PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19]

epicure
3.03.15, 13:50
Najlepszym rozwiązaniem będzie m.ZD 17 f/1,8 lub Panas 20 f/1,7.

waruga
3.03.15, 13:53
Tanie to one nie są...:-)

---------- Post dodany o 12:46 ---------- Poprzedni post był o 12:45 ----------

Z rabatem olkowym da sie przelknac 17 f/1.8 ...:-)

wojteh
3.03.15, 13:54
a co to rabat olkowy ??

qwert
3.03.15, 13:58
Najlepszym rozwiązaniem będzie m.ZD 17 f/1,8 lub Panas 20 f/1,7...... To byłby dobry wybór...:-)

wojteh
3.03.15, 13:58
nie stać mnie na nowe ... będę szukał używanych jeśli już

jak widzę za Panasa około 1k (
Panasonic Lumix 20mm H-H020 F1.7 ASPH - to taki ??)

nie ma Olka używanego na all

qwert
3.03.15, 14:00
..
nie stać mnie na nowe ... będę szukał używanych jeśli już..A 30 sigmy za ciemna ze światłem 2,8 i tania.

nightelf
3.03.15, 14:13
Sigma 19/28 albo Olympus 17/2.8. Oba są niedrogie.

wojteh
3.03.15, 16:24
pozostaje teraz poszukać dobrego kompletu E-M5 z kitem za fajną cenę

apz
3.03.15, 17:08
Najlepszym rozwiązaniem będzie m.ZD 17 f/1,8 lub Panas 20 f/1,7.Jast jeszcze świetne, równe, Panasonicowe Leica 15mm/1,7.

MAF
4.03.15, 10:02
nie dam rady przeczytać 450 stron :) moze jakieś podsumowanie ??

Mam E-M10 czas jakiś. Względem E-M5 różni się głównie gorszą baterią, brakiem uszczelnień i gorszą stabilizacją. W porównaniu do A7 pewne różnice są.

Matryca jest 4x mniejsza. Oznacza to teoretycznie gorszą pracę w kiepskich warunkach i większą głębię ostrości. Tyle że sama matryca to nie wszystko. Część jest nadrabiana przez jaśniejsze szkła. Ale generalnie musisz się przygotować na to że głębia ostrości będzie trochę większa i że szumy na wyższych czułościach będą wyższe.

Wizjer jest w E-M5 gorszy od tego z A7, jednak do tej pory nie zauważyłem żeby mi jego jakość przeszkadzała (E-M10 ma taki sam). Sprawdź jakiego laga ma wizjer z E-M5. E-M10 ma szybszy procesor. Nie miałem okazji porównać z E-M5, ale miałem E-PL5 z wizjerem VF-4 i tam lag był uciążliwy.

Sprawdź jaką optykę będziesz mógł kupić do E-M5, przejrzyj pod tym kątem swoje zdjęcia z A7. Jeśli dużo robisz na mocno otwartych szkłach i efekt Ci się podoba to pamiętaj że szkło dla m43 musi być jaśniejsze niż na FF żeby obrazek był podobny. Mnie się kit 3.5-5.6 na m43 nie podoba. 12-40 jest już fajny, ale to jednak inna półka cenowa.
Olympus 45mm 1.8 mnie do siebie nie przekonał, tutaj wolę jednak Canona 85 1.8.

Lampy błyskowej pewnie nie używasz?

Mimo wszystko spróbowałbym E-M5 i do tego stałki lub 12-40 2.8. Ze stałoogniskowych to wybór masz spory:
- Panasonic 15mm 1.7,
- Olympus 17mm 1.8,
- Panasonic 20mm 1.7 (lepszy optycznie niż Olympus 17mm, ale wyraźnie wolniejszy AF),
- Olympus 25mm 1.8,
- Panasonic 25mm 1.4,
- Panasonic 42.5mm 1.2 (cena jednak jak dla mnie ciut absurdalna)
- Olympus 45mm 1.8,
- Olympus 75mm 1.8 (też tani nie jest).

Z zoomów alternatywnie Panasonic 12-35 2.8 i 35-100 2.8.

EDIT:
Jeszcze jedno. Nie wszystkie szkła są uszczelnione. Na pewno 17mm, 25mm i 45mm Olympus nie są uszczelnione.

epicure
4.03.15, 10:13
Jast jeszcze świetne, równe, Panasonicowe Leica 15mm/1,7.

Rzeczywiście, zapomniałem o tym szkle. Generalnie jest w czym wybierać w zakresie 30-40 mm ekw.

gietrzy
4.03.15, 10:57
Matryca jest 4x mniejsza. Oznacza to teoretycznie gorszą pracę w kiepskich warunkach i większą głębię ostrości. Tyle że sama matryca to nie wszystko .

Dlaczego nikt nie wspomina o stażu w zaletach systemu? Powoduje to całkiem spory rynek wtórny szkieł. I tak np. patrząc dzisiaj na ceny makro od Sony można oprócz wagi i rozmiaru 60/2.8 porównać sobie ceny: 4800 za FE vs. 1400-1600 (ostatnie ogłoszenia na forumowej giełdzie; egzemplarze w bdb stanie). Analogicznie 17/1.8 i 35FE. My mamy używki a Sony póki co tylko centra.

wojteh
4.03.15, 11:10
czyli jeśli ja potrzebuję body na pustynie i bezdroża Indii i Afryki to lepszy będzie starszy m5 niż m10 ?? nie tracąc nic z obrazka ?

do tej pory używałem 3 obiektywów 28 35 i 50 na wszystkich systemach łącznie z analogami ... potrzebuję drugie body, do tej pory zabierałem analogowego Ikona teraz chce coś mocnego, szybkiego i z dobrym obrazkiem

jeśli rozmycie będzie takie jak poniżej mi wystarczy

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/wpidDSC04650hospitallight-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/02/wpid-DSC04650-hospital-light.jpg)

Rafał Czarny
4.03.15, 11:15
EM 5 plus trzy stałki - Panasonic 14/2.5, Panasonic 20/1.7 i portretówka Olka 45/1.8 i masz wszystko co potrzeba do robienia zdjęć. Mam taki zestaw i robię tymi trzema obiektywami 99,9 proc. zdjęć. Wszystko maleńkie i mieści się w małej torbinie.

epicure
4.03.15, 11:17

Niestety będzie trochę gorsze, chyba że pójdziesz w ogniskowe powyżej 35 ekw.

Rafał Czarny
4.03.15, 11:19
Niestety będzie trochę gorsze, chyba że pójdziesz w ogniskowe powyżej 35 ekw.

Myślę, że 20/1.7 Panasa na pełnej dziurze rozmaże tło w porównywalnym stopniu.

epicure
4.03.15, 11:19
Myślę, że 20/1.7 Panasa na pełnej dziurze rozmaże tło w porównywalnym stopniu.

Poczekaj, zaraz wpadnie fret i wyliczy Ci, że się mylisz :D

wojteh
4.03.15, 11:20
czy matryca poradzi sobie z takimi kontrastami ?? jak na zdjęciu ??

epicure
4.03.15, 11:21

Powinna...

Rafał Czarny
4.03.15, 11:22

Akurat na tym zdjęciu matryca sobie nie poradziła. Spore przepały.

MAF
4.03.15, 11:26
czyli jeśli ja potrzebuję body na pustynie i bezdroża Indii i Afryki to lepszy będzie starszy m5 niż m10 ?? nie tracąc nic z obrazka ?

Obrazek jest identyczny w większości obecnych korpusów Olympusa. E-M5, E-M10, E-M5II, E-PL5, 6,7 i E-PM2. We wszystkich siedzi taka sama lub minimalnie zmodyfikowana matryca Sony. Troszkę inny obrazek daje E-M1, tam jest matryca Panasonica. Część osób jej nie lubi. Ja nie mam zdania, używałem tylko korpusów z matrycą Sony.

do tej pory używałem 3 obiektywów 28 35 i 50 na wszystkich systemach łącznie z analogami ... potrzebuję drugie body, do tej pory zabierałem analogowego Ikona teraz chce coś mocnego, szybkiego i z dobrym obrazkiem

Obrazek będzie dobry (choć Olympus chyba nie ma szkła odpowiadającego 28mm na FF, ale Panasonic ma coś w tym stylu).
Co do "mocności" to jeśli chodzi Ci o budowę to ze szkieł Olympusa 12mm 2.0 i 17mm 1.8 są solidniej wykonane niż 25mm 1.8 i 45 1.8, ale żadne z nich nie jest uszczelniane.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/wpidDSC04650hospitallight-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/02/wpid-DSC04650-hospital-light.jpg)

Jeśli wierzyć EXIFowi to użyłeś 35mm na przysłonie 2.8. W m43 ze szkłem 17mm 1.8 będziesz miał teoretycznie gorsze rozmycie (tak jakbyś przymknął 35mm do 3.5), czy to będzie widoczne na zdjęciu to już inna sprawa.

Jeszcze jedno - m43 ma matryce o proporcji boków 4:3. Nie każdemu to pasuje. Oznacza to też że obiektyw 25mm opisywany jako odpowiednik 50mm na FF jednak troszkę inaczej "widzi" świat niż to 50mm założone do FF.

Żeby była jasność nie twierdzę że to jest wada, taka jest cecha tego systemu, ale warto o tym wiedzieć.

wojteh
4.03.15, 11:30
przepaleń jest niewiele ale taka zastosowałem obróbkę

czyli wychodzi ze jeśli zakupię na na początek e5 z panasem 20/1,7 to mam fajny zestawik z szybkim Af i porównywalnym rozmyciem jak 35/f2,8 FE z sony a7

MAF
4.03.15, 11:32

Według mnie matryca E-M5 radzi sobie całkiem dobrze z kontrastami, ale jednak A7 radzi sobie jeszcze lepiej.
Jeśli na tym zdjęciu matryca A7 poległa, to E-M5 wypadnie gorzej.

Pewnych rzeczy się nie oszuka. Duża matryca zawsze ma łatwiej jeśli chodzi o DR. Trudniej zrobić pod nią równe szkło i tutaj Olympus ma przewagę.

---------- Post dodany o 10:32 ---------- Poprzedni post był o 10:31 ----------

czyli wychodzi ze jeśli zakupię na na początek e5 z panasem 20/1,7 to mam fajny zestawik z szybkim Af i porównywalnym rozmyciem jak 35/f2,8 FE z sony a7

Z Panasonikiem 20mm 1.7 nie będziesz miał szybkiego AF. Jak ma być szybko to wybierz Olympusa 17mm 1.8.

epicure
4.03.15, 11:36

Moim zdaniem jest OK. Niewielka ilość przepałów jest czasem wręcz wskazana, żeby pokazać na zdjęciu ostre światło. Zrobienie z tego zdjęcia pseudo-HDRa zabiłoby klimat.

Będzie różnica około pół działki. W takich zdjęciach może to nie być istotne.

MAF
4.03.15, 11:40

BTW. Przejrzyj wątek ze zdjęciami Rafała Czarnego (https://forum.olympusclub.pl/threads/4495-Streety-i-nagie-kobity/page746), zobaczysz co można osiągnąć z m43 w warunkach streetfoto.

gietrzy
4.03.15, 11:41
Z Panasonikiem 20mm 1.7 nie będziesz miał szybkiego AF. Jak ma być szybko to wybierz Olympusa 17mm 1.8.

Uwielbiam taki pasztet. Jak z 17/1.8 jest szybko to jak określić to co się dzieje w 14/2.5?
W 20/1.7 nie ma najszybciej, ale w micro43, trzeba przestrzelać samemu i zdecydować.
Jeżeli kolega chce kupić 3 szkła i korpus to chyba znajdzie sklep, który mu pozwoli na wypróbowanie sprzętu przed zakupem.

wojteh
4.03.15, 12:34
tylko ja chce używany kupić ... ale już mam pw z pomocą

teraz tylko by jeszcze znaleźć w dobrej cenie body ...

zdjęcia Rafała - rewelacja ...

ja robię tez takie :

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/DSCF1053copy-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2012/12/DSCF1053-copy.jpg)

dlatego potrzebuję solidny szybki AF ... to powyżej zrobione fuji x100

---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------

a zależy mi bym takich ujęć nie miał tak jak tu nieostrych ...

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/wpidDSC06805updown-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/03/wpid-DSC06805-up-down.jpg)

MAF
4.03.15, 13:32
dlatego potrzebuję solidny szybki AF ... to powyżej zrobione fuji x100

E-M5 ma szybki (a nawet bardzo szybki AF-S). Natomiast obiekty w ruchu to dla tego aparatu spory kłopot. AF-C to jest jakaś żenująca atrapa.
Niestety brak czujników fazowych się mści.

Nie umiem niestety porównać jakości AF E-M5 z x100 czy A7 :-(

A7 bawiłem się tylko w sklepie i wydawał się wolniejszy niż E-M5.

epicure
4.03.15, 13:47
Nie umiem niestety porównać jakości AF E-M5 z x100 czy A7 :-(

X100 był lata świetlne za E-M5, dopiero X100T wypada mniej więcej podobnie. O A7 nic nie wiem, ale szału się po nim nie spodziewam.

wojteh
4.03.15, 13:59
chodziło mi bardziej o moment ... chce mieć szybki AF - bo tam akcja rozgrywała się w ułamkach sekund, skaczący chłopiec - mam chyba z 10 zdjęć z a7 i nie mam ostrego .. a szkoda ...

czyli dobry wybór .. tam gdzie bede potrzebował matrycy A7 użyję go, a na ulicy gdzie chodzi o pewność i szybkość będzie e-m5

MAF
4.03.15, 14:00
X100 był lata świetlne za E-M5, dopiero X100T wypada mniej więcej podobnie. O A7 nic nie wiem, ale szału się po nim nie spodziewam.

A7 w AF-S jest wolniejszy zauważalnie od E-M10.

AF-C nie wiem, ale w E-M10 jest kiepsko, znowu A7 ma niby czujniki fazowe, ale trzeba by to porównać na żywo.

wojteh
4.03.15, 14:04
a jest różnica w af pomiędzy e-m10 i e-m5 ??

MAF
4.03.15, 14:12
a jest różnica w af pomiędzy e-m10 i e-m5 ??

Pomijalna, o ile w ogóle.

Jan_S
4.03.15, 14:18
Bawiłem się kiedyś A7 i AF-C w serii dawał radę nadążyć za idącym człowiekiem. (akurat tylko taki obiekt w ruchu miałem do dyspozycji). W Olympusowych m4/3 jest z tym różnie - ale raczej nieco gorzej. W Sony nieźle jest rozwiązane śledzenie obiektu. Olympus się w tym trybie niestety gubi.

epicure
4.03.15, 14:23
Ja nie wiem o co chodzi z tym autofocusem. Niezależnie jaki aparat biorę do ręki, to mi on działa. A są ludzie, którym nigdy nie działa i ciągle pudłuje ;)

Tutaj jest kilka fotek z E-M5 na AF-C:

http://www.epicure.pl/ruralna-frenezja/

szafir51
4.03.15, 14:23
Ja w Olku strzelam do ruchomego celu w AF-S. W dobrym świetle z szybkim obiektywem 25/1.8 AF-S jest tak szybki, że w zasadzie nie ma potrzeby śledzenia ostrości. Po prostu wciskam do końca spust migawki i gotowe. Przy większej głębi ostrości. O ile coś się nie porusza szybko w kierunku do mnie/ode mnie to nie ma problemu.

MikolajN
4.03.15, 15:06
Dzisiaj bawiłem się A7 - tym nowym coś tam poprawionym i AF w nim w dobrym świetle działa +\- tak jak EM1 w słabym. Niemniej, ja bym się rozejrzał na miejscu kolegi za używanym body Em1. Jest uszczelniony, ma lepszą matrycę (nie bijcie - jak dla mnie) a i ma czujniki fazowe na matrycy. Na nowym sofcie AF-C działa płynnie - może nie powalająco jak w najlepszych FF ale na tyle dobrze by z niego mieć użytek.
Poza tym, w EM1 AF działa hybrydowo i jest szybciej niż np w EM10.

wojteh
4.03.15, 16:00
Tak jak już pisałem ma to być mój drugi zestaw .. Nie rezygnuje z Sony A7 ktory jest świetny ale nie doskonały ... I dlatego chce Olka kupic dosyć tanio ...

Negocjuje zestawik jak się uda do weekendu będzie u mnie ..

waruga
4.03.15, 16:57
Jak juz masz wydac kase, to na E-M5:-)

MAF
4.03.15, 17:11
Jak juz masz wydac kase, to na E-M5:-)

No w sumie E-M1 też jest fajny ;-)

apz
4.03.15, 17:13
No w sumie E-M1 też jest fajny ;-)Są innezdaniemający...

waruga
4.03.15, 17:18
No w sumie E-M1 też jest fajny ;-)

Tak zgadza sie, ale kwestia budzetu...:-)

MikolajN
4.03.15, 18:02
Są innezdaniemający...
uderz w stół... ;)

Są tez innezdaniemający o EM5. Jeżeli mogę wtrącić łyżeczkę dziegciu to dodam, że EM5 ma dość wątpliwe uszczelnienia a jego technologia to już zdecydowanie druga liga. Po co inwestować w starocia?

droplet
4.03.15, 18:10
O ile się nie mylę to czujniki fazowe nie przydają się z szkłami m4/3. Mam E-M1 ale uważam, że jest za duży do podróżowania wolę wielkość E-M5.
Jedyny plus dla mnie E-M1 to wizjer i blokowanie kółka trybów.

MikolajN
4.03.15, 18:16
Róznica w wielkości jest znikoma a do podróży lepiej mieć lepszy chwyt. Co do zalet... Jakby to opisać. To tak jakby powiedzieć, że nie ma sensu kupić S klasy bo w sumie C klasa to też Mercedes i w sumie jeździ. Są pewne rzeczy ogólnie lepsze, szybsze, lepiej wykonane, wprowadzające nowinki. EM5 już się do tego grona nie zalicza aczkolwiek zdjęcia robi i tez bardzo dobre :) Bo przecież C klasa też jest wygodna :)

apz
4.03.15, 18:22
uderz w stół... ;)

Są tez innezdaniemający o EM5. Jeżeli mogę wtrącić łyżeczkę dziegciu to dodam, że EM5 ma dość wątpliwe uszczelnienia a jego technologia to już zdecydowanie druga liga. Po co inwestować w starocia?

???? Lubisz panasoniki, to je sobie lub, na szczęście mamy wybór ja i Ty.

Poza tym jest markII w tej samej przestarzałej technologii, własnie na niego cierpliwe czekam.
A po cichu Ci powiem, że np. dla stabilizacji, dla tego myka że E-M5 rozpoznaje, że jest na statywie i wyłącza IS-a gdy zapomnisz to zrobić przykręcając płytkę, za to, że przez trzy lata towarzyszy mi bez usterek w wędrówkach po przybrzeżnych morzach i portach Europy, i innych wyprawach fotograficznych gdzie bywał zalany deszczem, skropiony morską wodą....nosiłem go w czasami w mokrym plecaku i działa nadal...
Dla fajnej serii zdjęciowej w odpowiednim trybie dla której musiałem mu poszukać szybszej karty SD. Dla wygodnej obróbki wiele wybaczającej. Mam nadzieję ,że po trzech latach będziesz mógł to samo napisać o swoim aparacie.
Mój nawet po zmianie nie idzie na sprzedaż.

MikolajN
4.03.15, 18:33
???? Lubisz panasoniki, to je sobie lub, na szczęście mamy wybór ja i Ty.

Ale po co podnosisz ton dyskusji. Ja sobie luźno wyraziłem swoją opinię, bez żadnych osobistych wycieczek na co Ty od razu reagujesz jakimś z góry w domyśle zaczepnym postem. PO co? Dlatego napisałem o nożycach... Lubię Panasoniki jak i Sony jak i inne elektroniczne gadżety. Powiem to po raz kolejny. Miałem wszystkie OMD w użyciu i mam podstawę by bronić swoich racji. A Ty?
Niewiem czy jest ktoś na tym forum, kto by nie wiedział o Twojej niechęci do EM1 ale też po raz kolejny napiszę - poza bajką o cieniach nigdy niczego nie dowiodłeś poza tym, że może szkoda by Ci było kasy na EM1. I ok - tylko po co robić czarny PR?
Pozdrawiam :)

wojteh
4.03.15, 18:41
rozwiązałem problem klikając na portalu aukcyjnym na Olympus OMD E-m5 z kitem, lampą (lampa była sprzedawana w zestawie??), dwiema bateriami z przebiegiem 5 tys klateczek i chyba w fajnej cenie

lubię sprzęt z kitowym obiektywem zawsze na początek jest coś poza zaślepką a cena kita w negocjacjach jest bardzo bardzo nieznacząca

teraz bede Was męczył fotografiami z niego i następnymi pytaniami

szafir51
4.03.15, 18:51
gratulacje, zakładaj swój autorski wątek i wrzucaj zdjęcia. Chętnie po jakimś czasie poczytam porównanie z używania A7 i E-M5

Jan_S
4.03.15, 19:03
ech, Panie apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz), Twój egzemplarz tyrany a trzy lata bez usterki, a mój oszczędzany a w ciągu dwóch lat dwa razy serwis odwiedzał.

Ale Ty kupiłeś w pierwszym terminie, w cenie która wydawała się ko(s)miczna i zaporowa dla zwykłych (pod)krakowskich centusiów. Ja zaś nie dosyć że czekałem na spadek cen, nie dosyć że czekałem na promocję to jeszcze kombinowałem jak upust dostać. No to pewnie mnie pokarało, bo pewnie dla zbyt wymagających klientów mają przyszykowane aparaty produkowane na nocnej zmianie :)

waruga
4.03.15, 19:08
ech, Panie apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz), Twój egzemplarz tyrany a trzy lata bez usterki, a mój oszczędzany a w ciągu dwóch lat dwa razy serwis odwiedzał.

Ale Ty kupiłeś w pierwszym terminie, w cenie która wydawała się ko(s)miczna i zaporowa dla zwykłych (pod)krakowskich centusiów. Ja zaś nie dosyć że czekałem na spadek cen, nie dosyć że czekałem na promocję to jeszcze kombinowałem jak upust dostać. No to pewnie mnie pokarało, bo pewnie dla zbyt wymagających klientów mają przyszykowane aparaty produkowane na nocnej zmianie :)

Podoba mi sie :-) "bo pewnie dla zbyt wymagających klientów mają przyszykowane aparaty produkowane na nocnej zmianie"

nyny
4.03.15, 19:10
Ja tyz nie narzekam na swojego M5, a lekko nie ma ;)

I jestem tez z tych, ze jak maja wybor to z premedytacja wybieraja sprzet z matryca od S. zamiast tej od P. :)

pozdro

MAF
4.03.15, 19:14
rozwiązałem problem klikając na portalu aukcyjnym na Olympus OMD E-m5 z kitem, lampą (lampa była sprzedawana w zestawie??), dwiema bateriami z przebiegiem 5 tys klateczek i chyba w fajnej cenie

lubię sprzęt z kitowym obiektywem zawsze na początek jest coś poza zaślepką a cena kita w negocjacjach jest bardzo bardzo nieznacząca

teraz bede Was męczył fotografiami z niego i następnymi pytaniami

Który kit? 12-50 czy 14-42? Myślę że będziesz zadowolony. Moje zdjęcia to takie zwykłe pstryki, nijak się mają do Twoich, a E-M10 sprawia mi kupę radochy :-)

wojteh
4.03.15, 19:42
Z 12-50 chciałem by był uszczelniany

apz
4.03.15, 20:03

Sprawa była znacznie prostsza, zdecydowałem się wyjechać na fotowędrówkę do Toskanii i miałem tylko EPL-1, E-30 i G-1. Same koszty wyjazdu były znacznie wyższe od ówczesnej ceny aparatu. I nie żałuję. Mogłem przywieśc trochę dużo gorzej zarejestrowanych zdjęć i mieć z wyjazdu dużo mniej fanu.

Co do zarzutu o niedo-wiedzeniu... Dałem E-M1 szansę, nie wykorzystał jej, nie przekonał mnie do siebie. Nie miałem na dłużej w rękach tylko dziesiątki.

wojteh
4.03.15, 20:53
A to dobrze ze z tym kitem? Czy źle?

MikolajN
4.03.15, 20:56
Z tych dwóch co pisałeś to ten lepszy. Większy zakres ogniskowych, tak samo ciemny, ma niezły tryb makro i pierścień ogniskowej przesuwany miedzy trybem elektrycznym a recznym. Jednak z czasem zachcesz 12-40 f2.8 ;)

wojteh
4.03.15, 20:57
Ten ma być jako rezerwa - na stałe ma być jakaś stalka .. A to ze ciemny ... E-m5 ma stabilizacje a dodatkowo bywam przeważnie w miejscach gdzie jest czasami nawet za dużo światła np. Sahara :)

MAF
4.03.15, 21:23

Dobrze, jest szczelny, ma ciekawszy zakres. Tylko duży jest.
Problem o tyle że nie ma nic pośredniego pomiędzy 12-50, a 12-40.

Ale kombinujesz dobrze. Do tego kita dokup stałki i będziesz miał fajny zestaw.

Jan_S
4.03.15, 21:26
apz (https://forum.olympusclub.pl/members/10285-apz) - pamiętam te zdjęcia :)

zoli
5.03.15, 15:25
...
A po cichu Ci powiem, że np. dla stabilizacji, dla tego myka że E-M5 rozpoznaje, że jest na statywie i wyłącza IS-a gdy zapomnisz to zrobić przykręcając płytkę....

O, o tej właściwości nie wiedziałem. To się gdzieś ustawia, czy ma tak zawsze? Od początku tak miał, czy od którejś wersji oprogramowania?
z.

apz
5.03.15, 16:59
O, o tej właściwości nie wiedziałem. To się gdzieś ustawia, czy ma tak zawsze? Od początku tak miał, czy od którejś wersji oprogramowania?
z.Tak ma. Nie wiem od której wersji, nie miałem nim zepsutych przez zapomnienie zdjęć co zdarzało się mi na wcześniejszych aparatach. Może inne OMD też tak mają?

Rafał Czarny
6.03.15, 09:54

Dobrze, bo uszczelniany. Z tego powodu go zostawiłem, choć używam w zasadzie tylko stałek. Uszczelnienia i makro mogą się przydać. Co prawda jeszcze nigdy mi się nie przydały, ale kto wie, kto wie... ;)

inkoguto
6.03.15, 14:31
Moim zdaniem uszczelnione szkło bardzo się przydaje. Np podczas spaceru gdy pada deszcz, można robić zdjęcie bez obaw o sprzęt.

wojteh
6.03.15, 16:21
czekam czekam ... gdzieś jedzie już do mnie ...

jaka jest najszybsza stałka ?? czy 12/f2,5 jest ok?

gietrzy
6.03.15, 16:29
czekam czekam ... gdzieś jedzie już do mnie ...

jaka jest najszybsza stałka ?? czy 12/f2,5 jest ok?

Do ciebie jedzie:

1. 14/2.5 - najszybciej ostrzące szkło m43; imho.
2. 20/1.7 - najwolniej ostrzące szkło m43, niektóre systemy kiedyś bardzo chciały tak szybko ustawiać ostrość. Szkiełko nie wspiera trybu af-c/iągły i nie wyrobi na bank ze scenami typu "chłopak acrobata na plaży".
3. 25/1.4 - bez komentarza; zobaczysz sam.

12/2.0 Oly ostrzy b. szybko, ale imho, wolniej od Panasa 14/2.5, jest meeega odporne na słońce aczkolwiek - znowu - imho przebija go w tym temacie Samyang 10/2.8.

wojteh
6.03.15, 18:47
Jestem w szoku jak malutki jest 14 mm ... Wydaje sie ze jest tak kapsel od frugo

Dziękuje za tak wyjątkowe użyczenie obiektywów ... Wielki szacun dla gietrzy

epicure
6.03.15, 18:59
Mój egzemplarz 14 f/2,5 był kiepski optycznie. Sprawdź swojego przed zakupem, jeśli będziesz miał możliwość.

wojteh
6.03.15, 19:04
A jaki jest ten 17 f2,8 ? Co można o nim powiedziec ?

epicure
6.03.15, 19:05
A jaki jest ten 17 f2,8 ? Co można o nim powiedziec ?
Jeden z najgorszych i najwolniejszych obiektywów w systemie.

wojteh
6.03.15, 19:05
A 17 f1,8 ?

epicure
6.03.15, 19:08
A 17 f1,8 ?
A ten jest bardzo dobry :-)

gietrzy
6.03.15, 19:08
A 17 f1,8 ?

Kijowy* w testach laborkowych, zarąbisty w zdjęciach. Cichutki i dużo szybszy od 20/1.7.

*Na optyczne.pl w dziale rozdzielczość ma 10 tego czegoś mniej od 20/1.7.

MAF
6.03.15, 19:13
A 17 f1,8 ?

Fajny. Mały, szybki i cichy. Do tego ładnie rysujący. Myślę że z pary Panasonic 20 1.7 i Olympus 17mm 1.8 to właśnie ten drugi jest szkłem dla Ciebie :-)

wojteh
7.03.15, 00:13
A sigmy do jakie są ? Warto zawracać sobie głowę ? Widzę jakaś 19 f2,8 ale i 30 i 60?

Mam pytanie jeszcze czy 45/ F1,8 jest tak świetny ?

inkoguto
7.03.15, 00:40
O 1.8/45 nie ma właściwie innych opinii niż super pozytywne. Co do sigmy najbardziej polecana jest 2.8/60.

gietrzy
7.03.15, 01:23
A sigmy do jakie są ? Warto zawracać sobie głowę ?
:mrgreen:
Hello, tu świat bezluster nie luszczanek. Te Sigmy są extremalne, jeśli ci pasują ogniskowe i światło to nie zastanawiaj się.
Mi bardziej podchodzą Voijtki i jasne naleśniki. Uwierz mi na słowo, chcesz w m43 mieć szkła f/1.8 i jaśniejsze.

To dobry obiektyw, który imho zbyt dużo traci pod słońce, nawet z osłoną. Cena, szczególnie na rynku wtórnym czyni z niego bardzo dobry tele naleśnik, bo to takie coś a 'la 14/2.5 jest :)
Trzeci do ww pary z ekstremalnie małych szkieł jest mZD60, makro mrówkojad, którego trzeba zobaczyć by przekonać się jak bardzo Oly poleciał po bandzie z miniaturyzacją.

apz
7.03.15, 07:28
:mrgreen:
Hello, tu świat bezluster nie luszczanek. Te Sigmy są extremalne, jeśli ci pasują ogniskowe i światło to nie zastanawiaj się.
Mi bardziej podchodzą Voijtki i jasne naleśniki. Uwierz mi na słowo, chcesz w m43 mieć szkła f/1.8 i jaśniejsze.

To dobry obiektyw, który imho zbyt dużo traci pod słońce, nawet z osłoną. Cena, szczególnie na rynku wtórnym czyni z niego bardzo dobry tele naleśnik, bo to takie coś a 'la 14/2.5 jest :)
Trzeci do ww pary z ekstremalnie małych szkieł jest mZD60, makro mrówkojad, którego trzeba zobaczyć by przekonać się jak bardzo Oly poleciał po bandzie z miniaturyzacją.

25? Które? Wyniki testów znam, jak zachowują w świetle?

Na dziś składam szklarnię ze stałek - 10/2,8. 14/2,5, 15/1,7, któres 25, 45/1,8, któraś 60 lub 75/1,8, (makro mi lata, mam S.150). 8,5 przesunięte w czasie.

waruga
7.03.15, 11:18
Tez zakładam szklarnie ze stalek.

gietrzy
7.03.15, 14:10
25? Które?

Nie wiem o czym piszesz?

MikolajN
7.03.15, 14:45
A skoro dyskusja o obiektywach to czy ktos z Wrocka lub okolic ma któregoś z voighlanderow f0.95? Kusi mnie ale chciałbym wpierw miec możliwość przetestowania a o to niestety nielatwo.

wojteh
7.03.15, 14:46
Te voitki są MF

apz
7.03.15, 14:47
Nie wiem o czym piszesz? Lumix 25/1,4 lub mZD 25/1.8 ? Lumixa znam tylko z opowieści.

MikolajN
7.03.15, 14:50
Lumix 25/1,4 lub mZD 25/1.8 ?
Z tych dwóch zdecydowanie Panasonic :)

---------- Post dodany o 13:50 ---------- Poprzedni post był o 13:50 ----------

Te voitki są MF
Wiem. Mam ostatnio fazę na zdjęcia z MF. Lepiej mi wychodzi jak dluzej posiedzę nad zdjęciem :)

szafir51
7.03.15, 15:02
Tez chciałbym spróbować 25/0.95 :)

wojteh
7.03.15, 15:10
A jak wyglada działanie z MF ? W sony rewelacja w fuji tak sobie

MikolajN
7.03.15, 15:16
U mnie w em1 super bo ma funkcje fokus peaking. W em5 nie ma tego udogodnienia ale wiem, ze jest jakiś patent żeby zrobić jego namiastkę przy pomocy któregoś programu tematycznego.

apz
7.03.15, 15:18
U mnie w em1 super bo ma funkcje fokus peaking. W em5 nie ma tego udogodnienia ale wiem, ze jest jakiś patent żeby zrobić jego namiastkę przy pomocy któregoś programu tematycznego. Bez tego cuda też sie da, powiększenie trzeba przekierować na przycisk funkcyjny.

wojteh
7.03.15, 15:21
Juz nie moge sie doczekać mojego e-m5

MikolajN
7.03.15, 15:26
https://m.youtube.com/watch?v=3ArqBplO8cQ

wojteh
7.03.15, 15:36
Ciekawe ... Faktycznie ... Tylko dla mnie wszystkie tego typu rozwiązania powodują ze mniej skupiamy sie na kadrze a bardziej na ustawianiu ostrości ... I nie mowię tylko o Olym ale i Sony, Fuji czy innych ...

Oczywiście w stylu mojego fotografowania

gietrzy
7.03.15, 16:32
Juz nie moge sie doczekać mojego e-m5

Ja też :mrgreen:

Miałem ci zrobić jajo i wsadzić jeszcze PM2@VF4, ale dzisiaj miał mi być potrzebny. Niestety muszę być przy kompie wieczorem...

MF na M5.
http://www.pekkapotka.com/journal/2012/6/28/voigtlander-nokton-175mm-f095.html

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 15:29 ----------

Lumix 25/1,4 lub mZD 25/1.8 ? Lumixa znam tylko z opowieści.

Olka nie znam. Panas? Nie pamiętam żebym miał problemy ze światłem w kadrze, ale od zawsze używam osłony b. mocno przerośniętej.

MAF
7.03.15, 18:07

Z tym szkłem to w moim przypadku jest dziwna sprawa. Wszędzie się nim zachwycają, a ja go kupowałem już 3 razy i za każdym razem sprzedawałem.

Niby wszystko w porządku, do ostrości nie bardzo się można przyczepić, a jednak nie mogę się przekonać do tego obiektywu i obrazka jaki daje.

Ostatecznie pewnie kupię go po raz czwarty. Na Twoim miejscu spróbowałbym jednak kupić ten obiektyw. Używany kosztuje 800-900zł i nawet jak Ci nie spasuje to sprzedasz bez problemu nic nie tracąc.

epicure
7.03.15, 19:35
Ciekawe ... Faktycznie ... Tylko dla mnie wszystkie tego typu rozwiązania powodują ze mniej skupiamy sie na kadrze a bardziej na ustawianiu ostrości ... I nie mowię tylko o Olym ale i Sony, Fuji czy innych ...

I na ten problem wymyślono autofocus :-)

wojteh
8.03.15, 00:11
Oglądam w sieci zdjecia z 25/1,4 i juz kocham ten obiektyw ...

Jan_S
8.03.15, 08:24
Nie wiem co jest w nim do kochania.
Mam, używam, kupiłem bo 20/1,7 na moim E-M5 mocny banding dawała. Ale wielkich powodów do zachwytu znaleźć nie potrafię. Gdy przeglądam swoje zdjęcia to bardziej podobają mi się te z 20stki. Nawet zastanawiałem się czy jej nie odkupić, bo moją jakiś czas temu jakiś buc ukradł, a policji nie chce się go zdjąć (choć mam wskazówki i namiary) bo sprawa jest międzynarodowa (wychodzą z założenia że po co się przez Interpol męczyć, skoro na komisariacie pewnie nikt pisma po angielsku napisać nie umie, a ubezpieczyciel kase wypłacił )

MikolajN
8.03.15, 14:24

Bo to nie jest czysty FP tylko jego substytut. W Em1 jest to użyteczne i pomocne narzędzie nie rozpraszające. Czasem masz take sytuacje gdzie kadr w wizjerze wydaje sie byc zlany i nie widac gdzie akurat jest ostrość udtawiona. Wtedy z pomocą przychodzi FP.

fret
8.03.15, 16:52
Oglądam w sieci zdjecia z 25/1,4 i juz kocham ten obiektyw ...

I na tym polega magia m4/3, gdyby ktoś Ci zaproponował 50/2,8 do FF, to pewnie byś go wyśmiał :D

MikolajN
8.03.15, 17:39
I na tym polega magia m4/3, gdyby ktoś Ci zaproponował 50/2,8 do FF, to pewnie byś go wyśmiał :D
Swiatlosila tez sie mnoży razy dwa? W sumie pierwsze słyszę...

gietrzy
8.03.15, 17:48
Swiatlosila tez sie mnoży razy dwa? W sumie pierwsze słyszę...

Nie wywołuj freta z lasu, tyle razy epi prosił...
Wojtek ma szkła, zadecyduje sam. Szkoda tylko, że nie ma dostępu do mZD12, mZD17 czy PL15/1.7. Wtedy miałby wszystkie karty na stole.

apz
8.03.15, 18:06
Nie wywołuj freta z lasu, tyle razy epi prosił...
Wojtek ma szkła, zadecyduje sam. Szkoda tylko, że nie ma dostępu do mZD12, mZD17 czy PL15/1.7. Wtedy miałby wszystkie karty na stole.

Nie będzie problemu, tylko kolejny raz fret powoła się zapewne na siebie i będzie trochę śmiechu z tego, nawet jeśli miałby najlepszą ze wszystkich rację. I do tego nawet obiektywną...

epicure
8.03.15, 18:17

FF i szkła poniżej f/2,8 w cenie i wielkości m4/3 do ja bym kupił z pocałowaniem ręki. Niestety takie FF kosztuje ze 3 razy więcej, bo około 10 kafli:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5694185

Masz rację, gdyby ktoś mi zaproponował takie FF, to bym go wyśmiał i wolał sobie kupić m4/3.

Jan_S
8.03.15, 21:13
FF i szkła poniżej f/2,8 w cenie i wielkości m4/3 do ja bym kupił z pocałowaniem ręki. ....

coś w tym jest, miałem taki zestaw do Porsta z gwintem M42 i to było naprawdę bardzo sympatyczne. Najbardziej mi brakuje odpowiednika 135/2,8 ale 28/2,8 też miło wspominam....

apz
8.03.15, 22:02
coś w tym jest, miałem taki zestaw do Porsta z gwintem M42 i to było naprawdę bardzo sympatyczne. Najbardziej mi brakuje odpowiednika 135/2,8 ale 28/2,8 też miło wspominam.... Sigma 60/2,8 jest, brakuje jeszcze 15 mm no i 75,1,8 jest w systemie także. Za inne pieniądze, ale jest.

jagger
8.03.15, 23:54
czytaliście o tych nowościach?
http://www.dailycameranews.com/2015/03/olympus-12mm-f1-25mm-f1-and-50mm-f1-lenses-rumored-for-2016/

apz
9.03.15, 00:05
czytaliście o tych nowościach?
http://www.dailycameranews.com/2015/03/olympus-12mm-f1-25mm-f1-and-50mm-f1-lenses-rumored-for-2016/

Pięknie, ale będzie kosztownie, Panasonicowa 42,5 1.1 występuje w sklepach internetowych w cenie 6.5- 8k. Manualne szkiełka 0,95 stoją w okolicy 4k, lub 1000 USD. Spodziewam się, że będą do szkiełka pewnie do filmowych i portretowych zastosowań. Oby, niech nam system rośnie....

jagger
9.03.15, 00:09
Pięknie, ale będzie kosztownie, Panasonicowa 42,5 1.1 występuje w sklepach internetowych w cenie 6.5- 8k. Manualne szkiełka 0,95 stoją w okolicy 4k, lub 1000 USD. Spodziewam się, że będą do szkiełka pewnie do filmowych i portretowych zastosowań. Oby, niech nam system rośnie....
mamy prawie dwa lata żeby kaskę uzbierać ;-)

Jan_S
9.03.15, 00:32
Sigma 60/2,8 jest, brakuje jeszcze 15 mm no i 75,1,8 jest w systemie także. Za inne pieniądze, ale jest.

Ale Sigma 60/2,8 to nie jest to samo co 135/2,8. Ten obiektyw nie da takiego rozmycia tła. 75/1,8 miałem okazję poużywać. Cóż, trochę za drogie jak na moje możliwości.

wojteh
9.03.15, 10:53
500 zł za Lumixa 14/f2,5 to jest OK ?

gietrzy
9.03.15, 10:56

Tak, sam swój drożej kupiłem, a kupiłem imho tanio.

wojteh
9.03.15, 11:15
mam swojego Olka .. właśnie przyszedł ... jaki jest ostatni Firmware - u mnie jest 1.3

gietrzy
9.03.15, 11:20
http://dl01.olympus-imaging.com/ww/ud2/ENU/0001/0970/index21a.html

V. 2.1 - listopad 2014.

Ps. Bardzo uważaj podczas aktualizacji, miej myszkę z dala od ręki, zanim klikniesz przeczytaj dwa razy co ci wyświetla aktualizator.
Klikaj ostrożnie we wszystkie next/y.

wojteh
9.03.15, 11:44
a masz może linka do samego pliku ??

---------- Post dodany o 09:44 ---------- Poprzedni post był o 09:34 ----------

kurna w Olku jest inny kabel usb ?? dedykowany ??

nie można Fimwaru upgrade z karty zrobić ?

gdzie taki kabel kupić ?

gietrzy
9.03.15, 11:48
kurna w Olku jest inny kabel usb ?? dedykowany ??

Tak.

nie można Fimwaru upgrade z karty zrobić ?

Chyba nie, tylko przez Net <->program Olympusa <-> kabel usb Oly <-> OMD.

I cd i kabel powinieneś mieć w... pudełku, razem z aparatem. Jak nie masz to ci podeślę.

wojteh
9.03.15, 12:18
już kupiłem na allegro CB-USB6

kabel AV i ładowarka i dwie baterie oraz lampa była ale nie umiem jej uruchomić

Bodzip
9.03.15, 12:23
już kupiłem na allegro CB-USB6

kabel AV i ładowarka i dwie baterie oraz lampa była ale nie umiem jej uruchomić
Taka lampka ?

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/61195_OEM5_l-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/61195_OEM5_l.jpg)

Jak co, to trzeba ją za mordkę do góry podnieść - wtedy działa

wojteh
9.03.15, 12:25
kurna ale ja jestem ... fakt zadziałała !! :) nigdy bym się nie domyślił ze morda do góry

mam od groma pytań ... jak ustawić AF by był najszybszy ?? centralne pole bez udziwnień bez śledzenia - szybki ma tylko być

jaka stabilizacja ?? - ta IS 3 ??

ma zapisywać mi tylko RAW w największej rozdzielczości

czy wielkość pola AF można zmniejszyć ?

jak sprawdzić przebieg aparatu?

MikolajN
9.03.15, 12:59
Nie dostałeś do niego instrukcji?

wojteh
9.03.15, 13:01
no nie ... niestety ... brakowało kabla papierów ...

Karol
9.03.15, 13:14
Tak, szczególnie jeżeli jest nowy. A gdzie taka cena?

romek1967
9.03.15, 13:18
Tak, szczególnie jeżeli jest nowy. A gdzie taka cena?
Było brać jak angole rozdawali po <350

gietrzy
9.03.15, 13:41
no nie ... niestety ... brakowało kabla papierów ...

Po polsku
http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2012_/E-M5_MANUAL_PL..PDF
_ (http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2012_/E-M5_MANUAL_PL..PDF)______________

Aktualizacja firmware:

http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/help/firmware_updates/index.html

_ (http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/help/firmware_updates/index.html)________________

Naciśnij albo "OK" albo "menu" i powinieneś tam widzieć i wybrać opcję RAW.

Stabilizacja, raczej IS1; strona 49 w pdfie.

Mały punkt AF; dostępny ztcw tylko od wersji 2.0 firmware.

MAF
10.03.15, 09:32
mam swojego Olka .. właśnie przyszedł ... jaki jest ostatni Firmware - u mnie jest 1.3
Jak się trochę ogarniesz to proszę napisz parę słów porównania z A7.

wojteh
10.03.15, 09:58
chce porównać po wgraniu najnowszego softu do e-m5 a czekam na kabelek

ale AF w Olku wymiata - nie jest może to różnica klas ale jest szczególnie w słabych warunkach .. dodatkowo A7 potrafi się pomylić a w Olku po pierwszym dniu wszystko jest ostre.

Iso w A7 jest hiper - to noktowizor, a w Olku 3200 to chyba max

menu w Olku tragedia ... ale bateria lepsza w Olku ...

Ogólnie jestem mega zadowolony ... super no i ceny obiektywów i jakość

szukam teraz Summyluxa 25/f1,4 w dobrej (niskiej) cenie

czy warto Olympusa 17/1,8

czy są jakieś skórzane etui ? firmowe ??

waruga
10.03.15, 10:06
OM-D E-M5 w trudnych warunkach z opowiednim szklem radzi sobie dobrze i to jest plus tego systemu :-)

MAF
10.03.15, 10:11
czy warto Olympusa 17/1,8

Warto. To bardzo fajne szkło.

wojteh
10.03.15, 10:51
tylko nie widzę na rynku wtórnym - jak zorientowałem się po wpisach jest jakiś rabat w jakimś sklepie ... kiedy się na ten rabat zasługuje ??

gietrzy
10.03.15, 11:09
tylko nie widzę na rynku wtórnym - jak zorientowałem się po wpisach jest jakiś rabat w jakimś sklepie ... kiedy się na ten rabat zasługuje ??

Musisz być aktywnym użytkownikiem forum / klubu Olympus przez ztcp 6 miesięcy.

grizz
10.03.15, 11:24
https://forum.olympusclub.pl/threads/88868-Wyci%C4%85g-z-Regulaminu-Oly-Jedi

wojteh
10.03.15, 12:38
zacznę chyba się udzielać :)

MAF
11.03.15, 15:24
czy są jakieś skórzane etui ? firmowe ??

Gariz XS-CHEM5 ?

Ale nie wiem czy tego akurat oczekujesz...

gietrzy
13.03.15, 21:37
Oly na koniec sprzedaży wypuścił limitowaną edycję Klasyka w wersji dekatyzowane dżinsy.
http://www.popco.net/zboard/view.php?id=camera_forum&no=126383
.
.
.
:)

tomek s
13.03.15, 21:46
Tiaa, moda na wycieruchy :wink:
http://fotoblogia.pl/7092,leica-m-p-correspondent-wytata-w-standardzie
Pozdr

Matick7
13.03.15, 23:39
Szkoda, że od początku się tak nie wycierał ładnie...

nightelf
14.03.15, 12:22
Oly na koniec sprzedaży wypuścił limitowaną edycję Klasyka w wersji dekatyzowane dżinsy.
http://www.popco.net/zboard/view.php?id=camera_forum&no=126383
.
.
.
:)

Niezły efekt ktoś osiągnął.
Ciekawe czy zmniejszy to zainteresowanie sprzętem przez postronnych obserwatorów.

piotrekmor
16.03.15, 19:00
No i stało się, przed chwilą zamówiłem OM-D E-M5 + 12-40 + 20/1.7 :). Długo kombinowałem, mieszałem, wymyślałem ale ostatnia obniżka ceny dość mocno przekonała mnie do zakupu. Właściwie to zdążyłem już zamówić OM-D E-M10 w zestawie kitowym, który kupiony został jeszcze przed obniżką i zdążył przyjść do mnie do domu. Na całe szczęście nie minęło jeszcze 14 dni od daty otrzymania przesyłki co spowodowało, że E-M10 czeka już na kuriera, który odbierze zwrot.

PS.
A rogal z twarzy wciąż nie znika ;). Kto by pomyślał, że zakup aparatu może spowodować tyle emocji.

szafir51
16.03.15, 19:06
Kto by pomyślał, że zakup aparatu może spowodować tyle emocji.

myślę, że sporo osób na tym forum. Gratulacje.

Rafał Czarny
16.03.15, 19:32
Wojteh, Em 5 staje się w pełni użyteczny w moim przekonaniu dopiero z gripem. Trzyma się go wtedy w łapce genialnie. I można podzielić grip - bardzo fajny patent. Choć i tak zawsze mam przykręconą część do pionowych ujęć.

wojteh
18.03.15, 01:28
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/wpidP3170595-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/03/wpid-P3170595.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/03/wpidP3170599-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/03/wpid-P3170599.jpg)

MAF
18.03.15, 02:00
Fajna zorza :-)

A przy okazji to jak Ci pasuje ten 25 1.4?

wojteh
18.03.15, 09:56
jest najlepszy ... niestety ...

apz
18.03.15, 09:56
jest najlepszy ... niestety ... Czemu niestety? Dla mnie trochę miękki.

wojteh
18.03.15, 10:17
bo nie mam $ na niego :(

a jaka jest lepsza 50 ?? dodam ze f1,4 wymiata

obecnie używanego mam dzięki kolędzie tu z forum gietrzy, który mi go wypożyczył

Zauroczył mnie format m3/4 oraz e-m5 ... zdjęcia z reki ostre przy 1/10 to bajecznie proste ... wyjątkowa ostrość zdjęć i szybkość działania AF wymiata - nie miałem nigdzie w warunkach bojowych jeszcze ale jest taki mój ...

menu jest zrypane ale dobrze że jest to takie podręczne - szybkie i sprawne

niestety nie da się oszukać że Sony a7 którego posiadam z FF ma zajebiście dużo zalet ... ale nieraz lubię iść pod prąd

szafir51
18.03.15, 10:23
jak musi być ekwiwalent 50-tki to zostaje Olek 25/1.8. Z tego co porównywali na zachodnich portalach różnica między f1.4 i f1.8 jest w zasadzie niezauważalna, być może Panas ma gorszą transmisję. Jest też nieznacznie ostrzejszy od Olka za to ma znacznie większe aberracje.
http://robinwong.blogspot.com/2014/02/olympus-mzuiko-25mm-f18-lens-review.html
http://www.stevehuffphoto.com/2014/02/24/quick-comparison-olympus-25-1-8-vs-panasonic-25-1-4/
W okolicach tej ogniskowej jest jeszcze mały i świetny 20/1.7, którego wadą jest trochę wolniejszy i głośniejszy AF oraz nieco ciemniejsza, tania a dobra Sigma 19mm f2.8.

wojteh
18.03.15, 10:27
mam od kolegi gietrzy też 20/f1,7 na testach ale dla mnie jest nieużywalny z powodu powolnego AF, dziś mam nadzieje otrzymam do próbowania sigmę 19/f2,8

ten Olek 25/f1,8 czytałem o nim ... tez wydaje się fajny ale nie widziałem jak działa AF - ma może ktoś z was porównanie ??

jak na razie 14/f2,5 jest rewelacyjnie szybki i to podstawowe szkło - mam też kita ale założyłem go chyba tylko 2 razy :) choć jak bede w miejscach gdzie jest słońca więcej to może się przydać ...

dziękuje za te linki - nie widziałem tego - a dało mi to do myślenia - tylko cena i tak jest chyba podobna

Bodzip
18.03.15, 11:12
menu jest zrypane ale dobrze że jest to takie podręczne - szybkie i sprawne

Ustaw sobie menu lustrzankowe -->> https://forum.olympusclub.pl/threads/79011-PEN-Lite-E-PL3?p=760300&viewfull=1#post760300

wojteh
18.03.15, 11:32
dziękuje fakt - tylko to jest chyba tak że nie mam podglądu na ekraniku ?

jeszcze jedno - dlaczego nikt mnie nie ostrzegał ze jeśli mam dwie baterie to mam prawie tydzień focenia - a ja głupek dokupiłem jeszcze :)

MikolajN
18.03.15, 12:10
17mm 1,8 jest pioruńsko szybkie i śmiało mogę polecić.

szafir51
18.03.15, 12:11
dlaczego nikt mnie nie ostrzegał ze jeśli mam dwie baterie to mam prawie tydzień focenia - a ja głupek dokupiłem jeszcze :)
bo tak straszą po interentach, że jak bezlusterkowiec to bez wagonu baterii nie podchodź. Każdy ma inny styl fotografowania, mi 2 szt. wystarczają w zupełności.

Jan_S
18.03.15, 12:30
W terenie, przy biwakowaniu bez dostępu do zasilania, czasem i trzy się przydają. Podczas zwiedzania, z dużą ilością zdjęć, ja sobie liczę że na jeden dzień muszę mieć baterię.

apz
18.03.15, 12:39
mam od kolegi gietrzy też 20/f1,7 na testach ale dla mnie jest nieużywalny z powodu powolnego AF, dziś mam nadzieje otrzymam do próbowania sigmę 19/f2,8

ten Olek 25/f1,8 czytałem o nim ... tez wydaje się fajny ale nie widziałem jak działa AF - ma może ktoś z was porównanie ??

jak na razie 14/f2,5 jest rewelacyjnie szybki i to podstawowe szkło - mam też kita ale założyłem go chyba tylko 2 razy :) choć jak bede w miejscach gdzie jest słońca więcej to może się przydać ...

dziękuje za te linki - nie widziałem tego - a dało mi to do myślenia - tylko cena i tak jest chyba podobna Jak go dostanę do porównania to opiszę ,może po imprezie targowej w Łodzi. Moje 25 pojechało z żoną na Sri Lankę. Wróci za 2 tygodnie.

MikolajN
18.03.15, 12:41
To zależy też od obiektywu bo stałki biorą mniej prądu ale np z 40-150 Pro robię wyraźnie mniej zdjęć na jednej baterii niż np z 17 1.8. Pomimo że zoom jest ręczny to chyba silnik AF jest jakiś bardziej prądożerny.

Rafał Czarny
18.03.15, 12:47
mam od kolegi gietrzy też 20/f1,7 na testach ale dla mnie jest nieużywalny z powodu powolnego AF,

Chyba coś się ten egzemplarz nie dogaduje z korpusem. Mam od kilku lat 20/1.7, to moje ulubione szkiełko i nie chcę innego. Demonem prędkości może nie jest, ale daje radę. Robię głównie reporterkę i nie widzę problemu.

wojteh
18.03.15, 13:24
Rafał szacun za zdjęcia - w moim stylu takie ... może faktycznie jeszcze raz podepnę i pobawię się

w sony a7 na dzień fotografowania - używałem 3 baterie ... a nosiłem 4

MAF
18.03.15, 18:10
bo tak straszą po interentach, że jak bezlusterkowiec to bez wagonu baterii nie podchodź. Każdy ma inny styl fotografowania, mi 2 szt. wystarczają w zupełności.

Ja lubię mieć naładowaną baterię w zapasie. Ale to dlatego że zwykle rozładowuję tą w aparacie do końca. Do tego Olympus ma takie dość kiepskie rozpoznawanie stanu naładowania baterii. Jak pokaże ostrzeżenie że się kończy to zwykle po kilku zdjęciach faktycznie jest koniec.

alnico
18.03.15, 18:31
Do tego Olympus ma takie dość kiepskie rozpoznawanie stanu naładowania baterii. Jak pokaże ostrzeżenie że się kończy to zwykle po kilku zdjęciach faktycznie jest koniec.
U mnie jest inaczej - po wyświetleniu ostrzeżenia jeszcze sporo sporo zdjęć można zrobić, a przy akumulatorach NEWELLa chyba nawet drugie tyle. Poza tym poziom naładowania przy którym wyświetlane jest ostrzeżenie można w pewnym zakresie zmieniać w MENU/NARZĘDZIA.

wojteh
4.04.15, 17:47
Jak bardzo projektanci menu Olympusa musza nie lubić użytkowników ? Szukam od 15 minut jak wyłączyć ten Help ktory opisuje kazda funkcje.

Druga sprawa w LR zdjecia wyglądają słabo w porównaniu do Olympusowej wywołarki dodatkowo brak profili obiektywów ... Chyba sie nie lubią :(

petreq
4.04.15, 17:51
Jak bardzo projektanci menu Olympusa musza nie lubić użytkowników ? Szukam od 15 minut jak wyłączyć ten Help ktory opisuje kazda funkcje.

Naciśnij knefel Info, podczas gmerania w menu. :)

wojteh
4.04.15, 18:09
Jakie w swojej prostocie zawiłe :)

---------- Post dodany o 16:09 ---------- Poprzedni post był o 15:52 ----------

A dlaczego Olympus nie współpracuje z Adobe ?

epicure
4.04.15, 18:09
...dodatkowo brak profili obiektywów ... Chyba sie nie lubią :(

Profile są, ale skoro są aplikowane automatycznie i nie można ich włączyć, to Adobe nie zamieszcza ich na liście.

wojteh
4.04.15, 18:26
No wlasnie nie ma nie podbierają sie ... Musze to jeszcze sprawdzić ale nie widzę ich ... Można podebrać te on-linę użytkowników ale to nie to ..

https://helpx.adobe.com/x-productkb/multi/lens-profile-support-lightroom-4.html

Jest tylko sigma dla Olympusa

gietrzy
4.04.15, 22:19
No wlasnie nie ma nie podbierają sie ...

No właśnie są i pobierają się.
Są zaszyte w firmware każdego obiektywu i czytane przez soft Adobe podczas otwierania każdego pliku. Przejechała się na tym pięknie optyczna redakcja podczas testu 14/2.5. Koniec końców poszli do wróżki i ta, czytając z gwiazd, pomogła im zrozumieć sens m43.
Nie ma profili na listach Adobe bo są to profile Oly czy Panasa a Adobe tylko je odczytuje i nanosi w tym ułamku sekundy podczas otwierania plików.

Koriolan
4.04.15, 22:22
Kurcze, człowiek cały czas dowiaduje się czegoś ciekawego.

wojteh
4.04.15, 22:24
No wlasnie przynajmniej u mnie nie ... Z innymi firmami działa bezbłędnie ...

sony

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/04/Zrzutekranu20150404o223600-1.png
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/04/Zrzut-ekranu-2015-04-04-o-22.36.00.png)

Olympus

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/04/Zrzutekranu20150404o223637-1.png
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/04/Zrzut-ekranu-2015-04-04-o-22.36.37.png)

epicure
4.04.15, 22:42
Profile się lądują same autentycznie. Inaczej miałbyś gigantyczną beczkę na każdym zdjęciu. A to, że ich nie widać, to inna sprawa. Adobe nie dało możliwości ich włączenia ani zmiany, więc się nie chwali, że je stosuje.

wojteh
4.04.15, 22:46
Ok jesli tak ..choć to dla mnie dziwne

gietrzy
4.04.15, 23:21
Z innymi firmami działa bezbłędnie ...

Widziałem 35/1.4 pod Nexa FF. Dzięki, wolę M5 z 17/1.8 z wszystkimi plusami dodatnimi i ujemnymi. Jakbym chciał tyle nosić na mieście to kupiłbym sobie kilogram lodów w kubku.

http://m43photo.blogspot.com/2010/11/lumix-14mm-distortion-correction.html

gietrzy
23.04.15, 21:45
Ciekawy eksperyment bardzo fajnie pokazujący jak bardzo potrzebny jest mZD12-60/2.8-4.0.
http://www.stevehuffphoto.com/2015/04/20/shooting-combat-sports-pushing-the-limits-of-the-olympus-omd-em-5-by-vlad-georgescu/

Benek
8.05.15, 12:49
Zdjęcia koszmarne. Niedoświetlone o dobry 1 EV i z fatalnie ustawionym WB.

And.N
8.05.15, 13:05
Ciekawy eksperyment bardzo fajnie pokazujący jak bardzo potrzebny jest mZD12-60/2.8-4.0.
http://www.stevehuffphoto.com/2015/04/20/shooting-combat-sports-pushing-the-limits-of-the-olympus-omd-em-5-by-vlad-georgescu/

Wszystkie zdjecia wykonane na ogniskowej 12mm f5,6 ; iso 3200 ; 1/500s. Można było dać przysłonę f4.0 i iso 1600 (lub f3.5 i iso pewnie ok. 1250)
Czy 2.8 by aż tak dużo tu zmieniło...nie sądzę...

Bodzip
8.05.15, 14:08
No chciał mieć człowiek krótkie czasy. Niech nawet będzie te ISO 3200, bo w tym aparacie jest to spokojnie zjadliwe. Tylko trzeba to umieć wywołać.
I trzeba było zapiąć stałkę 12/2,0 i gotowe

And.N
8.05.15, 14:18
No chciał mieć człowiek krótkie czasy. Niech nawet będzie te ISO 3200, bo w tym aparacie jest to spokojnie zjadliwe. Tylko trzeba to umieć wywołać.
I trzeba było zapiąć stałkę 12/2,0 i gotowe
Zgadza się z krótkimi czasami, ale spokojnie można było dać przysłonę f4 , iso 1600 i czas też byłby 1/500s. Zawsze lepiej wywoływać z iso 1600 niż 3200, nawet z E-M5.
Z światłem 2.0 niewątpliwie byłoby znacznie lepiej, można by zejść na iso 400.

ryli1
21.06.15, 13:39
Pewnie już o tym było, ale nie znalazłem. Czy po aktualizacji firmware (chodzi o ostatni upgrade) ustawienia aparatu pozostają, czy są przywrócone do fabrycznych ?

nyny
21.06.15, 15:11
O ile mnie pamięć nie zawodzi to mi zostały.

Pozdro

AdalbertFreeman
2.07.15, 12:33
lubię ten mały aparat

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/07/P6200522Edit-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/07/P6200522-Edit.jpg)

urzyszkodnik
2.07.15, 12:47
lubię ten mały aparat

http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2015/07/P6200522-Edit.jpg
A ja lubie takie foty.
Poka wiecej, co tam masz...

zoli
24.07.15, 16:13
Mam pytanie, czy macie jakiś sposób na ładowanie akumulatorków z powerbanka?

Szykuje mi się wyjazd, gdzie mogą być problemy z dostępnością prądu i nie wiem, czy dokupować kolejne aku, czy też może dałoby się jakoś wykorzystać spory powerbank, który pewnie i tak będę brał.

pozdr
z.

nightelf
26.07.15, 13:15
Potrzebujesz do szczęścia ładowarkę USB do akumulatorów, np takie coś:
http://www.amazon.co.uk/USB-Charger-Olympus-BLN-1-PEN-E-P5-x/dp/B00K0MBLLK

zoli
27.07.15, 15:34
Dzięki, przejrzałem dostępne oferty na internecie i to co podesłałeś na amazonie wygląda najkorzystniej.
Jeszcze tutaj podobną ładowarkę znalazłem w dobrej cenie:
http://adko.pl/sklep/ladowarki/8840-ladowarka-microusb-do-olympus-bln-1-4250527833070.html

Allegro, ebay, chińczyki itp. nie mieli lepszych ofert.
z.

nightelf
29.07.15, 12:25
Gdybyś kupił daj znać jak to się sprawuje :)

zoli
29.07.15, 14:36
OK, zamówiłem przez Amazona. Dam znać jak przetestuje.
z.

zoli
6.08.15, 15:03
ładowarka wczoraj doszła, więc równo tydzień od zamówienia.
Na pierwszy rzut oka fajna, niewielka i bardzo lekka.
W instrukcji jest jednak, o czym nie było na stronie, że max. prąd ładowania to 1A, a mój powerbank daje niestety tylko 2A.
Jeszcze nie sprawdzałem, czy działa i ładuje.
z.

nightelf
6.08.15, 18:40
ładowarka wczoraj doszła, więc równo tydzień od zamówienia.
Na pierwszy rzut oka fajna, niewielka i bardzo lekka.
W instrukcji jest jednak, o czym nie było na stronie, że max. prąd ładowania to 1A, a mój powerbank daje niestety tylko 2A.
Jeszcze nie sprawdzałem, czy działa i ładuje.
z.
To nie powinien być problem.
Ładowarka skomunikuje się z powerbankiem i będzie brać od niego tylko 1A.

zoli
12.08.15, 22:52
Generalnie wszystko wygląda OK.
Ładowarka naładowała aku, w aparacie pokazuje, że naładowany.

Sama ładowarka jest na prawdę lekka, waży 39 gram, czyli dokładnie połowę tej oryginalnej.
z.

nightelf
13.08.15, 10:44
Super. Dzięki za informację.
Też sobie taką sprawię w takim razie :)

droplet
10.10.15, 20:37
Wymieniłem sobie srebrny na czarny. Srebrny poszedł do córki. Ja dzisiaj próbowałem odpalić lampy z nowym aparatem i nic.
Okazało się, że Olympus maluje sanki, dzięki czemu niema styku. Nawet oryginalna lampa potrzebowała by ją parę razy wsunąć by zrobił się styk.

henry1
10.10.15, 20:48
To taka konserwacja fabryczna, aby nie skorodowały przed pierwszym użyciem. :mrgreen:
Krótko mówiąc, pozbawiłeś aparat "dziewictwa". :shock::mrgreen:

qwert
17.10.15, 10:12
Mam pytanie ,czy w E-M5 po załączeniu może być słyszalny cichy szum.

wojteh
17.10.15, 10:13
Tak to stabilizacja

qwert
17.10.15, 10:15
Tak to stabilizacja Dzięki...:)

Willy
28.12.15, 10:46
Pytanie mam.

W moim EM5 punkt startowy autofokusa jest ustawiony w lewym dolnym rogu.
Próby ustawienia go w pozycji centralnej poprzez menu nie dają rezulatatu, punkt startowy i tak wraca do poprzedniej pozycji. Mogę go oczywiście na ekranie ustawić palcem ta gdzie chcę, ale postanowiłem sobie troche bardziej "rozgryźć" mojego EM5, no pupa zbita, poległem.

Macie jakieś pomysły co robię nie tak?

ahutta
28.12.15, 11:53
Naciśnij klawisz strzałki w lewo z tyłu aparatu. Wyświetli Ci się siatka autofocusa z podświetlonym na zielono wybranym punktem. Teraz klawiszami strzałek możesz ustawić punkt, który chcesz. Zerknij na stronę 43 instrukcji.

Willy
28.12.15, 12:28
Dziękuję

mareg1975
20.01.16, 00:55
Witam wszystkich
Od niedawna mam e-m5
od wczoraj przy włączaniu aparatu w prawym górnym rogu pokazuje mi się ikonka z takimi gwiazdkami i zaraz znika.
Wydaje mi się że wcześniej jej nie było, i teraz nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak

petreq
20.01.16, 01:00
Luzik, pacjent będzie żył. ;)
Osobiście zalecam zaglądnięcie do instrukcji obsługi.

alnico
20.01.16, 01:00
Witam wszystkich
Od niedawna mam e-m5
od wczoraj przy włączaniu aparatu w prawym górnym rogu pokazuje mi się ikonka z takimi gwiazdkami i zaraz znika.
Wydaje mi się że wcześniej jej nie było, i teraz nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak
Jak sądzę chodzi Ci o ultradźwiękowe czyszczenie matrycy. Albo wcześniej miałeś wyłączne albo nie zauważyłeś. Wszystko OK!

mareg1975
20.01.16, 02:29
Dokładnie chodzi mi o tą ikonkę

alnico
20.01.16, 08:23
Dokładnie chodzi mi o tą ikonkę
tak jak pisałem.

mareg1975
20.01.16, 10:10
Mam jeszcze jedno pytanie
mam zuiko 25mm 1.8 i jak wyłączam aparat to aż nim zatrzesie
bez obiektywu tego nie ma

epicure
20.01.16, 10:22
Obiektyw resetuje położenie AF przy każdym wyłączeniu i przejściu w tryb uśpienia.

mareg1975
20.01.16, 11:53
Dzięki wszystkim za pomoc
pozdrawiam

java
6.02.16, 00:22
Witam. Mam drodzy pytanie, które dotyczy się E-M5 + szkła SWD dużego 4/3. Mianowicie czy jest jakiś sposób dostępny z poziomu samego body aby było "lepiej"? Soft v2.2 najnowszy. O ile ze szkłami o tradycyjnym napędzie jest dużo lepiej niż po podpięciu ich do E330 czy E620 to z SWD jest jakiś horror - użyteczność mocno zredukowana i nijak się ma do klasy i ceny tych obiektywów :/ Konkretnie chodzi mi o Olka 12-60, Sigme 50 i 70-200. Ratujcie pls.

petreq
6.02.16, 00:28
Nie ma...
Pozostaje Ci E-M1. Osobiście testowałem go ze szkiełkami dużego 4/3. Nie twierdzę, że to zestaw petarda, ale jest dobrze.

java
6.02.16, 08:58
Tego się spodziewałem i obawiałem . Dzięki za oszczędzenie mi czytania ponad 4,7k postów. Poz.

jck
6.02.16, 10:40
Tego się spodziewałem i obawiałem . Dzięki za oszczędzenie mi czytania ponad 4,7k postów. Poz.
A ja bym apz'ta zapytał!

java
6.02.16, 19:45
tzn.? ...........

apz
6.02.16, 19:48
tzn.? ...........Jak Ci wadzi szybkość, musisz zmienić na M1, lub na szkła micro. Sigma oficjalnie nie jest wspierana przez Olympusa.

Bodzip
6.02.16, 22:33
Sigma zawsze źle współpracowała z aparatami Olka. Mam S 30/1,4 i S 150/2,8 Oba szkła dobrze ostrzyły z E-30 ale niestabilnie. Były kłopoty z celnością.
Zostawiłem sobie oba szkła ponieważ bardzo podoba mi się obrazek jaki generowały, zwłaszcza z małej 30-ki. 150 do makro - nie potrzebuję AF-a.
Z mikro jest może nie gorzej a ciekawiej. S150 wcale nie ostrzy - AF pływa gdzieś po świecie, więc stosuję do robali.
S 30 trafia zawsze 100%, ale bardzo wolno.

zoli
6.03.16, 17:11
Wracam właśnie z wyjazdu i niestety mój OMD E-M5 odmówił posłuszeństwa.
Po zrobieniu zdjęcia się wyłączył, migawka została w pozycji zamkniętej. Nie reaguje na nic, wyjęcie baterii na dłużej też nie pomogło.
Macie może jakieś pomysły co robić?
Jest jakiś ukryty przycisk do resetu lub kombinacja klawiszy?
Pozdr
zoli

wojteh
6.03.16, 17:35
Szkoda .. Ja niestety nie znam

Rysiek_O
6.03.16, 17:40
Po zrobieniu zdjęcia się wyłączył, migawka została w pozycji zamkniętej. Nie reaguje na nic, wyjęcie baterii na dłużej też nie pomogło.
Macie może jakieś pomysły co robić?
Jest jakiś ukryty przycisk do resetu lub kombinacja klawiszy?
Pozdr
zoli

Wymień, lub naładuj baterię. Jeśli masz więcej obiektywów - wymień i zobacz czy to czegoś nie zmienia. Powodzenia!

zoli
6.03.16, 19:12
Próbowałem wszystkich kombinacji i niestety nic.
Jedyna reakcja to czasami jak się naciśnie 'ok' to zapala się lampka doświetlająca AF, słychać coś pyka co pewien czas w obiektywie lub migawce (najgłośniej z 45mm), a z 12-40 cały czas rusza przesłoną.

witwicky
6.03.16, 19:48
Próbowałem wszystkich kombinacji i niestety nic.
Jedyna reakcja to czasami jak się naciśnie 'ok' to zapala się lampka doświetlająca AF, słychać coś pyka co pewien czas w obiektywie lub migawce (najgłośniej z 45mm), a z 12-40 cały czas rusza przesłoną.

Ślij do serwisu. Przerabiałem temat w lipcu ubiegłego roku. Żadne egzorcyzmy nie pomogły. Wymiana migawki.

wojteh
6.03.16, 21:25
Wymiana ile kosztuje?

apz
6.03.16, 23:22
Ślij do serwisu. Przerabiałem temat w lipcu ubiegłego roku. Żadne egzorcyzmy nie pomogły. Wymiana migawki.

http://partner.olympus.pl/serwis-olympus-naprawa-sprzetu-serwis-i-bezplatna-infolinia/ tu znajdziesz potrzebne informacje, telefony i informację o cenie.

zoli
8.03.16, 02:13
Dzięki za informacje, jutro będę kontaktował się z serwisem.
Dzisiaj podłączałem aparat do komputera - w tym trybie trochę ożywa, można zaktualizować oprogramowanie ale nic to nie pomaga. Migawka nadal jest zablokowana.
z.

waruga
31.03.16, 17:22
Padl moj O-MD E-M5. Chcialem pofocic, wlaczam ON i nic, baterie wymienilem i tez nic. Nawet nie ma informacji, ze bateria rozladowana. Macie jakis patent jak sprawdzic co sie stalo nim pojedzie do serwisu. Gwarancje jeszcze ma.

alnico
31.03.16, 17:29
Padl moj O-MD E-M5. Chcialem pofocic, wlaczam ON i nic, baterie wymienilem i tez nic. Nawet nie ma informacji, ze bateria rozladowana. Macie jakis patent jak sprawdzic co sie stalo nim pojedzie do serwisu. Gwarancje jeszcze ma.
Możesz go jeszcze pozbawić karty i obiektywu, wyciągnąć akumulator na dłuższy czas, obejrzeć styki akumulatora (mi w jednym zaśniedziały i nie kontaktują).
Mój aparat sporadycznie ma jakieś zwiechy i się nie załącza.

waruga
31.03.16, 17:36
Możesz go jeszcze pozbawić karty i obiektywu, wyciągnąć akumulator na dłuższy czas, obejrzeć styki akumulatora (mi w jednym zaśniedziały i nie kontaktują).
Mój aparat sporadycznie ma jakieś zwiechy i się nie załącza.

Wyciagnałem akumulator, karte oraz odpiąlem obiektyw. Puszka byla w torbie a ostatnie foty dwa tygodnie temu robilem. Nic nie wskazywalo, ze szwankowal.

alnico
31.03.16, 17:39
Wyciagnałem akumulator, karte oraz odpiąlem obiektyw. Puszka byla w torbie a ostatnie foty dwa tygodnie temu robilem. Nic nie wskazywalo, ze szwankowal.
To już raczej tylko serwis pozostał.

waruga
31.03.16, 19:48
To już raczej tylko serwis pozostał.

Tez mi sie tak wydaje. Nie ma w nim zycia.

---------- Post dodany o 19:16 ---------- Poprzedni post był o 17:41 ----------

Juz wypelnilem formularz zgloszeniowy do serwisu, wydrukowalem fakture. Pytanie czy faktura jest tez dokumentem stanowiacym gwarancje, bo dokumentu gwarancji nie bylo.

---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post był o 19:16 ----------

Dokumenty do wysylki wydrukowane, teraz spakowac i zamowic kuriera UPS.

alnico
31.03.16, 22:59
Juz wypelnilem formularz zgloszeniowy do serwisu, wydrukowalem fakture. Pytanie czy faktura jest tez dokumentem stanowiacym gwarancje, bo dokumentu gwarancji nie bylo.

Ja wysyłałem tylko z kserem faktury.

rados
1.04.16, 08:13
Tak, faktura wystarczy. Ja, przed wysyłką XZ-2 skontaktowałem się z serwisem. Dostałem mailem potwierdzenie zgłoszenia serwisowego z instrukcją jak wysyłać i co dołączyć. Uważaj tylko jaki adres podajesz na zgłoszeniu. Ja podałem adres zameldowania, ale adres doręczenia zwrotnej do pracy. Oczywiście kurier przyjechał z paczką do domu i oczywiście wtedy, kiedy nikogo nie było :|

Ty jakiś pechowiec jesteś ostatnio. Prawo serii chyba...

waruga
1.04.16, 14:14
OM-D E-M5 przygotowany do wysylki wedlug instrukcji Olka :-)

Kurier zamowiony, no i czekam.

Juz paczka zostala odebrana przez kuriera :-)

wojteh
1.04.16, 15:02
Opisz jak dalej się sprawa potoczy

waruga
1.04.16, 15:09
Opisz jak dalej się sprawa potoczy

Na pewno napisze co i jak. Jestem ciekawy co napisza na co zachorowal :-)

Ps. Mam 420 i dziala osiem lat bez problemu :-)

waruga
2.04.16, 08:31
OM-D E-M5 juz dotarl.

zoli
12.04.16, 13:32
Pytałem Was wcześniej o problemy z zaciętą migawką, więc jestem winny info jak się historia zakończyła.
Aparat jest po naprawie serwisie Olympusa i wszystko działa jak należy.

Ktoś pytał o koszta. Wymiana migawki wyniosła trochę ponad 600 zł brutto. Z czego 85-90% to dwie godziny robocizny.
Na plus serwisu Olympusa przemawia jeszcze to, że:
- bezpłatnie wymienili pękniętą ramkę ekranu LCD (wada tego modelu opisywana wielokrotnie)
- bezpłatnie wymienili muszle oczną na nową (też była trochę uszkodzona)

pozdr
z.

wojteh
12.04.16, 13:34
Muszle sam kupiłem - koszt 120 zł z tego co pamietam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Makromaniak
12.04.16, 17:11
U mnie było identycznie
https://forum.olympusclub.pl/threads/102757-Serwis-Olympusa-w-Warszawie

jak by tak z 10 muszli dostać, to by się zwróciło za naprawę :-)
W kosztach naprawy wymiana "eyecup" to zdaje sie 2 zł

waruga
13.04.16, 17:25
OM-D E- M5.. dzis dostalem informacje z serwisu, ze aparat jest juz w pelni sprawny. Zostal przetestowany prze technikow, czyl w najblizszych dniach wroci do mnie.
Pytanie co bylo przyczna, ze nie dzialal. Wymiania kilku baterii w niczym mu nie pomogla, odlaczenie na jakis czas od zasilania tez nic. Odpiecie szkla rowniez.

wojteh
13.04.16, 17:27
Jaki koszt?

waruga
13.04.16, 17:28
Jaki koszt?

Jest jeszcze objety gwarancja, wiec nie naliczono.

wojteh
13.04.16, 17:35
Farciarz

waruga
13.04.16, 17:37
Farciarz

Gwarancje ma jeszcze do pazdziernika, znaczy standardowa 24+ 6 m-ce

waruga
19.04.16, 14:52
Moj OM-D EM-5 wraca do mnie, czekam na numer monitorowania i bede sledzil :-)

waruga
22.04.16, 11:58
Oddebralem przesylke od kuriera :-)

Moj OM-D EM-5 wrocil z serwisu z nowym oprogramowaniem :-)

Sprawdzilem firmware.
Boody 2.2

Na panelu jest ikona, jezeli ja dotykam to zmienia sie do trzech pozycji.

Moze ktos wie o co biega?

jurekg
22.04.16, 20:43
Opcje robienia zdjęć dotykiem albo wybieranie punktu ostrości albo wyłączenie tych opcji?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

waruga
22.04.16, 21:10
Opcje robienia zdjęć dotykiem albo wybieranie punktu ostrości albo wyłączenie tych opcji?

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Dzieki za infromacje.

tomasziolkowski
17.01.23, 10:53
zoli
U mnie to samo. Zamknięta migawka i słychać charakterystyczne "cykanie".
Zdaje się że czeka mnie wymiana mechanizmu migawki. Tyle że będzie to prawdopodobnie koszt połowy body.
Ja wiem - powiecie że to już dziadek i nie opłaca się, ale mam do niego sentyment.
Z drugiej strony jest pretekst do wymiany na nowszy :)
Możecie podesłać jakiś namiar na rzetelny serwis Poznań/Wrocław.
Mieszkam w Krotoszynie.
EDIT:
Trochę podzwoniłem - możliwe że migawka do E-M5 pierwszej generacji już nie do dostania. FOTOSERWIS Kraków (bardzo sympatyczny Pan) mówi, że 90% tych usterek to regeneracja silnika migawki. 350zł Chyba wyślę.

Rysiek_O
17.01.23, 11:45
Zajrzyj na MyOLYMPUS (olympus-consumer.com) (https://my.olympus-consumer.com/pl/p/repair-service)
Proponuję kontakt z serwisem. Dowiesz się o kosztach naprawy, a może się zdarzyć, ze i trafisz na Twoją M5 mk III.
Powodzenia!

tomasziolkowski
17.01.23, 11:56
Zajrzyj na MyOLYMPUS (olympus-consumer.com) (https://my.olympus-consumer.com/pl/p/repair-service)
Proponuję kontakt z serwisem. Dowiesz się o kosztach naprawy, a może się zdarzyć, ze i trafisz na Twoją M5 mk III.
Powodzenia!
Próbowałem, ale coś "nie hula" ta zakładka. Tylko angielskojęzyczny formularz.
Rysiu ale żę co z tym mkIII? Była akcja serwisowa w Olympusie z wymianą?
Pierwsza "piątka" to już dzisiaj Biskupin. Wątpię żeby na to poszli.

viruuss
17.01.23, 15:46
Próbowałem, ale coś "nie hula" ta zakładka. Tylko angielskojęzyczny formularz.
Rysiu ale żę co z tym mkIII? Była akcja serwisowa w Olympusie z wymianą?
Pierwsza "piątka" to już dzisiaj Biskupin. Wątpię żeby na to poszli.Olympus często proponuje zamiat naprawy sprzęt "następnej generacji" w dobrej cenie, teraz to może być em5verIII ?

Marcin44
16.11.23, 02:02
czy może ktoś może polecić jakiś serwis w Warszawie? identyczna jak opisane przez kolegę poniżej przypadłość dopadła i mojego em5

U mnie to samo. Zamknięta migawka i słychać charakterystyczne "cykanie".
Zdaje się że czeka mnie wymiana mechanizmu migawki. Tyle że będzie to prawdopodobnie koszt połowy body.
Ja wiem - powiecie że to już dziadek i nie opłaca się, ale mam do niego sentyment.
Z drugiej strony jest pretekst do wymiany na nowszy :)
Możecie podesłać jakiś namiar na rzetelny serwis Poznań/Wrocław.
Mieszkam w Krotoszynie.
EDIT:
Trochę podzwoniłem - możliwe że migawka do E-M5 pierwszej generacji już nie do dostania. FOTOSERWIS Kraków (bardzo sympatyczny Pan) mówi, że 90% tych usterek to regeneracja silnika migawki. 350zł Chyba wyślę.

jo44
16.11.23, 05:33
czy może ktoś może polecić jakiś serwis w Warszawie?
https://studio5s.pl/