Czy ktoś ma sample jak foci E-M10 z samyangiem 85mm/1.4 na konwerterze z nikona/canona ?
Ew mógłby zrobić kilka fotek.
Czy ktoś ma sample jak foci E-M10 z samyangiem 85mm/1.4 na konwerterze z nikona/canona ?
Ew mógłby zrobić kilka fotek.
Nie wychodzi mi jedna rzecz i jakby ktoś mógł potwierdzić / zaprzeczyć, to byłoby miło.
Pod Fn1 chcę w Myset1 ustawić MF, a w Myset2 - AEL/AFL. No i nie wychodzi mi. Tak jakby pamiętał zawsze ostatnie ustawienie. Mysety przyporządkowałem sobie do kółka trybów. Instrukcja mówi, że się da - że przypisanie akcji do przycisku jest zapamiętywane w Mysecie. Co mogę robić źle?
Olympusie! Dlaczego nie można sterować aparatem przez wifi w trybie Live Composite? Dlaczego?
To będzie Mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich serdecznie.
Od paru dni jestem posiadaczem em10 i kita 14-42 II.. Mam pytanie odnośnie personalizacji aparatu. Czy można w jakiś sposób ustawić, żeby w trybie preselekcji przysłony na jednym z kółek zamiast korekty ekspozycji była korekta ISO?
Tak wprost się chyba zamienić nie da.
Musisz przypisać akcję do jednego z guzików.
menu, ikonka ustawień, button/dial, button function, wybierasz Fn1 lub Fn2 i przypisujesz akcję WB/ISO.
Wtedy po wciśnięciu tego guzika, na jednym pokrętle będziesz miał zmianę WB, na drugim ISO.
Ja mam do Fn2 przypisaną multifunkcję ustawioną na ISO/WB, a w trybie A jedno kółko - przysłona, drugie - korekta ekspozycji. Po przyciśnięciu Fn2 kółka zmieniają swoje funkcję z przysłony na zmianę ISO a z korekty ekspozycji na zmianę WB.
Praktycznie pod dwoma kółkami i przyciskiem mam wszystko co trzeba. Mega wygodne rozwiązanie.
Do tego doszedłemsam przypisałem ISO i wb pod fn2. Jednak chciałem samo ISO na pokrętle mieć, ponieważ przyzwyczaiłem się do tego w d90. Teraz ciężko zmienić nawyki
tak samo nie mogę się przełamać do funkcji auto ISO, chociaż wydaje się być przydatna.
Radzę korzystać z auto ISO i kompensacji ekspozycji w razie potrzeby. To najprostsze rozwiązanie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
XZ-2; O-MD E-M10, mZ: 9-18mm, 25mm, 45mm, 75-300mm | Moje fotki - zapraszam do oglądania, komentowania, krytyki.
Ja mam takie pytanie do osób korzystających z obiektywów manualnych. Jaka jest wasza technika ostrzenia. Dokładnie krok po kroku i guzikologia. Jestem tego ciekawy.
Lubię sobie popstrykać.