Widzę, że to chyba nie na moje nerwy...?
Widzę, że to chyba nie na moje nerwy...?
mam jakieś 50Mbps, więc to raczej nie problem z łączem u mnie. W każdym razie po ok. 20 min ruszyło i się aparat aktualizował.
Przy ustawieniu Anti-shock na 0s info podaje:
When shutter speed is 1/320 or less, the first shutter courtain in switched from mechanical to electronic to reduce blur caused by shutter impact
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Tu jest ten opis antyshocka http://m.dpreview.com/reviews/olympus-pen-e-p5/13/ link z telefonu więc nie wiem jak zadziała na kompie. 13 rozdział o EP5.
---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post był o 23:20 ----------
Dzięki.
---------- Post dodany o 23:28 ---------- Poprzedni post był o 23:21 ----------
W bezlustrach migawka musi zrobić dwa przebiegi. W górę i w dół. To może powodować mikrodrgania. Ta opcja powoduje ze tylko drugi przebieg jest fizyczny. Tj oczyszczenie bufora, z tego co widać na wyświetlaczu odbywa się już bez udziału migawki.
---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post był o 23:28 ----------
Jaśniej tego nie opisze. Ale tak to zrozumiałem.
---------- Post dodany o 23:36 ---------- Poprzedni post był o 23:29 ----------
Gdzieś czytałem obszerniejszy opis tego zjawiska. Chyba w jakimś artykule o nowej matrycy panasonica która ma b.szybki czas opróżniania bufora przed zrobieniem zdjęcia i mogą całkowicie zrezygnować z pierwszego przebiegu migawki.
Polecam się
GoBo dobrze gada...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wczoraj aktualizowałem z sukcesem M10. Trochę słabe komunikaty w update'erze...
Pobawiłem się i chyba wykryłem wadę matrycy. Chociaż przed aktualizacją tego nie dostrzegłem...a może to normalne.
Wrzucam 3 ciemne fotki(z zasłonietym dekielkiem) i dłuższymi czasami naswietlania niż 1/4s. Na krótszych problem sie nie pojawia.
Proszę ściągnąć sample i obejrzeć środek kadru- niebieska kropeczka(subpixela?). Nie wiem natomiast czy subpixele mogą byc zależne od czasu naświetlania.
Dorzuciłem dodatkowo 3 normalne fotki z krótkimi czasami naswietklania- niebieska kropka niewidoczna.
Sample:
https://www.dropbox.com/sh/9n6cjkbga...40KU5dQbVNWBAa
U mne na ekranie pojawił sie jeden świecący piksel. To sie da jakoś"wyleczyć"?
Poratujcie bo mnie trafi. Podczas przeglądania menu pojawia się "chmurka" z podpowiedziami. Uwsteczniam się - w M5 z tego co pamiętam udało mi się tego szybko pozbyć, w M10 nie. Zamiast pomagać przeszkadza zasłaniając sąsiednie pozycje. Jak to wyłączyć?!