PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia helmutha

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Lolita
26.03.13, 14:30
Dotychczas myślałem, że największym koszmarkiem są gipsowe krasnale, żabki i inne figurki w ogrodzie.
Byłem w błędzie :-P
O Dżizas Krajst, ja pier(piiiiip) :lol::lol::lol:

CzaRmaX
26.03.13, 14:39
Dotychczas myślałem, że największym koszmarkiem są gipsowe krasnale, żabki i inne figurki w ogrodzie.

Ten domek chyba bardzo długo pod wodą przebywał i obrósł różnymi wodorostami i innym stworzeniami morskimi :). Można powiedzieć, że to taka swoista rafa koralowa w wydaniu budowniczym :)

helmuth
26.03.13, 21:48
Gdzieś taką paskudę znalazł??30 km od Frankfurtu, miejscowość nazywa się Bischofsheim.

Można powiedzieć, że to taka swoista rafa koralowa ...Obawiam się, że żyjątka rafowe, nie chciałyby tam mieszkać ;)

Teraz parę szczegółów.
Po ujrzeniu tej paskudy, poszukałem furtki
84611
Podszedłem bliżej i zajrzałem w głąb
84612
Potem do góry
84613
aż mnie zaciekawiło i odszedłem w bok. Toż tam tłum! Aż mi się ręce zatrzęsły :-P
84614
Poszedłem zerknąć z prawej strony, najpierw na to co widziałem już przez furtkę
84616
potem do góry (no, no!)
84617
Jeszcze wyżej.
84615
Odszedłem na drugą stronę ulicy, ostatnie spojrzenie- po co ta klatka na ptaki? :roll:
84618
Oddaliłem się rozmyślając jakiż artysta musiał to projektować i jak długą musi mieć brodę.
Może nawet ma fajkę i kaszkiet?

Saboor
26.03.13, 21:54
30 km od Frankfurtu, miejscowość nazywa się Bischofsheim.
Obawiam się, że żyjątka rafowe, nie chciałyby tam mieszkać ;)
Oddaliłem się rozmyślając jakiż artysta musiał to projektować i jak długą musi mieć brodę.
Może nawet ma fajkę i kaszkiet?
Jeżu kolczasty! To powinno być karalne!!
Nosz nawet jak ma kaszkiet i fajkę... ekskomunikę nałożyć i batogiem, po nagich plecach, zimą gonić dookoła Kremla!

ahutta
26.03.13, 21:57

84555

Ja pier...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/03/aaa-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/aaa.gif)

dzarro
27.03.13, 10:18
Co nie zmienia faktu, że takie potworki są bardzo ciekawym materiałem na zdjęcia. Drugie, piąte i przedostatnie bardzo fajnie wyszły.

gulasz
27.03.13, 18:07
zanim wyrażę swój podziw nad tym straszydłem z ostatnich wrzutek
odniosę się jeszcze do tego co uwielbiam

wykrzywiańce jak 1186 to coś co zawsze chętnie u Ciebie w wątku oglądam
a 1187 mnie totalnie zdziwiło - bo miniaturka nie wyglądałą tak obiecująco jak jej większe urzeczywistnienie
po otworzeniu - strasznie przypadło mi do gustu :)

co do domku - niezła masakra
ciekawe co ów artysta musiał wypalić żeby takie coś stworzyć ;)
niemniej - ja tych wszystkich postaci nie widziałam, na pierwszy rzut oka...
;)
relacja - majstersztyk

ahutta
27.03.13, 18:14
co do domku - niezła masakra
ciekawe co ów artysta musiał wypalić żeby takie coś stworzyć ;)
niemniej - ja tych wszystkich postaci nie widziałam, na pierwszy rzut oka...
;)
relacja - majstersztyk

Dokładnie. Na zdjęciu całości mamy wielki miszmasz. Natomiast w ujęciach szczegółów prezentuje się to całkiem ciekawie. Nie zmienia to faktu, że czacha dymi :mrgreen:

Mirek54
27.03.13, 18:32
że czacha dymi :mrgreen:

W tamtym regjonie mieszkancy jednej wioski nie rozumieja tych z drugiej oddalonej o 20 Km.Gorne Franki calkiem inaczej gadaja jak dolne.
Moze po prostu na zlosc bylej zonie zrobil chalupe tak bo chciala po rozwodzie sprzedac.
Kto to tera kupi??

Eddie
27.03.13, 18:38
Genialna chata! Osobiście chętnie bym w czymś takim zamieszkał. Rewelacja. Pomyśleć tylko ile ktoś się przy tym narobił. No i pytanie, jest to koncepcja czy efekt przedawkowania? :) Nie mniej, podoba mi się niezmiernie.

Muminek
27.03.13, 19:46
Ciekawa relacja, podobają mi się tego typu wizje artystyczne.
Tutaj kilka słów o artyście i tym co tworzy.
"BlaueHaus"
(http://www.main-spitze.de/region/bischofsheim/12342719.htm):grin:

helmuth
27.03.13, 21:45
Tutaj kilka słów o artyście i tym co tworzy.
"BlaueHaus"
(http://www.main-spitze.de/region/bischofsheim/12342719.htm):grin:Dobrze czułem!
Artysta i ma brodę :D

Osobiście chętnie bym w czymś takim zamieszkał.Zdaje się nie jest do mieszkania tylko do oglądania. Nie wiem, czy tam w ogóle da się mieszkać:
http://www.gh-mainspitze.de/fotos/blaues-haus/

gulasz
27.03.13, 23:09
w środku jest jeszcze gorzej niż na zewnątrz
jakby tam ktoś mieszkał to psychicznie siądzie w tydzień przy takim nagromadzeniu wszystkiego
masakra ;)

niemniej obiekt do focenia idealny

CzaRmaX
27.03.13, 23:45
Ale szczerze mówiąc to lepiej aby ktoś miał takie odchyły i takie chaty sobie stawiał niż zabijał czy gwałcił dzieci. Ale cel na pewno osiągnął - jego dom każdy przechodzień na długo zapamięta haha :D

helmuth
28.03.13, 00:25
... niemniej obiekt do focenia idealnyMoże uda mi się tam trafić, kiedy roślinność się zazieleni.

Dzięki za wizyty, teraz zmiana tematu:
84689

CzaRmaX
28.03.13, 00:43
Bardzo fajny obiekto-temat ale bez "ludziów" i flag byłoby chyba fajniej :)

Saboor
28.03.13, 21:00
Dobrze czułem!
Artysta i ma brodę :D
Zdaje się nie jest do mieszkania tylko do oglądania. Nie wiem, czy tam w ogóle da się mieszkać:
http://www.gh-mainspitze.de/fotos/blaues-haus/
Herrgott! Jak mawiali Krzyżacy pod Grunwaldem.:shock:

Mirek54
28.03.13, 22:25
Zeby nie te flagi to bym stawial na kiosk z U-boota.

helmuth
28.03.13, 22:31
Zeby nie te flagi to bym stawial na kiosk z U-boota.Może nie akurat z U-bootem ale ze statkiem miałem skojarzenie jak robiłem to zdjęcie.

helmuth
29.03.13, 17:42
Może coś z samochodów?
84733 84734

Mirek54
29.03.13, 17:59
Może coś z samochodów?
84733 84734

Heniu,a moze by tak inaczej poostrzyc te samochody?Powiedzmy tak oddzielic bardzie swiatla od polcieni i cieni.
Popatrz Twoje i moja gdybanka8473584736Byc moze moglem troche przegiac,ale to po to by pokazac o czym pisze.

Jan_S
29.03.13, 18:03
oooo, do Ruesselsheim Cie zagnało?

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post był o 17:01 ----------

Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - powiedz, którym przyciskiem w GIMPie mogę zrobić to co Ty zrobiłeś żółtkowi?

Mirek54
29.03.13, 18:28
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - powiedz, którym przyciskiem w GIMPie mogę zrobić to co Ty zrobiłeś żółtkowi?

Oj nie znam odpowiedzi.Nie mam Gimpa.Mialem go kiedys 5 minut.
Ale z tego co umyslam sobie to moze jakis plugin ze szopa podobne efekty daje.Mozna by go do Gimpa wlozyc i zobaczyc jak bedzie.

Bodzip
29.03.13, 18:29
oooo, do Ruesselsheim Cie zagnało?

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post był o 17:01 ----------

Mirek raczej w szopie robi. I zdjęcia i krzesła :mrgreen:

8473884737

FX-Foundry -> Photo -> Sharpen -> Eg Separate Lights&Shadows Sharpen

Mirek54
29.03.13, 18:50
Mirek raczej w szopie robi. I zdjęcia i krzesła :mrgreen:

8473884737

A czemuz krzesla??

Bodzio w Gimpie jestes dobry,widze,ze i oni juz tlumacza szybko moje slowa na angielski:mrgreen::mrgreen:
A co myslisz o takiej nakladce. http://www.chip.de/downloads/PSPI-fuer-GIMP_37803068.html
Wsadzic ja do dzialu z pluginami w gimpie,a pozniej pliki z szopa 8BF tez tam podokladac.Podobno ma to dzialac.
Takich aaaartystycznych pomagaczek nigdy za wiele.Sam bym sprawdzil,ale nie mam gimpa
Henio na zabije,za smieci,ale On gimpuje tez to moze sie Jemu sprawdzi.

Bodzip
29.03.13, 19:00
Zacznę od krzeseł :)
Bo robisz krzesła, stoliki, szafki ze starych na cudo. No nie robisz w pokoju tylko... w szopie :D
Ale to żart :)
Ściągnąłem, tylko to jest wersja na Windows, muszę to rozpakować i przegryźć na Linuks. Kiedyś szukałem podobnej zabawki jak chłopaki na forum zaczęli bawić się Shopowym filtrem Fractalius, ale jak znalazłem w Gimpie Rodilius to odpuściłem.

helmuth
29.03.13, 19:04
oooo, do Ruesselsheim Cie zagnało?Po tej wodzie dookoła żółtka poznałeś? :grin:

Heniu,a moze by tak inaczej poostrzyc te samochody?Powiedzmy tak oddzielic bardzie swiatla od polcieni i cieni.
Popatrz Twoje i moja gdybanka8473584736
No kurde! Właśnie coś mi brakowało z ostrością. Znowu czegoś się dowiedziałem :)
Spróbuję z tym PSPI

8473884737

FX-Foundry -> Photo -> Sharpen -> Eg Separate Lights&Shadows SharpenTego skryptu nie miałem. Muszę go zainstalować.

Mirek54
29.03.13, 19:09
Ściągnąłem, tylko to jest wersja na Windows, muszę to rozpakować i przegryźć na Linuks.

Przegryzaj i czytaj http://tml.pp.fi/gimp/pspi.html

helmuth
29.03.13, 19:16
Ale z tego co umyslam sobie to moze jakis plugin ze szopa podobne efekty daje.To znaczy, że Ty zrobiłeś to "na piechotę"?
Mógłbyś w kilku zdaniach opisać jak?

Mirek54
29.03.13, 19:38
To znaczy, że Ty zrobiłeś to "na piechotę"?
Mógłbyś w kilku zdaniach opisać jak?

Oj w kilku to nie dam rady.Ale pi razy drzwi to bylo tak.
Pierwsze to warstwy, odszumianie przed wyostrzeniem(coby szumu nieostrzyc),opcja podswietlanie(wersja rozwinieta-widzimy od razu mozliwe otoczki)Powielanie warstw,grupowanie,sposoby krycia i mieszania.Opcje inne niz normalna pozwalaja na rozjasnianie zaznaczonego zakresu lub na sciemnianie.
W sumie bylo z 8 warstw i masek,troche roznego krycia,wyostrzanie poszczegolnych warstw juz z gotowych akcji przeze mnie zrobionych wczesniej takich jak wyostrzanie z kanalami rozdzielonymi i kanalem alfa,osobno swiatla i cienie,troche malowania pedzlem.
W sumie filizanke kawy dopilem w miedzyczasie i nie napisalem zadnego posta podgladajac forum.

Jan_S
29.03.13, 20:09
Po tej wodzie dookoła żółtka poznałeś? :grin:

niekoniecznie, ale tak sobie pomyślałem że jak dwa nietypowe opelki pokazujesz to musiałeś do matecznika trafić

Pierwsze to warstwy, odszumianie przed wyostrzeniem(coby szumu nieostrzyc),opcja podswietlanie(wersja rozwinieta-widzimy od razu mozliwe otoczki)Powielanie warstw,grupowanie,sposoby krycia i mieszania.Opcje inne niz normalna pozwalaja na rozjasnianie zaznaczonego zakresu lub na sciemnianie.
W sumie bylo z 8 warstw i masek,troche roznego krycia,wyostrzanie poszczegolnych warstw juz z gotowych akcji przeze mnie zrobionych wczesniej takich jak wyostrzanie z kanalami rozdzielonymi i kanalem alfa,osobno swiatla i cienie,troche malowania pedzlem.
W sumie filizanke kawy dopilem w miedzyczasie i nie napisalem zadnego posta podgladajac forum.

dzięki za wskazówkę :) będę z GIMPem walczył, ten skrypt co go zapodałeś to są jakieś binarki windowsowe - nie będę tego próbował pod linuxem instalować :( ale sam pomysł żeby filtry z PSa importować jest niezły

helmuth
29.03.13, 20:46
Faktycznie, proste to nie jest :-P
Spróbuję tego skryptu co pokazał Bodzip ;)

... tak sobie pomyślałem że jak dwa nietypowe opelki pokazujesz to musiałeś do matecznika trafićAmperę już na ulicy widziałem kilka razy ale Adama jeszcze nie. Raz na autostradzie cały transport na lawecie i teraz tu.
Ciekawe, czy tu go robią? :roll:

Jan_S
29.03.13, 21:16

doinstalowałem filtry FX-Foundy, wygląda całkiem ciekawie :) dzięki

Bodzip
29.03.13, 21:38
Heniu poszło,
zresztą nie tajemnica :D
http://gimpfx-foundry.sourceforge.net/browse24/egger-separate-sharpen.html

Mirek54
29.03.13, 21:40
Ach.Tyle zametu przez moja durna zabawe.
A bylo tak cicho i spokojnie.

Bodzip
29.03.13, 21:44
He,
Ty wiesz, że to przez krzesło.... eeee znaczy przez szopę :-P

helmuth
29.03.13, 22:46
Heniu poszło,Dzięki, zainstalowane :)
Nie mogę jednak zainstalować PSPI do mojego Gimpa :(

A bylo tak cicho i spokojnie.Nawet za spokojnie. Teraz coś się wreszcie dzieje :D

Bodzip
29.03.13, 22:53
Jak znajdę chwilę to powalczę z tym PSPI,
wiem że warto bo sporo fajnych pluginów można odpalić. Więcej nawet - najlepszą odszumiarkę NeatImage też można.

Mirek54
29.03.13, 22:55
Nie mogę jednak zainstalować PSPI do mojego Gimpa :(

Robiles tak jak zalecaja??
Hinweis: Um das Plug-in nutzen zu können müssen Sie die in der ZIP-File enthaltene "pspi.exe" in den Plug-in-Ordner von GIMP veschieben. Dort müssen Sie auch die 8BF-Dateien ablegen.

pspi.exe skopiuj i wklej do foldera Plug-in w gimpie .Tam tez umieszczaj w taki sposob pliki 8BF

a moze Ty nie na oknowym systemie tylko na lentexie,latexie-nie znam dokladnie nazwy:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Krakman
29.03.13, 22:57

Kiedyś mówiło się u mnie na wsi

..Było cicho i spokojnie, a tu nagle.... jak p........lnie!...(Piiiiiiip)

Bodzip
29.03.13, 23:07
Robiles tak jak zalecaja??
Hinweis: Um das Plug-in nutzen zu können müssen Sie die in der ZIP-File enthaltene "pspi.exe" in den Plug-in-Ordner von GIMP veschieben. Dort müssen Sie auch die 8BF-Dateien ablegen.

pspi.exe skopiuj i wklej do foldera Plug-in w gimpie .Tam tez umieszczaj w taki sposob pliki 8BF

a moze Ty nie na oknowym systemie tylko na lentexie,latexie-nie znam dokladnie nazwy:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jeśli Heniu ma Linuxa to nie pójdzie. Plik pspi.exe jest plikiem wykonywalnym na Windowsa. Kliknięcie z poziomu programu na odnośnik do pliku 8BF powoduje odpalenie aplikacji pspi.exe. Na Linuchu to nie zadziała.
Istnieje marna szansa w przypadku zainstalowania wine. Ale to trzeba dobrze zintegrować z systemem. -> plik wine.conf; wine.cfg

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------

Znalazłem :D

http://tml.pp.fi/gimp/pspi.html

Mirek54
29.03.13, 23:12
Jeśli Heniu ma Linuxa to nie pójdzie. Plik pspi.exe jest plikiem wykonywalnym na Windowsa. Kliknięcie z poziomu programu na odnośnik do pliku 8BF powoduje odpalenie aplikacji pspi.exe. Na Linuchu to nie zadziała.
Istnieje marna szansa w przypadku zainstalowania wine. Ale to trzeba dobrze zintegrować z systemem. -> plik wine.conf; wine.cfg

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------

Znalazłem :D

http://tml.pp.fi/gimp/pspi.html

Hmmmmmm.To postu o nr 4278 nie czytales w tym watku???:grin::mrgreen:

Bodzip
29.03.13, 23:15
Hmmmmmm.To postu o nr 4278 nie czytales w tym watku???:grin::mrgreen:
Hmmmm :oops: - musiało mi uciec, przegapiłem. Ale samodzielnie znalezione lepiej cieszy :mrgreen:

helmuth
29.03.13, 23:46
Robiles tak jak zalecaja??Nie moglem wypakować pspi.exe ze ściągniętego zipa do folderu plug-in. Ale wypakowałem całego zipa na pulpit. Dogrzebałem się do pspi.exe i przeniosłem go gdzie trzeba. Juz działa :)

Jeśli Heniu ma Linuxa to nie pójdzie.Mam od niedawna Win8 i jeszcze czasem się zacinam :D

Bodzip
29.03.13, 23:57
A gratuluję, Win8 jest dobrym systemem, choć tyle plugastwa na niego wylano.

Saboor
30.03.13, 21:29
A gratuluję, Win8 jest dobrym systemem, choć tyle plugastwa na niego wylano.

+pomógł za gimpologię

helmuth
12.04.13, 15:24
Był czas na dyskusję, czas wziąć się do pracy :)
85630 85631 85632 85633

And.N
12.04.13, 15:29
Podobają się, najbardziej 3.

Bodzip
12.04.13, 19:03
3 i 4
4 bez tego synka :)

helmuth
12.04.13, 21:50
4 bez tego synka :)A ja specjalnie czekałem aż ktoś się tam pojawi :(

Bodzip
12.04.13, 21:57
A ja specjalnie czekałem aż ktoś się tam pojawi :(
Wiesz jakie Twoje lubię - czystą formę, a tu "zbrukałeś" :-P

helmuth
12.04.13, 22:03
... "zbrukałeś" :-PPrzepraszam :oops:

Bodzip
12.04.13, 22:07
Przepraszam :oops:
Nie wiem co odpisać :oops::roll:

helmuth
12.04.13, 22:38
Nie wiem co odpisać :oops::roll:Nie ma sprawy, mogę go zniknąć, tego synka :D

Bodzip
13.04.13, 08:34
Jak Ci się chce, to pokaż drugą wersję - ale wstaw w jednym poście obie aby fajnie było je porównać.

dzarro
13.04.13, 08:37
to ostatnie fajne z ludziem:wink:

helmuth
13.04.13, 11:40
Jak Ci się chce, to pokaż drugą wersję - ale wstaw w jednym poście obie aby fajnie było je porównać.Proszę bardzo :)

85701 85700

Jan_S
13.04.13, 12:29
ad. zdjęcia z #4297

1. na remis
2. Fajne, ale chciałbym to w szerszym kadrze zobaczyć - układ poziomy, albo do kwadratu... w pionie wydaje mi się to trochę stłamszone
3. na remis
4. fajna, i koniecznie z tym synkiem :)

helmuth
13.04.13, 14:50
... chciałbym to w szerszym kadrze zobaczyć ...Niestety nie mam innego kadru. Gdyby było szerzej, wyszłoby niebo z lewej strony a tego nie chciałem.
"na remis" to znaczy jak? :roll:

Bodzip
13.04.13, 16:12
No nie wiem, teraz w kropce jestem. Oba fajne, ale nie chcę się innym podlizywać :-P

(bez synka) :mrgreen:

k@czy
13.04.13, 18:14
To ja wybiore - drugie, ale nie ze wzgledu na brak Leonardo na dachu Titanica, ale ze wzgledu na obrobke - sa biele, ladniejszy kontrast i bardziej dopracowane detale.

Jan_S
13.04.13, 19:50
"na remis" czyli po mojemu - poprawnie neutralne. Miło popatrzeć ale bez szaleństw artystyczno-estetycznych

helmuth
14.04.13, 10:42
"na remis" czyli po mojemu - poprawnie neutralne. Miło popatrzeć ale bez szaleństw artystyczno-estetycznychCzyli- najgorzej nie jest :D

No nie wiem, teraz w kropce jestem. Oba fajne, ale nie chcę się innym podlizywać :-P
(bez synka) :mrgreen:

To ja wybiore - drugie, ale nie ze wzgledu na brak Leonardo na dachu Titanica, ale ze wzgledu na obrobke - sa biele, ladniejszy kontrast i bardziej dopracowane detale.Skoro nie możecie sięzdecydować, to może trochę inny kadr:
85839

Bodzip
14.04.13, 15:18
Podsumowując: świetne masz te "budy" do focenia. Normalnie zazdroszczę.

helmuth
15.04.13, 22:23
... świetne masz te "budy" do focenia.No, jest tego trochę :)
Tak sobie obserwuję budowę nowej " budy". To tu będą decydować o euro (€).
86019 86020 86021
Jak już go skończą, przyjrzę mu się z bliska ;)

apz
15.04.13, 23:23
No, jest tego trochę :)
Tak sobie obserwuję budowę nowej " budy". To tu będą decydować o euro (€).
86019 86020 86021
Jak już go skończą, przyjrzę mu się z bliska ;)

Wolę te poprzednie oszczędne w kolorze... Dobrze mieś swoich ludzi w różnych miejscach świata...

helmuth
18.04.13, 14:47
Z cyklu dziwne budynki:

86150 86149

CzaRmaX
18.04.13, 16:09
Z cyklu dziwne budynki:

Teraz mi przypomniałeś pewien budynek niedaleko Łodzi. Jak byłem przedstawicielem to zjeździłem woj. łódzkie i ościenne w szerz i wzdłuż i sporo fajnych miejsc widziałem tylko szkoda, że wtedy ze sobą aparatu nie woziłem to nie wstawiałbym teraz jedynie nocnych fotek lecz całkiem może nawet fajne fotki by się zdarzyły :D
Ale wracając do tematu jak się jedzie z Łodzi do Piotrkowa to po drodze jest miejscowość Srock gdzie facet przy domu wybudował sobie wierzę taką trochę podobną do karmnika dla ptaków :)

Skoro poruszyłeś temat dziwnych domów to pozwolę sobie u Cibie wrzucić fotkę tego domu znalezioną w internecie :)
86151

helmuth
18.04.13, 16:40
... facet przy domu wybudował sobie wierz(!)ę taką trochę podobną do karmnika dla ptaków :)Pewnie zamyka tam córkę, żeby się z chłopakami nie zadawała

CzaRmaX
18.04.13, 17:07
Zawsze mam problem z wierzą jak w nią nie wieżę ;)

Dawno temu w łódzkich wiadomościach był wywiad z tym facetem od tego domu i wybudował sobie ją po prostu dla tego bo miał takie widzi mi się :)

Jan_S
18.04.13, 21:00
helmuth - gdy będziesz w Gustavsburgu zaglądnij do dzielnicy przemysłowej bo tam Mahometanie sobie meczet postawili, to tak a pro pos dziwnych budynków.

helmuth
18.04.13, 22:13
helmuth - gdy będziesz w Gustavsburgu zaglądnij do dzielnicy przemysłowej bo tam Mahometanie sobie meczet postawili, to tak a pro pos dziwnych budynków.Nie muszę jechać do Gustavsburga, tu też są a przynajmniej jeden widziałem.
W mojej ocenie, meczety w Niemczech nie są dziwnymi budynkami. Owszem, mogą dziwić, bo są nie na swoim miejscu. Czy widziałeś tygrysa, dziko żyjącego w Afryce?.
Sobieski, w 1683 pod Wiedniem, obronił Europę przed zalewem Turków (i islamu). Dzisiaj Europa sama zaprasza islam. Musi więc się godzić na meczety ;)
Ten budynek jest dziwny, bo ma raczej niewiele wspólnego z powszechnym wyobrażeniem o wyglądzie budynku pełniącego funkcję użytkowe :)
86206

Jan_S
18.04.13, 22:39
tam jest to o tyle dziwne że jest wybudowane w centrum dzielnicy przemysłowej. Między warsztatem, fabryką i sortownią śmieci :/

helmuth
18.04.13, 22:41
Między warsztatem, fabryką i sortownią śmieci :/Gdybym był rasistą, powiedziałbym- we właściwym miejscu :-P

Bodzip
18.04.13, 22:43
W moim terenie to takich zabawek nie budują. Owszem, znajdzie się taki co chce pokazać że ma kasę i buduje pseudo-zameczek, ale tak ciekawych i pokręconych... eeech :mrgreen:

helmuth
18.04.13, 23:03
W moim terenie to takich zabawek nie budują.Wcale się nie dziwię :)
Podejrzewam, że niewielu byłoby stać na realizację projektu Hundertwassera (http://pl.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser). Dopiero niedawno, dowiedziałem się, co znaczy (kto to był) "Hundertwasser".
Jakiś czas temu, natknąłem się tu niedaleko (Bad Soden) na budynek, mający w nazwie "Hundertwasser". Już wtedy zwróciłem uwagę na niecodzienność formy. Szkoda, że nie miałem przy sobie aparatu :|

Bodzip
18.04.13, 23:07
w sumie z twojego linku Hundertwasserhaus jest najskromniejszy :)

apz
18.04.13, 23:12
Z cyklu dziwne budynki:

86150 86149

Ma facet wyobraźnię i dziwne, że znajduje na nią klientów...

helmuth
22.04.13, 22:46
Ażur z zewnątrz i od środka:
86594 86595

Bodzip
22.04.13, 22:48
Pierwsze, prawie doskonałe. Gdyby to słońce dało się przesunąć w kierunku centrum (głowy, korpusu). Ale świetne jest.

And.N
22.04.13, 23:09
Podobają się te dwa ostatnie, drugie fajna abstrakcja wyszła.
Z czepialstwa to w pierwszym dość widoczne przejścia tonalne rozchodzące się na tle od słońca i biały skrawek przy prawym boku

helmuth
22.04.13, 23:28
... w pierwszym dość widoczne przejścia tonalne rozchodzące się na tle od słońca i biały skrawek przy prawym bokuPatrzę na to w przeglądarce Windowsa i nic nie widzę. Pewnie to sprawka forum :roll:

And.N
22.04.13, 23:45
Nie widzisz tej krawędzi czy przejść tonalnych. Krawędź widoczna po drugim kliknięciu na zdjęcie (w Firefox), a i przejścia tonalne (nad słońcem) dość wyraźne, obojętnie w czym oglądać.

helmuth
22.04.13, 23:51
Nie widzisz tej krawędzi czy przejść tonalnych.Dobra, to jest i to widziałem kiedy wstawiałem to zdjęcie do wątku. Pasków przy krawędziach, w przeglądarce Windowsa, nie ma!

CzaRmaX
22.04.13, 23:55
Ażur z zewnątrz i od środka:

Ile Ci kasy wisiał, że go tak wydziergałeś? ;)

k@czy
23.04.13, 00:16
Tu zobaczysz:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=86594&d=1366663543

Drugie do galerii, panie :)
A z ciekawosci jakbys mogl pokazac drugie w kolorze?

helmuth
23.04.13, 00:27
Tu zobaczysz:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=86594&d=1366663543Ale ja tego u siebie nie mam!:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/04/2jack79-2.jpg
źródło (http://i37.tinypic.com/2jack79.jpg)

k@czy
23.04.13, 00:34
Inna skorka albo przegladarka moze:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/04/helmuth_zpsf1c4c00d-2.jpg
źródło (http://i89.photobucket.com/albums/k233/kaczy997/helmuth_zpsf1c4c00d.jpg)

helmuth
23.04.13, 00:47
Drugie do galerii, panie :)Już tam jest ;)

A z ciekawosci jakbys mogl pokazac drugie w kolorze?
Cały kadr:
86606

Inna skorka albo przegladarka moze:
To samo mówi andtor2 :???:
OK, jak będę wstawiał do Galerii- poprawię :-P

Ile Ci kasy wisiał, że go tak wydziergałeś? ;)Kasy nie wisiał ale zasłaniał mi słońce ;)

gulasz
23.04.13, 01:29
super ale tak jak pisałam w pewnym miejscu
kolor mi bardziej odpowiada :)

fajne to coś :D

k@czy
23.04.13, 07:34
No tak naprawde, to obie wersje mi sie podobaja, ale nie bede dzielil oceny na pol... ;)

dzarro
23.04.13, 08:48
Drugie dużo lepsze. Pierwsze jest tylko reprodukcją - do tego sporo brudów widać w tle po prawej, akurat w takiej stylistyce to jest wada.

BIKER
23.04.13, 11:03
No to teraz juz wiem co mi się tak podobało w galerii.:grin:

helmuth
7.05.13, 16:59
Dawno mnie tu nie było ;)
Dwa fragmenty architektury
87845 87846
i odbicie
87847

And.N
7.05.13, 17:06
"Z" (drugie z architektury) się podoba. Odbicie fajne ale dwa małe mankamenty są.

helmuth
7.05.13, 17:10
"Z" (drugie z architektury) się podoba.Nie Z tylko 7 :)

Odbicie fajne ale dwa małe mankamenty są.Jakie?

lisiajamka1
7.05.13, 17:13
Drugie i tylko drugie:)

And.N
7.05.13, 17:32
Jakie?
Oj tam, myślę, że wiesz. To białe przy dolnej krawędzi i biały cienki pasek przy prawym boku.

helmuth
7.05.13, 18:14
To białe przy dolnej krawędzi i biały cienki pasek przy prawym boku.Wcześniej nie zauważyłem :oops:
Wklejam poprawione
87856

And.N
7.05.13, 18:38
Wklejam poprawione
O, teraz mnie nic nie rozprasza, wiem trochę maruda jestem:)

Bodzip
7.05.13, 18:38
7-ka doskonała. Prezes wysiada :mrgreen:

helmuth
7.05.13, 20:26
7-ka doskonała.Ciekawe, czy sprawdzi się w galerii :roll:

Saboor
8.05.13, 16:17
Ciekawe, czy sprawdzi się w galerii :roll:
Sprawdzi. 7-days jest fajne.

helmuth
13.05.13, 20:32
Wybrałem się koło lotniska ale pogoda byłe, delikatnie mówiąc kiepska
88454
Mimo to coś musiałem pstryknąć, skoro już tam byłem :D
88455

romek1967
13.05.13, 20:38
No troszku lunęło. Miło że musiałeś ;) wyszło.

And.N
13.05.13, 20:38
Zdjęcia dobre ale co Ty masz z tymi paskami...czyżby wina Gimpa? W pierwszym z prawej w drugim na dole biała krawędź...
Heh, ostatni raz już zwracam uwagę bo jeszcze mi się dostanie:grin: po paluchach za to samo klepanie.

helmuth
13.05.13, 21:01
... co Ty masz z tymi paskami...czyżby wina Gimpa?
Chyba tak, ja W Gimpie nie widzę tych pasków:
88457

... ostatni raz już zwracam uwagę bo jeszcze mi się dostanie ...Wiesz co spotykało tych, co przynosili złe wieści? :evil::-P

Bodzip
13.05.13, 21:11
Chmura deszczowa jest super.
Ja tam pasków nie widzę :roll:

helmuth
13.05.13, 21:15
Ja tam pasków nie widzę :roll:Bo teraz, już pasków nie ma ;)

And.N
13.05.13, 21:16
Chyba tak, ja W Gimpie nie widzę tych pasków:
Niestety taki urok Gimpa widać. Łatwo można wyjechać poza obręb (wystarczy bardzo minimalnie 1 czy 2 piksele) zdjęcia przy kadrowaniu i fakt tego w programie nie widać.
Dopiero przy znacznym powiększeniu jest zauważalne, że to zaznaczenie przerywaną kreską wychodzi poza obręb fotografii. Przy kadrowaniu zaznaczenie powinno się "przykleić" do brzegu zdjęcia, a nie wychodzić poza jego krawędzie. Tamte powyższe poprawiłeś bo już nie mają tego feleru.
Postaram się już dobre wieści przynosić:)
Edit.
Chyba jednak nie tak łatwo wyjechac poza krawędzie (spróbowałem) więc nie wiem kiedy Ci się to robi...

helmuth
13.05.13, 21:22
Przy kadrowaniu zaznaczenie powinno się "przykleić" do brzegu zdjęcia, a nie wychodzić poza jego krawędzie.Zawsze unikałem wszelkiego przyciągania do prowadnic. Jest opcja przyciągania do krawędzi?

Postaram się już dobre wieści przynosić:)I tego się trzymaj :D

romek1967
13.05.13, 21:28
Przy kadrowaniu obracanej fotki spoko się wyjeżdża za krawędź. Zawsze się muszę pilnować. Obracałeś Helmuth?

Bodzip
13.05.13, 21:36
Niestety taki urok Gimpa widać. Łatwo można wyjechać poza obręb (wystarczy bardzo minimalnie 1 czy 2 piksele) zdjęcia przy kadrowaniu i fakt tego w programie nie widać.
Dopiero przy znacznym powiększeniu jest zauważalne, że to zaznaczenie przerywaną kreską wychodzi poza obręb fotografii. Przy kadrowaniu zaznaczenie powinno się "przykleić" do brzegu zdjęcia, a nie wychodzić poza jego krawędzie. Tamte powyższe poprawiłeś bo już nie mają tego feleru.
Postaram się już dobre wieści przynosić:)
Edit.
Chyba jednak nie tak łatwo wyjechac poza krawędzie (spróbowałem) więc nie wiem kiedy Ci się to robi...
Masz rację - da się. Przy cerkiewce z Bodaków też nie zauważyłem, i musiałem podmieniać zdjęcie.
Jest na to rada: Obraz -> dokładnie przytnij

helmuth
13.05.13, 21:41
Obracałeś Helmuth?Nie pamiętam czy obie ale jedną na pewno.
Zauważ jednak, że paski były równo szerokie na całej długości. Przy niedokładnym kadrowaniu po obrocie te paski nie mają równej szerokości.
To chyba nie to.

---------- Post dodany o 21:41 ---------- Poprzedni post był o 21:39 ----------

Jest na to rada: Obraz -> dokładnie przytnijO! tego nie używałem jeszcze :shock:

Bodzip
13.05.13, 21:45
O! tego nie używałem jeszcze :shock:
Błąd, mea culpa.
Obraz -> Automatycznie przytnij obraz
...
eeech

romek1967
13.05.13, 21:46
Nie pamiętam czy obie ale jedną na pewno.
Zauważ jednak, że paski były równo szerokie na całej długości. Przy niedokładnym kadrowaniu po obrocie te paski nie mają równej szerokości.
To chyba nie to.
Ja nie widziałem tych pasków więc szczelam

O! tego nie używałem jeszcze :shock:
ja też nie :oops:

PaniNikt
13.05.13, 22:03
Paski, nie paski, strugi wody z nieba za to imponujące!

helmuth
13.05.13, 22:03
Błąd, mea culpa.
Obraz -> Automatycznie przytnij obraz ...No to w końcu jak?
88477

Bodzip
13.05.13, 22:05
Działa automatyczne przycięcie, oraz Dopasuj płótno do warstwy.
Dokładnie przytnij usuwa farfocla wielkości 1 do 2 pikseli

helmuth
13.05.13, 22:07
Muszę sam się z tym zmierzyć :-P

gulasz
14.05.13, 00:45
Wybrałem się koło lotniska ale pogoda byłe, delikatnie mówiąc kiepska
eee tam przesadzasz ;)
delikatny deszczyk ;)

a samoloty od zada strony - fajne - woda z nieba też ;)

dobrze że napisałeś że podmieniłeś foty bo już się bałam że okullista konieczny ;D

Saboor
22.05.13, 16:38
Muszę sam się z tym zmierzyć :-P
Paluchy se przyciąłeś w Gimpie?? Gdzie foty?? Gdzieee???

helmuth
22.05.13, 19:42
Gdzie foty?? Gdzieee???Nie ma!
89178

Muszę przejrzeć kartę, może coś znajdę co się nada :roll:

helmuth
24.05.13, 10:53
Jak to przyjemnie, kiedy jest ciepło, sucho i można poleżeć w trawie :)
89278 89276 89277

Mirek54
24.05.13, 11:31
89278 89276 89277

Respekt-druga i trzecia.

Ps:Jeszcze lubie jak jest gęsto pod reka w tej trawie

Saboor
24.05.13, 13:22
O widzisz! Teraz to pięknie wygląda, aż się mordka cieszy.
Za tę robotę i chłonność umysłu (+) w pamięci.

helmuth
24.05.13, 13:29
O widzisz! Teraz to pięknie wygląda ...Skoro spec od PS, pokazuje mi jak to można zrobić w Gimpie :mrgreen:
Za (...) chłonność umysłu (+) w pamięci.Za podpowiedzi na Skype, też w pamięci :)

Saboor
24.05.13, 17:28
Za podpowiedzi na Skype
Do usług Heniu, Wiesz jak to działa: dzwonisz i bierzemy się do roboty.... czasem co wyjdzie,
czasem kto ucieknie, jak zerknie w monitor.:mrgreen:
Ogólnie; pozytyw.

helmuth
24.05.13, 18:32
Respekt-druga i trzecia.Jak już Ty chwalisz, to pewnie wyszło. :)
Dzięki.

... czasem kto ucieknie, jak zerknie w monitor.:mrgreen:
No to próba ze zjadliwą czerwienią.
Ciekawe- ucieknie (kto zerknie) sprzed monitora? :roll:

89292

witia
24.05.13, 18:37
89278 89276 89277

Świetne kadry.
Pozdrawiam.
PS
A tą czerwienią to uciekłeś Ty :)

Be_Beata
24.05.13, 18:43
O! Widzę że i ty Helmuth zaczynałeś od krokusów...:) Przejrzałam na szybko twój wątek i stwierdzam że jest to kopalnia wiedzy! Dodaję do ulubionych:)

Saboor
24.05.13, 19:10
No i poradziłeś sobie z tą czerwienią, może tylko ociupinę chłodniej.

P.S.
Jeszcze system nie puszcza :evil:

Mirek54
24.05.13, 19:53
Jak już Ty chwalisz, to pewnie wyszło. :)
Dzięki.

89292

Zolty zdejmij troche,bedzie lepiej

And.N
24.05.13, 20:02
Z stokrotek podoba się drugie, a w "czerwonym" rozjaśniłbym zdjęcie i usunął szum.

helmuth
24.05.13, 23:55
O! Widzę że i ty Helmuth zaczynałeś od krokusów...:)Wcale nie zaczynałem z wysokiego "C".
I jeszcze wiele mi brakuje :D

Zolty zdejmij troche,bedzie lepiejCzyli zdjąć czerwonego i zielonego?

... w "czerwonym" rozjaśniłbym zdjęcie i usunął szum.Przyznam, że skupiłem się bardziej na walce z czerwonym i na szumy nie zwróciłem uwagi :oops:
Ale nie są aż takie, żeby przeszkadzały :roll:
Walki z czerwonym ciąg dalszy, tym razem pigwa :)

89310

Mirek54
25.05.13, 07:34
Czyli zdjąć czerwonego i zielonego?

Jaki juz to dodac.Zalezy jaka metoda .Czy s... czy a...Usuwajac zolty metoda dodawania kolorow podstawowych pozostalych zmierzasz do glebokiej czerni,czasem mozna przedobrzyc(za bardzo ciemne,nasycone,pstrokate...)Lepiej ujac donimujacy kolor,bedzie(delikatniejsze,spokojne,bardziej pastelowe...)
Metoda dodawania lub odejmowania i jej stosowanie zalezy od autora.Widz go pozniej ocenia.

Mamy zolty ,purpurowy i niebieskozielony(pawi)w jednym zestawie i w drugim mamy --A to juz pogogluj sobie,ja juz nie pamietam:-P:wink::mrgreen:

And.N
25.05.13, 11:11
Ale nie są aż takie, żeby przeszkadzały :roll:
Zgadza się. Tak jak teraz nie przeszkadza. Pisałem po rozjaśnieniu (jak dla mnie trochę za ciemne zdjęcie) nalezałoby usunąć szum.

gulasz
25.05.13, 11:20
Przejrzałam na szybko twój wątek

da się na szybko ponad 400 stron obskoczyć ?? :roll:
:mrgreen:

kwiatki w kolejce się ustawiły - tego się tu nie spodziewałam ale to dobrze :mrgreen:
stokrotka ostatnia z trzech
no i ta ostatnia pigwa jak dla mnie też spoko ;)

Be_Beata
25.05.13, 11:41
hehehehe... na szybko tzn... szybko nie wczytując się konkretnie we wszystkie wypowiedzi... zajęło mi to w sumie kilka godzin z przerwą na obiad i kawę:) Sądzę że można się wiele nauczyć przeglądając ten wątek... :)

---------- Post dodany o 11:41 ---------- Poprzedni post był o 11:34 ----------

Helmuth , przypomnę ci bo może nie pamiętasz... 1. zdjęcie w tym wątku to właśnie krokusy i to z pszczołą albo osą... coś mi się wydaje że do złudzenia przypomina to moje z bączkiem... :)

https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=6508&pos=0

helmuth
25.05.13, 20:11
Mamy zolty ,purpurowy i niebieskozielony(pawi)w jednym zestawie ...Nie bardzo wiem o jakim zestawie mówisz bo w Gimpie, mam do dyspozycji RGB.

... stokrotka ostatnia z trzech
no i ta ostatnia pigwa jak dla mnie też spoko ;)Miło, że się podoba :)

1. zdjęcie w tym wątku to właśnie krokusy i to z pszczołą albo osą... coś mi się wydaje że do złudzenia przypomina to moje z bączkiem... :)Ciekawe, kto od kogo ściągnął :-P
Tak poważnie, to wielu z nas podobnie zaczyna i podobnie jest na początku traktowany. Tylko od nas zależy, czy uwagi weźmiemy sobie do serca, czy się na nie (i ich autorów) obrazimy. Jeżeli z pokorą przyjmiemy uwagi o naszych zdjęciach, jest szansa, że jakaś życzliwa dusza nam pomoże. Na tym forum są ludzie, którzy chcą pomóc. Mnie dużo pomogli :)

Saboor
25.05.13, 20:23
Nie bardzo wiem o jakim zestawie mówisz bo w Gimpie, mam do dyspozycji RGB.
I dobrze, znajdź kolor selektywny, tam czerwony i suwaczkiem zmniejsz żółty.

Mirek54
25.05.13, 20:26
Nie bardzo wiem o jakim zestawie mówisz bo w Gimpie, mam do dyspozycji RGB.

Ach ja o kole barw pisze i barwach dopelniajacych,o metodzie dodawania barw i odejmowania.Jedna to addytywna a druga to subtraktywna.W jednej pomieszanie daje kolor bialy w drugiej czarny..W jednej mamy barwy zolty,purpurowy i pawi w drugiej czerwony, niebieski,zielony.89359Kurde no o takim kole ja pisalem.Ale juz koniec mondrowania sie

helmuth
25.05.13, 21:08
Ach ja o kole barw pisze i barwach dopelniajacych,o metodzie dodawania barw i odejmowania.Jasne ale ja pytam jak zdjąć żółty, mając do dyspozycji RGB.
Próbowałem tu ruszać:
89370
ale efekty były paskudne :-P

Mirek54
25.05.13, 21:17
Jasne ale ja pytam jak zdjąć żółty, mając do dyspozycji RGB.
Próbowałem tu ruszać:
89370
ale efekty były paskudne :-P
Przecie masz do dyspozycji M-purpura i C-pawi.
Dodajac M i C zmniejszasz Y-zolty.Lub po prostu zmniejszasz tylko sam zolty.Dodajac barwy dopelniajace czyli M i C nasycasz,podnosisz glebie czerni.W druga strone uzyskujac ten sam efekt(zmniejszasz zolty)czern podaza w strone szarosci.Nie bedzie tak gleboka,cienie sie rozjasnia,kolor bedzie bardziej pastelowy.

Popatrz na to kolo i na swoj uklad,ktory pokazales(odbilem je zeby bylo ze patrzymy z jednej strony a nie z naprzeciwka na nie. 89373

helmuth
25.05.13, 23:25
Dodajac M i C zmniejszasz Y-zolty.Lub po prostu zmniejszasz tylko sam zolty.Wyślę Ci flachę Penny Packera, jeśli pokażesz mi jak to zrobić w Gimpie ;)

Mirek54
26.05.13, 08:36
Sam wiesz,ze gimpa nie mam,mialem go kilka lat temu przez 15 minut i polecial w kosmos.Pokombinuj moze tylko z samym czerwonym-wytnij reszte.Maska,warstwa... te sprawy.

Bodzip
26.05.13, 10:38
Wyślę Ci flachę Penny Packera, jeśli pokażesz mi jak to zrobić w Gimpie ;)
Flaszki nie chcę :mrgreen: , ale może tak:

Trzy metody

1. Kolor -> balans kolorów: 89416

2. Kolor -> Barwa i nasycenie -> zaznaczasz odpowiedni kolor: 89417

3. Kolor -> Poziomy -> wybierasz wartość kanału - sru suwakami 89418

Saboor
26.05.13, 14:20
Flaszki nie chcę :mrgreen: , ale może tak:

Trzy metody
1. Kolor -> balans kolorów:
2. Kolor -> Barwa i nasycenie -> zaznaczasz odpowiedni kolor:
3. Kolor -> Poziomy -> wybierasz wartość kanału - sru suwakami

To przerobiliśmy z Niutkiem, szukalimśmy 4. tak jak w szopie:

89422

helmuth
28.05.13, 22:39
To przerobiliśmy z Niutkiem, szukalimśmy 4. tak jak w szopie:

89422Nie oszukuj!
Szukaliśmy piątej. Przerobiliśmy cztery- zapomniałeś o krzywych? ;)

Saboor
28.05.13, 23:28
Nie oszukuj!
Szukaliśmy piątej. Przerobiliśmy cztery- zapomniałeś o krzywych? ;)
O Puck! Paktycznie, kajam się.

Krakman
29.05.13, 00:33
Nudzi mi się i nie chce mi się spać........:roll:

gulasz
29.05.13, 00:43
a mi się nie nudzi ale spać już się trochę chce.....
a jeszcze spakować się trzeba - ale to z rana ;)
a w ogóle co spamujesz u helmutha w wątku :D

Krakman
29.05.13, 00:45
Jedziesz do mamusi...:grin:
Helmuth się nie obrazi.. On nas lubi.

Lolita
29.05.13, 09:45
Jedziesz do mamusi...:grin:
Helmuth się nie obrazi.. On nas lubi.Ale i tak Cię wyprostuje :-P:mrgreen: P.S. Heniu, ciekawe te próby z kwiatkami. Trochę poczytałam, bo też, no tegez... RGB ;)

gulasz
29.05.13, 19:03
P.S. Heniu, ciekawe te próby z kwiatkami. Trochę poczytałam, bo też, no tegez... RGB ;)

się podpinam pod to co wyżej zwłaszcza to RGB ;)

Krakmanie tak do mamusi :D

helmuth
29.05.13, 19:59
Helmuth się nie obrazi.. On nas lubi.U mnie w wątku można pogrzebać w zdjęciach, pogadać o nich a także się ponudzić. W towarzystwie nawet ponudzić się przyjemniej :D

Trochę poczytałam, bo też, no tegez... RGB ;)

się podpinam pod to co wyżej zwłaszcza to RGB ;) No bo zrobić zdjęcie kwiatkowi, już prawie umiem ale go potem ładnie pokazać na zdjęciu już gorzej :-P

helmuth
2.07.13, 12:25
Dawno mnie tu nie było :D
1. nie chciało mi się robić zdjęć
2. chciało mi się ale nie było ciekawego tematu lub pogody
Teraz są ciekawe tematy ale nie mam aparatu :(
A co tam, spróbuję :-P
92285 92286 92287 92288 92289

ahutta
2.07.13, 12:42

No, jak Ty takie fotki bez aparatu robisz, to kurcze nieźle ;)

W kontekście naszych dywagacji i prostowaniu, perspektywie to trójka wygląda jakby w prawo leciała ;)

Fajne dwójka mi się podoba :) Nie wpadłbym na to żeby tak to obrócić.

PS.
Wiem, wiem, złośliwy jestem, czepiam się i w ogóle ;)

helmuth
2.07.13, 13:04
No, jak Ty takie fotki bez aparatu robisz, to kurcze nieźle ;)Bo mam dobrego smartfona :-P

W kontekście naszych dywagacji i prostowaniu, perspektywie to trójka wygląda jakby w prawo leciała ;)Ale jest prosto ;)
Czepiasz się i w ogóle :mrgreen:

Bodzip
2.07.13, 13:08
...
W kontekście naszych dywagacji i prostowaniu, perspektywie to trójka wygląda jakby w prawo leciała ;)

...

PS.
Wiem, wiem, złośliwy jestem, czepiam się i w ogóle ;)
To samo chciałem napisać, ale pewnie mielibyśmy pyski obite :mrgreen:
Wiem, wiem - kawał Wieprza ze mnie. Poczekaj, Saboorek robi tutka z moim ryjem w roli głównej, będzie śmiechu co niemiara :D
===
Co do zdjęć - fantastyczne. Odbicie ze słupa super złapałeś.

ahutta
2.07.13, 13:14
Bo mam dobrego smartfona :-P

Ach ta dzisiejsza technika :D

To samo chciałem napisać, ale pewnie mielibyśmy pyski obite :mrgreen:

Spoko, biorę to na siebie. Tym razem :mrgreen:

helmuth
2.07.13, 13:19
... trójka wygląda jakby w prawo leciała ;)

To samo chciałem napisać ...Nie wiem skąd takie wrażenie. Może dlatego, ze prawa strona jest ciemniejsza? :roll:

... pewnie mielibyśmy pyski obite :mrgreen:Przez internet nie obijam :mrgreen:

helmuth
10.07.13, 22:45
A jeszcze se wkleję, a co!
92909 92910 92911

Bodzip
10.07.13, 22:47
Fajna przestrzelona Milka :mrgreen:

helmuth
10.07.13, 22:52
Szkoda, że nie widać jakie ma szalone oczy! :D
Nie wiem co to jest to co ma na boku?
Może hełm, tylko się zsunął? :roll:

Bodzip
10.07.13, 23:08
Albo tarcza Gotów :wink:

gulasz
11.07.13, 00:33
mućka przecudnej urody :) :) :)

Saboor
11.07.13, 09:36
Albo tarcza Gotów :wink:
Za duża.

apz
11.07.13, 09:41

Świetlisty miecz w porządku, na czasie... Poziome schodki też fajne. Bez aparatu? daj patent na taką matrycę z wyposażeniem.

Mirek54
11.07.13, 09:50
Świetlisty miecz w porządku, na czasie... Poziome schodki też fajne. Bez aparatu? daj patent na taką matrycę z wyposażeniem.

Pewnie jakis samsung z nowymi dzwonkami i mozliwoscia gadania

helmuth
11.07.13, 10:21
... daj patent na taką matrycę z wyposażeniem.
Wystarczy zajrzeć w EXIF :)

Pewnie jakis samsung z nowymi dzwonkami i mozliwoscia gadaniaTeraz te urządzenia takie sprytne.
Tylko patrzeć, jak niedługo będą umiały guziki przyszywać :D

apz
11.07.13, 11:16
Wystarczy zajrzeć w EXIF :)

To To nawet exfy popełnia?

Teraz te urządzenia takie sprytne.
Tylko patrzeć, jak niedługo będą umiały guziki przyszywać :D

Ta najtańsze, czytałem gdzieś, są podobno w Bangladeszu.

helmuth
11.07.13, 11:41
To To nawet exfy popełnia?Przykład:
92922

Ta najtańsze, czytałem gdzieś, są podobno w Bangladeszu.Niewysoka nacja, dzieci malutkie, to może wciskają je do telefonów? :roll::-P

helmuth
21.07.13, 17:17
Dla ochłody, coś znad wody :D
93367 93368 93369
Chętnie sam bym popływał na czymś takim :)

Bodzip
21.07.13, 18:32
Fajnie złapane. Jak każdy chłop też lubię takie zabawki :D

gulasz
21.07.13, 22:42
ja nie chłop a tez bym pośmigała na czymś takim :)

helmuth
22.07.13, 22:11
Jeszcze coś dla dużych facetów :)
93501

Mirek54
22.07.13, 22:39
93501

Kurde,lubie takie zabawki,sliczne som93503Cale szczescie,ze nie moga plywac na wodzie obok mojego ogrodu.:wink:

helmuth
23.07.13, 23:17
Cale szczescie,ze nie moga plywac na wodzie obok mojego ogrodu.:wink:Czemu całe szczęście, skoro je lubisz?
Za głośne?
W końcu coś dla twardzieli, co sami robią za motorek :)
93579 93577 93578 93580

Mirek54
23.07.13, 23:43
Czemu całe szczęście, skoro je lubisz?
Za głośne?

Bo bardziej lubie zimne piwo w cieniu i w ciszy wypic.

Krakman
23.07.13, 23:52
Fajnie złapane. Jak każdy chłop też lubię takie zabawki :D
A ja nie! Do niektórych miejsc nad jeziorem Rożnowskim nie jeżdżę już przez takich grzmiących pseudomotorowodniaków...
na szczęście nad zaporą jest strefa ciszy i tylko czasem debilny ratownik z WOPR-u przemknie obwożąc panienki...

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post był o 23:49 ----------

raczej dla facetów z kasą..

---------- Post dodany o 23:52 ---------- Poprzedni post był o 23:50 ----------

A zdjęcia dynamiczne, fajne.....:grin:No kajaki
Sam kiedyś pływałem po Dunajcu na spływach.. Do czasu jak woda zaczęła być dla mnie za mokra i zimna...:grin: nooo. Kajaki jakby "normalniejsze" były...

helmuth
3.08.13, 10:47
Dawno nie było architektury więc teraz trzy wersje jednego "strzału":
94289 94290 94291

CzaRmaX
3.08.13, 10:52
Motyw nawet ciekawy i chyba najfajniej wyszedł w trzeciej wersji :)

Bodzip
3.08.13, 12:05
94289 94290 94291
Chciałem napisać, że krzywo, ale byś mnie sprał na kwaśne jabłko :mrgreen:
Trzecia jest doskonała

ahutta
3.08.13, 12:09
94289 94290 94291

Też mi się trzecia najbardziej podoba. Zawsze się zastanawiam, gdzie Ty takie motywy wyszukujesz :)

romek1967
3.08.13, 12:25
Mnie się czwarta podoba(łaby), czyli trzecia kororowo.

helmuth
3.08.13, 12:44
Chciałem napisać, że krzywo, ale byś mnie sprał na kwaśne jabłko :mrgreen:Bez obaw :)
Jest krzywo, to co się odbija w szybach, w lewej części kadru (po lewej stronie ukośnej linii, wychodzącej z prawego dolnego rogu). Ale szyb prostował ani gładził nie będę :)

Zawsze się zastanawiam, gdzie Ty takie motywy wyszukujesz :)Tym razem, to w Szczecinie.

Mnie się czwarta podoba(łaby), czyli trzecia kororowo.Jakoś mnie to czyste, niebieskie niebo nie przekonuje. Może, gdyby były ładne, białe chmurki, to ich odbicie ładnie by się prezentowało :roll:

gulasz
3.08.13, 12:51
w miniaturkach chyba 1 mi się najbardziej podobało ale w pełniejszym kadrze już zdecydowanie 3 :)
i IMO też BW wydaje mi sie ładniejsze :)

alnico
3.08.13, 15:46
Dla mnie też trzecia wersja jest super :)

witia
3.08.13, 15:57
Motyw fajny.
Trójeczka - mbsz - świetna.
Pozdrawiam.

edorka
4.08.13, 11:09
trójeczka wygrywa :)

helmuth
4.08.13, 13:28
No to do galerii :)

helmuth
5.08.13, 10:51
Ale z Was lenie!
Nie chce się zajrzeć do galerii, co? :-P
Dobra, mniejsza z tym :).
Następne, to próba zestawienia kolorów i kształtów
94370 94371

CzaRmaX
5.08.13, 10:57
7A jest fajne a to drugie jakieś pokrzywione wyszło - znaczy niby nie krzywe a krzywe. Nie czepiałbym się ale 7A fajniejsze a po drugie z Ciebie jest taki pedant budynkowy, więc się czepię a co tam ;) :D

helmuth
5.08.13, 11:09
... to drugie jakieś pokrzywione wyszło - znaczy niby nie krzywe a krzywe. Przypuszczam, że chodzi oto, że linie poziome "opadają" po obu stronach filara?
Ściany po obu stronach filara nie są w tej samej płaszczyźnie. Wiele filarów i ścian, tworzy łuk. Zdjęcie robione nieco z dołu, stąd to opadanie. Nie prostowałem tego, bo podobają mi się takie "smutne" okna :)

ahutta
5.08.13, 11:11
Ale z Was lenie!

A to mamy Cię chwalić i tu i tam? :shock: Ale wymagania :mrgreen:

helmuth
5.08.13, 11:14
A to mamy Cię chwalić i tu i tam? :shock:A co! :D
Jak chwalić, to wszędzie gdzie się da. Jak ganić, to najlepiej nigdzie :mrgreen:

CzaRmaX
5.08.13, 11:17
Drugie zdjęcie jest o tyle fajne, że przypomina buźkę - taki muralowy emotionek:)

Jan_S
5.08.13, 11:52
to ostatnie to może jednak lepsze by było poprostowane... ale żeby pochwalić, to napiszę że kadr dobrze uchwycony :)

helmuth
5.08.13, 12:14
Witaj, dawno Cię tu nie było :)

Jan_S
5.08.13, 13:43
no jakoś tak wyszło że ostatnio rzadko na OC piszę, choć staram się śledzić :)

Hrr
6.08.13, 11:13
Ostatnia wrzutka fajna, takie zdjęcia lubię w Twoim topicu oglądać. W tym ostatnim kolory jakoś mi się nie zgadzają. Żółty jakiś mało żółty a biały coś niebieski(?).

helmuth
7.08.13, 10:16
Ostatnia wrzutka fajna, takie zdjęcia lubię w Twoim topicu oglądać.Dzięki, miło się czyta :)
Następne z tego wypadu:
94486 94487

Saboor
7.08.13, 12:55
Dzięki, miło się czyta :)
Następne z tego wypadu:
Rany helmuth!

CzaRmaX
7.08.13, 12:59
Rany helmuth!

Ranny? Siostro bandaże :)

Bodzip
7.08.13, 13:00
Dzięki, miło się czyta :)
Następne z tego wypadu:
94486 94487
Ty to masz oko pierunie :D
Daj pierwsze do galerii. Każdy szczegół dopasowany, nawet dolne okienko wywietrznika czy co to tam jest.

Saboor
7.08.13, 13:04
Ale z Was lenie!
Dobra, mniejsza z tym :).
Następne, to próba zestawienia kolorów i kształtów
Kurczę helmuth!

CzaRmaX
7.08.13, 13:05
Daj pierwsze do galerii.

Ale z Was lenie!

Bodzip nic nie wiadomo bo może ma uraz do galerii po ostatnim razie ;) :)

helmuth
7.08.13, 16:14
Rany helmuth!

Kurczę helmuth!Co się stało? :shock:

Daj pierwsze do galerii.Później, może :roll:
Najpierw czapla :)

Saboor
7.08.13, 17:04
O rzesz helmuth!

Bodzip
7.08.13, 19:22
Później, może :roll:
Najpierw czapla :)
popatrz, czy nie podobna :mrgreen:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4000&pos=8

helmuth
7.08.13, 21:09
Ten sam moment. Twoje lepsze technicznie, lepsza perspektywa ale na moim jest coś co dostrzegłem dopiero na ekranie monitora.
To rybki, które wyskoczyły z wody by uniknąć ataku czapli :)

Bodzip
7.08.13, 21:38
Ten sam moment. Twoje lepsze technicznie, lepsza perspektywa ale na moim jest coś co dostrzegłem dopiero na ekranie monitora.
To rybki, które wyskoczyły z wody by uniknąć ataku czapli :)
Dokładnie, też zauważyłem :) Ja puściłem wtedy serię i następne jest z rybką w dziobie. Ale znowu technicznie jest dużo słabsze.

helmuth
7.08.13, 22:36
Niestety, światła było mało, więc obiektyw otwarty na maxa a i tak zdjęcie niedoświetlone. ISO400 bałem się ustawić :roll:

Bodzip
7.08.13, 22:42
Niestety, światła było mało, więc obiektyw otwarty na maxa a i tak zdjęcie niedoświetlone. ISO400 bałem się ustawić :roll:
W 520 spokojnie możesz ustawić. Moje było robione E-400 + Sigma 150

helmuth
8.08.13, 08:54
Dla odmiany, kilka mniejszych zwierzątek :)
94518 94519 94520 94521

Bodzip
8.08.13, 09:22
94518 94519 94520 94521
Zwłaszcza pierwsze dwa, no normalnie jakbym nynego widział :-P

helmuth
8.08.13, 13:48
Zwłaszcza pierwsze dwa, no normalnie jakbym nynego widział :-PJa tam go nie widzę, choć powiększałem maksymalnie- tylko jakieś owady :-P

ahutta
8.08.13, 13:56

W pierwszym momencie myślałem, że wątki pomyliłem :D

henry1
10.08.13, 23:37
Heniu piękne robale, ptaszor też jest śliczny. :-D

helmuth
23.08.13, 09:14
A propos robali
Kiedy pakowałem aparat do bagażnika, po ostatniej "sesji" (;)), zauważyłem takiego na antenie mojego samochodu:
96328 96329
Siedział tak długo, że miałem czas pobawić się z ISO. Pierwsze, to ISO800, drugie ISO200.

apz
23.08.13, 12:12
A propos robali
Kiedy pakowałem aparat do bagażnika, po ostatniej "sesji" (;)), zauważyłem takiego na antenie mojego samochodu:
96328 96329
Siedział tak długo, że miałem czas pobawić się z ISO. Pierwsze, to ISO800, drugie ISO200.

Przywiąż tam nastepnym razem jakiegoś patyczka, o ile będzie się częściej tam zatrzymywał. Robal fajny, podoba się mi bardziej wersja druga. Szkoda, że nie jest cały w GO, ale to wyjątkowa okazyjna fota.

helmuth
23.08.13, 12:27
Szkoda, że nie jest cały w GO, ale to wyjątkowa okazyjna fota.Z tym obiektywem, musiałbym przymknąć chyba do F22 a wtedy miałbym bardzo niedoświetloną fotkę.

Saboor
23.08.13, 12:51
A propos robali
Porobaliło Cię? :-D
Ciekawe początki NM Nowego Makrarza :-)
Teraz będą robale na zadziorach? :cool:

Hrr
23.08.13, 16:15
Helmuth szkoda Cię do takich zdjęć ;)

lookee
23.08.13, 16:28
A propos robali

Fajna antenka. Szkoda, że nie zmieściło się autko, co było przyczepione do niej od spodu :mrgreen:

PS. Robal fajny. Ale dołączam się do pozostałych: Helmucie i jego aparacie. Nie idźcie tą drogą!
Masz już własną. Dobrą ;)
Pozdrawiam

helmuth
23.08.13, 23:23
Helmuth szkoda Cię do takich zdjęć ;)

Helmucie i jego aparacie. Nie idźcie tą drogą!
Masz już własną.Ale skoro już mi tak na antenie usiadła, to jak jej nie zrobić zdjęcia :-P

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post był o 23:21 ----------

Porobaliło Cię? :-DCzasem tak, zależnie od pogody a to porobali a to posamoloci albo pokwiatkuje :D

Mirek54
23.08.13, 23:54
Kurde,moj grechot to nawet anteny nie ma,o wazce nie wspomne.

CzaRmaX
24.08.13, 00:00
Ale skoro już mi tak na antenie usiadła, to jak jej nie zrobić zdjęcia :-P

A miałeś lepszy odbiór? Taka rozdziawiona antena to powinno zbierać z jakiegoś 1000 km ;)

helmuth
24.08.13, 07:57
Kurde,moj grechot to nawet anteny nie ma,o wazce nie wspomne.Zgubiłeś antenę, w myjni Ci urwało?
Nie masz anteny, to na czym ważka ma usiąść? :roll:

A miałeś lepszy odbiór? Nie sprawdzałem, miałem co innego do roboty. :D

Mirek54
24.08.13, 08:53
Zgubiłeś antenę, w myjni Ci urwało?

Kurde.Nie bylo nigdy:shock:Moze zapomnieli dac:?:Ale radio i tv odbiera.

helmuth
24.08.13, 08:55
Kurde.Nie bylo nigdy:shock:Moze zapomnieli dac:?:Ale radio i tv odbiera.To pewnie zamontowali Ci kablówkę :-P

Saboor
25.08.13, 12:28
To pewnie zamontowali Ci kablówkę :-P

:mrgreen: :mrgreen:

helmuth
28.08.13, 22:36
Skoro robale Wam się nie podobają ...
97589 97588

Bodzip
28.08.13, 22:55
Skoro robale Wam się nie podobają ...
97589 97588
Kurcze, nie wiem które wybrać, oba doskonałe :)

helmuth
28.08.13, 23:02
Nie wybieraj, podziwiaj :-P

CzaRmaX
28.08.13, 23:24
NO NARESZCIE - serio, serio lubię Twoje focenie architektury :). Pierwsze lepiej wygląda w miniaturce, natomiast drugie po otwarciu. Jak dla mnie to mógłbyś się jakoś pobawić kolorystycznie czy jakoś tak tymi kadrami bo fajne są. Mógłbyś też z tego jakiegoś swojego okrąglaka stworzyć :)

helmuth
28.08.13, 23:45
Jak dla mnie to mógłbyś się jakoś pobawić kolorystycznie czy jakoś tak tymi kadrami bo fajne są. Mógłbyś też z tego jakiegoś swojego okrąglaka stworzyć :)Zaproponuj jakąś wersję, chętnie popatrzę. :)

Hrr
29.08.13, 16:30
No ! Patrzysz i od razu wiesz kto pstrykał ! Świetna robota, to drugie bardziej mi się podoba.

helmuth
29.08.13, 22:47
Tamte to były typowe "zadziory", robione stojąc blisko ściany.
To zdjęcie robione z dalszej odległości :)
97645

ahutta
29.08.13, 23:30
Tamte to były typowe "zadziory", robione stojąc blisko ściany.
To zdjęcie robione z dalszej odległości :)

Lepsze niż moje :(
Podoba mi się. Pożyczysz oko, by dostrzegać takie mojtywy? ;)

wanilia
30.08.13, 02:01
97653
Witaj serdecznie po przerwie :)
Jedna z ostatnich fot- świetna!!!!- zainspirowała mnie do zabawy. Zgadzam się z przedmówca, że musisz zaszaleć z kontrastem i kolorami. Oto moja propozycja- wybacz pracowałam, na małym pliku. :) Pozdrawiam ciepło :)

CzaRmaX
30.08.13, 02:44
Zaproponuj jakąś wersję, chętnie popatrzę. :)

Jakieś takie głupotki mi powychodziły :)

A. Rozbawiony obcy :)

97660

B. Futurystyczna wersja Kaszpirowskiego :D

97661

helmuth
30.08.13, 08:59
Pożyczysz oko, by dostrzegać takie mojtywy? ;)Nie pożyczę, jest mi bardzo potrzebne :-P

Witaj serdecznie po przerwie :)
Oto moja propozycja-
97653
Witaj! Naprawdę dawno Cię tu nie było :D
Twoja propozycja (podoba mi się), uświadomiła mi, że moje przywiązanie do naturalności, nie zawsze jest korzystne :)

Jakieś takie głupotki mi powychodziły :)Wdać od razu, że to Twoje. :)
Efekt, który uzyskałeś po powieleniu, odbiciu wybranych elementów "zakrętasa", choć ciekawy, daleko odbiega (MZ) od materiału wyjściowego.

jarek76
30.08.13, 09:12
Okienka fajne, szczególnie to w poziomie :)

Mirek54
30.08.13, 09:31
Tez se zapalilem,a co976769767797678

ahutta
30.08.13, 09:42
Wolę oryginał. Przeróbki ciekawe, ale jakoś nie bardzo.

helmuth
30.08.13, 10:34
Okienka fajne, szczególnie to w poziomie :)Dziękuję, chociaż nie wiem o które okienka chodzi :grin:
Jeśli najedziesz kursorem na miniaturkę, ukaże się ramka, w której, m.in. jest nazwa pliku (u mnie jest to nr zdjęcia). Łatwiej by mi było, gdybyś przywołał ten numer.

Tez se zapalilem,a co ...Też ciekawe :D
Próbowałeś składać drugim, długim bokiem?

Przeróbki ciekawe, ale jakoś nie bardzo.Bo to tylko przeróbki :-P
Do galerii poszła trochę inna wersja: :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/08/thumb_P8281458ae-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-72192)

aga_piet
30.08.13, 11:12
W pierwszej wersji tych dwóch "zadziorów" mnie również brakowało kontrastu i koloru. Ta ostatnia wersja - to je to :)

Mirek54
30.08.13, 11:15
Próbowałeś składać drugim, długim bokiem?

Tak.Ja zawsze na odwyrtke jakos.