PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

jaskier1969
23.04.14, 16:15
To nie zależy od UE tylko od pazerności kraju do którego idzie przesyłka i kuriera jakim jest dostarczana. Na elektronikę sprowadzaną spoza krajów UE nie ma cła a jedynie VAT w wysokości obowiązującej w kraju do którego jedzie przesyłka. Mieszkam w IRL (jeszcze 2 miesiące :)) i zamawiam sporo elektroniki bo prowadzę serwis komputerowy. Najczęściej z HK lub Chin. Ani razu nie zapłaciłem podatku VAT. Mało tego, mojego XZ-2 kupiłem przez ebaya w Japonii i również nie zapłaciłem VAT. Jeśli chodzi o kuriera to najlepiej jak paczka idzie EMS-em bo firmy takie jak UPS czy DHL kasują VAT bez litości przy odbiorze przesyłki.

viruuss
24.04.14, 21:15
Nie kupujcie tulejek ze średnicą mocowania filtra 52 mm bo na pewnych ogniskowych będzie totalna winieta kołowa. Jedyne wyjscie to tuleja ze srednica filtra 55 mm (tak jak CLA-12).
Wiem to z własnego doświadczenia :)

tuleja którą pokazałem na zdjeciu ma gwint 52 mm, winiety brak
dla ciekawości zmierzyłem, długość 35 mm, więc śmiało mozna kupić
dokręcam do niej redukcję 52->72 bo taki ma filtr polaryzacyjny
ale dzięki za ciekawą uwagę !!

jaclas
24.04.14, 21:21
tuleja którą pokazałem na zdjeciu ma gwint 52 mm, winiety brak
dla ciekawości zmierzyłem, długość 35 mm, więc śmiało mozna kupić
dokręcam do niej redukcję 52->72 bo taki ma filtr polaryzacyjny
ale dzięki za ciekawą uwagę !!
Dobrze, ze to napisałeś, bo nie wiedziałem o istnieniu tych redukcji.
Sam mam filtry 58 mm i sprawdziłem, ze są redukcje 52/58.
+ za info.

viruuss
24.04.14, 21:28
Jeżeli będziemy mieć wyjątkowego pecha:)
nie ma tutaj znaczenia czy mamy szczęście, czy pecha
o tym czy zapłacimy VAT + cło decyduje wartość zadeklarowana przesyłki
do 45 euro nie ma vat, nie pamietam jak jest z cłem, wartość od której są naliczane opłaty to wartość przedmiotu + koszt dostawy, więc czasami warto wybrać tańsza formę wysyłki
nie ma znaczenia czy paczka idzie PP, czy jakimś innym kurierem
cło na optykę z krajów poza UE to coś w okolicy 6 %,
powyżej nie ma zmiłuj !!

---------- Post dodany o 19:28 ---------- Poprzedni post był o 19:25 ----------

Dobrze, ze to napisałeś, bo nie wiedziałem o istnieniu tych redukcji.
Sam mam filtry 58 mm i sprawdziłem, ze są redukcje 52/58.
+ za info.

to był skrót myślowy :)
oczywiście nakręcam redukcję 52/67+ 67/72
http://www.afe.pl/redukcja-52mm-58mm-52mm-58mm-52-58mm-duplikat-1.html
67/72 kupiłem na alledrogo

nie widziałem 52/72

Boa
25.04.14, 10:14
Tak, są. To świetne rozwiązanie kiedy inwestujemy np w wypasionego polara. Ongiś (6-7 lat temu) zakupiłem 77mm górną półkę B&W i jak troszkę poużywałem, to posprzedawałem wszystkie pomniejsze średnice Hamy, Hoye i inne budżetówki (fajne Hoye są u nas od niedawna) i kupiłem właśnie takie przejściówki. W tym również 52/77, zatem 52/72 bankowo też jest ;)

jarod69
25.04.14, 23:19
Trochę zboczę z tematu: właśnie dzisiaj po raz pierwszy odezwały się u mnie słowiki...

A teraz w temacie: czy istnieje jakiś myk, aby przerzucić możliwości ustawień Fn1 i Fn2?? tzn. to co mogę wybrać na Fn2 (z przodu) zaprogramować na Fn1 pod kciukiem?

fazi75
25.04.14, 23:45
A nie szkoda wam kasy na filtry? Xz-2 to bardzo fajny mały kompakcik o sporych mozliwościach(także matrycy) Jak się mądrze naświetli, to nawet za pomocą darmowego softu spokojnie można sobie poradzić. A szkoda mobilności sprzętu. Jak zaczynałem przygodę z fotografią, to miałem i polara i szarą połówkę. Początkowo trochę się "jarałem" ale mi przeszło:-) Filtr polaryzacyjny warto jest założyć jak np fotografuję się motoryzację i odbicia nie są pożądane. Wtedy programowo się tego nie załatwi, albo trzeba włożyć tyle pracy, że lepiej założyć polara. Absolutnie nikogo nie chcę zniechęcić do zakupu filtrów, ale zachęcam do rozwagi. Bo zakup dobrego szkiełka, to nie mały wydatek.

jarod69
25.04.14, 23:57
Ja wychowałem się na kliszy i lubię jak wychodzi dobre, surowe zdjęcie z aparatu - bez ingerencji programem graficznym... może dlatego w górach stosuje polar (podpinany do lustra) i z chęcią zrobię to przy xz-2 (tym bardziej że w szufladzie jest kilka różnych szkiełek)

ahutta
26.04.14, 00:09
Jak miałem Minoltę D414, to gwint do przykręcenia filtra znajdował się bezpośrednio na wysuwającym się obiektywie, więc nie było problemu z dokręcaniem "tuby" i traceniem na mobilności. Tylko to dawno temu było.

Monsus
28.04.14, 10:10
Po dłuzszym milczeniu na forum odebrałem w piątek swego xz-2. Niepisana mi była droga Zosi, ale jaki świat byłby nudny gdyby wszyscy byli Zosiami ...
Xz2 + Lowepro santiago dv 35 = 1250 pln.
Szkoda że nie miałem czasu co by się nim nacieszyć. Ale wkrótce majówka więc nadrobię.
Fajnie znaleźć się po jasnej stronie mocy :grin:.
Pozdrawiam wszystkich JEDI.

Jan_S
28.04.14, 10:17
Monsus (https://forum.olympusclub.pl/members/17332-Monsus) - czekamy na zdjęcia :)

zosia
28.04.14, 19:03
Niepisana mi była droga Zosi, ale jaki świat byłby nudny gdyby wszyscy byli Zosiami ...
no ładnie...chyba powinnam się obrazić :D
witaj w stylowym (stylusowym?) gronie ;) Jak wrażenia?

Ach wiecie co? Od kilku dni nie jem nie piję tylko pstrykam na wszystkich ustawieniach i jeszcze nie udało mi się wszystkiego obcykać.
Co to by było gdybym sobie kupiła coś bardziej zaawansowanego? ;p

Z pierwszych wrażeń:
- wygląd, użytkowanie, obsługa - bajka :)
- zdjęcia... jeszcze się nie wypowiadam... niektóre świetnie niektóre...szumią mi czasem tam gdzie podobno nie miały (od iso 400) - ale bardzo możliwe że jestem przewrażliwiona świeżo po zakupie i patrzę nazbyt czujnie :P
... na razie testowany w pomieszczeniach, trzeba go wziąć na jakąś wycieczkę dłuższą :)

A i jeszcze jedno...
Wie ktoś z was może jak można się dostać do "tajnego" menu w xz-2?
W sieci znalazłam info o tym jak się uruchamia to w Olympusach, tak żeby sprawdzić np. ilość zdjęć wykonanych przez aparat od wyprodukowania
http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html
ale w xz-2 nie mam pojęcia jak

Pozdrowienia! :)

jurekg
28.04.14, 19:15
1. wciskamy menu (przytrzymujemy) i wciskamy Power
2. wciskamy menu
3. przechodzimy do kluczyka (piąty rząd)
4. przycisk w prawo
5. dwa razy w dół (regulacja jasności i temperatury monitora LCD)
6. naciskamy (przytrzymujemy Info i naciskamy OK 2x
7. pojawi się nazwa modelu
8. naciskamy: góra, dół, lewo, prawo
9. naciskamy spust migawki
10. naciskamy: góra
11. mamy menu serwisowe, poszczególne strony przeglądamy strzałkami: góra, dół, lewo, prawo.

zosia
28.04.14, 19:23
hmm...robiłeś tak i wyszło? bo ja tak właśnie robiłam (to samo jest na tamtej stronie) i dochodzę tylko do czarnego ekranu z napisem xz-2 ale dalej niet
kiepski ze mnie hacker :)

jaskier1969
28.04.14, 20:16
Niestety ta metoda nie działa z XZ-2 i jak na razie na necie nie ma opisu procedury dla naszych pociech :(

Boa
28.04.14, 20:18
1. wciskamy menu (przytrzymujemy) i wciskamy Power
2. wciskamy menu
3. przechodzimy do kluczyka (piąty rząd)
4. przycisk w prawo
5. dwa razy w dół (regulacja jasności i temperatury monitora LCD)
6. naciskamy (przytrzymujemy Info i naciskamy OK 2x
7. pojawi się nazwa modelu
8. naciskamy: góra, dół, lewo, prawo
9. naciskamy spust migawki
10. naciskamy: góra
11. mamy menu serwisowe, poszczególne strony przeglądamy strzałkami: góra, dół, lewo, prawo.
Ooo :!:
Czy w innych Olympusach podobnie się to robi :?:

zosia
28.04.14, 20:20
Tak - w różnych modelach są różnice w procedurach - na stronie którą podałam wyżej są dokładne instrukcje :)

jarod69
29.04.14, 09:10
Aczkolwiek informacje, jakie się uzyskuje nie powodują przyspieszenia pulsu: ilość strzałów, ilość błysków, wersja oprogramowania a reszta to chyba dla kogoś mocno zaawansowanego informatycznie (ewentualnie czyszczenie matrycy ??? - chociaż w niektórych lustrach przy każdym wyłączeniu coś tam się dzieje i niby jest jakoś czyszczone - przynajmniej mam taki komunikat w canonie)

zosia
29.04.14, 09:40
Akurat całkowita ilość zdjęć to informacja bardzo przydatna - jeśli kupuje się np. "prawie nieużywany" aparat, lub powystawówkę. Niedawno gdzieś był artykuł o gościu który kupił aparat w jednym z dużych sklepów i okazał się że miał ponad 20 000 fotek przebiegu :)

Ja w sumie chciałabym się tam dostać dla samej satysfakcji że znam już wszystkie zakamarki:)

jaskier1969
29.04.14, 09:53
Informacja o przebiegu migawki powinna być łatwo dostępna, umieszczona gdzieś w menu. Tak samo jak ta o wersji firmware.

zosia
29.04.14, 10:05
w xz-2 nie ma - albo jednak są jeszcze jakieś nieodkryte zakamarki :)
gdzieś czytałam że generalnie w olympusach nie ma tego na wierzchu...

ahutta
29.04.14, 10:12
Informacja o przebiegu migawki powinna być łatwo dostępna, umieszczona gdzieś w menu. Tak samo jak ta o wersji firmware.

Powinna, ale nie jest. Dlatego temat menu serwisowego budzi takie mocje.

zosia
29.04.14, 11:09
Mam zagadkę :)
Zaktualizowałam sobie firmware właśnie i teraz aparat mi podświetla na pomarańczowo najjaśniejsze elementy w kadrze. Gdzie to wyłączyć?

TomekH
29.04.14, 11:15
po prostu info naciśnij, przycisk przełącza między histogramem na żywo, poziomicą, normalnymi informacjami, czystym ekranem

jaclas
29.04.14, 11:19
Pytanie do użytkowników XZ-2.
Jaki macie system plików na karcie pamięci FAT32, czy NTFS?

zosia
29.04.14, 11:24
Dzięki TomekH :)

na karcie fat32.

jaclas
29.04.14, 11:25
fat32.
Dzięki za info!

ahutta
29.04.14, 11:27
Pytanie do użytkowników XZ-2.
Jaki macie system plików na karcie pamięci FAT32, czy NTFS?

Jeszcze się nie spotkałem, żeby jakikolwiek aparat (foto, tel) czy inne ustrojstwo, do którego wkładasz kartę pamięci miało inny system plików niż FAT32.
Po prostu wszystko odczyta dane z karty z takim systemem plików, a z NTFS czy innym może już tak nie być.

jaclas
29.04.14, 11:32
Jeszcze się nie spotkałem, żeby jakikolwiek aparat (foto, tel) czy inne ustrojstwo, do którego wkładasz kartę pamięci miało inny system plików niż FAT32.
Po prostu wszystko odczyta dane z karty z takim systemem plików, a z NTFS czy innym może już tak nie być.
Teraz dopiero sobie uświadomiłem, że przecież to nie mój problem, bo aparat sam ja sformatuje.
To znaczy ja ją sformatuję przy użyciu aparatu:)

zosia
29.04.14, 18:13
Czy ktoś z was próbował filmowania z filtrem art?
Próbowałam nakręcić coś w trybie ziarnisty film i... się nie da.
Znaczy da się ale tnie się niemiłosiernie jakby robił zdjęcia seryjne tempem ślimaczym.
Aż tyle ma przetwarzania i się nie wyrabia czy to karta nieogarnia?
Z drugiej strony nastawi na monochrome to spokonie kręci.

dzemski
29.04.14, 18:34
tak zosiu. W trybie art jest zdecydowanie mniej klatek na sekundę, bo procesor nie wyrabia. Ale można to potem ładnie spiąć w programie, ale będzie wszystko w przyspieszonym tempie, trochę jak bardzo stare filmy ;)

zosia
29.04.14, 18:42
To już lepiej dorzucić efekty w programie...:)
Albo uznajmy że xz-2 jest taki stylowy że potrafi nawet kręcić filmy vintage ;P

Szkoda że się nie wyrabia - choć z drugiej strony jak tak się zastanawiam to trochę dziwne - moja stara komórka zdaje się potrafiła kręcić w sepii a nawet nie miałam nigdy jakiejś superekstra.

jarod69
29.04.14, 18:43
Nawet wrzucając bezpośrednio film do pamięci aparatu, czyli całe 15 s. się tnie i prawdopodobnie nie wyrabia się procesor w przerabianiu kolejnych klatek (w kilku innych filtrach art jest podobnie - właśnie sprawdziłem). Im mniej przekombinowany obraz tym jest bardziej płynnie.

Rafał Czarny
29.04.14, 20:08
A ja tylko napiszę, źe coraz bardziej sie lubimy z xz-2.

dzemski
29.04.14, 20:14
mam to samo Rafale :) Bardzo mi się podoba ten maluch ;)

jaskier1969
29.04.14, 20:17
Ja to nawet porzuciłem lustrzankę dla niego :D

Darekw1967
29.04.14, 21:34
Witam !

Opinie o XZ-2 ida w swiat a ostatnio coraz czesciej ludzie w marketach pytaja sie o ten aparat i odchodza z kwitkiem.
Jeszcze niedawno malo kto zwracal uwage na ten aparat w cenie ponizej 1200 zl a teraz.... jest coraz wieksze zainteresowanie.

Pozdrawiam

jarod69
29.04.14, 21:36
Lustrzankę zostawiałem w domu już przy EX-1 idąc w góry... a teraz powiem szczerze, iż tylko jak robię fotki córki to ją biorę w rękę -chociaż widzę, iż jest chyba czasami używana "nielegalnie" właśnie przez nią :lol:

szamotl
29.04.14, 23:21
No i przez te opinie ja też "zachorowałem" na niego i go zamówiłem a wydawało mi się dotąd, że wirusy przez internet mnie nie dopoadną a co najwyżej mojego kompa a tu proszę. I teraz mam nawet "stan podgorączkowy" bo nie mogę się go doczekać.

herbie_mp
30.04.14, 08:16
A ja się zastanawiać zacząłem, czy by nie złożyć kompletu XZ-2 + Stylus 1... Niby 4k złoty, ale miejsca w torbie zajmuje mniej niż lustro ze szpejami... Łatwiej będzie nosić, a zakres i jakość bardzo dobra... :wink:

Janeczek
30.04.14, 09:24
A ja się zastanawiać zacząłem, czy by nie złożyć kompletu XZ-2 + Stylus 1... Niby 4k złoty, ale miejsca w torbie zajmuje mniej niż lustro ze szpejami... Łatwiej będzie nosić, a zakres i jakość bardzo dobra... :wink:

Kiedys tak mialem ale z fufu x10 i x-s1, ba! nawet przez pewnien okres czasu mialem oba:)

pozdroofka

herbie_mp
30.04.14, 10:03
Kiedys tak mialem ale z fufu x10 i x-s1, ba! nawet przez pewnien okres czasu mialem oba:)

pozdroofka

No właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi :) Oba razem... :grin:
No i dodatkowy plus - dwa aparaty pod ręką a nie jeden... :wink:

jaskier1969
30.04.14, 14:27
A ja się zastanawiać zacząłem, czy by nie złożyć kompletu XZ-2 + Stylus 1... Niby 4k złoty, ale miejsca w torbie zajmuje mniej niż lustro ze szpejami... Łatwiej będzie nosić, a zakres i jakość bardzo dobra...

A nie lepiej czasem XZ-2 + CLA-12 + TCON-17? Masz wtedy około 200mm na długim końcu i pewnie lepszą jakość niż na długim końcu w Stylusie 1 przy przesłonie f/2.5.

ahutta
30.04.14, 14:35
To rozwiązanie ma tylko jedną wadę, przy fotografowaniu trzeba zakładać i zdejmować telekonwerter. Pod względem ceny, jest niezaprzeczalnie lepsze.

jaskier1969
30.04.14, 15:11
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem działanie tego konwertera w takim razie ale przecież po założeniu go z adapterem obiektyw pracuje wewnątrz adaptera czyli możemy normalnie używać zooma. Idąc dalej mamy wtedy obiektyw o zakresie ogniskowych od 47,6mm do 190,4mm. No chyba że działa to nie tak jak ja sobie to wyobrażam i wzmacnia tylko długi koniec. Proszę o oświecenie mnie jak coś :)

ravbog
30.04.14, 15:18
A nie lepiej czasem XZ-2 + CLA-12 + TCON-17? Masz wtedy około 200mm na długim końcu i pewnie lepszą jakość niż na długim końcu w Stylusie 1 przy przesłonie f/2.5.

Obawiam się, że takie rozwiązanie jest atrakcyjne tylko ze względu na cenę. Sam się zastanawiałem na tulejką i konwerterem do mojego Stylusa 1, ale znalezione w sieci sample zdecydowanie mnie do tego zniechęciły. Mam wrażenie, że XZ-2 z konwerterem mimo wszystko da gorszą jakość obrazka w stosunku do "gołego" obiektywu w Stylusie 1 -mającym zresztą długim końcu "tylko" f/2.8 :wink: Swoje założenie opieram wyłącznie na samplach z internetu i być może jest ono mylne. Nie miałem przyjemności używania XZ-2 ani konwertera.

ahutta
30.04.14, 15:25
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem działanie tego konwertera w takim razie ale przecież po założeniu go z adapterem obiektyw pracuje wewnątrz adaptera czyli możemy normalnie używać zooma. Idąc dalej mamy wtedy obiektyw o zakresie ogniskowych od 47,6mm do 190,4mm. No chyba że działa to nie tak jak ja sobie to wyobrażam i wzmacnia tylko długi koniec. Proszę o oświecenie mnie jak coś :)

Zakładasz konwerter i cały zakres będziesz miał x1,7. W tym momencie przy założonym konwerterze będziesz miał aparat z zakresem jak napisałeś. Tylko "tracisz" pierwotny zakres.

henry1
30.04.14, 15:26
Zakładasz konwerter i cały zakres będziesz miał x1,7. W tym momencie przy założonym konwerterze będziesz miał aparat z zakresem jak napisałeś. Tylko "tracisz" pierwotny zakres.

Ale zyskujesz na krótszych ogniskowych fajna winietę. :mrgreen:

jaskier1969
30.04.14, 15:31
Ja również nie miałem przyjemności używania takiego zestawu (a przymierzam się do niego) jednak z opinii wyczytanych w testach Stylusa 1 wynika, że jego obiektyw wypada ogólnie nieco gorzej od tego w XZ-2 więc można się spodziewać, że długi jego koniec jest mało użyteczny. Z autopsji wiem również (sporo zdjęć zrobionych aparatem Pentax K-r + Tamron 18-200mm), że obiektywy tego typu robią mydło i mocno degradują kolory na długim końcu. Dlatego właśnie nie przekraczał bym 200mm na długim końcu i używał go tylko w najbardziej potrzebnych sytuacjach.

Ale zyskujesz na krótszych ogniskowych fajna winietę.

No i tego się właśnie obawiam :(

henry1
30.04.14, 15:37
To jest fota na max tele i przesłonie 2,8 ze stylusa.
I jeszcze jedno.

ahutta
30.04.14, 15:39
Ale zyskujesz na krótszych ogniskowych fajna winietę. :mrgreen:

Tu możesz mieć niestety rację. Takie coś znalazłem:

http://youtu.be/u7Zm0OzACFA

http://youtu.be/frqq71WyYIE

henry1
30.04.14, 15:44
Sprawdziłem to na XZ1 jak go jeszcze miałem.
Z konwerterem wide było OK, natomiast tele współpracował tylko na długim końcu.
Im krótsza ogniskowa obiektywu tym winieta coraz większa.

ravbog
30.04.14, 15:47
Ja również nie miałem przyjemności używania takiego zestawu (a przymierzam się do niego) jednak z opinii wyczytanych w testach Stylusa 1 wynika, że jego obiektyw wypada ogólnie nieco gorzej od tego w XZ-2 więc można się spodziewać, że długi jego koniec jest mało użyteczny.

To jak sobie radzi Stylus 1 na długim końcu można zaobserwować tu na forum w wątku poświęconym temu modelowi. Wstawiłem tam kilka pełnowymiarowych zdjęć z niego.

szamaniec
30.04.14, 16:02

pozdroofka

To napisz mi tu albo w innym wątku co sądzisz o x-s1. Tak trochę ciekawy jestem, potrzeba mi sprzętu na ptaszki a nerki ode mnie nie chcą kupić :)

jaskier1969
30.04.14, 16:04
No już po obejrzeniu tych dwóch zdjęć załączonych tutaj muszę powiedzieć, że radzi sobie całkiem nieźle. Zaraz zobaczę Twoje w tamtym wątku. Generalnie jestem mile zaskoczony bo kolory w normie. Jedynie trochę ostrości brakuje ale i tak wygląda to dobrze.

tymczasowy_
30.04.14, 16:13
Uwaga na stosowanie konwerterów! Potrafią dodać takie CA, że się odechciewa. Kiedyś używałem (tj. próbowałem używać) Olympusowego konwertera x1,7 (nie pamiętam typu, chyba TCON-17), na ZD40-150mm @150mm dawał znaczące CA. Jeszcze gorzej jest z konwerterami wide, poza CA dochodzą zniekształcenia.

jaskier1969
30.04.14, 16:32
No to sen o zakupie tego konwertera rozwiał się bezpowrotnie :(. Ahutta plusik poleciał :).
Odnośnie Stylus 1 to bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie sample w wątku o nim. Można powiedzieć, że jak na takiego zooma i tak małą matrycę to jest bardzo dobrze albo i lepiej.

ahutta
30.04.14, 16:53
Jakiś miesiąc temu też się nad TCON-17X zastanawiałem, ale finanse mnie powstrzymały :)

jaskier1969
30.04.14, 17:01
Mnie teraz skutecznie powstrzymały wstawione przez Ciebie filmiki i to co napisał @tymczasowy_. Trzeba będzie więc kupić drugi aparat :)
Kurde 112mm na długim końcu to trochę za mało. Tak około 180mm było by w sam raz.

ahutta
30.04.14, 17:22
Mnie teraz skutecznie powstrzymały wstawione przez Ciebie filmiki i to co napisał @tymczasowy_. Trzeba będzie więc kupić drugi aparat :)

Ja mam na razie w odwodzie E-520 + 40-150 ;):D

Kurde 112mm na długim końcu to trochę za mało. Tak około 180mm było by w sam raz.

Jeśli mówisz o ogniskowej to też :mrgreen:

jaskier1969
30.04.14, 17:59
Ja mam na razie w odwodzie E-520 + 40-150

Szczęściarz. Też myślę o zakupie drugiego aparatu ale zmierzam bardziej w kierunku analoga. Mogę kupić Nikona F100 za jakieś 80 euro i ciężko się nad nim zastanawiam.

Jeśli mówisz o ogniskowej to też

zboczur :D:D

Janeczek
30.04.14, 21:22
To napisz mi tu albo w innym wątku co sądzisz o x-s1. Tak trochę ciekawy jestem, potrzeba mi sprzętu na ptaszki a nerki ode mnie nie chcą kupić :)

Powiem tak, zaleznosci sa podobne jak w Olku. X-S1 nie jest tak ostry jak x10, fufu nie jest az tak (malutka roznica wg mnie) rozdzielcza jak Olek.
Generalnie uzywalem X-S1 na dlugim koncu ok 600mm na Sopot Festivalu iso 1600 jpg, da sie z tego drukowac:) Trzeba pamietac tylko, ze to kompakt i to dosc duzy, do Stylusa nie ma startu gabarytowo za to ma inne walory, do ktorych 1ka nie ma startu:)

Polecam, zacny aparat. 24-600cos tam, zakres przeraza ale na prawde jest niezle.

pozdroofka

szamaniec
30.04.14, 21:38
Wielkie dźwięki.

ravbog
30.04.14, 22:17
Trzeba pamietac tylko, ze to kompakt i to dosc duzy, do Stylusa nie ma startu gabarytowo za to ma inne walory, do ktorych 1ka nie ma startu:)

A można się dowiedzieć jakie to walory, bo jak szukałem uniwersalnego kompaktu to po oględzinach sampli w sieci i sklepowym macaniu X-S1 zupełnie mnie nie zachwycił. Wówczas kupiłem Panasonica FZ-200, ale jego też się pozbyłem i obecnie posiadany Stylus 1 wreszcie ma prawie wszystko czego oczekuję od uniwersalnego kompaktu.

ahutta
30.04.14, 22:38
Pewnie kwestia gustu :)
Kiedyś miałem FZ-7 i też byłem zachwycony :)

Janeczek
1.05.14, 07:56
A można się dowiedzieć jakie to walory, bo jak szukałem uniwersalnego kompaktu to po oględzinach sampli w sieci i sklepowym macaniu X-S1 zupełnie mnie nie zachwycił. Wówczas kupiłem Panasonica FZ-200, ale jego też się pozbyłem i obecnie posiadany Stylus 1 wreszcie ma prawie wszystko czego oczekuję od uniwersalnego kompaktu.

Stylus 1 jest jak na razie jedyna sensowna odpowiedzia na super czy tam hiper zoom o przyjemnej jakosci fot.

X-S1 uwielbiam pomimo, ze jest klocowaty (wymiary i waga lustrzanki z kitem), zbudowany jak pancernik, odchylany ekran, wizier (to stylus oczywiscie ma) jedyne czego nie ma to EXR i wlasnie ta matryca, ktora moze rozdzielczo nie zachwyca ale na rozszerzonym DR i 6mpix wg mnie daje najfajniejsze obrazki ever, a ciagnac to tam mozna z kazdej strony jak sie chce.

X-S1 ma tez swoje wady ale na szczescie dla mnie nie obrzydzaja tego aparatu.
Szkoda, ze w dniu premiery praktycznie zabili ta puszke swoja kosmiczna cena.

Niedawno na allegro ktos nowke sprzedawal za 1400zl bodaj, to juz bezdyskusyjnie bym bral, tym bardziej, ze na kontynuacje z matryca trans cmosa sie nie zapowiada.

pozdroofka

min i max

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/7881953320_2c8f76202a_b-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8431/7881953320_2c8f76202a_b.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/7881953578_457104d3a7_b-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8429/7881953578_457104d3a7_b.jpg)

szamaniec
1.05.14, 08:22
Cenowo jest już dobrze czyli ok 1500pln ( x s1) zawsze można się poratować hs30 exr za tysiaka. Po zdjęciach na PBase odnoszę wrażenie że Fuji wygrywa z Stylusem1. jakością zdjęć. Ale ja omylny bywam:)

fazi75
1.05.14, 09:08
Cenowo jest już dobrze czyli ok 1500pln ( x s1) zawsze można się poratować hs30 exr za tysiaka. Znam te aparaty. I o ile x-s1 jest godny polecenia, to od hs30 radzę się trzymać z daleka! Jakość obrazka z tej hybrydy pozostawia wieeeeeeeeleeeee do życzenia:-) Ja też przechodziłem fascynację megazumami:-) Teraz nie kupił bym kompaktu o wielkości lustrzanki.

Janeczek
1.05.14, 10:14
Sceptycznie podchodzilem do X-S1, a patrzac juz przez pryzmat uzywania X10, to praktycznie bronilem sie przed dostaniem od Fuji XSa do testow:)
Jednakze bylem bardzo mile zaskoczony, uwazam, ze w kwestii obrazka i hiperzooma bedzie to niedoscigniony aparat.

Sadze, ze jak w czerwcu kupie noweczke X10, bo na to sie zanosi, to kto wie czy jak oferta nie bedzie dobra dolaczy X-S1 juz na wieki.
BTW, wczoraj zajrzalem do Saturna w Gdansku i jest na wystawce, mozna macac:)

pozdroofka

PS
Szamaniec,
Obrazki tonalnie zdecydowanie bardziej mi sie widza z Fuji, detal moze minimalnie na korzysc Olka, kosmetyczne roznice, ktorych na wydrukach nie widac, a wisi u mnie w domu mono 60x40 z profi drukarki, plik mial 2400pix na dluzszym boku i 800kB, Pan w labie powiedzial, ze zdurnialem ale jak otworzyl plik, to zmienil zdanie:)

ravbog
1.05.14, 11:21
Po zdjęciach na PBase odnoszę wrażenie że Fuji wygrywa z Stylusem1. jakością zdjęć. Ale ja omylny bywam:)

A gdzie na PBase jest porównanie zdjęć z tych dwóch modeli?

szamaniec
1.05.14, 14:33
A gdzie na PBase jest porównanie zdjęć z tych dwóch modeli?

Porównania tej samej fotografii nie ma - ale można podobne tematy sobie zobaczyć i porównać.

ravbog
1.05.14, 14:52
Porównania tej samej fotografii nie ma - ale można podobne tematy sobie zobaczyć i porównać.

No tak... :| Z pewnością jest to najlepsza możliwość porównania możliwości dwóch aparatów. Nie wiem po co są te wszystkie portale testujące aparaty? :wink:

Karampuk
1.05.14, 17:37
Od dawna jestem fanem XZ-2 tym bardziej, że dzięki niemu udało mi się wczoraj upłynnić takie coś...

116365

szamaniec
2.05.14, 10:45
No tak... :| Z pewnością jest to najlepsza możliwość porównania możliwości dwóch aparatów. Nie wiem po co są te wszystkie portale testujące aparaty? :wink:

Każdy ma swój sposób oceniania i testowania sprzętu. Nie narzucam się nikomu z moim zdaniem. Idealnym rozwiązaniem byłoby organoleptyczny teścik w domu ale tak pięknie to tylko w innych krajach.
Odpowiadając na pytanie po co są portale testujące aparaty, odpowiem - po diabła :) Zapewne pamiętasz dwie, zupełnie skrajne oceny af w Stylusie S1. ( fotopolis/ optyczne. Zapewne jedni mieli wersję srebrną a drudzy czarną :):)

ravbog
2.05.14, 11:17
Idealnym rozwiązaniem byłoby organoleptyczny teścik w domu ale tak pięknie to tylko w innych krajach.

To faktycznie było by najlepsze :grin: W naszych realiach trzeba szukać w pobliżu posiadacza sprzętu i postarać się umówić na wspólne testy. Wtedy rzeczywiście można sprawdzić dokładniej czy dany model nam odpowiada.

Odpowiadając na pytanie po co są portale testujące aparaty, odpowiem - po diabła :)

Tu się z Tobą zgadzam. Niektóre z portali testowych potrafią zniechęcić do zakupu poszukujących nowego aparatu :wink: Dlatego jeżeli się nie ma możliwości testowania jak powyżej warto czytać fora fotograficzne. Często od samych użytkowników można uzyskać bardziej przydatne informacje od tabelek i wykresów :grin:

Boa
2.05.14, 11:48
No tak...
:| Z pewnością jest to najlepsza możliwość porównania możliwości dwóch aparatów. Nie wiem po co są te wszystkie portale testujące aparaty? :wink:

Et voila: LINK (http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&slotsCount=4&slot0Mode=JPEG&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&x=-0.4&y=0.30132158590308367&extraCameraCount=0)

Owszem, nie ma akurat aparatów z kręgów Waszych zainteresowań, ale portal taki istnieje :)

Montegrif
2.05.14, 12:09
Witam,

poszukując jasnego kompaktu szybko dowiedziałem się o XZ-2 a pośrednio tym forum. Niniejszym postem chciałbym się przywitać!

koronax
2.05.14, 12:55
Witamy serdecznie i ciepło :grin:
I podziel się fotkami :mrgreen:

Montegrif
2.05.14, 14:11
Nad XZ-2 dopiero się zastanawiam, jak zdjęcia to tylko z mojego starego Canona 30D... którego już nie mam siły targać.

zosia
2.05.14, 14:19
Montegrif, nie kupuj xz-2! ;P
To wpływa na człowieka....
ja np. zaczęłam fotografować robale i kwiatki...a zawsze wolałam streety... coś dziwnego się dzieje ze mną:)

Montegrif
2.05.14, 14:21
Tak na marginesie, to przeczytałem cały wątek i ujęła mnie serdeczna atmosfera panująca na forum. Pomyślałem, że pomęcze Was trochę swoimi pytaniami w kwestii XZ-2. Dziękuję za ciepłe powitanie!

szamaniec
2.05.14, 15:11
Tak na marginesie, to przeczytałem cały wątek i ujęła mnie serdeczna atmosfera panująca na forum. Pomyślałem, że pomęcze Was trochę swoimi pytaniami w kwestii XZ-2. Dziękuję za ciepłe powitanie!

Też jestem w szoku, nawet czasem Ktoś się ze mną zgodzi co dla mnie wyjątkowo dziwne, pewnie się starzeję:)

jarod69
2.05.14, 16:23
A do mnie właśnie przybył zapasowy akumulatorek... Jeszcze zastanawiam się nad tulejką pod filtry, ale coś mam węża w kieszeni.... a filtry leżą w szufladzie ;)

boro0005
2.05.14, 16:23
Witam forumowiczów :)

Po przeczytaniu całego wątku zakupiłem mojego własnego XZ-2 :) Interesuje się fotografią, ale z racji z tego, że zakupiłem go 30.04 nie miałem czasu ogarnąć tego sprzętu i zdjęcia wczoraj robiłem na automacie ( :( ). Wydawały się piękne, jednak po przyjeździe do domu i zgraniu na komputer widzę różnice między jakością (barwy, światło) na wyświetlaczu aparatu i monitorze - czy to wina mojego monitora od laptopa, czy Olympus przekłamuje kolory i zdjęcia w rzeczywistości nie wychodzą takie jak w na jego wyświetlaczu? Jak ustawić (jeżeli się da), aby zdjęcia na komputerze odpowiadały tym na aparacie? (ewentualnie, czy wywołanie takich zdjęć da taki efekt jak na XZ-2 czy taki jak widać na monitorze PC?)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i.minus.com/jbnggphpRopsnJ.jpg)

gietrzy
2.05.14, 16:57
Wydawały się piękne, jednak po przyjeździe do domu i zgraniu na komputer widzę różnice między jakością (barwy, światło) na wyświetlaczu aparatu i monitorze - czy to wina mojego monitora od laptopa, czy Olympus przekłamuje kolory i zdjęcia w rzeczywistości nie wychodzą takie jak w na jego wyświetlaczu? Jak ustawić (jeżeli się da), aby zdjęcia na komputerze odpowiadały tym na aparacie? (ewentualnie, czy wywołanie takich zdjęć da taki efekt jak na XZ-2 czy taki jak widać na monitorze PC?)

Wersja ekono:
ustaw sobie jasność na 45%, kontrast na max i - jak masz w sterowniku czy gdzie sRGB i/lub Gamma 2,20. Sprawdź czy producent twojego lapka nie udostępnia profil ekranu zaszyty w pliku .icm. W XZ-2 ustaw przestrzeń sRGB, ale to zapewnie zrobili za ciebie ludzie Olympusa.

Wersja extreme (ta mi pomogła):
skontaktuj się z Marcinem Kałużą (w necie, na różnych forach pod nickiem czornyj), powiedz jaki masz problem... W skrócie z budżetowych tylko Eizo lub Nec z jego usługą profilowania ekranu. Ja kupiłem to com chciał i wszystko mi gra a w menu swojego nowego monitora świadomie nie kliknąłem ani razu.

Boa
2.05.14, 18:28
Witaj boro, może Cię to zdziwi, ale tak na prawdę, to zdjęcie po prawej jest wyjściowo lepsze.
Ma zdecydowanie większą rozpiętość tonalną, nie ma przepaleń i nie jest przekontrastowane ani przesycone.
To dosłownie kilka sekund zabawy na krzywych aby uzyskać to co masz po lewej :)

jaskier1969
2.05.14, 20:17
@boro005
Polecam:
1. Przeczytanie tego tematu w całości
2. Rezygnacja z ustawień automatycznych (nie po to się kupuje taki aparat żeby robić na auto)
3. Zapis plików tylko i wyłącznie w RAW
4. Zagłębienie się w instrukcję aparatu
A na koniec ogarnięcie tego wszystkiego razem. Efekty murowane :)

jarod69
2.05.14, 20:20
A ja po to kupiłem xz2 aby robić w jpgach - bo robi je dobrze :mrgreen:

jaskier1969
2.05.14, 20:30
A ja po to kupiłem xz2 aby robić w jpgach - bo robi je dobrze
Wiedziałem, że ktoś się odezwie z tymi jpg-ami :D. Masz rację jpg też wyglądają bardzo dobrze. Ja jednak osobiście wolę RAW i wywołanie.

Janeczek
2.05.14, 20:36
Wiedziałem, że ktoś się odezwie z tymi jpg-ami :D. Masz rację jpg też wyglądają bardzo dobrze. Ja jednak osobiście wolę RAW i wywołanie.

podziwiam ludzi z duza iloscia czasu:) jpgi z olka sa fantastiko:)

pozdroofka

jaskier1969
2.05.14, 20:45
No ja na razie na czas nie narzekam i mimo wszystko wolę mieć większą kontrolę nad efektem końcowym. Za często teraz klnę sam na siebie o to, że niektóre zdjęcia zrobione kilka lat wstecz mam tylko w jpg i uratowanie ich jest raczej niemożliwe. Z RAW-a zawsze wyciągniesz więcej.

ahutta
2.05.14, 20:49
Witaj boro, może Cię to zdziwi, ale tak na prawdę, to zdjęcie po prawej jest wyjściowo lepsze.
Ma zdecydowanie większą rozpiętość tonalną, nie ma przepaleń i nie jest przekontrastowane ani przesycone.
To dosłownie kilka sekund zabawy na krzywych aby uzyskać to co masz po lewej :)

O, o! Właśnie to.

jarod69
2.05.14, 20:56
Prawda, prawda, ale myślałem, że wątek nabierze "rumieńców" i można będzie wykazywać wyższość świąt Wielkanocy nad Bożego Narodzenia... a tutaj kicha ;) Kolega, który ze mną pracuje zajmuje się profesjonalnie fotografią i rzeczywiście robi tylko RAW-y ale później wybiera jeden-dwa strzały i obrabia godzinami - wychodzą cuda ale praca tytaniczna nad każdą klatką.

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------

Tak odnośnie monitora xz-2 to po pierwszych fotkach przestałem zawracać sobie głowę co na nim widać i zacząłem traktować to co pokazuje jako kadr a nie jako coś finalnego (jak wygląda ostatecznie zdjęcie). Chociaż poprzedni kompakt którym robiłem - EX-1 dosyć wiernie pokazywał co wyjdzie z danego zdjęcia i było lekkie zdziwienie że widać na LCD olka jakąś nieostrą akwarelkę...

jaskier1969
2.05.14, 21:03
To nie chodzi nawet o jakąś mega obróbkę na którą trzeba poświęcić nie wiadomo ile czasu ale na przykład tak proste rzeczy jak wyciągnięcie szczegółów w cieniach czy korekta jasności. Lepiej zrobić to podczas wywoływania RAW niż na pliku jpg. Kolejna rzecz to kadrowanie. Jeśli musisz wyciąć sporą część zdjęcia (a czasem się zdarza) to to co zostanie z jpg nie będzie już takie ciekawe jeśli będziesz chciał zachować rozdzielczość.

jarod69
2.05.14, 21:14
Czyli wypada pykać w jpg+RAW i wybierać ewentualnie ciekawe fotki do obróbki . Powiem szczerze, iż w ciemni spędziłem niejedną nockę ale na kompie jakoś nie mam zdrowia (a przydałoby się zapoznać głębiej z jakimś prostszym programem do obróbki)

Boa
2.05.14, 21:52
jarod69, tak się składa, że też walę w jpg, czasem nawet cały ślub strzelę na jpgach, kto by miał potem czas to obrabiać ;)

jarod69
2.05.14, 22:07
Na małym formacie i tak nie widać :))))))

Karampuk
2.05.14, 22:44
w programie dostarczonym na płycie przy zakupie XZ-2 jest możliwość wywołania RAW w serii. To znaczy, że przy zdjęciach robionych w podobnych warunkach wywołujemy pierwsze zdjęcie, zapisujemy ustawienia i następne zdjęcia można wywołać w podobny sposób z kadrowaniem włącznie. Na szczęście program jest intuicyjny i po polsku.

ahutta
2.05.14, 22:47
Jaki program? Olympus Viewer 3? Pytam bo szczerze mówiąc to nawet płyty z pudełka nie wyjąłem :D

Karampuk
2.05.14, 22:59
tak to ten program (ale ja to do koleżeństwa początkujących to pisałem)
Po co miał byś go rozpakowywać jak pewnie od dawna masz go zainstalowanego :-)

jaskier1969
2.05.14, 23:25
Bardzo fajny programik i do podstawowego wywołania RAW w zupełności wystarcza. W porównaniu do programu do edycji zdjęć dodawanego przez Pentaxa to pracuje się w nim miło i przyjemnie. W temacie plików RAW to dodam tylko, że lepiej kijek ocieńkować niż go później pogrubasić. Robienie zdjęć RAW+jpg też jest dobrym pomysłem. Współczesne dyski twarde i nośniki danych są na tyle duże, że nie ma problemu z magazynowaniem takiego archiwum RAW-ów.

boro0005
2.05.14, 23:32
Dziękuję bardzo za tak dużo odpowiedzi :) Na pewno zagłębię się jeszcze w instrukcję i poczytam teorię fotografii bo zapomniało mi się trochę - po prostu w nocy przed wyjazdem brakło czasu żeby dostosować aparat a na wyprawie nie było czasu na szukanie żądanych opcji w aparacie :) Nigdy wcześniej nie wpadłem na to, że przecież każdy użytkownik ma inny monitor i u jednego to będzie inaczej wyglądać a u drugiego inaczej... W każdym razie, jeszcze raz dziękuję za słowa otuchy :P Tylko jeżeli zdjęcia z karty pamięci zaniósłbym bez obróbki do wydruku to wynik byłby jak na PC czy wyświetlaczu XZ-2? Nie zamierzam raczej tego robić, pytam tylko teoretycznie :)

jaskier1969
3.05.14, 00:01
Jeśli zaniósł byś takie zdjęcia do wydruku wynik końcowy mógłby być całkiem różny od tego co pokazuje wyświetlacz i tego co pokazuje komputer. Żeby mieć pewność tego, że kolory na wydruku będą takie same jak na monitorze (lub bardo zbliżone) trzeba koniecznie skalibrować monitor na którym są obrabiane.

ahutta
3.05.14, 00:52
Żeby mieć pewność tego, że kolory na wydruku będą takie same jak na monitorze (lub bardo zbliżone) trzeba koniecznie skalibrować monitor na którym są obrabiane.

I to nawet pod konkretny fotolab :|

Janeczek
3.05.14, 07:13
Przeciez teraz jpg ma taki zapas, ze w sofcie da sie duzo pociagnac.
Dobrze naswietlac i jechac z tym koksem:)

pozdroofka

zosia
3.05.14, 11:59
Jakiś czas temu było o tym że aparacik się zamyka w sobie i tnie kiedy chce się filmować z użyciem opcji art. Ja się skarżyłam że nie można np. filmować w sepii przez to. Otóż - jednak można. O ile znacząco zmniejsza się liczba klatek przy filmowaniu w sepii kiedy wybierze się tą opcję z filtrów art, to filmowanie w opcji monochrome (gdzie można wybrać w trybie obrazu tonację sepia) idzie gładko. Takie dziwy:)

Darekw1967
3.05.14, 12:28
Przeciez teraz jpg ma taki zapas, ze w sofcie da sie duzo pociagnac.
Dobrze naswietlac i jechac z tym koksem:)

pozdroofka

Witam !

Jakosc JPG-a w tym aparacie jest na tyle dopracowana + dobrze dobierany WB, ze czesto rezygnuje z obrobki RAW-a.
Aparat rewelacyjnie odszumia foty na wysokich ISO bez gladzenia detali co dotatkowo ulatwia uzytkownikowi korzystanie z
tego aparatu przy fotach do 1600 ISO.

Pozdrawiam

ahutta
3.05.14, 13:51
Jakiś czas temu było o tym że aparacik się zamyka w sobie i tnie kiedy chce się filmować z użyciem opcji art. Ja się skarżyłam że nie można np. filmować w sepii przez to. Otóż - jednak można. O ile znacząco zmniejsza się liczba klatek przy filmowaniu w sepii kiedy wybierze się tą opcję z filtrów art, to filmowanie w opcji monochrome (gdzie można wybrać w trybie obrazu tonację sepia) idzie gładko. Takie dziwy:)

Wszystko zależy od zastosowanego filtra. Im bardziej "wymyślny", tym więcej aparat się musi napracować. W tej puszce nie siedzi Intel i3 lub inny tej klasy procesor, więc nie ma się co łudzić, że będziemy mieć nagraną pełnometrażową kreskówkę tym aparatem.

boro0005
3.05.14, 14:09
heh, kolejny raz przeczytałem wątek (tym razem już 136 stron!) i zapisałem istotne uwagi coby szybciej mieć do tego dostęp i nie szukać za każdym razem cennych porad :) Mam jeszcze pytanie - w Saturnie odrazu dobrałem sobie pokrowiec - Apollo sztywny, z fajna ściereczką z mikrofibry na sznurku, z paskiem i kieszonką na kartę itd. Dobrałem go i aparat wchodził "na styk", ale w domu jak wszystko odpakowałem i zobaczyłem piękny pasek Olympusa na szyję (plus dekielek) to okazało się, że teraz nie zamknę pokrowca :( czy myślicie, że przyjmą zwrot i będę mógł wymienić go na inny? Myślałem o Lowepro Santiago DV 35, ale nie wiem jak tam jest z paskiem - czy mieści się (ewentualnie mógłby wystawać ale tak żeby dało się prawie zamknąć) z tego co widzę, to niestety jest on niedostępny w Krakowie (i pewnie dlatego go ostatnio nie zakupiłem) :(

zosia
3.05.14, 14:23
Wszystko zależy od zastosowanego filtra. Im bardziej "wymyślny", tym więcej aparat się musi napracować. W tej puszce nie siedzi Intel i3 lub inny tej klasy procesor, więc nie ma się co łudzić, że będziemy mieć nagraną pełnometrażową kreskówkę tym aparatem.

Mi chodziło o to że ten sam efekt (sepia) w zależności od tego w jaki sposób się go ustawia raz działa gładko (wybierany w trybach obrazu) a raz nie (wybierany w filtrach art). W sumie zmienianie tonacji obrazu nie powinno być tak pochłaniające procesor - może ta sepia z filtrów to jakaś inna wyjątkowa sepia - musiałabym zrzucić na kompa i porównać...

boro0005 - aleś wytrwały :) skoro jesteś na świeżo - może pamiętasz czy to tu była informacja o zestawie 2 dodatkowe baterie i ładowarka z ebaya? Gdzieś mi to mignęło i miałam sobie zamówić... a teraz ani nie mogę znaleźć na ebayu ani wątku mi tego nie wyszukuje.

jarod69
3.05.14, 14:54
Kilka fotek z dzisiejszego dnia - zlot garbusów w Sławie (uwaga: fotki nieobrabiane - mają po około 5 MB każda)

boro0005
3.05.14, 15:04
Hmm... akurat to mi umknęło - pewnie dlatego że sam planuję zakupy w ramtech.pl, ktoś polecał http://ramtech.pl/records/categories/view/0/search-word:li-90b/search-type:1 tą ładowarkę i zamiennik :)

koronax
3.05.14, 15:07
Hmm... akurat to mi umknęło - pewnie dlatego że sam planuję zakupy w ramtech.pl, ktoś polecał http://ramtech.pl/records/categories/view/0/search-word:li-90b/search-type:1 tą ładowarkę i zamiennik :)

Zgadza się. Ktoś polecał. Więc i ja sobie zakupiłem . :mrgreen:

jaclas
3.05.14, 15:20
Zgadza się. Ktoś polecał. Więc i ja sobie zakupiłem . :mrgreen:
I jakie wrażenia?

koronax
3.05.14, 15:26
Bardzo pozytywne. Druga bateria jest konieczna gdy chodzi się po mieście. Dodatkowo jest ładowarka więc nie trzeba ładować przez aparat.

zosia
3.05.14, 15:51
uff... a ja znalazłam ten post ebayowy :) 30 zeta za dwie baterie i ładowarkę to pięknie ale coś podejrzanie za tanio...

Ja kupiłem osobną ładowarkę z bateriami na eBayu.

http://www.ebay.pl/itm/200824871129?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Oryginalna bateria ma 3,6V, 1270mAh i 4,6Wh(?)
a te zamienniki 3,7V, 2000mAh i 7,4Wh

zastanawia mnie czy te różnice w napięciu mogą coś złego zrobić?

boro0005
3.05.14, 16:41
Myślę, że powinno być ok - to mała różnica w napięciu, ale najlepiej zapytać użytkownika Skora :) no i czas wysyłki sporym, ale jak ci się nie spieszy... :P

Pomoże ktoś? Przekopiowałem z poprzedniej strony coby nie zginął :D

Mam jeszcze pytanie - w Saturnie odrazu dobrałem sobie pokrowiec - Apollo sztywny, z fajna ściereczką z mikrofibry na sznurku, z paskiem i kieszonką na kartę itd. Dobrałem go i aparat wchodził "na styk", ale w domu jak wszystko odpakowałem i zobaczyłem piękny pasek Olympusa na szyję (plus dekielek) to okazało się, że teraz nie zamknę pokrowca :sad: czy myślicie, że przyjmą zwrot i będę mógł wymienić go na inny? Myślałem o Lowepro Santiago DV 35, ale nie wiem jak tam jest z paskiem - czy mieści się (ewentualnie mógłby wystawać ale tak żeby dało się prawie zamknąć) z tego co widzę, to niestety jest on niedostępny w Krakowie (i pewnie dlatego go ostatnio nie zakupiłem) :sad:

PS. Jakieś praktyczne wskazówki jak dostać się do OJ? mam 200 punktów, więc chciałbym dowiedzieć się za co zbiera się najszybciej :) wrzucać zdjęcia mogę (ale na razie mało z XZ-2) bo wątków na razie nie mam o czym pisać a zaśmiecać nie chcę ;) ewentualnie by ktoś wspomógł dobrym słowem ;)

koronax
3.05.14, 16:56
Co do pokrowca nie pomogę. Sam jestem na etapie szukania. A że nie spieszy mnie się to wolno to mi idzie :wink:
Co do tego jak wejść do OJ, to jak wiele osób pisało już, udzielaj się na forum. Daj jakieś fotki. Komuś może się spodobają, kto wie. I do galerii warto coś wrzucić.

jurekg
3.05.14, 17:27
Tutaj 2 aku+ ładowarka za 11 dolarów:

http://www.ebay.com/itm/DSTE-2PCS-LI-90B-Full-Coded-Battery-Charger-for-Olympus-Tough-TG-1-TG1-Camera-/200824871129?pt=Batteries_Chargers&hash=item2ec21858d9

Janeczek
3.05.14, 18:18
I jakie wrażenia?

Ja polecalem.
Powtorze jeszcze raz: uzywam od poltora roku i sa nie do za je cha nia.

pozdroofka

PS
No i kurka gdzie te plusiki?:)

koronax
3.05.14, 18:24
Ja nie mogę ci dać na razie plusika. Ale pamiętam i jak będę mógł to wtedy.....
:grin:

jaclas
3.05.14, 18:27
Ja polecalem.
Powtorze jeszcze raz: uzywam od poltora roku i sa nie do za je cha nia.

pozdroofka

PS
Dzięki za potwierdzenie.
PS. "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Janeczek." :)

ahutta
3.05.14, 19:44
PS. Jakieś praktyczne wskazówki jak dostymsię do OJ? mam 200 punktów, więc chciałbym dowiedzieć się za co zbiera się najszybciej :) wrzucać zdjęcia mogę (ale na razie mało z XZ-2) bo wątków na razie nie mam o czym pisać a zaśmiecać nie chcę ;) ewentualnie by ktoś wspomógł dobrym słowem ;)

Tu sobie poczytaj https://forum.olympusclub.pl/xperience.php?go=earn a poza tym, po prostu udzielaj się na forum.

jarek_gd
3.05.14, 20:37
...

PS
W pamięci :)

Janeczek
3.05.14, 20:51
W pamięci :)

Oj dajcie juz pokoj:)
Nabijam sie troche:)

pozdroofka

Shibuya
3.05.14, 21:58
Zaczęłam testować nasz aparacik w gorszych warunkach, czyli zdjęcia podwodne w polskich wodach. Muszę przyznać, że zaskoczył mnie pozytywnie :) Zdjęcie zrobione bez lampy zewnętrznej na ok. 22 metrach, gdzie jest ciemno i zielono :)

źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-75951)

zosia
3.05.14, 22:05
omg... creepy. pierwsza myśl była taka że to topielec :O

Shibuya
4.05.14, 09:54
Ha ha ha, jakby nie było to w sumie topielec :) W końcu jest zatopiony :)

jarek_gd
4.05.14, 10:25
Ha ha ha, jakby nie było to w sumie topielec :) W końcu jest zatopiony :)
Wybrany plik lub album nie istnieje!
:(

Montegrif
4.05.14, 12:51
Jak to jest z wyświetlaczem w XZ-2? Moje doświadczenia ograniczają się jedynie do korzystania ze smartfona i w słoneczny dzień nie jest najlepiej. Używając XZ -2 w słońcu poruszacie się po ekranie jak dziecko we mgle i marzycie o wizjerze czy nie jest tak źle bo ekran ma dobry kontrast albo jakoś go przysłaniacie itp.

Janeczek
4.05.14, 13:48
Wg mnie gorzej jak w telefonie nowej generacji, glownie chodzi o jasnosc, co nie zmienia faktu, ze da sie nawigowac:)

pozdroofka

ahutta
4.05.14, 14:10
Wszystkie ekrany w słońcu będą się gorzej sprawować niż wizjer. Plusem XZ-2 jest fakt, że można wizjer dokupić.

koronax
4.05.14, 14:16
Ja dzisiaj kadrowałem xz-2 na słońcu. Lepszy dla mnie był wizjer.O wiele lepszy. Co nie oznacza że nie można kadrować na wyświetlaczu. Jednak co wizjer to wizjer. :grin:

fazi75
4.05.14, 16:05
To i ja pokaże fotkę w wątku o xz-2. Dla tych którzy się jeszcze zastanawiają nad zakupem. Bo ja jestem mega zadowolony z tej zabawki. Duży aparat mam do zadań specjalnych. I jak to mówią-najlepszy aparat to taki, który zawsze ma się przy sobie. A w moim przypadku właśnie tak jest:-)
Pani łosiowa:-)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4198823/p4290222/rozmiar/2)

Większość zdjęć które zaprezentowałem w wątku "zdjęcia do oceny" jest poczynine własnie xz-2:-)

voovoo2
4.05.14, 19:40
Co to jest partyzancki marketing? Wie ktoś ;-)

jarek_gd
4.05.14, 19:55
Co to jest partyzancki marketing? Wie ktoś ;-)
Chodzi Ci o promowanie marki Olympus na forum...Olympus?

Montegrif
5.05.14, 13:26
Zdaję sobie sprawę, że wizjer w kompakcie to luksus. Mam już parę lat na karku i dla mnie aparat to ciągle jeszcze urządzenie, które się odruchowo przystawia do policzka. Myślałem, że wyświetlacze w aparatach są super-duper i widać wszystko jak na dłoni. Jak w takich e-czytnikach np. ale to pewnie pieśń przyszłości. Dla mnie dokładanie wizjera do XZ-2 powoduje, że traci na swojej kompaktowości. Jak mówicie, że da się z tym żyć to pewnie tak jest. W sklepie takiego testu się nie zrobi (zresztą i tak przeważnie aparaty są rozładowane). Na szczęście można pognębić ludzi na forum...

zosia
5.05.14, 14:00
Większość zdjęć które zaprezentowałem w wątku "zdjęcia do oceny" jest poczynine własnie xz-2:-)

ach fazi75, fantastico! Cuda wyciągasz z xz-2 na tamtych zdjęciach. Będę się od ciebie uczyć :) Dużo je obrabiasz?

hasos
5.05.14, 17:57
Cześć. Przymierzam się do zakupu xz-2 i z racji tego, że nigdy nie miałem Olka (był Pentax, Sony i Canon) mam pytanie o proporcje obrazu. Rozumiem, że 4:3 to jest w Olku standard, ale czy można zmienić zapis zdjęć na format 16:9?

koronax
5.05.14, 18:05
Można zmienić na 16:9

jaclas
5.05.14, 18:06
Cześć. Przymierzam się do zakupu xz-2 i z racji tego, że nigdy nie miałem Olka (był Pentax, Sony i Canon) mam pytanie o proporcje obrazu. Rozumiem, że 4:3 to jest w Olku standard, ale czy można zmienić zapis zdjęć na format 16:9?
16:9, 3:2, 1:1 lub 4:3

zosia
5.05.14, 18:10
Z instrukcji: "Pliki JPEG zostaną przycięte do wybranych proporcji. W przypadku plików RAW nie
są one kadrowane, ale zapisywana jest informacja o wybranych proporcjach obrazu."

hasos
5.05.14, 18:19
I nie ma to żadnego wpływu na samo zdjęcie? Tzn. jakiegoś sztucznego przeskalowania, które nie wykorzystuje w pełni matrycy itp.?

jaclas
5.05.14, 18:25
I nie ma to żadnego wpływu na samo zdjęcie? Tzn. jakiegoś sztucznego przeskalowania, które nie wykorzystuje w pełni matrycy itp.?
Na zdrowy, chłopski rozum cała matryca to format 4:3, a reszta formatów to jej odpowiednia część.

hasos
5.05.14, 18:31
Jasna sprawa, dlatego pytam, jak to wygląda. Bo o ile górę i dół zdjęcia z 4:3 na 16:9 można przyciąć, to co z bokami zdjęcia? Rozciągają się jak w TV? :) Czyli najlepiej zostać na 4:3?

źródło (http://www.arest.pl/desc/formaty-obrazu.gif)

zosia
5.05.14, 18:33
to są proporcje przecież i kadr w takich proporcjach wytnie ci z tego co zarejestrowała matryca

hasos
5.05.14, 18:40
A czy mógłbym prosić o fotkę tego samego w tych dwóch proporcjach?

zosia
5.05.14, 18:56
w przypadku zmiany proporcji z 4:3 do 16:9 odcina ci po prostu górę i dół kadru tak żeby była zachowana proporcja którą chcesz. Zdjęcie nie traci na jakości tylko jest go... mniej :)

hasos
5.05.14, 19:13
Spoko :) Nie ma co kombinować - będzie 4:3 i już. Teraz tylko muszę trafić na dobrą cenę. W weekend był za 1150 w "Nie dla idiotów", a dziś już 1199. Ale nic i tak muszę wpierw opchnąć 50d.

jaskier1969
5.05.14, 20:23
Ale nic i tak muszę wpierw opchnąć 50d.
Kurde Ty wiesz, że ja zrobiłem dokładnie to samo? Sprzedałem 50D i kupiłem XZ-2 i XZ-10 :)
Toż to chyba jakaś XZ-mania jest :D

jaclas
5.05.14, 20:40
Jasna sprawa, dlatego pytam, jak to wygląda. Bo o ile górę i dół zdjęcia z 4:3 na 16:9 można przyciąć, to co z bokami zdjęcia? Rozciągają się jak w TV? :)
Wg mnie wygląda to tak:
116791
Przy zdjęciach w formacie 4:3 wykorzystuję się całą matrycę. Przy pozostałych formatach tylko jej część.

fazi75
5.05.14, 21:01
Dużo je obrabiasz?
To pojęcie względne:-) Lubie pogrzebać w RAWach:-) Ale sporo jest takich praktycznie nie ruszanych, a jednynie wyostrzonych po zmniejszeniu na potrzeby publikacji do forum.
Oryginalne jpg były dla mnie za mało kontrastowe(cienie mocno wyciągnięte) na początku może się to podobać, ale cień to powinien być cień, a nie półcień. Zmieniłem więc proporcje cieni i świateł za pomocą ustawienia krzywej(z poziomu aparatu) i teraz jest idealnie. Zresztą aparat ma tyle ustawień, że spokojne każde gusta zaspokoi:-)

hasos
6.05.14, 07:44
Kurde Ty wiesz, że ja zrobiłem dokładnie to samo? Sprzedałem 50D i kupiłem XZ-2 i XZ-10 :)
Toż to chyba jakaś XZ-mania jest :D

Problem z 50d, i w ogóle z lustrzankami w moim przypadku, jest taki, że nie mam zbyt dużo czasu na focenie, a jeśli już mam i gdzieś wychodzę, to nie chce mi się targać lustra. Dlatego postanowiłem poszukać dobrego kompakta w dobrej cenie, no i się okazało, że to xz-2.

Co do matrycy, to chyba rzeczywiście zmiana proporcji może powodować niewykorzystywanie całej matrycy, więc nie będę kombinował.

strOOs
6.05.14, 08:21
Dlatego postanowiłem poszukać dobrego kompakta w dobrej cenie, no i się okazało, że to xz-2.

Co do matrycy, to chyba rzeczywiście zmiana proporcji może powodować niewykorzystywanie całej matrycy, więc nie będę kombinował.

Bo XZ-2 fajny jest :)

Co do matrycy: tylko Panasonic (z tego co wiem) wkłada matryce "multi aspect". W LX5/LX7 możesz ustawić 3:2 lub 16:9 i obraz robi się "szerszy". Wcześniej było tak w GH2 (i chyba GH1).

jarod69
6.05.14, 08:25
Ale i tak ten "multi aspect" polegał na przycinaniu części matrycy (mniemam, że matrycy odrobinę większej w celu wyboru jej części aktywnej przy danym formacie)

Darekw1967
6.05.14, 08:46
Witam !

Moze jeszcze pokaze pare fot z XZ-2

Warto zwrócic uwage na foty robione w lesie w godzinach bardziej wieczornych
Jedna z fot byla robiona z ciemnego lasu wprost pod Slonce.

Obrabialem z RAW-a i staralem sie maksymalnie wyciagnac swiatla i cienie na ile to bylo mozliwe.

link: https://copy.com/Z2OW9jwQyweg

źródło (https://copy.com/Z2OW9jwQyweg)

link: https://copy.com/JjsW4ergJvGb

źródło (https://copy.com/JjsW4ergJvGb)

Fota z łańcuchem
link: https://copy.com/7cN4kP8V8ZEI

źródło (https://copy.com/7cN4kP8V8ZEI)

BW
link: https://copy.com/CwbN2cT6w1yX

źródło (https://copy.com/CwbN2cT6w1yX)

Pozdrawiam

fret
6.05.14, 08:56
To i ja pokaże fotkę w wątku o xz-2. Dla tych którzy się jeszcze zastanawiają nad zakupem. Bo ja jestem mega zadowolony z tej zabawki. Duży aparat mam do zadań specjalnych. I jak to mówią-najlepszy aparat to taki, który zawsze ma się przy sobie. A w moim przypadku właśnie tak jest:-)
Pani łosiowa:-)
....

Trafiłeś z ostrością? Coś mi się wydaje, że jest za daleko...

fazi75
6.05.14, 09:13
Jeśli już, to może być lekko poruszone(widać po zjadanych listkach) Ale upierać się nie będę, bo być może jest tak jak piszesz

fret
6.05.14, 09:36
Jeśli już, to może być lekko poruszone(widać po zjadanych listkach) Ale upierać się nie będę, bo być może jest tak jak piszesz

Twoja wersja też jest prawdopodobna, w każdym razie najostrzej jest w okolicach łopatki i tam ucieka wzrok.

micky
6.05.14, 09:41
brawo dla Darekw1967 - wreszcie jakieś zdjęcia!
może "narodzi się nowa Tradycja" ;) i wzorem innych dyskusji na forach (np. nex na żółtym) pod posty będziemy podpinali zdjęcia!?

ahutta
6.05.14, 09:50
brawo dla Darekw1967 - wreszcie jakieś zdjęcia!
może "narodzi się nowa Tradycja" ;) i wzorem innych dyskusji na forach (np. nex na żółtym) pod posty będziemy podpinali zdjęcia!?

???? zdjęcia z XZ-2 były już w wątku parę razy prezentowane.
Chyba, że masz na myśli wstawianie zdjęć co kilka stron, by nie trzeba było zbytnio się cofać w poszukiwaniu.

jarod69
6.05.14, 09:51

Xz-2 automatycznie wyłapał ostrość na prawe oko łosicy, bo tak był ustawiony - str. 44 instrukcji obsługi ...żartowałem..

micky
6.05.14, 10:00
jak na 142str tematu Olympus XZ-2 to szału nie ma z ilością zdjęć:(
???? zdjęcia z XZ-2 były już w wątku parę razy prezentowane.
Chyba, że masz na myśli wstawianie zdjęć co kilka stron, by nie trzeba było zbytnio się cofać w poszukiwaniu.

Jan_S
6.05.14, 10:03
jak na 142str tematu Olympus XZ-2 to szału nie ma z ilością zdjęć:(

to jest dział sprzętowy więc cóż się dziwić że jest więcej dyskusji niż zdjęć? Zdjęcia są w innych wątkach i warto tam zaglądać

zosia
6.05.14, 11:25
Zdjęcia w dziale sprzętowym pokazują co dany sprzęt potrafi, co z niego można wyciągnąć - czyż nie? :) Ja się cieszę ogromnie za każdym razem kiedy tu się pojawiają zdjęcia. W innych wątkach trzeba się naszukać zanim trafi się na zdjęcia z konkretnego modelu który nas interesuje - jeśli akurat w danej chwili chcemy patrzec na nie nie z perspektywy estetycznej, co właśnie sprzętowej :)

dm82
6.05.14, 13:49
Dobra, nie wytrzymałem:wink: Każdy coś wrzuca, to i ja wrzucę. Wiedeń też będzie. Na razie coś tam z Łazienek:grin:

strOOs
6.05.14, 13:52
Ale i tak ten "multi aspect" polegał na przycinaniu części matrycy (mniemam, że matrycy odrobinę większej w celu wyboru jej części aktywnej przy danym formacie)

A wyobrażasz sobie matrycę w inny sposób? Taką co fizycznie się rozciąga pod format klatki? :)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/GH1sensor-1.jpg
źródło (http://www.hennek-homepage.de/video/GH1-sensor.jpg)

dzemski
6.05.14, 15:05
Odnosnie akumulatorka i ładowarki kupiłem to:
http://eltec.pl/AKCESORIA-FOTOGRAFICZNE1/Akumulatory1/AKUMULATOR-OLYMPUS-Li-90b-1550mAh.html
http://eltec.pl/AKCESORIA-FOTOGRAFICZNE1/Ladowarki1/Ladowarka-LI-90B-12230V-COL-LI-90B-OLYMPUS.html

działa super :) Na dokładkę mozna ładować w aucie.

TomekH
6.05.14, 16:56
Dobra, nie wytrzymałem:wink: Każdy coś wrzuca, to i ja wrzucę. Wiedeń też będzie. Na razie coś tam z Łazienek:grin:

No pamiętamy, pamiętamy i czekamy na ten Wiedeń :grin: Ale zdjęcia ładne - pozdrawiam.

dm82
7.05.14, 00:25
No pamiętamy, pamiętamy i czekamy na ten Wiedeń :grin: Ale zdjęcia ładne - pozdrawiam.

U mnie słowo droższe pieniędzy. Zdjęcia z Wiednia będą na pewno:-) Pozdro.

markus74
7.05.14, 20:07
A czy ktoś z użytkowników XZ -2 mógłby wstawić portrecik na długiej ogniskowej i maksymalnie otwartej przysłonie ? Jak się nie mylę to powinien już wyjść ładny bokeh.

fret
7.05.14, 20:10
Raczej się mylisz :(

markus74
7.05.14, 20:20
Jak to a u Robina Wonga tutaj: http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html wychodzą takie rozmycia. Ale nie wiem na ile on obrabia te zdjęcia dlatego chciałem się upewnić.

tymczasowy_
7.05.14, 21:49
A czy ktoś z użytkowników XZ -2 mógłby wstawić portrecik na długiej ogniskowej i maksymalnie otwartej przysłonie ? Jak się nie mylę to powinien już wyjść ładny bokeh.Wyjdzie ładny portrecik, kiedyś dawno miałem Minoltę A1, podobny rozmiar matrycy, podobny obiektyw, portrety wychodziły z fajnym rozmyciem.

freta nie słuchaj bo to ogólnie znany na forum GO GO onanista ....

jaclas
7.05.14, 22:00
A czy ktoś z użytkowników XZ -2 mógłby wstawić portrecik na długiej ogniskowej i maksymalnie otwartej przysłonie ? Jak się nie mylę to powinien już wyjść ładny bokeh.
Przyznam, że też chciałbym coś takiego zobaczyć.

fazi75
7.05.14, 22:22
A czy ktoś z użytkowników XZ -2 mógłby wstawić portrecik na długiej ogniskowej i maksymalnie otwartej przysłonie ?
Proszę bardzo. Proszę nie oceniać jako zdjęcia portretowe, tylko jako zwykłe wycieczkowe pstryki. Jeśli chodzi o bokeh. To wiadomo, matryca wielka nie jest. Ale jasne szkło i ogniskowa robią swoje. IMHO nie jest źle. A sam bokeh jest bardzo ładny:-)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4203676/p4050243/rozmiar/2)

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4203677/p5020100/rozmiar/2)

jaclas
7.05.14, 22:29
... A sam bokeh jest bardzo ładny:-)
Trzeba oczywiście wybrać ciekawe tło i nie jest źle.

fazi75
7.05.14, 22:42
Jak kogoś interesuję jak bokeh wygląda w makro, to zapraszam do galerii:-)

jarod69
8.05.14, 07:38
Czego chcieć więcej z kompakta? Zawsze można wziąć z dwa kilo sprzętu i iść w plener....

Boa
8.05.14, 09:41
Ale nie wiem na ile on obrabia te zdjęcia dlatego chciałem się upewnić.No przecież rozmycia nie dodaje...:shock: :lol:

zosia
8.05.14, 10:28
No przecież rozmycia nie dodaje...:shock: :lol:

??? spokojnie mógłby gdyby chciał

Wong w tym teście na samym początku zaznacza że praktycznie ich nie obrabiał - jaki to miałby sens przy testowaniu aparatu?
"Minimal post-processing applied to the images. All images were as good as straight out of camera, with minimal cropping and only minor exposure/contrast correction for better presentation."

cube007
8.05.14, 10:59
Jak to a u Robina Wonga tutaj: http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html wychodzą takie rozmycia. Ale nie wiem na ile on obrabia te zdjęcia dlatego chciałem się upewnić.Otwarte szkło, duża ogniskowa oraz odległość aparat - fotografowany przedmiot sporo mniejsza niż przedmiot - tło. Rozmycie gotowe.

Boa
8.05.14, 11:57
??? spokojnie mógłby gdyby chciał

Wong w tym teście na samym początku zaznacza że praktycznie ich nie obrabiał - jaki to miałby sens przy testowaniu aparatu?
"Minimal post-processing applied to the images. All images were as good as straight out of camera, with minimal cropping and only minor exposure/contrast correction for better presentation."

No właśnie tym (wytłuszczonym przez Ciebie) wpisem się sugerowałem. Taka ingerencja była by bez sensu.

zosia
8.05.14, 19:55
Sorka... jakoś tak wywnioskowałam że twierdzisz że się nie da :D

fret
8.05.14, 20:47
markus74, XZ-2 generuje z grubsza takie rozmycia jak pen z kitem. Z Wongiem może być ten drobny problem, że to jest naprawdę dobry fotograf i wyciąga ze sprzętu jakieś 120% możliwości :)

jaclas
8.05.14, 20:51
... Z Wongiem może być ten drobny problem, że to jest naprawdę dobry fotograf i wyciąga ze sprzętu jakieś 120% możliwości :)
Te dodatkowe 20% to PS :)

markus74
8.05.14, 21:20
markus74, XZ-2 generuje z grubsza takie rozmycia jak pen z kitem. Z Wongiem może być ten drobny problem, że to jest naprawdę dobry fotograf i wyciąga ze sprzętu jakieś 120% możliwości :)
Dla mnie jest to wystarczające, a ponieważ nie planuje zakupów jasnych obiektywów, więc zdecydowałem się i właśnie zamówiłem xz-2 :) Jestem sam ciekaw jakie będę miał wrażenia po przesiadce z epla 3

jaskier1969
8.05.14, 22:17
No to ja jutro wleję w tę beczkę miodu łyżkę dźiegciu bo wczoraj zrobiłem sesyjkę i byłem lekko rozczarowany :)

markus74
8.05.14, 22:20
Można prosić jakieś konkrety ? Dlaczego ?

Darekw1967
8.05.14, 22:21
Dla mnie jest to wystarczające, a ponieważ nie planuje zakupów jasnych obiektywów, więc zdecydowałem się i właśnie zamówiłem xz-2 :) Jestem sam ciekaw jakie będę miał wrażenia po przesiadce z epla 3

Witam !

Nie bedzie Ciebie kusilo kupowanie kolejnych szkiel ;)
Jasny zoom z XZ-2 wyciagnie wysoka jakosc nawet w gorszych warunkach oswietleniowych.

Obiektyw XZ-2 pozwala takze, ze na uzyskiwanie w portretach lsniacych oczow.
Ten obiektyw bardzo czysto przenosi obraz z detalami.

Pozdrawiam

Boa
8.05.14, 22:41
Phiii ta, czekajcie, niech no tylko ja tego XZ-2 dorwę w swe łapska ;)

fazi75
8.05.14, 22:45
No to ja jutro wleję w tę beczkę miodu łyżkę dźiegciu bo wczoraj zrobiłem sesyjkę i byłem lekko rozczarowany :)
Przecież to fizyka. Z przyczyn optycznych nie można spodziewać się bokehuna lustrzanki z jasnym szkłem. No nie da się:-P Ale jak już się da to bokeh jest naprawdę bardzo ładny. Fajną sprawą jest wbudowany filtr ND, który w naprawdę jasnych miejscach umożliwia robienie zdjęć z dużą dziurą.
Nie ma aparatu idealnego. To kompakt i trzeba mieć świadomość jego ograniczeń. Jeśli chodzi o zdjęcia portretowe, to doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wszyscy strasznie jarają się małą GO, ale mała GO, to nie wszystko. Wiele zależy od tego co się chce pokazać. Nie wystarczy wielka dziura i duża matryca aby zdjęcie portretowe zostało uznane za udane. To jest bardziej złożona sprawa:-)
A optyka tego aparatu jest bardzo ostra i spokojnie nadaję się do portretów.

jarod69
8.05.14, 23:13
A optyka tego aparatu jest bardzo ostra i spokojnie nadaję się do portretów.

Ja lubię miękkie portrety ;)

jaskier1969
8.05.14, 23:13
No dobra nie wytrzymałem. Miałem to połączyć ze zdjęciami ale w takim razie zdjęcia będą jutro. Pierwsze ważniejsze spostrzeżenia:
1. Bateria - noż kutwa skończyła się po 160 zdjęciach, słabo, bardzo słabo.
2. Migawka - robiłem zdjęcia około 19.00, fajne słońce, fajny kadr ale... filtr ND zawsze włączony w takiej sytuacji. Po drugie, nawet z filtrem będzie problem bo będzie brakować czasów naświetlania lub przesłony, która też nie jest najlepsza bo 8.0 to trochę mało. F/4000 jest ok z filtrem FD.
3. Kółko korekty ekspozycji działa za lekko. Przestawiałem go przypadkowo bardzo często.
To tak na teraz a jutro szczegóły :)

fazi75
8.05.14, 23:23
Ja lubię miękkie portrety ;)
Nie wiem o czym piszesz. To co musi być ostre takie musi być. Mydło, to nie w portrecie...

fret
8.05.14, 23:42
Nie wiem o czym piszesz. To co musi być ostre takie musi być. Mydło, to nie w portrecie...

Obawiam się, że portret myli Ci się z makro... ;)

zosia
8.05.14, 23:46
No dobra nie wytrzymałem. Miałem to połączyć ze zdjęciami ale w takim razie zdjęcia będą jutro. Pierwsze ważniejsze spostrzeżenia:
2. Migawka - robiłem zdjęcia około 19.00, fajne słońce, fajny kadr ale... filtr ND zawsze włączony w takiej sytuacji. Po drugie, nawet z filtrem będzie problem bo będzie brakować czasów naświetlania lub przesłony, która też nie jest najlepsza bo 8.0 to trochę mało. F/4000 jest ok z filtrem FD.
3. Kółko korekty ekspozycji działa za lekko. Przestawiałem go przypadkowo bardzo często.

Albo coś jest nie tak z twoją baterią albo moja jest jakaś wyjątkowa: pierwszy plener 300 zdjęć (przy nieustannym oglądaniu i przestawianiu wszystkiego) na jednej baterii, drugi plener byłam w szoku bo przytachałam 800 zdjęć (w prawdzie dużo seryjniaków...bo dmuchawce tak ładnie się animowały na wietrze;P).
Korekta ekspozycji też mnie na początku zaskakiwała non stop - teraz już przywykłam. Zawsze sobie ją można wrzucić na ten pierwszy pierścień, ale kosztem innych ustawień pod ręką.

Janeczek
9.05.14, 07:04
800??? W.O.W.
U mnie max 200-300, przewaznie bez podgladu.
Kolko absolutnie mi nie przeszkadza, jest pierscien przy obiektywie, super rozwiazanie, koleczko macam sporadycznie, to mi przeszkadzalo w Eplach.

Z tymi trudnosciami w sloncu, czasowkami itp, to nie ma co demonizowac, szczerze, robie foty w rozniastych warunkach i jedyne co mi doskwieralo, to to, ze musze wlaczyc albo wylaczyc ND:)

Fotki dawac.

pozdroofka

dzemski
9.05.14, 08:57

Jesli chodzi o baterię to nie wiem jak to robiłeś, ale moja wytrzymała ostatnio 370 zdjęć RAW+JPG.

jeśli chodzi o rozmycie w portrecie:

źródło (http://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t31.0-8/964071_780600718625993_6868737495548343089_o.jpg)

zmasakrowane kompresją, ale bokeh widać, a robione z dość bliska (1-1,5m)

fazi75
9.05.14, 08:58
Obawiam się, że portret myli Ci się z makro... ;)
A makro, to nie portret? Nie jestem zwolennikiem , ąz takich płytkich GO w portretach o których piszesz. Choć są fotografowie, którzy robią to znakomicie.
A do makro XZ-2 zwłaszcza z telekonwerterem się znakomicie nadaje. Żeby lustrzanką uzyskać taką głębie trzeba stacka robić:-)
Bateria u mnie starcza na ok 170 fotek przy zapisie jpg+raw

Janeczek
9.05.14, 09:04
Strasznie duzy cos mamy rozrzut ilosci fot na jednym ladowaniu....

pozdroofka

dzemski
9.05.14, 09:09
akumulatorki LI-90b są małe, więc nie problem kupić sobie dodatkowy. Dużo miejsca nie zajmie w torbie foto. Oczywiście oryginalny jest dość drogi, ale zastępniki kupimy już za 20 zł. Ja mam PowerGolda i jak na razie spisuje się rewelacyjnie.

fazi75
9.05.14, 09:28
Oczywiście oryginalny jest dość drogi, ale zastępniki kupimy już za 20 zł.
Prawda to. Tylko wyżej pisali, że na jednym aku zrobili 800(w to nie chcę mi się wierzyć) i 370 Raw+jpg. U mnie 170 fotek raw+jpg. Może zbyt często właczm i wyłączam aparat? Może jak jest na "wygaszeniu" dłużej działa? Chyba tak jest, bo nie traci energii na wysuwanie i wsuwanie obiektywu.

ahutta
9.05.14, 09:39
Prawda to. Tylko wyżej pisali, że na jednym aku zrobili 800(w to nie chcę mi się wierzyć) i 370 Raw+jpg. U mnie 170 fotek raw+jpg. Może zbyt często właczm i wyłączam aparat? Może jak jest na "wygaszeniu" dłużej działa? Chyba tak jest, bo nie traci energii na wysuwanie i wsuwanie obiektywu.

Z tym wysuwaniem i wsuwaniem to się nie zgodzę, bo nawet jak zostawisz włączony i po chwili wygasi ekran, to po kilku (kilkunastu) minutach sam chowa obiektyw. Nie sprawdzałem po jakim czasie i czy można to wyłączyć.

Janeczek
9.05.14, 09:50
Eple wydaje mi sie byly bardziej odporne na pozeranie baterii. O ile na ladzie, to mnie to lotto, tak pod woda padajaca bateria, to juz nieciekawe, tym bardziej, ze zaskakuje szybko i dotkliwie.
Eple mialy mozliwosc przestawiania informacji o szybkosci padania baterii, w XZ-2 tego nie widze. Czasami robie sobie fotke, zamruga lampka, dopstrykam gora 10szt i kuniec. Wynurzanie, osuszanie obudowy, wymiana baterii, to wszystko bywa upierdliwe.

pozdroofka

fret
9.05.14, 09:52
A makro, to nie portret? Nie jestem zwolennikiem , ąz takich płytkich GO w portretach o których piszesz. ...

Zdecyduj się na coś, wcześniej pisałeś o ostrości, teraz o GO...

fazi75
9.05.14, 10:09
Zdecyduj się na coś, wcześniej pisałeś o ostrości, teraz o GO...
To może się w końcu dowiem o co Tobie chodzi, bo szklanej kuli jeszcze nie posiadam. Bo jeśli twierdzisz, że ostrość w portrecie nie jest priorytetem, tu chyba rzeczywiście do innej szkoły chodziliśmy:-)

jarod69
9.05.14, 10:12
Używał ktoś filtra: "pończocha na obiektyw"? Bo tak teraz mnie naszło... :lol:

fret
9.05.14, 10:15
To może się w końcu dowiem o co Tobie chodzi, bo szklanej kuli jeszcze nie posiadam. Bo jeśli twierdzisz, że ostrość w portrecie nie jest priorytetem, tu chyba rzeczywiście do innej szkoły chodziliśmy:-)

Oczywiście, że nie jest. Historia portretu, to historia zmiękczania obrazu. Specjalne szkła portretowe miały/maja wbudowane regulowane zmiękczanie. Produkowane też były różne rodzaje filtrów zmiękczających. Parcie na ostrość występuje w fotografii produktowej zwanej portretem beauty lub fashion, ale tam nikt nie przejmuje się modelką, liczy się makijaż, fryzura i biżuteria :)

fazi75
9.05.14, 10:27
Oczywiście, że nie jest. Historia portretu, to historia zmiękczania obrazu. Specjalne szkła portretowe miały/maja wbudowane regulowane zmiękczanie. Produkowane też były różne rodzaje filtrów zmiękczających. Parcie na ostrość występuje w fotografii produktowej zwanej portretem beauty lub fashion, ale tam nikt nie przejmuje się modelką, liczy się makijaż, fryzura i biżuteria :)
No to ja niestety tego nie wiedziałem. Możesz poprzeć to jakimś przykładem, nie żebym nie wierzył, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego zmiękczenia

grzyboo
9.05.14, 10:39
W czasach kiedy w użyciu były prawdziwe aparaty (z miechem) szkła portretowe miały rysować miękko jeżeli fotograf szanował swoje życie ;)
Zrób żonie/dziewczynie super ostry portret i potem z tego dużą odbitkę to się dowiesz o co mi chodzi ;)
Teraz mogą rysować ostro, bo zmarszczki i inne niedoskonałości można później usunąć w PS ;)

fret
9.05.14, 10:42
To może przyjmij to od innej strony: ostrość jest priorytetem w szkłach makro, a w szkłach portretowych priorytetem jest bokeh :) a przykładów poszukaj sobie sam

---------- Post dodany o 10:42 ---------- Poprzedni post był o 10:40 ----------

W czasach kiedy w użyciu były prawdziwe aparaty (z miechem) szkła portretowe miały rysować miękko jeżeli fotograf szanował swoje życie ;)
Zrób żonie/dziewczynie super ostry portret i potem z tego dużą odbitkę to się dowiesz o co mi chodzi ;)
Teraz mogą rysować ostro, bo zmarszczki i inne niedoskonałości można później usunąć w PS ;)

I z grubsza o to chodzi, jednak zbyt ostre rysowanie odbija się często na bokehu więc w szkłach portretowych ostrość nadal jest na drugim miejscu :)

ahutta
9.05.14, 10:44
No to ja niestety tego nie wiedziałem. Możesz poprzeć to jakimś przykładem, nie żebym nie wierzył, ale jakoś nie wyobrażam sobie tego zmiękczenia

Proponuję zerknąć w galerię naszego śp. kolegi Irka50 https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=1705
Jak dla mnie jest to autorytet w kwestii portretu na naszym forum.

grzyboo
9.05.14, 10:44
Minolta kiedyś miała takie cudo jak STF, który miał specjalny element aby bokeh był maksymalnie gausowski. Szkło może nie najostrzejsze, ale bokeh piękny.

fret
9.05.14, 10:52
W temacie przykładów przypomniało mi się, że Cichy zamieścił kiedyć na C-B porównanie C 135/2 z Zeissem. Świetnie tam widać to o czym piszę. Ja wolę portrety z mniej ostrego.

zosia
9.05.14, 11:41
Tylko wyżej pisali, że na jednym aku zrobili 800(w to nie chcę mi się wierzyć) i 370 Raw+jpg. U mnie 170 fotek raw+jpg. Może zbyt często właczm i wyłączam aparat? Może jak jest na "wygaszeniu" dłużej działa? Chyba tak jest, bo nie traci energii na wysuwanie i wsuwanie obiektywu.

Toć pisałam że seryjniaki robiłam (ostatnia fota:P5040854, więc 854 jeśli coś się nie pomieszało z numeracją:) - zapis jpg.
Normalnie ok 300 fot wchodzi na jednym ładowaniu. No i ja łażę z aparatem włączonym zazwyczaj.

fazi75
9.05.14, 12:28
To może przyjmij to od innej strony: ostrość jest priorytetem w szkłach makro, a w szkłach portretowych priorytetem jest bokeh :) Niestety, ale zupełnie się z tym nie zgadzam. Jeśli bokeh jest dla Ciebie priorytetem, to chyba nie mam co w tym temacie dyskutować.

Co w takim razie jest priorytetem w tym zdjęciu?

źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4203705/p5060022-edit-2-edit-edit/rozmiar/2)

cube007
9.05.14, 12:52

Takie szkła projektowano w czasach analogów, gdy nie można było sobie szopem zrobić dowolnego efektu... Efekt rozmycia malał wraz z przymykaniem przesłony.
Poniżej sample z Pentaxów F/FA 85/2.8 soft

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/2904717-1.jpg
źródło (http://album.foto.ru/photos/or/97892/2904717.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/608043-1.jpg
źródło (http://photos.lifeisphoto.ru/60/3/608043.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/1094624-1.jpg
źródło (http://photos.lifeisphoto.ru/109/3/1094624.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/p583674224-1.jpg
źródło (http://abbazz.zenfolio.com/img/v5/p583674224.jpg)

Janeczek
9.05.14, 14:02
To może przyjmij to od innej strony: ostrość jest priorytetem w szkłach makro, a w szkłach portretowych priorytetem jest bokeh :) a przykładów poszukaj sobie sam

Pacz Pan, a ja myslalem, ze temat fotki jest wazny!:) o ja gupi, nieuk:)

cube007

wow, jaka fajna panna w purpurze, mniam:mrgreen:

pozdroofka

fret
9.05.14, 14:10
Pacz Pan, a ja myslalem, ze temat fotki jest wazny!:) o ja gupi, nieuk:)

...

Głupi albo wizjoner, ja jeszcze nie spotkałem szkła z zapisanym tematem fotki, a rozmawialiśmy o szkłach.

TomekH
9.05.14, 14:53

Też doszedłem do wniosku z punktu 3 i włączyłem blokadę tego tylnego kółka - można to zrobić w menu. Mimo tej włączonej blokady, jak przyciśniesz górny przycisk na tym kółku, to możesz kręcić w celu korekty ekspozycji. Wg mnie tak jest lepiej bo przypadkowo nie zmienisz wtedy (albo będzie to trudniejsze).

Moja bateria działa zdecydowanie dłużej (może nie była naładowana całkowicie? )
pozdrawiam

Mike017
9.05.14, 15:56
Dokładnie tak samo miałem - przestawiałem przypadkiem ekspozycję, i podobnie jak wyżej zablokowałem to w menu. Tak jest dużo lepiej :wink:

jaskier1969
9.05.14, 16:29
Z kółkiem macie rację zablokowałem i jest zdecydowanie lepiej. Co do baterii to była w pełni naładowana, zdjęcia zapisywałem tylko w RAW i tu niestety słabiutko. Producent deklaruje około 350 zdjęć, mnie, tak jak pisałem wcześniej udało się zrobić 160 plus czasami podgląd. Opcję usypiania aparatu miałem włączoną na 1 minutę więc może faktycznie lepiej jest kiedy aparat się nie usypia bo nie chowa obiektywu. Czas naświetlania, tak jak pisałem zdecydowanie za długi nawet z filtrem ND. 1/4000 plus filtr ND było by idealnie. Chciałem uzyskać efekt zamrożenia ruchu wody i niestety nie udało mi się bo aby uzyskać czas rzędu 1/30 sekundy musiałem przymykać przysłonę do f/5.6 i więcej z włączonym filtrem ND. Nie pomógł tutaj też niestety zbyt krótki zoom. Przydało by się jakieś 200mm na długim końcu bo nie mogłem podejść na tyle blisko wody na ile chciałem. Zdjęcia robione około 19.00 przy dobrej słonecznej pogodzie więc nie wyobrażam sobie czegoś takiego w słoneczny letni dzień. Trzeba będzie chyba zainwestować z adapter do filtrów i stosować filtry ND w takich sytuacjach. Kilka przykładowych zdjęć tutaj a reszta będzie w galerii.
Poza tymi tak małymi i nieistotnymi wadami wielki szacun dla konstruktorów Olympusa za całą resztę :)

117064117065117066117067117068117069

markus74
9.05.14, 16:36
Tak przy okazji zapytam skoro już mowa o bateriach. Jak dostaje się nową baterię z aparatem to należy ją od razu ładować, czy włożyć do aparatu i zaczekać aż rozładuje się do zera ? Zawsze stosuje to drugie rozwiązanie we wszelkich tego typu sprzętach ale tak do końca to nie wiem.

ahutta
9.05.14, 16:41
W instrukcji do XZ-2 pisze, że z aparatem jest dostarczana bateria częściowo naładowana i przed użyciem należy naładować baterię. Strona nr 6 w instrukcji.

zosia
9.05.14, 16:42
w instrukcji stoi żeby najpierw naładować do pełna - choć w sumie nie wiem czy to ma znaczenie jakieś, te baterie nie mają ponoć efektu pamięci

ups... widzę że ahutta mnie wyprzedził :)

jaclas
9.05.14, 16:48
117064117065117066117067117068117069
Bardziej podobają mi się te w kolorze: 4 i 5.

fazi75
9.05.14, 16:57
Trzeba będzie chyba zainwestować z adapter do filtrów i stosować filtry ND w takich sytuacjach.

Wyjaśnij mi proszę jedną sprawę. Jaki jest sens stosowania niskich przysłon do zdjęć kraiobrazowych? przecie tutaj robi się odwrotnie. Poza tym na zdjęciach BW masz nie dość, że dużą dziurę, to jeszcze ISO 200. I dziwisz się, że masz przepały? Popraw mnie, bo ja tu czegoś nie kminię.

jaskier1969
9.05.14, 17:13
Wyjaśnij mi proszę jedną sprawę. Jaki jest sens stosowania niskich przysłon do zdjęć kraiobrazowych? przecie tutaj robi się odwrotnie. Poza tym na zdjęciach BW masz nie dość, że dużą dziurę, to jeszcze ISO 200. I dziwisz się, że masz przepały? Popraw mnie, bo ja tu czegoś nie kminię.
Chyba niezbyt uważnie przeczytałeś to co napisałem. Chodziło mi o uzyskanie efektu zamrożenia ruchu wody a żeby go uzyskać trzeba zastosować czas w okolicy 1/30 sekundy lub nawet niżej. W przypadku XZ-2 aby uzyskać taki właśnie czas musiałem przy załączonym filtrze ND przymykać przysłonę do f/5,5 i więcej. Zauważ, że zdjęcia były robione około 19.00 kiedy to słońce nie świeci już zbyt ostro. W typowych sytuacjach przy fotografii krajobrazu jest ok bo dzięki filtrowi ND przy przysłonie f/1,8-f/2,5 uzyskujesz czasy rzędu 1/1200 sekundy i w niczym to nie przeszkadza.
Próbowałem wrzucić fotki do galerii ale po wrzuceniu jednego zdjęcia otrzymałem komunikat o przekroczeniu limitu więc wszystkie zdjęcia znajdują się tutaj:
https://www.flickr.com/photos/jaskierek/13958436717/in/set-72157637551923605

zosia
9.05.14, 17:20
ale dlaczego taki długi czas żeby zamrozić ruch? przecie im krótszy tym bardziej...mrozi:D
czy z tym mrożeniem o co innego chodzi?

fazi75
9.05.14, 17:25
Chodziło mi o uzyskanie efektu zamrożenia ruchu wody a żeby go uzyskać trzeba zastosować czas w okolicy 1/30 sekundy
I dlatego podbiłeś ISO do 200?? Przepraszam, że to wałkuję, ale chcę żebyśmy się dobrze zrozumieli. A skoro udało Ci się osiągnąć zamierzone czasy, to w czym problem? ISO 100 i jeszcze łatwiej takie czasy osiągnąć

ahutta
9.05.14, 17:29
Jaskier, a czemu żeś na w tryb M nie przełączył? Ustawiłbyś czas i przysłonę jaką potrzebujesz.

jaskier1969
9.05.14, 17:51
Nie podbiłem ISO do 200 tylko niestety zagapiłem się. Tryb zdjęć czarno-białych mam ustawiony pod C1. Ustawiałem to dość dawno temu i uznałem wtedy, że ISO 200 będzie OK a teraz nie przestawiłem. Zauważ, że zdjęcia kolorowe są zrobione na ISO 100. Przeanalizowałem właśnie moje stare zdjęcia robione Pentaxem i okazało się, że się nieźle zamotałem podczas robienia tych zdjęć. Teraz już wiem czemu nie wyszło mi to tak jak chciałem. Oczywiście nie aparat winny tylko fotograf do d...y :D

Jaskier, a czemu żeś na w tryb M nie przełączył? Ustawiłbyś czas i przysłonę jaką potrzebujesz.

No właśnie, patrz zdanie wyżej :)

Boa
9.05.14, 19:04
No dobra, tylko o co z tym "mrożeniem" wody Ci chodziło :?: :)

Mirek54
9.05.14, 19:14
No dobra, tylko o co z tym "mrożeniem" wody Ci chodziło :?: :)

Moze chodzi o to ,ze przy czasie naswietlania okolo 1/25 sek woda zyje.Przy czasach krotszych wode mrozisz.To taki jezyk warsztatowo fotograficzny.

hasos
9.05.14, 19:16
Pewnie chodziło o taki efekt

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/blog7870-1.jpg
źródło (http://i.pinger.pl/pgr91/140d0cfa002b6fa34e822ce7/blog-7870.jpg)

Mirek54
9.05.14, 19:24
Pewnie chodziło o taki efekt

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/blog7870-1.jpg
źródło (http://i.pinger.pl/pgr91/140d0cfa002b6fa34e822ce7/blog-7870.jpg)

Oj nie.O mrozeniu piszemy.Nie o kislu i budyniu

voovoo2
9.05.14, 20:00
Efekt kefiru zwłaszcza przy fotkach morskich :-) Tu wersja kefiru rozrzedzonego :-) Nie mam nic do fotki niech sie autor nie obraża

jaskier1969
9.05.14, 21:36
Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Niektórzy nazywają to właśnie zamrożeniem ruchu. Tak mnie jakoś przy tym zamotało, że kombinowałem w złą stronę :)

Mirek54
9.05.14, 22:00
Dokładnie o taki efekt mi chodziło. Niektórzy nazywają to właśnie zamrożeniem ruchu.

Mysle,ze Ty tego nie nazywasz zamrozeniem ruchu

jarod69
9.05.14, 22:18
i się namotało... czyli podsumujmy: im krótszy czas tym mniejszy ruch... i po sprawie ;)

Boa
10.05.14, 12:46
Moze chodzi o to ,ze przy czasie naswietlania okolo 1/25 sek woda zyje.Przy czasach krotszych wode mrozisz.To taki jezyk warsztatowo fotograficzny.Tak coś mi się właśnie wydawało, że Jaskierowi chodziło jednak o "kisiel", bo o typowym mrożeniu, to nie ma mowy przy czasach rzędu 1/30s o których wspominał.
Wtedy minimum to musiało by być ~1/500s i krótsze.

dm82
10.05.14, 17:18
Udało się Wam zrobić zdjęcie panoramiczne? Ja próbuję i kicha, nie łączy mi serii zdjęć. Co robię źle? Zauważyłem jak się korzysta z trybu panoramy to gdy się przechodzi do kolejnego zdjęcia, to napis "wyjdź" zmienia się na "idź", gdzieś zjada literki "wy" , ktoś zauważył taki bug?

ahutta
10.05.14, 17:53
Jak to o Olka, tryb panoramy służy do wykonania zdjęć, które mają dodatkowo informację o kolejnych klatkach panoramy. Łączysz w całość dopiero w Olympus Viewerze, a nie w aparacie. Przynajmniej ja nigdy nie znalazłem okcji, która pozwala na połączenie wykonanych klatek w jedną.
Z tym zjadaniem "wy" masz rację, gdy wciśniesz migawkę do połowy, to napis pojawia się cały, jak zwolnisz, znowu jest "jdź". Którą masz wersję FW, bo u mnie jest nadal 1.1, a może w 1.3 jest już poprawione.

jaskier1969
10.05.14, 17:54
Ten tryb jest delikatnie mówiąc "mocno niedopracowany" i jak na razie nikt go nie naprawił tak samo jak i tego, że korzystając z czasu BULB musisz trzymać przez cały czas wciśnięty przycisk migawki bo nie ma blokady żadnej. Panoram i Bulb to dwa największe błędy konstruktorów w tym aparacie.

W 1.3 też nie zostało to poprawione niestety. U konkurencji tryb panoramy w aparacie działa o niebo lepiej, nawet w moim Sony Xperia T :). Jak dla mnie ten tryb u Olka niestety nie działa :(

dm82
10.05.14, 18:20
Szkoda, że nie zrobili funkcji łączenia zdjęć w aparacie. Więc to taki pseudo tryb, zwykły tryb z miarką. Nie wiem po co to dali, żeby pewnie w specyfikacji lepiej wyglądało. W zasadzie ten tryb mi nie jest potrzebny do szczęścia. Po prostu chciałem sprawdzić jak to działa, ale nie działa. Ten niedopracowany napis potwierdza tylko, że tryb panoramy olali po całości.

zosia
10.05.14, 18:48
ja z panoramami się jeszcze nie bawiłam. za to wątku faziego75 była piękna panoramka - to nie było z xz-2 wyciągnięte?

ravbog
10.05.14, 21:16
Wstawiam panoramę testową z mojego balkonu. Wprawdzie nie z XZ-2, a ze STYLUSA 1, ale to najprawdopodobniej ta sama matryca. Zdjęcia sklejane bardzo sprawnie działającym i do tego darmowym programem Microsoft ICE. Otwierać w nowym oknie w pełnej rozdzielczości.

117183

markus74
10.05.14, 21:41
Nie dość, że aparaty Olympusa nie potrafią łączyć zdjęć z trybu panoramy to jeszcze załączony program łączy je w taki sposób, że ordynarnie widać miejsca sklejenia kadrów. Dlatego też do łączenia używam ICE od MS.

ahutta
10.05.14, 22:04
Panoramy najlepiej złożyć w całość korzystając z Hugin'a lub Microsoft ICE. Ten drugi jest prosty w obsłudze jak budowa cepa. Hugin ma o niebo więcej ustawień i możliwości, ale MS ICE naprawdę dobrze działa. Plusem korzystania z tych programów jest to, że zdjęcia robimy tak jak chcemy, nie musimy korzystać ze zdefiniowanego w aparacie programu, a przy łączeniu sami decydujemy co i jak ma być połączone.
Z Olympusowej panoramy skorzystałem raz i to jeszcze na E-520, gdzie dodatkowym haczykiem jest fakt, że tryb panoramy działa tylko z kartą xD.