PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17]

szamaniec
18.03.16, 15:05
Hmmm, aby było śmieszniej posiadam X-M1 - czyli tego z matrycą x-trans, przy którym X-A2 wymięka na wysokim ISO. Więc propozycja odpada... szkoda, że olek nie zrobił jakiegoś rozwinięcia XZ-2, ale może jak olympus będzie miał opracowaną nową matrycę... to wypuści jakiegoś xz-3???
A tutaj porównanie A1 i X1:
http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/515-fujifilm-x-a1-vs-fujifilm-x-m1-test-porownawczy

Chciałbym mieć takie problemy...
Przekaż xz2, skoro Cię uwiera za darmo lub równowartość kilku biletów NBP na mój adres i odetchnij z ulgą.
Cieszę się że pobiegłem :)

jarod69
18.03.16, 15:37
Ja też dzisiaj godzinkę już pobiegłem właściwie pobiegałem... nie mówię że xz-2 mnie uwiera, bo to naprawdę dobry aparat, ale korci mnie na zmianę na coś (coś ;) ale nie wiem co, bo olympus jest leniwy i nie chce wypuścić następcy). A propos, to do x-m1 właśnie kupiłem przejściówę na fd canona i zamierzam pobawić się z obiektywem 50 mm 1:1,4 - topowe szkła fuji są jednak drogie a posiadane mi wystarczają.

Mike017
18.03.16, 15:47
nowy kompakt Olympusa z większą niż 1/7" matrycą zbliża się dużymi krokami, więc musimy wykazać się odrobiną cierpliwości i mieć nadzieję że będzie to godny następca XZ-2 / Stylusa 1, oraz że będzie to poziom konkurencji w stylu RX100 , nikona DL itp

jarod69
20.03.16, 18:43
Gdyby ktoś był zainteresowany zakupem xz-2: https://forum.olympusclub.pl/threads/103107-Xz-2

koronax
21.03.16, 23:45
Zapodam kilka fotek z XZ-2. Tym razem w wersji czarno białej.

169853
169854
169855
169856

Mik3
2.04.16, 02:59
nowy kompakt Olympusa z większą niż 1/7" matrycą zbliża się dużymi krokami
Wręcz przeciwnie - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Olympus nie jest dłużej zainteresowany tym segmentem rynku.

http://www.43rumors.com/olympus-manager-toshiyuki-terada-interviewed/

Mike017
2.04.16, 18:32
w sumie czas pokaże, odniosłem takie wrażenie rozmawiając z pracownikiem Olympusa w Polsce, jeśli nie, to póki co płakał nie będę, wszak ostatecznie zakupiłem E-PL7 z 3 obiektywami i zgłębiam tajniki fotografii bez lusterkowej :)

luzaczek82
3.04.16, 04:53
Miałeś em10 i zmieniłeś na epl7...?Ja migrowałem odwrotnie epl5 zamieniłem na em10.

Mike017
3.04.16, 11:28
zadecydowała cena i rozmiary, za różnicę w cenie mam dodatkowy obiektyw a jakość zdjęć została taka sama. Jeśli miałbym mieć O-MD to tego limited, wygląd rzucił mnie na kolana, ale to dodatkowe pieniądze więc odpuściłem. Bardzo cenie wygląd i jakość wykonania i tego na szczęście E-PL7 nie brakuje, czytałem że z poprzednimi modelami E-PL było gorzej z jakością, ale o tym przekonam się za kilka dni bo namówiłem szefa byśmy mieli służbowego E-PL6.

jarod69
4.04.16, 14:24
Ja ostatnio zabawiam się starymi fd 50mm/1,4 i 28mm/2,8 na bezlusterkowcu (taki off top w tym wątku ;) ).

Sawa
7.04.16, 16:39
Zapodam kilka fotek z XZ-2. Tym razem w wersji czarno białej.

169854

ta chałupa z oponą - fajne.

Roberto73
11.04.16, 19:35
Bo konstruowanie dzisiaj zaawansowanego małego aparatu z jasną optyka na matrycy 1/1,7" nie ma żadnego sensu. Po wprowadzeniu przez Sony sensora 1" kilka lat temu do rx100, zmieniło ten segment bezpowrotnie. Zauważ, że każdy juz większy producent, mam swojej ofercie aparaty zbudowane na tej wielkości matrycy. Zresztą bardzo słusznie.

Darekw1967
12.04.16, 10:36
Witam !

Olympus pokazal, ze da sie wyprodukowac aparat z matryca 1/1.7" + jasne wysokiej jakosci szklo.
Jakosc obrazu wysokiej jakosci o duzej ilosci szczegolow.

Dla wielu zastosowan jakosc POWALA co wskazuje, ze niekoniecznie matryca musi byc 1" lub wieksza.

Co mnie zaskakuje, ze komorki produkuja coraz lepszej jakosci obrazy.
Ostatnio wysylalem koledze foty ze Samsunga S5 i on myslal ze robione dobrej klasy aparatem.

Z jednej strony dazy sie do rozbudowy a z drugiej dazy sie do eliminacji gabarytow sprzetu ktory generuje
niezlej jakosci obrazy.

Pozdrawiam

Roberto73
12.04.16, 13:51
Pewnie, że ta matryca ma jeszcze potencjał, tylko jeśli można wyprodukować tak samo mały aparat z matrycą jednak większą 1" , to chyba logiczne, że firmy idą w tę stronę. A nie zaprzeczysz , że matryca 1" daje większe możliwości co do wysokich ISO :) . Jedyna korzyść dla aparatów z 1/1'7 to cena , ale i to się zmienia

fret
12.04.16, 16:07
Pewnie, że ta matryca ma jeszcze potencjał, tylko jeśli można wyprodukować tak samo mały aparat z matrycą jednak większą 1" , to chyba logiczne, że firmy idą w tę stronę. A nie zaprzeczysz , że matryca 1" daje większe możliwości co do wysokich ISO :) . Jedyna korzyść dla aparatów z 1/1'7 to cena , ale i to się zmienia

Tak, ale jest to logika marketingowa. Logika techniczna wygląda trochę inaczej. Logika marketingowa jest korzystna dla firm, to i nic dziwnego, że idą w tę stronę ;)

Roberto73
12.04.16, 16:19
No wiesz, twierdzisz tym samym, ze większe matryce są niepotrzebne większości z nas bo i tak nie zauważymy ich lepszosci, no być może. Nie zmienia to faktu, że większy przetwornik jest lepszy, jak bym miał wybierać wybieram ten kompakt z większą.

jarod69
14.04.16, 21:11
A ja kilka lat temu przesiadłem się z FF na APS-C... Nie zawsze co duże i ciężkie jest najlepsze, albo ma takie uderzenie jakościowe, że warto za to ileś razy dać więcej. Tak samo jest z mniejszymi matrycami - nie każdy potrzebuje chociażby RX, aby zrobić zdjęcie swojego kota ;) lub wnuczka. Dla mnie bezlusterkowiec ze stałką (np. 50 mm 1,4) ma wystarczającą jakość, inny powie, że prawdziwy-dobry format matrycy to "medium format" a nie jakaś "pełna klatka"...

SzPPeresada
22.04.16, 22:36
Cześć. Dawno nie zaglądałem na forum ale przyszedł mi do głowy pomysł zbudowania małego amatorskiego studia i proszę o waszą opinię. Zamierzam kupić:
http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-studia/quantuum-move-300-kit2-zestaw.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/quantuum-quantuum-navigator-system-zdalnego-wyzwalania-dla-move-pulse-move-pro-pulse-pro.html
+ tło
Po pierwsze: co myślicie o takim zestawie. Po drugie: czy xz-2 będzie współpracował z radiowym wyzwalaniem Quantuum Navigator. (Można też wyzwolić lampę move 300 błyskiem lampy wbudowanej ale wolałbym radiowo).
Może macie jakieś sugestie w tym temacie. Będę wdzięczny za każdą konstruktywną opinię. Pozdrawiam

koronax
24.04.16, 06:59
Z ostatniego spaceru.

172579
172578
172580

Darekw1967
25.04.16, 14:13
Witam !

Parę fotek z XZ-2

Org: https://copy.com/UKJzz1ErNImLsjNr

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://copy.com/UKJzz1ErNImLsjNr)

Org: https://copy.com/4VWci0JCjszem1sp

źródło (https://copy.com/4VWci0JCjszem1sp)

Org: https://copy.com/n24ulKQ6hYzvLI7p

źródło (https://copy.com/n24ulKQ6hYzvLI7p)

Org: https://copy.com/DmVdJRfQuPzvbQw8

źródło (https://copy.com/DmVdJRfQuPzvbQw8)

Pozdrawiam

Kot72
28.04.16, 14:42
Witam Wszystkich bardzo serdecznie .
Nabyłem niedawno używanego xz-2 . Jest mały problem . Zrobiłem kilka zdjęć pseudo krajobrazowych na tzw. szerokim kącie , czyli 28 mm .
Fotografowałem mały domek na tle czteropiętrowych bloków . Odległość od obiektu ok 30 metrów . Tryb A , przesłona na 2.8-4 . Ręczny wybór punktu AF . Warunki świetlne dobre . Zdjęcia powychodziły tak że lewy górny róg jest mydlany ( kiepska ostrość ). Widać to na dachach i kominach budynku w tle oraz na znajdującej się w kadrze koronie drzewa . Dla ciekawości , podobne kadry zrobiłem Samsungiem ex-1 oraz starym panasonicem tz-10 . Samsungiem też na f2.8 , panasem na f3.5 . Rogi zdjęć z innych aparatów wyglądają prawidłowo ( nie są mydlane ).Z kolei robiąc z bliska olkiem płaską zadrukowaną powierzchnię ( karta kalendarza ) wszystko wydaje się o.k . Oczywiście dystorsja jest widoczna ale mydła w rogu nie ma . I teraz moje pytanie , czy ten obiektyw na 28 mm taki jest czy po prostu mnie trafił się wadliwy ? Dodam jeszcze że na średnich i długiej ogniskowej wszystko jest o.k. Tylko te nieszczęsne 28 mm ...

Bodzip
28.04.16, 14:54
Coś załącz... zdjęcie, może RAW-a ? bo tak to wiesz

Kot72
28.04.16, 15:42
Oczywiście , spróbuję jakoś to zobrazować ... Tylko za diabła nie mogę dojść jak tu się wstawia fotki .
Mam już na zewnętrznym serwerze ... i co dalej ?

koronax
28.04.16, 16:00
Wrzuć zdjęcie z serwera forum. Nie z jakiegoś zewnętrznego.
Tu masz opis

https://forum.olympusclub.pl/threads/12293-Poradnik-Jak-zamieszczać-zdjęcia-w-postach/page9

Bodzip
28.04.16, 16:04
https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawia%C4%87-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach.?p=1016904&viewfull=1#post1016904

Kot72
28.04.16, 16:07
To od początku proszę . Jak umieścić zdjęcie na serwerze forum i jaki jest dopuszczalny rozmiar ?

Upss , to wyższa szkoła jazdy .... Chyba podziękuję .

jarod69
28.04.16, 19:04
Ale chłopu mieszacie:
1. przy pisaniu odpowiedzi kliknij "Opcje zaawansowane"
2. zjedź trochę w dół strony i masz tam "Zarządzaj załącznikami"
3. kliknij w to okienko

4. otworzy się nowe okno a tam masz : "Dodaj pliki"
5. kliknij
6. wybierz pliki z komputera
7. i wgraj
na koniec kliknij "ukończone"
Paaram... i masz załączone zdjęcie - możesz sprawdzić przed wysłaniem jak wygląda post przed dodaniem.( "Podgląd posta") a następnie wysłać wiadomość.
Prościej już nie da rady :) a zdjęcie przykładowe.

Kot72
28.04.16, 21:23
jarod69
Próbowałem zrobić tak jak napisałeś ale po kliku w zarządzaj załącznikami nie otwiera się żadne okienko więc siłą rzeczy nic nie mogę dodać . Może mam coś źle ustawione w profilu .... Nie mam teraz czasu na kombinowanie . Ponawiam pytanie do posiadaczy xz-2 . Czy w zdjęciach krajobrazowych na 28 mm i w zakresie przysłon f2.8-4 macie ostrość na wszystkich planach ( chodzi mi o rogi zdjęcia ) ? . Jeśli mój aparat ma wadę obiektywu to jest podstawa do zwrotu lub naprawy ( jest jeszcze gwarancja )

And.N
28.04.16, 22:08
Niestety, jak nie wstawisz zdjęcia, oryginalny jpg z aparatu lub lepiej RAW, nie sadzę aby ktoś Ci odpowiedział (rzetelnie) na Twoje pytanie.

DeWuTe
28.04.16, 23:15
jarod69
Próbowałem zrobić tak jak napisałeś ale po kliku w zarządzaj załącznikami nie otwiera się żadne okienko więc siłą rzeczy nic nie mogę dodać . Może mam coś źle ustawione w profilu .... Nie mam teraz czasu na kombinowanie . Ponawiam pytanie do posiadaczy xz-2 . Czy w zdjęciach krajobrazowych na 28 mm i w zakresie przysłon f2.8-4 macie ostrość na wszystkich planach ( chodzi mi o rogi zdjęcia ) ? . Jeśli mój aparat ma wadę obiektywu to jest podstawa do zwrotu lub naprawy ( jest jeszcze gwarancja )
To da sie tak zrobić jak jarod opisał, trochę cierpliwości i dasz radę.
Spróbuj zrobić z tego samego miejsca to samo ujęcie zmieniając przysłonę i odpowiedź sama Ci się odkryje.
Może tak być, że przy dużym otworze na 28mm obiektyw daje rozmiękczenie w narożach.
poczytaj też na dpreview
Ja aż tak bardzo dokładnie nie przyglądam się zdjęciom, a lubię ten aparat. Trzeba się też przyzwyczaić do niego i poznać jego zalety i mankamenty.
Powodzenia
DWT
:grin:

Kot72
29.04.16, 08:02
Kto robił tym aparatem zdjęcia powinien wiedzieć co i jak ... Tym bardziej że zapewne jest to któryś już z kolei aparat i posiadacze wiedzę porównawczą mieć powinni .Na chwilę obecną stwierdzam że ten ,, wspaniały obiektyw ,, nie jest wcale taki rewelacyjny . Mydło w rogach po znacznym domknięciu ( 28 mm startuje od f1.8 ) do dyskwalifikacja . Jeszcze to sprawdzę i porównam z innym egzemplarzem . Będę miał taką możliwość na majówce . Zdjęć dalej nie wstawię bo tak jak pisałem u mnie opcja jest zablokowana . Ogólnie aparacik jest fajny . Tylko te nieszczęsne 28 mm ...

jarod69
29.04.16, 11:41
XZ-2 1,8 1/30 s 28mm ISO320 kompresja fotki do 527KB (u góry ściana z tapetą szklaną)

Kot72
29.04.16, 13:55
jarod69 , dzięki za fotkę . U mnie na bliskich ujęciach jest podobnie . Mydła w rogach nie widać . Pomijam aspekty dystorsji i przerysowań związanych z perspektywą . Chodzi mi o fotografię plenerową , duży obszar plus wyróżnione trzy plany . Pierwszy , dalszy i nieskończoność . Na moich zdjęciach , lewy górny róg tak jakby nie łapał nieskończoności . Ostrość kończy się zaraz za pierwszym planem . Góra na wysokości centrum oraz ze strony prawej jest o.k. Jeśli ktoś ma podobną fotografię ( tylko na boga , niech drugi plan nie będzie niebem z chmurkami ) to bardzo proszę niech zamieści . Przydałyby się powiększone wycinki rogów jako oddzielne zdjęcia . Tak jak wcześniej pisałem , w warunkach identycznych w ex-1 nie ma takiego problemu .

koronax
29.04.16, 14:24
A oglądałeś fotki w tym wątku? Zauważyłeś na jakiś innych zdjęciach podobny problem do twojego ?

Kot72
29.04.16, 16:46
koronax , na chwilę obecną nie znalazłem ale też i nie obejrzałem wszystkich zdjęć . Siłą rzeczy jest to niemożliwe w krótkim czasie a podejrzewam że na skompresowanych fotkach bez powiększeń wycinków w rogach/bokach też nic bym nie wypatrzył . Już prawie długi weekend . Jeszcze tego xz-2 potestuję i pomyślę co robić dalej .

Mik3
1.05.16, 01:36
Obiektyw XZ-2 jest ostry w całym kadrze, optymalny zakres przysłon to f2.5-f3.2. Jeśli jedziesz na f8, to będziesz miał "mydło" wszędzie, bo wchodzi dyfrakcja. Jeśli tylko jeden lub dwa rogi są nieostre, to znaczy że w Twoim egzemplarzu jest zdecentrowany obiektyw.

Mati1
9.05.16, 13:16
Witam. Zarejestrowalem sie poniewaz czaje sie na uzywke xz-2 i tu pytanie do zacnego grona bardziej zorientowanych i doswiadczonych forumowiczow - fotografow. Oplaca sie brac uzywke zakladajac, ze olus byl dosc intensywnie eksploatowany przez ostatnie dwa lata?

kubekwkubek
9.05.16, 19:50
Mati, bardzo ogólna informacja.
Dla mnie aparat który na 5k zdjęć i wymęczony obiektyw ścierą od podłogi nie będzie atrakcją w stosunku do urządzenia z przebiegiem 50k zdjęć od osoby która go szanowała.
Kuba

Darekw1967
12.05.16, 09:07
Witam. Zarejestrowalem sie poniewaz czaje sie na uzywke xz-2 i tu pytanie do zacnego grona bardziej zorientowanych i doswiadczonych forumowiczow - fotografow. Oplaca sie brac uzywke zakladajac, ze olus byl dosc intensywnie eksploatowany przez ostatnie dwa lata?

Witam !

Ogolnie. Nie lubie kupowac uzywanych aparatow foto chyba, ze kupuje od kogos kogo dobrze znam i wiem
ze sprzet byl szanowany i zadbany.

Ostatecznie jak nie masz kasy to
mozesz zaryzykowac za: 100-200zl o ile obiektyw jest czysty a aparat nie zdewastowany.
Pomysl wtedy o kupnie nowego akumulatora ;)

Pozdrawiam

Mati1
12.05.16, 10:39
Bylo w tym troche prowokacji bo licze sie z tym, ze kupowanie uzywki zwlaszcza na odleglosc moze byc ryzykowne. O intensywnej uzywalnosci sam wiec dopisalem scenariusz, w mysl zasady, ze kazdy sprzedawca bedzie zachwalal swoj towar. Na znanym portalu aukcyjnym kazda sztuka malo uzywana :grin:
Oczywiscie ceny duzo wyzsze niz 200 zl. Niestety, nowego Olympusa xz2 nie idzie juz wyhaczyc. Uzywki dochodza do 1000zl a nawet ponad.
Dzieki za popowiedzi. Moze poszukam czegos nowego o podobnych parametrach albo poczekam na okazje ;-)

GrzegorzG3
12.05.16, 11:29
Może canon G7x -1900,- . Sam czekam aż pojawi się w sklepach mark II wtedy cena za jedynkę parę stówek powinna spaść. Jest jeszcze leciwy panasonic Lx7 - 1300,-. Swoją drogo szkoda że olympus nie ma nic z calową matrycą, a stylusa 1 tylko odgrzał .

jarod69
12.05.16, 21:24
Mój xz-2 poszedł za 1150 zł ale był zadbany (i miał trochę dodatkowych akcesorii w zestawie).

Mati1
13.05.16, 08:15
Na rtvagdzone znalazlem tego g7x za 1600 i wlasnie sie zastanawiam. W tej cenie chyba juz nic lepszego nie znajde :-)

GrzegorzG3
13.05.16, 09:03
Za tyle to i ja bym kupił od razu, ale to firma krzak http://www.forumpc.pl/topic/400715-rtvagdzonecom-czy-kto%C5%9B-zna/

Mati1
13.05.16, 09:27
Dzieki za czujnosc. Wlasnie poczytalem o nich. Poczekam na prawdziwa okazje.

Radoslaw6363
7.06.16, 20:00
Po zrobieniu ponad 2000 fotek, mój XZ-2 (jeszcze na gwarancji) kaprysi ! Fotografie wychodzą nie ostre. Wyłączam aparat , włączam i po włączeniu w identycznych warunkach ta sama fotografia jest super, kilka zdięć i sytuacja się powtarza. Wysłałem aparat do serwisu razem z kartą pamięci po to żeby serwisant mógł zobaczyć o co chodzi. Aparat wrócił z naprawy, 200 fotek i znowu to samo. Dzwoniłem do serwisu i bardzo miła Pani powiedziała że nie powinienem robić zdięć w trybie auto tylko np. w P . Ciekawe czy gdybym kupił samochód i nie wchodziłby mi np. trzeci bieg to dowiedziałbym się że najlepiej tego biegu nie używać ?Wysłałem aparat ponownie , gwarancja się kończy a moja nadzieja na to że aparat będzie sprawny maleje.Podczas ostatniej naprawy napisano że wymieniono jakiś elemeny obudowy ekranu wyświetlacza, ja wcześniej żadnej niesprawności tam nie widziałem.Być może przeczyta to ktoś kto ma wiedzę i podpowie co trzeba naprawić ?

jkr
8.06.16, 08:14
Odpowiedź serwisu jest żenująca, ale to już taka będzie coraz częściej, nie tylko w tej sprawie. Często słyszę, że ten typ tak ma. Spróbuj u niezależnych serwisów bo odsyłać go z powrotem to chyba nie ma sensu.

viruuss
8.06.16, 08:21
Po zrobieniu ponad 2000 fotek, mój XZ-2 (jeszcze na gwarancji) kaprysi ! Fotografie wychodzą nie ostre. Wyłączam aparat , włączam i po włączeniu w identycznych warunkach ta sama fotografia jest super, kilka zdięć i sytuacja się powtarza. Wysłałem aparat do serwisu razem z kartą pamięci po to żeby serwisant mógł zobaczyć o co chodzi. Aparat wrócił z naprawy, 200 fotek i znowu to samo. Dzwoniłem do serwisu i bardzo miła Pani powiedziała że nie powinienem robić zdięć w trybie auto tylko np. w P . Ciekawe czy gdybym kupił samochód i nie wchodziłby mi np. trzeci bieg to dowiedziałbym się że najlepiej tego biegu nie używać ?Wysłałem aparat ponownie , gwarancja się kończy a moja nadzieja na to że aparat będzie sprawny maleje.Podczas ostatniej naprawy napisano że wymieniono jakiś elemeny obudowy ekranu wyświetlacza, ja wcześniej żadnej niesprawności tam nie widziałem.Być może przeczyta to ktoś kto ma wiedzę i podpowie co trzeba naprawić ?
u mnie po 3000 zdjęć nadal wszystko działa poprawnie

TomekH
12.06.16, 11:42
Ja i tak przez ponad 3 lata użytkowania XZ-2 nigdy nie robiłem zdjęć na auto, bo aparat potrafił w tym trybie znikąd nagle zrobić zdjęcie jakby "zamglone". Ale odpowiedź serwisu rzeczywiście oryginalna.

szamaniec
12.06.16, 12:12

Sądzę że najpierw należy naprawić serwis - to żadna łaska gdy aparat jest na gwarancji. Walczyłbym do skutku.

jkr
12.06.16, 13:14
Sądzę że najpierw należy naprawić serwis - to żadna łaska gdy aparat jest na gwarancji. Walczyłbym do skutku.Oczywiście, że można walczyć tylko wydaje mi się o ile więcej konsument ma praw to o tyle więcej mu przybyło kłód pod nogami.

szamaniec
12.06.16, 13:43
Oczywiście, że można walczyć tylko wydaje mi się o ile więcej konsument ma praw to o tyle więcej mu przybyło kłód pod nogami.

Nie zgadzam się, jest sporo łatwiej niż dawniej. Tylko trzeba z uporem i nie odpuszczać.

jkr
12.06.16, 13:59
Nie zgadzam się, jest sporo łatwiej niż dawniej. Tylko trzeba z uporem i nie odpuszczać.Mówiąc o prawach miałem to samo na myśli tylko dlaczego ta druga strona tak dziwnie się zachowuje. Wiele rzeczy juz traktuję jako koszty, nie naprawiam.

szamaniec
12.06.16, 14:14
Mówiąc o prawach miałem to samo na myśli tylko dlaczego ta druga strona tak dziwnie się zachowuje. Wiele rzeczy juz traktuję jako koszty, nie naprawiam.

Sądzę że można to wytłumaczyć, niestety trzeba nawiązać do polityki i religii. Jak się kiedy spotkamy to Ci to wytłumaczę :)

markus74
12.06.16, 22:45
Kilka migawek z koncertu Marcina Wyrostka w Zabrzu.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/P6110054-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P6110054.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/P6110061-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P6110061.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/P6110064-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P6110064.jpg)

jkr
13.06.16, 08:11
Harmonia? Dawno nie słyszałem muzyki z tego instrumentu.

szamaniec
13.06.16, 08:56
Harmonia? Dawno nie słyszałem muzyki z tego instrumentu.

To jest akordeon guzikowy .

jkr
13.06.16, 09:10
To jest akordeon guzikowy .Oczywiście powinienem użyć tej nazwy ale ja ostatnio ( ponad 30 lat ) jak wujek grał to używał nazwy "harmonia" i miało klawisze z jednej strony. Muzyka była przednia.

szamaniec
13.06.16, 09:19
Oczywiście powinienem użyć tej nazwy ale ja ostatnio ( ponad 30 lat ) jak wujek grał to używał nazwy "harmonia" i miało klawisze z jednej strony. Muzyka była przednia.

Podobnie jest z "kobzą" znaczy dudami. ( dobra uciekam bo nie o tym w tym wątku :)

koronax
5.07.16, 07:01
Trzy fotki.
Kabaret Pod Wyrwigroszem.

177746
177748
177747

koronax
9.07.16, 17:30
Z dzisiejszej krótkiej wyprawy rowerowej razem z XZ-2 .

177900
177901

ofarec
26.07.16, 13:05
Nad pięknym zalewem na Podkarpaciu :)<br>
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/07/t1JcYHX-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/t1JcYHX.jpg)<br><br>
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/07/KcccuX7-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/KcccuX7.jpg)<br><br><br>

zdravko
26.07.16, 15:35
Wpadł mi do wody (rzeka) na powiedzmy 2-3 s (był w futerale niestety otwartym),aparat nie był włączony, na obiektywie była tuleja z filtrem,po wyciągnięciu wyjąłem baterie, kartę, pootwierałem wszystko, wyssałem (dosłownie) i wytrzasnąłem wodę, wytarłem co się dało, w sumie to nie było jakoś dużo wody, nie lało się z niego, nie ciekło, nawet nie kapało, po powrocie położyłem na parapecie(przeczytałem teraz ,ze to źle, no ale po ptakach),
co mam teraz robić, spróbować uruchomić za pare dni (jaki czas go suszyć ?) czy od razu słać do serwisu ?

zosia
18.08.16, 23:50
Hejka! :) Witam po dłuuugiej przerwie.
Chciałam się zapytać czy ktoś z Was ma może jakiś sprawdzony preset do Lightrooma, który sprawi, że zimportowane rawy będą wyglądać na starcie tak jak jpg-i zrobione przez Olka?
Kurcze... nie wiem czy wyrażam się jasno, więc dla pewności opiszę o co mi chodzi:
Robię zdjęcia w trybie RAW + JPG. Później wrzucam do Lightrooma rawy i Lightroom je widzi inaczej (czyt. gorzej). Tak więc. jeśli zimportuję sobie do Lightooma i nie zmienię jakichkolwiek ustawień, to wyeksportowany jpg wygląda gorzej niż ten, który wygenerował Olek. Zazwyczaj mało suwaczkuję i nie na wszystkich zdjęciach, dlatego chciałabym sobie ustawić takie ustawienia, żeby jpg wyeksportowane bez edytowania wyglądały jak najbliżej tego, co wygenerował na jpgach Olek. Można to jakoś zrobić? Jakieś rady?

apz
19.08.16, 00:04
Hejka! :) Witam po dłuuugiej przerwie.
Chciałam się zapytać czy ktoś z Was ma może jakiś sprawdzony preset do Lightrooma, który sprawi, że zimportowane rawy będą wyglądać na starcie tak jak jpg-i zrobione przez Olka?
Kurcze... nie wiem czy wyrażam się jasno, więc dla pewności opiszę o co mi chodzi:
Robię zdjęcia w trybie RAW + JPG. Później wrzucam do Lightrooma rawy i Lightroom je widzi inaczej (czyt. gorzej). Tak więc. jeśli zimportuję sobie do Lightooma i nie zmienię jakichkolwiek ustawień, to wyeksportowany jpg wygląda gorzej niż ten, który wygenerował Olek. Zazwyczaj mało suwaczkuję i nie na wszystkich zdjęciach, dlatego chciałabym sobie ustawić takie ustawienia, żeby jpg wyeksportowane bez edytowania wyglądały jak najbliżej tego, co wygenerował na jpgach Olek. Można to jakoś zrobić? Jakieś rady?

Na pewno w OV 3. A może sobie zrobisz taki presecik w wywoływarce?

zosia
19.08.16, 00:53
No w sumie mogę :))

Hrr
19.08.16, 12:30
Albo suwaczkuj na tych olkowych jpg´ach. Skoro nie dokonujesz wielkich zmian w LR to RAW pewnie nie jest konieczny. Oszczedzisz sobie czasu, pracy i nadmiaru danych.

markus74
19.08.16, 20:58
Migawki z koncertu Łez w Brennej.

jarod69
19.08.16, 22:28
XZ-2 to wyjątkowo "koncertowy" aparat... Nie wiem czemu, ale fotki z koncertów mu wychodzą wyśmienicie.

zosia
28.08.16, 22:17
Albo suwaczkuj na tych olkowych jpg´ach. Skoro nie dokonujesz wielkich zmian w LR to RAW pewnie nie jest konieczny. Oszczedzisz sobie czasu, pracy i nadmiaru danych.

Skoro dostałam już tego Lr to muszę ogarnąć do jakiegoś przyzwoitego poziomu :) Denerwuje mnie tylko to, że muszę importować tylko te zdjęcia które edytuję, bo te nieedytowane po eksporcie często wyglądają gorzej i w końcu wychodzi na to, że muszę edytować wszystko.
Wyobrażałam sobie to jakoś w ten sposób, że musi być coś co się instaluje dodatkowo do Lr co pozwala mu brać pod uwagę ustawienia z Olka...

zdravko
29.08.16, 09:07
Wpadł mi do wody (rzeka) na powiedzmy 2-3 s (był w futerale niestety otwartym),aparat nie był włączony, na obiektywie była tuleja z filtrem,po wyciągnięciu wyjąłem baterie, kartę, pootwierałem wszystko, wyssałem (dosłownie) i wytrzasnąłem wodę, wytarłem co się dało, w sumie to nie było jakoś dużo wody, nie lało się z niego, nie ciekło, nawet nie kapało, po powrocie położyłem na parapecie(przeczytałem teraz ,ze to źle, no ale po ptakach),
co mam teraz robić, spróbować uruchomić za pare dni (jaki czas go suszyć ?) czy od razu słać do serwisu ?

Tak tylko napisze, ze odpalił bez problemu i działa zupełnie normalnie.

jarod69
30.09.16, 20:42
Co za cisza nastała ..... coś na rozruszanie: miasto, do którego mógłbym się dzisiaj przeprowadzić:

Mike017
2.10.16, 10:24
a cóż to za miasto Cię urzekło ?? bo nie rozpoznaję.

wyszomir
2.10.16, 10:30
Na drugim zdjęciu rozpoznaję Most Karola w Pradze. Wydaje mi się, że zdjęcie robione z murów zamku na Hradczanach.

wyszomir
2.10.16, 10:32
A teraz dopiero skojarzyłem, ze pierwsze to zabytkowa Złota Uliczka z tego zamku. Sądząc po położeniu słońca zdjęcie robione w środku dnia - zastanawiam się, jakim cudem udało się uniknąć tłumu turystów w kadrze.

jarod69
3.10.16, 09:15
Cuda się zdarzają ;) A tak na poważnie to zdjęcie zrobione specjalnie rano bezpośrednio po otwarciu o godzinie 9 - do 10 spokój na całych Hradczanach, fotki bez ludzi na placu centralnym aż dziwnie wyglądają, później nie ma gdzie wcisnąć przysłowiowej igły.

Roberto73
3.10.16, 12:07
Praga, zakochałem się w niej od pierw pobytu.

zdravko
4.10.16, 21:28
183107

Zdjęcie jak zdjęcie, ale co za okaz ;)

robros1
14.11.16, 00:22
Po zrobieniu zdjęcia w trybie RAW na wyświetlaczu pojawia się biała ramka na krawędziach wyświetlacza. Kiedy zrobiłem supermakro, to ramka zajmował max 30% pełnego ekranu. Czy to normalne?

jurec
7.12.16, 19:27
Proszę o radę: aparat, aby nie dopuścić do prześwietlenia samoczynnie uruchamia filtr ND.
W następnym ujęciu filtr jest dalej aktywny.
Czy ja nie rozumiem instrukcji, czy coś jest zaprogramowane, o czym zapomniałem ?

dranio
7.12.16, 20:00
Filtr ND jest włączany i wyłączany ręcznie.

dranio

TomekH
7.12.16, 21:17
A to na Auto?

dranio
7.12.16, 21:50
Dobre pytanie. Nigdy nie robiłem na Auto, będę musiał sprawdzić.

dranio

jurec
8.12.16, 00:19
Problem jest w tym, że od pewnego czasu sprawdzam po uruchomieniu, czy filtr jest aktywny.
Z zasady nie używam Auto. Jeśli zmusza sytuacja używam funkcji Program, ale nie w tym przypadku.

kristof
8.12.16, 17:33
DxO Optics Pro 8 czy OLYMPUS Viewer 3 do wywoływania RAW-ów polecacie?
OV3 wywołuje na podstawie informacji o ustawieniach aparatu. W DxO nie znalazłem opcji wywołania zdjęcia bez stosowania korekt. Domyślnie program koryguje wiele parametrów.
Jakie ustawienia zastosować w DxO aby otrzymać ładny obraz, bez zbytniego ulepszania?

danis
9.12.16, 22:11
Ani ten, ani ten tylko DxO 9, który teraz jest dostępny za darmo. Ma dość dobrą redukcję szumów - Prime (działa na RAW).
Jeżeli nie chcesz korzystać z ustawień domyślnych wybierz menu Presets i wybierz - No correction, a potem próbuj bawić się suwaczkami po swojemu :-)

kristof
10.12.16, 13:25
Niestety nie jest już dostępny za darmo. "Promocja" skończyła się 31 sierpnia:cry:

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Spróbuję z DxO 8. Pobrałem kiedyś gdy był dostępny za darmo ale nie używałem. Mam ponad 2 tys. zdjęć w RAW-ach, które chciałbym teraz wywołać. Może ktoś z doświadczonych forumowiczów ma sprawdzony preset?

wyszomir
10.12.16, 15:22
Niestety nie jest już dostępny za darmo. "Promocja" skończyła się 31 sierpnia:cry:

Jak to niedostępny? A tu: http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale - piszą, że za darmo jeszcze przez 71 dni!

danis
11.12.16, 14:14
No właśnie. Bardzo fajny program, można wysłać wywołanego rawa do filtrów Nik od Googla jako TIFF 16 bit i tam dalej się bawić (export to application). A co do sprawdzonego presetu - to chyba nie ma takiego, który można by zastosować do 2 tys. zdjęć i żeby to pasowało do wszystkich.
Zrób selekcję zdjęć, wybierz 25, obrób je indywidualnie i się ciesz nimi :-)
Na pozostałe można zastosować DxO standard

kristof
11.12.16, 15:36
Jak to niedostępny? A tu: http://sharewareonsale.com/s/dxo-optics-pro-elite-sale - piszą, że za darmo jeszcze przez 71 dni!

Dzięki! Pobrałem i zainstalowałem.

TomekH
23.12.16, 11:18
Tak DXO polecam bardzo dobre efekty daje.
pozdr

Radoslaw6363
21.01.17, 23:41
:grin:
186788186789

Karol
22.01.17, 16:04
Pierwsze fajne, ale malutkie te fotki jak na dzisiejsze standardy.

Radoslaw6363
22.01.17, 18:16
Nie wiem jak u Ciebie ? ale jak kliknę na fotki to robią się duużo większe !
I w powiększeniu może i drugie się spodoba ?

ypsi
28.01.17, 14:19
Coś z zeszłego roku.

Wiosna

187016187017

Lato

187018187019187020187021

Jesień

187022187023187024187025

jurec
28.01.17, 18:02
Coś z tego roku

187063

187064

Radoslaw6363
29.01.17, 00:06
No to też zesprzętem :roll:
187071
https://images82.fotosik.pl/323/c2787e3e1f55db0e.jpg

https://images84.fotosik.pl/323/76801c8ac4218fa7.jpg

jarod69
19.02.17, 21:30
Coś z młodszego i mniejszego brata czyli xz-10:

188116
"sztruks"

kysu
27.02.17, 10:35
Pytanie jak sobie radzić z manualnym ostrzeniem na gwieździste niebo? Mój egzemplarz ma tą przypadłość, że kręcąc pierścieniem w trybie MF zbliżam się do idealnej ostrości po czym ją przekraczam i obraz staje się rozmyty, dlaczego skrajna granica ∞ jest poza użytecznym zakresem a nie idealnie w punkt. Czy też tak macie w swoich XZ-2 ?

kysu
13.03.17, 13:26
Czy ktoś byłby w stanie w swojej tulei/adapterze filtrowym (tym zamienniku do Minolty Z3) zmierzyć skok gwintu? Kupiłem taką, ale mam problem z wkręceniem, z oporem wchodzi i płytko. Podejrzewam niezgodność właśnie ze skokiem gwintu bo średnica zmierzona przeze mnie 46,4mm. Gwint w aparacie nie jest uszkodzony.

Drugie pytanko: Czy w momencie gdy wykonujecie zdjęcie z dłuższym naświetlaniem i macie włączoną stabilizację to ona wydaje chrobotliwe dźwięki? Strasznie irytujące tym bardziej, że stabilizacja podczas kręcenia filmów widać jak pracuje a dźwięków nie wydaje żadnych.

Trzecie pytanko: ktoś dobry odpowie na post wyżej pytanie :) ?

Pozdrawiam.

strOOs
16.05.17, 17:33
Czy ktoś byłby w stanie w swojej tulei/adapterze filtrowym (tym zamienniku do Minolty Z3) zmierzyć skok gwintu? Kupiłem taką, ale mam problem z wkręceniem, z oporem wchodzi i płytko. Podejrzewam niezgodność właśnie ze skokiem gwintu bo średnica zmierzona przeze mnie 46,4mm. Gwint w aparacie nie jest uszkodzony.

Porównaj gwint w "zakrętce" z aparatu z tym, który masz na tulei. Na podstawie tego dostaniesz odpowiedź o skoku gwintu.

Pytanie jak sobie radzić z manualnym ostrzeniem na gwieździste niebo? Mój egzemplarz ma tą przypadłość, że kręcąc pierścieniem w trybie MF zbliżam się do idealnej ostrości po czym ją przekraczam i obraz staje się rozmyty, dlaczego skrajna granica ∞ jest poza użytecznym zakresem a nie idealnie w punkt. Czy też tak macie w swoich XZ-2 ?

Tak jest w każdym obiektywie. Jest to zapas na np. zmiany temperatur oddziałowujące na aparat/tor optyczny.

jawor13
22.05.17, 01:24
Przy okazji witam wszystkich.
Jako, że stałem się posiadaczem XZ-2 szukam u Was pomocy.
Nie mogę wybrać zdjęć HI (15kl/s) - jest widoczne jednak nie aktywne.
Brakuje kompresji zdjęć LSF MSF i SSF. Wszystkie pozostałe są widoczne i mogę wybrać.
Czy aktualizację Firmware jest sens robić ? Aktualnie mam wgrany 1.1. Trochę boję się, gdyż ostatnio wgrywałem żonie w galaxy s6 rom i skopałem płytę główną.

Do kompresji dokopałem się :D Jednak do serii zdjęć 15kl/s nie mam już pomysłu. Zmieniam AF, wyłaczam różne opcje i cały czas nie ma możliwości wyboru tego przycisku.

markg
22.05.17, 15:41
Reset do ustawień fabrycznych robiłeś ?

jawor13
22.05.17, 16:00
Reset do ustawień fabrycznych robiłeś ?
Nie. A czemu by to miało służyć ??
Aktualizacja do wersji 1.3 zrobiona. I faktycznie AF szybciej i częściej łapie ostrość. Gdybym tylko dowiedział się co z tymi 15kl/s.
Może karta za wolna ? Jednak z lustrem działał bardzo dobrze. Nie mam pomysłów.

robros1
9.07.17, 12:02
Jakie są jakieś dostępne adaptery które można podpiąć do xz-2? Chodzi mi o szerokokątny przetwornik obrazu

koronax
28.07.17, 11:19
Coś z zeszłego tygodnia

192919

192920

192921

192922

192923

192924

rafal700
18.08.17, 09:37
Witam
Zakupiłem używanego xz2 i mam pytanie co do szumów na zdjęciach.
Zdjęcia zrobione np w mieszkaniu przy iso 100 i powiększone pokazują szum na zdjęciach.
Noise Reduct oraz Noise filter są na off

193536

Dodatkowo na obiektywie w środku jest delikatny pyłek. Usunąć to jakoś czy zostawić tak jak jest? Czy ma to wpływ na jakość zdjęć?

Czy są jakieś złote rady dla posiadacza tego aparatu? Na pewno nie korzystać z iauto :)
Zdjęcia mam ustawione 16:9 format LSF

ps) co sądzicie o tych zdjęciach?
193533193534

many_moons_ago
28.08.17, 20:44
Ja myślę, że zdjęcia są git, ale ekspertem nie jestem.
Myślę, że lepiej ustawić na 3:2. W sumie to najlepiej korzystać z takiej proporcji, jaką oferuje matryca, czyli 4:3, wówczas aparat nie będzie przycinał zdjęć.
Zresztą o proporcjach zdjęć w necie jest szczegółowych informacji mnóstwo.

Dwie foty z XZ-2 w 4:3 i 3:2

Hrr
28.08.17, 20:53
Pyłek w niczym nie będzie przeszkadzał (a i diabelnie trudno było by się go pozbyć).
Rady dla posiadacza aparatu? Zależy od ambicji, masz dwie opcje:
1. Pstrykaj i ciesz się zapisanymi chwilami (iauto to nie grzech!).
2. Poczytaj, pooglądaj, naucz się jak aparat działa i skąd biorą się rezultaty które chcesz uzyskać. Nikt Ci tu nie powie "ustaw to tak i tak, a XZ będzie robić super fotki".

A no i tak na marginesie gratuluję zakupu super aparatu.

many_moons_ago
3.09.17, 02:59
Dzień po ciężkiej nocy.

kysu
15.09.17, 17:52
Porównaj gwint w "zakrętce" z aparatu z tym, który masz na tulei. Na podstawie tego dostaniesz odpowiedź o skoku gwintu.

Tak jest w każdym obiektywie. Jest to zapas na np. zmiany temperatur oddziałowujące na aparat/tor optyczny.

Nie wiem o którą zakrętkę chodzi, do modelu XZ-2 nie ma takowej, jedynie dekielek nakładany na obiektyw. BTW, kupiłem tuleję innego producenta i pasuje idealnie, widocznie chinczyk chinczykowi nie równy.

Rozumie, że w każdym WYMIENNYM obiektywie jest taki zapas bo ma on pracować z różnymi body, ale tu jest kompakt i normalnie ręce mi opadają że Olympus wypuścił taki "profesjonalny aparat" który w pewnych kwestiach jest niedopracowany jak właśnie wyjście poza obszar użytkowy ostrości.

gores87
9.11.17, 18:55
Witam. Od wczoraj jestem w posiadaniu xz- 2 . Wszystko ok ,tylko martwi mnie jedna rzecz. https://youtu.be/fFYFQ9TjT24 czy to jest normalne?

jurekg
10.11.17, 14:15
Nie jest

gores87
10.11.17, 14:54
też tak myślałem. aparat kupiony z allegro. oczywiście sprzedający twierdzi że jak wysyłał to wszystko było ok. dziś zauważyłem jeszcze że na każdym zdjęciu jest "czarna plama" w prawym górnym rogu zdjęcia. jedynie po przestawieniu proporcji obrazu na 16:9 jest dużo lepiej pod tym względem. Czego to może być uszkodzenie? dodam jeszcze że jak przybliży sie zoomem to również problem znika 196007196008

many_moons_ago
19.11.17, 11:52
Aparat jest ewidentnie uszkodzony. Myślę, że bez serwisu się nie obędzie.
Napisz jak historia z naprawą wyglądała.

kris12
23.11.17, 19:19
Co do czarnego pola w rogu - przesunięta matryca , w Krakowie nikt nie chce sie tym zająć. Mam tak w PL-3 , niestety upadł mi i tak juz zostało .

entedwa
7.12.17, 13:27
Dzień dobry wszystkim szczęśliwym użytkownikom olympusa XZ-2 do których ja też się zaliczałem. Byłem obecny chyba na wszystkich stronach tego wątku, sporo mi pomógł zarówno w podjęciu decyzji o zakupie XZ-2 ponad 3 lata temu, jak i wydobyciu z niego najlepszych jego cech, które wpłynęły na materiał wyjściowy w postaci świetnych zdjęć. Ale tak było dokładnie do pierwszego miesiąca po zakończeniu okresu gwarancyjnego, wówczas to aparat pokazał "błąd zoomu" i obiektyw nie chciał się schować. Wysłałem do jednego krakowskiego serwisu, wycenili naprawę na kwotę prawie jak za sprawną używkę, wysłałem do drugiego również krakowskiego i się zaczęło - po wielu monitach w końcu dostałem aparat ale znowu wystąpiła ta usterka, po kolejnej naprawie sprzęt wrócił i od tego czasu ma problem z ostrością z lewym dolnym rogu. Aparat został kolejny raz wysłany do serwisu, znowu miesiące się wyleżał i przybył z podobną wadą. W międzyczasie z tym serwisem miałem inne atrakcje, ale coby nie przedłużać tej smutnej opowieści o młodym chłopcu pozorującym naprawy obecnie aparat nadal ma ten sam problem. Czy ktoś z Was mógłby polecić tak od serca jakiś dobry, rzetelny serwis, może być na terenie całej Polski z opcją dostarczenia pocztą? Obecnie aparat leży i aż żal na niego patrzeć, że się tak od miesięcy marnuje. Z góry przepraszam, że może to nie do końca ten dział, ale chociaż sprzęt do niego pasuje :)

schuttenbach
3.02.18, 20:37
Rawy wywołane w OV3 (raw z SIgmy w PhotoPro 4):

XZ-2:
198113

Em-1 + m.Zuiko 9-18 (tu ISO 200):
198114

E-520 + Zuiko 12-60:
198115

i jako ciekawostka Sigma DP1s:
198116

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

A tu cropy:
XZ-2:
198117

Em-1 + m.Zuiko 9-18:
198118

E-520 + Zuiko 12-60:
198119

Sigma DP1s:
198120

TomekH
20.02.18, 10:00
Ja kupiłem Olka XZ-2 w grudniu 2012 roku w fajnej jak na tamten okres (krótko po premierze) cenie. I miałem szczęście nigdy nic złego się z nim nie stało (pomijając drobiazgi jak odklejającą się wykładzinę na gripie czy czasem przypadkowo otwierającą się klapkę od baterii). Zrobiłem setki fajnych zdjęć (niektóre z nich tu udostępniałem), a niedawno jeszcze odsprzedałem znajomemu i jemu jeszcze służy.

markus74
31.03.18, 17:07
Wspominając zeszłoroczne wakacje natknąłem się na te kilka fotek z "Jarmarku Dominikańskiego" w Gdańsku:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/03/P8190206-2.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P8190206.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/03/P8190209-2.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P8190209.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/03/P8190210-2.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P8190210.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/03/P8190216-2.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P8190216.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/03/P8190231-2.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P8190231.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/03/P8190233-2.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P8190233.jpg)

entedwa
6.05.18, 15:16
[...]a niedawno jeszcze odsprzedałem znajomemu i jemu jeszcze służy.
A co kupiłeś w zamian? Bo ja chyba jednak poddam się i też sprzedam olka w stanie jakim jest.

many_moons_ago
16.05.18, 12:01
Odgrzany kotlet, ale może komuś się przyda.
Hi15kl/s. działa z włączonym MF czyli, mówiąc prosto, z odchyloną dźwignią Fn2 w stronę gripu.

TomekH
24.06.18, 22:12
A co kupiłeś w zamian? Bo ja chyba jednak poddam się i też sprzedam olka w stanie jakim jest.

kupiłem (zresztą od Forumowicza) E-m1 II . pozdrawiam

markus74
28.07.18, 22:54
Odświeżając trochę temat wrzucam kilka fotek z tegorocznych wakacji w Trójmieście aby przypomnieć wszystkim użytkownikom jaki XZ-2 jest doskonały w fotografii ulicznej :grin:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/07/P7190152-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7190152.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/07/P7220244-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7220244.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/07/P7220254-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7220254.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/07/P7240411-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7240411.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/07/P7240421-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7240421.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/07/P7250545-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7250545.jpg)

Jd
12.08.18, 12:14
A ja mam od dzisiaj problem z XZ-2. Dzisiaj rano wyjąłem kartę SD aby zgrać zdjęcia na PC. Po ponownym jej włożeniu w slot w aparacie nie chce się "zaklinować' tylko z powrotem
wyskakuje i "sprężynuje". Aparat oczywiście jej nie widzi. Czy ktoś też spotkał się z takim problemem ? Gdzie można ewentualnie naprawić taką usterkę? Do serwisu Olka chyba nie ma co słać bo naprawa wyniesie co najmniej połowe jego aktualnej wartości. Szkoda mi go bo zdjęcia robi znakomite jak na kompakt.

Bodzip
12.08.18, 12:51
Dociśnij paznokciem albo zapałką aż zaklika

Jd
12.08.18, 13:10
Próbowałem ale nic z tego . Karta nadal wyskakuje w górę. Nawet nie próbuje sie "zaklinować".

PS Szukam dobrego niezależnego serwisu bo do Olka nie ma co wysyłać bo juz dawno po gwarancji.

Jd
13.08.18, 13:25
Oto odpowiedź serwisu Olympusa:

Szanowny Panie,

serdecznie dziękuję za kontakt z naszym serwisem.

Bardzo się cieszę, że posiada Pan sprzęt naszej firmy, lecz przede wszystkim jest mi bardzo przykro, ale naprawa aparatu XZ-2 jest już poza ofertą napraw serwisu Olympus z powodu braku części zamiennych.

W ramach rekompensaty chciałbym Panu zaoferować 20% zniżki na zakup nowego sprzętu w naszym sklepie internetowym:

http://shop.olympus.pl

Jeżeli byłby Pan zainteresowany, proszę o kontakt zwrotny. Pomogę w wyborze odpowiedniego sprzętu. Aktualnie z oferty aparatów kompatowych marki Olympus możemyu Panu zaoferować model TG-5:

https://shop.olympus.eu/pl_PL/aparaty-fotograficzne/tough/tg-5

Dodatkowo poniżej zamieszczam listę nieautoryzowanych serwisów, które mogą pomóc w naprawie sprzętu. Są to serwisy godne polecenia.

W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt.

Z wyrazami szacunku,
Maciej P.............

schuttenbach
14.08.18, 07:53
Fajnie że dali tę listę innych serwisów.
23 sierpnia premiera Panasonica LX100 II - może się skusisz?

Jd
14.08.18, 17:28
XZ-2 wczoraj wysłałem do niezależnego serwisu w Poznaniu.

Co do LX100 II to przestałem płacić "frycowe" za nowości. Teraz kupuje jak sprzęt osiągnie rozsądną cenę. Miałem LX100 Mark I i czuje niedosyt. Chciałem kupić go ponownie ale wybór padł na Sony RX100 III. I nie żałuję.

jurec
15.08.18, 19:16
Pod słońce (prawie).

203290

markus74
13.09.18, 19:43
Żeby odświeżyć temat wrzucam jeszcze kilka fotek z tegorocznych wakacji zrobionych tym sympatycznym aparacikiem, z którym notabene pożegnałem się ostatecznie w tym tygodniu. W związku z tym, że nie posiadam już nic ze stajni "Olka" będzie to prawdopodobnie mój pożegnalny post na tym forum.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/P7220262-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7220262.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/P7220268-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7220268.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/P7230335-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7230335.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/P7240464-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7240464.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/P7240472-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7240472.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/09/P7240491-1.jpg
źródło (http://www.11879.stk.net.pl/P7240491.jpg)

BeerPl
28.12.18, 22:31
Zaobserwowałem że większa część użytkowników ulubionego stylusa zaczyna zastanawiać się nad zmianą lub już podjęli decyzję a jesCze inni poszukują właśnie ten model. Czy jest godny następca tego aparatu? :)

DeWuTe
30.12.18, 19:35
Zaobserwowałem że większa część użytkowników ulubionego stylusa zaczyna zastanawiać się nad zmianą lub już podjęli decyzję a jesCze inni poszukują właśnie ten model. Czy jest godny następca tego aparatu? :)

Ale nie u Olympusa, np. Panasonic wypuścił drugą wersję LX100.

Janeczek
31.12.18, 12:48

Nie ma zadnej alternatywy, na pewno nie w tej kasie.
Albo Panas j/w albo uzywka Ricoh/Nikon na DX, mialem Ricoha, fajny aparat.

Godspeed

cointreau
13.04.19, 10:16
Nie ma zadnej alternatywy, na pewno nie w tej kasie.
Albo Panas j/w albo uzywka Ricoh/Nikon na DX, mialem Ricoha, fajny aparat.

Co myślisz na temat Canon PowerShot G7 X Mark II? On według Ciebie nie jest dobrą alternatywą do XZ-2?

Janeczek
13.04.19, 11:16
Pewnie, tylko cena nie ta:)

Godspeed

Jd
4.12.19, 15:16
Po wielu innych aparatach przeprosiłem się z XZ-2. Zastanawiam się czy dokupić wizjer VF-4 bo przez cały czas posiadałem aparaty z wizjerami i nie potrafie już kadrować ekranem. Czy warto wydać 600 zł do aparatu wartego na rynku około 500 zł ??

bogdi
4.12.19, 17:04
nie pytaj się czy warto - tylko czy dla Ciebie będzie potrzebny i użyteczny, gdyby zadawał tego typu pytania przypuszczam, że niewiele sprzętu foto bym kupił, a tym bardziej nie wyremontował bym moich motocykli ;)

Muminek
4.12.19, 21:19
Po wielu innych aparatach przeprosiłem się z XZ-2. Zastanawiam się czy dokupić wizjer VF-4 bo przez cały czas posiadałem aparaty z wizjerami i nie potrafie już kadrować ekranem. Czy warto wydać 600 zł do aparatu wartego na rynku około 500 zł ??
Jasand , jak masz zamiar fotografować to nawet bym się nie zastanawiał. Jeżeli pasuje do XZ-2 wizjer VF-2 to mam taki model, chyba nigdy go nie zakładałem, mogę oddać w prezencie.
Pozdrawiam

Jd
6.12.19, 17:25
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

jurec
9.03.20, 19:27
Z wycieczki do parku z XZ-2.

220032

koronax
10.03.20, 08:06
To moje . Kiedyś z wypadu rowerowego. Przy okazji na szybko pstryknięte.

220042

Jd
13.03.20, 11:32
Ostatni pobyt we Wrocławiu

220104220105220106

deepless
18.07.20, 22:41
Wziąłem dziś na pierwszy test niedawno zakupiony, używany XZ-2 (targanie lustra w góry jest zbyt kłopotliwe i zdecydowałem się na jego kupno w tym celu) na spacer po zarośniętym stadionie Szyca w Poznaniu, jestem całkiem zadowolony z wyników.

PS Szukam VF-2/-3/-4 w rozsądnej cenie; gdyby ktoś miał na wydanie, to proszę pisać (nie zamieszczam tego na Giełdzie, bo nie mam takich uprawnień).

https://i.imgur.com/yl6EKvT.jpg

https://i.imgur.com/hX18oya.jpg

https://i.imgur.com/cxMob6n.jpg

https://i.imgur.com/JnfvhLs.jpg

https://i.imgur.com/eCa775B.jpg

https://i.imgur.com/zkcDfjQ.jpg

https://i.imgur.com/2umqv5W.jpg
https://imgur.com/hX18oya

Roberto73
19.07.20, 22:45
Zapodaj coś w wiekszej rozdzielczości niż niż moja 12 letnia komórka z szuflady.