PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19

jendrusz
30.07.12, 09:45
A ja mam takie pytanie do userów. Czy zadowoleni jesteście ze swojej wersji OM-D - czarnej bądź srebrnej i dlaczego właśnie taka wersja?

mam srebrną, moim zdaniem jest dużo ładniejsza - jakoś bardzo nie podobał mi się srebrny obiektyw z czarnym body( za bardzo rzuca się w oczy )

merti
30.07.12, 10:11
...Jeżeli chodzi o AutoStitch to o ile dobrze pamiętam ma jakieś ograniczenia odnośnie rozdzielczości. Natomiast darmowy całkowicie jest PhotoStitcher.
AutoStitch nie ma żadnych ograniczeń, wszystko do ustawienia w opcjach, łącznie ze sposobem łączenia ale ja tego nie ruszam :-P ...

Thomasso
30.07.12, 11:07
Mam czarno-srebrną wersję, gdy zamawiałem nie było innej mozliwości w dostawach do Europy, szczerze mówiąc nie ma to dla mnie róznicy. może pozą tym , że stoi u mnie za szkłem OM 10, też czarno-srebrne.
Jakość obrazka jest zupełnie inna niż w moim EPL-1.

Ja jakos mam wrażenie (zdalne niestety), że wersja srebrna ma jakąś fajniejszą okleinę. Wygląda zdecydowanie lepiej niż wersja czarna :)

T.

ayu
30.07.12, 11:16
AutoStitch nie ma żadnych ograniczeń, wszystko do ustawienia w opcjach, łącznie ze sposobem łączenia ale ja tego nie ruszam :-P ...
Chyba masz rację teraz sprawdziłem i nie widzę ograniczeń choć napisane , że to DEMO.

Jeżeli chodzi o wersje OM-D to narazie odzywają się tylko posiadacze srebrnych wersji :grin:. Moim zdaniem jest ona bardziej stylowa i bardziej uniwersalna, ale może czarną też ktoś ma i sobie chwali.

tomtomek
30.07.12, 11:25
A i owszem. Mam czarną i sobie chwalę.
Od początku, po wstępnym macaniu założyłem, że dokupię gripa, więc okleina nie miała dla mnie znaczenia.
Za to srebrna wersja z gripem wygląda moim zdaniem beznadziejnie.
Z gripem się nie rozstaję, a wszystkie obiektywy mam czarne. Muszę jednak przyznać, że srebrne obiektywy wizualnie średnio do niego pasują.

Pozdrawiam
Tomek

tojaro
30.07.12, 11:26
Mam czarnego, jest ok, choć słyszałem że okładzina w srebrnej jest inna i lepiej trzyma się w dłoni. Ale na razie mam inny problem. Tylko proszę bez katowania. Zwyczajnie nie mogę się odnaleźć. Kupując - poszedłem po opiniach, forum i testach. Nie jestem aż taki znawca, aby mieć mocno wyrobione zdanie. Ale ergonomia - po przesiadce z lustra mam wrażenie - pomimo lepszych materiałów, że wszystko jest jakieś takie zabawkowe. Te funkcje to wodotryski, pokręteł wiele a to co do fotografowania potrzebne ukryte. Nawet jakość zdjęć jakoś mnie nie powala - po mojej matrycy Kodaka. Przepraszam, że marudzę ale nie mam komu :) może jakieś rady? No chyba, że koledzy przeszli przez peny i się przyzwyczaili :)

epicure
30.07.12, 11:32
Jeśli jakość zdjęć Cię nie powala, to chyba trzeba wejść w FF, bo w APS-C będzie podobnie. A co takiego potrzebnego do fotografowania jest ukryte?

ciukacz
30.07.12, 11:46
@tojaro:

wlacz super control panel, a jak chcesz wiecej to:
http://www.dpreview.com/articles/9115179666/user-guide-getting-the-most-out-of-the-olympus-e-m5

jendrusz
30.07.12, 13:13
Wycofany firmware
http://www.optyczne.pl/5051-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_OM-D_E-M5_-_firmware_1.2_wycofany.html#komentarz

gietrzy
30.07.12, 14:44
FYI:
Uwaga na szkła Panasonica (100-300 i 14/2.5 szczególnie)
Panasonic przyznaje, że ww szkła mają zbyt wolny mechanizm przysłony i nie wyrabiają na E-M5. Szkła pokazane po 14/2.5 mają już odpowiednio szybki mechanizm przysłony.

http://fourthirds-user.com/2012/07/fast_frame_rate_problem_with_panasonic_lumix_10030 0_zoom.php

Jd
30.07.12, 14:48
Szkła pokazane po 14/2.5 mają już odpowiednio szybki mechanizm przysłony.

http://fourthirds-user.com/2012/07/fast_frame_rate_problem_with_panasonic_lumix_10030 0_zoom.php

Nie kumam jakie - przymierzam sie do 20 mm f1.7

gietrzy
30.07.12, 14:58

20/1.7 to tak superanckie szkiełko, że miałbym gdzieś wszystkie ostrzeżenia o ac czy zbyt wolnej przysłonie.

nightelf
30.07.12, 15:07
Romek ma 100-300 i OM-D, ciekawe czy też zaobserwował ten problem.

Vindex
30.07.12, 15:08

Jesli nie potrzebujesz 9 fps to powinno Ci to byc obojetne (chociaz moim zdaniem 20/1.7 ma problemy nawet przy 5 fps)

romek1967
30.07.12, 15:11
Romek ma 100-300 i OM-D, ciekawe czy też zaobserwował ten problem.
Jak to zwykle bywa jak sie nie wie o problemie to go nie ma. Powiedzta mi w czym ta dana przysłona ma się niby nie wyrabiać?

Jan_S
30.07.12, 15:24
wyobraźmy sobie sekwencję:
naciśnięcie spustu migawki >wyjście z LV / zamknięcie migawki > przymknięcie przysłony do zadanej wartości > wyzwolenie migawki > powrót przysłony do wartości w trybie LV > otwarcie migawki / przejście do trybu LV

IMO jeśli aparat za szybko rozpocznie robienie zdjęcia nie czekając aż przysłona przyjmie otpowiednią wartość to może być lipa. Ale też w tym miejscu chciałbym wyrazić swoje ździwienie że coś takiego jak szybkość przysłony może być istotna. Tzn. wg powyższej sekwencji może być istotna, ale sądziłem że przysłona ma na tyle duży zapas że to nie będzie nigdy problemem. a tu się okazuje że może być inaczej.

@Jasand: 20/1,7 jest o rok starsza od 14/2,5

Roberto73
30.07.12, 16:58
Mechanizm przysłony w 20mm 1.7 jest bardzo wolny , co mnie zszokowało odrazu po jego zakupie , z pewnością nie wyrobi 9kl/s

romek1967
30.07.12, 17:08
9kl/s OMD ma z raz ustawionym AF. Przysłona nie ma wtedy nic do roboty, nie otwiera się i nie zamyka. Problem może pojawić się z C-AF a to już nie 9 tylko chyba o połowę mniej. Tyle też nie naje rady? Bida w tym panasonicu

ciukacz
30.07.12, 22:48
mi znacznie czesciej przeszkadza shutter lag zauwazalnie wiekszy przy 20/1.7 niz 14-42. winna jest wlasnie ta przyslona.

Jan_S
30.07.12, 23:09
mówisz że da się to zauważyć? no to faktycznie ciekawostka. Ciekawe z jak wieloma obiektywami ten problem występuje?
(pytanie w podtekście - czy występuje z sigmami 19stką i 30stką)

daszek
31.07.12, 00:37
Nie wiem czy było, ale proszę, już nie trzeba aktualizować do 1.2 :shock:

67595

KLIK (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#omd)

Vindex
31.07.12, 01:43
mówisz że da się to zauważyć? no to faktycznie ciekawostka. Ciekawe z jak wieloma obiektywami ten problem występuje?

Ja stwierdzilem tego lag'a wsrod moich szkielek tylko w 20/1,7 i 45-200 - pozostale (14-140, 25/1,4, 9-18, 14-45, 40-150) sa od niego wolne

apz
31.07.12, 06:08
Nie wiem czy było, ale proszę, już nie trzeba aktualizować do 1.2 :shock:

67595

KLIK (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/#omd)

Czyli tym razem wyszło na moje, niestety. Nieraz słyszałem powiedzenie - pośpiech jest wskazany tylko w przypadku łapania pcheł.

Jd
31.07.12, 08:22
Z tego co doczytałem to można wrócić do 1.1 ? A może się mylę ?

elminho
31.07.12, 08:28
Z tego co doczytałem to chodzi o problem z instalacją nowego firmware, a nie z bugiem w samym oprogramowaniu. O ile się nie mylę kilka osób na forum zawiesiło sobie aparat klikając zbyt wcześniej "dalej". Obstawiam, że to jest powodem. Źródło moich spekulacji: http://www.mu-43.com/f42/olympus-yanks-e-m5-1-2-firmware-30306/

pamaru
31.07.12, 08:47
Też tak mi się wydaje. Ja wgrałem nowy FW jak tylko wyszedł. Ale zrobiłem to zgodnie z zaleceniami. Na razie nic niepokojącego nie zauważyłem w działaniu aparatu.

yamada
31.07.12, 08:57
Wycofany firmware
http://www.optyczne.pl/5051-nowość-Olympus_OM-D_E-M5_-_firmware_1.2_wycofany.html#komentarz

Ciekawe czemu bo nigdzie nie piszą z jakiego powodu. Ja wgrałem i na szczęście nie widzę by coś złego działo się ze sprzętem.

ciukacz
31.07.12, 10:02

o sigmach nie moge nic powiedziec, ale o epl-1 i 20/1.7 tak: kiedys jak fotografowalem wystep taneczny w ktorym ruchy byly dosc dobrze zsynchronizowane z muzyka to rzucilo mi sie to w oczy. mialem wylaczone wszystkie auto i wszystkie opoznienia (tryb m, recznie ustawiony wb, iso tez recznie, IS wyl, antishake wyl), pstrykalem patrzac na tancerke a nie na ekran. pomimo tego nie moglem latwo trafic w ten moment ruchu o ktory mi chodzilo bazujac tylko na refleksie. pozniej podlaczylem manuala i nie bylo tego problemu. wrocilem do 20/1.7 i robilem z wyprzedzeniem i jako tako to wyszlo.
po powrocie do domu zrobilem prosty test: wlaczylem stoper i staralem sie trafic w pelne sekundy. z kitem wychodzilo mi jakies 50ms opoznienia. z 20/1.7 okolo 200ms.

na omd pewnie bedzie to samo...

Jan_S
31.07.12, 10:12
Miałem podobną sytuację jak z tymi tancerkami ale nie wpadłem na to że przyczyną może być wolna przesłona. Tyle że ja focę E-P1. Dałbym Ci plusa za to spostrzeżenie ale "Muszę rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty ciukacz."

yamada
1.08.12, 22:32
No i w końcu dziś dotarły (niecałe 2 tygodnie od momentu zakupu) kupione na eBay-u akumulatorki do OMD. Wygląda na to że są całkiem spoko. Wykonanie solidne, do tego ładowarka. Za ok 22 euro mam 2 sztuki akumulatorków z ładowarką. teraz mogę spokojnie wyruszyć na urlop :)

skrzynka97
3.08.12, 19:46
Mi na urlopie udaje sie focic na jednej bateri. kiedy w koncu beda oryginalne aku?

Jd
3.08.12, 19:48
Ja tez staram sie sobie radzić z jedną baterią.

apz
3.08.12, 19:56
Ja tez staram sie sobie radzić z jedną baterią.
A ja przed Toskanią szukałem oryginału i znalazłem w Malezji. Drogo było, ale doszło w tydzień.

tomtomek
3.08.12, 20:03
Ja, jako rycerz zakonu, wreszcie dostałem oryginał akumulatora !!!

Pozdrawiam
Tomek

chreasy
3.08.12, 20:06
Mi na urlopie udaje sie focic na jednej bateri. kiedy w koncu beda oryginalne aku?

ile max zrobisz na 1 aku ? ze 100 rawów a 200-300 - jpgów? ponoć mają w sierpniu coś tam poprawić w firmawe ?!

apz
3.08.12, 20:11
ile max zrobisz na 1 aku ? ze 100 rawów czy 200-300 jpgów? ponoć mają w sierpniu coś tam poprawić w firmawe ?!

Nie do mnie pytanie ,ale dopowiem - ok 300- 350 zdjęć z kadrowaniem , ręcznym doastrzaniem, z dużymi ciężkimi szkłami i kontrolą na podglądzie z powiększaniem tegoż podglądu. Największy JPG i RAW, stosunkowo wolna karta.

tomtomek
3.08.12, 20:16
ile max zrobisz na 1 aku ? ze 100 rawów a 200-300 - jpgów? ponoć mają w sierpniu coś tam poprawić w firmawe ?!

Sprawdziłem. Na razie tylko raz mi brakło akumulatora. Od pełnego do wyłączenia aparatu zrobiłem 429 jpg-ów

chreasy
3.08.12, 20:17
Nie do mnie pytanie ,ale dopowiem - ok 300- 350 zdjęć z kadrowaniem , ręcznym doastrzaniem, z dużymi ciężkimi szkłami i kontrolą na podglądzie z powiększaniem tegoż podglądu. Największy JPG i RAW, stosunkowo wolna karta.

Dzięki @apz w sumie pytanie miałem skierować do każdego, bo troche przestraszony jestem, że komuś tam tylko na ok 150 strzałów styka i POWINNO się w 2 aku na starcie zaopatrzeć( 1aku z OMD + drugi osobno)

easy_rider
4.08.12, 09:31
Mi na urlopie udaje sie focic na jednej bateri...
Ja tez staram sie sobie radzić z jedną baterią. Hm... byłem niedawno na jednodniowej wycieczce w Krakowie - bardzo żałowałem, że nie zabrałem czwartego akumulatora...

sebol1975
4.08.12, 13:22
Hmmm, ja też nie robię za dużo na jednym aku (ok. 150 fotek), dlatego dokupiłem jeszcze 2 na zapas. Robię tylko ORFy i ostatnio się zastanawiałem czy to czasem nie wizjer najbardziej zżera aku ? Wizjer mam ustawiony na auto i zauważyłem, że zanim przejdzie w stan uśpienia po zrobieniu zdjęcia to wizjer i tak jest włączony gdy aparat mam zawieszony na szyi bo czujnik wykrywa, że mój "korpus" to oko :D Może to jest problem i trzeba trochę poeksperymentować z ustawieniami ?

epicure
4.08.12, 13:28
OM-D jest pierwszym Olkiem, w którym stabilizacja działa w czasie kadrowania. Nie wiem, czy uruchamia się ona dopiero po wciśnięciu spustu migawki do połowy, czy działa przez cały czas, gdy tylko aktywny jest podgląd kadru na ekranie lub wizjerze. Jeśli to drugie, to nie ma bata - akumulator będzie padał bardzo szybko.

Janko Muzykant
4.08.12, 14:32
ostatnio się zastanawiałem czy to czasem nie wizjer najbardziej zżera aku ?
Wizjer ma niewielki udział w zużyciu prądu całości.

OM-D jest pierwszym Olkiem, w którym stabilizacja działa w czasie kadrowania. Nie wiem, czy uruchamia się ona dopiero po wciśnięciu spustu migawki do połowy, czy działa przez cały czas, gdy tylko aktywny jest podgląd kadru na ekranie lub wizjerze. Jeśli to drugie, to nie ma bata - akumulator będzie padał bardzo szybko.
Niekoniecznie tak znowu szybko, przesuwanie matrycy to nie jakaś prądożerna czynność (swego czasu w walkmanach cd podobnie stabilizowany był laser). Ale zawsze można wyłączyć, zresztą to przeszkadza.

epicure
4.08.12, 14:49
Wizjer ma niewielki udział w zużyciu prądu całości.

Ale ciągłe przetwarzanie obrazu z częstotliwością - nie wiem - może nawet 120 kl/s, na pewno jest prądożerne.

Janko Muzykant
4.08.12, 17:16
Ale ciągłe przetwarzanie obrazu z częstotliwością - nie wiem - może nawet 120 kl/s, na pewno jest prądożerne.
Tak, ale niezależnie od tego, czy obraz idzie na wizjer, czy na wyświetlacz z tyłu. Poza tym podgląd jest uproszczony i mniej prądożerny niż analiza obrazu na potrzeby zapisu zdjęcia.

chreasy
5.08.12, 01:23
Mam pytanie do tych( którzy kupili przez neta). W jakim sklepie kupiliście OMD 5? Jaki pewny i dobry sklep polecacie? Z tego co wiem to fotozakupy dają rade? Któryś jeszcze:)? Dziękuje za odp.

rymcymcym
5.08.12, 20:56
Mam pytanie do tych( którzy kupili przez neta). W jakim sklepie kupiliście OMD 5? Jaki pewny i dobry sklep polecacie? Z tego co wiem to fotozakupy dają rade? Któryś jeszcze:)? Dziękuje za odp.

Ja w Fotozakupy.pl kupuję od kilku lat bo mam ich pod ręką :) Generalnie polecam, natomiast w przypadku odbioru osobistego należy uważać na jedną z dam tam obsługujących... przy testowaniu mojego OM-D chciałem cyknąć pani portrecik :mrgreen:...no i się zaczęło.. po tym zdarzeniu obrażony byłem na ten sklep jakiś miesiąc ale już mi minęło i znowu tam się zaopatruję

Jan_S
5.08.12, 21:02
Ja w Fotozakupy.pl kupuję od kilku lat bo mam ich pod ręką :) Generalnie polecam, natomiast w przypadku odbioru osobistego należy uważać na jedną z dam tam obsługujących... przy testowaniu mojego OM-D chciałem cyknąć pani portrecik :mrgreen:...no i się zaczęło.. po tym zdarzeniu obrażony byłem na ten sklep jakiś miesiąc ale już mi minęło i znowu tam się zaopatruję

hahaha, jak kupowałem lampę w Foto-Tipie w Mogilanach to nie było problemów jak poprosiłem jedną z pań tam pracujących o pozowanie :) potem oczywiście poprosiła o skasowanie tych zdjęć :( trochę szkoda bo ładna była i fajnie wyszła :)
/sorki za off-topic/

rymcymcym
5.08.12, 21:18
bo ładna była i fajnie wyszła :)
/sorki za off-topic/

ta moja to ładna była inaczej ale za to jaki dziki błysk w oku się uwiecznił...:mrgreen:

jendrusz
5.08.12, 22:53

Kupiłem w Fotorimex - wystawili na Allegro i mogłem kupić płacąc kartą( teraz skorzystałbym z oferty jednego z banków- 5% taniej. Polecam. Resztę sprzętu, czyli kilka szkieł i grip w fotozakupy(można się potargować).

daszek
5.08.12, 22:56
[...]W jakim sklepie kupiliście OMD 5? Jaki pewny i dobry sklep polecacie? [...]

Ja kupiłem w cyfrowe.pl. Do kompletu dostałem taka wieeelka podkładkę na biurko ze wszystkimi akcesoriami do omd.
Odebrałem osobiście, no i mieli najtaniej na rynku.
Tak więc polecam cyfrowe.pl. Jeszcze wiszą mi ori akku, ale cóż nie ich wina, olympus.pl nawalił.

chreasy
6.08.12, 00:06
Ja kupiłem w cyfrowe.pl. Do kompletu dostałem taka wieeelka podkładkę na biurko ze wszystkimi akcesoriami do omd.
Odebrałem osobiście, no i mieli najtaniej na rynku.
Tak więc polecam cyfrowe.pl. Jeszcze wiszą mi ori akku, ale cóż nie ich wina, olympus.pl nawalił.

A czy z tego sklepu parat pochodzi z Olympus Polska i zawiera oryginalną instrukcję w języku polskim ? Jestem ciekaw czy w większości sklepó internetowych OMD 5 objęty jest pełną gwarancją Olympus Polska przez okres 2 lat.

epicure
6.08.12, 00:18
Gwarancja na 2 lata obejmuje sprzęt z całej Europy, więc tutaj akurat dystrybucja nie ma większego znaczenia.

dobas
6.08.12, 15:15
Wydzieliłem nowy wątek :

rozmowę na temat gwarancji nikona i obowiązujących przepisów dotyczących gwarancji, rękojmii możliwości reklamacji itp itd
przeniosłem tutaj :

https://forum.olympusclub.pl/threads/83313-gwarancja-aparatów-i-ochrona-konsumencka

(https://forum.olympusclub.pl/threads/83313-gwarancja-aparatów-i-ochrona-konsumencka)Fajna dyskusja i ciekawa - tylko jednak bardziej ogólna a nie tylko na temat OMD :)

rymcymcym
6.08.12, 16:22
Czy ktoś posiada toto: http://allegro.pl/bateria-bln-1-bln1-olympus-om-d-omd-e-m5-em5-lad-i2513532547.html ??

Warto ??

Urlop mi się zaczyna za tydzień a oryginału ani widu ani słychu. W cyfrowe.pl gdzie zamówiłem oryginały powiedzieli mi przed momentem, że Olympus zmienił datę dostępności z końca sierpnia na bliżej nieokreśloną :(

Jd
6.08.12, 17:38
Warto ale chyba akurat nie pod tym linkiem. Z tym, że bedziesz miał do noszenia dodatkową ładowarkę.

daszek
6.08.12, 18:59
A czy z tego sklepu parat pochodzi z Olympus Polska i zawiera oryginalną instrukcję w języku polskim ? Jestem ciekaw czy w większości sklepó internetowych OMD 5 objęty jest pełną gwarancją Olympus Polska przez okres 2 lat.

Tak ma wszystko oryginalne i pl instrukcje.

~ wytaptane z tf300@Tapatalka2 ;)

Jd
6.08.12, 19:12
Nie wprowadzaj go w błąd. Papierowa jest tylko Basic Manual - 8 stron po polsku - wersja w 28 językach . Pełna 132 stronicowa jest tylko na płycie w pdf

daszek
6.08.12, 20:57
Nie wprowadzaj go w błąd. Papierowa jest tylko Basic Manual - 8 stron po polsku - wersja w 28 językach . Pełna 132 stronicowa jest tylko na płycie w pdf

to właśnie miałem na myśli :)

rymcymcym
6.08.12, 22:14
Warto ale chyba akurat nie pod tym linkiem

Masz jakieś sprawdzone źródło ?

Jd
6.08.12, 22:35
Jak na szybko tu tylko tu http://allegro.pl/show_item.php?item=2527350186 ale nie maja chyba na razie ładowarek chociaz w ofercie piszą ,że można je kupić na innej ich akcji. A ten pierwszy link to facet ma za duzo negatywów i neutrali i to teraźniejszych , ale decyzja zależy od Ciebie. Jak by sie nie paliło to zamów na Ebay.

Pytanie dla zorientowanych - czy oryginalna ładowarka Olympusa nie naładuje takiego zamiennika ,że musi byc inna ?

Mirek54
6.08.12, 23:27
Jak na szybko tu tylko tu http://allegro.pl/show_item.php?item=2527350186 ale nie maja chyba na razie ładowarek chociaz w ofercie piszą ,że można je kupić na innej ich akcji. A ten pierwszy link to facet ma za duzo negatywów i neutrali i to teraźniejszych , ale decyzja zależy od Ciebie. Jak by sie nie paliło to zamów na Ebay.

Pytanie dla zorientowanych - czy oryginalna ładowarka Olympusa nie naładuje takiego zamiennika ,że musi byc inna ?

Tu tez maja http://www.amazon.de/Ex-Pro%C2%AE-Olympus-Lithium-Li-Ion-Ersatz-Akku/dp/B008B82OC0/ref=sr_1_1?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1344288174&sr=1-1
I przy tej oferci napisali,ze orginalna ladowarka nie naladuje.Trza kupic inna,maja tez w ofercie.

Jd
7.08.12, 07:02
Mirku, rymcymcym pisze ,że za tydzień urlop i pilnie potrzebuje. Z amazon.de zdążą mu dosłać ?

Mirek54
7.08.12, 08:32
Mirku, rymcymcym pisze ,że za tydzień urlop i pilnie potrzebuje. Z amazon.de zdążą mu dosłać ?

A jaki problem zamowic,pozniej w zamowieniu w info przeczytac date dostawy i jesli nie pasuje kliknac w buton-storno-,Przecie i tak potracaja jak podpiszesz odbior przesylki.

Jd
7.08.12, 10:54
a tu masz namiar na ładowarkę http://allegro.pl/ladowarka-minidv-olympus-bln1-wroclaw-i2527350231.html też Fotoenergia

chreasy
7.08.12, 11:52
Jak na szybko tu tylko tu http://allegro.pl/show_item.php?item=2527350186 ale nie maja chyba na razie ładowarek chociaz w ofercie piszą

@Jasand kupiłeś/kupujesz ten zamiennim aku do OMD + łądowarke, którą podałeś (sklep fotoenergia) ? Jestem ciekaw jak się sprawi, żeby nie rozsadziło body :/ Orginalna droga...

Jd
7.08.12, 12:51
Co Ty taki bojący. Do GF2 miałem zamiennika (różnił się tym ,że nie miał chipa i nie było wyświetlane logo baterii na LCD), do Fuji X10 też , do Samsunga EX1 i jakos mi nie rozwaliło aparatów. Moja ślubna ma IXUSA i drugie aku tez jest tylko Hamy i nic sie nie dzieje.
Zachowujesz sie jak dziewica - chcialbys ale się boisz:)

Mirek54
7.08.12, 13:00
Moja ślubna ma IXUSA i drugie aku tez jest tylko Hamy i nic sie nie dzieje.

To tak jak bys napisal-mam nowy telewizor marki DHL albo Poczta Polska lub Fotozakupy pl:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Aha.Hama sprzedaje jakas serie orginalow akku do tego aparatu.Olek nie umial przez jakis czas zapakowac na tasmie i powysylac.

Jd
7.08.12, 13:07
IXUS75 Canona . A drugi akumulator to nie Canon tylko zamiennik firmy Hama. Panimajesz ? :)

Dałem tylko przykład koledze chreasy ,że nie zawsze musi byc oryginał (zawsze pustoszą nam kieszeń), dobry zamiennik też się sprawdza.

W przypadku OM-D dziwi mnie tylko inna ładowarka. W aparatach które wymieniłem w poście #2417 starczała ładowarka dołaczona do aparatu ( w przypadku EX1 ładowanie w aparacie)

Mirek54
7.08.12, 13:23
Hama to nie firma wykonujaca.To posrednik.Cos wzial,zapakowal nie swojego,na opakowaniu napisal Hama i z tym logiem sprzedaje.Jako Hama mozesz kupic orginalne akku olka.Orginalny filtr B&W lub jakas inna rzecz.Tak jak Telewizor Hanzeatik to nie firma produkujaca te telewizory tylko bank wspierajacy Sony i sprzedajacy czesc takich telewizorow ze swoim logiem.
Panimajesz?:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Karampuk
7.08.12, 21:25
jestem taki stary, a jaki durny :-) zawsze się zastanawiałem skąd Hama ma tak różnorodny towar :-) To może niedługo zobaczmy OMD HAMA :-)

easy_rider
8.08.12, 07:34
W przypadku OM-D dziwi mnie tylko inna ładowarka. W aparatach które wymieniłem w poście #2417 starczała ładowarka dołaczona do aparatu ( w przypadku EX1 ładowanie w aparacie)Bo to tylko złośliwość producenta...

Akumulator w OMD ma aż 5 styków - dwa do zasilania wystarczają, trzeci do kontroli temperatury, a reszta?
Wiadomo - do utrudniania ludziom życia... ładowarka komunikuje się z akumulatorem na zasadzie: niefirmowy? no to spadaj :D

I tak dobrze że aparat niefirmowe zamienniki toleruje -pewnie w następnych modelach ten błąd poprawią... :(

leszekkl
8.08.12, 08:23
a tu masz namiar na ładowarkę http://allegro.pl/ladowarka-minidv-olympus-bln1-wroclaw-i2527350231.html też Fotoenergia

Ładowarka ma duży plus - można ładować w samochodzie no i te 25 zł.:roll: Mają jeszcze tusze z chipem po 5 zł.:grin: tylko brać.

yamada
8.08.12, 20:37
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://fotobia.net/#/content/Makro/R8050045.jpg)

grizz
8.08.12, 20:45
Ładowarka ma duży plus - można ładować w samochodzie no i te 25 zł.:roll: .

no i ten brak zabezpieczenia przed przegrzaniem...

yamada
8.08.12, 20:55
Dwa dni testuję baterie z e-baya i jest wszystko dobrze. Nawet wycofałem zamówienie na oryginał bo za niewielką kasę mam dwie baterie z ładowarką. Czasem dwie ładowarki naprawdę się przydają.

Przy okazji muszę napisać że podoba mi się obrazek jaki daje E-M5. No i w końcu w górach nie mam tyle do dźwigania :)

Giewont (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/25287/P6300070-2.jpg]źródło (\"https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-64248\")[/IMG]

Mirek54
8.08.12, 21:44

Zawsze mozna w lodowce ladowac,abo w zamrażarce.Tak jak ruskie mieli na slonce leciec w nocy bo w dzien za gorace im bylo.

apz
8.08.12, 23:25
Zawsze mozna w lodowce ladowac,abo w zamrażarce.Tak jak ruskie mieli na slonce leciec w nocy bo w dzien za gorace im bylo.

Można też zainstalować lejek i cieklym azotem polewać o ile obudowa wytrzyma , takie numery to przy rekordach procesorow robią i wyniki tuningu dostają zupełnie "odjazdowe".
A obrazek z E-M5 nadal, w trzecim miesiącu jego używania, wydaje mi się "zarąbisty"....

elfior
9.08.12, 08:05

hmm, jaja sobie robicie? Nie znam się na tym...więc brać czy nie?

yamada
9.08.12, 08:11

Brać czy nie to Ty decydujesz. Ja kupiłem i nie żałuję.

daszek
9.08.12, 08:39

Zakup zamiennika produkcji chińskiej jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiadomo na co się trafi :-) (powiedzonko FG pasuje tu ja ulał)
Oryginalne akku mają termometr (i pewnie spec. elektronikę), a podroby nie. Akku potrafi się grzać w trakcie ładowania. Wnioski nasuwają się same.
Dla mnie to tak jakby Lexusa tankowac paliwem spod ruskiej granicy.

~ wytaptane z tf300@Tapatalka2

Jd
9.08.12, 09:01
Ja kupiłbym oryginał jak by był do dostania. A tu Olek daje ciała. Więc na razie poczekam bo nie czuje wielkiego parcia na drugi.

skow
9.08.12, 12:21
Oryginalne akku mają termometr (i pewnie spec. elektronikę), a podroby nie. Akku potrafi się grzać w trakcie ładowania. Wnioski nasuwają się same.

Akumulatory te mają "elektronikę" albo COŚ mają.
Gdyby nie miały to niemożliwe było by ładowanie oryginalnymi ładowarkami.
Poza tym koszt termistora to są sprawy groszowe.

O ile pamiętam to było ostrzeżenie przed ładowarką bez kontroli temperatury a nie akumulatorami.

daszek
9.08.12, 12:51
O ile pamiętam to było ostrzeżenie przed ładowarką bez kontroli temperatury a nie akumulatorami.

Ale ładowarka nie ma czujnika temp., tylko akku. Skoro w akku nie ma to i ładowarka nie zareaguje na wys. temp.
Na zamiennik zdecyduje się może za rok jak już będzie wiadome, które pewne, a które to lipa, no i jak będzie można je ładować oryg. ładowarką.

Przy cenie korpusu OMD ok. 4600zł, cena oryg. akku to tylko 5% ceny, co nie jest ceną z kosmosu, gdy wiadomo, że akku używa się i używa.

Ja w każdym razie, kupiłem i czekam na oryginał i jest nadzieja na happy end.

ajt
9.08.12, 12:51
Jest jeszcze jedna różnica: standardowe akumulatory Li-Ion ładowane są do napięcia 4,2V na ogniwo, czyli przy dwóch ogniwach wychodzi 8,4V. Takie napięcie dają typowe ładowarki. Graniczną wartością, powyżej której następuje przeładowanie i wydzielanie metalicznego litu, co grozi samozapłonem lub nawet wybuchem, jest 4,4V na ogniwo. Teoretycznie więc nawet 4,3V byłoby ok, ale ze względu na tolerancję ładowarek, możliwe niezbalansowanie ogniw, producenci pozostali przy bezpiecznym 4,2V. Jednak nie wszyscy, bo pojawił się Olympus ze swoim BLN-1, który ładowarka nabija do 8,7V, czyli 4,35V na ogniwo. Być może zastosowali jakąś nową generację ogniw bardziej odpornych na przeładowanie (co się okaże w praniu po iluś cyklach), może ładowarka precyzyjniej kontroluje napięcie, a może też dodatkowe styki akumulatora służą m. in. kontroli każdego ogniwa z osobna. Jak komuś będzie się chciało zajrzeć do środka i przeanalizować, niech się podzieli wrażeniami na forum :)
W każdym razie "efektem ubocznym" takiego działania, czyli tego podwyższonego napięcia jest to, że lepiej nie ryzykować podpinania pod taką ładowarkę zamienników, więc się przed tym zabezpieczyli.

yamada
9.08.12, 15:13
Może i teoretycznie wiele prawdy jest w tym co piszecie o grzaniu się lecz zamienników nie da się ładować w oryginalnej ładowarce. Mam akumulatory zamienniki z 2 źródeł kupione. Są różne i jak na razie nie widzę by coś z nimi się działo złego. Aparat też działa normalnie. Do poprzednich systemów jakie miałem też używałem zamienników i nigdy nic się nie stało. Jednak decyzję zawsze podejmuje kupujący, ja osobiście nie bardzo widzę sens wydania prawie 300 zł za akumulator (który na dodatek łatwy do dostania nie jest). Zamiennik kiedy już dość mocno spadnie jego wydajność zmieniam na kolejny i nie jest mi szkoda wydanej kasy.

skrzynka97
15.08.12, 01:17
kolejny fan OM-D http://johnbrawley.wordpress.com/2012/05/22/omg-its-an-om-d-warning-geeky-camera-review-follows/

sebol1975
15.08.12, 01:32
kolejny fan OM-D http://johnbrawley.wordpress.com/2012/05/22/omg-its-an-om-d-warning-geeky-camera-review-follows/
W pełni rozumiem jego fascynację. Widzę też, że nie tylko u nas jest problem z oryginalnymi bateryjkami :-) Póki co korzystam z dwóch dodatkowych bateryjek i ładowarki do nich zakupionych na Amazonie. Drożej niż na eBay, ale jakoś łatwiej mi się tam zamawia. Ładowarka ma tą zaletę, że ma też kabelek do ładowania w gniazdku samochodowym. Póki co, nie zauważyłem jakiś wyraźnych różnic pomiędzy oryginalnym, a nieoryginalnym ogniwem. Jadę na urlop i nie wyobrażam sobie korzystać tylko z jednej bateryjki niestety.

Mcarto
15.08.12, 01:38

Samochód ma zarąbisty:D

skrzynka97
15.08.12, 13:23
EISA 2012-2013 Europejski Aparat Systemowy: Olympus OM-D EM-5 :)

http://www.eisa.eu/award/31/european-compact-system-camera-2012-2013.html

Jd
16.08.12, 07:53
To jest chyba chora organizacja ta EISA. Pierwsi z brzegu zwycięzcy:

Europejski aparat systemowy: OLYMPUS OM-D E-M5
Europejski zaawansowany aparat systemowy: SAMSUNG NX20

Nic dodać nic ując:)

gibberpl
16.08.12, 08:01
Płacisz - masz. Zupełnie jak medale targowe.

apz
16.08.12, 09:30

Samsung zapłacił więcej? Jego tytuł brzmi lepiej.

sylwiusz
16.08.12, 09:52
Hehe, tez sie usmialem z tych tytulow. Fuji X1 dostal etykiete "professional" pewnie dlatego, ze Fuji dalo mu w nazwie "Pro", bo szybkosc AF i brak uszczelnien kompletnie do tego nie pasuja ;-) A juz dodanie wszedzie "European", kiedy zaden produkt nie jest z Europy... ;-)

daszek
16.08.12, 19:48
Nowa strona o omd i nowi ambasadorzy aparatu:

http://olympusomd.com/pl-PL/

Jd
16.08.12, 20:14
Jak tam nowa? Ameryki nie odkryłeś. Ja tam zaglądałem już kilka miesięcy temu:)

nightelf
16.08.12, 20:23
Dobrze, że ambasadorem nie został Justin Bieber :wink:

Jan_S
16.08.12, 20:51
Just in Bimber?

sylwiusz
16.08.12, 22:12
A tak z zupelnie innej beczki. Czy czarny OM-D to ma te czern anodyzowana jak Leica czy stare dobre Minolty analogowe? Czy srebrny w srebrnym to "goly" metal?Tak pytam, bo jeszcze nie zdecydowalem o przesiadce na OM-D, a juz mysle jaki kolor wybrac :-D Kazdy ma swoje zady i walety. Czarny wyglada bardziej zawodowo, srebrny bardziej klasycznie. I o ile srebrne 12/45/75 wygladaja dobrze na czarnym, to za to idealnie na srebrnym. Do tego 12-50 srebrny wydaje sie bardziej plastikowy niz czarny, a raczej nie ma zestawow srebrny OM-D + czarny 12-50? No i nie wiadomo jak z trwaloscia czarnej farby jesli to nie anodyzacja. Hmmmm...

Vindex
16.08.12, 22:26
A tak z zupelnie innej beczki. Czy czarny OM-D to ma te czern anodyzowana jak Leica czy stare dobre Minolty analogowe? Czy srebrny w srebrnym to "goly" metal?Tak pytam, bo jeszcze nie zdecydowalem o przesiadce na OM-D, a juz mysle jaki kolor wybrac :-D Kazdy ma swoje zady i walety. Czarny wyglada bardziej zawodowo, srebrny bardziej klasycznie. I o ile srebrne 12/45/75 wygladaja dobrze na czarnym, to za to idealnie na srebrnym. Do tego 12-50 srebrny wydaje sie bardziej plastikowy niz czarny, a raczej nie ma zestawow srebrny OM-D + czarny 12-50? No i nie wiadomo jak z trwaloscia czarnej farby jesli to nie anodyzacja. Hmmmm...

AFAIR to srebrny jest malowany wiec jesli sie boisz ze bedzie schodzil to niestety jest taka szansa

Jd
16.08.12, 22:48
sylwiusz -bierz srebrny ma ładniejszą strukturę przedniej okleiny i i mniej śliską niż w całkowicie czarnym. Jak na razie nic mi nie schodzi. Z czarnym 12-50 komponuje się bardzo ładnie

68446

sylwiusz
16.08.12, 23:04
AFAIR to srebrny jest malowany wiec jesli sie boisz ze bedzie schodzil to niestety jest taka szansa
Hmmm... ale jesli srebrny zejdzie to wyjdzie spod niego srebrny metal ;-) A czarna farba jak zejdzie to sie bardziej rzuci w oczy. Swoja droga dziwne by bylo malowanie na srebrno srebrnego metalu. Co innego jak mosiadz byl uzywany kiedys w manualach, to mialo sens.

grzeSiuu
16.08.12, 23:05

też to zauważyłem ;)

sylwiusz
16.08.12, 23:05
sylwiusz -bierz srebrny ma ładniejszą strukturę przedniej okleiny i i mniej śliską niż w całkowicie czarnym. Jak na razie nic mi nie schodzi. Z czarnym 12-50 komponuje się bardzo ładnie
Niewatpliwie czarny "kit" wyglada dobrze na srebrnym OMD :-) Tylko chyba zestawy sa dobierane srebrny korpus-srebrne 12-50? :-/

piaseczek
16.08.12, 23:09
Anoda tak łatwo nie schodzi a i trzeba się bardzo postarać, żeby zarysować tak zabezpieczony metal.
Miałem w łapce srebrnego OMD i wyglądał trochę "plastikowo".

grzeSiuu
16.08.12, 23:15
mi osobiście podoba się najbardziej srebrna wersja.bardzo ładnie komponuje się ze stałkami olka.. srebrnymi.no i projekt body bardziej pasuje do srebrnego koloru uwidacznia jego styl :)oczywiście to jest moje subiektywne zdanie.

piaseczek
16.08.12, 23:21
Wszystko prawda, srebrna wersja jest ładniejsza, ale jeżeli ten srebrny kolorek ma tak ładnie schodzić jak w soniaczach NEX to IMO lepiej pozostać przy czarnym.

Bodzip
16.08.12, 23:25
Ej, nie przesadzacie z tym schodzeniem farby ?? Miałem XZ-1, mam PEN-a i nic złego się nie dzieje.
Zresztą, PEN-y są już trochę na rynku, jak mi pokażecie takiego co mu farba oblazła od paluchów to stawiam skrzynkę piwa.

epicure
16.08.12, 23:35
To nie Canon, w którym od potu guma zmienia kolor na białą ;)

sylwiusz
16.08.12, 23:45
Anoda tak łatwo nie schodzi a i trzeba się bardzo postarać, żeby zarysować tak zabezpieczony metal.
Mam i uzywam Minolte HiMatic F - w tym roku ten model obchodzi 40-lecie :-D Jest wlasnie anodyzowany i mimo wieku nie widac uszkodzen na tej czarnej powloce.
Ale gwoli scislosci mam tez niewiele mlodszego, czarnego Pentaxa ME Super i tez nadal ladnie sie prezentuje, niewiele gorzej od Minolty. Pewnie wszystko zalezy tez od tego jak kto traktuje sprzet.

Hmmm... na zdjeciach nie wyglada az tak zle :-)

ayu
16.08.12, 23:48
Moi mili. MAM WRESZCIE INTERNET stacjonarny w domu. Nie miałem od 31 lipca czyli ponad dwa tygodnie. Jedynie przez telefon korzystałem i śledziłem nasze forum. Z tej to okazji zamówiłem OM-D. A co jak szaleć z internetem to na całego. Body ma być srebrne bo moim zdaniem jest bardziej old... Teraz jeszcze muszę wrócić do postów z bateriami i pewnie zamówić jakieś dodatkowe zasilanie. Później 45-ka, później grip później 12-ka itd :-). Pozdrawiam wszystkich bo jestem szczęśliwy z mojego dzisiejszego surfowania i zakupów/zamówień.

epicure
16.08.12, 23:49
Ani czarny, ani srebrny OM-D nie wygląda plastikowo ani nie sprawia takiego wrażenia. Czarny ma jednak dość śliskie gumy na gripie. Nie chciało mi się w to wierzyć, ale macałem parę razy i faktycznie czarny jest pod tym względem gorszy (nie jestem rasistą).

Mcarto
17.08.12, 00:44
Moi mili. MAM WRESZCIE INTERNET stacjonarny w domu. Nie miałem od 31 lipca czyli ponad dwa tygodnie. Jedynie przez telefon korzystałem i śledziłem nasze forum. Z tej to okazji zamówiłem OM-D. A co jak szaleć z internetem to na całego. Body ma być srebrne bo moim zdaniem jest bardziej old... Teraz jeszcze muszę wrócić do postów z bateriami i pewnie zamówić jakieś dodatkowe zasilanie. Później 45-ka, później grip później 12-ka itd :-). Pozdrawiam wszystkich bo jestem szczęśliwy z mojego dzisiejszego surfowania i zakupów/zamówień.

Gratuluje!

mobi

easy_rider
17.08.12, 07:53
a raczej nie ma zestawow srebrny OM-D + czarny 12-50?Dokładnie taki zestaw dostałem - mimo że zamówiłem całość srebrną...

elfior
17.08.12, 08:00
Dokładnie taki zestaw dostałem - mimo że zamówiłem całość srebrną...

Ja też taki dostałem...widocznie tak pakują, choć trochę to dziwne...ale co tam... :)

Jd
17.08.12, 08:02
Przegladając polski net nie spotkałem sie z zestawem srebrny korpus + srebrny 12-50. We wszystkich zestawach są czarne obiektywy.

grzeSiuu
17.08.12, 08:52
przeglądam sobie opis aparatu (review) na dpreview i ciągle jestem pod wrażeniem OM-D!
na jpg'ch i raw'ach porównuję obrazek z aparatami, które mają matrycę APS i naprawdę nie widzę różnicy w szczegółach, szumach itd!

czy tak jest rzeczywiście, czy ja mam spaprane snajperki :D
???

pers
17.08.12, 09:05

Po raz pierwszy spotkałem się z taką opinią. Nie miałem okazji zobaczyć go na żywo ale sporo o nim czytałem na polskich i anglojezycznych forach i prawie wszyscy byli zachwyceni jego wyglądem i nikt go nie nazwał plastikowym. Plastikowy wygląd przy sprzęcie za 5k zł to by była spora wada ale mam nadzieje, że to tylko jednostkowa opinia.

mowso
17.08.12, 09:37
Ehmm.. takie nieśmiałe i szybkie pytanie - wyświetlacz jest dotykowy ale czy przy włączonej funkcji z wyświetlonymi parametrami aparatu trzeba jak w 410np wybierakiem jechać po kolei czy można sobie "tapnąć" w daną funkcję i ustawić ?

apz
17.08.12, 09:44
Ej, nie przesadzacie z tym schodzeniem farby ?? Miałem XZ-1, mam PEN-a i nic złego się nie dzieje.
Zresztą, PEN-y są już trochę na rynku, jak mi pokażecie takiego co mu farba oblazła od paluchów to stawiam skrzynkę piwa.

Potwierdzam - miałem białego EP-1 , białego XZ mam , nie wiem i ci WAm chodzi z tym złażeniem farby , przecież te aparaty nie wytrzymają po 20 lat , a technologie lakierowania nie te co w czasach analogów

Jarema
17.08.12, 12:16
Ehmm.. takie nieśmiałe i szybkie pytanie - wyświetlacz jest dotykowy ale czy przy włączonej funkcji z wyświetlonymi parametrami aparatu trzeba jak w 410np wybierakiem jechać po kolei czy można sobie "tapnąć" w daną funkcję i ustawić ?

Można sobie tapnąć w daną funkcje i ustawić.

grzeSiuu
17.08.12, 12:35
a ja mam pytanko do posiadaczy, czy lampkę którą dają w zestawie można regulować kąty nachylenia?
np. błysk w sufit?

romek1967
17.08.12, 12:39
a ja mam pytanko do posiadaczy, czy lampkę którą dają w zestawie można regulować kąty nachylenia?
np. błysk w sufit?
nie można

Jd
17.08.12, 12:54
Można ją tylko podnieść o około 45 stopni w górę .

epicure
17.08.12, 13:16
Można ją tylko podnieść o około 45 stopni w górę .

Ale wówczas i tak świeci ona na wprost.

apz
17.08.12, 13:19
Ale wówczas i tak świeci ona na wprost.

Ta lampka to moim zdaniem nieporozumienie....

romek1967
17.08.12, 13:29
Ta lampka to moim zdaniem nieporozumienie....
Andrzeju, dla przypomnienia, to nieporozumienie pozwala wyzwolić lampy RC

thedoc
17.08.12, 13:50
A jak się wyzwala lampy RC to ta sterująca jest tylko przedbłyskiem, prawda? tzn. nie doświetla sceny tylko wyzwala inne lampy?

easy_rider
17.08.12, 17:45
ta sterująca jest tylko przedbłyskiem, prawda?Doświetla, nie doświetla - jak sobie ustawisz tak masz...

MCR
17.08.12, 20:16
Mam pytanie - czy jest jakiś użytkownik OM-D z Torunia / okolic ? Próbowałem znaleźć w jakimkolwiek sklepie OM-D i niestety nigdzie nie ma. Gdyby ktoś był chętny - możemy umówić się na kawę/piwo i wymienić doświadczenia /K-5 + Limitedy oraz Fuji X100/.
Pozdr.

apz
17.08.12, 22:07
Mam pytanie - czy jest jakiś użytkownik OM-D z Torunia / okolic ? Próbowałem znaleźć w jakimkolwiek sklepie OM-D i niestety nigdzie nie ma. Gdyby ktoś był chętny - możemy umówić się na kawę/piwo i wymienić doświadczenia /K-5 + Limitedy oraz Fuji X100/.
Pozdr.
W maju 2013 zwieziemy do Torunia całe stado E-M5-iątek, ale Ty pewnie tyle nie poczekasz...

thedoc
17.08.12, 22:19
acha dzięki.

Doświetla, nie doświetla - jak sobie ustawisz tak masz...

apz
17.08.12, 22:40
Andrzeju, dla przypomnienia, to nieporozumienie pozwala wyzwolić lampy RC

Pozwala, nie pozwala - próbowałem tym doświetlać zdjęcia dzieci przy zabawie , licho to wyszło, niestety...

romek1967
17.08.12, 22:46
Pozwala, nie pozwala - próbowałem tym doświetlać zdjęcia dzieci przy zabawie , licho to wyszło, niestety...
A czy ja coś pisałem o doświetlaniu? Napisałem Ci do czego toto jest potrzebne. Bez niej nie uruchomię 3 lamp RC a z nią mogę.

MCR
17.08.12, 22:49
W maju 2013 zwieziemy do Torunia całe stado E-M5-iątek, ale Ty pewnie tyle nie poczekasz...
Tak, tak, słyszałem/czytałem. Mam nadzieję, że będzie można przyjść na spotkanie do Kolegów.
Co do OM-D to czekam tak naprawdę na photokinę - co pokaże Pentax/Ricoh. Od czasu jak mam X100, K-5 z Limitedami wydałem szwagrowi i jakoś za nim nie tęsknię. Polubiłem za bardzo przenośność i to, że aparat ma zawsze przy sobie. X-Pro1 nadal nie ma FocusPeakingu, więc dla mnie póki co odpada. Szukam małego, przenośnego z wymienną optyką. OM-D dobrze się wpisuje w listę życzeń, ale nie mogę nigdzie go na parę chwil złapać. Może Ricoh wyda fajny bagnet (K) do swojego GXR-a, bo na nowego bezlusterkowca od Pentaksa nie liczę. To co pokazali (system Q, K01) to w mojej opinii porażka. Zapowiadany FF też mnie zbytnio nie interesuje, chyba że będzie wielkości OM-D.
No cóż, chyba marudzę, czas więc dopić Passporta i iść spać.
Dobrej nocy,

P.S. Gdyby jednak ktoś z OM-D z Torunia miał ochotę spotkać się - czekam na priv.
Pozdr.

apz
17.08.12, 22:51
A czy ja coś pisałem o doświetlaniu? Napisałem Ci do czego toto jest potrzebne. Bez niej nie uruchomię 3 lamp RC a z nią mogę.
Ależ to , to można zrobić po wbudowaniu odpowiedniego urządzenia w body, nie trzeba mieć zawsze pełnej kieszeni z delikatnym drobiazgiem do pilnowania. Więcej pożytku miałem z lampki w EPL-1, która też wyzwala.

romek1967
18.08.12, 09:40
nie trzeba mieć zawsze pełnej kieszeni z delikatnym drobiazgiem do pilnowania..
OK, znowu zdradzę Ci sekret - lampka ma słitaśne malusie etui doczepiane do paska aparatu. Ot i po problemie z pilnowaniem :D.

ps.
Andrzeju, lampka jest, i to jest jej niewątpliwa zaleta. A " wbudowane odpowiednie urządzenia w body" to jak rozumiem Twoje pobożne życzenie czyli futurystyka fantastyczna.

ajt
18.08.12, 09:55
Oprócz lampki trzeba też pilnować trzech zaślepek (jedna na lampie, dwie na body), które na czas fotografowania z lampą trzeba zdjąć i gdzieś schować. Pewnie do tego słitaśnego etui, z którego za którymś razem wypadną :)
Małe elementy mają to do siebie, że często, mimo uwagi, gdzieś przepadają. Zgubiłem np. obydwie zakrętki do gniazd wężyka i lampy Nikona D200, przy tej lampce od OM-D to pewnie tylko kwestia czasu. Zresztą, jest na tyle mała, że całą lampę łatwo zgubić, zwłaszcza jak będzie w etui na pasku :)

Jd
18.08.12, 10:00
68522

Ja do zaślepki obiektywu nabyłem taką smycz jak na zdjęciu. Zaślepkę na gorącą stopkę też zastapilem taką od Nikona .

sylwiusz
18.08.12, 10:23
A ja od zawsze zaslepke na gniazdo lampy zdejmuje jak dostaje aparat i chowam do szuflady na dzien dobry, potem juznie uzywam ;-) Wiec tez w razie planuje tak samo zrobic z OM-D. Dekielek udalo mi sie zgubic tylko raz, kiedy byl to taki wciskany, na filtr PL B+W ;-)

---------- Post dodany o 10:23 ---------- Poprzedni post był o 10:17 ----------

Od czasu jak mam X100, K-5 z Limitedami wydałem szwagrowi i jakoś za nim nie tęsknię. Polubiłem za bardzo przenośność i to, że aparat ma zawsze przy sobie. X-Pro1 nadal nie ma FocusPeakingu, więc dla mnie póki co odpada.
Nawet jakby mial, to zapomnij o przenosnosci, na ktorej Ci zalezy. To spory jak na bezlusterkowca aparat, nie mniejszy niz wspomniana K-5, szczegolnie z nalesnikami z serii Limited... Zreszta sam zobacz:
http://camerasize.com/compare/#258,187
Tutaj OM-D jest zdecydowanie bardziej kompaktowy.

Może Ricoh wyda fajny bagnet (K) do swojego GXR-a, bo na nowego bezlusterkowca od Pentaksa nie liczę.
To tez niewiele zmieni, bo musieliby zachowac flange, ergo taki modul bylby po prostu odpowiednio gruby...

romek1967
18.08.12, 10:26
Oprócz lampki trzeba też pilnować trzech zaślepek (jedna na lampie, dwie na body), które na czas fotografowania z lampą trzeba zdjąć i gdzieś schować. Pewnie do tego słitaśnego etui, z którego za którymś razem wypadną :)
Małe elementy mają to do siebie, że często, mimo uwagi, gdzieś przepadają. Zgubiłem np. obydwie zakrętki do gniazd wężyka i lampy Nikona D200, przy tej lampce od OM-D to pewnie tylko kwestia czasu. Zresztą, jest na tyle mała, że całą lampę łatwo zgubić, zwłaszcza jak będzie w etui na pasku :)

Jak miło poczytać teoretyka ;) Ze słitaśnego etui nic nie wypadnie, to widać jak się je weźmie do ręki. A zaślepki gubią się zawsze, niezależnie od jakichś lamp czy innych etui. To tyle z punktu widzenia praktyka.

Jd
18.08.12, 10:48
Tylko oryginalnej od OM-D nie dostanę w zadnym sklepie a np Nikonowską kupie za 5 zł np w AB Foto.

easy_rider
18.08.12, 11:08
Jak miło poczytać teoretyka ;) Ze słitaśnego etui nic nie wypadnie, to widać jak się je weźmie do ręki. A zaślepki gubią się zawsze, niezależnie od jakichś lamp czy innych etui. To tyle z punktu widzenia praktyka.Inny praktyk twierdzi że z etui samo nic nie wypadnie, ale przy wyciąganiu lampy wypada wszystko... a samo etui można do paska przypiąć - ale tylko wtedy gdy się go używa...

elminho
18.08.12, 11:31
Jak miło poczytać teoretyka ;) Ze słitaśnego etui nic nie wypadnie, to widać jak się je weźmie do ręki. A zaślepki gubią się zawsze, niezależnie od jakichś lamp czy innych etui. To tyle z punktu widzenia praktyka.

Ale to prawda, że kombinacji i drobnych elementów przy manipulowaniu lampką jest co niemiara.

ajt
18.08.12, 11:57
No właśnie, gdyby podłączenie lampy polegało po prostu na jej wyjęciu i wsunięciu w sanki, to bym nie marudził.
Zaślepkę z sanek też schowałem do szuflady, tę z lampy podobnie, ale już ta od gniazda w body siedzi na miejscu, bo gołe gniazdo jakoś tak mało kurzo- i deszczoodpornie wygląda. Mogli coś wykombinować z zasilaniem i komunikacją z lampką tylko przez styki w stopce, nawet jakiś dodać w razie potrzeby :)

romek1967
18.08.12, 13:21
ale przy wyciąganiu lampy wypada wszystko...
Czekaj bo się pogubiłem. Jak mam w etui lampę to mam tylko lampę bo zaślepki są tam gdzie zaślepiają. Więc jak wyciągam lampę to nic mi nie wypada, no chyba że lampa się wyśliźnie z ręki ;) Chyba że znowu nie rozumiem idei tego etui i wszystko pomieszałem cholefcia no....

ayu
18.08.12, 13:34
Jak dla mnie to taka doczepiana lampka w etui też nie jest najlepszym wyjściem. Już kiedyś o mało jej nie zgubiłem a przynajmniej tak myślałem. Od tego czasu albo noszę ją na body albo leży w domu schowana bo się boję , że gdzieś ją posieję a nie raz nie dwa by się przydała :-(.

romek1967
18.08.12, 13:49
Wbudowaną lampkę miały wszystkie lustrzanki E-Systemu, nie pamiętam żeby ktoś się o tych lampkach pozytywnie wyrażał. Polecano na ogół zastosowanie zewnętrznej lampy jeżeli miała być używana. W E-M5 nie wbudowano jej w ogóle. Gdyby wbudowano narzekania były by takie jak przy lustrzankach - że jest słaba, że nie da się odchylić do góry. A tak narzekania są że jest doczepiana :D Grunt żeby narzekać. Tak trzymać.

sylwiusz
18.08.12, 13:56
Jejku, ja tam mialem i wbudowane w korpus lampy i ich brak. Nie jest to dla mnie problem. Trafiaja sie zawodowe korpusy z wbudowana lampa (Nikon D700, Minolta Dynax 9) i wiele bez. Wszystko ma swoje zalety i wady. Fajnie, ze do OMD w ogole dali zewnetrzna lampke, ktora w dodatku dziala jako sterownik bezprzewodowy zewnetrznych lamp, mogli to zrobic zawsze jako dodatkowa, platna opcje ;-)

apz
18.08.12, 14:02
Wbudowaną lampkę miały wszystkie lustrzanki E-Systemu, nie pamiętam żeby ktoś się o tych lampkach pozytywnie wyrażał. Polecano na ogół zastosowanie zewnętrznej lampy jeżeli miała być używana. W E-M5 nie wbudowano jej w ogóle. Gdyby wbudowano narzekania były by takie jak przy lustrzankach - że jest słaba, że nie da się odchylić do góry. A tak narzekania są że jest doczepiana :D Grunt żeby narzekać. Tak trzymać.

Ja nie narzekam , dla mnie jest to niewygodne, tak bardzo, że nie używam , a jak potrzebowałem , nie miałem przy sobie. A potrzebuję bardzo rzadko, przy tym co na co dzień fotografuję.

nightelf
18.08.12, 14:03
Mi lampa doczepiana nie przeszkadza i tak praktycznie nigdy nie korzystam z lamp wbudowanych.
Chyba, że właśnie do wyzwolenia lampy zewnętrznej.

Zaślepki na sankach lampy raczej nie trzymam, bo gniazdo często używam i zdejmowanie, zakładanie byłoby po prostu niewygodne.
Poza tym jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się uszkodzić stopki lampy (odpukać w niemalowane).

Jan_S
18.08.12, 14:04
A czy ta PENowa FL-14 podpięta do OMD będzie umiała zdalnie sterować innymi lampami? Czy to musi być ta mała bądź któraś z innych "profi" firmówek?

nightelf
18.08.12, 14:54
A czy ta PENowa FL-14 podpięta do OMD będzie umiała zdalnie sterować innymi lampami? Czy to musi być ta mała bądź któraś z innych "profi" firmówek?
Dlaczego miałaby nie umieć sterować zewnętrznymi lampami?

Zawsze możesz po prostu włączyć w zewnętrznych fotocelę i odpalić je na pierwszy błysk.

ayu
18.08.12, 14:54
A czy ta PENowa FL-14 podpięta do OMD będzie umiała zdalnie sterować innymi lampami?
To jest dobre pytanie. Swoją drogą mam taką od E-PL3 i myślę że wszystko będzie śmigać bo ten maluszek może sterować zew. lampkami.

Wysłane z telefonu

grzeSiuu
18.08.12, 22:18
68522

Ja do zaślepki obiektywu nabyłem taką smycz jak na zdjęciu. Zaślepkę na gorącą stopkę też zastapilem taką od Nikona .

bardzo mi się podoba ;)

ayu
19.08.12, 00:28
Takie smyczki dla mnie powinny być przy każdej odczepianej części ponieważ bardzo nie lubię gubić rzeczy.
P.S.Można kupić zamienniki zaślepek na obiektywy w cenie ok. 5-6 zł.

gietrzy
19.08.12, 11:37
FYI: parę fotek E-M5 (w kicie) wyjętych z modlitewnej gablotki i brutalne zderzenie z rzeczywistością :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=42283553

sylwiusz
19.08.12, 14:42
Hehe, ladne, w takich warunkach wiele innych, drogich sprzetow foto juz by sie poddalo.

chreasy
19.08.12, 15:36
Panny 25mm 1.4, 32 photos
Panny 7-14, 460 photos
Oly 50mm macro, 5 photos
Oly 12-50, 610 photos
Oly 75-300 206photos

Bardzo przydatne info. Po 12-50/ co prawda 40-150(ale wystarczy) będzie trzeba na fisha 7,5 zbierać (drożej to p7-14)

sylwiusz
19.08.12, 18:30
Zawsze zostaje jeszcze do UWA malutki i niezly optycznie M.ZD 9-18 zamiast drogiego 7-14.

jendrusz
19.08.12, 21:17
Zawsze zostaje jeszcze do UWA malutki i niezly optycznie M.ZD 9-18 zamiast drogiego 7-14.
niestety o 9-18 nie można napisać że jest tani ;)

ayu
19.08.12, 21:25
niestety o 9-18 nie można napisać że jest tani ;)
To jest prawda ale na szczęście jest bo w innych systemach z UWA jest bida.

2ev
19.08.12, 21:31
Miałem okazję testować ostatnio Nikkora 16-35 f/4 na FF, zapewnam Was, że Oly 9-18 to super szkiełko :-)

eFiX
19.08.12, 21:31
E, do innych systemów tez są fajne zamienniki :)...

grzeSiuu
19.08.12, 21:44
Oly 9-18 to super szkiełko

też tak słyszałem

sylwiusz
19.08.12, 22:11
I oczywiscie do tego jest tez super male i lekkie jak na zoom UWA.

fret
19.08.12, 22:22
To jest prawda ale na szczęście jest bo w innych systemach z UWA jest bida.

Które to są te inne systemy? ;)

2ev
19.08.12, 23:16
Przepraszam, że odpowiadam za ayu ale mnie korci :-)
np. Sony

sylwiusz
19.08.12, 23:25
To zalezy, jesli mowimy o nowych szklach w sklepach, to pod FF jest bdb Zeiss 16-35/2.8 i sprawdzona 20/2.8. Gorzej z APS-C - slaby 11-18 na bazie podobnego Tamrona sprzed lat.

ayu
20.08.12, 00:06
Przepraszam, że odpowiadam za ayu ale mnie korci :-)
np. Sony
Wiele systemów bezlusterkowych nie ma a ten jest chyba największym konkurentem. Nawet nie chyba tylko na pewno największy a o ile mi wiadomo takiego obiektywu nie posiada (nie piszę o starociach bez AF).

sylwiusz
20.08.12, 00:08
Cholerka, nie pomyslalem o bezlusterkowcach piszac swojego posta :-D Ale w tym ukladzie to fakt, w NEXie bida z UWA, w NXie zreszta tez, sa jeno jakies mgliste zapowiedzi.

grzeSiuu
20.08.12, 10:17
I oczywiscie do tego jest tez super male i lekkie jak na zoom UWA.

potwierdzam, widziałem :D
małe jest piękne ;)

sylwiusz
21.08.12, 19:08
Nie widze, zeby juz bylo, wiec wrzucam jeszcze link do katalogu OM-D w PDFie:
http://www.olympus.com.hk/files/olympus/download/index/OM-D_Catalog_Eng.pdf

gietrzy
24.08.12, 08:25
FYI: parę fotek E-M5 (w kicie) wyjętych z modlitewnej gablotki i brutalne zderzenie z rzeczywistością :)

Powtórka z rozrywki :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=42324575

Dar-i-jush
24.08.12, 09:13
Panowie, czy ktoś mógłby się odnieść do doniesień, że guma pokrywająca dodatkowy grip jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne i byle drapnięcie pazurem zostawia trwały ślad?

easy_rider
24.08.12, 09:22
To prawda - już dawno o tej gumie pisałem, chyba nawet w tym wątku...

daszek
24.08.12, 10:31
@Wesoły Miś (https://forum.olympusclub.pl/members/5194-Weso%C5%82y-Mi%C5%9B), Olympus napisał, że aparat jest pyło i wodoodporny :)
I faktycznie sprawdziłem, guma na gripie (guma, a nie twardy polimer) nie nadaje się do drapania czymkolwiek, ale nie jest też przesadnie podatna na uszkodzenia. Jeżeli jest to jedyna wątpliwość w zakupie, to się tym w ogóle nie przejmuj :)

By zostawić ślady, trzeba to zrobić specjalnie (no chyba, że komuś paznokcie wyrastają z paliczków bliższych lub środkowych, albo jest rycerzem).

sylwiusz
24.08.12, 10:38
A niech zostaja slady, przynajmniej bedzie widac, ze sprzet jest w uzyciu, bo to nasza pasja/praca :-D

grzeSiuu
24.08.12, 10:45
By zostawić ślady, trzeba to zrobić specjalnie (no chyba, że komuś paznokcie wyrastają z paliczków bliższych lub środkowych, albo jest rycerzem).

zawsze można czapraki poszyć :D

sylwiusz
24.08.12, 10:48
Tak, generalnie najlepiej wszystko trzymac w czyms ochronnym. Przypominaja mi sie czasy komuny, kiedy piloty do TV trzymano w folii, "zeby sie nie zniszczyly" :-D :-D :-D

Bodzip
24.08.12, 10:55
...

a ja przeczytałem w pierwszym momencie, że wyrastają z policzków. Se myślę, że czarownica jakaś cy cuś :D

apz
24.08.12, 11:05
Panowie, czy ktoś mógłby się odnieść do doniesień, że guma pokrywająca dodatkowy grip jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne i byle drapnięcie pazurem zostawia trwały ślad?

Nie mam takich szponów by zadrapać nie rozumiem problemu szczerze mówiąc...

sylwiusz
24.08.12, 11:08
Hehe, moze niektorzy az tak kurczowo trzymaja swoj ukochany sprzet, ze zostaja slady? :-P

Dar-i-jush
24.08.12, 11:28
Nie mam takich szponów by zadrapać nie rozumiem problemu szczerze mówiąc...
Wytłumaczę zatem.
To był taki przykład tylko, żeby zobrazować. Ktoś pisał, że się niszczy, gdzieś w necie widziałem zdjęcie gripa z zadziorami. Nie miałem okazji zetknąć się z nim na żywo, więc pytam na ile to jest delikatne. Nie żebym chciał go celowo drapać. Pytanie o jakość/wytrzymałość materiału. Mam nadzieję, że już zrozumiałe.

romek1967
24.08.12, 11:31
Mam gripa od początku, kupiony razem z OM-D, w/g mnie jest solidnie zrobiony, nie mam zastrzeżeń. Drapać nie drapałem. Używam tylko połówki gripa, drugą z zapasowym aku dokręcam gdy wiem że będę długo używał aparatu.

Dar-i-jush
24.08.12, 11:33
Ok, czyli tylko easy_rider podrapał ;-)
Dzięki za info Panowie.

apz
24.08.12, 11:34
Mam gripa od początku, kupiony razem z OM-D, w/g mnie jest solidnie zrobiony, nie mam zastrzeżeń. Drapać nie drapałem. Używam tylko połówki gripa, drugą z zapasowym aku dokręcam gdy wiem że będę długo używał aparatu.

A jak jest z mocowaniem statywowym w gripach, czy działa to w każdej połówce jak należy?

Noszę E-M5 z dopiętym obiektywem w komorze foto-plecaka, mam ze sobą zawsze ZD - 9-18; 50-200; i 12-60 , do tego ciemno-zooma 12-50 i 7,5 Samyanga , ponadto EPL-1 IR z wizjerem; adapter Cookina przejściówki i filtr połówkowy 67, dwa polary i kilka filtrów połówkowych od Hitecha, nie noszę pilników śrubek, kluczy razem, nie mam jak zadrapać, po prostu...

daszek
24.08.12, 12:24
zawsze można czapraki poszyć :D

He, he, dobre :-D

Hehe, moze niektorzy az tak kurczowo trzymaja swoj ukochany sprzet, ze zostaja slady? :-P

i to jest jedyny i słuszny wniosek :-)

Wytłumaczę zatem.
To był taki przykład tylko, żeby zobrazować. Ktoś pisał, że się niszczy, gdzieś w necie widziałem zdjęcie gripa z zadziorami. Nie miałem okazji zetknąć się z nim na żywo, więc pytam na ile to jest delikatne. Nie żebym chciał go celowo drapać. Pytanie o jakość/wytrzymałość materiału. Mam nadzieję, że już zrozumiałe.

Spokojnie, to tylko NiC rozsiewają plotki, bo w C ostatnio coś obłaziło :-)
Z gumą na gripie absolutnie nic się nie dzieje i całkowicie spełnia swoją rolę.

nightelf
24.08.12, 13:13

Rycerzy Ci u nas dostatek :wink:

Może będą obłazić z gumy tak jak aparaty pewnej żółtej firmy :wink:

MichuP
26.08.12, 20:30
Witam. Użytkownicy OMDi, zaawansowani bardziej i mniej, napiszcie proszę parę zdań z czego jesteście zadowoleni, z czego nieco mniej. Czy warto było wydać dość spore pieniądze na to cacko? Jak na nasze warunki choć to akurat rzecz względna...
Pytam bo mam pena Epl-3 i chodzi mi po głowie wymiana, jednak pieniążki spore i to trochę hamuje zapędy.
Pozdrawiam

watsup
26.08.12, 23:30
Witam. Użytkownicy OMDi, zaawansowani bardziej i mniej, napiszcie proszę parę zdań z czego jesteście zadowoleni, z czego nieco mniej. Czy warto było wydać dość spore pieniądze na to cacko? Jak na nasze warunki choć to akurat rzecz względna...
Pytam bo mam pena Epl-3 i chodzi mi po głowie wymiana, jednak pieniążki spore i to trochę hamuje zapędy.
Pozdrawiam

Ja przed zakupem wahałem się dość długo czy wybrać EPL-3 EP-3 plus dodatkowa szklarnia...
Jednak po kilku podejściach i zdjęciach testowych oglądanych na swoim kompie w domku doszedłem do wniosku, że nawet na szkiełku "kitowym" już mnie prawie całkowicie zadowala względem jakości zdjęć i filmików.
Szczerze mogę ci polecić jako bardzo zadowolony użytkownik a dodam, że kręciłem nim filmik (ku zdziwieniu ludzisków) na basenie "Termy Bania" podczas zjazdu do basenu!
Sprzęcik zdał moje wszystkie testy ;) nic mi nie zamokło ani nie wymiękło :)
Kupiłem i nie żałuję w ogóle a nawet planuję dokupić grip HLD-6 oraz szkiełko do portretów 45mm f/1.8

apz
26.08.12, 23:35
Pozdrawiam

Nie żałowałem ani jednej złotówki , nie uroniłem żadnej łzy po mojej E-30. zostawiłem tylko trzy swoje szkiełka z dużego systemu i widzę na forum, że wielu z nas z 4/3 tak fotografuje.

chreasy
27.08.12, 01:46
Ja się gdzieś spotkałem na narzekanie, że w OM-D nie można mieć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze bez odrywania wzroku.

Otóż można.

MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybiera się czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
tak więc nie odrywając oka od wizjera ma się tę mozliwość..

( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )

robisz zdjęcie i od razu ma się wyświetlony efekt w wizjerze. Fajna sprawa by w OMD nie przechodzic do przegladania na wyswietlaczu, jest to szczegolnie upierdliwe w trudnych warunkach, gdzie oko przyzwyczaja sie do wizjera, po czym musi się je oderwac by patrzec na lcd, potem gdy wraca się do wizjera, to jest się przez chwile oslepionym :D...

apz
27.08.12, 01:58
Ja się gdzieś spotkałem na narzekanie, że w OM-D nie można mieć podgląd zrobionego zdjęcia w wizjerze bez odrywania wzroku.

Otóż można.

MENU > KLUCZYK > REC VIEW - tam wybiera się czas w jakim ma być wyświetlane zdjęcie.
tak więc nie odrywając oka od wizjera ma się tę mozliwość..

( AUTO, OFF, przedział od 0,3s do 20s )

robisz zdjęcie i od razu ma się wyświetlony efekt w wizjerze. Fajna sprawa by w OMD nie przechodzic do przegladania na wyswietlaczu, jest to szczegolnie upierdliwe w trudnych warunkach, gdzie oko przyzwyczaja sie do wizjera, po czym musi się je oderwac by patrzec na lcd, potem gdy wraca się do wizjera, to jest się przez chwile oslepionym :D...

Jest moment , gdy to nie do końca działa - robię 3 zdjęcia co 0,7 EV w JPG i RAW i na czwilę misię bufor zatyka, a pokazuje mui wersje + 0,7 EV. mam opóźnienie zanim mogę wszystkie trzy przewinąć to jedyna wada poza odsłoniętym LCD na tylnej ściance, ale nauczyłem się z tym żyć.

pers
27.08.12, 08:39
odsłoniętym LCD na tylnej ściance, ale nauczyłem się z tym żyć.

Możesz to rozwinąć? Rozumie, że jest to coś co Cie denerwuje a ja na zdjęciach nic niepokojącego nie widze, a nie mam mozliwości zobaczyć go na żywo.

easy_rider
27.08.12, 10:15
Nie mam takich szponów by zadrapać nie rozumiem problemu szczerze mówiąc...Widocznie ja mam innego gripa - bo też nie mam szponów, a ślady na gumie są widoczne...
Ktoś pisał, że się niszczy, gdzieś w necie widziałem zdjęcie gripa z zadziorami.Co nie znaczy że są to jakieś głębokie rysy czy uszkodzenia - po prostu nawet dotknięcie paznokciem pozostawia na gumie gripa lekkie smugi
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/209/p1020514e.jpg/)

chreasy
27.08.12, 10:42
zacząć obgryzać paznokcie, problem z głowy

Mirek54
27.08.12, 10:46
Widocznie ja mam innego gripa - bo też nie mam szponów, a ślady na gumie są widoczne...Co nie znaczy że są to jakieś głębokie rysy czy uszkodzenia - po prostu nawet dotknięcie paznokciem pozostawia na gumie gripa lekkie smugi

To dlatego zeby uniknac sytuacji w ogloszeniu-sprzedam prawie nieuzywany,zadbany,pilnowany,glaskany.....:mrgreen ::mrgreen::mrgreen:
Napewno ktos wymysli folie ochronna i bedzie kazdy oklejac:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

apz
27.08.12, 10:52
Możesz to rozwinąć? Rozumie, że jest to coś co Cie denerwuje a ja na zdjęciach nic niepokojącego nie widze, a nie mam mozliwości zobaczyć go na żywo.

3/4 tylnej ścianki aparatu to wyświetlacz, jak noszę z małym obiektywem to szoruje mi po guzikach koszuli , nie mam odwagi sprawdzić co jest twardsze.

---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------

Widocznie ja mam innego gripa - bo też nie mam szponów, a ślady na gumie są widoczne...Co nie znaczy że są to jakieś głębokie rysy czy uszkodzenia - po prostu nawet dotknięcie paznokciem pozostawia na gumie gripa lekkie smugi

Nie mam tego gripa. póki co go nie potrzebuję.

epicure
27.08.12, 10:59
3/4 tylnej ścianki aparatu to wyświetlacz, jak noszę z małym obiektywem to szoruje mi po guzikach koszuli , nie mam odwagi sprawdzić co jest twardsze.

Spraw sobie pasek do noszenia aparatu przy boku, np. coś takiego:

źródło (http://www.ksiegarniafotograficzna.pl/_var/gfx/583cb664aefe09aa475f27c94a03bd3b.jpg)

Z boku najczęściej koszule nie mają guzików :)

apz
27.08.12, 11:05
Spraw sobie pasek do noszenia aparatu przy boku, np. coś takiego:

źródło (http://www.ksiegarniafotograficzna.pl/_var/gfx/583cb664aefe09aa475f27c94a03bd3b.jpg)

Z boku najczęściej koszule nie mają guzików :)
własnie o czymś takim myślałem... , najlepiej podwójnym na E-M5 i IR-a

pers
27.08.12, 11:10
Panowie, troche zmienię temat - czy można bezpośrednio z aparatu zgrywać zdjęcia na dysk zewnetrzny? Nigdzie o tym nie czytałem i być moze jest to niemożliwe ale fajnie by było gdyby była taka opcja.

romek1967
27.08.12, 11:13
Mam podobny pasek, sprawdzał się doskonale przy E-3, nawet z 50-200. Pozwala bezkolizyjnie nosić drugi aparat klasycznie na klacie, gdyby kogoś naszła taka fantazja. Do OM-D jeszcze go nie przypinałem.

---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------

Panowie, troche zmienię temat - czy można bezpośrednio z aparatu zgrywać zdjęcia na dysk zewnetrzny? Nigdzie o tym nie czytałem i być moze jest to niemożliwe ale fajnie by było gdyby była taka opcja.
Były kiedyś takie dyski OTG (On The Go) z własnym zasilaniem, na nie można było zgrywać. Są też fotobanki do których wsadzasz kartę SD i zgrywasz na dysk.

apz
27.08.12, 11:13
Panowie, troche zmienię temat - czy można bezpośrednio z aparatu zgrywać zdjęcia na dysk zewnetrzny? Nigdzie o tym nie czytałem i być moze jest to niemożliwe ale fajnie by było gdyby była taka opcja. Zgrywam przez USB za pomocą komputera tam gdzie chcę. musisz mieć jakiś system operacyjny. Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem.

pers
27.08.12, 11:25
Zgrywam przez USB za pomocą komputera tam gdzie chcę. musisz mieć jakiś system operacyjny. Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem.

Chyba dobrze - chodzi mi właśnie o to czy można zgrywać bez komputera. Czyli na wyjazd zabierałbym jedynie aparat i zewnetrzny dysk. Myslałem, że obecnie być może wymyslili coś takiego, że z poziomu aparatu można to robic ale najwidoczniej nie. Dziekuję za odpowiedz.

epicure
27.08.12, 11:31
Musiałbyś mieć jakiś foto bank. Sam aparat nie zasili zewnętrznego dysku.

romek1967
27.08.12, 11:41
@pers, tak jak pisałem, mało ich jest ale dyski OTG jeszcze można znaleźć na wyprzedażach, np. WYPRZEDAŻ Magic Box 80 GB OTG Data Bank NOWY (http://allegro.pl/wyprzedaz-magic-box-80-gb-otg-data-bank-nowy-i2561873186.html)

Mirek54
27.08.12, 11:42
własnie o czymś takim myślałem... , najlepiej podwójnym na E-M5 i IR-a

Moze lepiej aparat miec przed soba a guziki tylko przykryc.
O takie cos,mozna nawet marke aparatu wyszyc lub inicjaly swoje.
http://www.amazon.de/L%C3%A4tzchen-Druck-KLECKERE-DEKORIERE-KINDES/dp/B006R54GCU/ref=sr_1_24?ie=UTF8&qid=1346060278&sr=8-24

romek1967
27.08.12, 12:03
http://www.amazon.de/Lätzchen-Druck-KLECKERE-DEKORIERE-KINDES/dp/B006R54GCU/ref=sr_1_24?ie=UTF8&qid=1346060278&sr=8-24
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54.

Jan_S
27.08.12, 12:17
http://www.amazon.de/Lätzchen-Druck-KLECKERE-DEKORIERE-KINDES/dp/B006R54GCU/ref=sr_1_24?ie=UTF8&qid=1346060278&sr=8-24 (http://www.amazon.de/L%C3%A4tzchen-Druck-KLECKERE-DEKORIERE-KINDES/dp/B006R54GCU/ref=sr_1_24?ie=UTF8&qid=1346060278&sr=8-24)

tylko inskrypcja powinna być "ja nie bzykam tylko pstrykam"

Mcarto
27.08.12, 12:46
@pers, tak jak pisałem, mało ich jest ale dyski OTG jeszcze można znaleźć na wyprzedażach, np. WYPRZEDAŻ Magic Box 80 GB OTG Data Bank NOWY (http://allegro.pl/wyprzedaz-magic-box-80-gb-otg-data-bank-nowy-i2561873186.html)

Używałeś coś takiego? mam teraz dwie karty 8Gb i 4 Gb - za kilkanaście dni lecę do Portugalii i zastanawiam się czy lepiej dokupić zapasowe karty czy wsiąść coś takiego. Nowe Photobanki są b.drogie.

grzeSiuu
27.08.12, 12:50
a nie lepiej wziąć tablet lub laptopa?

tak sobie pomyślałem... że tablet odpada. przecież nie ma dysku :(

apz
27.08.12, 13:13
http://www.amazon.de/Lätzchen-Druck-KLECKERE-DEKORIERE-KINDES/dp/B006R54GCU/ref=sr_1_24?ie=UTF8&qid=1346060278&sr=8-24

Tak najlepiej taki skórzany fartuszek jaki u szewców i chlewkarzy w warsztatach widuję , jest absolutnie gładko.

romek1967
27.08.12, 13:16
Używałeś coś takiego? mam teraz dwie karty 8Gb i 4 Gb - za kilkanaście dni lecę do Portugalii i zastanawiam się czy lepiej dokupić zapasowe karty czy wsiąść coś takiego. Nowe Photobanki są b.drogie.
Nawet mam jedną taką obudowę w szufladzie. Już bez dysku. Prędkość transferu mnie dobijała ale jak ktoś nie ma miejsca/ochoty dźwigać to się nada. Ja zamieniłem ten wynalazek na Netbooka, mam fotobank i internet w jednym.

pers
27.08.12, 13:26
---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------

Były kiedyś takie dyski OTG (On The Go) z własnym zasilaniem, na nie można było zgrywać. Są też fotobanki do których wsadzasz kartę SD i zgrywasz na dysk.

Dzieki za info :-)

a nie lepiej wziąć tablet lub laptopa?

tak sobie pomyślałem... że tablet odpada. przecież nie ma dysku :(

Czasami jest to po prostu niewygodne zwłaszcza jak się ma wiekszego laptopa. No i bezpieczeństwo - dysk zawsze można schować do sejfu a laptop się już nie zmieści.

easy_rider
27.08.12, 14:01
za kilkanaście dni lecę do Portugalii i zastanawiam się czy lepiej dokupić zapasowe karty czy wsiąść coś takiego...A nie możesz pożyczyć paru kary od dobrych znajomych? Przecież wszystko co teraz zakupisz po powrocie będzie niepotrzebne...

Mcarto
27.08.12, 15:53
A nie możesz pożyczyć paru kary od dobrych znajomych? Przecież wszystko co teraz zakupisz po powrocie będzie niepotrzebne...
Przypomniałem sobie że rok pół roku temu jedną zamówiłem tylko leżała w kopercie więc mam 2x8Gb+4Gb - powinno wystarczyć. Częściej ostatnio podróżuje i więcej pamięci się przyda. Ten dysk traktowałem bardziej jako Back-up.

grizz
27.08.12, 17:44

Kup kartę... Bacvkup zawsze możesz w hotelu czy knajpie na chmurę, czy serwer wrzucić.

daszek
27.08.12, 19:55

:shock: To masakra jakaś teksańska.

Sory, jak tak swojego nie testowałem... zupełnie jak byś go jakimś drutem kolczastym przeciągnął :|

easy_rider
27.08.12, 20:29
To nie są jakieś głębokie rysy tylko powierzchowne smugi... za tydzień znikną - to znaczy pewnie w ich miejsce pojawią się inne :mrgreen:

Jd
27.08.12, 20:31
Spodobał mi się pasek do OM-D , taki :

69145

Symbol produktu to CSS-P113.
Problem w tym, że nie wiem gdzie można go nabyć. Wyszukiwanie w Google prowadzi zawsze na daleki wschód. Na E-Bay znalazłem tylko 1 ofertę z USA.

Na stronie http://olympusomd.com/pl-PL/omd/e-m5/accessory/#&panel1-21 jest przedstawiony w akcesoriach do OM-D.

romek1967
27.08.12, 21:07

69145

Problem w tym, że nie wiem gdzie można go nabyć. Wyszukiwanie w Google prowadzi zawsze na daleki wschód. Na E-Bay znalazłem tylko 1 ofertę z USA.

Na stronie http://olympusomd.com/pl-PL/omd/e-m5/accessory/#&panel1-21 jest przedstawiony w akcesoriach do OM-D.
Poczekaj na nowy cennik OJ, to już niedługo.

jendrusz
27.08.12, 21:32
Ja do OM-D zapiąłem domke gripper 1.
tutaj o nim piszą http://www.bhphotovideo.com/c/product/16174-REG/Domke_740_6BK_1_Web_Camera_Strap.html
p (http://www.bhphotovideo.com/c/product/16174-REG/Domke_740_6BK_1_Web_Camera_Strap.html)olecam - wygodny i bardzo stonowany .

daszek
27.08.12, 21:54
Ja mam taki, neoprenowy: http://www.matin.com.pl/produkt,48.html

Jest dzielony na dwie części, tzn, można odpiąć neopren i spiąć końcówki, tworzy to takie "ucho" i aparat trzymasz jak torbę.
Baardzoo mięciutki i wygodny :)

Zdjęcie ze strony www.matin.com.pl

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/08/48_2d-1.jpg
źródło (http://www.systembank.pl/img/48_2d.jpg)

romek1967
27.08.12, 22:18

69145

69153
Podobny pasek już był w ofercie, nazywał się N2518700 - CCSP002, niestety nie ma go już w cenniku OJ ale jest w mojej torbie ;)

jendrusz
27.08.12, 23:35
Ja mam taki, neoprenowy: http://www.matin.com.pl/produkt,48.html

Mam taki, został mi po d700, ale moim zdaniem bardzie pasuje do lustrzanki niż do OM-D. Teraz powiesiłem na nim lornetkę. Faktem jest że jest mega wygodny i miękki :)

ngs
28.08.12, 09:05
Planuje kupić om-d i mam dylemat czy płacić 5000zł z kitem i liczyć, że się go sprzedam kita za >500zł, czy od razu kupić body za 4500zł... bo kita zupełnie nie potrzebuję...

epicure
28.08.12, 09:10
Na odsprzedaży kita zarobisz ze dwie stówki. Wszystko zależy od tego, czy chce Ci się fatygować...

Jd
28.08.12, 09:13
Sam sobie odpowiedziałeś więc po co pytasz ? Oszczędzisz sobie stresu przy sprzedaży:) A tak na poważnie mam tego kita (12-50) i jest całkiem dobrym szkłem . Onanisci sprzetowi dla których wszystko ze swiatłem powyzej 2 jest be puscili famę która trwa i sie powiela. Szkło jest na poziomie 18-105 Nikona.

nightelf
28.08.12, 11:34
Nie rób mojego błędu i kup bez kita.
Do tej pory staram się sprzedać kitowy obiektyw i coś nikt nie chce kupić.

To oczywiście o ile nie potrzebujesz tego obiektywu :)

sylwiusz
28.08.12, 11:39
Wlasnie, gorzej jak ktos go jednak potrzebuje, zwlaszcza w komplecie z OMD, kiedy jedno i drugie jest pouszczelniane ;-)

bartmika
28.08.12, 11:42
Za oceanem to mają dobrze ... :) Rabaty na OM-D...

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=42352574

sylwiusz
28.08.12, 11:48
Tam to czesto maja dobrze. Pewnie Olympus zdazyl juz przeczytac poranne plotki o cenie nadchodzacego Fuji X-E1 :mrgreen:

chreasy
28.08.12, 11:57
Za oceanem to mają dobrze ...

ech bardzo dobrze, bo np. za Body w USA 1000 USD, czyli 3170, w Polsce 4669 zł., czyli w Polsce o 47% droższe !
Zestaw E-M5+12-50+FL-300R w USA 1300 USD, czyli 4121, w Polsce 6099, czyli o 48% drożej ! Tu nie chodzi do końca o porównanie z cenami Polska-USA.Bardziej chodzi mi o porównanie różnic cen np. Nikon-Olympus. Nikon ma ceny w Polsce podobne jak w USA, a Olympus o 50% wyższe.

Dla dalszego prównania:
- Canon 60d - Polska +20%
- Panasonic GH2 + 14-140 - Polska +25%
- Fuji X100 - Polska -5%

Wniosek jest taki, że Olympus nas Polaków kroi najbardziej.

nightelf
28.08.12, 12:09
Już nie przesadzajmy.
Nikon też ma niższe ceny w USA. Ciekawi mnie jak wyliczyłeś te podobne ceny?

Np Nikon D800 w B&H kosztuje 2995 $
Natomiast w kraju najtaniej za 11800 zł mniej więcej.

bartmika
28.08.12, 12:14
Co ciekawe z tymi cenami to tak było odkąd pamiętam... czyli od bardzo dawna :) W 2008 roku dolar był jakoś 2-2,20zł ... Wtedy naprawdę opłacało się robić zakupy w USA.

ngs
28.08.12, 14:10
Nie rób mojego błędu i kup bez kita.
Do tej pory staram się sprzedać kitowy obiektyw i coś nikt nie chce kupić.

To oczywiście o ile nie potrzebujesz tego obiektywu :)

Dzieki za odpowiedzi, kupiłem sam korpus.

Moominek
28.08.12, 16:11
A tak na poważnie mam tego kita (12-50) i [...] jest na poziomie 18-105 Nikona.

Jako posiadacz (były, bo używam albo UWA, albo macro, albo tele) 18-105 muszę więc stwierdzić, że jeżeli OM-D to w kicie. Serio.

Farensbach
28.08.12, 20:36
Od wczoraj też jestem właścicielem omd e-m5 :-), kupiłem z 12-50 właśnie z uwagi na uszczelnienia. Mam wprawdzie też 12-60 w dużym 4/3 ale w porównaniu do 12-50 jest właśnie duży i ciężki. Jak na razie zauważyłem, że 12-50 jest niezły optycznie, choć do 12-60 trochę mu brakuje.

Ale mam pytanie z innej beczki do bardziej doświadczonych użytkowników OMD. Grzebię w menu i pojawił mi się taki problem - czy jest jakieś ustawienie elektronicznego wizjera, które pokazywałoby na nim zmianę ekspozycji, np. daje -1 EV, a obraz w wizjerze sie ściemnia i odwrotnie - daję +1 EV, a obraz w wizjerze sie rozjaśnia. Jest możliwe takie ustawienie?

skrzynka97
28.08.12, 20:40
Dla niezdecydowanych http://www.ryanbrenizer.com/2012/08/review-olympus-om-d-e-m5/
Uwaga , jak przeczytacie to się zdecydujecie.

Jd
28.08.12, 20:51
Ale mam pytanie z innej beczki do bardziej doświadczonych użytkowników OMD. Grzebię w menu i pojawił mi się taki problem - czy jest jakieś ustawienie elektronicznego wizjera, które pokazywałoby na nim zmianę ekspozycji, np. daje -1 EV, a obraz w wizjerze sie ściemnia i odwrotnie - daję +1 EV, a obraz w wizjerze sie rozjaśnia. Jest możliwe takie ustawienie?

Ustaw koło nastaw np na P. I kółkiem okalającym przycisk migawki w prawo bądź w lewo. Od -3 do +3.

Farensbach
28.08.12, 21:01
Ustaw koło nastaw np na P. I kółkiem okalającym przycisk migawki w prawo bądź w lewo. Od -3 do +3.
Dzięki, ale nie o to mi chodzi, może niejasno się wyraziłem, chodzi mi by zmiany w korekcji ekspozycji odzwierciedlał na bieżącym podglądzie wizjer. Tzn. by bieżący obraz w wizjerze sie ściemniał gdy daję korektę ekspozycji na minus i rozjaśniał, gdy daję na plus.

ajt
28.08.12, 21:18
Dzięki, ale nie o to mi chodzi, może niejasno się wyraziłem, chodzi mi by zmiany w korekcji ekspozycji odzwierciedlał na bieżącym podglądzie wizjer. Tzn. by bieżący obraz w wizjerze sie ściemniał gdy daję korektę ekspozycji na minus i rozjaśniał, gdy daję na plus.

Menu własne D, nocne kadry. Wył. - wizjer zachowuje się tak jak chcesz.

dobas
28.08.12, 21:23
bez problemu Wam działają wężyki z OMD ?
podpinałem smat riga ostatnio i coś nie chciał zatrybić

Jd
28.08.12, 21:25
Jak ustawisz w menu jak napisał ajt to wizjer zachowuje sie tak jak ja pisałem w poscie #2591

ajt
28.08.12, 21:26
"Zwykły" wężyk działa, bardziej rozbudowanych nie testowałem.

Farensbach
28.08.12, 21:28
Menu własne D, nocne kadry. Wył. - wizjer zachowuje się tak jak chcesz.
Dzięki, o to mi chodziło :-)

romek1967
28.08.12, 21:36
bez problemu Wam działają wężyki z OMD ?
podpinałem smat riga ostatnio i coś nie chciał zatrybić
Marcin, hahnel i phottix działają, po kabelku i zdalnie.

dobas
28.08.12, 22:44
oki dzięki.. nie wiem czemu mi Smatrig z OMD nie chciał działać no ale potestuje jeszcze...

daszek
28.08.12, 23:04
Wczoraj odebrałem bateryjki BLN-1 :) , znaczy się są dostępne jak ktoś jest zainteresowany.

gietrzy
29.08.12, 07:30
FYI: G.Zuiko Auto-S 40/1.4 w rękach japońskiej redakcji dc watch
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/dressup/20120829_555714.html