Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: E 520 - dla początkujących?

| OlyJedi Awatar Myszata
    Mieszka w
    północ podkarpacia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E 520 - dla początkujących?

Ostatnio zaczęłam intensywnie myśleć, o kupnie swojej pierwszej lustrzanki.
    Po przeczytaniu recenzji jakoś mnie kusi do zakupu Olympusa E 520.
    Jestem amatorką, której sprawia frajdę robienie zdjęć
    Fotografuje głównie
    - zwierzęta w ruchu: koniki, pieski, kotki, ptaki itd. - przydałby się sprzęt, który ich nie rozmaże...
    - makro - kwiatuszki, bączki, trzmieliki, motylki
    - czasem jakieś widoczki, niebo, las
    do tej pory obsługiwałam małe poręczne kompakciki, jednak szybko zaczynało mi brakować tego czegoś
    Głowa robi piękne zdjęcia, ale aparaty nie dają rady ;P
    Nie chcę kupować hybrydy, ani droższej cyfrówki, co będzie jak za szybko je rozpracuje? Nie stać mnie na zmianę aparatów co roku.
    Z lustrzaną zejdzie mi dużo dłużej pozatym mają większe możliwości "rozbudowy".
    Olympus da radę? Szperałam w poszukiwaniu zdjęć i odstraszać mnie nie odstraszają.

Jeśli były podobne tematy to przepraszam najmocniej!
    Niestety nie mam teraz zbyt regularnego dostępu do neta i mogłam przeoczyć dużo tematów ;(...

Z góry dzięki za odpowiedzi!

S4INT
    Gość
    Olympus daje rade, zwłaszcza na początek. Dobry wybór... ale polecałbym Ci poszukać E510 - nie ma między nimi istotnych różnic, a będzie tańszy. Za różnice + trochę dokładki możesz dokupić jakiś obiektyw, który z pewnością poszerzy Twoje możliwości i da więcej frajdy z focenia

Najlepiej poszukaj E510 w double kicie czyli ZD14-42 + ZD40-150 (zwłaszcza starszą, jasniejszą wersje tego obiektywu, z którego jakości będziesz na pewno zadowolona, jakościowo naprawdę niewiele można mu zarzucić, a przyda się np do portretów, zwierzaków itp).

Nowszej, ciemniejszej, (ale i mniejszej i lżejszej) wg mnie nie warto sobie zawracać głowy.
    Jeśli nie znajdziesz takiego zestawu to kup z jednym obiektywem i poszukaj po używanych ZD40-150 - za ok 500-550zł kupisz w świetnym stanie.

Jeśli w makro chcesz się pobawić to do ZD 40-150 możesz dokupić Raynox'a DCR-250 i na początek da radę. Jeśli chcesz powaźniej trochę to obiektyw ZD35, który tez relatywnie drogi nie jest.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Oczywisci, ze da radę!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    do tej pory obsługiwałam małe poręczne kompakciki, jednak szybko zaczynało mi brakować tego czegoś
    Czego?
    Czego Ci konkretnie brakuje, co Cie ogranicza? Pytam, bo piszac
    - zwierzęta w ruchu: koniki, pieski, kotki, ptaki itd. - przydałby się sprzęt, który ich nie rozmaże...
    polecilabym najpierw ksiazke fotograficzna.
    Nie chcę kupować hybrydy, ani droższej cyfrówki, co będzie jak za szybko je rozpracuje? Nie stać mnie na zmianę aparatów co roku.
    No tak, zamiast kupowac nowy aparat, kupisz nowy obiektyw I tak $ poleci ale jasne, lustro imho to dobry wybor.
    Olympus da radę? Szperałam w poszukiwaniu zdjęć i odstraszać mnie nie odstraszają.
    Da rade, jak kazde inne lustro z odpowiednim obiektywem.

A tak co do meritum E-520 da sobie spokojnie rade, nawet z kitami. A do zwierzakow 50-200 jest boskie, cudne i w ogole najlepsze ;p
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    A tak co do meritum E-520 da sobie spokojnie rade, nawet z kitami. A do zwierzakow 50-200 jest boskie, cudne i w ogole najlepsze ;p
    Tylko ile kosztuje , ale fakt ten obiektyw to jest coś dla czego warto się zainteresować Olympusem.
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Branice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-3

Cytat Zamieszczone przez Myszata Zobacz posta
    Ostatnio zaczęłam intensywnie myśleć, o kupnie swojej pierwszej lustrzanki.
    Po przeczytaniu recenzji jakoś mnie kusi do zakupu Olympusa E 520.
    Jestem amatorką, której sprawia frajdę robienie zdjęć
    Fotografuje głównie
    - makro - kwiatuszki, bączki, trzmieliki, motylki
    - czasem jakieś widoczki, niebo, las

Jeśli były podobne tematy to przepraszam najmocniej!
    Niestety nie mam teraz zbyt regularnego dostępu do neta i mogłam przeoczyć dużo tematów ;(...

Z góry dzięki za odpowiedzi!
    Proponuję od razu z grubej rury czyli E-3. Masz szybki AF do biegających stworzonek i posłuży Ci trochę zanim się nim znudzisz, dodatkowo masz promocje na lampę. Mój pierwszy zakup lustra to był właśnie E-3 i nie żałuję. Obiektywy w miarę tanie jak na ich klasę np. 14-54, czy 50-150 zwłaszcza ten starszy jest jaśniejszy.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Myszata
    Mieszka w
    północ podkarpacia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Czego?
    Czego Ci konkretnie brakuje, co Cie ogranicza? Pytam, bo piszac
    polecilabym najpierw ksiazke fotograficzna.
    No tak, zamiast kupowac nowy aparat, kupisz nowy obiektyw I tak $ poleci ale jasne, lustro imho to dobry wybor.
    Da rade, jak kazde inne lustro z odpowiednim obiektywem.

co?
    najczęściej Benq DC C840

co mnie ogranicza?
    nasycenie kolorów, czasem ekspozycja, dosyć często ostrość nawet w dobrych warunkach oświetleniowych przy krótkich czasach migawki
    a książki fotograficzne czytuję

obiektyw - no tak poleci, ale nie będe musiała puszek zbierać ;p

S4INT - właśnie te dwa obiektywy w zestawie mnie tak wewnętrznie kuszą!
    Ostatnio edytowane przez Myszata ; 10.02.09 o 13:55

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zmora40 Zobacz posta
    Proponuję od razu z grubej rury czyli E-3. Masz szybki AF do biegających stworzonek i posłuży Ci trochę zanim się nim znudzisz, dodatkowo masz promocje na lampę.
    Tylko, czy potrzeba. E-3 to szybkosc, uszczelnienia, etc, ale tez i cena, waga, wymiary. A AF z 520 spokojnie starczy, skoro ten z 330 daje rade

Nie tylko lampe Jest juz inna promocja: http://www.partner.olympus.pl/2009.0...oj_system.html
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Myszata Zobacz posta
    nasycenie kolorów
    Znaczy za wysokie w małpce? Jak jest tylko JPG, to czasem może być problem.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Myszata
    Mieszka w
    północ podkarpacia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    poprzeglądałam wyżej wymienione

na E 3 zdecydowanie mnie teraz nie będzie stać ;P (studia)

na E 510 - już prędzej, zaraz przeszukam więcej stronek i recenzji

Magnesus - za słabe, czasem mi się zdarzało, że kolory były zżółkłe, nawet kiedy próbowałam ustawień na wszystkich balansach bieli z manualnym włącznie, potem musiałam na kompie kolorki przestawiać trochę

lustrzankowe kolory mi się podobają
    Ostatnio edytowane przez Myszata ; 10.02.09 o 14:13