PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

EddieLBN
14.03.12, 13:20
A u nas sprzedawcy gratisa sprzedadza osobno.
Myślałem, że w Niemczech taka praktyka jest to nie do pomyślenia. ;) :D

Koriolan
14.03.12, 13:23
właśnie dlatego coraz częstsze są akcje "cashback" czy gratis po zarejestrowaniu zakupu na stronie producenta.
Przy obniżkach cen hurtowych- większość różnicy handlowiec chowa do kieszeni...

erol
15.03.12, 13:41
Ktoś się orientuje jak wygląda kupno aparatu np w US? Zakładając, że w Stanach E-M5 będzie kosztował 1000$, a w Polsce pewnie z 4500PLN to nie lepiej będzie sprowadzić go sobie ze Stanów? Jak wygląda sprawa z cłem, komu to sie uiszcza i jak obliczyć jego ewentualny koszt? Może taniej wyjdzie sprowadzić

Karol
15.03.12, 13:46
Ktoś się orientuje jak wygląda kupno aparatu np w US? Zakładając, że w Stanach E-M5 będzie kosztował 1000$, a w Polsce pewnie z 4500PLN to nie lepiej będzie sprowadzić go sobie ze Stanów? Jak wygląda sprawa z cłem, komu to sie uiszcza i jak obliczyć jego ewentualny koszt? Może taniej wyjdzie sprowadzić
Nie opłaca się - jeżeli mówimy o zakupie w amerykańskim sklepie internetowym z Polski. Czekasz na sprzęt, masz tylko rok gwarancji - gra nie warta zachodu, lepiej zainteresować się programem OlyJedi.

EddieLBN
15.03.12, 13:54
Tak jak napisał Karol.
Tu np. znajdziesz więcej informacji o stawkach: www.zakupyzusa.com/?pg=customs (http://www.zakupyzusa.com/?pg=customs)
Sytuacja zmienia się gdy taki aparat ktoś przywiezie Ci przy okazji pobytu w USA. Tylko musi sprzęt przewozić jako, własny, używany. Wtedy można uniknąć Cła, Vat. Pozostaje wtedy tylko kwestia skróconej gwarancji (a czasem jej braku).

erol
15.03.12, 14:04
Wg tej strony to z cłem wyszłoby 3900PLN, czyli i tak około 500-600PLN taniej niż PL. Gwarancja nie jest jednakowo egzekwowana na produkty Olympusa na całym świecie? OlyJedi fajna sprawa, ale zanim się tam dobije to mnie pasterka złapie ;)

EddieLBN
15.03.12, 15:13
Z tego co wiem to gwarancja od Olympusa wynosi 1 rok na produkty zakupione w USA i 2 lata na produkty zakupione w Europie. Mogę się jednak mylić i powinieneś to sprawdzić u źródła.
A co do reszty- jak Ci wychodzi, że się opłaca, to kupuj. :)

Jd
15.03.12, 16:16
Ja bym nie ryzykował. Jest to produkt nowy i różnie może być bo teraz moga być różne kwiatki (patrz wpadki innych producentów) i łatwiej wyegzekwować swoje prawa w kraju. Co innego jak byłby to produkt już jakiś czas na rynku i miał wyrobiona pozytywna renomę. Na razie znamy go tylko z newsów prasowych i sieciowych.

romek1967
15.03.12, 16:30
Wg tej strony to z cłem wyszłoby 3900PLN, czyli i tak około 500-600PLN taniej niż PL. Gwarancja nie jest jednakowo egzekwowana na produkty Olympusa na całym świecie? OlyJedi fajna sprawa, ale zanim się tam dobije to mnie pasterka złapie ;)

500-600zł to cena za rok gwarancji więcej. Dla mnie warto. A co do OlyJedi to wszystko kwestia chęci, jak się postarasz pasterka może być wcześnie w tym roku ;)

gietrzy
15.03.12, 20:09
Kontener już chyba przypłynął; test na chip.de ;) --> http://tinyurl.com/8yzfwog

nightelf
15.03.12, 20:14
Ten test z CHIPa to dużo nie mówi niestety.
Jednak czego innego się spodziewać po piśmie komputerowym.

gietrzy
16.03.12, 09:38
To może ten na digitalcamera.de ci podejdzie ;)
http://tinyurl.com/87dghz3

Rafał Czarny
16.03.12, 10:33
Wątki sprzętowe nudzą mnie przepotwornie, a ten czytam tylko ze względu na obecność kolegi MNIMB. Bardzo proszę innych kolegów o nienaskawianie na niego bo się zamknie w sobie i wątek będzie jak flaki z olejem. :)

TomekH
16.03.12, 10:59
trochę sprzeczny sam ze sobą ten tekst (może to wina tłumaczenia)
pozdrawiam

mynameisnobody
16.03.12, 11:23
...Czarny : chcesz moje zdjęcie do portfela?
-będzie Cię odstraszać od zakupu nowych szpejów.

Może jeszcze krótko nt. tego najszybszego AF (* ** ***)* w FAKE-OM.
* -Najszybszy wśród bezlusterkowców
**- Najszybszy wśród bezlusterkowców w trybie S-AF
***- Najszybszy wśród bezlusterkowców (S-AF) w dobrych warunkach oświetleniowych
* - z obiektywem 12-50 f3.5-6.3 (który właściwie mógłby AF nie mieć bo na tej głębi ostrości jaką oferuje wystarczy ostrzenie strefowe... -i od ok 2m prawidłowo wyostrzę nie patrząc nawet na wizjer mając skalę odległości na obiektywie). Myślę że aparat podchodzi do tego podobnie -ocz najszybciej.

nyny
16.03.12, 11:30
Może jeszcze krótko nt. tego najszybszego AF (* ** ***)* w FAKE-OM.
* -Najszybszy wśród bezlusterkowców
**- Najszybszy wśród bezlusterkowców w trybie S-AF
***- Najszybszy wśród bezlusterkowców (S-AF) w dobrych warunkach oświetleniowych
* - z obiektywem 12-50 f3.5-6.3 (który właściwie mógłby AF nie mieć bo na tej głębi ostrości jaką oferuje wystarczy ostrzenie strefowe... -i od ok 2m prawidłowo wyostrzę nie patrząc nawet na wizjer mając skalę odległości na obiektywie). Myślę że aparat podchodzi do tego podobnie.

Nastepny wrozbita pokroju Janeczka, ktory nie majac sprzetu juz wyrokuje.

Ale zgodzic sie z Toba moge jesli chodzi o mikrusy dostepne na rynku pokroju nowych panasow, sonaczy czy olkow (za wyjatkiem oma, ktorego nie mialem).
Faktycznie AF w nich to taki jak to piszesz FAKE-AF czy tez joke, pobozne zyczenia i radosna tworoczosc marketingu.
W nowych jest lepiej i w porownaniu ze starymi to milowy krok, ale zeby zaraz tak sie podniecac i pisac ze best of the best...

pozdro

EDIT: IMHO: tyle, ze tak dzialajacy AF w zupelnosci spelni oczekiwania sporej czesci uzytkownikow, bo nie kazdy potrzebuje zapierdzielaki...

gietrzy
16.03.12, 11:44
W nowych jest lepiej i w porownaniu ze starymi to milowy krok, ale zeby zaraz tak sie podniecac i pisac ze best of the best...

Nie trzeba na wszystko patrzeć przez pryzmat Nikona, taki numer zrobili już z EP3, taki już urok Oly marketingu, ale żeby pisać, że ten AF to joke... hmm, w necie jest wiele sampli, które pokazują, że s-AF jest na tyle szybki, że można obskoczyć i dynamiczne sceny a przecież jest jeszcze GH2@1.1...

dao
16.03.12, 11:51
U nas to sprzedawcy dostają gratisy od firm fotograficznych ;)

tak, długopisy ;)

nyny
16.03.12, 11:58
Nie trzeba na wszystko patrzeć przez pryzmat Nikona, taki numer zrobili już z EP3, taki już urok Oly marketingu, ale żeby pisać, że ten AF to joke... hmm, w necie jest wiele sampli, które pokazują, że s-AF jest na tyle szybki, że można obskoczyć i dynamiczne sceny a przecież jest jeszcze GH2@1.1...

Spojrz na to co, w jakich warunkach i jaka technika to robia testujac AF nowych mikrusow.
Potem poczytaj to co napisalem chocby w temacie 100-300.

pozdro

mynameisnobody
16.03.12, 12:03
ja patrzę przez pryzmat olympusa... (dosłownie i w przenośni).
Niech mi olympus napisze że FAKE-OM ma najszybszy AF (choćby wśród bezlusterkowców) z PL25 na f1.4 albo ZD 45 na f1.8 a nie na czymś co AF w zasadzie nie potrzebuje.
Kiedyś były nawet aparaty które AF realizowały na strefach -np Olympus XA4> było to bardzo skuteczne i szybkie w działaniu.
Tam głębia ostrości odpowiada tej jaką szkło FT miałoby na :) f1.8 dla 17,5mm (poprawione -jak trzymać się FT to do końca).

O nadmuchiwanej DR w FAKE-OM powiem wkrótce > tak z krwawiącego serca mego...

epicure
16.03.12, 12:05
tak, długopisy ;)

Dobra, dobra... Nie od dziś wiadomo, że producenci/dystrybutorzy zachęcają sprzedawców do sprzedaży konkretnego sprzętu, oferując im różne prezenty, np. aparat gratis za każde dziesięć sprzedanych sztuk itp.

dao
16.03.12, 12:17
Dobra, dobra... Nie od dziś wiadomo, że producenci/dystrybutorzy zachęcają sprzedawców do sprzedaży konkretnego sprzętu, oferując im różne prezenty, np. aparat gratis za każde dziesięć sprzedanych sztuk itp.

ciężko to nazwać gratisem, przeważnie jest tak, że jak w miesiąc lub dwa sprzedasz 6 sztuk z danej serii modelowej, to dostaniesz aparat lub jego równowartość. może to działa w Warszawie czy Krakowie, ale nie w mniejszych miastach, gdzie nie ma aż zbyt dużego zbytu i wręcz niemożliwym jest wykonanie takiego planu, zwłaszcza że dla większości klientów istnieją trzy marki aparatów - Sony, Nikon i Canon ;)

geo
16.03.12, 12:19
smieci smieci...

czy już są rawy ale jakieś znosne a nie typu pudełko od .. i czy jest już czym wywołać to sensownie?

epicure
16.03.12, 12:21
Chyba jeszcze nie ma ACRa z obsługą rawów z OM-D. A od czasu pojawienia się tej puszki Adobe wypuścił już dwie lub trzy aktualizacje.

geo
16.03.12, 12:25
capture one to aktualizacja wyjdzie za hmm 0,5 roku

Thomasso
16.03.12, 12:26
Ja czekam jeszczen tylko na jakies porzadne RAWy portretowe na ISO200-800 na jakms dobrym szkle i dla mnie tyle. Choc to juz bardziej tak z ciekawosci...:roll:

T.

mynameisnobody
16.03.12, 12:45
LIGHTZONE 3.9.2 -jeden z moich ulubionch programów (poniechanych przez autorów bo japple się to nie podoba) =pisałem tak z 60 postów temu.
Dostępne ORFy mówią więcej niż powie dpreview, optyczne czy inny Steve Huff razem wzięci.

geo
16.03.12, 13:30
LIGHTZONE 3.9.2 -jeden z moich ulubionch programów (poniechanych przez autorów bo japple się to nie podoba) =pisałem tak z 60 postów temu.
Dostępne ORFy mówią więcej niż powie dpreview, optyczne czy inny Steve Huff razem wzięci.

ale czy ma oficialny update na oma bo wywoływarek jest sporo ale tych niszowych co czytaja jeszcze przed premiera :)

mynameisnobody
16.03.12, 13:42
nie jest już rozwijana = nie ma.
Ale.
Wywołuję nią naprzemiennie z LR3.6 rawy z M8,GXR,E-1,GF1, L1, E-P1 i e-400 > wyniki są (a te obsługuje oficjalnie) adekwatne do OM-D E-M5. Nie ma żadnych powodów by sądzić że ten ostatni coś przez to traci.
Mało tego -dzięki temu że wywoływarka nie robi z automatu korekcji (pod komando olympusa) -widać że aparat ten niedoświetla zdjęcia (taki patent olympusa) powyżej 1EV a potem "ciągnie" do góry aż do granicy przepałów.
Wynika z tego prosta zależność>nie ma w tych danych prawie niczego więcej o co byłoby warto walczyć w porównaniu do JPEGa z puszki oprócz ostrości.
Kolor jest wielkim przegranym w tej nierównej walce niestety.

Ps. Biorą pod uwagę jakie cuda robi najnowsza odsłona LR to zainteresowałbym się nabyciem licencji.
To jak program w swej ostatniej wersji traktuje światła (uwaga olympusowce!) to inny świat w stosunku do wersji dotychczasowej (new image-process) = na korzyść ocz.

Janeczek
16.03.12, 13:43
Wątki sprzętowe nudzą mnie przepotwornie, a ten czytam tylko ze względu na obecność kolegi MNIMB. Bardzo proszę innych kolegów o nienaskawianie na niego bo się zamknie w sobie i wątek będzie jak flaki z olejem. :)

Normalnie bedzie mial nowa ksywke, skojarzylo mi sie z Men in Black:)

Nastepny wrozbita pokroju Janeczka, ktory nie majac sprzetu juz wyrokuje.

Z tego co wiem, to ty wyrokowales nie majac sprzetu w rekach ale przeciez wiesz najlepiej guru...

pozdrowionka

nyny
16.03.12, 13:54
Z tego co wiem, to ty wyrokowales nie majac sprzetu w rekach ale przeciez wiesz najlepiej guru...

pozdrowionka

Poddalem pod watpliwosc twoje dywagacje w temacie AF nowych puszek, a to zasadnicza roznica.
Co sie pozniej potwierdzilo zreszta obcujac z nimi.

pozdro

darkelf
16.03.12, 17:00
Według mnie to jest dobra informacja:

"And now let’s talk about their E-M5 Labortest. First they discovered that the real sensitivity starts with ISO 120 (when the camera is set at ISO 200) and ends with ISO 14.200 (with the Olympus setting being at 25.600). This means that the E-M5 has a 2/3 stops difference from the official Olympus ISO value."

(czyli jednak ISO 100 zostaje)

ale oczywiście nalezy się teraz spodziewać jęku onanistów, że Olympus znowu ich koszmarnie oszukał i mają kolejny powód by nie kupować produktów tej firmy

mynameisnobody
16.03.12, 17:06
czyli się*nie myliłem? (czasami chciałbym się mylić!-moim zdaniem było to nawet powyżej 1 EV) a cała sztuczka ma za zadanie>
1. ładnie się prezentować w tabelkach (Mały Oly a może!)
2. wyciągnąć ile się da za uszy z matrycy na którą są skazani. (Nie potępiam ale jak długo jeszcze?)

nyny
16.03.12, 17:52
Matko ale odkrycie.
Toz juz w duzym 4/3 "nieco" olek oszukiwal i tak jest w malym, zreszta to nie raz nie dwa pisalem.
Nie olek pierwszy i nie ostatni to robi taki lajf.
W sumie nic nowego, tyle ze teraz niektorym sie swiatopoglad zbuzyl;)

pozdro

mynameisnobody
16.03.12, 18:45
no to świetnie -1EV w tą czy weftą -nie ma problemu > mogą pisać w tych reklamówkach cokolwiek
Ci co mają łyknąć -łykną >jest git :esystem:

adambieg
16.03.12, 18:51
no to świetnie -1EV w tą czy weftą -nie ma problemu > mogą pisać w tych reklamówkach cokolwiek
Ci co mają łyknąć -łykną >jest git :esystem:

Widzisz, chciałeś ISO 100 to dostałeś ISO 120. Zadowolony?

mynameisnobody
16.03.12, 19:20
no BA!

cud znad Arakawy!

Janeczek
16.03.12, 19:24
nyny vs reszta swiata...

Wiadomo bylo, ze OMD to bedzie kotlet, ladnie podany ale kotlet...

pozdrowionka

Jd
16.03.12, 21:18
Tylko może bedzie to kotlet z lepszego świniaka, lepiej przyprawiony i lepiej wysmażony?:)
Na pewno nie kupię go w sugerowanej cenie (nawet w programie OJ). Liczę tylko na to ,że po jego oficjalnym wejściu na rynek potanieją E-P3 i E-PL3.

nyny
16.03.12, 21:39
Tylko może bedzie to kotlet z lepszego świniaka, lepiej przyprawiony i lepiej wysmażony?:)
Na pewno nie kupię go w sugerowanej cenie (nawet w programie OJ). Liczę tylko na to ,że po jego oficjalnym wejściu na rynek potanieją E-P3 i E-PL3.

Ten ostatni raczej jest z tych tanszych w jakims zestawie, i raczej za pol darmo nie beda rozdawac. Za tyle co kosztuje w OJ to sie kumpakty kupuje;)

pozdro

Jerales
16.03.12, 23:20
Test na Fotopolis http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14593&olympus-om-d-e-m5-test

ajt
17.03.12, 00:15
Zdjęcia testowe na dpreview: http://www.dpreview.com/previews/olympusem5/7

Jack
17.03.12, 00:17
Zastanawiam się, na ile podnoszę ciśnienie...:wink::-P

nyny
17.03.12, 00:19

Bleee..
Centralny kadr, szum, niebieska dominata, balagan w tle:P

hyhy

pozdro

Jack
17.03.12, 00:23
Centralny kadr, szum, niebieska dominata, balagan w tlePopracuję nad sobą, w przyszłości będzie lepiej...;-)

epicure
17.03.12, 00:32
Zdjęcia testowe na dpreview: http://www.dpreview.com/previews/olympusem5/7

Jakość obrazu na poziomie NEXa 5N, jest wyraźna poprawa. Ciekawe jeszcze jak będzie z DR.

Koriolan
17.03.12, 00:53
Uzupełnij cennik i określ tydzień dostępności :-) .

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Bodzip
17.03.12, 09:09
Będziemy macać na zlocie ? :mrgreen:

skow
17.03.12, 10:29
ale czy ma oficialny update na oma bo wywoływarek jest sporo ale tych niszowych co czytaja jeszcze przed premiera :)

Przepraszam ale do czego ten "uśmieszek" się odnosi?

---------- Post dodany o 09:29 ---------- Poprzedni post był o 09:23 ----------

czyli się*nie myliłem? (czasami chciałbym się mylić!-moim zdaniem było to nawet powyżej 1 EV) a cała sztuczka ma za zadanie>
1. ładnie się prezentować w tabelkach (Mały Oly a może!)
2. wyciągnąć ile się da za uszy z matrycy na którą są skazani. (Nie potępiam ale jak długo jeszcze?)

Nie do końca rozumię jak niedoświetlenie zdjęcia wpływa według Ciebie na poprawę jakości zdjęcia?

romek1967
17.03.12, 10:53

po cienkim lodzie stąpasz :evil:

mynameisnobody
17.03.12, 11:34
"Nie do końca rozumię jak niedoświetlenie zdjęcia wpływa według Ciebie na poprawę jakości zdjęcia?"

w żaden -a ja co‚ takiego sugerowałem?
"poprawiają" w ten sposób DR i w sumie inaczej nie mogą.

zibi1303
17.03.12, 13:14
Czytając ten wątek można odnieść jedynie wrażenie że ten M5 to jakaś kpina z ludzi jest, a użytkownicy olympusa to jakieś jełopy niedowidzące i chore na zaćmę.
Zaś firma Olympus odgrzewa kotlety od pięciu lat niczego nowego nie robi tylko wali w rogi. 'Najsłabszy' technologicznie system potrafi jedynie na iso200 dać obrazek porównywalny z iso8001600 innych systemów... ha Ja tego nie widzę... Widzę tu jedynie mistrzostwo świata we wróżeniu z fusów i zohydzaniu przedmiotu.
No cóż, na szczęście są i inne miejsca gdzie można się czegoś dowiedzieć

darkelf
17.03.12, 13:32
a użytkownicy olympusa to jakieś jełopy niedowidzące i chore na zaćmę.

Jest cała grupa ludzi tak uważająca, wystarczy jednak gdy pojawią się na jakimś portalu w rodzaju maxmodels by nagle okazało się że pan mistrz wzorów fizycznych i znawca fullfrejmów nie umiał zrobić innej foteczki niż pstryk w krzakach. Dlatego czują się bezpieczni na forach onanistycznych, gdzie mogą głosić swoje mądrości i gdzie nieświadoma niczego publiczność uważa ich za guru. A moderacja broni rękami i nogami "bo przecież piszą na temat".

epicure
17.03.12, 15:13
Jak zwykle o pierdołach... A sample z dpreview przeszły bez echa.

adambieg
17.03.12, 15:30
Jak zwykle o pierdołach... A sample z dpreview przeszły bez echa.

To napisz, co myślisz o tych samplach.
Ja widzę, że rawy z OM-D i G3 wyglądają prawie identycznie. O ile warunki są powtarzalne, to z porównania ekspozycji widać, że Olympus trochę oszukuje zawyżając ISO. I tyle, żadnego cudu nie ma. Oczywiście jotpegi Olka są znacznie lepsze ale to normalne.

epicure
17.03.12, 15:46
Ja widzę co innego. Jest trochę mniej szumu na niskim iso, niż w G3. Na wysokim iso jest trochę mniej kolorowego szumu. Dla mnie jakość nie odróżnienia od NEXa, przynajmniej jeśli chodzi o szumy.

Ekspozycja jest mniej więcej ta sama.

Mirek54
17.03.12, 15:59
Ja widzę co innego. Jest trochę mniej szumu na niskim iso, niż w G3. Na wysokim iso jest trochę mniej kolorowego szumu. Dla mnie jakość nie odróżnienia od NEXa, przynajmniej jeśli chodzi o szumy.

Czym sprawdzales i jak liczyles,ze jest mniej????

adambieg
17.03.12, 16:05

ISO 200 - Olympus f=6,3 1/50s Panasonic f=6,3 1/80
ISO 1600 - Olympus f=6,3 1/400 Panasonic f=6,3 1/640

Dobra, przyznaje różnica pomijalna a szum niej kolorowy. Przy ISO 3200 i 6400 Olek jest znacznie lepszy ale ten zakres nie ma raczej u mnie zastosowania.
Nic tylko czekać na OM-DL za jakieś znośne pieniądze :)

epicure
17.03.12, 16:06
Czym sprawdzales i jak liczyles,ze jest mniej????

Okiem. Nie liczyłem. Nie wiem, o ile jest mniej, ale że jest mniej, to widać.

Mirek54
17.03.12, 16:13
Okiem. Nie liczyłem. Nie wiem, o ile jest mniej, ale że jest mniej, to widać.

To podobnie widzimy patrzac na to samo.

Jd
17.03.12, 16:20
A patrząc na to bardziej przyziemnie to czy opłaca sie wydać przeszło dwa razy więcej kasy jak z G2 czy G3 można miec prawie to samo ?

adambieg
17.03.12, 16:31
A patrząc na to bardziej przyziemnie to czy opłaca sie wydać przeszło dwa razy więcej kasy jak z G2 czy G3 można miec prawie to samo ?

Właśnie tak samo myślę. Rawa z G3 przy Iso 1600 można znacznie lepiej wywołać, oczywiście tego z OM-D również. Różnice nie są duże, w końcu matryca ta sama.

Mirek54
17.03.12, 16:43

A tak calkiem przyziemnie.Czy oplaca sie wogle wydawac,przecie telefonem Zdzicha i Marysie to tez mozna obfocic. 50% mlodych adeptow goni za sprzetem,bo mysli,ze kariere zrobia,10% jest napalonych amatorow z kasa,20% kupuje bo na forum wyczytali,Reszta dlatego,ze sasiad,kolega,znajomy ma lub do dobrego tonu nalezy w tym srodowisku miec.Najciekawszy egzemplarz to taki co ma kase,bywa w towarzystwie,kupuje bo nalezy miec i mysli,ze kariere zrobi.

adambieg
17.03.12, 16:51
A tak calkiem przyziemnie.Czy oplaca sie wogle wydawac,przecie telefonem Zdzicha i Marysie to tez mozna obfocic. 50% mlodych adeptow goni za sprzetem,bo mysli,ze kariere zrobia,10% jest napalonych amatorow z kasa,20% kupuje bo na forum wyczytali,Reszta dlatego,ze sasiad,kolega,znajomy ma lub do dobrego tonu nalezy w tym srodowisku miec.Najciekawszy egzemplarz to taki co ma kase,bywa w towarzystwie,kupuje bo nalezy miec i mysli,ze kariere zrobi.

:grin: Poczekamy aż ktoś nabędzie i zrobimy analizę dlaczego kupił, czy na raty czy też miał w lewej kieszeni jeansów trochę wolnej gotówki :wink: No i oczywiście jak pokaże fotki to trzeba będzie orzec czy dobrze zrobił że kupił, może telefon by mu wystarczył.

epicure
17.03.12, 17:15

OM-D jest ładny, mały i ma fajne sterowanie, a G2/G3 jest nudny jak flaki z olejem i nie ma stabilizacji obrazu. Gdybym potrzebował takiego aparatu, prędzej kupiłbym Olka, jeśli tylko potwierdziłaby się taka jakość obrazu i okazałoby się, że ma poprawiony DR. A może poczekałbym na następcę E-P3 z taką matrycą? O ile wcześniej nie wydałbym kasy na X-Pro 1, który kosztuje pewnie z osiem razy więcej, niż G2 ;)

Jan_S
17.03.12, 17:27
OM-D jest ładny, mały i ma fajne sterowanie, a G2/G3 jest nudny jak flaki z olejem

Ale IMO G2/G3 ma lepiej rozwiązane menu, podgląd obrazków i LV. W Olympusie kilka drobiazgów mnie "irytuje". Przeglądałem test na fotopolis i jak widzę pewnych rozwiązań znanych mi z E-P1 Olympus się trzyma jak dogmatu, a moim zdaniem warto by trochę "pozmieniać"

Jako przykład: chciałbym mieć "pasek" - wizualizację zmiany ostrości w MF, oraz w przeglądarce zdjęć opcję - całe zdjęcie z danymi ekspozycji. Opcja - całe zdjęcie + numer zdjęcia i cała statystyka jest IMO bezużyteczna. Z kolei, opcja - miniaturka + dane ekspozycji + histogramy jest taka mało czytelna.

rafrr
17.03.12, 17:33
:grin: Poczekamy aż ktoś nabędzie i zrobimy analizę dlaczego kupił, czy na raty czy też miał w lewej kieszeni jeansów trochę wolnej gotówki :wink: No i oczywiście jak pokaże fotki to trzeba będzie orzec czy dobrze zrobił że kupił, może telefon by mu wystarczył.
Już niedługo... zamówiłem i czekam na dostawę, mają być w kwietniu.
Jeansów nie noszę, ale w kieszeni kartę znalazłem, taką plastikową:wink:

adambieg
17.03.12, 17:34
G3 ma lepsze menu? Znaczy się te obrazki? Hmmmm... Mnie menu olympusa bardziej pasuje. Szczególnie podręczne menu pod przyciskiem start/ok gdzie na jednym ekranie mamy wszystkie potrzebne parametry.

Janeczek
17.03.12, 18:04
Niebawem dojdziecie do wniosku, ze G1 nadal rzadzi, wniosku zreszta zupelnie slusznego:)

pozdrowionka

adambieg
17.03.12, 18:15
Niebawem dojdziecie do wniosku, ze G1 nadal rzadzi, wniosku zreszta zupelnie slusznego:)

pozdrowionka

G1 i E-PL1 / E-PL2

epicure
17.03.12, 18:34
A to już nie rządzi E-1?

Mirek54
17.03.12, 18:39
A to już nie rządzi E-1?

Nie.Juz mamy 2012 rok.Mniejsi tez juz odeszli.Zaspana tez juz nie rzadzi placowkami.Mamy kolejna wiosne.:mrgreen::mrgreen:

darkelf
17.03.12, 20:26

w sensie jak się kupi g2 lub g3 to ma sie OM-D czy też wracamy do puntu "aparat to tylko matryca" oraz "oborze ale on szómi co ja zrobiem teraz"

Tobik
17.03.12, 21:03
A to już nie rządzi E-1?

To dogmat niezaprzeczalny i oczywisty.

dobas
18.03.12, 00:49
jest ładny. Jest bardzo ladny.
Generalnie takie wrażenie z macania i leniwych pstryków mam bardzo pozytywne.
seria 9 fps troszkę mnie przestraszyła, że mozna tak szybko w takim maluchu :) .
hałasuje z prędkością dobrej profi puszki :)

Widzę dużą poprawę we współpracy z dużym 4/3 ( ZD50-200 ) nie ma jeszcze co prawda siły wodospadu. Ale w Nepalu pracowałem E-PL1 z 50-200 zaś tu jest duuuuża poprawa. W systemowych szkłach MZD AF smiga ładnie, stabilizacja też wygląda na dużo dającą.

biorąc pod uwage - jasne szkło, (mZD 45/1.8 czy Nokton f 0,95 ) poprawione jakości czułości i wydajna stabiliację - w warunkach słabego światła pracuje bardzo fajnie.

generalnie jest to ruch w bardzo dobrym kierunku. Widzę tego typu aparat na większości moich wypraw jako główne body :)
chciałbym go porządnie poeksploatować w terenie - ale jak dla mnie jest perspektywiczny - choć pewnie trzeba chwilke poczekać na wykorzystanie przez producentów patentu na dobrą współpracę z dużymi obiektywami

w połowie kwietnia ma być :) ponoć jako możliwy do kupienia.

apz
18.03.12, 01:07
jest ładny. Jest bardzo ladny.
Generalnie takie wrażenie z macania i leniwych pstryków mam bardzo pozytywne.
seria 9 fps troszkę mnie przestraszyła, że mozna tak szybko w takim maluchu :) .
hałasuje z prędkością dobrej profi puszki :)

Widzę dużą poprawę we współpracy z dużym 4/3 ( ZD50-200 ) nie ma jeszcze co prawda siły wodospadu. Ale w Nepalu pracowałem E-PL1 z 50-200 zaś tu jest duuuuża poprawa. W systemowych szkłach MZD AF smiga ładnie, stabilizacja też wygląda na dużo dającą.

biorąc pod uwage - jasne szkło, (mZD 45/1.8 czy Noktor 0,95/50mm ) poprawione jakości czułości i wydajna stabiliację - w warunkach słabego światła pracuje bardzo fajnie.

generalnie jest to ruch w bardzo dobrym kierunku. Widzę tego typu aparat na większości moich wypraw jako główne body :)
chciałbym go porządnie poeksploatować w terenie - ale jak dla mnie jest perspektywiczny - choć pewnie trzeba chwilke poczekać na wykorzystanie przez producentów patentu na dobrą współpracę z dużymi obiektywami

w połowie kwietnia ma być :) ponoć jako możliwy do kupienia.

Jesteś po macaniu? - napisz coś więcej o swoich obserwacjach.

dobas
18.03.12, 01:43
wiele więcej nie mam do napisania - macanie mozna nazwac przelotnym i w pośpiechu :) ani na świeżym powietrzu i bardziej "przy okazji " tak więc oprócz stwierdzenia . że aparat wydaje się bardzo mniaam wiele nie napiszę :) Mi sie podoba . Podoba mi się że jest lepiej ze szklarnią 4/3 choć zdecydowanie mogło by być jeszczze lepiej. podoba mi się sam aparat, dwie roleczki EVF. są funkcje pod guzikami strzałek są guziki funkcyjne. seryjne zdjęcia rbią wrażenie. Ale więcej nie napiszę bo oglądanie było przelotem.

dobas
18.03.12, 12:05
ceny w Malezji :
OM-D Body (Black only) @ RM3,599 ~ jeden ringgit to pi razy oko jeden złoty
HLD-6 Power Battery Holder @ RM899 (Normal Price RM999)

nyny
18.03.12, 12:13

Tyle, ze to jest wartosc dla raz ustawionego punktu ostrosci, jak ma przefocusowywac to spada o polowe niestety.

pozdro

Thomasso
18.03.12, 12:28
Tyle, ze to jest wartosc dla raz ustawionego punktu ostrosci, jak ma przefocusowywac to spada o polowe niestety.

pozdro

No niestety cos za cos - to nie jest puszka PRO, nawet SEMI-PRO. Inaczej Nikon D4 mógłby się czuć nieswojo :P

Abstrahujac od szybkosci. Pooglądałem sobie sample z OM-D na dpreview.com (o tu: http://www.dpreview.com/previews/olympusem5/7)
Wrzuciłem sobie do poównania Nikona D7000... i w JPG i w RAW jest całkiem smacznie. Dla mnie poziom szumów przy ISO>800 już na granicy reszty rynku, a nawet IMHO może nawet lepszy od wspomnianego D7000. To cieszy.
Ostrość i szczegółowość obrazu też niezła.

T.

dobas
18.03.12, 13:01

pozdroto jak chcesz 9fps to tak robisz żeby nie przefokusowywać :)

nyny
18.03.12, 13:07
Raz, ze pozycjonowanie tej puchy traca wlasnie o semi-pro z tego co mozna wyczytac.
Dwa, iso jak iso nie zawsze rowne, jak wiesz o czym pisze;)
Poczekamy jak ludzie dostana w lapy to sie zobaczy co tez tam z tej magii marketingu wyszlo;)

pozdro

---------- Post dodany o 12:07 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------

to jak chcesz 9fps to tak robisz żeby nie przefokusowywać :)

Nooo tak, dla gory, drzewa czy tez inne statyczne sprawy to sobie mozesz tak zrobic.
Sproobuj tak Strzyżykowi, Sosnówce czy nawet biegnacemy w twoja strone dziecku zrobic tak, zeby nie focusowal ciagle i miec ostro w serii...

pozdro

dobas
18.03.12, 13:34
na góry to 9fps mi nie potrzeba bo ona wolno ucieka ;)

strzyżyk to i tak jest ruchliwa franca, którą ciężko zauważyć co dopiero robić jej zdjęcia :)
Ptaków staram się nie fotografować, ssaki już są mniej ruchliwe i duzo ciekawsze i większe podobnie jak biegnace dziecko.

znów wracamy do podstawowego pytania komu na czym zależy. Nie kręci mnie fotografowanie awifauny za bardzo.
Chyba z największą radością fotografowane przeze mnie ostatnio ptactwo to nieloty, nie koniecznie paleognatyczne bo przy nich ciemno było :) one są mało ruchliwe - chyba ze w wodzie. Nie mam najmniejszych ciągot aby fotografować strzyżyka w locie bo to nie moja działka.

znów wracamy do sedna czyli po co komu ten aparat.. - krajobrazowa i poróżnicza fotografia, dobre stałki i nie mam potrzeby targać kloca rozmiaru E3 / E5 / D800 z równie wielkimi szkłami a klient otrzyma ode mnie i tak lepszy obrazek niz z E3 / E5

Jedynie mały romiar przedniej soczewki kółóci mi sie ze stosowaniem ND GRAD

9 fps przy nie przefokusowywaniu może mi się przydać gdy fotografuje delfina wyskakującego z wody, moment narodzin foki, uchatkę która obsypuje się piaskiem rzucając go na siebie, desant ze śmigłowca ratunkowego czy w dziesiatkach innych okoliczności. Są momenty kiedy wiem ze mógłbym to wykorzystać.

Gdybym fotografował strzyżyki w locie -zainwestował bym w inny sprzęt. ale chcąc zrobić mornela na tundrze przy okazji łażenia po tejże - spokojnie dał bym radę. Słowem wracamy do tematu przewijającego się d lat. Do czzego ma być dany aparat...

nyny
18.03.12, 13:52
Fakt, trza wiedziec co sie chce robic, wiedziec tez co najoptymalniej sie sprawdza w tym, zeby nie bylo przerostow formy nad trescia tak czesto spotykanych ostatnimi czasy.
Ale z ta gora to przesadziles, wydaje mi sie, ze jak gora bedzie parla na cie to i D4 nie poradzi:p

Zeby nie bylo ten tego, sam se do lazenia codziennego kupilem mikrusa i bez zalu sprzedalem jedno lustro.
Znam jego ograniczenia i tyle, ma niebanalna zalete jaka jest waga zestawu i to ze moge kastrata bez problemu do kieszeni wlozyc, a na "lowy" to biore kloca i ten ciezar wtedy ma inny smak;)

pozdro

p.s. Te Twoje przyklady maja zastosowanie li tylko wtedy gdy wypadkowa ruchu przebiega w lini zlapanego AF, bo jak Ci juz ten delfin fiflaka do tylu walnie to bedzie 1,2 klaty ostre reszta juz nie, no chyba, ze sie zmiesci w glebi.

easy_rider
18.03.12, 13:57
Widział ktoś gripa do OMD w kolorze srebrnym?
Przejrzałem "cały internet" w dłuż i w szerz i tylko czarne się pojawiają...

A swoją drogą dziwny ten grip -pełno guzików i pokręteł, ale tylko na jedną baterię :roll:

epicure
18.03.12, 13:58
Raz, ze pozycjonowanie tej puchy traca wlasnie o semi-pro z tego co mozna wyczytac.

Semi-pro za niecałe 4 tysiaki? Przecie to półka cenowa gdzieś pomiędzy Canonem 60D a Nikonem D7000. Co najwyżej jest to półka zaawansowana amatorska, ale nie semi-pro, cokolwiek by nie napisali w folderach reklamowych.

nyny
18.03.12, 14:01
Semi-pro za niecałe 4 tysiaki? Przecie to półka cenowa gdzieś pomiędzy Canonem 60D a Nikonem D7000. Co najwyżej jest to półka zaawansowana amatorska, ale nie semi-pro, cokolwiek by nie napisali w folderach reklamowych.

Toz pisalem, ze to co wyczytane jest, a nie ze ja ta puche tak pozycjonuje.
Tak swoja droga to cena tez wcale nie musi byc wykladnia klasy puchy, raczej to co dana pucha soba reprezentuje;)

pozdro

Thomasso
18.03.12, 14:10

A swoją drogą dziwny ten grip -pełno guzików i pokręteł, ale tylko na jedną baterię :roll:

Druga baterie masz w body. A sam OM-D jest maly wiec i grip malo ma miejsca. Dobrze, ze w ogole im sie udalo wcisnac tam baterie dodatkowa :)

T.

dobas
18.03.12, 14:14
p.s. Te Twoje przyklady maja zastosowanie li tylko wtedy gdy wypadkowa ruchu przebiega w lini zlapanego AF, bo jak Ci juz ten delfin fiflaka do tylu walnie to bedzie 1,2 klaty ostre reszta juz nie, no chyba, ze sie zmiesci w glebi.

Oczywiście ! więc ja muszę nie przefokusowywać a on nie moze fiflaków wstecz robić :) z całą pewnością sa sprzęty które lepiej sobie poradzą z przefokusowaniem podczas fiflaka na 9fps ( jaka piękna nowomowa ;D )

Powiem tak - jestem wielkim ale to wielkim kibicem tego kierunku. chciałbym aby kilka rzeczy które są obecnie przewagą E3 nad OMD w nowej edycji OMD zostały przez niego nadgonione. Zdaję sobie sprawę z tej przewagi lustra obecnie ale cieszę się gdy z modelu na model mikrusy zyskują coraz więcej. Z ostatnich 4 wypraw na 3 wziąłem mikrusa. do Nowej Zelandii wziąłem teraz E3 i plecak szpeju.. ale chyba bardziej ze względu żeby nie kurzyło się w szafie :) choć właśnie fiflaki robiłem E3 z 50-200 z kolei EPL1 z 50-200 już fifalaka bym nie zrobił ze wzgledu na mizerną współpracę ze szkłem od 4/3

easy_rider
18.03.12, 14:19
Druga baterie masz w body.
Wiadomo że w body też jest bateria...
Swoją drogą fajny patent - nie trzeba męczyć się z klapką baterii przy zakładaniu/zdejmowaniu gripa :lol:

epicure
18.03.12, 14:20
Chyba już wszyscy od dawna stosują ten patent :)

Dar-i-jush
18.03.12, 14:23
Ja pierniczę. Do tej pory nie zastanawiając się wiele, uznawałem za pewnik, że jest na 2 baterie. Trochę lipa. Żeby wymienić komplet bateryjek, trzeba odkręcać gripa:|

easy_rider
18.03.12, 14:25
Jest instrukcja:

http://support.olympus.co.jp/jp/support/dlc/archive/man_hld6.pdf (http://support.olympus.co.jp/jp/support/dlc/archive/man_hld6.pdf)

Thomasso
18.03.12, 14:27
Ja pierniczę. Do tej pory nie zastanawiając się wiele, uznawałem za pewnik, że jest na 2 baterie. Trochę lipa. Żeby wymienić komplet bateryjek, trzeba odkręcać gripa:|

No straszna sprawa :wink: Jak całkiem rozładujesz to wymieniasz aku w gripie (bez odkręcania) i jedziesz dalej, co za problem?

T.

Dar-i-jush
18.03.12, 14:46
No straszna sprawa :wink: Jak całkiem rozładujesz to wymieniasz aku w gripie (bez odkręcania) i jedziesz dalej, co za problem?

T.
Tylko taki, że częściej trzeba zmieniać baterię, bo łatwo dostępna jest jedna, a nie obie. Czyli jako tzw. battey grip to słabe rozwiązanie, zwłaszcza, że taka zabawka ciągnie sporo energii, a akumulatorki nie należą do pojemnych. To nie jest jakiś duży problem oczywiście, ale ta dupka tania nie jest (np. porównując do prostego, a funkcjonalnego rozwiązania z E-620) i trochę szkoda, że nie zapewnia takiej dodatkowej (podstawowej?) funkcjonalności.

Jack
18.03.12, 14:48
Ja pierniczę. Do tej pory nie zastanawiając się wiele, uznawałem za pewnik, że jest na 2 baterie. Trochę lipa. Żeby wymienić komplet bateryjek, trzeba odkręcać gripa:|Nie trzeba wymieniać kompletu, ponieważ aparat nie zużywa energii jednocześnie z obydwu baterii. W menu aparatu ustawiasz sobie, czy aparat ma najpierw brać prąd z baterii w korpusie, czy w gripie, jak się prąd kończy w jednej, wtedy aparat przerzuca się na zasilanie z drugiej. Więc można ustawić sobie, np. wpierw zużycie baterii w gripie, a jak już przejdzie na zasilanie z korpusu, to jest czas na ładowanie tej z gripa - więc przy 2 akumulatorkach i gripie masz nieprzerwane zasilanie 3x dłużej, niż bez gripa.

Thomasso
18.03.12, 15:02
Nie trzeba wymieniać kompletu, ponieważ aparat nie zużywa energii jednocześnie z obydwu baterii. W menu aparatu ustawiasz sobie, czy aparat ma najpierw brać prąd z baterii w korpusie, czy w gripie, jak się prąd kończy w jednej, wtedy aparat przerzuca się na zasilanie z drugiej. Więc można ustawić sobie, np. wpierw zużycie baterii w gripie, a jak już przejdzie na zasilanie z korpusu, to jest czas na ładowanie tej z gripa - więc przy 2 akumulatorkach i gripie masz nieprzerwane zasilanie 3x dłużej, niż bez gripa.

O widzisz. To istotna informacja, a mozliwosc ustawienia kolejnosci baaardzo fajna.
Pytanie: czy aparat jakos sygnalizuje moment przelaczenia sie na drugi aku???

T.

Dar-i-jush
18.03.12, 15:31
O widzisz. To istotna informacja, a mozliwosc ustawienia kolejnosci baaardzo fajna.
Pytanie: czy aparat jakos sygnalizuje moment przelaczenia sie na drugi aku???

T.
Dokładnie. To zmienia postać rzeczy. Dołączam się do pytania Thomasso.
Edit: Chyba, że jest tak, że poziom naładowania baterii miga na czerwono, a potem przechodzi na drugą baterię i znowu jest zielony wskaźnik. Można się zorientować, że zdechła ta z gripa i jedzie na baterii z korpusu. Problem jak ta w korpusie będzie już na wyczerpaniu, to będzie można przeoczyć moment przełączenia, ale to już trochę szukanie dziury w całym:)

Jack
18.03.12, 16:31
można przeoczyć moment przełączenia, ale to już trochę szukanie dziury w całym:)Dziura dziurą, ale z braku gripa na to pytanie nie potrafię jeszcze odpowiedzieć:roll:

easy_rider
18.03.12, 17:53
Gdzieś przeczytałem zdanie "po zużyciu pierwszej baterii aparat startuje z drugą" - co by sugerowało,
że aparat normalnie się wyłączy - i potem albo sam, albo z pomocą użytkownika załączy się z drugą baterią...
Zobaczymy jak to faktycznie będzie - mam nadzieję że już niedługo

ajt
18.03.12, 18:43
Krótkie pytanie:
Czy można korzystać z połówki gripa, czyli mając przykręconą do body tylko pierwszą część? :)

easy_rider
18.03.12, 18:50
Oczywiście że można

romek1967
18.03.12, 18:57
Krótkie pytanie:
Czy można korzystać z połówki gripa, czyli mając przykręconą do body tylko pierwszą część? :)

http://www.youtube.com/watch?v=RUn3caMLay0

ajt
18.03.12, 20:45
Wydawało mi się logiczne że tak, ale wolałem się upewnić, bo producenci tego i owego czasem potrafią zaskoczyć :)
Tylko do zmiany baterii trzeba będzie odkręcać.
A tak swoją drogą, to mogliby te części gripa sprzedawać osobno :)

gibberpl
18.03.12, 20:59
Porównanie jakości obrazu OM-D do innych aparatów: dpreview.com

(http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=oly_em5&masterSample=p1010003&slotsCount=4&slot0Camera=oly_em5&slot0Sample=p1010003&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&x=0&y=0)

Koriolan
18.03.12, 21:05
Co tam się dzieje na etykiecie Baileyisa w okolicy słowa "irish"?
Gdybym miał oceniać na podstawie tego jednego kadru...

nyny
18.03.12, 21:08
Albo ja cos mam ze wzrokiem, albo jak zwykle test z tych "wiarygodnych", bo jajec nie urywa i taka sieka ze hoho...

pozdro

ajt
18.03.12, 21:16

Cóś tam się odbija pewnie w taki ciekawy sposób w nierówno naklejonej etykiecie. W każdym razie na innych puszkach też to wychodzi, na D4 dość wyraźnie, choc nie aż tak. Pewnie zależy od ustawienia świateł.

Mcarto
18.03.12, 21:20
Gdybym miał oceniać na podstawie tego jednego kadru...

To ciekawe - wygląda jak wypchnięty kontrast??

Mam ciekawych zawodników:
http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=oly_em5&masterSample=p1010003&slotsCount=4&slot0Camera=oly_em5&slot0Sample=p1010003&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=panasonic_dmcgx1&slot1Sample=p1030053&slot2Camera=samsung_nx200&slot2Sample=sam_9284&slot3Camera=sony_nex7&slot3Sample=dsc03024&x=-0.2017377247928874&y=-0.2487921932490799

Koriolan
18.03.12, 21:21
Ale na zdjęciu z EP-3 tego nie ma.
Porównanie z Panasem G3 również "**** nie urywa".

Hmmm

adambieg
18.03.12, 21:37
Ale na zdjęciu z EP-3 tego nie ma.
Porównanie z Panasem G3 również "**** nie urywa".

Hmmm

Marudzisz z tą etykietą. Ktoś od czasu do czasu ściera kurz z butelki i etykietę pomoczył. Wyschła i się pomarszczyła. No chyba, że matrycę pogięło :wink:

geo
18.03.12, 21:39
ale czego nie ma... wybrzuszenie etykiety i odbicie światła? z g3 jest wyraznie lepiej hmm ale jak miło jajca urywac..no to ...

zimny
18.03.12, 22:16
Przy porównaniu drzewka pod napisem "original irish" (>ISO 1600) jakieś czarne plamy wychodzą

epicure
18.03.12, 23:43
Popatrzcie sobie na głębokie cienie na wysokich czułościach. W OM-D i NEXie są czarne, a w G3 i Samsungu aż purpurowe od kolorowego szumu. Olek osiągnął poziom porządnych APS-C, jeśli chodzi o szum. Nie wiem, co miałby zrobić, żeby urwało jajca. Dorównać do D4?

kateb
18.03.12, 23:44
G3 ma lepsze menu? Znaczy się te obrazki? Hmmmm... Mnie menu olympusa bardziej pasuje. Szczególnie podręczne menu pod przyciskiem start/ok gdzie na jednym ekranie mamy wszystkie potrzebne parametry.
Panasonic ma dwa takie menu podręczne (pod przyciskami quick oraz display), jedno naniesione na obrazek (paski góra i dół) a drugie pełnoekranowe dotykowe - nie wiem czy to nazywasz obrazkami. Mnie się zdarzało dotykać takie menu już dawno temu e500, chociaż wtedy to na dotyk nie działało - he he.

Ale, dla każdego inne menu może być wygodne. Ja najbardziej lubie, jak opcje mi same pod palce wchodzą, i nie muszę ich szukać w menu ani na obudowie.

epicure
18.03.12, 23:48
Menu Panasa jest słabe. Przyznam, że tak dobrego menu (nie mówię o zakładkach, tylko o tym szybkim menu), jak ma Olek - i to od dawna - nie widziałem jeszcze nigdzie. Ale można z niego korzystać jedynie w aparatach z wizjerem, bo zajmuje cały ekran, więc nie da się już na nim kadrować.

mynameisnobody
19.03.12, 00:24
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/urywjajec1)g
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/urywjajec2.jpg)

Świetny -doskonały -nic już niech nie zmieniają! > z cyklu "Fotograficzne emocje doniczkowych sesji"
Wytypowaç które z czego to jak trafić 6 w lotto> "Cyfra już dawno dogoniła..."
A jak potem wyjść w plener to lepiej wziąć analoga za 50zł...

Ps. Jak wcześniej pisałem ; olympus stawia na sprawdzone niekonwencjonelne rozwiązania.
Pierwszy* cyfrowy aparat z pionową orientacją klatki zdjęciowej (z gripem pionowym obsługa staje się nagle wygodna i logiczna> wizjer po lewej stronie, pewny wygodny uchwyt!).

*-pierwszy analogowy również od olympusa -"PEN"

Karol
19.03.12, 01:32
Mały, szybki, ładny. Dobrze się trzyma, ta wypustka gumowana pod kciuk robi robotę. Kto fotografował chociaż trochę analogiem będzie miał odruch ciągnięcia za to jak za dźwignię przesuwu filmu/naciągu migawki ;-). Stabilizacja jak włączona działa cały czas, dziwne wrażenie jak w ciszy słychać szum z aparatu. Gumowa zaślepka styków do gripa od spodu jest luzem, chyba względnie łatwo będzie ją zgubić. Piękny szczegół na plikach, mój z.zd 45/1.8 pokazał pazury. Wizjer robi dobre wrażenie. Kilka rzeczy w menu jest inaczej niż w E-systemie i Penach. Generalnie pierwsze wrażenie bardzo dobre.

mynameisnobody
19.03.12, 01:39
z gripem?

Karol
19.03.12, 01:55
z gripem?
Niestety, gripów nie widziałem. Mi się te jego gabaryty podobają do tego stopnia, że 12-50 wydaje się przydługawy dla OM-D. Za to z 45/1.8 czy naleśnik od Panasa tworzą bardzo koszerny zestaw.

grizz
19.03.12, 07:43
z gripem?

Gripa nie było jeszcze.
Aparat jest naprawdę mały i zgrabny, ale trzyma się bardzo dobrze dzięki tej dziwacznej wypustce. Dużo ciekawych rozwiązań dotyczących obsługi.
Kominek na żywo też nie wydaje się ani troszkę pokraczny, a wizjer w środku jest bardzo dobry, nie odczuwałem żadnego dyskomfortu z jego używania.
AF jest świetny. Ostrzy szybko i pewnie, nie zastanawia się tak jak miało to miejsce w stojacym obok e-pl1. Pierwsze wrażenie zrobił na mnie zdecydowanie lepsze niż kiedyś e-3 zaraz po premierze.

geo
19.03.12, 08:44
Menu Panasa jest słabe. Przyznam, że tak dobrego menu (nie mówię o zakładkach, tylko o tym szybkim menu), jak ma Olek - i to od dawna - nie widziałem jeszcze nigdzie. Ale można z niego korzystać jedynie w aparatach z wizjerem, bo zajmuje cały ekran, więc nie da się już na nim kadrować.
mam w domu od niedawna sony a55 tam to jest kongo w menu, zmianę na rawy szukałem 2 h..

erol
19.03.12, 09:24
Ktoś zna datę dostępności OM-D w PL?

romek1967
19.03.12, 09:29
Ktoś zna datę dostępności OM-D w PL?

Tak, ktoś zna ;)

erol
19.03.12, 09:30
Świetnie. A czy ten ktoś mógłby się nią podzielić? :)

romek1967
19.03.12, 09:36
Świetnie. A czy ten ktoś mógłby się nią podzielić? :)

myślę że przeczyta post i się podzieli :D
cierpliwości, niedużo jej już potrzeba

Jan_S
19.03.12, 10:35
Powrócę do zdjęć scenki testowej z dpreview. Porównywałem sobie E-M5 z E-P1 szukając racjonalnych argumentów do emocjonalnej chęci nabycia nowego aparatu.

Wydaje się że w nowszym jest lepiej (detal, szum, gradienty) ale nie trudno też zauważyć, że zdjęcia z OMD były robione na czasach o 1/3 eV dłuższych niż zdjęcia z Pena. Przesłona ta sama, obiektyw wydaje się że także taki sam. Przypuszczam że stosowane jest to samo oświetlenie. Obserwacja potwierdzałaby wcześniejsze pogłoski o zawyżonych wartościach czułości 1600 ISO w E-M5 odpowiada 1250 ISO z E-P1

zibi1303
19.03.12, 10:54
To weź sobie porównaj ISO800 na E-P1 i M5 na ISO1600. M5 powinien dać gorszy obrazek prawda ? A nie bardzo widać że gorzej

dobas
19.03.12, 10:58
polowa kwietnia ma byc ta data. wiec pewnie z jakims poslizgiem od maja :) jedyne co mnie troszke boli - nie ma szalu z duzymi szklami 4/3 reszta - jak pisali poprzednicy - rewelacja. Do tego takie cudeńka jak 45 1.8 i mamy cos do czego sie slinilo wiele osob. jasne STALOOGNISKOWE szklo, zmniejszenie szumów, do tego stabilizacja matrycy. progres wzgledem dotychczasowych penow i to wszystko wlozone w bardzo fajna puszke.. Gripa niestety nie bylo

Jan_S
19.03.12, 11:03
To weź sobie porównaj ISO800 na E-P1 i M5 na ISO1600. M5 powinien dać gorszy obrazek prawda ? A nie bardzo widać że gorzej

a no właśnie porównuję sobie ISO 1600 na e-P1 i 3200 na E-M5 i wychodzi na korzyść OMD.

gietrzy
19.03.12, 11:23
ISO tyle ISO nie tyle, nie istotne, imho. Dobre jest to o czym wspomniał (nie sprawdzałem bo trzymam kasę na 75/1.8 i lampkę) epicure: Oly na wysokich czułościach pozbył się fioletowego zafarbu, dało się to zauważyć w głębokich czerniach wcześniejszych modeli jak i w np. 7D na 12800 :mrgreen:
Dla mnie to jest mega super (bo dużo robię na h-iso), ale wciąż brak "multi aspect ratio" by to kupić...

adambieg
19.03.12, 11:26
W zakresie ISO 200 - 1600 jest lepiej ale jakiegoś szału nie ma. Dla 3200-6400 jest zdecydowanie lepiej ale i tak wolałbym używać niższych czułości. Body jest solidne, af szybki, wizjerek wbudowany no i nowa stabilizacja (ta z penów jest średnia).

Fajny aparat tylko niestety będzie drogo, poczekam na wersję E-ML5 albo wpakowanie tej technologii do penów.

Jan_S
19.03.12, 11:29
Dla mnie to jest mega super (bo dużo robię na h-iso), ale wciąż brak "multi aspect ratio" by to kupić...
Nie mogli dać wszystkiego od razu bo kto by kupił kolejny model?

E-M5 chyba też jeszcze nie dla mnie (choć "chcica" się pojawia) ale cieszy że jest (wreszcie) rzeczywista progresja w rozwoju olympusowych korpusów m4/3

mynameisnobody
19.03.12, 11:31
Tak zupełnie prawie bez ingerencji.
Zdjęcie niedoświetlone o 1.5EV > tak to widzi Lightzone
Najaśniejszy blik ze sceny osiąga maksimum RGB przy niedoświetleniu sceny o 0.5 EV (w stosunku do stanu poniżej)-nie jest przepalony> potrzeba naprawdę mocnych krzywych by to wyprostować.

Dobre cienie ale po doprowadzeniu do "atrakcyjnej" równowagi tonalnej wylezie więcej szumu (ocz. nie każdemu to przeszkadza).
Zafarb w czerwone? -raczej w pomarańczowy.
... całkiem dobrze -kwestia jak to wygląda w praktyce z DR (scena z kontrastem Real Life)

E-M5

źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/not-processed)

GXR A12 50mm

źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/GXR-not-pocessed.jpg)

gietrzy
19.03.12, 11:35
Tak zupełnie prawie bez ingerencji.
Zdjęcie niedoświetlone o 1.5EV > tak to widzi Lightzone
Najaśniejszy blik ze sceny osiąga maksimum RGB przy niedoświetleniu sceny o 0.5 EV -nie jest przepalony> potrzeba naprawdę mocnych krzywych by to wyprostować.

MNIN, mam prośbę, mógłbyś zrobić to samo na rawie z GF1, z góry dziękuję.

mynameisnobody
19.03.12, 12:09
GF1
Dużo większy kontrast -wymaga naginania krzywej w drugą stronę -by go zmniejszyć.

źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/GF1-not-pocessed.jpg)

Nic nie dają takie porównania.
Jedynie próba uzyskania maximum z otrzymanego materiału i późniejsze porównanie wyników może dać pogląd o rzeczywistych możliwościach matrycy/oprogramowania.

Mark II do dopełnienia całości

źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/MarkII-not-pocessed.jpg)

Co widać to że FAKE-OM dużo bardziej ostrożnie podchodzi do krańców zakresu tonalnego który dało się uchwycić i robi wszystko by złapać ile się da.
Na pewno dla tych co siedzą nad zdjęciami (postprocessing) będzie to ułatwienie -jest to duże ułatwienie dla rozmaitego filtrowania "a'la analog".

Jeszcze próba wywołania ORFa z E-M5 LR4 (z Tiffa uzyskanego w Lightzone)- ten pomarańczowy zafarb jest bardzo wkurzający > próba jego likwidacji zmienia ocz. inne kolory ale warto spróbować.

źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/E-M5-LR4Process)

gietrzy
19.03.12, 12:15
GF1 Dużo większy kontrast -wymaga naginania krzywej w drugą stronę -by go zmniejszyć. Nic nie dają takie porównania.

Wiem (zazwyczaj w rawie używam krzywej low contrast fujicoly z dpreview), ale chciałem z czystej ciekawości zobaczyć "coś innego niż Adobe". Jeszcze raz dziękuję.

TomekH
19.03.12, 12:42
A czy ktoś wie kiedy w cenniku zakonu pojawi się E-M5?
pytam bo ciągle forum nie przypisuje z automatu, trzeba się upomnieć mailem o nowy cennik, więc chciałbym wiedzieć kiedy nowy się pojawi.
pozdrawiam

arhtus
19.03.12, 12:42
Nie rozumiem narzekania na matrycę.
Jeśli ta porównywarka zdjęć z dpr jest wiarygodna to ten nowy olek pod względem wyższych iso i szczegółowości wręcz wymiata wszystko co było do tej pory w 4/3, a z apsc jest baaarrdzo konkurencyjne.
Dla leniwych JPGi jak dla mnie do iso3200 nie mają konkurencji :?::roll:
Normalnie wierzyć mi się w to nie chce, że to prawda:grin:

Jakby tak jeszcze olek wpuścił kiedyś puchę w dużym 4/3 z takim serduszkiem w środku.
Pożyjemy zobaczymy, ale wydaje mi się że jest naprawdę nieźle.

TomekH
19.03.12, 12:48
Zdjęcia robią dobre wrażenie, zresztą to już któreś z rzędu z różnych witryn. Moim zdaniem widać, że Olympus dobrze dopracował matrycę z G3, dając mniej kolorowy szum i wyższą dynamikę. Oczywiście ostatecznie przekonam się jak będę miał to cudo w ręce. :grin:

hades
19.03.12, 16:15
Jak dla mnie zwolennika lustra w korpusie to wizjer jest naprawdę dobry. Na plus działają funkcja powiększenia wycinka kadru w połączeniu z ekranem dotykowym. Szczególnie dobrze się sprawdzało to po podłączeniu stałek manualnych.

Na minus zaliczyłem ucho mocujące pasek przy uchwycie. To jednak drobna niedogodność. Poza tym ekran mógłby się obracać jak w E-3. Tak jak pisał Dobas, współpraca z dużymi szkłami (choć testowane było tylko na 50-200) nie porywa, ale moim zdaniem nie jest aż taka zła.

Mamy kilka RAW-ów. Wieczorem udostępnię paczkę.

suchar
19.03.12, 16:46
Dotykałem E-M5 ledwie przez chwilę, ale bardzo pozytywnie zaskoczył mnie wizjer. Taki... duży :) Trzymając ten aparat w ręce i patrząc przez wizjer naprawdę można odnieść wrażenie, że to np. OM-2. Mi to sprawiło pewną, hm, przyjemność, gdyż na co dzień nie fotografuję już cyfrą. Myślę, że każdy, kto kiedyś używał OM-ów i to lubił, poczuje się z E-M5 dobrze. Na pewno ktoś zaraz powie, że przecież przy fotografowaniu to nie ma znaczenia i może będzie miał rację.

grzyboo
19.03.12, 16:55
E-M5 ma chyba jeden z mniejszych wizjerów EVF o ile się nie mylę. Ostatnie EVF Sony i Panasonic mają wizjery wielkości tych z cyfrowych FF. Różnica nie jest niby wielka, ale wyraźna.
Fakt, że jak się porówna wizjer optyczny z małych Olków i EVF to się może wydawać duży ;)

suchar
19.03.12, 16:59
Najpewniej masz rację, bo jak mówię, cyfrą właściwie już nie fotografuję, a w domu kurzy się E-330.

grizz
19.03.12, 17:07
E-M5 ma chyba jeden z mniejszych wizjerów EVF o ile się nie mylę.

Tego nie sprawdzałem, ale nawet jeżeli inne mają większe, to nie znacz, ze ten w omd jest mały - nie jest, np w porównaniu z leżącą akurat obok e-500 to jest przepaść na korzyść OMD.

ajt
19.03.12, 18:14
Zaglądał może w wizjer jakiś okularnik? Widać cały obraz bez wciskania okularów w oko i deformacji oprawek? :)

Dar-i-jush
19.03.12, 18:39
Zaglądał może w wizjer jakiś okularnik? Widać cały obraz bez wciskania okularów w oko i deformacji oprawek? :)
Na stronie producenta podają, że punkt oczny jest taki sam jak w E-620, czyli trochę trzeba wcisnąć okulary w oko, niestety. Jednak dramatu nie ma ;-)

Dla porównania E-30 ma punkt oczny 24,2 mm przy - 1 dioptrii od soczewki wizjera, a E-620 18mm.

Iwo
19.03.12, 19:55
Witajcie.
Aparat super. Naprawdę ma się wrażenie, jakby to nie była cyfrówka tylko klasyczny analog.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to LCD - w e-pl1 jest względem om-d jest bieda. Tam by dobrze naostrzyć po prostu trzeba często użyć powiększenia 7x. Tutaj rozdzielczość i jakość ekranu jest super. Miło się ustawiało ostrość... nawet przy tak malutkiej GO jaką daje f/0,95...
Następna rzecz - AF - Pokuszę się o stwierdzenie że pod względem AF OM-D z 12-50mm jest dobrym rywalem dla E-3 +14-54mm. Efekt wow pojawia się od razu po lekkim przyciśnięciu spustu migawki. Z 20mm f/1,7 szału nie ma aż takiego, ale jest spory progres względem e-pl1 także.
Wizjer. Cieszy jego obecność i jakość, bardzo spodobała mi się funkcja automatycznego wykrywania oka.
ISO. Jest największy progres. ISO 800 to bajka. Jak dla mnie iso 3200 jest zupełnie strawialne.

Tymczasem gdzieś w odległej galaktyce...:cool:

MichuP
19.03.12, 20:07
Aparat marzenie. Tylko ta cena... Choć jeśli 12-50 kosztuje w US 499$ a w zakonie wiemy ile to OMD kosztujący 999$ może kosztować 2x tyle co 12-50? Moja nadzieja wkrótce niestety umrze....
A za ponad 4kPln nigdy go nie kupię :(

Wysłane tapatalkiem z 2 galaktyki

romek1967
19.03.12, 20:37
1000 postów, czapki z guf po prostu

Ar2
19.03.12, 21:02

A wcześniej był jeszcze długaśny wątek przedpremierowy..

I jeszcze pytanko do Iwo- czy da się korzystać z manualnych szkieł i ustawiać precyzyjnie ostrość przez wizjer bez zbliżania obrazu x7?

zibi1303
19.03.12, 21:55
To wcale nie rekord.... wątki o gdybaniu są nie do przebicia. Wcześniej o E3 i E5

grizz
19.03.12, 22:01
Wątek o gdybaniu jest gdzie indziej ;) Teraz już suche fakty :P

epicure
19.03.12, 22:19
Wie ktoś jak się ma wielkość i rozdzielczość wizjera w OM-D do tego w Nikonie V1? Miałem okazję porównywać jakość wizjera w NEX-7, A77 i V1 i ten w Nikonie jest już zupełnie dobry - na tyle, że spokojnie mógłbym go używać zamiast optycznego (ten w Sony był trochę większy, ale podczas ruchu aparatem obraz stawał się nieostry).

darkelf
19.03.12, 22:27

wiedziałem, że jak powrócę na forum olympusclubu to narobię to hałasu ;)

gietrzy
19.03.12, 22:39
Kolejny raz Robin Wong: http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-pudu-walk.html

dzarro
20.03.12, 11:05
Wie ktoś jak się ma wielkość i rozdzielczość wizjera w OM-D do tego w Nikonie V1? Miałem okazję porównywać jakość wizjera w NEX-7, A77 i V1 i ten w Nikonie jest już zupełnie dobry - na tyle, że spokojnie mógłbym go używać zamiast optycznego (ten w Sony był trochę większy, ale podczas ruchu aparatem obraz stawał się nieostry).

Ten wizjerek z V1 rzeczywiście fajny, niby rozdzielczość ta sama co w G1, ale w kiepskim oświetleniu zachowuje się wyraźnie lepiej. Chyba tylko kolorystyka jest trochę przefajnowana - ale może to była wina sztucznego światła.

hades
20.03.12, 13:23
Kilka ORF-ów i JPG-ów. W nazwach są opisy, jeśli z EXIF-u nie wynika jaki to obiektyw. A był jeden manualny.

JPG-i: http://dl.dropbox.com/u/24061545/OM-D_E-M5/JPG_E-M5_mZD_45.zip

RAW-y: http://dl.dropbox.com/u/24061545/OM-D_E-M5/RAW-y_E-M5.zip

gietrzy
20.03.12, 21:18
E-M5 przetestowany na DSLR Magazine http://tinyurl.com/8346jnb

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post był o 19:36 ----------

No to poszły konie po betonie. W Kanadzie Oly właśnie realizuje pierwsze zamówienia http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40968116

geo
21.03.12, 10:17
[QUOTE=gietrzy;805470]E-M5 przetestowany na DSLR Magazine http://tinyurl.com/8346jnb[COLOR="Silver"]

słaby detal na low iso..

Jd
21.03.12, 10:58
No to poszły konie po betonie. W Kanadzie Oly właśnie realizuje pierwsze zamówienia http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40968116

Tam to muszą wczesniej zacząć bo to wielkie przestrzenie , małe zaludnienie i gdzie niegdzie będa dostarczać saniami z psim zaprzęgiem:)

zibi1303
21.03.12, 12:20
[QUOTE=gietrzy;805470]E-M5 przetestowany na DSLR Magazine http://tinyurl.com/8346jnb[COLOR="Silver"]
słaby detal na low iso..

No to jest wreszcie na co ponarzekać :)
Nie mniej uważam że jak na tak słaby system :) obrazowanie na poziomie D7000 to niezły wynik

gietrzy
21.03.12, 12:28
WhatDigCamera, wywiad z Mark'iem Thakara; jak już było to przepraszam.

http://www.youtube.com/watch?v=U8sJk4zILJ8&hd=1

fret
21.03.12, 16:32
Ktoś doczytał z jakimi szkłami były te testy w DSLR Magazine? Mam wrażenie, że Olek był z nowym kitem i stąd porażka w rozdzielczości.

user_jgora
21.03.12, 19:12
jak dla mnie od strony marketingowej premiera E-M5 jest totalnie z bani... znam juz dwie osoby, ktore nie doczekaly do rozpoczecia sprzedazy i kupily cos innego, sam dzisiaj uczynilem to samo, zamowilem GX1 (czyli lepszy wrobel w garsci niz kanarek na dachu)... do tego ostatnie testy wykazuja ze jesli chodzi o matryce e-m5 nie jest az tak przelomowe jak na poczatku usilowalo sie utrzymywac. Gdyby aparat pokazal sie do 2 tygodni od premiery - bylby efekt wow, czyli kupujemy pod wplywem emocji, teraz to juz wiekszosc chetnych dobrze przemyslala temat, przejrzala sample, testy i entuzjazm stygnie.
Oczywiscie pod wzgledem stabilizacji, wodoodpornosci itd aparat super, ale jesli cena detaliczna bedzie faktycznie na poziomie 5000PLN, to jest to sprzet dla nielicznych...

Jd
21.03.12, 19:17
GX1 wziąłeś z tym nowym zoomem naleśnikiem czy ze "starym" 14-42 mm bo to prawie 1.000 zł różnicy.

user_jgora
21.03.12, 20:18
ze starym zoomem, ktory i tak pojdzie do kompletu do GF-3 przy sprzedazy, mam 3 fajne szkielka i wiecej nie przewiduje :)

Jd
21.03.12, 20:54
Widzę w podpisie. To zadnego zooma nie przewidujesz ?
Ale sie zrobił Oftop:)

user_jgora
21.03.12, 21:00
Przewiduje zooma 7-14mm, tylko musze upolowac w normalnej cenie...

Janeczek
21.03.12, 22:46
Ostatnio byl na alle w bdb cenie i sie nie sprzedal, poszperaj...

pozdrowionka

user_jgora
21.03.12, 23:35
Widzialem, ale rozsadna cena zaczyna sie od 2ki i nie konczy na 999 ;)

Pozdrawiam :)

gietrzy
22.03.12, 11:43
Powracając do tematu ;) Robin Wong E-M5 Behind the Scenes

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tOqmpqYZPYs

gietrzy
23.03.12, 09:47
Porównanie zestawienie (orf'y do pobrania): EP3 (12-50), A-55 SLT (18-55 SAM), GH2 (14-140) i E-M5 w kicie
http://fourthirds-user.com/2012/03/full_resolution_omd_em5_samples_compared_to_pen_ep 3_lumix_gh2_and_sony_alpha_55.php

nightelf
23.03.12, 13:13
Dziwne, mam wrażenie że zdjęcie z E-P3 jest ostrzejsze niż z E-M5 przynajmniej przy ISO 200.

Jack
23.03.12, 13:16
Dziwne, mam wrażenie że zdjęcie z E-P3 jest ostrzejsze niż z E-M5 przynajmniej przy ISO 200.Musi widać 16 megowa matryca jest mniej ostra, niz 12-tka;-) :-D

Thomasso
23.03.12, 14:27
Musi widać 16 megowa matryca jest mniej ostra, niz 12-tka;-) :-D

Matryca matryca, ale moze obiektyw nie wydala juz z rozdzielczoscia przy tylu MPix?

T.

Tobik
23.03.12, 15:01
Stawiałbym na ukryte odszumianie Rawów.

fret
23.03.12, 15:08
Matryca matryca, ale moze obiektyw nie wydala juz z rozdzielczoscia przy tylu MPix?

T.

Na długim końcu może tak być.

epicure
23.03.12, 15:11
Ale nawet gdyby obiektyw był słabszy, niż matryca, to rozdzielczość i tak nie powinna być mniejsza, niż była w E-P3.

Marcin74
23.03.12, 15:14
Już w teście na Fotopolis było widać jak mocno odszumiają, wystarczy zerknąć na różnicę w ilości drobnych detali między ISO 200 a 400:
ISO 200 (http://www.fotopolis.pl/obrazki/pw-omd-iso200.jpg)
ISO 400 (http://www.fotopolis.pl/obrazki/pw-omd-iso400.jpg)

kateb
23.03.12, 15:30
Może ustawienia JPG mają wpływ również na rawy? Takie coś się chyba już zdarzało w innych puszkach, że jak w jpg mam NR = ON to również rawy jakieś chocliki odszumiają. Jeśli się nie mylę, to ktoś tutaj, na tym forum pisał, że panasonic tak robi.

fret
23.03.12, 20:09
Ale nawet gdyby obiektyw był słabszy, niż matryca, to rozdzielczość i tak nie powinna być mniejsza, niż była w E-P3.

To też da się wytłumaczyć. Więcej pix i mniejsze szumy => nowa technologia lub silniejsze odszumianie. Silniejsze odszumianie => wieksza utrata detalu => więcej pix = mniej detalu. Ja czekam na trawę i włosy/portrety. Jak będzie ok. to poczekam na te bebechy w puszce bez uszczelnień i bez 9 fps do martwej natury, ale za rozsądne pieniądze.

Janeczek
23.03.12, 21:14
Przeciez jest G3...

fret
23.03.12, 21:25
??????

Jd
23.03.12, 21:47
To też da się wytłumaczyć. Więcej pix i mniejsze szumy => nowa technologia lub silniejsze odszumianie. Silniejsze odszumianie => wieksza utrata detalu => więcej pix = mniej detalu. Ja czekam na trawę i włosy/portrety. Jak będzie ok. to poczekam na te bebechy w puszce bez uszczelnień i bez 9 fps do martwej natury, ale za rozsądne pieniądze.

To sie chyba nie doczekasz , a jeżeli juz to bedzie całkiem inny aparat , z innymi bebechami i mozliwościami. Moze byc tak jak w ostatniej serii PEN-ów lub tak jak zrobił Fuji po wypuszczeniu X100. Chcieli ludzie zooma to zrobili X10 ale to juz całkiem inna konstrukcja.

Jarema
27.03.12, 21:53
Jak narazie tylko jedna osoba krytykuje ten aparat. A reszta siedzi cicho i ciuła szmal.
http://www.43rumors.com/olympus-e-m5-preorders-higher-than-ever-says-olympus/

romek1967
27.03.12, 22:01
szmal dawno uciułany, na dostawe czekają ;)

gietrzy
27.03.12, 23:07
szmal dawno uciułany, na dostawe czekają ;)

(Mając w głowie Hamburg) czytałem na dpreview post kolesia Zza Odry: sklepikarz mu mówił: po 12.04.

romek1967
27.03.12, 23:13
(Mając w głowie Hamburg) czytałem na dpreview post kolesia Zza Odry: sklepikarz mu mówił: po 12.04.

u nasz też jaskółki ćwierkają o pierwszej połowie kwietnia

gietrzy
27.03.12, 23:30
Na przeczekanie
pierwszy raport typu wyjmowanie z pudełka ;)
http://tinyurl.com/cko59lf
(http://tinyurl.com/cko59lf)http://stream.pchome.net/2012/digi/0320/EM5sample.rar

PS. O tyle ciekawy, że zawiera fotkę czterech klasyków OM; można łatwo policzyć ile OM-D półek/modeli przed nami.

dzarro
28.03.12, 13:27
Z porównań z EP-3 jasno wynika, że tańszą wersją OM-D może być raczej Pen z wizjerem(chodziły już takie pogłoski). Z drugiej strony dla droższych wersji OM-D musieli by wyczarować jakąś naprawdę nową matrycę. No, chyba, że pójdą w patenty w rodzaju tytanowego korpusu, hybrydowego wizjera i 15 albo 20 klatek na sekundę, ale to byłby raczej przerost formy nad treścią.

PS. Pod względem matryc byłoby najlepiej jakby ich wykupił ktoś na S, albo na F.

adambieg
28.03.12, 13:47
Z porównań z EP-3 jasno wynika, że tańszą wersją OM-D może być raczej Pen z wizjerem(chodziły już takie pogłoski). Z drugiej strony dla droższych wersji OM-D musieli by wyczarować jakąś naprawdę nową matrycę. No, chyba, że pójdą w patenty w rodzaju tytanowego korpusu, hybrydowego wizjera i 15 albo 20 klatek na sekundę, ale to byłby raczej przerost formy nad treścią.

PS. Pod względem matryc byłoby najlepiej jakby ich wykupił ktoś na S, albo na F.

Nie ma co przeżywać, najdalej na jesień będą nowe modele. Ruch w interesie musi być. W zeszłym roku w styczniu był e-pl2 w czerwcu peny z 3 serii. Nowe matryce to raczej w kolejnych generacjach OM-D się pojawią, peny pewnie dostaną bebechy od OM-D ale dopiero wtedy jak firma osiągnie odpowiednią sprzedaż tego modelu.

Janeczek
28.03.12, 16:16
gietrzy,

przejrzalem te fotki no i jpegowa breja... nie widze zadnej poprawy w obrazku, iso, choc czesto uzywam aparatu w ciemnicach w ogole do mnie nie przemawia, pomijam, ze gosc sie nie wysilil raptem 1 fota iso 1600 zreszta dramatyczna...

Z drugiej strony, OMD mozna nazwac korpusem pionierskim, to taki srodkowy palec dla luster sredniej jakosci, uszczelnienia, dosc sprawny karabin ipiekielny AF, grip itd...

Niestety mechanika to nie wszystko i po lalach na poczatku, wszystko umarlo smiercia naturalna...

Oczywiscie, ze aparat sie sprzeda i to mysle w duzych ilosciach ale sprzedalby sie duzo lepiej gdyby bylo tak jak Olek robi to zazwyczaj, nius i zaraz premiera, a terazniejsze podgrzewanie atmosfery przez tak dlugi okres czasu tej zabawce nie sluzy ale to moje prywatne zdanie.

Nie kupie, bo w tej cenie mam z 10 uzywek G1, a przepasci w obrazie nie ma. W trudnych warunkach Panas tez daje rade, kiedys fotografowalem sztorm nad brzegiem i przezyl choc dostal fala i piachem:)

Czekam na nowa matryce kiedys tam, choc to 1% pewnosci, ze bedzie to czego chce czyli fajnego obrazka i tu z mynameisnobody piateczka.

pozdrowionka

mynameisnobody
28.03.12, 16:35
Dramatyczna tonacja ON
Jak długo dostawać będą okruchy ze stołu panasonica -tak długo niczego od olympusa nie wezmę.
Olympus dię skończył na e-400 *a FakeOM jest tego koronnym dowodem.
Dramatyczna tonacja OFF

* w zasadzie na e-pińset bo e-400 miał skopaną konstrukcję -przegrzewająca się matryca.

nyny
28.03.12, 19:27
Z drugiej strony, OMD mozna nazwac korpusem pionierskim, to taki srodkowy palec dla luster sredniej jakosci, uszczelnienia, dosc sprawny karabin ipiekielny AF, grip itd...

Piszesz to na podstawie zabaw z OMDe, czy jak zwykle wizjonerujesz?

pozdro

nightelf
28.03.12, 19:47
Ja bym widział jeszcze miejsce do poprawy.
9 kl/s tak, ale z działającym AF.

Bo z AF między zdjęciami ma chyba tylko 4 kl/s.

Jednak co by nie narzekać, to uważam, że jest to krok w właściwym kierunku :)

Janeczek
28.03.12, 19:49
Piszesz to na podstawie zabaw z OMDe, czy jak zwykle wizjonerujesz?

pozdro

Zawsze tak blaznujesz?

nyny
28.03.12, 19:51
Ja bym widział jeszcze miejsce do poprawy.
9 kl/s tak, ale z działającym AF.

Bo z AF między zdjęciami ma chyba tylko 4 kl/s.

Jednak co by nie narzekać, to uważam, że jest to krok w właściwym kierunku :)

Nie mylisz sie, nawet Jack potwierdzil, AF w sledzeniu wyrabia 4.5kl/s.
9kl to jest dla raz zlapanej ostrosci.
Wiec jeszcze dluga droga do szybkosci w tym wzgledzie;)
Kwestii AF nie podejmuje bo nie mialem OMD w lapach, jednak widzac co wyrabia reszta kastratow to jest jeszcze duuuuuuuuuuuzo, bardzo duzo do zrobienia.

pozdro

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post był o 19:50 ----------

Zawsze tak blaznujesz?

Tylko jak czytam Twoje wywody pozbawione jakichkolwiek podstaw merytorycznych.

gietrzy
28.03.12, 20:36
gietrzy

Janeczek, ja tylko wklejam linki na zasadzie FYI, jeśli suma linków ujemnych jest większa niż suma linków dodatnich, po prostu dodaj mnie "do ignore".
Z perspektywy ceny masz rację. Kupisz sobie 10 (jak piszesz) G1, z perspektywy romka nic nie zobaczysz ;) bowiem jak pracuje wizjer w G1 to ja doskonale wiem i ten nawet nie stał obok tego z E-M5 (piszę na podstawie romansu z GH2 i VF2) a przecież nie kto inny jak ty pisał o zdecydowanej niechęci do zakupu mZD 75/1.8 bo Zeiss (manual, tak?) daje radę. Skoro w G1 daje radę to jak opisać komfort pracy jaki daje E-M5 w tej materii?
Nic nie umarło śmiercią naturalną, puszka jest w sprzedaży, jeszcze nie jest za rogiem w biedronce, ale jest.
Kolejny temat to np. video, tu twoje G1 mocno... a takie E-M5 rządzi i tak moglibyśmy bez końca... Proszę nie odbieraj tego postu jako atak na twoją osobę, to protest post ;) do tych wszystkich, co w Gdynii byli a Kraków widzieli.
Ja cię rozumiem z tą bryją, sam mam kozaka - EPL1, ostatniego niebryjowatego. Ztcp XZ-1 zapoczątkował budyniowy zawrót głowy. Dlaczego budyń pisał kiedyś Jack (jest Janeczek, gietrzy a naprzeciw tysiąc Azjatów zakochanych w art filtrach).
Imho system już w tej chwili jest tak uniwersalny, że naprawdę każdy może bardzo konkretnie skroić szkiełka i akcesoria pod konkretne potrzeby a pryzmat ceny to nie jedyne jak widać kryterium wyboru. Np. ja wracam na stare śmieci (już jutro 20/1.7 znowu przybije piąteczkę z EPL1).

BTW. przepaść w obrazie? Jest nowy model kilowego! D800, można kupić toto z 50/1.8 i mieć naprawdę fajny noktowizor.
Jeszcze raz: right tool for the right job czytaj: przestańmy mieszać z błotem (nowego) Olka. Chociaż na tym forum...

Janeczek
28.03.12, 20:48
eja gietrzy,

gdzie ty to odebrales jako atak na Cie?:) szacun za linkowanie, jestes dla mnie link majster, bo przynajmniej nie musze szukac nowinek po sieci...
Zas w swoim poscie wyrazilem opinie o hiper OMD, ze jest to w pewnych aspektach aparat przelomowy (uszczelnienia, grip itd) zas obrazki produkuje nadal bez zmian, jak dla mnie, nie widze realnej przewagi nad G1 (film pomijam, bo na razie mnie nie kreci). Moze kiedys kupie OMD jak bedzie w terazniejszej cenie G1.

Zas cos pisales jeszcze o wizierze G1 vs OMD, jakas roznica jest? bo mnie ten VF2 w ogole nie podchodzil, takie mocno neutralne barwy dawal, pomijam, ze bez dodatkowej muszli w sloneczny dzien nie podchodz... co ja poradze, ze wole G1?:) no chyba nic, tymczasem kolejne 2 puszki nam przybyly i mam nadzieje, ze posluza jeszcze ze....

Nikt nie miesza Olka z blotem, cenie sobie rozwiazania, cenie sobie bardzo wysoko jako firme, podejscie do klienta itd ale w tym przypadku przegieli, za dlugo to trwa, to samo miala fuji, mial wyjsc x100, ktory mial byc najswietniejszym obrazkiem w historii i co? g... a fuji tez lubie.

Kocham Olympusa!

nyny,
blazenki mi sie kojarza z gdzie jest nemo, choc nijak CIe tam nie widze, moze jako psora?

pozdrowionka

nyny
29.03.12, 19:13
nyny,
blazenki mi sie kojarza z gdzie jest nemo, choc nijak CIe tam nie widze, moze jako psora?

pozdrowionka

Czyzby proba zejscia z tematu i potoczenia rozmowy na boczny tor?

Pytalem sie jasno, swoje wizje snujesz na podstawie wlasnorecznych testow czy jak to czesto bywa wrozysz z fusow?

pozdro

epicure
1.04.12, 19:26
OM-D i działanie AF z różnymi obiektywami:

http://www.youtube.com/watch?v=ICfJNokJhMo

m.ZD 12-50 i 14-45 Panasa - bez zarzutów.
Panas 20 f/1,7 - może być, tylko co to za odgłosy?
m.ZD 14-42 i 17 f/2,8 - średnio.
Duże 4/3 - bez komentarza :(

apz
1.04.12, 19:40
OM-D i działanie AF z różnymi obiektywami:

http://www.youtube.com/watch?v=ICfJNokJhMo

m.ZD 12-50 i 14-45 Panasa - bez zarzutów.
m.ZD 14-42 i 17 f/2,8 - średnio.

Z 4/3 jest i tak szybciej niż w EPL-1, do krajobrazu wystarczy, o ptakach , sarnach nie ma co marzyć , jest wydaje mi się troszkę lepiej niż w EP-3.
Pozdrawiam AP.

Tobik
1.04.12, 20:42

To by było na tyle ze staraniami inżynierów o poprawę współpracy szkieł dużego 4/3. Już jakiś czas temu przestałem wierzyć w te trefne opowiastki.

gietrzy
1.04.12, 20:52

To jest właśnie urok tego (super uniwersalnego) szkiełka. Żeby było śmieszniej w zależności od korpusu (piszę na podstawie G1, GF1, GH2, EPL1) ten dźwięk się zmienia :shock:
Na GH2 (poza tym, że tu jest naprawdę szybki) jest taki... fajniejszy, a 'la bzyczący basik. Ten na filmiku mam na GF1/EPL1. Szkło chirurgicznie ostre, miałem na weekend GH2 i zmieniałem sobie to i 25/1.4, Lajki nic nie zastąpi, ale zdjęcia/filmiki z naleśnika nie sposób nie rozpoznać, po tej zupełnie innej od PL25 mega ostrości.

hellbike
2.04.12, 00:32
a ja wiem, jaka bedzie cena :P

~5000 z kitem 12-50, ~4350 bez.

przynajmniej jest to gorna granica.

MichuP
2.04.12, 06:26
a ja wiem, jaka bedzie cena :P

~5000 z kitem 12-50, ~4350 bez.

przynajmniej jest to gorna granica.

Optymista...

erol
2.04.12, 07:59
Na cyfrowych już wyceniony - 4800 body, 5700 body+12-50

adambieg
2.04.12, 08:06

A ja się pytam, skąd się biorą te ceny... W ubogich krajach (USA) aparat kosztuje 999$, co by dawało na nasze jakieś 3200zł. Skąd ta reszta kwoty?

hades
2.04.12, 08:51
A ja się pytam, skąd się biorą te ceny... W ubogich krajach (USA) aparat kosztuje 999$, co by dawało na nasze jakieś 3200zł. Skąd ta reszta kwoty?

Zgaduje: koszty dostawy, cła, lokalne podatki, marże sprzedawców...

Poza tym ceny są "zalecane", a resztę zweryfikuje rynek. Zaczekajmy na faktyczne pojawienie się towaru w sklepach.

adambieg
2.04.12, 08:58
Zgaduje: koszty dostawy, cła, lokalne podatki, marże sprzedawców...

Poza tym ceny są "zalecane", a resztę zweryfikuje rynek. Zaczekajmy na faktyczne pojawienie się towaru w sklepach.

No ale za wielką wodę też te aparaty dostarczyli, marże B&H też naliczyło. Jakie jest cło na produkty z Japonii? Towar już jest w cyfrowe.pl.

apz
2.04.12, 08:59

To zleć zakup komuś z takiego biednego kraju, za flaszeczkę , w bagażu podręcznym, jakiś polonus chętnie przywiezie go do Starego Kraju i po sprawie. Naprawdę nie czytałeś, że oni tam mają zupełnie inne podatki pośrednie, niż my tutaj w EU. Gwarancja też mają mniejszą, o rok.

Za nowy obiektyw za 250 USD zapłaciłem prawie 130 PLN cła ( z Japonii ) , za używaną Mamyję Za 240 USD zdoili ode mnie prawie 250 PLN ( z USA). Idzie to jakby po uważaniu.

zimny
2.04.12, 08:59
999$, u nas waluty są "nie doszacowane". Jak za komuny-czarny rynek dyktował wartość $, rubla :D
W takim razie dolar powinien kosztować 4,8zł

fret
2.04.12, 09:08
...

Za nowy obiektyw za 250 USD zapłaciłem prawie 130 PLN cła ( z Japonii ) , za używaną Mamyję Za 240 USD zdoili ode mnie prawie 250 PLN ( z USA). Idzie to jakby po uważaniu.

Masz pewność, że vat-u w tym nie było?

dzarro
2.04.12, 09:20
Z 4/3 jest i tak szybciej niż w EPL-1, do krajobrazu wystarczy, o ptakach , sarnach nie ma co marzyć , jest wydaje mi się troszkę lepiej niż w EP-3.
Pozdrawiam AP.

Z 14-54 działa wystarczająco jak na moje oczekiwania, ale dysproporcja wielkości jest znaczna i obawiam się, że nawet z gripem wyważenie takie zestawu nie będzie idealne. To niestety potwierdza tezę, ze uszczelnienia w OM-D to trochę przerost formy nad treścią, przynajmniej dla tych, którzy nie robią macro. Uszczelnione body jest w pełni funkcjonalne gdy możemy do niego podpiąć jednego lub kilka uszczelnionych zoomów o odpowiedniej jakości. Tak było w dużym 4/3. W m4/3 ze szkieł lepszej jakości mamy tylko biżuterię w postaci stałek. Nawet jeśli zapowiadane zoomy Panasa będą uszczelnione to dla użytkowników OM-D też będzie to bardzo droga opcja - nie chodzi nawet o spodziewaną wysoką cenę obiektywów, ale o fakt, że trzeba będzie płacić dwa razy za to samo(stabilizacja w body i w obiektywie). Ten Panas mikrusem nie będzie więc bez gripa się nie obejdzie, a wówczas koszt całej imprezy przekroczy zapewne 10 tys. zł.
Mi na prawdę podoba się wiele cech OM-D ale nie widzę uzasadnienia dlaczego system skoncentrowany wokół tej nowej linii, obarczony w dodatku sporymi "genetycznymi" wadami, ma być najdroższy w swoim segmencie.

adambieg
2.04.12, 09:20
Według taryfy celnej cło na aparaty wynosi 4,2% (strona 606 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej - taryfa celna). Co z resztą? Vat? 23%

Policzmy, 999$ = ok. 3200 zł. Do tego vat i cło -> 3200x1,042x1,23= 4101,31 zł Co dalej? Na cyfrowe.pl cena wynosi 4799 zł.

Ma ktoś pomysł za co płacimy prawie 700zł więcej? To 3200 w B&H to już z zyskiem sklepu.

Mirek54
2.04.12, 09:31

Nie wiem jak licza w USA.Ale mysle,ze wiem jak licza u nas.:mrgreen:
W niemcach wycenili w detalu,ze body ma kosztowac nie wiecej jak 1099€.Wiec mozemy sobie wykumac,ile w hurtowni sklep zaplacil minus mewer i zysk 15% czyli okolo 750-850€.Gdy sklep bierze duzo to jeszcze dostaje tzw procenty i kupi taniej.A dlaczego taka cena u nas? No moze dlatego,ze Pan bizmesmen,lub Pani bizneswomen buja sie z Firmy "U Wladka optyka com.pl"za Odre kupuje w sklepie u Hanza po 1099,lub jak wezmie hurtem 5 sztuk(na ktore juz przedplate kazal wplacic)to mu Hanz za 1050 pusci.Wiec Bizneswomen szybko kalkuluje 1050x4,14=4350,-
Plus rachunek z CPN,bo na wode nie chcial palic i wlac trza bylo.No i wychodzi jak drut 4800.Nawet nie mozesz powiedziec,ze naciaga.Toz to czarno na bialym widac,ze po kosztach jedzie,zysku nic nimo.:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

erol
2.04.12, 09:34
Przynajmniej wysyłka jest gratis :mrgreen:

Jd
2.04.12, 10:18
Ale sugerowane przez Olympus Polska oficjalne ceny też są około 4.800 zł za samo body to co sie dziwicie sklepom - nie trzeba wcale jeździć za Odrę .

easy_rider
2.04.12, 10:19
999$, u nas waluty są "nie doszacowane". Jak za komuny-czarny rynek dyktował wartość $, rubla :D
W takim razie dolar powinien kosztować 4,8zł
Od dawna tak liczę i się sprawdza...
Lampę do OMD wycenili na 1,5k - a ponoć kosztuje 300$
Pewnie za gripa zażyczą sobie podobnie... (też 300$)

Mirek54
2.04.12, 10:24
Ale sugerowane przez Olympus Polska oficjalne ceny też są około 4.800 zł za samo body to co sie dziwicie sklepom - nie trzeba wcale jeździć za Odrę .

Olympus dla siebie sprowadza w kontenerach z klimatyzacja.One sa drozsze.Ale masz pewnosc,ze sprzet ten nie zaliczal na statku temperatur od minus 30 do plus 50 lub wiecej.

hellbike
2.04.12, 10:26
Ceny ktore wczesniej podalem to ceny z czech - a patrzac na ceny pozostalych aparatow w polsce olympusy sa tansze niz w czechach.

Kiedy D800 pojawil sie w fotojokerze kosztowal 20 tys (lol) - teraz jego cena to ok ~12 tys.

Z olympusem bedzie pewnie podobnie.

A odnosnie ceny 999$ - amerykanie musza doliczyc do tego podatek z tego co wiem, wiec mozemy sobie porownywac do naszej ceny netto conajwyzej.

Tobik
2.04.12, 10:28
Nie wiem czy Wam to umknęło, ale prima aprilis był wczoraj ....

dzarro
2.04.12, 11:03
A tymczasem Sony A-77 w kicie kosztuje 5111 zł a z 12-50/2,8 - 6988 zł. Ale to przecież dużo słabszy aparat a potencjał technologiczny producenta nie wróży najlepiej :twisted:.

Tobik
2.04.12, 11:10
A tymczasem Sony A-77 w kicie kosztuje 5111 zł a z 12-50/2,8 - 6988 zł. Ale to przecież dużo słabszy aparat a potencjał technologiczny producenta nie wróży najlepiej :twisted:.

Ciesz się,że tylko tyle. Artystyczna stylistyka retro jest trudna do logicznej wyceny.

dao
2.04.12, 12:01
Kiedy D800 pojawil sie w fotojokerze kosztowal 20 tys (lol) - teraz jego cena to ok ~12 tys.

kiedy D800 pojawił się w FJ kosztował przez chwilę w sklepie internetowym 9999 zł, obecnie w cenie jest pięć jedynek. reklama z ceną 19 999 była tylko reklamą, nikt za tyle nie kupił ;)

epicure
2.04.12, 12:04
E-P3 + wizjer + frycowe za uszczelnienia + podatek od nowości = cena OM-D.

Na pewno poza OlyJedi nie będzie się opłacało...

erol
2.04.12, 12:12
Nie do końca E-P3. Matryca w OM-D też jest nowa

epicure
2.04.12, 12:31
Nie do końca E-P3. Matryca w OM-D też jest nowa

Ale nie jest droższa (vide G3). "Nową" matrycę można wliczyć w podatek od nowości.

hellbike
2.04.12, 12:36
podobno e-m5 ma ten sam sensor, co g3.

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&thread=41095633

a (http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1041&thread=41095633) odnosnie d800 to wlasnie chodzilo mi o to, ze na poczatku daja wieksza cene z nadzieja, ze znajdzie sie jakis napaleniec.

apz
2.04.12, 12:37
Narzekacie, taki fajny aparacik a tu tyle narzekania w wątku, Gdyby nie to , że nie chcę mikro o jako jednego aparatu to stałbym w kolejce jak niektórzy.
I problem nie jest w cenie aparatu, tylko w wycenie złotego przez rynek.

@gietrzy - na wyliczeniu była jedna kwota, w jednym wypadku moim zdaniem (używany aparat ) naliczona bezprawnie. Zapłaciłem - nie będę się z celnikami kopał po kostkach, są przyjemniejsze formy spędzania czasu.

Pozdrawiam AP.

cissic
2.04.12, 13:28
Narzekacie, taki fajny aparacik a tu tyle narzekania w wątku, Gdyby nie to , że nie chcę mikro o jako jednego aparatu to stałbym w kolejce jak niektórzy. I problem nie jest w cenie aparatu, tylko w wycenie złotego przez rynek.

mysle podobnie. taka uszczelniona puche 4/3 kupuje w ciemno i jestem happy. do m4/3 zniecheca mnie wizjer elektroniczny, ten kolosalny monitor, ktory MZ kompletnie nie pasuje do tej puszeczki oraz kiepska wspolpraca z klasycznymi szklami 4/3 (patrz 14-54 w pierwszej wersji itp). ogolnie chyba czekam na cos wiekszego

dzarro
2.04.12, 13:30
Narzekacie, taki fajny aparacik a tu tyle narzekania w wątku, Gdyby nie to , że nie chcę mikro o jako jednego aparatu to stałbym w kolejce jak niektórzy.
I problem nie jest w cenie aparatu, tylko w wycenie złotego przez rynek.

Pozdrawiam AP.

Wg mnie problem jest w wycenie aparatu względem konkurencji, która w wielu aspektach oferuje więcej a żąda mniej kasy. I niej jest to wyjątek(patrz aktualna cena E5). W dodatku, w przeciwieństwie do 4/3, w m4/3 jest co prawda duży wybór optyki, ale z optyką , które skutecznie wesprze zalety takiej koncepcji aparatu jest już kiepsko - a nawet bardzo kiepsko.
Na spadek ceny bym nie liczył - ceny na Peny spadają bo to masówka . Np ceny na E-30 zaczęły spadać dość późno, kiedy atrakcyjność tego aparatu była już mniejsza, zwłaszcza dla kogoś, kto chciałby dopiero wchodzić w system 4/3(w takim przypadku była nawet wątpliwa). Oly, podobnie jak inni, nie zmienia zbyt często wyższych modeli - więc nie za bardzo wierzę, że nowy OM-D pojawi się za rok czy półtora roku.

MichuP
2.04.12, 13:37
No a z moich obserwacji - nowy model ile może stanieć? 5 - 10% ? Kiedy - za rok? Za rok pojawi się kolejny w kosmicznej cenie i stary praktycznie znika z rynku. Liczę jeszcze na OJ albo będę się dalej cieszył posiadanym od kilku miesięcy epl3.

Tak apropos epl3 z kitem staniał od listopada o jakieś 60 zł (za ceneo). Nie warto byłoby czekać.

dzarro
2.04.12, 13:47
mysle podobnie. taka uszczelniona puche 4/3 kupuje w ciemno i jestem happy. do m4/3 zniecheca mnie wizjer elektroniczny, ten kolosalny monitor, ktory MZ kompletnie nie pasuje do tej puszeczki oraz kiepska wspolpraca z klasycznymi szklami 4/3 (patrz 14-54 w pierwszej wersji itp). ogolnie chyba czekam na cos wiekszego

EVF ma jedną zasadniczą wadę - bezużyteczność przy minimalnej ilości światła(tak jest np. w SLT). Aczkolwiek jest to wada istotna tylko w niektórych zastosowaniach. Ja już teraz miałbym opory żeby kupować lustrzankę, nigdy zresztą jej nie używałem - nie licząc okazjonalnych pstryków sprzętem kumpla. OK - widok w wizjerze bez dwóch zdań jest bardziej komfortowy, ale w dobrych warunkach różnice nie są aż tak duże a i w gorszych nie przyćmiewa to dla mnie podstawowych zalet EVF. Dla mnie bezcenny jest fakt, iż w 85-90% dostaje zasadniczo trafny komunikat czy zdjęcie będzie prześwietlone/niedoświetlone i przed jego zrobieniem mogę dokonać korekt. Oczywiście, jak ktoś używa lustrzanki ma już swoje nawyki, ale jak pomyślę, że miał bym teraz przestawiać się w drugą stronę, bawić się w jakieś przełączanie live-view i w histogramy(w G-1 praktycznie go nie potrzebuję) to dochodzę do wniosku, że gra nie jest warta świeczki.

Janeczek
2.04.12, 13:52
dzarro,

dziwne, bo tam gdzie nie ma swiatla, to evf jeszcze cos podbije z szumami i cokolwiek widac, a na matowce to mam ciemnooosc

pozdrowionka

hellbike
2.04.12, 13:55
ngdy nie uzywalem elektronicznego wizjera, ale z tego co czytalem, to wlasnie uzytkowalnosc przy kiepskim oswietleniu to najwieksza korzysc wizjera elektronicznego nad optycznym.

dzarro
2.04.12, 13:57
dzarro,

dziwne, bo tam gdzie nie ma swiatla, to evf jeszcze cos podbije z szumami i cokolwiek widac, a na matowce to mam ciemnooosc

pozdrowionka

Też tak myślałem, ale tu jest wątek z forum sony/minolta gdzie redaktor z Digital Foto Video dość przekonująco, w dodatku w oparciu o doświadczenie praktyczne, wyłuszcza co i jak. Mam na myśli post nr 60 - ten długaśny:

http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=41503&page=6

Oczywiście nie chodzi o akcje typu -nocna fota na oświetlonej ulicy. Dla mnie ta wada nie jest istotna bo na pustynię się nie wybieram. Ponoć w Panasach ta wada aż tak nie doskwiera bo jest stosowane inne odświeżanie.

(http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=41503&page=6)

MichuP
2.04.12, 14:01
Ja używałem evf w kamerze Canona w czasach DV. Zdecydowanie wizjer był lepszy od ekranu LCD przy skrajnych warunkach oświetleniowych.

gietrzy
2.04.12, 14:04
EVF ma jedną zasadniczą wadę - bezużyteczność przy minimalnej ilości światła

Dobre, ostatnio fociłem GH2 na 12800, f/1.4, 1/10 przy włączonej żarówce 21W... w drugim pokoju. Fiolet z sensora zniknął ;) po auto korekcja koloru (PSE). Które lustro twoim zdaniem pokazałoby COKOLWIEK w wizjerze?

dzarro
2.04.12, 14:10
Dobre, ostatnio fociłem GH2 na 12800, f/1.4, 1/10 przy włączonej żarówce 21W... w drugim pokoju.

jesli drzwi do drugiego pokoju były zamnkięte, to rzeczywiście jest to ekstremalnie mała ilość światła.

epicure
2.04.12, 14:31
EVF ma jedną zasadniczą wadę - bezużyteczność przy minimalnej ilości światła(tak jest np. w SLT).

Nie zgodzę się. W pokoju przy zgaszonym świetle więcej zobaczę na wyświetlaczu X10 (czyli potencjalnie również w wizjerze takiego OM-D), niż w wizjerze 5DII ze szkłem f/1,4.

nightelf
2.04.12, 14:32
Cóż, oko przyzwyczaja się do ciemności i pewnie przez wizjer lustrzanki też można nieco zobaczyć, ale uważam, że EVF sprawdzi się tu jednak lepiej.

epicure
2.04.12, 14:35
Problem w tym, że wizjer optyczny znacznie zaciemnia obraz, a elektroniczny rozjaśnia jeśli trzeba. W ogóle nie ma porównania. Czytelność w gorszym świetle to jedyna niepodważalna zaleta EVF. Wszystkie inne są już dyskusyjne.

nightelf
2.04.12, 14:38
Masz rację, na optycznym wizjerze są straty światła, choć nie wiem czy określiłbym je słowem znaczne.
Ciekawe który wizjer jest bardziej "zdrowy" dla oka.

Janeczek
2.04.12, 14:53
Widzisz dzarro,

nie umniejszajac temu Panu z dfv wiedzy, praktyki itd (choc patrzac na niego, to byl on? w dyspucie z Jackiem we wiadomym programie, to nie wygladal i nie wypowiadal sie ciekawie, obrazony jakis?), to niestety mam inaczej i widze, ze podobnie jak wiekszosc wypowiadajacych sie, otoz patrzac w nocy przy wylaczonym swietle w matowke k5 nie widze nic, a w panasie g1 widze szum i kontury przedmiotow i malo mnie interesuje cala technikalia, czy Panas podbija czy cos tam oszukuje dla mnie najwazniejsze jest, ze cos widze, nawet kosztem strasznego lagowania - jestem w stanie zrobic jakiekolwiek zdjecie.

Oczywiscie sa to sytuacje extremalne ale wez sobie np aparat z wizierem np g1 na koncert i lustro z matowka, ciekawe czy bedzie sie lepiej robic zdjecia, dosc, ze ostatnio pocilem sie na manualu w K5, w G1 nie mam tego problemu, ostatnio 100% fotek robie w manualu w kazdych warunkach...

pozdrowionka

PS
Zapewne evf jest bardziej szkodliwy dla oka, jak kukam sobie przez godzine na evencie, to boli, bezdyskusyjnie choc na badaniach niby dalej sokoli, a latka leca:)

grzyboo
2.04.12, 14:55
Do tego w słabym świetle EVF nadal pozwoli na ręczne wyostrzenie, a wizjer optyczny tutaj polegnie.
Jak się przesiadałem z Minolty D7D na G1 to jakoś nie odczułem straty. Owszem jest lag, szum i spowolnione odświeżanie w słabym świetle, ale z jasnymi obiektywami takie sytuacje są naprawdę rzadkie, a przez znakomitą większość czasu na EVF mam jednak lepsze przybliżenie co będę miał na zdjęciu. Do tego wizjer GH2 jest lepszy od G1 pod każdym względem, a jak porównywałem go do A77 to było jeszcze lepiej.
Ale nadal jest przyjemnie spojrzeć w jeszcze większy wizjer z analoga z klinem ;)

dzarro
2.04.12, 15:10
Tak jak napisałem - wolę EVF. Niewykluczone, że to jest problem tych wizjerów z A-77/A-65 bo tam jest chyba wysoka częstotliwość odświeżania. O ile pamiętam w OM-D mają być dwie opcje odświeżania do wyboru - i to może być rozwiązanie.
To jest zresztą cecha wielu innowacji, że w pewnych aspektach są słabsze ale zalety przeważają. Klasyczny dobry telewizor CRT nadal jest lepszy w niektórych aspektach od LCD, ale pozostałe zalety LCD sprawiają, że CRT jest już eksponatem w muzeum techniki.

gietrzy
3.04.12, 09:23
Klika fotek z różnych (dużych) szkieł
http://www.flickr.com/photos/photones/
_ (http://www.flickr.com/photos/photones/)__________

Druga część testu AF (pierwszą wrzucił epicure)

http://www.youtube.com/watch?v=5d237vJ1LbI&feature=relmfu

zibi1303
3.04.12, 11:02
Też tak myślałem, ale tu jest wątek z forum sony/minolta gdzie redaktor z Digital Foto Video dość przekonująco, w dodatku w oparciu o doświadczenie praktyczne, wyłuszcza co i jak. Mam na myśli post nr 60 - ten długaśny:
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=41503&page=6
Oczywiście nie chodzi o akcje typu -nocna fota na oświetlonej ulicy. Dla mnie ta wada nie jest istotna bo na pustynię się nie wybieram. Ponoć w Panasach ta wada aż tak nie doskwiera bo jest stosowane inne odświeżanie.
(http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=41503&page=6)

Zdecydowanie pomyliłeś fora. Co i jak, to ja mam wyrobione zdanie. Klepiesz że to samo zło ten olympus. Masz bardzo negatywne nastawienie i po co ?
No i rzeczywiście gra nie warta świeczki bo Twoje argumenty zupełnie nie trafiają do mnie. Ceny są jakie są . Nigdy nie będzie tanio dla niektórych. Inni po prostu go kupią. Aparat OM-D uważam za bardzo udany. To duży krok do przodu, ale przecież zawsze można ponarzekać dlaczego nie zrobili matrycy FF i nie mam aparatu jak D800 :)
Echh że tez nie potraficie się cieszyć że już za moment będzie można go nabyć....
Kto pierwszy go kupi w 3M niech da znać, chętnie bym się nim pobawił :)