Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
16
17
3001 :)
PS: fajna rama z lewej...
SzPPeresada
23.09.14, 19:53
Z ostatniego wyjazdu. Może nic specjalnego ale mi się podobają :grin:130446130447130448
Jan_S no sokoro wbudowana lampa nie błyska to siłą rzeczy nic nią nie wyzwolisz ;)
kurcze, nie chce mi się iść teraz do siostry i sprawdzać, ale z tego co pamiętam - XZ-2 sterując zdalnie błyskiem nie błyska sam. Tzn. lampa wbudowana nie jest źródłem światła oświetlającego - jest tylko światłem sterującym. Na chłopski rozum, może właśnie tak jest że w trybie makro lampa nie działa ale jeśli się WŁĄCZY sterowanie błyskiem to jednak zadziała?
strOOs ale bez nerwów, zrobiłem Ci ja coś ? Czy ja Ci każę gdzieś z czymś nurkować ? Napisałem tylko że mnie to dziwi, nie wymagam nie-wiadomo-jakich frendzli tylko uważam takie blokowanie funkcji za bezsensowne.
Blokowanie jest naturalnym następstwem giełd (zarabianie na nas na każdym kroku) i patentów. Nie zmienimy nic, a jojczenie na każdym kroku, że powinno być więcej o to, o tamto, o sramto nic nie zmieni. Już wielokrotnie pisałem tu na forum - Polska nie jest targetem żadnej z firm z branży foto. I gigantyczny (!) ukłon dla Olympusa za to, że OC ma dobre układy z nimi i że pomaga. Po prostu jesteśmy za mali i za biedni na to, żeby w dzisiejszych czasach być dobrych partnerem do roszczeń.
I, jak już napisałem wcześniej: XZ-2 to zabawka dla zaawansowanego amatora. Wszystko to, czego oczekujesz, dostaniesz kupując chociażby E-PM2 z 60/2.8 MACRO i z obudową podwodną.
Mylisz się, wiedziałem czego potrzebuję, ile mogę wydać i spełniłem swoje oczekiwania kupując XZ-2. Nie mówię że nie mogłoby być lepiej, zawsze może być ale w bez szans za tę cenę.
I skończ mi wreszcie wkręcać, że jakieś żale wylewam. Można wrzucać nieostre zdjęcia pajączków, a uwagi na temat dziwnych ograniczeń w sofcie już nie ?
Gdzie to jest?
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/09/89aafef90a8c764cm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=89aafef90a8c764c)
Pojawiły się pierwsze problemy. Po zrobieniu zdjęcia wyskakuje napis "błąd karty" a gdy wyciągnę kartę to "błąd pamięci", aparat nie upadł ani nic z tych rzeczy.. włączyłem go, zapisał ze 3 zdjęcia a 4 już nie.
Pojawiły się pierwsze problemy. Po zrobieniu zdjęcia wyskakuje napis "błąd karty" a gdy wyciągnę kartę to "błąd pamięci", aparat nie upadł ani nic z tych rzeczy.. włączyłem go, zapisał ze 3 zdjęcia a 4 już nie.
A jak włożysz inną kartę pamięci?
A jak włożysz inną kartę pamięci?
Moja karta w innym aparacie działa prawidłowa a inna karta w moim niestety nie..
Skoro przy wyciągniętej karcie pamięci masz komunikat "błąd pamięci", to raczej tu bym szukał problemu. Normalnie, gdy wszystko jest OK, to albo nie pisze nic, albo ew. "pamięć jest pełna" gdy w wewnętrznej pamięci nie ma już miejsca. Sprawdź czy przy wyjętej karcie jesteś w stanie wejść w menu aparatu. Możesz spróbować na dwa sposoby albo normalnie uruchamiasz i naciskasz Menu, albo uruchamiasz w trybie podglądu zdjęć i wtedy menu.
Przy wyciągniętej karcie pamięci pierwsza pozycja w "Menu fotografowania 1" nazywa się "Ustawianie pamięci" (z włożoną kartą mamy "Ustaw. karty"). Wybierz tą pozycję i spróbuj wykonać formatowanie pamięci.
wyczyściłem pamięć z wyjętą kartą i włożyłem ją na włączonym aparacie, z tym, że sformatowałem ją wcześniej na lapku. przywróciłem ustawienia fabryczne i działa. Nie wiem co dokładnie usunęło błąd ale grunt , że działa ! dzięki wielekie
wyczyściłem pamięć z wyjętą kartą i włożyłem ją na włączonym aparacie
Hmmm, w kompakcie takich ekstremalnych operacji jeszcze mi się nie zdarzyło robić. W lustrzance owszem, ale nie w kompakcie.
Jak tam Panowie i Panie, czy słychać już jakieś ploteczki o xz-3? Ostatnia premiera Panasonica (LX100 (http://www.panasonic.com/pl/corporate/Nowosci/artykuly/panasonic-przedstawia-aparat-lumix-dmc-lx100-wyznaczajcy-nowe-st.html)) podniosła poprzeczkę.
Gdzie to jest?
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=89aafef90a8c764c)
Na moje oko ładne wykwity siarczanów z Wieściszowic.
Jestem pod wrażeniem :) - to rzeczywiście "kolorowe jeziorka"...
many_moons_ago
29.09.14, 07:16
Gdzie to jest?
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=89aafef90a8c764c) Rozwalają mnie takie nastajaszcze waprosy. Wygląda mi to na kawałek jelita grubego.
Panowie, upadł mi ostatnio aparat i nie pamiętam, czy przed tą sytuacją aparat zachowywał się tak jak obecnie. Otóż, jeśli zamierzam wyłączyć aparat, to po wciśnięciu przycisku on-off, nie chowa się on błyskawicznie, tylko przed zamknięciem słychać ciche "pyknięcia" przez 2 sek. i dopiero wtedy obiektyw się zamyka. Nie wiem już, czy jestem przewrażliwiony, czy też tak było zawsze?
Panowie, upadł mi ostatnio aparat i nie pamiętam, czy przed tą sytuacją aparat zachowywał się tak jak obecnie. Otóż, jeśli zamierzam wyłączyć aparat, to po wciśnięciu przycisku on-off, nie chowa się on błyskawicznie, tylko przed zamknięciem słychać ciche "pyknięcia" przez 2 sek. i dopiero wtedy obiektyw się zamyka. Nie wiem już, czy jestem przewrażliwiony, czy też tak było zawsze?
Nie wiem jakie "pyknięcia" masz na myśli, ale w moim XZ-2 wysunięcie obiektywu odbywa się również bardziej bezgłośnie, niż przy jego chowaniu w momencie wyłączania aparatu. "Pykania" jednak nie słyszę, a co najwyżej krótkie, cichutkie brzęknięcie(chyba silniczka).
Uszkodziłeś mechanizm obiektywu:???:,nie powinno być takich objawów.
Silniczek ma małe plastikowe zębatki przekazujące "napęd". Łatwo gubią zęby przy upadkach.
Za każdym zamoczeniem lubię ten aparat bardziej i bardziej:
130948
u mnie obiektyw chowa się szybko, jednostajnie i bez dodatkowych odgłosów
znani i lubiani widziani "okiem" TCON-a gdzieś ze środka widowni płockiego amfiteatru:
130972
piotreek27
30.09.14, 21:20
Trzy z xz-dwa ;) I pytanie do znawców, jak podchodzić do tego typu ujęć tzn. głownie chodzi mi o to do czego się odnosić co by zdjęcie nie wydawało się jakieś krzywe ;)
131114131115131116
ja w takich sytuacjach szukam naturalnie pionowych linii na środku kadru i w odniesieniu do tego elementu ustawiam zdjęcie, no bo wiadomo że na brzegach obiektyw zniekształca
dlatego uważam że trzecie zdjęcie jest w porządku, drugie lekko pochylił zgodnie z ruchem wskazówek zegara a pierwsze ... hmmm.... ??
Obiektyw z shift`em załatwia sprawę architektury (walących się budynków) lub starać się trzymać oś optyczną aparatu w poziomie - trochę pomaga + dłuższa ogniskowa obiektywu.
Obiektyw z shift`em załatwia sprawę architektury (walących się budynków) lub starać się trzymać oś optyczną aparatu w poziomie
Shift to (niestety) dość niszowa sprawa.
Albo w poziomie, ale prostowanie na komputerze...
chyba zaczynam mieć konika na punkcie tego aparatu :wink: :
131271
Ja nawet w nocy się z nim nie rozstaję ;)
131275
chyba zaczynam mieć konika na punkcie tego aparatu :wink: :
131271
To makro prosto z aparatu??
Wschód Księżyca i zdjęcie stacji ISS oraz śladów 2 meteorytów po jej lewej stronie:
ISS (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=126557&d=1407908307)
AKTUALNA POZYCJA ISS (http://iss.astroviewer.net/index.php)
WIDOK LIVE Z ISS (http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload)
"Pykania" jednak nie słyszę, a co najwyżej krótkie, cichutkie brzęknięcie(chyba silniczka).
Ująłeś to właściwie...to bardziej takie brzęknięcia, ale zawsze dwa, a dopiero potem obiektyw się zamyka. Natomiast przy otwieraniu jest bezgłośnie.
To makro prosto z aparatu??
w zasadzie tak, zdjęcia robię tylko w j-pegach które czasami lekko poprawiam w "windows live photo gallery" ( miałem już ten program na pokładzie windows 7), w tym przypadku nieznacznie zostało rozjaśnione i minimalnie poprawiony został balans bieli
Czy podczas zdjęć seryjnych da się wyłączyć ekran?
Chcę wykonać ok. 250 -300 zdjęć seryjnych - 2,5 godziny ciągłej pracy. Tak się zastanawiam, czy mi prądu nie zabraknie.
Chcę wykonać ok. 250 -300 zdjęć seryjnych - 2,5 godziny ciągłej pracy. Tak się zastanawiam, czy mi prądu nie zabraknie.
czytając instrukcję nie zauważyłem by była taka możliwość
Witam!
Mam kilka ogólnych pytań dotyczących aparatu Olympus XZ-2, mam nadzieję, że pomożecie;)
Najbardziej nurtuje mnie kwestia baterii.
Jak ładować baterię? Wyłącznie przez komputer i złącze USB? Czy można np. podpiąć telefon pod ładowarkę ze smartfona (HTC ONE)?
Jeśli nie to jaką ładowarkę polecacie? No i jaką baterię jako drugą na zastępstwo? (mam na myśli akcesoria nieoryginalne, bo te oryginalne to jakieś bajońskie sumy kosztują...)
Polecicie jakiś futerał?
I jaka karta pamięci będzie odpowiednia? Class 10 wystarczy?
P.S Swoją drogą ten Olympusik za 1200zł to dobry wybór?;) Zauważę różnicę w jakości zdjęć w porównaniu do Canona A530 i HTC ONE?;)
many_moons_ago
5.10.14, 19:19
Ja korzystam z drugiej baterii - hähnel HL-90B/92B i bardzo polecam.
Ładowarka z Allegro znakomicie daje sobie radę.
Pokrowiec Hama Nashville 90L.
SDHC Samsung Class 10 Pro.
Aaa.... Cudowny Dekielek LC-63A już masz?
Dziś kupiłem aparat w sklepie internetowym;) Mam nadzieję, że dojdzie do końca tygodnia:)
Szukam właśnie akcesoriów:)
Głównie chodziło mi o baterie, bo nie wiedziałem, czy te zamienniki nie uszkodzą sprzętu:)
Mega deklika nie będę chyba miał, trochę mi szkoda 100zł za 5g plastiku wartego max 10zł:)
Nie da rady. Tylko po podpięciu zewnętrznego wizjera można przełączyć między wizjerem, a ekranem.
Mega deklika nie będę chyba miał, trochę mi szkoda 100zł za 5g plastiku wartego max 10zł:)
proszę nie obrażaj Nas, ten dekielek wart jest co najmniej 200, ale to wiedzą tylko ci co go mają :-P
many_moons_ago
6.10.14, 23:58
Też myślę, Mike, że facet dobrze nie rokuje.
Ja nie żałuje żadnej złotówki wydanej na ten "dekielek" , a mam go już przeszło rok.
Ja żyję bez dekielka .... może na łożu śmierci będę żałował, ale na razie daję sobie radę... :D
Pokrowiec Hama Nashville 90L.
Domyślam się, że do tej małej zasuwanej kieszeni z przodu wejdzie bateria, dwie baterie oraz pamięć. Natomiast jak sam XZ-2 układa się w głównej kieszeni? Zmieści się on razem z paskiem? Nie trzeba upychać go na siłę?
Spojrzałem na Allegro i widzę, że od ostatniego razu(ok. 2 m-ące temu) XZ-2 podrożał o około 200 zł:)
Spojrzałem na Allegro i widzę, że od ostatniego razu(ok. 2 m-ące temu) XZ-2 podrożał o około 200 zł:)
Antyki ogólnie są droższe ;)
Antyki ogólnie są droższe ;)
znaczy że to dobra inwestycja ten XZ-2 :?:, bo ja go kupiłem bo mi do dekielka fajnie przypasował :grin:
To podobnie było u mnie. Najpierw miałem kartę SD.
To podobnie było u mnie. Najpierw miałem kartę SD.
Tak na serio to też zacząłem od karty. Później ładowarka z dodatkową baterią, a na końcu aparat(z dekielkiem).
many_moons_ago
8.10.14, 23:42
Domyślam się, że do tej małej zasuwanej kieszeni z przodu wejdzie bateria, dwie baterie oraz pamięć. Natomiast jak sam XZ-2 układa się w głównej kieszeni? Zmieści się on razem z paskiem? Nie trzeba upychać go na siłę?
Przepraszam, ale chodzi o pokrowiec Hama Nashville 90, a nie, jak napisałem 90L, który jest przyciasny.
Si, wejdą dwie baterie, SDHC, gumka Durex i kilka banknotów NBP. Zaś po bokach są siateczki, gdzie można też jakieś pierdoły poupychać. Pasek wejdzie, jak się go starannie złoży na cztery. Ja nie składam, bo cierpliwości za grosz nie mam; zamykam klapę, a pasek uskutecznia zwis swobodny, a gdy łażę po lesie, gdzie mógłbym owym paskiem wyrwać korzeń lub drzewko jakieś - upycham jego nadmiar do rzeczonej wyżej kieszonki z siateczki.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania w temacie tej torebki, to jestem do usług.
Chciałem wrzucić jakąś emotkę, żeby nie było zbyt poważnie, ale nie chce się wrzucić. Może ktoś wie dlaczego?
Aha! XZ-2 wchodzi do tej torebki jak nóż w masło.
---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post był o 23:26 ----------
znaczy że to dobra inwestycja ten XZ-2 :?:, bo ja go kupiłem bo mi do dekielka fajnie przypasował :grin:
To jesteśmy oba zwei.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania w temacie tej torebki, to jestem do usług.
Nie ma opisu tego modelu na stronie producenta, tak więc powiedz mi jeszcze, czy ta torba (Nashville 90) ma w standardzie pokrowiec przeciwdeszczowy?
Na deszcz najlepsza torebka lub reklamówka foliowa, w którą wkładasz aparat... nieraz uratowało to mój sprzęt w górach...
Na deszcz najlepsza torebka lub reklamówka foliowa, w którą wkładasz aparat... nieraz uratowało to mój sprzęt w górach...
Najprostsze rzeczy często są najlepsze, no i oczywiście najtańsze, choć nie najładniejsze:)
Ja zawsze wkładam aparat do strunowego woreczka na mrożonki jak brodzę w woderach;)
1162 zł za XZ-2 vs 631 zł za XZ-10 - cena z Amazon.co.uk po przeliczeniu na złotówki.
jaskier1969
9.10.14, 21:56
Zdecydowanie XZ-2. Mam obydwa więc wiem co mówię :)
many_moons_ago
10.10.14, 00:53
Nie ma opisu tego modelu na stronie producenta, tak więc powiedz mi jeszcze, czy ta torba (Nashville 90) ma w standardzie pokrowiec przeciwdeszczowy?
Nie. Żadnego kondoma w standardzie nie posiada. Sama w sobie jest waterproof, ale nie można z nią nurkować, jak mniemam.
Cześć,
To mój pierwszy post i pytanie za razem.
Wyświetlacz w XZ2 pokazuje mi ekspozycję zgodnie z ustawieniami czasu i przysłony. Kiedy chcę fotografować z zewnętrzną lampą błyskową (wyzwalaną zdalnie) ustawiam np czas. 1/200 f4,5 ISO 100. Na wyświetlaczu oczywiście nic nie widać ciemność totalna bo aparat (jak wspomniałem) pokazuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone (oczywiście finalnie nie będzie bo lampa błyśnie i będzie OK). Ciężko wtedy kadrować. Dopiero przy naciśnięciu do połowy spustu migawki, na chwilę obraz się rozjaśnia, AF ustawia ostrość i znowu widzę ciemność. Czy da się ustawić wyświetlacz, żeby pokazywał normalny obrazek mimo pozornie złych ustawień ekspozycji?
Nie wiem czy jasno się wyrażam :)
Przewertowałem manual i nic nie znalazłem. Co więcej, jestem przekonany, że kiedyś coś zmieniałem w ustawieniach wyświetlacza co może wpłynąć na rozwiązanie mojego problemu.
jaskier1969
10.10.14, 21:46
Czy da się ustawić wyświetlacz, żeby pokazywał normalny obrazek mimo pozornie złych ustawień ekspozycji?
Menu aparatu --> zakładka z trybkami --> podmenu D (wyświetlacz) --> funkcja Nocne Kadry WŁĄCZ
Bardzo dziękuje Panu za szybką odpowiedź. Problem rozwiązany.
jaskier1969
10.10.14, 22:15
Bardzo dziękuje Panu za szybką odpowiedź
Na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze więc bez przesady :). Po to jest to forum żeby pomagać i na ludzi tutaj możesz liczyć, wcześniej czy później odpowiedzą :)
Bardzo dziękuje Panu za szybką odpowiedź. Problem rozwiązany.
jaskier1969 to specjalista od XZ-2:)
jaskier1969
10.10.14, 22:33
jaskier1969 to specjalista od XZ-2
Patrząc po liczbie np. Twoich wypowiedzi to ja tu nic nie znaczę :)
Patrząc po liczbie np. Twoich wypowiedzi to ja tu nic nie znaczę :)
Nie ilość, a jakość się liczy:)
many_moons_ago
11.10.14, 17:02
Tabliczki z ubiegłego wieku:
many_moons_ago
11.10.14, 17:04
Tabliczki z wieku bieżącego:
Super te tabliczki.
Kiedyś ale toto było z 15 lat temu widziałem jedną.
" Nie roznoś chorób, pluj tylko do spluwaczki " .
Fajne te tabliczki:) Z tego co pamiętam to można je zobaczyć w jakiejś zabytkowej kopali srebra(?) gdzieś w górach na Dolnym Śląsku.
P.S Nie powiedzieliście mi czy dokonałem dobrego wyboru kupując tego Olympusa?
Jak już to byłęj kopalni złota w Złotym Stoku.
P.S Nie powiedzieliście mi czy dokonałem dobrego wyboru kupując tego Olympusa?
Rozumiem że chcesz naszego potwierdzenia że dokonałeś dobrego wyboru.
Sam powinieneś sobie na to pytanie odpowiedzieć.
Pytanie było zadane pół-żartem pół-serio;)
A tak na poważnie... Po przeczytaniu iluś tam różnych recenzji i zestawień wybrałem tego Olympusa. Wahałem się jeszcze między Fuji X10 i Panasonikiem LX7.
many_moons_ago
11.10.14, 19:53
Jak już to byłęj kopalni złota w Złotym Stoku.
Dokładnie tak, Jasand.
Pytanie było zadane pół-żartem pół-serio;)
A tak na poważnie... Po przeczytaniu iluś tam różnych recenzji i zestawień wybrałem tego Olympusa. Wahałem się jeszcze między Fuji X10 i Panasonikiem LX7.
I dobrze zrobiłeś . :)
Dokładnie tak, Jasand.
Bylem tam ostatnio 26 września tego roku .
many_moons_ago
11.10.14, 20:59
A ja 19 września.
Sztabkę podnosiliście??? ;)
many_moons_ago
12.10.14, 07:06
Dźwignąłem tą sztabkę prawie na wysokość własnej krtani. Niemniej 'prawie' stanowi dużą różnicę.
"Złoto dla zuchwałych" - to baaardzo lekki gatunek filmowy. Taka Ameryka - plastikowa kicha:wink:
many_moons_ago
12.10.14, 08:12
Próbka dramaturgii:132409
Tabliczka w banku "Nie pluć na podłogę"
Super te tabliczki.
Kiedyś ale toto było z 15 lat temu widziałem jedną.
" Nie roznoś chorób, pluj tylko do spluwaczki " .132410
Zaletą LX7 jest 24mm przy f1.4, miejmy nadzieję, że w XZ-3 Olympus da coś szerzej niż 28mm.
Z tego co wiem tabliczki zabraniające plucia zniknęły u nas w momencie kiedy uznano, że grużlica przestała być problemem społecznym.
Panowie, jaka powinna być minimalna prędkość zapisu danych na kartę SD?
Bo niby Class 10, a różnią się te karty prędkościami zapisu (i cenami oczywiście)
"Przy wielkościach zapisywanych plików 5.8 MB oraz 19.3 MB daje to średni wynik transferu równy 19.5 oraz 35.4 MB/s."
many_moons_ago
12.10.14, 21:20
Dla mnie bomba:!:
z minionego weekendu :
132529
132530
Xz2 w akcji:grin:
Świetne!
---------- Post dodany o 00:50 ---------- Poprzedni post był o 00:49 ----------
z minionego weekendu :
Pierwsze z wrzutki klasa!
Pierwsze naprawdę fajne, coraz bardziej mi się ten aparat podoba.
Super kolorki w górach...
Można gdzieś sprawdzić ( na stronie Olympusa) czy mój aparat jest oryginalny? Np po numerze seryjnym...
z minionego weekendu :
132529
To pierwsze b. ładne.
---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------
Można gdzieś sprawdzić ( na stronie Olympusa) czy mój aparat jest oryginalny? Np po numerze seryjnym...
:shock: to już XZ-2 podrabiają?
Zawsze i wszędzie gdy Oly wymaga numeru seryjnego przy ściąganiu aktualizacji wpisuje 123456789.
Nie wiem czy porabiają, ale wolałbym to sprawdzić, bo czas dostawy na poziomie 4 dni od dnia wysłania kurierem może świadczyć o tym, że towar nie był wysłany z Polski. No i lepiej mieć pewność, póki towar przed użyciem można zwrócić.
Nie wiem czy porabiają, ale wolałbym to sprawdzić, bo czas dostawy na poziomie 4 dni od dnia wysłania kurierem może świadczyć o tym, że towar nie był wysłany z Polski. No i lepiej mieć pewność, póki towar przed użyciem można zwrócić.
W szoku jestem :shock:
Czy fakt wysłania nie z Polski jest dowodem, na to że dostajesz podróbkę?
Inna sprawa, ja wiem, że Chińczycy są w stanie wszystko podrobić, ale oni też liczą koszty i takie podrabianie musi się opłacać.
Ja tylko chcę to profilaktycznie sprawdzić.
Nie zakładam, że to będzie podróbka, ale co szkodzi to sobie skontrolować?
Ja tylko chcę to profilaktycznie sprawdzić.
Tez uważam że profilaktyka to bardzo ważna rzecz.
Tez uważam że profilaktyka to bardzo ważna rzecz.
tym bardziej że był tu ktoś, komu nie podobały się fotki z XZ-2 i go sprzedał ... i to pewnie była podróbka :mrgreen:
P.S.
o boszszeeee !!!! ..... tak se teraz pomyślałem .... a co jeśli i dekielki zaczną podrabiać :!::?: :shock:
a co jeśli i dekielki zaczną podrabiać :!::?: :shock:
Niestety nie mam w tym temacie dobrych wiadomości.... dlatego nie kupuję dekielka automatycznego, bo sie boję trafić na nieoryginalny... (a wiadomo jak on wpływa na jakość zdjęć).
Ja mam oryginalną chińską podróbkę otrzymaną od forumowego kolegi i stwierdzam, że nie ma wpływu na jakość zdjęć.
many_moons_ago
14.10.14, 04:28
Pierwszego dnia - Bóg stworzył światłość i oddzielił je od ciemności.
Drugiego dnia - stworzył sklepienie niebieskie.
Trzeciego dnia - stworzył lądy i morza.
Czwartego dnia - stworzył Słońce, Księżyc i gwiazdy.
Piątego dnia - stworzył zwierzęta wodne i latające.
Szóstego dnia - stworzył zwierzęta lądowe i człowieka.
Siódmego dnia - Bóg stworzył Chińczyka i rzekł do niego: - Ty zrobisz resztę.:wink:
Chińska to nie wiem czy podróbka (może być oryginał tylko niesygnowany firmowym znakiem, bo robiony na trzeciej zmianie) :mrgreen:, wiec wpływ na jakość zdjęć jest znikomy. Taka np. "made in U.S.A" to na pewno byłaby podróbka. Podróbka natomiast wpływając na psychikę fotografującego sprawia, iż myśląc o tymże fakcie zaczynają mu się trząść ręce i IS niestety ale może nie dawać sobie rady - to moja teoria :wink:.
many_moons_ago
14.10.14, 13:48
Dość oryginalna ta teoria i bardzo możliwe, że Twoja:roll:
Ten dekielek to tak zaawansowana technologicznie konstrukcja, że zwykła Chińska podróba ma prawo nie działać??
many_moons_ago
15.10.14, 09:39
Finezja tego dekla i precyzja wykonania powala na kolana:grin:
Finezja tego dekla i precyzja wykonania powala na kolana:grin:
też myślę, że łatwiej było by podrobić chińczykom aparat niż ten dekielek :mrgreen:
Mój aparat nosi dumny napis "made in indonesia"
Mój aparat nosi dumny napis "made in indonesia"
LOL chyba go wezmę:)
Chyba bo uży-szkodnicy wysłali mojego Canona s100 do servisu i muszę poczekać co z tego wyjdzie.
many_moons_ago
15.10.14, 22:01
też myślę, że łatwiej było by podrobić chińczykom aparat niż ten dekielek :mrgreen:
Słyszałem ostatnio, że Chińczycy zaczęli podrabiać własne podróbki.:???:
---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post był o 22:00 ----------
LOL chyba go wezmę:)
Chyba bo uży-szkodnicy wysłali mojego Canona s100 do servisu i muszę poczekać co z tego wyjdzie.
:canonbe2:
Mcarto (https://forum.olympusclub.pl/members/11891-Mcarto):
LOL chyba go wezmę:smile:
Niestety, ale od pewnego czasu mam do niego sentyment i nie jest do wzięcią ... :mrgreen:
Nie wiem czy kompakty, ale DSLR Canona i aparaty z wymienną optyką Sony mają serwis na Żytniej...co jak co, nawet jeśli częściej odmawiają posłuszeństwa niż O to serwis który naprawia w 2-4dni robocze sprzęt (łącznie z transportem ) jest czymś czego nikt chyba inny nie ma.
A za ZX-2 lubi mnie bardo pewna znajoma, znaczy się wpierw był to Zx1 ale spadł jej, zmieniła na nowszy model (jakiś czas temu, jeszcze nie miałem i nie myślałem o Olympusie ) Pracuje przy renowacjach zabytków, potrzebowała małego ale dobrej jakości zdjęć "wypluwającego" aparatu. Sprawdza się idealnie.
A za ZX-2 lubi mnie bardo pewna znajoma, znaczy się wpierw był to Zx1 ale spadł jej, zmieniła na nowszy model
Przyznam szczerze, że nie znam tych modeli.
ZX to było takie auto od citroena - też fajne
Przyznam szczerze, że nie znam tych modeli.
ZX(-1) Citroen:132890
ZX2 Ford:132891
Ech późna pora, literówka :-P
ZX(-1) Citroen:
ZX2 Ford:
Ładne. Muszę przyznać, że ładne :)
Nie jestem pasjonatem motoryzacji, nie wiedzialem, że taki Ford jest, nawet fajny.
A do mnie właśnie dotarło jak "duża" jest matryca w xz-2 (całe 43 mm2), w stosunku do APS-C lub pełnej klatki...
A do mnie właśnie dotarło jak "duża" jest matryca w xz-2 (całe 43 mm2), w stosunku do APS-C lub pełnej klatki...
No, widzisz. Mały, chudy, ale byk:)
ZX to było takie auto od citroena - też fajne
Nie ma potrzeby uciekać się do skojarzeń motoryzacyjnych, równie dobrze możemy pozostać przy fotograficznych - ZX1 to mały travelzoom Panasonica ;)
http://otakugadgets.com/wp-content/uploads/2009/08/panasonic-dmc-zx1-camera.jpg
jaskier1969
17.10.14, 22:46
Kilka jesiennych i motoryzacyjnych tematów :)
133046133047133048133049
many_moons_ago
18.10.14, 01:51
Jeden moto motyw:foto3:
Panowie, wkońcu dotarł do mnie mój XZ-2! Ufff... po dwóch tygodniach oczekiwania;)
Pierwsze wrażenia? Wcale nie jest taki duży i ciężki, trzyma się go ciut gorzej niż Canona A530, za to zdjęcia robi fajne;)
Chrzest bojowy przeszedł podczas fotografowania mojego psa, fotki wyszły zacnie.
P.S chyba będę musiał odszczekać to co pisałem na temat automatycznego deklika... Ten zwykły jest mało wygodny, bo się cały czas gdzieś plącze...
...Chrzest bojowy przeszedł podczas fotografowania mojego psa, fotki wyszły zacnie...
Pokazuj, pochwal się fotkami lub pieskiem:wink::)
jaskier1969
18.10.14, 09:40
Jeden moto motyw
Najlepsze auto pod słońcem. Posiadam jego poprzednika model 9k :)
Pokazuj, pochwal się fotkami lub pieskiem:wink::)
wrzucę kota to może i pies się pokaże :wink:
133071
Kilka jesiennych i motoryzacyjnych tematów :)
Jaki przebieg, czy jest 4x4, klima i ile za niego chcesz?
Zdjęcia wrzucę, tylko powiedzcie jak tutaj wrzucacie fotki? Z jakiego hostingu typu Flickr, czy też przez jakieś forumowe narzędzie?
many_moons_ago
18.10.14, 12:57
Najlepsze auto pod słońcem. Posiadam jego poprzednika model 9k :)
Tak?! To zapraszam do klubu, jaskier http://www.saabklub.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=218&
Też fajny klub:)
Zapodałbyś jakąś słit focię swojej saabinki:wink:
---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:37 ----------
Zdjęcia wrzucę, tylko powiedzcie jak tutaj wrzucacie fotki? Z jakiego hostingu typu Flickr, czy też przez jakieś forumowe narzędzie?
Odpowiedz --> Opcje zaawansowane --> klikasz na piktogram ze spinaczem biurowym (tuż obok piktogramu emotikonów) i otwiera się narzędzie do pobierania fot z dysku Twojego kompa, i pobierasz :wink:
Oceńcie sami, mi się podobają;)
Leo wita:)
jaskier1969
18.10.14, 16:46
Zapodałbyś jakąś słit focię swojej saabinki
Oto i ona :)
133092133093133094133095133096133097133098133099
jaskier1969 (https://forum.olympusclub.pl/members/17107-jaskier1969)
:
Najlepsze auto pod słońcem.
Hmmm, dyskusyjna teza ;) - odpowiedział właściciel największego sedanu volviny :D
Tak jeszcze z innej beczki zapytam...
Używacie foli ochronnej na wyświetlacz?
Używacie tego oryginalnego paska na szyję? Czy może ktoś zakłada taki na nadgarstek?
Oceńcie sami, mi się podobają;)
Leo wita:)
Psinka fajna ale zdjęcia co by napisać bez ogrudek to słabiutkie. Ogólnie to się nie przejmuj, widać, że początki i większość tak zaczynała (ja na pewno)
Musisz bardziej się postarać. Schyl się do poziomu (perspektywy) pieska, a nie tak z góry pstrykasz. Zwracaj uwagę co jest w tle aby zbyt nie rozpraszało.
Przed wstawieniem zdjęć na forum sam je zmniejsz do "rozsądnych wymiarów" (np. 1024 pix dłuższy bok).
Zwracaj uwagę na światło aby model był odpowiednio doświetlony i ostrość. Najlepiej to wyprowadź pieska na spacer i wtedy zrób mu zdjęcie. Będzie trudniej ale efekt powinien być lepszy.
jaskier1969
18.10.14, 23:03
Używacie foli ochronnej na wyświetlacz?
Tak folii, używam.
Używacie tego oryginalnego paska na szyję?
Nie. Pasek od zakupionego futerału jest o niebo lepszy :)
Zdjęcie były robione w pełnym automacie, prosto po wyjęciu aparatu z pudełka. Mnie się podobają, ale jestem absolutnym laikiem;)
A do tego psiak nie da sobie od tak zrobić zdjęcia, bo ciężko mu ustać w miejscu w czasie powyżej 1/2000s :D
Dziś wieczorem byłem w parku na spacerze no i widać, że na pełnej automatyce nie da rady robić dobrych zdjęć przy bardzo złym oświetleniu... Trzeba się chyba będzie zaprzyjaźnić z trybami manualnymi...
P.S Jaki format zdjęć jest odpowiedni jeśli chcemy je potem wywołać na papier w rozmiarze 10x15? 16:9 czy 4:3?
Jaskier widzę, że używasz tego skórkowego etui z ebay'a za 14$? Jakiej jest ono jakości? Warto toto kupić?
...P.S Jaki format zdjęć jest odpowiedni jeśli chcemy je potem wywołać na papier w rozmiarze 10x15? 16:9 czy 4:3?
Bez urazy ale jak Ci się wydaje ?
10x15 to chyba wygląda na proporcje 2:3, czyż nie tak ?
Więc ani 16:9 nie pasuje, również 4:3 nie pasuje. 2:3 czy 3 :2 to popularny format do wywołania zdjęć i pewnie XZ-2 też taki umożliwia ?
andtor2, święta racja, nie wiem czemu o tym nie pomyślałem. Może czasem niektóre rzeczy nie są tak oczywiste jak się wydaje:)
Dzięki za uświadomienie, XZ-2 oczywiście ma taki format:)
Wg mnie większy sens jest wołać 13x18, który jest zbliżony do 4:3 albo, po prostu, 18x24.
many_moons_ago
19.10.14, 00:15
Oto i ona :)
133092133093133094133095133096133097133098133099
Hmm... Aż łza się w oku kręci :roll:
many_moons_ago
19.10.14, 02:49
Hmmm, dyskusyjna teza ;) - odpowiedział właściciel największego sedanu volviny :D
To crash with a Volvo is extremely safe. If you're sitting in a SAAB.
That's all, jarod69.
Thanks a lot :mrgreen:
Ps. Ja, Volvo ist natürlich ein gutes Auto :wink:
piotreek27
19.10.14, 19:29
Taki widoczek dziś popełnił mój pierworodny, XZ-dwójką, chyba muszę się za drugim egzemplarzem zacząć oglądać :)
133179
bardzo przyjemny obrazek :)
jaskier1969
19.10.14, 23:21
Trochę fotek z dzisiejszego spaceru.
133231133232133233133234
Moje Volvo jest mojsze- powiedział właściciel od niedawna V945 :)
Taki widoczek dziś popełnił mój pierworodny, XZ-dwójką, chyba muszę się za drugim egzemplarzem zacząć oglądać :)
Kup Stylusa 1. Będzie "coś nowego", a za jakiś czas pierworodnemu dasz "coś z wizjerem". Bardzo fajny model.
Kup Stylusa 1. Będzie "coś nowego", a za jakiś czas pierworodnemu dasz "coś z wizjerem". Bardzo fajny model.
ale to chyba nie te same pieniądze :wink:, poz tym Stylus 1 wcale nie robi ładniejszych zdjęć
Używa Ktoś z Was statywu z XZ-2 ?? i ma jakiś sprawdzony i godny polecenia model lekki i w miarę solidny ??
Aparat jest tak lekki i nie generujący drgań ruchomym lustrem, iż w sumie każdy statyw daje radę (oczywiście w normalnych warunkach a nie podczas orkanu ;) ) Ja mam kilka statywów - łącznie z takimi kieszonkowymi i powiem, że nie widzę jakiejś różnicy oprócz czasu rozłożenia a najczęściej biorę w plecak hamę Traveller compact lub hamę star (nie pamiętam który model, z tym iż też jest w miarę lekki a dodatkowo można nim pooperować gdy teren jest mocno nachylony). Na statywie Hama mini też aparat stoi w stabilnie (na miarę wielkości tego statywika) i fajny jest do zdjęć makro.
To ja wrzucę w temacie portretu:wink:
I czy jest sens kupować eos`a 5d nad którym się zastanawiam??? I tak nikt z otoczenia nie zauważy różnicy...:lol: Ekstra kąt padania światła... jestem pod wrażeniem cieni.
Aparat jest tak lekki i nie generujący drgań ruchomym lustrem, iż w sumie każdy statyw daje radę (oczywiście w normalnych warunkach a nie podczas orkanu ;) ) Ja mam kilka statywów - łącznie z takimi kieszonkowymi i powiem, że nie widzę jakiejś różnicy oprócz czasu rozłożenia a najczęściej biorę w plecak hamę Traveller compact lub hamę star (nie pamiętam który model, z tym iż też jest w miarę lekki a dodatkowo można nim pooperować gdy teren jest mocno nachylony). Na statywie Hama mini też aparat stoi w stabilnie (na miarę wielkości tego statywika) i fajny jest do zdjęć makro.
dziękuję za dobrą radę :), ponieważ zależało mi na lekkości oraz jakości zdecydowałem się na coś podobnego, a mianowicie: manfrotto compact light
http://www.manfrotto.com/product/0/MKCOMPACTLT-BK/_/Compact_Light_Black
za jakiś czas dam znać jak spisuje się ten statyw
Kilka fotek pozostałości po domku z mojej okolicy. Zrobione XZ-2. Kiedyś kilka lat temu mieszkali tam ludzie. Teraz już jest to ruina . Stoi sobie na skraju lasu.
133901133907133906133905133904133903133902133900
Domek z tego co widziałem ma tylko jednego mieszkańca. Obserwował mnie cały czas.
133908133909
Kilka fotek pozostałości po domku z mojej okolicy. Zrobione XZ-2. Kiedyś kilka lat temu mieszkali tam ludzie. Teraz już jest to ruina . Stoi sobie na skraju lasu.
133901133907133906133905133904133903133902133900
Domek z tego co widziałem ma tylko jednego mieszkańca. Obserwował mnie cały czas.
133908133909
lubię zwiedzać takie miejsca, choć wieje z nich smutkiem to jak tylko mam okazję to biorę aparat i szukam takich w okolicy:
133971133970133975133974133969133972
lubię zwiedzać takie miejsca, choć wieje z nich smutkiem to jak tylko mam okazję to biorę aparat i szukam takich w okolicy:
133971133970133975133974133969133972
Kumam zajawkę. Mam podobnie. Prawie wszystko co opuszczone w moich okolicach już obadałem
134025
134026
134027
popełnione na "poobiedniej" wycieczce rowerowej - XZ2
many_moons_ago
28.10.14, 20:36
Krótka relacja z przebiegu wydarzeń na niemieckim dachu :wink:
dobre :!::!::!: :mrgreen:
many_moons_ago
29.10.14, 02:04
Dzięki, Mike.
Mam też tonację dramatyczną z... Afroamerykaninem :wink:
Dzięki, Mike.
Mam też tonację dramatyczną z... Afroamerykaninem :wink:
Chyba Afroniemcem?
To jest Afroamerykanin134153:lol:
Gdyby ktoś szukał XZ-2, to w sieci MediaExpert pojawił się w cenie 1249,99 zł. W ciągu minionego tygodnia był do kupienia online trzykrotnie, ale dość szybko znika. Fizycznie widziałem go w salonie w Brzeszczach koło Oświęcimia.
Poszaleli! Na Allegro XZ-2 nawet za 1607, 37 zł. Z tymi 37 groszami to już chyba gość przesadził:)
Darekw1967
30.10.14, 08:28
Gdyby ktoś szukał XZ-2, to w sieci MediaExpert pojawił się w cenie 1249,99 zł. W ciągu minionego tygodnia był do kupienia online trzykrotnie, ale dość szybko znika. Fizycznie widziałem go w salonie w Brzeszczach koło Oświęcimia.
Witam !
Jeszcze 3-4 miesiace temu te aparaty staly w marketach i malo kto sie nimi interesowal ;)
Jak watek o XZ-2 sie rozkrecil i zaczely pojawiac sie liczne foty i opinie uzytkownikow to
zainteresowanie tym aparatem znacznie wzroslo.
W pewnym sensie XZ-2 to znacznie tansza alternatywa posiadania aparatu z
jasnym uniwersalnym zoomem, ktory rowno kryje kadr a generowane JPG-i sa tak dobrej
jakosci, ze mozna oddawac je wprost do labu.
Pozdrawiam
Ja kupilem jakoś w maju/czerwcu z PL gwarancją i fakturą za około 1036zł:)
I wszedzie ich było pełno w różnych cenach.
Teraz widzę że to już są białe kruki:)
I jakoś nie spieszą się z wypuszczeniem XZ-3... chociaż XZ-2 premierę miał ponad 2 lata temu a wszedł po 1,5 roku od wypuszczenia XZ-1.
Darekw1967
30.10.14, 09:27
Witam !
Obawiam sie aby nie popsuli optyki i nie przekombinowali tematu i nie poszli w zbyt szeroki zakres zooma i inne kompromisy.
XZ-2 jako aparat jest bardzo udanym rozwiazaniem ale brak zintegrowanego
"dobrego filmowania" i trybow pracy 50i, 60i, 50p, 60p.
Pozdrawiam
Rzeczywiście filmy nie porywają... ale w końcu jest to aparat fotograficzny i chyba nikt tego konkretnego modelu nie kupował do filmowania bo ma inne zalety ;)
Tak folii, używam.
Jakiej folii używasz? Która będzie bardziej komfortowa? Domyślam się, że kupiłeś matową, ale wolę się upewnić, gdyż jest ich kilka rodzaji: glare, anti-glare, ultra-clear.
Te folie ogólnie są trwałe, czy też szybko się niszczą? Pytam, bo widzę, że w sprzedaży występują one po jednej, dwie, a nawet trzy sztuki w opakowaniu.
NIe dajmy sie zwariować. Mam XZ-2 grubo ponad rok bez zadnej folii i wyswietlacz jak nowy.
To samo miałem z E-M5, E-M10 czy tez GX7. Jak ktos nie będzie dbał o sprzet to mu zadna folia nie pomoże.
Witam !
Jeszcze 3-4 miesiace temu te aparaty staly w marketach i malo kto sie nimi interesowal ;)
Jak watek o XZ-2 sie rozkrecil i zaczely pojawiac sie liczne foty i opinie uzytkownikow to
zainteresowanie tym aparatem znacznie wzroslo.
W pewnym sensie XZ-2 to znacznie tansza alternatywa posiadania aparatu z
jasnym uniwersalnym zoomem, ktory rowno kryje kadr a generowane JPG-i sa tak dobrej
jakosci, ze mozna oddawac je wprost do labu.
Pozdrawiam
co by nie mówić, aparat ten, to nr 1 jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości, o dalszej możliwości rozbudowy nie wspominając ! oczywiście w klasie zaawansowanych kompaktów.
---------- Post dodany o 17:45 ---------- Poprzedni post był o 17:43 ----------
Jakiej folii używasz? Która będzie bardziej komfortowa? Domyślam się, że kupiłeś matową, ale wolę się upewnić, gdyż jest ich kilka rodzaji: glare, anti-glare, ultra-clear.
Te folie ogólnie są trwałe, czy też szybko się niszczą? Pytam, bo widzę, że w sprzedaży występują one po jednej, dwie, a nawet trzy sztuki w opakowaniu.
ja używam przyciętej foli uniwersalnej kupionej w MM, prawie już rok i brak oznak zużycia
NIe dajmy sie zwariować. Mam XZ-2 grubo ponad rok bez zadnej folii i wyswietlacz jak nowy.
To samo miałem z E-M5, E-M10 czy tez GX7. Jak ktos nie będzie dbał o sprzet to mu zadna folia nie pomoże.
Dużo zależy od wyświetlacza; mój Panas GX1 wydaje się odporny, noszę go tylko w samym neoprenie na co dzień w torbie a czasami ląduje w niej na szybko z długopisami i nic mu się nie stało - inne są mniej odporne.
Niestety nie będę miał XZ-2, za kilka tygodni wraca do mnie z naprawy Canon s100. Lubię tego łobuza, może nie da mi takiego makro i timelapsów bez kombinowania ale ma to coś.
Ja kupiłem tą folię: http://allegro.pl/folia-matowa-antiglare-olympus-e3-xz-2-xz-10-xz-1-i4662956226.html
Wybrałem matową, w sumie nie wiem czy błyszcząca byłaby lepsza czy gorsza.
Jedyne co to kupujcie tylko folie bezklejowe. Są o wieeeele łatwiejsze w nałożeniu, można po montażu "wyciągnąć" paprochy no i absolutnie bezproblemowo się ją ściąga.
Ja o sprzęt dbam i dlatego mam folię:)
Na XZ-2 ma folię "Panzer" i jest niezła - przez 7 miesięcy daje radę (widac na niej niewielkie ryski), dotyk działa, ale polecam też folię 3mk - nie wiem czy jest na xz-2 ale na telefonie sprawowała się pierwszorzędnie przez około 2 lata (jedna folia).
43R donosi o zastąpieniu serii XZ serią Trip. Jak można skasować taki obiektyw?! Patrzę sobie właśnie na 1 sekundowe ekspozycje (z ręki) pstryknięte XZ-1. O XZ-2 nie wspominam bo super fotek testowych w tym wątku jest od groma.
Szkoda! Która to komórka nie będąca kobyłą typu Lumia 1020 robi porównywalnej jakości fotki?
Pewnie nie mieli pomysłu co dalej z serią zrobić. Niejako zapoczątkowali modę na tego typu aparaty, inne firmy podjęły temat i narobiło się sporo maszynek tego typu ( bardzo dobrych jak by nie patrzeć).
Mogli by dać XZ-3 z tym samym szkłem lekko udoskonalonym nowymi bajerami i nową matrycą - ale tej pewnie nie mają skąd wziąć, bo inaczej by tak zrobili.
Więc łatwiej będzie klienta przyciągnąć czymś "nowym". A jeśli jeszcze będzie to coś podobne za czymś do czego ludzie wzdychają ( z OM(D) chwyciło) to i logiczne że takie pomysły typu TRIP im idą do głowy.
Mam pewien problem. Nie tyle z XZ-2 , co z wywoływaniem zdjęć z tegoż aparatu.
Robię zdjęcia JPEG + RAW. Wywołuję zdjęcia Olympus Viewer.
I teraz tak. Obrabiam zdjęcie JPEG.
Zapisuję zdjęcie Exif/JPEG i program odmawia mi zapisu takiego zdjęcia. Wyskakuje komunikat " Nie udało się zapisać plików " No ale jeśli zapisuję tylko samo JPEG bez Exif-u to program takie zdjęcie wywołuje i zapisuje na dysku. Jeśli chcę obrobić RAW to też problemu nie ma.
Miał ktoś podobny problem? Jakiś problem przy wywoływaniu zdjęcia JPEG gdy próbuję zapisać Exif.. Ciekawe strasznie.
Wstaw taki pakiet tu z ktorym masz problem.Jesli inni nie beda mieli takiego problemu a tylko Ty to bedzie juz cos niecos o tym wiecej wiadomo.
Pakiet, czyli zdjęcie? O to chodzi?
Zaraz wrzucę
134341 134340
Dwa zdjęcia Jpeg. Nie mogę zapisać JPEG/Exif.
Mam pewien problem. Nie tyle z XZ-2 , co z wywoływaniem zdjęć z tegoż aparatu.
Robię zdjęcia JPEG + RAW. Wywołuję zdjęcia Olympus Viewer.
I teraz tak. Obrabiam zdjęcie JPEG.
Zapisuję zdjęcie Exif/JPEG i program odmawia mi zapisu takiego zdjęcia. Wyskakuje komunikat " Nie udało się zapisać plików " No ale jeśli zapisuję tylko samo JPEG bez Exif-u to program takie zdjęcie wywołuje i zapisuje na dysku. Jeśli chcę obrobić RAW to też problemu nie ma.
Miał ktoś podobny problem? Jakiś problem przy wywoływaniu zdjęcia JPEG gdy próbuję zapisać Exif.. Ciekawe strasznie.
Sprawdziłem i taki problem u mnie nie występuje. Zapisuje się zarówno Exif/JPEG jak i bez Exif.
Tak się czepne jeszcze:) JPG się nie wywołuje bo jest już wywołany w aparacie (czepialstwo moje :) )
Edit
W folderze był sam jpg bez RAW-a.
Pakiet czyli Raw i taki sam JPG.Bo moze to tez jest wazne.
Sprawdziłem i taki problem u mnie nie występuje. Zapisuje się zarówno Exif/JPEG jak i bez Exif.
Tak się czepne jeszcze:) JPG się nie wywołuje bo jest już wywołany w aparacie (czepialstwo moje :) )
Edit
W folderze był sam jpg bez RAW-a.
No mi JPEG się wywołuje , tylko mam problem gdy próbuję zapisć Exif. Jak tobie się zapisuje więc coś u mnie nie tak chyba.
Pakiet czyli Raw i taki sam JPG.Bo moze to tez jest wazne.
No z RAW problemu nie mam. Wywołuję Raw i zapisuje się później bez kłopotu Exif.
No nic. Muszę obadać jeszcze . Może mam coś w programie ustawione nie tak.
No mi JPEG się wywołuje...
Mi chodzi o ogólnie przyjęte określenie: wywołuje się RAW-a.
JPG-a można obrabiać (edytować) i zapisać. W OV3 po wczytaniu JPG-a przechodzisz do zakładki Edycja i po niej eksportujesz (zapisujesz) jpeg po obróbce. No ale to powiedzmy kwestia nazewnictwa i nie ma związku z Twoim problemem.
Jak wspomniałem u mnie jpg po obróbce w OV3 zapisuje się zarówno z EXIF jak i bez.
To gdzieś pewnie problem u mnie. Dzięki @andtor za info.
Widać problem jest u mnie.
Moze to chodzi o info IPTC.Masz tam cos moze wpisane w ustawieniach??? Polska czcionka,lub moze cos innego???
Witajcie, proszę o radę, co robię źle... Ostatnio coraz bardziej rozczarowują mnie moje zdjęcia p/wzgl. technicznej ich jakości. Myślę że to kwestia niewłaściwej obsługi sprzętu - mam Olka już prawie rok ale ciągle mam wrażenie że bardziej on mną rządzi niż ja nim... (pewnie zbyt mało ćwiczę, ale czasu wciąż mało.. ). Wreszcie odbitki z wakacji doczekały się realizacji i... smutek: szumy w tle, brak szczegółów... słaba ostrość? rozdzielczość?... Co jest nie tak? Warunki wydawały się być idealne...
Przykładowe fotki i dane o nich.
na ISO 400 (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9018080d25a51031.html) data (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3cf6e58fd588238f.html)
na ISO 100 (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d5b150f7e7533e3.html) data (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f7f42c14ef3f9f0.html)
Będę wdzięczna za podpowiedź jak sobie z tym poradzić...
Witajcie, proszę o radę, co robię źle... Ostatnio coraz bardziej rozczarowują mnie moje zdjęcia p/wzgl. technicznej ich jakości. Myślę że to kwestia niewłaściwej obsługi sprzętu - mam Olka już prawie rok ale ciągle mam wrażenie że bardziej on mną rządzi niż ja nim... (pewnie zbyt mało ćwiczę, ale czasu wciąż mało.. ). Wreszcie odbitki z wakacji doczekały się realizacji i... smutek: szumy w tle, brak szczegółów... słaba ostrość? rozdzielczość?... Co jest nie tak? Warunki wydawały się być idealne...
Przykładowe fotki i dane o nich.
na ISO 400 (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9018080d25a51031.html) data (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3cf6e58fd588238f.html)
na ISO 100 (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d5b150f7e7533e3.html) data (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f7f42c14ef3f9f0.html)
Będę wdzięczna za podpowiedź jak sobie z tym poradzić...
Po pierwsze poćwicz więcej, po drugie ten aparat robi w RAW-ach i warto się nad tym pochylić. Można programowo odszumić, mozna by się zastanowić, czy Iso 400 ma sens przy tym krajobrazie i czy nie zmniejszyć przysłony na 1:5,6 np.
Witam
Stosowanie przyslony f8 przy tak malej matrycy to nie najlepszy pomysl na szczegolowe zdjecia.
Radze uzywac przy tej matrycy przyslon f.3.5 - f1.8. Sporadycznie f4-5.6 a od f8 trzymac sie z daleka ;)
Co do szumow to na 100 ISO ich brak.
Nie sugeruj sie obrazem 1:1 ktory ogladasz na monitorze bo nawet niewielki szum kompletnie
nie wyjdzie Ci na papierowej odbitce.
Pozdrawiam
Ja w tym zdjeciu nie widze nic zlego.134396Fama mowi,ze fotosik masakruje fotki.W tym drugim to takie parametry w takich warunkach,to nawet nie warto omawiac.
Ja niedawno przypadkiem odkryłem że picasa również psuje zdjęcia, wystarczy wrzucić tam fotkę i pobrać ją z powrotem, niestety nie jest już taka jak oryginał :cry:
Witaj !
Jak umieszcze link z innego miejsca na tym forum to jakosc foty jest taka jaka powinna byc a jak wgram fote wciagajac ja przez soft tego portalu to wychodzi gorsza jakosc obrazu.
Pozdrawiam
Ja niedawno przypadkiem odkryłem że picasa również psuje zdjęcia, wystarczy wrzucić tam fotkę i pobrać ją z powrotem, niestety nie jest już taka jak oryginał :cry:
Bo Google stara się być mądrzejsze od wstawiającego, ale przy każdym wstawionym zdjęciu można wyłączyć autokorektę i już jest tak jak my chcemy.
134424
Bo Google stara się być mądrzejsze od wstawiającego, ale przy każdym wstawionym zdjęciu można wyłączyć autokorektę i już jest tak jak my chcemy.
134424
dziękuję za info Ahutta, ale u mnie nie ma takiej możliwości w miejscu które wskazujesz, chyba że to wina przeglądarki internetowej lub systemu operacyjnego ??
Witam
Stosowanie przyslony f8 przy tak malej matrycy to nie najlepszy pomysl na szczegolowe zdjecia.
Radze uzywac przy tej matrycy przyslon f.3.5 - f1.8. Sporadycznie f4-5.6 a od f8 trzymac sie z daleka ;)
Co do szumow to na 100 ISO ich brak.
Nie sugeruj sie obrazem 1:1 ktory ogladasz na monitorze bo nawet niewielki szum kompletnie
nie wyjdzie Ci na papierowej odbitce.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Szczególnie ciekawa sprawa z tą f8 - rewolucja w moim myśleniu o przysłonach!..spróbuję unikać 8 zatem
Co do szumów to niestety na druku w CEWE Fotoksiążce wyszły strasznie. Nawet na tym zdjęciu z ISO 100 - powietrze w dali pełne jest czarnych kropek, jakby smog jakiś panował... masakra.., jeśli to nie szumy to co?
A ISO 400 nie bałam na Olku..,Przez ost. 11 lat używałam jako cyfrowych kieszonkowców najpierw Olka a potem Lumixów i przyzwyczaiłam się, ze ISO 400 nie rzutowało na czystość obrazu. ;Ale racja, że w tym przypadku kompletnie bez sensu użyte, nawet nie kojarzę czemu tak ustawiłam, i czy było to świadome.. Jak człowiek zaaferowany widokami to tak się czasem kończy... Bolesna nauczka żeby jednak tego pilnować.
Co do RAWow - może na emeryturze znajdę czas na to, póki co z trudem daję radę, żeby album z wakacji ujrzał światło dzienne... I z podziwem tym większym śledzę na tym formum dokonania "RAWowiczów
Jeszcze raz dzięki za uwagę i tipy, pozdrawiam wszystkich serdecznie.
---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------
Ja niedawno przypadkiem odkryłem że picasa również psuje zdjęcia,
Ja parę lat temu wrzuciłam sporo fot na picasa i zniszczyłam sobie tym zabiegiem część tych wrzuconych plików na własnym komputerze!. NIe bardzo rozumiem jak do tego doszlo, ale to fakt i od tego czasu kopia zapasowa nabrała dla mnie szczególnego znaczenia :-P
...
Co do RAWow - może na emeryturze znajdę czas na to, póki co z trudem daję radę, żeby album z wakacji ujrzał światło dzienne... I z podziwem tym większym śledzę na tym formum dokonania "RAWowiczów
Jeszcze raz dzięki za uwagę i tipy, pozdrawiam wszystkich serdecznie.
...Duże karty i dyski są dzisiaj stosunkowo tanie, mimo wszystko zapisywałbym w podwójnym formacie, zawsze niepotrzebne RAW-y mozna wyrzucić, za to jest z czego ew. naprawić.
Duże karty i dyski są dzisiaj stosunkowo tanie, mimo wszystko zapisywałbym w podwójnym formacie, zawsze niepotrzebne RAW-y mozna wyrzucić, za to jest z czego ew. naprawić.
No fakt, trzeba będzie spróbować. Ten podwójny format to może być rozwiązanie.dzięki!
Z ciekawości: jak macie ustawioną regulację tonów (regulację świateł i cieni -str. 23 instrukcji)?
ponieważ częstym zjawiskiem jest przepalanie zdjęć przez aparaty, również przez XZ-2, choć w mniejszym stopniu niż inne, mam ustawione światła na -3 ( na 7 bodajże działek), cieni nie ruszałem bo w/g mnie nic im nie brakuje
many_moons_ago
4.11.14, 07:26
Pamiętacie swoje pierwsze zdjęcie z XZ-2? To, jak najlepsze wspomnienie z dzieciństwa, które nigdy się nie zaciera, pomimo tysięcy późniejszych zdarzeń.
Moje jest takie: Łagów lubuski, kanikuła, piło się dużo, robiło się mało, amfiteatr, Chłopaki z 4 Grupy Biednych rżną na akordeonach Zakazane Piosenki, a ja, wręcz z unboxingu, zdjęcie strzelam. Nie wiem jak sepia:)
many_moons_ago
4.11.14, 07:57
Się poprawiłem, ale słabo - trampki Chłopakom przyciąłem :|
Dzięki Mike017 - też tak właśnie zauważyłem, iż lubi przepalić np. niebo a cienie są całkiem niezłe.
"Co do szumów to niestety na druku w CEWE Fotoksiążce wyszły strasznie. Nawet na tym zdjęciu z ISO 100 - powietrze w dali pełne jest czarnych kropek, jakby smog jakiś panował... masakra.., jeśli to nie szumy to co?"
Widziałem kiedyś foto książke gdzie zdjęcia w niej były tragiczne. A same zdjęcia były z K 5 dobrej jakości .
Nie oceniaj swoich zdjęć po fotoksiążce.
Jakiś landszafcik z sobotniej wycieczki :) (ewentualnie mogę wrzucić jeszcze dla porównania z FF)
Kamieńczyk - wodospad na trasie ze Szklarskiej Poręby na Szrenicę.
Troche zdjec z XZ-2 z wakacji. Dopiero co niedawno zaczalem czytac co i jak z tym robieniem zdjec, ale moze komus sie cos spodoba.
https://www.flickr.com/photos/128828812@N07/sets/72157646716580264/
Wszystkie bardzo ładne, pokazują możliwości tego aparatu. Szkoda jedynie, że nie wyłączyłeś redukcji szumu, zostałoby więcej detali.
O, dzieki za podpowiedz. Pojde pocwiczyc z wylaczona redukcja szumow.
Z drugiej strony cytat z forum:
"Nie wyłączaj redukcji szumów. Ta opcja niweluje efekty nagrzewania się matrycy i włącza się tylko przy długich czasach naświetlania, nie ma znaczenia przy "zwykłych" zdjęciach."
To jak w koncu? Zalezy mi na wiekszej ilosci detali. Wylaczac?
Wiem, najlepiej sprawdzic samemu :)
W przypadku Olympusa rzeczywiście nazywa się to 'Filtr Szumu'. 'Redukcja Szumu' odpowiada tu za długie naświetlani i najlepiej zostawić ją na Auto. Po wyłączeniu filtra szumu na zdjęciach będzie więcej ziarna, nawet przy bazowych czułościach, ale za to zostanie więcej drobnych detali (skóra, sierść, roślinność, etc.). Najbezpieczniej strzelać RAW + JPG i w krytycznych przypadkach wyciągać z RAWa ;)
To był Twój jedyny aparat na tym wypadzie? Jak wrażenia z użytkowania?
Jedyny aparat na wyjezdzie.
Jestem zadowolony. Przed wyjazdem nie mialem nic i nie znalem sie kompletnie na robieniu zdjec, ale troche poczytalem przed wyjazdem i poogladalem youtube'a. A ze sam wyjazd kosztowny, to nie chcialem za duzo wydawac na aparat + nie chcialem inwestowac w sprzet nie bedac pewnym czy go wykorzystam. Po przeleceniu paru portali + to forum + zdjecia robina wonga (;) ) -> wybor padl na XZ-2.
Aparat ma bardzo dobry stosunek cena/jakosc_zdjec/porecznosc. Latwo tez dalo sie nauczyc go obslugiwac, intuicyjny, etc. Mozna znalezc informacje, ze krotko trzymajaca bateria, ale dla mnei to nie byl problem w ogole.
Zdjecia robilem w RAWach + wylaczony filtr szumow + lightroom i staralem sie wyciagnac tam detale (highlights, shadows etc). Moze moja nieudolnosc w obrabianiu zdjec zgubila troche detali, ale mam wrazenie ze XZ-2 to nie jest bardzo dobre lusto i cudow nie bedzie.
Fajne oprogramowanie można w promocji do 31 stycznia 2015 zainstalować za darmo. Zainstalowałem, bardzo ładnie obrabia pliki RAW z XZ-2, moim zdaniem lepiej niż OlympusViewer.
http://www.dxo.com/intl/dphotographer (http://www.dxo.com/intl/dphotographer)
Fajne oprogramowanie można w promocji do 31 stycznia 2015 zainstalować za darmo. Zainstalowałem, bardzo ładnie obrabia pliki RAW z XZ-2, moim zdaniem lepiej niż OlympusViewer.
(http://www.dxo.com/intl/dphotographer)http://www.dxo.com/intl/dphotographer
Bardzo dobry program.Kiedys dostalem go w prezencie,teraz jest za darmo.Ciekaw jestem czy to taka sama wersja.
Wersja 8. Jak się otworzy pierwszy RAW z Olka XZ-2 to poprosi o potwierdzenie doczytania sobie biblioteki z sieci i jak ściągnie to już b. ładnie obrabia.
Trzeba tylko uważać na ustawienie automatycznej korekcji ekspozycji bo czasem dziwnie ten automat działa, ale to widać od razu na podglądzie jak np. za ciemnie zrobi po korekcji to ręcznie przestawić.
pozdrawiam
Dwie fotki na szybko .
135466
135467
robert1088
16.11.14, 19:17
Mam i ja :)
Już od pewnego czasu posiadam xz-2, ale czasu brak na zdjęcia .
Kilka wakacyjnych kadrów, choć architektura i widoki nie są moją mocną stroną .
Te anteny satelitarne to jakaś masakra jest.
robert1088
16.11.14, 19:47
Ta niestety nie jestem ekspertem PS:) Musi zostac tak jak jest .
kilka fotek dla równowagi pogodowej za oknem :wink:
136043
136044
136045
136046
136047
luzaczek82
21.11.14, 10:26
Ostatnia wrzuta bardzo fajna...plusik poszedł
Kilka moich
136071136070136069136068136067
To Budva? Fajne klimaty...
To Budva? Fajne klimaty...
ostatnie to Budva, reszta robiona po drodze
---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post był o 13:40 ----------
Ostatnia wrzuta bardzo fajna...plusik poszedł
dziękuję :)
luzaczek82
21.11.14, 15:26
Ma ktoś może z użytkowników jakiegoś orfa macro?(mile widziany jakiś owad).Ciekawy jestem czy xz-2 dałby radę zastąpić Mi epl5 w fotografii macro.
Ma ktoś może z użytkowników jakiegoś orfa macro?(mile widziany jakiś owad).Ciekawy jestem czy xz-2 dałby radę zastąpić Mi epl5 w fotografii macro.
Czego używasz do makro w epl5 ?
luzaczek82
21.11.14, 15:54
Do makro używam takumara 50 f4 1:1
Gdyby XZ-2 miał dłuższą ogniskową tak w ekwiwalencie 150mm (ma 112mm) w połączeniu z Raynoxem DCR-250 sądzę, że zastąpiłby Ci to czym dysponujesz obecnie, a tak mam spore wątpliwości. Może jakiś praktyk się wypowie czy wrzuci Ci tego .orf-a
Takie tam z dzisiejszego spaceru:
136231
Pierwsze skojarzenie: duże treblinki od kombajnu (te z filmu "Nie lubię poniedziałku") :D . Fajna miejscówka - gdzie są takie rzeźby??? To pisałem ja - w niedzielę wieczorem....
Te rzeźby (czy cokolwiek to miało być) znajdują się w pszczyńskim parku, w miejscu trochę zapomnianym, rzadko uczęszczanym, tj przy wejściu na cmentarz żołnierzy radzieckich.
Z góry uprzedzam pytania, nie wiem kto i kiedy to tam postawił, co to jest i co autor miał na myśli:)
Jeśli zaś ktoś zna historię tego tworu to chętnie ją poznam, bo nurtuje mnie to miejsce już od kilku lat, a nikt nic o tym nie wie...
P.S Skoro kogoś zainteresowało, to dorzucam jeszcze dwie fotki:)
136243136244
O kurczę to jeszcze takiego cmentarza nie zlikwidowano...?
a propos:
"23-11-14
20:30 jarod69 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=17303) has lost -9 Punkty dla użytkownika points" - biez połlitra nie razbieriosz... hehe
Bylem w tym Parku kilka lat temu. Widziałem te rzeźby, jakieś dzieci siedziały tam i się bawiły. Myślę że to jakieś urozmaicenie tego Parku. Ktoś coś sobie wymyślił i jest. :mrgreen:
witam :) mam kłopot z moim xz2 . we wczesniejszych postach znalazłam informacje na temat wyswietlania sie :bład karty(mi taka inf wyskakuje prawie caly czas, oprocz trybu c1,c2 na ktorej wszystko dziala i normalnie zapisuje) na pozostaych 7 trybach zawsze bład pomimo frmatowania zewnetrznej i wewnetrznej pamieci,... co robić?
A próbowałaś z inną kartą ?
tak zawsze to samo ... tylko dlaczego na c1, c2 dziala normalnie a na pozostalych nie?
---------- Post dodany o 14:15 ---------- Poprzedni post był o 14:10 ----------
mogę jeszcze dodać ze jak pokazuje bład aparat odrazu sie wylącza ale nie chowie się obiektyw + od kilku minutach pobowania ze moze ruszy nawet c1, c2 nie dziala
Pytanie:
Czy pojawiły się jakieś tańsze wizjery do XZ-2? Przydał by mi się, ale 800-1000 zł to dużo za drogo :/
Ktoś pisał o fotkach makro. Kiedyś pstryknąłem kilka fotek. To zapodam. Jakieś super hiper one nie są.
136342
136341
136340
136339
Pscoły z XZ-2 zawsze fajnie wychodzą.
136358
lisiajamka1
26.11.14, 21:25
Tak letnio się zrobiło z pszczółkami w roli głównej :)
W podobnym klimacie :)
136469
i tak trzymać:grin:, mam i ja owada na kwiatku :wink:
136534
lisiajamka1
28.11.14, 00:22
Rudy :)
136535
16 grudnia a w ogrodzie zaczyna kwitnąć róża...:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/c9fce6fd4425ebcfmed-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Dawno do tego tematu nie zaglądałem, ale widzę, że najdłuższy wątek tego forum nadal żyje własnym życiem :) Poprzedni weekend miałem okazję spędzić w Pradze, między innymi na jarmarku świątecznym. Warunki trudne, wieczór, ciemno, tłumy ludzi i brak statywu ale "maluch" poradził sobie znakomicie. Oczywiście lampy nawet nie załączałem, wszystkie fotki z ręki:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/PC130076-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC130076.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/PC130082-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC130082.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/PC130095-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC130095.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/PC130103-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC130103.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/PC140196-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC140196.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/12/PC140198-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC140198.jpg)
Panowie możecie mi polecić jakiś fajny statyw do użytku domowego? Głównie ma służyć do robienia zdjęć klockom LEGO, używany będzie raczej rzadko, wysoki nie musi być. Cena raczej możliwie niska, ale nie wiem czy te cuda z allegro za 30zł są cokolwiek warte...
Skoro używany będzie rzadko i to w dodatku głównie w mieszkaniu, więc nie musi być ciężki (brak wiatru) to porozglądaj się za takowymi w marketach ze sprzętem RTV i obadaj na miejscu, wydaje mi się, że najprostsze i nieduże widziałem już w takiej cenie.
Witam,
szukałem ale nic nie udało mi się znaleźć. Proszę o pomoc.
Mój xz-2 ostrzy na AF tak jakby tuż przed obiektem. Wysyłałem aparat do serwisu od razu po zakupie, odesłali mi podobno po kalibracji ale poprawy nie widzę. Może ktoś z Was miał ten sam problem. Dajcie znać.
Pokaż test na linijce. Zdjecie pod kątem 45 stopni.
Osiołek na rynku w Toruniu, uchwycony moim XZ-2.
pozdrawiam Forumowiczów i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://copy.com/thumbs_public/SPzXhecD7mHjbW4g/724.jpg?size=1024)
Pozwolę sobie jeszcze kilka fotek z Pragi:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/PC130049-3.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC130049.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/PC140163-3.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC140163.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/PC140186-3.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC140186.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/PC140334-3.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC140334.jpg)
Parę strzałów XZ-2 z koncertu kolend "Zespołu w składzie" (przy okazji polecam)
pozdrawiam
źródło (https://copy.com/thumbs_public/bQU8xLjDxordLCFE/P1020103.jpg?size=1024)
źródło (https://copy.com/thumbs_public/dQR742LKm8q3qyBK/P1020108.jpg?size=1024)
źródło (https://copy.com/thumbs_public/L4wIF96QbdbWP8pd/P1020132.jpg?size=1024)
Potwierdzam, że XZ-2 doskonale sobie radzi na koncertach, IHMO znacznie lepiej niż epl-3 z kitowym 14-42. Poniżej fotka robiona z ręki podczas świątecznego koncertu kolęd uczniów szkoły muzycznej w Domu Kultury, siedziałem w czwartym rzędzie i naprawdę było ciemno. ISO-1000, czas 1/30 s, przysłona 2,1, ogniskowa 48 mm.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/01/PC180435-3.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/PC180435.jpg)
Ja bez browara to takiego czasu bym nie utrzymał:grin::-P Ładnie.
Miałem włączoną stabilizację, ponadto oparłem łokcie o fotel w rzędzie przede mną. Aparat ma świetną stabilizację otrzymywałem nieporuszane kadry nawet na dłuższych czasach.
Miałem włączoną stabilizację, ponadto oparłem łokcie o fotel w rzędzie przede mną. Aparat ma świetną stabilizację otrzymywałem nieporuszane kadry nawet na dłuższych czasach.
Nie za ostry czerwony??
Mi bardziej takie podchodzi138365
Ja bez browara to takiego czasu bym nie utrzymał:grin::-P Ładnie.
Dużo w tym prawdy :mrgreen: