Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
16
17
18
19
Themoth. Wyluzuj. Jesteś już blisko upragnionego OJ.
rzekł bym nawet że już w zasadzie jest Jedi, tylko nie zerknął w swój profil :P tylko formalności musi stać się zadość
rzekł bym nawet że już w zasadzie jest Jedi, tylko nie zerknął w swój profil :P tylko formalności musi stać się zadość
I nawet wiadomu komu powinien podziękować :-)
Godzinę temu nie był :wink:. Teraz to pewnie będzie z tydzień analizował cennik i przeliczał co mu się opłaca kupić w OJ co w sklepie ... Ma do tego zacięcie.
A ja jednak doradzam kupić aparat i sru robić zdjęcia.
już zerknąłem, nie wiem jeszcze jaka jest geneza tych dodatkowych punktów, ale na pewno do OJ się zgłaszam
OM-D !!! OM-D !!! OM-D !!!,
chyba sobie wstawię do stopki
A też się dołożyłem do "szczęścia" :-P
Szybko wydawaj pieniążki, tak trudno je utrzymać :mrgreen:
Ale raz się dołożyłeś czy więcej? Bo jeśli raz to sknera jesteś :wink:
Trzymamy za słowo - szlachectwo zobowiązuje. :)
już zerknąłem, nie wiem jeszcze jaka jest geneza tych dodatkowych punktów, ale na pewno do OJ się zgłaszam
Dwa kliknięcia i tyle szczęścia. Sprawdź sobie zakładkę ustawienia na samym dole, tam jest historia reputacji - przwda,że nieźle brzmi?
mistrzowie moi, powiedzcie mi proszę jak wygląda -a raczej brzmi - kwestia af ciągłego podczas filmowania z 12-50. Czy jest słyszalne ciągłe ostrzenie czy też nie.
Jest niemal niesłyszalne. Mało jest równie cichych obiektywów w trybie wideo. Do idealnych efektów trzeba jednak przelotki zewnętrzny mikrofon i zewnętrznego mikrofonu.
Janko Muzykant
8.11.12, 16:37
chwilkę góra miesiąc, w sumie zastanawiałem się czy nie przeczekać 21.12.2012, może być grubsza wysprzedaż jak ktoś potrzebowałby gotówkę na dzień zagłady (mogą być zamknięta banki po końcu świata).
Jeżu kolczasty, Ty naprawdę wierzysz, że ta data ma wpływ na cokolwiek? :)
masz rację z tym czekaniem na 45/1.8
Tak już na marginesie - obiektywom za złotówkę nie patrzy się w przysłonę, ale oprócz tego, że jest dobry, to jest mocno niepraktyczny. Ileż można tym pstrykać detali? Ogniskowe powyżej eq. 50mm to więcej ''grafii'' niż ''foto'' w fotografii. Coś mam wrażenie, że za tą czterdziestką piątką puścił się owczy pęd (budżetowy).
themoth kupuj i głos chwałę marki i wspaniałego body jakim jest OM-D. Przede wszystkim ciesz się robieniem zdjęć i dziel się nimi tutaj na forum.
Wysłane z telefonu
Jest niemal niesłyszalne. Mało jest równie cichych obiektywów w trybie wideo. Do idealnych efektów trzeba jednak przelotki zewnętrzny mikrofon i zewnętrznego mikrofonu. dzięki. Nie wytrzymałem i zakupiłem dzisiaj :) jeszcze tylko nie wiem co moje sumienie mi na to powie :)
dzięki. Nie wytrzymałem i zakupiłem dzisiaj :) jeszcze tylko nie wiem co moje sumienie mi na to powie :)
W moim przypadku nie bał bym się o sumienie ale o moją główną księgową domu ;)
jak się tutaj dostaje REPY za friko, to co ja bym miał za stopień jak bym się wykazał w końcu intelektem
ale dziękuję za punkty, choć to z drugiej strony trochę niesprawiedliwe dla tych którzy na Jedi harują kilka miesięcy
mam nadzieje że przynajmniej niektórzy się uśmiechają przy moich postach
jak się tutaj dostaje REPY za friko, to co ja bym miał za stopień jak bym się wykazał w końcu intelektem
ale dziękuję za punkty, choć to z drugiej strony trochę niesprawiedliwe dla tych którzy na Jedi harują kilka miesięcy
Nie pasuje? , to się da z powrotem odjąć....
młody i naiwny... ;)
kurcze, nie wiem czy to jakieś ustawienie, ale we wszystkich trybach (mowa o kółku nastaw) oprócz wideo aparat nieustannie szumi - tak jakbyjakiś wentylator pracował. dziwna sprawa, w żadnym innym penie tego nie miałem.
Ktoś może wie czy to jakieś ustawienie czy może $%^$#@@
kurcze, nie wiem czy to jakieś ustawienie, ale we wszystkich trybach (mowa o kółku nastaw) oprócz wideo aparat nieustannie szumi - tak jakbyjakiś wentylator pracował. dziwna sprawa, w żadnym innym penie tego nie miałem.
Tak ma być , to serwo, wentylator od serwa, od stabilizacji wizjera ? Przyzwyczaisz się.
Tak już na marginesie - obiektywom za złotówkę nie patrzy się w przysłonę, ale oprócz tego, że jest dobry, to jest mocno niepraktyczny. Ileż można tym pstrykać detali? Ogniskowe powyżej eq. 50mm to więcej ''grafii'' niż ''foto'' w fotografii. Coś mam wrażenie, że za tą czterdziestką piątką puścił się owczy pęd (budżetowy).
eee tam... się nie zgodzę jak popatrzę na rozkład moich ogniskowych w LR to okolice 45mm są często oblegane.
Zwróć też uwagę, że to jasny obiektyw, który daje możliwość zrobienia takich zdjęć jakich kiedyś w Olympusie nie było tak łatwo zrobić
a teraz można. - portrety z małą płyciutką GO. Ludzie to lubią. jasny, mała głębia. 45 nie jest aż tak niepraktyczną ogniskową
z resztą ksiądz lubi kluski a organista Magdę :) Ja uwielbiam moje 9-18 a są judzi dla których tak szerokokątny obiektyw to bezużyteczne szkiełko...
45/1.8 to bardzo dobra portretówka, jak go zasadzę na eempiątkę i wezmę moją córę na spacerek jesienny to wszystkim kory wybiję
jeszcze tylko nie wiem co moje sumienie mi na to powie :)
Moje mówiło "dziękuję" do czasu pojawienia się promocji z 45-tką, którą kupiłem za tysiaka.
Moje mówiło "dziękuję" do czasu pojawienia się promocji z 45-tką, którą kupiłem za tysiaka. o to moje bedzie o 999 spokojniejsze :)
No to widze, ze podazylem wydeptana juz sciezka! 2x5d+35L+85 na OM-D+12+25+45.
I AM FANATYK M43
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/tonyblatcher/albums/13010972/OMD-1.jpg)
http://forums.dpreview.com/forums/post/50257035
U mnie pomogla aktualizacja softu do wersji 1.5
Janko Muzykant
9.11.12, 16:09
Tak zaczynam się przyglądać takim coraz to częściej widocznym ścieżkom i po prawdzie widzę, że więcej w tym buntu niż przemyślanego wyboru. Są dziedziny, gdzie mała matryca i równe obiektywy mają sens, ale nie jest to akurat... nazwijmy to: najczęściej uprawiany rodzaj fotografii komercyjnej :) Zmiany systemu to duże koszty, a w tym przypadku obawiam się, że zyskać można jedynie na wadze.
Pozbyłeś się Olka dla tej plującej tłuszczem D7k ???
Ke?
Dlaczego niby zaraz pozbyles?
Wlasnie spogladam w torbe i jeszcze jest olek w niej.
A co do D7K jak widac nie przeszkadza mi ten mit o pluciu tluszczem, ot taki jestem niedowiarek i jak sam nie sprawdze to nie uwierze :p
pozdro
Są dziedziny, gdzie mała matryca i równe obiektywy mają sens, ale nie jest to akurat... nazwijmy to: najczęściej uprawiany rodzaj fotografii komercyjnejByć może masz rację, ale... ja nie jestem komercyjny :mrgreen:
Nie uważam się za fotografa a raczej pstrykacza - moja pierwsza lustrzanka przy sprzedaży miała ok. 50tyś. na liczniku, ostatnia nieco ponad 2... :lol:.
Pierwszy pen zrobił tyle w tydzień :mrgreen: - "fun" jaki mi daje rodzina mikro jest nie do zastąpienia nawet przez najlepsze lustrzanki.
A jakość zdjęć? Dla mnie wystarcza, że jest lepiej od Canona 7D... a jest, w przypadku OMD pod każdym względem jest.
Tak zaczynam się przyglądać takim coraz to częściej widocznym ścieżkom i po prawdzie widzę, że więcej w tym buntu niż przemyślanego wyboru. Są dziedziny, gdzie mała matryca i równe obiektywy mają sens, ale nie jest to akurat... nazwijmy to: najczęściej uprawiany rodzaj fotografii komercyjnej :) Zmiany systemu to duże koszty, a w tym przypadku obawiam się, że zyskać można jedynie na wadze.
Dlatego być może warto zostawić jedno body 5D i ze dwie stałki (niekoniecznie eLki, tańsze f/1,8 w zupełności wystarczą) jako back-up na rzadkie okazje specjalne, jeśli już się wdepnęło w ten system. A jako główne narzędzie jednak bezlusterkowiec. Myślę, że w moim przypadku takie rozwiązanie sprawdziłoby się świetnie. I wcale nie czuję się zbuntowany. Wręcz przeciwnie, czuję, że w końcu niczego nie muszę sobie udowadniać :)
Dla mnie wystarcza, że jest lepiej od Canona 7D... a jest, w przypadku OMD pod każdym względem jest.
Tylko, że puszka to nie wszystko. Oceniać trzeba cały system, a ilość szkieł dostępnych do C jest nieporównywalnie większa.
Najmocniejszym magnesem przyciągającym do m4/3 jest wielkość i waga i na tym polu Canon polegnie.
Ja podążyłem ścieżką z 60D + 24-105L + 10-22 + 100L + 70-300L na OMD + kit + 20 + 45 + 40-150 + 75 (przed chwilą dotarł). W planie jeszcze kiedyś 12. Obrazek lepszy, ale decydujące znaczenie miał rozmiar i waga. Zmiany nie żałuję a pstrykam wyłącznie niekomercyjnie.
Ja podobnie 5D MKII+50+85+70-200+17-40 na OM-D +9-18+12+25+45 i 40-150. ;)
a tak z innej bajki, patrzę sobie w cennik i myślę....
czym się różni
E-M5 PREMIUM 1250 Kit Czarny z paskiem
od
E-M5 czarny + EZ-M1250 czarny + bełkot o baterii i ładowarce
ki Jedi pomoże?
...
no to na dokładkę
E-M5 1250 Premium Kit Czarny - poproszę
E-M5 PREMIUM 1250 Kit Czarny z paskiem
od
E-M5 czarny + EZ-M1250 czarny + bełkot o baterii i ładowarce
ki Jedi pomoże?
...
no to na dokładkę
E-M5 1250 Premium Kit Czarny - poproszę
Zestaw OM-D EM-5 Premium Kit eleganckie czarne pudełeczko + gratis pasek
Zestaw OM-D EM-5 Power Kit -------//----- + dodatkową baterię BLN-1 + grip
Zestaw OM-D EM-5 Premium Kit eleganckie czarne pudełeczko + gratis pasek
Zestaw OM-D EM-5 Power Kit -------//----- + dodatkową baterię BLN-1 + grip
o Power nie napisałem ale chodziło mi właśnie o Power też,
przeczytałeś między wierszami
no dzięki... idę dalej studiować cennik
...
trzy pytanka, sorki że nie chce mi się szukać, ale wierzę że tak będzie szybciej?
1. czy E-M5 ma HDR - bo nie znalazłem żeby miał, czyli chyba raczej niema,
2. czy lampa do przypinania jest do każdego body, czy tylko w zestawach,
3. czy wizjer posiada czujnik zbliżeniowy, czy trzeba przełączać przyciskiem?
AD. 3. Jak bawiłem się OMD to pamiętam że wizjer miał czujnik zbliżeniowy
...
trzy pytanka, sorki że nie chce mi się szukać, ale wierzę że tak będzie szybciej?
1. czy E-M5 ma HDR - bo nie znalazłem żeby miał, czyli chyba raczej niema,
2. czy lampa do przypinania jest do każdego body, czy tylko w zestawach,
ad1
Nie ma. Ma Kompensacje światła/cienie, ale ta f-cja lepiej działa z tego co wiem w x100/ XE1 . w OM-D jest taka troche programowo sztuczna (postapokaliptyczna). Powinno być jak w fuji
ad.2
do każdego
ad3.
posiada
Wiesz, znam odpowiedzi na te pytania, ale nie chce mi sie odpowiadac, tez szybko co nie?
pozdro
no tak, dziękuję za poświęcenie paru minut i odpowiedź na nurtujące mnie pytanka
@nyny: masz rację, trochę brzydko to ująłem i w ogóle nie napisałem, że oprócz szybciej zależy mi też na skutecznie.
-buźka-
Witam na forum,
właśnie czekam na mojego OMa :)
Dla zainteresowanych kupnem, może okazać się pomocną informacja, że od dwóch dni można kupować on-line w sklepie z planetą w nazwie. Aktualnie mają chyba najniższą dostępną cenę wśród sklepów objętych promocją z 45mm za 1zł. Więc nawet jak w sklepie w danym mieście nie ma, to można z dowolnego innego sklepu tej sieci zamówić do domu.
pozdr
z.
nie wiem, czy już ktoś podrzucił linę:
http://www.ephotozine.com/article/olympus-pen-e-pl5-vs-olympus-om-d-e-m5-preview-20278
e-pl5 vs om-d
A do mnie dojechał dzisiaj darmowy 45/1.8, po zaledwie 10 dniach od wysłania zgłoszenia. Jeszcze niech się tylko Amazon spręży z 12/2.0 i będzie komplet.
Jest czujnik, wyłączenie go to pierwsza rzecz jaką zrobiłem dostosowując aparat pod siebie. Strasznie to wkurza jak np. korzystając z ekranu dotykowego aparat zaczyna robić się mądrzejszy i przełącza na EVF. Co ciekawe elektroniczny wizjer ma trzy tryby pracy ale po wyłączeniu auto przełączania EVF pracuje tylko w jednym z nich.
Czujnik zbliżeniowy to fajna rzecz ale nieraz potrafi przełączyć w mało odpowiednim momencie. Tak jak Karol napisał można go sobie wyłączyć i przełączać się równie szybko manualnie.
Wysłane z telefonu
a czy OM-D ma jakieś doświetlanie, kiedy jest zbyt ciemno dla ustawienia AF,
czy można ewentulanie do doświetlenia wykorzystać systemową lampę?
a czy OM-D ma jakieś doświetlanie, kiedy jest zbyt ciemno dla ustawienia AF,
czy można ewentulanie do doświetlenia wykorzystać systemową lampę?
Ma wbudowaną lampkę doświetlającą, można też wykorzystać w tym celu białe światło z diody wbudowanej w FL-600R.
.....dzięx.....
Weź pod uwagę, że 600R to jedyna lampa w której będzie działało wspomaganie AF. Taki urok micro 43 ;)
cenna uwaga - rzeczywiście "urok".
A gdzie najtaniej można kupić OM w promocji. Bo z tego co widzę to najtaniej we wszystkich sklepach jest po 5299 zł.
To chyba zmowa cenowa a nie wolny rynek.
Tak na logikę to zmowa cenowa to element tzw. wolnego rynku. Zaś działania skierowane przeciwko zmowom cenowym to ingerowanie w rynek.
Tak na logikę to zmowa cenowa to element tzw. wolnego rynku. Zaś działania skierowane przeciwko zmowom cenowym to ingerowanie w rynek.
co to jest "tzw. wolny rynek"? masz lewicowe poglady?
co to jest "tzw. wolny rynek"?
Wolny rynek – rodzaj rynku, na którym wymiana dóbr dokonuje się w wyniku dobrowolnie zawieranych transakcji pomiędzy kupującymi, a sprzedającymi przy dobrowolnie ustalonej przez nich cenie.
masz lewicowe poglady?
Nie. Po prostu lewacy mają takie same poglądy, jak ja ;)
Zmowa cenowa – porozumienie przedsiębiorstw na pewnym rynku dotyczące poziomu cen, mające na celu uniknięcie wzajemnej konkurencji.
To prosta definicja. Reszta : http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmowa_cenowa
Może zapytam inaczej.
Gdzie można najtaniej kupić aparat z promocjąna obiektyw?
Poniżej 5299zł
Zmowa cenowa – porozumienie przedsiębiorstw na pewnym rynku dotyczące poziomu cen, mające na celu uniknięcie wzajemnej konkurencji.
To prosta definicja. Reszta : http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmowa_cenowa
Może zapytam inaczej.
Poniżej 5299zł
Można kupić. Czy poniżej 5299 czy nie - wiem że warto. Trzeba wstąpić do zakonu OJ. Ale Ty masz zamkniętą reputację, więc punktów od klubowiczów Ci nie przybywa, od 2005 roku napisałeś tylko 2 posty, a punktów reputacji trzeba mieć min. 2000.
Można kupić. Czy poniżej 5299 czy nie - wiem że warto. Trzeba wstąpić do zakonu OJ. Ale Ty masz zamkniętą reputację, więc punktów od klubowiczów Ci nie przybywa, od 2005 roku napisałeś tylko 2 posty, a punktów reputacji trzeba mieć min. 2000.
Bodzio nie siej dezinformacji, pytanie było gdzie można kupić OM-D w promocji z 45tką, w OJ akurat tego nie można zrobić :) A czy wyjdzie na to samo czy drożej czy taniej to już inna bajka ;)
Tak dla rozluźnienia.
OM-D + 75/1.8, ISO 8000, 1/20s pchana w górę o około 3 ekspozycje.
źródło (https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/76262_490487324306134_833883370_n.jpg)
Żadna inna puszka m43 by tego po prostu nie wykonała..
Tak dla rozluźnienia.
OM-D + 75/1.8, ISO 8000, 1/20s pchana w górę o około 3 ekspozycje.
Czy ktoś może przeliczyć w/w parametry na te z GH2, tam próg - dla moich dłoni - w przypadku 75 wynosi 1/50 dla ostrych zdjęć bez stabilizacji.
Czy ktoś może przeliczyć w/w parametry na te z GH2, tam próg - dla moich dłoni - w przypadku 75 wynosi 1/50 dla ostrych zdjęć bez stabilizacji.
To bez stabilizacji. Miałem go na krótki czas od apz'a i byłem tak skołowany, że nie włączyłem jej nawet..
Przynajmniej tak mi się wydaje, że nie włączyłem, bo później przy 1/30-1/50 właśnie trafiały mi się poruszenia. Tu po prostu bardzo spokojnie stałem.
Janko Muzykant
12.11.12, 16:27
Od kilku tygodni nieaktualne :)
Od kilku tygodni nieaktualne :)
Janko i tak, i nie. Podpora "o oko" dużo daje przy takich czasach. Zaczynałem m43 z GF2 i wiem, że oparcia o wizjer nie da się w ciemności przecenić.
Fakt, nowe puszki mają ta samą matrycę co OM-D, ale i tak plusem jest wbudowany wizjer.
To bez stabilizacji. Miałem go na krótki czas od apz'a i byłem tak skołowany, że nie włączyłem jej nawet..
No to idę na siłownię potrenować, moje GH2/GF1 przyjmuje wyzwanie w każdym bądź razie ;)
No to idę na siłownię potrenować, moje GH2/GF1 przyjmuje wyzwanie w każdym bądź razie ;)
Polecałbym jednak GH2, bo o "bezwizjerowcach" już pisałem - ciężej na nich takie coś osiągnąć ;) I bez siłowni, bo to tak lekkie aparaty, że spokój daje więcej.
I nie jest tak, że każde wychodzi ostre - i obiekt, i Ty musicie utrzymywać pełen spokój...
Zamieszczone przez marekm12
Może zapytam inaczej.
Poniżej 5299zł
saturn, i inne wykazane w promocji
Janko Muzykant
12.11.12, 17:53
Janko i tak, i nie. Podpora "o oko" dużo daje przy takich czasach. Zaczynałem m43 z GF2 i wiem, że oparcia o wizjer nie da się w ciemności przecenić.
A jeszcze lepiej - biorąc pod uwagę stabilność - pstryka się z wizjera postawionego w pionie. Fakt, że trzeba go kupić.
A jeszcze lepiej - biorąc pod uwagę stabilność - pstryka się z wizjera postawionego w pionie. Fakt, że trzeba go kupić.
Nie kupiłem, bo do GF2 nie było używek, a nowy wyniósłby mnie więcej niż body (kupione za chyba 1100zł z 14/2.5).
Może i wygodniej, chociaż ja wolę kadrować w "linii wzroku". Nie omieszkam kiedyś sprawdzić jak mi ktoś na zlocie kolejnym udostępni PENa wraz z wizjerem ;)
Jeżeli masz na myśli wizjer elektroniczny DMW-LVF1 do GF2 to chyba jakieś nieporozumienie bo jakość jego jest więcej niż mierna, a nowy dedykowany do GX1 nie jest kompatybilny wstecz (nie pasuje do GF1, GF2)
Miałem GF2 i DMW-LVF1 wiec wiem to z autopsji :)
Jeżeli masz na myśli wizjer elektroniczny DMW-LVF1 do GF2 to chyba jakieś nieporozumienie bo jakość jego jest więcej niż mierna, a nowy dedykowany do GX1 nie jest kompatybilny wstecz (nie pasuje do GF1, GF2 czy GF3)
Miałem GF2 i DMW-LVF1 wiec wiem to z autopsji :)
Nie chodzi o jakość tylko o spróbowanie się czy to jest sensowne w sensie stabilności :)
Gdzie można najtaniej kupić aparat z promocją na obiektyw?
Poniżej 5299zł
Już pisałem - 4999zł w MM w Galerii Łódzkiej za zestaw srebrny OM-D + 12-50mm.
Już pisałem - 4999zł w MM w Galerii Łódzkiej za zestaw srebrny OM-D + 12-50mm.
Byłem dzisiaj oglądać i zapomniałem dopytać o 45 w promocji. Chociaż żeby to dla mnie miało sens to musiałbym go rozkompletować...
Chyba dozbieram i biorę za gotówkę :)
Byłem dzisiaj oglądać i zapomniałem dopytać o 45 w promocji. Chociaż żeby to dla mnie miało sens to musiałbym go rozkompletować...
Chyba dozbieram i biorę za gotówkę :)
Promocja jest w każdym ze sklepów nią objętych ;) Obojętnie czy za gotówke czy na raty, czy ze skłem czy bez ;)
W czwartek kupiłem OM-D przez internet w Saturnie w Arkadii za 4999 zł. Akurat przez przypadek trafiłem na dzień, w którym otworzyli sklep internetowy. Co ciekawe i może się przydać - nie pobierają dodatkowej kasy za e-przelewy i za płatności kartą. Wszystkie inne sklepy biorące udział w promocji koszą chyba 1,7-3% wartości zamówienia. Także dzięki temu liczę jeszcze na 250 zeta zwrotu w Alior Sync :)
Czyli całość by wyszła z obiektywem 45 mm 4750 zł (a no i plus kurier 20 zeta).
Ale niestety to był chyba jeden z ostatnich aparatów w tej cenie. Faktycznie jeszcze w Łodzi mieli przez jakiś czas. Przedwczoraj już w Arkadii kosztowały 5299 zł, potem 5499 zł, a dzisiaj z tego co widzę chyba nie ma żadnych dostępnych.
W tym tygodniu mają jeszcze uruchomić sklep internetowy MM, więc też można sprawdzać, ale póki co mają je za 5499.
Gdzieś wyczytałem, że w ramach otwarcia internetowych sklepów ujednolicają ceny w marketach, i tak to wygląda niestety, że we wszystkich marketach robią cenę 5499 zł.
Pozdr
A ja z innej beczki. Kupiłem do OM-D zamiennik baterii wraz z ładowarką do niej polecany w wątku. Nie liczyłem fotek ale byłem ostatnio na tygodniowym wyjeździe gdzie codziennie fotografowałem. Moje spostrzeżenia są takie , że oryginał starczał mi na cały dzień używania a zamiennik najwyżej na pół dnia. To była regóła. Albo trafiłem na kiepski egzemplarz albo na forum tutaj te zamienniki zostały za dobrze ocenione.
ja mojego kupilem za 1150euro(za granica) choc normalnie kosztowaly 1300,oczywiscie z 12-50mm, bardzo fajne szkielko, super uniwersalne.Choc to moj pierwszy taki aparat to jednak jego obsluga jest bardzo inntuicyjna,ekran super,wizjer tez, brakuje mi tylko jakis jasnych szkielek do szczescia no i tele.
E-M5 i lampki OLy w studio
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V7NheLH1mfc
ps. to nowe, małe makro wygląda na EM5 jak mrówkojad :)
Od 2:00 ziutek montuje jakąś oktę, której później w ogóle nie używa. Ktoś wie dlaczego? Lampka za słaba, czy nie daje się wyzwolić z oktą bo np nie widzi bezpośrednio sterowania?
Wyglada na to, ze juz wszedzie OM-D podrozaly, nawet tam gdzie bylo najtaniej. Ergo - przed akcja "45mm za 1 zl" mozna bylo kupic juz za 4700, obecnie najtaniej 5300, czyli 600 zl drozej. Czyli raptem wyjdzie jakies 300-400 zl mniej dla tych co chcieli OM-D i 45mm, w miejsce marketingowego "1299 zl" - niby cena 45mm. Ci co juz maja 45mm a chcieli kupic OM-D, musza teraz zaplacic wiecej. Troche szkoda. Tym bardziej, ze konkurencja w postaci NEXa 6 zeszla juz ponizej 4000 zl za zestaw kitowy, ciekawe po ile beda X-E1 w sklepach.
Wyglada na to, ze juz wszedzie OM-D podrozaly, nawet tam gdzie bylo najtaniej. Ergo - przed akcja "45mm za 1 zl" mozna bylo kupic juz za 4700, obecnie najtaniej 5300, czyli 600 zl drozej. Czyli raptem wyjdzie jakies 300-400 zl mniej dla tych co chcieli OM-D i 45mm, w miejsce marketingowego "1299 zl" - niby cena 45mm. Ci co juz maja 45mm a chcieli kupic OM-D, musza teraz zaplacic wiecej. Troche szkoda. Tym bardziej, ze konkurencja w postaci NEXa 6 zeszla juz ponizej 4000 zl za zestaw kitowy, ciekawe po ile beda X-E1 w sklepach.
Bez trudu znalazłem body + 12-50 za 4899zł z informacją "dostępne". Fakt że bez 45tki.
Romek, dzieki, ale za tyle tez znalazlem. No nic, porozgladam sie jeszcze po Saturnach i MM, moze gdzies na stanie zostaly po 4999 zl, a te lapia sie na 45mm "za 1 zl" ;-)
Romek, dzieki, ale za tyle tez znalazlem.
Skoro też znalazłeś to dla czego mijasz się z prawdą pisząc 5300?
O masz story so far...
Juz myslalem ze kolega kupil dawno OMD, na ktorego temat juz mnostwo postow popelnil, a tutaj jednak klops, zawsze pod gorke, tym razem zal ze dokladaja 45mm....
pozdro
---------- Post dodany o 13:36 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Skoro też znalazłeś to dla czego mijasz się z prawdą pisząc 5300?
Nie wiesz, ze niektorzy zawsze znajda jakis powod by nie kupic ;)
pozdro
Hahaha, wiedzialem, ze sie odezwiesz, bez chodzenia do wrozki :-P
Romek, dzieki, ale za tyle tez znalazlem. No nic, porozgladam sie jeszcze po Saturnach i MM, moze gdzies na stanie zostaly po 4999 zl, a te lapia sie na 45mm "za 1 zl" ;-)
Dziś w Olsztynie w MM był po 4999 zł.
w sumie od linkowania to tu jest ktoś inny specjalistą ale tym razem będę szybszy :)
http://www.optyczne.pl//285.1-artyku%C5%82-Olympus_OM-D_E-M5_-_mo%C5%BCliwo%C5%9Bci_matrycy_Mo%C5%BCliwo%C5%9Bci _matrycy.html
w sumie od linkowania to tu jest ktoś inny specjalistą ale tym razem będę szybszy :)
http://www.optyczne.pl//285.1-artykuł-Olympus_OM-D_E-M5_-_możliwości_matrycy_Możliwości_matrycy.html
I jak zwykle fascynująca "dyskusja" pod artykułem
Ja pierdykam, ale ludzie ludzie maja... ale jest rozrywka, jak Epicure sobie czytam i polewam przy piwku :-D
Tak na szybko.
Chyba koles za duzo kasy za ten tekst sponsorowany zobaczyl, ze nie zauwazyl drobnego faktu, o ktorym zapomnial wspomniec.
OMD robi nieco ponad 4 kl/s w trybie normalnym, 9 kl/s natomiast dla raz ustawionej ostrosci. Drobny szczegol, ale pozycjonujacy diametralnie inaczej puche w tym parametrze niz to autor przedstawil.
Oczywiscie nadal sie nie pojawilo kto jest producentem nowej matrycy, co przy zestawieniu ze stara gdzie podali producentow jakos tak dziwacznie brzmi.
pozdro
http://www.optyczne.pl//285.1-artykuł-Olympus_OM-D_E-M5_-_możliwości_matrycy_Możliwości_matrycy.html
fajna reklama, prawie jak Mr Sony
I jak zwykle fascynująca "dyskusja" pod artykułem
jaki portal tacy onaniści. Cos tam stara się MCR ukazać ale w gąszczu #$%^@^ to cieżko coś przekazać.
Janko Muzykant
15.11.12, 00:26
Chyba koles za duzo kasy za ten tekst sponsorowany zobaczyl
Stawiam tezę, że oprócz darmowej zupy i klusków koleś dostał też kompot!
I też mnie żółć zżera.
A tak na marginesie, kiedyś ktoś wypomniał mi darmową zupę, bodajże w Niedzicy. Fajny plener był... w 2006 roku. A że się dałem skusić na 7-14 przy podziale szkieł na testy i potem 25 kilometrów z tym hydrantem zajewaniałem po górach :)
To zupa w takim razie musiala byc za slona, skoro tego o czym pisalem nie zauwazyl.
pozdro
Janko Muzykant
15.11.12, 00:55
To zupa w takim razie musiala byc za slona, skoro tego o czym pisalem nie zauwazyl.
Myślę, że ma ciekawsze zajęcia niż śledzenie nawalanki z przedszkola w gorszej dzielnicy.
ile można
Chyba koles za duzo kasy za ten tekst sponsorowany zobaczyl, ze nie zauwazyl drobnego faktu, o ktorym zapomnial wspomniec.
OMD robi nieco ponad 4 kl/s w trybie normalnym, 9 kl/s natomiast dla raz ustawionej ostrosci. Drobny szczegol, ale pozycjonujacy diametralnie inaczej puche w tym parametrze niz to autor przedstawil.
Czyli tylko tyle co 2-3 razy droższy pro d800 (http://www.optyczne.pl/185.1-Test_aparatu-Nikon_D800-Wst%C4%99p.html)... niezła wpadka w tej klasie sprzętu... Dobrze że ma te 9fps bez AF, bo by wyszedł na gorszy...
Oczywiscie nadal sie nie pojawilo kto jest producentem nowej matrycy, co przy zestawieniu ze stara gdzie podali producentow jakos tak dziwacznie brzmi.
Strasznie ważna sprawa, wręcz światopoglądowa. Zaczynam się obawiać o liczebność populacji wyznawców Nikona,
skoro to dla niektórych takie istotne, jeśli okazało by się, że to ten sam, co robi ostatnio i dla nich matryce.
Przeczytałem pierwszy komentarz i zrezygnowałem. Przegrał z moimi fotkami PL1@3200 i ostatnimi "nocnymi" Janka (a i te nie ze stałek...)
ile można
Czyli tylko tyle co 2-3 razy droższy pro d800 (http://www.optyczne.pl/185.1-Test_aparatu-Nikon_D800-Wstęp.html)... niezła wpadka w tej klasie sprzętu... Dobrze że ma te 9fps bez AF, bo by wyszedł na gorszy...
Jest tylko jeden szczegol, to dwie diametralnie rozne puszki do zupelnie innych zastosowan.
Jesli potrzeba szybkostrzelnosci to wybiera sie nieco inne puszki niz wspomniany D800.
I nie 2-3, a dokladnie dwa razy drozszy...
Strasznie ważna sprawa, wręcz światopoglądowa. Zaczynam się obawiać o liczebność populacji wyznawców Nikona,
skoro to dla niektórych takie istotne, jeśli okazało by się, że to ten sam, co robi ostatnio i dla nich matryce.
Sprawa jak inne, po prostu ktos albo przez niedopatrzenie, albo swiadomie wprowadza w blad czytelnikow. Bo 4 klatki, a 9 to jest przepasc dla tego parametru.
Chodzi po prostu o zwykla rzetelnosc przedstawianych faktow, ale rozumiem iz to tekst sponsorowany wiec parcie na cyferki jak najwieksze.
pozdro
---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post był o 13:13 ----------
Myślę, że ma ciekawsze zajęcia niż śledzenie nawalanki z przedszkola w gorszej dzielnicy.
Nie interesuja mnie nawalanki, stwierdzilem mala merytorycznosc w tej kwestii piszacego artykul i tyle.
pozdro
Janko Muzykant
15.11.12, 14:47
Nie interesuja mnie nawalanki, stwierdzilem mala merytorycznosc w tej kwestii piszacego artykul i tyle.
Artykuł jest o matrycach, a nie o af. Matryca jak najbardziej daje 9 pełnych fpsów.
Artykuł jest o matrycach, a nie o af. Matryca jak najbardziej daje 9 pełnych fpsów.
Czy aby to zasluga tylko matrycy?
Wydaje mi sie, ze na sile wcisnieto ta informacje do testu matrycy, by zrobic wrazenie na potencjalnych kupujacych.
Dziwie sie tylko dlaczego nie napisano jasno i wyraznie kto jest producentem matrycy, tak jak w tym samym artukule mialo to miejsce apropo starszych penow.
@lukasz78: merytoryka Twojej wypowiedzi powalila mnie na kolana.
pozdro
Janko Muzykant
15.11.12, 15:24
Nie, to jeszcze zasługa czterech oddziaływań fundamentalnych wciąż jeszcze nie do końca zunifikowanych :)
Jaki sens ma to pytanie? Wiadomo, że sama matryca zdjęć nie zrobi ani w ogóle nic nie zrobi, ale patrząc z punktu widzenia jej ograniczeń - ogranicza ciągły odczyt pełnych danych do 9fps.
Wydaje mi sie, ze na sile wcisnieto ta informacje do testu matrycy, by zrobic wrazenie na potencjalnych kupujacych.
Potencjalny kupujący jest zbyt głupi, żeby cokolwiek zrozumieć z tego artykułu. Potencjalny kupujący kupi to, co mu się wydaje, że mu się podoba i zrobi wrażenie na znajomych, a od tego są laski w folderach na wybajerzonych w szopie zdjęciach o niemożliwej identyfikacji sprzętowej i uśmiechnięty pan w firmowym kubraczku sklepowym w duecie z zaciągniętym do tegoż sklepu autorytetem chwili.
Oczywiście że nie, jest jeszcze sprawa smaru migawki, grubości i jakości materiału z jakiego wykonana jest kurtyna migawki (czy jak to się nazywa), szybkość procesora obrazu i magistrali pamięci i 3678 rzeczy o których nie napisałem. Jak mogli o tym nie napisać !!
W materiale marketingowym :shock: Kto wpadł na taki szlony pomysł!
Dziwie sie tylko dlaczego nie napisano jasno i wyraznie kto jest producentem matrycy
A po co? Mnie jako zainteresowanego kupnem nie interesuje to w ogóle. Co innego jej możliwości i parametry. Dobrze wiedzieć że daje radę z 9kl/sek
pozdro
Dziwie sie tylko dlaczego nie napisano jasno i wyraznie kto jest producentem matrycy, tak jak w tym samym artukule mialo to miejsce apropo starszych penow.
@lukasz78: merytoryka Twojej wypowiedzi powalila mnie na kolana.
pozdro
Jak niewiele trzeba żeby powalić Cię na kolana. To chyba niestabilność postawy. :)
Zaskoczyła mnie Twoja niewiedza. Każda matryca światłoczuła to przetwornik a więc przetwarza. W tym wypadku rejestrowany obraz na impulsy elektryczne. W zależności od konstrukcji ma różną wydajność przetwarzania.
Z jednej można odczytać obraz 3 razy w ciągu sekundy z innej 9 a z jeszcze innej powiedzmy 30.
Jeśli do wolnej matrycy podłączysz nawet 10 procesorów z najlepszego Nikona to nie wyciągniesz z niej więcej klatek na sekundę.
Ludzi bardziej od tego kto jest producentem matrycy interesują jej parametry. Pewnie dlatego nawet Nikon na opakowaniach superaparatów podaje właśnie parametry.
Janko Muzykant
15.11.12, 16:59
pojechałeś po bandzie i piszę to jako potencjalny kupujący :/
Cóż poradzę, że statystyka taka jest? Zrób ankietę wśród klientów, co to jest dynamika, raw, histogram, jak ma się tonalność do czułości albo choć przysłona do głębi ostrości, to się zdziwisz.
Drogi aparat wciąż się u nas kupuje głównie nie po to, żeby robić dobre zdjęcia, ale żeby istnieć w konkretnym środowisku, ewentualnie stworzyć sobie ''poczucie możliwości''. A wiedza do tego niepotrzebna.
No i oczywiście jak zwykle przypominam, że nie stawiałem mocnych kwantyfikatorów - rzecz dotyczy ''większości''.
Cóż poradzę, że statystyka taka jest? Zrób ankietę wśród klientów, co to jest dynamika, raw, histogram, jak ma się tonalność do czułości albo choć przysłona do głębi ostrości, to się zdziwisz.
Drogi aparat wciąż się u nas kupuje głównie nie po to, żeby robić dobre zdjęcia, ale żeby istnieć w konkretnym środowisku, ewentualnie stworzyć sobie ''poczucie możliwości''. A wiedza do tego niepotrzebna.
nie, nie zdziwię się, tak jak nie zdziwiło mnie kiedyś gdy okazało się że laska fotografująca lustrzanką nie miała zielonego pojęcia co to jest przesłona i czas naświetlania (wyszło w jakiejś rozmowie "dlaczego moje zdjęcia są poruszone") Jej zamiast zielonego pojęcia wystarczał w zupełności zielony program...
Natomiast nie zgodzę się z Twoim poglądem kto i dlaczego kupuje drogi aparat... W opisanym przez Ciebie przypadku nie kupuje się drogiego aparatu ale przede wszystkim lustrzankę, z dużym zoooooooooooomem i koniecznie C lub N. I jeszcze ma lustro ma ładnie kłapać tak żeby każdy wiedział że "zrobiono zdjęcie".
OMD się w ten klimat nie wpisuje.
Powoli rzecz staje się nieaktualna, zobacz jakie są tendencje ''w środowiskach''. Obecnie lustro zaczyna być passe, choć w pewnych kręgach oczywiście długie będzie zawsze pożądane.
W reporterskim G3 wywołuje uśmiechy na twarzach i komentarze pt. "E, bez pełnej klatki się nie da, bo daje lepszą jakość". I dźwigają D700 z gripem i 70-200/2.8 na temat gdzie 85/1.8 by styknęło...
zaczne od tego ze nikon d300s jest the best:mrgreen: , ale ma starsza matryce ktora jest gorsza od tej w omd w wielu aspektach , obudowe omd ma rownie solidna , af calkiem niezly , wiec moze warto sie zastanowic zanim zacznie sie stawiac wiadoma puszke na piedestal,pozdr
Tu nie chodzi o fakty, tu chodzi o spokój w wątku...
Ja tam mojego E-M5 nie zamienię na żadne Dxxxy, bo świadom jestem,tego , że nie ma powodów dla których miałbym to zrobić.
Ja tam mojego E-M5 nie zamienię na żadne Dxxxy, bo świadom jestem,tego , że nie ma powodów dla których miałbym to zrobić.
Ja bym mógł G3 (i pewnie na koniec roku już OM-D) zamienić tylko pod jednym względem - jak klient będzie dopłacał za to, że używam tego sprzętu.
Dopóki zdjęcia z G3 (a z OMD tym bardziej) są wystarczająco dobre - to po co się męczyć?
...mi ta dyskusja przypomina pewną scenkę rodzajową: wpada na spotkanie klubu kartingowego kierowca TIR-a i rzuca przy barze: a ja mam więcej koni i mocy z 200 razy więcej, niż te Wasze gokarty. Na to wstaje 3 klubowiczów i zaczyna udowadniać, że może i silniki małe, ale masa mniejsza i ogólnie liczy się stosunek mocy do wagi podzielony przez czwartą potęgę wagi kierowcy. TIR-owiec ma swoje zdanie, bo jednak załadunek się liczy, tonaż i 24 biegi do przodu i 16 do tyłu... Kiedy tak sobie dyskutują, pozostali klubowicze robią na torze kółko za kółkiem czerpiąc radość z zabawy. Niektórzy po skończonej zabawie wsiadają do TIR-a i śmigają z 24 tonami towaru na drugą stronę Polski.
Tak jak TIR nie da radości na torze, tak kart nie zastąpi TIRa w pracy. Rozumiem, że wszyscy chcą monster trucki.... :-P
Więc jak ktoś chce, niech stoi przy barze i dyskutuje czy TIR jest lepszy od karta, ja tam idę zrobić parę kółek na torze...
...mi ta dyskusja przypomina pewną scenkę rodzajową: wpada na spotkanie klubu kartingowego kierowca TIR-a i rzuca przy barze: a ja mam więcej koni i mocy z 200 razy więcej, niż te Wasze gokarty. Na to wstaje 3 klubowiczów i zaczyna udowadniać, że może i silniki małe, ale masa mniejsza i ogólnie liczy się stosunek mocy do wagi podzielony przez czwartą potęgę wagi kierowcy. TIR-owiec ma swoje zdanie, bo jednak załadunek się liczy, tonaż i 24 biegi do przodu i 16 do tyłu... Kiedy tak sobie dyskutują, pozostali klubowicze robią na torze kółko za kółkiem czerpiąc radość z zabawy. Niektórzy po skończonej zabawie wsiadają do TIR-a i śmigają z 24 tonami towaru na drugą stronę Polski.
Tak jak TIR nie da radości na torze, tak kart nie zastąpi TIRa w pracy. Rozumiem, że wszyscy chcą monster trucki.... :-P
Więc jak ktoś chce, niech stoi przy barze i dyskutuje czy TIR jest lepszy od karta, ja tam idę zrobić parę kółek na torze...
No to u mnie jest tak: E-M5 jeździ sobie na fotelu pasażera, jak dostrzegę coś co mnie interesuje - postój puszeczka do oka i naciskam spust lub nie. A wszystkie obiektywy mieszczą się mi w niedużym plecaczku wraz z filtrami i body do IR.
A jak nie mogę być w drodze, jestem koło komputera.
A i tak popieram Twój sposób postępowania.
apz, chodzi tylko o to, by dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Gdybyś robił zawodowo zdjęcia w studio to znalazłbyś lepiej dopasowane narzędzie, gdzie rozmiar ma małe znaczenie. Udowadnianie, że sprzęt segemntu X jest lepszy od sprzętu segmentu Y jest BEZSENSOWNE. Prowadzi do głupich, bezsensownych wojen. Można na spokojnie porównać np. OM-D z innym bezlusterkiem, ale D300? Dlaczego nie Pentax 645D? OM-D ma lepsze ISO, robi więcej klatek na sekundę....
apz, chodzi tylko o to, by dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Gdybyś robił zawodowo zdjęcia w studio to znalazłbyś lepiej dopasowane narzędzie, gdzie rozmiar ma małe znaczenie. Udowadnianie, że sprzęt segemntu X jest lepszy od sprzętu segmentu Y jest BEZSENSOWNE. Prowadzi do głupich, bezsensownych wojen. Można na spokojnie porównać np. OM-D z innym bezlusterkiem, ale D300? Dlaczego nie Pentax 645D? OM-D ma lepsze ISO, robi więcej klatek na sekundę....
MCR sądzisz że tutaj tego nikt nie rozumie? :)
Takie mam wrażenie (może mylne...) Dodam, że to "coś" występuje nie tylko tutaj, na tym forum.
Dodam, że to "coś" występuje nie tylko tutaj, na tym forum.
Niestety, masz rację.
Ależ, ja rozumiem i dla siebie wybrałem, nasz dyżurny dyskutant też wybrał dla siebie najlepszy sprzęt, ale nie dopuszcza do siebie, że znakomitość sprzętu firmy N. niekoniecznie nas interesuje.
Ja nie wojuję i wojować nie będę. Szkoda na takie wojny czasu.
Pozdrawiam AP.
...mi ta dyskusja przypomina pewną scenkę rodzajową: wpada na spotkanie klubu kartingowego kierowca TIR-a i .....
może porównanie karta i TIRa to przesada ale logistyka zna takie zagadnienie - czy lepiej przewieźć dany towar jednym dużym transportem który będzie przemieszczał się bardzo wolno czy lepiej podzielić go na liczne małe ale za to szybkie przesyłki...
Jak się to ma do fotografii? w moim przypadku - często muszę zdjęcia robić gdy światła jest mało. Obecny sprzęt niestety nie wyrabia i planując zakupy mam dwie alternatywy: albo kupić OMD pozostając w m4/3 i korzystać z dużej GO jaką mi daje mała matryca już przy przysłonach 1,8 czy 2,0 albo przesiąść się na FF gdzie wprawdzie będę musiał korzystać z przesłon 2,8 - 3,6 ale będę to mógł skompensować użyciem wyższej czułości bo wiadomo że FF (już nie mówiąc o d-czysta-s) ma w stosunku do OMD 1-2 eV zapasu w zakresie dynamicznym etc...
W efekcie wszystko sprowadza się do wygody użytkowania i kosztów. Z jednej strony mam jeden korpus z jednym obiektywem 24-70/2,8 a z drugiej torbę stałek (12/2,0+17/1,8+25/1,4+45/1,8 - bo ekw. 70tki w m4/3 jeszcze nie ma) i najlepiej ze dwa korpusy bo trudno sobie inaczej żonglerkę obiektywami wyobrazić...
I co doradzicie?
może porównanie karta i TIRa to przesada ale logistyka zna takie zagadnienie - czy lepiej przewieźć dany towar jednym dużym transportem który będzie przemieszczał się bardzo wolno czy lepiej podzielić go na liczne małe ale za to szybkie przesyłki...
Jak się to ma do fotografii? w moim przypadku - często muszę zdjęcia robić gdy światła jest mało. Obecny sprzęt niestety nie wyrabia i planując zakupy mam dwie alternatywy: albo kupić OMD pozostając w m4/3 i korzystać z dużej GO jaką mi daje mała matryca już przy przysłonach 1,8 czy 2,0 albo przesiąść się na FF gdzie wprawdzie będę musiał korzystać z przesłon 2,8 - 3,6 ale będę to mógł skompensować użyciem wyższej czułości bo wiadomo że FF (już nie mówiąc o d-czysta-s) ma w stosunku do OMD 1-2 eV zapasu w zakresie dynamicznym etc...
W efekcie wszystko sprowadza się do wygody użytkowania i kosztów. Z jednej strony mam jeden korpus z jednym obiektywem 24-70/2,8 a z drugiej torbę stałek (12/2,0+17/1,8+25/1,4+45/1,8 - bo ekw. 70tki w m4/3 jeszcze nie ma) i najlepiej ze dwa korpusy bo trudno sobie inaczej żonglerkę obiektywami wyobrazić...
I co doradzicie?
12-35, jeśli zależy Ci na zOOmie i dwa manualne szkiełka z f o okolicy 1 od Voitka i Mitakon-a. Na pewno nie ma w systemie odpowiednika 70 mm na ff? Na pewno D3s i odpowiednie szkło będzie lepszym reporterskim wyborem, tylko czy w Twojej sytuacji nie jest to przerost formy nad treścią? I na pewno, jesteś pewien , że puszki na D mają nad OM-d 2 EV przewagi na matrycy? Może te 2 EV wychodzi z nikonowskiego softu do wołania zdjęć?
Jest niedrogie też na wtórnym rynku D700, też świetne, ze świetnym DR, potrzebujesz, bierz.
@Jan_S: a ślub brałeś z m4/3? Skoro widzisz, że lepszym narzędziem będzie starsze ale nadal świetne np. D700 to się nie zastanawiaj. Masz mieć przyjemność z robienia zdjeć. Nie ciągnij za uszy m4/3 na obszary, w których nie jest wystarczająco (w Twojej ocenie) dobry. Albo licz się z kompromisami. Przecież chodzi o to, by mieć przyjemność z robienia zdjęć (hobby) albo spokój podczas pracy (zawodowiec).
No i to jest sedno sprawy: chciałoby się sprzęt wielkości OM-D/X-E1 z jasnym małym szybkim zoomem 7-300/2.0, do tego dynamikę przy ISO3200 jak na ISO200. Nie da się. Po co zmuszać TIR-a do jazdy po torze, skoro są lepsze narzędzia.... ?
m4/3 ma swoje zalety, o których się zapomina, widząc czasami jedynie wady. Wierzcie mi lub nie, 5DMkII to świetny sprzęt, ale nie brałem go do ręki z... 6 miesięcy jak nie dłużej. W domu - po co. Na zewnątrz - nie chce mi się ciężarów nosić. Czy to zły sprzęt? Nie - jest w mojej ocenie świetny. Uwielbiam obrazek jaki daje (w mojej ocenie naprawdę jest świetny). Ba, to w wielu aspektach (czysto fotograficznych) o wiele lepszy sprzęt niż X100, OM-D czy K-5. Tyle tylko, że moje potrzeby zostały zweryfikowane przez życie: albo coś małego do 1000 tobołków, ale nic, bo nie ma jak. Kompromisy, kompromisy...
Lampę?
próbowałem, odpada, owszem można trochę wspomóc ale nachalność błysku odwraca uwagę
12-35, jeśli zależy Ci na zOOmie i dwa manualne szkiełka z f o okolicy 1 od Voitka i Mitakon-a. Na pewno nie ma w systemie odpowiednika 70 mm na ff?
12-35 ma światło 2,8. żaden uzysk na jasności w stosunku do 24-70/2,8, Trzeba by jechać na tych samych ISO co w FF a tam jednak szumy wyjdą niższe a DR większy. Do tego zoom Panasonica sporo kosztuje. Manuale z f0,95 też zresztą tanie nie są...
jesteś pewien , że puszki na D mają nad OM-d 2 EV przewagi na matrycy? Może te 2 EV wychodzi z nikonowskiego softu do wołania zdjęć?
nie mam tej pewności, tak jak nie mam pewności czy osiągi matrycy OMD są jej rzeczywistymi osiągami czy wychodzą z olympusowego softu :) Był tu na Forum taki jeden co próbował to udowadniać i prawie mu się udało ale niestety musiał wcześniej dokonać samozbanowania
@Jan_S: a ślub brałeś z m4/3?...
nie, nie brałem :) bo nie traktuję zakupów z emocjonalnością ma śmierć i życie.
Miałem e510. Aparat miał wręcz beznadziejny DR w stosunku do tego co teraz jest na topie u Olka i Nikona (nie mówiąc już o d300s :wink:).
Polecam każdemu - jak mało który ten ograniczony aparat nauczy wielu z Was szacunku i pracy nad światłem.
Teraz mam trochę lepszy, niebawem jeszcze lepszy i co? Mniej uwagi zajmuje mi fotografia a więcej obróbka niedoróbek. Wolałbym odwrotnie.
Wiadomo - fotoziutek nie myśli dużo przed pstrykiem, tylko strzela 5000 fot na weselu i obrabia 500, które wyszły, ale czy o to chodzi?
I co doradzicie?
No cóż ekwiwalent 24-70 2,8 już masz dzięki Panasonicowi.
I to fajniejszy niż u Nikona i Canona bo wielkości puszki Coca-Coli a nie butelki litrowej i ze stabilizacją.
Myślisz że wyznawcy FF mają też albo stałki albo zooma? Nie. I to i to zwykle.
Co mogę doradzić - sam sobie wybierz co potrzebujesz, a jak nie wiesz sam, to czy na pewno Ci tego brak?
Wiadomo - fotoziutek nie myśli dużo przed pstrykiem, tylko strzela 5000 fot na weselu i obrabia 500, które wyszły, ale czy o to chodzi?
Troszkę za bardzo to uprościłeś....
Jeśli chodzi o wesele, to chodzi o coś zupełnie innego. Chodzi o to, żeby jak najmniej się narobić i jak najwięcej zarobić. Metoda jaką wybierzesz żeby to osiągnąć jest nieistotna, to wynik jest ważny. Dlatego warto wybrać do tego sprzęt optymalny...... z prądem, nie pod prąd.
...
Co mogę doradzić - sam sobie wybierz co potrzebujesz, a jak nie wiesz sam, to czy na pewno Ci tego brak?
Ładnie napisane o szacunku do światła etc. ale czasami zamiast myśleć i kombinować jak obejść ograniczenia sprzętu chcę po prostu wziąść aparat w rękę i zrobić zdjęcie. Jedno, dwa, może wiecej ale żeby z marszu nadawały się do wykorzystania... Nie umiem korzystać z RAWów tak jak to robi kilkoro z Forumowiczów, nie umiem też tak skutecznie grzebać w GIMPie czy PSie... owszem, próbuję, uczę się ale to jeszcze długa droga...
Owszem, potrafię (chyba potrafię, nie wiem na ile dobrze mi to wychodzi) obfotografować jakieś wydarzenie tylko PENem i 20/1,7. Dać się da, ale czasem chciałoby się móc to zrobić wygodniej...
Czy wiem czego potrzebuje? - może inaczej, wiem w jakich warunkach fotografuję, jakie trudności są z tym związane i jakie są możliwości kompromisu... Wychodzi mi że oczekiwany cel mogę dwiema drogami osiągnąć - bezlusterkowce + jasna optyka (f2,0 i lepiej) lub FF z 24-70/2,8... reszta to chyba tylko kwestia ceny
Jeśli chodzi o wesele, to chodzi o coś zupełnie innego. Chodzi o to, żeby jak najmniej się narobić i jak najwięcej zarobić. Metoda jaką wybierzesz żeby to osiągnąć jest nieistotna, to wynik jest ważny. Dlatego warto wybrać do tego sprzęt optymalny...... z prądem, nie pod prąd.
Też Racja. Szkoda, że nie było Cię Rafale na zlocie. Była ciekawa rozmowa z Wacławem Wantuchem nt. rzemieślników i artystów fotografów.
Ciekawe było również to, że prawie nie mówił o sprzęcie, ale o Fotografii. Miła odskocznia od tego co czytamy w internecie, w tym na forach.
Też bardzo żałuję, no ale niestety nie dało się :-(
Według mnie można być jednocześnie rzemieślnikiem i artystą -nawet podczas wykonywania jednego zlecenia. Na przykład podczas wykonywania zlecenia ślubnego można być bardzo dobrym rzemieślnikiem i realizować to zlecenie za pomocą sprzętu moim zdaniem najbardziej odpowiedniego. Jednocześnie "w przerwie" lub w momencie kiedy możemy sobie "odpuścić" możemy uwolnić drzemiącego w nas artystę. I wtedy użyć mniej odpowiedniego do tej pracy sprzętu -dla przekory, dla sprawdzenia samego siebie, dla większej przyjemności, relaksu. Powód nieistotny, ważne żeby wtedy zrobić coś głównie dla siebie. I wtedy, na luzie, z przyjemnością......... może się okazać, że zdjęcia zrobione tym mniej odpowiednim sprzętem będą lepsze/ciekawsze. Różnie to bywa.
Głos rozsądku. <piwo>.
Też Racja. Szkoda, że nie było Cię Rafale na zlocie. Była ciekawa rozmowa z Wacławem Wantuchem nt. rzemieślników i artystów fotografów.
Ciekawe było również to, że prawie nie mówił o sprzęcie, ale o Fotografii. Miła odskocznia od tego co czytamy w internecie, w tym na forach.
Dokładnie - też tam byłem i miło się rozmawiało :)
Zresztą zlot pod tym względem był przeciwieństwem forum - przynajmniej ja nigdzie nie słyszałem o próbie udowadniania na siłę co jest lepsze -był fajny przekrój puszek 4/3, m4/3 i N i nie było widać by ktoś czuł się gorszy
Jan_S - a nie myślałeś o OM-D + 14-35/F2.0 z dużego systemu? Mógłbyś otrzymać to, czego potrzebujesz. Fakt - nie jest to szkło wielkości wspomnianej wcześniej puszki coli, ale jakość jego jest genialna.
Janko Muzykant
16.11.12, 17:25
Miałem e510. Aparat miał wręcz beznadziejny DR w stosunku do tego co teraz jest na topie u Olka i Nikona (nie mówiąc już o d300s :wink:).
Polecam każdemu - jak mało który ten ograniczony aparat nauczy wielu z Was szacunku i pracy nad światłem.
A ja dodam tylko, że to metoda dla słabych charakterów. Np. brak wódki sprawi, że ktoś tam przestanie (do czasu) pić, albo zmniejszy spust pijąc denaturat. Jeśli ktoś naprawdę nie potrafi zmusić się do myślenia nad techniką czy ograniczyć harce w kiloilościach pstryków do starego dobrego ''36 exp.'', to niech radzi sobie tak, ale nóżki ma ta metoda krótkie.
Teraz mam trochę lepszy, niebawem jeszcze lepszy i co? Mniej uwagi zajmuje mi fotografia a więcej obróbka niedoróbek. Wolałbym odwrotnie.
Uwierz, że możesz. Za darmo i natychmiast :)
Według mnie można być jednocześnie rzemieślnikiem i artystą -.. I wtedy, na luzie, z przyjemnością......... może się okazać, że zdjęcia zrobione tym mniej odpowiednim sprzętem będą lepsze/ciekawsze. Różnie to bywa.
W pełni się z Tobą zgadzam. Wystarczy popatrzeć jakie zdjęcia robi Charlie Waite kompaktem Panasonica
ażeby zrozumieć, że problem jest nie w aparacie tylko w fotografie.
Pozdrawiam
http://www.video.banzaj.pl/film/12139/porownanie-popularnych-kompaktow-z-wymienna-optyka/
9m45s
subiektywne porównanie kompaktów z wymienną optyką z górnej półki (w tym OM-D)
---------- Post dodany o 20:46 ---------- Poprzedni post był o 20:12 ----------
Promocja jest w każdym ze sklepów nią objętych...
ahaaaa.......
---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
Bez trudu znalazłem body + 12-50 za 4899zł z informacją "dostępne". Fakt że bez 45tki.
FZ? nieeee.................
Wybacz chcialem byc dowcipny , znow nie wyszlo :), a wracajac do tematu watku Omd z kompletem stalek 12mm . 17 , 45 jest bardzo ciekawa propozycja , jest to rzecz ładna i gustowna i jezeli chodzi o jakosc obrazu nie ma sie czego wstydzic , pozdr
Odkąd używam LR4 nie zrobiłem żadnego hdra.
Dlaczego zakladasz, ze musi jedno sprzedac? To nie moze miec obu?
Nie probuje ludzi do niczego zmusic, jedynie podpowiadam co w danej materii oferuje konkurencja.
Podaj mi prosze przyklady gdzie zmuszalem kogos do czegokolwiek.
pozdro
Eh, ja o niebie ty o chlebie. Która to konkurencja ma małe, lekkie, dobrze nagrywające filmy aparaty z wymienną optyką, które można wziąć ze sobą? Nikon v1? Canon M? Pentax K-01? Pentax Q? Sony NEX? Samsung NX czy Fuji X-Pro1?
Bardzo proszę nie prowadzić tu permanentnych dyskusji o wszystkim i o niczym. Temat wątku jest jasno określony.
Część postów przeniosłem do wątku Różne i luźne gadki wydzielone z wątku o OM-D (https://forum.olympusclub.pl/threads/85095-Różne-i-luźne-gadki-wydzielone-z-wątku-o-OM-D), natomiast efekt dociekań co do producenta matrycy w OM-D do wątku O producentach matryc i takie tam (wydzielone z wątku o OM-D) (https://forum.olympusclub.pl/threads/85097-O-producentach-matryc-i-takie-tam-(wydzielone-z-wątku-o-OM-D)).
Właśnie przeżyłem SZOK - wszedłem do Saturna w złotych tarasach w poszukiwaniu akumulatorków do lampy. Z czystej ciekawości zatrzymałem się przy gablocie gdzie stał Fuji X-E1. Po chwili pojawił się Pan z obsługi i zaczęła się gadka o foto ... Nie minęło więcej niż 2 min kiedy Pan zaczął namawiać mnie na ... EM-5! Nie wciskał C ani S (stały tuż obok) tylko właśnie na Olka. A już w ogóle mi kapcie spadły gdy powiedział, że Marcin Dobas zamienił E-3 na OM-D - nie przypominam sobie by rzeczywiście tak było ale fakt polecania mikrusa zamiast APS-C o czymś świadczy :)
Właśnie przeżyłem SZOK - wszedłem do Saturna w złotych tarasach w poszukiwaniu akumulatorków do lampy. Z czystej ciekawości zatrzymałem się przy gablocie gdzie stał Fuji X-E1. Po chwili pojawił się Pan z obsługi i zaczęła się gadka o foto ... Nie minęło więcej niż 2 min kiedy Pan zaczął namawiać mnie na ... EM-5! Nie wciskał C ani S (stały tuż obok) tylko właśnie na Olka. A już w ogóle mi kapcie spadły gdy powiedział, że Marcin Dobas zamienił E-3 na OM-D - nie przypominam sobie by rzeczywiście tak było ale fakt polecania mikrusa zamiast APS-C o czymś świadczy :)
oooo pewnie któryś z "naszych" :) a może Olympus PL się lansuje przy pomocy naszego forumowego Dobas'a? Jaką cenę za OMD proponował? wyrwałbyś jakiś upust?
5999 z gripem i 12-50
o targowaniu nie myślałem nawet :)
Drogo, niedrogo. No pewnie, że byłoby lepiej gdyby kosztował 50% mniej.
Natomiast kwestia ceny dla amatora - jeżeli ktoś jest palącym papierosy (ja niestety wróciłem po 3 letniej przerwie) to może sobie zrobić rachunek: 30x12 zł miesięcznie x12 miesięcy = 4320,00 zł... Skoro tyle osób (nawet skromnie zarabiających) stać na palenie, to tym bardziej na to, by odłożyć po 10 zł dziennie. Znam osoby, które mają dochody na styk, ale palą. To już lepiej chyba rzucić palenie i przez 3 lata odłożyć na super wycieczkę czy też sprzęt foto. Bez względu na markę.
Jak ktoś nie pali, to może zacząc, po 3 miesiącach rzucić a przyzwyczajenie do wydawania 12 zł w sklepie zamienić na 12 zł do skarbonki. :-P Poza tym, gdyby OM-D się nie sprzedawał, to nie trzymałby tak ceny.
Poważnie jednak, to cena w hobby to dość śliska sprawa. Dochodzą inne wartości niż cyferki i parametry. Poza tym, na coś trzeba pieniądze wydawać - lepiej chyba na takie fajne hobby, prawda?
Rachunek poprawny, ale bądź uprzejmy odjąć wartość grupa i baterii od polskiej ceny, bo porównujesz 2 różne komplety sprzętu.
No i w PL jest w promocji obiektyw za złotówkę ...
Rachunek poprawny, ale bądź uprzejmy odjąć wartość grupa i baterii od polskiej ceny, bo porównujesz 2 różne komplety sprzętu.
faktycznie, mea culpa, RobertW3D (https://forum.olympusclub.pl/members/2396-RobertW3D) wspomniał że w zestawie jest grip, a ja tylko mechanicznie przeliczyłem co zalinkował Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54)
@nyny: będziesz miał dzieci, to zrozumiesz co to znaczy waga i miejsce. Jak na 103 kg (znowu przybyło mi 2 niestety), wątły nie jestem. Ale wolę wziąć coś dla dziecka więcej, niż targać 5-6 kilo sprzętu. Ale nie narzucam nikomu na forum np. Canona swojego punktu widzenia.
Dla mnie EOT - uprawiaj dalej fotograficzną krucjatę, tylko trochę przypakuj, bo d300s/k-5 spokojnie nosi moja niespełna 2 letnia córka. Zacznij od Hassela albo Pentaksa 645D (Nikon nie ma średniego formatu, pewnie dlatego, że PełnaKlatka brzmi lepiej niż średni format...)
Pozdrawiam i ewangelizuj dalej, ale przy okazji odpowiedz jeśli możesz na prośbę: co mam wybrać przy założeniach jakie podałem powyżej?
MCR, Twoje założenia są po prostu złe. Błądzisz, chcąc mieć aparat mały i poręczny. A cóż to za różnica, jeśli torba będzie dwa razy większa i dwa razy cięższa? Phi... Przecież to mały pryszcz dla każdego, kto kocha swój aparat, a czasem też nawet i fotografię.
bo prawda jest taka, że nowe "mikrusy" dogoniły jakością obrazka i szumami apsc, a nawet przegoniły w wielu przypadkach.
i nie ustępują w szybkości af ani w szybkości zdjęć seryjnych.
Janko Muzykant
17.11.12, 19:03
Ale na prowincji wciąż ujmują męskości :)
Koledzy doszkolcie niedouczonego. Nie mogę wykumać czy jest możlwość podglądu fotki na LCD po kadrowaniu przez wizjer.W wizjerze jest podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia ale ni cholery nie wiem jak przenieś go na LCD. Z góry dzieki za uświadomienie nieuka.
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie ale odpowiem.
Jeżeli kadrujesz przez wizjer to zaraz po zrobieniu zdjęcia (przez czas ustawiony w menu) w wizjerze wyświetli się z automatu zdjęcie. Jeżeli po tym przyciśniesz przycisk podglądu zdjęć zdjęcie zostanie wyświetlone na dużym LCD. Jeżeli kadrujesz na dużym LCD to zdjęcie z automatu wyświetli się na nim i po naciśnięciu przycisku podglądu również. Jeżeli podczas wyświetlania zdjęcia (po naciśnięciu przycisku podglądu) naciśniesz przycisk zmieniający EVF na duży wyświetlacz to zmienisz również miejsce wyświetlania zdjęcia i będziesz mógł oglądać zdjęcia w EVF w takich samych trybach jak na wyświetlaczu, wbrew zresztą temu co ustalili w swoim teście Optyczni.
Witaj, moze chodzi o Rec View opisany na str 85 instrukcji?
http://www.olympus.pl/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_ss2012_/E-M5_MANUAL_PL..PDF
Ufff... mimo notorycznego braku czasu ostatnio i mi sie udalo zdobyc OM-D. Zeby bylo zabawniej, przez zachlannosc sklepow internetowych, ktore podniosly cene w czasie promocji "45mm za 1 zl", okazalo sie, ze w stacjonarnym Saturnie bylo 300 zl taniej, czyli za 4999 zl. Po odliczeniu wartosci 45mm wyszlo naprawde niezle ;-) Mi zalezalo na czarnym, ale jesli ktos szuka srebrnego, to wiem, gdzie w W-wie jest za 4799 zl, oczywiscie lapiacy sie na "45mm za 1zl". Jakby co to zapraszam na PW.
Nyny, bedziesz musial znalezc sobie inne tematy do denerwowania mnie :-P
Ufff... mimo notorycznego braku czasu ostatnio i mi sie udalo zdobyc OM-D. Zeby bylo zabawniej, przez zachlannosc sklepow internetowych, ktore podniosly cene w czasie promocji "45mm za 1 zl", okazalo sie, ze w stacjonarnym Saturnie bylo 300 zl taniej, czyli za 4999 zl. Po odliczeniu wartosci 45mm wyszlo naprawde niezle ;-) Mi zalezalo na czarnym, ale jesli ktos szuka srebrnego, to wiem, gdzie w W-wie jest za 4799 zl, oczywiscie lapiacy sie na "45mm za 1zl". Jakby co to zapraszam na PW.
Witaj w klubie, z kitem i mZD 45 piekny zestawik.
Dzieki APZ, teraz tylko troche czasu na zdjecia, choc poki co pogoda nie za bardzo dopisuje ;-)
A czemu się denerwować, zdrowia szkoda. Trzeba wziąć poprawkę.
Pozdrawiam
no w końcu Sylwiusz :-P Gratuluje zakupu. A co do czarnego modelu, dobrze Ci go się go trzyma, bo z tego co pisałeś kiedyś tam, że miałeś możliwość obmacania srebrnego i nie czułeś różnicy, tak :)?
...no to podobne zdobycze zaliczyliśmy ostatnio :) Też nabyłem w Saturnie przed podwyżką za 4999 - namierzyłem swojego w Arkadii, ale specjalnie kupiłem go przez internet - bo liczę na zwrot 5% z Alior Synca czyli 250 zł. Teraz czekam na 45tke :)
Ale co do ceny 4799 w sklepie łapiącym się na promocję to mnie zaskoczyłeś - mi się nie udało takiej znaleźć. Czy czasem nie chodzi o jakieś poekspozycyjne aparaty z MM lub Saturna? Bo regularne ceny mają zdaje się wyższe teraz.
Pozdr
z.
gratuluję, a już myślałem - po nawałnicy kolegi postów - że skończy się jak u większości tylko na pisaniu :)
A czemu się denerwować, zdrowia szkoda. Trzeba wziąć poprawkę.
Pozdrawiam
Wzialem, wzialem, stad emotka na koncu zdania ;-)
---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:09 ----------
gratuluję, a już myślałem - po nawałnicy kolegi postów - że skończy się jak u większości tylko na pisaniu :)
Gdyby to wszystko bylo "na sucho", to tak mogloby sie skonczyc. Ale wystarczyla sesja studyjna w Warszawie zorganizowana przez OC i OP, zeby w pelni sie przekonac do sprzetu i zakupic ostatecznie...
Wzialem, wzialem, stad emotka na koncu zdania ;-)
---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post był o 12:09 ----------
Gdyby to wszystko bylo "na sucho", to tak mogloby sie skonczyc. Ale wystarczyla sesja studyjna w Warszawie zorganizowana przez OC i OP, zeby w pelni sie przekonac do sprzetu i zakupic ostatecznie...
Czyli jesteś kolejną ofiarą tego aparatu, jak to któryś z dziennikarzy powiedział , ten aparat ma niezwykła własnościwość - jak go weźmiesz w ręką nie chcesz się z nim rozstawać.
ten aparat ma niezwykła własnościwość - jak go weźmiesz w ręką nie chcesz się z nim rozstawać.
To fakt, OM-D jest bardzo ergonomiczny, konfigurowalny i po prostu da się lubić. Ot. takie przedłużenie ręki i głowy, bardzo przyjemnie się nim fotografuje. Nieubłaganie zbliża się termin zwrotu (pożyczyłem w ramach forumowej wypożyczalni) i pewnie będę kolejnym, który zada kultowe pytanie: jak żyć? ;-)
Czyli jesteś kolejną ofiarą tego aparatu, jak to któryś z dziennikarzy powiedział , ten aparat ma niezwykła własnościwość - jak go weźmiesz w ręką nie chcesz się z nim rozstawać.
Cos w ten deseń ;-) Nawet "oko w oko" porownalem wizjery OMD i A850. Oczywiscie w lustrzance, gdzie caly uklad matowka-pryzmat uwazany jest za najjasniejszy ze wszystkich lustrzanek i swietnie skorygowany optycznie, bylo w warunkach studyjnych dosc ciemno, kadrowalo sie troche trudniej. Zaskoczony bylem tez wielkoscia, bo wysokoscia ten w OMD odpowiada +/- temu w A850, tylko oczywiscie w lustrzance jest szerszy - kwestia proporcji. Jakos nie zgadza sie to z rysunkami na dpreview, gdzie jak widac oparli sie jedynie na liczbowych przeliczeniach...
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post był o 22:04 ----------
no w końcu Sylwiusz :-P Gratuluje zakupu. A co do czarnego modelu, dobrze Ci go się go trzyma, bo z tego co pisałeś kiedyś tam, że miałeś możliwość obmacania srebrnego i nie czułeś różnicy, tak :)?
Macalem przed zakupem w sklepie silvera i blacka. Nie odczulem roznicy, oba trzyma sie jak kazdego analogowego manuala, ergo z duzym szklem nie byloby latwo, ale z kitem, czy roznymi stalkami, daje rade. Wieksze znaczenie ma ta fajna gumka pod kciuka.
Oceniając EVF w OM-D należy pamiętać, że może on pracować w trzech trybach, jeżeli jest włączone auto przełączanie EFV/LCD. Obraz w jednym z nich jest wyraźnie większy niż w pozostałych ale ma naniesione parametry naświetlania na obraz. Ten tryb robi najlepsze wrażenie jak dla mnie.
Wlasnie taki tryb wtedy byl ustawiony. Sam sobie tez taki ustawilem, dodatkowo z opcja nie wyswietlania parametrow bez wcisniecia spustu do polowy, ot odpowiada mi najbardziej a obraz jest duzy :-)
ja również macałem i niedużą, ale jakąś różnicę zauważyłem - na korzyść srebrnego. A co do kciuka to fakt - bardzo dobra podpórka.
ja również macałem i niedużą, ale jakąś różnicę zauważyłem - na korzyść srebrnego.
Zaprawdę powiadam Wam macający OM-D, wystarczy gripa dokręcić i problem różnic znika :) Wystarczy tylko połówka gripa.
Wszystko się zgadza ... połówka gripa - za kolejnego tysiaka :)
... najpierw to trzeba się odkuć po zakupie OM-D
z.
ps. dla poszukujących: zauważyłem, że w Saturnach znowu się pojawiły za poniżej 5K i z ob. 45mm za 1zł
Wszystko się zgadza ... połówka gripa - za kolejnego tysiaka
No jakoś ciągle za darmochę nie rozdają. Ale uważam że warto kupić tego gripa.
... najpierw to trzeba się odkuć po zakupie OM-D
Odkuwając się nie zapomnij o udzielaniu na forum, może wtedy cena gripa nie będzie aż tak straszna ;)
ps.
Witaj w gronie użytkowników OM-D
No jakoś ciągle za darmochę nie rozdają. Ale uważam że warto kupić tego gripa.
... i pewnie szybko nie będą, na pewno nie przed Nowym Rokiem
ps.
Witaj w gronie użytkowników OM-D
dzięki :) mam już tydzień, ale na razie mam też brak czasu na zabawę i konfigurację :|
z.
na 500pix znalazłem takie cóś
http://500px.com/photo/18604549
na 500pix znalazłem takie cóś
http://500px.com/photo/18604549
Fajny śpiewak.
Hehe, takie male "David i Goliat i...". Czyli od lewej: m4/3, FF, FF. Swoja droga ciekawe jak bardzo "spuchly" aparaty FF... Me Super jest niewiele wiekszy od OM-D a tam jak najbardziej pelna klatka i jeden z najwiekszych wizjerow w historii malej klatki :mrgreen:
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-fU9YvnMvjTw/UKy2hppfRiI/AAAAAAAAA5Y/DhC4PknLm6U/s800/SAM_1629_s.jpg)
Hehe, takie male "David i Goliat i...". Czyli od lewej: m4/3, FF, FF. Swoja droga ciekawe jak bardzo "spuchly" aparaty FF... Me Super jest niewiele wiekszy od OM-D a tam jak najbardziej pelna klatka i jeden z najwiekszych wizjerow w historii malej klatki :mrgreen:
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-fU9YvnMvjTw/UKy2hppfRiI/AAAAAAAAA5Y/DhC4PknLm6U/s800/SAM_1629_s.jpg)
Problemem jest jednak cala ta dodatkowa elektronika ;) W ME Super nie masz elektroniki, AF, akumulatora i wielu innych dodatków. Chociaż Sony w RX1 sobie z tym poradziło...
Swoja droga ciekawe jak bardzo "spuchly" aparaty FF... Me Super jest niewiele wiekszy od OM-D a tam jak najbardziej pelna klatka i jeden z najwiekszych wizjerow w historii malej klatki :mrgreen:
Tylko że w jednej "pełnej klatce" masz celofan (czy z czego tam się robi błony światłoczułe...), kilka sprężynek i może ze dwa tranzystory, a w drugiej przenośny komputer, o którym nie śniło się konstruktorom statków kosmicznych w latach świetności tego Pentaksa :)
Hehe, fakt, ale jednak dwie szpulki i pryzmat tez sporo w srodku miejsca zajmowaly ;-) W dobie obecnej miniaturyzacji wydaje mi sie, ze bez stabilizowanej matrycy jakby chcieli, to by upchneli FF w taka obudowe. Zreszta wystarczy przyklad Sony RX1 - tylko dodac bagnet ;-)
http://camerasize.com/compare/#376,371
...tylko dodac bagnet ;-)
...i komorę lustra, i pryzmat, i wizjer. Przy tym okaże się, że nie można wpuścić obiektywu w korpus aparatu, bo na drodze stoi lustro, to i obiektyw nabierze rozmiarów. I zrobi się niezła cegła. Wydaje mi, się nie ma już szans na miniaturyzację lustrzanek. Jedyna nadzieja w bezlusterkowcach.
... z innej beczki: dzisiaj przyszła do mnie przesyłka z Olympusa z obiektywem 45 mm :)
są szybcy - równiutko tydzień od wysłania do nich listu :mrgreen:
@zoli - Gratuluję :) Zobaczysz, że to świetny obiektyw.
Tworzenie filmów metodą zdjęć poklatkowych.
Jestem szczęśliwym posiadaczem OM-D E M5 od pięciu dni i zastanawiam się czy jest możliwość wykonać zdjęcia poklatkowe np. w ciągu 5 godzinach 200 zdjęć w równych odstępach czasu oczywiście automatycznie.
Poza tym aparacik de best. Czekam jeszcze na 45mm.
Jestem szczęśliwym posiadaczem OM-D E M5 od pięciu dni i zastanawiam się czy jest możliwość wykonać zdjęcia poklatkowe np. w ciągu 5 godzinach 200 zdjęć w równych odstępach czasu oczywiście automatycznie.
np. Phottix (http://www.phottix.com/pl/wired-remotes/phottixr-tr-90.html)robi piloty z interwałem
Poza tym aparacik de best.
Oczywiście że oczywiście ;)
Poza tym aparacik de best. Czekam jeszcze na 45mm.
Kiedyś Canon to wkładał w kompaktach serii G. Miałem to w G5 bodajże.
Dzisiaj rozwiązuje się to pilotem z interwałometrem.
... a jutro (jutro w Olympusie) np. dodatkowymi aplikacjami -> patrz np aparaty z WiFi jak Sony Nex-6
...i komorę lustra, i pryzmat, i wizjer. Przy tym okaże się, że nie można wpuścić obiektywu w korpus aparatu, bo na drodze stoi lustro, to i obiektyw nabierze rozmiarów. I zrobi się niezła cegła. Wydaje mi, się nie ma już szans na miniaturyzację lustrzanek. Jedyna nadzieja w bezlusterkowcach.
Ja wlasnie mailem na mysli to, ze bezlusterkowce FF wielkosci ME Super da sie zrobic ;-)
... a jutro (jutro w Olympusie) np. dodatkowymi aplikacjami -> patrz np aparaty z WiFi jak Sony Nex-6
Patrzę, i widzę że nowe olki też są WiFi, mają kartę SD w WiFi w komplecie :) Tylko po co ten ficzer? Przesyłanie słit foci bezpośrednio na smartfona jest średnio cenną opcją. Przesyłanie fotek z karty na komputer jest o wiele szybsze po kablu USB lub przez czytnik kart.
Przesyłanie fotek z karty na komputer jest o wiele szybsze po kablu USB lub przez czytnik kart.
Powinno być szybsze przez WiFi.
...a ja tak zapytam ponownie: nie ma kogoś z Torunia/okolic z OM-D? Najlepiej z 20-tką jeszcze? Przełożyłem swoje zamówienie, bo będę je realizował razem z 17/1.8, tyle, że nie wiadomo kiedy 17-tka będzie realnie w sklepie.
Może miałby ktoś ochotę się spotkać - mogę wziać x100 dla równowagi.
Na wypożyczalnię nie mogę (jeszcze) liczyć, a w województwie jak nie było tak OM-D nie ma.
...a ja tak zapytam ponownie: nie ma kogoś z Torunia/okolic z OM-D? Najlepiej z 20-tką jeszcze?
Jedyne co mogę zaoferować na taką odległość to jakieś pliki z takiego zestawu, póki mam do dyspozycji OM-D.
Z jakiej racji niby? Transfery w najlepszych czytnikach kart osiagaja nawet 70 MB/s, w srednich okolo 10 MB/s. 802.11n w realu w porywach osiaga okolo 4 MB/s :-D
Powszechnie używane WiFi to 54 Mbit/s. Czyli jakieś 10MB/s. I to w idealnych warunkach. Mój dosyć przeciętny czytnik na USB zrzucami mi zdjęcia z prędkościami powyżesz 30MB/s.
Z jakiej racji niby? Transfery w najlepszych czytnikach kart osiagaja nawet 70 MB/s, w srednich okolo 10 MB/s. 802.11n w realu w porywach osiaga okolo 4 MB/s :-D
Dlatego np, że jest na bieżąco :)
Dlatego np, że jest na bieżąco :)
Jak siedzisz w domu, gdzie masz wifi i włączony komputer, na który zrzucasz fotki to na bieżąco.
Jak siedzisz w domu, gdzie masz wifi i włączony komputer, na który zrzucasz fotki to na bieżąco.
Jak masz hotspot w okolicy to wysyłasz automatycznie na komputer. Amator może nawet tak wysyłać do labu bez zużywania złącza SD (tak, one się potrafią popsuć).
Zawodowiec może przez Eye-Fi wysyłać od razu kopie zdjęć na komputer/do agencji.
Jak masz hotspot w okolicy to wysyłasz automatycznie na komputer. Amator może nawet tak wysyłać do labu bez zużywania złącza SD (tak, one się potrafią popsuć).
Zawodowiec może przez Eye-Fi wysyłać od razu kopie zdjęć na komputer/do agencji.
Ćwiczyłeś to osobiście? Bo ja mam na tym polu baaardzo złe doświadczenia. Szybkość przesyłania jest żadna, o wiele mniejsza niż robienie fotek. Miałem taki pomysł żeby fotki z latawca ściągać, ale próby w domu pokazały że aparat robi dużo więcej niż da radę wysłać. Może w "studio" po jednej klateczce to ma sens.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z zasięgu tej wbudowanej w kartę antenki i prędkości działania. Duży pomieszczenie jest już wystarczającym problemem. Wiem bo widziałem to w akcji. To jest dobre rozwiązanie jak na szybko chcesz pokazać zdjęcie na tablecie, telewizorze itp. Ale na pewno nie do zrzucania dużej ilości zdjęć na komputer.
Jedyne co mogę zaoferować na taką odległość to jakieś pliki z takiego zestawu, póki mam do dyspozycji OM-D.
Dziękuję za uprzejmość, odezwę się na PM.
Nie mogę dać rep, to daję +1 za chęci pomocy.
Dziękuję za uprzejmość, odezwę się na PM.
Nie mogę dać rep, to daję +1 za chęci pomocy.
Mogę Ci podesłać 2-3 takie sample, bo przez chwilę taki set miałem w rękach (mam ORFy).
Powszechnie używane WiFi to 54 Mbit/s. Czyli jakieś 10MB/s. I to w idealnych warunkach. Mój dosyć przeciętny czytnik na USB zrzucami mi zdjęcia z prędkościami powyżesz 30MB/s.
W idealnych warunkach byloby 54/8 = niecale 7 MB/s i to bez dodatkowych pakietow szyfrujacych i kontrolnych. W praktyce z 802.11g wychodzi raptem 2 MB/s, zas 820.11n, ktorego uzywam obecnie daje 4, czasem 5 MB/s. Niestety problem taki, ze teraz gesto od sieci Wi-Fi i sila rzeczy wiele routerow pracujacych na jednym kanale (jest ich tylko 12 dostepnych "dla ludu") musi sie podzielic pasmem. Wyjsciem sa routery pracujace na 5 GHz, poki co malo popularne. Ja w kazdym razie wszedzie, gdzie potrzebuje odpowiedniej szybkosci w sieci uzywam kable, gigabitowy ethernet daje odpowiednie rezultaty ;-)
W idealnych warunkach byloby 54/8 = niecale 7 MB/s i to bez dodatkowych pakietow szyfrujacych i kontrolnych. W praktyce z 802.11g wychodzi raptem 2 MB/s, zas 820.11n, ktorego uzywam obecnie daje 4, czasem 5 MB/s. Niestety problem taki, ze teraz gesto od sieci Wi-Fi i sila rzeczy wiele routerow pracujacych na jednym kanale (jest ich tylko 12 dostepnych "dla ludu") musi sie podzielic pasmem. Wyjsciem sa routery pracujace na 5 GHz, poki co malo popularne. Ja w kazdym razie wszedzie, gdzie potrzebuje odpowiedniej szybkosci w sieci uzywam kable, gigabitowy ethernet daje odpowiednie rezultaty ;-)
Przepraszam. Myślałem o jednym, pisałem o drugim ... miałem napisać 5MB/s. To z tego, że z grubsza przepustowości należy w tej chwili dzielić prze 10 aby dostać MB. Dwa bity na korekcje.
Chodzi mi o zdjęcia postaci, od połowy, w pomieszczeniu (jak zachowuje się tło, rozmycie etc.)
Bardzo będę zobowiązany.
Thx.
Pytanie 2: prędkość AF-u. Wiem, że OM-D to szybka maszyna, ale pytanie co oznacza wolno. Mając X100 znam chyba dolną granicę wolności AF-u, ale wolałbym coś w miarę szybkiego...
W idealnych warunkach byloby 54/8 = niecale 7 MB/s i to bez dodatkowych pakietow szyfrujacych i kontrolnych. W praktyce z 802.11g wychodzi raptem 2 MB/s, zas 820.11n, ktorego uzywam obecnie daje 4, czasem 5 MB/s.
Nie przesadzaj, 2 MB/s wyjdzie na połączeniach symetrycznie obciążonych, przy jednokierunkowymn ściąganiu do 4 powinno przy dobrym sygnale
Niestety problem taki, ze teraz gesto od sieci Wi-Fi i sila rzeczy wiele routerow pracujacych na jednym kanale (jest ich tylko 12 dostepnych "dla ludu") musi sie podzielic pasmem.
Nieprawda, w Europie jest 13 kanałów dla ludu ale nie kolidujących ze sobą tylko 3 w porywach 4
Wyjsciem sa routery pracujace na 5 GHz, poki co malo popularne.
A dlaczego mało popularne? :) A ile znacz urządzeń klienckich z 802.11a? Poza tym na 5GHz niestety AP ma sporoi mniejszy zasięg, reszta to już tylko zalety
Ja w kazdym razie wszedzie, gdzie potrzebuje odpowiedniej szybkosci w sieci uzywam kable, gigabitowy ethernet daje odpowiednie rezultaty ;-)
True, tam gdzie da się połączyć po kablu należy się połączyć po kablu.
---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
Przepraszam. Myślałem o jednym, pisałem o drugim ... miałem napisać 5MB/s. To z tego, że z grubsza przepustowości należy w tej chwili dzielić prze 10 aby dostać MB. Dwa bity na korekcje.
No to dodaj tych bitów jeszcze bo jest z czego. 54 Mb/s to prędkość brutto, z całym narzutem szyfrowania, nagłówków ramek, pakietów i datagramów itd itp :)
A na marginesie to 54 jest maksymalną prędkością, połączenie może być znacznie wolniejsze w zależności od siły sygnału.
Nie przesadzaj, 2 MB/s wyjdzie na połączeniach symetrycznie obciążonych, przy jednokierunkowymn ściąganiu do 4 powinno przy dobrym sygnale
Nieprawda, w Europie jest 13 kanałów dla ludu ale nie kolidujących ze sobą tylko 3 w porywach 4
A dlaczego mało popularne? :) A ile znacz urządzeń klienckich z 802.11a? Poza tym na 5GHz niestety AP ma sporoi mniejszy zasięg, reszta to już tylko zalety
True, tam gdzie da się połączyć po kablu należy się połączyć po kablu.
---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post był o 23:05 ----------
No to dodaj tych bitów jeszcze bo jest z czego. 54 Mb/s to prędkość brutto, z całym narzutem szyfrowania, nagłówków ramek, pakietów i datagramów itd itp :)
A na marginesie to 54 jest maksymalną prędkością, połączenie może być znacznie wolniejsze w zależności od siły sygnału.
Szyfrowanie wliczam już w te MBty. No i mówimy cały czas o idealnych warunkach. Z resztą w pracy zawsze wolałem sieci kablowe. W grę wchodzą jeszcze opóźnienia sygnału.
Ale w sumie nie istotne czy to będzie 3 czy 5MB/s. Wooolnoo ... Do przesyłania dużej ilości danych nie pasuje.
Szyfrowanie wliczam już w te MBty.
No to nie wliczaj bo co kogo obchodzi ile mu zżerają narzuty, liczy się ile ma transferu swoich danych
No i mówimy cały czas o idealnych warunkach.
Nie inaczej.
Ale w sumie nie istotne czy to będzie 3 czy 5MB/s. Wooolnoo ... Do przesyłania dużej ilości danych nie pasuje.
Ano nie pasuje. Wywaliłem kasę na kartę Eye-Fi, kartę WIFI na USB z opcją AP, silną antenę i kupa. W sumie tylko ta karta na USB się przydaje, dużo lepiej pracuje niż wbudowana w netbooka.
No to się zaczął zjazd cenowy OM-D: 4499 z kitem, przynajmniej w sklepach nie biorących udziału w promo z obiektywem:
http://allegro.pl/fotoit-olympus-om-d-e-m5-ed-12-50mm-f-3-5-6-3-e-i2779828845.html
http://allegro.pl/olympus-om-d-e-m5-12-50-mm-srebrny-i2810248651.html
pozdr
z.
Tylko czy są one z Polskiej dystrybucji Olympusa?
Bo przynajmniej pierwsza z tych firm często sprowadza aparaty gdzieś z Europy.
jeżeli chodzi o FotoIT to nawet kiedyś byłem u nich osobiście i oglądałem OM-D - i mieli z polskiej dystrybucji (tak twierdzili i o ile pamiętam gwarancje itp były po polsku).
Kolega fotograf, który często u nich kupuje też mówił, że niektóre rzeczy ściągają z zachodu, dlatego też ich o to wypytywałem.
Tylko czy są one z Polskiej dystrybucji Olympusa?
Bo przynajmniej pierwsza z tych firm często sprowadza aparaty gdzieś z Europy.
A coś to zmienia w zakresie gwarancji, instrukcji czy czegokolwiek innego na niekorzyść takiego sprowadzanego aparatu?
Ziootek1971
22.11.12, 14:20
Jeżeli z terenu UE ściągają, to w zakresie gwarancji nic nie zmienia. Przynajmniej tak mi się zdaje
No to się zaczął zjazd cenowy OM-D: 4499 z kitem, przynajmniej w sklepach nie biorących udziału w promo z obiektywem:
http://allegro.pl/fotoit-olympus-om-d-e-m5-ed-12-50mm-f-3-5-6-3-e-i2779828845.html
http://allegro.pl/olympus-om-d-e-m5-12-50-mm-srebrny-i2810248651.html
pozdr
z.
no a co te sklepy mogą innego zrobić? do tej pory ceny OMD były podejrzanie wszędzie takie same, tam się przez jakiś czas jeden ze sklepów wyrwał ale szybko się skończyło...
Teraz weszła promocja, z bliżej nieznanych przyczyn tylko w wybranych sklepach, to pozostałe muszą cenę opuściści jeśli chcą coś sprzedać...
Szczerze mówiąc nie rozumiem np. wprowadzenie promocji w MediaMarkt i Staurnach gdzie praktycznie Om-D nie ma i nie będzie (takie odpowiedzi słyszałem) oraz nachalnie się odciąga od Olympusa w kierunku innych jedynie słusznych marek ;-). cieszy mnie tendencja która doprowadzi może do tego, że w każdym sklepie za równowartość 5299 (a wkrótce pewnie mniej) kupimy zestaw kit + 45 ;-)
Dziwne, ja widziałem OM-D w Saturnie. Tak samo jak wcześniej PENa.
Wydaje mi się że zależy to od konkretnego sklepu. Ja nie widziałem ostatnio OM-D w Saturnie i mediamarketach we Wrocławiu, a na pytanie kiedy będą dostępne, otrzymałem odpowiedz raczej nieprędko ;-). w sklepie internetowym tych sieci też występują jako wyprzedane online i jedynie dostępne parę sztuk w pojedynczych sklepach.
Pewnie się ludziska kochane na zakupy stadnie wybrali - akurat w tym wątku kilka osób sygnalizowało że właśnie w MM / Saturnie najlepsze ceny na ten korpus były
Pewnie się ludziska kochane na zakupy stadnie wybrali - akurat w tym wątku kilka osób sygnalizowało że właśnie w MM / Saturnie najlepsze ceny na ten korpus były
...pewnie tak. Dlatego od roku w kujawsko-pomorskiem nie ma i nie było żadnego OM-D. Wszystkie Saturny, MediaMarkty i inne nie miały i nie mają. I nie będą miały (jak mi powiedzieli). To pewnie z lęku przed tymi tabunami...
Puk, puk, Koledzy z Centrali ja wiem, że kuj-pom. i Toruń kojarzą się... z drogą krzyżową, ale zapewniam, że sporo osób by chciało mieć możliwość zobaczenia w końcu OM-D w jednym ze sklepów. Może być nawet w Bydgoszczy, podjadę...
...czyżby był? http://www.redcoon.pl/B360621-Olympus-OM-D-E-M5-Kit_Aparaty-z-wymienn%C4%85-optyk%C4%85?refId=skapiec
Zna ktoś z bydgoszczan ten sklep (jest tylko info, że sklep internetowy) na fordońskiej?
redcoon ma siedzibę ok. 1 km od mostu na Wiśle. Z Torunia prosty dojazd.
Niestety nie byłem u nich ani nie kupowałem przez net.
...pewnie tak. Dlatego od roku w kujawsko-pomorskiem nie ma i nie było żadnego OM-D. Wszystkie Saturny, MediaMarkty i inne nie miały i nie mają. I nie będą miały (jak mi powiedzieli). To pewnie z lęku przed tymi tabunami...
Puk, puk, Koledzy z Centrali ja wiem, że kuj-pom. i Toruń kojarzą się... z drogą krzyżową, ale zapewniam, że sporo osób by chciało mieć możliwość zobaczenia w końcu OM-D w jednym ze sklepów. Może być nawet w Bydgoszczy, podjadę...
wiesz, gdy jakiś czas temu pozwoliłem sobie na uwagę że z dystrybucją / dostępnością OMD jest coś nie halo, to posypały się na mnie gromy a jeden anonim nawet był uprzejmy moje wypowiedzi poprzez reputację ocenić zauważając że na marketingu się nie znam...
faktycznie, widać się nie znam... w każdym razie teraz staram się widzieć raczej dobre strony - jeśli towaru nie ma - znaczy wyprzedany. Kiedy będzie nie pytam bo jak wiesz (dyskutowaliśmy o tym gdzie indziej) dopóki cena nie spadnie do okolic 3 tys. to tego aparatu nie kupię (taką sobie cenę / wycenę aparatu ustawiłem)
W W-wie ciągle w Saturnach są OMD, oczywiście z 45mm za 1 zł, za 4999, a w jednym za 4799 nawet srebrny ;-) Do mnie właśnie dotarła 45-ka, (papiery wysłane w pn) - miłe maleństwo.
Ja również czekam na spadek cen, wyprzedałem 4/3, a ceny przez promocję w górę
Towar trafia do tych hal, w których się sprzedaje. A sprzedaje się tam, gdzie jest obrotny promotor danej marki. Do Saturnów i innych Media Marktów przychodzą (w celu zakupów, a nie ma tylko macania) ludzie, którzy albo nie wiedzą, czego chcą, albo wiedzą, że chcą Canona lub Nikona. Jeśli mają wyjść ze sklepu z Olympusem, to ktoś musi ich do niego przekonać, bo nie wystarczy, że Olek będzie sobie tylko stał w gablocie.
takie info dla osób, które nie mają dostępu do Saturna, w którym akurat jest dany OM-D stacjonarnie i pokazuje, że wyprzedany on-line:
Jest najwyraźniej luka w ich nowym systemie sprzedaży przez internet - bo zauważyłem, że towary niedostępne on-line można po kliknięciu 'do kasy' zamawiać kurierem do domu i płacić przez internet (strona daje taką możliwość, być może nie potwierdzą w dalszych krokach zamówienia). Radziłbym jednak upewnić się dzwoniąc na infolinię, czy np egzemplarz nie jest ekspozycyjny. Wyprzedany on-line prawdopodobnie oznacza, że jest jedna sztuka - ale niekoniecznie była ona wystawiana. Poza tym - to już się dowiadywałem - po tym jak kurier przywiezie można rozpakować i jakby coś nie pasowało od razu mu zwrócić albo w ciągu 10 dni w dowolnym saturnie (niekoniecznie tym, z którego był wysyłany).
z.
wiesz, gdy jakiś czas temu pozwoliłem sobie na uwagę że z dystrybucją / dostępnością OMD jest coś nie halo, to posypały się na mnie gromy a jeden anonim nawet był uprzejmy moje wypowiedzi poprzez reputację ocenić zauważając że na marketingu się nie znam...
faktycznie, widać się nie znam... w każdym razie teraz staram się widzieć raczej dobre strony - jeśli towaru nie ma - znaczy wyprzedany. Kiedy będzie nie pytam bo jak wiesz (dyskutowaliśmy o tym gdzie indziej) dopóki cena nie spadnie do okolic 3 tys. to tego aparatu nie kupię (taką sobie cenę / wycenę aparatu ustawiłem)
No moment, różnica jest gdy ktoś szuka dziury w cały (a są tutaj tacy przecież), a gdy szuka naprawdę sklepu ze sprzętem i pisze na tym forum, zgłaszając uwagę, że może ktoś przeoczył jedno województwo.
Niemniej w sobotę będę miał bliskie spotkanie z OM-D dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi Adama.
etam, zaraz szukanie dziury w całym - po prostu zauważyłem że w sieci OMD sprzedaje (sprzedawało - nie chce już mi się sprawdzać ile jest teraz) może 12 sklepów a byle Canona czy Nikona 5 razy wiecej. Spostrzeżenie to zrodziło przypuszczenie że może, gdyby OMD był szerzej dostępny to może konkurencja wymusiłaby spadek cen i tym samym szybciej miałbym szansę go kupić...
etam, zaraz szukanie dziury w całym - po prostu zauważyłem że w sieci OMD sprzedaje (sprzedawało - nie chce już mi się sprawdzać ile jest teraz) może 12 sklepów a byle Canona czy Nikona 5 razy wiecej. Spostrzeżenie to zrodziło przypuszczenie że może, gdyby OMD był szerzej dostępny to może konkurencja wymusiłaby spadek cen i tym samym szybciej miałbym szansę go kupić...
Żeby był spadek ceny musi byc naprodukowane. Nie sądzę by po EPL-1 Olympus pozwolił sobie na jakąkolwiek kolejną rozrzutność...
Pewnie gdybym w moim mieście (100 tyś mieszkańców) miał okazję przynajmniej zobaczyć OMD to nie wytrzymałbym z zakupem do premiery X-E1. Jednak powiedzenie co z oczu to z serca ma swoje uzasadnienie...
Kolejny sponsorowany artykuł na optycznych - "Olympus OM-D E-M5 pod wodą" (http://www.optyczne.pl/index.php?art=287)
...no i spotkanie się odbyło. Chciałem podziękować Adamowi, który przytaszczył OM-D, 12/2, 45/18, 20/1.7 i dwa zoomy. Na szybko - bardzo dobre wrażenie. Szczegóły i opinia - wieczorem...
W Media Markcie na Matarni jest OM-D w kicie, ale po 5399.
dla mnie nadeszła najmniej fotogeniczna pora roku, poczekam na tę mityczna puszkę z obsługą szkieł dużego E.
W Media Markcie na Matarni jest OM-D w kicie, ale po 5399.
dla mnie nadeszła najmniej fotogeniczna pora roku, poczekam na tę mityczna puszkę z obsługą szkieł dużego E.
No to poczekamy razem...
W Częstochowie jest czarny OM-D w kicie + 45/1.8 (za 1zl) w cenie 5099 i pewnie można wziąć raty 50x0% w MM.
Wysłane z telefonu
Trzy klatki z OM-D z koncertu Tommy'ego Emmanuela, który trafił się idealnie w trakcie zlotu OC w Łodzi.
20/1.7:
źródło (http://oc.zacharow.info/omd_20mm1.jpg)
45/1.8:
źródło (http://oc.zacharow.info/omd_45mm1.jpg)
75/1.8:
źródło (http://oc.zacharow.info/omd_75mm1.jpg)
Darekw1967
26.11.12, 10:28
Witam !
Kazda z fot przepalona jak robiona z E-410.
Pozdrawiam
Janko Muzykant
26.11.12, 10:49
Po pierwsze porównanie bez sensu, bo jakikolwiek model się nie wpisze, może być podobnie. Po drugie zbyt jasno, ale przepałów niewiele. Z rawa da się otrzymać dobry materiał.
Darekw1967
26.11.12, 12:07
Po pierwsze porównanie bez sensu, bo jakikolwiek model się nie wpisze, może być podobnie. Po drugie zbyt jasno, ale przepałów niewiele. Z rawa da się otrzymać dobry materiał.
Witam !
Foty wyszly mizernie.
Te zdjecia porownalem do jakosci zdjec z tanszych puszek Olka ale nie oznacza to
ze inne aparaty w JPG-ach nie produkuja z koncertow podobnych jakosciowo fot.
Co do RAW-a mozna wiele poprawic ale nie chce gdybac bo nie mam tych fotek w plikach RAW a jedynie
to co zostalo umieszone na forum.
Pozdrawiam
Foty wyszly mizernie.
Te zdjecia porownalem do jakosci zdjec z tanszych puszek Olka ale nie oznacza to
ze inne aparaty w JPG-ach nie produkuja z koncertow podobnych jakosciowo fot.
Co do RAW-a mozna wiele poprawic ale nie chce gdybac bo nie mam tych fotek w plikach RAW a jedynie
to co zostalo umieszone na forum.
Poszukam RAW, postaram się podrzucić.
Miałem E-M5 w rękach od ~30min robiąc te zdjęcia, nie znając puszki. A pracuje się na tym kompletnie inaczej niż na Lumixach...
Co do komentarzy o E-410 - polecam wbić ISO ~2500-3200 na tej puszce...
Za JM - bez przepałów, chociaż za jasno. Jeżeli użyć pomiaru ESP na OM-D, E-PL1 trochę też, to dość często otrzymamy efekt jak na tych zdjęciach z koncertu. Chcąc jpgi z aparatu użyłbym korekcji, niemniej fotografując w rawach takie zachowanie się pomiaru światła jest korzystne - więcej cieni się zmieści.
Za JM - bez przepałów, chociaż za jasno. Jeżeli użyć pomiaru ESP na OM-D, E-PL1 trochę też, to dość często otrzymamy efekt jak na tych zdjęciach z koncertu. Chcąc jpgi z aparatu użyłbym korekcji, niemniej fotografując w rawach takie zachowanie się pomiaru światła jest korzystne - więcej cieni się zmieści.
Aż wrzuciłem do PS. Tak, bardzo jasno, a przepały są wywoływane lampami LED (tak popularnymi dziś w oświetlaniu imprez - polecam wyciąganie zdjęcia z samych niebieskich diód - zrobię kiedyś o tym tutorial), których pasmo przenoszenia nie da się ustabilizować. Muszę kiedyś wziąć na testy OM-D i spróbowac zgrać się z jego ustawieniami ISO i wizjerem, bo pracuje (wg mnie) nietypowo w porównaniu do Lumixa.
Nowy aparat, nowe szkło, 2min na zdjęcia (pod koniec pierwszego utworu wyproszono nas spod sceny...)
W tej puszce histogram zawsze trochę przesunięty jest w prawo, w ACR jasne jest na granicy przepału lub lekko przepalone, co bardzo łatwo da się skorygować ekspozycją lub suwakami na krzywych.
---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post był o 12:00 ----------
...
Nowy aparat, nowe szkło, 2min na zdjęcia (pod koniec pierwszego utworu wyproszono nas spod sceny...)
Ja potrzebowałem 2 dni by się z nim dogadać po przejściu z EPL-1, wyszło Ci więc całkiem nieźle jak na pierwszy raz.
Przepałów to tam akurat nie ma.
Ja potrzebowałem 2 dni by się z nim dogadać po przejściu z EPL-1, wyszło Ci więc całkiem nieźle jak na pierwszy raz.
Najgorzej mi się pracuje z wizjerem, bo on wpierw zamraża na chwilę "to o czym myślał" a dopiero po chwili pokazuje "to co wyszło", więc w pierwszej chwili chcesz go korygować w ustawieniach, a w drugiej już wiesz, że było w miarę ok. Oczywiście jest to w sytuacji ekstremalnej, ale w tylko takiej miałem go w rękach (wieczór w Prząśniczce, koncert, noc na mostku przy Prząśniczce).
Ciekaw jestem jak się zachowuje tak "na co dzień" w ładnym świetle.
Witam !
Pozdrawiam
75132
Jakie przepały u diaska. Wystarczy spojrzeć na histogram albo ustawić sobie zaznaczanie obszarów prześwietlonych ( na zdjęciu czerwone kropeczki )
Co więcej do odzyskania jednym suwaczkiem...
Mnie nie powala ostrość
Najgorzej mi się pracuje z wizjerem, bo on wpierw zamraża na chwilę "to o czym myślał" a dopiero po chwili pokazuje "to co wyszło",
Jeżeli funkcję Red.Szumu masz Wł. to koniecznie daj na auto bądź wyłącz. Teoretycznie ta funkcja redukuje szum podczas długich ekspozycji, w praktyce nawet podczas fotografowania w dzień powoduje podobne zachowanie do opisanego przez Ciebie.
75132
Jakie przepały u diaska. Wystarczy spojrzeć na histogram albo ustawić sobie zaznaczanie obszarów prześwietlonych ( na zdjęciu czerwone kropeczki )
Co więczej do odzyskania jednym suwaczkiem...
Wiem już gdzie widać szaleństwo - wciśnij w PS Ctrl+Shift+Y.
Chociaż chciałbym człowieka z E-410 zobaczyć na takim koncercie..
Darekw1967
26.11.12, 13:57
Witam !
Sorrry z tym przepaleniem przesadzilem dzisiaj.
Sprawdzilem jeszcze raz... te foty... i wszystko jest ok ale faktycznie histogram ma maksa w swiatlach wykorzystany.
Z RAW-em mozna to jeszcze lepiej powyciagac i bedzie rewelka.
Dobry fotograf i z E-410 z jasnym szklem tez poradzi sobie na koncercie ;)
Pozdrawiam
Dobry fotograf i z E-410 z jasnym szklem tez poradzi sobie na koncercie ;)
Szumu nie przeskoczysz czasem :)
ale ctrl-shift-Y to Alarm gamut i nie ma to nic do zdjęcia naświetlenia czy czegokolwiek. Pokazuje tylko kolorki, które nie zmieszczą się w gamucie
czyli których maszyna końcowa nie wydoli zrobić...
Słowem w aparacie masz kolorek, którego nie da się odwzorować w CMYKu czy nawet w monitorze :)
Te zdjęcia pod względem przepałów są zdecydowanie OK. Nie ma tu prawie wcale obszarów prześwietlonych.
ale ctrl-shift-Y to Alarm gamut i nie ma to nic do zdjęcia naświetlenia czy czegokolwiek. Pokazuje tylko kolorki, które nie zmieszczą się w gamucie czyli których maszyna końcowa nie wydoli zrobić...
Starałem się przewidzieć gdzie tu były "przepały" dla komentujących. Czasem zachowuje się pod tym względem jak zawodowy programista i szukam gdzie człowiek mógł "coś" odnaleźć.
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że nie ostatni ;))
W zeszłym tygodniu stałem się właścicielem E-M5. Poza pierwszymi oczywistymi zachwytami aparat ma dla mnie małą wadę. W moich ogromnych rękach jest nieco niewygodny w obsłudze. Może to kwestia przyzwyczajenia do innych gabarytów (przesiadka z D300).
Moje pytanie jest następujące: czy ktoś posiada ten aparat z gripem i czy może poradzić mi czy warto w niego zainwestować czy też ergonomia uchwytu nie poprawia się znacznie?
Pozdrawiam
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że nie ostatni ;))
W zeszłym tygodniu stałem się właścicielem E-M5. Poza pierwszymi oczywistymi zachwytami aparat ma dla mnie małą wadę. W moich ogromnych rękach jest nieco niewygodny w obsłudze. Może to kwestia przyzwyczajenia do innych gabarytów (przesiadka z D300).
Moje pytanie jest następujące: czy ktoś posiada ten aparat z gripem i czy może poradzić mi czy warto w niego zainwestować czy też ergonomia uchwytu nie poprawia się znacznie?
Grip jest bardzo dobrym pomysłem dla "przyzwyczajonych" do noszenia grzmotów. Mam i polecam.
Mam grip i odkąd go kupiłem, nie odpiąłem od aparatu. Pewność uchwytu wzrosła wielokrotnie. Moim zdaniem to grip powinien być w promocji za złotówkę, bo jest obowiązkowym wyposażeniem E-M5 z każdym obiektywem większym od 15/8 :).
Pozdrawiam
Tomek
Dziękuję bardzo za szybką pomoc. Wobec tego już jutro dokupuję grip.
Dobra, znalazłem kilka chwil, by podzielić się moją opinią o 1.5 godzinnym romansie z OMonDkiem kolegi formumowego adambiega. Spotkaliśmy się w sobotę, na trasie pomiędzy Bydgoszczą a Toruniem. Wziąłem ze sobą X100, by mieć cokolwiek w ręku. Któż to wie, co krajan z zaprzyjaźnionego miasta ;) może przywieźć. Lepiej coś mieć do obrony.
Do rzeczy. Po tym jak zamówiliśmy kawę, wymieniliśmy się aparatami. Swoje opinie o X100 może Adam opisać, ja skupię się na OM-D. Wersja czarna nie jest tak seksi w mojej ocenie jak srebrna, ale wygląda ciekawie i na pewno jest mniej zauważalna. To może być plus w streecie.
To co mnie zaskoczyło to rozmiar - naprawdę to mały aparat. Mały, ale za to ma swoją (przyjemną) wagę - nie jest wydmuszką. Druga uwaga: solidność. Miałem sporo aparatów w ręku, ale OMonDek to jedna z najlepiej zrobionych puszek. W mojej ocenie, jest lepiej wykonana niż X100. Chodzi mi przede wszystkim o równy poziom wszystkiego - w x100 niektóre przyciski czy przełączniki są tandetne. W OM-D imponuje poziom wykonania i spasowania. Nie znalazłem nic, do czego bym się przyczepił w kwestii wykonania.
Co rzuca się w oczy to telewizor...tfu ekran. W mojej ocenie zbyt duży. Mógłby być taki jak w X100 - przecież ten ekran służy do podglądu zdjęcia. Fakt można sterować aparatem z poziomu ekranu, ale w mojej ocenie to przerost formy nad treścią. Część przycisków jest dość zbita, bo spory obszar zajmuje ekran. Dla mnie minus.
Wizjer EVF: wygląda podobnie jak w X100 i w sumie mnie nie zaskoczył ani pozytywnie ani negatywnie. Fakt, Adam nie ustawił tego szybkiego odświeżania, ale w mojej ocenie nie było takiej potrzeby.
Bardzo dobrze rozwiązana jest kwestia dostępu do karty. W x100 miejsce to znajduje się obok baterii, dodatkowo 0.5 cm od gwintu statywowego. Niech ktoś w x100 spróbuje wymienić kartę albo baterię przy zamocowanej głowicy...
Przyciski rozmieszczone są logicznie, koła nastawcze chodzą z właściwą precyzją. Ustawień - mnogość, co daje szansę by skonfigurować sprzęt pod siebie.
Jeżeli jesteśmy przy sprawach związanych z budową - nie podoba mi się brak solidniejszego uchwytu. W mojej ocenie OM-D wymaga od razu montażu gripa. X100 jest równie mały, ale uchwyt jest o niebo bardziej przyjazny. Druga rzecz, do której nie mogłem się przyzwyczaić, to przycisk zwalniania obiektywu. Jest z lewej strony ale... umieszczony w takim miejscu, że ciężko mi było go złapać. Naciskanie palcem z jednej strony, wymagało dociskanie kciukiem z drugiej. Fajnie, ale kciuk opierał się o ekran i dawało mi to pewien dyskomfort. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Wolę jednak rozwiązanie z Pentaksa - czyli z prawej strony.
Po uruchomieniu sprzętu telewizor rozjaśnił ciemnie pomieszczenie. Naprawdę jakość wyświetlacza jest wysokiej klasy. Tylko ten wspomniany rozmiar... Jeżeli przy nim jesteśmy, to rozśmieszyły mnie rozmiary obiektywów. 12/2 to 1/3 takiego FA77Limited. Równie dobrze wykonane, ta sama precyzja co Limitedy, ale rozmiar jak większa okrągła bateria. Schować 3 zuiko można do kieszeni marynarki. Naprawdę.
Najbardziej mnie interesowało współdziałanie z Panasonikiem 20/1.7 Pomieszczenie do łatwych fotograficznie nie należało, ale prędkość działania AF-u zaskoczyła mnie na plus. Porównując oczywiście z x100 (ale to specyficzny aparat, AF nawet w wersji 1.30 jest troszkę tylko z nazwy). Prędkość ostrzenia nie była najgorsza i zacząłem się zastanawiać, o co forumowiczom chodzi. Zrozumiałem, gdy podpiąłem sobie 12/2 i 45/1.8 OMonDek z tymi dwoma obiektywami to zestaw, który po prostu.... wymiata. Lepiej niż K-5 czy 5DMkII. Oczywiście, żaden z tych aparatów nie słynie z piekielnego AF-u, ale OMonDek zrobił niesamowite wrażenie. Zestawiając 20 Panasa z tymi obiektywami tym bardziej utwierdziłem się w tym, że poczekam na być może słabszą optycznie, ale szybką 17-tkę.
Sprawdziłem również IBIS-a. Niechcący. Czasy rzędu 1/10 s z 12/2 dawały naprawdę dobre efekty na zdjeciach. Miłe doznanie. Od razu dodam tutaj, że poczyniłem sobie 30s filmik z kolegą Adamem jako aktorem. 12/2 to naprawdę fajny obiektyw do filmowania szerszych kadrów. Spisał się znakomicie. Tak samo jak funkcja AF.S ze śledzeniem. Nie była ona może powalająca (widać, jak pracuje doostrzanie), ale jest w mojej ocenie dobrym i przydatnym dodatkiem. Spodziewałem się może więcej, po reklamach Olympusa, ale nie było najgorzej.
Przechodząc do zdjęć. Wszystkie obiektywy (Adam przyniósł jeszcze jakieś wielkie zoomy panasa) dawały sporo frajdy. Sprawdziłem jak wygląda filtr ziarnisty film (spodobał mi się podczas oglądania sampli w necie).
Spotkanie odbyło się w naprawdę miłej atmosferze, mam nadzieję, że jeszcze nie raz z Adamem spotkamy się na jakimś plenerku w naszym regionie. Znam parę fajnych miejscówek w Toruniu, Adam z Bydgoszczy, więc myślę, że nie było to jednorazowe spotkanie. Przyznam, że Adam zaimponował mi wiedzą na temat fotografii przyrodnicznej, której to jestem totalnym dyletantem. Bardzo chciałem podziękować za to miłe spotkanie. To kolejny plus forum, bo znajomości w internecie potrafią i często przekładają się na dalsze znajomości w "realu".
W domu orf-y wrzuciłem do Aperture. Przyznam, że troszeczkę mnie rozczarowały. O ile dynamika jest w miarę ok, to jednak szumik pojawia się na dość niskim ISO. Adam miał ustawione autoISO do 800 i ten szum był widoczny. Oczywiście sam szum mi nie przeszkadza, bo jego struktura jest dość przyjemna. To duża zaleta. Ale szczerze, OM-D pomimo postępu odstaje w jakości obrazka od K-5. Oczywiście nie jest to jakaś kolosalna sprawa, ale naprawdę różnicę widać obrabiając RAW-y. Nawet te z X100 są milsze w obróbce, mają więcej zapasów czy to w cieniach czy światłach. OM-D daje taki "twardy" obrazek. Nie chodzi mi tutaj o ostrość (bo to kwestia obiektywów) ale samego rawa. Osobiście milej mi się obrabia zdjęcia z X100 czy też K-5.
Podsumowując, cieszę się, że mogłem w końcu poznać OM-D. To naprawdę świetna, kompatkowa maszyna, ze wspaniałymi zuiko. AF precyzyjny i szybki, świetny IBIS, bardzo dobre filmowanie (jak na moje potrzeby). Do niektórych wad można pewnie się przyzwyczaić. Pytanie tylko, czy pokocham RAW-y z OM-D na tyle, by nie czuć tego, co czułem przy poprzednim Pentaksie K-7/K20 - obrazek musiałbyć perfekcyjnie naświetlony, inaczej obróbka była mordęgą. K-5 po prostu rozleniwia.
Adamie - raz jeszcze dziękuję za spotkanie.
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00214/irgjrgjnwf7x.jpg)
Konkluzja? Czekam na odbiór srebrnego OM-D, ale nikt nie wie kiedy pojawi się 17/1.8 Grudzień podobno - byle nie pomiędzy świętami a Nowym Rokiem...
Dzisiaj parę minut bawiłem się jednocześnie nowym OM-D i moim starym X100.
Czy może ktoś potwierdzić moją obserwację, że automatyczny balans bieli w świetle sztucznym "domowym typu ekologiczna IKEA" to loteria?
X100 w 100% daje idealny balans bieli, a OM-D jest dosyć daleki od oczekiwanej wartości?
Po zestawieniu balansu bieli (X100 robi pomiar Auto i tę wartość wprowadzam do RAWa z OM-D) efekty nadal są nieco inne. Utrzymując ten sam kolor skóry, zdjęcia OM-D wydają się być bardziej fioletowe, a usta - bardziej różowe.
W X100 w zasadzie nie używałem RAWów, ale przy OM-D nie widzę możliwości pracy na JPG.
Czy tak to jest, czy też kwestia nauczenia się z mojej strony?
Do tego widzę spore zaszumienie przy wyższym ISO (co ciekawe - szum jest w RAWach, a nie JPGach; zapewne gdzieś jest ustawione umydlanie obrazu)
Filmy z OM-D wychodzą (zgodnie z powszechną pogłoską) na prawdę bardzo dobrze. Dla mnie duuuuuuużo lepiej niż zdjęcia.
Dzisiaj parę minut bawiłem się jednocześnie nowym OM-D i moim starym X100.
Czy może ktoś potwierdzić moją obserwację, że automatyczny balans bieli w świetle sztucznym "domowym typu ekologiczna IKEA" to loteria?
X100 w 100% daje idealny balans bieli, a OM-D jest dosyć daleki od oczekiwanej wartości?
Po zestawieniu balansu bieli (X100 robi pomiar Auto i tę wartość wprowadzam do RAWa z OM-D) efekty nadal są nieco inne. Utrzymując ten sam kolor skóry, zdjęcia OM-D wydają się być bardziej fioletowe, a usta - bardziej różowe.
W X100 w zasadzie nie używałem RAWów, ale przy OM-D nie widzę możliwości pracy na JPG.
Czy tak to jest, czy też kwestia nauczenia się z mojej strony?
Do tego widzę spore zaszumienie przy wyższym ISO (co ciekawe - szum jest w RAWach, a nie JPGach; zapewne gdzieś jest ustawione umydlanie obrazu)
Filmy z OM-D wychodzą (zgodnie z powszechną pogłoską) na prawdę bardzo dobrze. Dla mnie duuuuuuużo lepiej niż zdjęcia.
Oj, miałem to dopisać. Balans bieli auto, ale kolory... fatalne. To też zauważyłem. Wszystko pomarańcz-czerwień. W k-5 czy x100 znacznie lepiej. To fakt. Tyle, że kwestia ustawienia WB przy robieniu w RAW to pikuś. Natomiast przy jpg, to przyznam byłaby loteria.
Olek zawsze straszył żółcią na AWB w świetle żarowym.
Balans bieli auto, ale kolory... fatalne.
Autokorekta:
Menu, 3xdół, prawo, 6x dół (*G </Kolor/Cz-B), prawo, 4xdół (Zach. ciepły kolor) -> zmienić ustawienie fabryczne na WYŁ
Problem dziwnych kolorów znika.
Znowu kocham OM-D.
X100 w 100% daje idealny balans bieli, a OM-D jest dosyć daleki od oczekiwanej wartości
... i dlatego chyba jednak kupię -niestety- XE-1 kosztem piekielnego AF+stabilki+uszczelnień :esystem2:
Jak gdzieś pisałem Sony, Olympus, czy Samsung wypluwają obrazek z większymi bądż mniejszymi zafarbami, ale mocną jakąś dominantą, i zwykle obrazek jest chłodny. Ten z Fuji naturalnością, soczystością i czystością kolorów zostawia je w tyle. F obok Leici mają najciekawsze matryce gdy chodzi o produkowany obrazek w bezlusterkowcach. Ta matryce jest po prostu dobra, jeśli nie znakomita
Dzięki @MCR za wrażenia (+1) a koledze @adambieg za znalezienie czasu na spotkanie z Tobą.
Co do porównania obrazka z OM-D i X100... Patrząc na histogram, to olek ma tendencje do bezpiecznego naświetlania - zostawia zawsze duży odstęp od prawej strony. Stąd warto kontrolować histogram i korygować na + dociągając do prawej. Obraz z OM-D jest moim zdaniem bardziej detaliczny, ostry aż do przesady. Obrazek z Fuji jest gładki, miękki. Ostatnio wieczorem porobiłem trochę wieczornych zdjęć na ISO 1600 i 3200. Rawy w LR4 na domyślnych ustawieniach średnio mi się podobały. Wystarczyło trochę odszumić i obrazek stawał się przyjemniejszy, miękki a szum pomijalny.
Af z X100 pominę milczeniem, szybkość i sposób ustawiania ostrości przypomina mi pracę szkieł dużego 4/3 na OM-D.
Nie wiem czy gdzieś się nie pojawiło, ale zwracam uwagę na kosmetyczno/strukturalny problem z budową ekranu w E-M5. Okazuje się, że pęka on na brzegu w okolicach środkowej śrubki: http://www.mu-43.com/f42/omd-em5-crack-bottom-bezel-screen-normal-36685/
U mnie niestety powyższy problem już się pojawił. Na wszelki wypadek poluzowałem śrubki jak sugerują w wątku, aby sprawa się nie pogorszyła.
Nie wiem czy gdzieś się nie pojawiło, ale zwracam uwagę na kosmetyczno/strukturalny problem z budową ekranu w E-M5. Okazuje się, że pęka on na brzegu w okolicach środkowej śrubki: http://www.mu-43.com/f42/omd-em5-crack-bottom-bezel-screen-normal-36685/
U mnie niestety powyższy problem już się pojawił. Na wszelki wypadek poluzowałem śrubki jak sugerują w wątku, aby sprawa się nie pogorszyła.
Oczywiście że się pojawił, TUTAJ. (https://forum.olympusclub.pl/threads/85264-EM5-ciekawostka)
Miałem podobnie z E-PL3