Czyli jest to tak naprawdę jedynie możliwość zdalnego sterowania Lajtrumem na kompie przy pomocy pilota w postaci tabletu.
Czyli jest to tak naprawdę jedynie możliwość zdalnego sterowania Lajtrumem na kompie przy pomocy pilota w postaci tabletu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dodam jeszcze coś co może się przydać w zrozumieniu edycji zdjęć na tabletach z iOS czy Androidem.
Ogólnie tablety iOS czy Android są za słabe by radziły sobie z dużymi RAW-ami. Masowe przetwarzanie nie jest ich mocną stroną. Całość pomysłu skupia się na dostarczeniu usług i rozrywki, a nie zastąpieniu wydajnej stacji roboczej. Jeśli koniecznie chcemy korzystać z tabletu do edycji, to najlepiej wybrać rozwiązanie, gdzie tablet jest pełnym, wydajnym komputerem, czyli de facto laptopem z ekranem dotykowym.
W przypadku iOS jest jeszcze jeden problem. Edycja zdjęć na iPadzie ograniczona jest przez brak swobodnego dostępu do wspólnej dla wszystkich aplikacji jednej przestrzeni dyskowej tak jak w komputerze stacjonarnym. Choć system stara się wspomóc dostęp do usług zainstalowanych na iPadzie (chmury czy wewnętrzny katalog zdjęć), ale i tak ogranicza się to do plików, które rozpoznaje system. RAW-y do nich nie należą. Oczywiście są aplikacje, które potrafią emulować dysk, ale pozostałe aplikacje mogą sobie nie poradzić z dostępem do niego.
---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------
No tak, taki rozbudowany pilot z podglądem, jak dla mnie średnio funkcjonalny (może to kwestia przyzwyczajenia). Osobiście wolałbym by tablet zamiast podglądu był panelem dotykowym ze wszystkimi suwakami z prawego panelu Develope.
Myślę, że tablety by sobie poradziły z RAWami - może nie z przetwarzaniem wsadowym, ale z obróbką jednego pliku na raz na pewno. Sądzę, że niebawem się o tym przekonamy![]()
Snapseeda używam z powodzeniem już od dawna, ale on nie obsługuje RAWów.
Przeczytaj opis. To jest wersja 2.
O kurcze! Jak mogło mi to umknąć? Dzisiaj przetestujęDzięki!
Proszę bardzo. Mi samemu ten moment umknął. Słyszałem o tym jakieś pół roku temu jako zapowiedź nowych funkcji. Sam do tej pory nie sprawdziłem.
Ja używam Snapseed, VSCO, Photogene, Pixelmator i PS Express. Podpowiedzcie mi w jeszcze jednej kwestii. Dlaczego przy robieniu zdjecia wysokiemu budynkowi JPEG z aparatu wygląda jakby budynek się walił a po automatycznej korekcji w LR zdjęcie jest wyprostowane, przecież aparat też prostuje JPEG. Głownie to odrzuca mnie od przesiadki na JPEG.
Może masz zaznaczoną opcję automatycznego prostowania w LR
Lubię sobie popstrykać.