Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Jeżeli dla kogoś jeden wizjer to za mało, zawsze może przyczepić drugi:)
Dobre!!! :) Wyglada pokracznie, no ale mozliwosc jest. W sumie mogli pokombinowac i ten wbudowany zrobic odchylanym ;-)
T.
Np. e-5 i e-30 marketingowo zafałszowali rzeczywistą wartość ISO, dzięki czemu wśród użytkowników utarła się teza o wyższości tychże nad E-3.
Nie nazwałbym tego zafałszowaniem. Sposobów na określenie faktycznej czułości iso jest kilka i wg standardu każdy z nich jest poprawny, mimo że dają inne wyniki. To było raczej dostosowaniem się do obowiązującego standardu, gdzie niemal wszyscy producenci korzystają z metod pomiaru możliwie jak najbardziej korzystnych dla siebie.
Gdyby pozostali przy 10/12 mpix uwierzyłbym w skok jakościowy i uzyskanie 1 do 2 ex w produkcji szumów.
Gdyby uzyskali skok jakościowy na poziomie 2 EV, zrównaliby się z matrycami FF. Chyba nie muszę dodawać, że jest raczej mało prawdopodobne. Jeżeli w ogóle będzie jakakolwiek poprawa, należałoby spodziewać się skoku około 0,3-0,5 EV - o tyle mniej więcej poprawia się poziom szumów w matrycach kolejnych generacji. I to wcale nie byłoby mało.
http://www.youtube.com/watch?v=csSGMw8s0e0&feature=youtube_gdata_player
Ta lampa ze wsparciem dla AF będzie działa w 4/3?
To nie jest wsparcie do AF a bardzie stałe naświetlenie które możesz wykorzystać podczas nagrywania filmu
Lampa błyskowa Olympus FL-600R
Elektroniczna lampa błyskowa FL-600R jest kolejną, zaprezentowaną dzisiaj nowością firmy Olympus. Charakteryzuje się liczbą przewodnią 36 (przy ISO 100) i została wyposażona w źródło światła LED do oświetlenia bliskiego planu filmowego, które może również służyć jako oświetlenie wspomagające AF
Zobaczymy w praktyce :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=2pKveWO9spU
No ale co to jest niby? Chyba jakis dowcip :)
T.
No ale co to jest niby? Chyba jakis dowcip :)
T.
Akcje Adobe spały już 30% :mrgreen:
Janko Muzykant
12.02.12, 23:20
Słitaśne!
I co pokaz nowego sprzętu, to przede wszystkim rajcowanie durnymi efektami (do tego robionymi od siekiery - bo co można zrobić mając mały wyświetlacz i nic więcej).To jest trochę jak szkolna wycieczka po wahadłowcu: gdyby umieścić w nim gdzieś pluszową małpkę, większość dzieci właśnie to zapamiętałaby z wycieczki :)
To coś dla wielu forumowiczów może być cennym argumentem w przygotowywaniu ładniejszej połówki na nowy wydatek :)
http://www.youtube.com/watch?v=7SiUPNQ3pfg&feature=player_embedded#!
Czy ktoś może coś napisać jak wygląda w nowym korpusie wspomaganie ostrzenia ręcznego? czy tylko tak jak w Penach - czyli lupa o dwóch powiększeniach, czy też są jakieś dodatkowe rozwiązania vide peak-mode z Sony, wskaźnik ostrości z Samsunga czy linijka "blisko-daleko" jak w Panasonicu czy Fuji?
mynameisnobody
13.02.12, 15:41
wszystko to są biedarozwiązania -takie protezy które mają z wygodnym ostrzeniem tyle wspólnego co hak pewnego pirata w stopniu kapitana z ręką pianisty.
Niestety.
Myślę że po takich osiągnięciach programistów jak "dramatyczna jakość zdjęć" i wbudowany program do upiększania modelek -nie starczyło już czasu i zapału na zrobienie chociażby sensownego ostrzenia dla manualnych szkieł. W sumie po co?
By zrobić dobrze Voigtländerowi?
tymczasowy_
13.02.12, 16:21
Voigtlander, też nie powinien spoczywać na laurach i delektować się mocowaniem m43 bezpośrednio w obiektywie, tylko pomyśleć o prostej elektronice w obiektywie.
Idealne ostrzenie w trybie portret.
Dwa warunki:
Body wykrywa twarz.
Obiektyw jest sprzężony elektronicznie z body na zasadzie (1) mówi że jest obiektyw, (2) body wykrywa ruchy pierścieniem ostrzenia.
Działanie:
Ostrzę sobie pierścieniem, body wykrywa twarz, dalsze kręcenie pierścieniem wywołuje automatycznie powiększenie na wybranej twarzy, doostrzam do końca, wciskam spust migawki do połowy, znika powiększenie, widzę pełny kadr, wciskam spust do końca - fotka zrobiona.
Dodatki:
Możliwość sprzężenia pomiaru ekspozycji z detekcją twarzy.
Modyfikacje:
Detekcja oka.
Sygnalizacja ustawienia ostrości poprzez zmianę koloru ramki na pełnym podglądzie (tu nawet sprzężenia pierścienia ostrzenia z body nie potrzeba).
Wybór punktów ostrzenia jak w lustrzance ( w zasadzie styknęło by 5 punktów, jeden w centrum, 4 w mocnych punktach). I rameczka działająca jak wyżej.
Idealnie byłoby gdyby z matrycy był czytany pełny sygnał. Wtedy nie trzeba powiększać całego obrazu, ale dać takie okienko jak w G3 tyle, że z fragmentem obrazu o pełnej rozdzielczości. Takie coś byłoby wystarczające do precyzyjnego wyostrzenia. Peaking i tak by się przydał jak nie ma czasu na kombinowanie, ale okienko z wysokiej jakości powiększonym framentem byłoby dokładniejsze.
Ale na takie bajery pewnie przyjdzie poczekać do premiery GH3 ;)
tymczasowy_
13.02.12, 16:33
Peaking i tak by się przydał jak nie ma czasu na kombinowanie, Panowie nie przeceniać w ślepo peakingu ... mam NEX'a od roku, dużo robię manualami i wierzcie mi (lub nie) ale wcale nie tak rzadko zdarzają się sytuacje, że nie ma żadnego peakingu, najczęście w trudnych warunkach oświetleniowych, czyli wtedy gdy najbardziej by się przydał. :wink: Po prostu nic się nie zakreśla, ani na pełnym podglądzie, ani w powiększeniu.
Panowie nie przeceniać w ślepo peakingu ... mam NEX'a od roku, dużo robię manualami i wierzcie mi (lub nie) ale wcale nie tak rzadko zdarzają się sytuacje, że nie ma żadnego peakingu, najczęście w trudnych warunkach oświetleniowych, czyli wtedy gdy najbardziej by się przydał. :wink: Po prostu nic się nie zakreśla, ani na pełnym podglądzie, ani w powiększeniu.
Czyli co ? Bardziej chłyt marketingowy niz naprawde przydatne w trudnych warunkach narzędzie ?
mynameisnobody
13.02.12, 16:53
naprawdę przydatny chłyt marketingowy -ale dalej biedarozwiązanie = nowy cyfrawy świat łolta disneja
Do tej pory te cuda niewidy nie potrafią swoją użytecznością i skutecznościa nawet w przybliżeniu dorównać dobremu wizjerowi z dobrą matówką albo dobremu odległościomierzowi.
tymczasowy_
13.02.12, 16:58
Czyli co ? Bardziej chłyt marketingowy niz naprawde przydatne w trudnych warunkach narzędzie ?I tak i nie.
Bo trudne warunki to brak światła, a jak światła ni ma to tak jakby nie fotografia :wink:
Z drugiej strony, w tych trudnych warunkach, jak to nazwałem, plamka na dalmierzu się spisuje dobrze (jak i E-3 z 35-100 czy nawet z S30mm/1.4).
Trudne Warunki to jest klucz i dlatego to pytanie zadałem - bo w dobrych to każdy system wspomagania ostrzenia da radę. Gdy zaś światła mało, to powiększanie fragmentu pokazuje tylko szum i trudno tam coś złapać.
Chciałbym mieć skalę odległości (taką prawdziwą, wycechowaną w metrach i zaznaczoną GO) wyświetlaną na ekraniku. Coś podobnego mają najnowsze NXy ale tylko z niektórymi obiektywami - znam to niestety tylko z instrukcji, ale zawsze to jakiś pomysł. Tylko że obiektywy m4/3 są chyba tak zrobione że tego się nie da zrobić. Szkoda.
Chciałbym mieć skalę odległości (taką prawdziwą, wycechowaną w metrach i zaznaczoną GO) wyświetlaną na ekraniku. (...) Tylko że obiektywy m4/3 są chyba tak zrobione że tego się nie da zrobić. Szkoda.
Da się i zostało to już zrobione. Kamera Panasonika z matrycą i bagnetem mikro 4/3 ma ten ficzer.
@Jan_S: to chyba body by musialo znac odleglosc punktu na ktory bylo ostrzone zeby cos takiego pokazac.
ale czemu na czyms takim poprzestawac ? funkcje takie jak np "hiperfokalna na kliknięcie" tez by kiedys pewnie sie przydala.
dotykasz ekranik, body wie w co wycelowales (ile metrow od siebie) i ustawia optymalnie hiperfokalną (tak zeby dziura byla jeszcze w miare duza).
tymczasowy_
13.02.12, 20:07
Trudne Warunki to jest klucz ...dokładnie ... wielbiciele fotografii piwnicznej mają przerąbane.
@Jan_S: to chyba body by musialo znac odleglosc punktu na ktory bylo ostrzone zeby cos takiego pokazac.
Przeglądałem kiedyś fotki z D700 i tam w exifie była odległość ostrzenia. Pierwszy raz się z czymś taki zetknąłem, zazwyczaj pole tej wielkości było bez wartości. Czyli, w niektórych systemach się da. Tak jak pisałem wcześniej w nowszych NXach też coś takiego jest. Tylko że wtedy chyba obiektyw musi mieć jakiś tor pomiarowy - elektroniczny odpowiednik skali rysowanej w klasycznych konstrukcjach na obiektywie. Bagnet i protokół komunikacyjny m4/3 chyba czegoś takiego nie przewiduje niestety.
ale czemu na czyms takim poprzestawac ? funkcje takie jak np "hiperfokalna na kliknięcie" tez by kiedys pewnie sie przydala.
dotykasz ekranik, body wie w co wycelowales (ile metrow od siebie) i ustawia optymalnie hiperfokalną (tak zeby dziura byla jeszcze w miare duza).
Coś takiego miałem w analogowym Canonie - dwa pomiary odległości a automatyka dobierała odległość i przesłonę.
Coś takiego byłoby super, ale to już nadmiar szczęścia wystarczy że by mi narysował na ekraniku to co właściciel dalmierza widzi gdy spojrzy na skalę na obiektywie.
tymczasowy_
13.02.12, 21:21
Bagnet i protokół komunikacyjny m4/3 chyba czegoś takiego nie przewiduje niestety. Za dwa, trzy lata bez elektrody wszczepionej w zwoje mózgowe i stosownego do niej interface w body, zdjęcia niestety nie zrobimy.
mynameisnobody
13.02.12, 21:30
"hiperfokalna na kliknięcie..." i inna dowolna odległość ostrzena na kliknięcie wraz ze skalą odlełości i powiększeniem NIE NA CAŁY EKRAN masz w RICOH GXR = a także wiele funkcji których nie znajdziesz w żadnym innym dzisiejszym bezlusterkowcu. DA SIĘ.
powiększenie na cały ekran to .... [co tu napisać by się za bardzo moderatorom nie narazić] ale w m4/3 np Panasonic ma powiększanie tylko w środku. Jest tam też taka prosta linijka "blisko-daleko" Do ideału brakuje ale zawsze to coś. Dlatego pytałem, czy w nowym Olympusie coś z tych pomysłów wdrożyli czy jest po staremu.
mynameisnobody
13.02.12, 21:51
mogę się założyć (obym przegrał) że po staremu (przecież już PS-Lite wbudowali! - pamięci nie starczyło na pierdoły).
Chłopie, po prostu kup tego Ricoha i ciesz siebie i nas efektami.
Ja pier... Ci co robią niezwykle zdjęcia dalej będą je robić. Tym co robią te zwykłe, aparat z iso pierdyliard i DR 50 EV i obiektywem 12-300 / 0,9 nie pomoże specjalnie.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
mynameisnobody
13.02.12, 22:55
gdybym był małym chłopaczkiem i musiał co sezon bawić się nowymi zabawkami to bym go zapewne kupił ze dwa lata temu a jutro zamówił w przedsprzedaży OMDi czy innego deosiemsetturbo. Ale widzisz -nie jestem a zanim za coś zapłacę to mam w zwyczaju najpierw to poużywać > i się z tym zapoznać.
Czekam na RAWy z OMDi -zabawka kosztuje grosze ale nie wyrzucam groszy w błoto -taki mam zwyczaj > a choć szansa jest nikła to jej nie wykluczam że obraz może być lepszy niż w takim ...hm... NEX7 czy innym K5?
Można OMDi używać w pozycji pionowej i z 2 gripami (do szkieł 4/3) -więc jest to jakimś nowum (lubię pionowe kadry)
Nie uniemożliwia obsługi (goła puszka jest nieakceptowalna -pisałem czemu) -Aparat na R jest niestety trochę podobny- z Noktonem f1.2 jest po prostu niewygodny -dlatego go zwróciłem > wszystko inne jest wzorem do naśladowania.
Zapoznałem się z aparatem fotograficznym na R i spełnia cechy o które pyta Jan_S. I jeszcze wiele jest tam rzeczy które powinny być powszechniej dostępne w przynajmniej PRO zabawkach konkurencji -a nie jest.
Więc o tym INFORMUJĘ. Jeśli CIe to w jakiś sposób denerwuje lub upokarza to możesz dać znać moderatorowi (dodać mnie do listy ignorowanych)lub zająć się czymś innym (np. dyskusją o wyższości AF w D700 nad EPM1).
Zapoznałem się z aparatem fotograficznym na R i spełnia cechy o które pyta Jan_S. I jeszcze wiele jest tam rzeczy które powinny być powszechniej dostępne w przynajmniej PRO zabawkach konkurencji -a nie jest.
Kurde.Wlasnie!.Eklernij mnie czy puszka PRO to taka co kolek nie ma na gorze a ma duzo funkcji??.Czy moze to puszka normalna a w rekach PRO.Czy body moze byc raz PRO a innym razem nie ?? czy jest inaczej??
mynameisnobody
13.02.12, 23:11
weil... hm... darum, ...deshalb_?:(
A skąd mam wiedzieć co i weshalb...
Wiem że gdyby aparat fotograficzny na R miał 2-3 cm więcej rękojeści byłby dla mnie.
A tak jest naprawdę udanym kompaktem -którego nie da się używać choćby teraz na mrozie z takim sumarritem czy noktonem.
Wszystko tam takie maciupkie -"pro" ma nie przeszkadzać -a tam malizna co przeszkadza. Ale i Peaking i skala odległości i powiększenie części kadru i "odległość ostrzenia na guzik" -wszystko jest a inne rzeczy dają się zaprogramować jak chce użytkownik .
Użytkownik o jak najmniejszych dłoniach niestety.
PENy -to zabawki czy pro?
Olympus OMDi ma nie być pro? -czy coś w jinglisz nie zakumałem?
Jeśli nie ma być -to jest nie dla mnie -bo mi ma nic nie przeszkadzać (jak w E-1)
Jeśli ma być -to ma już jedną wielką wadę jak na PRO -małość (przeszkadza a więc >konieczność zanabycia gripów>DA SIĘ) -pisałem o tym zanim go wogóle zobaczyliście na oczy -i się sprawdziło.
O następnych wadach sami będziecie jęczeć przez następny rok co najmniej -bo jeden z drugim kupi (a! -jakoś to będzie!) a potem będzie odgrywanie greckich tragedii i uciekanie do innych systemów "bo olympus krzywdzi małe niewinne dzieciątka) -patrz casus -nyny
weil... hm... darum, ...deshalb_?:(
A skąd mam wiedzieć co i weshalb...
Wiem że gdyby aparat fotograficzny na R miał 2-3 cm więcej rękojeści byłby dla mnie.
A tak jest naprawdę udanym kompaktem -którego nie da się używać choćby teraz na mrozie z takim sumarritem czy noktonem.
Wszystko tam takie maciupkie -"pro" ma nie przeszkadzać -a tam malizna co przeszkadza. Ale i Peaking i skala odległości i powiększenie części kadru i "odległość ostrzenia na guzik" -wszystko jest a inne rzeczy dają się zaprogramować jak chce użytkownik .
Użytkownik o jak najmniejszych dłoniach niestety.
PENy -to zabawki czy pro?
Olympus OMDi ma nie być pro? -czy coś w jinglisz nie zakumałem?
Nie kombinuj.Napisales konkretnie i tu cytuje"""I jeszcze wiele jest tam rzeczy które powinny być powszechniej dostępne w przynajmniej PRO zabawkach konkurencji -a nie jest.""".Pomijam juz czy to puszka jest pro czy rece operatora ja czynia,bo jak widze sie wykrecasz.To napisz chociaz jakie to konkretnie rzeczy i jak powinny byc powszechniej dostepne????
EM5 AF w akcji
http://www.youtube.com/watch?v=3aU0jjfoOUI&feature=youtu.be
mynameisnobody
14.02.12, 00:00
Pięknie -teraz to samo z PL25mm i zuiko 75mm f1.8 !
EM5 AF w akcji
Będzie Super, Hiper i Wogóle, ale wyglada na to że MMF-3 nadal będzie będzie kiepsko współpracował z obiektywami 4/3. Bo by się tym chwalili że hej.
Mam 14-54 MkI i na razie wygląda na to że sobie jeszcze poczekam na nową puszkę. Może to w końcu to zrobią bo wielu na to czeka. A zoomy m4/3 wciąż ciemne są.
mynameisnobody
14.02.12, 00:08
ale jest super!
Ps. MMF3 to tylko przenośna dziura z przedłużaczem do styków -współpracuje tak samo jak każda podobna dziura.
:roll:dziura kosztuje 179€?
Może by tak jakoś wyjść naprzeciw (満たす) starym naiwnym i głupim* użytkownikom FT?
Hm_? Może zapytać sigmy jak się wychodzi naprzeciw?
*-mea culpa -mówię tu w swoim imieniu
Przeczytałem ten i parę innych wątków pisanych przez zapaleńców (też się do nich zaliczam), ale wyrobionego zdania łatwo nie zmienię.
Czekam, jak kilku znajomych, na nowy aparat do pracy ze szkłami 4/3.
Ten E-M5 to pewnie wypas, ale dla m4/3.
---------- Post dodany o 00:09 ---------- Poprzedni post był o 00:00 ----------
W międzyczasie przeglądałem sobie kilkadziesiąt nowych fotek zrobionych ostatnio na nartach w górach. Może nawet jakiś widoczek wrzucę.
I to lubię najbardziej, fajne fotki uwieczniające chwile. A do tego to mój paroletni Ecośtam jest hiper-super.
Pierwsze zdjęcia testowe na wszystkich czułościach.... (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&prev=/search%3Fq%3D43rumors%26hl%3Dpl%26biw%3D1600%26bih %3D774%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.omuser.com/viewthread.php%3Ftid%3D179813&usg=ALkJrhhSaYbxkDAa5KsIVwbKx0ftruisyA)
Pierwsze zdjęcia testowe na wszystkich czułościach.... (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&prev=/search%3Fq%3D43rumors%26hl%3Dpl%26biw%3D1600%26bih %3D774%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.pl&sl=en&u=http://www.omuser.com/viewthread.php%3Ftid%3D179813&usg=ALkJrhhSaYbxkDAa5KsIVwbKx0ftruisyA)
Gorszego motywu to już chyba nie mogli wybrać.
Nie wrzucajcie takich zdjęć po nocach. Głodny się zrobiłem, a mam nie jeść przed snem..
Olympus zwykle miał duże ziarno, ale to wydaje się przerobione i całkiem zjadliwe ;-). Aparat będzie się sprzedawać jak ciepłe bułeczki...
Ja też tego samego Olympusowi życzę, bo kasa mu potrzebna, jak my łakniemy tlenu...
OM ładny, ale wolalbym 4/3.
Pozdrawiam AP.
czytanie waszych duskusji jest calkiem rozrywkowe :}
Olympus sie juz wypowiedzial, że ze szklami 3/4 autofocus bedzie dzialac wolniej.
Ten filmik z autofocusem chyba nie wiele mowi, bo jest bardzo duzy kontrast pomiedzy twarza a tlem, oraz panie sa bardzo dobrze oswietlone - wiec to idealne warunki.
Te probki iso to tez za wiele nie mowia - male go, duze odszumianie i zapewne dobre oswietlenie. Anyway - juz na 4-tym zdjeciu(iso 1600) na 1-1 widac spory spadek detalu, wiec nie jest to rewelacyjny wynik.
Kurde.Wlasnie!.Eklernij mnie czy puszka PRO to taka co kolek nie ma na gorze a ma duzo funkcji??.Czy moze to puszka normalna a w rekach PRO.Czy body moze byc raz PRO a innym razem nie ?? czy jest inaczej??
body pro od body amatorskiego różni się liczbą pokręteł
body amatorskie ma jedno pokrętło
body semi pro ma dwa pokrętła
body pro ma więcej niz dwa
OM ładny, ale wolalbym 4/3
Już kiedyś pisałem, i nie tylko ja, że ci malutcy będą uciekać od pryzmatów, luster w stronę totalnej elekktroniki, a to wszystko w cenie dzisiejszych luster. Walka na mega piksele nie ustanie, bo nawet sam Olek zauważył, że nie obroni się przed tym trendem, bo inaczej DR z 12-tu Mpix drastycznie wpływa na życie firmy. Wizjery też coraz pojemniejsze mamy wiec nie ma oporów ze strony producentów by likwidować "część mechaniczną" w lustrach. Przy starej technologii pozostaną wielcy jak C i N...
Już kiedyś pisałem, i nie tylko ja, że ci malutcy będą uciekać od pryzmatów, luster w stronę totalnej elekktroniki, a to wszystko w cenie dzisiejszych luster. Walka na mega piksele nie ustanie, bo nawet sam Olek zauważył, że nie obroni się przed tym trendem, bo inaczej DR z 12-tu Mpix drastycznie wpływa na życie firmy. Wizjery też coraz pojemniejsze mamy wiec nie ma oporów ze strony producentów by likwidować "część mechaniczną" w lustrach. Przy starej technologii pozostaną wielcy jak C i N...
merti jeśli sądzisz że długo zostaną to się mylisz. Za 10 lat lustra być może będziesz miał tylko w szafie. Postęp w elektronice jest niewiarygodny. Nadal mimo upływu czasu podwajają parametry co 18 miesięcy a w niektórych aspektach jest jeszcze większy postęp. Wielcy zrobią przejście nagle, skokowo bo ich stać na to. Mali muszą zacząć wcześniej zmiany by dotrzymać kroku. Olympus idzie jak najbardziej słuszną drogą
Kolejne fotki (FW .95)
http://www.dslrmagazine.com/images/stories/Galerias_online/GO_OLY_O-MD_AMST/index.html
to podaj mi linka do czasowego samozbanowania - będę czytał wasze jęczenie nt. "cech" tej "cót" matrycy bez zabierania głosu. Jakoś wszystkim przeszkadza że piszę a nikt łącznie z adminem i moderatorami nie chce spełnić mojej prośby- czy to jest racjonalne?
Z nałogiem trzeba walczyć samemu :).
A Twój głos jest potrzebny. Ja się mogę nie zgadzać z tym co piszesz, ale nie robię z tego zagadnienia.
Co do OM-D - "miś na mirę możliwości". Następna puszka powinna zerwać z asekuracją jeśli chce zawojować rynek.
Kolejne 12 fotek
http://tu.pcpop.com/pic-760980-1.htm#show
http://img860.imageshack.us/img860/5057/37492reuploaded.jpg
w (http://img860.imageshack.us/img860/5057/37492reuploaded.jpg)iec uzyteczne iso to pewnie jakies 600-800.
jozinzbazin
14.02.12, 18:00
Mi się udaje robić zdjęcia w ISO100 ale oni mówią, że mi tak nie wolno, bo muszę mieć wysokie ISO, inaczej aparat jest do kitu.
Wiesz przecież, że złej baletnicy czapka gore.:lol:
To prawda , że system mamy do kitu,ale ferajna jaka fajna.:cool:
---------- Post dodany o 17:00 ---------- Poprzedni post był o 16:56 ----------
Kolejne 12 fotek
http://tu.pcpop.com/pic-760980-1.htm#show
Fatalne, tymi Olkami to nic się robić nie da. Niebo wyszło niebieskie, cegły ceglaste, laska laskowata...
Jestem załamany, tyle wpakowałem w 4/3:oops::cry:
http://img860.imageshack.us/img860/5057/37492reuploaded.jpg
w (http://img860.imageshack.us/img860/5057/37492reuploaded.jpg)iec uzyteczne iso to pewnie jakies 600-800.
Nie wiem, czy to ma związek z uzytecznością, ale na tych fotach widzę, że ISO25600 jest takiej jakości jak u mnie ISO3200 :D
http://www.youtube.com/watch?v=ukpUZPk-NTc
Porównanie, włączonej i wyłączonej stabilizacji?
Filmików w HD nie ma?
a to było? widać ekranik w akcji
http://www.youtube.com/watch?v=J8Di4xbe92M
Pan Terada: "Sensor E-M5 nie jest od Pani Soni" ;)
http://tinyurl.com/6t4oo32
Pan Terada: "Sensor E-M5 nie jest od Pani Soni" ;)
http://tinyurl.com/6t4oo32
Is it the same CMOS used in Panasonic Lumix DMC-G3 (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=auto&tl=en&twu=1&u=http://www.quesabesde.com/camaras-digitales/camaras/panasonic-lumix-dmc-g3,5771.html&usg=ALkJrhh3EcYNJDGhhVAPCaCeY-sMfTIp6A) and the latest GX1 (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=auto&tl=en&twu=1&u=http://www.quesabesde.com/camaras-digitales/camaras/panasonic-lumix-dmc-gx1,5964.html&usg=ALkJrhjce9EWa22wjGKF__Dnx61rMFfTuw) ? It is true that in the past we used sensors from Panasonic, but this time we can not say which company manufactured the sensor using the E-M5 (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=auto&tl=en&twu=1&u=http://www.quesabesde.com/camaras-digitales/camaras/olympus-om-d-e-m5,6109.html&usg=ALkJrhg5FxSrZJrad-tU2WY8qWcF1gqRMg) . But I want to say that this is a brand new sensor.
In any case, we are a manufacturer of cameras and the OM-D releases, for example, a new five-axis stabilization has been fully developed by us. Yes it is true that the image sensor and other components from other manufacturers, but we do not and can specify who it is.
według mnie to nie znaczy że nie jest tylko że nie potwierdza czy jest
---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post był o 19:19 ----------
"It is something we have to do. But not only professional photographer in mind, but also on brand loyal users who have many optical Zuiko Four Thirds bayonet. Yes, definitely need some kind of solution that ensures a good autofocus system. We are aware of it. Today there are two types of solutions: use an adapter like we do and Sony, for example, or integrate into the image sensor system detection phase approach, as do the Nikon 1 (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.pl&sl=auto&tl=en&twu=1&u=http://www.quesabesde.com/noticias/nikon-v1-analisis-muestras-video,1_8246&usg=ALkJrhiFrcxKPGg_xIpBW2Vc53HUSebg7g) .
We are studying what the best solution, if one of two ways or a third party. Still do not know. In any case, is a project that we are very aware."
najciekawszy wysiad jaki czytałem do tej pory
Tak naprawdę Olek nigdy oficjalnie nie potwierdził, że korzysta z matryc Panasonika, a i tak wszyscy wiedzą, że tak jest. Tu raczej nic się nie zmieni. Co nie znaczy, że nie ma możliwości poprawy osiągów tych matryc.
Racja, przepraszam. To jest bardziej interesujące:
"Once we have established a range of products in the series OM-D, we must consider what the most appropriate optics for these cameras."
---------- Post dodany o 19:32 ---------- Poprzedni post był o 19:31 ----------
Tak naprawdę Olek nigdy oficjalnie nie potwierdził, że korzysta z matryc Panasonika, a i tak wszyscy wiedzą, że tak jest.
Nie czytałeś :)... potwierdził.
ciekawe czy kiedyś ktoś wymyśli autofocus na m42/om za pomocą jakiegoś silniczka który by kręcił obiektywem :)
Pewnie. Taki wynalazek pojawi się zaraz po tym, jak na rynek trafią doczepiane silniki do dyliżansów i karocy.
Tylko czy to aparat z telefonem czy telefon z aparatem ?
Wszystkie telefony z androidem maja aparaty lecz nie można ingerować w część softu odpowiedzialnego za robienie zdjęc. Mój HTC Desire tak samo robi zdjęcia i ma identyczne menu obsługi aparatu zarówno jak był soft 2,1 , 2.2 i teraz 2.3
Mylisz hardware + system android z końcowym oprogramowaniem.
Jeśli w 2.1 2.2 i 2.3 wygląda tak samo więc nikomu nie przyszło do głowy aby to zmieniać/poprawiać.
Jest publiczne API, które możesz użyć do napisania własnego programu do robienia zdjęć jak Ci się nie podoba to oryginalne z systemu.
Można np napisać program, który będzie robił zdjęcie co X sekund a potem automatycznie wysyłał na serwer, emailem lub gdzie tam zechcesz.
Przecież takich programików typu "latarka", które włączają i wyłączają tzw lampę błyskową od aparatu (czyli sterują aparatem) są setki jak nie tysiące.
Sam taki napisałem. :)
PS. Mam HTC WildFire S i tam końcowe oprogramowanie do aparatu jest (100% pewności nie mam) robione przez HTC.
Więc pewnie na "czystym" androidzie lub inych producentów np Samsung końcowy program może inaczej wyglądać.
ciekawe czy kiedyś ktoś wymyśli autofocus na m42/om za pomocą jakiegoś silniczka który by kręcił obiektywem :)Już to wymyślono w 1981 roku: http://www.penowiec.com/2012/02/stary-dobry-canon-fd.html
Pewnie. Taki wynalazek pojawi się zaraz po tym, jak na rynek trafią doczepiane silniki do dyliżansów i karocy.
Rozwiązanie z Contaxa AX jest lepsze, autofokus ze wszystkimi manualnymi szkłami :grin:
http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,97.html
Gdyby tak zrobić ruchomą matrycę...
Jak rozumiem z w/w wywiadu wynika, że Olympus jest świadom konieczności zrobienia czegoś aby u4/3 ostrzyły poprawnie ze szkłami 4/3. Adapter jak dotąd nie dał nam nic. Chyba, że wpuszczą w niego lustro i stworzą taka protezę ;)
Gdyby coś sensownego zrobili rynek szkieł 4/3 odżyłby na nowo.
Fajne body. Można nim zrobić fajne foty (sądząc po japońskich samplach)
Ale stanowczo za małe dla mnie.
No chyba że zrobią współpracę z obiektywami 4/3, to za obiektyw będzie można trzymać :)
...Adapter jak dotąd nie dał nam nic. Chyba, że wpuszczą w niego lustro i stworzą taka protezę ;)
Gdyby coś sensownego zrobili rynek szkieł 4/3 odżyłby na nowo.Lustro, jako jeden z elementów konstrukcyjnych układu pomiaru ostrości, nie jest fetyszem, który rozwiązuje wszystkie problemy. Po prostu było już w lustrzankach, zanim ktokolwiek pomyślał o szacowaniu przesunięcia fazowego. Problem dotyczy oszczędności prądu i czasu, więc niezbędne jest popchnięcie soczewek w obiektywie we właściwe miejsce na raz, bez jeżdżenia w te i z powrotem. Ale, jakby obliczyć przesunięcie fazowe na podstawie, np. obrazu odbitego od powierzchni matrycy, to co wtedy? Po co lustro?:grin:
Powiem Wam tyle, że gdyby fotoziutki miały rację i Olympusem by się nie dało robić zdjęć to osoby z dwoma systemami przestawałyby używać Olympusa. Chyba, że fotoziutki zaczną przekonywać, że to jest takie używanie zuiko na siłę, na pokaz (to samo mówią o Wantuchu).
Lustro, jako jeden z elementów konstrukcyjnych układu pomiaru ostrości, nie jest fetyszem, który rozwiązuje wszystkie problemy. Po prostu było już w lustrzankach, zanim ktokolwiek pomyślał o szacowaniu przesunięcia fazowego. Problem dotyczy oszczędności prądu i czasu, więc niezbędne jest popchnięcie soczewek w obiektywie we właściwe miejsce na raz, bez jeżdżenia w te i z powrotem. Ale, jakby obliczyć przesunięcie fazowe na podstawie, np. obrazu odbitego od powierzchni matrycy, to co wtedy? Po co lustro?:grin:
I szczerze mówiąc na jakąś tego typu innowację liczę, po mi stare lustro , tylko w innym miejscu, a pólprzepuszczalne stałe lustro działa jak dodatkowy filtr AA.
...(to samo mówią o Wantuchu).To nie jest dobry przykład, Wacek twierdzi, że kompletnie nie zna się na sprzęcie, zajmuje się wyłącznie robieniem zdjęć...;-)
Powiem Wam tyle, że gdyby fotoziutki miały rację i Olympusem by się nie dało robić zdjęć to osoby z dwoma systemami przestawałyby używać Olympusa. Chyba, że fotoziutki zaczną przekonywać, że to jest takie używanie zuiko na siłę, na pokaz (to samo mówią o Wantuchu).
darkaelf - Proszę Cię daj spokój z tymi ziutkami... ( niesmaczne, jak z czarnuchami , brudasami, itd, itp)
darkaelf - Proszę Cię daj spokój z tymi ziutkami... ( niesmaczne, jak z czarnuchami , brudasami, itd, itp)
ale to nie jest określenie rasy tylko podejścia do fotografii
I szczerze mówiąc na jakąś tego typu innowację liczę, po mi stare lustro , tylko w innym miejscu, a pólprzepuszczalne stałe lustro działa jak dodatkowy filtr AA.Zapomniałem dodać, że lustro (a właściwie precyzja jego ustawienia) jest powodem nieszczęścia znanego pod skrótami FF i/lub BF. Powierzchnia matrycy jest stale w tym samym miejscu (o ile nie rozklekocze się zespół stabilizatora):-)
Zapomniałem dodać, że lustro (a właściwie precyzja jego ustawienia) jest powodem nieszczęścia znanego pod skrótami FF i/lub BF. Powierzchnia matrycy jest stale w tym samym miejscu (o ile nie rozklekocze się zespół stabilizatora):-)
miałeś nam powiedzieć jak nowy super fajny E-M5 będzie działał z ZD50 i dlaczego powinniśmy go kupić, a Ty takie rzeczy mówisz tylko na konferencjach a nas olewasz buuu
miałeś nam powiedzieć jak nowy super fajny E-M5 będzie działał z ZD50 i dlaczego powinniśmy go kupić...Ja się nie zajmuję bezpośrednio handlem (chociaż trafiłem w swoim życiu, który potraktował mnie, jak handlowca typu "wczoraj gumiaki, dziś fotografia, jutro wiaderka ocynkowane"), lecz jedynie mówieniem. Ale skoro chcesz, mówię zatem: "jest fajny, kupujcie!":wink:
(swędzą mnie dłonie, chyba macnę sobie we czwartek jakiś aparat z normalnym firmware)
Rafał Czarny
15.02.12, 08:21
]
Gdyby coś sensownego zrobili rynek szkieł 4/3 odżyłby na nowo.
A jaki interes ma producent w tym, żeby użytkownicy korzystali ze starych szkieł? Żaden. Kupujta nowe obiektywy - krzyczy Olympus.
To nie jest dobry przykład, Wacek twierdzi, że kompletnie nie zna się na sprzęcie, zajmuje się wyłącznie robieniem zdjęć...;-)
:)
I o TO przecie chodzi.
Teoria może się i liczy, ale i tak efekt końcowy jest najważniejszy.
Pozdrawiam i ... czekam na szybki C-AF z 50-200 z TYM "maleństwem" przy ISO min 3200 :)
Ale mam wymagania - nie?
Ja tam mam czas - poczekam.
... Co nie znaczy, że nie ma możliwości poprawy osiągów tych matryc.Niestety ale Olek nie ma dobrych programistów, a sądzę to po wydaniu nowego Canona G1X gdzie z takiej samej (prawie) matrycy wycisnęli owiele więcej niż "nasi" ze swoich wydmuszek. Inna sprawa to pokazywanie przed premierowych zdjęć z nie dorobionego aparatu - ta tak jak z tym narodowym ;) ...
Niestety ale Olek nie ma dobrych programistów, a sądzę to po wydaniu nowego Canona G1X gdzie z takiej samej (prawie) matrycy wycisnęli owiele więcej niż "nasi" ze swoich wydmuszek. Inna sprawa to pokazywanie przed premierowych zdjęć z nie dorobionego aparatu - ta tak jak z tym narodowym ;) ...
OM-D Będzie robił zdjęcia na pewno nie gorsze od EP-3, AF ma mieć szybki jak ostatnie PENy , będzie super aparacik, a ja poczekam na następcę E-5, który i tak za rok -dwa powinien się pojawić . Po zaimplementowaniu nowej matrycy doskładam powolutku i kupię sobie kolejnego klocka.
A tymczasem czekam na RAWy z dokończonego aparatu... Pewnie gdzieś do kwietnia.
Pozdrawiam AP.
Angielska instrukcja obsługi
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/omd/man_em5_e.pdf
Dobra Jack, ręce do góry kasa na stół- jaka będzie "sugerowana cena detaliczna " tej puszki w Polsce ?
Pojawiły się RAWy, miłego oglądania
http://www.focus-numerique.com/test-1381/compact-olympus-om-d-e-m5-exemples-photos-15.html
http://www.focus-numerique.com/test-1381/compact-olympus-om-d-e-m5-exemples-photos-15.html
o dzięki, pobawię się, otwierają się RT lub dcraw?
o dzięki, pobawię się, otwierają się RT lub dcraw?
Otwierają się nawet w Olympus Viewer. Na pierwszy rzut oka wyglądają rewelacyjnie. Analizuję właśnie panią w ISO400 z wyłączonym odszumianiem. Mam wrażenie że ISO 200 z mojego E-30 wygląda gorzej.
Tradycyjnie, do tablicy podejdzie... Janko. Poproszę o (pierwszy) komentarz.
Ten portret, zrobiony przy ISO2500: http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple23-vign.jpg w rawie wygląda jak iso 800 z E30. Wszystko bez odszumiania. Coś mi się wydaje że ten aparat to będzie hicior - świetnie wygląda i do tego jeszcze ten sensor.. Olympus pokazał klasę.
to dlaczego mając na myśli zakonny cennik pytałeś o
Trudno żebym w dziale otwartym pytał o cenę zakonu, poza tym- znając tę cene, można z dośc dobrym przybliżeniem oszacować cenę OJ.
user_jgora
15.02.12, 14:32
przejrzalem JPEGI, jesli to jest wszystko na co stac ta puszke, to to jest jedna wielka mistyfikacja :(
W czym mozna wywolac RAWY? moze tam nie jest tak zle na wysokich iso...
user_jgora
15.02.12, 14:50
moze ktos SN puszki uzyczyc? :)
No i co chłopaki :grin: robią wrażenie zdjęcia.
mynameisnobody
15.02.12, 15:02
nie -nie robią wrażenia.:|
LIGHTZONE
MOIM ZDANIEM dokładnie to co panasonic GX1 -poprawa na tyle ile procesor pozwoli.
Bardzo bezpiecznie dobrane te zdjęcia -żadnego (oprócz extremalnego 1 wszego) z trudnym (najczęściej spotykanym) oświetleniem gdzie w biały dzień widać trochę nieba, zieleni i jakichś ludzi ale i ta WIELKIE DZIĘKUJĘ dla tego kto te zdjęcia udostępnił.
Tak została naświetlona część zdjęć -nie wiem czemu choć mogę się domyślać
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Foto für WEB/Lightzone-RAW.jpg)
Wielu będzie mieć frajdę ze zmniejszaniem fotek. Wielu będzie zadowolonych że JPEG ma już "max" co siedzi w tej matrycy = zaoszczędzony czas.
Pierwsze muśnięte lightroomem...
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Foto für WEB/unbenanntmini.jpg)
Szkoda że to ISO640 -nie używam tak dużych czułości zbyt często, na ISO200 można by sobie więcej pozwolić zapewne.
to z góry w około 5Mpix... przepuszczone przez LIGTZONE i LIGHTROOM
http://dl.dropbox.com/u/41363470/Foto für WEB/unbenannt-1.jpg
J (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Foto für WEB/unbenannt-1.jpg)eśli sukcesem można nazwać brak bandingu to tak > ta matryca odniosła sukces.
I tym optymistycznym akcentem zakończę u mnie temat OM-D E-M5 .
Janko Muzykant
15.02.12, 15:54
Niestety, tylko dcraw to rusza, a on nie daje szaleć, choć z drugiej strony, jeśli coś zaliczy dobrze dcrawa, to jest na pewno dobre. Kilka moich spostrzeżeń - nie da się jednoznacznie określić dynamiki, bo zdjęcia dość nietypowe pogodowo. Jednakże z pierwszego (tego z witrażami) można odzyskać wszystko (znaczy ściany wewnątrz) i toną one w poświacie, co znaczy, że dynamika tam ociera się o dynamikę wyznaczaną szkłem, czyli bardzo wysoko. Wszystko tonie w szumach, ale jest.
Zdjęcie to wprost z puszki (na stronie) jest zupełnie czarne, a okienka w porównaniu z tym, co można z rawa, są dość... galaretowane. Że nie wspomnę o całkowitej bieli za nimi, gdzie w rawie można wyciągnąć liście. 1600iso będzie do używania na co dzień (łazienka). Jotpegi wyglądają niefajnie. Glajza. Raw daje bardzo dużo, więcej niż w wypadkach wcześniejszych konstrukcji.
Tak na marginesie, zdjęcia marne. Laska nieostra - chciałem zobaczyć ostrość domkniętej stałki, a tu lipę testowacz odstawił. Obiektyw kitowy trzyma poziom, ale to nadal jest dobry standard tylko. No i bez ACRa nie będzie dobrego ostrzenia, tak już jest od jakiegoś czasu z nowymi matrycami - dcraw nie redukuje szumu ''stałego'', tzn. struktury matrycy. Czekamy zatem na DNG converter.
Bylo??? czy nie??
http://www.engadget.com/photos/olympus-om-d-e-m5-hands-on
http://www.eprice.com.tw/dc/talk/1400/4698964/1/
Bylo??? czy nie??
To drugie tak, ale pierwszego nie widziałem!
To drugie tak, ale pierwszego nie widziałem!
to masz filma za to http://www.engadget.com/2012/02/07/olympus-om-d-e-m5-micro-four-thirds-camera-preview-video/
user_jgora
15.02.12, 17:39
dziekuje za SN, rawy zdecydowanie lepsze, te JPEGI to puszka takie kiepskie daje, czy ktos to tak wywolal bez sensu?
te JPEGI to puszka takie kiepskie daje
testowana była wersja przedprodukcyjna, firmware 1.0 pewnie będzie lepsze
pozdrawiam
Jestem kontent :)
Nawet przy 6400.
Wyższych używać nie będę - obiecuję :)
Dzięki za link. Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:46 ----------
Bylo??? czy nie??
Jeżeli ta cena to w jenach - to MARZENIE :)
Dzięki za link.
Pozdrawiam.
tymczasowy_
15.02.12, 17:53
Tym jestem zawiedziony
http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple6.jpg
35-100 jest lata świetlne do przodu.
A to co za badziew? http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple5.jpg
ISO 6400 nie może być dobre, bo tu na 2500 degrengolada na brwiach jest mocna http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple23.jpg
Wnioski oparłem na jpegach.
Co łyka RAWy z E-M5?
A to co za badziew? http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple5.jp (http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple5.jpg)g
Efekt dzialania filtra artystycznego w aparacie.
T.
degrengolada na brwiach jest mocna
Co łyka RAWy z E-M5?
:):-P:cool::mrgreen::twisted:
PS. czyli generalnie jest szansa na fajowską zabawkę, teraz trzeba szukać szansy na fajowską kaskę...
Te przykładowe rawy z OM-D otwiera też RawTherapee 4.0.7 i Darktable. Darktable ładniej :)
Tym jestem zawiedziony
http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple6.jpg
35-100 jest lata świetlne do przodu
To jest ten sławny 45/1.8 :D To zdjęcie nie ma ostrości bo jest poruszone, a AF trafił w usta...
No ale JPGi są właśnie do robienia zdjęć z wakacji albo imienin cioci, więc przykład filtrów arystycznych jak najbardziej na miejscu :)
Wypuscilem RAW -> TIFF przez OV2 i o ile wyzsze ISO wygladaja naprawde sporo lepiej od mojego E-30 to to ISO 200 -400 jakies dziwne jest. Wyglada jakby RAWy byly jakos odszumiane wewnetrznie...hmmm...
No nic czekamy dalej na konkretne testy.
Na plus, to ze fota z ISO400 (http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple9-vign.jpg) wyciagnieta o 1.3EV jest bardzo dobra, na E-30 takie ciagniecie by polozylo fote na ISO400 :P
T.
Przeglądnąłem te rawy z OMa i powiem, że jestem mile zaskoczony jeśli chodzi o wysokie iso.
Wołane tak na szybko O Viewer2.
Wiem że pewnie z tą wersją rawy nie mają pełnego wsparcia - po wyłączeniu odszumiacza i tak foty są chyba odszumiane, albo coś z kompresją jest nie tak.
Takie 3200 wygląda naprawdę znośnie, choć bardziej mnie ciekawi jak wyglądają niższe iso,.
wyciagnieta o 1.3EV jest bardzo dobra, na E-30 takie ciagniecie by polozylo fote na ISO400 :P
T.
Wiesz ale to zależy w jaki sposób jeszcze wyciągasz te RAWy. Ja zauważyłem, że problemem jest zazwyczaj szum w bardzo ciemnych obszarach co łatwo mozna naprawić krzywymi. Nie używam praktycznie żadnych blurów do tego. Fotografuję modelki zazwyczaj w ISO 100 ale mam jedno zdjęcie zrobione chyba w ISO 1000 w naprawdę ciemnych warunkach i żadna osoba z maxmodels nie krytykowała tam szumu, co więcej wiele mówi że "zdjęcie ma analogowy klimat bla bla bla", być może jednak nie jest najważniejsze jak wygląda test polegający na kliknięciu "napraw cienie" w jakimś konkretnym programie lecz co z danego materiału źródłowego da się zrobić - a wbrew temu, co rozpowiada sie na różnych forach nie zauważyłem aby szum byl na aparatach Olympusa rzeczywistym problemem przy moich zastosowaniach.
Ściągnąłem rawy wywołałem wszystkie 3 x z automatu w OV. LR 4 Beta nie trawi tych plików niestety. Odszumianie wyłączone, słabo, standard. Oglądałem zarówno na LCD jak i CRT. Te zdjęcia są jakieś inne niż to co widziałem z Penów i wcześniejszych Olków. Szum - to już nie kolorowe ciapy jak z matryc Kodaka, ale tez nie ziarno "analogowe". Z OM-D jest coś w rodzaju efektu patrzenia przez gorące powietrze - szum tworzy strukturę, w pewnym stopniu przypomina mi jakiś aparat Fuji. Nie wiem jak skalowane jest to iso, ale wysokie czułości wyglądają bardzo dobrze. Niskie czułości, interesują mnie bardziej niż wysokie - 200 ISO na jednolitych ciemnych powierzchniach nie jest całkiem gładkie, natomiast głębsze cienie wyglądają całkiem OK. Poza tym wygląda na to, że te cienie można sporo pociągnąć i nic złego się nie dzieje. Te foty do celów diagnostycznych ;-) niespecjalnie się nadają, niemniej zdjęcie exemple19 jest fajne - czarne jak smoła ptaszyska, koło śnieżnobiałych - wydaje się, że rozpiętość tonalna jest całkiem OK. Generalnie jak na moje lamerskie oko obrazek z aparatu zapowiada się bardzo koszernie.
ktoś na znanej-wszystkim-stronie sugerował nawet że tam siedzi Fuji
Janko Muzykant
15.02.12, 19:43
Szum - to już nie kolorowe ciapy jak z matryc Kodaka, ale tez nie ziarno "analogowe".
Ten rodzaj zniekształceń (szumu) najłatwiej usunąć i trzeba uważać przy okazji różnych analiz, żeby się nie zapędzić z wnioskami w kozi róg :)
Na dobrą sprawę można to było robić już w pierwszych cyfrakach, ale jakoś nie było parcia.
Rozważania (prawie 20 postów) o licencji edukacyjnej na LR przeniosłem do wątku Photoshop Lightroom 4 beta (https://forum.olympusclub.pl/threads/80767-Photoshop-Lightroom-4-beta) i ew. tam proszę konkurować dyskusję na ten temat.
http://www.youtube.com/watch?v=_fSlKZfywOY
Ja poczekam na uaktualnienie LR. Wołanie rawów w OV2 nie ma większego sensu, bo ten program robi z nimi dokładnie to samo, co soft aparatu, upodobniające zdjęcia do jpegów prosto z puszki.
Ja poczekam na uaktualnienie LR. Wołanie rawów w OV2 nie ma większego sensu, bo ten program robi z nimi dokładnie to samo, co soft aparatu, upodobniające zdjęcia do jpegów prosto z puszki.
Ja myślę, że ma sens póki nikt z nas nie ma tej puszki. JPGi prosto z aparatu wcale nie są złe. Właściwie to są bardzo dobre, pod warunkiem że zmieni się domyślne ustawienia odszumiania. Więc nawet zabawa z viewerem powie Ci na co puszkę stać, ale faktem jest moze w LR wycisnąłbyś z tego rawa jeszcze więcej.
Ten rodzaj zniekształceń (szumu) najłatwiej usunąć i trzeba uważać przy okazji różnych analiz, żeby się nie zapędzić z wnioskami w kozi róg :)
Zgadza się, kolorowe ciapy mogą łatwo się stać "analogowym" ziarnem, ale szum OM-D wygląda na inny - wydaje mi się, że będzie mniej widoczny na papierze i szybciej "znikający" przy resamplingu w dół. Nawet po zeskanowaniu w przeglądarce te foty wyglądają na gładziutkie.
Tak, ale to nie musi znaczyć, że źle robi. Poza tym fajne jest to, że bawiąc się w OV kilkoma rawami można sobie ustawić silnik JPG w aparacie pod swoje oczekiwania. Topornie i dla leniwych, ale zawsze to lepsze niż jechanie na domyślnych ustawieniach. Czasem jpg z aparatu się przydaje.
RT nie rusza tego rawa, Darktable - tak.
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/sample/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple2_01.jpg)
O no wlasnie. Tez tak te probki odebralem. W RAW na wlosach pani tak samo zgubione w budyniu szczegoly jak na JPGach.
Nie ma co czekamy na oficjalny egzemplarz produkcyjny. I wtedy bedziemy sie podniecac.
T.
zabiłeś ładne kolorki :)
Nie ruszałem, darktable tak robi.
Nie ruszałem, darktable tak robi.
Wielokrotnie czytałem dobre opinie na temat darktable i próbowałem go używać, niestety interfejs totalnie mi nie pasuje ale z tego co widziałem jest tam dość dużo operacji do wykonania na kolorach, czy chodzi Ci o to, że to jest domyślnie jak otwiera tego RAWa? Ja do wywołania użyłem dcraw.
a paint shop pro X3 jak sobie radzi??
aktualnie nie mam tu na dysku,ale reke dam,ze otwiera-Bo on wszystko otwiera
Wielokrotnie czytałem dobre opinie na temat darktable i próbowałem go używać, niestety interfejs totalnie mi nie pasuje ale z tego co widziałem jest tam dość dużo operacji do wykonania na kolorach, czy chodzi Ci o to, że to jest domyślnie jak otwiera tego RAWa? Ja do wywołania użyłem dcraw.
No jest. Myślałem że ma defaultowo. Podciągnąłem nasycenie.
Darktable byłby niezły, tylko za chiny nie mogę znaleźć opcji kontrastu. Nie ma i już. Przecztałem instrukcję, oglądnąłem tutki i nadal bubu :evil:
I jeszcze jeden feler - czasami - nie wiem od czego to zależy, zwala mi balans bieli, i śnieg wychodzi zielony. I nie idzie tego poprawić - brak zakresu.
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/sample/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple3_02.jpg)
taa jak zwykle specialisci od rawów po jednej i drugiej stronie utwierdzają się w przekonaniu...
faky sa takie nie ma jeszcze czym wywołać sensownie tego 0.9 firmware...
Ale chętnych nie brakuje :)
ja uzywam oczu... hmmmm przepraszam bardzo wiem to takie nie profesionalne, ale jest poprawa... może znaczna zobacZymy
Możesz rozwinąć tę myśl? Chętnie popolemizuję.
firmware 0.9 jest przedprodukcyjne to po pierwsze. Wywoływanie rawów zawsze jest problematyczne dopóki popularne programy nie dostaną aktualizacji pod dany model.. np. mój orf. z E400 iso 1250 wygląda o niebo lepiej teraz jak 4 mc po premierze.. proste
hmm ale to chyba wiemy?
taa jak zwykle specialisci od rawów po jednej i drugiej stronie utwierdzają się w przekonaniu...
Ale chętnych nie brakuje :)
ja uzywam oczu... hmmmm przepraszam bardzo wiem to takie nie profesionalne, ale jest poprawa... może znaczna zobacZymy
Są rawy, jest soft producenta, który je łyka, efekty każdy może sprawdzić sam, ludzie więc to robią i dzielą się wrażeniami. Jakby było źle to by ludzie narzekali, że źle, jak jest dobrze (w każdym razie obiecująco na tyle na ile widać po tych samplach) to poczekajmy, a nuż jakiś soft to zepsuje ;-). Ja jestem optymistą i zakładam, że gorzej nie będzie ;-).
firmware 0.9 jest przedprodukcyjne to po pierwsze. Wywoływanie rawów zawsze jest problematyczne dopóki popularne programy nie dostaną aktualizacji pod dany model.. np. mój orf. z E400 iso 1250 wygląda o niebo lepiej teraz jak 4 mc po premierze.. proste
hmm ale to chyba wiemy?
Czy wiesz co zawierają pliki raw?
Ja wiem! Ja wiem! Dane z matrycy :P w postaci zero-jedynkowej :)
Tak?
T.
Janko Muzykant
15.02.12, 23:18
Noo... obecnie już nie koniecznie ''tylko to'' :)
Dziś to już napewno nie tylko to....
To tak jak by ktoś powiedział że na dysku twardym są same dane programów.... i spróbował je odczytać czytając sekwencyjnie bit po bicie....
To by się zdziwił pomijając zapisy partycji, formatów boot sektorów itd...
a czy wiesz jakie sa efekty wywolywania orf w różnych wywoływarkach? zwłaszcza 2 tyg po premierze.....miałem 410/e30 i teraz e400 i wiem... chyba ze teraz jest tak ze jak wychodzi puszka to wszyscy prod. maja juz gotowe update i wszystko jest niezmmienne i gotowe..
aha RAW co to takiego.. pierwszy raz słysze? cos mi się z lotnictwem kojarzy ale jakos sie inaczej pisało.... ;)
Istnieje taki program dcraw, jest dość krótki. Miałem wkleić fragment kodu, ale moderacja będzie krzyczeć to może wytłumaczę.
Jest tam np. sprawdzenie czy aparat jest produkcji Olympusa, jeśli tak, to od szerokości obrazka odejmujemy 4 piksele w jednym przypadku a 24 piksele w drugim. Jesli modelem jest E-300 lub E-500 to dodatkowo odejmujemy 20 pikseli, a jesli E-330 to 30 pikseli. Takich warunków jest tam masa dla wielu modeli aparatów.
Oprócz tego dla każdego modelu jest tam zdefiniowany poziom czerni czy mnożniki przez jakie mnoży się poszczególne składowe koloru.
Jeśli więc użyjemy RAWa dla jakiegoś zupełnie nieznanego aparatu to możemy oczekiwać, że linie się rozjadą (jeśli szerokość wiersza się nie zgodzi), ale to nie występuje.
Możemy też oczekiwać więc, że kolory będą oszukane, że będzie zbyt czerwono albo zbyt niebiesko, etc, etc.
Ale nie ma tam żadnej "magii" która czyni RAWy czymś bardziej koszernym od innych formatów. To są po prostu piksele nieprzetworzone przez algorytmy i wywoływarka służy do tego by je odczytać, uśrednić, odszumić, pomnożyć, etc... ale dodanie nowego aparatu to po prostu dopisanie paru ifów, tak jak wyżej że na jednym modelu szerokość wiersza była taka a teraz robi się taka.
---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:27 ----------
Co do samego czytania bit po bicie to są okreslone algorytmy zamieniające dane z matrycy na obrazek ale są one niezależne od aparatu. Powinniście np. kojarzyć VNG.
http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c
to wydaje się bardzo skomplikowane ale za pomoca myszki czy innego suwaczka przewińcie sobie aby dojechać do aparatów i zobaczyć
---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------
...a i jeśli myslicie że dcraw to jakiś mało znany śmieć to np. rawtherapee z niego korzysta (nie sprawdzałem czy photivo i darktable też, ale mogę sprawdzić jak chcecie)
http://mauricio-resende.blogspot.com/2012/02/fotografia-teste-olympus-om-d-e-m5.html
mynameisnobody
15.02.12, 23:42
Czekać nie ma już po co -rawy są dokładnie tak samo obrabialne jak z panasonica GX1 i osobiście nie sądzę by jakieś ACR cokolwiek to zmienieło w zauważalny sposób. Obraz jest pikselozą co mnie osobiści pasuje bo nie cierpię płaskich jednolitych powierzchni.
Jednak inne aspekty nie są już tak fajne -DR będzie taka jak zwykle. Dobrze że nie wyłazi banding.
Będzie fajny aparat do streta - produktowi i pejzażyści a także portetowcy nie będą go kochać...
LIGHTZONE
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple5mini.jpg)
ok 5Mpixelowa wersja tu:
http://dl.dropbox.com/u/41363470/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple5_lzn.jpg
jozinzbazin
15.02.12, 23:42
Po kliknięciu linku wyskakuje mi żądanie hasła i użytkownika. Co jest grane ?:shock:
http://mauricio-resende.blogspot.com/2012/02/fotografia-teste-olympus-om-d-e-m5.html
jozinzbazin, patrz wyżej ;)
---------- Post dodany o 22:53 ---------- Poprzedni post był o 22:46 ----------
Czekać nie ma już po co -rawy są dokładnie tak samo obrabialne jak z panasonica GX1 i osobiście nie sądzę by jakieś ACR cokolwiek to zmienieło w zauważalny sposób. Obraz jest pikselozą co mnie osobiści pasuje bo nie cierpię płaskich jednolitych powierzchni.
Jednak inne aspekty nie są już tak fajne -DR będzie taka jak zwykle. Dobrze że nie wyłazi banding.
Będzie fajny aparat do streta - produktowi i pejzażyści a także portetowcy nie będą go kochać...
LIGHTZONE
ok 5Mpixelowa wersja tu:
http://dl.dropbox.com/u/41363470/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple5_lzn.jpg
Dziwne to zdjęcie, nie wiadomo gdzie ostrość poszła. Jeśli to z 12-50 to te szkło ma problem FF/ BF, bo nie wieżę by aparat tak przestrzelał. Tu ostrość wychodzi na podłokietnik kanapy, tak mi się widzi...
mynameisnobody
15.02.12, 23:55
ostrość w tych plikach to najmniejszy problem -te 12-50 to niestety nie to do czego mnie zuiko przyzwyczaił.
No sprawdźcie,.... czy wasze ZUIKO jeszcze działa, bo po takich wieściach może się okazać , że nie działa :)....
"streetowcy" zostają reszta uciekać :]
mynameisnobody (https://forum.olympusclub.pl/members/8202-mynameisnobody) jesteś niczym wróżbita Maciej :)
Jak ktoś chce to jeszcze chyba nie kasowałem, mogę podesłać.
Mi wystarczy tekst Janko plus później jego foty z wersji 1.0, trzeba cały czas pamiętać, że Janko to optimum/max kombinacji matryca-user-soft.
BTW. Pewnie Oly France zareagowało i plików (już) nie ma.
mynameisnobody
16.02.12, 00:13
a dodać mu światła?
zapewne oprogramowanie będzie to niwelować ale jeśli to występuje już przy takim kontraście to nie jest to "cecha" :)
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/caZUIKO1250f5.0.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/previous-1.gif
źródło (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/previous.gif)No pięknie, Chińczycy chyba też strajkują, bo muszą pracować za miskę ryżu :D
-----------------------------------------------------------------------------
http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple1.jpg A ile tu hotów powyłaziło w ciemnicy RAWa, hoł, hoł , hoł... :lol:
mynameisnobody
16.02.12, 00:20
tak -bez dotykania raw-a -a zresztą nic... :???:
źródło (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/previous.gif)No pięknie, Chińczycy chyba też strajkują, bo muszą pracować za miskę ryżu :D
-----------------------------------------------------------------------------
http://img1.focus-numerique.com/focus/articles/1380/olympus-om-d-e-m5-preserie-exemple1.jpg A ile tu hotów powyłaziło w ciemnicy RAWa, hoł, hoł , hoł... :lol:
1. Chińczycy już dano nie pracują za miskę ryżu
2. Strajkowali już parę razy i kto wie kiedy znów zastrajkują
tak -bez dotykania raw-a -a zresztą nic... :confused:
To tak średnio wygląda, mam nadzieję ze to przeskoczą, albo może to wina czegoś tam co da się wyeliminować
Ogólnie chyba nie jest źle, sądzę że obrazek będzie dawał lepszy niż GX1 (mam taka nadzieję :))
Zróżnicowanie przykładów ma prawo występować na tym etapie... zapewne w ekipie wdrożeniowej zasuwają aż się kurzy :]
Cóż czekamy na kolejne przykłady :)
---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post był o 23:51 ----------
merti a ty spojrzałeś jakie to ISO w tym samplu ?
Spójrz to hoty przestaną Cię dziwić
źródło (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/previous.gif) No masz rację. W sumie powinienem to przewidzieć ale przy okazji wyszło że banding jednak istnieje. Mały, o mały ale jest...
Wziąłem sobie na tapetę panią na sofie w UFRawie. Piekielnie szybki ten program do ORF ;) Ostrość jednak jest na jej klatę. Inna rzecz że to zdjęcie jest chyba za ciemne. Ruszyłem suwaczkiem i wyszło że 2eV można spokojnie do góry ciągnąć, a to chyba dobrze świadczy...
źródło (http://www.skyscrapercity.com/images/smilies/previous.gif) No masz rację. W sumie powinienem to przewidzieć ale przy okazji wyszło że banding jednak istnieje. Mały, o mały ale jest...
Ruszyłem suwaczkiem i wyszło że 2eV można spokojnie do góry ciągnąć, a to chyba dobrze świadczy...
No właśnie to chyba jest na razie podsumowanie naszej wiedzy. Dużo można wyciągać bez utraty danych. Teraz o ile dobrze pamiętam to gdzieś olympus się chwalił wysokim DR tej matrycy co zdaję się to potwierdzać.... Bardzo mnie to cieszy :]
tymczasowy_
16.02.12, 10:54
To zdjęcie nie ma ostrości bo jest poruszoneżartujesz sobie. 1/250, do tego błyskane i ma być poruszone ... śmiech na sali.
a AF trafił w usta...Nawet jeśli w usta, to z takiej odległości (kadr o tym mówi) oczka powinny być w obszarze GO. Tam na całym kadrze nie ma ostrego miejsca w rozumieniu tego co mogłoby być z 35-100.
---------- Post dodany o 09:54 ---------- Poprzedni post był o 09:49 ----------
Wypuscilem RAW -> TIFF przez OV2 i o ile wyzsze ISO wygladaja naprawde sporo lepiej od mojego E-30 to to ISO 200 -400 jakies dziwne jest.I to jest właśnie bezsensowna tendencja, lepsze ISO pierdylion kosztem normalnego, najczęściej używanego niskiego ISO.
Ostatnio obrabiałem stare fotki, ORFy, z E-1 - fotki cyknięte na ISO 100 można ciągnąć bezkarnie o 2,3,4 eV nawet.
A na dzisiejszych matrycach, o zgrozo, na prawidłowo naświetlonej fotce, na najniższym ISO już szum wyłazi. I nie jest to jedynie przypadłość Olympusa.
PS
Dlatego uważam że np. LX5 jest lepszym kieszonkowcem niż każdy inny bezlustrowiec. Bo na 24mm przy f=2.0 i ISO 80 mamy idealny obrazek, a nie szumiące ISO 200 (natywne z resztą)
PPS
Jeśli czytają to producenci foto zabawek, to na kolejną premierę poproszę o puszkę w dwóch wersjach z dwoma zakresami ISO np:
wersja a) iso 50-1600
wersja b) iso 200 - 128 256 512 (nawet)
jak donosi światowej sławy serwis newsowy “No AF improvement on 4/3 lenses I am afraid"
żartujesz sobie. 1/250, do tego błyskane i ma być poruszone ... śmiech na sali.
no chyba ze to ta nowa stabilizacja w akcji ;)
cena- 999$, może była ale wrzucam...
http://www.bhphotovideo.com/c/product/842931-REG/Olympus_V204040BU000_OM_D_E_M5_Micro_Four.html
http://www.adorama.com/IOMEM5B.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Other&utm_source=rflaid64498
http://www.amazon.com/Olympus-Interchangeable-3-0-Inch-Tilting-Touchscreen/dp/B0074WDDN8
mynameisnobody
16.02.12, 15:29
body +grip +MMF3 : w cenie nowego E-5
hm.
Nie wiem, w Polsce E-5 chodzi po 6500 zł. W tym hiszpańskim filmiku cena z OM-D była 1100 albo 1200 euro z kitem 12-50.
tymczasowy_
16.02.12, 16:23
Jeśli to komuś pomoże po publikacji fotek z sesji OMD, to luknijcie na fotki z pro Fuji w wielką matrycą i super stałkami o niebywałej jasności:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14426&fujifilm-x-pro1-pierwsze-zdjecia
Polecam fotki pani siedzącej w przedziale w pełnym powiększeniu ...
http://mauricio-resende.blogspot.com/2012/02/fotografia-teste-olympus-om-d-e-m5.htmlNo nie, jakieś fatum cy cu :grin: Znów wszystko przepadło albo ja przez Neo nie mogę ich widzieć...
żartujesz sobie. 1/250, do tego błyskane i ma być poruszone ... śmiech na sali... Wiem że jestem ślepy ale w powiększeniu widać że na bokach obraz jest poruszony. Chyba że..., ten obiektyw jest tylko ostry w środku tak na 30% obrazu, a reszta dookoła pozostawia wiele do życzenia. Już miałem nawet powiedzieć, że prawdopodobnie puszka daje tak miękki obraz ale wstrzymałem się ;)
PS Zrobiłem błąd nie ściągając sobie wszystkich rawek, bo bym wiedział, po załadowaniu do olka, co i jak było poustawiane w testowych zdjęciach, na podglądzie zdjęć...[COLOR="Silver"]
---------- Post dodany o 15:54 ---------- Poprzedni post był o 15:51 ----------
Jeśli to komuś pomoże po publikacji fotek z sesji OMD, to luknijcie na fotki z pro Fuji w wielką matrycą i super stałkami o niebywałej jasności:
Ustawienie szminki i pudrów... :D
Polecam fotki pani siedzącej w przedziale w pełnym powiększeniu ...
To chyba się trzeba cieszyć że miłośnicy bezlusterkowców "dostaną" dwa nowe, bardzo dobrze zapowiadające się aparaty :) (dla jasności, nie mam na myśli Canona G1x) a to podobno jeszcze nie koniec :)
Zastanawia mnie tyko jak można tak nie trafić z ostrością w bezlusterkowcu (chodzi oczywiście o Fuji). Zaczynam podejrzewać, że 99,9% wszystkich bf i ff to wina fotografa :)
Zastanawia mnie tyko jak można tak nie trafić z ostrością w bezlusterkowcu (chodzi oczywiście o Fuji). Zaczynam podejrzewać, że 99,9% wszystkich bf i ff to wina fotografa :)
Na mój gust, jeśli "kwadracik" w którym analizowany jest kontrast jest zbyt duży to może się tak dziać, że jeśli mamy w tym kwadraciku elementy o różnym oddaleniu, to AF wybierze nie to na czym nam zależy.
Na mój gust, jeśli "kwadracik" w którym analizowany jest kontrast jest zbyt duży to może się tak dziać, że jeśli mamy w tym kwadraciku elementy o różnym oddaleniu, to AF wybierze nie to na czym nam zależy.
Ale to się chyba wie. w końcu to nie na portalu kolejowym ukazały się fotki, tylko na fotograficznym :)
aaaa czyli pytasz o wadę fotografa a ja głupi myślałem że wyśledziłeś wadę sprzętu :)
---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post był o 16:57 ----------
ps. Ja myślę, że testującym trzęsły się ręce z podniecenia :)
Tam gdzie fotograf może spieprzyć sprawę, to z pewnością tego dokona... :(
Kolorki tablicy x-rite colorchecker (zmniejszone do 1600 pikseli); 12-50.
http://www.ephotozine.com/article/olympus-om-d-e-m5-hands-on-sample-photos-18507
(http://www.ephotozine.com/article/olympus-om-d-e-m5-hands-on-sample-photos-18507)i fotopolis dostał EM5 (chyba nie było)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14430&olympus-om-d-e-m5-pierwsze-wrazenia
Kolejne sample na blogu, który zasłynął z udostępnienia nam 1:1 fotek mZD 45/1.8 ;)
http://fourthirds-user.com/2012/02/image_samples_from_a_preproduction_olympus_omd_em5 .php
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14430&olympus-om-d-e-m5-pierwsze-wrazenia pozdrawiam
Srebrny ma podobno mniej śliskie pokrycie korpusu. Według mnie ładniejsze.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14430&olympus-om-d-e-m5-pierwsze-wrazenia pozdrawiam
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/om-d-zbior.jpg)
Gdybym tam był to by im jeden zginał ;-)
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/om-d-zbior.jpg)
Gdybyśmy byli tam we dwóch, to zginęłyby trzy! :)
A ja (może i się narażam), ale co tam powiem tak: aż tyle aparatów, wszystko na sofcie 0.8-0.9; później to pewnie zaktualizują do 1.0 i jako refarby leci na ebay.
Imho to fajnie, bo przynajmniej widać, że nic tam nie nawaliło (bo jak popsuć taki aparacik?) i człowiek kupujący na aukcji praktycznie taniej kupuje nówkę (przebieg do ty$iaka).
Wszystkie z M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ. Pewno bedzie jako kit do tej puszki.
PS Ja zadowolę się tylko jedną sztuką.:)
... później to pewnie zaktualizują do 1.0 i jako refarby leci na ebay...Dolecą do poszczególnych Olków krajowych, jako sprzęt demo
Sprzęt demo, super, kolejny plus dla Oly!
W innych obozach żeby pomacać np. 200/2 trzeba było albo kupić albo pojechać (parking 1h/$35) do B&H.
Dar-i-jush
17.02.12, 11:33
Srebrny ma podobno mniej śliskie pokrycie korpusu. Według mnie ładniejsze.
Mi też się bardziej podoba to ze srebrnego. A jak już o śliskości mowa, to ciekawym jaki jest dodatkowy grip? Śliski, czy lepki? :-) Wygląda mniej atrakcyjnie niż gumy w dużych E, gładko i wydaje się przez to śliski.
Jacku czy planujesz jakieś Tour de Pologne z tą zabawką?
Cytat z fotopolis:
W trakcie prezentacji mogliśmy obejrzeć magnezowe elementy obudowy. Nie jest tak różowo jak by się mogło wydawać - z magnezu wykonano górną i przednią ściankę, nie mamy więc do czynienia z magnezową puszką chroniącą wnętrze z każdej strony. Nie zmienia to jednak faktu, że cała konstrukcja jest sztywna i sprawia wrażenie bardzo solidnej.
Janko Muzykant
17.02.12, 12:55
Nie jest tak różowo jak by się mogło wydawać - z magnezu wykonano górną i przednią ściankę, nie mamy więc do czynienia z magnezową puszką chroniącą wnętrze z każdej strony.
Ojej, chłopaki z małymi... długopisami popłaczą się chyba!
Cytat z fotopolis:
W trakcie prezentacji mogliśmy obejrzeć magnezowe elementy obudowy. Nie jest tak różowo jak by się mogło wydawać - z magnezu wykonano górną i przednią ściankę, nie mamy więc do czynienia z magnezową puszką chroniącą wnętrze z każdej strony. Nie zmienia to jednak faktu, że cała konstrukcja jest sztywna i sprawia wrażenie bardzo solidnej.
Haha, no to całkiem jak D7000. Okazało się ze jest plastikowy z jednej strony :]. Jak dla mnie to lepiej, bo jest lżejszy to raz, a dwa tańszy = szybciej sobie go kupię.
Myślałem, że magnezowy to jest szkielet aparatu, a nie zewnętrzna powłoka.
Też bardziej mi się srebrny podoba.
Haha, no to całkiem jak D7000. Okazało się ze jest plastikowy z jednej strony :]. Jak dla mnie to lepiej, bo jest lżejszy to raz, a dwa tańszy = szybciej sobie go kupię.
Ależ tu nie ma żadnej sensacji. Wcześniej A900 był podobnie magnezowy - bodaj tylko przednia ścianka i chyba fragment tylnej. Canon 5D2 też nie jest w pełni magnezowy, boki i dół są plastikowe.
Jacku czy planujesz jakieś Tour de Pologne z tą zabawką?Planuję. Na razie będą to prezentacje sprzętu, w marcu zdążę zrobić (mam już napięty kalendarz szkoleniowy) jedną w Akademii Fotografii (stolyca się załapie), a później w innych miejscach, zapewne z dużym udziałem Olyklubowiczów:-)
Planuję. Na razie będą to prezentacje sprzętu, w marcu zdążę zrobić (mam już napięty kalendarz szkoleniowy) jedną w Akademii Fotografii (stolyca się załapie), a później w innych miejscach, zapewne z dużym udziałem Olyklubowiczów:-)
Czy odwiedzasz też inne miasta na literkę "W"?
Ależ ja nie robię z tego sensacji :P Wręcz przeciwnie mam z tego bekę, że dla niektórych to zgroza :]
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez dzarro https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=793250#post793250)
Nie jest tak różowo jak by się mogło wydawać - z magnezu wykonano górną i przednią ściankę, nie mamy więc do czynienia z magnezową puszką chroniącą wnętrze z każdej strony.
Obejrzycie filmik pokazujący działanie funkcji Live BULB. Genialny patent!
Czy odwiedzasz też inne miasta na literkę "W"?Wiżajny?
Włodawa?
Wodzisław?
Wolimierz?
Wschowa?
Witnica?
To trudno powiedzieć...;-)
Janko Muzykant
17.02.12, 14:31
Okazało się ze jest plastikowy z jednej strony :]. Jak dla mnie to lepiej, bo jest lżejszy
No, bardzo :)
Tak przy okazji - jak pęknie magnezowa obudowa notebooka (a pękają dość często), to pipa. Jak wykonana ze sztucznego tworzywa - zwykle nie ma problemu ze sklejeniem (wkleja się łatę z podobnego tworzywa używając rozpuszczalnika).
Ależ ja nie robię z tego sensacji :P Wręcz przeciwnie mam z tego bekę, że dla niektórych to zgroza :]
Ja właśnie do wpisu Dzarro się odnosiłem. Swoją drogą, taka mała opowieść, jak to kiedyś planując przesiadkę rozważałem właśnie A900. Cudownie leżał mi w garści, ogólnie bardzo mi odpowiadał, więc dość dużo czasu spędziłem na macaniu i rozmowach ze sprzedawcą w firmowym salonie Sony. Sprzedawca był niesamowicie dumny z tego, że puszka jest magnezowa i uszczelniania, z niesamowitym zaangażowaniem opowiadał o testach jakie przeszedł jeden egzemplarz podczas testów na Saharze.
Po czym wyjąłem E-3, żeby pokazać magnezowy korpus...
:)
Nie mniej, faktycznie ja osobiście nie odczuwam jakichkolwiek bolączek ani dyskomfortu z aparatem, który nie jest magnezową bryłą w każdym milimetrze. I tak podoba mi się ten OM-D
i mam nadzieję, że przestanie mi się podobać, gdy będę miał okazję trochę czasu z nim spędzić :)
---------- Post dodany o 13:35 ---------- Poprzedni post był o 13:34 ----------
Obejrzycie filmik pokazujący działanie funkcji Live BULB. Genialny patent!
Widziałem rano. Bardzo fajna sprawa. Stabilizacja podczas filmowania też zapowiada się obiecująco.
Planuję. Na razie będą to prezentacje sprzętu, w marcu zdążę zrobić (mam już napięty kalendarz szkoleniowy) jedną w Akademii Fotografii (stolyca się załapie), a później w innych miejscach, zapewne z dużym udziałem Olyklubowiczów:-)
A w Łebie dasz popróbować?
---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post był o 15:06 ----------
Wiżajny?
Włodawa?
Wodzisław?
Wolimierz?
Wschowa?
Witnica?
To trudno powiedzieć...;-)
Wadowice?
Włoszczowa! :D
---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post był o 15:08 ----------
Działanie stabilizacji od środka:
http://www.youtube.com/watch?v=_gRB4S7muew
Włoszczowa! :D
---------- Post dodany o 16:03 ---------- Poprzedni post był o 15:08 ----------
Działanie stabilizacji od środka:
http://www.youtube.com/watch?v=_gRB4S7muew
Włoszczowa! To jest to!
Porównanie wysokich czułości względem EP3
http://fourthirds-user.com/2012/02/high_iso_comparison_between_the_olympus_pen_ep3_an d_omd_em5.php
Porównanie wysokich czułości względem EP3
http://fourthirds-user.com/2012/02/high_iso_comparison_between_the_olympus_pen_ep3_an d_omd_em5.php
wg mnie bez sensu
http://fourthirds-user.com/sample_images/366/OMD60814.jpg
http://fourthirds-user.com/sample_images/366/P2162499.jpg
na pierwszym wyraźniejsze napisy na lampie, na drugim mniej wyraźne, ALE na pierwszym brak szczegółów w tle lampy, na drugim są szczegóły
idiotyczne porównanie, jedno zdjęcie jest po prostu jaśniejsze a zaraz się zaczną wnioski z tego, że "lepsze cienie"
Ciekawe, w exif stoi LR 3.6 (Oly pozwolił na publikację pod warunkiem zmniejszenia do 1600 pix), może to być to, o czym pisał ostatnio epicure, wątku afterparty OMD.
Pewnie dlatego, że iso 800 w jednym aparacie to tak naprawdę iso 516, a w drugim iso 868 (jak w GX1, który, zgaduję, ma tę samą matrycę). Jeśli wołarka nie potrafi zastosować odpowiedniej krzywej, a LR 3,6 nie potrafi, bo nie było jeszcze aktualizacji (i nie wiadomo, czy będzie - może już tylko LR 4 się jej doczeka), to różnice w ekspozycji przy tych samych parametrach są nieuniknione.
Ale jest lepiej, niż w E-P3.
http://www.flickr.com/photos/goodi/
Piękna nowość Olympusa, będę śledził i chętnie się zapoznam na żywo, jeśli będzie okazja. Podoba się ten cyfrowy OM, oj podoba... :-)
Panowie, w korpusie aparatu najważniejsze jest sztywne połączenie obiektywu z rękojeścią. W tym miejscu występują największe naprężenia i tam korpus może siekrzywić. Tylna ścianka nie ma obciążeń i nie ma też większego znaczenia na jego sztywność. A jak komuś upadnie na beton z wysokości 1,8m to i tak coś się uszkodzi. Szklanych elementów nie da się zrobić z magnezowych odlewów.
brudnyhary
18.02.12, 17:57
Panowie, w korpusie aparatu najważniejsze jest sztywne połączenie obiektywu z rękojeścią. W tym miejscu występują największe naprężenia i tam korpus może siekrzywić. Tylna ścianka nie ma obciążeń i nie ma też większego znaczenia na jego sztywność. A jak komuś upadnie na beton z wysokości 1,8m to i tak coś się uszkodzi. Szklanych elementów nie da się zrobić z magnezowych odlewów.
MAGNEZ JEST idealnym materiałem dla takich zastosowań, gdzie istotna jest waga. Prawie tak lekki jak plastik, magnez cechuje się większą wytrzymałością i sztywnością wraz z naturalną osłoną przed EMI, trwałością i rozproszeniem ciepła.
czterokrotnie lżejszy od stali i o około 30% lżejszy od stopu aluminium,
lepszym przewodnikiem, 100x krotnie lepiej rozprasza ciepło w porównaniu do tworzyw sztucznych,
doskonale ekranuje promieniowanie elektromagnetyczne (zakłócenia o źródle elektromagnetycznym EMI),
odporny na wgniatanie oraz posiada doskonałą zdolność tłumienia drgań mechanicznych,
łatwy w obróbce mechanicznej, umożliwia uzyskanie dużych prędkości skrawania,
przyjazny środowisku przez możliwość pełnego recyclingu,
praktycznie nieograniczone źródła surowca – magnez można pozyskiwać z rud kopalnych i wody morskiej,
oprócz cech ważnych dla odlewnictwa i metalurgii - magnez jest też niezbędnym elementem dla wszystkich żywych organizmów, zarówno zwierzęcych jak i roślinnych. Chlorofil, foto-syntetyczny zielony materiał w roślinach buduje się wokół atomu magnezu, podczas gdy u zwierząt, magnez jest kluczowym składnikiem kości i tkanek.
no i o to właśnie kaman,pozdrawiam
Dobrze że to napisałeś:
oprócz cech ważnych dla odlewnictwa i metalurgii - magnez jest też niezbędnym elementem dla wszystkich żywych organizmów,
Teraz będzie łatwiej udowodnić że E-M5 jest niezbędny do życia każdemu Oly-Maniakowi :)
---
ps. to żart, jakby się kto nie poznał :)
ja jestem zainteresowany zakupem:) Mam e-pl1 i świetnie sprawdza się na imprezeach z 20, ten pewnie będzie moim zestawem wakacyjnym;D
Janko Muzykant
20.02.12, 11:08
No i dyskusja się skończyła. Jeszcze jeden dowód, że najlepiej gada się o tym, czego nie ma :)
Spokojnie, jak zostanie oficjalnie podana cena i pojawią się jakieś sensowne zdjęcia, to dyskusja ożyje. O specyfikacji technicznej i wyglądzie aparatu wszystko już zostało powiedziane.
Darekw1967
20.02.12, 15:33
Witam !
http://fourthirds-user.com/sample_images/366/OMD60817.jpg
Jakie male szumy przy ISO 6400 i bardzo czytelne detale ? Co ONI TAM NAKOMBINOWALI ze TO... Uzyskali ???
W PEN-ie wczesniej nie dalo sie tego zrobic ?
Pozdrawiam
Na tej stronie jest fajne porównanie z E-P3.
pozdr
Ja bym wolał aby niskie ISO było lepsze jak w Fuji... Dobrze jest mieć fajne wysokie ISO ale jeszcze lepiej mieć fantastyczne niskie ISO :]
Mam pytanie:
czy na Zlocie Czytelników Optyczne.pl, który odbędzie się w Sulejowie w dniach 19-22 lipca 2012 r. a na którym udział potwierdził Olympus, będzie prezentowana E-M5?
Ja bym wolał aby niskie ISO było lepsze jak w Fuji... Dobrze jest mieć fajne wysokie ISO ale jeszcze lepiej mieć fantastyczne niskie ISO :]
A ja bym wolał żeby niskie ISO i wysokie ISO było jak w d-800, no i żeby cena była tak na poziomie 830 zł z kitem, gripem + coś w promocji. Jak będzie powyżej 850 zł to jednak będzie ostre przegięcie pały jak dla mnie...
Grzybek_CK
20.02.12, 18:39
http://www.43rumors.com/olympus-e-m5-news-and-tests-roundup-ships-in-us-on-april-10th-in-japan-on-march-30th-2/
Szybkie bydle :)
Dar-i-jush
20.02.12, 18:46
http://www.43rumors.com/olympus-e-m5-news-and-tests-roundup-ships-in-us-on-april-10th-in-japan-on-march-30th-2/
Bydlaczek, bo malutki taki ;-)
C-AF
http://www.youtube.com/watch?v=if1KZm-JBow&feature=player_embedded
I nawet C-AF dawał radę śledzić samochód :P
T.
Chyba jeszcze nie było..
Live bulb:
http://www.youtube.com/watch?v=DREwf9VO15E&feature=endscreen&NR=1
Grzybek_CK
20.02.12, 19:11
Ten aparat, z tego co już przeczytałem, spełnia moje potrzeby w 100%. Jak cena mnie nie zabiję to kupuję.
Ktoś kojarzy kiedy ma się pojawić w sklepach?
I jeszcze układ stabilizacji w akcji:
http://www.youtube.com/watch?v=Tr-wfkpDut4
http://www.youtube.com/watch?v=8gFJsfin35g&NR=1&feature=endscreen
Live bulb - fajny patent.
Stabilizacja - wydaje się działać świetnie.
AF jest szybki, bardzo szybki, ale przecież aparat to nie karabin. Istotniejsza dla mnie jest czułość AF - w sensie - jak się zachowa np. ostrząc na sznurek, źdźbło trawy - czy nie będzie efektu za dużej ramki i uciekania z ostrością w tło.
Mam pytanie:
czy na Zlocie Czytelników Optyczne.pl, który odbędzie się w Sulejowie w dniach 19-22 lipca 2012 r. a na którym udział potwierdził Olympus, będzie prezentowana E-M5?
Ja myślę, że szybciej będzie na zlocie OC w kwietniu. Ale to tylko moje przypuszczenia.
Wydaje mi się, że i tu i tu :)
po aktualizacji duzej lufy zuiko 70-300 zaczalem sie zastanawiac czy z nowym body tez bedzie jezdzil po calym zakresie by zlapac ostrosc...
po aktualizacji duzej lufy zuiko 70-300 zaczalem sie zastanawiac czy z nowym body tez bedzie jezdzil po calym zakresie by zlapac ostrosc...
Wydaje mi się , że wujek Olek właśnie zrobił do nas pierwszy przyjazny gest od dłuższego czasu.
Pozdrawiam AP.
http://www.youtube.com/watch?v=8gFJsfin35g&NR=1&feature=endscreen
Zobaczcie 0:24 s. Wykrywanie twarzy chyba działa szybko :)
No faktycznie szybko a ja nie zauważyłem tego sam, jestem pod wrażeniem możliwości tego drobiazgu.
Ostatnie filmiki pokazujące tempo działania aparatu robią wrażenie. Wydaje mi się jednak, że E-P3 jest tak samo szybki, ale mało mam z nim do czynienia. Dlatego mam pytanie do posiadaczy E-P3 - czy źle mi się wydaje?
3D Tracking
http://www.youtube.com/watch?v=ipfO_JE8EB4&list=UUDp156hKCqYB6bgt9lHVfEQ& index=5&feature=plcp
9 kl/s
http://www.youtube.com/watch?v=ejm88UWIrFU&list=UUDp156hKCqYB6bgt9lHVfEQ& index=4&feature=plcp
EVF
http://www.youtube.com/watch?v=7RY7f4F-L2g&list=UUDp156hKCqYB6bgt9lHVfEQ&index=3&feature= plcp
AF
http://www.youtube.com/watch?v=vqgXiEyJByQ&list=UUDp156hKCqYB6bgt9lHVfEQ& index=2&feature=plcp
IBIS
http://www.youtube.com/watch?v=SimZkKidsHE&list=UUDp156hKCqYB6bgt9lHVfEQ& index=1&feature=plcp
Kurde, masę finczerów ma ta zabawka. W sumie nie ukrywam, że i tak mi się podoba :)
Wreszcie coś więcej wiadomo niż tylko to, że jest wodoodporny. Całkiem ciekawe są te nowe funkcje. Choć ja dalej wole mieć pryzmat zamiast EVF.
Fajne filmiki, szczególnie fajne sterowanie pokrętłami w powiązaniu z EFV.
Podoba mi się rozwiązanie szybkiego wybierania opcji, powinno to być całkiem wygodne. Byle dało się pod to podczepić ISO, albo tryb działania światłomierza.
Ale macie tempo, właśnie miałem wrzucić linki do tych nowych filmików.
apropo tempa: mam podejrzenia ze z konta gietrzy korzysta zamiennie raz czlowiek a raz jakis bot ;)
http://www.dpreview.com/news/2012/02/21/Hands-On-First-Impressions-Olympus-OMD-EM5
P (http://www.dpreview.com/news/2012/02/21/Hands-On-First-Impressions-Olympus-OMD-EM5)ierwsze odczucia wg dpreview nt EM5
C-AF 3D (onfoto.ru; jak było to przepraszam)
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=if1KZm-JBow
E-M5: pierwsze wrażenia na http://www.swiatobrazu.pl/olympus-om-d-e-m5-pierwsze-zdjecia-przykladowe-i-pelen-test-iso-25817.html
"Our early impressions are pretty positive (I've tried the 12-60 on the E-M5 and the E-PL3 - the OM-D is clearly better), but they're based on a pre-production camera, so it's not appropriate to go into too much detail at this stage.
Richard - dpreview.com "
Pan Terada odpowiada na pytania internautów
http://www.youtube.com/watch?v=_Uf2N-aJRf4
Patrzac na cene korpusu (zapowiedzi w sklepach), mozna wywnioskowac, ze cos kolo tego bedzie w Zakonie z kitem, znaczy sie przeliczylem deczko co do ceny...
Nadal G1 na topie:)
pozdrowionka
Przeklejam za 43R, angielski skrót z wywiadu (koleś rozmawia z "Olkiem" i nagrywał to czym...?)
1.
Who made the sensor?
No comment.
2.
Does adjustments like tone curve affect RAWs too?
No, RAW remains unprocessed.
3.
Why tilt-only and no built-in flash?
To maintain small body size.
4.
HDR, panorama; External GPS; Focus peaking?
In consideration as demand increases.
5.
Wireless support?
Supports Eye-Fi.
6.
No 24p/25p?
Olympus expects most OM-D consumers will prefer compatability with their 30p/60p HDTVs. Professionals can look for higher end models.
7.
Low ISO?
Higher priority to improve high ISO performance first.
8.
Shots with vertical grip?
By SIPA standard, 360 without; around double that with.
9.
75mm and 60mm macro availability and pricing?
Both by end of summer. 75mm early summer, 60mm macro after that. No answer about pricing.
10.
Constant-aperture zooms?
Since the OM-D has a new customer group, they have different needs for lenses. Olympus will consider those options.
11.
Shift lenses?
Demand is not very high. Possible, but not a priority.
12.
Fast long prime?
Yes, it’s important.
13.
Support for 4/3 on m4/3?
Still studying the best way to implement “comfortable” AF speeds.
14.
5-axis IBIS for PEN?
Yes, why not. Depend on the product range.
15.
EVF, OVF, or Hybrid?
Benefit of EVF is seeing live adjustments before taking the shot.
16.
Android-like open development?
Seems interesting. But not anytime soon.
Przeklejam za 43R, angielski skrót z wywiadu (koleś rozmawia z "Olkiem" i nagrywał to czym...?)
16.
Android-like open development?
Seems interesting. But not anytime soon.
Najbardziej mi się to podoba - byłaby niezła rewolucja
Boje sie,ze 1300€ z kitem 12-50 to bedzie troche za duzo,chociaz jak rusza przed swietami wielkanocnymi to moze co niektorzy zaszaleja na prezent dla ukochanego chlopaka,meza,ojca,syna.
Boje sie,ze 1300€ z kitem 12-50 to bedzie troche za duzo,chociaz jak rusza przed swietami wielkanocnymi to moze co niektorzy zaszaleja na prezent dla ukochanego chlopaka,meza,[...]
Masz na myśli, że "niektóre zaszaleją", czy też góry pozycjonujesz ten aparat jako sprzęt dla mniejszości? :-P
PS. zresztą taki sprzęt ukochanym żonom i dziewczynom tez może pasować - choćby ze względu na kompaktowy rozmiar.
sugerowana 5500 PLN przy obecnym kursie? sklepowa o 10% niższa.
Jeśli policzyć ceny sklepowe: EP-3 z kitem 14-42 to 3300. FV-2 -850. - różnica jest jakieś 20-25% i tego należało się spodziewać.
Jeśli policzyć ceny sklepowe: EP-3 z kitem 14-42 to 3300. FV-2 -850. - różnica jest jakieś 20-25% i tego należało się spodziewać.
Za taką sumkę, to nie wróżę sukcesu. Zresztą cena E-P3 też jest ciągle wysoka, za wysoka. Ciekawe jak się sprzedaje ten aparat?
Za taką sumkę, to nie wróżę sukcesu. Zresztą cena E-P3 też jest ciągle wysoka, za wysoka. Ciekawe jak się sprzedaje ten aparat?
Nie wiem jak się sprzedaje E-P3. Na forum jest dość popularny, ale to żaden wyznacznik. Na pewno OM-D będzie w tym momencie najdroższym mikrusem Olka. Na ile nastąpi zjazd E-P3 nie wiem.
Nasz rynek to nie koniec ani początek świata, niestety, nie czarujmy się. Pięć tysięcy u nas robi wrażenie, w USA 999$ i 1299$ już nie tak bardzo. Właśnie w takich cenach (body i body+12-50) wisi w przedsprzedaży w B$H. Poza tym są tańsze alternatywy w postaci Penów - do wyboru, do koloru, łącznie z E-PL1. Pamiętacie ceny na premierze poszczególnych Penów? Nawet budżetowego E-PL1? Ludzie narzekali wówczas, że drogo. Teraz zamiast sobie go kupić - jest tanio, nierzadko ci sami narzekają, że OM-D drogi ;-). Nowość, szczególnie pozycjonowana wysoko zawsze będzie drogo. Poza tym to pewnie nie ostatni cyfrowy OM, być może za jakiś czas pojawi się tańsza linia, jak w Penach.
Zjazd EP-3 w związku z wejściem OM-D IMO w ogóle nie naatapi.
A tańszą linią OM-D są właśnie Peny :-).
Ja bardzo chcę nabyć lżejszy zestaw niż E 30 + 12-60. najchętniej do końca kwietnia.
Dodam, że moim zdaniem wujek Olek ma maksimum rok na prace nad poprawieniem współpracy mikrusow z obiektywami dużego E. Potem sprawa będzie raczej bezprzedmiotowa.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
brudnyhary
23.02.12, 18:42
test:http://www.swiatobrazu.pl/olympus-om-d-e-m5-pierwsze-zdjecia-przykladowe-i-pelen-test-iso-25817.html
Nie wiem jak się sprzedaje E-P3. Na forum jest dość popularny, ale to żaden wyznacznik. Na pewno OM-D będzie w tym momencie najdroższym mikrusem Olka. Na ile nastąpi zjazd E-P3 nie wiem.
Nasz rynek to nie koniec ani początek świata, niestety, nie czarujmy się. Pięć tysięcy u nas robi wrażenie, w USA 999$ i 1299$ już nie tak bardzo. Właśnie w takich cenach (body i body+12-50) wisi w przedsprzedaży w B$H. Poza tym są tańsze alternatywy w postaci Penów - do wyboru, do koloru, łącznie z E-PL1. Pamiętacie ceny na premierze poszczególnych Penów? Nawet budżetowego E-PL1? Ludzie narzekali wówczas, że drogo. Teraz zamiast sobie go kupić - jest tanio, nierzadko ci sami narzekają, że OM-D drogi ;-). Nowość, szczególnie pozycjonowana wysoko zawsze będzie drogo. Poza tym to pewnie nie ostatni cyfrowy OM, być może za jakiś czas pojawi się tańsza linia, jak w Penach.
Cena jest na poziomie Sony SLT-A77V z tanim kitem. Jak do OM-D dodamy gripa to bedzie juz blisko 7 tys. czyli cena zbliżona do tego soniacza z 16-50/2.8. Fanem Sony nie jestem, ale ceny kalkulują bardziej rozsądnie.
A i bieżąca cena E-5 jakaś taka przystępniejsza mi się wydała...
Darekw1967
23.02.12, 19:55
Witam !
Pamietam, ze EPL-1 szybko stanial i dzieki temu zainteresowal mnie ten aparat a w szczegolnosci, ze dali slaby filtr AA i rejestrowana
ilosc detali dorownywala drogiej lustrzance E-5.
Jedynym mankamentem EPL-1 to dosc toporny AF ale poza tym zlego slowa nie moge powiedziec o tym sprzecie.
Olek musi przemyslec swoja polityke cenowa bo konkurencja przejmie rynek i tak sie skonczy bezpodstawne windowanie
cen nowych puszek do granic absurdu.
Pozdrawiam
5 tys Pln kosztuje - i to w Sony Center- Nex 7 z wbudowanym wizjerem i matrycą 24 MP..
Sony NEX-7 miał opóźnienie przez powodzie i dopiero co trafił do sklepów. Samsung jeszcze nie pokazał następcy NX-10. A więc skoro nie ma konkurencji to na razie ceny będą wysokie. Sam nie kupił bym E-M5 ani NEX-7 za tyle co tu czytam, ale jakbym był właścicielem Olka czy Sony to właśnie za tyle bym je sprzedawał bo i tak znajdą się chętni.