Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
5 tys Pln kosztuje - i to w Sony Center- Nex 7 z wbudowanym wizjerem i matrycą 24 MP..
Może i kosztuje tylko - tylko jak mówił w sobotę w Milówce facio od Sony, Sony nigdy nie da doń więcej obiektywów, co najwyżej możesz podpiąć te od Alfy, bo dla Sony Alfa jest najważniejsza.System bedzie zawsze wykastrowany. Chcesz to kupuj, Twoja kasa, bylebyś potem nie płakał...
Polityka cenowa Olka przypominam mi trochę politykę cenową Citroena - drogo cenią nowości, a potem na wyprzedażach potrafią dać 29 tys. zł rabatu:) czyli 35% wartości auta...
Olek ma podobnie... daje wysokie ceny na start, ale potrafi najwięcej opuścić albo dodać ze wszystkich marek jak już się model opatrzy. Patrzcie ile kosztuje e-pl1
Może i kosztuje tylko - tylko jak mówił w sobotę w Milówce facio od Sony, Sony nigdy nie da doń więcej obiektywów, co najwyżej możesz podpiąć te od Alfy, bo dla Sony Alfa jest najważniejsza.System bedzie zawsze wykastrowany. Chcesz to kupuj, Twoja kasa, bylebyś potem nie płakał...
Nigdy nie mów nigdy. Sony miał nigdy nie zrobić takiego aparatu jak NEX-7 bo nexy miały być dla amatorów zamiast kompaktów, nexy miały być zabawkowe aby nie podgryzać lustrzanek. Więc skoro Sony zrobił jednak taki aparat jak NEX-7 to i obiektywy zrobi lepsze, kwestia czasu.
Polityka cenowa Olka przypominam mi trochę politykę cenową Citroena - drogo cenią nowości, a potem na wyprzedażach potrafią dać 29 tys. zł rabatu:) czyli 35% wartości auta...
Olek ma podobnie... daje wysokie ceny na start, ale potrafi najwięcej opuścić albo dodać ze wszystkich marek jak już się model opatrzy. Patrzcie ile kosztuje e-pl1
Śledzę regularnie w jednej porównywarce cen ceny kilku aparatów, między innymi Olympusowe PENy. I rzeczywiście, gdy wchodzi nowy model z danej linii ceny poprzednika spadają czasem nawet więcej niż ww 35% ceny regularnej. Ciekawe, podobnej zależności nie zaobserwowałem np. u Canona gdy wchodziły 50D czy 60D.
Tak się teraz zastanawiam, może te "super oferty" to były jakieś resztki magazynowe albo modele powystawowe? nie analizował tego dogłębnie ale rzeczywiście, gdyby tak było to powyższa obserwacja byłaby z gruntu fałszywa
To chyba zależy od modelu. E-5 jest drogi, E-30 też trzymał cenę dość długo. Cena na OM-D będzie uzasadniona jeśli matryca będzie dobra. Wizjer poza Sony raczej nie będzie odbiegał od konkurencji(myślę o belustrzakach) - nie wiem tylko jak z wielkością bo ktoś tu twierdził, że będzie mniejszy niż w Panasach(to by jednak duży minus był) Poza tym zapowiada się naprawdę OK: zdjęcia seryjne, wyświetlacz, uszczelnienia, stabilizacja, "modułowość", AF...
---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------
PS. Wizjer będzie chyba jednak mniejszy niż w Panasie - tam jest x1,4 a w Olku x1,15. Ale w takim Soniaczu SLT-A65 jest jeszcze mniej, tyle że rozdzielczość lepsza.
Nigdy nie mów nigdy. Sony miał nigdy nie zrobić takiego aparatu jak NEX-7 bo nexy miały być dla amatorów zamiast kompaktów, nexy miały być zabawkowe aby nie podgryzać lustrzanek. Więc skoro Sony zrobił jednak taki aparat jak NEX-7 to i obiektywy zrobi lepsze, kwestia czasu.
Zacytowałem tylko wypowiedź przedstawiciela Sony na sponsorowanym przez nich zlocie własnego fotoklubu ... . Można wierzyć lub marzyć , nie moja sprawa.
Wypowiedź dotyczyła NEX-ów i lustrzanek z bagnetem alfa w tym SLT 77.
To tak jakby Jack mówił oficjalnie na naszym zlocie o polityce Olego.
Pozdrawiam AP.
To co jest prawda dziś, nie musi być prawda jutro.
Sony pójdzie tam gdzie zobaczy $$$ i nie jest w tym odosobnione.
Po drugie- z całym szacunkiem sądzę że przedstawiciel Sony w dalekim kraju gdzieś za Rosją, guzik wie o planach firmy choćby w średnim horyzoncie czasowym.
To co jest prawda dziś, nie musi być prawda jutro.
Sony pójdzie tam gdzie zobaczy $$$ i nie jest w tym odosobnione.
Po drugie- z całym szacunkiem sądzę że przedstawiciel Sony w dalekim kraju gdzieś za Rosją, guzik wie o planach firmy choćby w średnim horyzoncie czasowym.
Zatem miłego focenia z telefonu komórkowego przez przejściówkę z lusterkiem i dużymi obiektywami z mocowaniem alfa od Sony, Tamrona i Sigmy. Pożyczyłem od nich NEX-a 5n z kitem, by przyjrzeć się temu systemowi. Ciekawy aparat, ale bardzo źle wyważony. Niezła matryca. Ze stałką 16 mm powiesiłbym to to pod latawcem, z kitem będzie problem z wyważeniem
A w średnim terminie będziesz jeszcze korzystał z tego nowego dziś aparatu, Jakoś trudno mi uwierzyć w nie zmienisz go po jakiś czterech, pięciu latach.
Pozdrawiam AP.
Sony nie ma mniejszego wizjera. Podawane przez producentów powiększenie należy podzielić przez "crop factor" ponieważ są one podawane dla obiektywu 50mm ustawionego na nieskończoność.
Wtedy:
Panasonic: 1,42 / 2 = 0,71x
Olympus: 1,15 / 2 = 0,58x
Sony: 1,09 / 1,5 = 0,72x
Czyli Panasonic i Sony mają wielkość mniej więcej takie jak analogowe wizjery FF DSLR, a olympus tak jak w niezłych DSLR APS.
Moim zdaniem pan przedstawiciel powiedział to co ludzie chcieli usłyszeć, a że na takich zlotach większość ludzi posiada lustrzanki, i to często z kilkoma dobrymi obiektywami, to zapewnił ich, że alfy będą zawsze priorytetem :-) U nas też na początku były różne zapewnienia o E-systemie.
slyszalem ze oly produkuje dany model "rzutami" i z epl-1 troche przeszacowali popyt i ze raczej z tego wynika jego niska cena.
troche potwierdza to fakt ze epl-2 niespecjalnie chce taniec od czasu premiery serii trzeciej.
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.ephotozine.com/article/olympus-om-d-e-m5-hands-on-review-18549&ei=z09HT9foF47T4QTlmry9Dg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCQQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.ephotozine.com/article/olympus-om-d-e-m5-hands-on-review-18549%26hl%3Dpl%26biw%3D1600%26bih%3D774%26prmd%3D imvns
pozdrawiam
Parę nowych obrazków na japońskiej stronie Olympusa (za 43rumors):
http://olympus-imaging.jp/product/dslr/em5/sample/index.html
T.
[EDIT]W komentach pisza, ze nie nowe.. coz.. tyle tego jest, ze juz nie wiadomo co bylo, a co nie :P
cyt. "Kiedy Olympus OM-D E-M5 szczegóły zostały ogłoszone po trochu niemal wydawało się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe, o wysokiej prędkości zdjęć seryjnych, wysokiej rozdzielczości sensor, uaktualnionego stabilizacją obrazu i pogody szczelnej metalowej obudowie i byliśmy bardzo podekscytowani, aby przetestować aparat fotograficzny. Na szczęście aparat dorósł do naszych wysokich oczekiwań, a pod pewnymi względami przewyższa je lepiej niż oczekiwano wyniki szumów nawet przy wysokich ustawieniach ISO! Czujnik w aparacie ma większą rozdzielczość, z 16 megapikseli w porównaniu do aparatów PEN 12 megapikseli, ale oferuje również niższe wyniki hałasu! Choć oprogramowania nie może być ostateczna, jeśli ostateczne wyniki są coś podobnie jak widzieliśmy do tej pory, to powinny być zdolne do wytwarzania doskonałe wyniki."
Zatem miłego focenia z telefonu komórkowego przez przejściówkę z lusterkiem i dużymi obiektywami z mocowaniem alfa od Sony, Tamrona i Sigmy. Pożyczyłem od nich NEX-a 5n z kitem, by przyjrzeć się temu systemowi. Ciekawy aparat, ale bardzo źle wyważony. Niezła matryca. Ze stałką 16 mm powiesiłbym to to pod latawcem, z kitem będzie problem z wyważeniem
A w średnim terminie będziesz jeszcze korzystał z tego nowego dziś aparatu, Jakoś trudno mi uwierzyć w nie zmienisz go po jakiś czterech, pięciu latach.
Pozdrawiam AP.
Od końca- dla mnie "średni termin" w elektronice użytkowej to jest 1,5 -2 lat. czyli to co jest już daleko zaawansowanym projektem.
7n miałem w reku przez kilka minut, z kitem nie narzekałem na jego wyważenie i "handling".
Co do małych jasnych stałek w 4/3- nie interesują mnie one tak bardzo jak zoom klasy i ceny 14-54. tego na razie nie widać, tak więc remis.
Trochę nieporadnie poruszałem się po menu, To co mi nie odpowiadało, to umieszczenie dwóch rolek obok siebie.
Jako "lewoocznemu", bardzo pasowało mi asymetryczne umiejscowienie wizjera.
w sumie sympatyczny aparat.
Zastanawiam się - jeśli ta matryca z E-M5 jest taka rewelacyjna - to czy trafi ona do tańszych Penów?
Zastanawiam się - jeśli ta matryca z E-M5 jest taka rewelacyjna - to czy trafi ona do tańszych Penów?
Tak, ktoś na zachodnich forach zafundował czytającym dotychczasową statystykę Olka, wychodzi z niej m. in., że jeszcze nigdy w nowym korpusie Oly nie cofnął się z liczbą MPx, także nareszcie matryca z G3 z wzorowym kolorkiem już w jotpegu.
Tak, ale megapixle to nie wszystko, teoretycznie E-P"n" i E-PL"n" miały matryce o tych samych rozmiarach a efekty (zdaniem wielu) były różne.
Syd Barrett
24.02.12, 12:19
Trzeba pamiętać, że matryca to nie wszystko. To tak jak np. e-330 i jakaś Leica miały tę samą matrycę - no i co?
Inny procesor, przetwornik, pomiar światła, filtr...
Ale na przykładzie Olympusa - jeśli kogoś interesuje wyłącznie JPG z puszki -wtedy taki E-P3 od E-PL3 faktycznie różni się przynajmniej na najwyższych wartościach ISO.
Tak, ale megapixle to nie wszystko, teoretycznie E-P"n" i E-PL"n" miały matryce o tych samych rozmiarach a efekty (zdaniem wielu) były różne.
Pytałeś o matrycę, nie o filtr AA czy "cały silnik". Skoro od złotych czasów (EPL1) nie dali hmm... mocniejszego filtra można przypuszczać, że i nowym PEN'em trzeba będzie uważać fotografując żorżetę ;)
/edit: na pewno będzie stary IBIS, nowy to wg info z wywiadów kwestia (wyższego) pozycjonowania OMD jak i (mniejszego) rozmiaru korpusów PEN.
Janko Muzykant
24.02.12, 12:29
Oczywiście, tak jest taniej niż produkcja dwóch matryc, a rynek wymaga dużej ilości pikseli. Może nawet zdarzyć się, że tańszy sprzęt da lepszy obrazek, bywało już tak nie raz (canony dwu i trzycyfrowe, ep1 i epl1, D7000 i D5100 itd).
Nad czym ubolewam to nad małą szansą na stabilizację z omd. Ale może i to się bardziej opłaca przenieść niż projektować od nowa...
Efekty były te same (za wyjątkiem E-P1, który miał trochę mocniejszy filtr AA), jedynie silniki jpeg się zmieniały.
Jak na razie z tych przecieków wynika, że matryca jest OK na wysokich czułościach ale niewiadomą jest poprawa jakości na niskiej czułości. To chyba jest jakiś mankament aktualnie używanych matryc m4/3, skoro niektórzy twierdzą, że najlepszy pod tym względem jest nadal G-1.
Moim zdaniem pan przedstawiciel powiedział to co ludzie chcieli usłyszeć, a że na takich zlotach większość ludzi posiada lustrzanki, i to często z kilkoma dobrymi obiektywami, to zapewnił ich, że alfy będą zawsze priorytetem :-) U nas też na początku były różne zapewnienia o E-systemie.
To trochę nie tak. Mówił o Nexaxh dokładnie to co napisał APZ, ale główna cześć jego wywodu i jak zrozumiałem dmuchanie Sony w gwizdek to aparaty SLT. To z kolei, chociaż technicznie ciekawe, niekoniecznie chcieli usłyszeć i niespecjalnie przyjmują z dużym entuzjazmem właściciele dobrych szkieł na bagnecie A i wcześniejszych, klasycznych lustrzanek. Oczekiwania - na ile udało mi się wysądować, nie były zbyt wyrafinowane - pełna klata, klasyczne lustro i żeby było tanio ;-).
Trudno rozmawiać i konfrontować Peny/OMD z Nexami bo to bardziej konfrontacja planów, koncepcji, tego co ewentualnie może być z rzeczywistością i tu rzeczywistość zawsze będzie przegrywać. Z jednej strony mamy designerskie aparaty jak komórka, chociaż ze świetną matrycą i kilkoma fajnymi bajerami i bardzo fajnym jak się wydaje Nexem 7, do którego jednak nie za bardzo będzie co przypiąć, z drugiej system dwóch producentów z wieloma aparatami i bardo dobrą ofertą optyki, co nie znaczy, że kompletną dla każdego. Sprzęt należy kupować i rozważać na stan rynkowy taki jaki jest - uniknie się rozczarowań, zresztą planami zdjęć robić się nie da.
A deklaracje ludzi z firm należy traktować z dużym dystansem, tym większym im ktoś ważniejszy mówi. Nie tak dawno ktoś a Olka obwieścił koniec wojny na mpix i poprzestanie na 12, co spotkało się z prawie powszechnym przyklaskiem w Internecie, obecnie nie zdziwiłbym się jakby każdy następny aparat z wymienną optyką miał nie mniej niż 16 mpix. O tym, że Nikon nigdy nie wypuści cyfrowej lustrzanki z matrycą FX też ktoś się kiedyś wyrwał...
Odpłynęliśmy, wróćmy do tematu. OM-D -tak na moje oko to pierwszy aparat Olka od dawna, który wzbudza tak duże zainteresowania ludzi spoza dotychczasowych użytkowników E-systemu i Mikro. Pewnie to się przełoży jakoś na sprzedaż...
Jak na razie z tych przecieków wynika, że matryca jest OK na wysokich czułościach ale niewiadomą jest poprawa jakości na niskiej czułości. To chyba jest jakiś mankament aktualnie używanych matryc m4/3, skoro niektórzy twierdzą, że najlepszy pod tym względem jest nadal G-1.
Przez długi czas miałem G1, od jakiegoś czasu mam GH2 i nie widzę, aby G1 był po jakimkolwiek względem lepszy. No, ale GH2 ma zupełnie inną matrycę niż reszta aparatów m4/3.
Tzn. ja nie mam porównania - np. Janeczek deklaruje się jako fascynat G-1, kiedyś Rodzyn też gdzieś pisał, że w porównaniu z nowszymi m4/3 jest "naj". Oczywiście, jako posiadacz tegoż, zapamiętuję takie opinie - bo to skutecznie oddala mnie od myślenia o wymianie. Dlatego też Panas mnie tak wk...wia tymi pogłoskami o cenach nowych zoomów...
Dlatego też Panas mnie tak wk...wia tymi pogłoskami o cenach nowych zoomów...
Nie no spokój, mała PanaLeica 25 kosztuje sześć $tówek, więc zumy - imho - max. $1200 i to na wejściu.
Ja znowu mam nadzieję, że czas gra na moją korzyść tj. te zumy zrobią w "f/2.0", wtedy cena koło "dwójki" nie powinna zdziwić nikogo.
Ktos potrzebuje filmow, kupi GH, ktos foto G1 bo po co przeplacac?
Moze kompromisem bedzie G2? tez poodobno sie ladnie hakuje...
O GH2 vs G1, nie bede debatowal, bo to 2 rozne aparaty wg mnie do roznych zastosowan, wybiore i tak G1, po prostu jest kilka razy tanszy, a na filmowaniu na razie mi nie zalezy, cena GH2 nie odzwierciedla jego jakosci w zasadzie w obrazku jest dla mnie pomijalna
pozdrowionka
PS
Faktycznie rodzyn cos tam kiedys pisal madrze, moze warto by bylo poszukac...
3,5 - 4 kpln jak za f/2,8 to tak dobra cena, że aż żal odwłok ściska. Zwłaszcza, że takie zumy mozna znaleźć poniżej 2000 zł w lustrzankowych systemach. A f/2 to pewnie będzie mikro na całego ....
No właśnie szkoda, że Oly nie zrobił jaśniejszego kita do E-5M.
Są już ceny z przedsprzedaży w PL
OM-D E-M5 4544zł
OM-D E-M5 + 12-50 5371zł
Czyli poziom NEX-7 :-(
OM-D E-M5 4544zł
OM-D E-M5 + 12-50 5371zł
Czyli poziom NEX-7 :-(
czyli poziom OJ powinien mnie satysfakcjonować w pełni :D
OM-D E-M5 4544zł
OM-D E-M5 + 12-50 5371zł
W ostatnim poście w gdybaniach https://forum.olympusclub.pl/threads/80830-Olympus-OM-D-gdybania-przed-premierą?p=789466&viewfull=1#post789466 była zapowiedź ceny 999 dolców. Wyszło ca 999 eurasów
Mógłbyć najtańszy uszczelniony korpus na rynku, a wyszło....
Na szczęście eepejedynka ciągle zdjęcia robi :)
ps. Też jeszcze do OJ dopuszczony nie zostałem
że 1$ tam = 1 EUR tutaj ? W odniesieniu do cen tzw "sugerowanych" ta zasada sprawdza się niemal zawsze.
Miałem cichą nadzieję że będzie choć kilka % różnicy na nasza korzyść. Zobaczymy.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Powiem tak: jeśli jakość sensora będzie na poziomie Canona G-1X to taka cena ma sens, tym bardziej że za obiektyw w kicie wychodzi 800 zł. Wedy ten aparat byłby zwyczajnie lepszą propozycją od NEX-7. I w ogóle byłby chyba najlepszym bezlusterkowcem na dzień dzisiejszy. Tylko czy to jest realne?
Kolejne spojrzenie na nowego Olka
http://www.youtube.com/watch?v=7c9zH9x1gTs&feature=player_embedded
BTW. Wg niemieckich sklepów aparat trafi do sprzedaży w połowie kwietnia br.
----------------------------
Relacja premiery EM-5 w Osace; cztery ostatnie fotki to jotpegi z puszki.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40720768
Ależ ta puszeczka musi być mała, podobają mi się oldschoolowe uchwyty na pasek; takie same ma E10.
----------------------
Test nowego stabilizatora na
http://www.pekkapotka.com/journal/2012/2/24/olympus-e-m5-5-axis-image-stabilization.html
wykres dynamiki: http://www.pekkapotka.com/journal/2012/2/26/olympus-e-m5-dynamic-range.html
pozdr
Zmiana o 2 EV????
Az nie chce mi się wierzyć.
Byłby to postęp na miarę lotu w kosmos.
-
Zmiana o 2 EV????
Byłoby świetnie. przyszłe E-7 powinno otrzymać tę samą matrycę, lub podobną o takich samych właściwościach.
Pozdrawiam AP.
ze hi iso jest o wiele lepsze to widac, gołym okiem, martwi mnie low iso jak na razie. Poza tym jest to najładniejszy aparat na rynku.
Sample ofiacialne na iso 200 (portret) są jakby wyprane i nienaturalne..
ze hi iso jest o wiele lepsze to widac, gołym okiem, martwi mnie low iso jak na razie. Poza tym jest to najładniejszy aparat na rynku.
Sample ofiacialne na iso 200 (portret) są jakby wyprane i nienaturalne..
Nieładnie, nie czyta/słucha się (co w) wątku. Terada san w wywiadzie (YT) odpowiadał na pytania czytelników 43R, powiedział jasno i wyraźnie: większy priorytet obecnie ma wyższe iso. Obecnie...
Wszystkie! :mrgreen:
A gdy skończą się Wszystkie, przyjdzie kolej na Zieloną Górę ;-).
Wszystko OK, pod jednym warunkiem, ze np. iso800 to jest iso800 a nie np. iso600.
Bo jak wiemy takie "kwiatki" juz byly:)
pozdro
Wszystko OK, pod jednym warunkiem, ze np. iso800 to jest iso800 a nie np. iso600.
Były, są i będą. Prawie wszyscy producenci mają takie kwiatki.
Ale to dobrze, bo iso 200 to będzie iso 143 lub 160 - w tym przypadku im mniej, tym lepiej.
Z drugiej strony - może ten kult niskiego ISO to taki przesąd wynikający z faktu, że na wiele zjawisk patrzy się wciąż przez pryzmat standardów wywiedzionych z doświadczeń analogowych. Fakt jest taki, iż dostępne ISO 100 staje się raczej wyjątkiem nie regułą i częściej można tę czułość spotkać w kompaktach z małą matrycą. Bardzo ciekawe obserwacje na ten temat zawarte są w nowej książce o świetle zastanym A.A. Mroczka, który wprost pisze, że używanie wyższych czułości w aparatach cyfrowych jest i powinno być normą. Przykład który podaje na ilustracje swojej tezy - ISO 400 z Pentaxa ME Super versus ISO 1600 z "antycznego" Canona 30D też jest wielce wymowny.
---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:25 ----------
"Prawie" robi wielka roznice...
Zreszta to nie moj problem, bo OM kompletnie mnie nie interesuje, i dizajn tez nie dla mnie.
Smiem twierdzic, ze kupi go na forumie max kilkanascie osob, w przeciwiestwie do ilosci postujacych w tym watku;)
pozdro
Przecież to jest forum dla amatorów fotografii/sprzętu - nie forum klientów takiego czy innego modelu.
Zmiana o 2 EV????
Dla mnie to bardzo mało wiarygodny wykres, chociaż nie powiem, zdjęcia które do tej pory były pokazywane z tego korpusu robią lepsze wrażenie niż z dotychczasowych PENów. Myślę że w testach optyczne.pl/DxOMark/DPreview wyjdzie 0,5 - 1 EV poprawy
Śmiem twierdzić że podobne proporcje będą przy zakupie D4 na forum nikona. Mnóstwo się wypowiada a kilku tylko kupi :lol:
Tego to niebylbym taki pewien...
Tyle, ze to nie watek o D4, a o flagowcu mikro...
pozdro
pozdro
z powyższego źródła:
"ISO values in table are nominal. E-P3 ISO values are actually lower than nominal, E-M5 sensitivities are closer to nominal values."
z powyższego źródła:
"ISO values in table are nominal. E-P3 ISO values are actually lower than nominal, E-M5 sensitivities are closer to nominal values."
Czyli jednym slowem potwierdzilo sie to co napisalem i druga sprawa test ten to o kant tylka rozbic...
pozdro
Jest już instrukcja obsługi po polsku.http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=E-M5_master
Serdeczne dzięki za instrukcję. Bardzo się przyda. Bo chciałbym go mieć. Pozdrawiam
Po premierze wyglad i oferowane ficzery zdecydowaly, ze zamowilem innego kastrata
Wiemy, wiemy - d300s :grin:
Czyli jednym slowem potwierdzilo sie to co napisalem i druga sprawa test ten to o kant tylka rozbic...
Albo traktujemy jakieś źródło informacji za wiarygodne, albo nie. Trudno z jednej strony negować jakieś źródło, a z drugiej twierdzić, że na jego podstawie się coś potwierdziło. Zresztą - te wszystkie testy, tabelki, pomiary niewiele są warte odkąd można pobrać rawy i samodzielnie je wywołać.
Jest już instrukcja obsługi po polsku.http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=E-M5_master
O, dzięki, to jest coś co sporo powie o aparacie.
Zaryzykowałem i se zamówiłem... a co?
Jak dojdzie, to się okaże co z DR i innymi:wink:
No to tylko pogratulować :)
(i trochę pozazdrościć)
Zaryzykowałem i se zamówiłem... a co?
Jak dojdzie, to się okaże co z DR i innymi:wink:
I nie zapomnij sprawdzić czy aby na pewno zdjęcia robi, bo po tym co się naczytałem to aż strach :wink:
Wyluzujcie proszę trochę z postami nie na temat i wzajemnymi docinkami.
Wielu ludzi czyta ten wątek chcąc się dowiedzieć czegoś o OM-D i nie każdy ma czas i ochotę na przekopywanie się przez dziesiątki mało istotnych wpisów. Z tego powodów osunąłem trochę postów, chociaż nie lubię tego robić.
Zobaczycie tym wszystkim którzy narzekają już wkrótce aparaty przestaną działać <lol>.
To za karę że źle mówili i pisali albo nie zamówili M5 :)
A na resztę zesłane zostaną koszmarne sny o tym jak M5 ma dynamikę na poziomie 11EV :)
BTW
A tak na serio to jak cena opadnie i portfel pozwoli to zamówię sobie to cudeńko, choć nie mam pojęcia kiedy to nastąpi :]
Dodam jeszcze. Nyny flagowe modele mają to do siebie, że są najdroższe i zazwyczaj kupuje je tylko kilka procent danej grupy społecznej
Z drugiej strony - może ten kult niskiego ISO to taki przesąd wynikający z faktu, że na wiele zjawisk patrzy się wciąż przez pryzmat standardów wywiedzionych z doświadczeń analogowych. Fakt jest taki, iż dostępne ISO 100 staje się raczej wyjątkiem nie regułą i częściej można tę czułość spotkać w kompaktach z małą matrycą. Bardzo ciekawe obserwacje na ten temat zawarte są w nowej książce o świetle zastanym A.A. Mroczka, który wprost pisze, że używanie wyższych czułości w aparatach cyfrowych jest i powinno być normą. Przykład który podaje na ilustracje swojej tezy - ISO 400 z Pentaxa ME Super versus ISO 1600 z "antycznego" Canona 30D też jest wielce wymowny.
Chciejstwo niskiego ISO nie wynika z niczego - najmniejsze wzmocnienie oferuje najlepszy stosunek sygnału do szumu, DR i zakres tonalny (np. pejzaż) oraz pozwala używać jasnych obiektywów otwartych przy silnym świetle (co oczywiście i tak ma swoje granice ale czas ISO100 w stosunku do ISO200 i tak mamy dwa razy dłuższy). Oczywiście jeżeli np. ISO200 nowej matrycy oferuje te parametry lepsze od ISO100 starej, a migawka klapie dwa razy szybciej (lub założymy sobie filtr ND) to sprawa rozwiązana i nikt za starym ISO100 płakał nie będzie.
Jeżeli ten wykres DR się potwierdzi i inne parametry podskoczą podobnie, cena wcale nie będzie zbyt wysoka (a to cena nowości). Ile kosztuje np taki D7000 z 16-86VR vs OM-D z 12-50? Dodatkowo jeżeli pojawi się lepsza współpraca z dużymi szkłami 4/3 (czytaj - na poziomie fazowego AF w E-3) lub odpowiedniki 12-60 i 50-200 w mikro w cenie podobnej do dużego 4/3 to już będzie to poważna oferta.
Dzisiaj macałem NEX-y 5N i C3 i bardzo nie spodobało mi sie to odchylanie ekranu LCD tylko pod katem 80° w górę. Zajrzałem do specyfikacji nowego Olka i też ma tak samo.
Moominek chyba za dużo oczekujesz. Poprawiona współpraca ze starymi szkłami pewnie jest, ale czy na poziomie E3 , to raczej wątpię. Bardziej liczę na to że potwierdzi się wykres DR i że ta nowa stabilizacja będzie tak dobra jak mówią to już będzie wystarczający powód by poważnie przemyśleć taki zakup.
Poza tym jak ktoś tu już powiedział to najładniejszy aparat jaki ostatnio widziałem :)
[QUOTE=Moominek;796014]Chciejstwo niskiego ISO nie wynika z niczego - najmniejsze wzmocnienie oferuje najlepszy stosunek sygnału do szumu, DR i zakres tonalny (np. pejzaż) oraz pozwala używać jasnych obiektywów otwartych przy silnym świetle (co oczywiście i tak ma swoje granice ale czas ISO100 w stosunku do ISO200 i tak mamy dwa razy dłuższy). [QUOTE=Moominek;796014]
Jako laik powiem zapewne coś głupiego, ale według mnie przy silnym świetle nie jest potrzebne ani jakiekolwiek ISO, ani jakakolwiek wartość przysłony czy migawki, w ogóle aparat nie jest potrzebny... Ktoś tu powiedział, że pełnym słońcu to należy szukać cienia i sączyć zimne napoje. Można sie tez poopalać(to moja autorska koncepcja).
PS. Oczywiście wyższe ISO będzie upierdliwe przy wydłużaniu czasu naświetlania.
założymy sobie filtr ND[/B]) to sprawa rozwiązana i nikt za starym ISO100 płakał nie będzie.
Jeżeli ten wykres DR się potwierdzi i inne parametry podskoczą podobnie, cena wcale nie będzie zbyt wysoka (a to cena nowości). Ile kosztuje np taki D7000 z 16-86VR vs OM-D z 12-50? Dodatkowo jeżeli pojawi się lepsza współpraca z dużymi szkłami 4/3 (czytaj - na poziomie fazowego AF w E-3) lub odpowiedniki 12-60 i 50-200 w mikro w cenie podobnej do dużego 4/3 to już będzie to poważna oferta.
To często niestety nie jest to samo - ja przynajmniej takich filtrów jeszcze nie spotkałem.
co jest absolutną bzdurą -(a opalanie szkodzi na cerę)
Tak rozumjąc to w nocy się śpi a wieczorem zabawia z panienką.
Focić nie potrzeba bo ktoś inny już to zrobił = lepiej ściągnąć z internetu.
Nic nie kumam, prawdopodobnie dlatego - tu pozwolę sobie zacytować klasyka - że, zaniedbałem ostatnio mój japoński...
PS. Na panienki to pewnie każda pora jest dobra. Co do fot - to noc albo wieczór ma jednak większy sens.
Janko Muzykant
27.02.12, 00:56
[QUOTE=Moominek;796014]Jako laik powiem zapewne coś głupiego, ale według mnie przy silnym świetle nie jest potrzebne ani jakiekolwiek ISO, ani jakakolwiek wartość przysłony czy migawki, w ogóle aparat nie jest potrzebny...
Najfajniejsze zdjęcia robi się wtedy, kiedy mało kto chce je robić.
Nic nie kumam, prawdopodobnie dlatego - tu pozwolę sobie zacytować klasyka - że, zaniedbałem ostatnio mój japoński...
PS. Na panienki to pewnie każda pora jest dobra. Co do fot - to noc albo wieczór ma jednak większy sens.
No to bez D3X lub następcy nie ujedziesz. A powołując się na klasyków - fotografia jest malowaniem światłem , nie ciemnością.
Współpraca szkieł 43 z nowym E-M5 wg
http://www.pekkapotka.com/journal/2012/2/26/olympus-e-m5-af-speed-with-43-lenses.html
Poducz sie dzapaniis zas, ew kup foveona, tam robisz foty o kazdej porze dnia....
Janko,
Swiete slowa!
apz,
esencja,
pozdrowionka
Konfiguracja E-M5 wg Potki
http://www.pekkapotka.com/journal/2012/2/28/configuring-the-e-m5.html
http://www.43rumors.com/ . OLYMPUS OM-D E M-5
Jutro na stronie Potki fotki 1:1
Współpraca szkieł 43 z nowym E-M5 wg
http://www.pekkapotka.com/journal/2012/2/26/olympus-e-m5-af-speed-with-43-lenses.html
Według opisu tesował ZD50 i nie ma różnicy z E-P3. Czyli kupa.
Braku specjalnej różnicy współpracy z szkłami 4/3 można się było spodziewać.
Grunt, żeby matryca dawała lepsze rezultaty.
mynameisnobody
29.02.12, 14:29
... w jotpegu
Według opisu tesował ZD50 i nie ma różnicy z E-P3. Czyli kupa. Czyli moja E3 nie pójdzie jeszcze pod młotek.Liczyłem że pogodzą 4/3 z M4/3.Szkoda.
Czyli moja E3 nie pójdzie jeszcze pod młotek.Liczyłem że pogodzą 4/3 z M4/3.Szkoda.
Myślę, że na takie pogodzenie, to musimy jeszcze poczekać.
Jakaś przejściówka z czujnikami ostrzenia fazowego, albo jeszcze inne sprytne rozwiązanie.
Omd wygląda jak lustrzanka, taka miniaturowa.Może być trudno wnieść na mecz albo koncert...
Wysłane tapatalkiem z 2 galaktyki
Po co wam te aparaty na stadionie... tzn te poza kompaktami, czy telefonem...
No jak po co ? Zakaz jest przecież :mrgreen: :mrgreen:
a jak się odróżnia? bo wtedy jak była popularna ACTA to sprawdzali czy ma powyżej 5MP i wtedy E-1 pasował :)
Za tym co bylo przy otwarciu to "nie moze tez byc za duzy i na pasku, bo moglby pan wywijac aparatem nad glowa" :P
T.
Trochę zmienię temat bo dyskusje o ACTA mnie nie pociągają :/
Przeglądnąłem instrukcje - podoba mi się pomysł z przyciskiem FN2 który można przypisać do funkcji powiększania obrazu przy ostrzeniu manualnym. Jak dla mnie bomba bo ostatnio coraz częściej bawię się obiektywami manualnymi i rozwiązanie z PENa pierwszego mocno mi dokucza.
Dla kontrastu, będąc ostatnio w Wielkiej Brytanii na koncercie światowej gwiazdy można było wnieść wszystko, nawet lustro, byle tylko ogniskowa obiektywu nie przekraczała 70 mm ;)
na początku przyszłego tygodnia prawdopodobnie będę miał okazję pobawić się OM-D, jak się uda to przemycę jakieś sample, filmy.
Trochę zmienię temat bo dyskusje o ACTA mnie nie pociągają :/
Przeglądnąłem instrukcje - podoba mi się pomysł z przyciskiem FN2 który można przypisać do funkcji powiększania obrazu przy ostrzeniu manualnym. Jak dla mnie bomba bo ostatnio coraz częściej bawię się obiektywami manualnymi i rozwiązanie z PENa pierwszego mocno mi dokucza.
w PL2 juz jest to rozwiazanie
w PL2 juz jest to rozwiazanie
ooo. nie wiedziałem, może trzeba kupić przechodzoną pl-dwójkę zamiast marzyć o OM-D ? :)
Ja już wróciłem z "krainy marzeń" na ziemię i teraz została do podjecia decyzja czy E-PL2 czy też E-PL3
mynameisnobody
29.02.12, 20:41
ja wróciłem z tej krainy po obejrzeniu sobie rawów.
Dla kontrastu, będąc ostatnio w Wielkiej Brytanii na koncercie światowej gwiazdy można było wnieść wszystko, nawet lustro, byle tylko ogniskowa obiektywu nie przekraczała 70 mm ;)
A w ekwiwalencie dla 35mm czy rzeczywista ;) Bo jak rzeczywista...
... to Cię z zapowiadaną Olympusową 75/1,8 na stadion nie wpuszczą :)
liczyło się to, co na obiektywie napisane ;)
liczyło się to, co na obiektywie napisane ;)
Czyli ekwiwalent jakichś 400mm przy 1/2.33" :p
Pan Terada znowu do dyspozycji czytelników 43R
http://www.43rumors.com/new-question-and-asnwer-session-with-mr-terada-olympus/
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------
7.5/fish; 7-14/4; 9-18/4-5.6
na mecze nie chodzę, ale na koncerty. mikrusy nadają się idealnie do nagrywania na nich filmików. nie ciążą zbytnio po 4 minutach trzymania ich w górze, dają dobrej jakości obraz i dźwięk. miło się to potem ogląda będąc już w domu.
Ja na koncerty chodzę posłuchać muzyki ;) Ale może dziwny jestem.
Dla mnie koncert to coś więcej niż muzyka. Tą mam dostępną w każdej chwili, w domu, w aucie, w telefonie. Podczas koncertu dochodzą jeszcze efekty wizualne, czasem utwory w wersjach koncertowych brzmią zupełnie inaczej niż na płycie. Przeglądam youtube w poszukiwaniu tych różnic, z całego koncertu nagrywam 3-4 utwory, zawłaszczam je sobie by móc czasem sobie je puścić, przypomnieć, złamać monotonię.
Porównanie EP3 vs. EM5http://www.pekkapotka.com/journal/
---------- Post dodany o 06:34 ---------- Poprzedni post był o 06:30 ----------
Inne pliki/jotpegi z aparatu w wersji sklepowej http://www.whatdigitalcamera.com/equipment/galleries/sample-images/olympus/34381/1/3/olympus-om-d-e-m5-sample-images.html
Dla mnie koncert to coś więcej niż muzyka. Tą mam dostępną w każdej chwili, w domu, w aucie, w telefonie. Podczas koncertu dochodzą jeszcze efekty wizualne, czasem utwory w wersjach koncertowych brzmią zupełnie inaczej niż na płycie. Przeglądam youtube w poszukiwaniu tych różnic, z całego koncertu nagrywam 3-4 utwory, zawłaszczam je sobie by móc czasem sobie je puścić, przypomnieć, złamać monotonię.
Jak można porównywać różnicę w brzmieniu nagrywając dźwięk aparatem? Nawet najgorzej nagrana płyta wypadnie lepiej. To, że aranż wypada na ogół inaczej na żywo to oczywiste.
Widac przepasc jakosci na samplach miedzy kitem, a stalka.
pozdrowionka
PS
Male stopki ma panienka:)
Witam !
Obrobiem pare fot...
607076070860709
Pozdrawiam
Jak można porównywać różnicę w brzmieniu nagrywając dźwięk aparatem? .Dzisiaj wszystko jest możliwe.
Zdjęcia robi się telefonem, filmy nagrywa się aparatem fotograficznym, muzykę ogląda się w telewizorze a filmy ogląda na komputerze!
Świat stanął na głowie :???:
Jak można porównywać różnicę w brzmieniu nagrywając dźwięk aparatem? Nawet najgorzej nagrana płyta wypadnie lepiej. To, że aranż wypada na ogół inaczej na żywo to oczywiste.
i o aranżację mi chodziło ;) o dodatkowe, dłuższe solówki, inne tempo itd. itp.
Obrobiem pare fot...
Całkiem fajna obróbka Oly ;)
Porównanie EP3 vs. EM5http://www.pekkapotka.com/journal/
fajne, na ZD50
Kolejne sample - .jp
http://camera.itmedia.co.jp/dc/articles/1202/27/news040_2.html
i kolejny test, również .jp (sample na 3 stronie)
http://tinyurl.com/6r5gorp
Daliby w koncu RAWy a nie te zakichane jotpegi gdzie nawet przy ISO200 we wlosach robi sie budyn.
T.
Daliby w koncu RAWy a nie te zakichane jotpegi gdzie nawet przy ISO200 we wlosach robi sie budyn.
Podobno Potka wrzuci wkrótce, może dzisiaj, nie pamiętam, ja czekam na 75/1.8 :evil:
Kolejne fotki bohatera
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40779420
W kobiecych dloniach prezentuje sie slicznie :) Jakby do nich stworzony.
U faceta za maly. Bez gripa nie podchodz :)
T.
Osłonę (do 12-50 mm) pewnie trzeba dokupić osobno - na osłodę ta hi-endowa osłona nie będzie pewnie dawała możliwości kręcenia filtrem.
PS. czy osłona do 12 mm daje taką możliwość?
PS. czy osłona do 12 mm daje taką możliwość?
Nie, nawet nie założysz osłony po zakręceniu filtra. Albo jak masz założoną osłonę, to możesz dokręcić filtr i możesz swobodnie nim kręcić. Tylko aby potem filtr zdjąć to są jaja jak berety.
fotki testowe na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14518&olympus-om-d-e-m5-zdjecia-testowe
Wszystkie zdjęcia zostały wykonane nowy obiektywem dedykowanym do tego korpusu, czyli Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD o czymś nie wiemy?:mrgreen:
Ale cos sredni rzetelnie, bo cos im sie obiektyw pomylil. Raczej uzyli nowego 12-50 a nie 12-60 SWD 2.8-4.0 :)
T.
Ale cos sredni rzetelnie, bo cos im sie obiektyw pomylil. Raczej uzyli nowego 12-50 a nie 12-60 SWD 2.8-4.0 :)
T.
Nawet na pewno ;)
Nie, nawet nie założysz osłony po zakręceniu filtra. Albo jak masz założoną osłonę, to możesz dokręcić filtr i możesz swobodnie nim kręcić. Tylko aby potem filtr zdjąć to są jaja jak berety.
Dzięki za info - to tłumaczy wysoką cenę, zarówno obiektywu jak i osłony :mrgreen:
Te ciapki/artefakty na jednorodnych powierzchniach, na najniższych czułościach są naprawdę rozkoszne. Potem jest już tak, jak na Panasowego Live MOS'a przystało ....
^^^
(przynajmniej niektóre) białe ciapki powtarzają się w tych samych miejscach, co sugeruje że nie są to szumy, lecz zabrudzenia na tablicy testowej. Czernych kropek jest za to tyle, ze nie udało mi się zauważyć ich powtarzalności. Z drugiej strony, jakie to ma znaczenie skoro powiększając zdjęcie wykonane jakimkolwiek aparatem (nawet duży format, ISO 25) w końcu dojdziemy do zbioru niebieskich, czerwonych i żółtych kropek...
wydaje mi się że na fotopolis pomylili też redukcję szumów z filtrem szumów, redukcje wyłączylii a filtru nie ...
pozdrawiam
Poczekajmy cierpliwie na rawy, żadne testy i sample oparte wyłącznie na jpg nie są miarodajne, chyba że ktoś planuje na jpg poprzestać :)
Sądzę że ciekawie wypada porównanie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14518&olympus-om-d-e-m5-zdjecia-testowe z odpowiednikami dla tych samych (?) czułości z http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14442&p=6 .
Poczekajmy cierpliwie na rawy, żadne testy i sample oparte wyłącznie na jpg nie są miarodajne, chyba że ktoś planuje na jpg poprzestać :)
Tutaj jest jeden RAW do pobrania: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14522
no, to powoli zaczynamy wiedzieć coraz więcej :grin:
Chciałem tylko wspomnieć, że w testach w naszym labo O-MD wypadł zarąbiście, jeśli chodzi o dynamikę matrycy ;-)
http://www.m43.eu/warsztaty/testy/olympus-e-m5-ma-rzeczywiscie-swietna-dynamike/?preview=true&preview_id=2420&preview_nonce=f3027a17f8
Teraz dłubię szumy...
Tomku imienniku mój, nie mogę otworzyć tego linku. pozdr
---------- Post dodany o 13:17 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------
spoko dostałem się tam przez główny adres www.m43.eu (http://www.m43.eu/)
---------- Post dodany o 13:20 ---------- Poprzedni post był o 13:17 ----------
a skoro jak rozumiem masz już aparacik finalny w ręku, podziel się (jeśli możesz) wrażeniami :grin:
Ech, na podzielenie się wszystkimi wrażeniami niestarczyłoby czasu, bo mam ich sporo. W najbliższych dniach napiszę jakiś test na blogu. Nie wszystkie wrażenia są niestety pozytywne (zrobiłem równocześnie test obiektywu, ale o tym później), ale tych pozytywnych jest taka masa, że decyzja mogła być tylko jedna – kupuję ;-)
No obiektyw na szczęście jest wymienny :grin: sporo z nas na tym forum posiada jeden lub więcej obiektywów m4/3, interesuje nas czy warto wymienić korpus na nowszy. pozdr
---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post był o 14:59 ----------
Zresztą ... mniej więcej czego się spodziewać wiemy ... fajnie byłoby usłyszeć od Osoby która już się nim pobawiła :grin: praktycznie, czy nie ma jakichś irytujących wad, które by kazały się zastanowić przez wydaniem niemałej zapewne kasy na zakup, wiesz np. niepewny autofokus w gorszych warunkach, przekłamanie kolorów itp. byłbym wdzięczny za tego typu info
Moim zdaniem zdecydowanie warto kupić i aparat, i obiektyw. Aparat naprawdę na nowo definiuje jakość jeśli chodzi o bezlusterkowce Olympusa, zarówno pod względem dynamiki, poziomu szumów, jak i realnej szczegółowości zdjęć. Zdjęć testowych obiektywu jeszcze nie przeanalizowałem, na razie szybki rzut oka pokazał, że raczej ma on sporo wad typu winietowanie, dystorsja, spadek ostrości poza centrum. Ale za to jeśli chodzi o obsługę mechaniczną, to Olympus stworzył arcydzieło, idealne i do fotografii, i do filmowania. No i wyraźnie mocniejszy silnik AF, ostrość ustawiana jest jeszcze szybciej. Więc mimo wad, o których pewnie jeszcze napiszę jak sfinalizuję test, moim zdaniem warto kupić również obiektyw. A co do E-M5, wątpliwości specjalnych nie mam ;-)
Zapomniałem dodać, że wrzuciłem pliki JPEG (oczywiście oryginalne) i RAW - tablica X-Rite, test szumów, wszystkie czułości ISO:
http://www.m43.eu/testy/olympus-e-m5-pierwsze-wyniki-testu-poziomu-szumow/?preview=true&preview_id=2459&preview_nonce=176ca426e9
Dorzuciłem też wykres porównujący poziom szumów z E-P3 i... jestem w lekkim szoku.
Mam nadzieję, że link zadziała...
@Tomek_K: na jakim sofcie byl aparat w trakcie testow?
IMHO: ja tam zadnej gigantycznej roznicy do iso 1600 nie widze w szumie, powyzej to i tak spiew labedzia na wietrze... ...chyba tylko dla onanistow i testerow ciekawostka :)
Za to widac gigantyczna roznice w cenie :(
pozdro
Witam.
Napisał na wstępie, zarówno body jak i obiektyw 1.0
Pozdrawiam. romeq
Witam.
Napisał na wstępie, zarówno body jak i obiektyw 1.0
Pozdrawiam. romeq
THX
Dopiero teraz znalazlem apropo artukulu o dynamice na rzeczonej stronie.
pzodro
Koreański test, niestety tradycyjnie zabezpieczony jotpegiem (przed tłumaczeniem), więc możemy sobie pooglądać obrazki.http://bbs.danawa.com/view.php?board=28&seq=2112781&snb=comm
Że też nie dali tekstu w zwykłym formacie :|
Aparat fajny, ale ja poczekam na następną poprawioną wersję :wink:
Koreański test, niestety tradycyjnie zabezpieczony jotpegiem (przed tłumaczeniem), więc możemy sobie pooglądać obrazki.http://bbs.danawa.com/view.php?board=28&seq=2112781&snb=comm
tu wstawki mozna potlumaczyc sobie http://mokona25.tistory.com/108
http://fourthirds-user.com/2012/03/full_size_olympus_omd_em5_raw_and_jpeg_samples_to_ download.php
http://www.fotoactualidad.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-vs-nikon-d7000-en.html
E-M5 vs D7000 (porównanie .jpg z fotopolis.pl)
http://www.fotoactualidad.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-vs-nikon-d7000-en.html
Swoja droga ciekawe jak szybko ktos z forum nabedzie tego OM-D :)
Ja decyzje podejme dopiero jak dostane w swe lapy jakiegos RAWa z portretem, w warunkach studyjnych, na niskim ISO, z jakiegos wypasionego obiektywu (nowej 75-ki?).
Fajne porownanie tych JPG-ow z Fotopolis. Ciekawie jawi sie to co napisali o jakosci zdjec z D7000 - ze jest to najlepsza (w tamtym okresie) matryca APS-C. To co napisac o matrycy z OM-D??? :-P
No i dalej (chyba) pozostaje kwestia kto ta matryce wysmazyl dla Olka. Kurcze.. jakos nie wierze w to, ze jest to twor Panasonica. A jesli jest to jakos strasznie zmodyfikowany w labach Olympusa.
T.
Że też nie dali tekstu w zwykłym formacie :|
Aparat fajny, ale ja poczekam na następną poprawioną wersję :wink:
Ty masz już Pena Trzeciego -też bym nie zmieniał na razie.
No i dalej (chyba) pozostaje kwestia kto ta matryce wysmazyl dla Olka. Kurcze.. jakos nie wierze w to, ze jest to twor Panasonica. A jesli jest to jakos strasznie zmodyfikowany w labach Olympusa.
Napisali wprost: LiveMOS = Panasonic.
Ty kup tego OMD, ja kupię 75, podjadę do Krak na wycieczkę ;)
Swoja droga ciekawe jak szybko ktos z forum nabedzie tego OM-D
Ktoś kto założył komitet kolejkowy :mrgreen:
Ktoś kto założył komitet kolejkowy :mrgreen:
Fajnie.. znaczy sie jak cos to mozna do Bytomia podjechac? :) Z KRK to w sumie niedaleko :P
T.
romek, nie bądź taki pewny że jesteś pierwszy w kolejce :P
Dwie zajawki nadchodzącego testu autorstwa Robina Wong
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cdzlld6-o1c
http://www.youtube.com/watch?v=2EmbVWYs-O0&feature=player_embedded#!
To ja bym sprzedał EPLA i kupił OMDA, tylko mnie moja kobita zabije
Kup drugą srebrzankę ;)
Wytłumacz, że ten nowy jest bardziej energooszczędny, coś jak lodówka AAA+ i zwróci się z powodu tańszej eksploatacji :grin::mrgreen:
Jest wyjście. Kup go JEJ.
Jest ładniutki, na pewno się spodoba...
A ty będziesz tylko go sobie "od czasu do czasu" pożyczał ... ;)
Tak, tak - baaardzo śmieszne :mrgreen:
Tak, tak - baaardzo śmieszne :mrgreen:
Niezła rada , czasem też podobnie robię, na szczęście najczęściej nie potrzebuję aż takich forteli.
Kup żonie nowe buty/torebkę/pierścionek to jakoś ją udobruchasz :mrgreen:
Dwie zajawki nadchodzącego testu autorstwa Robina Wong
[/video]
Strasznie mały jest. Bez gripa to wygodnie będzie raczej tylko z mniejszymi stałkami. Byle ta matryca rzeczywiście była tak dobra, bo z gripem cena wychodzi ok. 6000 zł.
Co ciekawe, opaczni zamieścili jakieś ploty o nowym - chyba topowym - Pasikoniku, który będzie miał matrycę o rozdzielczości
15.5 pierdyli i wizjer aspirujący do miana konkurencji dla Soniaczy. Do tego dochodzą magnezy i uszczelki. Z nowym 12-35 jak nic wyjdzie 10 kółek albo więcej. W Polsce będzie pewnie dostępny wyłącznie na pixmanii.
hehehe, jak ceny mikrusów będą tak w górę szybować to trzeba będzie pomyśleć o powrocie do dualizmu - kompakt na codzień i lustrzanka na trudniejsze okazje.
Ale z drugiej strony - jeśli producenci m4/3 nie boją się takich cen wystawiać to znaczy że system się przyjął i jest nań popyt, a to zaś cieszy
System przyjął się tam, a ceny bolą tu :)
Pierwsze fotki (w połowie strony także orf) ma również serwis Quesabesde: http://tinyurl.com/82wx8fy
---------- Post dodany o 19:23 ---------- Poprzedni post był o 19:12 ----------
Kolejny blog, kolejne sample: http://www.gabriellemotola.com/photoblog/olympus-om-d-em-5-uk-test/
mynameisnobody
6.03.12, 01:08
jakoś wylewu zachwytów nie można doświadczyć.
Wywołałem ORFy -... jeśli to się będzie dobrze sprzedawać to mnie już nic w życiu nie zdziwi.
Mnie zdziwi, jak wypowiesz się pozytywnie o jaKimkolwiek cyfrowym aparacie, i poprzesz tę opinię portfelem.
Zresztą, ograniczenie czyni mistrza, czyż nie ?
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
mynameisnobody
6.03.12, 01:46
Wypowiem się a jak!> E-1 jest ciągle boska bo nie sposób jej zepsuć a M8 "umie" tak samo kolory będąc przy tym rasowym dalmierzem.
...owszem -został u mnie czynny jedynie aparat na błonę światłoczułą > poparłem to portwelem :)
OMD made by "sprzątamy magazyn" Technics -to żart którego sprzedaż powinna ruszyć pierwszego kwietnia.
-w Iranie.
Wysłane z mojego ZX-81 za pomocą korby od jelcza
Z linków na rumorsach wynika, ze właśnie zachwyty jak najbardziej są i to nawet nad DRem ;)
mynameisnobody
6.03.12, 01:56
a głusi nucą Mozarta...
jednak Ten (http://www.gabriellemotola.com/photoblog/olympus-om-d-em-5-uk-test/) gość to świetny fotograf -zdjęcia mi się bardzo podobają mimo że z (wurg!) eempepięć
dal bym ci plusa , ale nie moge , link do autobana , ale nie mam a wszystko za korbe do jelcza :) ale sie usmialem :)pzdr.
Link do fotki (z rawa; ISO 200) EM-5 podbitej o 2EV.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40818733
Jeśli jeszcze to kogoś nurtuje ;)
http://www.fourthirds-user.com/forum/blog.php?b=532
mynameisnobody
6.03.12, 09:37
zaklinanie rzeczywistości.
JPEG to wszystko na co stać ten sensor.
RAW oprócz korzyści ze zmiany WB nie daje nic w stosunku do JPEGA z tego aparatu (no jeszcze wyłączenie tego rozmydlacza szumów przy JPEGach). To co da się wycisnąć z tej panasonikowskiej matrycy zostało wyciśnięte do ostatniej kropelki.
Ale to co w nim dobre (praktycznie -brak konieczności grzebania się wywołująz RAW nawet na wysokich czułościach) dla niedzielnego pstrykacza to za mało na najwyższy model adresowany do entuzjastów gdzie właśnie to jest drugim pod względem ważności procesem powstawania zdjęcia.
Takie jest moje zdanie.
Z linków na rumorsach wynika, ze właśnie zachwyty jak najbardziej są i to nawet nad DRem ;)
Z tymi zachwytami to ja nie do końca rozumiem. Z zamieszczonego parę postów dalej wykresu wynika, że dynamika matrycy OM-D w RAW przy najwyższej jakości jest poniżej 6 EV - a raczej nieco powyżej 5EV. Całkowita dynamika to ok. 10 EV. Z tego co się orientuję tańsze półtora roczne aparaty(K-5 na przykład) oferują odpowiednio ponad 7EV i 12 EV. Nie rozumiem entuzjastycznego komentarza przy tym wykresie.
Z tymi zachwytami to ja nie do końca rozumiem. Z zamieszczonego parę postów dalej wykresu wynika, że dynamika matrycy OM-D w RAW przy najwyższej jakości jest poniżej 6 EV - a raczej nieco powyżej 5EV. Całkowita dynamika to ok. 10 EV. Z tego co się orientuję tańsze półtora roczne aparaty(K-5 na przykład) oferują odpowiednio ponad 7EV i 12 EV. Nie rozumiem entuzjastycznego komentarza przy tym wykresie.
Bo to jest w odniesieniu do poprzednich Olkow, a nie jakiegos mutanta K-5, ktorego nikt nie kupuje ;-)
T.
dal bym ci plusa , ale nie moge , link do autobana , ale nie mam a wszystko za korbe do jelcza :) ale sie usmialem :)pzdr.
Zrobilem to w Twoim imieniu.
Pozdrawiam AP.
tutaj sporo fajnych zdjęć http://www.quesabesde.com/noticias/olympus-om-d-e-m5-analisis-fotos,1_8575
pozdrawiam
Troche te porownania sa do kitu (z poprzednimi Olkami, PENami), to nowe ma matryce 16MPix, stare 12. A pokazuja zdjecia z tym samym wycinkiem kadru w takim samym powiekszeniu. Zatem musieli obrazek z OM-D zmienjszyc... to wiadomo ze szum nam zniknie deczo :)
Z NEXami 16MPix, czy GX1 ma to juz wiekszy sens :) I faktycznie wyglada fajnie.
T.
EEE, oglądnij sobie dobrze, nie jest to taki sam rozmiar, zobacz na rozmiary literek, są większe w E-M5 niż w penie. Porównanie rzeczywiście fajne.
Bo to jest w odniesieniu do poprzednich Olkow, a nie jakiegos mutanta K-5, ktorego nikt nie kupuje ;-)
T.
o tym mutancie K5 to tak na poważnie?
No nie wypada kupować jak jest E-5;)
Czy wiadomo, jak radzi sobie AF ze szkłami 4/3 ? Są gdzieś jakieś zweryfikowane informacje ? EP-3 poczynia sobie całkiem nieźle.
Czy wiadomo, jak radzi sobie AF ze szkłami 4/3 ? Są gdzieś jakieś zweryfikowane informacje ? EP-3 poczynia sobie całkiem nieźle.
Ze źródeł czytanych wynika, że nie jest lepiej niż z EP-3, a jeżeli jest lepiej, poprawa to nie jest ona jakaś zasadnicza.
A widzi tam na koncu emotikona? Po to go dalem, zeby nie bylo, ale widze, ze ludzie ich jakby nie dostrzegaja, traktuje sie je jako nie wiem.. upiekszacze? :)
T.
mynameisnobody
6.03.12, 23:49
Po co wogóle pisać jak można wstawić parę emoti-brain-cancer-konek?
Jeśli z wypowiedzi nie wynika co chcesz powiedzieć to może lepiej nic nie mówić?
Przykład> "Jesteś głupim bucem! :wink:" -obrazisz się czy uśmiechniesz?
Ten kto to wymyślił to żółte ***** powinien smażyć się w piekle.
...A żeby było w temacie>
OM-D E-M5 to straszny CRAP :wink:!
Po co wogóle pisać jak można wstawić parę emoti-brain-cancer-konek?
Jeśli z wypowiedzi nie wynika co chcesz powiedzieć to może lepiej nic nie mówić?
Przykład> "Jesteś głupim bucem! :wink:" -obrazisz się czy uśmiechniesz?
Ten kto to wymyślił to żółte ***** powinien smażyć się w piekle.!
Przesadzasz. I nie masz racji. Nie zawsze mozna z kontekstu zdania wywnioskowac jego przekaz.
Co innego w rozmowie na zywo - intonacja, wyraz twarzy, gesty - to wszystko sklada sie na odbior.
Wazne jest tez znajomosc z osoba, z ktora sie rozmawia - zna sie styl mowienia tejze, charakter osoby, ktore maja wplyw na percepcje danej wypowiedzi itp. itd.
Po to sa emotikony, albo byly. Nie moja wina, ze sa naduzywane i traktuje sie je jako upiekszacze, albo jak znaki interpunkcyjne, a przez to ich znaczenie zmalalo.
T.
mynameisnobody
7.03.12, 00:55
Jak piszesz do kogoś list to też wstawiasz emtikony_?
Tym się różni rozmowa od korespondencji że rządzi się innymi prawami -to co się dzieje w internecie to masakra.
Sam masz problemy >
"A widzi tam na koncu emotikona? Po to go dalem, zeby nie bylo, ale widze, ze ludzie ich jakby nie dostrzegaja, traktuje sie je jako nie wiem.. upiekszacze?"
Problem leży gdzie indziej.
Pisz tak by NIE TRZEBA BYŁO UŹYWAĆ EMOTIKONÓW.
To i nikt ich nie będzie musiał "dostrzegać"
To wszystko -sorry za zaśmiecanie rozmów o CRAPIE.
Jak piszesz do kogoś list to też wstawiasz emtikony_?
Tym się różni rozmowa od korespondencji że rządzi się innymi prawami -to co się dzieje w internecie to masakra.
No to co mi tu wyjezdzasz z listem kiedy, jak sam piszesz, rzadzi sie innymi prawami? W necie mamy rozmowe. Krotka wymiana zdan pomiedzy nie znajacymi sie (z reguly) osobami.
Sam masz problemy >
"A widzi tam na koncu emotikona? Po to go dalem, zeby nie bylo, ale widze, ze ludzie ich jakby nie dostrzegaja, traktuje sie je jako nie wiem.. upiekszacze?"
Nie mam problemow. Emot byl dodany po to, by ktos tego nie przyjal wprost i po to, by nie bylo problemow.
Problem leży gdzie indziej.
Pisz tak by NIE TRZEBA BYŁO UŹYWAĆ EMOTIKONÓW.
Po raz n-ty. :evil: Na forach tocza sie dyskusje, rozmowy. To nie listy, czy korespondencja, dlugasna, rozwinieta, gdzie sobie mozna stosowac wyszukane formy stylistyczne i epopeje pisac.
T.
mynameisnobody
7.03.12, 01:24
no to co zawracasz gitarę że Cię ktoś nie rozumie>?<
Ma przejść kurs "rozumienia nowomowy z internetu i innych nikomu nie potrzebnych głupot"?
/// i te "dyskusje" , "rozmowy" ludzi na wpół "pisatych" i "czytatych" uważasz za miarodajne wykładniki "normalności"?
Z mojesj stony koniec -... świata.
Pierwsza część testu na
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-batu-caves-kl.html
Kolejny test:
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-batu-caves-kl.html
RAWy (-2 <-> 0 <-> +2 EV; ISO200) dostępne na
http://fourthirds-user.com/2012/03/olympus_omd_em5_baseiso_samples_as_requested.php
Zdjęcia z jaskiń robią wrażenie. pozdrawiam.
Ze źródeł czytanych wynika, że nie jest lepiej niż z EP-3, a jeżeli jest lepiej, poprawa to nie jest ona jakaś zasadnicza.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40823255
no to co zawracasz gitarę że Cię ktoś nie rozumie>?<
Ma przejść kurs "rozumienia nowomowy z internetu i innych nikomu nie potrzebnych głupot"?
/// i te "dyskusje" , "rozmowy" ludzi na wpół "pisatych" i "czytatych" uważasz za miarodajne wykładniki "normalności"?
Z mojesj stony koniec -... świata.
Fakt, że ja zacząłem wstawiać te żółte buźki bo zauważyłem, że prawie wszystko jest rozumiane w skali 1 do 1.
Kolejne porownanie/bitwa na iso E-M5 vs reszta świata:
http://tinyurl.com/7dpsmcn
Plus linki do orf.
http://tinyurl.com/7dpsmcn
Plus linki do orf.
Porównałem rawy z E-M5 i G3 na ISO 1600, wywołałem w Raw Therapee i wygląda to bardzo podobnie. Szum z Olka jest mniej kolorowy.
Mniej kolorowy szum zawsze cieszy.
pozdr
Taką bitwę, to można sobie... Odszumiarki wykładają się na takich elementach ja włosy, trawa itp. Porównywanie szumów na gładkich powierzchniach, to tylko bełkot.
mynameisnobody
8.03.12, 16:42
Porównałem rawy z E-M5 i G3 na ISO 1600, wywołałem w Raw Therapee i wygląda to bardzo podobnie. Szum z Olka jest mniej kolorowy.
UWAGA ŻART!
Czyżby samospełniająca się przepowiednia?
Trzeba się cieszyć bo mogło być gorzej a szum jest mniejszy na czułościach których się nie używa.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Foto für WEB/DXO_TEST_SENSOR_Rating.jpg)
KONIEC ŻARTU
UWAGA ŻART!
Czyżby samospełniająca się przepowiednia?
Trzeba się cieszyć bo mogło być gorzej a szum jest mniejszy na czułościach których się nie używa.
KONIEC ŻARTU
Nie używa? Widzisz ile nowych doświadczeń jeszcze przed tobą...
Przełam się, użyj sobie ISO 1600.
mynameisnobody
8.03.12, 17:27
użyłem...aaaach! -niesamowite uczucie -normalnie popłynąłem
myślę teraz nad (czułości nigdy nie za wiele!) czułością 25600! -będę mógł robić zdjęcia wnętrza torby bez wyciągania aparatu!
Olympus daje każdemu tą możliwość (isosto to przeżytek!).
Naprawdę uważasz, że wyższe Iso nie jest przydatne? Mając dobre ISO 800, stabilizację i jasne szkło możesz łazić nocą po mieście i robić spokojnie zdjęcia. Że nie wspomnę o fotografii sportowej.
Naprawdę uważasz, że wyższe Iso nie jest przydatne? Mając dobre ISO 800, stabilizację i jasne szkło możesz łazić nocą po mieście i robić spokojnie zdjęcia. Że nie wspomnę o fotografii sportowej.
Chodzę tak z XZ-1 Daje radę...
A najlepsze zdjęcia mi wychodzą z iso 100 i ze statywu.
Chodzę tak z XZ-1 Daje radę...
A najlepsze zdjęcia mi wychodzą z iso 100 i ze statywu.
Wiadomo, ale przyznasz, że to nie to samo? Statyw do architektury, jak chcesz utrwalić wieczorne życie miasta to raczej statyw staje się kulą u nogi. E-pl2 z 20/1,7 też daje rade ale lepsze ISO 800-1600 by się przydało. Więcej nie potrzebuję. Na co dzień 100-400 wystarcza.
mynameisnobody
8.03.12, 18:31
Robię zdjęcia to nie wychodząc powyżej 400 -WSZYSTKOJEDNOJAKIMSYSTEMEM.
Pozostałe 90% zdjęć to iso100 -a 50 by się przydało.
"Więcej nie potrzebuję" -Twoje słowa, ale ja nie mogę niepotrzebować 1600 bo żyję w błędzie... -ehhh
Naprawdę uważasz że potrzeba mi iso 12800 kosztem 100?
I że olympus zrobił mi dobrze?
"Więcej nie potrzebuję" -Twoje słowa, ale ja nie mogę niepotrzebować 1600 bo żyję w błędzie... -ehhh
Olympus nie zna twych upodobań i nic go to nie obchodzi... i to jest prawidłowo. Kieruje się zupełnie innymi tabelkami
:). Dość wyraźnie powiedzieli że teraz wysokie ma priorytet. Mam nadzieję, że teraz jak już to osiągneli, zajmą się niższym, bo też by sie nieco dało polepszyć
:]
Wy tu pitupitu o pierdołach, a w sieci od paru dni krążą rawy, na podstawie których można ocenić jakość informacji w cieniach:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40838320
Jest poprawa. Przejrzyjcie cały wątek, bo w kolejnych postach jest więcej porównań.
Olympus nie zna upodobań mynameisnobody:twisted:, robią gruby błąd... Na ich miejscu już bym się zaczął bać.
Gdzie ja napisałem, że potrzebne jest ISO 12800? Przecież to iso to jest sztucznie wyciągane, z każdej matrycy można zrobić dowolne iso tylko w pewnym momencie osiągamy dno. Ale uważam, że zakres 100-1600 jest jak najbardziej przydatny, często wręcz potrzebny a dla niektórych zastosowań niezbędny.
mynameisnobody
9.03.12, 01:18
Poniższy tekst nie jest przeznaczony dla osobników niezrównoważonych emocjonalnie, tudzież podtatusiałych panienek z kompleksem oblężonej twierdzy.
Jeśli go czytasz to robisz to wyłącznie na własne życzenie i odpowiedzialność.
Znają moje upodobania -wiedzą że kupiłem u nich E-1, e-300 i e-400 -kupiłem na pniu i nie żałowałem bo spełniały moje oczekiwania.
Niestety e-300 i e-400 nie należą do mnie a E-1 woła o godnego następcę -choć dzielnie wykonuje swoje obowiązki.
Olzmpus nie potrafi już moim upodobaniom sprostać więc już nie zobaczą moich pieniędzy -mniej do defraudacji.
Mogą się bać bo w miejsce lojalnych klientów wybrali podtatusiałe dziewczynki zmieniające zabawki-systemy (ze szczególnym pdkreśleniem słowa zabawki) raz na 2 sezony którym się w blond perukach nie mieści że za obiektyw można zapłacić 2000€ i więcej.
Ale od lojalnych klientów się odcinają -nie oferując ABSOLUTNIE NIC DO CZEGO WARTO BY BYŁO TAKIE OBIEKTYWY PRZYKRĘCIĆ.
adambieg/
a dlaczego 1600 jest lepszy od 100?
Dlaczego 200 z panasonikowej matrycy jest gorsze niż 800 z sony?
Czy Sony jest taka cudowna? -powiem na opak -ta z panasa jest taka słaba.
Powiesz -"że nie da się robić zdjęć!?" -odpowiem >" a po co się męczyć -zdjęcia robię też komórką i da się" -ale komórkę już mam i kosztowała 50 a nie 1200€.
Możemy się przegadywać bo 12800 czy 6400 lyb 3200 jest z tego punktu widzenia równie często potrzebny a dla niektórych zastosowań niezbędny.
Olympus sprzedaje smutne gadki bo co ma powiedzieć -że leżą i kwiczą bo im prezesi-defraudatorzy zafundowali trashdeal z panasonikiem?
Olympus wypuszcza od roku 2008 (?) puszki z beznadziejną matrycą -więc pytam >>> co do tej pory miało priorytet jeśli nagle stało się nim "wysokie iso"?
OM-D E-M5 w jakiś sposób wybija się tą cechą ponad konkurencję?
Nie ma szans -i to wie każdy kto się trochę z tematem polizał.
Dlaczego nie ma niskich czułości?
Bo nie mają sensora.
I nie dostaną go gdzie indziej - wpuścili się w maliny.
Ale tego żaden Toranaga z Tokyo powiedzieć nie może...
maminebody:-P jestes modem tutaj?????????????
mynameisnobody
9.03.12, 01:27
Tfu!-siło nieczysta! -prędzej bym się dał wykastrować.
THX.
To mi wygląda na jakąś ostrą depresję. Ale ja nie lekarz. :-(
mynameisnobody
9.03.12, 02:50
masz zadatki > depresję olympusowcy która obudziła się w samym środku wypełnionego po brzegi stada baranów?
mnib - ja nie czytam, nie śledzę, ale przeczytałem ostatnie parę stron i z racji, że uśmiałem się, to bardzo serdecznie Cię pozdrawiam.
mynameisnobody,
a ja cie doskonale rozumiem...
Po analogu moj fotograficzny swiat zatrzymal sie na S3pro, potem jedynym co mnie cieszylo to tylko Sigma.
Niestety od lat niewaznym jest obrazek i dobre bazowe iso, a mistrzowie czarnej magii w swoich fabrykach skupili sie nad odplastikowianiem iso tryliard, dlaczego?
ano licza na zwyklego uzytkownika, ktory kupujac zestaw w kicie bedzie nim mogl zrobic wszystko, czy to bedzie wycieczka, czy piwnica pod baranami.
Niestety rozmowa staje sie jalowa, bo uzytkownicy powoluja sie na fotograficzne voo doo czyli obrazek to obrazek, mistrzowie ciagna na swych zdjeciach rozpietosc tonalna do granic mozliwosci i jeszcze dalej, w efekcie ich fotki sa zalosne, pytanie czy tak postrzegamy...
Tak jak z audioholikami, po co kupowac magiczne kable jak ktos nie slyszy roznicy?
Nasze foto w obecnych czasach to marketingowe pranie glowy, swiat zatrzymal sie juz dawno temu na takich puszkach jak E1, L1, S3pro, DCS (iso 6!), Sigma czy ew pierwsza 5 od Canona.
Reszta moze gnac dalej szczesliwej drogi z OMD! beda czuli sie lepiej majac pseudo profi puszke....
pozdrowionka
O tym czy puszka jest "profi" decyduje człowiek naciskajacy spust migawki. W tej kwestii, zmiana kliszy na matrycę nie zmieniła NIC.
Jestem jeleniem, bo czaję się na OM-D lub EP-3.
Zakup D3x nie zrobi ze mnie profi... I nie zamierzam nim być.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Niestety od lat niewaznym jest obrazek i dobre bazowe iso, a mistrzowie czarnej magii w swoich fabrykach skupili sie nad odplastikowianiem iso tryliard, dlaczego?
Bo w większości porządnych aparatów bazowe iso już jest dobre - możliwościami dalece wybiega ponad marzenia o jakości obrazu, jakie mieli ludzie w czasach analogowych na szczęście już minionych. A to, że taki czy inny producent sobie z tym nie radzi i zostaje w ogonie, to jego problem.
...licza na zwyklego uzytkownika, ktory kupujac zestaw w kicie bedzie nim mogl zrobic wszystko, czy to bedzie wycieczka, czy piwnica pod baranami.
No i bardzo dobrze. W czym problem?
...mistrzowie ciagna na swych zdjeciach rozpietosc tonalna do granic mozliwosci i jeszcze dalej, w efekcie ich fotki sa zalosne, pytanie czy tak postrzegamy...
Jeśli możliwości są małe i szybko dochodzimy do ich granic, to skutki faktycznie są opłakane. Rzeczywistość jednak pokazuje, że fotografia ma się dobrze jak nigdy i powstają zdjęcia tak dobre, jak nigdy dotąd. Wystarczy umieć korzystać z dobrodziejstw techniki.
A swoją drogą najciekawsze w fotografii jest właśnie to, że pokazuje świat właśnie nie tak, jak go postrzegamy.
Ooo .. wygląda na to że ktoś wczoraj zorzy nie zobaczył i stwierdził że jest niewidomy :P
Współczuję frustracji.... ale nie podzielam ani nazywania innych baranami ani przerzucania na innych wyimaginowanych win. Zadziwiające jest to, że brak kreatywności, brak postępów w rozwoju lub zwyczajne wypalenie większość przerzuca na sprzęt. Na firmę która go "zmusiła" a na koniec na kolegów i wszystkich innych.
mynameisnobody (https://forum.olympusclub.pl/members/8202-mynameisnobody) nie wiem jakiego lekarstwa potrzebujesz, ale proponuję pół litra i więcej witaminy D.
Może się poprawi a jak nie to kup D90 i zapisz się tam gdzie marzysz....
Bo w większości porządnych aparatów bazowe iso już jest dobre - możliwościami dalece wybiega ponad marzenia o jakości obrazu, jakie mieli ludzie w czasach analogowych na szczęście już minionych. A to, że taki czy inny producent sobie z tym nie radzi i zostaje w ogonie, to jego problem.
W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow, pomijam sztuczne podbijanie iso kosztem rzekomo lepszego wyzszego iso, nadal sie okazuje, ze mamy w mikro dobre iso 100-400max co jest tym samym w nowych 200-800, jeden wielki walek producentow....
No i bardzo dobrze. W czym problem?
Ano w tym, ze to przerost formy nad trescia, bo do ogolnego zastosowania wystarczy kompakt, mniejsze, tansze, rownie dobre...
A swoją drogą najciekawsze w fotografii jest właśnie to, że pokazuje świat właśnie nie tak, jak go postrzegamy.
No wlasnie, jedni maja tak a drudzy inaczej, ci pierwsi sa z reguly mistrzami PP, cuda, wianki i parzenie kawy gratis.
Oczywiscie kazdy ma swoja droge...
pozdrowionka
Druga część testu E-M5 u Robina
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-bukit-bintang.html
FYI: ta fotka iso 4000 noise filter=off - wypisz wymaluj struktura "zniszczeń" rodem z LX3, to tak a propos kto wyprodukował ten sensor LiveMOS.
W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow...
Nie zauważyłem.
Ano w tym, ze to przerost formy nad trescia, bo do ogolnego zastosowania wystarczy kompakt, mniejsze, tansze, rownie dobre...
Ale to nie chodzi o to, co wystarczy - kompakty są, można sobie kupić, jak ktoś chce. Chodzi o to, że ludzie chcą więcej. No i dostają to, za co płacą.
No wlasnie, jedni maja tak a drudzy inaczej, ci pierwsi sa z reguly mistrzami PP, cuda, wianki i parzenie kawy gratis.
Pokazywanie świata za pomocą fotografii innego, niż go widzimy, jest akurat o jakieś 100 lat starsze od Photoshopa.
W wiekszosci aparatow widzimy degradacje bazowego iso w stosunku do poprzednikow, pomijam sztuczne podbijanie iso kosztem rzekomo lepszego wyzszego iso, nadal sie okazuje, ze mamy w mikro dobre iso 100-400max co jest tym samym w nowych 200-800, jeden wielki walek producentow....
[...]
pozdrowionka
Serio w mikro jest 100-400? To przecież tak jak w moim E500, iso 100-200 są super, a iso 400-800 używalne. Wydawało mi się, że jednak wszystko poszło o krok, dwa kroki do przodu.
Serio w mikro jest 100-400? To przecież tak jak w moim E500, iso 100-200 są super, a iso 400-800 używalne. Wydawało mi się, że jednak wszystko poszło o krok, dwa kroki do przodu.
JEST TYLKO 100-300 z IS i 75-300. Niestety...
apz, z tym 100-400 chodziło o ISO a nie obiektywy ;)
JEST TYLKO 100-300 z IS i 75-300. Niestety...
Ale koledzy chyba o iso prawili, dlaczego niestety? Linki, które wrzucam raczej "reklamują" to szkiełko (Olka).
Ja pierdziut, niektorzy to chyba wstaja po to aby popitolic farmazony aby sie dowartosciowac z rana.
Jeden artysta lepszy od drugiego i dywaguja o tym co komu jest potrzebne i co producenci robia zle...
Panowie to jest watek o OMDe, a nie wolne dyskusje o sensie polityki sprzetowej i tredow w fotografii.
Chcecie sie pouzewnetrzniac i pofilozofowac to zalozcie sobie watek i tam upuszczajcie do woli swoje wyuzdane poglady.
pozdro
mynameisnobody
9.03.12, 11:47
To co pitolisz farmazony jak wyżej -dowartościowałeś się już z rana>?< -nie podoba się >nie wchodź i zajmij się czymś pożytecznym że zacytuję wielkiego guru fotografii > "...a tam czekają wartościowi ludzie".
Tu chodzi o przypadki głębokich depresji - nie mogę gwarantować że jestem bezpieczny dla otoczenia i siebie samego więc nie zaogniaj!
Pierwsze wrażenia (20/1.7 i 12-50), tym razem na
http://www.ferdzdecena.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-quick-hands-on-in-the-philippines/
To co pitolisz farmazony jak wyżej -dowartościowałeś się już z rana>?< -nie podoba się >nie wchodź i zajmij się czymś pożytecznym że zacytuję wielkiego guru fotografii > "...a tam czekają wartościowi ludzie".
Tu chodzi o przypadki głębokich depresji - nie mogę gwarantować że jestem bezpieczny dla otoczenia i siebie samego więc nie zaogniaj!
@mynameisnobody ja juz dawno temu przestalem zwracac uwage na producenta moich zabawek i ciesze sie kazda chwila jak dzieciak.
A to ze forum stracilo charakter merytoryczny a stalo sie zabawkowo-gadzetowym... nic na to nie poradzisz.
Wysłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk
Fotki przy słabym świetle na http://www.dpreview.com/news/2012/03/09/olympus-omd-em5-iso-series
http://fourthirds-user.com/2012/03/has_the_olympus_omd_em5_conquered_the_notorious_ro lling_shutter_video_jello_effect.php
http://www.youtube.com/watch?v=9sUNWz3O42Q&feature=player_embedded
No roznica jest. Co prawda przy szybkich ruchach domy dalej sie krzywia ale przy tych mnie drastycznych efektu prawie nie ma, a na E-P3 byl juz widoczny. Poprawa jest. Choc mnie tam rybka - mnie filmy calkowicie nie interesuja :P
T.
Przy okazji, wczoraj przechodzą Elektoralną wstąpiłem do Sony Center, gdzie objawił się wreszcie w naturze NEX-7. Do tej pory - delikatnie mówiąc - nie należałem do zwolenników tego systemu. Teraz muszę jednak dodać: z wyjątkiem NEX-7 . Wygoda trzymania oraz ergonomia jest naprawdę super. Z kitowym zoomem wyważenie korpusu też jest OK. Olek ma szczęście, że na razie nie za bardzo jest co podpiąć to takiego body. Choć z drugiej strony - ta funkcja wspomagania ostrzenia ręcznego jest bardzo intyuicyjna i chyba nawet fajniejsza niż AF(oczywiście jej nie sprawdzałem ale widziałem fajny filmik). W Sony Center wyceniają go na 5,5 tys. ale w necie chodzi o tysiaka taniej. Wiele wskazuje na to, że jest to bardzo uczciwa cena.
Sony Center, gdzie objawił się NEX-7 wyceniają go na 5,5 tys. Sony center mi kojarzy się z: "sam korpus może pan kupić już teraz a potem - jak już będzie ten ZA24/1.8 - dokupi pan obiektyw...
Kolejna część testu by Robin Wong - tym razem makro z użyciem E-M5 i ZD 50 f/2 MACRO :)
http://www.robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-butterfly-park.html
I paczka zdjęć do ściągnięcia.
T.
I paczka zdjęć do ściągnięcia.
Pobrałem, ładne te pliki, dobry szczegół, bardzo dobry zważywszy, że to 16 mpix.
Fotki przy słabym świetle na http://www.dpreview.com/news/2012/03/09/olympus-omd-em5-iso-series
Fajne sample z NR OFF i ostrość -2, produkują ładniejszy obraz niż te przy ustawieniach domyślnych.
pozdrawiam
Krótka fraszka nt. E-M5 vs. X Pro1
http://www.gabriellemotola.com/photoblog/olympus-om-d-em-5-and-fuji-x-pro1/
Jak sobie patrze na E-M5 i X-1 PRO stojące obok siebie, to tak sobie mysle, ze szkoda ze tem nowy OM-D jednak nie ma rozmiarow przynajmniej tego Fuji. Dalej nie bylby za duzy, a z gripami stalby sie calkiem fajnym, konkretnym aparatem, a nie zabawka.
I bede narzekal... wlasnie jedyna rzecza, ktora od poczatku w OM-D mi nie pasuje to jego rozmiar - jest za maly :/
T.
C-AF i tryb "karabin"
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=u6PU5PSQX4o
Jak sobie patrze na E-M5 i X-1 PRO stojące obok siebie, to tak sobie mysle, ze szkoda ze tem nowy OM-D jednak nie ma rozmiarow przynajmniej tego Fuji. Dalej nie bylby za duzy, a z gripami stalby sie calkiem fajnym, konkretnym aparatem, a nie zabawka.
I bede narzekal... wlasnie jedyna rzecza, ktora od poczatku w OM-D mi nie pasuje to jego rozmiar - jest za maly :/
T.
I co - były wielgachny korpus do malusich obiektywów? Fuji to jednak wyższa półka cenowa(choć po zakupie gripa do OM-D już niekoniecznie). NEX-7 jest tu raczej lepszym odniesieniem bo cena jest niemal identyczna - zarówno za body jak i za zestaw kitowy.
---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post był o 11:26 ----------
Krótka fraszka nt. E-M5 vs. X Pro1
http://www.gabriellemotola.com/photoblog/olympus-om-d-em-5-and-fuji-x-pro1/
Trochę dziwaczne zestawienie - tym bardziej, że w obydwu systemach są obiektywy 90 mm i 50 mm w ekwiwalencie dla FF. Pomijam różnice w oświetleniu modelki(czy raczej w jej ustawieniu względem źródła światła).
I co - były wielgachny korpus do malusich obiektywów? Fuji to jednak wyższa półka cenowa(choć po zakupie gripa do OM-D już niekoniecznie). NEX-7 jest tu raczej lepszym odniesieniem bo cena jest niemal identyczna - zarówno za body jak i za zestaw kitowy.
No ale co ma wielkosc body do ceny (przedzialu cenowego)? :P
Poza tym jesli bylby to korpus wielkosci Fuji X-1 PRO to nie bylby taki wielgachny nie przesadzajmy. Nowe obiektywy 75 i 60 macro male tez nie sa.
Dla mnie taki wiekszy korpus (ale dalej mniejszy niz klasyczne "luszczanki") bylby tylko zaleta.
T.
Poza tym jesli bylby to korpus wielkosci Fuji X-1 PRO to nie bylby taki wielgachny nie przesadzajmy. Nowe obiektywy 75 i 60 macro male tez nie sa.
Dla mnie taki wiekszy korpus (ale dalej mniejszy niz klasyczne "luszczanki") bylby tylko zaleta.
T.
Chyba z powodu utartych pogladow. Korpusy do mikro musza byc male. Abalogicznie nikt nie wypuscuil FF wielkosci E-420 a jest to mozliwe;)
T.
Nieporozumienie: generalnie oba korpusy są raczej małe ale Fuji celuje jednak w trochę w wyższy segment cenowy - tzn. konkuruje z najdroższymi lustrzankami APSC(A-77, 7D, D300 itd.). OM-D wielkości Fuji to gabarytowo byłaby już mała lustrzanka, miałoby to sens gdyby Oly oferował pełną kompatybilność z 4/3.
---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post był o 14:29 ----------
Chyba z powodu utartych pogladow. Korpusy do mikro musza byc male. Abalogicznie nikt nie wypuscuil FF wielkosci E-420 a jest to mozliwe;)
Jest możliwe i nawet ma już nazwę: M9 . Powiedzmy, że jest ciut większe:wink:
Pamiętam jak na forum, chyba nawet tutaj, ludzie krytykowali, że 4/3 miało oznaczać mniejsze aparaty a tu ciągle są za duże. Teraz jak są micro to znowu narzekanie, żę tym razem za małe.
Pamiętam jak na forum, chyba nawet tutaj, ludzie krytykowali, że 4/3 miało oznaczać mniejsze aparaty a tu ciągle są za duże. Teraz jak są micro to znowu narzekanie, żę tym razem za małe.
Jak ktoś ma ręce jak panienka(np. ja :grin:) to preferuje mniejsze. Ale do łapy koszykarza taki OM-D może nie pasować. Widziałem gdzieś narzekania na d800 , że też za mały...
Wszystkim naraz trudno dogodzić :)
Dla mnie małe wymiary są właśnie powodem, dla którego całkiem poważnie myślę o jego zakupie, a łap takich malutkich wcale nie mam :) Mógłby być nawet jeszcze mniejszy, a właściwie nieco niższy.
mynameisnobody
13.03.12, 17:01
Właściwie wogóle by go mogło nie być...
Ja tam na za duze nie narzekalem. Trzymam sie swojej linii obrony ;-) Dla mnie te zabawki m4/3 sa za male. OM-D fajne no, ale dalej ciutke za male.
Ale moze trzeba poczekac i zobaczymy cos wiekszego :)
T.
chyba właśnie fajnie jakby aparaty były powiększane gripem, wtedy można sobie uchwyt indywidualnie dopasować
Mikrusy są za małe do dużych obiektywów. Ale takich w mikro 4/3 przecież nie ma.
Mikrusy są za małe do dużych obiektywów. Ale takich w mikro 4/3 przecież nie ma.
Jeżeli mają być zumy na miarę tych z 4/3, ewentualnie kompatybilność ze "starymi" lub jasne stałki o dłuższych ogniskowych to jednak wypadałoby pomyśleć o czymś większym. Jeżeli nie - to owszem korpusy m4/3 rozmiarowo są odpowiednie.
Nie sądzę, aby do mikrusów powstawały zoomy większe, niż ZD 14-54 - po prostu nie miałyby sensu. A do szkła długości ZD 14-54, pewnie nawet o nieco mniejszej średnicy, spokojnie wystarczy OM-D z gripami.
Puszka musi być dobrze wyważona wraz ze szkłem. Jeśli szkła są małe i lekkie, to aparat powinien być na tyle duży, żeby zmieścił się w nim ekran, wizjer, przyciski (tylko tutaj Olek mógłby postarać się bardziej - 1 cm szerokości więcej i byłoby idealnie) i wygodne oparcie dla dłoni. Więcej nie trzeba.
Ostatnia część testu E-M5 u Robina
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-street.html
Ostatnia część testu E-M5 u Robina
http://robinwong.blogspot.com/2012/03/olympus-om-d-e-m5-review-street.html
Świetne te foteczki.
Dzięki za link - nie tylko ten.
Trzeba b.poważnie "przymierzyć" się do tego "maleństwa".
Czy gdzieś KTOŚ widział foteczki z tego OM-a z m75-300?
Taki zestaw do "fotografii piwnicznej" mnie interesuje.
Pozdrawiam.
Ja tam nie krytykuję, zawsze uważałem mały rozmiar za zaletę.
Będę poważnie myślał o zakupie E-M5 jeśli oczywiście cena nie zabije (zobaczymy jak będzie w OlyJedi).
pozdrawiam
w Malezji ogłosili ceny detaliczne 4.499 RM. średni kurs na MONEY to 1,03. To w polszy będzie podobna cena.
Ale w malezji dodają gratisy MMF-3 lub SD karta 32GB.
http://home.olympusimage.com.my/promo.html
W Stanach dają dodatkowo
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=40898445
A u nas sprzedawcy gratisa sprzedadza osobno.
U nas to sprzedawcy dostają gratisy od firm fotograficznych ;)
P100-300 nie jest duży? mam na ten temat inne zdanie
mynameisnobody
14.03.12, 13:19
A u nas sprzedawcy gratisa sprzedadza osobno.
W niemczech "u nas" -czy "u was" (u nas?) albo to tylko taki Vorspiel przed większą akcją*narzekania?