PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19

banc
2.10.13, 09:33
Następca eM5 to - wg admina 43R - koniec przyszłego roku, co mniej lub więcej oznacza, że następne puszki, które Oly pokaże będą z segmentu entry level czytaj: tanie OMD.
Ja osobiście od takiej puszki wymagałbym 5-osiówki, wbudowanego VF-2, krzywej-S, Kolor Kółka i ceny w okolicy 2500-2800 zł.
Reszta nieistotna.

Entry level czyli dla tłumów. A tłumy lubią takie zabawki jak HDR, automaty, programy tematyczne itp.
Oszczedności będą na rzeczach "nieistotnych". Np. właśnie krzywe, starsza stabilizacja, brak uszczelnień czy gorszy tryb seryjny. Matryca też raczej bez fazowego AF. To powinno być niewiele gorsze, ale też wyraźnie tańsze niż GX7. A e-pl5 w tym momencie poleci ....

gietrzy
2.10.13, 09:56
Do tej pory entry level byly peny i zaden z nich nigdy nie mial wbudowanego wizjera - czemu sadzisz ze tym razem bedzie inaczej?

Kilka powodów:
1. to ma być OMD entry level. OMD to wbudowany wizjer (dziedzictwo kominka) i 5-osiowy IBIS.
2. wywiad z kimś z Oly.jp (już nie pamiętam który) mówił (Japończyk), że jest ważne aby zaoferować pomost nie tylko dla właścicieli E-5, ale także ztcp 620. Oczywiście mogą jeszcze ciachnąć cenę eM5 o 150-200 EURO.
3. Zazwyczaj jest tak, że firma puszcza top model i entry level, kolejność wg uznania (firmy)
4. PENy niby entry level, ale nigdy nie były też kolekcjonerskie; patrz przepiękny PEN :) P5.
5. Krótko i nt.: nadciąga Sony.

Za B&H:

M1 - $1399
M5 - $949
PL5 - $549

Na półce OMD brakuje czegoś z ceną $700-749.

pers
2.10.13, 10:06
A niby dlaczego następca E-M5 nagle miałby stać się entry level? Trochę to delikatnie pisząc pozbawione sensu. Jest spore grono osób zupełnie niezainteresowanych nowym M1 ale z chęcią zainteresowaliby się nowym E-M5. Cena poniżej 3000 zł jest raczej nierealna bo pewnie w nowym M5 będzie sporo technologii z M1.

Koriolan
2.10.13, 10:11
Nie wierzę w model z linii OM bezpośrednio rywalizujący cenowo z Penami.
Gietrzy- ile kosztuje E-P5 - pewnie to właśnie on się tam mieści.

egahen
2.10.13, 10:13
Następca eM5 to - wg admina 43R - koniec przyszłego roku, co mniej lub więcej oznacza, że następne puszki, które Oly pokaże będą z segmentu entry level czytaj: tanie OMD.
Ja osobiście od takiej puszki wymagałbym 5-osiówki, wbudowanego VF-2, krzywej-S, Kolor Kółka i ceny w okolicy 2500-2800 zł.
Reszta nieistotna.

Myślę podobnie, aczkolwiek nie uwierzę w tą cenę. Od siebie bym dodał, ze mogliby zrezygnować z uszczelnień na rzecz poprawionych osiągów matrycy (coś jak E-M1), cena w okolicy 3400-3700 i chętnie bym w to wszedł.... swoją drogą szkoda że tak późno chcą wydać pełnoprawnego następce.

gietrzy
2.10.13, 10:29
A niby dlaczego następca E-M5 nagle miałby stać się entry level?

Nowe E-M5 to nie będzie entry level.
OMD to historyczny korpus, to on "pociągnął" sprzedaż bezlusterkowców, to ten korpus wprowadził na salony pojęcie ta sama jakość (w domyśle: co w dslr) w mini rozmiarze. Dodatkowo, EM1 zapewnia działający C-AF.
Wszystko powyżej imho.

Trochę to delikatnie pisząc pozbawione sensu. Jest spore grono osób zupełnie niezainteresowanych nowym M1 ale z chęcią zainteresowaliby się nowym E-M5. Cena poniżej 3000 zł jest raczej nierealna bo pewnie w nowym M5 będzie sporo technologii z M1.

O tych nierealnych cenach to pogadamy koło grudnia czyli kwartał przed końcem roku księgowego, kiedy Oly będzie musiał zrobić... COŚ.
BTW. W następcy E-M5 spodziewam się lepszej matrycy od tej, montowanej w EM1.

---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 10:23 ----------

Gietrzy- ile kosztuje E-P5 - pewnie to właśnie on się tam mieści.

$949 w B&H.

Koriolan
2.10.13, 11:50
Ciągle nie rozumiem, dla kogo jest ten aparat

gietrzy
2.10.13, 11:57
Ciągle nie rozumiem, dla kogo jest ten aparat

E-M5? Dzisiaj? Dla wszystkich, którzy nie zgadzają się z ceną $1399 a chcą mieć aparat z dobrą matrycą, rewelacyjnym stabilizatorem jednocześnie rezygnują całkowicie z c-af i wideo.

MARSCooL
2.10.13, 12:07
E-M5? Dzisiaj? Dla wszystkich, którzy nie zgadzają się z ceną $1399 a chcą mieć aparat z dobrą matrycą, rewelacyjnym stabilizatorem jednocześnie rezygnują całkowicie z c-af i wideo.

To wideo to by jednak mogli poprawić na tym się najbardziej zawiodłem.

Vindex
2.10.13, 12:10

Domyślam się ze w tym stwierdzeniu chodziło raczej o EP5...

epicure
2.10.13, 12:16
OMD to wbudowany wizjer (dziedzictwo kominka) i 5-osiowy IBIS.

OM-D to przede wszystkim aparat stylizowany na lustrzanki OM. Co będzie miał w środku, to już wyłącznie decyzje marketingowe. Może być albo wypasionym zaawansowanym sprzętem, albo błyszczącym aparatem kolekcjonerskim, jak E-P5, albo wydmuszką entry-level.

---------- Post dodany o 12:16 ---------- Poprzedni post był o 12:14 ----------

Nie wierzę w model z linii OM bezpośrednio rywalizujący cenowo z Penami.

Ale to już się stało faktem, E-M5 rywalizuje cenowo z E-P5.

pers
2.10.13, 12:17
Na ostatnich stronach już jest tak pomieszane, że warto by trochę poczyścić bo już raczej dyskutujemy o tym co chciałby/uważa gietrzy o hipotetycznym następcy niż o samym E-M5 ;-)

MARSCooL
2.10.13, 12:18
Ale to już się stało faktem, E-M5 rywalizuje cenowo z E-P5.

i tą walkę przegrywa (cenowo)

epicure
2.10.13, 12:19
i tą walkę przegrywa (cenowo)

Tak, E-P5 przegrywa tę walkę.

Koriolan
2.10.13, 13:16
EP-5
EM-1 jest dla mnie

MAF
2.10.13, 13:18
Tak, E-P5 przegrywa tę walkę.

Niestety, z jednej strony E-P5 dużo bardziej mi się wizualnie podoba niż E-M5 (wiem że to kwestia gustu :-) ), z drugiej strony nie ma - jak dla mnie - żadnej znaczącej przewagi nad E-M5 która uzasadniałaby wydanie na niego większej kwoty.

epicure
2.10.13, 13:23
Cena E-P5 jest chora. Cena E-M1 też jest wysoka, ale jeszcze można ją jakoś usprawiedliwić unikalnymi cechami tego aparatu. Mimo, że E-M1 kosztuje więcej, niż na początku kosztowała pieruńsko droga lustrzanka E-5, to cena nowego OM-D jest dużo bardziej uzasadniona.

nyny
2.10.13, 13:51
Niestety, z jednej strony E-P5 dużo bardziej mi się wizualnie podoba niż E-M5 (wiem że to kwestia gustu :-) ), z drugiej strony nie ma - jak dla mnie - żadnej znaczącej przewagi nad E-M5 która uzasadniałaby wydanie na niego większej kwoty.

Widzisz, mi tez sie duzo bardziej podobaja inne aparaty niz ten pasztet M5.
Tyle, ze inne kastraty nie oferuja tyle co 5, a jak oferuja to sa sporo drozsze M1, lub P5.
Wiec osobiscie przelknalem aspekt wizualny i skupilem sie na technikaliach i to za mniejsze pieniadze niz p5 i m1.

pozdro

gietrzy
2.10.13, 14:06
EP-5

Ludzie chcieli PENa z 5-osiówką z dobrą matrycą. Tylko Oly nie zrozumiał, że chodziło nam o tańszy korpus z 5-osiówką i zrobił z P5 Lajkę, optyczne ztcp cytowało Jacka, że to aparat kolekcjonerski. Sorry Oly, ale tak to nie działa.
Z tego powodu jestem też ciekawy czy będzie OMD entry level, OMD rozumiany jako 5-osiówka z wbudowanym wizjerem. Reszta mnie nie obchodzi, chcę tańszej od EM5 alternatywy dla matrycy z mojego PM2 opartej na 5-osiówce, całą resztę mogą ciąć do woli, tylko tym razem niech nie zapomną o cenie ;)

MAF
2.10.13, 14:17
Widzisz, mi tez sie duzo bardziej podobaja inne aparaty niz ten pasztet M5.
Tyle, ze inne kastraty nie oferuja tyle co 5, a jak oferuja to sa sporo drozsze M1, lub P5.
Wiec osobiscie przelknalem aspekt wizualny i skupilem sie na technikaliach i to za mniejsze pieniadze niz p5 i m1.

pozdro

Ja mam inny pomysł. Na razie E-PL5 i kompletuję szklarnię. Możliwe że nawet 12-40 (o ile cena będzie nie "oczadziała") zawita u mnie szybciej niż nowy korpus.
Inna sprawa że życie często modyfikuje plany i jeśli np. w OJ pojawi się E-M5 w wyjątkowo atrakcyjnej cenie to pewnie go kupię. Chwilowo E-M1 jest poza zasięgiem (choć przyznaję że podoba mi się dużo bardziej niż E-M5).

gietrzy
2.10.13, 14:47
Kolejny wywiad z Teradą. Za każdym razem, gdy jest pytany o wideo nie mówi "idź do konkurencji" tylko wymienia z nazwy Panasonika. Ciekawe, że wspomina o podwójnym fleszu z Iphona 5s, może w następnych XZ/PL?
Między wierszami można wyczytać, że procek jest jeszcze zbyt słaby by udźwignąć 14 bit w rawie.
http://tinyurl.com/p9wfeeb

skow
3.10.13, 07:44
Między wierszami można wyczytać, że procek jest jeszcze zbyt słaby by udźwignąć 14 bit w rawie.

Myślę, że dla procka, który i tak wykonuje operacje co najmniej na liczbach 16bitowych to i tak bez znaczenia
czy RAW jest 12 czy 14 bitowy.

gietrzy
3.10.13, 08:14
Myślę, że dla procka, który i tak wykonuje operacje co najmniej na liczbach 16bitowych to i tak bez znaczenia
czy RAW jest 12 czy 14 bitowy.

Nie wiem, nie znam się aż tak, ale im mniej kropek przy wyciąganiu z cieni tym lepiej. Poza tym bardzo mnie ciekawi dlaczego Panas może zaimplentować poprawnie fokus peaking a Oly we flagowcu nie (piszą o tym nieliczni; z naszego podwórka potwierdził Wieprz).

d4rk89
21.12.13, 18:39
Mam taki problem, że jak robię zdjęcia powyżej f4 to w jednym miejscu pojawia się zawsze jeden fioletowy bardzo mały punkt, jest to wada na matrycy ? Obojętnie na jakim obiektywie, zawsze w tym samym miejscu. Da się to reklamować ? Niby pierdoła, ale jak się o tym wie to razi to po oczach i trzeba korygować w Lightroomie:)

Bodzip
21.12.13, 18:43
Mam taki problem, że jak robię zdjęcia powyżej f4 to w jednym miejscu pojawia się zawsze jeden fioletowy bardzo mały punkt, jest to wada na matrycy ? Obojętnie na jakim obiektywie, zawsze w tym samym miejscu. Da się to reklamować ? Niby pierdoła, ale jak się o tym wie to razi to po oczach i trzeba korygować w Lightroomie:) Zrób sobie mapowanie pikseli. Jest taka funkcjonalność w menu. Gwarantuję że zniknie.

d4rk89
21.12.13, 18:51
A no faktycznie pomogło. Dziękuję pięknie :)

piotreek27
21.01.14, 22:44
Witam, mam pytano odnośnie korpusu tu omawianego , otóż przed paroma dniami stałem się jego posiadaczem , posiadam do niego szkiełka jak w stopce ale mam też dwa od dużego brata ( 14-54f2.8-3.5II i 50f2.0 ) z którymi to ciężko mi się rozstać . I tu pojawia się owe pytanie czy warto dokupywać mmf1/2/3 ? Z którym body z dużej serii można porównać AF takiego zestawu ? O ile do któregoś da się porównać .

apz
21.01.14, 23:38
Witam, mam pytano odnośnie korpusu tu omawianego , otóż przed paroma dniami stałem się jego posiadaczem , posiadam do niego szkiełka jak w stopce ale mam też dwa od dużego brata ( 14-54f2.8-3.5II i 50f2.0 ) z którymi to ciężko mi się rozstać . I tu pojawia się owe pytanie czy warto dokupywać mmf1/2/3 ? Z którym body z dużej serii można porównać AF takiego zestawu ? O ile do któregoś da się porównać .
1) z żadnym, będzie się ślimaczyć
2) warto dokupić - obrazek będzie oczy cieszyć, od razu ustaw sobie na S-AF+MF by każdorazowo sprawdzić jak wyostrzył, ZD 50 będzie mało akceptowalne, ale dopóki nie dokupisz 45/1,8 bedzie nie do zastąpienia.
3) lepszy AF jest z E-M1
4) sa tansze zamienniki chińskie za MMF-1 zawsze mozna sie pokusić, ale czy warto nie mam zdania, mam 3 oryginały.

piotreek27
22.01.14, 22:22
1) z żadnym, będzie się ślimaczyć
2) warto dokupić - obrazek będzie oczy cieszyć, od razu ustaw sobie na S-AF+MF by każdorazowo sprawdzić jak wyostrzył, ZD 50 będzie mało akceptowalne, ale dopóki nie dokupisz 45/1,8 bedzie nie do zastąpienia.
3) lepszy AF jest z E-M1
4) sa tansze zamienniki chińskie za MMF-1 zawsze mozna sie pokusić, ale czy warto nie mam zdania, mam 3 oryginały.

Dzięki Apz za odpowiedź , więc mmf-1 wzbogaciła wyposażenie i wraz z 14-54 będzie wspierać 12-50 przy bardziej statycznych obrazkach, a 50-tka wędruje do ludzi bo fakt nie za bystra jest no i 45-tka wsparcia nie potrzebuje ;)

Bodzip
22.01.14, 22:25
...a 50-tka wędruje do ludzi bo fakt nie za bystra jest no i 45-tka wsparcia nie potrzebuje ;)
Ja tam sobie zostawiłem. Do makro jest fajna. A 45-tką się tak nie przybliżysz do obiektu. No i 50 ma lepsze rozmycie. Popatrz, zobaczysz.

piotreek27
22.01.14, 23:23
Ja tam sobie zostawiłem. Do makro jest fajna. A 45-tką się tak nie przybliżysz do obiektu. No i 50 ma lepsze rozmycie. Popatrz, zobaczysz.

Do makro to się chyba na 60-tkę pokuszę .

macieknr1
25.01.14, 23:04
MOZE SIE PRZYDA
http://www.youtube.com/watch?v=dszqk6n_mm8[/url] I [url]http://www.youtube.com/watch?v=Ltk4wD-1UJM

gietrzy
29.01.14, 09:11
Olympus zaktualizował dzisiaj oprogramowanie wewnętrzne sterujące aparatem do wersji 2.0

Zmiany:
- dodano możliwość zmniejszenia punktów AF
- dodano tryb iso 100

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

adambieg
29.01.14, 09:17
Olympus zaktualizował dzisiaj oprogramowanie wewnętrzne sterujące aparatem do wersji 2.0

Zmiany:
- dodano możliwość zmniejszenia punktów AF
- dodano tryb iso 100

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

Hurrrraaa:grin: Nie będę się męczył z kombinowanym przełączaniem wielkości punktu AF.
Jeszcze focus peaking poproszę.

Jan_S
29.01.14, 09:20
czy ja dobrze widzę? dodano programowe ISO 100?

easy_rider
29.01.14, 09:46
Nie uwierzę póki nie dotknę... :mrgreen:

ayu
29.01.14, 10:13
Te poprawki zapowiadają się bardzo interesująco.

ajt
29.01.14, 10:42
Zaktualizowałem. Działa :)
Szkoda że tego małego punktu AF nie można dowolnie ustawiać, tylko przeskakuje na kolejne pozycje w tej samej siatce co duży.
Chociaż, właściwie do dowolnego ustawienia, jeśli zajdzie taka potrzeba, to mogę nadal przełączać na "poprzedni" mały, więc jest ok :)

Jan_S
29.01.14, 11:19
czyli można przełączać duży/mały punkt AF ale ilość pól jest taka sama?

nyny
29.01.14, 11:21
To ciekawe, pierwsza pozycja mnie bardzo interesuje, druga jak dla mnie kompletnie bezuzyteczna ;)
Ale jak wroce do domu to chetnie zaktualizuje.

pozdro

jurekg
29.01.14, 11:30
Działają po aktualizacji baterie zamienniki? ;)

ajt
29.01.14, 11:59
Działają po aktualizacji baterie zamienniki? ;)

Działają. Mój zasilacz, ten stąd:

http://radom.ws/index.php?n=Foto.Zasilacz

na szczęście też. Przyznam, że nie pomyślałem o takiej pułapce. Dobrze że nie poszli śladem Nikona :)

easy_rider
29.01.14, 12:10
Póki co aparaty Olympusa nie mają dostępu do chipa w akumulatorze - więc tylko ładowarki utrudniają życie użytkownikom :mrgreen:
Ale co będzie w przyszłych body... kto to wie :roll:

ajt
29.01.14, 12:14
Pojawił się dodatkowy ekran wyboru punktu AF, który wygląda tak:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://ajotte.com/temp/af.jpg)
Nadal można skakać po tych samych polach, tylko punkty mniejsze.

TomekH
29.01.14, 13:06
Zaktualizowałem. Działa :)

A jak to iso 100, może rzuciłbyś jakimś zdjęciem?
pozdr

ajt
29.01.14, 13:50
Iso 100 za ciekawie nie wygląda, tzn. podobnie jak w Em-1, jest to programowo przyciemnione iso 200. Zrobiłem mini test :)
Aparat na statywie, balans bieli chmurka, tryb M, przysłona taka sama w obu przypadkach.
Najpierw iso 200. Na czasie 1/125 na części nieba aparat sygnalizował przepały, więc ustawiłem 1/160. Wyszło tak:

źródło (http://ajotte.com/temp/iso200.jpg)

Teraz iso low. Już na 1/125 sygnalizacja przepałów. Czyli ekspozycja niby dla iso 100, ale aparat wie, że przepały będą jak dla iso 200. Na 1/100 miga na pomarańczowo już całe niebo, na 1/80 jeszcze bardziej.
Zjdęcie na czasie 1/80, czyli tyle samo EV, co dla iso 200:

źródło (http://ajotte.com/temp/isolow.jpg)
Widać, że średnie szarości naświetlone tak samo, czyli 1 EV różnicy się zgadza, ale w jasnych partiach bryndza :)

Jan_S
29.01.14, 14:08
ajt (https://forum.olympusclub.pl/members/2860-ajt) - dobra robota

TomekH
29.01.14, 14:11
dzięki

skow
30.01.14, 09:29
Póki co aparaty Olympusa nie mają dostępu do chipa w akumulatorze - więc tylko ładowarki utrudniają życie użytkownikom :mrgreen:
Ale co będzie w przyszłych body... kto to wie :roll:

A od kiedy w akumulatorach od Olympusa są stosowane jakieś chipy?
(nie licząc prymitywnych czujników temperatury, które to z zaawansowaną elektroniką mają niewiele wspólnego)

easy_rider
30.01.14, 10:35
A od kiedy...A od wprowadzenia pierwszego OMD...

petreq
30.01.14, 11:56
Na dzień dobry taka ploteczka :grin:
http://www.43rumors.com/peaking-mode-coming-soon-on-the-e-m5/

easy_rider
30.01.14, 12:42
Coś mi się widzi, że prędko nie zobaczymy następcy EM-5...

Limitowana wersja w kicie z 12-40, poprawa AF, iso 100 - a teraz focus peaking :mrgreen:
Najwyraźniej Olympus "podciąga" klasę starego OMD - żeby bardziej pasował pomiędzy nowsze modele :lol:

petreq
30.01.14, 13:06
Ale takie działanie (aktualizacja softu z dodaniem nowej funkcjonalności) im trzeba zaliczyć na duży +

banc
30.01.14, 13:10
Coś mi się widzi, że prędko nie zobaczymy następcy EM-5...

Limitowana wersja w kicie z 12-40, poprawa AF, iso 100 - a teraz focus peaking :mrgreen:
Najwyraźniej Olympus "podciąga" klasę starego OMD - żeby bardziej pasował pomiędzy nowsze modele :lol:

To nieprędko to może być koniec roku/poczatek następnego. Chodzi o to żeby mieć zawsze jakąś nowość. E-PL5 już się starzeje więc ta linia też jest do odświeżenia. Premiery olka to zazwyczaj wrzesień i styczeń.

MichuP
30.01.14, 13:18
Fajnie dostać nowe funkcje.
Ale odnośnie zmniejszenia pola - wczoraj trochę potestowałem i przy słabym świetle znacznie wydłuża się czas złapania af. Zdecydowanie szybciej af działa przy większym polu.

easy_rider
30.01.14, 13:45
To akurat jest zrozumiałe - mniej światła to mniejszy kontrast...
Ale zawsze można wielkość pól przełączyć, gdy zajdzie taka potrzeba.

osiem1984
30.01.14, 13:46
Bardzo miła niespodzianka. Dwie fajne funkcjonalności a w dodatku zapowiedź trzeciej. Bardzo duży plus ode mnie.

easy_rider
30.01.14, 13:49
A ode mnie jeszcze jedna funkcjonalność :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/threads/89970-Automatyczne-prze%C5%82%C4%85czanie-wizjera-zmiana-czu%C5%82o%C5%9Bci?p=1050505#post1050505

MARSCooL
30.01.14, 13:54
świetny pomysł - muszę wypróbować - bo ten czujnik oprócz nieszczęśliwie umiejscowionego przeglądu zdjęć mnie bardzo irytował

petreq
30.01.14, 13:55
A ode mnie jeszcze jedna funkcjonalność :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/threads/89970-Automatyczne-przełączanie-wizjera-zmiana-czułości?p=1050505#post1050505
Niezły patent :mrgreen:

nyny
30.01.14, 19:14
świetny pomysł - muszę wypróbować - bo ten czujnik oprócz nieszczęśliwie umiejscowionego przeglądu zdjęć mnie bardzo irytował

A wystarczylo go w menu wylaczyc by ukoic nerwy :)

pozdro

MARSCooL
30.01.14, 19:16
A wystarczylo go w menu wylaczyc by ukoic nerwy :)

pozdro

Tak trzeciego dnia go wyłączyłem a teraz dostanie kolejna szansę

heyahero
30.01.14, 19:52
Hurrrraaa:grin: Nie będę się męczył z kombinowanym przełączaniem wielkości punktu AF.
Jeszcze focus peaking poproszę.

Proszę:
http://youtu.be/UpOqo6gA92Y ;-)

thorgal
30.01.14, 21:55
om-d aktualizacja 2.0 iso 100
własnie aktualizuje nowy firmware - oj na to czekałem albo iso 100 albo migawka 1/8000

osiem1984
31.01.14, 00:47
Mam pytanie (wynikające pewnie z mojej niewiedzy). Jakby znalazła się życzliwa duszyczka i napisała, jaka korzyść płynie z wprowadzania pomniejszonych pól autofocusa. Jest ich dokładnie tyle samo, co tych większych. Z góry dzięki.

adambieg
31.01.14, 01:06
Właśnie to że są mniejsze jest zaletą. Mniejsze pole pozwala precyzyjniej ustawić ostrość na wybranym detalu zdjęcia. To chyba oczywiste...

osiem1984
31.01.14, 01:19
Właśnie to że są mniejsze jest zaletą. Mniejsze pole pozwala precyzyjniej ustawić ostrość na wybranym detalu zdjęcia. To chyba oczywiste...
Ok, ale w stosunku do tego co było wcześniej, jest to mocno odczuwalne? Bo ja nie widzę jakoś specjalnie różnicy w rezultacie.

adambieg
31.01.14, 01:24
Ok, ale w stosunku do tego co było wcześniej, jest to mocno odczuwalne? Bo ja nie widzę jakoś specjalnie różnicy w rezultacie.

No to widocznie nie potrzebujesz. Używasz teleobiektywu? Popróbuj dużą ramką ustawić ostrość na detal, który jest mniejszy niż ramka af, ta duża.

Bodzip
31.01.14, 08:47
No to widocznie nie potrzebujesz. Używasz teleobiektywu? Popróbuj dużą ramką ustawić ostrość na detal, który jest mniejszy niż ramka af, ta duża.
nyny kiedyś dawał taki przykłád: robisz zdjęcie ptaka między trzcinami - weź ustaw ostrość na ptaka, a nie na badyle.

adambieg
31.01.14, 09:03
nyny kiedyś dawał taki przykłád: robisz zdjęcie ptaka między trzcinami - weź ustaw ostrość na ptaka, a nie na badyle.

Ale czy tu są potrzebne przykłady? Wystarczy pomyśleć:-P

No ale jeżeli inaczej się nie da... Fotografując wróbelka na długiej ogniskowej, ze względu na mikrą GO, możemy mieć idealnie ostre oko i część głowy za i przed punktem ustawienia ostrości. Jeżeli punkt AF jest duży (obejmuje głowę wróbelka) to kontrastowy AF może ustawić na oko ale może też ustawić ostrość na obrys głowy. Mały punkt AF możemy wycelować na oko wróbelka i ostrość będzie ustawiona tam gdzie chcemy.

alnico
31.01.14, 09:23
Jak dla mnie to niewiele się zmieniło. Punkt AF i tak już wcześniej można było zmniejszyć do zbliżonych wymiarów (ta sama wysokość, nieco większa szerokość) i na dodatek "jeździć" nim dowolnie po całym obszarze.

---------- Post dodany o 08:23 ---------- Poprzedni post był o 08:19 ----------

Z zastosowania ISO100, po przeczytaniu postu ajt-a też raczej nie skorzystam.

apz
31.01.14, 10:51
No to widocznie nie potrzebujesz. Używasz teleobiektywu? Popróbuj dużą ramką ustawić ostrość na detal, który jest mniejszy niż ramka af, ta duża.Od jakiegoś czasu nastawom automatycznym nie wierzę, doostrzam manualnie nawet w krajobrazie. nie mam problemu, najwyżej czasem nie zrobię zdjęcia. ale wiem, że są rodzaje fotografii gdzie się tak nie da.

ajt
31.01.14, 11:11
Od jakiegoś czasu nastawom automatycznym nie wierzę, doostrzam manualnie nawet w krajobrazie.

Jeśli używasz ZD, to pewnie tak musi być :)
Kiedyś wziąłem na spacer EM-5 z podpiętym przez przejściówkę ZD 35 macro. Na znacznej części zdjęć ostrość gdzieś sobie poszła. Z mZD nie przypominam sobie takich problemów, zwłaszcza przy krajobrazie. Chyba że nocnym :)

adambieg
31.01.14, 11:37
Od jakiegoś czasu nastawom automatycznym nie wierzę, doostrzam manualnie nawet w krajobrazie. nie mam problemu, najwyżej czasem nie zrobię zdjęcia. ale wiem, że są rodzaje fotografii gdzie się tak nie da.

Przy krajobrazie nie ma problemu ale spróbuj ustawić ostrość na łosia schowanego za krzakami czy na ptaka wśród gałęzi.

osiem1984
31.01.14, 11:51
Własnie o to chodzi, że wcześniej też można było pomniejszyć.

easy_rider
31.01.14, 13:43
Tylko że wcześniej było to pomniejszenie chwilowe - a teraz jest domyślnym trybem pracy.

Thomasso
31.01.14, 14:03
Przy ostrzeniu po kontraście nie ma chyba problemu ze będzie front/back focus? ;-) Raczej w grę wchodzi tu po prosty zwyczajne nie trafienie w ten punkt co się chce.
Myślę, że zmniejszone punkty AF też przydadzą się przy portretach (ostrzenie na oko).

T.

easy_rider
31.01.14, 14:45
Myślę, że zmniejszone punkty AF też przydadzą się przy portretach (ostrzenie na oko).Przy portretach to lepiej użyć wykrywania twarzy - a jeszcze lepiej oczu :mrgreen:

adambieg
31.01.14, 14:46
Tylko że wcześniej było to pomniejszenie chwilowe - a teraz jest domyślnym trybem pracy.

I znikał histogram.

romek1967
31.01.14, 14:53
I znikał histogram.
Ar ju siur? Ja znalazłem wyłączony w menu, włączyłem i odzniknął.

adambieg
31.01.14, 14:57
Ar ju siur? Ja znalazłem wyłączony w menu, włączyłem i odzniknął.

Przy włączonej lupie i zmniejszonym punkcie AF? Może czegoś nie umiałem przestawić ale to już nieważne.

nyny
31.01.14, 19:05
Praca sie nie polepszyla, jedyne co to proobuje, a nie jak z duzym punktem nie chce ;)

pozdro

alnico
31.01.14, 19:56
I znikał histogram.
Fakt, teraz można mieć mały punkt i histogram, dla mnie znaczący plus nowego firmware.

luc4s
1.02.14, 02:24
Odświeżone OM-D będzie wygladać tak:

http://www.mapcamera.com/mimage/item/248/4545350046248/2/l.jpg
źródło (http://www.mapcamera.com/mimage/item/248/4545350046248/2/l.jpg)

And.N
1.02.14, 02:32
Znaczy wgranie nowego oprogramowania tak zmieni (bądź nie zmieni) wygląd aparatu?:wink::grin:

osiem1984
1.02.14, 03:18
Znaczy wgranie nowego oprogramowania tak zmieni (bądź nie zmieni) wygląd aparatu?:wink::grin:
Głupie pytanie. Już kilka razy było napisane, że wgranie nowego softu zmienia też obudowę ;)

And.N
1.02.14, 03:25
Głupie pytanie. Już kilka razy było napisane, że wgranie nowego softu zmienia też obudowę ;)
Nie pierwsze i ostatnie moje głupie pytanie:) Co ty byłby za soft co by tylko miał wpływ na wnętrze:grin: nie warto by go w ogóle wgrywać przecież:wink:.

easy_rider
1.02.14, 07:39
...Według plotek ma być tylko w kolorze czarnym z okładzinami z wersji srebrnej... (mniej śliskie i ładniejsze :mrgreen: )

oly2020
1.02.14, 13:48
Koledzy, mam pytanie z serii dziwnych do posiadających e-m5 dłuższy czas: czy czarne body e-m5 "wyciera" się?, czy widać rysy, zadrapania, wokół mocowania statywu, na stopce lampy itd, pewnie było wcześniej na forum ale w wyszukiwarce nie znalazłem jasnej odpowiedzi, a mam dylemat przed zakupem brać srebrny czy czarny... stylowy design czy dyskrecja ? ;) w czarnym e-pl3 widać dookoła mocowania statywowego srebrne przetarcia, w canonie na czarnej stopce lampy po roku zaczęły pojawiać się srebrne rysy i nie wygląda to ciekawie, boje się że pięknie wyglądający czarny e-m5 (albo e-m10) straci urok jak zacznie wychodzić srebrny stop magnezu, z drugiej strony czarne zawsze mi się bardziej podobały:)

easy_rider
1.02.14, 13:53
Wszystko się wyciera - srebrny też :mrgreen:
Tyle że szary metal wychodzący spod srebrnego lakieru mniej rzuca się w oczy niż spod czarnego.

oly2020
1.02.14, 13:56
w teorii tak, ale na ile jest to uciążliwe w praktyce, bo można zrobić czarny który ma tak mocną powłokę że przez lata nic nie wyciera się (canon 5d idealnie trzyma czarny poza stopką lampy), dlatego pytałem jak jest w przypadku czarnego e-m5

easy_rider
1.02.14, 14:08
Ale to nie jest teoria - moje Canony też się wycierały.
I OMD się wyciera (srebrny)... bardziej niż Canony bo go więcej noszę - zalety miniaturyzacji :mrgreen:

luc4s
1.02.14, 14:18

No przecież macie na fotce inne okładzinki.

Moominek
1.02.14, 16:26
Wszystko się wyciera - srebrny też :mrgreen:
Tyle że szary metal wychodzący spod srebrnego lakieru mniej rzuca się w oczy niż spod czarnego.

Potwierdzam, najbardziej widać to na ostrych krawędziach, głównie na łączeniu obudowy po bokach obok klapek - wyciera się od rąk, przynajmniej u mnie. Za to taki "spatynowany" metalowy fajnie wygląda ;) W każdym razie lepiej od złażącej farby z jasnego plastiku.

oly2020
1.02.14, 21:31
pooglądałem zdjęcia na aukcjach używanych czarnych e-m5 i niestety widać ślady przetarć czarnego "malowania", tak jak napisał Moominek - na krawędziach oraz jak się obawiałem przy mocowaniu statywu, niestety mimo że czarny om-d ładniejszy (jako nówka i na zdjęciach) to będę musiał wziąć srebrnego e-m10 ;)

Jd
25.02.14, 11:04
Oglądając wczoraj swój OM-D E-M5 zauważyłem , że chyba ma inny ekran LCD niż przed naprawą związaną z pękajacą obudową przy śrubkach. A może się mylę ?
Wydaje mi się , że przedtem na całym LCD była jednolita płaska powierzchnia jak na zdjęciu poniżej :

111454

Teraz jest wyraźnie tak jak widać na drugim zdjęciu.
111455
Może wypowiedzą się użytkownicy , którzy nie wysyłali aparatów do serwisu na ta przypadłość - czy ekran LCD to jedna cała płaszczyzna bez tego uskoku .

MARSCooL
25.02.14, 11:25
Sprawdzę jak dotrę do domu. Mnie jeszcze ramka nie pękła - znaczy mam nadzieje bo ostatnio nie sprawdzałem

Vindex
25.02.14, 19:55
Oglądając wczoraj swój OM-D E-M5 zauważyłem , że chyba ma inny ekran LCD niż przed naprawą związaną z pękajacą obudową przy śrubkach. A może się mylę ?
Wydaje mi się , że przedtem na całym LCD była jednolita płaska powierzchnia jak na zdjęciu poniżej :

Teraz jest wyraźnie tak jak widać na drugim zdjęciu.

Może wypowiedzą się użytkownicy , którzy nie wysyłali aparatów do serwisu na ta przypadłość - czy ekran LCD to jedna cała płaszczyzna bez tego uskoku .

Ja mam taki uskok ale tylko ze wzgledu na folie :) Ekran niewymieniany (mimo ze ramka peknieta ale mnie to nie przeszkadza)

Jd
25.02.14, 20:41
Czyli jednak inna konstrukcja bo żadnej folii nie naklejałem. Jeżeli pamięć mnie nie myli to do czasu naprawy/wymiany w serwisie cały tył LCD to była jedna płaszczyzna.

apz
25.02.14, 21:46
Czyli jednak inna konstrukcja bo żadnej folii nie naklejałem. Jeżeli pamięć mnie nie myli to do czasu naprawy/wymiany w serwisie cały tył LCD to była jedna płaszczyzna.Mam taki uskok, chyba jednak problem z pamięcią...

Jd
25.02.14, 22:06
Mam taki uskok, chyba jednak problem z pamięcią...

Pytanie jeszcze kiedy kupiony ?? Mój w czerwcu 2012 .

MARSCooL
25.02.14, 22:06
I mnie też jest uszkok ok 0,5 mm

Moominek
25.02.14, 22:34
Taki sam ekran mam. Z uskokiem, i nie pęka ramka. Aparat z lipca 2013 (zakup, produkcja nie mam pojęcia).

Jd
25.02.14, 23:19
Aby upewnić się, że się mylę może wypowie się ktoś kto nabył E-M5 od kwietnia do czerwca 2012.

osiem1984
26.02.14, 09:15
A przeszkadza Ci coś ten uskok, że tak to analizujesz?

Jd
26.02.14, 09:39
Taki już mój urok i nic na to nie poradzę:) Tym bardziej , że w specyfikacji naprawy nie ujęli wogóle naprawy/wymiany wyświetlacza jak gdyby wstydzili się tej niedoróbki w postaci pękających obudów.

Darekw1967
27.02.14, 15:54
Witam !

Test Olympus OM-D EM-5 kontra Panasonic Lumix G5

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fLAUm66CCH4

Pozdrawiam

Jd
27.02.14, 16:04
Stary jak świat i nieobiektywny test. :)

Jan_S
27.02.14, 16:05
Taki już mój urok i nic na to nie poradzę:) Tym bardziej , że w specyfikacji naprawy nie ujęli wogóle naprawy/wymiany wyświetlacza jak gdyby wstydzili się tej niedoróbki w postaci pękających obudów.

Ech, gdyby Nikon w ten sposób się "wstydził" za akcję "jestem brudasem" to.... pewnie wątek o D600 byłby o połowę krótszy...

osiem1984
27.02.14, 18:54
Obiektywny czy nie autor na wstępie powiedział, że testuje pod siebie i patrzy na to w czym aparat jest dla niego lepszy a nie dla ogółu. Nie robi tego pro publico bono. Lubię p. Jarka, bo ma naprawdę ciekawe materiały video.

epicure
27.02.14, 19:08
I aparat wygrał tym, że można nim sobie pomajtać na jednym palcu :D

Mcarto
27.02.14, 20:28
I aparat wygrał tym, że można nim sobie pomajtać na jednym palcu :D
LOL - niedługo wygra aparat w pierścionku:mrgreen:

osiem1984
27.02.14, 21:04
Nie kumam? Wy nie macie swoich preferencji? Nie raz widziałem już dyskusje o tym co lżejsze, co mniejsze, szybsze, ładniejsze a człowieka się czepiacie, że ma swoje preferencje:|

epicure
28.02.14, 00:21
A kto się czepia? Zabronił mu ktoś? On ma prawo mieć swoje preferencje, a kto inny ma prawo się z nich pośmiać - wolność działa w dwie strony.

luc4s
9.03.14, 15:40
Mój dwudniowy e-m5 zaliczył pierwszą zwiechę. Przestał reagować na przyciski. Nie działał nawet wyłącznik. Jak zoomowałem obiektywem to normalnie na ekraniku pokazywała się ogniskowa, LV też cały czas działał. Dopiero wyjęcie baterii go do normalności doprowadziło. Mieliście coś takiego?

Moominek
9.03.14, 16:14
Zdarzyło mi się dwa razy. Raz na amen przełączył się na wizjer, drugim razem zrobił dokładnie to co opisujesz, ale sam wrócił do normy zanim zdążyłem otworzyć klapkę.

Jd
9.03.14, 16:21
Mój w czerwcu będzie miał drugie urodziny i nigdy nie mial zwiechy. :)

luc4s
9.03.14, 17:53
No to pewnie trafiłem na jakiś lipny model, albo soft 2.0 mu nie podchodzi. :(

Moominek
9.03.14, 20:42
Chyba soft. Ten objaw zdarzył mi się właśnie kilka dni po jego wgraniu.

Matick7
10.03.14, 01:11
Mi się pojawiło coś takiego dopiero jak pierwszy raz przeczytałem o tym w Internecie : P Potem po jakimś czasie drugi raz,a od 3 miesięcy ani razu. A model mam półtoraroczny. Myślę że to nie groźne. Aktualizacja u mnie nie miała na to wpływu.

zoli
10.03.14, 01:30
... a mi się zdarzyło wiele razy (przez ponad rok kilkanaście). Albo zwiecha totalna, albo rzadziej zdarza się, że wszystko działa ale nie chce złapać prawidłowej ostrości - niby złapał a jest mydło. O ile pamiętam w obu przypadkach pomaga dopiero wyjęcie baterii na chwilę.
Z softem 2.0 chyba jeszcze nie miałem takiego przypadku (nie jestem pewien może raz).
z.

luc4s
10.03.14, 22:58
Sprawdziłem, mój e-m5 został wyprodukowany przez chińskie, małe rączki w sierpniu ub. roku. I teraz porównuję go do aparatu, który miałem rok temu na testach od Olka. Tam pamiętam, że użycie w e-m5 wyświetlacza amoled ostro rzucało się w oczy i faktycznie patrząc pod kątem, obraz łapał zielonkawy zafarb. Teraz u siebie tego nie widzę. Czy to jest możliwe, żeby Olympus coś poprawił przy wyświetlaczu w nowszych modelach?

A przy okazji, podpięcie 12-40 dopiero daje powera temu aparatowi, ale grip konieczny, przynajmniej połówka, żeby się trzymało w miarę wygodnie. Z 12-40 i gripem nawet fotografowanie z FL50 jest w miarę komfortowe.

Janko Muzykant
10.03.14, 23:28
Czy to jest możliwe, żeby Olympus coś poprawił przy wyświetlaczu w nowszych modelach?
Mówiąc precyzyjnie, żaden Olympus nic nie poprawiał, takie rzeczy jak wyświetlacze kupuje się gotowe na rynku (częściej), albo zamawia dokładnie na rozmiar i rozdzielczość u producentów niezależnych i nie ma ich zresztą zbyt wielu.

luc4s
10.03.14, 23:34
Mówiąc precyzyjnie, żaden Olympus nic nie poprawiał, takie rzeczy jak wyświetlacze kupuje się gotowe na rynku (częściej), albo zamawia dokładnie na rozmiar i rozdzielczość u producentów niezależnych i nie ma ich zresztą zbyt wielu.

No to się wyrażę precyzyjniej, czy w takim razie Olympus zmienił dostawcę, albo dostawca zmienił technologię? Patrzę pod kątami wszelakimi i zafarbu nie widzę.

dobas
11.03.14, 01:08
U mnie z EM5 nigdy zwiechy nie było
Z EM1 moim też nie miałem problemu ale w Nepalu ekipie się wieszały czasem. Najczęśćiej gdy miały szkła od 4/3 i MMF -1
W moim odczuciu to jakieś problemu na stykach były że coś gdzieś nie łapało albo na linii aparat przejśćiówka albo na linii przejściówka aparat.

W swojej piątce nie mam jeszcze softu 2.0 - więc może to jest przyczyną.

nyny
11.03.14, 10:21
Ja na zadnym sofcie w M5 nie uswiadczylem zwiechy.
I oby tak zostalo :)

pozdro

romek1967
11.03.14, 10:47
Zwiechy w E-M5 też nie miałem. Miałem natomiast inne zjawisko. Chiński zamiennik aku w gripie, sygnalizujący resztkę prądu. Aparat uznał że jeszcze nie czas przełączyć się na aku w body. Próba zrobienia serii zdjęć z P100-300 z włączoną stabilizacją w obiektywie kończy się wyświetleniem na chwilę białego ekraniku i restartem aparatu. Wystarczy wysunąć aku z gripa (lub wymienić jeśli ma się aktualnie wolną rękę) i na dobrze naładowanym aku w body wszystko działa poprawnie. Nie traktuję tego jako poważny problem, po prostu trzeba ciut wcześniej wymienić aku w gripie żeby nie umknęły cenne kadry.

Moominek
11.03.14, 19:47
O, zwis z wizjerem (nigdy się nie powtórzył) zdarzył mi się na dużym 40-150, pewnie w tym był problem.

tojaro
11.03.14, 21:11
a w zeszłym roku miałem taki zwis wizjera, że... poszedł do serwisu na wymianę, przy okazji wymienili ekran lcd (wiadomo, pęknięcie od śrubki). Poza tym zwisy co jakiś czas no ale tak to w gadgetach elektronicznych bywa

droplet
11.03.14, 21:16
Ja nie miałem ale proszę piszczcie czy zwis był z oryginalną baterią.

luc4s
11.03.14, 21:33
Z oryginalna w gripie.

zoli
12.03.14, 01:03
Ja nie miałem ale proszę piszczcie czy zwis był z oryginalną baterią.
... na początku innej nie miałem, więc na pewno z taką też.
z.

Nazwa_Uzytkownika
18.05.14, 09:42
Witam
Jak wylaczyc dzwiek potwierdzenia ostrosci?
pozdrawiam

MikolajN
18.05.14, 09:51
Witam
Jak wylaczyc dzwiek potwierdzenia ostrosci?
pozdrawiam

Menu, wchodzisz w te trybiki (4 od góry), ustawienia D (4 od góry) i tam 3 od dołu jest taki symbol głośności i robisz wyłącz.

Nazwa_Uzytkownika
18.05.14, 09:57
Dzieki wielkie! Znajac menu Oly szukalem czegos tylu "wyl. Dzw." ;)

ryli1
16.06.14, 14:19
Witam.
Czy może ktoś podpowiedzieć jak zmienić kierunek obrotu pokręteł. Chciałbym odwrócić kierunek działania pokrętła od kompensacji ekspozycji, bo działa jakby "odwrotnie". W menu jest odpowiednia opcja, ale mogę tylko wyświetlić informacje o kierunku działania pokrętła 1 i 2 , i nie wiem jak te kierunki zmienić.

Matick7
16.06.14, 18:26
Menu -> Menu własne (trybiki) -> Spust/Pokrętło (B) -> Kierunek obrotu

ryli1
17.06.14, 08:09
Menu -&gt; Menu własne (trybiki) -&gt; Spust/Pokrętło (B) -&gt; Kierunek obrotu<br>
Tak , to wiem, ale jakim przyciskiem ten kierunek zmienić ?

banc
17.06.14, 08:28
Tak , to wiem, ale jakim przyciskiem ten kierunek zmienić ?

Góra, dół na krzyżaku?

Jd
17.06.14, 08:37
Przecież jest wybór prawo lub lewo. Aktualna opcja jest podświetlona. Więc krzyżakiem albo w góre albo w dół. i OK

ryli1
17.06.14, 08:57
Krzyżakiem góra/dól to wybieram nr pokretła, ale nie zmienia kierunku obrotu.

wyszomir
17.06.14, 13:33
Jak już wybierzesz numer pokrętła - zakręć tylnym kółkiem.

ryli1
20.06.14, 17:09
Jak już wybierzesz numer pokrętła - zakręć tylnym kółkiem.
Niestety, żadnym kółkiem, ani przyciskiem nie udaje mi się zmienić kierunku obrotu kółek :cry: !

wyszomir
20.06.14, 20:54
Jak to nie udaje się?

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/esx3pd65-2.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140620/esx3pd65.jpg)

Jak zakręciesz tylnym kółkiem nie zmienia Ci się kierunek strzałki na obrazku obok napisu 'POKRĘTŁO' pokazującej kierunek obrotu pokrętła?
A jak już sie zmieni - to 'OK' i gotowe.

Mylący trochę jest jedynie opis 'Pokętło2' - należy go rozumieć: 'Pokrętło kierunek obrotu 2'

ryli1
21.06.14, 13:49
Ok. Dzieki, to działa. Ale z wynika, że nie mozna zmienic kierunku działania pokrętła od kompensacji, tego tylnego. Czy tak rzeczywiście jest?

epicure
21.06.14, 13:51
Pokrętło1 i Pokrętło2 - przecież sam wybierasz, które chcesz zmienić.

ryli1
21.06.14, 13:56
Jak to nie udaje się?

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/esx3pd65-1.jpg
źródło (http://s14.directupload.net/images/140620/esx3pd65.jpg)

Jak zakręciesz tylnym kółkiem nie zmienia Ci się kierunek strzałki na obrazku obok napisu 'POKRĘTŁO' pokazującej kierunek obrotu pokrętła?
A jak już sie zmieni - to 'OK' i gotowe.

Mylący trochę jest jedynie opis 'Pokętło2' - należy go rozumieć: 'Pokrętło kierunek obrotu 2'

No właśnie z tego wynika że NIE. Sprawdzałem - "pokrętło2" to po prostu odwrotny kierunek działania pokrętła przedniego, tego od ustawienia ekspozycji.

epicure
21.06.14, 14:01
A co Ty w ogóle chcesz zrobić? Chcesz zmienić kierunek obrotu tylko jednego pokrętła?

ajt
21.06.14, 14:09
Też kiedyś chciałem zmienić kierunek kompensacji przypisanej do pokrętła, ale mi się nie udało. Można wybierać tylko kierunek dla czasu i przysłony. Niezależnie od tego, do którego pokrętła jest przypisana kompensacja :)

ryli1
21.06.14, 15:01
A co Ty w ogóle chcesz zrobić? Chcesz zmienić kierunek obrotu tylko jednego pokrętła?
No własnie to o czym pisze Ajt. Ale jak sie nie da to muszę z tym żyć.:wink:

Rafał Czarny
21.06.14, 19:23
No własnie to o czym pisze Ajt. Ale jak sie nie da to muszę z tym żyć.:wink:

Może mimo tego uda się zrobić dobre zdjęcie?

ryli1
23.06.14, 10:04
Może mimo tego uda się zrobić dobre zdjęcie?

:grin::grin::grin:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Hrr
26.06.14, 23:34
Ale wy tu sobie problemy szukacie. Przyszła do mnie dziś z rana paczka z em-5...

Ja wiem, że przespałem ostatnie 10lat w rozwoju matryc. Znaczy nie przespałem, radośnie robiłem zdjęcia olewając postęp.

Porównując do e-3 pojemność cieni, świateł i jakość tych pierwszych po obróbce w obu aparatach to może nie jest kosmos, ale potężny szacun na pewno. Kilka machnięć suwakami i hdr'y wychodzą.

Za to ergonomii tam nie ma żadnej ;)

gregorio1972
27.08.14, 14:17
Witam :D
Czy na tym aparacie jest trwały lakier ? -wersja czarna najbardziej mnie interesuje?
Czy jakość obrazka będzie podobna pomiędzy EM-5 EM-1 i EM-10 (ISO 800-3200) ?
Dziękuję za podpowiedź

MAF
27.08.14, 14:22
Witam :D
Czy na tym aparacie jest trwały lakier ? -wersja czarna najbardziej mnie interesuje?
Czy jakość obrazka będzie podobna pomiędzy EM-5 EM-1 i EM-10 (ISO 800-3200) ?
Dziękuję za podpowiedź

Jakość obrazka z E-M5 i E-M10 podobna, bo i matryce takie same.

Pomiędzy E-M1 i resztą OMD są drobne różnice. Z testów wynika że E-M1 gorzej sobie radzi z długimi czasami.

Co do lakieru na E-M5 to nie wiem, z E-M10 nic mi nie odpada póki co.

ngs
31.08.14, 10:26
Czy ktoś wie, czy poziom jest zapisywany w EXIF? Bo używam rzadko, bo wolę histogram, a poźniej ten poziom by się przydał do automatycznego obracania zdjęć... czasami nie widać horyzontu i ciężko wymyślić czy mam obrócić np. o 2 stopnie, czy 3...

nightelf
31.08.14, 11:18
Sprawdziłem EXIF programem PhotoMe i niestety jest tam tylko informacja czujnika położenia która podaje na który bok aparat jest obrócony, czyli 0, 90 i 180 stopni.

jacenty
31.08.14, 14:26
Witam serdecznie,
zauważyłem, że od jakiegoś czasu aparat nagrywa filmy z dźwiękiem mono (tylko prawy kanał, lewy jest pusty - właściwie to są szumy). Zresetowałem ustawienia, przewertowałem instrukcję, ale w OM-D ustawienia dźwięku sprowadzają się do ON i OFF. Czy ktoś miał podobny problem? Jakieś sugestie? Proszę o pomoc, bo inaczej czeka mnie wizyta w serwisie, a wolałbym tego uniknąć.
pozdrawiam

Karol
31.08.14, 15:26
Sprawdziłem EXIF programem PhotoMe i niestety jest tam tylko informacja czujnika położenia która podaje na który bok aparat jest obrócony, czyli 0, 90 i 180 stopni.
Szkoda. Nie przerabiałem tematu bo krótko używam aparatu z poziomicą, ale aż się prosi żeby takie dane były zapisywane i na ich podstawie była możliwość wypoziomowania zdjęcia przy obróbce.

danmacz
1.09.14, 17:27
mam pytanie czy w zestawie omd em5 pod handlową nazwą premium kit , jest grip ?
dzięki

KoValus
1.09.14, 17:37
mam pytanie czy w zestawie omd em5 pod handlową nazwą premium kit , jest grip ?
dzięki

Raczej nie, jak była promocja na grip, to był sprzedawany dodatkowo, nie był w zestawie.
Tu jest zawartość premium kit'a:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-zestaw-om-d-em-5-premium-kit.html

jacenty
2.09.14, 10:15
Grip jest w Power Kit-cie:
http://www.cyfrowe.pl/archiwum/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-zestaw-om-d-em-5-power-kit.html

casper
2.09.14, 11:46
Grip jest w Power Kit-cie:
http://www.cyfrowe.pl/archiwum/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-zestaw-om-d-em-5-power-kit.html

A raczej był :(

MichuP
5.10.14, 08:21
Witam, czy w M5 jest jakiś sposób na zdalne najlepiej bezprzewodowe wyzwalanie migawki? Jaki tani w miarę pilot byście polecili?

nyny
5.10.14, 09:43
Witam, czy w M5 jest jakiś sposób na zdalne najlepiej bezprzewodowe wyzwalanie migawki? Jaki tani w miarę pilot byście polecili?
Taki, ktory ma w opisie wskazane przeznaczenie do M5 :)
Wez taki, ktory sie podoba, ja mam photixa i jakis noname, oba dzialaja bez zarzutow.

pozdro

easy_rider
5.10.14, 10:02
Wyzwalanie OMD niczym się nie różni od innych aparatów - praktycznie każdy pilot czy wyzwalacz bezprzewodowy da radę.
To tylko kwestia odpowiedniego kabelka...

Ja używam wyzwalaczy Yongnuo YN560TX, YN603C, oraz czasami pilota przewodowego Canon TC-80N3 :mrgreen:
Aputure z podglądem obrazu też działa :lol:

Johny_85
8.10.14, 20:35
Zgubilem oslonke do portu akcesoriow oraz muszle oczno do e-m5. Czy ta oslonka portu akcesoriow do E-M5 jest taka sama jak do E-M1?

ps. Pisze bez polskich znakow bo nie mam innego wyjscia;)

nightelf
8.10.14, 20:40
Osłonka jest taka sama.
W weekend też nieomal zgubiłem muszę oczną. Strasznie słabo jest zamocowana.
Podkleję ją chyba jakąś słabą taśmą dwustronną.

Johny_85
8.10.14, 20:42
Przy okazji, czy ta oslonka chroni port przed wilgocia czy tylko ma dekoracyjna funkcje?

alnico
8.10.14, 20:43
Ja muszlę podkleiłem butaprenem. Dobrze trzyma a w razie konieczności da się oderwać.

---------- Post dodany o 20:43 ---------- Poprzedni post był o 20:42 ----------

Przy okazji, czy ta oslonka chroni port przed wilgocia czy tylko ma dekoracyjna funkcje?
chroni przed wilgocią, kurzem etc.

ArkadiusF
8.10.14, 20:51
Czytałem o tych muszlach i nie dowierzałem - aż sam zgubiłem...jednak da się zgubić...

Johny_85
8.10.14, 20:53
Przeciez ta oslonka portu akcesoriow nie ma zadnej gumy od wewnatrz co by chronila przed warunkami atmosferycznymi. Troche watpie. Bardziej chodzi mi o to zeby zaopatrzyc sie w to ustrojstwo przed sprzedaza aparatu ;)

strOOs
8.10.14, 22:10

Należy posiadać smartfona ;)

Android/iOS: Olympus Image Share

Windows Phone: Camera Remote

alnico
8.10.14, 22:13
Przeciez ta oslonka portu akcesoriow nie ma zadnej gumy od wewnatrz co by chronila przed warunkami atmosferycznymi. Troche watpie. Bardziej chodzi mi o to zeby zaopatrzyc sie w to ustrojstwo przed sprzedaza aparatu ;)
A po co ma mieć gumę jak sama jest z miękkiego tworzywa ściśle przylegającego do korpusu - przyjrzyj się jej dokładniej. Jak Ci się nasypie pyłu/kurzu do otworu (złącze elektryczne) to będzie kicha, nie mówiąc jak to jeszcze zamoknie.

KoValus
8.10.14, 22:35
Należy posiadać smartfona ;)

Android/iOS: Olympus Image Share

Windows Phone: Camera Remote

Nie w E-M5, bo nie posiada modułu wifi. Trzeba niestety dokupić wężyk lub pilota.

apz
9.10.14, 00:58
A po co ma mieć gumę jak sama jest z miękkiego tworzywa ściśle przylegającego do korpusu - przyjrzyj się jej dokładniej. Jak Ci się nasypie pyłu/kurzu do otworu (złącze elektryczne) to będzie kicha, nie mówiąc jak to jeszcze zamoknie. Nie przesadzałbym, zdjałem wiosną, zakładam tylko na morze. Wiadomo - solanka.

waruga
11.11.14, 20:38
Testowałem 25mm 1:2.8 Pancake z moja E-M5 :-)

Benek
31.12.14, 15:27
Mam pytanie co do small AF. Co zrobić, żeby zmienić wielkość pola AF w E-M5 w wizjerze. Kiedyś to jakoś przypadkiem włączyłem, teraz nie potrafię. Cały czas mam duży zielony kwadrat, a small AF działa tylko w LV.

nightelf
31.12.14, 16:35
Mam pytanie co do small AF. Co zrobić, żeby zmienić wielkość pola AF w E-M5 w wizjerze.

Wchodzisz w MENU -> koła zębate -> AF/MF -> [...]Ustaw Start -> wybierz [.]S

Matick7
31.12.14, 16:37
Jeśli masz ustawienia domyślne, to strzałka w dowolną stronę, żeby zacząć wybieranie punktu AF, później przycisk Info, a następnie strzałka w górę lub w dół, aby zmienić wielkość punktu AF

Benek
31.12.14, 17:08
Dzięki! Samo ustawienie w MENU przy kółku zębatym nic nie daje. Trzeba zrobić jak napisał Matick7. Dzięki raz jeszcze.

gregorio1972
30.01.15, 13:07
Witam.
Czy Ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy zestaw pro OMD EM5+12-40 różni się czymś jeszcze poza okleiną, oprogramowaniem, kosmetyką przycisków czy pokręteł
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m5/index.html czy jakość zdjęć jest jakoś polepszona czy nie. Poza tym czy w nowych body tak okleina jest taka śliska czy dobrze leży w dłoni. Nie miałem aparaty w ręku więc opieram się tylko na zdjęciach. Proszę o podpowiedź. :D

nyny
30.01.15, 13:13
Oczywiscie, ze jakosc zdjec sie bedzie roznila.
Bo to glownie zalezy od koncowki tego zestawu czyli naciskacza przyciskow.

pozdro

Krakman
30.01.15, 13:17
Oczywiscie, ze jakosc zdjec sie bedzie roznila.
Bo to glownie zalezy od koncowki tego zestawu czyli naciskacza przyciskow.

pozdro

Prawie zawsze wszystko zależy od tej właśnie końcówki :mrgreen:

gregorio1972
30.01.15, 14:00
Dzięki za szyderę ale nie o to mi chodziło :D

romek1967
30.01.15, 14:03
To bądź łąskaw zadać pytanie jeszcze raz, tym razem z sensem. Różni się od czego?

Mirek54
30.01.15, 14:04

E tam zara szydera.
Przecie to wcale nie jest zestaw pro.

gregorio1972
30.01.15, 15:51
To bądź łąskaw zadać pytanie jeszcze raz, tym razem z sensem. Różni się od czego? Wątek jest o Olympus OMD EM5 więc o tym aparacie mówię. Tylko z tego co wiem to wersje są różne.

nyny
30.01.15, 15:54
Wątek jest o Olympus OMD EM5 więc o tym aparacie mówię. Tylko z tego co wiem to wersje są różne.
To zle wiesz...
No chyba, ze kolor to jakas roznosc, w takim razie sa dwie wersje srebrna i czarna roznia sie kolorem....

......i niczym wiecej.

pozdro

romek1967
30.01.15, 16:25
Wątek jest o Olympus OMD EM5 więc o tym aparacie mówię. Tylko z tego co wiem to wersje są różne.
Problem leży w czytaniu ze zroumieniem. Pro w nazwie dotyczy obiektywu 12-40 któren to jest (wg Olympusa) Pro. Aparat jest ten sam. E-M5 od dawna ma dwie wersje kolorystyczne tkóre różnią się oprócz koloru także okleiną.

MikolajN
30.01.15, 16:31
Problem leży w czytaniu ze zroumieniem. Pro w nazwie dotyczy obiektywu 12-40 któren to jest (wg Olympusa) Pro. Aparat jest ten sam. E-M5 od dawna ma dwie wersje kolorystyczne tkóre różnią się oprócz koloru także okleiną.

Nie do końca Romek, bo zestaw o którym pisze tu kolega (EM5 PRO 12-40) ogólnie nosi nazwę PRO a sam korpus EM5 jest ODROBINKĘ różny od standardowego EM5 czarnego. Ma inne pokrętła (skośne, lepiej pod palec podchodzą), inną okleinę gripu - taką jak ma EM1 i chyba inną farbę, też taką jak ma EM1. Reszta technicznie to ten sam aparat co standardowy EM5

waruga
30.01.15, 16:36
Nie do końca Romek, bo zestaw o którym pisze tu kolega (EM5 PRO 12-40) ogólnie nosi nazwę PRO a sam korpus EM5 jest ODROBINKĘ różny od standardowego EM5 czarnego. Ma inne pokrętła (skośne, lepiej pod palec podchodzą), inną okleinę gripu - taką jak ma EM1 i chyba inną farbę, też taką jak ma EM1. Reszta technicznie to ten sam aparat co standardowy EM5

Zgadza sie, mam zestaw EM5 PRO 12-40. Korpus z PRO rozni sie od korpusu EM5.

gregorio1972
30.01.15, 16:41
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m5/index.html z tego co tu pisze to nie są tylko kolory. Ma już nowe oprogramowanie - wiem, że można wgrać a oprócz tego kiedyś gdzieś czytałem o jakiej kosmetyce matrycy. Głowy nie dam ale coś takiego chyba czytałem stąd moje zapytanie. W tym zestawie pro jest inna okleina, która ponoć nie ślizga się w dłoni. Gwneralnie bardziej podoba mi się odnowiona wersja tylko czy jest samo body czy muszę kupić z tym 12-40.

waruga
30.01.15, 16:46
Nie kupisz body, musisz kupic z 12-40.

MikolajN
30.01.15, 16:58
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m5/index.html z tego co tu pisze to nie są tylko kolory. Ma już nowe oprogramowanie - wiem, że można wgrać a oprócz tego kiedyś gdzieś czytałem o jakiej kosmetyce matrycy. Głowy nie dam ale coś takiego chyba czytałem stąd moje zapytanie. W tym zestawie pro jest inna okleina, która ponoć nie ślizga się w dłoni. Gwneralnie bardziej podoba mi się odnowiona wersja tylko czy jest samo body czy muszę kupić z tym 12-40.

Technicznie jest to dokładnie taki EM5 jak każdy inny. Dostępny jest tylko w zestawie z 12-40. Nowe oprogramowanie ma obecnie każdy nowy EM5.

gregorio1972
30.01.15, 17:31
A czy faktycznie jest różnica w jakości tej okleiny w codziennym użytkowaniu? Z tego co widać na zdjęciach to srebrne egzemplarze mają taką samą jak ten zestaw pro. Chciałbym do niego obiektyw 25 mm f/1.8 tylko ciekawe jak ze szczelnoscią.

epicure
30.01.15, 17:52
Okleina jest ta sama, co w srebrnej wersji.

MikolajN
30.01.15, 18:12
A czy faktycznie jest różnica w jakości tej okleiny w codziennym użytkowaniu? Z tego co widać na zdjęciach to srebrne egzemplarze mają taką samą jak ten zestaw pro. Chciałbym do niego obiektyw 25 mm f/1.8 tylko ciekawe jak ze szczelnoscią.

W kółko pytasz o to samo gdy już dostałeś odpowiedzi.

WoRaS
30.01.15, 18:48
Nie kupisz body, musisz kupic z 12-40.

Oficjalnie nie, ale oczywiście w "popularnym serwisie aukcyjnym na A" co jakiś czas się pojawia samo body (nowe) z rozczłonkowanego zestawu.

apz
30.01.15, 20:05
Czyli mamy trzy rodzaje body - srebrne, czarne i PRO?

MikolajN
30.01.15, 20:43
Czyli mamy trzy rodzaje body - srebrne, czarne i PRO?

Tak by wyszło

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/10-3.jpg
źródło (http://assets.hardwarezone.com/img/2014/01/10.jpg)

gregorio1972
30.01.15, 22:08
Dziękuję już wszystko wiem.

droplet
30.01.15, 22:18
Może w wersji PRO przynajmniej nie odpada pokrętło ;-)

Maciej44
15.02.15, 22:13
Witam

Na początek chciałbym się pochwalić - w końcu po długim czasie mam prawdziwy obiektyw do mojej puszki OLY 25/1,8. Teraz pytanie, szukałem na forum i w necie ale nie znalazłem, a poszukuję instrukcji obsługi do tego aparatu. Chodzi mi o jakikolwiek rodzaj manuala opisujący wszystkie ustawienia i wszystkie funkcje aparatu bo ta fabryczna ogranicza się tylko do uruchomienia, a to jak dla mnie trochę mało. Z górydziękuję za podpowiedzi.

Jd
15.02.15, 22:22
Wystarczy tylko troche pogooglować : http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2012_/E-M5_MANUAL_PL..PDF

Fisher7811
15.02.15, 22:26
http://olympusomd.net/custom-functions/em-5-master-function-button-chart/ tu jest spis funkcji możliwych do podpięcia pod poszczególne klawisze, poza tym wczytaj się w instrukcję i wypróbuj w praktyce poszczególne funkcje, ewentualnie napisz dokładniej co chciałbyś wiedzieć.

Maciej44
15.02.15, 22:35
Dziękuję za szybką reakcję, co do intencji to chciałem poeksperymentować z różnymi ustawieniami AF. Po ostatniej (a
zarazem pierwszej) sesji z AF miałem kilka sytuacji w których ostrość była ustawiona nie tam gdzie chciałem więc poczytam, posprawdzam, wprowadzę w życie :)
Dzięki

nyny
15.02.15, 22:36
Dziękuję za szybką reakcję, co do intencji to chciałem poeksperymentować z różnymi ustawieniami AF. Po ostatniej (a
zarazem pierwszej) sesji z AF miałem kilka sytuacji w których ostrość była ustawiona nie tam gdzie chciałem więc poczytam, posprawdzam, wprowadzę w życie :)
Dzięki
Do tego sie przyzwyczaj ;)

pozdro

zimoch
20.02.15, 10:45
Szybkie pytanie - czy da się ustawić w konfigurowalnym buttonie włączanie / wyłączanie bracketingu? (najlepiej już konkretnego ustawienia np. -1 0 +1)

alnico
20.02.15, 11:05
Szybkie pytanie - czy da się ustawić w konfigurowalnym buttonie włączanie / wyłączanie bracketingu? (najlepiej już konkretnego ustawienia np. -1 0 +1)
Da się.
Np. pod Reset/Moje Ust. - ustawiasz sobie konkretne ustawienia z bracketingiem (np. pod Moje.Ust.4) a w Menu własne - Spust/Pokrętło - Funkcja Przycisku - Fn1Funkcja - ustawiasz Moje.Ust.4.
Trzymając wciśnięty (niestety) Fn1 będziesz robił zdjęcia z bracketingiem.

Fisher7811
20.02.15, 11:38
Czyli praktycznie nie da się...ja w takiej sytuacji przestawiam się w ustawienia własne, właśnie z bracketingiem, jak kolega wyżej napisał, ale to raczej mało wygodny półśrodek

gregorio1972
27.02.15, 20:19
Czy szczelność OMD EM5 uniemożliwia dostawanie się kurzu do wizjera ? Czy jest on szczelny od wewnątrz ? czy podobnie jak w lustrzankach mogą się tam dostawać paprochy ?

MikolajN
27.02.15, 20:57
Szczelny jest. Jedyne paprochy mogą się dostać od strony matrycy przy wymianie obiektywów.

alnico
27.02.15, 21:29
Czy szczelność OMD EM5 uniemożliwia dostawanie się kurzu do wizjera ? Czy jest on szczelny od wewnątrz ? czy podobnie jak w lustrzankach mogą się tam dostawać paprochy ?
Używam ponad dwa lata, obiektywy często zmieniam, paprochów jeszcze nie zauważyłem :grin:, w przeciwieństwie do lustrzanki.

gregorio1972
27.02.15, 21:35
a ja używam od dwóch dni i już coś tam zauważyłem :( - nie ukrywam, że mnie to wkurzyło. Jakoś trzeba się będzie przyzwyczaić.

alnico
27.02.15, 21:40
a ja używam od dwóch dni i już coś tam zauważyłem :( - nie ukrywam, że mnie to wkurzyło. Jakoś trzeba się będzie przyzwyczaić.
spojrzałem żeby się upewnić - czyściutko, może ktoś w czasie składania aparatu kichnął, napluł czy cuś:roll:, w każdym razie nie powinno się pogarszać.

apz
27.02.15, 22:33
a ja używam od dwóch dni i już coś tam zauważyłem :( - nie ukrywam, że mnie to wkurzyło. Jakoś trzeba się będzie przyzwyczaić.Przez trzy lata czyściłem ze trzy razy...

alnico
27.02.15, 22:48
Przez trzy lata czyściłem ze trzy razy...
wizjer? w środku?

gregorio1972
28.02.15, 12:24
a jak to robiłeś ? samodzielnie czy serwis? Z tego wynika, że od wewnątrz szczelny nie jest i np. przy zmianie obiektywów coś tam może wpaść ?

Bodzip
28.02.15, 12:38
a jak to robiłeś ? samodzielnie czy serwis? Z tego wynika, że od wewnątrz szczelny nie jest i np. przy zmianie obiektywów coś tam może wpaść ?
ząb ? :mrgreen:

waruga
28.02.15, 12:44
ząb ? :mrgreen:

Ja wymieniam obiektyw tak, aby puszka z obiektywem patrzyla w zawsze w dol, wtedy zab nie wpadnie :mrgreen:

apz
28.02.15, 12:45
a jak to robiłeś ? samodzielnie czy serwis? Z tego wynika, że od wewnątrz szczelny nie jest i np. przy zmianie obiektywów coś tam może wpaść ? Kropla izopropanolu i dobre pałeczki do uszu.
Wiesz ja często mieszam obiektywami w terenie, na morzu czasem w deszczu, dziwię się, że trzeba tę folię na matrycy czyścić muszę tak rzadko. Matryca olkowa jest pokryta kawałkiem specjalnej folii, nie ma ryzyka uszkodzenia samej matrycy, chodzi raczej o to by czegoś na tej powierzchni nie rozsmarować przy czyszczeniu.

gregorio1972
28.02.15, 13:04
Rany.... ale ja zapytałem tylko o ten wizjer a tu od razu szydera ....

Bodzip
28.02.15, 13:41
Rany.... ale ja zapytałem tylko o ten wizjer a tu od razu szydera ....
Facet, Ty nawet nie wiesz co Cię czeka, każdego zresztą... trza się pilnować :mrgreen:

gregorio1972
28.02.15, 14:00
Ok :-P

waruga
28.02.15, 14:19
Facet, Ty nawet nie wiesz co Cię czeka, każdego zresztą... trza się pilnować :mrgreen:

Pilnowac zebow...? :mrgreen: OM-D E-M5 mozna kupic, zebow raczej nie za bardzo :mrgreen:

nightelf
28.02.15, 14:22
Pilnowac zebow...? :mrgreen: OM-D E-M5 mozna kupic, zebow raczej nie za bardzo :mrgreen:

Powiedz to dentystom :wink: Oni czekają.

apz
28.02.15, 14:27
Powinniście nie zapomnieć wyjąc baterię, by przypadkowo nie włączyć migawki w trakcie czyszczenia.

wyszomir
1.03.15, 00:37
Powinniście nie zapomnieć wyjąc baterię, by przypadkowo nie włączyć migawki w trakcie czyszczenia.

I za to masz u mnie punkt - bo po przyzwyczajeniach z lustrzanki raczej dbałbym o to, by bateria była do końca naładowana:-)

Opsss... próbowałem dac tego punkta - i komunikat, ze pzredtem muszę rozdać trochę punktów innym...

Bodzip
1.03.15, 09:00
I za to masz u mnie punkt - bo po przyzwyczajeniach z lustrzanki raczej dbałbym o to, by bateria była do końca naładowana:-)

Opsss... próbowałem dac tego punkta - i komunikat, ze pzredtem muszę rozdać trochę punktów innym...
Nie ma problemu Marku, jako że Andrzejowi już dawno wisiałem, więc Ci pomogłem :)

wyszomir
1.03.15, 17:22
Dzięki:-)

apz
1.03.15, 18:04
Też dziękuję, jak będę mógł się odwzajemnię.

gregorio1972
1.03.15, 22:55
Czy OMD EM5 jak jest dłuższy czas w stanie uśpienia to trzeba go ponownie włączyć ? Zauważyłem, że czasem wystarczy nacisnąć spust migawki lub przycisk ok a czasem muszę off i on.

Jan_S
1.03.15, 23:01
u mnie wystarczy spust migawki,

WoRaS
1.03.15, 23:16
Czy OMD EM5 jak jest dłuższy czas w stanie uśpienia to trzeba go ponownie włączyć ? Zauważyłem, że czasem wystarczy nacisnąć spust migawki lub przycisk ok a czasem muszę off i on.

W E-M5 jest to rozwiązane 2 stopniowo:
1. Aparat przełącza się w tryb czuwania (sleep). Wtedy jakikolwiek przycisk wybudza aparat.
2. Aparat wyłącza się. Wtedy trzeba użyć włącznika (najpierw off, potem on).

Str. 88 w instrukcji - opcje "sleep" i "auto power-off".

gregorio1972
1.03.15, 23:35
W E-M5 jest to rozwiązane 2 stopniowo:
1. Aparat przełącza się w tryb czuwania (sleep). Wtedy jakikolwiek przycisk wybudza aparat.
2. Aparat wyłącza się. Wtedy trzeba użyć włącznika (najpierw off, potem on).

Str. 88 w instrukcji - opcje "sleep" i "auto power-off".
Dziękuję :D

wojteh
2.03.15, 12:02
mam takie małe pytanie czy warto zakupić EM5 ?? jaki on jest ?? używam Sony A7 .. jestem podróżnikiem i boję się trochę bo sony jest delikatny - czy uszczelniany OLympus daje radę i jak z jakością zdjęć ??

chciałbym kupić taki komplet kitowy za około 2 tyś zł - jako drugie swoje body ... niedługo po raz któryś maroko i sahara zachodnia .. moze Mali i Mauretania .. jak z bateriami

nie dam rady przeczytać 450 stron :) moze jakieś podsumowanie ??

to jakie robię zdjęcia można na szybko zobaczyć tu: https://www.facebook.com/wojciech.pokwicki (http://www.facebook.com/wojciech.pokwicki) lub na mojej stronie http://pokwicki.com

Rafał Czarny
2.03.15, 13:28
moze jakieś podsumowanie ??

Mogę ten aparat podsumować jednym słowem: zaj...bisty.

Mam pytanie do mądrzejszych. Po naciśnięciu przycisku ok otwiera się skrócone menu po prawej stronie ekranu. Bardzo wygodna sprawa, ale mam tam za dużo informacji. Czy można to konfigurować? Jeśli tak to jak? Dwa razy przeleciałem menu, ale nie znalazłem tej opcji. Chciałbym tam wrzucić np. brecketing i "nocne kadry", a wywalić różne takie np. wł/wył. mikrofonu itp.

MikolajN
2.03.15, 13:39
Mogę ten aparat podsumować jednym słowem: zaj...bisty.

Mam pytanie do mądrzejszych. Po naciśnięciu przycisku ok otwiera się skrócone menu po prawej stronie ekranu. Bardzo wygodna sprawa, ale mam tam za dużo informacji. Czy można to konfigurować? Jeśli tak to jak? Dwa razy przeleciałem menu, ale nie znalazłem tej opcji. Chciałbym tam wrzucić np. brecketing i "nocne kadry", a wywalić różne takie np. wł/wył. mikrofonu itp.
Również tego szukałem i nie znalazłem. Chyba producent przewidział do tego tylko przyciski Fn.

inkoguto
2.03.15, 14:21
Wojteh, trudno powiedzieć czy się sprawdzi. Wszystko zależy od warunków w jakich będzie używany i Twoich oczekiwań. Powiem tak, w mojej opinii i z moich doświadczeń, powinien się sprawdzić. Używałem go na deszczu, deszczu ze śniegiem, w ujemnych temperaturach, w upale i warunkach dużego zapylenia (kamieniołom), na plaży, ...działa i jest ok. Nie zdarzyło mi się nic złego. Tylko że ja używam go w zestawie z 12-40, który też jest uszczelniony.
Co do wad jest jedna i to w mojej opinii poważna - zasilanie. Aku zarówno oryginalne jak i zamienniki są bardzo słabe. Trochę sytuację ratuje grip bo masz wtedy 2 aku czyli jakieś +/- 600 zdjęć, w porównaniu z dSLR bardzo kiepsko. Da się jednak do tego przyzwyczaić, ale jest to wada. Trzeba mieć z sobą zawsze zapasowe 1 lub 2 aku.

Poza tym to bardzo dobry sprzęt i jestem zadowolony że zrezygnowałem z dslr. Nie ma problemów z bf / ff, AF jest rewelacyjny, aparat jest lekki i poręczny, co dla mnie przy całodziennych wycieczkach z aparatem w ręku jes ważne.

MikolajN
2.03.15, 14:55
Na pewno w stosunku do A7 będzie tyle wad co i zalet. Zaletą będzie szybszy AF, bogatszy wybór szkieł dopasowanych rozmiarem do body. Natomiast wiele zdjęć robisz widzę w słabym świetle i tu niestety EM5 będzie dawał gorszy obrazek.

wojteh
2.03.15, 17:01
myślałem by go z kitowym 12-50 używać .. w Sony A7 używam 3-4 akumulatorów na dzień

jak jest z trafnością i szybkością AF ?? jak jakość RAW - możecie mi podesłać np. zdjęcie wykonane pod słońce i z duzymi kontrastami ??

w.pokwicki@me.com

apz
2.03.15, 19:28
myślałem by go z kitowym 12-50 używać .. w Sony A7 używam 3-4 akumulatorów na dzień

jak jest z trafnością i szybkością AF ?? jak jakość RAW - możecie mi podesłać np. zdjęcie wykonane pod słońce i z duzymi kontrastami ??

w.pokwicki@me.comWeż sobie RAW-y stąd: https://forum.olympusclub.pl/threads/92878-tu-s%C4%85-RAWy-APZta-obrabiajta-je%C5%9Bli-chceta jest ich tam parę.
Mnie ten aparat wystarcza w podróży.

alnico
2.03.15, 19:57
Używam w podróży i nie narzekam, spełnia moje oczekiwania. Używam go w skrajnych warunkach - upał, piasek, mróz, śnieg, deszcz i jeszcze żyje, choć trochę poobijany :grin:

wojteh
3.03.15, 13:24
a jaki niedrogi ale dobry obiektyw w okolicach 35 mm jak najjaśniejszy byście polecali - ważne by Af nadal był szybki

qwert
3.03.15, 13:33
a jaki niedrogi ale dobry obiektyw w okolicach 35 mm jak najjaśniejszy byście polecali - ważne by Af nadal był szybki Sigma 30mm-2,8 tani jest i ostry.

grizz
3.03.15, 13:34
a jaki niedrogi ale dobry obiektyw w okolicach 35 mm jak najjaśniejszy byście polecali - ważne by Af nadal był szybki

Zdefiniuj okolice.

zd 45 1.8?

gietrzy
3.03.15, 13:40

Jeśli do Olka to 17/1.8.
Jeśli do przysłon typu 4 czy 5.6 to manualny Voitek 17,5 F/0.95.

qwert
3.03.15, 13:46
Jeśli do Olka to 17/1.8.
Jeśli do przysłon typu 4 czy 5.6 to manualny Voitek 17,5 F/0.95. Tanie to one nie są...:-)

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post był o 12:45 ----------

wojteh
3.03.15, 13:48
oczywiście 35 na FF ... i tylko z AF