Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Echh że tez nie potraficie się cieszyć że już za moment będzie można go nabyć.... Ja tam potrafię i jak tylko sie pojawi to biorę:lol:
mynameisnobody
3.04.12, 12:26
"Wszyscy" zdają sobie sprawę że zaspokoić te już "legendarne" wymagania odnośnie sprzętu u kolegi dzarro... -to bardzo trudne wyzwanie.
A olympus sobie najwidoczniej odpuścił > nie mają takich technologicznych możliwość.
dediziert für Mirek54>":mrgreen:"
A dlaczego mi??
Myslisz,ze ja Talib?????ß
"Wszyscy" zdają sobie sprawę że zaspokoić te już "legendarne" wymagania odnośnie sprzętu u kolegi dzarro... -to bardzo trudne wyzwanie.
A olympus sobie najwidoczniej odpuścił > nie mają takich technologicznych możliwość.
Ten wizjer jest inaczej odświeżany i bardzo dobrze, do tego posiada stabilizację , ciekaw jestem jak się będzie w niego patrzyło, powinna być zmiana na plus.
ciekaw jestem jak się będzie w niego patrzyło, powinna być zmiana na plus.
Na zlocie będzie można sprawdzić, jak się w to, to patrzy.
Ten wizjer jest inaczej odświeżany i bardzo dobrze, do tego posiada stabilizację , ciekaw jestem jak się będzie w niego patrzyło, powinna być zmiana na plus.Jest zmiana na plus:-) Stabilizator pracuje już w momencie ustawiania ostrości, a szybkość odświeżania obrazu w wizjerze można przestawić z 60 na 120Hz
mynameisnobody
3.04.12, 13:15
Fake-OM jest skonstruowany do współpracy ze szkłami cyfrowymi i AF.
Jakość i wielkość wizjera jest cechą moim zdaniem trzeciorzędną -to ma służyć do kadrowania i tyle.
Cecha pierwszorzędna > matryca (i dla niektórych współpraca ze szkłami 4/3) jest taka jak była >taka sobie z naciskiem na "sobie"-ale tu się mało kto takimi pierdołami przejmuje.
Zapowiada się jednak jako świetna kamera!
Mirek54: das Du weist, dass ich mir nur Spass mache.
matryca (i dla niektórych współpraca ze szkłami 4/3) jest taka jak była >taka sobie z naciskiem na "sobie"-ale tu się mało kto takimi pierdołami przejmuje.Abstrahując od Twojego wrodzonego? malkontenctwa to matryca nie jest taka sama jak np w E-P2, co przynajmniej ja widzę na zdjęciach i m.in. dlatego też kupię ten denny aparat
Wenn du sagst:grin:Aber keine Revolverheld:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::m rgreen::mrgreen:
mynameisnobody, no widzisz, a dla mnie dobry wizjer jest ważny bo przyjemnie mi się wówczas foci. A matryca w E-M5 jest z tego co widzę całkiem ok i aparat ogólnie też mi się podoba. To co mnie zniechęca to brak jasnego zamiennika kita.
mynameisnobody
3.04.12, 13:43
Sando> to E-3 i E-5 będzie Ci się jeszcze przyjemniej focić.
Jak z peakingiem w Fake-OM?
dla dedykowanych Noktorów i Voigtländerów bez AF to minimum "przyjemnego" focenia i kontroli ostrości.
Czy może olympus rozwiązał to jakoś inaczej -skuteczniej>?<
erol : zabraniam! -kategorycznie zabraniam Ci go kupić! -NIE MOŻESZ MI TEGO ZROBIĆ!!!
Ps. jak już go (na złość mi) będziesz miał to zrób parę fotek -takich normalnych -nie "testowych"> z ładnymi kadrami i kolorami i pokaż (na razie to co widziałem z tej puszki mnie tylko smuci- dramatyczny dramat). A może coś napisz o wrażeniach by tacy wrodzeni malkontenci like mynameisnobody ze zgryzoty i zawiści obryzali pazury.
mynameis.. współczuję tak nieziemskich umięjętności i wiedzy. Musisz czuć się okropnie niespełniony w tym zalewie fotograficznego badziewia jakie wychodzi :-P Ale poczucie humoru na plus
mynameisnobody
3.04.12, 14:04
nie musisz współczuć -zostałem na tę planetę zesłany za karę (malkontenctwo) ale całkiem mi się tu podoba> jest tyle tematów żeby się ich doczepić...
DŻI-FORS!
Poczekam chwilę, aż choroby wieku dziecięcego zostaną usunięte i być może sobie zafunduję.
Śledzę ten wątek, Bodzio założyłeś fundacje, a ja stowarzyszenie...
Czekam na fotografie z nowego sprzętu, może i ja kupię.
mynameisnobody, a fociłem kiedyś E-3 jednego z naszych kolegów i potwierdzam, że taki wizjer jest super, w sumie to była najfajniejsza rzecz w tym aparacie :-) Tylko, że E-system to już raczej przeszłość.
mynameisnobody, a fociłem kiedyś E-3 jednego z naszych kolegów i potwierdzam, że taki wizjer jest super, w sumie to była najfajniejsza rzecz w tym aparacie :-) Tylko, że E-system to już raczej przeszłość.
Pamietam jak focilem Exakta(moja byla,kolega mial swoja,gorsza).Ta to miala wizjer.Po prostu sliczny.Ale najfajniejsza rzec jaka u niej byla to noz do ciecia filmow.Tylko,ze Exakta to juz przeszlosc.
Fake-OM jest skonstruowany do współpracy ze szkłami cyfrowymi i AF.
Jakość i wielkość wizjera jest cechą moim zdaniem trzeciorzędną -to ma służyć do kadrowania i tyle.
Cecha pierwszorzędna > matryca (i dla niektórych współpraca ze szkłami 4/3) jest taka jak była >taka sobie z naciskiem na "sobie"-ale tu się mało kto takimi pierdołami przejmuje.
Zapowiada się jednak jako świetna kamera!
mynameisnobody: Czy ta matryca według ciebie jest aż tak zła? Czy chodzi o to, że od kilku lat nie widać postępu (przynajmniej na bazowym iso 100), czy może wg. Ciebie jest coraz gorzej? Pytam serio.
Ludzie robią zdjęcia sprzętem micro4/3 i nawet im coś wychodzi.
A jesli chodzi o AF dla dużych szkieł to chyba da się zrobić -> tak jak robi to Nikon 1, czyli hybrydowy AF. Może w następnym OMD już będzie. No ale to sa chyba tematy do gdybania w nowym wątku, w oczekuwianiu na OMD EM-x
jesli chodzi o AF dla dużych szkieł to chyba da się zrobić -> tak jak robi to Nikon 1, czyli hybrydowy AF.
A to naprawdę działa? Wcześniej coś takiego miał któryś kompakt Fuji, ale było słychać wątpliwości odnośnie działania.
Inna sprawa, że można na YT znaleźć film, na którym 14-54II ostrzy zauważalnie szybciej z E-P3 niż na filmie z OM-D. Może to kwestia ilości światła.
EDIT: Zapodaję:
http://www.youtube.com/watch?v=QfFQ6hreu1M
0:55
http://www.youtube.com/watch?v=ICfJNokJhMo
Czy mi się wydaje??
Czy chodzi o to, że od kilku lat nie widać postępu (przynajmniej na bazowym iso 100),
Co gorsza nowe PENY i także OM-D nie mają bazowego ISO 100, tylko 200.
To nieco smutne, bo jednak ISO 100 mam lepsze na moim D200 niż w nowszych konstrukcjach.
mynameisnobody
3.04.12, 15:54
co do pytania mi zadanego> nie ma postępu względem starych modeli (i to tych z początku systemu 4/3) na bazowym iso (a mnie interesuje wyłącznie jak najniższa czułość > mam do tego prawo?).
Co z tego że mam potrojoną ilość pikseli skoro realnie muszę dużo bardziej się namęczyć by uzyskać z tej sieczki satysfakcjonujący mnie obraz (barwy-mikrokontrast, look) ?
W realnych (czytaj dla matrycy -ciężkich) warunach oświetleniowych ciężko wogóle mówić o prawidłowym naświetleniu sceny.
Tu żaden pomiar z milionem pól matrycy pomiaru światła nie pomoże> czytaj światłomierz można sobie za przeproszeniem wsa... -naświetlamy o 2 EVponiżej "logicznych wartości -na oko" a potem -udawanie Davida Coperfielda na polu obróbki obrazu -jak to wpływa na kolory widać na zdjęciach z ostatnich modeli olympusa (więcej niż jpeg oferuje w zasadzie nie można się spodziewać).
Bo... -charakterystyka matrycy taka a nie inna = twarde przejścia (ich brak) w światłach (również związane ze specyfiką GO na mniejszym sensorze), 12bitowa rejestracja obrazu( przekłamanie barw w "gaszonych" światłach-clipping dla kanałów RGB jest różny i następuje wcześnie z powodu naćkania pixelami).
By to wszystko trzymać pod kontrolą olympus musi stosować LEPSZE (nie -nie większe ale właśnie lepsze) matryce od konkurencji (takie właśnie były Kodakowskie FFT dla moich potrzeb) -a jedzie na "ostatkach z pańskiego stołu".
I najgorsze że wszyscy takiej polityce przyklaskują, a potem po cichu (albo z łomotem!) odchodzą do konkurencji...
Profesjonalny sprzęt olympusa? -dla kogo!?
I olek klepie kompakty -bo sam sobie na to zasłużył.
Brak postępu to cofanie się -nawet nie wspominam konkurencji bo ta mnie zupełnie nie obchodzi.
Olympus to klasyczny przykład (w tej chwili) na przerost formy nad treścią.
Za niedługo postawię E-1 do szklanej gablotki z podpisem :" olympus> miałeś chamie złoty róg..."
W OM-D jest taki bajer, że można sobie na żywo wyginać krzywą. Wie ktoś, czy można to stosować przy filtrach artystycznych?
MNIN: właśnie pojawił się njius o chęci współpracy z Oly ponad trzech korporacji, w tym Sony, Fuji i Terumo.
To ja poproszę w E-M7: matryczkę z D5100 lub D3200, "w multi aspect", EVF z Nex-7 i LCD z 5D3, drugie gniazdo na te nowe szybkie karty Sony (z D4) i to wszystko okraszone premierą mZD 150mm f/2.8 macro i masz te twoje dwa ty$iące - tu - za zestaw kitowy: korpus/szkło.
[QUOTE=kateb;810144]mynameisnobody: Czy ta matryca według ciebie jest aż tak zła? Czy chodzi o to, że od kilku lat nie widać postępu (przynajmniej na bazowym iso 100), czy może wg. Ciebie jest coraz gorzej? Pytam serio.
Mam jeszcze olka E-500 , mam też pena E-PL2 , ten pierwszy ma bazowe ISO100 , ten drugi 200. I ostatnio wziąłem w plener oba i starałem się pofocić te same kadry, hmmm no i cóż , jeśli chodzi szum na niskich ISO to dzisiejsze matryce w penach przegrywają z kretesem z takim E-500 (matryca kodaka) . W E-500 na ISO100 szumu nie dostrzeżesz , jest gładziutko, przyjemnie dla oka :) . Ale to jak juz w któryms zagranicznym teście OM-D napisali , że niskie ISO jest ciągle kiepskie i poprawiono tylko wysokie, tak więc to żadna nowość.
gietrzy,
jeny! cos ty dzis pobieral?:)
MNINB, (mogiem skrotem?)
nie kus, bo znow zakupie E-1.... no niestety masz racje, tendencja do robienia matryc plastik fantastik sie poglebia, a zagrywki podbijania natywnego iso, to cios dla niektorych uzytkownikow, w tym mnie...
kiedys zrobilem upa softa w KR i wykastrowali mi iso 100, no jak sie wk... obrazek ten sam, a, ze niby jaka rewelacja bo iso 1600 mniut, pytanie tylko do panow P, po kij mi takie iso na spacerze...
czasy kodaka juz minely, chyba bezpowrotnie, wielka szkoda, wrecz ogromna.
pozdrowionka
Japońska reklama TV:
http://www.youtube.com/watch?v=7FwlGnt5IOw
Hmm... nieeeee
Nie no widac, ze gosc poczatkujacy, krzywe kadry robi:)
pozdrowionka
By to wszystko trzymać pod kontrolą olympus musi stosować LEPSZE (nie -nie większe ale właśnie lepsze) matryce od konkurencji (takie właśnie były Kodakowskie FFT dla moich potrzeb) -a jedzie na "ostatkach z pańskiego stołu".
I najgorsze że wszyscy takiej polityce przyklaskują, a potem po cichu (albo z łomotem!) odchodzą do konkurencji...
No wlasnie odchodzac nie przyklaskuja. Co myslisz mieliby robic? Strajk glodowy. Wolny rynek jest. Nie podoba sie to sie idzie do konkurencji.
Co i ja pewnie za jaks czas uczynie jak D800 wyjdzie z wieku niemowlecego i beda znane wszystkie jego ukryte choroby ;-)
T.
And story so far...
Dzizaz ile mozna tych bzdur o matrycy kodaka i niestworzonych wlasciwosciach czytac...
Moze ktos mi po prostu wrzuci jakis obrazek co to pokaze, bo jakos nie potrafie sie doszukac takowego w tfurczosci klakierow owego matrycowego cudu...
pozdro
And story so far...
Dzizaz ile mozna tych bzdur o matrycy kodaka i niestworzonych wlasciwosciach czytac...
Moze ktos mi po prostu wrzuci jakis obrazek co to pokaze, bo jakos nie potrafie sie doszukac takowego w tfurczosci klakierow owego matrycowego cudu...
pozdro
A nie za stary jesteś by się tym przejmować w jakimkolwiek stopniu?
mynameisnobody
3.04.12, 19:31
... może mogliby nie odchodzić*jakby nie mieli POWODU?
Może nie musiałbym malkontencić nie mając powodu?
Dlaczego gdy ktoś zacznie mówić*o POWODACH jest ogłaszany zaocznie wrogiem nr.1?
Kogo?
Czego?
Nie zmieniłem systemu -mam E-1 i ostatecznie zd25mm (droższych się*nie opłaca trzymać jak na razie dzięki polityce olzmpusa). Wszystko inne * niestety służy już gdzieś komuś*innemu.
* -na premierę FAKE-OM zakupiłem nawet FL50R (genialna lampa!) którą równie szybko odesłałem po oglądnięciu sampli (ORFów) nowego sprzętu. Taki sam los spotkał*ZD11-22 i PL25 i niech mnie szlag jeśli ta cała logistyczna operacja była czymś dla mnie przyjemnym. Nie to nie były takie sobie zwykłe fotografistyczne klamory, bo focę tym od 2005r. i wiem jak te szkła są świetne. Jeśli jednak olympus spuszcza za mną wodę to spływam.
Za cenę tych 2 szkiełek i lampy mam system ricoha (kompletny) i nie narzekam (lepiej czuję się w niszach i jaskiniach niż na chińskim bazarze)-choć szkoda że to nie olympus (takie mam odczucia za każdym razem jak biorę E-1 do ręki).
Nikogo nie namawiam i nie przekonuję > ricoh rozwiązał pewne rzeczy od **** strony i to mnie podnieca bardziej niż ciągłe oczekiwanie na cud z Tokyo...
A nie za stary jesteś by się tym przejmować w jakimkolwiek stopniu?
z ust mi to wyjąłeś ;)
Za cenę tych 2 szkiełek i lampy mam system ricoha (kompletny) i nie narzekam (lepiej czuję się w niszach i jaskiniach niż na chińskim bazarze)-choć szkoda że to nie olympus (takie mam odczucia za każdym razem jak biorę E-1 do ręki).
Nikogo nie namawiam i nie przekonuję > ricoh rozwiązał pewne rzeczy od **** strony i to mnie podnieca bardziej niż ciągłe oczekiwanie na cud z Tokyo...
Masz ten system czy chcialbys miec...
Bo to subtelna roznica...
pozdro
mynameisnobody
3.04.12, 19:35
Właśnie> uważaj na bybassy nyny!
mam, miałem, czy będę mieć -to nie twoja subtelna sprawa.
Właśnie> uważaj na bybassy nyny!
mam, miałem, czy będę mieć -to nie twoja subtelna sprawa.
I wszystko jasne...
pozdro
Pamietam jak focilem Exakta(moja byla,kolega mial swoja,gorsza).Ta to miala wizjer.Po prostu sliczny.Ale najfajniejsza rzec jaka u niej byla to noz do ciecia filmow.Tylko,ze Exakta to juz przeszlosc.
Ten nóż chyba nie był do ciecia. Kiedyś cieć mi mówił, że wino wygodniej otworzyć gwoździem.
Ale co wy chcecie od tego biednego ciecia? Żeby od razu na człowieka z nożem?
mynameisnobody
3.04.12, 20:25
zgroza -jaka agresja tu panuje...
zgroza -jaka agresja tu panuje...
Nie ma tak źle - to tylko net, tylko net...
A Cena OM-D bardzo mi się podoba, gdyby nie powody o których pisałem wcześniej - pewnie posłałbym zamówienie na aparat z gripem.
Pozdrawiam AP.
D(r)eszczowiec?
http://www.youtube.com/watch?v=BEqlnTqrS7Q
Co gorsza nowe PENY i także OM-D nie mają bazowego ISO 100, tylko 200.
To nieco smutne, bo jednak ISO 100 mam lepsze na moim D200 niż w nowszych konstrukcjach.
To chyba nic dziwnego skoro bazowe jest 200 a 100 to jakieś programowe czary-mary.
Po drugie: co jest takiego magicznego w liczbie 100?
Dlaczego nie 200, 50, 125 czy 80?
W zasadzie bazowe iso jest bliższe 100 niż 200.
Ale brzmi lepiej dobre 1600 niz dobre 800 prawda?
Tak, tak, jeden wielki walek wg mnie... chcialbym miec dobre iso 100-800 wiecej w mikro mi nie potrzeba!
pozdrowionka
mynameisnobody
3.04.12, 23:47
wałek ale skuteczny -te supernajshighiso czułości to też ciągnięte w górę niedoświetlone 800 czy coś koło tego.
Nie byłoby w tym nic złego gdyby takim wybrykom przyrody jak mnie pozostawiono niskie czułości z wielką dynamiką -bym nie musiał domykać przysłony lub używać filtrów masakrujących kontrast w nawet najlepszym szkle (używam B&W KSM )pod światło
Przy tak efektywnej stabilizacji obrazu można by się pokusić o ISO25... -mając szkła SGH... -ahhh zapomniałem że to olympus > sell&forget
Można byłoby mówić i wałku, gdyby istniała jedna jedynie słuszna metoda ustalania wartości iso. Niestety jest ich kilka (w czasach fotografii analogowej było podobnie) i każda jest tak samo poprawna.
To chyba nic dziwnego skoro bazowe jest 200 a 100 to jakieś programowe czary-mary.
Po drugie: co jest takiego magicznego w liczbie 100?
Dlaczego nie 200, 50, 125 czy 80?
W E-P3 nie ma nawet programowego ISO 100.
Swoją drogą przeciwko czułości 50 też nic nie mam :wink:
pomylec, ze kiedys w cyfrance mialem iso 6....
pozdrowionka
jozinzbazin
4.04.12, 08:59
A gdyby tak... albo ... Byłoby fajnie... mogliby w tym Olympusie... bo Nikon... a w Canonie...i w ogóle powinni...
Chyba polecę do nich i im wygarnę, że nie czytują naszego forum. Skandal !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kiedyś byłem swiadkiem zakupów na bazarku.
Jedna Pani podchodzi do stoiska i pyta:
"Po ile ten bezrękawnik?"
Sprzedawca:
"45"
Pani:
"Hmmm,fajny, ale żeby miał rękawy. Do widzenia "
a ja wiem, jaka bedzie cena :P
~5000 z kitem 12-50, ~4350 bez.
przynajmniej jest to gorna granica.
i pojawily sie juz ceny w sklepach - 4373 bez kita, 5200 z kitem.
konkretnie na stronie e-factory.pl
Bardzo się cieszę, ze pomysł z testowaniem zabawek tak ładnie zaskoczył :)
A to dopiero początek niespodzianek ;)
---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
Wątek z Testem wydzieliłem: https://forum.olympusclub.pl/threads/81867-Forumowy-test-OM-D-E-M5-autorstwa-fatmana
[QUOTE=nyny;810200]And story so far...
Taki prosty przykład, zrobione pare dn temu :) . Jedno z E500 (iso 100) drugie z E-PL2 (iso 200) . Zgaduj zgadula , które . 6247462475 zdjęcie z jakiego aparatu ;)
62474[/ATTACH]62475 zdjęcie z jakiego aparatu ;)
Na nieudolnosci testujacego i obrobki niestety nie poradze
pozdro
Pierwsze (o rozdzielczości 440x424) z E-500, drugie z E-PL2. Na drugim jest leciutki szum.
[QUOTE=nyny;810200]And story so far...
Taki prosty przykład, zrobione pare dn temu :) . Jedno z E500 (iso 100) drugie z E-PL2 (iso 200) . Zgaduj zgadula , które . 6247462475 zdjęcie z jakiego aparatu ;)
No i ?
Do E-500 przypiąłeś ZD 50 a do E-pl2 kita i co chcesz wykazać?
No i jeszcze trzeba by histogram obadać.
Jaka gradacja w E-PL2?
ojjj jeeeee!!! it's a long long waaayy:)
http://youtu.be/ss5RNpyWjSU
pozdrowionka!
[QUOTE=Roberto73;810867]
No i ?
Do E-500 przypiąłeś ZD 50 a do E-pl2 kita i co chcesz wykazać?
No i jeszcze trzeba by histogram obadać.
TO uważasz , że jak podepnę do E-PL2 ZD50 to szum zniknie hmmmm ależ ja durny byłem . Nie pokazuje tu różnic w ostrości , oddaniu detali zdjęc, tylko szum i nikt tu nic nie obrabiał. A do ukazania tego każdy obiektyw dobry. EP-L2 nie był z kitem tylko z 35 macro.
No to co ty wrzuciles jpg z puszki?
pozdro
[QUOTE=adambieg;810878]
TO uważasz , że jak podepnę do E-PL2 ZD50 to szum zniknie hmmmm ależ ja durny byłem . Nie pokazuje tu różnic w ostrości , oddaniu detali zdjęc, tylko szum i nikt tu nic nie obrabiał. A do ukazania tego każdy obiektyw dobry. EP-L2 nie był z kitem tylko z 35 macro.
Dobra, przyjmuję do wiadomości. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to właśnie nieostrość fotki z E-PL2, której sam nie stwierdzam w swoim egzemplarzu.
Ale to własnie typowe cechy matryc CCD i CMOS , te pierwsze mają lepsze niskie ISO , i nie ma co tu gdybać .Tak samo przeżyłem lekki szok , jak po kilkuletnim używaniu samsunga GX1S (matryca CCD) , zakupiłem nikona D90 (cmos) , który to posiada taką podobno niskoszumiącą matrycę . No i owszem od iso 400 w górę to było znacznie lepiej ale niżej to już lipa.
---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post był o 15:20 ----------
No ale żeby nie było że marudze i nie na temat , to OM-D szumiącego i tak kupię :P
Ale to własnie typowe cechy matryc CCD i CMOS , te pierwsze mają lepsze niskie ISO , i nie ma co tu gdybać .Tak samo przeżyłem lekki szok , jak po kilkuletnim używaniu samsunga GX1S (matryca CCD) , zakupiłem nikona D90 (cmos) , który to posiada taką podobno niskoszumiącą matrycę . No i owszem od iso 400 w górę to było znacznie lepiej ale niżej to już lipa.
Sie spytalem z czego to sa sample jpg z puchy czy raw wywolany?
pozdro
jpg , a to ma jakies znaczenie w głoszeniu tej teorii? Sądzisz , że jpg z o wiele lat młodszego nowoczesnego pena jest gorzej obrabiany niż ze staruśkiego E-500 ?
mynameisnobody
5.04.12, 15:34
Jeśli własne przekonania nie pasują do rzeczywistości to tym gorzej dla rzeczywistości.
Pozdrawienia od jednego z "bandy klakierów"...
jpg , a to ma jakies znaczenie w głoszeniu tej teorii? Sądzisz , że jpg z o wiele lat młodszego nowoczesnego pena jest gorzej obrabiany niż ze staruśkiego E-500 ?
Dziekuje,
Teraz wroc do mojego pierwszego posta i przeczytaj go tak ze 3 razy...
I jak zaczniesz znowu testy urzadzac to spojrz co generuje dziadoska maryca, ktora szumi, nie ma kolorow, wogole tutaj DR lezy i kwiczy:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=40
Zrobic porzadny i rzetelny test i w dodatku obiektywny to tez trza sie naumiec...
pozdro
---------- Post dodany o 15:40 ---------- Poprzedni post był o 15:37 ----------
Jeśli własne przekonania nie pasują do rzeczywistości to tym gorzej dla rzeczywistości.
Pozdrawienia od jednego z "bandy klakierów"...
Pokazesz w koncu ta magie, czy dalej bedziesz tlukl frazesy w klawiature?
No pokaz to mnie w formie obrazka, bo chce uwierzyc...
pozdro
Roberto73 - ja tam nic nie sugeruję, bo nie znam tych kadrów.
Kadry z obu aparatów powinny być podobne, lub bardzo podobne, tak samo jak ISO i przesłona aby można porównywać. Ale jeśli z jednego aparatu wybierzesz pełny kadr, a z drugiego dużego cropa to na tym drugim żeby skały sr*ły to wyjdzie ziarno.
Może załącz rawy lub pełne jpg-i i sobie zobaczymy.
Bardzo proszę o kilka głębokich wdechów i wyluzowanie atmosfery. Kilka postów poleciało.
mynameisnobody
5.04.12, 16:23
jeśli wyniki nie odpowiadają obstalowanym ...:mrgreen:to powtarza się eksperyment aż do pierwszego wyjątku potwierdzającego tezę.
Zrób parę porównań jeszcze aż ci wynik wyjdzie jakiego sobie nyny rzyczy -i wszystko znów będzie na soim miejscu.
Moim skromnym zdaniem zdjęcie z E-PL2 jest niedoświetlone. Żeby to sprawdzić trzeba mieć rawa.
Peny oszukują i Iso 200 to tak naprawdę Iso125-160. U siebie na stałe wprowadziłem korektę o 1/3 działki a i tak często koryguję na plus.
mynameisnobody
5.04.12, 16:28
wszystkie te "wady" CMOSów (taniej technologii umożliwiającej wyprodukować*więcej i z większą marżą) są tak naprawdę "cechami" i tylko świadomy i uczony fachowiec potrafi je tak naprawdę obiektywnie docenić.
Ciiiiii!
nie zaprzeczać!
Pamiętać*o bypassach!
Jak wieczorem mnie tu nie będzie to znaczy, że piję. Zrobię sobie reset. Mam matrycę CMOS, błądzę a wszystkie moje zdjęcia są do d...
Jutro wstanę i jakoś będę z tym dalej żył ale teraz już świadomie :wink:
Dzięki chłopaki.
Tylko ten szum na niskim ISO z nowych matryc i tak ledwie widać i to dopiero po powiększeniu zdjęcia na 100%. A skoro w zamian dostajemy zauważalnie niższy szum na wysokim ISO to taka wymiana jest ok.
Ostatni etap dyskusji jest zupełnie bez sensu. Mynameisnobody ma rację. Co tu udowadniać? Wszystkie aparaty, przy których produkcji koszty nie odgrywają zasadniczej roli - czyli np. średnioformatowe maszynki Pentaxa, Leiki i Hasselblada wykorzystują metryce CCD, gdyby matryce CMOS były lepsze to byłyby wykorzystywane w tak drogich aparatach. CMOS są bardziej uniwersalne więc lepiej pasują do tańszego sprzętu przeznaczonego do szerszych zastosowań. Ostatnio stwierdziłem, że nawet CCD w EX-1 daje na ogół fajniejsze kolorki niż CMOS z G-1, może to kwestia ABW a może nie, w żadne testy oczywiście bawił się nie będę.
jeśli wyniki nie odpowiadają obstalowanym ...:mrgreen:to powtarza się eksperyment aż do pierwszego wyjątku potwierdzającego tezę.
Zrób parę porównań jeszcze aż ci wynik wyjdzie jakiego sobie nyny rzyczy -i wszystko znów będzie na soim miejscu.
Wylumacz mi logicznie jaki sens ma porownanie matryc na plutym jotpegu z puszki mistrzu retoryki?
Zarzyj mnie prosze tym mega obrazkiem z tej matrycy, bo chce naprawde uwierzyc, czy to takie trudne?
pozdro
@zibi1303: bardzo dziekuje za minusa, informuje iz srednio wplynal na reputacje...
Rozumiec zasade testowania to podstawa. No chyba zeby sobie postrzelac byle co na byle czym i dla byle czego...
pozdro
Wylumacz mi logicznie jaki sens ma porownanie matryc na plutym jotpegu z puszki mistrzu retoryki?
Zarzyj mnie prosze tym mega obrazkiem z tej matrycy, bo chce naprawde uwierzyc, czy to takie trudne?
pozdro
@zibi1303: bardzo dziekuje za minusa, informuje iz srednio wplynal na reputacje...
Rozumiec zasade testowania to podstawa. No chyba zeby sobie postrzelac byle co na byle czym i dla byle czego...
pozdro
Informuje że nie interesuje mnie Twoja reputacja. Minus to wyraz sprzeciwu wobec agresji i arogancji jaką zacząłeś nagle reprezentować. W ogóle Twoje posty były nie na temat.... Niczym rozmowa dziada z obrazem. Wybacz ale moim zdaniem sam sobie coś doczytałeś między wierszami, a potem jakieś pretensje...
Bez sensu. Robisz fajne zdjęcia ale nie dzięki D300 a dzięki sobie i własnym umiejętnością. Minus był przeciw wypowiedziom nie przeciw Tobie chciałbym abyś to zapamiętał.
Informuje że nie interesuje mnie Twoja reputacja. Minus to wyraz sprzeciwu wobec agresji i arogancji jaką zacząłeś nagle reprezentować. W ogóle Twoje posty były nie na temat.... Niczym rozmowa dziada z obrazem. Wybacz ale moim zdaniem sam sobie coś doczytałeś między wierszami, a potem jakieś pretensje...
Bez sensu. Robisz fajne zdjęcia ale nie dzięki D300 a dzięki sobie i własnym umiejętnością. Minus był przeciw wypowiedziom nie przeciw Tobie chciałbym abyś to zapamiętał.
Nie robie zdjec D300 to tak na poczatek...
Przejzyj jeszcze raz watek i zobacz do czego sie odnosze i kto zaczal dyskusje w temacie super hiper magic from kodak.
Nie ja pisze farmazony o wyzszosci tego cudu, i na samej koniec podrzucajac do dyskusji bylejakie i byleczego porownanie.
Kapiszi?
Wypowiadac sie nadal bede dopoki pare osob nie bedzie na kazdym kroku pisalo bezedur bez poparcia ...
pozdro
Nyny właśnie dokładnie aczkolwiek spokojnie sobie czytałem. Ktoś wyraża luźno swoją opinię i co z tego ?
Wolno mu. Kto Ci każe się z tym zgadzać. Ja wypowiedziami niejednego tutaj się nie zgadzam, ale to nie oznacza że każdemu mam napisać że je pisze farmazony albo że jest głupi. Tak reagować po prostu nie wolno. Więcej spokoju i umiaru. Co do matryc nie znam aż tak dobrze szczegółów technologii aby jednoznacznie stwierdzić które są lepsze. Sądzę że mówienie że coś jest najlepsze to obłuda, bo to zależy od celów i zastosowań. Najlepsze to jest perpetum-mobile ale go nie ma :)
Gdzie padlo stwierdzenie o glupocie i najlepszejszosci z moich ust?
Nie ja marudze w temacie cmosa i nie ja uwazam ccd za osmy cud swiata...
pozdro
jozinzbazin
5.04.12, 23:55
Pax, pax, Bracia, pax między Chrześcijany !!!
mynameisnobody
6.04.12, 00:25
CMOS to crap straszliwy -taniocha i ersatz dla przeciętnego pstrykacza nikomu niepotrzebnych stopklatek a KODAK CCD FFT (tak właśnie FFT bo tych jakiś tam nikon czy inny YAKUMO nie stosował) to 9 cud świata -to idał spełniony i zesłany z nieba w roku Pańskim 2004 w postaci Olympusa E-1 jedynego i niepokalanego chińszczyzną i 3 milionami użyszkodników bez gustu i smaku. Nie każdy ma odpowiednią wrażliwość i delikatne podniebienie by rozróżnić smak wina od jabola i nie robię mu za to zarzutów -pozostaję ze wspułczuciem.
Klakier
Zakładam fundaję na rzecz zdobycia środków na bypassy dla coponiektórych fanów
zabawek elektronicznych produkcji Chińskiej Republiki Ludowej.
Ps. Oglądając video z efektem (nie wadą! -a kolejnym z wielu cmosowych- "efektów" ) rolling shutter dostaję torsji.
Problem w tym, że w wielu dziedzinach "taniość rządzi" i w zasadzie nie ma tzw środka.
Albo masz taniochę -często sprzedawaną wcale nie nie za tanie pieniądze- albo urządzenia w cenie "luksusowej".
mynameisnobody
6.04.12, 00:37
ale to nie problem -to prawo wyboru czego "niektórzy" tak jak faszyści nie potrafią zaakceptować.
Olympus miał dobre matryce ale klientela zarządała takich jak konkurencja (również tutaj wyto wręcz o WIĘKSZE ISO! -jakby na tym polegała sztuka zrobienia głupiej fotki).
No i...
Olympus zastosował takie jak konkurencja -to klientela stała się "byłą" klientelą bo konkurencja z racji większej powierzchni takich samych technologicznie CRAPOWYCH matrycek pozwala jednak na nieco więcej (dB. -sygnał-szum).
No i Olympus został w czarnej d. wychodząc z własnej bezpiecznej dziury na ruchliwą autostradę gdzie jadąc na pasie awaryjnym jest potrącany co jakiś czas przez dzisiejszych "królów niskich półek"...
-Bez klienteli która przerzuca się już gdzie indziej (w lepszych systemach) dzięsiątkami tysięcy ISO plotąc te same durnoty nt. cyfranek jak wcześniej. :P
-Bez miłośników niskich ISO i szkieł SHG o których można już tylko poczytać w książkach archeologicznych.
-A olympus klepie biedę porzuciwszy coś co było jego jedynym udanym "dzieckiem" i pragnąc się uczepić procenta rynku między samsungiem a pen-YETI-taxem...
-Kogo obchodzi olympus z jego TAK SAMO BADZIEWNYMI MATRYCAMI jak u innych tyle że do tego mnieszymi +dramatyczny dramat?
Aaaa- Nyny > by stwierdzić (odkrycie roku !) że C-AF olków nie nadaje się do niczego :)
Na takich użytkowników sobie olympus zapracował -i na tym skończy swoją błyskotliwą karierę skanibalizowany przez własnego bękarta > panasonica.
Serdeczne Pozdrowienia dla Wszystkich!
Ps. Dobra wiadomość> za głupie 90ę można sobi sprawić dobrą DSLR z CCD FFT KODAKa (! -to w końcu 1/4 matrycy Leici M9!) -to jak za parę butów i samemu popróbować o co chodzi i w czym leży róznica. ACR6 czy Lightroom4 użyczył tym konstrukcjom drugiej młodości>
Na zdrowie!
W końcu Leica M9 ma pełnoklatkowa patryce CCD Kodaka ;D... mysle ze na tym powinnismy zakończyć ten temat ;)...
Kodak ... Kodak ... ja tez mam Kodaka w aparacie ... ale klisze , Portra 160 ;)
mynameisnobody
6.04.12, 01:17
To oszczędzaj bo nie za długo jeszcze będziesz miał tą przyjemność -ja kupiłem sobie małą turystyczną lodówkę specjalnie na klisze :)
Bo w dalszym ciągu nie dociera do mnie "rewolucyjna jakość " cyfrowego obrazu -widocznie mamusia coś paliła będąc brzemienna?
To oszczędzaj bo nie za długo jeszcze będziesz miał tą przyjemność -ja kupiłem sobie małą turystyczną lodówkę specjalnie na klisze :)
he he , ja dostalem przydzial na polke w drzwiach lodowki ;-) , stoja tam sobie Kodak Portra i T-max
a co do OM-D , wydaje mi sie ze my patrzymy na niego ze zlej "perspektywy" dla ludzi z bogatszych krajow , taki OM-D bedzie drugim albo 3 aparatem ... ot taki gadzet , ktory pewnie swietnie sie bedzie sprzedawal
u nas , pewnie bedzie innaczej
Olympus mial pewnie dwie mozliwosci , robic aparaty dla jakiejs niszy , matryce o malej rozdzielczosci , niskim ISO ale dobrej jakosci obrazu i wybitnych kolorach na dodatek zamkniete w pancernych body
albo walczyc o masowego klienta , na rynku gdzie niestety pozycje dominujaca maja inne firmy
tylko ze my na ta polityke wplywu nie mamy , wiec nie ma co zolci wylewac , ze Olympus nie zrobil tego czy tamtego ...
ja bardzo lubie swoj zestaw Olka , ale przyjdzie kiedys taki dzien , kiedy stwierdze ze posiadany aparat mnie ogranicza ... i jezeli Olek nie bedzie mial czegos fajnego w duzym 4/3 pojde do innej firmy , ale nie widze sensu zeby niepotrzebnie sie nakrecac jaki to Olek zly ;-)
chociaz z drugiej strony , patrzac co Mirek robi E-510 z kitami , to moga minac lata swietlne zanim , uczciwie bede mogl powiedziec ze moj sprzet mnie ogranicza ;-)
Czy ktoś się orientuje jak będzie działał AF w tym OMD z obiektywami 4/3 ale starszego typu (np.14-54 w pierwszej wersji) , z adapterem mmmf-3 ?
CMOS to crap straszliwy -taniocha i ersatz dla przeciętnego pstrykacza nikomu niepotrzebnych stopklatek a KODAK CCD FFT (tak właśnie FFT bo tych jakiś tam nikon czy inny YAKUMO nie stosował) to 9 cud świata -to idał spełniony i zesłany z nieba w roku Pańskim 2004 w postaci Olympusa E-1 jedynego i niepokalanego chińszczyzną
E-1 z pewnością był solidnym aparatem ale tej matrycy (a właściwie obrazka z aparatu) już bym tak nie idealizował.
Taka ciekawostka:
Subpiksele G (zielone) na matrycy są rozłożone na szachownicy.
Statystycznie suma wartości z pikseli linii parzystych i nieparzystych
(poziome czy pionowe to bez znaczenia - szachownica)
powinna być taka sama.
W E-1 różnica była na poziomie ok 1.5%
W E-300, E-500 już lepiej - ok. 0.7%
W dalszych konstrukcjach spadło praktycznie do zera.
Na ISO100 jeśli był z tego powodu szum to był ledwo zauważalny ale przy wyższych ISO to faktycznie mogło powodować większe szumy.
Prawdopodobnie za to większą winę ponosi Olympus (wzmacniacze, przetworniki A/C itp) niż sam Kodak.
Gdyby wszystko było idealne to ludzie by tak masowo nie zamieniali E-1 na E-3.
mynameisnobody
6.04.12, 09:44
owczy pęd -gdyby tak nie było ludzie nie pozbywali by się E-3 za tak śmieszne pieniądze
Tymczasem stary e-400 (błąd olka z intemenplacją) i tak rozłożył późniejsze konstukcje na łopatki * i pokazał wielu "byłym" E-3kowcom paradoks w "ewolucji" matryc.
Gdyby był PEN bez możliwości filmowania (dramatyczny rolling-shutter) ale z taką matrycą jak tamta (albo z e-300) i nowym softem jako linia równoległa dla panasonicowego crapu -było by bardzo ciekawie.
Niestety -tak się nie stało i już nie stanie.
Jeśli jest tak dobrze to skąd powszechne chwile szczytowania przed każdą większą premierą olka?
Niestety potem okazuje się że prócz paru dramatycznym akcentów siedzi w tym matrycka z zabawki -KONKURENCJI (bo Panas to najzacieklejsza konkurencja dla Olympus.Corp).
I Jak tu ma być lepiej?
X-10 ,V1, G1-X kładą na łopatki wszystkie nowe olki obrazowaniem -dobrze że to taki shit (konstrukcyja, błędy, idea)bo nikt nie kupiłby olka. :wink:
Ps. Myślę że się dobrze bawice:mrgreen: ?
...
Na ISO100 jeśli był z tego powodu szum to był ledwo zauważalny ale przy wyższych ISO to faktycznie mogło powodować większe szumy.
...
Nie samym szumem czlowiek zyje, nadal nie rozumiem pedu do niskoszumiacych matryc, tak wiem naturalny proces evo ale czy na pewno?
Kiedys kodak 400 w analogu dawal takie ziarno, ze pewnie dla nie jednego dziecka nowych technologii bylo by to nie do przyjecia teraz, a komu, to wtedy przeszkadzalo?
Na szczescie nie kazdy zyje wysokim, niskoszumiacym iso, choc moze sie wydawac, ze w pewnych aspektach nadaje sie do czegos tam,
jest wielu ludzi, ktorzy znacznie bardziej cenia sobie iso bazowe, a i w trudnych warunkach takim np E1 daja sobie doskonale rade.
Przyzwyczailismy sie, ze teraz aparacik ma robic ladna widokoweczke i do albumu, finalnie w zapomnienie, tu mistrzowie marketingu (Sony) napedzaja rynek milionami puszek bez wartosci z fantastycznymi matrycami typu plastik-fantastik.
Ostatnio robilem sluba, k5 i Me superem, z tego drugiego zrobilem 2 rolki 400 forsowane na 1600, zgadnijcie, ktore odbitki 20x30 podobaly sie klientowi bardziej
pozdrowionka
Myślę że mynameisnobody , ma trochę racji.Niedawno spłaciłem E-3 , który w tym momencie jest warty tyle co badziewna plastikowa wydmuszka, a wszystko przez kompletnie nieczytelną politykę firmy , choć jestem już pewien ze to absolutnie celowe.Ja po prostu boje się topić kasę w system.
Przyznam ze OM-D podoba mi się, jest w miarę logiczny, widać solidny, ale... co do niego podpiąć? Tą ciemną rurę 12-50, tak naprawdę oprócz dwóch stałek, nie ma nic ciekawego(tym bardzej ze filozofia systemy wręcz wymaga jasnych zoomów).Gdy zobaczyłem ten korpus(OM-D) , pierwsze co zrobiłem - odwiedziłem szklarnię panasa, czyli jest coś na rzeczy.
Choć na usprawiedliwienie muszę przyznać ze w innych systemach jest również chaos(bezlusterkowce), może z wyjątkiem Fuji , który może poważnie zamieszać w rynku jeśli będzie konkurencyjne cenowo.
danmacz,
ubolewam razem z Toba, kiedys (i to 2x) polasilem sie na E3 + 14-54 i 12-60, z racji gratisow i ok, dzielnie walczylem na Etrojeczce, do czasu kiedy to wrocilem do E1.
Co do szkielek, to polecam Panasy i jasne manuale firm trzecich, (oczywiscie olki 45 i 12 tez) nagle sie okazuje, ze nawet w trudnych warunkach oswietleniowych nie wychodze za iso 400, gdzie obrazek na G1 jest jeszcze spoko.
pozdrowionka
jozinzbazin
6.04.12, 11:26
No to może i ja wreszcie coś pogdybam. Tak sobie myślę,że Olek za słabo walczy i wdziera się na rynek.W blokach reklamowych w TV czasem nawet dwukrotnie prezentowana jest reklama "Nikon łannnnn",Sony wrzeszczy co chwila o swych "doskonałościach", a wielu amatorów i spacerowiczów nawet nie ma pojęcia,że istnieją aparaty "jakiejś" marki Olympus. Przecież przy lepszej sprzedaży jest więcej grosza, a więcej grosza,to więcej badań, a więcej badań,to nowsze pomysły, a nowsze pomysły,to ciekawe produkty i w efekcie lepsza sprzedaż.Koło się zamyka, ale Kodak też myślał, że do końca świata będzie jechał na renomie i historii. A jednak się rozkraczył. Bardzo lubię system 4/3 i przykro by było,gdyby znikł z rynku foto w tej wyższej klasie, bo w najwyższej i tak nie istnieje. Jak napisał jeden z kolegów jest "moda" na taniochę i wygodnictwo, a zdjęcia z analogów wspominamy z łezką, na co dowodem jest fajny wątek ajana o starych fotach, które przetrwały ponad 100 lat.
danmacz, ale te dwie rewelacyjne stałki (45 1.8 i 12/2.0) dają taką radochę podpięte pod E-M5, że trudno to opisać nawet. Do większości sytuacji............ po prostu wystarczy :-)
W blokach reklamowych w TV czasem nawet dwukrotnie prezentowana jest reklama "Nikon łannnnn"....
Jestem w serwisie.
Sorry, nie mogłem się powstrzymać ;-) (lepiej z tego żartować, niż w realu przeżywać....)
Czy ktoś się orientuje jak będzie działał AF w tym OMD z obiektywami 4/3 ale starszego typu (np.14-54 w pierwszej wersji) , z adapterem mmmf-3 ?
Ze starym 50-200 z MMF1 szału nie ma. Kest co prada dużo szybciej niż w E-PL1 ale wciąż nie to samo co z E3
ale jasne stałeczki... mniaaam... Zmontuje sobie kiedyś zestaw na bazie jakiegoś OMD i stałoogniskowych szkieł. Potrebuje jeszcze jasne i długie
9-18 , 45 i jasne długie szło. I bedzie :)
Najbardziej by mi pasowała współpraca ze szkłami 4/3 bo wtedy nie zmieniam systemu a po prostu go uzupełniam
Myślę że mynameisnobody , ma trochę racji.Niedawno spłaciłem E-3 , który w tym momencie jest warty tyle co badziewna plastikowa wydmuszka.
no to wspoczuje koledze tego kaca moralnego ...
ale z drugiej strony , nadal mozna robic zdjecia dowolnym aparatem Olympusa , starac sie unikac sytuacji gdzie uwypuklaja sie jego wady , i robic zdjecia ,
pewnie w slabszej sytuacji sa osoby fotografujace zawodowo , tam klient moze wymagac poziomu jaki daje konkurencja , a ta z kolei uzywajac sprzetow innych firm moze zrobic lepsze jakosciowo zdjecia
ale dla amatora , chyba lepiej podszkolic warsztat , nauczyc sie jak wycisnac z E-3 maksimum i poprostu uzywac go tak dlugo jak sie powaznie nie zepsuje , a pozniej na spokojnie pomyslec o czyms innym , jezeli nie u Olympusa to z innego systemu
a co do OM-D , rozmiar matrycy jest jaki jest (z wszystkimi jego wadami) i poki co sie nie zmieni , chyba kluczem do dobrej jakosci zdjec sa jasne obiektywy , wtedy nie trzeba sie meczyc z wysokimi ISO , dodatkowo da sie ladnie operowac mala GO ...
uzywajac z E-3 szkiel ze swiatlem F2 , fotografowanie w trudniejszych warunkach oswietleniowych nie jest takie upierdliwe
byc moze zamiast sprzdawac E-3 za "grosze" , na przekor zainwestowac w jasne szkla 14-35 i 35-100 (ktore dzisiaj mozna wyrwac w rozsadnej cenie) i w ten sposob dalej funkcjonowac
Koledzy, biadolicie jak stare baby u lekarza. Olympus wyprodukował dobry, a nawet świetny aparat, a wam nie pasuje, że nie ma matrycy Kodaka który dopiero co zbankrutował. Zwariować można.
Nie samym szumem czlowiek zyje, nadal nie rozumiem pedu do niskoszumiacych matryc, tak wiem naturalny proces evo ale czy na pewno?
Kiedys kodak 400 w analogu dawal takie ziarno, ze pewnie dla nie jednego dziecka nowych technologii bylo by to nie do przyjecia teraz, a komu, to wtedy przeszkadzalo?
Ale co to za argument? Kiedyś jechało się na wczasy do Bułgarii z całą rodziną Fiatem 126p. I też nikomu to wtedy nie przeszkadzało. Ja nie rozumiem pędu do nowych i wygodnych samochodów ;-)
Przyzwyczailismy sie, ze teraz aparacik ma robic ladna widokoweczke i do albumu, finalnie w zapomnienie, tu mistrzowie marketingu (Sony) napedzaja rynek milionami puszek bez wartosci z fantastycznymi matrycami typu plastik-fantastik.
A co to są puszki bez wartości? Pytam serio. Ja akurat uważam, że jak się chce i umie to można aparatami Sony robić świetne zdjęcia i matryce Sony są bardzo dobre.
Ostatnio robilem sluba, k5 i Me superem, z tego drugiego zrobilem 2 rolki 400 forsowane na 1600, zgadnijcie, ktore odbitki 20x30 podobaly sie klientowi bardziej
Jak znam życie to te na których klient ładniej wyszedł (nie zrobił zeza, czy innej głupiej miny).
Poszlo mi w piety normalnie, przepraszam za glupie wywody juz sie nie odzywam, glupi temat, glupia dyskusja
pozdrowionka i wesolych jajek!
Przepraszam Janeczek, nie chciałem naskoczyć na Ciebie. Chodzi mi generalnie o to bezsensowne marudzenie które jest w tym wątku. Może przez to, że tylko Ciebie zacytowałem tak to wygląda...
Ok, zmieniając temat. Wie ktoś czy tą lampkę dodawaną do E-M5 można odchylać do góry?
Alez ja sie nie gniewam, serio.
Fatmanu mozna?:)
pozdrowionka
[QUOTE=Centus;811337]no to wspoczuje koledze tego kaca moralnego ...
ale z drugiej strony , nadal mozna robic zdjecia dowolnym aparatem Olympusa , starac sie unikac sytuacji gdzie uwypuklaja sie jego wady , i robic zdjecia ,
No tak, tyle ze tych sytuacji jest niebezpiecznie dużo.Fotografowanie e3 to balans między przepałem a bandingiem.
Ps. Dobra wiadomość> za głupie 90ę można sobi sprawić dobrą DSLR z CCD FFT KODAKa (! -to w końcu 1/4 matrycy Leici M9!) -to jak za parę butów
Paaanie. Za te pieniądze to ja sobie nie kupię porządnych butów z skóry chronionych gatunków.
...Ok, zmieniając temat. Wie ktoś czy tą lampkę dodawaną do E-M5 można odchylać do góry?Tylko na tyle, że może świecić na wprost.
Fajne sample http://fourthirds-user.com/2012/04/olympus_omd_em5_real_world_raw_and_jpeg_samples_to _download.php
o tyle fajne że zrobione przy neutralnych ustawieniach i wyłączonym filtrze szumów; pokazują że maszynka do JPG produkuje dużo fajniejszy obraz niż odszumiony i wyosrrzony na auto, jaki można znaleźć w większości zdjęć z necie
Wesołych Świąt Wielkanocnych wszystkim Forumowiczom !!
Na tych samplach widać klase szkieł do dużego 4/3 a tak to nic specjalnego.
hmm,
W takich warunkach jak na wiekszosci z tych zdjec to malo ktory sprzet sie "wysypie"...
pozdro
spoko spoko, sporo na nich ciemniejszych obszarów itd. pozdr
spoko spoko, sporo na nich ciemniejszych obszarów itd. pozdr
No i tam jest Dramat--yczna tonacja...
Kosztujaca cirka ~5kpln...
pozdro
mynameisnobody
7.04.12, 13:02
Parę fotek rzeczywiście interesujących dla mnie -mówią mi więcej niż testy w internecie i gazetach -i o wiele bardziej obrazowo.
Uzupełniają doskonale portrety we wnętrzach od Fatmana.
Jeszcze brakuje mi światła w kontrze -ulubione, na jakimś normalnym szerszym szkle (aka ZD11-22 czy mZD12) i mogę bronić własnego zdania nawet w sądzie.
Po prawej JPEG z puszki -po lewej próba wywołania ORFa moim sposobem (podobnym do tego który stosuję od lat) -wnioski ?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Bildschirmfoto-2012-04-07-um-12.50.08.jpg)
Aparat fajny do szybkiego nieskomplikowanego focenia (JPEG+ guzik do ustawiania gradacji). Dla tych lubiących przynosić do domu 5 Rawów na krzyż a potem je właściwie "wywołać" moim zdaniem są inne -lepsze propozycje (ze swej strony polemcam M8 w cenie o 300€ wyższej jeśli komuś zależy na fotkach-kolorach ).
No i tam jest Dramat--yczna tonacja...
Kosztujaca cirka ~5kpln...
pozdro
IMO nie jest aż tak tragicznie :) ale to dobre pytanie jest - czy jest na tyle dobrze by wyciągnąć z kieszenie prawie 5 tysiaków? W sumie w tym zakresie cenowym wybór się robi bardzo szeroki i ciekawy.
Ja na razie dałem sobie M-piątkę do obserwowanych z limitem ceny 3,3k zł. czyli tyle ile teraz kosztuje K5. Mam nadzieję że do grudnia ta cena zostanie osiągnięta i pod choinką będzie nowy sprzęt. :)
A na razie życzę wszystkim Wesołej Wielkanocy i idę ładować akumulator do Pena na jutrzejszego DITLa :)
Po prawej JPEG z puszki -po lewej próba wywołania ORFa moim sposobem (który stosuję od lat) -wnioski ?
A prosze Cie bardzo, wniosek.
Moze czas sie czegos nowego naumiec...
pozdro
Po prawej JPEG z puszki -po lewej próba wywołania ORFa moim sposobem (który stosuję od lat) -wnioski ?
mynameisnobody a Ty nie chciałbyś zorganizować / poprowadzić warsztatów z wywoływania RAW wraz z komentarzem "co w RAWie piszczy" Myślę że nie tylko ja byłbym zainteresowany bo choć Twoje poglądy uważane są za kontrowersyjne to widać że masz wiedzę i pewien STYL którego się konsekwentnie trzymasz.
Pozdrawiam
Dajcie spokój, to żadna filozofia tak wywołać rawa. Nie pokazuje to możliwości matrycy, bo z tak drobnymi korektami cieni każda matryca sobie poradzi.
Dajcie spokój, to żadna filozofia tak wywołać rawa. Nie pokazuje to możliwości matrycy, bo z tak drobnymi korektami cieni każda matryca sobie poradzi.
Może dla Ciebie to żadna filozofia, ale ja się przyznam że wywoływać RAWów nie umiem. Tzn. poczytałem sobie tu i ówdzie jak się to robi i jakiś plik wynikowy mi wyjdzie, problem w tym że zazwyczaj moje efekty są gorsze od jpga z puszki. Chętnie pouczyłbym się tego, tylko nie przez internet ale na normalnym kursie gdzie na bieżąco mógłbym o poszczególnych etapach obróbki z prowadzącym porozmawiać.
Jest na tym forum kilka osób które sobie świetnie z RAWami radzą. Ale właśnie z racji pewnej kontrowersyjności poglądów mynameisnobody (https://forum.olympusclub.pl/members/8202-mynameisnobody) wydaje mi się on ciekawym kandydatem do poprowadzenia takich warsztatów.
mynameisnobody
7.04.12, 15:05
przykład obróbki ORF u nie jest czymś co by mnie satysfakcjonowało = by przywrócić naturalne kolory (zakładam że te z jpega są "prawdziwe") musiałbym korygować je strefowo -co jednak jest sprzeczne z ideą "suwaczkami da się uzyskać dowolne kolory" -nie da się bo jedne są częścią drugich.
Jan_S
hm... bo się zamknę w sobie.
Nie mam potrzebnej wiedzy teoretycznej, wykształcenia i chęci -siedzą tu osoby które różnorakie kursy prowadzą czy prowadziły i nawet zawodowo się tym zajmują -tam szukałbym pomocy (ja mniemam min. J.Muzykant który od pewnego czasu przaniósł się do "wartościowych ludzi").
Mogę polecić jednak 2 pozycje > jak nie zmasakrować zdjęcia, bo to potrafi każdy.
A więc>
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/09AB2762-3CEE-4FCF-9045-00D7CD5D73B0.jpg)
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/B6855185-D24B-4CF4-9900-00FD98CBD174.jpg)
hmmm -kontrowersyjność polega na tym że nie chce się przyklaskiwać wielu "prawdom" wyklutym i sklonowanym w internecie ?
Nie sądzę -wiem że powinienem milczeć zgodnie z tym co powiedział śp. Lem w pewnym z wywiadów.
Kontrowersja w moim przypadku to to że chce mi się zabierać głos w sprawach skazanych na przegraną -kijem rzeki nie zawócę -ale niekiedy sprawia mi frajdę wrzucić kamyk do tych nieustanie mielących informacje internetowych "kół młyńskich".
Ale wołanie rawów nie jest takie skompilkowane, zaczynasz od podstawowych suwaczków - ekspozycja, nasycenie, kontrast itp. oraz korekcje wad obiektywu i ostrzenie. Jak już tym władasz w miarę biegle, to odkrywasz nowe suwaczki i jakoś idzie.
Do pierwszych prób polecam Raw Therapee - darmowy i spolszczony. Docelowo LR. Tu można prawie wszystko.
Parę fotek rzeczywiście interesujących dla mnie -mówią mi więcej niż testy w internecie i gazetach -i o wiele bardziej obrazowo.
Uzupełniają doskonale portrety we wnętrzach od Fatmana.
Jeszcze brakuje mi światła w kontrze -ulubione, na jakimś normalnym szerszym szkle (aka ZD11-22 czy mZD12) i mogę bronić własnego zdania nawet w sądzie.
Po prawej JPEG z puszki -po lewej próba wywołania ORFa moim sposobem (podobnym do tego który stosuję od lat) -wnioski ?
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Bildschirmfoto-2012-04-07-um-12.50.08.jpg)
Aparat fajny do szybkiego nieskomplikowanego focenia (JPEG+ guzik do ustawiania gradacji). Dla tych lubiących przynosić do domu 5 Rawów na krzyż a potem je właściwie "wywołać" moim zdaniem są inne -lepsze propozycje (ze swej strony polemcam M8 w cenie o 300€ wyższej jeśli komuś zależy na fotkach-kolorach ).
hahah taka obróbka (do potrzeb neta) to sekunda w Faststone image viewer od jakiejś tam wersji...czyta rawy i w takich formatach można to zrobić w 3 sec z zapisem..
... a zdjęcia z analogów wspominamy z łezką, na co dowodem jest fajny wątek ajana o starych fotach, które przetrwały ponad 100 lat.
przetrwały fotografie,(negatywy na płytkach blaszanych,szklanych,celuloidowe),aparaty ale ja nie mam ponad 100 lat...
http://www.aparaty.tradycyjne.net/poradnik,historia_fotografii.html
mynameisnobody
7.04.12, 17:39
dramatyczna tonacja?
Czy to prawda że OM-D nie ma matrycy z Panasonica? Byłby to dla mnie mały szok.
Czy to prawda że OM-D nie ma matrycy z Panasonica? Byłby to dla mnie mały szok.
Nieprawda.
pozdro
Może dla Ciebie to żadna filozofia, ale ja się przyznam że wywoływać RAWów nie umiem. Tzn. poczytałem sobie tu i ówdzie jak się to robi i jakiś plik wynikowy mi wyjdzie, problem w tym że zazwyczaj moje efekty są gorsze od jpga z puszki. Chętnie pouczyłbym się tego, tylko nie przez internet ale na normalnym kursie gdzie na bieżąco mógłbym o poszczególnych etapach obróbki z prowadzącym porozmawiać.
Jest na tym forum kilka osób które sobie świetnie z RAWami radzą. Ale właśnie z racji pewnej kontrowersyjności poglądów mynameisnobody (https://forum.olympusclub.pl/members/8202-mynameisnobody) wydaje mi się on ciekawym kandydatem do poprowadzenia takich warsztatów.
Ja do .orf używałem Olympus Master i Raw Therapee. OM jest łatwy i na nim się uczyłem - potem przesiadłem się na RT - jest dość podobny do OM ale posiada już większe możliwości. W zasadzie to trzeba pamietać na początku aby nie przeostrzać niepotrzebnie zdjęcia i nie wyciągać niczego na siłę z cieni.
Fajne tutoriale są na CanonBoard.
Na Dpreview pojawiły się sample RAW i JPG z OM-D ich sceny studyjnej w porównywarce dla różnych iso Nie ma jeszcze testu OMD ale widać że pracują nad nim. Można otworzyć test dowolnego aparatu i sobie porównać sample.
Jak dla mnie nowy Oly całkiem dobrze sobie radzi nawet jak porównamy do czołówki N C i widać różnicę w obrazku na plus w porównaniu do penów 3.
Ja do .orf używałem Olympus Master i Raw Therapee. OM jest łatwy i na nim się uczyłem - potem przesiadłem się na RT - jest dość podobny do OM ale posiada już większe możliwości. W zasadzie to trzeba pamietać na początku aby nie przeostrzać niepotrzebnie zdjęcia i nie wyciągać niczego na siłę z cieni.
Fajne tutoriale są na CanonBoard.
Przy pracy z RT polecam zawsze zaczynać od profilu "Neutral", wtedy nie ma problemu.
EM5 vs GH2
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/Real_dimensions__GH2_vs_EM5_w_Grip__And_-1.jpg
źródło (http://www.fourthirds-user.com/galleries/data/969/Real_dimensions_-_GH2_vs_E-M5_w_Grip_-_And_Grip_length_comparison.jpg)
Witam,
miałem sobie odpuścić, ale wpisy na ostatnich stronach tego tematu niestety nie pozwoliły mi przejść obojętnie obok tego, co wypisujecie.
Może na początek parę słów o sobie, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Fotografuję kilka ładnych lat - moim bazowym systemem jest Pentax. Użytkuję K-5 wraz z Limitedami FA (31,43,77). Często korzystam też z 5DMkII (24-105 i 70-200 2.8). Piszę o tym, bo gdy czytam wypowiedzi co poniektórych, to dochodzę do wniosku, że świat otrzymałby tysiące fotografów z najwyższej półki - gdyby nie ten brzydki Olympus, który to szumi jak Morze Ochockie... Ileż to talentów się marnuje, iluż Avedonów, Capów czy też Bressonów nie może wykazać swojego telentu, bo Olympus nie ma FuFu i na dodatek słabą matrycę.
Koledzy, nie pouczając - też kiedyś miałem taki pęd do gładkich zdjęć. Do nieskazitelnego ISO, wysokiej dynamiki. Gonitwa - K200 na K20, K-7, romans z 5D, potem 5DMkII, K-5, wymiana zoomów DA* na obiektywy FA Limited.... Tylko, że to niczego nie dało. "Co po ostrych zdjęciach, kiedy nie ma ostrych pomysłów" powiedział kiedyś Jean-Luc Godard - i miał 100% rację.
Zrobiłem taki przydługawy wstęp, bo takiego jęczenia dawno nie czytałem jak na Tym forum. Ludzie kochani, macie świetne sprzęty, znakomitą optykę, jeden z najlepszych systemów AF i jedyny sensowny system bezlusterkowy (którego to właśnie sprawa przygnała mnie bym sobie doczytał parę rzeczy...) Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Użytkując K-5, który to jest świetnym aparatem zauważyłem, że obrabiając zdjęcia w Aperture często sięgam po Silver Efex, by choć trochę portretom dodać ziarna. Może to wpływ analogowego HP5+, który nie może się skończyć w MZ-5n. Nie wiem. Wiem tylko, że jak nie ma się pomysłów na zdjęcie, jak nie chce się ruszyć tyłka by zrobić fotkę - to każdy argument będzie dobry.
Narzekacie na OM-D ? Mały, świetny aparat, z niemniej dobrymi obiektywami typu 12/2.0 czy 45/1.8... Czego więcej potrzeba ? Pierdyliarda ISO ?
Wszedłem na to forum, bo zawsze lubiłem Olympusa - nie będę tego ukrywał. Nigdy nie miałem, ale dzięki OM-D być może to się zmieni. Do K-5 z Limitedami dokładam przenośny zestaw - albo Fuji X100, albo OM-D. X100 ciągnie mnie bardziej - bo tam nie można iść na łatwiznę. Przyspawany obiektyw uczy pokory, duża GO (stosunkowo) nie pozwala beznamiętnie pstrykać fotek na pełnej dziurze pozostawiając tło maślanemu bokeh. Parę ostatnich dni pochodziłem z FA*24/2.0 dopiętym do K-5 i wiem, że korzystając z takiego zestawu, oprócz światła należy zwracać uwagę na kompozycję - coś co często było przeze mnie z wygody i lenistwa zastępowane bokeh.
Sam OM-D uważam za świetne posunięcie Olka i trzymam za niego kciuki.
Naprawdę Koleżanki i Koledzy - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Wystarczy docenić sprzęt jakim się robi zdjęcia i zdać sobie sprawę, że najlepszy system to ten, który mamy w głowie. Bez tego możemy jedynie zabłysnąć wysokim, niskoszumiącym ISO czy też papierową GO. Fajnie, ale nudzi się to równie szybko jak "Łosoś na parze w sosie porowym" jedzony codziennie.
Na koniec wystarczy chyba sobie zdać sprawę, że większość dzisiejszych aparatów bez względu na markę nie jest ograniczeniem dla żadnego fotografa-amatora. Jedyne ograniczenia są praktycznie w nas samych - a narzekanie na ISO, dynamikę to jedynie wymówki by nie podnieść 4 liter i nie zrobić kolejnego przemyślanego ujęcia.
Pozdrawiam serdecznie mając nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
P.S. Moje jedyne zdjęcie wystawowe (100x70) zrobiłem przeciętnym pentaksem (chyba K200D) na wysokim ISO i podłączonym zoomem.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/3214134900_5f736e3ee0_z-1.jpg?zz=1
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3478/3214134900_5f736e3ee0_z.jpg?zz=1)
Proszę grzecznie się zachowywać.
I wrócić do meritum a nie filozoficznych przytyków
mynameisnobody
10.04.12, 21:25
no właśnie> przesiadkę do konkurencji (oprócz ocz. pentaxa bo dzięki MCR po przeczytaniu bajki o pentaxie -to nawet patykiem).
Czy w końcu ktoś zauważy że nawet tu jest coraz mniej olympusowców?
Karmicie się nawzajem śmiesznymi opowiastkami typu TRINE-MOS czy FUJI SCCD przy każdej nowej premierze czy innymi bajeczkami przypominającymi że nie jest wcale tak źle (MCR). A potem -cisza >BACZNOŚĆ: cieszyć się z tego co jest!
A jest... FAKE-OM > szczyt pagórka lodowego wytworzonego armatką do śniegu (zamiast śniegu jest kasa tych którzy ten bałagan od lat finansują -aka nabywcy 4/3). Wszystko to podparte paroma deskami i związane sznurkiem.
Ci którzy poważniej się foto zajmują nawet olympusa nie biorą pod uwagę>?<
Chyba że jako kompakt do kabzy -a nie normalny system do wszystkiego.
Mnie tam wsio-jedno ale posłanie całej mojej szklarni po 8 latach na emeryturę będę olympusowi długo pamiętał
ZD50
ZD14-54
ZD50-200 +EC1.4
ZD14-35
ZD11-22
ZD25
PL25mm
PL14-50
nie licząc poślednich słoików/
a jestem pamiętliwy (to jedna z moich słabości).
W zamian zostaję obdarowany "biedaprzejściówką MMF-3" do przypudrowanego na OM - Pena z przestarzałą matrycą i z obsługą a la iphone dla krasnoludka.
Ba-!
Alternatywnie ma nawet średniej jakości tele czy zooma z poczciwym światłem f3.5 na tą słiti-zabaweczkę.
:oops::esystem::oops:
moje wymagania były minimalne -żeby nie było gorzej niż było...
niestety było lepiej niż będzie.
olyyyyympusss -nic się nie staaaało!
Nieestałoooo się niiiiiic!
Róbcie "Falę".
Proszę grzecznie się zachowywać.
I wrócić do meritum a nie filozoficznych przytyków
Możesz z łaski swojej wyjawić z jakiego powodu usunięto moje posty? Co ciekawe jeden pozostał w formie cytatu, co tylko świadczy o poziomie moderacji. Jak już cenzurować to z głową.
Czy to jest zapytanie grzeczne , czy niegrzeczne? A może nie ma temat?
Nie pozostał, tylko pojawił się po cięciu.
Mnie tam wsio-jedno ale posłanie całej mojej szklarni po 8 latach na emeryturę będę olympusowi długo pamiętał
ZD50
ZD14-54
ZD50-200 +EC1.4
ZD14-35
ZD11-22
ZD25
PL25mm
nie licząc poślednich słoików/
a jestem pamiętliwy (to jedna z moich słabości).
Nie ma co, na bezmala dekade obcowania z E-systemem stales sie strategicznym klientem.
I faktycnie Olek moze czuc sie nietaktownie, ze z taka szklarnia zostawil Cie na pastwe losu...
pozdro
mynameisnobody, nie oszukuj się. Nawet gdybyś miał pod co podpiąć te słoiki, jęczałbyś, że nie ma już matryc Kodaka.
Lepiej podziękuj Olympusowi, że nie spełnia Twoich zachcianek, bo dzięki temu tutaj istniejesz. Inaczej nie miałbyś o czym pisać.
W Japonii w Olympusie nastąpi teraz seria sepuku, nie widzę tego inaczej
I faktycnie Olek moze czuc sie nietaktownie, ze z taka szklarnia zostawil Cie na pastwe losu...
pozdro
Moze zdjecia z tych szkiel zobaczyli i...
Dobre, dobre, nawet bardzo dobre.
Dalbym +rep ale niemoge, bede pamietal.
pozdro
Mirek zarepuje ASAP, tez pamiętliwy jestem ;)
mynameisnobody
10.04.12, 21:59
ja wam wszystkim zarepuje - wpisujcie po kolei miasta:
Ci którzy poważniej się foto zajmują nawet olympusa nie biorą pod uwagę>?<
Po pierwsze nie kłam - poczytaj sobie o Aleksie Majoli czy Dworzaku - tacy tam Panowie z grupy Magnum. Chyba, że wyznacznikiem dla Ciebie są kotleciarze i weselnicy - to przepraszam, faktycznie nie widziałem ostatnio.
Po drugie - podaj Olka do sądu, że zaufałeś mu, kupiłeś mnóstwo klamotów i teraz jesteś w kropce...
Nyny ma troszkę racji, Olympus zdenerwował trochę ludków swoją decyzją o zamknięciu rozdziału 4/3.
Z mojego punktu widzenia (i jak widzę nie tylko) była to decyzja błędna.
A efekt jej jest taki, że nikt rozsądny nie wyłoży na rozbudowę systemu m4/3 jakiejś większej kasy.
mynameisnobody
10.04.12, 23:00
MCR> zapomniałeś o Koronnym Argumencie> Wacławie Wantuchu -popraw się!
Widzisz taki Chase Jarvis (http://www.chasejarvis.com/#s=0&mi=2&pt=1&pi=10000&p=5&a=0&at=0) robi iphonem- argument na co -że olympus ma jeszcze bufor do działania?
Za chwilę zaczniesz pisać i uświadamiać o grupie Magnum -ale ale...
Jako że moderator śpi (patrz merytoryczne wpisy kolegów repowców) przemycę pewną historię która jako " niemerytoryczna" została usunięta wcześniej>
---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post był o 22:56 ----------
Przypominam że się przecież się grzecznie zachowujemy (misiu-pysiu też się stara ale brakuje mu praktyki)...
Jako że kolega MCR wyraża niezrozumienie mojej postawy zamieszczam ponownie tekst który "Szanowna-Kłaniam-się -do -pasa Moderacja" usunęła a moim zdaniem łatwo i przystępnie tłumaczący niezręczną sytuację która wielu zapewne osobom czytającym ten wątek umknęła.
Kehem>
Aha> przypowieść jest alegoryczna i nie nazywam Was (specjalnie proszę o wytłumaczenie misiowi-pysiowi) murzynkami! (to taka bajka -ok?).
A więc za siedmioma górami, za siedmioma rzekami i 1nym oceanem...
"MCR -twoja historia przypomina mi pewnego pastora który udał się do Harlemu by w jednym z tamtejszych kościołów baptystów udzielić kazania licznie zgromadzonym tam wiernym.
Opowiedziawszy miłą i pouczającą historię jak to stwórca w swoim Dziele Stworzenia wielokrotnie odnosił porażki bez skutku próbując wypalić z gliny i tchnienia swego idealnego człowieka, w niebiańskim piecu -jak wiemy na swój wzór i podobieństwo...
Kolejną nieudaną próbą -zbyt długo trzymając w żarze boskiego ognia, -nadpalonym czarnoskórym tak się przejął że ze wstydu ukrył swe nieudany "prototyp" na odległym i dzikim lądzie zwanym Terra-Africanensis by nikt nie musiał oglądać ukrytego za setkami mil piasków -strzeżonego przez dzikie stwory dziwoląga.
Ale jak podsumował ów natchniony pastor siedzący tam potomkowie owego "wypadku" nie powinni się czuć gorsi ponieważ dzięki bożemu miłosierdziu znaleźli się pod opieką wyrozumiałych i współczujących białych. Dzięki cudowi odkrycia ich piekła przez bohaterskich kupców i "przewoźników" ich przodkowie zostali wyzwoleni od ciemnoty i grzechu i uratowani przez cywilizację.
A -on jako duszpasterz i duchowy przywódca zapewnia że nie powinni czuć się winni i cieszyć się z wolności którą im podarowano > bo są prawie tacy jak ich biali Panowie. On sam tak swoich murzynków-podopiecznych kocha że nawet mógłby się pomalować pastą do butów w helloween by stać się jednym z nich (ha!) - a na początek zatrudni paru z nich za strawę i dach nad głową jako służących "na dobry początek" -Niech będzie Pochwalony!
Pastor był potem długo i "mocno" noszony na rękach
Amen! -dziękuję za pociechę - uwierzyłem że mogę być szczęśliwy z olympusem
NAWET! jako jedynym aparatem !
WOW jak Dworzak albo Alex Matoja!
Przypowiastkę dedykuję dla misia-pysia vierundfünfzig wraz z obowiązkowym :":mrgreen:" "
Dobrze, że zauważyłeś, że moderacja śpi. :) Dobranoc wobec tego, jutro jak któryś moderator wstanie to temat otworzy.
No to jak otwarte to moze cos ku pokrzepieniu serc:)
Wczoraj sie przypadkiem dowiedzialem, ze lojalni zostana nagrodzeni w postaci mozliwosci uzywania.....:)
wiecej nie powiem, bo oficjalnie jeszcze nie mozna:)
jedno jest pewne Olympus rzadzi jesli chodzi o podejscie do klienta i... forum.
pozdrowionka
PS
Sloneczko dzis swieci, kto chce isc ze mna dzis na parkiet na Prokoma?:)
PS2
Oczywiscie nie zboczylem z tematu info jest o....:)
No to jak otwarte to moze cos ku pokrzepieniu serc:)
Wczoraj sie przypadkiem dowiedzialem, ze lojalni zostana nagrodzeni w postaci mozliwosci uzywania.....:)
wiecej nie powiem, bo oficjalnie jeszcze nie mozna:)
No to moze w koncu zamiast wrozb i gdyban cos sensownego na bazie organoleptycznej napiszesz:)
jedno jest pewne Olympus rzadzi jesli chodzi o podejscie do klienta i... forum.
Pieknosc w oczach patrzacego.
Niemniej czekamy na tych szczesliwcow, az sie ujawnia i opisza wrazenia z obcowania:)
pozdro
Niemniej czekamy na tych szczesliwcow, az sie ujawnia i opisza wrazenia z obcowania:)
Już się dawno ujawnił i od tygodnia opisuje:
https://forum.olympusclub.pl/threads/81867-Odp-Forumowy-test-OM-D-E-M5-autorstwa-fatmana
Już się dawno ujawnił i od tygodnia opisuje:
https://forum.olympusclub.pl/threads/81867-Odp-Forumowy-test-OM-D-E-M5-autorstwa-fatmana
Polski mial?
Liczyc umie?
Pisalem przeca w liczbie mnogiej:p
Ze Fatman ma i testuje to ja dobrze wiem, bo sam prosilem GO o sprawdzenie pewnych rzeczy:)
pozdro
No mam nadzieję, że nie mojego egzemplarza ;)
Ej Panowie,
nie bede rozwijal tematu i prostuje, nic nie bede testowal, sprawa jest innego typu, zapomnijcie i poczekajmy na oficjalne...:)
pozdrowionka
Onan galeria (czarny korpus) z różnymi szkiełkami
http://www.clubsnap.com/forums/four-thirds-standard-4-3-m43/1073922-%5Bphotos%5D-om-d-e-m5-hands-session.html
Dobrze mu w zestawieniu z Zeissem 50/0.9.
Nowa 75 od Olyego też zachwyca.
Słów kilka (po koreańsku) zaszytych w jotpegu. Na nasze szczęście obrazków tłumaczyć nie trzeba :)
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&page=1&divpage=1&select_arrange=headnum&desc=asc&no=265
To będzie PROWOKACJA
ale tak zwana prowokacja Artystyczna. Więc zanim ktoś naciśnie "przycisk raportuj zły post" proszę niech pamięta o tym zastrzeżeniu.
Słów kilka (po koreańsku) zaszytych w jotpegu. Na nasze szczęście obrazków tłumaczyć nie trzeba :)
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&page=1&divpage=1&select_arrange=headnum&desc=asc&no=265
Oj trzeba, trzeba...
proszę mi przetłumaczyć, co na tych obrazkach jest takiego co udawadnia wyższość OMD nad starszymi PENami czy nad konkurencją lustrzankową?
proszę mi przetłumaczyć, co na tych obrazkach jest takiego co udawadnia wyższość OMD nad starszymi PENami czy nad konkurencją lustrzankową?
Nic, ot zwykle fotki jak to fotki, ktorych mnogo w sieci.
No ale trza jakos krecic machine przeca nie?
pozdro
Rozumiem, że fotografia zmieniła swoją funkcję w ostatnim czasie. Teraz nie chodzi o rejestrację obrazu, a o udowadnianie wyższości sprzętu X nad Y. Jeśli na jakiś zdjęciu nie da zauważyć różnicy, jest ono bezwartościowe.
Odszumianie zabija jpgi ale tak bylo zawsze, dlatego tez pierwsze co trzeba zrobic, to wylaczyc ten ficzer i jechac az do iso 3200! No ladnie! lubie taki analogowy szum, zapowiada sie lepiej od EPL1, ktorego baaardzo lubie, bo przeciez, to najlepszy korpus do tej pory w mikro:), byl!
Retro, retro, retro, no podoba sie, obrazki juz tak calkiem na powaznie, te cale rozwazania, ze to papka, breja i plastik fantastik, to prawda ale spojrzmy prawdzie w oczy, lepiej juz nie bedzie, ekonomia zabila, to co bylo najcenniejsze, trzeba po prostu isc dalej, a w kategorii semi pro, to zapowiada sie pstryczek w nos dla innosystemowcow, troche mnie kusi zakupic i polansowac sie na eventach:)
pozdrowionka
Rozumiem, że fotografia zmieniła swoją funkcję w ostatnim czasie. Teraz nie chodzi o rejestrację obrazu, a o udowadnianie wyższości sprzętu X nad Y. Jeśli na jakiś zdjęciu nie da zauważyć różnicy, jest ono bezwartościowe.
Skoro fotografia to rejestracja obrazu to chyba normalne że każdemu zależy na jak najlepszej rejestracji? zdjęcia przykładowe powinny pokazywać mocne i słabe strony "urządzenia do rejestracji". Więc zapytałem, jak ktoś kto fotografię cyfrową dopiero poznaje, na co powinienem zwrócić uwagę oglądając te zdjęcia.
zdjęcia przykładowe powinny pokazywać mocne i słabe strony "urządzenia do rejestracji".
Owszem, powinny. W profesjonalnym, rzetelnym teście. A czy to jest test, czy pierwsze wrażenia, czy fotki z wakacji czy może materiał reklamowy, to ja nie wiem.
Więc zapytałem, jak ktoś kto fotografię cyfrową dopiero poznaje, na co powinienem zwrócić uwagę oglądając te zdjęcia.
Jeśli chce sobie wyrobić opinię, który sprzęt jest lepszy, X czy Y, to nieodpowiednie zdjęcia wybrał sobie do oglądania.
Odszumianie zabija jpgi ale tak bylo zawsze, dlatego tez pierwsze co trzeba zrobic, to wylaczyc ten ficzer i jechac az do iso 3200! No ladnie! lubie taki analogowy szum, zapowiada sie lepiej od EPL1, ktorego baaardzo lubie, bo przeciez, to najlepszy korpus do tej pory w mikro:), byl!
Retro, retro, retro, no podoba sie, obrazki juz tak calkiem na powaznie, te cale rozwazania, ze to papka, breja i plastik fantastik, to prawda ale spojrzmy prawdzie w oczy, lepiej juz nie bedzie, ekonomia zabila, to co bylo najcenniejsze, trzeba po prostu isc dalej, a w kategorii semi pro, to zapowiada sie pstryczek w nos dla innosystemowcow, troche mnie kusi zakupic i polansowac sie na eventach:)
pozdrowionka
Jak masz kupić by lansować , to już lepiej dalej pstrykaj G-1 i EPL-1, ktorych już sie nauczyłeś... A kupuj jak dojdziesz do wniosku, że warto i że wykorzystasz przymioty jego.
Pozdrawiam AP.
Do lansu kupiłbym sobie najnowsze dziecko Pentaxa w żółtym kolorze :)
Choć ten OM-D z gripem też mniami.
Do lansu kupiłbym sobie najnowsze dziecko Pentaxa w żółtym kolorze :)
Choć ten OM-D z gripem też mniami.
Masz zółtą torebkę??:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Masz zółtą torebkę??:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To nie torebka, to magiczna torba :wink:
Poza tym, mam żółte buty :cool:
Jak masz kupić by lansować , to już lepiej dalej pstrykaj G-1 i EPL-1, ktorych już sie nauczyłeś... A kupuj jak dojdziesz do wniosku, że warto i że wykorzystasz przymioty jego.
Pozdrawiam AP.
Oj tam, do lansu znaczy jako wol roboczy i dla przyjemnosci, lubie byc inny na eventach, a kazdy by byl ciekaw co to za pierdzidelko i jakie ladniutkie:)
pozdrowionka
Skoro fotografia to rejestracja obrazu to chyba normalne że każdemu zależy na jak najlepszej rejestracji? zdjęcia przykładowe powinny pokazywać mocne i słabe strony "urządzenia do rejestracji". Więc zapytałem, jak ktoś kto fotografię cyfrową dopiero poznaje, na co powinienem zwrócić uwagę oglądając te zdjęcia.
Na kadr, światło, kompozycję, a na cóż by?
ps.
współczuję spojrzenia na sprawy fotografii przez pryzmat sprzętu
wie ktos, kiedy wreszcie pojawi sie w sklepach?
ps.
/me too +1
wie ktos, kiedy wreszcie pojawi sie w sklepach?
Powiedziałbym na dniach , to jest po niedzieli 22.04, a może parę dni wcześniej , wysyłka z Hamburga ma się zacząć po 16.04, gdzieś przeczytałem na forum.
a wiecie, czy mozna sie spodziewac ceny jeszcze nizszej niz teraz (4300 za body)? Oraz czy bedzie go mozna dostac w takiej cenie w jakims sklepie stacjonarnym we wro? Oraz czy bateria w zestawie bedzie odrazu naladowana?:P
a wiecie, czy mozna sie spodziewac ceny jeszcze nizszej niz teraz (4300 za body)? Oraz czy bedzie go mozna dostac w takiej cenie w jakims sklepie stacjonarnym we wro? Oraz czy bateria w zestawie bedzie odrazu naladowana?:P
Bateria bedzie naladowana.
Ceny to rzecz wzgledna, poudzielasz sie na tym forum troche, dolaczysz do zakonu to i milo sie rozczarujesz:)
pozdro
ps.
to napisz od razu że dyskutowanie o jakości sprzętu jest do bani. Może jeszcze dodaj że o jakości zastosowanego układu rejestracji i przetwarzania obrazu więcej niż z oglądania zdjęć przykładowych można powiedzieć po zapachu grzejących się tranzystorów
to napisz od razu że dyskutowanie o jakości sprzętu jest do bani. Może jeszcze dodaj że o jakości zastosowanego układu rejestracji i przetwarzania obrazu więcej niż z oglądania zdjęć przykładowych można powiedzieć po zapachu grzejących się tranzystorów
Co chcesz jak na testowe pstryki to naprawdę fajne - zawsze lepiej popatrzeć na przyjemne foty niż te szarobure - jak na naszych portalach testowych.
No pstryki fajne ale romek1967 napisał takie cos:
że teraz nie wiem czy oglądanie zdjęć testowych/przykładowych nie jest grzechem
Jeśli szukasz dowodu to zły test wybrałeś. Aby porównać w miarę obiektywnie to te same kadry musiały by być przynajmniej wykonane też jakimś PEN-em czy lustrzanką. Ale można powiedzieć coś o wrażeniach. Ja mam wrażenie, że jest postęp w jakości obrazka.
Jeśli szukasz dowodu to zły test wybrałeś. Aby porównać w miarę obiektywnie to te same kadry musiały by być przynajmniej wykonane też jakimś PEN-em czy lustrzanką. Ale można powiedzieć coś o wrażeniach. Ja mam wrażenie, że jest postęp w jakości obrazka.
Nie ja test wybierałem tylko gietrzy podlinkował z komentarzem że obrazków tłumaczyć nie trzeba. No to ja prowokacyjnie napisałem że może jednak trzeba wytłumaczyć na co patrzeć, żeby różnicę między OMD a PENem zobaczyć. Skoro sam piszesz że masz wrażenie że jest postęp, to proszę rozwiń myśl. No chyba, że rację mają nyny i Janeczek że zdjęcia są takie że czy zrobione byłyby jednym czy drugim aparatem to różnicy by się nie zauwazyło
Oczywiście gietrzy go podlinkował, ale nie zauważyłem aby to on doszukiwał się w nim dowodów lepszości.
A jeśli chodzi o moje odczucia na temat tych zdjęć to mam wrażenie, że szumy są mniejsze niż w PENach, a do tego na kilku fotkach widać, że jest świetna ostrość więc dodatkowe piksele nie będą się marnowały.
Jutro/pojutrze/popojutrze robię ostatnie testy E-M5 -tym razem dostanie ostro, bo zabieram go do pracy :-) Ślub/Wesele/Plener -nie będę ukrywał, że moim celem będzie pokazanie, że da się tym sprzętem spokojnie taką pracę wykonać, praktycznie na równi z "wypasami do tego stworzonymi" (E-M5 będzie pracować w parze z D3)...... jak myślicie, dam radę ? :-) Przyznam, że jestem wyjątkowo podekscytowany.
Jutro/pojutrze/popojutrze robię ostatnie testy E-M5 -tym razem dostanie ostro, bo zabieram go do pracy :-) Ślub/Wesele/Plener -nie będę ukrywał, że moim celem będzie pokazanie, że da się tym sprzętem spokojnie taką pracę wykonać, praktycznie na równi z "wypasami do tego stworzonymi" (E-M5 będzie pracować w parze z D3)...... jak myślicie, dam radę ? :-) Przyznam, że jestem wyjątkowo podekscytowany.
Ty tak, ale czy przelomowy OM-D E-M5 to nie wiem:p
Tak se pozwolilem zazartowac:)
pozdro
Tak czy inaczej będzie niesamowita radocha :-)
Ty tak, ale czy fake-OMde to nie wiem:p
Tak se pozwolilem zazartowac:)
pozdroTo akurat nie był, ani udany, ani inteligentny żart! Ktoś, kto uważnie śledził różne konferencje prasowe na okoliczność premiery aparatu, miał okazję również dowiedzieć się, że "OM było nazwą handlową naszych lustrzanek w epoce filmów światłoczułych, a jednocześnie stało się synonimem aparatów o kompaktowej firmie i niewielkiej wadze, aparatów, które były wspierane przez cały system obiektywów i innych akcesoriów. Nowy model OM-D nawiązuje do tradycji pierwotnej serii OM i dlatego też nosi tę samą nazwę. " A więc nie chodzi o jakąś "podróbkę", czy "fałszywkę", co z uporem nieuleczalnego maniaka lansował pewien jegomość, tylko o nowoczesny sprzęt skonstruowany według pewnych, istotnych założeń. Zatem, mam nadzieję, że to niezbyt mądre stwierdzenie "fake-OM" nie będzie więcej używane przez inteligentne osoby. Dzieki.
(Przepraszam, że teraz to ja tak na poważnie i nie umiem zakumać dowcipu, a ponadto nie będę już polemizował w tym temacie).
Myślę, że wiele się zmieni w podejściu do tego aparatu już w niedzielę/poniedziałek ;-) Sceptycy stracą kilka argumentów.......
@Jack: eeee wyluzuj, sie napuszyles na feka i tyle, zara zmienie coby zart stal sie inteligentny....
@Fatman: nie grozi, nie grozi ;)
pozdro
@Jack: eeee wyluzuj, ...Przepraszam, to tylko moja tępota;-), ale taki jestem...
@Fatman. Masz w domu jakieś analogowe manualne lustro ? Albo nie manulane ale o kształcie FM3 FM2a Zenita, Prakticy Chinona, AE1 ?
bo jak tak to zrób dla mnie proszę takie zdjęcie. OM obok innego lustereczka :) chodzi mi o porównanie rozmiarów. ( front / bok ) Bedę dźwięczny jak skowronek :)
Mam Zenita -zdjęcie zrobię i udostępnię najpóźniej jutro :-)
To akurat nie był, ani udany, ani inteligentny żart! Ktoś, kto uważnie śledził różne konferencje prasowe na okoliczność premiery aparatu, miał okazję również dowiedzieć się, że "OM było nazwą handlową naszych lustrzanek w epoce filmów światłoczułych, a jednocześnie stało się synonimem aparatów o kompaktowej firmie i niewielkiej wadze, aparatów, które były wspierane przez cały system obiektywów i innych akcesoriów. Nowy model OM-D nawiązuje do tradycji pierwotnej serii OM i dlatego też nosi tę samą nazwę. " A więc nie chodzi o jakąś "podróbkę", czy "fałszywkę", co z uporem nieuleczalnego maniaka lansował pewien jegomość, tylko o nowoczesny sprzęt skonstruowany według pewnych, istotnych założeń. Zatem, mam nadzieję, że to niezbyt mądre stwierdzenie "fake-OM" nie będzie więcej używane przez inteligentne osoby. Dzieki.
(Przepraszam, że teraz to ja tak na poważnie i nie umiem zakumać dowcipu, a ponadto nie będę już polemizował w tym temacie).
A co tu jest do zakumania? MNINB lansował tylko tezę że OMD nie będzie dla współczesności tym czym był OM dla swoich czasów. Nawet pomimo uroczej retro-formy i kilku ciekawych rozwiązań.
pozdrawiam
Dla romka i innych oczekujących na EM5
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41201002
nie, nie dla mnie :), ale dziękuję za pamięć
Gdyby formułować opinie na podstawie tych - przyjemnych skądinąd sampelków - trzeba by stwierdzić, że jakość obiektywu 12-50 jest fatalna. Przepały na hydrancie to już raczej wina fotografa - ale poziom szczegółów na części pokrytej czerwoną farbą to straszna nędza. Zdjęcie kościoła przy zbliżeniu też wygląda masakrycznie.
A co tu jest do zakumania? MNINB lansował tylko tezę że OMD nie będzie dla współczesności tym czym był OM dla swoich czasów. Nawet pomimo uroczej retro-formy i kilku ciekawych rozwiązań.
pozdrawiam
Ja natomiast mysle,ze nie lansowal tej tezy po "angielsku" tylko fonetycznie po "niemiecku".To dwie rozne tezy.Dlatego pytalem jego o te "fake"
Ale to juz tak jest jak sie wie ,ze gdzies dwonia tylko nie wiedza w ktorym.Mozna wtracac slowka jak sie je potrafi i zna ich znaczenie,a nie ,ze sie je uslyszalo i bedzie to tak swiatowo wygladac a rebiata bedzie sie dziwowac.
http://img545.imageshack.us/img545/6038/omd1.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/1839/omd2.jpg
http://img207.imageshack.us/img207/5439/omd3i.jpg
lepsze później, bo już czasu nie mam.....
Ja natomiast mysle,ze nie lansowal tej tezy po "angielsku" tylko fonetycznie po "niemiecku".To dwie rozne tezy.Dlatego pytalem jego o te "fake"
Ale to juz tak jest jak sie wie ,ze gdzies dwonia tylko nie wiedza w ktorym.Mozna wtracac slowka jak sie je potrafi i zna ich znaczenie,a nie ,ze sie je uslyszalo i bedzie to tak swiatowo wygladac a rebiata bedzie sie dziwowac.
Z MNINB można się zgadzać albo nie - ale jego wywód jest logiczny, tzn. wg niego jedyne co łączy OM i OM-D to podobieństwo obudowy. A więc "fake" jak najbardziej w znaczeniu angielskim. Czy teza jest prawdziwa czy nie, to mnie akurat mało interesuje bo nie mam żadnych związków emocjonalnych z OM. Jak ktoś jest fanem OM-D może przecież nadawać mu inne ksywki np. Git-OM-D :lol:. Przesadne glanowanie przeciwników może natomiast odnieść skutek odwrotny do zamierzonego: łatwo przecież przerobiić OM na MO albo inne ORMO.
Żeby było jasne - bez macania uważam, że OM-D jest bardzo fajnym (choć drogim) aparatem - nawet jeśli aktualna oferta systemu może utrudniać wykorzystanie jego niektórych możliowości.
dzarro nie podlizuj się :P. MNINB użył/używa słowa fake pejoratywnie i to w zasadzie na podstawie własnych snów/domysłów bo nie miał aparatu i nie ma żadnego z nim doświadczenia. Frustracja frustracją to jego problem. Żart przestaje być zabawny kiedy przestaje bawić. Czy nie można myśleć pozytywnie ?
Czy trzeba aby znaleźć cokolwiek z sensownej treści przebrnąć tony śmieci i błota.... ?
Mam wrażenie że 'dzień świra' panuje tu codziennie :]. Uważacie się za fachowców a nie rozróżniacie materiałów reklamowych od realnej roboty. Czepianie się że w reklamówce jest przepał to jakieś kuriozum. Uważam się za normalnego i mnie się podoba ten aparat.
Czy to znaczy że ci którym się nie podoba są nienormalni ?
Otóż nie, ale mimo tego wielu z was wpada w tę pułapkę pisząc posty z których wynika że tylko "kretyn' kupiłby jakikolwiek aparat olympusa....
Proszę nie róbcie tego, bo się odechciewa was czytać. Czekam na kolejne przykłady i wnioski Fatmana :) ale niezależnie od nich kiedyś ten aparat będzie u mnie .. :P
zibi1303,
przestan pitolic tylko zdjecia pokazuj praktyku:)
Szkoda, ze sie zabanowal MNINB, barwna postac, wiele wnoszaca do tego forum, jaki by nie byl, dzielilem z nim niektore poglady, ech szkoda, teraz bedzie mono...
pozdrowionka
dzarro nie podlizuj się : :P
Nie mierz innych swoją miarą
---------- Post dodany o 11:11 ---------- Poprzedni post był o 11:09 ----------
MNINB użył/używa słowa fake pejoratywnie :P
Nikt tego nie neguje - nie pisz oczywistości jak prawdy objawionej.
---------- Post dodany o 11:12 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------
Czepianie się że w reklamówce jest przepał to jakieś kuriozum. :P
W jakiej reklamówce?
PS. Faktyczny bądź rzekomy chaos tego wątku to pikuś przy chaosie Twojej wypowiedzi. Posty MNINB mają przynajmniej swoisty dadaistyczny urok.
Czekam na twój test ciekawi mnie jak sobie poradzi E-M5. A co do fotografa to żadnych wątpliwości.
Bo to fotograf z wyższej pólki.
Nie mierz innych swoją miarą
Nigdy tego nie robię, no chyba ze żartuję :) => :P
W jakiej reklamówce?
PS. Faktyczny bądź rzekomy chaos tego wątku to pikuś przy chaosie Twojej wypowiedzi. Posty MNINB mają przynajmniej swoisty dadaistyczny urok.
PS
Jak nie nadążasz to trudno. Brak zrozumienia nie nazywaj chaosem
EOT
1) Grzeczniej proszę się do siebie zwracać i bez inwektyw ..
Fatman - dzięki za zdjęcia :)
Czekam na rezultat boju E-M5 na ślubnym poligonie, zwłaszcza że to Fatman go przetestuje. W dobre ręce trafił ten aparat :-)
PS
Jak nie nadążasz to trudno. Brak zrozumienia nie nazywaj haosem
EOT
:shock:
Kolejny test. Tym razem na
http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/olympus-om-d-1075717/review/page:1#articleContent
Trochę przesadzili:
źródło (http://cdn1.mos.techradar.com//art/cameras/LabCharts/Olympus/Olympus_EM5_TIFF_SNR-900-100.JPG)
źródło (http://cdn1.mos.techradar.com//art/cameras/LabCharts/Olympus/Olympus_EM5_TIFF_DR-900-100.JPG)
Faktycznie przesadzili E-P3 psuje skalę od dołu.. :)
Za to OMD - rewelacja. Skąd taka rozpiętość?
Za to OMD - rewelacja. Skąd taka rozpiętość?
Pewnie z palca... wyssana. Osiągi lepsze niż X-Pro 1 są mało prawdopodobne. Okolice osiągów NEX-7 już i tak będą satysfakcjonujące.
Te wykresy szokujące.
Panasonic GX1 który przecież ma podobną matrycę wypadł o wiele gorzej.
Ciężko też uwierzyć w przeskoczenie najnowszego dziecka Fuji.
Te wykresy szokujące.
.
Horror normalny.
http://www.clarkvision.com/imagedetail/digital.sensor.performance.summary/#dynamic_range
Horror normalny.
http://www.clarkvision.com/imagedetail/digital.sensor.performance.summary/#dynamic_range
Wygląda na to ,że to nie jest RAW sczytany z matrycy , a RAW przeżuty i wypluty z nowego superkomputerka. Różnica do EP3 jest szokująca, ale może to prostu różnice technologiczne są.
Pozdrawiam AP.
A może czas zmienić myślenie? Zamiast super optyki, surowych nie modyfikowanych RAWów itp itd będzie super komputer i dobry algorytm..W końcu chodzi o efekt - wysokiej jakości , zachwycające szczegółami i kolorami zdjęcie oddające rzeczywistość lepiej niż ona wygląda naprawdę.
Idzie nowe.
Wygląda na to ,że to nie jest RAW sczytany z matrycy , a RAW przeżuty i wypluty z nowego superkomputerka. Różnica do EP3 jest szokująca, ale może to prostu różnice technologiczne są.
Pozdrawiam AP.
A może czas zmienić myślenie? Zamiast super optyki, surowych nie modyfikowanych RAWów itp itd będzie super komputer i dobry algorytm..W końcu chodzi o efekt - wysokiej jakości , zachwycające szczegółami i kolorami zdjęcie oddające rzeczywistość lepiej niż ona wygląda naprawdę.
Idzie nowe.
Się zgodzę. Wywoływałem rawy z E-P3 i E-PL3 oraz nowego OM-D. I prawda - różnica jest szokują. Na + dla OM-D.
Bez ściemy, bez ekscytacji - dwa jednakowe rawy, jednakowo naświetlone i dwa wyniki: niebo a ziemia.
I szczerze mówiąc - nie potrzebuję już żadnych testów i dwóch tuzinów niedowiarków. Wystarczy mi to co sam zobaczyłem i jakość generowanego obrazka.
Się zgodzę. Wywoływałem rawy z E-P3 i E-PL3 oraz nowego OM-D. I prawda - różnica jest szokują. Na + dla OM-D.
Bez ściemy, bez ekscytacji - dwa jednakowe rawy, jednakowo naświetlone i dwa wyniki: niebo a ziemia.
I szczerze mówiąc - nie potrzebuję już żadnych testów i dwóch tuzinów niedowiarków. Wystarczy mi to co sam zobaczyłem i jakość generowanego obrazka.
I właśnie tyle wystarczy.Plusik dla ciebie.
Potwierdzam. Wygląda to przyzwoicie, porównywalnie do konkurencji APS-C (w końcu!), ale nie lepiej od niej, wbrew temu co pokazują linkowane wykresy.
Wstawiam dla umilenia dyskusji w tym wątku. Wykonane oczywiście OM-D :-).
Jeśli ktoś chce mogę przesłać kilka RAW-ów.
źródło (http://files.myopera.com/kluk/albums/9908142/omd.jpg)
Nie wiem czy było, Silkypix dodał nowego Olka w najnowszej wersji:
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/
Wstawiam dla umilenia dyskusji w tym wątku. Wykonane oczywiście OM-D :-).
Jeśli ktoś chce mogę przesłać kilka RAW-ów.
Daj link do jotpega w pełnej wielkości.
Zaraz dam ale zaznaczam , że ustawienia nie były fabryczne i modyfikowane były krzywe w aparacie i może to wyglądać nie najlepiej.
LINK (http://files.myopera.com/kluk/albums/9908142/P3315796.JPG?1334429613)
Po pierwszych testach mam poważny problem z tym aparatem... czarny czy srebrny?
@danmacz - różnica to nie tylko kolor, ale i jakiś inny materiał.
Podobno srebrny ma miły gumowy chwyt.
http://www.youtube.com/watch?v=vlngvkBxLME&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A& index=1&feature=plcp
Po pierwszych testach mam poważny problem z tym aparatem... czarny czy srebrny?
Weź czarny. Po paru miesiącach będzie srebrny, jak już odpadnie farba ;)
Weź czarny. Po paru miesiącach będzie srebrny, jak już odpadnie farba ;)
Abo srebrny.Po paru miesiacach bedzie czarny,jak juz odpadnie farba:wink:
http://www.youtube.com/watch?v=vlngvkBxLME&list=UUuw8B6Uv0cMWtV5vbNpeH_A& index=1&feature=plcp
Dobre, nawiązanie do symulakrów Baudrillarda w recenzji sprzętu foto. Zawsze miło popatrzeć na tego Chińczyka w akacji . Tak coś czułem, że posty MNiNB są w rzeczywistości filozoficznej proweniencji.
Weź czarny. Po paru miesiącach będzie srebrny, jak już odpadnie farba ;)Zdaje się, że miałeś szczęście obejrzeć E-10, jaką kiedyś dawno temu posiadał Icelander:-D
Weź czarny. Po paru miesiącach będzie srebrny, jak już odpadnie farba ;),
No nie wiem - z mojego białego XZ1 po roku noszenia nie złazi nigdzie, Z EP-1 też nie zlazła, chyba zmieniły się trochę lakiery i technologia lakierowania.
Pozdrawiam AP.
Z mojego czerwono-wiśniowo-różowego metalik E-PL3 farba złazi w narożniku wyświetlacza. Gdzieś przytarłem w boju :)
Czy jest gdzieś w sieci jakaś tabela szybkości działania tego OMD z różnymi obiektywami 4/3, przyznam ze poważnie biorę po uwagę ten aparat, jednak nie z szkłami micro niestety.
Jeśli chcesz do zwykłych szkieł 4/3 to ja bym poczekał na następcę.
Koledzy wcześniej umieścili filmiki jak wygląda ostrzenie z szkłami z dużego systemu i nie jest to specjalnie szybkie.
To będzie jeszcze jakiś następca? Swoją drogą om-digital widział bym bardziej właśnie w duzym systemie, tam gdzie można wykorzystać możliwości matrycy, ale widocznie strategia firmy jest inna.Oczywiscie jest jeszcze E-5 , ale w moim przypadku przesiadka z E-3 jest chyba pozbawiona sensu, to zbyt podobne aparaty.
W OM -DIGI podoba się kompaktowa budowa i jego modułowosć, natomiast kompletnie zniechęca mnie szklarnia (ta ciemna-oly i ta naleśnikowa-panas) , i brak lustra- w tej kwestii jestem raczej konserwatywny(ogólnie wole celowniki optyczne).
Jeszcze parę tygodni temu byłem nastawiony na e-piatkę, ale teraz widać ze jego matryca w porównaniu do omd jest jednak słabsza.
To będzie jeszcze jakiś następca?
Bedzie.Wiekszy z normalnym mocowaniem,nie mikro.
To pewna informacja? Wiadomo kiedy?
tylko tak wlasciwie po co komu wiekszy aparat, skoro wiecej niz e-m5 chyba nie zaoferuje?
Zaoferuje lepszy AF z prawdziwymi szkłami.
---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post był o 18:59 ----------
Test jest nowy
http://www.optyczne.pl/178.1-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M5.html
To sympatyczne słoiki typu mZD 9-18 4.0-5.6, 12 2.0, 45 1.8, 75 1.8 czy Panasonikowe 7-14 4.0, 14 2.5, 20 1.7 czy Leica 25 1.4 nie zasługują na miano pełnoprawnych obiektywów, które de facto są kwintesencją m4/3 ?
Mam kawe przed soba.Rozwin temat,moze byc ciekawie.Prawdziwe szkla hmm:?::shock::shock::roll:
Prawdziwe bo duże :wink:. A tak serio to wystarczy porównać zd 12-60 do swojego odpowiednika w micro.
Prawdziwe bo duże :wink:. A tak serio to wystarczy porównać zd 12-60 do swojego odpowiednika w micro.
A to jest taki?
No proszę ,z testu wynika że jest to jeden z najlepszych obecnie bezlusterkowców na rynku.
Na rynku?? jest już na rynku? Adres sklepu poproszę kurcze blade.
Fizyczny lub internetowy, gdzie jest dostępny, niech będzie w 48 godzin.
grizz- wiesz , o którym mówię (ciemna strona micro), zakres podobny dlatego potraktowałem go jak odpowiednik.
Tu napisali, że mają w magazynie, ale nie sprawdzałem :)
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,16195s,50d
Na rynku?? jest już na rynku? Adres sklepu poproszę kurcze blade.
Fizyczny lub internetowy, gdzie jest dostępny, niech będzie w 48 godzin.
A masz,adresu Ci bede zalowac,internetowego http://www.edlefs.com/
grizz- wiesz , o którym mówię (ciemna strona micro), zakres podobny dlatego potraktowałem go jak odpowiednik.
No jasne kto by patrzył na światło, albo na cenę szukając odpowiednika... Fiat 126p to w sumie odpowiednik lancera evo, czy innego jeepa wranglera... też ma 4 koła.
A masz,adresu Ci bede zalowac,internetowego http://www.edlefs.com/
Nic z tego
VORBESTELLUNGEN MIT 50€ ANZAHLUNG JETZT MÖGLICH
================================================== ==
LIEFERUNG APRIL 2012
Nic z tego
LIEFERUNG APRIL 2012
A FotoZakupy? jak piszą że mają to mają. Szepnij Tropicowi to sprawdzi, ma do nich rzut dekielkiem :)
Nic z tego
LIEFERUNG APRIL 2012
Moment-Ty chcesz zarezerwowac sobie czy kupic??.To wiadomosci jeszcze z marca,kiedy olek nie mial konkretnych wiadomosci kto na tasmie bedzie pakowac.Czy ten nowy co obiecal gory zlota czy wroca do starego.Wrocili do starego i dlatego to dwu tygodniowe opoznienie.
A to co zacytowales to dokladnie tak na nasze.Zarezerwowanie jest mozliwe teraz z przedplata (zaliczka)50€.Dostawa kwiecien 2012.
Logiczne ,ze skoro mamy kwiecien i jest mozliwosc do kosza wlozyc to zaliczki i inne przedplaty traca waznosc.
Z reszta jak nie wierzysz to zadzwon i spytaj.
jutro do nich napiszę.
Choć ja mam do nich pecha- u nich kupiłem chyba pierwszy na forum 12-60 z uwalonym AF
Mirek, was wollen sie?
Przy niektórych artykułach jest "Sofort lieferbar". Przy OM-D - nie ma, piszą "VORBESTELLUNGEN JETZT MÖGLICH"
Jetzt to nie "gestern" oder "in Marz"
Test jest nowy
http://www.optyczne.pl/178.1-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M5.html
Pozamiatane. I takie aparaty trzeba było robić od początku :)
jutro do nich napiszę.
Choć ja mam do nich pecha- u nich kupiłem chyba pierwszy na forum 12-60 z uwalonym AF
Mirek, was wollen sie?
Przy niektórych artykułach jest "Sofort lieferbar". Przy OM-D - nie ma, piszą "VORBESTELLUNGEN JETZT MÖGLICH"
Jetzt to nie "gestern" oder "in Marz"
Zadzwonie do niego jutro i spytam,i na PW ci odpowiem,chyba sie tak najpredzej dogadamy,troche po ichnemu gadam.
Cieszy, że dobrze wypadł w teście na optycznych. Jak widać marudzenie na wcześniejszych stronach tego wątku było niepotrzebne.
Cieszy, że dobrze wypadł w teście na optycznych. Jak widać marudzenie na wcześniejszych stronach tego wątku było niepotrzebne.
E tam niepotrzebne. Przecież jest brzydki, nieprzyzwoicie drogi, szkieł za złotówkę brak, za mały, za duży, klatka niepełna itd.
E tam niepotrzebne. Przecież jest brzydki, nieprzyzwoicie drogi, szkieł za złotówkę brak, za mały, za duży, klatka niepełna itd.
i kawy nie robi.
Colin Steel via Steve Huff*
http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/16/olympus-om-d-first-day-in-singapore-by-colin-steel/
(http://www.stevehuffphoto.com/2012/04/16/olympus-om-d-first-day-in-singapore-by-colin-steel/)* - MNIN, wybaczysz? ;)
jozinzbazin
16.04.12, 23:04
Witam,
miałem sobie odpuścić, ale wpisy na ostatnich stronach tego tematu niestety nie pozwoliły mi przejść obojętnie obok tego, co wypisujecie.
Może na początek parę słów o sobie, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Fotografuję kilka ładnych lat - moim bazowym systemem jest Pentax. Użytkuję K-5 wraz z Limitedami FA (31,43,77). Często korzystam też z 5DMkII (24-105 i 70-200 2.8). Piszę o tym, bo gdy czytam wypowiedzi co poniektórych, to dochodzę do wniosku, że świat otrzymałby tysiące fotografów z najwyższej półki - gdyby nie ten brzydki Olympus, który to szumi jak Morze Ochockie... Ileż to talentów się marnuje, iluż Avedonów, Capów czy też Bressonów nie może wykazać swojego telentu, bo Olympus nie ma FuFu i na dodatek słabą matrycę.
Koledzy, nie pouczając - też kiedyś miałem taki pęd do gładkich zdjęć. Do nieskazitelnego ISO, wysokiej dynamiki. Gonitwa - K200 na K20, K-7, romans z 5D, potem 5DMkII, K-5, wymiana zoomów DA* na obiektywy FA Limited.... Tylko, że to niczego nie dało. "Co po ostrych zdjęciach, kiedy nie ma ostrych pomysłów" powiedział kiedyś Jean-Luc Godard - i miał 100% rację.
Zrobiłem taki przydługawy wstęp, bo takiego jęczenia dawno nie czytałem jak na Tym forum. Ludzie kochani, macie świetne sprzęty, znakomitą optykę, jeden z najlepszych systemów AF i jedyny sensowny system bezlusterkowy (którego to właśnie sprawa przygnała mnie bym sobie doczytał parę rzeczy...) Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Użytkując K-5, który to jest świetnym aparatem zauważyłem, że obrabiając zdjęcia w Aperture często sięgam po Silver Efex, by choć trochę portretom dodać ziarna. Może to wpływ analogowego HP5+, który nie może się skończyć w MZ-5n. Nie wiem. Wiem tylko, że jak nie ma się pomysłów na zdjęcie, jak nie chce się ruszyć tyłka by zrobić fotkę - to każdy argument będzie dobry.
Narzekacie na OM-D ? Mały, świetny aparat, z niemniej dobrymi obiektywami typu 12/2.0 czy 45/1.8... Czego więcej potrzeba ? Pierdyliarda ISO ?
Wszedłem na to forum, bo zawsze lubiłem Olympusa - nie będę tego ukrywał. Nigdy nie miałem, ale dzięki OM-D być może to się zmieni. Do K-5 z Limitedami dokładam przenośny zestaw - albo Fuji X100, albo OM-D. X100 ciągnie mnie bardziej - bo tam nie można iść na łatwiznę. Przyspawany obiektyw uczy pokory, duża GO (stosunkowo) nie pozwala beznamiętnie pstrykać fotek na pełnej dziurze pozostawiając tło maślanemu bokeh. Parę ostatnich dni pochodziłem z FA*24/2.0 dopiętym do K-5 i wiem, że korzystając z takiego zestawu, oprócz światła należy zwracać uwagę na kompozycję - coś co często było przeze mnie z wygody i lenistwa zastępowane bokeh.
Sam OM-D uważam za świetne posunięcie Olka i trzymam za niego kciuki.
Naprawdę Koleżanki i Koledzy - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Wystarczy docenić sprzęt jakim się robi zdjęcia i zdać sobie sprawę, że najlepszy system to ten, który mamy w głowie. Bez tego możemy jedynie zabłysnąć wysokim, niskoszumiącym ISO czy też papierową GO. Fajnie, ale nudzi się to równie szybko jak "Łosoś na parze w sosie porowym" jedzony codziennie.
Na koniec wystarczy chyba sobie zdać sprawę, że większość dzisiejszych aparatów bez względu na markę nie jest ograniczeniem dla żadnego fotografa-amatora. Jedyne ograniczenia są praktycznie w nas samych - a narzekanie na ISO, dynamikę to jedynie wymówki by nie podnieść 4 liter i nie zrobić kolejnego przemyślanego ujęcia.
Pozdrawiam serdecznie mając nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
P.S. Moje jedyne zdjęcie wystawowe (100x70) zrobiłem przeciętnym pentaksem (chyba K200D) na wysokim ISO i podłączonym zoomem.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/3214134900_5f736e3ee0_z-1.jpg?zz=1
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3478/3214134900_5f736e3ee0_z.jpg?zz=1)
Gratuluję premiery, miło, że napisałeś coś do rzeczy.
Pozdrawiam serdecznie i aż Cię zareputuję. :esystem:
Już o to pytałem, ale nie uzyskałem odpowiedzi. Może tym razem ktoś będzie wiedział:
- czy filtry artystyczne można modyfikować krzywą z poziomu aparatu?
- czy można modyfikować krzywą fotografując w rawach, tak aby miało to wpływ na jpega zaszytego w rawa, a wykorzystywanego do podglądu?