje dreszczyku takim ujeciom....Moze kiedys zapodasz jakis plonacy wiezowiec :-P
Po obróbce HDR zdjęcia prezentują się wyśmienicie.
Może niezupełnie o to Ci chodziło ale zacząłem kombinować.
I calkiem niepotrzebnie w ten sposob,bo sie spsulo.Pokombinuj z lokalnym kontrastem na srednich tonach.
Pokombinuj z lokalnym kontrastem na srednich tonach.Nie bardzo rozumiem o co chodzi: kontrast lokalny na średnich tonach :oops::roll:
Czy chodzi o suwaczek, który w załączniku jest opisany "Midtone contrast"?
Poruszałem suwakami, tak jak radziłeś. Oto zestawienie efektów. W kolejności: oryginał, "popracowane" kontrastem lokalnym i hdr.
Nie widzę jakichś specjalnych różnic ale pseudo-hdr najbardziej mi odpowiada jeśli idzie o podkreślenie nieba.
Może zbyt zachowawczo poruszałem suwakami :roll: Może pokażesz swoją wizję?
no tak mi wyszlo,tego pierwszego z lewej bralem.
Podoba mi się twoje kombinowanie z hdr coś takiego miałam na myśli. Jedyne do czego teraz mogę się przyczepić to troszkę "kaszkowate" niebo wyszło.
Mirka obróbka też prezentuje sie nieźle ale jest za mocno przegięta bo grają wszystki kontury budynku- źle się na to patrzy. Za to niebo nie jest "kaszkowate".
Świetnie kombinujesz Heniu, cieszę się ,że lubisz eksperymenty :grin:
no tak mi wyszlo,tego pierwszego z lewej bralem.Widać różnicę :)
Użyłeś maski i odszumiłeś niebo?
Następne "zadarte" :wink:
kowalikster
9.03.10, 00:50
Ta symetria się teraz będzie ciągle koło Ciebie kręcić.
NightCrawler
9.03.10, 01:00
Jak to mawiał mój profesor: "Dobrze - wyczerpałeś temat. Siadaj. Dostateczny." ;)
A poważnie to co innego powiedzieć niż dobra robota :)
W ramach ćwiczeń z PS Elements, jeszcze jedna wersja obróbki 631.
Zestawiam wszystkie dotychczasowe próby. Co o nich myślicie?
Wiem, że jak do Ciebie wpadnę to zobaczę jak zawsze coś okazałego architektonicznie i jak na razie się nie zawodzę. Jesteś w tym świetny i masz wyczucie w tym kierunku. Na ostatnich za najbardziej udane to próba na 4 i nr 5 jeżeli chodzi o kolory. Jednak próba 5 jest inaczej kadrowana (okno z dołu po lewej jest w całości) i ono też podoba się najbardziej.
Zadzieraj nos bo efekty sa jak zawsze zaskakujace (byc moze kark cie kiedys rozboli ale warto cierpiec):-P
Ten ostatni "zadarty" ma cos w sobie. Symetria ale z ciekawym efektem.
W ramach ćwiczeń z PS Elements, jeszcze jedna wersja obróbki 631.
Zestawiam wszystkie dotychczasowe próby. Co o nich myślicie?
mi "zawirowało" w głowie przy nr 5....i to mi pasuje najbardziej...:)
... próba 5 jest inaczej kadrowana... i ono też podoba się najbardziej.
mi "zawirowało" w głowie przy nr 5....i to mi pasuje najbardziej...:)
Cieszy mnie to, bo jest to zupełnie od początku nowa obróbka w PSE
Jak na początek- nieźle :grin:
1 i 3 mdłe, 2- zbyt duży szum na chmurach, 4 zbyt mocno "grają" krawędzie, 5 intrygujące- az nierzeczywiste te powierzchnie budynku- wygładzone- odszumianiem?- ale mnie się bardzo podoba jedyne do czego mogę się przyczepić to zbyt glamurowe niebo.
Dla mnie zdecydowanie 5 ale popracuj nad niebem :grin:
Jestem zachwycona ostatnim zdjęciem "zadarty" na taki efekt GO czt też PSa czekałam. Świetne. :!:
Helmuth ja też teraz używam triala PSE 8 i mam o nim jak najlepsze zdanie tym bardziej, że zbliża się kwiecień i darmowy Lightrom się skończy a do pojedynczych zdjęć ten pierwszy się doskonale nadaje.
632 takie typowo Twoje helmuth, ze hej:) zamiataj do galerii:wink:
1 i 3 mdłe, 2- zbyt duży szum na chmurach, 4 zbyt mocno "grają" krawędzie, 5 intrygujące- az nierzeczywiste te powierzchnie budynku- wygładzone- odszumianiem?- ale mnie się bardzo podoba jedyne do czego mogę się przyczepić to zbyt glamurowe niebo.
Dla mnie zdecydowanie 5 ale popracuj nad niebem :grin:
Helmuth ja też teraz używam triala PSE 8 i mam o nim jak najlepsze zdanie tym bardziej, że zbliża się kwiecień i darmowy Lightrom się skończy a do pojedynczych zdjęć ten pierwszy się doskonale nadaje.Dopiero kilka dni próbuję, więc efekty są jakie są ale program wydaje się w zupełności wystarczający do edycji zdjęć :)
Ten ostatni "zadarty" ma cos w sobie. Symetria ale z ciekawym efektem.
Jestem zachwycona ostatnim zdjęciem "zadarty" na taki efekt GO czt też PSa czekałam. Świetne. :!:Cieszy mnie to! :grin:
Jest to drugie "podejście" do tematu (budynku (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10438&page=184#1839)) z którym już raz się zmierzyłem i wtedy było kilka krytycznych uwag :wink:
PS
GO z aparatu, nie a PS-a :)
Dalej "męczę" PSE a raczej moje zdjęcia w PSE :-P
NightCrawler
12.03.10, 00:05
Nie podoba mi się kolorystycznie.
Nie podoba mi się kolorystycznie.
wg mnie zbyt żółto
Helmuth, tym razem mnie tez nie pasi.
Taka masakrastyczna obrobka i kolory to nie w Twoim stylu :wink:
Ale wiadomo....z takiego kombinowania jak pozniej cos wyczarujesz to nam szczena opadnie.
Kurcze, a mnie się właśnie podoba ta kolorystyka. I przyznam, że sama próbuję iść w tym kierunku, ale nie bardzo mogę dojść do takiego efektu.
Nie mogłem sobie poradzić a kolorami. Brakuje mi (może jest, tylko nie potrafię znaleźć :roll:) narzędzia które ma większość dotychczas używanych przeze mnie programów czyli Balans kolorów.
Siedziałem nad tym zdjęciem dość długo (dopiero poznaję PSE) i moje oko przywykło to tych kolorów. Uznałem, że są takie jak chciałem. Na świeżo, też mi się nie podobają :wink:
Chodziło mi o uzyskanie podobnych efektów, jak po przepuszczeniu przez program do HDR-ów:
Efekt mi się podoba. Zarówno w tamtej wersji, jak i tu. Tamte kolory wpadające w takie brązy również są fajne. Ale to rzecz gustu oczywiście. Natomiast efekt chyba uzyskany mz. :wink:
Helmuth coś podobnego masz w zakładce Edit- Edit Quick i niżej po lewej Balance. Bardziej podoba mi się druga wersja jest bardziej spokojna i naturalna kolorustycznie. Pierwsza wersja była by do przyjecia ale ten błękit u dołu po prawej jakoś burzy ład kolorów.
Helmuth coś podobnego masz w zakładce Edit- Edit Quick i niżej po lewej Balance.Ja mam PSE7 i u mnie tego nie widzę:
Masz rację pomerdał mi się balans kolorów z temperaturą barwy:oops:.
Wiem do czego pijesz :wink:
Sama musiałam sie wczytać, zeby przypomnieć sobie o co chodziło, ale po powtórnym obejrzeniu zdjęć obie opinie podtrzymuję.
Po prostu drugie podejście jest dużo lepsze i bardziej kompozycyjnie przemyślane. Ten kawałek nieba bardzo dobrze zrobił fotce :grin:
Wielka szkoda że chmury nie ułożyły sie zgrabniej.
Pozdrawiam :grin:
Wiem do czego pijesz :wink:Podglądasz? :wink:
Myślisz o tym?
...popracuj nad niebem :grin:
Zgadzam się z tym, że jeśli są ciekawa chmury, warto je wyeksponować i staram się to robić. Nie zawsze jednak wiem jak to zrobić, nie zawsze pseudo-HDR daje właściwy efekt. Spróbowałem pobawić się kontrastem, niestety nie wyszło :-P. Być może spowodowane to jest brakiem dobrego światła a może po prostu jeszcze nie umiem. Niemniej próbuję a w moim TWA (:wink:) zawsze znajdą się dobrzy ludzie, którzy wytkną błędy i zmuszą do dalszej pracy :grin:
Dla mnie druga wersja bez watpienia o wiele ciekawsza. Jakos badziej wszystko wspolgra....efekty i kolory.
Ale jak juz powiedziala Jolly, to rzecz gustu :wink:
w moim TWA (:wink:) zawsze znajdą się dobrzy ludzie, którzy wytkną błędy i zmuszą do dalszej pracy :grin:
I "ex aequo" jak mawiają blondynki :wink::mrgreen:
Cos w te strone?????????Oczywiscie granica przekroczona.
mirek, keine grenzen:grin: (nie wiem czy dobrze napisalem, ale nie w tym rzecz:wink: ) helmuth, ta druga Twoja wersja napewno lepsza od pierwszej:)
Cos w te strone?Coś Ty palił, toż to jak kadr z jakiegoś katastroficznego filmu (Płonący wieżowiec?) :grin:
I "ex aequo" jak mawiają blondynki :wink::mrgreen:Blondynki są niewyczerpanym źródłem mądrości :grin:
Żeby zakończyć ten temat, wklejam zdjęcie tego samego budynku w trochę innym ujęciu i "normalnej" obróbce :)
dobrze Ci wychodzi ta architektura :)
Tu naprawdę jest co fotografować :grin:
....Moze kiedys zapodasz jakis plonacy wiezowiec :-P
Wow!!! Helmuth, Mirek zamiast Ciebie spelnil moje zyczenie :-P
No widzisz, zawsze znajdzie się jakaś dobra wróżka spełniająca życzenia. Czasem nawet dobry wróżek :mrgreen:
Teraz trochę sztuki:
635
młotkowy (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43222)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/03/thumb_P2274985ae-2.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43222)
Ciekawe zestawienie. A ten mlotkowy to niczym z piosenki :-P
Ps. zaglosuje w galerii hurtem jak mnie przestanie z niej wyrzucac..:cry:
Ten z piosenki, szalał w fabryce a ten cały czas w tym samym miejscu :roll:
Ten z piosenki, szalał w fabryce a ten cały czas w tym samym miejscu :roll:
Chcialabym....chciala...:mrgreen:
Ja byłam pierwsza!!!!!! :wink:
Uważaj!
Znowu może się zjawić jakiś dobry wróż :-P
Uważaj!
Znowu może się zjawić jakiś dobry wróż :-P
Mirek mlotkowym ????? :shock::mrgreen:
Nie wiem, może? :roll:
Mirek ma wiele talentów :grin:
Teraz spojrzenie spod ziemi czyli ze stacji metra, przez szklaną kopułę
Fajne miejsce ,ciekawie złapane, widziałabym tu zdjęcie w nieco ciemniejszej scenerii i pod HDRek :grin:
Mirek mlotkowym ????? :shock::mrgreen:
No to od dzisiej w chelmie radze chodzic.
Nie wiem, może? :roll:
Mirek ma wiele talentów :grin:
Owszem,ma.Jednak woli milczec,jak mowic nie majac nic do powiedzenia.
Helmut-trzymaj poziom(i pion).Nie daj se magla z watka zrobic
...widziałabym tu zdjęcie w nieco ciemniejszej scenerii i pod HDRek :grin:To jest HDR z trzech klatek :-P
Mogłabyś pokazać o co Ci chodzi?
Ciekawe te Twoje ostatnie próby ale ja jednak wolę Cię w wydaniu typu zdjątko 636 :wink:
Ja chyba rozumiem o co chodzilo Wanili, ale wydaje mi sie, ze z ta szklana kopula jest to troche trudne do zrealizowania.
Młotkowy bardzo przypadł do gustu zestawieniem metalowej postaci z prymitywnym narzędziem a w tle supernowoczesna bryła budynku hotelu. 636 na pewno ciekawe ale zbyt duża ilość detali rozprasza i rozmywa łagodne przejście wzrokiem przez szklaną kopułę.
Wszystkie metalowo wyposażone wykończone pomieszczenia, maszynownie, wasztaty podobają mi się w lekko HDR -owej obróbce. Gdybyś spróbował złapać to pomieszczenie o zachodzie słoneczka na statywie taka zabawa mialaby szansa się udać bo miejsce ku temu sprzyja :grin:
tak mi się wydaje :roll::wink:
Czyli mniej światła z zewnątrz przez kopułę i dłuższe czasy? Do tego lekkie "przegięcie" HDR-a?
Hmm! Ciekawe, musiałbym trafić pogodę, porę dnia i ekspozycje :roll:
Może się skuszę :wink:
Powinienes sie skusic. Oczywiscie jesli nadazy sie okazja :wink:
Krótki wypad nad morze i parę zdjęć:
Gdzie się podziewałeś??? :|
Miło Cię widzieć :grin:
1 i 3 najciekawsze kadrowo. W kolorze takie ....smutne
Swietne fotki zarowno z plazy jak i marwoja...
Swietne fotki zarowno z plazy jak i marwoja...Wszystkie z plaży :grin:
Nawet Tobie naleza sie wkacje Helmuth, ale ciesze sie, ze juz wrociles:grin:
Fotki fajne, tylko tak jak powiedziala Wanilia, kolory strasznie smutne.
Nawet Tobie naleza sie wkacje Helmuth, ale ciesze sie, ze juz wrociles:grin:Jak to dobrze czasem wyjechać na chwilę- można się dowiedzieć, że ktoś tęskni :grin:
W kolorze takie ....smutne
...kolory strasznie smutne.
No bo też taka była pogoda jakby zaraz miało się rozpadać :???:
Ciekawa ta plaża tylko szkoda że tak daleko. Na 637 coś nie tak z lasem czy mi się tylko zdaje:roll: Mi też w 637 kadr się podoba:wink:
Było lekkie zamglenie i może stąd wrażenie, że coś nie tak z lasem. Im dalej, tym większe mleko.
638 najbardziej mi podeszlo, ale lewej strony sciąlbym troche:-P i nie to ze chce ojca uczyc robienia dzieci:lol:
637,639,640 i niczego nie Obcinaj !!
pozdrawiam
saboor, nie krzycz:wink: to tylko moje "widzi mi sie" :-P
saboor, nie krzycz:wink: to tylko moje "widzi mi sie" :-P
Wiem Że to Twoje "Widzi Ci się" :-P:-P
A na kogoś pokrzyczeć muszę bo dzisiaj nawet kot mnie zlewa :x
:mrgreen::mrgreen:
Udało Ci się pokazać wczesnowiosenną nie ożywioną plażę. To taki charakterystyczny okres gdzie wszystko szykuje się do skoku aby się pokazać a następnie rozbujać kolorami. Podoba mi się klimat i fajnie, że morze szumi falami.
Taki oklepany, nadmorski temat, w dwóch wersjach:
robert1088
28.03.10, 10:12
Może i oklepany ale obejrzałem z przyjemnością -dla mnie kolor
obejrzałem z przyjemnością -dla mnie kolor
Zgadzam się dla mnie też B&W trochę ogałaca .
Za kolorem... chociaz B&W tez ma cos w sobie..
Jak najbardziej kolorek. A co powiesz na taki kadr?
Ja tez wole kolor i od samego poczatku myslalam o przycieciu lini horyzontu...chociaz moze nie tak ciasno jak Jolka...bo szkoda tej mewy na koncu. :wink:
Tez sobie pozwolilam na wlasna wariacje :-P
Kolor zdecydowanie. I mewa powinna zostać. Ale czy mi się tylko wydaje, czy horyzont jest lekko wypukły? ;)
Jestem jakoś bardzo przywiązany do horyzontu na "morskich" zdjęciach :wink:
Nie przeczę, że zdjęcie bez horyzontu też mi się podoba, jednak wersja masakrer z mewą- bardziej :grin:
Co do horyzontu, jest prosty (tak mi się wydaje) ale nie będę się upierał. Jest dość niewyraźny i specjalnie się mu nie przyglądałem :wink:
A ja postawiłabym na wersję Agnieszki w kolorach Joli :grin: jeśli z tych dwóch miałabym wybierać. Ale zgadzam się z opinią Helmutha , ze horyzont musi być :grin:
A ja postawiłabym na wersję Agnieszki w kolorach Joli :grin:Tu, pełna zgoda :grin:
Drewniane pale w wersji Agnieszki, są jakby zardzewiałe :roll::wink:
To byla tylko taka moja wizja...moze lekko pojechana :-P
Żyjemy w wolnym świecie. Każdy ma prawo mieć swoje wizje :grin:
W galerii, pod moim zdjęciem
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/03/thumb_P9062733e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43646)
jest pytanie o mgłę. Troszkę pomogłem :wink:.
Żeby za dużo nie gadać, wklejam oryginał (tylko przeskalowany i wyostrzony):
Zdjęcie świetne. Przyznam, że oryginał też mi się podoba.
Fajnie wyszła ta mgiełka. Fotki oczywiście dobre (obie się podobają).
Wizja niezla...mgielka fajna.
Dzisiaj wg polskiego kalendarza imieniny Helmuta......wszystkiego najlepszego i prostego:-)
Z wielu palików wybrałbym pierwsze tj. orginał i w kolorze. Konkursowo-galeryjne świetne i to zarówno orginał jak i z mgłą.
Dzisiaj wg polskiego kalendarza imieniny Helmuta......wszystkiego najlepszego i prostego:-)Co prawda nie mam na imię Helmut ale dziękuję :grin:
Co prawda nie mam na imię Helmut ale dziękuję :grin:
Kazdy pretekst do imprezowania jest dobry...np. podwojne imieniny :lol::lol:
Jeszcze znad morza.
Koniec pewnego kutra:
NightCrawler
1.04.10, 10:24
I się statek obalił... pewnie kapitan za wiele wypił ;) ;)
" nie zatapiajcie...." :wink: Pogoda już lepsza :)
taki mini titanic:wink: fajna okazja do sfocenia helmuth:)
Przy okazji świątecznego spaceru, zajrzałem w miejsce, gdzie zimą spacerowicze dokarmiali rodzinę nutrii. Widać tak się nutriom spodobało, że dalej tam są i dają się dalej dokarmiać :grin:
645
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/04/thumb_P4045571e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43879)
Można do nich podejść całkiem blisko, jedna nawet obwąchała mi obiektyw. :shock:
Nie udało mi się zrobić jej zdjęcia, ponieważ miałem zapięty 40-150 a ona podeszła dość szybko. AF nie zdążył ustawić ostrości a jak przestała się poruszać- była już za blisko jak dla tego obiektywu.
I dalsze zdjęcia:
zla nutria
z oczu jej tak patrzy
: )
Do mnie przemawia najbardziej trójka. W pozostałych denerwujący może być agresywny bokeh, no ale to nie Twoja wina.
a moim zdaniem wszystkie poza ostatnim są przeostrzone :roll:
Spotkanie ze zwierzakami z pewnościa ekscytujące :grin:
Fajne i sympatyczne te zwierzaki. Widać jest im tam dobrze i dzięki ludziom w dobrej kondycji przetrwały zimę. Na wiosnę być może stadko się powiększy i zabawy młodych będą wdzięcznym tematem dla obiektywu.
Ja za takimi gryzoniami nie przepadam, nawet kiedy chetnie pozuja do zdjecia :-P
Juz chyba kiedys wspomnialam, ze mam niezbyt mile wspomnienia z dziecinstwa, kiedy to takie cos mnie ugryzlo :evil:
...jedna nawet obwąchała mi obiektyw. :shock:...
mogla wyjac swoj aparat i zrobic Tobie zdjecie:grin: bardzo sympatyczne foty, uwielbiam gryzonie, mialem swinki morskie swego czasu:grin:
a moim zdaniem wszystkie poza ostatnim są przeostrzone :roll:Staram się nie przeostrzać i tym razem też nie widzę przeostrzeń. Czyżby wzrok mi wysiadał :roll:
Jeszcze trzy, z tym samym stopniem wyostrzenia.
Gdyby nie było błota, mógłbym przyklęknąć lub nawet usiąść. Niestety po kwadransie "w kucki", nogi mi zdrętwiały i musiałem się przejść. Po powrocie, już ich nie było :???:
Sympatyczne zwierzaki... jedyneczka oraz trojeczka fajnie uchwycone.
A może to parametry wyostrzania są nieodpowiednie- np. promień masz za duży? Spróbuj z mniejszym.:)
648 i 650 są super.
Pozdrówka.
A może to parametry wyostrzania są nieodpowiednie- np. promień masz za duży? Spróbuj z mniejszym.:)Zdjęcia były obrabiane w Gimpie. Nie korzystam z maski wyostrzania. Ostrzę przy pomocy jednego suwaczka. Mogę wybrać ostrość w procentach. Na ogół stosuję 30%.
Witia> cieszę się, że zajrzałeś :grin:
Zdjęcia były obrabiane w Gimpie. Nie korzystam z maski wyostrzania. Ostrzę przy pomocy jednego suwaczka. Mogę wybrać ostrość w procentach. Na ogół stosuję 30%.
I stosuj tak dalej.Maska wyostrzajaca i jej parametry to tylko jeden stopien w calym cyklu wyostrzania.Stosowanie tylko tego to tak jak przeczytanie jednego rozdzialu w ksiazce i mowienie,ze przeczytalem calosc.Jak widac na screenie.:wink:
Sympatyczne zwierzaki i ich charakterystyczne brązowe ząbki od których lepiej trzymać sie z daleka. Patrząc na zdjęcia nie widzę przeostrzeń, nie wystepuje piskeloza, echo, widać pojedyncze włoski w okolicy pyszczka które zresztą są bardzo ważne dla gryzonia.
I stosuj tak dalej.Maska wyostrzajaca i jej parametry to tylko jeden stopien w calym cyklu wyostrzania.Stosowanie tylko tego to tak jak przeczytanie jednego rozdzialu w ksiazce i mowienie,ze przeczytalem calosc.Jak widac na screenie.:wink:
Osobiście nie korzystam dzis z maski bo używam innego programu.
Załozyłam że Helmuth robi to w PS-ie.
Zajrzyj Mirku swoim wprawnym okiem i powiedz koledze (a my przy okazji też się czegoś nauczymy) jak wyostrzyć aby każdy włosek nutrii nie żył własnym życiem?:)
I stosuj tak dalej...Mirek, znając Twoje poczucie humoru, nie bardzo wiem co myśleć. :roll:
Mówisz poważnie czy kpisz ze mnie :wink::)
...aby każdy włosek nutrii nie żył własnym życiem?:)Może chodzi Ci o to, że włoski na pyszczku (wibrysy) są pocięte/połamane/schodkowane? Taka uroda Gimpa, nie mogę sobie z tym poradzić, mimo dwukrotnego skalowania (po dłuższym i po krótszym boku) :???:
Mirek, znając Twoje poczucie humoru, nie bardzo wiem co myśleć. :roll:
Mówisz poważnie czy kpisz ze mnie :wink::)
Nie kpie.Sa wyostrzone MZ dobrze,jak na warunki w jakich robiles i parametry sprzetu.
Uzywanie dziwnych aplikacji co ostrza z automata mija sie z celem.Kazda fotka powinna byc ostrzona inaczej.Cykl ostrzenia jest natomiast taki sam,wymaga tylko zmian w poszczegolnych ustawieniach.
Mirek- kocham Cię :mrgreen:
Dałbym Ci plusa ale- "Musisz rozdać troche punktów reputacji innym użytkownikom zanim będziesz mógł przyznać je Mirek54 ponownie." :grin:
Mirek- kocham Cię :mrgreen:
a ozenisz sie ze mna???
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Może chodzi Ci o to, że włoski na pyszczku (wibrysy) są pocięte/połamane/schodkowane? Taka uroda Gimpa, nie mogę sobie z tym poradzić, mimo dwukrotnego skalowania (po dłuższym i po krótszym boku) :???:
Poczytaj o resample i resice-wtedy zrozumiesz gdzie problem
a ozenisz sie ze mna???Eee, no nie :oops:
Ale mogę wyjść za Ciebie za mąż! :grin:
A na wesele nas wszystkich zaprosicie?? :lol::lol::lol:
Jak tylko ustalimy kto się żeni a kto wychodzi za mąż :mrgreen:
Dawno nie było panoramy:
652
zachmurzenie umiarkowane (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43938)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/04/thumb_P404582345678hse-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-43938)
Edit
Ponieważ w galerii pojawił się komentarz, że trochę przesadziłem z niebem, wklejam trzy zdjęcia (BKT). Z tych zdjęć powstał HDR, lewa strona panoramy (zdjęć, z których zrobiona jest prawa strona, już nie wklejam :wink:).
Oceńcie sami :)
To mój komentarz z tym niebem...:roll:
Chodziło mi o to że (MSZ) wolę żeby "nie było widać obróbki"...
Niemniej widząc oryginały - zwracam honor - obróbka zwiększyła głębię i nadała "dramatyzmu" niebu...
Jednym słowem - świetna panorama
PS
Jak tylko ustalimy kto się żeni a kto wychodzi za mąż :mrgreen:...
Trochę zaniedbałem ostatnio forum a tutaj takie rzeczy...:grin:
Pozdrawiam
Bardzo podoba mi sie dół zdjecia gdzie barwa i światło pieknie wyłuskało detale. Trochę mniej niebo bo klimatem trochę odcina sie od dołu ale jako całość to ładnie z sobą współgra i nadaje wyraźną przestrzeń.
Bardzo przypadła mi ta Twoja "umiarkowanie zachmurzonego" miasta. Jak dla mnie to i góra i dół jest ok.
Ładne to twoje miasto :grin:
Panie, to bajka jest :grin: Bardzo ładne :!:
Miło mi, że się spodobało :grin:
Naprawdę, nie mogłem się oprzeć i troszkę "pociągnąć" niebo. Naprawdę tylko troszkę bo było wszystko: czyste niebo, białe obłoki i ciężkie, ciemne chmury.
Teraz pierwsze zdjęcie wnętrza kompleksu, który dziś "odkryłem". Będą następne :-P
Teraz pierwsze zdjęcie wnętrza kompleksu, który dziś "odkryłem". Będą następne :-P
Ciekawie sie zapowiada. Bedziesz mogl sie popisac :wink:
Nie jest lekko! :-P
Same szyby, ramy, kratownice- można oczopląsu dostać a światła niezbyt wiele :???: Nie myślałem, że będzie tak ciężko.
Nie jest lekko! :-P
Same szyby, ramy, kratownice- można oczopląsu dostać a światła niezbyt wiele :???: Nie myślałem, że będzie tak ciężko.
Sam wasc tego chciales :wink::-P
Ja nie bede owijac w bawelne, jakos mnie ta trojca nie podchodzi...za duzy metlik.
Moze lepiej trzeba bylo sie skupic tylko na jakims detalu, mniejszym fragmencie calosci...:roll:
drugie wg. mnie jest najlepsze helmuth, jakas taka spojnosc panuje w tym zdjeciu i mysle, ze oczy chetniej wedruja po tej focie, niz po pozostalych dwoch:)
Sam wasc tego chciales :wink::-P
Ja nie bede owijac w bawelne, jakos mnie ta trojca nie podchodzi...za duzy metlik.
Moze lepiej trzeba bylo sie skupic tylko na jakims detalu, mniejszym fragmencie calosci...:roll:Ty to potrafisz pocieszyć :wink:
Tam się nie można skupić na detalu- wydaje się, że budynek składa się z tysięcy takich samych detali (przynajmniej za pierwszym razem). Może, gdyby porozglądać się spokojnie przez powiedzmy godzinkę :roll:
Mam jednak za sobą kilka mało sympatycznych rozmów z ochroniarzami i wolę za długo nie kręcić się z aparatem wewnątrz takich kompleksów :-P
... oczy chetniej wedruja po tej focie, niz po pozostalych dwoch:)To akurat, to składanka- dwa hdr-y (po trzy klatki z ręki) złożone w ICE :)
Na zakończenie, fragment kompleksu z zewnątrz.
Eee tam nie umiem pocieszyc....pewnie, ze umiem...
Nawet moge zaglaskac kotka na smierc :twisted:
Domyslam sie, ze trudno bylo skupic sie na jednym detalu, w tym wypadku to chyba cos w rodzaju szukania igly w stogu siana :wink::-P
NightCrawler
10.04.10, 13:55
w tym wypadku to chyba cos w rodzaju szukania igly w stogu siana :wink::-P
W "pogromcach mitów" udowodnili, że wykonalne ;) ;)
jejku... nie podeszlo mi chyba zupelnie to ostatnie foto helmuth... :???: masz moze wiekszy fragment tego kompleksu? ciekaw jestem jak wyglada caly budynek, albo przynajmniej ten fragment, ktory pokazales, ale z wieksza iloscia dolnej czesci tego budynku:)
Poprzednia z szybami, kratownicami to ciekawy obiekt ale chyba ta mnogość ram zamyka przestrzeń. Trudno oddać to tak aby zachwycało. Na ostatnim panorama piramidy oderwanej od ziemi z nieśrodkowym stożkiem ujdzie w tłoku. Nie wiem, czy robiłeś z jednego miejsca ale chyba tak, tutaj przydała by sie podejscie równoległe z rygorystycznym kątem ustawienia osi optycznej aparatu.
...tutaj przydała by sie podejscie równoległe z rygorystycznym kątem ustawienia osi optycznej aparatu.
Nie bardzo rozumiem :roll:
Cy chodzi o ustawienie aparatu podczas robienia zdjęć do panoramy? Ta panorama, to fragment jednego kadru.
Może zasugerowałeś się zakrzywieniem górnych krawędzi- one naprawdę takie są, zobacz! (http://www.emporis.com/application/?nav=image&id=606195)
Twoje wyjaśnienie i załącznik wyklarował mi wszystko. Myślałem, że robiłeś panoramkę stojąc w miejscu i aby to poskładać to ten stożek trochę się przechylił a to tak jest w rzeczywistości:grin:.
dzieki helmuth za odnosnik do zdjecia calego obiektu, ciekaw bylem jak wyglada i juz wiem:)
Po obejzeniu zdjecia tego budynku, jestem jeszcze bardziej przekonana, ze lepiej go sobie odpuscic. Za duzy metlik. :roll::wink:
Miałem złe przeczucia już w momencie obróbki zdjęć tego budynku :???:
Więcej zdjęć ani poprawek nie będzie :)
Takie tam "nie moje", wiosenne :wink:
Ostatnie jest kozackie :D
PS: Fajny bokeh, czym robione?
Chociaż "nie Twoje" to ładne. Mnie środkowe przypadło do gustu.
Ps. Dzięki za super opis prostowania jaki podałeś w wątku "jak zrobiłem...."
Fajny bokeh, czym robione?Mnie akurat nie bardzo się podoba, zbyt rzuca się w oczy. To kitowy 40-150
659 taka prawdziwa wiosenna fotka...
Jeszcze trochę wiosny- zawilec po deszczu:
Ładny zawilec ;) Ładne światełko i widać kropelki jeszcze:wink:
Mnie akurat nie bardzo się podoba, zbyt rzuca się w oczy. To kitowy 40-150
mogles rozmyc tlo w programie, albo cos podobnego:wink: a ptaszek byl tak blisko, ze dluzszym kitem go zlapales, czy cropnales sporo to zdjecie?
No dobra, zdopingowałeś mnie :-P
Jakoś nie pasowało mi większe rozmycie tła. Wyglądało to bardzo sztucznie: cały ptaszek ostry (no, prawie :wink:) a tło rozmyte. Musiałbym jeszcze wprowadzić nieostrości ptaszka a to już gra nie warta świeczki :grin:. Po prostu tło jest zbyt pstrokate.
Byłem od ptaszka jakieś 2m, niestety dla tego obiektywu to jeszcze trochę za daleko (musiałem sporo wykadrować), no i nie można go bardziej otworzyć.
to chyba dobrze, ze Cie zdopingowalem:wink: mysle ze tlo jest teraz sporo lepsze, ale caly kadr wydaje mi sie zbyt ciemny, wiec moze by troche jasniej?:roll::)
Wiosenny rozkwit na zdjęciach zawsze z przyjemnością się ogląda. Zawilec bardzo ładny, lubię też ich leśne kobierce.
Wiosenne fotki swietne...
Jak dla mnie 664 najładniejsze, te czerwone pąki dodają dynamizmu całości :grin:
Sympatycznie to wygląda i jest ładne, pogodnie nastraja. Fajnie by było jakby biel na dwóch pierwszych przypominała te biel płatków z ostatniego.
Dzięki za odwiedziny :grin:
U mnie dalej wiosennie
Wiosna na Ciebie działa, jakiś romantyczny ostatnio jesteś. Wstaw jakieś gmaszysko bo wątek zaniknie. Kwiatki także mają przyjemną architekturę budowy pręcików i płatków a zainteresowanie nimi bardziej niż skromne:grin:.
Wiosna dziala na wszystkich....:-)
Wiosna na Ciebie działa, jakiś romantyczny ostatnio jesteś. Wstaw jakieś gmaszysko bo wątek zaniknie. Kwiatki także mają przyjemną architekturę budowy pręcików i płatków a zainteresowanie nimi bardziej niż skromne:grin:.
Lepiej chyba trudno to wyrazić.:grin: Ale te wiosenne "romantycznego helmutha" też fajne.
Wstaw jakieś gmaszysko bo wątek zaniknie.Dobrze kiedyś powiedział k@czy, nie pamiętam dokładnie ale sens był taki, że już z tej architektury "nie wylezę", tego oczekują oglądający. ;)
Ostatnio, jakoś moje zdjęcia wydają mi się niewarte pokazywania. Nie wiem czy to wiosenne przesilenie, czy naprawdę nie ma co pokazać. :roll:
Oceńcie sami:
Dobrze kiedyś powiedział k@czy, nie pamiętam dokładnie ale sens był taki, że już z tej architektury "nie wylezę", tego oczekują oglądający. ;)
Helmuth , k@czy mial racje :wink:
Ostatnio, jakoś moje zdjęcia wydają mi się niewarte pokazywania. Nie wiem czy to wiosenne przesilenie, czy naprawdę nie ma co pokazać. :roll:
Oceńcie sami:
Cierpie na te sama chorobe...:lol::lol:
Ostatnie faktycznie nie porywa (przynajmniej mnie)
Zdecydowanie wole te ostatnie wiosenne kwiatki.
Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia (Tobie i sobie)
To wiosenne przesilenie- teraz powinno być tylko z górki :wink::grin:
Helmuth tak napisałem ponieważ widzę, że oglądalność jest ale wpisów jak na lekarstwo gdyż co tu pisać o kwiatkach czy to wiosennych czy innych. Wiem, że to banał ale czesto są to kwiatki do których mamy jakiś osobisty stosunek przez ich posadzenie, uprawianie więc sfocenie efektu pracy jest niejako naturalne bo to cieszy. Nie chcę szufladkować i jestem od tego daleki a wszelkie eksperymenty i chęć pokazania realizacji innych tematów cieszy. Byłbym zapomniał ostatnie gmaszysko ładne ale zimne w porównaniu do ciepła kwiatków:grin:.
NightCrawler
3.05.10, 21:41
Czy mi się wydaje czy na ostatnim lewej ciutkę za dużo?
Osobiście, według mnie to bardziej mnie się podobają Twoje fotki w wydaniu przyrodniczym niż architektonicznym.Pozdrawiem,
Osobiście, według mnie to bardziej mnie się podobają Twoje fotki w wydaniu przyrodniczym niż architektonicznym.Pozdrawiem,
A przejrzałeś watek:wink:
...ostatnie gmaszysko ładne...Więc może jednak coś drgnęło :-P
Czy mi się wydaje czy na ostatnim lewej ciutkę za dużo? Nie wydaje Ci się. Faktycznie z lewej u góry troszkę więcej :oops:
...według mnie to bardziej mnie się podobają Twoje fotki w wydaniu przyrodniczym niż architektonicznym.Z tych ostatnich- mi też :grin:
Wszystkim dziękuję za wpisy. Znaczy, że wątek jeszcze nie całkiem umarł i trzeba się sprężyc :mrgreen:
Juz sie boje efektow tego sprezenia...:lol::lol:
Helmuth, co sie odwlecze....Czasami potrzebny jest odpoczynek do pozniejszych nowych, zaskakujacych inspiracji:wink:
Juz sie boje efektow tego sprezenia...:lol::lol:Nie bój się - ja mam większego pietra :wink:
hmmm... intrygujace:) napewno lepsze niz poprzednie zdjecie:) masz napewno Henryk jeszcze inne ujecia tego budynku/obiektu, wiec podrzuc i nie boj nic:wink:
śmieszne to ostatnie :grin:
...masz napewno Henryk jeszcze inne ujecia tego budynku/obiektu, wiec podrzuc i nie boj nic:wink:Może nie budynku ale "psa"(?) i jego otoczenia :)
ahaaa, to takie klocki:grin: na tym pierwszym "pies" wyglada, jakby byl czescia budynku, a tu sie okazuje, ze jest przy budynku, tez fajnie:)
Pierwsze "spod psa" lepsze.
Gmaszysko wyglada na nim imponujaco...i pies tez :grin:
Pozamiatales tym psem od dolu.Rewelacja ujecie.:!:
byloby fajnie zobaczyc "psa" na zdjeciu nocnym:) ciekaw jestem, czy jest oswietlany jakos:) (moze nawet jest oswietlany od wewnatrz?:roll::)) i oczywiscie sam budynek w nocnej scenerii tez jest napewno ciekawy:)
NightCrawler
7.05.10, 22:27
Pierwsza wersja z pieskiem świetna.
Drugą traktuję jako poglądową...
Bardzo mnie cieszą Wasze pochlebne opinie. :grin:
Wkleiłem zdjęcie do galerii
pies (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-44838)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/thumb_P2274875e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-44838)
zobaczymy jak ocenią je ci, co nie zaglądają do mojego wątku :wink:
byloby fajnie zobaczyc "psa" na zdjeciu nocnym:)Pewnie się tam jeszcze wybiorę, kiedy wieczory będą cieplejsze. Na razie byłem tam w nocy zimą. Pogoda była fatalna- zimno i wiał tak silny wiatr, że aż mi poruszał statywem :-P. Zdjęcia nie wyszły :)
Zdjęcie z galerii naprawdę świetne i bardzo wesoło nastraja sposobem ujęcia. Patrzyłem też w galerii na jak się domyślam próbę tilt i na niej brakuje mi zdecydowanie ostrego mocnego punktu lub partii zdjecia od którego mógłbym zacząć wędrówkę po obiekcie. Niemniej próbę uważam za bardzo ciekawą i interesującą spodziewając się rewelacyjnych rezultatów jak dojdziesz w tym do perfekcyjnej jakości.
Rzeczywiście próba niezbyt udana. Może następne próby będą takie jak mówisz :-P
Teraz coś u mnie raczej rzadko spotykanego- B&W
Patrzac na ostatnie musze przyznac Helmuth, ze doszedles do perfekcji w prostowaniu budynkow :shock:
Kazdy kto kiedykolwiek walczyl z walacymi sie murami powinien to docenic :wink::grin:
POzdr.
Na ostatnim ładnie wszystko gra w półtonach i można je określić jako porządne. Troche mnie ciekawi ten kadr w kolorze ponieważ odbicie nieba w szybach także mocno by zagrało.
Ostatnie ładne.Piekne swiatło i ciekawy kontrast pomiedzy miękkimi chmurami a "twardą" architekturą.
Piotr Grześ
14.05.10, 21:50
Alem ja dawno u Ciebie nie był! Z przyjemnością oglądam.
Ja równiez pozdrawiam :grin:
a ja widzę dziurę w chmurach - pierwsza reakcja ;)
nie ujmuje nad całokształtem - perfekcja
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za wizytę i ciepłe słowa :)
a ja widzę dziurę w chmurach - pierwsza reakcja ;)Ona tam naprawdę jest(była) :grin:
Troche mnie ciekawi ten kadr w kolorze...Mówisz i masz! :wink:
OO w kolorze fajnie :grin:
helmuth, chyba czesciej powinienes kombinowac z B&W :) ogladalem kilka razy obydwa zdjecia i musze przyznac, ze na wersji czarno-bialej wzrok skupial mi sie niemalze od razu na samym budynku, a na kolorowej latal po calym kadrze i nie mogl sie zatrzymac jakos, takze kombinuj czesciej niekolorowe rzeczy :grin:
W kolorach to dziura w nieba jak "Oko Proroka" :-)
NightCrawler
16.05.10, 12:10
Potwierdzam słowa Tomashhh'a. W BW jakoś łatwiej skupić wzrok na budynku i niebie, w kolorze za dużo wszystkiego bije po oczach i te latają od lewej do prawej i z góry na dół nie mogąc na niczym się zatrzymać na dłużej...
...na kolorowej latal po calym kadrze i nie mogl sie zatrzymac jakos...
...w kolorze za dużo wszystkiego bije po oczach i te latają od lewej do prawej i z góry na dół nie mogąc na niczym się zatrzymać na dłużej... Mnie od razu ciągnie ku ciemnej dziurze (wjazd do podziemnego garażu). :)
Czy to coś znaczy? :roll::wink:
NightCrawler
16.05.10, 12:22
Wiesz co jak otwarłem zdjęcie jeszcze parę razy i wiedziałem co na nim jest to już wzrok ciągnęło w konkretne miejsce, ale za pierwszym razem przez paręnaście sekund latał jak oszalały :)
PS. A to że ciągnie Cię do dziur to chyba dobrze ;)
A to że ciągnie Cię do dziur to chyba dobrze ;)No to mnie uspokoiłeś :mrgreen:
Dzięki za kolor. Dla mnie jest to wspaniały przykład jak nowoczesna architektura może współgrać z naturą. Odbicie nieba w szybach budynku niemal zespala go z otoczeniem. Wyobrażałem sobie ten efekt i teraz mam tego przykład.
W tej dzielnicy jest wiele budynków, w elewacji których przeważa szkło. Przy odpowiednim niebie, rzeczywiście widoki są świetne- niektóre budynki jakby znikały- odbicie chmur, zlewa się z "prawdziwym" niebem.
Teraz znowu geometria- piony, poziomy, ukośne :wink:
Uwielbiam taką architekturę :)
to jest to ;) Brakowało tego ;]
:grin::grin::grin: Heniu, jako Twoj uczen, serdecznie dziekuje za to zdjecie :grin:
Świetny kadr i kompozycja. Bardzo przypadło do gustu.
Znow mozna oczy nacieszyc...., jednym slowy podoba sie.
Bardzo dzięki za odwiedziny i opinie.
Nie było mnie kilka dni i znowu zmiana tematu- "mleczne" krajobrazy:
Mleczne i bajeczne :) a jak pierwsze zdjęcie wyglądałoby gdyby droga była w prawej strony....bez ogrodzenia jakby :)
Przymierzałem się w różne strony ale tak mi pasowały wzniesienia w tle. Gdybym chciał "wyciąć" płot, nie miałbym co pokazać z lewej strony kadru (nieciekawe zabudowania). Został więc płot jako istotny element kadru :grin:
Przymierzałem się w różne strony ale tak mi pasowały wzniesienia w tle. Gdybym chciał "wyciąć" płot, nie miałbym co pokazać z lewej strony kadru (nieciekawe zabudowania). Został więc płot jako istotny element kadru :grin:
Płot jest OK :wink: ale od razu pojawiła się ciekawość co tam jest z tej drugiej strony :)
Bardziej po prawej, w dole jest ośrodek jeździecki. Przypuszczam więc, że to pastwiska :roll:
Widać Heniu, ze Tobie pogoda dopisuje :grin:
A u nas marnie ze słonkiem.
Pozdrawiam :grin:
To było kilka dni temu. Dziś znowu leje! :evil:
Z mlecznych krajobrazów to bardzo drugie wpada w oko przestrzenią i kolorem. Na pierwszym ogrodzenie sugeruje pastwisko i fajnym dopełnieniem była by krówka wśród mleczy ale polna droga też jest przyjemna dla oka.
Dzięki że wpadliście :grin:
Teraz krajobraz bardziej miejski :wink:
Na pierwszym zdjęciu moją największą uwagę skupił samochód :) na drugim oczka mi wędrują i zatrzymać się nie mogą ...:wink:
Z krajobrazu miejskiego to dwojka jak dla mnie.
Ciekawa architekura na drugim. Gdzie to podpatrzyles Helmuth??
Pozdr.
Trochę to wygląda jak dekoracja teatralna ale to autentyczny zamek w Szwarcwaldzie:
http://wikimapia.org/13158414/de/Altes-und-Neues-Schloss
Na pierwszym fajna spacerowa uliczka a brukowana droga ładnie prowadzi wzrok, fakt, że auto troche burzy ten sielski zakątek ale nie wpływa zdecydowanie na urok tego miejsca. Zamek zapowiada się ciekawie i myślę, ze masz jeszcze coś w zanadrzu bo ten kadr wzmógł tylko apetyt aby zobaczyć tę piekną budowę w całości.
Na pierwszym fajna spacerowa uliczka... Pewnie nie każdy lubi spacerować uliczką o nachyleniu ok. 10% :-P
Co do zamku, to trafiłem na kiepską pogodę. Mimo, że na zdjęciu widać czyste niebo, to jednak akurat zamek był w cieniu. Akurat słońce było zasłonięte przez chmury. Jedynie na tym zdjęciu, przepały w chmurach nie rażą (niewiele chmur w kadrze :)). Poza tym, trudno znaleźć odpowiednie miejsce, nie mając szerokiego kąta. Dysponując jedynie kitowym 14-42, miałem ograniczone możliwości- albo ciasno albo słońce w obiektyw.
Będę tam jeszcze drugiej połowie czerwca, może wtedy będę miał więcej okazji.
Ponieważ wspomniałem o chmurach to teraz "chmurna" seria:
chmury nad Taunusem (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-45391)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/thumb_P5307033e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-45391)
Reszta w załącznikach:
O jakie chmurzystka :cool: Mnie najbardziej podoba sie trzecie zdjęcie ... :)
Chmury bardzo fajne i świetnie budują scenę nadając jej dynamiki i przestrzeni, troche gorzej z dołem kadru jest taki barwnie monotonny i szkoda, że niebo nie zrobiło dziurki na słoneczko aby ożywić dół. Helmuth trzymam za słowo odnośnie zamku:grin:.
Z tego co wiem, Schwarcwald to piekne strony i pyszna szynka :wink:
Jeszcze tort wiśniowy :grin:
Okolice rzeczywiście piękne, łagodne góry, ciemne lasy i to powietrze...
Po Frankfurckim zaduchu, w lato, jest tam naprawdę czym oddychać :)
Z chmurek to pojedyncze i trzecie z załącznika. :)
Ale, po prawdzie, to mam chmurek dość nad głową. Chętnie bym zobaczyła kawałek niebieskiego nieba.
Chętnie bym zobaczyła kawałek niebieskiego nieba.Na zdjęciu z galerii i 677 trochę niebieskiego jest :-P
Niedaleko od Frankfurtu znajduje się Großer Feldberg (ok. 880mnp), najwyższe wzniesienie gór Taunus. Płaski wierzchołek i wygodny dojazd, sprawił, że jest to popularny cel wielu niedzielnych wycieczek. Więc i ja się tam wybrałem :)
Przy okazji, zrobiłem kilka zdjęć:
coś jakby krzywo...
:) żartuję :)
trójka najfajniejsza.
Miejsca fajne ale czystość kadru jeżeli chodzi o temat mało czytelna. Maszt bardzo swym kształtem i kolorem dominuje kadr a dopiero po nim widać , że fajnie na zdjęciu się dzieje. Będąc na Twoim miejscu jednak zrobiłbym to samo bo scena naprawdę warta zatrzymania.
Maszt bardzo swym kształtem i kolorem dominuje kadr...Masz rację ale nie miałem wyboru- za chwilę chłopak skończył zabawę. Gdybym nie zrobił zdjęć z tego miejsca, nie miałbym żadnych :-P
Teraz kilka zdjęć głównego obiektu tego wzniesienia (góry?) i widok "w dół" przez przecinkę.
NightCrawler
12.06.10, 12:02
Trzecie i czwarte jak dla mnie za ciemne.
I krzywe?! :) :P
Piątka jest najlepsza- las :)
Tym razem postanowiłem zapolować na robaczki :wink:
Wiem, że kitowy 40-150 nie jest do tego typu zdjęć najlepszy ale co tam :-P
Podoba mi się tonacja dwóch pierwszych, przy czym drugie jest najlepsze. :) Bardzo delikatne, lubię takie fotografie. :)
Zdjęcie nr 2 bardzo ładne. I ważka na 4 bardzo fajnie wyszła.
Nono, helmuth, co cietak naszlo na "robaki"? :P
Fajne proby, 2 i 4 zdecydowanie
Poprzednia wrzuta udana, zadne nie jest za ciemne (nawet z histogramu to wynika) moze tylko highlightsy podbic.
czwarte jest fajne, ale mysle ze mogles inaczej kadrowac:wink: z poprzedniej wrzutki- obiekt ciekawy:)
Tomashhh zaproponował inny kadr.
Hmm... sam nie wiem :roll: Źdźbło po przekątnej nieźle wygląda, ważka też jakby bliżej mocnego punktu. Natomiast teraz ważka zajmuje mniej miejsca w kadrze a mi zależało, żeby była możliwie duża.
No nie wiem :roll:
Co myślicie?
Natomiast teraz ważka zajmuje mniej miejsca w kadrze a mi zależało, żeby była możliwie duża.
przyznam Ci sie Henryk, ze ciachnąłem to zdjecie bez jakiegos wielkiego zaglebiania sie, czy wazka powinna zajmowac mniej czy tez wiecej miejsca w kadrze i na zdzblo po przekatnej nawet uwagi nie zwrocilem (samo wyszlo :wink:) odeslalem Ci na maila, bo nie mialem czasu na forum siedziec za dlugo. No i w Twojej wersji, to jak dla mnie, wazka jest zbytnio w centrum
chyba Mirek znalazl zloty srodek:wink:
Patrzę na wersję Mirka i widzę, że główka jest w MP.
W mojej wersji też starałem się główkę umieścić w MP (niestety "na oko" :-P) ale chyba wybrałem nie ten co trzeba :grin:
PS
Mirek, skąd masz taki szablon, jakiś program?
Mirek, skąd masz taki szablon, jakiś program?
Tak.PR-Golden Section
No, no... Panie! Otworzyłeś inną szufladę widzę i bardzo dobrze. Waszka cudna :roll:
P.S. Owady przynajmniej prostować nie trza :-P
Z poprzedniej serii to 683 na którym widoczne sa trzy wieże jak na szczycie nowoczesności i plenerek przez luk w lesie na 684. Z ostatnich bardzo na tak to trzmiel na kwiatku przodem tj 686 i oczywiście ważka z widocznymi skrzydełkami na 688.
Dzięki za ciepłe przyjęcie robaczków w moim wykonaniu :grin:
Wracam w bliższe mi rejony :-P
686 i 690 są bardzo dobre.
Pozdrawiam.
Bardziej podoba się ujęcie w pionie ponieważ dało to w kadrze fajne przestrzenne zabudowanie.
Tez pionowe bardziej :)
Forma widze cie nie opuszcza :)
A poszedles tym mostkiem dalej? Ciekaw jestem, czy nie dalo sie wyciagnac bardziej "czystego" kadru dalej- bez tego drzewa z lewej, ale tez z kolejnym filarem.