PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17

jarod69
30.07.14, 11:16
oooo ćwierć dziesięciotysięcznego posta poszła :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez spe2 https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=1112222#post1112222)
/.../chodziło mi o sprawdzone sposoby użytkowania wbudowanej lampy błyskowej/.../

Nie ma czegoś takiego https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif

Wszystko ustawić na automat (iAuto + auto w lampie) i... wysunąć lampę - to powinien być "sprawdzony sposób użytkowania" przez producenta ;).

spe2
30.07.14, 16:25
Sprawa dotycząca użytkowania wbudowanej lampy błyskowej Olympusa XZ2 nie jest taka prosta jak by się to wydawało,na dowód czego przytoczę zapisy z instrukcji"Tryby lampy błyskowej które można ustawić:P/A,S/M.Aby uniknąć nadmiernej ekspozycji wybierz tryb A lub M i wybierz wysoką wartość f lub zmniejsz czułość ISO" oraz "Jeżeli fotografowany obiekt jest nadmiernie naświetlony,pomimo że ekspozycja w pozostałych częściach kadru jest prawidłowa,można wyregulować moc lampy błyskowej" oraz"Funkcja ta działa,gdy tryb sterowania lampą błyskową jest ustawiony na wartość MANUAL.Jeżeli natężenie błysku jest ustawione w elektronicznej lampie błyskowej,ustawienie to zostannie połączone z ustawieniem natężenia błysku w aparacie "

ssonic
30.07.14, 20:10
Czytanie ze zrozumieniem ma przyszlosc :)

spe2
30.07.14, 22:09
Czytaniem ze zrozumieniem instrukcji aparatów fotograficznych zajmuję się od sześćdziesięciu lat i jak dotąd nie miałem z tym problemów.Wiem na czym polega ustawienie natężenia błysku w elektonicznej lampie błyskowej.Nie rozumiem jedynie połączenia tego z ustawieniem natężenia błysku w aparacie i jak dotąd nikt tego mi nie wyjaśnił.Zacytowałem większy fragment instrukcji tylko po to,żeby wykazać jak skomplikowana jest współpraca wbudowanej lampy błyskowej z aparatem Olympus XZ2.A swoją drogą szanująca się firma jaką jest Nikon w danych technicznych aparatu Nikon P7700 podaje:Wbudowana lammpa błyskowa /W/ 0,5-10m, /T/ 0,5-5-5m, przy czułości ISO automatycznej.Dlaczego Olympus w danych technicznych aparatu Olympus xz2 nawet nie wspomina,że aparat ma wbudowaną lampę błyskową?

ahutta
30.07.14, 23:15
Czytaniem ze zrozumieniem instrukcji aparatów fotograficznych zajmuję się od sześćdziesięciu lat i jak dotąd nie miałem z tym problemów.

http://www.olympus.co.uk/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_aw2012_/XZ-2_MANUAL_PL.pdf

Strona 3
Strona 24
Strona 41
Strona 52 (akurat o zewnętrznych lampach, ale dziwnym trafem napisali)
Strona 86 (znów o zewnętrznych)

i jeszcze na kilku innych stronach

Dlaczego Olympus w danych technicznych aparatu Olympus xz2 nawet nie wspomina,że aparat ma wbudowaną lampę błyskową?

Hmmm :roll:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/digital_cameras/creator/xz_2/xz_2_specifications.html

Niemniej muszę przyznać Ci rację, bo na stronach 92-93 instrukcji nie ma wzmianki o lampie błyskowej. Jednak biorąc pod uwagę, że informacje o lampie błyskowej przewijają się przez całą instrukcję, nawet ze wskazaniem faktu jak takową "włączyć", to dziwnym wydaje mi się, że ktoś kto czyta instrukcję ze zrozumieniem może stwierdzić, że aparat nie posiada lampy błyskowej.

ssonic
31.07.14, 07:02
@Ahutta: Nic dodac nic ujac :)

jarod69
31.07.14, 07:55
I czytamy:

"Wbudowana lampa błyskowa

Typ
podnoszona
Tryby

AUTO
TTL-Auto
Manualny

- See more at: http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/digital_cameras/creator/xz_2/xz_2_specifications.html#sthash.oeXWSuYl.dpuf"

Ok, a teraz pytanie jak wbudowana w aparat xz-2 lampa może wykonać tryb AUTO bez pomiaru przez obiektyw - czyli nie pracując w trybie TTL-auto (z ang. through the lens – przez obiektyw ) ?

kristof
31.07.14, 10:41
Czy wszystkie zamienniki akumulatora LI-90B mają napięcie 3,7V? Oryginał ma 3,6V. Dlaczego producenci zamienników podnoszą je o 0,1V? Czy taki akumulator jest bezpieczny dla aparatu?

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/07/5d8629a5f7986c3em-1.png
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5d8629a5f7986c3e)
Janeczek, jakie napięcie miały Twoje zamienniki?

spe2
31.07.14, 10:59
Serdecznie dziękuję za kolejną wypowiedż w sprawie lampy błyskowej Olympus XZ2.Całą instrukcję przeczytałem kilka razy ze zrozumieniem.Do tej pory nikt mi nie wyjaśnił co oznacza zapis"Jeżeli natężenie błysku jest ustawione w elektronicznej lampie błyskowej,ustawienie to zostanie połaczone z ustawieniem natężenia błysku w aparacie.Dlaczego w tabeli tryby lampy błyskowej zapisano "Lampa wyzwalana jest automatycznie w ciemności/gdy obiekt jest oświetlony z tyłu/.Inna szanująca się firma Canon w danych technicznych aparatu Canon G15 pisze"Zasięg lampy błyskowej:maxymalne oddalenie 50cm do 7,5m,maxymalne zbliżenie 50cm do 4,5m.Olympus ani słowa na temat zasięgu lampy błyskowej.Kiedyś dobrym zwyczajem było podawanie liczby szacunkowej wbudowanej lampy błyskowej.

ssonic
31.07.14, 11:28
A z czystej ciekawosci do czego Ci ta informacja potrzebna o zasiegu lampy, bo jestes pierwszym uzytkownikiem xz-2 chyba tutaj, ktory robi z tego taka afere i problem...

Bodzip
31.07.14, 11:36
Serdecznie dziękuję za kolejną wypowiedż w sprawie lampy błyskowej Olympus XZ2.Całą instrukcję przeczytałem kilka razy ze zrozumieniem.Do tej pory nikt mi nie wyjaśnił co oznacza zapis"Jeżeli natężenie błysku jest ustawione w elektronicznej lampie błyskowej,ustawienie to zostanie połaczone z ustawieniem natężenia błysku w aparacie.Dlaczego w tabeli tryby lampy błyskowej zapisano "Lampa wyzwalana jest automatycznie w ciemności/gdy obiekt jest oświetlony z tyłu/.Inna szanująca się firma Canon w danych technicznych aparatu Canon G15 pisze"Zasięg lampy błyskowej:maxymalne oddalenie 50cm do 7,5m,maxymalne zbliżenie 50cm do 4,5m.Olympus ani słowa na temat zasięgu lampy błyskowej.Kiedyś dobrym zwyczajem było podawanie liczby szacunkowej wbudowanej lampy błyskowej.
Widzisz, aparat XZ-1 i 2 mają sanki. Na te sanki jak założysz zewnętrzną lampę - prawdziwą lampę, a nie taką popierdółkę, to wtedy zobaczysz różnicę i zmianę nastawów tak w lampie, jak i w aparacie. A ten mały świetlik wbudowany, to tak Bogiem a prawdą do niczego Ci nie jest potrzebny... no może do zdalnego wyzwalania dużej lampy stojącej sobie na statywie.

jarod69
31.07.14, 11:53
Polska języka to trudna języka i z tego powodu są takie kwiatki przy tłumaczeniu...
str 41 instrukcji
W pierwszym akapicie masz wpis o nastawach manualnych lampy, więc logicznie myśląc autor w drugim akapicie prawdopodobnie miał na myśli, iż jeśli lampa zewnętrzna (lub wbudowana???) sama zmierzy potrzebną siłę błysku w jakimś trybie TTL to prześle sygnał o ilości błysku do aparatu , który dobierze na tej podstawie ustawienia... no chyba że się mylę ;)

spe2
31.07.14, 13:04
Serdecznie dziękuję za dalsze wypowiedzi na temat wbudowanej lampy błyskowej Olympusa XZ2.Prawdą jest,że dodatkowa lampa błyskowa może dać oczekiwane efekty.Należy mieć na uwadze fakt,że są to dodatkowe koszty.Stosowanie starszych i tanich lamp błyskowych może spowodować uszkodzenie aparatu z uwagi na zbyt wysokie napięcie "na stopce".Aparat Olympus XZ2 kupiłem dwa miesiące temu i oczekiwałem opinii na temat wbudowanej lampy błyskowej.Zapomniałem tylko,że niektórzy użytkownicy Olympusa XZ2 to profesjonaliści i nie używają wbudowanej lampy błyskowej,dlatego od nich mogłem otrzymać tylko radę "trzeba czytać instrukcję ze zrozumieniem"co uważam za niestosowne. W chwili obecnej używam czterech wysokiej klasy aparatów cyfrowych i jakoś sobie radzę.

ssonic
31.07.14, 13:07
Aparat Olympus XZ2 kupiłem dwa miesiące temu i oczekiwałem opinii na temat wbudowanej lampy błyskowej.Zapomniałem tylko,że niektórzy użytkownicy Olympusa XZ2 to profesjonaliści i nie używają wbudowanej lampy błyskowej,dlatego od nich mogłem otrzymać tylko radę "trzeba czytać instrukcję ze zrozumieniem"co uważam za niestosowne.

Wypraszam sobie, moja pierwsza odpowiedz brzmiala nastepujaco:

Lampa w Xz-2 nie jest jakas mega, raczej dodatek, ktory czasami moze sie przydac.
Tryb P jest trybem wlasciwie automatycznym, gdzie aparat probuje sam dopasowac ustawienia do sytuacji.
W ustawieniach Lampy mozesz sobie wybrac przerozny tryb pracy, poczynajac od AUTO (aparat sam dopasowuje ustawienia) poprzez dokladnie ustawienie sily lampy jaka chcem 1/2, 1/4 ... 1/64.
Wiec moze po prostu pocwicz na roznych ustawieniach i zobaczysz jak sie zachowuja. Te ulamki moim zdaniem pozwalaja najlepiej dostosowac sile blysku do potrzeb, ale wymagaja kilku prob zeby dobrac wlasciwa wartosc.

Generalnie to lepiej robic zdjecia bez uzywania wbudowanej lapmy :)

TomekH
31.07.14, 14:23
Ja ostatnio miałem okazję fotografować moim XZ-2 z pożyczoną od Kolegi (zresztą też naszego Forumowicza) lampą FL-36. Efekt bardzo się wszystkim podobał.
Nie udostępniam bezpośrednio, bo to bardziej prywatne zdjęcia, ale jakby ktoś chciał zobaczyć to http://file4u.pl/download/5242671/chrzciny_www.file4u.pl.ZIP
pozdrawiam

jarod69
31.07.14, 14:31
Ja wyzwalałem lampką wbudowaną w xz-2 lampę systemową canona (ale w canonowskiej metodą doświadczalną ustalałem siłę błysku - błyskałem w jednym pomieszczeniu więc nie było problemu)

Karol
31.07.14, 15:20
Widzisz, aparat XZ-1 i 2 mają sanki. Na te sanki jak założysz zewnętrzną lampę - prawdziwą lampę, a nie taką popierdółkę, to wtedy zobaczysz różnicę i zmianę nastawów tak w lampie, jak i w aparacie. A ten mały świetlik wbudowany, to tak Bogiem a prawdą do niczego Ci nie jest potrzebny... no może do zdalnego wyzwalania dużej lampy stojącej sobie na statywie.
Nie dajmy się zwariować. Wbudowana lampka, jakkolwiek jej nie używam, może się przydać do fot rodzinnych czy pamiątkowych, pomimo małej mocy, walenia na wprost i braku możliwości jakiegokolwiek modelowania światła. Jest jasny obiektyw, niezłe jak na kompakt wysokie ISO, nie rozumiem dlaczego wbudowana lampka miałaby być bezużyteczna przy braku lepszych źródeł światła.

Dziękuję za uwagi dotyczące stosowania wbudowanej lampy błyskowej.A ponieważ Olympus XZ2 od czasu do czasu może być używany również do zdjęć pamiątkowych chodziło mi o sprawdzone sposoby użytkowania wbudowanej lampy błyskowej dla tego typu zdjęć/automatyka,program,preselekcja przysłony,ISO/stałe,dobierane automatycznie,ograniczenie mocy lampy błyskowej itp.
Witaj na Forum! Co do instrukcji - one są napisane specyficznym językiem, tłumaczone i z reguły bardziej zawiłe niż przedmiot, który opisują. Ja czasem nieźle muszę się nagłówkować żeby domyślić się o co autorom chodziło.
Ja kupiłem ten aparat dla kogoś na prezent i tylko go przetestowałem. Zrobiłem kilka testowych fot z wbudowaną lampą w typowych warunkach, nie widziałem niczego niepokojącego, kadry były poprawnie naświetlone. Ten automat pewnie dość łatwo wyprowadzić w pole - spore białe powierzchnie mogą powodować niedoświetlenie, drobny motyw na pierwszym planie może być prześwietlony itd.
Jeżeli miałbym coś zasugerować w kwestii tej lampki, jeżeli mówimy o fotach pamiątkowych z ludźmi, przy udziale jakiejś ilości światła zastanego, to spróbowałbym użyć wykrywania twarzy. Ten ficzer oprócz zapewniania ostrości na twarzach, powinien też zadbać o ich prawidłową ekspozycję. Piszę powinien bo jak wspomniałem nie używam wbudowanych lampek i nie wiem na ile wykrywanie twarzy potrafi dostosować siłę błysku.

tymczasowy_
31.07.14, 15:56
Używam wbudowanych lamp w LX5 i E-P5, głównie to doświetlenie pierwszego planu, szczególnie pod słońce się nadaje - tu bez lampy nic nie zdziałasz i ta wbudowana to wybawienie. Dużą, czyli FL-50, też zakładam - ale używam szyny. Z LX5 łączę kablem, w E-P5 używam trybu bezprzewodowego. Efekty są doskonałe, a lampą na szynie ergonomia też jest dobra.

PS
W NEX-3 i E-PM2 bardzo mnie irytowało, że nie ma lampy wbudowanej. Z NEX-3 tej małej zewnetrznej popierdułki wcale nie zdejmuję. Sony (zapewne po Minolcie) ma naprawdę bardzo dobry system błysku - nawet lepszy niż Olek.

spe2
31.07.14, 16:57
Muszę przyznać,że ssonic w pierwszej odpowiedzi udzielił mi fachowych wyjaśnień,za co mu podziękowałem i raz jeszcze dziękuję.Jeśli informacja o zasięgu lampy błyskowej jest zbędna,to po co renomowane firmy ją podają?A może jest to informacja dla zwykłych amatorów.Dla mnie wystarczającym było by podanie liczby szacunkowej,resztę potrafię sobie wyliczyć sam.
Nie jest prawdą jak pisze ahuta,jakoby stwierdziłem że aparat nie posiada lampy błyskowej.Napisałem tylko,że Olympus w danych technicznych nie wspomina nawet,że aparat posiada wbudowaną lampę błyskową.
Jestem bardzo wdzięczny osobom,które potwierdziły nieczytelność niektórych zapisów dotyczących lampy błyskowej,wynikających prawdopodobnie z błędów tłumaczenia.

Makromaniak
31.07.14, 17:07
Sony (zapewne po Minolcie) ma naprawdę bardzo dobry system błysku - nawet lepszy niż Olek.

no tu bym się sprzeczał. Z SONY wysiadłem na etapie a700, gdzie system działał nadal niezbyt powtarzalnie (w porównaniu z systemem z analogowej minolty 7 - Nowsze soniaki podobno naświetlają lepiej), ale wydaje mi się że nadal nie możesz w SONY ustawić kilku grup z różnym poziomem naświetlenia. możesz tylko wybierać 4 kanały komunikacji, ale to co innego, bo wszystkie lampy muszą być na tym samym kanale z tym samym ustawieniem (np. korekcja +- dla całego zestawu). Z niektórymi lampami jest jeszcze pochodzące z minolty "ratio control" gdzie ustawiasz jedynie proporcje między dwiema lampami np. 2:1 czyli jedna z lamp błyska mocniej. W olympusie mozesz mieć 4 grupy lamp, każda z innym ustawieniem i do tego niektóre w manualu, niektóre w TTL.
Obecnie z EM 5 używam bezprzewodowo metza 48, FL 36R i FL 300, moim zdaniem precyzja naświetlenia jest dużo lepsza niż w starym SONY. XZ-2 ma zdaje się takie same możliwości

tymczasowy_
31.07.14, 18:05
no tu bym się sprzeczał. Z SONY wysiadłem na etapie a700, gdzie system działał nadal niezbyt powtarzalnie (w porównaniu z systemem z analogowej minolty 7 - Nowsze soniaki podobno naświetlają lepiej), ale wydaje mi się że nadal nie możesz w SONY ustawić kilku grup z różnym poziomem naświetlenia. możesz tylko wybierać 4 kanały komunikacji, ale to co innego, bo wszystkie lampy muszą być na tym samym kanale z tym samym ustawieniem (np. korekcja +- dla całego zestawu). Z niektórymi lampami jest jeszcze pochodzące z minolty "ratio control" gdzie ustawiasz jedynie proporcje między dwiema lampami np. 2:1 czyli jedna z lamp błyska mocniej. W olympusie mozesz mieć 4 grupy lamp, każda z innym ustawieniem i do tego niektóre w manualu, niektóre w TTL.
Obecnie z EM 5 używam bezprzewodowo metza 48, FL 36R i FL 300, moim zdaniem precyzja naświetlenia jest dużo lepsza niż w starym SONY. XZ-2 ma zdaje się takie same możliwościPiszę o swoich doświadczeniach. Z Minolt używałem cyfrowej A1 i analogowej Dynax 5, z Sonego używam NEX-3 - w każdym z przypadków nie narzekam(łem) na jakość błysku. Szczególnie pasi mi błysk w NEX-3. U Olka lampy używałem z E-1, E-300, E-3, E-P5 i niestety im nowsza puszka tym błysk bardziej nieprzewidywalny, to już lepiej błyska Panosikowy LX5.

And.N
31.07.14, 18:30
...Dla mnie wystarczającym było by podanie liczby szacunkowej,resztę potrafię sobie wyliczyć sam..
Optyczni przy testowaniu (http://www.optyczne.pl/201.3-Test_aparatu-Olympus_Stylus_XZ-2_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html) XZ-2 o lampie wbudowanej napisali:
..."Widać, że lampa tego aparatu ma naprawdę dużą energię w porównaniu do innych konkurencyjnych konstrukcji. Zmobilizowało to nas do wykonania pomiaru energii błysku – uzyskaliśmy LP=8, co stanowi bardzo dobry wynik, gdy weźmiemy pod uwagę niewielki rozmiar lampy." ...

alnico
31.07.14, 19:08
Czy wszystkie zamienniki akumulatora LI-90B mają napięcie 3,7V? Oryginał ma 3,6V. Dlaczego producenci zamienników podnoszą je o 0,1V? Czy taki akumulator jest bezpieczny dla aparatu?

Jest bezpieczny, napięcie będzie i tak takie do jakiego naładuje go ładowarka - co pisze na akumulatorze nie ma tu znaczenia. Z drugiej strony te 0,1 V i tak nie robi różnicy. Napięcie można podnieść w celu zwiększenia pojemności (a przy okazji zmniejszenia żywotności) tak jak to ma miejsce w BLN-1 (do E-M5) gdzie napięcie to wynosi 3,8V na celę i do tylu ładuje oryginalna ładowarka.

ahutta
31.07.14, 20:04
Nie jest prawdą jak pisze ahuta,jakoby stwierdziłem że aparat nie posiada lampy błyskowej.Napisałem tylko,że Olympus w danych technicznych nie wspomina nawet,że aparat posiada wbudowaną lampę błyskową.

Wiesz, kwestia interpretacji słowa pisanego. Możliwe, ze siedząc przy piwie każdy z nas odebrałby inaczej słowa tego drugiego.
Słowa

Dlaczego Olympus w danych technicznych aparatu Olympus xz2 nawet nie wspomina,że aparat ma wbudowaną lampę błyskową?
można zinterpretować prosto - z danych technicznych wynika, że aparat nie ma lampy błyskowej.

Druga sprawa:

Jestem bardzo wdzięczny osobom,które potwierdziły nieczytelność niektórych zapisów dotyczących lampy błyskowej,wynikających prawdopodobnie z błędów tłumaczenia.

Idąc tropem informacji jakie chciałbyś uzyskać, np.:

A swoją drogą szanująca się firma jaką jest Nikon w danych technicznych aparatu Nikon P7700 podaje:Wbudowana lammpa błyskowa /W/ 0,5-10m, /T/ 0,5-5-5m, przy czułości ISO automatycznej.
lub

Inna szanująca się firma Canon w danych technicznych aparatu Canon G15 pisze"Zasięg lampy błyskowej:maxymalne oddalenie 50cm do 7,5m,maxymalne zbliżenie 50cm do 4,5m.

to ich brak w instrukcji z pewnością nie wynika z błędów w tłumaczeniu, a z faktu, że ich po prostu tam nie ma. W angielskiej wersji instrukcji także nie występują.

voovoo2
31.07.14, 22:05
dziś kilka fotek z pracy :grin::

124664124665124666124667

wiem...wiem... fajną mam pracę :wink:
A co w tej robocie fajnego? Jesteś młodocianym fotografem ? ;-)

Mike017
31.07.14, 22:51
A co w tej robocie fajnego? Jesteś młodocianym fotografem ? ;-)

motocykle to hobby i praca, piękne kobiety lubię jak chyba każdy :wink:, fotografia to też miłe zajęcie, chociaż na poziomie amatorskim, a to wszystko na raz w pracy i jeszcze mi za to płacą :grin: ... mi się podoba a to jest najważniejsze !

witwicky
1.08.14, 07:23
motocykle to hobby i praca, piękne kobiety lubię jak chyba każdy :wink:, fotografia to też miłe zajęcie, chociaż na poziomie amatorskim, a to wszystko na raz w pracy i jeszcze mi za to płacą :grin: ... mi się podoba a to jest najważniejsze !
Rozumiem Cie doskonale. Mam tak samo tylko na 4 kolach :]

spe2
1.08.14, 13:19
Elegancki skórzany futerał do Olympusa xz2 za grosze !!! Kupujemy miękki skórzany futerał od analogowego Canona z napisem Canon na beżowym tle,usuwamy beżowy element z napisem i w to miejsce wszywamy element z napisem Olympus na czarnym tle pochodzący z innego futerału.Polecam.Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcie futerału.Jeśli ktoś mi podpowie jak dołączyć zdjęcie do odpowiedzi,udostępnię go wszystkim.

spe2
1.08.14, 20:59
Jeśli ktoś nie jest zainteresowany futerałem za grosze może kupić futerał usztywniony QPB 202 firmy Cace Logic z paskiem na ramię w którym Olympus xz2 idealnie się mieści /oczywiście bez paska olympusa/lub inny futerał firmy Case Logic.

jarod69
1.08.14, 23:42
Problem futerału był przerabiany przed dekielkiem, który był przerabiany przed smyczą i paskiem ;)

spe2
2.08.14, 09:06
Rację ma jarod 69,pisząc że problem futerałów był już przerabiany.Chciałem tylko zwrócić uwagę,że niektóre futerały od aparatów analogowych świetnie pasują do Olympusa XZ2.Poza tym firma Case Logic posiada w swojej ofercie futerały które świetnie pasują do Olympusa XZ2,a model QPB202 którego używam jest idealny.

spe2
2.08.14, 17:06
Jestem pełen uznania dla administratora grizz,który w roku 2005 na stronie pierwszej i dalszych zamieścił specyfikację Olympusa XZ2,gdzie znalazłem wszystko czego szukałem.Dlaczego w danych technicznych instrukcji aparatu zamieszczono tylko niewielki procent tych informacji ?
Aby zrozumieć niektóre zapisy instrukcj aparatu Olympus XZ2 próbowałem je porównać z zapisami instrukcji Olympus XZ1 i znalazłem ciekawostkę.W danych technicznych aparatu zapisano,że Olympus XZ1 posiada organiczny wyświetlacz,a w katalogu Olympusa z roku 2011 znalazłem,informację,że Olympus XZ1 posiada wyświetlacz OLED 3".

Karol
2.08.14, 17:09
Jestem pełen uznania dla administratora grizz,który w roku 2005 na stronie pierwszej i dalszych zamieścił specyfikację Olympusa XZ2
Admin - wizjoner!

spe2
2.08.14, 18:30
Informacje o tym że obiektyw jest zbudowany jest z 11 elementów w 8 grupach i posiada 6 powierzchni asferycznych,zoom cyfrowy 2x stabilizację obrazu mechaniczną i wiele innych informacji uważam za bardzo istotne.Kto nie ma ochoty-nie musi czytać.Takie informacje jakie zamieszczono w danych technicznych instrukcji Olympusa XZ2,nadają sie do instrukcji taniego aparatu cyfrowego .

Karol
2.08.14, 18:40
Ja sobie tylko pozwoliłem na żart związany z podaną datą - XZ-2 miał premierę w 2012 roku i jest mało prawdopodobne, że ktoś, nawet Admin, znał specyfikację 7 lat wcześniej, a tym bardziej wówczas ją opublikował ;-).

spe2
2.08.14, 20:03
Chciałbym poruszyć jeszcze jeden temat dot.instrukcji na przykładzie instrukcji Olympusa XZ2.Być może temat ten był już wcześniej omawiany.Uważam za niedopuszczalne pozostawienie zapisów angielskich typu set,pixel count,file name itp w tabeli" opcje " i gdzie indziej,co w znacznym stopniu utrudnia korzystanie z instrukcji.Nie każdy zna język angielski,a odpowiedniki tych słów zapisane są przeważnie w menu aparatu w języku polskim/wybór języka/.Można by dopisać tłumaczenia w języku polskim,ale tu nie o to chodzi.
Sprawdziłem kilka instrukcji aparatów znanych firm i praktycznie wszystkie zapisy instrukcji aparatów kierowanych na rynek polski były w języku polskim.Piszę o tym po to,aby jeśli ktoś ma jakiś wpływ na tłumaczenie instrukcji ,zwrócił na ten fakt uwage osobom kompetentnym

Bodzip
2.08.14, 20:07
...
Kurcze wybacz, ale nie chciałbym być Twoją żoną :roll:

spe2
2.08.14, 20:26
Świętą rację ma Karol-w styczniu 2005 roku grizz dołączył do klubu.Żart na najwyższym poziomie.Niestety Bodzip popisał się żartem w nie najlepszym stylu więc mu odpowiem w tym samym stylu:Niestety nie jest to możliwe,poniważ do chwili obecnej nie zmieniłem orientacji seksualnej.I pomyśleć,że pisze to jak sądzę facet?,który mieszka odemnie w odległości zaledwie 35 kilometrów.Pisząc to wszystko na temat instrukcji uważam,że mi się to należy jako kupującemu jak psu buda.

jurekg
2.08.14, 21:07
Bodzio, dostałeś czarną polewkę ;)

jarod69
2.08.14, 21:30
Kurczę, dobrze, iż leżę, bo bym spadł z krzesła ze śmiechu :)

Bodzip
2.08.14, 21:30
Bodzio, dostałeś czarną polewkę ;)
Trudno, ale do życia trzeba podchodzić na luzie. Nadgorliwość jest gorsza niż śmierć

alnico
2.08.14, 21:34
O kurde, monitor ze śmiechu poplułem :mrgreen:

koronax
2.08.14, 21:38
Kurcze wybacz, ale nie chciałbym być Twoją żoną :roll:

No kurcze. Ale ja chciałabym takiego syna.

Bodzip
2.08.14, 21:40
O kurde, monitor ze śmiechu poplułem :mrgreen:
Chcesz być moją męźem ?? :D

jarod69
2.08.14, 21:43
Dawno nikt nie wrzucił fotki z xz-2 :roll:

koronax
2.08.14, 21:44
Co to za miejsce?

alnico
2.08.14, 21:47
Chcesz być moją męźem ?? :D
hmm... mam nadzieję, że nie będzie trzeba skonsumować małżeństwa :mrgreen:

ahutta
2.08.14, 21:50
Świętą rację ma Karol-w styczniu 2005 roku grizz dołączył do klubu.Żart na najwyższym poziomie.Niestety Bodzip popisał się żartem w nie najlepszym stylu więc mu odpowiem w tym samym stylu:Niestety nie jest to możliwe,poniważ do chwili obecnej nie zmieniłem orientacji seksualnej.I pomyśleć,że pisze to jak sądzę facet?,który mieszka odemnie w odległości zaledwie 35 kilometrów.Pisząc to wszystko na temat instrukcji uważam,że mi się to należy jako kupującemu jak psu buda.

Tak czytam i oczom swym pięknym nie wierzę. Odświeżam stronę, czytam raz jeszcze i dalej nie wierzę. Chłopie, weź wyluzuj. A co Ci miał Bodzip napisać? No ma rację, czepiasz się. Weź otwórz instrukcje wielu innych sprzętów, nie ważne czy foto, czy lodówek, czy innego telefonu i sprawdź, czy wszyscy piszą w owych instrukcjach literacką polszczyzną. To, że Ci się to należy, to w sumie masz rację, przepisy mówią, że produkt wprowadzany na rynek polski ma mieć instrukcję po polsku. Tyle, że przepisy nie precyzują, czy ma to być po polsku zredagowane na poziomie prof. Jana Miodka, czy wystarczy "Kali jeść, Kali pić". Jeśli uważasz, że instrukcja jest niezgodna z przepisami i przysługującym Ci jako konsumentowi prawem, to zgłoś ten fakt do najbliższego Tobie inspektoratu Inspekcji Handlowej. Taki tryb postępowania będzie o wiele bardziej odpowiedni. Zaczniesz rzeczywiście walczyć o przysługujące Ci prawo "do budy". Na forum, mimo najszczerszych chęci, nikt nie będzie w stanie Ci w tej materii pomóc. My tu tylko o fotkach gadamy i czasem o ślicznej części ciała Maryni, która znajduje się tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.

---------- Post dodany o 21:50 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------

Dawno nikt nie wrzucił fotki z xz-2 :roll:

A ja bezczelnie wrzuciłem dziś filmik z XZ-2, ale w swoim wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/77591-Ahutta-hasie-szk%C5%82o-i-bele-co...?p=1113183&viewfull=1#post1113183).

jarod69
2.08.14, 21:58
Chorwacja, park narodowy rzeki Krka (okolice Sibenika)

Mirek54
2.08.14, 22:07
Niestety nie jest to możliwe,poniważ do chwili obecnej nie zmieniłem orientacji seksualnej.I pomyśleć,że pisze to jak sądzę facet?,który mieszka odemnie w odległości zaledwie 35 kilometrów.Pisząc to wszystko na temat instrukcji uważam,że mi się to należy jako kupującemu jak psu buda.

Nigdy nie mow nigdy.Ja tez bylem stanowczy dopoki Bodzia nie zobaczylem.Nawet sie dlugo nie zastanawialismy.Bardzo milo wspominam,no fajnie bylo po prostu.
Co do budy to nie jestem taki pewny.Widzialem wiele psow i napewno nie kazdy mial bude.

Ps.Nie zmienaj orjetacji przecie Ci nikt nie kaze .

jarod69
2.08.14, 22:09
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54)
: Ja tez bylem stanowczy dopoki Bodzia nie zobaczylem.Nawet sie dlugo nie zastanawialismy.Bardzo milo wspominam,no fajnie bylo po prostu.

Zaczynam się bać towarzystwa...

Mirek54
2.08.14, 22:10
My tu tylko o fotkach gadamy i czasem o ślicznej części ciała Maryni, która znajduje się tam gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę.

-

Chodzi Ci o szyje czy o posladki????

jarod69
2.08.14, 22:13
To jeszcze jedna fotka dla dalszego rozluźnienia: :mrgreen: (w tym pomieszczeniu byłem jako drugi Polak...)

ahutta
2.08.14, 22:22
Chodzi Ci o szyje czy o posladki????

Zależy, którą wolisz ;):mrgreen:

---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------

To jeszcze jedna fotka dla dalszego rozluźnienia: :mrgreen: (w tym pomieszczeniu byłem jako drugi Polak...)

A wyszedłeś jako który? ;) :p :mrgreen:

spe2
2.08.14, 22:24
Pragnę zwrócić uwagę szanownemu ahutta że ja ani słowa nie napisałem,że instrukce nie są pisane poprawną polszczyzną.Sądziłem,ze równie istotna jak dyskusja o fotach jest wzajemna wymiana doświadczeń dotycząca sprzętu fotograficznego i wszystkiego co się z tym wiąże.Chyba,że istnieje jakiś dodatkowy regulamin,o czym ja nie wiem.Dziękuję tym,którzy wykazali się poczuciem humoru.Niestety nie mogę tego napisać o bodzip,który dalej brnie w ślepy zaułek pisząc dalsze komentarze,dlatego też nie zamierzam z nim dyskutować na tym poziomie.

jarod69
:mrgreen: nie było tak źle... chociaż schody jakby trochę bardziej strome się zrobiły....

Bodzip
To mówisz, że dwóch siebie widziałeś ? ;)

ahutta
2.08.14, 22:30
ja ani słowa nie napisałem,że instrukce nie są pisane poprawną polszczyzną

No to albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo Ty nie wiesz co chciałeś napisać:

Uważam za niedopuszczalne pozostawienie zapisów angielskich typu set,pixel count,file name itp w tabeli" opcje " i gdzie indziej,co w znacznym stopniu utrudnia korzystanie z instrukcji.Nie każdy zna język angielski,a odpowiedniki tych słów zapisane są przeważnie w menu aparatu w języku polskim/wybór języka/.Można by dopisać tłumaczenia w języku polskim,ale tu nie o to chodzi.
Sprawdziłem kilka instrukcji aparatów znanych firm i praktycznie wszystkie zapisy instrukcji aparatów kierowanych na rynek polski były w języku polskim.Piszę o tym po to,aby jeśli ktoś ma jakiś wpływ na tłumaczenie instrukcji ,zwrócił na ten fakt uwage osobom kompetentnym

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post był o 22:29 ----------

To mówisz, że dwóch siebie widziałeś ? ;)

Dwóch, trzech, co za różnica. Ważne, że impreza była :mrgreen:

jarod69
2.08.14, 22:33
Dwóch siebie to później... ale łatwiej się śpiewało pieśni gregoriańskie125658.... oczywiście na dwa głosy..

Bodzip
2.08.14, 22:50
Idę spać. Może soię sobie przyśnię :D

fazi75
3.08.14, 01:01
Sluchajcie...może kolega nie w "tonie" napisał, ale jest w tym racja. Chyba nie jest wielkim problelmem przetłumaczyć język techniczny. Chyba, że robi się to na jakimś dennym translatorze.

sikor
3.08.14, 08:28
Uff, zdążyłem. Wszyscy mają XZ-2, mam i ja :mrgreen:

koronax
3.08.14, 09:52
Gratulacje. To wrzuć jakąś fotkę teraz :wink:

merchel
3.08.14, 23:04
Otrzymałem zamówioną tulejkę od minolty Z3 wraz z adapterem i podpiąłem do XZ2 dawno nie używanego Raynoxa DCR250 i są pierwsze fotki, pełny kadr bez cropa.

spe2
4.08.14, 13:50
Dla takiego zdjęcia jakie prezentuje merchel gotów jestem przestać pisać o instrukcjach i lampach błyskowych.Konwerter Raynox DCR 250 jest mi ogólnie znany.Będę wdzięczny za informacje dotyczące tulejki do Minolty Z3/czy występuje w wersji czarnej/i adaptera/średnica gwintu z obu stron/.

jarod69
4.08.14, 15:03
Tulejka do Z3 występuje w kolorze czarnym. Obowiązkowo musisz mieć jakąś przejściówkę z 52 mm na coś innego, ponieważ jeśli zastosujesz bezpośrednio filtr 52mm na tulejkę to będzie ona za krótka o około 2 mm i obiektyw się oprze na filtrze.
Osobiście mam przejściówkę 52->62 (bo miałem takie filtry).

sikor
4.08.14, 16:22
Gratulacje. To wrzuć jakąś fotkę teraz :wink:

To tak na szybko:
XZ-2 + DCR250

WaldiK
4.08.14, 17:41
Dzień dobry! Zapisuję się do szczęśliwych użytkowników XZ-2! :)

Szukałem małego aparatu, którego użyję szybciej od lustra. Wybór padł na XZ-2.

Kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi:
1. Dlaczego ta fajna pokrywka na obiektyw jest taka droga? ;)
2. Czy jest funkcja makro w tym aparacie? Znalazłem podwodne makro, ale na razie chcę na lądzie porobić zdjęcia.

jaskier1969
4.08.14, 17:48
Witaj na forum :)
Na pierwsze pytanie nie odpowiem bo nie wiem :)
Na drugie i owszem, XZ-2 posiada tryb makro. Nazywa się Super Makro i ustawia się go w opcji Tryb Autofokusa. Ikonka to standardowy kwiatuszek z małą literką "s".

WaldiK
4.08.14, 18:03
Pierwsze pytanie retoryczne. :)

A za makro, dziękuję pięknie! Działa!

Co prawda nie w makro, ale dzięki XZ-2 moja dzidzia nie słyszy migawki lustra. Więc mogę ją obfotografować jak śpi.

Bodzip
4.08.14, 18:20
Pierwsze pytanie retoryczne. :)

A za makro, dziękuę pięknie! Działa!

Co prawda nie w makro, ale dzięki XZ-2 moja dzidzia nie słyszy migawki lustra. Więc mogę ją obfotografować jak śpi.
No facet, gratulacje :D
Takiego stworka zrobić... no no no :mrgreen:
Weź rozbierz do golasa, bo pływa w tym upale...

Makromaniak
4.08.14, 19:47
Elegancki skórzany futerał do Olympusa xz2 za grosze !!! Kupujemy miękki skórzany futerał od analogowego Canona z napisem Canon na beżowym tle,usuwamy beżowy element z napisem i w to miejsce wszywamy element z napisem Olympus na czarnym tle pochodzący z innego futerału.Polecam.Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcie futerału.Jeśli ktoś mi podpowie jak dołączyć zdjęcie do odpowiedzi,udostępnię go wszystkim.

możesz dać jakiś link, jaki futerał i gdzie?

WaldiK
4.08.14, 19:50
No facet, gratulacje :D
Takiego stworka zrobić... no no no :mrgreen:
Weź rozbierz do golasa, bo pływa w tym upale...

Dzięki. Nie pływa, w oliwce ma wysmarowaną głowę. Skóra za sucha. :)

Wracając do aparatu - podoba mi się to, co mogę w Lightroomie wyciągnąć z rawów z XZ-2. Wielki plus dla Olka. Czy macie jakieś profile do korekcji wad obiektywu (dystorsja itp.) do LR?

spe2
4.08.14, 21:07
Odpowiadając na pytanie Makromaniaka uprzejmie wyjaśniam,że futerał zakupiłem wraz z aparatem analogowym Canon za kilka złotych i w miejsce napisu Canon wstawiłem napis Olympus/zdjęcia nie mogę dołączyć,bo nie wiem jak to zrobić/Polecam natomiast futerał Case Logic QPB202, który idealnie pasuje do Olympusa XZ2,jest usztywniony,posiada pasek do noszenia na ramieniu i kosztuje kilkadziesiąt złotych.

ahutta
4.08.14, 21:22
zdjęcia nie mogę dołączyć,bo nie wiem jak to zrobić

Tu poczytaj: https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawia%C4%87-zamieszcza%C4%87-zdj%C4%99cia-w-postach.

merchel
4.08.14, 22:17
Dziś kolejna ważka , tym razem fotka z lampą.. pełny kadr bez cropa

kolejna

125811

spe2
5.08.14, 08:35
Serdecznie dziękuję ahutta za informację,jak dołączyć zdjęcie.Dzięki temu będę mógł dołączyć zdjęcie futerału za grosze.

spe2
5.08.14, 10:00
I jeszcze jedno zdjęcie aby pokazać,że futerał Case Logic QPB202 świetnie pasuje do Olympusa XZ2 /usztywniony,małe rozmiary,niska cena,pasek/

stachmuszel
5.08.14, 11:52
Tylko jest to model schodzący, ciężko go kupić.

spe2
5.08.14, 13:23
Futerał Case Logic na "Ceneo" wykazany jest w kilku sklepach jako dostępny w cenie około 40 złotych wraz z kosztami przesyłki.

stachmuszel
5.08.14, 15:59
Futerał Case Logic na "Ceneo" wykazany jest w kilku sklepach jako dostępny w cenie około 40 złotych wraz z kosztami przesyłki.

Zamowilem, kupilem, dziękuje :-)

Vindex
5.08.14, 16:30
Zamowilem, kupilem, dziękuje :-)

Futerał ma jedną tylko wadę jak dla mnie - wewnętrzny pojemnik na drobiazgi jest kiepsko zaprojektowany i nie nadaje się na baterie czy karty pamieci

stachmuszel
5.08.14, 17:28
Tak jak w wielu innych produktach Case Logic. Ale da się przeżyć :-)

merchel
5.08.14, 21:08
no to dalej z ważkami z XZ-2 , tym razem bez Raynox- a .... chyba , że macie już dosyć ?

Mastertoon
6.08.14, 09:15
Witam szanownych użytkowników :)
Po sprzedaży swojego Canona 1000D postanowiłem przesiąść się na coś bardziej kompaktowego, wybór padł na XZ-2. Szkoda że potencjalny nabywca lustrzanki nie znalazł się wcześniej bo ceny Olka już nie są takie okazyjne, a już znaleźć w sklepie to na dzień dzisiejszy rzecz praktycznie niemożliwa- czyżby koniec produkcji XZ-2 i szykowanie miejsca w magazynach na XZ-3? Ani na Cyfrowe, ani w MM, Euro RTV AGD... to już chyba ostatni dzwonek na zakup tego modelu bo dostaw też nie przewidują.
No nic, zamówiony za 1199 może dojdzie do mnie jutro.
Przejrzałem w pdf instrukcję i mam dwa pytania do Was:
- jest wzmianka o ładowarce F-3AC, a czy ktoś podpinał aparat do zwykłej ładowarki np. od smartfona? F-3AC ma na wyjściu 5V i 1500mA czyli parametry mniej więcej jak ładowarka którą mam do telefonu.
- czy używał ktoś kombinacji XZ-2 oraz karta microSD z adapterem na pełne SD? Jedyny PC który mam w domu to tablet Asusa z portem na karty microSD a nie chce mi się bawić w zakup huba USB czy zewnętrznego czytnika kart.
I czy zwykła class10 wystarczy, nie spowolni aparatu, czy też poszukać jakiejś "hiper-duper-super speed"?
Pozdrawiam :)

ahutta
6.08.14, 09:38
- jest wzmianka o ładowarce F-3AC, a czy ktoś podpinał aparat do zwykłej ładowarki np. od smartfona? F-3AC ma na wyjściu 5V i 1500mA czyli parametry mniej więcej jak ładowarka którą mam do telefonu.

Nie. Gniazdo do podłączenia dedykowanej ładowarki i zarazem do podłączenia przez USB do komputera jest inne niż microUSB stosowane w komórkach, więc możesz sobie darować. Moim zdanie przerabiać nie warto. Poza tym w wątku parę razy przewinęły się linki do stron gdzie można za około 50-60zł kupić zamiennik baterii i ładowarkę, którą możeszładować same baterie, a nie tak jak w oryginale, gdzie łądowarkę podpinasz do aparatu i ładujesz "cały aparat".

- czy używał ktoś kombinacji XZ-2 oraz karta microSD z adapterem na pełne SD? Jedyny PC który mam w domu to tablet Asusa z portem na karty microSD a nie chce mi się bawić w zakup huba USB czy zewnętrznego czytnika kart.

Będzie działać.

I czy zwykła class10 wystarczy, nie spowolni aparatu, czy też poszukać jakiejś "hiper-duper-super speed"?

Mam dwie karty SD 16GB class 10. Wystarcza. Oczywiście jak robisz serię RAW+JPG, to ewidentnie dłużej "czuć" jak aparat zrzuca dane z bufora na kartę, ale też już w wątku było, że szybsza karta niewiele tu pomoże.

Mastertoon
6.08.14, 09:59
Nie. Gniazdo do podłączenia dedykowanej ładowarki i zarazem do podłączenia przez USB do komputera jest inne niż microUSB stosowane w komórkach, więc możesz sobie darować. Moim zdanie przerabiać nie warto.
Wszystkie ładowarki które mam w domu i samochodowe to "puszki" do których wpina się kabel USB a nie ładowarki z kablem więc problem końcówki odpada bo po prostu wykorzystam kabel od aparatu. Rozwiązanie tymczasowe, czytałem o tych dedykowanych ładowarkach ale przez kilka dni musi mi wystarczyć co mam pod ręką... chyba sprawdzę i się przekonań czy zadziała, choć doświadczenie podpowiada mi że to różnie się kończy :P
Dzięki za odpowiedzi!

ahutta
6.08.14, 10:13
Aaaa, skoro tak, to powinno zadziałać. Mi się już zdarzyło podpiąć XZ-2 do komputera i w menu zamiast "Zapis", wybrać "ładowanie" i też się ładowało, mimo że dłużej to szło.

jarek_gd
6.08.14, 10:33
Aaaa, skoro tak, to powinno zadziałać. Mi się już zdarzyło podpiąć XZ-2 do komputera i w menu zamiast "Zapis", wybrać "ładowanie" i też się ładowało, mimo że dłużej to szło.
Zawsze tak ładuje po zgraniu zdjęć na pc.

spe2
6.08.14, 14:03
W katalogu aparatów cyfrowych/www.web-album.org/pl/cameras /doliczyłem się 235 aparatów cyfrowych Olympus.Podejrzewam,że wyprodukowano ponad 300 modeli.Poświęcenie przez Olympus Klub tylko jednemu modelowi Olympus XZ2 jak do tej pory 260 stron uważam za fenomen na skalę światową i być może fakt ten niedługo nadawał się będzie do odnotowania w Księdze Guinnessa.A swoją drogą Olympus wyprodukował kilka interesujących modeli,czego przykładem może być np .Olympus IR500 .

ahutta
6.08.14, 14:30
Tak masz z każdym produktem. Patrz telefony. Modeli na pęczki, różnią się jakimśtam numerkiem w symbolu, położeniem klawisza power i szczegółami w specyfikacji, a jak ludzie się rzucą na jakiś konkretny, bo uznają że ten jeden jedyny jest "the best", to reszta sanowi tylko tło.

spe2
6.08.14, 16:57
Z moich obserwacji wynika,że część osób oprócz Olympusa XZ2 posiada inne aparaty cyfrowe.Podobnie jest i w moim przypadku.Do niedawna posiadałem lustrznkę z czterema obiektywami i lampą błyskową ,w tym obiektyw standartowy 1,4/50mm, 11-18mm,16-105mmi 55-300mm.
Doszedłem do wniosku,że zamiast 1,4/50 mogę mieć Olympusa XZ2,a zamiast 55-300 Nikona P-600.Wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania.Olympusa XZ2 nie muszę oceniać,jest super,natomiast Nikon P-600 ma pięć soczewek typu ED i daje możliwość wykonywania zdjęć'z ręki" do ogniskowej 1440mm/wszystkie ostre.Panasonic produkuje model FZ200 o ogniskowej 25-600 mm przy stałym świetle 2,8.Ile trzeba by zapłacić za sam obiektyw 2,8/600?

---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:04 ----------

Aparat Olympus XZ2 kupiłem dwa miesiące temu na Allegro jako nowy za 900 złotych.Skoro już mowa o cenach to ostatnio spotkałem fotografa zawodowego w Krakowie,który posiada aparat średnioformatowy PHASE ONE z przystawką Leaf Aptus II 10.Sama tylko przystawka kosztyje 250000,/dwieście pięćdziesiąt tysięcy/ euro /bez korpusu i obiektywu! Obszerny artykuł na Fotopolis.

---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post był o 16:46 ----------

Sprostowanie.Przystawka kosztuje tylko 25000 euro/dwadzieścia pięć tysięcy euro/,co niniejszym prostuję i przepraszam.

jarod69
6.08.14, 20:43
Coby jeszcze siedziały w nich matryce wielkości APS-C a nie przysłowiowego paznokcia byłby cud, miód i malina....

stachmuszel
7.08.14, 17:15
Panowie, gdzie w menu restartuje się licznik zdjęć i ustawia sposób ich numerowania?

fret
7.08.14, 17:49
...Panasonic produkuje model FZ200 o ogniskowej 25-600 mm przy stałym świetle 2,8.Ile trzeba by zapłacić za sam obiektyw 2,8/600?

...

Fakty: Panasonic produkuje model o ogniskowej 4,5-108 przy stałym świetle 2,8 i kryjący matryce mniejsza od paznokcia. reszta, to marketingowy bełkot i Twoja wyobraźnia. Fakty: to odpowiednik pełnoklatkowego 600/16. ile by kosztował? 0, słownie "zero", nikt by go nie kupił :)

Mastertoon
7.08.14, 17:59
Wszyscy mają XZ-2 - mam i ja. Kilka godzin temu odebrany :) Jest niesamowity, wykonanie, zdjęcia i opcje są duuuuużo lepsze od tego co poznałem w Canonie 1000D.
Dokupiony pokrowiec Hama 90P (niecałe 60zł w "sklepie nie dla idiotów") - wchodzi na styk, jest jeszcze miejsce na baterie czy kartę. Sama karta microSD też działa bez problemu :)
Teraz do weekendu trzeba się nauczyć obsługi- póki co nie wiem jak zrobić aby zapamiętywał ustawienia ISO czy jakości zdjęć...

And.N
7.08.14, 18:12
... Fakty: to odpowiednik pełnoklatkowego 600/16. ile by kosztował? 0, słownie "zero", nikt by go nie kupił :) Jeśli chodzi o głębię ostrości to pewnie masz rację będzie odpowiednik f16 dla pełnoklatkowego ale jeśli chodzi o światło (dobór czasu ekspozycji przez aparat) będzie odpowiednik 600/ f2.8. Czy nikt by nie kupił, nie sądzę.

fret
7.08.14, 18:27
Jeśli chodzi o głębię ostrości to pewnie masz rację będzie odpowiednik f16 dla pełnoklatkowego ale jeśli chodzi o światło (dobór czasu ekspozycji przez aparat) będzie odpowiednik 600/ f2.8. Czy nikt by nie kupił, nie sądzę.

Jeśli chodzi o dobór jakości zdjęcia, to ISO paznokcia małego palca nie ma wiele wspólnego z ISO FF :) f16 to nie tylko odpowiednik GO :)

jaskier1969
7.08.14, 18:30
póki co nie wiem jak zrobić aby zapamiętywał ustawienia ISO czy jakości zdjęć...

Witaj
ISO ustaw na sztywno, nie w trybie AUTO i będzie takie jak ustawiłeś cały czas. Jakość zdjęć ustaw sobie najpierw w menu. Wejdź w menu i wybierz zakładkę oznaczoną trybikami, następnie podmenu oznaczone literką G a potem 6-ta zakładka od góry. Tam wybierz jaka kompresja i rozdzielczość cię interesuje. Na przykład L SF to Large (maksymalna rozdzielczość zdjęć) i tryb kompresji Super Fine czyli najmniejszy stopień kompresji JPG czyli najlepsza jakość. Następnie w zakładce Liczbapiksele ustaw sobie rozdzielczość dla Middle (średni rozmiar zdjęcia) i Small (mały rozmiar zdjęcia). Large jest to największa możliwa rozdzielczość jaką może zarejestrować aparat więc jej się nie ustawia. Ja na przykład ustawiłem sobie Small na 1024x768 i jak wiem, że będę robił zdjęcia do netu np. do jakiegoś ogłoszenia to ustawiam sobie właśnie takie parametry i potem nie muszę skalować zdjęć tylko je wrzucam bezpośrednio. Ogólnie jeśli nie ustawisz jakiegoś parametru na AUTO to aparat zachowuje samoczynnie zadane parametry i nie powinno być z tym problemu.

And.N
7.08.14, 18:43
Jeśli chodzi o dobór jakości zdjęcia, to ISO paznokcia małego palca nie ma wiele wspólnego z ISO FF :)...
Masz rację ale to samo można powiedzieć o XZ-2 ma niewiele większą matrycę od FZ200, dalej to mały paznokieć (ok. 7x5mm):) Takie porównania matryc kompaktów do FF trochę bez sensu:)

Mastertoon
7.08.14, 18:50
Jaskier, to już wiem. Problem w tym że po uruchomieniu aparatu ponownie, wraca do swoich standardowych ustawień.

jaskier1969
7.08.14, 18:55
No to moim zdaniem tylko serwis bo tak być nie powinno. XZ-2 tak samo jak każdy inny aparat powinien zachowywać zadane ustawienia. Nawet jak na krótki czas wyciągniesz baterię i włożysz z powrotem to ustawienia nie powinny się zmienić bo pamięć aparatu ma podtrzymanie ustawień.

Ps. Aktualizowałeś firmware do wersji 1.3?

fret
7.08.14, 18:56
Masz rację ale to samo można powiedzieć o XZ-2 ma niewiele większą matrycę od FZ200, dalej to mały paznokieć (ok. 7x5mm):) Takie porównania matryc kompaktów do FF trochę bez sensu:)

Z takim samym sensem jak porównywanie samych kątów widzenia i podniecanie się ekwiwalentem 600mm :). Tak w skrócie, to liczy się wielkość matrycy, jasność szkła (liczy się stosunek faktycznej średnicy dziury w szkle do przekątnej matrycy) i warto dodatkowo brać pod uwagę krotność zooma :).

jarod69
7.08.14, 19:22
Jaskier ma rację - powinien trzymać zadane parametry ISO. Ewentualnie wejdź sobie poprzez menu OK na ekran dotykowy i tam ustaw sobie ISO ( o ile masz włączony ekran dotykowy - bodajże z pamięci w: narzędzia; J; ekran włączony)

many_moons_ago
8.08.14, 03:59
Panie, Panowie, kłaniam się grzywką nisko po samo klepisko. Nie potrafię tutaj odnaleźć/włączyć tzw. akapitów, więc będę pisał "ciurkiem" (nadzieję cichą mam, że ktoś mi podpowie, jak zjechać kursorem w dół o jedno oczko). Ale, nie o tym, nie o tym chciałem gadać po pomyślnym przejściu procedur rejestracyjnych. Tak więc, wiele księżyców temu - sam i z pomocą przyjaciół - doszedłem do smutnej dość konkluzji, a mianowicie, że mam coś z deklem, niestety, zdarza się. Nie będę zawracał Wam gitary o NFZ etc., sami dobrze wiecie, jaka to aberracja. I pewnikiem skończyłbym swój żywot nędzny jako: socjopata, neurastenik, schizofrenik lub alkoholik (w najlepszym przypadku). Ale! Ale pojawił się na rynku cudowny lek, i bez recepty: LC-63A (cudowny dekielek). Zakupiłem go od razu i, przez trzy księżyce, chodziłem z nim zawieszonym na szyi. Poprawiło mi się bardzo. W międzyczasie doszły mnie słuchy o kompatybilnym wzmacniaczu dekielka, pod nazwą: OLYMPUS XZ-2. Natentychmiast zkupiłem rzeczony wzmacniacz, bo ja nie chcę być pensjonariuszem Tworek lub Ciborza lub The Cuckoo's Nest, o nie! Dziękuję.

Mastertoon
8.08.14, 05:13
Jaskier & Jarod, chwilkę temu zrobiłem aktualizację do 1.3 i teraz o dziwo wszystko wygląda dobrze, aparat trzyma ustawienia co do jakości zdjęcia czy max. ISO.

many_moons_ago
8.08.14, 05:41
Chwała Zeusowi na Olimpie!:roll:

Bodzip
8.08.14, 07:38
Nie potrafię tutaj odnaleźć/włączyć tzw. akapitów, więc będę pisał "ciurkiem" (nadzieję cichą mam, że ktoś mi podpowie, jak zjechać kursorem w dół o jedno oczko).
Może wystarczy Enter nacisnąć ?

spe2
8.08.14, 09:08
Rację ma fret pisząc,że matryca Panasonica jest wielkości paznokcia.Jest ona tylko ok. milimetra mniejsza od matrycyma Olympusa XZ2,a mimo takiej wielkości użytkownicy Olympusa osiągają wspaniałe rezultaty.Obiektyw aparatu Nikon P600 posiada pięć soczewek ED i pomimo tego że posiada matrycę wielkości paznokcia,można uzyskiwać przy jego pomocy wspaniałe rezultaty,nawet przy ogniskowej 1440mm.Jaki fotoamator w czasach kiedy nie było aparatów cyfrowych mógł sobie pozwolić na obiektywy o bardzo dużej ogniskowej.Co najwyżej był rosyjski MTO500 f=8,lub MTO1000 f=11.Większość fotoamatorów wykonuje zdjęcia do formatu 10x15 cm i dla nich matryca wiekości paznokcia jest zupełnie wystarczająca.Kolejna sprawa to wysokie ISO i związane z tym szumy.Kto z fotoamatorów w czasach fotografii analogowej stosował filmy o czułości wyższej niż 400 ISO.I ostatnia sprawa związana z pierwszymi wpisami many_moons_ago.Podejrzewam że będzie wesoło.

TomekH
8.08.14, 09:45
Matryca "wielkości paznokcia" (1/2,3 cala) nie była by niczym złym, gdyby miała - powiedzmy - 5 mpix. Tylko kto taką kupiłby teraz, skoro nawet komórki mają po kilkanaście.

ahutta
8.08.14, 09:46
Matryca "wielkości paznokcia" (1/2,3 cala) nie była by niczym złym, gdyby miała - powiedzmy - 5 mpix. Tylko kto taką kupiłby teraz, skoro nawet komórki mają po kilkanaście.

Moja komórka ma 5 ;)

TomekH
8.08.14, 09:55
Moja pierwsza cyfrówka miała 3,2 mpix i robiłem z niej dobrej jakości odbitki nawet 18x13 mm, nie mówiąc o 10x15.
A taki XZ-3 z powiedzmy 8 mpix na matrycy 1/1.7 dawałby zapewne używalne nawet 6400 iso. A 8 mpix to 4 x więcej niż full hd, a więc zacna rozdzielczość.

szafir51
8.08.14, 10:06
moja pierwsza cyfra miała 0,3Mpix, mój obecny telefon ma 16Mpix :) Postęp panie, postęp :)

ahutta
8.08.14, 10:11
moja pierwsza cyfra miała 0,3Mpix, mój obecny telefon ma 16Mpix :) Postęp panie, postęp :)

Chciałeś powiedzieć poDstęp, bo często te megapiksele nie przekładają się na jakość, tylko na slogan marketingowy ;)

TomekH
8.08.14, 10:13
No ale marketing rządzi, nie sądzę żebyśmy się doczekali jeszcze czegolwiek z jednocyfrową liczbą megapikseli.

jarod69
8.08.14, 10:15
Po prostu ogłupianie typowego konsumenta i wmawiane że więcej = lepiej.

Przykładem mogą być malutkie aparaty, które noszę przy sobie:
casio ex-s600, który niestety wyzionął ducha a aktualnie panasonic DMC-FS50. Pierwszy 6 Mpix a drugi 16,1 Mpix. Zdecydowanie lepiej zdjęcia po ich powiększeniu wyglądały ze starego casia. Z lumixa wychodzi kasza po obróbce obrazu przez aparat.

Mastertoon
8.08.14, 10:27
Bo luzie się nie znają, część konsumentów idzie do sklepu i tam dopiero podejmuje decyzję po konsultacji z obsługą. Przykład dam z niedawnej wizyty w Media Markt gdzie ojciec z małym synem oglądali aparat i pytali obsługę ile dany model ma megapikseli bo na tabliczce z opisem pisze tylko 16Mpix ;)

TomekH
8.08.14, 10:29
Z drugiej strony trzeba przyznać że technika bardzo idzie do przodu. Nie wiem na ile te zdjęcia są poprawiane żeby dobrze wyglądały (w końcu to strona producenta), ale jeśli tak wygląda nie poprawiany obrazm, to jest naprawde dobrze jak na aparat z matrycą 1/2.3 16 mpix i 50x zoom
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/xg-1/ex/

And.N
8.08.14, 10:35
... A 8 mpix to 4 x więcej niż full hd, a więc zacna rozdzielczość.
Bliżej będzie raczej 2 x full hd
Edit
sie rozpędziłem, masz rację 4x więcej

TomekH
8.08.14, 10:44
2 x w pionie i 2 x w poziomie :grin:

And.N
8.08.14, 10:49
2 x w pionie i 2 x w poziomie :grin:
Dokładnie:) porównywałem w jednej płaszczyźnie , a to błąd.

Mastertoon
8.08.14, 10:51
Oprócz megapikseli myślę że cała reszta także poszła na przód, mój były Canon 1000D mimo 10mpix matrycy aps-c nie był w stanie dorównać xz-2 jakością fotek. ISO 800 leżało i kwicało, nie mówiąc już o bezużytecznym auto.

A część osób jeszcze i tak wybierze sprawdzone rozwiązania, modele... tak jak moja siostra ze szwagrem którzy kupili niedawno kompakt Canona, jakiś niski model za marne grosze mimo iż spokojnie mogli sobie pozwolić na np. RX100 III. Argument był taki że ten model już mieli przez ostanie kilka lat i sprawdził im się.

jarod69
8.08.14, 10:56
W sumie do oglądania fotek na telewizorze wystarczą 2 mpix`y...

TomekH
8.08.14, 10:58
:wink: też tak miałem ze znajomym, kupił sobie kompakt Canona, prawie nie potrafił w nim uzyskać ostrych zdjęć, zwłaszcza w pomieszczeniu. Dałem mu do ręki mojego XZ-2 i poprosiłem żeby wcisnął do połowy spust migawki i zobaczył jak szybko ustawi ostrość. Jak zobaczył to odłożył na stół kwitując "to jakieś nienormalne jest" :wink:

Mastertoon
8.08.14, 11:06
W sumie do oglądania fotek na telewizorze wystarczą 2 mpix`y...
I w większości tak jest... i jest to wstrząsające jak na osoby które na wakacje odwiedzają Meksyk, Jamajkę czy Kenie... :lol: A ja później zamiast oglądać zdjęcia skupiam się na braku ostrości, marnych kolorach i braku szczegółów :roll:

Jan_S
8.08.14, 11:15
Oprócz megapikseli myślę że cała reszta także poszła na przód, mój były Canon 1000D mimo 10mpix matrycy aps-c nie był w stanie dorównać xz-2 jakością fotek. ISO 800 leżało i kwicało, nie mówiąc już o bezużytecznym auto.

Dziwne Panie, dziwne... Miałem niegdyś 350D, to jeszcze starszy model i jak patrzę na tamte zdjecia to nie widzę powodów dla których Canon niby miałby być gorszy od XZ-2. Owszem, XZ-2 jest świetny, ale wyżej niż oba wymienione Canony to bym go nie stawiał.

No chyba że ktoś miał problemy z AFem, czy nieumiejętnością obsługi w trybie zielonym

TomekH
8.08.14, 11:22
Wujek do dziś używa Canon 350D. Na niskich czułościach daje naprawdę piękne obrazy. To jednak lustrzanka.

Mastertoon
8.08.14, 11:24
Dla mnie zdjęcia wychodziły gorzej, nie ważne z jakim obiektywem, czy Sigmą czy Tamronem. Nie były to jakieś wykwintne szkiełka, fakt- może gdybym założył jakąś porządną stałke zdanie bym zmienił... Ale tak jak wspomniałem ISO 400 to było max co mi się podobało. I nie podobało mi się że w rękach żony w trybie auto ten aparat nie potrafił focić.

jarod69
8.08.14, 11:39
No cóż lustro wymaga obiektywu... sam widzę różnicę między np. podpiętym tamronem 18-200 a canonem 28-135 IS USM :mrgreen: . Natomiast pomiędzy fotkami ze starego 10D i nowszego 450d to już mam pewne wątpliwości odnośnie "lepszejszości" tego co wychodzi z nowszego pudełka (pomijając, że szybsze i ma więcej opcji ustawień). Głównym problemem jest jednak ciężar takiego zestawu do całodziennego noszenia.

adambieg
8.08.14, 11:55
Dziwne Panie, dziwne... Miałem niegdyś 350D, to jeszcze starszy model i jak patrzę na tamte zdjecia to nie widzę powodów dla których Canon niby miałby być gorszy od XZ-2. Owszem, XZ-2 jest świetny, ale wyżej niż oba wymienione Canony to bym go nie stawiał.

No chyba że ktoś miał problemy z AFem, czy nieumiejętnością obsługi w trybie zielonym

Potwierdzam, Canon 350D do dziś jest bardzo często wykorzystywany w astrofotografii właśnie ze względu na dobrą, nieprzeładowaną matrycę. ISO 1600 z Canona (pomijając różnicę w ilości pixeli) może zawstydzić OM-D. Miałem 20D, ta sama matryca co w 350D.

fret
8.08.14, 11:57
Bliżej będzie raczej 2 x full hd
Edit
sie rozpędziłem, masz rację 4x więcej

Może jednak 2x? Nie znam się specjalnie na telewizorach, ale full HD obsługuje chyba 2 miliony nieinterpolowanych pikseli, a te prosto z aparatu są interpolowane :)

spe2
8.08.14, 12:03
Wydaje mi się,że zasadnicze znaczenie ma nie tylko wielkość matrycy,ale i rozdzielczość obiektywu,czego najlepszym przykładem może być Olympus XZ2.Dziesięć lat temu kiedy aparat o rozdzielczości 2 megapiksele/Sony P50/kosztował mnie 1800 złotych,obiektyw musiał być bardo wysokiej jakości,dlatego też zdjęcia z tego aparatu były bardzo dobrej jakości.Obecnie kiedy aparat cyfrowy można kupić za 200 złotych,tani obiektyw aparatu pozwala na wykonywanie zdjęc dobrej jakości,ale tylko w bardo dobrych warunkach.Okazuje się,że duża ilość pikseli o niczym nie przesądza.Zastanawiające,że mimi dużego wyboru lustrzanek z dużą matrycą/używane od 500zł/zaawansowani fotoamatorzy wybierają aparaty z matrycą wielkości paznokcia w cenie ponad 1000 złotych.Obawiam się,że takim aparatem z obiektywem kitowym nie da się wykonać zdjęcia takiej jakości jak Olympusem XZ2.

jarod69
8.08.14, 12:14
Oj da się da.. przykłady z "najgorszego" kita - który to można nabyć za 150 zł:

http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/canon-18-55-3-5-5-6-kit-najlepsze-zdjecia-tylko-zdjecia-bez-komentarzy-max-800px-30159/

XZ-2 ma wiele innych zalet.

spe2
8.08.14, 13:59
Przykłady niektórych zdjęć przedstawionych przez jarod 69 świadczą nie o najwyższej rozdzielczości obiektywu,a jedynie umiejętnym wykorzystaniu oświetlenia przy wykonywaniu zdjęcia.Niestety wiele osób zwłaszcza fotoamatorów nie przywiązuje do tego wagi.

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post był o 12:46 ----------

Nie ma racji vindex pisząc,że w futerale Case Logic QPB 202 nie mieści się karta pamięci i akumulator.Mieści się,mieści,tylko w takim przypadku aparat należy wkładać do foterału od strony gripa.

fret
8.08.14, 14:10
Sprawa jest dość prosta, zadaniem lustrzanki jest dostarczenie wysokiej jakości surowca, a zadaniem kompaktu jest dostrczenie optymalnego produktu końcowego dla mniej zaangażowanych.

TomekH
8.08.14, 14:21
Sprawa jest dość prosta, zadaniem lustrzanki jest dostarczenie wysokiej jakości surowca, a zadaniem kompaktu jest dostrczenie optymalnego produktu końcowego dla mniej zaangażowanych.

Niby zawsze tak było, ale równie dobrze można wysnuć wniosek odwrotny. W XZ-2, to właśnie z RAW można wycisnąć naprawdę sporo (z JPG do pewnego stopnia też, ale trzeba pokombinować z ustawieniami, bo na AUTO zdjęcia są przeciętne). Natomiast z reguły aparaty systemowe na AUTO i tak zrobią wystarczająco dobre zdjęcie.

fret
8.08.14, 14:31
Niby zawsze tak było, ale równie dobrze można wysnuć wniosek odwrotny. W XZ-2, to właśnie z RAW można wycisnąć naprawdę sporo (z JPG do pewnego stopnia też, ale trzeba pokombinować z ustawieniami, bo na AUTO zdjęcia są przeciętne). Natomiast z reguły aparaty systemowe na AUTO i tak zrobią wystarczająco dobre zdjęcie.

To wyciskaj, weź tylko pod uwagę, że w kompakcie świat kończy się na kicie, a w lustrach dopiero od kitów się zaczyna :) Jeśli ktoś nie chce kupować innych szkieł, to faktycznie, różnica w stosunku do m4/3 jest praktycznie zerowa, a w stosunku do luster APS-C, to raczej większa będzie różnica w działaniu AF niż w jakości obrazka.

jarod69
8.08.14, 14:37
Ja kupiłem xz-2 m.in. z uwagi na dobre jpgi.

TomekH
8.08.14, 14:43
weź tylko pod uwagę, że w kompakcie świat kończy się na kicie

No no, proszę mi tu obiektywu XZ-2 nie nazywać kitem :grin:
Jakoś nie spotkałem kitu 28-122 mm o jasności f/1.8 - 2.5.
Ale bez urazy, wiem co miałeś na myśli.
pozdrawiam

spe2
8.08.14, 14:43
Sprawa jest jeszcze bardziej prosta.Moim zdaniem lustrzanki kupują fotoamatorzy,którzy zamierzają rozbudowywać system o kolejne obiektywy,lampy błyskowe i inne akcesoria, a także osoby które sądzą że posiadanie lustrzanki z obiektywem kitowym pozwoli im na wykonywanie zdjeć najwyższej jakości.Niektórzy posiadanie lustrzanki uważają za prestiż i nigdy by nie kupili aparatu kompaktowego.Tanie aparaty kompaktowe kupują osoby,które nade wszystko cenią sobie niewielkie rozmiary aparatu,natomiast aparaty komapaktowe wysokiej klasy kupują zaawansowani fotoamatorzy,jako drugi aparat obok lustrzanki,z uwagi na poręczność i wysoką jakość zdjęć,a także zawodowi fotografowie z tych samych względów.

fret
8.08.14, 14:46
No no, proszę mi tu obiektywu XZ-2 nie nazywać kitem :grin:
Jakoś nie spotkałem kitu 28-122 mm o jasności f/1.8 - 2.5.
Ale bez urazy, wiem co miałeś na myśli.
pozdrawiam

Nie przesadzaj, kitem dla OMD1 jest 12-40/2,8 :D

TomekH
8.08.14, 14:55
Nie przesadzaj, kitem dla OMD1 jest 12-40/2,8 :D

Ha ha, 12-40/2.8 to "kit" który sam kosztuje prawie czterokrotność XZ-2. A cały zestaw prawie dziewięciokrotność.
Ale można by powiedzieć, "każdy aparat ma taki kit na który zasłużył".

fret
8.08.14, 15:23
Ha ha, 12-40/2.8 to "kit" który sam kosztuje prawie czterokrotność XZ-2. A cały zestaw prawie dziewięciokrotność.
Ale można by powiedzieć, "każdy aparat ma taki kit na który zasłużył".

No widzisz, "kit" to nie obelga ;)

spe2
8.08.14, 15:40
Podoba mi się określenie,że obiektyw kitowy to obiektyw sprzedawany w zestawie razem z korpusem aparatu.Kit z angielskiego oznacza" zestaw."
Z powyższego jednoznacznie wynika że określenie obiektyw kitowy nie oznacza obiektywu "do kitu".

jaclas
8.08.14, 15:44
Z powyższego jednoznacznie wynika że określenie obiektyw kitowy nie oznacza obiektywu "do kitu".

A czy ktoś miał co do tego jakieś wątpliwości?

spe2
8.08.14, 16:06
Jeśli zgodzimy się z definicją"obiektywu kitowego",to żaden obiektyw wbudowany na stałe w aparat nie może być obiektywem kitowym.Co najwyżej mogą to być tanie obiektywy kitowe sprzedawane w komplecie dla obniżenia ceny zestawu i wysokiej jakości obiektywy kitowe.

spe2
8.08.14, 21:42
W danych technicznych instrukcji aparatu Olympus XZ1 zapisano: aparat posiada organiczny wyświetlacz ,a w katalogu Olympusa znalazłem informację,że Olympus XZ1 posiada wyświetlacz OLED 3 cale.O fakcie tym już pisałem.Natomiast w katalogu Foto Kuriera z roku 2014"Aparaty fotograficzne" na str.14 zapisano :"Można spotkać np. w Olympusie XZ1 ekran,wykorzystywany głównie do produkcji cyfrowych telewizorów w technologii OLED.Taki ekran cechuje nieporównywalnie lepsza jakość i możliwość oglądania zdjęć praktycznie pod każdym kątem.Nasuwa się pytanie,czy Olympus XZ2 taki ekran posiada?

---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:26 ----------

Na stronie polskiej OLYMPUSA znalazłem zapis dotyczący Olympusa XZ2 "3 calowy dotykowy i uchylny LCD o rozdzielczości VGA pozwala z łatwością wykadrować każde zdjęcie".Dlaczego więc zrezygnowano z ekranu OLED. A może to pomyłka w opisie?

ahutta
8.08.14, 21:55
Tu napisz http://www.olympus.pl/corporate/pl/about_olympus/support/corporatesupportform.do
ewentualnie tu https://support.olympus.co.jp/cf_secure/en/contact/index.cfm?consumer=DigitalCamera

jarod69
8.08.14, 22:23
No cóż... papier jest cierpliwy, zwłaszcza dla osób które piszą, bo za to dostają kasę. Raz piszą o audi A6 a raz o Olympusie XZ-2.... Takie czasy i nie bądźmy złośliwi ;) każdy jakoś musi utrzymać rodzinę.

spe2
9.08.14, 08:06
Ekrany typu OLED są bardzo drogie więc Olympus prawdopodobnie zrezygnował z tego ekranu w modelu XZ2 z uwagi na fakt,że zastosowanie ekranu odchylanego w XZ2 zwiększyło koszty produkcji.W załączeniu zdjęcie wykonane w dniu wczorajszym bez statywu/Nikon P600/

kristof
9.08.14, 11:35
Kupiłem XZ-2 pod wpływem rewelacyjnych opinii o robionych przez niego zdjęciach. Po kilku dniach użytkowania mogę powiedzieć, że aparacik w trybie iAUTO oraz P robi średnie zdjęcia. Często nie radzi sobie z ustawieniem prawidłowego balansu bieli oraz prześwietla jasne fragmenty sceny. Trudno nim zrobić dobre zdjęcie w częściowo zacienionym miejscu. Jasne obszary kadru są wtedy prześwietlone. Firmware aktualizowane do 1.3. Czyżby tylko mój egzemplarz miał taką przypadłość?

fret
9.08.14, 12:18
Kupiłem XZ-2 pod wpływem rewelacyjnych opinii o robionych przez niego zdjęciach. Po kilku dniach użytkowania mogę powiedzieć, że aparacik w trybie iAUTO oraz P robi średnie zdjęcia. Często nie radzi sobie z ustawieniem prawidłowego balansu bieli oraz prześwietla jasne fragmenty sceny. Trudno nim zrobić dobre zdjęcie w częściowo zacienionym miejscu. Jasne obszary kadru są wtedy prześwietlone. Firmware aktualizowane do 1.3. Czyżby tylko mój egzemplarz miał taką przypadłość?

Może jakieś przykładowe zdjęcia?

jarod69
9.08.14, 14:10
w trybie iAUTO oraz P robi średnie zdjęcia, bo to aparat dla osób które chcą czegoś więcej niż iAUTO oraz lubią troszkę eksperymentować... a ustawień zaprawdę jest baaardzo dużo.

jaskier1969
9.08.14, 16:06

To o czym piszesz to nie przypadłość XZ-2 a niemalże każdego aparatu fotograficznego. Tryb AUTO jest tak zaprogramowany aby uśredniać niemal wszystkie parametry ekspozycji. Tryb P to nic innego jak AUTO z fleksją czyli sytuacja podobna. Jeśli chodzi o kadry na których występuje duża rozpiętość tonalna to żaden światłomierz nie jest w stanie prawidłowo dobrać parametrów ekspozycji dla miejsc tak odległych od siebie tonalnie jak głęboki cień i jasne niebo w pogodny dzień. Do takich scen najlepiej stosować tryb HDR o ile jest dostępny albo świadomie i mądrze (ręcznie) dobierać parametry ekspozycji co nie jest takie łatwe. Można jeszcze odpowiednio obrobić zdjęcie w programie graficznym o ile da się coś wyciągnąć z cieni bez widocznej straty jakości. Balans bieli to taki parametr, którego nigdy nie ustawiam na AUTO (no chyba, że zapomnę bo robię coś na szybko) a XZ-2 ma spore możliwości jeśli chodzi o ręczne ustawienie balansu bieli.

jarod69
9.08.14, 19:14
Można również ustawić sobie krzywą tonalną cień-światło, co spotkałem pierwszy raz w aparacie kompaktowym. (str. 23 instrukcji)

Jak
9.08.14, 21:00
Witam! Jaką kartę pamięci proponujecie do XZ-2? Zastanawiam się nad zakupem SDHC 64 gb Class 10.

jaclas
9.08.14, 21:55
Witam! Jaką kartę pamięci proponujecie do XZ-2? Zastanawiam się nad zakupem SDHC 64 gb Class 10.

Ja mam 32 GB i nawet przy zapisie LF+RAW nie udało mi się jej zapełnić podczas pięciodniowego wypadu.

kristof
10.08.14, 00:04
Może jakieś przykładowe zdjęcia?
Proszę, oto linki do przykładowych zdjęć.
Zdjęcia robione w cieniu popołudniowego słońca, ciepła, żółto-zielona kolorystyka. Zdjęcia wyszły blade i sine.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9dc40ac4340cf803)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9795e1565bafda75)
Świerki w rzeczywistości miały inny kolor, zieleń była bardziej soczysta.

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=80e4c053f5a0d96a)
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=25e8405ab91c2db7)
i jeszcze jedno:

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=81ba21d3fdc39012)

---------- Post dodany 10-08-14 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 09-08-14 o 23:09 ----------

, bo to aparat dla osób które chcą czegoś więcej niż iAUTO oraz lubią troszkę eksperymentować... a ustawień zaprawdę jest baaardzo dużo.
Zrozumiałym jest, że trzeba dostosować aparat do swoich upodobań i dokonać zmiany ustawień odpowiednio do fotografowanego obiektu. Kupuję jednak kompakt po to, aby na wycieczce, koncercie lub na spacerze zrobić szybko i wygodnie dobre zdjęcie bez prób i długiego strojenia aparatu. Zdarza mi się na wakacjach lub spacerze poprosić czasem kogoś obcego o zrobienie fotki rodzinnej. Wiele lat robiłem zdjęcia Olympusem SP-350 i do dziś jestem z niego zadowolony. W trybie P potrafił prawidłowo dobrać parametry ekspozycji i zrobić dobre zdjęcia w niemalże każdych warunkach (wyłączając słabe oświetlenie). Połączenie ostrego światła i cieni w jednym kadrze nie przeszkadzało w zrobieniu prawidłowego zdjęcia. Balans bieli też był w 99,9% dobierany prawidłowo. Stąd moje duże rozczarowanie ZX-2...

jaskier1969
10.08.14, 00:16
Zdjęcia robione w cieniu popołudniowego słońca, ciepła, żółto-zielona kolorystyka. Zdjęcia wyszły blade i sine.

No to ja ci pokażę zdjęcia z XZ-2 :)

126293126294126295

Darekw1967
10.08.14, 00:25

i jeszcze jedno:

---------- Post dodany 10-08-14 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 09-08-14 o 23:09 ----------

Zrozumiałym jest, że trzeba dostosować aparat do swoich upodobań i dokonać zmiany ustawień odpowiednio do fotografowanego obiektu. Kupuję jednak kompakt po to, aby na wycieczce, koncercie lub na spacerze zrobić szybko i wygodnie dobre zdjęcie bez prób i długiego strojenia aparatu. Zdarza mi się na wakacjach lub spacerze poprosić czasem kogoś obcego o zrobienie fotki rodzinnej. Wiele lat robiłem zdjęcia Olympusem SP-350 i do dziś jestem z niego zadowolony. W trybie P potrafił prawidłowo dobrać parametry ekspozycji i zrobić dobre zdjęcia w niemalże każdych warunkach (wyłączając słabe oświetlenie). Połączenie ostrego światła i cieni w jednym kadrze nie przeszkadzało w zrobieniu prawidłowego zdjęcia. Balans bieli też był w 99,9% dobierany prawidłowo. Stąd moje duże rozczarowanie ZX-2...

Witam !

Foty byly robione w ekstremalnych warunkach oswietleniowych i pod Slonce i tutaj jest problem...
SP-350 tez Ci nie poradzi w takich warunkach i na domyslnych parametrach aparatu bedziesz mial przepalone swiatla.

Istnieje cos takiego jak korekcja ekspozycji oraz blokada ekspozycji i tutaj masz pole do popisu aby zmniejszyc
lub zniwelowac przepaly.

Najgorzej foci sie w poludnie jak Slonce daje najwieksze naslonecznienie i wypadaja najwieksze kontrasty.
Czasem lepiej zrobic wczesniej lub znacznie pozniej foty i juz swiatlo jest bardziej ok.

Pozdrawiam

fret
10.08.14, 08:09
I do tego pamiętaj, żeby przednia soczewka zawsze była w cieniu. Wystarczy cień zrobiony lewą dłonią.

fazi75
10.08.14, 09:57
To, że trudno robi się zdjęcia np. w lesie w słoneczny dzień, to ja wiem bardzo dobrze. I to dotyczy każdego aparatu.
Odnośnie trybu AUTO, to nie polecam. Szkoda, że w tych przykładowych zdjęciach nie zachował się EXIF. Wtedy było by widać czarno na białym jakie parametry dobrał aparat.
Mam wrażenie, że tutaj naświetlając cienie aparat otworzył przysłonę i nieźle podniósł ISO, a wszystko po to aby zdjęcie było nie poruszone.

epicure
10.08.14, 10:22
Trzeba by w takich warunkach niedoświetlić nieco zdjęcie, żeby uniknąć przepałów, a cienie rozjaśnić. Wtedy kolory będą soczyste, tak jak tu:

https://forum.olympusclub.pl/threads/91387-OlyTest-10-dni-z-E-M10/page8?p=1096202&viewfull=1#post1096202

fazi75
10.08.14, 10:46
Trzeba by w takich warunkach niedoświetlić nieco zdjęcie, żeby uniknąć przepałów, a cienie rozjaśnić.
Pełna zgoda. Tylko jak to zrobić w trybie AUTO?:wink:

Karol
10.08.14, 11:57
To o czym piszesz to nie przypadłość XZ-2 a niemalże każdego aparatu fotograficznego. Tryb AUTO jest tak zaprogramowany aby uśredniać niemal wszystkie parametry ekspozycji. Tryb P to nic innego jak AUTO z fleksją czyli sytuacja podobna. Jeśli chodzi o kadry na których występuje duża rozpiętość tonalna to żaden światłomierz nie jest w stanie prawidłowo dobrać parametrów ekspozycji dla miejsc tak odległych od siebie tonalnie jak głęboki cień i jasne niebo w pogodny dzień.
To nie problem światłomierza - ten jest świetny, potrafi wyświetlić histogram na żywo, a nawet obszary przepalone nanieść na scenę. To problem oprogramowania dla poszczególnych pomiarów światła - algorytmy dobierają takie wartości jakie inżynierowie uznali za optymalne. Z jednej strony mamy więc nowoczesny i precyzyjny światłomierz, z drugiej metody pomiaru światła sprzed kilkudziesięciu lat: centralno-ważony, punktowy z wariantami na światła i cienie (kto tego używa?) i co prawda ESP, ale on działa według takiej logiki, że zdaje się równać cały kadr do szarości, ignorując przepały. Z nieznanych powodów do dziś nie ma postulowanego od dawna chociażby przez Janka Muzykanta jednego promila przepaleń.

Pełna zgoda. Tylko jak to zrobić w trybie AUTO?:wink:
No tak - równie dobrze można zapytać dlaczego w AUTO zdjęcia nie wychodzą czarno-białe, albo w sepii, albo dlaczego aparat w tym trybie nie tańczy i nie śpiewa ;-). Od sprzętu można wymagać wiele, ale myślenie powinno być po stronie fotografa.

Iwo
10.08.14, 13:13
Moja pierwsza cyfrówka miała 3,2 mpix i robiłem z niej dobrej jakości odbitki nawet 18x13 mm, nie mówiąc o 10x15.
A taki XZ-3 z powiedzmy 8 mpix na matrycy 1/1.7 dawałby zapewne używalne nawet 6400 iso. A 8 mpix to 4 x więcej niż full hd, a więc zacna rozdzielczość.
By było super, tylko która pańcia kupi aparat z 8MP, jak tyle ma jej smartfon, a znajomy z Sony ma 25MP..

No ale marketing rządzi, nie sądzę żebyśmy się doczekali jeszcze czegolwiek z jednocyfrową liczbą megapikseli.
Jeśli wziąć ilość MP jaka by była w CROPie 4/3' to już jest - Sony wyprodukowało nie tak dawno FF A7s (http://www.optyczne.pl/6880-news-Sony_A7S.html) z 12MP.

Cztery razy mniejszą proponuję, np. jakiegoś Sandiska z którejś z serii Extreme. W razie czego dokupisz.
Za dużo nie ma sensu - jeśli jesteś taki wymagający, to lepiej kilka mniejszych, bo jak padnie to wszystko na raz.

gulasz
10.08.14, 15:31
sprawdza się stara zasada - zdjęcia robi nie tylko sam aparat ale i fotograf
ot i cala tajemnica...

tryb auto - chyba nigdy mi nie podchodził :)

Mike017
10.08.14, 21:30
Ok 2 tygodnie temu, pokazałem swojego XZ-2 nowo poznanemu koledze - od lat zawodowemu fotografowi. Pokazałem i zapytałem czy dobrze wybrałem aparat ?? Wtedy oczywistej odpowiedzi nie otrzymałem, bo jak się okazało kolega nie był w temacie kompaktów, no bo wiadomo - otacza się sprzętem trochę innej klasy.
Jakie było moje zdziwienie gdy jego zainteresowanie aparatem rosło z minuty na minutę, z dnia na dzień ! Zaczęła się wymiana zdań na temat: co? gdzie? za ile? a czy inne modele nie lepsze ?? itd..itp..
W między czasie pozwoliłem sobie pochwalić się kilkoma zdjęciami mojego autorstwa. A gdy doszło do tego że w moim aparacie wylądowała Jego karta SD celem próbnych fotek, to już wiedziałem że nie jest źle :wink:
Finał całej akcji jest taki, że dziś przyjechał pochwalić się dokładnie takim samym - wczoraj kupionym :grin: Dla mnie to kolejna, jakże miła rekomendacja tego Olka :)

nyny
10.08.14, 21:36

Swierki pewnie tak, ale na tym zdjeciu ich nie widac :)

p.s. Zart oczywiscie jakby kto nie zaczail ;)

pozdro

jaskier1969
10.08.14, 23:01
Kilka zdjęć z Geosfery w Jaworznie.

12637112637912637812637712637612637512637412637312 6372126380

Vindex
11.08.14, 08:47

i jeszcze jedno:

Mam dziwne wrazenie ze mitologizujesz mozliwosci starego aparatu - jesli dobrze rozumiem to nadal go masz wiec najprostszym testem bedzie wykonanie tego smaego kadru obu aparatami i porownanie wynikow. Zdjecia ktore pokazujesz maja duza rozpietosc tonalna i osobiscie nie znam zadnego aparatu kompaktowego ktory na auo bedzie w stanie dac Ci to czego oczekujesz. W przykladzie "ze swierkami" ekspozycja jest dobrana tak aby pokazac ze drzewo to nie idealnie czarny pien co niestety oznacza przepalenie nieba i rozjasnienie calosci zdjecia. Jesli chcesz zeby aparat zachowywal sie inaczej to proponuje nieco zabawy z OV3 i przeniesienie najbardziej odpowiadajacych Ci ustawien do aparatu. Cudow sie nie spodziewaj ale powinno byc lepiej. Co do wreczania aparatu innym to obawiam sie ze niezaleznie od tego co kupisz to nie osiagniesz spodziewanych efektow

SzPPeresada
11.08.14, 10:02
Witam. Jedno pytanie. Czy w Waszych xz-2 zoom działa zawsze z jedną prędkością czy prędkość zmiany ogniskowej jest zależna od stopnia wychylenia dzwigni ? W moim (ver. 1.3) zoom działa ze stałą prędkością niezależnie od stopnia wychylenia dźwigni.

micky
11.08.14, 10:07
po około 3 miesiącach używania najbardziej jednak brakuje mi tych 24mm (dla FF) albo chociaż programu "panorama" ale takiego prawdziwego jak ma konkurencja (Sony, FujiFilm, Smsung) reszta no cóż ... przeszła mi jak nigdy ochota na zmiany / sprzedaże/ wyprzedaże i takie tam .... a że narodziła sie nowa tradycja zamieszczam foto XZ2 z konfrontacji Sowianie vs Vikings Wolin#14

126394

ahutta
11.08.14, 11:03
Witam. Jedno pytanie. Czy w Waszych xz-2 zoom działa zawsze z jedną prędkością czy prędkość zmiany ogniskowej jest zależna od stopnia wychylenia dzwigni ? W moim (ver. 1.3) zoom działa ze stałą prędkością niezależnie od stopnia wychylenia dźwigni.

Zawsze działa ze stałą.

TomekH
11.08.14, 11:06
@Kristof, w tego typu zdjęciach w lesie dobrze jest czasem ustawić balans bieli na cień lub pochmurno, zdjęcie może zyskać na kolorystyce.
Ja w XZ-2 uciekam od trybu AUTO bo on często właśnie robi takie zdjęcia "za mgiełką".

kristof
11.08.14, 11:11
Ze stałą prędkością (ver. 1.3)

jarod69
11.08.14, 11:33
Tryb Auto jest fajnym trybem na imprezy imieninowe w pomieszczeniach (zwłaszcza po kilku "rozmownych") i chyba do tego nadaje się najbardziej: celujesz pstryk i coś wyjdzie...

kristof
11.08.14, 11:51
Mam dziwne wrazenie ze mitologizujesz mozliwosci starego aparatu - jesli dobrze rozumiem to nadal go masz wiec najprostszym testem bedzie wykonanie tego smaego kadru obu aparatami i porownanie wynikow.
Porównanie wypada na niekorzyść XZ-2. Niestety w trybie P, SP-350 lepiej dobiera parametry ekspozycji i lepiej radzi sobie z WB. W SP-350 niezbyt często trzeba było ingerować w ustawienia balansu bieli, oczywiście nie twierdzę, że nigdy. W przypadku XZ-2 na prawidłowe ustawienie przez aparat rzadko możemy liczyć.

jaclas
11.08.14, 12:08
Porównanie wypada na niekorzyść XZ-2. Niestety w trybie P, SP-350 lepiej dobiera parametry ekspozycji i lepiej radzi sobie z WB. W SP-350 niezbyt często trzeba było ingerować w ustawienia balansu bieli, oczywiście nie twierdzę, że nigdy. W przypadku XZ-2 na prawidłowe ustawienie przez aparat rzadko możemy liczyć.
Od początku korzystam z trybu A lub S i nigdy(chyba, bo nie przypominam sobie) nie miałem kłopotów z balansem bieli. Oczywiście balans ustawiam na słoneczko lub chmurkę, ale chyba nie jest to coś trudnego określić, czy mamy słoneczną, czy pochmurną pogodę.

TomekH
11.08.14, 12:19
Ja miałem - pisałem o tym kiedyś. Mojemu egzemplarzowi zdarza się w szczególnych warunkach sztucznego oświetlenia zrobić jedno-dwa zdjęcia z poprawną kolorystyką, po czym nagle ekran czerwienieje w oczach i następne zdjęcia wychodzą czerwone. Pomaga tylko wyłączenie i wyłączenie (ewentualnie najechanie na białą kartkę, ale nie zawsze jest). Na szczęście nie dzieje się to często, a i tak XZ-2 nauczył mnie robić zdjęcia w RAW, gdzie wszystko się da skorygować.

Wydaje mi się że nie ma aparatów idealnych. XZ-2 nie jest wyjątkiem - pewne wady można mu wybaczyć, ze względu na przeważające (jak dla mnie) zalety.

jaclas
11.08.14, 12:34
Ja miałem - pisałem o tym kiedyś. Mojemu egzemplarzowi zdarza się w szczególnych warunkach sztucznego oświetlenia zrobić jedno-dwa zdjęcia z poprawną kolorystyką, po czym nagle ekran czerwienieje w oczach i następne zdjęcia wychodzą czerwone. Pomaga tylko wyłączenie i wyłączenie (ewentualnie najechanie na białą kartkę, ale nie zawsze jest)...
Dla takich przypadków stworzono serwisy.

Vindex
11.08.14, 12:40

Jeśli masz oba aparaty to może zrobisz coś co Twoim zdaniem działa lepiej na starym i podzielisz się wynikami? Porównanie ustawień również powinno dać jakieś pojęcie o powodach różnic

Montegrif
11.08.14, 14:44
Dwa zdjęcia zrobione w trybie automatycznym, jedno po drugim. W pierwszym mam jakiś szary filtr/zafarb czy jak to ktoś określił mgiełkę. Słońce miałem za plecami jeśli dobrze pamiętam. Jeszcze bym ze dwa podobne znalazł z tym samym efektem. Czy to jest efekt zastosowania trybu automatycznego, czy soft coś zaświrował?

126409126410

Karol
11.08.14, 15:01
Dwa zdjęcia zrobione w trybie automatycznym, jedno po drugim. W pierwszym mam jakiś szary filtr/zafarb czy jak to ktoś określił mgiełkę. Słońce miałem za plecami jeśli dobrze pamiętam. Jeszcze bym ze dwa podobne znalazł z tym samym efektem. Czy to jest efekt zastosowania trybu automatycznego, czy soft coś zaświrował?

Co znaczy tryb automatyczny w tym przypadku? P czy może jakiś wynalazek iAUTO? Po to pierwsze zdjęcie wygląda tak jakby aparat nieudolnie pojechał jakimś ulepszaczem typu tonowanie świateł, HDR? Masz rawy?

jarod69
11.08.14, 15:14
W histogramie pierwszego jest zupełnie odcięta góra -program nie pokazuje mi czegoś więcej w exifie ale może akurat włosy dziecka w pierwszym foto zostały chwycone dokładnie w jakiś czujnik, który ściął ilość światła?

Montegrif
11.08.14, 18:55
Co znaczy tryb automatyczny w tym przypadku? P czy może jakiś wynalazek iAUTO? Po to pierwsze zdjęcie wygląda tak jakby aparat nieudolnie pojechał jakimś ulepszaczem typu tonowanie świateł, HDR? Masz rawy?

Albo było iauto albo P. Zdaje się, że to jest to samo jeśli się nie rusza pozostałych nastaw. To było niedługo po rozpakowaniu aparatu więc mogłem niechcący dać jakieś egzotyczne ustawienia chociaż nie sądzę bo zrobiłem 3 zdjęcia jedno po drugim i to środkowe takie wyszło. Robiłem same JPG-i. Dopiero po zgraniu na komputer to zauważyłem i się zdziwiłem bo takich numerów na moim wysłużonym 30D nie było (ale to aparat z innej epoki) . Na 30 zdjęć kilka wyszło jakby za firanką. Nie czepiam się bo po pierwsze aparat był na automacie a po drugie sam nie wiem jakie były inne ustawienia. Dzieciak mi nie daje dorwać się do aparatu więc dwa tygodnie jak go kupiłem i dalej jestem zielony. Czegoś takiego jeszcze nie doświadczyłem :)

Bodzip
11.08.14, 19:04
Się ma dzieci, się nie ma aparatu :-P :mrgreen:

Karol
11.08.14, 19:21
Albo było iauto albo P. Zdaje się, że to jest to samo jeśli się nie rusza pozostałych nastaw.
Nigdy nie wnikałem w sposób działania iAUTO, wydaje mi się, że tam aparat żongluje ustawieniami jak chce, to taki sposób na zdjęcie metodą chybił - trafił, w dodatku zdaje się nie ma tam normalnego sterowania parametrami tylko to uproszczone. W M10 (nie wiem jak w XZ-2) można pod iAUTO przypisać sobie CUSTOM i taki z tego pożytek. P to normalny program, gdzie czas/przysłona dobierane są z automatu, jest jednak Ps(shift), korekcja ekspozycji i pełna kontrola nad pozostałymi ustawieniami.

Mike017
11.08.14, 21:02

126409126410

miałem też tak na początku, wypłowiałe zdjęcia na iAuto, odkąd zarzuciłem ten tryb temat umarł :wink:

Bodzip
11.08.14, 21:09
Tłumacząc z polskiego na nasze - iAuto = idiotenAuto :mrgreen:

Mike017
11.08.14, 21:16
tryb P + filtr polaryzacyjny, jpeg prosto z aparatu :

126439

kon
11.08.14, 21:42
@Mike017,ale Retro:idea:

Mike017
11.08.14, 22:24
dobrze mieć aparat w kieszeni, bo nigdy nie wiadomo jak ciekawa impreza czai się za rogiem. Choć jeśli mowa o kieszeni to muszę się przyznać że zamówiłem Canona S110, porównam fotki z obu i zdecyduje się na jeden, prawie połowa wielkości i ciężaru mniej w stosunku do XZ-2 to w moim przypadku duży atut, więc niewykluczone że nastąpią zmiany sprzętowe ?

TomekH
12.08.14, 10:12
W M10 (nie wiem jak w XZ-2) można pod iAUTO przypisać sobie CUSTOM i taki z tego pożytek.

a to ciekawa informacja. Gdzie tego w menu poszukać?

pozdrawiam

jarek_gd
12.08.14, 11:26
s110 jest brzydki.

Karol
12.08.14, 11:34
a to ciekawa informacja. Gdzie tego w menu poszukać?

Dotyczy E-M10:
Najpierw trzeba zapisać bieżące ustawienia jako "Moje.Ust.1-4" - znaczek aparatu 1, druga zakładka "Reset/Moje Ust."
Następnie zębatki ;-) > "B" - "Spust/Pokrętło" > "Funkcja pokr. trybu" >"Moje.Ust.1-4" - tam można zapisać ustawienia pod iAuto, jak również każde inne położenie pokrętła. Świetne, brakuje tylko naklejek C1, C2, C3, C4 na pokrętło trybów, jak ktoś sobie przypisze jakieś dziwne ustawienia np. pod M i zapomni, może pomyśleć, że aparat zwariował ;-), chociaż takie info jest na wyświetlaczu.
Nie wiem jak jest w XZ-2.

TomekH
12.08.14, 11:48
Dzięki, spróbuję

ahutta
12.08.14, 11:50
XZ-2 ma na pokrętle nastaw wypisane tryby C1 i C2, więc raczej możliwości podpięcia swoich do np. iAuto nie będzie, ale z ciekawości w domu sprawdzę.

Mike017
12.08.14, 12:08
s110 jest brzydki.

oby zdjęcia ładne robił i mieścił się w każdej kieszeni, ale fakt - wyglądem odstaje od XZ-2

jaclas
12.08.14, 12:18
oby zdjęcia ładne robił i mieścił się w każdej kieszeni, ale fakt - wyglądem odstaje od XZ-2
Odchylany ekranik również daje solidnego plusa XZ-2.

jarod69
12.08.14, 13:04
Szkoda tylko, że nie jest to ekran okręcany i zamykany.

spe2
12.08.14, 15:08
Odchylany i przekręcany ekranik ma typowo amatorski Nikon S6600.Ciekawą propozycję stanowi Benq G1,który ma wymiary zbliżone do Olympusa XZ1,odchylany i przękręcany ekranik,obiektyw f=1,8 przy szerokim kącie,a sprzedawany był przez Media Expert za 400 złotych z futerałem skórzanym.

many_moons_ago
13.08.14, 03:01
No, futerał BenQ, to tzw. skóra ekologiczna, ale znakomitej jakości - naprawdę można się pomylić. Sam aparat też niewiarygodnie precyzyjnie i estetycznie wykonany, aż miło pomacać. I kto by pomyślał, że made in Taiwan. Czyli można? Można. A cena już poniżej 400 zyla.

jarod69
13.08.14, 07:40
Wczorajsze łowy około 22.00. Wschodzący Księżyc popsuł obserwację ale i tak fajne widoczki były...

spe2
13.08.14, 14:09
Kupujący Olympusa XZ2 mają możliwość zapoznania się z licznymi testami zamieszczonymi w internecie.Redakcja Fotopolis oceniła aparat Olympus XZ2 jako znakomity/5 punktów na 6 możliwych/.Podobnie oceniła aparat redakcja Optyczne:ocena ogólna 73,4pkt. w tym za obiektyw 78pkt,podczas gdy Sony RX100 otrzymał 69pkt. w tym za obiektyw 67pkt,a Panasonic Lx7 odpowiednio 71pkt.w tym za obiektyw 61pkt.
Dlatego dziwią mnie narzekania niektórych właścicieli Olympusa XZ2,że aparatem tym trudno zrobić dobre zdjęcie.Z mojego dwumiesięcznego doświadczenia wynika,że aparatem tym trzeba się nauczyć wykonywania dobrych zdjęć.

ahutta
13.08.14, 14:12
Młotek też trzeba umieć obsługiwać, jak każde narzędzie. Nic nowego, drogi kolego :D

TomekH
13.08.14, 15:21
Do każdych testów trzeba podchodzić ostrożnie.
Mnie (jak już kiedyś pisałem) najbardziej przekonały zdjęcia Robina Wonga ( http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html ), który pokazał zdjęcia, które wcześniej wydawały się wręcz nieosiągalne dla małego kompaktu.
Nie zaprzeczam, że trochę czasu minęło zanim nauczyłem się jak z XZ-2 takie efekty uzyskiwać.

fret
13.08.14, 15:38
...

Do zdjęć Wonga też :) Trudno jest liczyć na to, że każdy, kto kupi XZ-2 będzie robił takie zdjęcia jak on ;)

jaclas
13.08.14, 15:42
Mnie (jak już kiedyś pisałem) najbardziej przekonały zdjęcia Robina Wonga ( http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html ), który pokazał zdjęcia, które wcześniej wydawały się wręcz nieosiągalne dla małego kompaktu.
Nie zaprzeczam, że trochę czasu minęło zanim nauczyłem się jak z XZ-2 takie efekty uzyskiwać.

Do zdjęć Wonga też :) Trudno jest liczyć na to, że każdy, kto kupi XZ-2 będzie robił takie zdjęcia jak on ;)

Mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę, że te zdjecia Wonga to nie materiał prosto z aparatu:)

TomekH
13.08.14, 15:58
Mam nadzieję, że zdajecie sobie sprawę, że te zdjecia Wonga to nie materiał prosto z aparatu:)

A widzisz tu sie mylisz. Też tak myślałem, zgodnie z resztą z jego opisem na początku artykułu, ale jak sobie zobaczyłem Exify to zobaczyłem że część zdjęć (i to te robiące największe wrażenie) są prosto z aparatu.

---------- Post dodany o 15:58 ---------- Poprzedni post był o 15:45 ----------

Żeby nie być gołosłownym - ściągnij sobie tam z linku DOWNLOAD XZ-2 Part 1 i zobacz zdjęcia PA260022.JPG i PA260024.JPG - to sa JPGi prosto z aparatu.

Bodzip
13.08.14, 16:22
A widzisz tu sie mylisz. Też tak myślałem, zgodnie z resztą z jego opisem na początku artykułu, ale jak sobie zobaczyłem Exify to zobaczyłem że część zdjęć (i to te robiące największe wrażenie) są prosto z aparatu.

---------- Post dodany o 15:58 ---------- Poprzedni post był o 15:45 ----------

Żeby nie być gołosłownym - ściągnij sobie tam z linku DOWNLOAD XZ-2 Part 1 i zobacz zdjęcia PA260022.JPG i PA260024.JPG - to sa JPGi prosto z aparatu.
I tylko te dwa tak, pozostałe to OLYMPUS Viewer 2 1.41W
proszę:

ExifTool Version Number : 9.69
File Name : PA260168.jpg
Directory : /home/bodzio/Downloads/xz2
File Size : 5.3 MB
File Modification Date/Time : 2012:10:26 16:24:40+02:00
File Access Date/Time : 2014:08:13 16:19:34+02:00
File Inode Change Date/Time : 2014:08:13 16:09:07+02:00
File Permissions : rw-r--r--
File Type : JPEG
MIME Type : image/jpeg
Exif Byte Order : Little-endian (Intel, II)
Image Description : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make : OLYMPUS IMAGING CORP.
Camera Model Name : XZ-2
Orientation : Horizontal (normal)
X Resolution : 300
Y Resolution : 300
Resolution Unit : inches
Software : OLYMPUS Viewer 2 1.41W
Modify Date : 2012:10:26 16:24:41
Artist :
Y Cb Cr Positioning : Co-sited
Copyright :
Exposure Time : 1/60
F Number : 2.5
Exposure Program : Aperture-priority AE
ISO : 250
Sensitivity Type : Standard Output Sensitivity
Exif Version : 0230
Date/Time Original : 2012:10:26 10:22:59
Create Date : 2012:10:26 10:22:59
Components Configuration : Y, Cb, Cr, -
Exposure Compensation : 0
Max Aperture Value : 1.8
Light Source : Unknown
Flash : Off, Did not fire
Focal Length : 24.0 mm
Special Mode : Normal, Sequence: 0, Panorama: (none)
Camera ID : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Equipment Version : 0100
Camera Type 2 : XZ-2
Focal Plane Diagonal : 9.25 mm
Body Firmware Version : 74
Camera Settings Version : 0100
Preview Image Valid : No
Preview Image Start : 938
Preview Image Length : 0
AE Lock : Off
Metering Mode : Unknown (258)
Macro Mode : Off
Focus Mode : Single AF; S-AF, Imager AF
Flash Mode : Off
Flash Exposure Comp : 0
White Balance 2 : Unknown (1)
White Balance Temperature : Auto
White Balance Bracket : 0 0
Custom Saturation : 0 (min -5, max 5)
Modified Saturation : Off
Contrast Setting : 0 (min -5, max 5)
Sharpness Setting : 0 (min -5, max 5)
Noise Reduction : Auto
Gradation : Normal; User-Selected
Picture Mode : Natural; 2
Picture Mode Saturation : 0 (min -2, max 2)
Picture Mode Contrast : 0 (min -2, max 2)
Picture Mode Sharpness : 0 (min -2, max 2)
Picture Mode BW Filter : n/a
Picture Mode Tone : n/a
Noise Filter : Off
Art Filter : Off; 0; 0; 0
Art Filter Effect : Off; 0; 0; 0; No Effect; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0; 0
Drive Mode : Single Shot
Panorama Mode : Off
Extended WB Detect : Off
Raw Dev Version : 0100
Raw Dev Exposure Bias Value : 0.1
Raw Dev White Balance : Color Temperature
Raw Dev White Balance Value : 3800
Raw Dev WB Fine Adjustment : -1
Raw Dev Gray Point : 0 0
Raw Dev Contrast Value : 0 -2 2
Raw Dev Sharpness Value : 0 -2 2
Raw Dev Saturation Emphasis : 0 -2 2
Raw Dev Memory Color Emphasis :
Raw Dev Color Space : sRGB
Raw Dev Noise Reduction : (none)
Raw Dev Engine : Unknown (2)
Raw Dev Picture Mode : Natural
Raw Dev PM Saturation : 0 -2 2
Raw Dev PM Contrast : 0 -2 2
Raw Dev PM Sharpness : 0 -2 2
Raw Dev PM BW Filter : Unknown (0)
Raw Dev PM Picture Tone : Unknown (0)
Raw Dev Gradation : 0
Raw Dev Saturation 3 : 0
Raw Dev Auto Gradation : Off
Raw Dev PM Noise Filter : 1 -2 -2 1
Raw Dev Art Filter : Off; 0; 0; 0
Image Processing Version : 0112
WB RB Levels : 329 688 256 259
WB RB Levels 3000K : 313 814 256 259
WB RB Levels 3300K : 363 678 256 259
WB RB Levels 3600K : 371 628 256 259
WB RB Levels 3900K : 392 580 256 259
WB RB Levels 4000K : 469 627 256 259
WB RB Levels 4300K : 419 550 256 259
WB RB Levels 4500K : 429 537 256 259
WB RB Levels 4800K : 448 509 256 259
WB RB Levels 5300K : 474 473 256 259
WB RB Levels 6000K : 511 428 256 259
WB RB Levels 6600K : 531 399 256 259
WB RB Levels 7500K : 555 361 256 259
WB RB Levels CWB1 : 474 473 256 259
WB RB Levels CWB2 : 474 473 256 259
WB RB Levels CWB3 : 474 473 256 259
WB RB Levels CWB4 : 474 473 256 259
Color Matrix : 363 -90 -17 -62 354 -36 1 -90 345
Black Level 2 : 200 200 200 200
Gain Base : 256
Valid Bits : 12 0
Crop Left : 8 0
Crop Top : 10 0
Crop Width : 3968
Crop Height : 2976
Sensor Calibration : 3895 640
Distortion Correction 2 : On
Shading Compensation 2 : Off
Aspect Ratio : Unknown (0 0)
Aspect Frame : 0 0 3967 2975
Faces Detected : 0 0 0
Face Detect Area : (Binary data 191 bytes, use -b option to extract)
Max Faces : 0 0 0
Face Detect Frame Size : 0 0 0 0 0 0
Quality : Small-Fine
Macro : Off
Camera Type : Unknown (\$h%P%�!)
Scene Mode : Normal
Serial Number : P.8.�.�.�.�.
Warning : Bad PrintIM data
Data Dump : (Binary data 8916 bytes, use -b option to extract)
Data Dump 2 : (Binary data 60 bytes, use -b option to extract)
User Comment :
Flashpix Version : 0100
Color Space : sRGB
Exif Image Width : 3968
Exif Image Height : 2976
Interoperability Index : R98 - DCF basic file (sRGB)
Interoperability Version : 0100
File Source : Digital Camera
CFA Pattern : [Red,Green][Green,Blue]
Custom Rendered : Normal
Exposure Mode : Auto
White Balance : Auto
Digital Zoom Ratio : 0
Focal Length In 35mm Format : 112 mm
Scene Capture Type : Standard
Gain Control : High gain up
Contrast : Normal
Saturation : Normal
Sharpness : Normal
Compression : JPEG (old-style)
Thumbnail Offset : 13604
Thumbnail Length : 6581
Profile CMM Type : Lino
Profile Version : 2.1.0
Profile Class : Display Device Profile
Color Space Data : RGB
Profile Connection Space : XYZ
Profile Date Time : 1998:02:09 06:49:00
Profile File Signature : acsp
Primary Platform : Microsoft Corporation
CMM Flags : Not Embedded, Independent
Device Manufacturer : IEC
Device Model : sRGB
Device Attributes : Reflective, Glossy, Positive, Color
Rendering Intent : Perceptual
Connection Space Illuminant : 0.9642 1 0.82491
Profile Creator : HP
Profile ID : 0
Profile Copyright : Copyright (c) 1998 Hewlett-Packard Company
Profile Description : sRGB IEC61966-2.1
Media White Point : 0.95045 1 1.08905
Media Black Point : 0 0 0
Red Matrix Column : 0.43607 0.22249 0.01392
Green Matrix Column : 0.38515 0.71687 0.09708
Blue Matrix Column : 0.14307 0.06061 0.7141
Device Mfg Desc : IEC http://www.iec.ch
Device Model Desc : IEC 61966-2.1 Default RGB colour space - sRGB
Viewing Cond Desc : Reference Viewing Condition in IEC61966-2.1
Viewing Cond Illuminant : 19.6445 20.3718 16.8089
Viewing Cond Surround : 3.92889 4.07439 3.36179
Viewing Cond Illuminant Type : D50
Luminance : 76.03647 80 87.12462
Measurement Observer : CIE 1931
Measurement Backing : 0 0 0
Measurement Geometry : Unknown
Measurement Flare : 0.999%
Measurement Illuminant : D65
Technology : Cathode Ray Tube Display
Red Tone Reproduction Curve : (Binary data 2060 bytes, use -b option to extract)
Green Tone Reproduction Curve : (Binary data 2060 bytes, use -b option to extract)
Blue Tone Reproduction Curve : (Binary data 2060 bytes, use -b option to extract)
Image Width : 3968
Image Height : 2976
Encoding Process : Baseline DCT, Huffman coding
Bits Per Sample : 8
Color Components : 3
Y Cb Cr Sub Sampling : YCbCr4:2:2 (2 1)
Aperture : 2.5
Blue Balance : 2.6875
Image Size : 3968x2976
Red Balance : 1.285156
Scale Factor To 35 mm Equivalent: 4.7
Shutter Speed : 1/60
Thumbnail Image : (Binary data 6581 bytes, use -b option to extract)
Circle Of Confusion : 0.006 mm
Field Of View : 18.3 deg
Focal Length : 24.0 mm (35 mm equivalent: 112.0 mm)
Hyperfocal Distance : 35.78 m
Light Value : 7.2

jaclas
13.08.14, 16:38
I tylko te dwa tak, pozostałe to OLYMPUS Viewer 2 1.41W
proszę:
Tak mi się właśnie wydawało.
Pozdr:)

spe2
13.08.14, 18:10
Jeśli aparatem Olympus XZ2 można robić takie zdjęcia,to dla takiego jednego zdjęcia warto kupić ten aparat.Niestety,zdjęcie nie jest mojego autorstwa/www.imaging-resource.com (http://www.imaging-resource.com)/

epicure
13.08.14, 18:17
W zasadzie wszystkim można zrobić takie zdjęcie, nawet komórką.

And.N
13.08.14, 18:32
Jeśli aparatem Olympus XZ2 można robić takie zdjęcia,to dla takiego jednego zdjęcia warto kupić ten aparat.Niestety,zdjęcie nie jest mojego autorstwa/www.imaging-resource.com (http://www.imaging-resource.com)/
Skąd wiadomo, ze to z XZ-2 ? Zdjęcie nie posiada EXIF i z zamieszczonego linku chyba tez nic nie wynika?
Poza tym jak epicure sądzę. Może nie jestem pewny czy komórką (czy lampa tak doświetli) ale każdym kompaktem za 200, 300 zł. jak ktoś ma jakieś doświadczenie to sądzę, że bez problemu.

jurekg
13.08.14, 19:58
W zasadzie wszystkim można zrobić takie zdjęcie, nawet komórką.

Zwłaszcza komórką.

spe2
13.08.14, 20:25
Zgadzam się z opiną,że w dobrych warunkach dobre zdjęcie można wykonać nawet komórką.Zastanawia mnie tylko fakt,że tak mało zdjęć jest publikowanych na forum.To zdjęcia są najlepszą formą wymiany doświadczeń.Osobiście czuję się usprawiedliwiony,ponieważ Olympusa XZ2
posiadam dopiero od dwóch miesięcy.

jaclas
13.08.14, 20:37
Zgadzam się z opiną,że w dobrych warunkach dobre zdjęcie można wykonać nawet komórką.Zastanawia mnie tylko fakt,że tak mało zdjęć jest publikowanych na forum.To zdjęcia są najlepszą formą wymiany doświadczeń.Osobiście czuję się usprawiedliwiony,ponieważ Olympusa XZ2
posiadam dopiero od dwóch miesięcy.
Mało? Innym nie liczę, ale ja w niecałe 3 m-ące wrzuciłem w swoich wątkach i w DiTL-u ponad 220 fotek( z tego około 110 zrobionych XZ-2). To chyba nie jest mało?

And.N
13.08.14, 20:42
...Osobiście czuję się usprawiedliwiony,ponieważ Olympusa XZ2 posiadam dopiero od dwóch miesięcy.
Hmm, ja tam bym Cię nie usprawiedliwiał z tego względu, a chodzi mi o moją wypowiedź do której się w ogóle nie odniosłeś.
Mam rozumieć, ze nawet jakbyś wstawił super piękne zdjęcie (te takie nie było i nie Twoje i nie wiadomo czy z XZ-2) i powiedział, że to z XZ-2 to wszyscy bezwarunkowo mają się zachwycić ?

spe2
13.08.14, 21:13
Podaję nazwę linku http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-xz2/olympus-xz2A.HTM do zdjęcia,które miało być podobno wykonane Olympusem XZ2.A swoją drogą,kiedy oglądam zdjęcia nagradzane na międzynarodowych konkursach,to nie jestem nimi zachwycony.

Mik3
13.08.14, 21:18
Dobry wieczór, kolejny posiadacz XZ-2 wita użytkowników forum. Od razu uderzam też z pytaniem - czy miał ktoś problem z odklejającą się gumą na frontowym gripie i czego ewentualnie użyć do jej podklejenia, tak żeby nie narobić szkód i żeby spełniała swoją funkcję.

And.N
13.08.14, 21:21
Podaję nazwę linku http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-xz2/olympus-xz2A.HTM do zdjęcia,które miało być podobno wykonane Olympusem XZ2.A swoją drogą,kiedy oglądam zdjęcia nagradzane na międzynarodowych konkursach,to nie jestem nimi zachwycony.
Bardzo dziękuję. W tym linku już widzę zdjęcie co wstawiłeś i parametry z jakim zostało zrobione. Trzeba było tak od razu.
Podtrzymuję też moją wcześniejszą wypowiedź, że takie zdjęcie można zrobić najtańszym kompaktem.

jarod69
13.08.14, 22:13
Ostatnio załączone przeze mnie zdjęcia były robione zupełnie na czuja w całkowitej ciemności - dla ludzkiego oka i jednak coś wyszło....

Mike017
13.08.14, 23:00
Mógłby ktoś wrzucić zdjęcie wykonane z telekonwerterem TCON-17 na maksymalnej ogniskowej ?? Próbował ktoś innego telekonwertera z olkiem ??

spe2
14.08.14, 08:50
Przeglądając strony internetowe znalazłem ulotkę Olympusa XZ2 którą można sobie wydrukować http://www.partner.olympus.pl/img/Olympus%20XZ-2%20ulotka.

spe2
14.08.14, 09:01
A tak wygląda układ optyczny obiektywu Olympusa XZ2

TomekH
14.08.14, 11:42
I tylko te dwa tak

I wystarczy. Akurat te dwa pokazują doskonale co to cacko potrafi.
pozdrawiam

jarod69
14.08.14, 20:56
A teraz popsoiczmy na aparacik - aby wypuścili xz-3, albo chociaż nowy soft...
Mnie dziwi to, iż aparat ma różną czułość AF w pionie i w poziomie...

koronax
14.08.14, 21:38
Kilka fotek z XZ-2. Mały przerywnik w dyskusji. :wink:

126774

126775

126776

126778
126777

jarod69
14.08.14, 21:58
Tak prawdę powiedziawszy to xz2 jest świetnym wyborem do street`ów: dobra jakość fotek, odchylany i dotykowy ekran, nie rzucający się w oczy wygląd...

fret
14.08.14, 22:57
Tak prawdę powiedziawszy to xz2 jest świetnym wyborem do street`ów: dobra jakość fotek, odchylany i dotykowy ekran, nie rzucający się w oczy wygląd...

Tak prawdę powiedziawszy, to na tym forum o sprzęt do streeta zapytałbym raczej Rafała Czarnego :)
PS. Nie wiem czym on pstryka, street to nie moja bajka, możliwe, że XZ-2 ;)

ahutta
14.08.14, 22:58
Tak prawdę powiedziawszy, to na tym forum o sprzęt do streeta zapytałbym raczej Rafała Czarnego :)
PS. Nie wiem czym on pstryka, street to nie moja bajka, możliwe, że XZ-2 ;)

Czarny używa XZ-2 :p

Hrr
15.08.14, 00:23
Fajny to aparat. Nawet dynamikę ma zaskakująco dużą jak tak małą matrycę.

126786

gulasz
15.08.14, 01:02
Czarny używa XZ-2 :p
Zaiste i bardzo go sobie chwalil do streeta ale zapewne nie tylko..

Malutki aparat idealny do torebki by go zawsze miec przy sobie:-)

Bodzip
15.08.14, 08:01
Zaiste i bardzo go sobie chwalil do streeta ale zapewne nie tylko..

Malutki aparat idealny do torebki by go zawsze miec przy sobie:-)
Czarny ma torebkę ? :shock:

ahutta
15.08.14, 10:20
Czarny ma torebkę ? :shock:

Nie torebkę, tylko TORBĘ, to w końcu duży chłop jest :mrgreen:

spe2
15.08.14, 12:47
Dla osób,które jeszcze się zastanawiają czy kupić Olympusa XZ2 przygotowałem,na podstawie testów zamieszczonych w internecia wykaz najważniejszych moim zdaniem zalet tego aparatu:Solidna,metalowa obudowa,jasny obiektyw w całym zakresie ogniskowych,dotykowy,ruchomy ekran LCD wysokiej jakości,gorąca stopka umożliiająca podłączenie zewnętrznej lampy błyskowej i opcjonalnego wizjera,wysoka jakość zdjęć,możliwość zapisywania zdjęć w formacie RAW,mechaniczny pierścień funkcyjny i dwa przyciski funkcyjne,ciekawe wzornictwo,stosunkowo duża matryca,znikoma dystorsja,celny,szybki autofokus,skuteczna stabilizacja obrazu,lampa błyskowa o wyjątkowo dużej mocy,bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

spe2
15.08.14, 20:57
A może ktoś miałby pomysł wykorzystania celownika optycznego 35mm od aparatu Fed, Zorki /za grosze/ w aparacie Olympus XZ2

jarod69
15.08.14, 20:59
[QUOTE][spe2 (https://forum.olympusclub.pl/members/17865-spe2)
:Solidna,metalowa obudowa,jasny obiektyw w całym zakresie ogniskowych,dotykowy,ruchomy ekran LCD wysokiej jakości,gorąca stopka umożliiająca podłączenie zewnętrznej lampy błyskowej i opcjonalnego wizjera,wysoka jakość zdjęć,możliwość zapisywania zdjęć w formacie RAW,mechaniczny pierścień funkcyjny i dwa przyciski funkcyjne,ciekawe wzornictwo,stosunkowo duża matryca,znikoma dystorsja,celny,szybki autofokus,skuteczna stabilizacja obrazu,lampa błyskowa o wyjątkowo dużej mocy,bardzo dobry stosunek jakości do ceny/QUOTE]
Ale jajownicy jak żona rano nie ugotuje... ;)

spe2
15.08.14, 21:28
Przyznaję,że opuściłem literę "w" w wyrazie "umożliwiająca".A jeśli jarod69 pisząc w komentarzu jajownica miał na myśli jajecznicę,to jajecznicy się nie gotuje tylko smaży.

jarod69
15.08.14, 21:39
Prawda, sama prawda i g... prawda odnośnie jajecznicy ;) pozdr... (u nas też się smaży - mea culpa, mea maxima culpa)

alnico
15.08.14, 22:44
(https://forum.olympusclub.pl/members/17865-spe2)Ale jajownicy jak żona rano nie ugotuje... ;)
Za to ma bezcenny klawisz OFF, a tego żona nie posiada :mrgreen:

spe2
16.08.14, 10:26
O tym,że błędy literowe zdarzają się dość często świadczy wpis jarod69 zamieszczony niedawno "a teraz popsoiczmy na aparacik"i osoby mające autentyczne poczucie humoru nie robią z tego problemu.

spe2
16.08.14, 10:46
Mam nadzieję,że nowy model Olympusa XZ3 /jeśli się taki ukaże/będzie wyposażony w elektroniczny wizjer, chociażby taki,jaki posiada Panasonic LF1,który praktycznie prawie nie zwiększa wymiarów aparatu.

jaclas
16.08.14, 11:13
Mam nadzieję,że nowy model Olympusa XZ3 /jeśli się taki ukaże/będzie wyposażony w elektroniczny wizjer, chociażby taki,jaki posiada Panasonic LF1,który praktycznie prawie nie zwiększa wymiarów aparatu.
Mam nadzieję, że gdyby tak miało być to nie zrezygnują z odchylanego ekraniku. Gdy nie miałem z nim do czynienia, traktowałem go, jak jakiś bajerek. Teraz wiem, że w niektórych przypadkach jest bardzo pomocny.

spe2
16.08.14, 12:03
Jest jedna rzecz którą ja mam,a moja żona nie ma,ale jeśli ta rzecz kojarzy się alnico z klawiszem OFF,to jego sprawa.Chyba że chodzi tu o coś zupełnie innego.

---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post był o 11:55 ----------

Bardziej praktyczny byłby ekranik odchylany,którego używam w Nikonie P600,ponieważ po złożeniu skutecznie chroni monitor.Nie ma problemu z przełączaniem obrazu monitor/wizjer,ponieważ po zamknięciu ekranu włącza się wizjer.Zbędny jest też specjalny czujnik monitor/wizjer.

gulasz
16.08.14, 16:40
Jest jedna rzecz którą ja mam,a moja żona nie ma,ale jeśli ta rzecz kojarzy się alnico z klawiszem OFF,to jego sprawa.Chyba że chodzi tu o coś zupełnie innego.

Wyluzuj troche, bo wiekszosc se jaja robi a ty sie spinasz bez sensu...
Az zle sie to czyta

jarod69
16.08.14, 18:06
Za długi weekend i to są skutki - do roboty się trzeba wziąć...

ahutta
16.08.14, 21:27
spe2 nie wiem o jakiej rzeczy piszesz, ale jest takie stare góralskie powiedzenie: "jakby babcia miała gwizdek, to by była dziadkiem".

Mik3
17.08.14, 00:12
Zaglądałeś w ten wizjer? Ma ledwie 0,2" i 200tys pkt - korzysta się z tego jak za karę.