Strona 152 z 217 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.511 do 1.520 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Czy wasze E-m10 też mają trochę luzu w pierścieniu sterującym położonym wokół przycisku migawki??

Miałem dwa aparaty w reku i w jednym pierścień trochę latał na boki jak nacisnęło się z góry na rant w drugim trzymał się lepiej ale bynajmniej nie był osadzony na sztywno. To były egzemplarze wystawowe więc swoje mogły przejść ale skąd luzy w obu?
    Dodam tylko, że pierścień działał poprawnie, zastanawiałem się nawet czy nie jest osadzony na jakimś gumowym pierścieniu który ma na zadanie minimalizować ryzyko wyłamania.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Też jestem o tym przekonana.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Czy wasze E-m10 też mają trochę luzu w pierścieniu sterującym położonym wokół przycisku migawki??

Miałem dwa aparaty w reku i w jednym pierścień trochę latał na boki jak nacisnęło się z góry na rant w drugim trzymał się lepiej ale bynajmniej nie był osadzony na sztywno. To były egzemplarze wystawowe więc swoje mogły przejść ale skąd luzy w obu?
    Dodam tylko, że pierścień działał poprawnie, zastanawiałem się nawet czy nie jest osadzony na jakimś gumowym pierścieniu który ma na zadanie minimalizować ryzyko wyłamania.
    U mnie pierścień wokół przycisku migawki ma luz ok. 0,3 mm a więc wg mnie "siedzi sztywno".

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

U mnie też jest jakiś minimalny luz, ale całość siedzi dość sztywno i pracuje z należytym oporem.

Sprawdziłem elektronicznego kita i faktycznie, o ile w trybie foto prędkość zoomowania zależy od wychylenia dźwiegienek sterujących zmianą ogniskowej, to w trybie filmowania prędkość jest stała i niezależna od tego jak mocno je wychylimy. Ciekawe czy to celowy zabieg Olympusa (tylko nie wiem jeszcze po co) czy jakiś błąd w oprogramowaniu.

Mieszka w
    Belgia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Witam innych szczesliwych posiadaczy e-m10, ktorego pare dni temu stalem sie wlascicielem. Zmiana z Ex-1 kolosalna. Poki co oprocz tego ze aparat zrobil na mnie olbrzymie wrazenie nic wiecej nie moge powiedziec. Testy w trakcie.... xD
    [=-::.. Olympus OMD E-M 10 ..::-=]

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez FuRiOn Zobacz posta
    Witam innych szczesliwych posiadaczy e-m10, ktorego pare dni temu stalem sie wlascicielem. Zmiana z Ex-1 kolosalna. Poki co oprocz tego ze aparat zrobil na mnie olbrzymie wrazenie nic wiecej nie moge powiedziec. Testy w trakcie.... xD
    Czekam na opinie
    Ostatnio edytowane przez tasiek00 ; 20.10.14 o 11:29

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Sprawdziłem elektronicznego kita i faktycznie, o ile w trybie foto prędkość zoomowania zależy od wychylenia dźwiegienek sterujących zmianą ogniskowej, to w trybie filmowania prędkość jest stała i niezależna od tego jak mocno je wychylimy. Ciekawe czy to celowy zabieg Olympusa (tylko nie wiem jeszcze po co) czy jakiś błąd w oprogramowaniu.
    podejrzewam, że dlatego aby nie było zbyt szybkiego zumowania na filmie tylko bardziej płynne. Osobiście nie posiadam elektronicznego kita przez co płynne zumowanie jest trudniejsze

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    podejrzewam, że dlatego aby nie było zbyt szybkiego zumowania na filmie tylko bardziej płynne. Osobiście nie posiadam elektronicznego kita przez co płynne zumowanie jest trudniejsze
    w menu można ostawić sobie trzy prędkości: wolno, normalnie i szybko; oddzielnie dla robienia zdjęć, oddzielnie dla filmowania. Z tym, że przy robieniu zdjęć spowalnia/przyśpiesza to zoomowanie, nad którym i tak mamy kontrolę wychylając odpowiednio dźwignię, a w trybie filmowym po prostu ustawia sztywno prędkość zmiany ogniskowej. Trochę bez sensu, bo nawet w najszybszym trybie zoomowanie jest dość płynne.

W manualnym zoomie jednak dużo ciężej filmować i zmieniać płynnie ogniskową, miałem Panasa 14-42 i tam pierścień zmiany ogniskowej chodził bardzo skokowo. Wymieniłem na Panasa 14-45 i było już płynnej, ale i tak elektroniczny zoom dużo lepszy. To drugi (oprócz rozmiaru) czynnik, dla którego trzymam małego kita.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Czy nowsze matryce Olka w E-M10, E-M5 radzą sobie dużo lepiej w pracy z dłuższymi czasami naświetlania niż Panasonicowe GX7?

Ciekaw jestem jak spisują się w pracy - zdjęcia nocne, niskie ISO, czasy rzędu kilkudziesięciu sekund.
    Mój GX1 mnie rozczarował, nowsze matryce Panasa są pewnie lepsze ale słyszałem, że przy dłuższych czasach naświetlania Olek prowadzi.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Nie narzekam:

forum.olympusclub.pl/threads/79166-Stare-i-nowe-nie-tylko-Olkowe-)/page67?p=1133477&viewfull=1#post1133477

W galerii jeszcze jedno, chyba 40s.