PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17

wulisu
31.05.14, 23:49
Szybkie pytanko czy ta tulejka http://allegro.pl/tulejka-do-minolta-z3-z5-z6-52mm-w-wa-i4222562106.html będzie kompatybilna z naszym XZ2 ? Ktoś już podsyłał ten link ale nikt zdaje się nie potwierdził czy jest w pełni kompatybilny.

jaclas
31.05.14, 23:58
Szybkie pytanko czy ta tulejka http://allegro.pl/tulejka-do-minolta-z3-z5-z6-52mm-w-wa-i4222562106.html będzie kompatybilna z naszym XZ2 ? Ktoś już podsyłał ten link ale nikt zdaje się nie potwierdził czy jest w pełni kompatybilny.
Ja mam tulejkę, którą miałem zamontowaną na Z1 i niestety nie pasuje ona do XZ-2:(
Ta z Allegro jest do Z3, Z5, Z6, więc może z nią jest inaczej.

wulisu
1.06.14, 00:01
Ja mam tulejkę, którą miałem zamontowaną na Z1 i niestety nie pasuje ona do XZ-2:(
Ta z Allegro jest do Z3, Z5, Z6, więc może z nią jest inaczej.
Dzięki za szybki odzew, czekam na pozostałe opinie czy ktoś już to sprawdził.

zosia
1.06.14, 00:02
Mam tą tulejkę, ale jest w innej lokalizjacji niż ja i aparat. Jak się spotkamy z nią to wkręcę i jak będzie pasić to dam znać :)

wulisu
1.06.14, 00:28
Mam tą tulejkę, ale jest w innej lokalizjacji niż ja i aparat. Jak się spotkamy z nią to wkręcę i jak będzie pasić to dam znać :)
Super Zosiu to jak już się spasujecie daj znać poproszę . :wink:

jurekg
1.06.14, 05:27
Dzięki za szybki odzew, czekam na pozostałe opinie czy ktoś już to sprawdził.

Tutaj masz opis, jak działa ta tulejka od z3 z olympusem xz2:

https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2/page173?p=1089509&highlight=

wulisu
1.06.14, 08:25
Wielkie dzięki to już wiem z filtrami 52 bezpośrednio nie da rady trzeba redukcję, głównie zależy mi żeby dokręcić osłonę przeciwsłoneczną na 52 więc to w niczym nie będzie przeszkadzać a na taką osłonę która stanie się redukcją mogę już nakręcić filtr UV 52 który mam :wink: a do filtra polaryzacyjnego 67 dukupię tylko redukcję. Na stronie tego sprzedawcy jest mnóstwo tulej ktoś może zna dokładny wymiar oryginalnej można by zapytać czy miałby w takim rozmiarze wystarczy żeby była o kilka mm dłuższa.

zosia
1.06.14, 11:00
ja dzwoniłam do nich i pytałam czy mają coś dłuższego odrobinę ale nie potrafiłam się dogadać... jak ci się uda to się podziel wiedzą :)

wulisu
1.06.14, 11:04
Kupiłem tą tulejkę zobaczymy czy sprawdzi się z moją koncepcją, jeśli ktoś zna dokładne wymiary oryginalnej niech poda ile mają.

wulisu
1.06.14, 18:05
ja dzwoniłam do nich i pytałam czy mają coś dłuższego odrobinę ale nie potrafiłam się dogadać... jak ci się uda to się podziel wiedzą :)
Aż tak ciężko było, ja zatem jak już dostanę swoją zrobię zdjęcie i zwymiaruję, i prześlę im może to pomoże. Dam znać jak się czegoś dowiem.

zosia
1.06.14, 19:39
były precyzyjne wyliczenia...

"45,75 mm gwint wewnątrz" - czyli to co czerwone, bo inaczej nie zmierzysz dokładnie suwmiarką... Mierząc niedokładnie i uwzględniając przy pomiarze (wliczając) wysokość gwintu -do pierwszego ząbka na obiektywie to wychodzi gdzieś 46,4-5 mm.

była inteligentna dedukcja...

Czyli wszystko się zgadza (CLA-12):
* średnica mocowania: 46.5 mm,
* rozmiar filtra: 55 mm,

a na długość przecież mogą zmierzyć bo mają na miejscu i długości są prostsze niż podstępne gwinty:P

A ja się dogadać nie mogłam, bo czasem tak mam telefonicznie :D Nie mogłam jakoś przekazać gdzie ma być więcej a gdzie tyle samo... a na dodatek mojemu rozmówcy co jakiś czas przypominało się że to przecież olympus miał być a nie minolta i już wszystko się mieszało :D

Pi0trazy
1.06.14, 20:06

Kupiłem tulejkę o tego samego sprzedawcy. Pasuje idealnie.

Galipette
1.06.14, 20:46
Zapraszam do oglądania i oceniania moich fotek pstrykniętych xz-2 w TYM (https://forum.olympusclub.pl/threads/91396-P%C5%82ock-w-obiektywie-xz-2) wątku.
A tu mała próbka :wink:
119365119366

Janeczek
1.06.14, 20:47
Kolorki w pyte:)

pozdroofka

ahutta
1.06.14, 20:56
Zapraszam do oglądania i oceniania moich fotek pstrykniętych xz-2 w TYM (https://forum.olympusclub.pl/threads/91396-Płock-w-obiektywie-xz-2) wątku.
119365

Ale krziwy most w tym Płocku ;):D

Galipette
1.06.14, 20:57
Tak jakoś po zimie się pokrzywił...:-P

fazi75
1.06.14, 21:55
Zapraszam do oglądania i oceniania moich fotek pstrykniętych xz-2 w TYM (https://forum.olympusclub.pl/threads/91396-Płock-w-obiektywie-xz-2) wątku.
119365119366
Numer dwa oszukane z GO, oj oszukane, oj strasznie oszukane:-P

Youri
1.06.14, 22:09
Hej,

I ja kupiłem XZ-2 :)

Chce zakupić dodatkowy akumulator do niego i ładowarkę - co polecacie ?

Czy ładowarka LI-50C pasuje do aku z tego aparatu ?

pzdr.
Youri

ahutta
1.06.14, 22:10

Dlaczego? Pewnie jeden z programów kreatywnych (diorama czy jakoś tak) ustawił ;)

Galipette
1.06.14, 22:11

Robione z filtrem ART Diorama, osobiście nic nie zmieniałem

... ahutta "szybki jak błyskawica":wink:

Boa
1.06.14, 22:18
Fazi oba z tym filtrem robione (spójrz na latarnie na pierwszym planie). Moim zdaniem straaaaasznie wyglądają zdjęcia z tym efektem, z jakiegokolwiek aparatu by nie pochodziły :(

ahutta
1.06.14, 22:20
Fazi oba z tym filtrem robione (spójrz na latarnie na pierwszym planie). Moim zdaniem straaaaasznie wyglądają zdjęcia z tym efektem, z jakiegokolwiek aparatu by nie pochodziły :(

Ale to taka namiastka freelensingu jest :)

markus74
1.06.14, 22:32
Posłać tatę z aparatem na dzień dziecka :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/P6010275-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/P6010275.jpg)

zosia
1.06.14, 22:34
tata ma duży procent dziecka w sobie :D tylko sie cieszyć...

ahutta
1.06.14, 22:44
Posłać tatę z aparatem na dzień dziecka :mrgreen:

Fajnie :mrgreen:

witwicky
1.06.14, 22:49
Rzec by można, ze tata jakis potencjał ma duży. Dobrze, ze takie nogi fajne a nie jakieś pałki na niedźwiedzie.

Boa
1.06.14, 22:49
Ale to taka namiastka freelensingu jest :)
Nie nie, to tylko marna podróbka i to nie freelensingu, tylko tilt'a, czyli po naszemu "pokłonów", które były dostępne już za czasów fotografii analogowej, szczególnie w przypadku kamer średnio- i wielko-formatowych.
Jednak podobnie jak praktycznie nie jesteśmy w stanie zasymulować efektu filtru polaryzacyjnego, tak samo nie ma bata aby w każdych warunkach zasymulować "położenie" głębi ostrości ;)

ahutta
1.06.14, 22:54
Ale efekt jest ;)

Janeczek
1.06.14, 23:25
Hej,

I ja kupiłem XZ-2 :)

Chce zakupić dodatkowy akumulator do niego i ładowarkę - co polecacie ?

Czy ładowarka LI-50C pasuje do aku z tego aparatu ?

pzdr.
Youri

Panocku na niebiosoch, widzis i nie gzmis....

pozdroofka
heeeey

PS
Bylo ze 100x szukajka...

fazi75
1.06.14, 23:47
Ale efekt jest ;)
Pewnie, że jest i dobrze, że jest:wink:

Mike017
2.06.14, 00:05
mi też się podoba !

jaskier1969
2.06.14, 02:51
Trochę sobie popsrykałem:
11938811940111939811939511939211938911940211939911 9396119393119390119400119397119394119391

jaskier1969
2.06.14, 03:16
https://www.dropbox.com/s/j5scs9xfhlco3tp/XZ210103.jpg

Galipette
2.06.14, 07:46
Dzięki wszystkim za komentarze!
jaskier1969 - fajna ta ostatnia fotka

cointreau
2.06.14, 09:38
Jak sprawuje się u Was rozszerzenie EXIF w Google Chrome? Nie mam dostępu do takich informacji mniej więcej w 40% zdjęć np. post1989 (EXIF not found). Przyczyna jest taka, że wtyczka ta po prostu kiepsko działa, czy tez świadomie usuwacie dane z EXIF zanim zamieścicie je na forum?

dzemski
2.06.14, 09:43
w zdjęciu z postu 1989 nie ma exifu.

jarod69
2.06.14, 12:06
a zauważyliście w exif`ach:

Max Aperture Value 1,70

dzemski
2.06.14, 12:40
a zauważyliście w exif`ach:

Max Aperture Value 1,70

często tak jest, że obiektyw jest jasniejszy niż producent podał. Tak jest np z 50/2.0 macro i wieloma szkiełkami Olympusa. Jednak jakość obrazu pewnie nie zadowalała producenta przy tej przysłonie i obiektyw jest domykany standardwowo do wartości nominalnej (XZ-2 to 1.8)

jaskier1969
2.06.14, 13:11
Jak sprawuje się u Was rozszerzenie EXIF w Google Chrome? Nie mam dostępu do takich informacji mniej więcej w 40% zdjęć np. post1989 (EXIF not found). Przyczyna jest taka, że wtyczka ta po prostu kiepsko działa, czy tez świadomie usuwacie dane z EXIF zanim zamieścicie je na forum?

Ja nie usuwam EXIF-a ale zauważyłem teraz jak wrzuciłem te ostatnie zdjęcia, że na tych dodanych jako załączniki EXIF jest a na tym poniżej zlinkowanym z Dropboxa nie ma. Nie wiem dlaczego.

jaskier1969 - fajna ta ostatnia fotka

Dzięki wielkie. Strasznie wiało i unosiło tumany piasku. Bałem się trochę o aparat ale dało radę :)

ahutta
2.06.14, 13:29
Ja nie usuwam EXIF-a ale zauważyłem teraz jak wrzuciłem te ostatnie zdjęcia, że na tych dodanych jako załączniki EXIF jest a na tym poniżej zlinkowanym z Dropboxa nie ma. Nie wiem dlaczego.

Pewnie dropbox wycina. Jak na forum wrzucisz obrazek powyżej 1MB, to zostanie skompresowany i exif też zniknie.

ssonic
2.06.14, 14:08
Witam,

Tak sie zlozylo ze stalem sie szczesliwym posiadaczem Xz-2, nie ukrywam ze w duzej mierze dzieki lekturze tego forum, a szczegolnie tego watka, przez ktory prawie w calosci udalo mi sie juz przebic :)

Zdjecia pstrykam juz kupe lat, ale ciezko bylo nazwac tego robieniem zdjec - bo zawsze tryb auto byl w uzyciu.
Ostatnio jednak odkrylem przyjemnosc bawienia sie fotografia i powoli odkrywam zalety trybu manualnego, stad postanowilem kupic sobie jakis ciekawy aparat do nauki. Namawiany bylem na lustrzanke, ale poczytalem i stwierdzilem ze na poczatek wystarczy mi Xz-2 (zwlaszcze ze ma go tez uzywac zona, jako zwyklego pstrykacza).

Aparat zrobil na mnie bardzo pozytywne wrazenie, choc dopiero sie go ucze i probuje skonfigurowac do swoich potrzeb.
Wczoraj mialem okazje pobawic sie robieniem zdjec wieczorem ( a wlasciwie juz prawie noca ) i bylem pozytywnie zaskoczony jakoscia zdjec.

Sztuczne ognie robilem z reki i wlasciwie na szybkiego bo zostalem nieco zaskoczony pokazem :)
Pytanie mam natomiast o dwa pozostale zdjecia, gdyz robione byly z tego samego miejsca, przy tych samych ustawieniach, ale zdecydowanie roznia sie kolorami. Balans bieli byl ustawiony na Auto, czyzby wiec tutaj byl winowajca?

Pozdrawiam

zosia
2.06.14, 14:27
Witam,
Tak sie zlozylo ze stalem sie szczesliwym posiadaczem Xz-2, nie ukrywam ze w duzej mierze dzieki lekturze tego forum, a szczegolnie tego watka, przez ktory prawie w calosci udalo mi sie juz przebic :)

Ach kolejny złapany w olkowe sidła ;) Nasze techniki uwodzenia się spisują :D

Co do zdjęć o które pytasz - auto wb zawsze się będzie gubić w takich sytuacjach z mieszanym światłem - latarnie wieczorem bywają podstępne;p

ssonic
2.06.14, 14:33
Po przeczytaniu kilku stron o wyborze dekielka nie moglem sie powstrzymac przed zakupem ;)

A co do Auto WB tak wlasnie podejrzewalem, ale ze moja wiedza jest niewielka wolalem sie upewnic, dzieki :)

jaskier1969
2.06.14, 14:44
Pytanie mam natomiast o dwa pozostale zdjecia, gdyz robione byly z tego samego miejsca, przy tych samych ustawieniach, ale zdecydowanie roznia sie kolorami. Balans bieli byl ustawiony na Auto, czyzby wiec tutaj byl winowajca?

Witaj wśród zarażonych XZ-2 :)

Dwa ostatnie zdjęcia to dwa różne kadry i każdy z nich jest inaczej oświetlony. Na drugim zdjęciu obiektyw widział szerzej i AWB zastosował inne ustawienia bo musiał wziąć pod uwagę kilka różnych źródeł światła. Zauważyłem też, że mimo wyłączonej opcji "zachowaj ciepły kolor" czasami AWB potrafi za bardzo "ocieplić" zdjęcie. Kolejna rzecz jest taka, że przy świetle mieszanym lub jarzeniowym każdy AWB zgłupieje, nie tylko ten w XZ-2.
Rada na to jest taka żeby ustawiać ręcznie balans bieli albo robić zdjęcia w RAW-ach i podczas wywoływania korygować balans bieli.
Matryca LiveMOS zastosowana w XZ-2 pokazuje na bieżąco zmiany w obrazie (przed zrobieniem zdjęcia) jeśli wyłączona jest opcja "nocne kadry" w menu aparatu.

zosia
2.06.14, 14:46
Po przeczytaniu kilku stron o wyborze dekielka nie moglem sie powstrzymac przed zakupem ;)

ahhahaaaaahahaa.... taaa do zdecydowanie najlepszy fragment :) Świetne dialogi, dużo zwrotów akcji... Zastanawiamy się czy nie zrobić z tego filmu.

ssonic
2.06.14, 14:52
Rada na to jest taka żeby ustawiać ręcznie balans bieli albo robić zdjęcia w RAW-ach i podczas wywoływania korygować balans bieli.
Matryca LiveMOS zastosowana w XZ-2 pokazuje na bieżąco zmiany w obrazie (przed zrobieniem zdjęcia) jeśli wyłączona jest opcja "nocne kadry" w menu aparatu.

Dzieki za porady, wciaz jeszcze przebijam sie przez menu i instrukcje obslugi.
o wylaczeniu zachowania cieplych kolorow juz gdzies tutaj wyczytalem, a z opcja "nocne kadry" jeszcze sie nie spotkalem wiec poprobuje.

piotreek27
2.06.14, 15:46
Witam, chce się podzielić wrażeniami na trzy dni po zakupie XZ-dwojki ;) otóż moja droga z Olympusem zaczęła się kilka lat wstecz z E510 i wtedy wszystko się zaczęło, dodatkowe szkiełka jakiś grip, to znowu te tele za krótkie, a i szerzej by się przydało do krajobrazów ( kiedy focić jak tu trzeba za sprzętem latać ale jak już to czy tamto kupie wtedy w plener i ... ;) )
Potem body już nie ogarnia no to czas na E30 nadszedł i woow wreszcie zaczną się świetne foty , no ale nie no bo body bardziej profi to i szklarnia musi się poprawić trzeba na jaśniejszą powymieniać ;) znowu grip baterie i te sprawy nagle rety :shock: żona pyta "gdzie są foty ?" a weź to dźwigaj plecy bolą :P .
No to dalej szukamy a tu OMD jeeju jaki śliczny szkiełka takie małe i leciutkie toż to wszędzie ze mną będzie i fotografii w net przybędzie :) no i jest cóż za szybkość lżej też znacznie lecz jest strach że wyślizgnie się przy deszczu ( uszczelnienia fajna sprawa ) no i jedziem znowu faza, fajny grip HLD-sześć trza zapodać, portretówka ponoć świetna i niedroga, jakieś makro szkiełko na robale :) rany a zdjęć ja nie było nie ma wcale .
Lecz w tem myśl pojawiła się nowa, jakiś mały nie za wielki, z świetnym szkiełkiem lecz na stałe żeby nie korciło nowe, patrze w forum, czytam, jest XZ-2 .
Weź przekonaj żonę, że kolejny, że mały jakość świetna Ty ogarniesz sobie OMD-ee a ja XZ-dwa tylko chce :)
No i fakt jest taki, że jest świetnie, sprzęta w kielnie i na rower, strzelać foto ciągle nowe :)
Morał będzie ( mam nadzieję ) taki że XZ-2 , koleżanko i kolego mnie wyleczy z onanizmu sprzętowego :)

jaskier1969
2.06.14, 16:15
Piotreek brawo za tekst!! Wielu już wyleczył to i Ciebie pewnie wyleczy skutecznie :D

Galipette
2.06.14, 16:49
Pomijając szeroko tutaj opisywaną "aferę dekielkową" uważam wpis kolegi piotreek za trafiający w sedno całego wątku o xz-2. Powinni go przeczytać wszyscy niezdecydowani na zakup xz-2. :wink:

jarod69
2.06.14, 17:24
a ja właśnie zapodałem sobie tulejkę na obiektyw pod filtry......
:lol:

markus74
2.06.14, 17:39
Witam, chce się podzielić wrażeniami na trzy dni po zakupie XZ-dwojki ;) otóż moja droga z Olympusem zaczęła się kilka lat wstecz z E510 i wtedy wszystko się zaczęło, dodatkowe szkiełka jakiś grip, to znowu te tele za krótkie, a i szerzej by się przydało do krajobrazów ( kiedy focić jak tu trzeba za sprzętem latać ale jak już to czy tamto kupie wtedy w plener i ... ;) )
Potem body już nie ogarnia no to czas na E30 nadszedł i woow wreszcie zaczną się świetne foty , no ale nie no bo body bardziej profi to i szklarnia musi się poprawić trzeba na jaśniejszą powymieniać ;) znowu grip baterie i te sprawy nagle rety :shock: żona pyta "gdzie są foty ?" a weź to dźwigaj plecy bolą :P .
No to dalej szukamy a tu OMD jeeju jaki śliczny szkiełka takie małe i leciutkie toż to wszędzie ze mną będzie i fotografii w net przybędzie :) no i jest cóż za szybkość lżej też znacznie lecz jest strach że wyślizgnie się przy deszczu ( uszczelnienia fajna sprawa ) no i jedziem znowu faza, fajny grip HLD-sześć trza zapodać, portretówka ponoć świetna i niedroga, jakieś makro szkiełko na robale :) rany a zdjęć ja nie było nie ma wcale .
Lecz w tem myśl pojawiła się nowa, jakiś mały nie za wielki, z świetnym szkiełkiem lecz na stałe żeby nie korciło nowe, patrze w forum, czytam, jest XZ-2 .
Weź przekonaj żonę, że kolejny, że mały jakość świetna Ty ogarniesz sobie OMD-ee a ja XZ-dwa tylko chce :)
No i fakt jest taki, że jest świetnie, sprzęta w kielnie i na rower, strzelać foto ciągle nowe :)
Morał będzie ( mam nadzieję ) taki że XZ-2 , koleżanko i kolego mnie wyleczy z onanizmu sprzętowego :)
Mogę się spokojnie podpisać pod tym tekstem. Tylko u mnie był na początku E 420, a potem epl -3. Przebyłem taką śmieszną drogę od lustrzanki do kompaktu :)
Przed nabyciem XZ-2 dużo czytałem o jego predyspozycjach do street photo, ze względu na jego bezgłośną obsługę. Jednak to co zobaczyłem w praktyce przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Nigdy nie należałem do zbyt odważnych w tym zakresie i przyznam miałem zahamowania przed pstrykaniem fotek na ulicy obcym ludziom. Poniższe zdjęcia zrobiłem siedząc niemalże naprzeciw sfotografowanych osób nie wzbudzając najmniejszych podejrzeń.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/P5250082-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/P5250082.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/P5250101-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/P5250101.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/P5250108-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/P5250108.jpg)

Galipette
2.06.14, 18:10
Do tego typu fotek świetnie nadaje się dotykowy ekran. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że majstrując sobie coś przy aparacie nie dotykając spustu właśnie zrobiłeś sesję zdjęciową..:wink:

mina gościa z lodem.... bezcenna:mrgreen:

danis
2.06.14, 23:33
Migawka wyzwalana przez dotknięcie ekranu to bardzo przydatny wynalazek.
Parę zdjęć z targu, były robione w biegu, dlatego lekko nie trzymają pionu ale zawsze można powiedzieć, że to taki wyraz artystyczny miał być.

119528

119529

119530

119531

119532

119533

wulisu
2.06.14, 23:34
W drodze do pracy o poranku szybkie zdjęcie.

Mike017
3.06.14, 00:19
to ja dla odmiany wrzucał będę zdjęcia "robali", dziś pt: pocałuj mnie proszę ! :grin:

119538

119539

jarek_gd
3.06.14, 04:55
Dni Ziemi Kożuchowskiej

119540

jarod69
3.06.14, 10:19
Fajne mury obronne - u mnie też są ciekawe i chyba przejdę się w weekend je obfotografować..

jarek_gd
3.06.14, 10:36
Fajne mury obronne - u mnie też są ciekawe i chyba przejdę się w weekend je obfotografować..
Też mam kilka miejscówek w moim miasteczku, ale jakoś nie mogę namówić syna na sesję :)

ahutta
3.06.14, 10:52
Też mam kilka miejscówek w moim miasteczku, ale jakoś nie mogę namówić syna na sesję :)

Spróbuj inaczej, daj mu aparat, niech on popstryka ;)

jarek_gd
3.06.14, 11:03
Spróbuj inaczej, daj mu aparat, niech on popstryka ;)
On woli biegać z kamerą :)

ahutta
3.06.14, 11:14
On woli biegać z kamerą :)

To rób mu zdjęcia jak biega z kamerą :D

ssonic
3.06.14, 14:53
Bedzie jak znalazl do watku https://forum.olympusclub.pl/threads/91124-Poka%C5%BC-swojego-fotografa-%28w%C4%85tek-otwarty%29/page11 :)

markus74
3.06.14, 19:57
Do tego typu fotek świetnie nadaje się dotykowy ekran. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że majstrując sobie coś przy aparacie nie dotykając spustu właśnie zrobiłeś sesję zdjęciową..:wink:

Dokładnie, ksiądz na mszy też się nie zorientował :mrgreen:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/P5250124-2.jpg
źródło (http://wwww.11879.stk.net.pl/P5250124.jpg)

koronax
3.06.14, 21:45
Co ci wpadło do głowy żeby z aparatem iść do kościółka :wink:

markus74
3.06.14, 22:16
Co ci wpadło do głowy żeby z aparatem iść do kościółka :wink:
Gwoli wyjaśnienia, aparat miałem przy sobie bo wracałem z parafialną grupą z pielgrzymki do Piekar. To właściwie nie była msza tylko krótkie błogosławieństwo na przywitanie pątników. Fotkę pstryknąłem z ciekawości jak sobie poradzi XZ-2 w dość ciemnym kościele. W styczniu br. będąc jeszcze w posiadaniu EPL-3 fotografując córkę podczas jasełek musiałem się wspomagać lampą błyskową bo bez doświetlenia aparat wspinał się na niebotycznie wysokie ISO. Jak widać na załączonym obrazku aparat zdał tekst znakomicie :)

piotreek27
3.06.14, 22:35
Witam, pytanie mam do użytkowników czy ktoś korzysta zamiennie z akumulatorków Hahnell HL-90B ? I ewentualnie proszę o opinie .

ahutta
3.06.14, 22:50
Korzystam z Hahnella w E-520. Sprawuje się bezproblemowo tak jak oryginał od paru lat. Osobiście Hahnella brałbym w ciemno.

jarod69
4.06.14, 09:25
Aku hahnel`a używam jako drugie dodatkowe od kilku lat w batterygripie w lustrzance i też nie ma problemów i raczej nie widzę jakiejś różnicy z oryginalnym akumulatorem jak robię na jednej bateryjce - bez uchwytu.

piotreek27
4.06.14, 10:15
Aku hahnel`a używam jako drugie dodatkowe od kilku lat w batterygripie w lustrzance i też nie ma problemów i raczej nie widzę jakiejś różnicy z oryginalnym akumulatorem jak robię na jednej bateryjce - bez uchwytu.

Korzystam z Hahnella w E-520. Sprawuje się bezproblemowo tak jak oryginał od paru lat. Osobiście Hahnella brałbym w ciemno.

Dzięki za info na temat akumulatorków, wedle rad zamówienie poleciało, będzie można na dłuższe spacery wychodzić :)

Radoslaw6363
4.06.14, 11:10
Witam !
Jestem tutaj nowy i chciałem podziękować za wiele merytorycznych informacji jakie mogłem na forum przeczytać.
Od pewnego czasu miałem zamiar kupić jakiś aparat fotograficzny, mamy w domu stary Sony cyber schot i do robienia zdjęć u cioci na imieninach zupełnie wystarczał !
Szukałem czegoś więcej, nie myślałem o lustrzance dlatego że to sprzęt duży,a więc mniej poręczny i koszt zdecydowanie droższy. Myślałem o Kompakcie zdolnym do wykonania dobrej jakości zdjęć. Na podstawie zamieszczonych na forum wypowiedzi doszedłem do wnisku że Olympus XZ_2 spełni moje oczekiwania. Mam pytanie czy wiadomo coś o następcy XZ2 ?
Zdecydowałem się na zakup XZ 2 ale jeśli okaże się że w nie długim czasie pojawi się jego doskonalsza wersja to może warto poczekać ?

ahutta
4.06.14, 11:19
Jest wątek https://forum.olympusclub.pl/threads/88432-Olympus-XZ-3-Nadchodzi
Czy warto czekać? Cóż, zdecydować musisz sam. Jaka będzie cena nowego aparatu tego nie wiadomo. Na pewno wyższa. Czy owa wyższość będzie uzasadniona możliwościami, czy tylko faktem, że jest nowy, nie wiadomo. Szklana kula została u teściowej, więc dywagować można długo.

ssonic
4.06.14, 12:49
doswiadczenie pokazuje ze swiezo po premierze ceny sprzetu sa delikatnie mowiac wysokie.

danis
4.06.14, 13:21
Doświadczenie pokazuje też, że czekając na nowy model nie kupi się go prawie nigdy - bo za chwilę pojawi się jeszcze lepszy model (oczywiście droższy), więc poczekam na ten lepszy i tak do końca.
Ja bym brał XZ-2, zwłaszcza że cena zrobiła się niezła. Mój był po 1700 ale nie żałuję.

piotreek27
4.06.14, 13:51
Doświadczenie pokazuje też, że czekając na nowy model nie kupi się go prawie nigdy - bo za chwilę pojawi się jeszcze lepszy model (oczywiście droższy), więc poczekam na ten lepszy i tak do końca.
Ja bym brał XZ-2, zwłaszcza że cena zrobiła się niezła. Mój był po 1700 ale nie żałuję.

Dokładnie, tym bardziej że XZ-dwa ma wszystko co potrzebne, jak to mówią nic dodać nic ująć ;)

Galipette
4.06.14, 14:11
... Na podstawie zamieszczonych na forum wypowiedzi doszedłem do wnisku że Olympus XZ_2 spełni moje oczekiwania...

Jeżeli do teorii z forum przejrzysz fotki i jakość będzie Ci odpowiadała to się nie zastanawiaj. Aparat ma duże możliwości i jeszcze długo będzie można się z niego cieszyć.

Jedyną wadą aparatu jest chyba... dekielek, wokół którego rozpętała się istna afera zwana "dekielkową" :grin:

jarod69
4.06.14, 14:35
Po kilku miesiącach użytkowania myślę, że aparat ma pewne "wady", ale rzeczywiście dekielek przysłonił wszystkie (znaczy się pozostałe są mniej ważne, co powinno cieszyć)..

cointreau
4.06.14, 15:29
Jedyną wadą aparatu jest chyba... dekielek

Dokładnie, tym bardziej że XZ-dwa ma wszystko co potrzebne

Nie idealizujcie już tak tego aparatu, no ale daliście na końcu "emotikonki", tak więc rozumiem,
że do waszych wypowiedzi powinniśmy podejść z przymrużeniem oka.

Po kilku miesiącach użytkowania myślę, że aparat ma pewne "wady"

Zgadzam się, XZ-2 ma kilka wad o których już wcześniej wspominałem (zanim kupiłem sprzęt),
ale miałem tego świadomość. Postanowiłem pójść na kompromis, tym bardziej, że na obecną
chwilę nie ma modelu, który miałby więcej zalet niż omawiany Olympus.

jarek_gd
4.06.14, 15:35
Jeszcze się taki nie narodził...

Boa
4.06.14, 16:07
Ja się tylko zastanawiam jak tych kilku śmiałków, którzy twierdzili, że są w stanie zrobić repo ślubne XZ-dwójką faktycznie by sobie poradziło... bo jeśli wychodzą, z założenia, że wszystkim się da, to przecież nawet starą Nokią 6600 damy radę, ale chyba nie o to chodzi ;)

ahutta
4.06.14, 16:08
Oj, przesadzasz :D
Nie chodzi o popadanie ze skrajności w skrajność przecież :D

Jd
4.06.14, 16:41
Dla mnie jedyna wadą jest to , że można przez nieuwagę włączyć filmowanie. Kilka razy mi się to przydarzyło. Szkoda , że Olek nie ma takiego patentu jak np w GX7 gdzie można wyłączyć przycisk filmowania w menu.
Co do dekielka to od początku mam LC-63A i ten problem mam z głowy. :)

Boa
4.06.14, 16:53
Oj, przesadzasz :D
Nie chodzi o popadanie ze skrajności w skrajność przecież :D
Nie popadam, po prostu nie wyobrażam sobie focić repo ślubnego xz-2 :)

ed.
Inaczej. Jestem w stanie sobie to wyobrazić, ale po cóż się katować :?: ;)

ahutta
4.06.14, 16:58
Tam zaraz katować. To zależy ile wypijesz na tym ślubie :mrgreen:

jaclas
4.06.14, 17:27
Dla mnie jedyna wadą jest to , że można przez nieuwagę włączyć filmowanie...
Fakt, zdarzyło mi się to już kilka razy.
Wg mnie pokrętło na tylnej ściance mogłoby posiadać większy opór. Dość często zdarza mi się przypadkowo zmieniać wartość kompensacji ekspozycji.

Jd
4.06.14, 18:11
Wg mnie pokrętło na tylnej ściance mogłoby posiadać większy opór. Dość często zdarza mi się przypadkowo zmieniać wartość kompensacji ekspozycji.

W pełni potwierdzam

jaskier1969
4.06.14, 18:15
Dość często zdarza mi się przypadkowo zmieniać wartość kompensacji ekspozycji.

Można zablokować to kółko w menu aparatu i wtedy kompensacja ekspozycji działa dopiero po naciśnięciu wybieraka w górę. Ja tak zrobiłem dzięki radom tu zgromadzonych i problemu nie ma :)

jaskier1969
4.06.14, 18:25
Zdjęcia zamieszczone w tym wątku pokazują dobitnie ile znaczy dobry (wręcz bardzo dobry) obiektyw w jaki wyposażony jest XZ-2. Żeby uzyskać taką ostrość i jakość zdjęć fotografując lustrzanką trzeba by wydać na obiektyw sporą sumkę :). Na potwierdzenie jeszcze kilka zdjęć ode mnie:

119665119666119667119668119669119670119671

Galipette
4.06.14, 19:54
Struś numer 2 fajny, a swoją drogą to muszą być wyluzowane strusie bo widzę, że zapodają im muzę. Co do ostrości faktycznie xz-2 ma dobrą optykę po której niewiele trzeba poprawiać. Chyba też skorzystam z porady z tym kółkiem i zablokuję bo parę razy już mi się zdarzyło przestawić przypadkowo.

strOOs
4.06.14, 22:18
Najlepszy aparat to ten, który mamy w rękach.

Jak będziesz czekał to części zdjęć po prostu nie zrobisz. Dzisiaj XZ-2 kosztuje w sklepach ~1200zł. Jak wyjdzie nowy to spadnie o ile? 100-200zł? W najgorszej opcji sprzedasz prawie nowy ze stratą ~200zł i kupisz XZ-3.

Najgorsze dla robienia zdjęć jest czekanie na aparat...

Boa
4.06.14, 22:28
A co jeśli XZ-2 przestanie robić zdjęcia :?:
Może nie od razu, ale po 2-3 miesiącach, kto wie...

Może wypowiedzą się posiadacze XZ-1, czy ich aparaty nadal działają :?:

jaclas
4.06.14, 22:34

A jeżeli ten wyczekiwany XZ-3(lub każdy inny) przestanie robić zdjęcia:roll:

strOOs
4.06.14, 22:51

Planujesz go kupić czy ukraść?

Może się nie znam, ale wg mnie w Polsce mamy 24 mc gwarancji na podstawie paragonu.

Radoslaw6363
4.06.14, 23:16
Dziękuję za opinie. Myślę że stosunek ceny do jakości w XZ-2 jest dla mnie odpowiedni :wink: Zapytałem o XZ 3 i później pomyślałem że zaraz po premierze będzie sporo kosztował. Dlatego kupię XZ-2 :idea:
Dopiero uczę się fotografii i im sprzęt będzie bardziej skomplikowany tym gorzej dla mnie :twisted:
Mam nadzieję że Olympus XZ_2 zapewni mi wiele dobrej zabawy :lol:
Jeżeli chodzi o nieszczęsny dekielek zakrywający obiektyw to myślę że za jedyne 4,80 uda mi się rozwiązać ten problem http://www.ebay.de/itm/AUTOMATIC-AUTO-OBJEKTIVKAPPE-OBJEKTIV-DECKEL-fur-OLYMPUS-XZ-2-LC-63A-/291009606863?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektivdeckel&hash=item43c18634cf
(http://www.ebay.de/itm/AUTOMATIC-AUTO-OBJEKTIVKAPPE-OBJEKTIV-DECKEL-fur-OLYMPUS-XZ-2-LC-63A-/291009606863?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektivdeckel&hash=item43c18634cf) tutaj kolejne pytanie za 88zł. znalazłem inną osłonę obiektywu symbol LC63A jest ten sam różnią się ceną i pierwsza składa się z 3 a druga z 4 ruchomych elementów .http://www.mall.pl/foto-akcesoria/olympus-oslona-obiektywu-lc-63a?ceneo_spo=true
Którą wybrać ?

jaclas
4.06.14, 23:37
Jeżeli chodzi o nieszczęsny dekielek zakrywający obiektyw to myślę że za jedyne 4,80 uda mi się rozwiązać ten problem http://www.ebay.de/itm/AUTOMATIC-AUTO-OBJEKTIVKAPPE-OBJEKTIV-DECKEL-fur-OLYMPUS-XZ-2-LC-63A-/291009606863?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektivdeckel&hash=item43c18634cf
(http://www.ebay.de/itm/AUTOMATIC-AUTO-OBJEKTIVKAPPE-OBJEKTIV-DECKEL-fur-OLYMPUS-XZ-2-LC-63A-/291009606863?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektivdeckel&hash=item43c18634cf) tutaj kolejne pytanie za 88zł. znalazłem inną osłonę obiektywu symbol LC63A jest ten sam różnią się ceną i pierwsza składa się z 3 a druga z 4 ruchomych elementów .http://www.mall.pl/foto-akcesoria/olympus-oslona-obiektywu-lc-63a?ceneo_spo=true
Którą wybrać ?
Broń Cię Boże, żebyś kupował takie szkaradztwo, jak to z ebay:roll:. Juz lepiej pozostać przy tym fabrycznie dołączanym do XZ-2. Należy go tylko doczepić za pomocą będącego w zestawie "sznureczka" i będzie OK, nie zgubi się.
Ten z Mall.pl wygląda na oryginalny.

jarod69
5.06.14, 07:21
No i przechodzimy z dekielka na sznureczek..... nareszcie :lol:
A propos w niedzielę będę w Parku Mużakowskim - ma ktoś tam jakieś ciekawe lub nietypowe miejscówki?

Galipette
5.06.14, 14:01
Czy ktoś się orientuje czy starszy pilot olympusa rm-2 będzie pasował do xz-2?

dzemski
5.06.14, 14:07
XZ-2 nie ma odbiornika radiowego/podczerwonego, więc pilot bezprzewodowy działać nie będzie.

polecam zakupić kablowy z chin za 12-14 dolarów. Poza wyzwalaniem ma tez możliwość opóźnienia migawki o dowolny czas, robienie zdjęć interwałowo (timelapsy), a także utrzymywania spustu migawki w czasach BULB.
Coś takiego jak na fotach:
119754119755

i linka do aukcji na ebay:
http://www.ebay.com/itm/Timer-Remote-Shutter-for-RM-UC1-Olympus-E400-E410-E420-E510-E520-SP-510UZ-/370614977667?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item564a5fc483

Galipette
5.06.14, 14:21
Dzięki dzemski za szybką odpowiedź.

ssonic
5.06.14, 16:17
Jesli ktos z swiezo upieczonych posiadaczy XZ-2 przymierza sie do kupna pokrowca/etui , czy jak tam zwal, to moge od siebie polecic Case Logic DCB 303, ktorego niedawno stalem sie posiadaczem.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.purewell.co.uk/images/imagecache/360x360_Case Logic DCB-303 Compact Camcorder Case.jpg)

Aparat z pasakiem miesci sie bez problemu, znajdzie sie miejsca na karty, zapasowa bateria i kabel zeby podlaczyc do kompa.
Z ladowarka moze byc juz ciezej, ale na upartego pewnie tez by sie zmiescila :).
No ale jak ktos ma lub planuje dokupic wizjer, to juz raczej braknie miejsca.

Generalnie pokrowiec robi wrazenie solidnie wykonanego i ma calkiem ciekawy design, poki co jestem zadowolony.

jurekg
5.06.14, 16:39
Dzięki dzemski za szybką odpowiedź.

Bezprzewodowo możesz ustawić ostrość i wyzwolić migawkę w xz2 za pomocą dwóch RF 603C + kabelek Pixel CL - UC1.

SzPPeresada
5.06.14, 18:07
Czy w trybie seryjnym tzn w ustawieniu P , tryb seryjny (5 kl/s) S-AF aparat ustawia ostrość dla pierwszej klatki w serii czy odrębnie dla każdej kolejnej klatki w serii. Wydaje mi się , że tylko dla pierwszej (tak wyszło kiedy zrobiłem serię zdjęć idącej w moim kierunku osoby) - czy dobrze myślę? Dla każde kolejnej ustawia chyba parametry ekspozycji ale nie ostrość - to byłoby zbyt piękne za 1200 zł. :lol:

Boa
5.06.14, 19:29
/.../Żeby uzyskać taką ostrość i jakość zdjęć fotografując lustrzanką trzeba by wydać na obiektyw sporą sumkę :)./.../
119665119666119667119668119669119670119671Bujdy na resorach :P

jarod69
5.06.14, 20:19
a z ustawieniem C-AF+TR (z dobiegaczką nie będzie chciał ustawiać ostrości??)

jaskier1969
5.06.14, 20:49
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez jaskier1969https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=1094819#post1094819)/.../Żeby uzyskać taką ostrość i jakość zdjęć fotografując lustrzanką trzeba by wydać na obiektyw sporą sumkę :smile:./.../
Załącznik 119665 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119665)Załącznik 119666 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119666)Załącznik 119667 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119667)Załącznik 119668 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119668)Załącznik 119669 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119669)Załącznik 119670 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119670)Załącznik 119671 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=119671)

Bujdy na resorach :P

Taaak? No to podaj mi proszę konkretny model, który pokrywa podobny zakres ogniskowych, ma podobną jasność (powiedzmy, że f/2.0 będzie ok) oraz generuje tak niskie zniekształcenia obrazka (aberracja, dystorsja itp.) jak ten z XZ-2. Może być w dowolnym systemie :P
Dam Ci trochę luzu jeśli chodzi o cenę - może kosztować maksymalnie 1400PLN :)

fazi75
5.06.14, 23:08
Luźna guma Panowie:-)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4244347/p5290084-edit-edit/rozmiar/2)

epicure
5.06.14, 23:33
Taaak? No to podaj mi proszę konkretny model, który pokrywa podobny zakres ogniskowych, ma podobną jasność (powiedzmy, że f/2.0 będzie ok) oraz generuje tak niskie zniekształcenia obrazka (aberracja, dystorsja itp.) jak ten z XZ-2. Może być w dowolnym systemie :P
Dam Ci trochę luzu jeśli chodzi o cenę - może kosztować maksymalnie 1400PLN :)

Po co aż 1400 zł? Zwykły kitowy zoom wystarczy. Podobna jasność nie jest potrzebna, bo matryca będzie kilkukrotnie większa. A zniekształcenia to są teraz usuwane programowo. Chyba nie myślisz, że w XZ-2 ich nie ma, bo obiektyw jest taki dobry? :)

Mike017
5.06.14, 23:55
Mały Książe :wink:

119830

Boa
6.06.14, 00:44
Dam Ci trochę luzu jeśli chodzi o cenę - może kosztować maksymalnie 1400PLN :)jaskier,Ty tak na serio, czy jak ta kura z kogutem :?: Dla jaj :lol:

Epicure ubiegł mnie z odpowiedzią, ale no mimo wszystko, hehe, nie wiem co napisać ;)

jaskier1969
6.06.14, 02:47
Po co aż 1400 zł? Zwykły kitowy zoom wystarczy. Podobna jasność nie jest potrzebna, bo matryca będzie kilkukrotnie większa. A zniekształcenia to są teraz usuwane programowo. Chyba nie myślisz, że w XZ-2 ich nie ma, bo obiektyw jest taki dobry?

jaskier,Ty tak na serio, czy jak ta kura z kogutem :?: Dla jaj :lol:

Epicure ubiegł mnie z odpowiedzią, ale no mimo wszystko, hehe, nie wiem co napisać

Żaden z Was nie udzielił konkretnej odpowiedzi na moje pytanie z prostej przyczyny - bo taki obiektyw nie istnieje i istniał nie będzie jeśli chodzi o szkła budżetowe oczywiście.

Po co aż 1400 zł? Zwykły kitowy zoom wystarczy

Wystarczy? Ciekawe więc dlaczego nie używasz takowego na co dzień a zdjęcia zamieszczone w Twojej galerii (bardzo ładne kadry z resztą) wykonane są w większości Canonem 5D Mk II i obiektywem EF24-105mm f/4L IS USM lub EF17-40mm f/4L USM, które do tanich nie należą tak samo z resztą jak i aparat. Co prawda są tam również zdjęcia robione innym sprzętem ale w porównaniu do tego zestawu jest ich niewiele.

Podobna jasność nie jest potrzebna, bo matryca będzie kilkukrotnie większa
Według Ciebie coś dwa razy większego jest kilkukrotnie większe? Dla mnie nie. Porównajmy sobie teraz dwa obiektywy, jeden o jasności (na krótkim końcu oczywiście) f/1.8 i drugi o jasności f/3.5. Różnica w jasności obu obiektywów to powiedzmy 3EV więc jeśli w aparacie z obiektywem o jasności f/1.8 ustawisz wartość ISO 200 to aby uzyskać podobne wartości ekspozycji w aparacie z obiektywem o jasności f/3.5 powinieneś ustawić czułość ISO 800 i tu jeszcze jest wszystko ok bo szumu nie będzie w obu przypadkach. Jednak w sytuacji kiedy stosując jaśniejsze szkło (f/1.8 ustawisz wartość ISO 1600 (w XZ-2 przy tej wartości szumu jest stosunkowo niewiele) to w aparacie ze szkłem o jasności f/3.5 aby uzyskać zbliżone wartości ekspozycji powinieneś ustawić wartość ISO na 6400. Jak do tej pory miałem tylko jedną lustrzankę z kitowym szkłem, która potrafiła sprostać tak wysokiej czułości i nie zapaćkać całego obrazka ładnie degradującym szumem a był to Pentax K-r. Mówię o sytuacji gdzie światła nie jest zbyt wiele.

A zniekształcenia to są teraz usuwane programowo
Kompletnie nie obchodzi mnie ile czasu spędzasz przy komputerze poprawiając błędy kitowego, czy jakiegokolwiek innego obiektywu. Miałem na myśli obiektywy a nie obróbkę zdjęć w programie graficznym.

Chyba nie myślisz, że w XZ-2 ich nie ma, bo obiektyw jest taki dobry?
Nie, no oczywiście, że ma, jak najbardziej, tylko, że nieporównywalnie mniej w stosunku do kitowego (budżetowego) obiektywu systemowego.

Epicure ubiegł mnie z odpowiedzią, ale no mimo wszystko, hehe, nie wiem co napisać

No jak na razie to bardzo mizerne te Twoje wypowiedzi odnośnie mojego posta :D

Reasumując:
Nie twierdzę, że XZ-2 to najlepszy aparat pod słońcem bo tak nie jest ale porównując jego cenę i jakość zdjęć z lustrzanką entry level i kitowym obiektywem (bo to miałem na myśli) zdecydowanie wybieram XZ-2. Ubiegając dalsze dywagacje na temat rozdzielczości obrazka generowanego przez lustrzanki (te tańsze i te droższe) zadajcie sobie trzy podstawowe pytania:
- jak często drukujecie zdjęcia w formacie powyżej A4?
- w jakiej formie prezentujecie swoje zdjęcia (internet, wydruki) i w jakich rozmiarach?
- czy przeciętny Kowalski oglądający dwa takie same kadry (wywołane z RAW-ów ale kompletnie nie obrobione w programie graficznym i zmniejszone do tych samych rozmiarów) będzie w stanie rozpoznać, że jedno z nich zrobione zostało lustrzanką klasy entry level z kitowym szkłem a drugie kompaktem pokroju XZ-2 nie zaglądając w EXIF?
Na koniec dodam tylko, że zanim się odpowie należało by przeczytać ze zrozumieniem czyjąś wypowiedź (w razie wątpliwości dopytać) a mając inne zdanie w temacie poprzeć je konkretnymi argumentami :)

jarod69
6.06.14, 07:33
A w nocy to nie macie co robić?
Jakby nie patrząc xz-2 jest dobrym aparatem w swojej cenie (wczoraj w mediaexpert widziałem po 1199zł) i ma zalety typu wielkość, możliwość dużych ustawień pod fotografa czy jakość obiektywu aczkolwiek w niektórych przypadkach wolę wziąć lustrzankę (nawet z kitem)...

ssonic
6.06.14, 08:09
- czy przeciętny Kowalski oglądający dwa takie same kadry (wywołane z RAW-ów ale kompletnie nie obrobione w programie graficznym i zmniejszone do tych samych rozmiarów) będzie w stanie rozpoznać, że jedno z nich zrobione zostało lustrzanką klasy entry level z kitowym szkłem a drugie kompaktem pokroju XZ-2 nie zaglądając w EXIF?

Od siebie mog dodac, ze przed zakupem Xz-2 tez zastanawialem sie nad lustrzanka i w ramach testu porobilem troche zdjec pozyczona lustrzanka (obiektyw kitowy) i kompaktem, ktory akurat posiadalem (Panasonic FZ7). Staralem sie robic zdjecia takich samych kadrow raz kompaktem, raz lustrzanka ( zarowna na automacie, jak i w trybie manualnym) i dalem pozniej zwyklemu "Kowalskiemu" (w tym przypadku mojej zonie ;) ) do porownania, ktore jej sie bardziej podobaja. Zdecydowanie czesciej wybierala zdjecia wykonane kompaktem :)

Co innego jak pokazalem ten sam zestaw znajomemu, ktory co nieco sie na fotografi zna... byl od razu w stanie stwierdzic, ktore zdjecia byly robione lustrzanka, a ktore kompaktem.

Wychodziloby ze "Kowalski" rzeczywiscie roznicy nie zobaczy, ale ktos kto sie zna raczej tak.
Wszystko zatem sprowadzaloby sie do tego, do czego aparat bedzie nam potrzebny i co dzieki niemu chcemy osiagnac.
Tak wiec mysle, ze w tej dyskusji obie strony maja troche racji.

dzemski
6.06.14, 08:59
Nie ma się co napinać nad wyższością świąt Bożego narodzenia nad Wielką Nocą. Aparaty są do robienia zdjęć i nie jest ważne czy to aparat w telefonie, kompakt, lustro, czy jakiś cyfrowy średni format, czy też aparat klasyczny na kliszę. Wszystko zależy od upodobań i umiejętności fotografującego, a także, a może nawet przede wszystkim, od tego jaki ma pomysł na zdjęcia. Mam zdjęcia z kompaktu, które wprowadzają w osłupienie posiadaczy lustrzanek, ma tez takie zrobione lustrzanką, które ciężko byłoby zrobić kompaktem (jeśli nie niemożliwe). Więcej, mam zdjęcia z aparatu otworkowego, których się nie zrobi cyfrakiem, a jeśli już to po sporej zabawie w PSie.

A tak w ogóle, to najlepszy jest aparat, który ma się zawsze przy sobie, bo pozwala zarejestrować sytuacje, które spotykamy na co dzień. Najczęściej jest to właśnie aparat w telefonie.

grzyboo
6.06.14, 09:01
Według Ciebie coś dwa razy większego jest kilkukrotnie większe? Dla mnie nie. Porównajmy sobie teraz dwa obiektywy, jeden o jasności (na krótkim końcu oczywiście) f/1.8 i drugi o jasności f/3.5. Różnica w jasności obu obiektywów to powiedzmy 3EV więc jeśli w aparacie z obiektywem o jasności f/1.8 ustawisz wartość ISO 200 to aby uzyskać podobne wartości ekspozycji w aparacie z obiektywem o jasności f/3.5 powinieneś ustawić czułość ISO 800 i tu jeszcze jest wszystko ok bo szumu nie będzie w obu przypadkach. Jednak w sytuacji kiedy stosując jaśniejsze szkło (f/1.8 ustawisz wartość ISO 1600 (w XZ-2 przy tej wartości szumu jest stosunkowo niewiele) to w aparacie ze szkłem o jasności f/3.5 aby uzyskać zbliżone wartości ekspozycji powinieneś ustawić wartość ISO na 6400. Jak do tej pory miałem tylko jedną lustrzankę z kitowym szkłem, która potrafiła sprostać tak wysokiej czułości i nie zapaćkać całego obrazka ładnie degradującym szumem a był to Pentax K-r. Mówię o sytuacji gdzie światła nie jest zbyt wiele.

Różnica między f/1.8 a f/3,5 to jest mniej więcej 2EV, a nie 3EV.
Z prostych wyliczeń wychodzi, że fizyczna apertura na 6mm przy XZ-2 to jest ok. 3,3mm. Prosty kit dla m4/3 gdzie przy 14mm mamy f/3.5 ma dziurę 4mm. Z tego wynika, że światła dociera więcej na matrycę. W przypadku kita APS światła wpada jeszcze więcej (ok 5mm apertury na szerokim końcu). Na długim końcu minimalną przewagę ma XZ-2 więc do potretów nada się minimalnie lepiej niż kity.
Do 1400 można dostać sporo dobrych kitów i pewnie nawet razem z aparatem. Nie sądzę, aby taki E-PM2 z kitem dał gorsze efekty niż XZ-2. Specjalnie lepszych też nie da jeżeli ograniczymy się do kita.
XZ-2 jest fajny i w dobrych warunkach robi dobre zdjęcia, ale nie naciągałbym faktów, ponad miarę.

cube007
6.06.14, 09:42
jaskier1969 - z tego co pamietam, XZ-2 ma sensor 1/1.7 cala. To sa 43mm2 "krzemu"... m4/3 to 225mm2, APS-C to ok 337mm2. To na prawdę jest kilka razy więcej.
Programowe poprawianie wad optyki to również praca jaką wykonuje software aparatu - niejednokrotnie wręcz tytaniczna :mrgreen:

Darekw1967
6.06.14, 09:43
Od siebie mog dodac, ze przed zakupem Xz-2 tez zastanawialem sie nad lustrzanka i w ramach testu porobilem troche zdjec pozyczona lustrzanka (obiektyw kitowy) i kompaktem, ktory akurat posiadalem (Panasonic FZ7). Staralem sie robic zdjecia takich samych kadrow raz kompaktem, raz lustrzanka ( zarowna na automacie, jak i w trybie manualnym) i dalem pozniej zwyklemu "Kowalskiemu" (w tym przypadku mojej zonie ;) ) do porownania, ktore jej sie bardziej podobaja. Zdecydowanie czesciej wybierala zdjecia wykonane kompaktem :)

Co innego jak pokazalem ten sam zestaw znajomemu, ktory co nieco sie na fotografi zna... byl od razu w stanie stwierdzic, ktore zdjecia byly robione lustrzanka, a ktore kompaktem.

Wychodziloby ze "Kowalski" rzeczywiscie roznicy nie zobaczy, ale ktos kto sie zna raczej tak.
Wszystko zatem sprowadzaloby sie do tego, do czego aparat bedzie nam potrzebny i co dzieki niemu chcemy osiagnac.
Tak wiec mysle, ze w tej dyskusji obie strony maja troche racji.

Witam !

Jezeli nie chodzi o bardzo mala GO i fotografowanie na wysokim ISO oraz nie robisz duzych powiekszen i nie ogladasz tego z nosem przy powierzchni
nosnika to przy bardzo dobrze obrobionym materiale jakosc obrazu z XZ-2 moze okazac sie lepsza od materialu z lustrzanki ;)

I tak... malo kto wykorzystuje maksymalne rozdzielczosci matryc a material wejsciowy jest zmniejszany pod album, monitor, TV.

XZ-2 bez zadnych cudow daje na automacie w JPG-ach wysoka jakosc i ladne kolory natomiast lustrzanka na automacie nie zawsze dobrze sobie z tym radzi ;)

Pozdrawiam

Jd
6.06.14, 09:43
Aparat pojawił się na nowo w Olympus Shop .

jarod69
6.06.14, 09:52
Dla zwykłego zjadacza chleba cena porównywalna z marketową +-50 zł...

A w skład wchodzi:

Skrzynka:

CB-USB6 Kabel USB
F-2AC Zasilacz sieciowy
Instrukcje obsługi
Karta gwarancyjna
LI-90B Bateria litowo-jonowa
Olympus Viewer 2 CD-ROM z oprogramowaniem
Pasek na ramię
Zakrywka obiektywu

a gdzie jest sznureczek??? no pytam się gdzie???? :lol:

Jd
6.06.14, 09:58
W moim zestawie sznureczek był . Chyba zbliża sie pora żniw i ze sznureczkiem będą kłopoty jak za dawnych lat :)

strOOs
6.06.14, 10:05

A może wiedział po tym, że XZ-2 robi zdjęcia w proporcjach 4:3 a lustrzanki (poza E-Systemem Olympusa) robią w 3:2?

jaclas
6.06.14, 10:09
Powiem Wam, że najbardziej brak mi w XZ-2 wizjera, szczególne w słonecznych momentach.
Wiem, ze można dokupić, ale to już nie będzie to z jakiego powodu kupiłem ten aparacik, a więc kieszonkowość(no, powiedzmy sobie trochę większa kieszonkowość):), dzięki której mam go prawie zawsze przy sobie.

strOOs
6.06.14, 10:10
Powiem Wam, że najbardziej brak mi w XZ-2 wizjera, szczególne w słonecznych momentach.
Wiem, ze można dokupić, ale to już nie będzie to z jakiego powodu kupiłem ten aparacik, a więc kieszonkowość(no, powiedzmy sobie trochę większa kieszonkowość):), dzięki której mam go prawie zawsze przy sobie.

Jakbym miał do niego dokupić wizjer to wolałbym Stylus 1.

jaclas
6.06.14, 10:12
Jakbym miał do niego dokupić wizjer to wolałbym Stylus 1.
Też tak myślę.

Janeczek
6.06.14, 10:19
Ja sie lapie coraz czesciej, ze wizjer mi niepotrzebny, a do xz2 to juz profanacja:)

pozdroofka

PS
Gibany ekran jest, jest dobrze.

Boa
6.06.14, 10:29
Wystarczy? Ciekawe więc dlaczego nie używasz takowego na co dzień a zdjęcia zamieszczone w Twojej galerii (bardzo ładne kadry z resztą) wykonane są w większości Canonem 5D Mk II i obiektywem EF24-105mm f/4L IS USM lub EF17-40mm f/4L USM, które do tanich nie należą tak samo z resztą jak i aparat. Co prawda są tam również zdjęcia robione innym sprzętem ale w porównaniu do tego zestawu jest ich niewiele.

Może dlatego, że XZ-2 nie da takiej jakości :?: :lol:

Według Ciebie coś dwa razy większego jest kilkukrotnie większe? Dla mnie nie.
Polecam:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/58086_rozmiary_matryc-2.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/58086_rozmiary_matryc.jpg)

ps.

No jak na razie to bardzo mizerne te Twoje wypowiedzi odnośnie mojego posta :grin:

Jakie zdjęcia, takie do nich wypowiedzi ;)

Jd
6.06.14, 10:29
Miałem do XZ-2 wizjer VF-4 i z zestawu robiła sie pokraka.

ssonic
6.06.14, 10:46
A może wiedział po tym, że XZ-2 robi zdjęcia w proporcjach 4:3 a lustrzanki (poza E-Systemem Olympusa) robią w 3:2?

Az z ciekawosci go spytalem teraz po czym poznawal, nie chodzilo o proporcje - raczej o sposob oddawania kolorow, ostrosc, itp.
Czyli generalnie po "jakosci" zdjecia ...

jarod69
6.06.14, 10:52
Stawiam na

sposob oddawania kolorow
bo jednak kompakty trochę upiększają świat mocniejszymi kolorami,
ewentualnie na ostrość przy brzegu zdjęcia?

Ja na przykład ostatnio porównywałem zdjęcia z canona 10d i 450d robione tym samym obiektywem i również widać różnicę (nie powiem które osobiście bardziej mi się podobały ;) czy z bardziej starego klamota czy z mniej starego)...

Boa
6.06.14, 11:06
Przepracowałem jako fotolaborant 12 lat, wywołałem w tym czasie grubo ponad milion zdjęć i na prawdę idzie odróżnić zdjęcie z lustra i z kompaktu.

epicure
6.06.14, 11:22
Żaden z Was nie udzielił konkretnej odpowiedzi na moje pytanie z prostej przyczyny - bo taki obiektyw nie istnieje i istniał nie będzie jeśli chodzi o szkła budżetowe oczywiście.

Wydaje mi się, że udzieliłem dość prostej i wyczerpującej odpowiedzi.

Ciekawe więc dlaczego nie używasz takowego na co dzień...

Bo nie interesuje mnie efekt podobny do tego, jaki można uzyskać z XZ-2.

...a zdjęcia zamieszczone w Twojej galerii (bardzo ładne kadry z resztą) wykonane są w większości Canonem 5D Mk II i obiektywem EF24-105mm f/4L IS USM lub EF17-40mm f/4L USM, które do tanich nie należą tak samo z resztą jak i aparat. Co prawda są tam również zdjęcia robione innym sprzętem ale w porównaniu do tego zestawu jest ich niewiele.

Zdjęcia w galerii nie były uaktualniane chyba od 1,5 roku. Od tamtego czasu nie używam Canona, już nawet go nie mam. Aktualne zdjęcia są w postach na blogu i w moim wątku na forum.

Według Ciebie coś dwa razy większego jest kilkukrotnie większe? Dla mnie nie.

A co jest dwa razy większe? Matryca 4/3 jest większa 4-krotnie, APS-C gdzieś z 7-krotnie.

Porównajmy sobie teraz dwa obiektywy, jeden o jasności (na krótkim końcu oczywiście) f/1.8 i drugi o jasności f/3.5. Różnica w jasności obu obiektywów to powiedzmy 3EV...

Reszty nie cytuję, bo obliczenia są błędne. Różnica to dokładnie 2 EV, a nie 3 EV. W aparacie systemowym z kitem musisz więc użyć 4-krotnie wyższej czułości, żeby uzyskać te same czasy naświetlania. W najgorszym razie różnica to będzie zrównoważona przez (teoretycznie) przynajmniej 4-krotnie wyższe możliwości matrycy na wysokich czułościach.

...w sytuacji kiedy stosując jaśniejsze szkło (f/1.8 ustawisz wartość ISO 1600 (w XZ-2 przy tej wartości szumu jest stosunkowo niewiele) to w aparacie ze szkłem o jasności f/3.5 aby uzyskać zbliżone wartości ekspozycji powinieneś ustawić wartość ISO na 6400. Jak do tej pory miałem tylko jedną lustrzankę z kitowym szkłem, która potrafiła sprostać tak wysokiej czułości i nie zapaćkać całego obrazka ładnie degradującym szumem a był to Pentax K-r. Mówię o sytuacji gdzie światła nie jest zbyt wiele.

Sytuacja trochę się zmieniła. Aparatów z takimi możliwościami, jakie miał K-r, jest teraz multum. Z mojego doświadczenia wynika, że iso 1600 z XZ-2 powinno być porównywalne do iso 6400 z 4/3.

Kompletnie nie obchodzi mnie ile czasu spędzasz przy komputerze poprawiając błędy kitowego, czy jakiegokolwiek innego obiektywu. Miałem na myśli obiektywy a nie obróbkę zdjęć w programie graficznym.

Nie spędzasz ani sekundy, bo ta korekcja odbywa się automatycznie.

Nie, no oczywiście, że ma, jak najbardziej, tylko, że nieporównywalnie mniej w stosunku do kitowego (budżetowego) obiektywu systemowego.

A na jakiej podstawie wyciągasz taki wniosek? Porównywałeś rawy wywołane softem, który nie koryguje wad optyki?

No jak na razie to bardzo mizerne te Twoje wypowiedzi odnośnie mojego posta :D

Nie twierdzę, że XZ-2 to najlepszy aparat pod słońcem bo tak nie jest ale porównując jego cenę i jakość zdjęć z lustrzanką entry level i kitowym obiektywem (bo to miałem na myśli) zdecydowanie wybieram XZ-2.

Pełna zgoda, gdybym miał skończyć z lustrzanką lub bezlusterkowcem z kitem, to wolałbym XZ-2. Ale nie z powodu jego "świetnego" obiektywu (który nota bene jest całkiem dobry, ale dzisiaj kitowe zoomy też już są na takim poziomie, przynajmniej te nie zminiaturyzowane), tylko ze względu na rozmiar.

Ubiegając dalsze dywagacje na temat rozdzielczości obrazka generowanego przez lustrzanki (te tańsze i te droższe) zadajcie sobie trzy podstawowe pytania:
- jak często drukujecie zdjęcia w formacie powyżej A4?
- w jakiej formie prezentujecie swoje zdjęcia (internet, wydruki) i w jakich rozmiarach?

Już widzę, że przygotowujesz grunt pod obronę ;) Najpierw było, że XZ-2 miażdży kity jakością. Teraz jest, że różnicy i tak nie widać przy typowych zastosowaniach. Za chwilę będzie, że to nie nie XZ-2 miażdży, ale skoro różnicy nie widać, to i tak jest lepszy :D

Na koniec dodam tylko, że (...) mając inne zdanie w temacie [należałoby] poprzeć je konkretnymi argumentami :)

:D

ssonic
6.06.14, 11:35
bo jednak kompakty trochę upiększają świat mocniejszymi kolorami,

..i to by tlumaczylo czemu zdjecia z kompakta sie o wiele bardziej podobaly mojej zonce :)

epicure
6.06.14, 11:37
Nie tylko kompakty upiększają zdjęcia. Mikrusy w trybie iAuto dają czasem taki kolorystyczny odlot, jakby się człowiek naćpał :) Lustrzanki traktują jpegi bardziej neutralnie.

Darekw1967
6.06.14, 11:52
Przepracowałem jako fotolaborant 12 lat, wywołałem w tym czasie grubo ponad milion zdjęć i na prawdę idzie odróżnić zdjęcie z lustra i z kompaktu.

Witam !

Bardzo ogolnie napisales o roznicy w jakosci zdjec "lustro-kompakt" a chyba nie zdajesz sobie sprawy z postepu technicznego w rozwoju w obecnych kompaktach.
Tutaj nie chodzi o statystyczny tani prosty kompakt z tamtych czasow ale o bardzo dopracowane urzadzenia gdzie uzyskowana jakosc
obrazu "wtedy" a "dzis" to jak dzien do nocy ;)

XZ-2 ma mala matryce ale w proponowanej przez Olka konfiguracji zestaw "matryca-obiektyw" daje wysokiej jakosci obraz, ktory dla wielu
przypadkow nie ustepuje lustrzance.

Pisze to jako uzytkownik lustrzanek, bezlusterkowcow i kompaktow ;)

Pozdrawiam

ahutta
6.06.14, 12:10
Nie chce mi się z Wami gadać. Chyba wezmę XZ-2 i E-520, pstryknę parę fotek i będę zadowolny, niezależnie od tego, którym aparatem je robiłem :p
Wczoraj Panie w biurze rachunkowym zaczęły do mnie mówić "panie starszy", więc to pewnie z tego wynika.

piotreek27
6.06.14, 12:30
Odbiegając od tematu czy kompakt czy lustro dziś doszły mi 2aku hahnella do xz-2 się ładują i zobaczymy co są warte ;-)

ahutta
6.06.14, 12:41
Odbiegając od tematu czy kompakt czy lustro dziś doszły mi 2aku hahnella do xz-2 się ładują i zobaczymy co są warte ;-)

Zależy ile zapłaciłeś :)

piotreek27
6.06.14, 12:50
Nie tajemnica otóż 42 zł za sztukę a kupiłem bo w MM widziałem po 99 ;-)

SzPPeresada
6.06.14, 13:03
Nie tajemnica otóż 42 zł za sztukę a kupiłem bo w MM widziałem po 99 ;-)

Czy możesz napisać w jakim sklepie kupiłeś i jak były zapakowane (tzn karton czy blister)? Ładujesz przez aparat czy kupiłeś ładowarkę? Pozdrawiam

Janeczek
6.06.14, 13:06
Nie chce mi się z Wami gadać. Chyba wezmę XZ-2 i E-520, pstryknę parę fotek i będę zadowolny, niezależnie od tego, którym aparatem je robiłem :p
Wczoraj Panie w biurze rachunkowym zaczęły do mnie mówić "panie starszy", więc to pewnie z tego wynika.

Normalnie jak zwykle jeden tylko sensownie gada, reszta pierd... o dekielkach sznureczkach i glupotach.
Plusa dac nie moge, chyba sie powiesze na gumie z weka....

pozdroofka

ps
gdzie te foty misie? dawac, dawac! chetnie popatrze skoro sam nie moge robic:)

jaclas
6.06.14, 13:12
ps
gdzie te foty misie? dawac, dawac! chetnie popatrze skoro sam nie moge robic:)
Nie chce być nieskromny, ale mój wątek to tylko fotki z XZ-2: https://forum.olympusclub.pl/threads/91357-Moje-EKSZETY

piotreek27
6.06.14, 13:15
Czy możesz napisać w jakim sklepie kupiłeś i jak były zapakowane (tzn karton czy blister)? Ładujesz przez aparat czy kupiłeś ładowarkę? Pozdrawiam
Sklep mall.pl, przyszło tak samo w blistrze jak w MM, a ładuje narazie przez aparat.

jaskier1969
6.06.14, 13:23
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez Boa https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=1095516#post1095516)Przepracował em jako fotolaborant 12 lat, wywołałem w tym czasie grubo ponad milion zdjęć i na prawdę idzie odróżnić zdjęcie z lustra i z kompaktu.

Witam !

Bardzo ogolnie napisales o roznicy w jakosci zdjec "lustro-kompakt" a chyba nie zdajesz sobie sprawy z postepu technicznego w rozwoju w obecnych kompaktach.
Tutaj nie chodzi o statystyczny tani prosty kompakt z tamtych czasow ale o bardzo dopracowane urzadzenia gdzie uzyskowana jakosc
obrazu "wtedy" a "dzis" to jak dzien do nocy :wink:

XZ-2 ma mala matryce ale w proponowanej przez Olka konfiguracji zestaw "matryca-obiektyw" daje wysokiej jakosci obraz, ktory dla wielu

Pisze to jako uzytkownik lustrzanek, bezlusterkowcow i kompaktow :wink:

Lepiej tego ująć się nie dało. Ja również do tej pory korzystałem wyłącznie z lustrzanek (pomijając Konica-Minolta Z3, która była moją pierwszą cyfrówką) i twierdziłem, że nie ma nic lepszego jak lustro a na kompakty nawet nie spoglądałem bo był to dla mnie sprzęt drugiej kategorii. Zanim kupiłem XZ-2 byłem mocno przekonany do zakupu Pentaxa K-5, zwłaszcza, że poprzednio używałem Pentaxa K-r i byłem z niego bardzo zadowolony. Przeczytałem całą masę testów, porównań a także obejrzałem całe mnóstwo sampli z różnych aparatów. Zdałem sobie również sprawę z tego, że zakup lustra to dopiero początek drogi bo co z tego, że będę miał dobrą puszkę jak nie będzie mnie stać na zakup obiektywu, który pozwoli na wyciągnięcie z matrycy maksimum jej możliwości. Postęp technologiczny w dzisiejszych czasach spowodował jednak, że małe, niepozorne aparaty kompaktowe zaczęły mocno deptać po piętach tanim lustrzankom klasy entry level.
W związku z tym trzeba było skorygować swoje poglądy na temat sprzętu fotograficznego a nie, jak to robią fanboje lustrzanek - iść w zaparte i po trupach, że nic innego tylko lustro. Lustro, owszem, jak najbardziej ale w tym momencie tylko i wyłącznie FF a na takie mnie nie stać :)

SzPPeresada
6.06.14, 13:25
Sklep mall.pl, przyszło tak samo w blistrze jak w MM, a ładuje narazie przez aparat.

Dziękuję za odpowiedź. Ja również kupię i może poszukam ładowarki hahnela do tego aku (a może ktoś ma link do ładowarki tej firmy). Pozdrawiam

Boa
6.06.14, 13:32
Witam !

Cześć :)
Nie tyle, że ogólnie, ja de facto o owej różnicy nie napisałem nic, poza tym, że po prostu jest :)

obrazu "wtedy" a "dzis" to jak dzien do nocy :wink:Nie za bardzo rozumiem o jakie "tamte" czasy Ci chodzi. Pracowałem w labie od 2001-2013, czyli do zeszłego roku. To chyba nie są jakieś zamierzchłe czasy. Pomimo, że tam nie pracuję układ nadal mam na tyle fajny, że umawiam się z załogą, przyjeżdżam i sam sobie na maszynie siadam i wywołuję. 2 tygodnie temu np 800 fot, a dziś wieczór zapowiada się, że jeszcze 600 pojadę wywołać.

Luuuuudzie, no tak to pisać nie można, bo przecież dla wielu przypadków nawet zdjęcie z komórki nie ustępuje zdjęciu z lustrzanki, tylko czy świadczy to o tym, że można je postawić na równi :?:

---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post był o 13:27 ----------

Zdałem sobie również sprawę z tego, że zakup lustra to dopiero początek drogi bo co z tego, że będę miał dobrą puszkę jak nie będzie mnie stać na zakup obiektywu, który pozwoli na wyciągnięcie z matrycy maksimum jej możliwości.

I tu jest pies pogrzebany :)

W związku z tym trzeba było skorygować swoje poglądy na temat sprzętu fotograficznego a nie, jak to robią fanboje lustrzanek - iść w zaparte i po trupach, że nic innego tylko lustro.
Cieszę się, że nie piszesz do mnie, bo jestem akurat na etapie przesiadki z Nikona D700 + stałki, na OM-D (EM-1 już jest).

Lustro, owszem, jak najbardziej ale w tym momencie tylko i wyłącznie FF a na takie mnie nie stać :smile:Nie prawda, FF, to nie jest złoty środek ;)

strOOs
6.06.14, 13:40
Lustro, owszem, jak najbardziej ale w tym momencie tylko i wyłącznie FF a na takie mnie nie stać :)

No, i nie mniej niż 36Mpix, więc wszystko poza Nikonem D800 odpada.

ahutta
6.06.14, 13:40
Luuuuudzie, no tak to pisać nie można, bo przecież dla wielu przypadków nawet zdjęcie z komórki nie ustępuje zdjęciu z lustrzanki, tylko czy świadczy to o tym, że można je postawić na równi :?:

Ale się fajnie przerzucacie :D
Zdefiniuj "równię". Bo jeśli chodzi o treść, to nawet z kamerki w laptopie można :p

jaskier1969
6.06.14, 13:42
Cieszę się, że nie piszesz do mnie, bo jestem akurat na etapie przesiadki z Nikona D700 + stałki, na OM-D (EM-1 już jest).

Oczywiście, że nie pisałem tego do Ciebie tak samo jak i do żadnej konkretnej osoby. Często jednak spotykam się z takim zachowaniem na innych forach lub w komentarzach zamieszczanych pod różnego rodzaju artykułami.

Nie prawda, FF, to nie jest złoty środek

Oczywiście, że nie jest to złoty środek ale jak dla mnie tylko taka przesiadka ma w tym momencie sens jeśli chodzi o przeskok na wyższą półkę.

Luuuuudzie, no tak to pisać nie można, bo przecież dla wielu przypadków nawet zdjęcie z komórki nie ustępuje zdjęciu z lustrzanki, tylko czy świadczy to o tym, że można je postawić na równi

Oj nie, tutaj się nie zgodzę. Zdjęcia z komórki to zdecydowanie zły przykład. Tutaj różnica jest spora pomiędzy aparatem w komórce a zaawansowanym kompaktem czy też lustrzanką entry level.

No, i nie mniej niż 36Mpix

Najmniej mi zależy na dużej liczbie megapikseli w przypadku FF :)

jarod69
6.06.14, 13:52
Zdefiniuj "równię"
RÓWNIA (http://pl.wikipedia.org/wiki/Równia) - mówisz i masz od koloru do wyboru...

a teraz pytanie konkretne: ile wam czasu ładuje się bateria oryginalna w xz-2 od prawie 0 do pełnej?

i coś śmiesznego na deser he he

DESER (http://deser.pl/deser/51,111858,16105189.html?i=0)

jaskier1969
6.06.14, 14:25
Deser super :)

Janeczek
6.06.14, 15:40
No dobra maly przerywnik od roboty bo zajoba dostane:)

Paler of XZ2 on zastane lijt andalota:)

introdjusing Mariola ze instruktor:)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/14172469608_0abcf77f27_c-2.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3871/14172469608_0abcf77f27_c.jpg)

pozdroofka:mrgreen:

epicure
6.06.14, 15:46
Zdjęcia z komórki to zdecydowanie zły przykład. Tutaj różnica jest spora pomiędzy aparatem w komórce a zaawansowanym kompaktem czy też lustrzanką entry level.

Oj, to jak najbardziej dobry przykład. Mogę Ci pokazać zdjęcie zrobione komórką, w ciemnicy, wyglądające porównywalnie, jak takie samo zdjęcie zrobione mikrusem z kitem :)

Darekw1967
6.06.14, 15:58
Witam !

Cześć :)
Nie tyle, że ogólnie, ja de facto o owej różnicy nie napisałem nic, poza tym, że po prostu jest :)

Kazdy model aparatu cyfrowego daje nieco inny obraz i tutaj zawsze... bedzie roznica w WB, sposobu generowania JPG, RAW i
tak dalej i dalej i zgadzam sie z Toba ze bedzie roznica ale mi nie o takie roznice chodzi ;)

Chodzi mi glownie o jakosc obrazu (ostrosc, szczegolowosc, kolory, znieksztalcenia optyczne, poziom szumow)

Nie za bardzo rozumiem o jakie "tamte" czasy Ci chodzi. Pracowałem w labie od 2001-2013, czyli do zeszłego roku. To chyba nie są jakieś zamierzchłe czasy. Pomimo, że tam nie pracuję układ nadal mam na tyle fajny, że umawiam się z załogą, przyjeżdżam i sam sobie na maszynie siadam i wywołuję. 2 tygodnie temu np 800 fot, a dziś wieczór zapowiada się, że jeszcze 600 pojadę wywołać.

Rok w cyfrowej technologii to sporo... a kazdy nowy kompakt to jeszcze lepsze rozwiazania, lepsza jakosc obrazu i tak dalej i dalej...

Jak dla mnie kompakt jest w stanie robic porownywalne jak nie lepsze foty od lustrzanki ale komorka... z mikro obiektywem to jest jednak zupelnie inna klasa jakosciowa.

Na dzisiaj jest tak, ze lustrzanke bardzo rzadko uzywam, system m.4/3 zaczal mi lezec... w szafie.
Czesto foce XZ-2 i robie z tego powiekszenia i to jest odpowiedz praktyczna na pytanie czy kompakt moze
zastapic w wielu przypadkach lustrzanke jak i inne super systemy foto do amatorskiego zastosowania ;)

Pozdrawiam

Mike017
6.06.14, 18:43
a teraz pytanie konkretne: ile wam czasu ładuje się bateria oryginalna w xz-2 od prawie 0 do pełnej?

4 godziny

jarod69
6.06.14, 22:06
Podziękował za informację, bo myślałem, że mój jest taki leniwy.... ale ładowanie idzie podobnie.

Boa
7.06.14, 11:15
Rok w cyfrowej technologii to sporo... a kazdy nowy kompakt to jeszcze lepsze rozwiazania, lepsza jakosc obrazu i tak dalej i dalej...
Ale powiedz mi, po co ta usilna próba deprecjacji mojego doświadczenia :?: Jakiż to rewolucyjny kompakt/lustro pojawiło się na przełomie 2013/2014 :?:
Jako laborant pracowałem do 2013, od tego czasu pracuję w firmie, w której mam dostęp do takich ilości sprzętu (kompakty, lustrzanki, bezlustra), jak myślę, że mało kto z tego forum ma, prócz tego czynnie pracuję jako fotograf i nie, nie piszę tego aby się wywyższać :)

Jak dla mnie kompakt jest w stanie robic porownywalne jak nie lepsze foty od lustrzanki ale komorka... z mikro obiektywem to jest jednak zupelnie inna klasa jakosciowa.

Zawsze można postawić tak nisko poprzeczkę, że nawet fota z komórki będzie do akceptacji, ale można również tak wysoko, że matryca 24x36 się nie wyrobi.

Tak z ciekawości, po co te ciągłe "przekrzykiwanie" się, że xz-2 jest w wielu przypadkach lepszy/równy lustrzance :?:
Czy ktoś ma jakiś kompleks i musi się dowartościowywać :?:
Aparat ma sprawiać frajdę mi, użytkownikowi, co ma prowadzić do co raz to lepszych zdjęć i pogłębiania warsztatu.

Jak już kilka osób napisało "udowadnianie wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej nocy".

koronax
7.06.14, 13:39
Dziś zanabyłem takie oto cuś do xz-2. W Saturnie. Jest i miejsce na baterię dodatkową i kartę pamięci.

ssonic
7.06.14, 13:42
Tez na ten pokrowiec patrzylem, ale brak zamykania na zamek mnie zniechecil.
Czasami to moze i wiecej zachodu zeby zamek otwierac, ale wieksza pewnosc ze nic sie nie dostanie do srodka nie proszone :)

koronax
7.06.14, 13:59
No to fakt. Może ktoś woli zapinanie na zamek. Przyznam że aparat dość mocno " siedzi" w pokrowcu. Także nie wypadnie jeśli coś by się miało stać. Dodatkowo jest z materiału wodoodpornego. Także dodatkowy plusik. :wink:

jaclas
7.06.14, 14:09
Dziś zanabyłem takie oto cuś do xz-2. W Saturnie. Jest i miejsce na baterię dodatkową i kartę pamięci.
Od samego początku tego używam. Aparat wchodzi dość ciasno, pasek u niego zamieniłem na mocny sznurek, z którego podczas focenia robię pętle na nadgarstek.

fazi75
7.06.14, 21:56
Pozwoliłem sobię na małe podsumownie w temacie XZ-2.

Tak z ciekawości, po co te ciągłe "przekrzykiwanie" się, że xz-2 jest w wielu przypadkach lepszy/równy lustrzance :?:

Też tego nie rozumiem. IMHO takie porównanie jest kompletnie bez sensu. Bo niestety wielkość matrycy ma tu znacznie i nawet najlepszy na świecie obiektyw tego nie nadrobi. No chyba, że f 0,5:-P XZ-2 ma zasadniczą wadę którą jest właśnie matryca. Mała matryca. Ja wiem ona potrafi sporo i jak na nią sporo z cieni i świateł można odzyskać. AF-daję radę, ale do lustrzanych mu jeszcze brakuje(przynajmniej jeśli chodzi o posiadane prze zemnie puszki) WB, spoko. W większości przypadków ładnie odwzorowuje kolory na AUTO. W XZ-2 mam na stałe ustawioną korekcję ekspozycji na minus, bo prześwietla światła. Dodatkowo na krzywych wprowadziłem korekcję na cienie-też z minusem. Jak dla mnie oryginalne ustawienia zbyt "wyciągają" cienie i zdjęcia robią się płaskie.
Teraz o zaletach.
Kieszonkowy to on nie jest, ale i tak 4 razy mniejszy i lżejszy od lustra z kitem. Budowa pancerna. Metalowy i chyba frezowany odlew metalu. Jednym słowem solidna konstrukcja. Przyciski są tam gdzie być powinny, a menu pozwala na ich dostosowanie. Niestety klawiszologia nie jest mocną stroną aparatu. Inne firmy np Fuji ergonomię w tej kwestii mają znacznie lepszą.
Obiektyw- Optycznie konstrukcja znakomita! Praktycznie w całym zakresie super ostry. Aberracje oczywiście są, ale programowo spokojnie do ogarnięcia. W budowie plastikowy, ale po dłuższym użytkowaniu sprawia wrażenie solidnego.
RAW-jak na taką wielkość sensora jest bardzo elastyczny. Wydaję się, że ma większą zdolność wyciągania świateł niż cieni.
Za co go kocham?
Z racji tego, że wiekszość wolnego czasu spędzam na rowerku, to za wielkość, za obiektyw, za makro(ostrość, odległość ostrzenia i bokeh) za nieźle trafiający AF i za odchylany ekran!
Obrazek z XZ-2 jak na tą klasę aparatu kompaktowego jest naprawdę bardziej niż zadowalający. Pełnią szczęscia było by zamknięcie w tej obudowie z tym obiektywem matrycy 4/3.
Podsumowanie- XZ-2, to bez wątpienia świetny mały kompakt ze znakomitym jasnym obiektywem. Niestety jego możliwości kończą się z możliwościami matrycy.
Głębia ostrości- W makro? Przepiękna. Ten kompakt bije na łeb lustrzankę z kitem, bo z tym zestawem lustro najzwyczajniej do makro się nie nadaję:-P Jestem przekonany, że w zestawie z Raynoxem DCR-250 daje niesamowite rezultaty.
Odkąd go kupiłem?-Miałem dwie puszki. D90 i D600. Miałem, bo po zakupie XZ-2 D90 już nie mam. Sprzedaż D90 nie do końca wiąże się z zakupem Olka, bo przesiadłem się na D600 i cały czas zostaje z tym systemem.
Teraz- Teraz więcej zdjęć, które robię jest z XZ-2 z prostej przyczyny. Mam go cały czas przy sobie i to jest kolejna bardzo, bardzo ważna zaleta tego pstrykacza.
XZ-2 kocham, ale na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie zrezygnować z lustrzanki. AF, GO, prędkość zapisu, matryca, wizjer, matryca, matryca, matryca i znowu GO i tak zwana plastyka:-P. Myślę O OMD, ale brak szkieł z ogniskową ok 300mm na razie mnie zniechęca, bo lubię od czasu do czasu na coś zapolować:-)

piotreek27
7.06.14, 22:02
Myślę O OMD, ale brak szkieł z ogniskową ok 300mm na razie mnie zniechęca, bo lubię od czasu do czasu na coś zapolować:-)

A 75-300 olka czy 100-300 panasa ? W pewnym sensie ten brak chyba pokrywają ;)

fazi75
7.06.14, 22:07
W pewnym sensie ten brak chyba pokrywają ;)
W pewnym senie tak. Ale tylko w pewnym:-P

jarod69
7.06.14, 22:40
matryca, wizjer, matryca, matryca, matryca i znowu GO
patrz post #1975
mamy podobne odczucia....

fazi75
7.06.14, 22:48
patrz post #1975
mamy podobne odczucia....
To jest oczywista-oczywistość:-P

stachmuszel
8.06.14, 09:56
Witam serdecznie!
Jestem nowym uzytkownikiem tegoż forum, dlatego witam wszystkich bardzo serdecznie.
Kilka dni temu nabylem Olympusika Xz-2. Wczesniej miałem kilka innych kompaktow tj. Nikony P300, P60, P6000, Fujifilm x-10, Canony sx-20, A80, A620 etc. Moja niespokojna dusza zapragnęła cos nowego, no i mam xz2. O zaletach i ułomnosciach nie będę się rozpisywal, bo napisano w tym wątku juz wszystko. Chciałbym natomiast podzielić się z Wami moimi wątpliwościami w kwestii działania stabilizacji. Wiem, ze mamy tutaj stabilizowana matryce, ja miałem zawsze aparat (rowniez DSLR) ze stabilizacja optyczna obiektywu, stad może moje rozterki. O co chodzi? Chodzi o nieprzewidywalność jej działania. Czasami zdjęcia sa min. poruszone, a nie powinny. W innych sytuacjach przekonany byłem, ze nie utrzymam aparatu, a było ok. Zacząłem robić testy:-) Na 28mm czas 1/6 sek, zdjęcia są nieporuszone, zarówno gdy IS jest na on jak i na off. Na 112mm czas 1/30, cześć zdjęć jest poruszanych a cześć jest ok, zarowno gdy IS jest on lub off. Jakoś nie ogarniam tego. W innych aparatach które miałem, z optyczna stabilizacja po naciśnięciu spustu do polowy obraz zamierał! Tu tego nie ma. A może jest, tylko ja tego nie dostrzegam, bo matryca jest może stabilizowana cały czas, bez dotykania spustu migawki. Moje parametry aparatu do testów stabilizacji dobieralem z założeniem efektywności jej działania na poziomie 2EV. Mozecie cos napisać więcej nt temat? Wdzięczny będę.
Pozdrawiam.
Stachu.

And.N
8.06.14, 10:13
...W innych aparatach które miałem, z optyczna stabilizacja po naciśnięciu spustu do polowy obraz zamierał! Tu tego nie ma. A może jest, tylko ja tego nie dostrzegam, bo matryca jest może stabilizowana cały czas, bez dotykania spustu migawki...
Możliwe, że tak jest. Według optycznych:

"Aparat został wyposażony w system optycznej stabilizacji obrazu. Możliwe jest zaprogramowanie działania stabilizacji w następujący sposób:

wyłączona,
w obu osiach (IS1),
tylko w pionowej (IS2),
tylko w poziomej (IS3). "

Nie widać opcji, że ma działać dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy. Sprawdź jeszcze w instrukcji.

stachmuszel
8.06.14, 10:51
Instrukcja milczy na ten temat, niestety.

And.N
8.06.14, 11:04
Sądzę, że łatwo możesz sam sprawdzić czy stabilizacja działa cały czas. Ustaw najdłuższą ogniskową (wtedy najlepiej widać działanie stabilizacji) skieruj aparat np. na jakiś tekst drukowany i sprawdź na ekraniku jak zachowuje sie obraz (drgania) przy włączonej i wyłączonej stabilizacji (bez naciskania spustu migawki). Możesz też ewentualnie sprawdzic z tym nacisnięciem spustu migawki do połowy. Będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie.
Jest jeszcze trzecia możliwość, że stabilizacja działa (jak tu ktoś pisał na forum ale tyczylo innego aparatu) dopiero po nacisnięciu spustu migawki do końca. Wtedy działania stabilizacji nie zaobserwujesz. Możesz podzielic się później ewentualnymi wnioskami.

stachmuszel
8.06.14, 12:31
Dokladnie metodologia jaką uzywalem, była taką jak opisałeś. Czyli wnioski j/w. Być może właśnie jest tak, ze IS działa dopiero w momencie wyzwolenia ekspozycji. Ale to tez nie odpowiada na moje pytanie z poczatku mojego postu o jej "nieprzewidywalności".

And.N
8.06.14, 13:13
Dokladnie metodologia jaką uzywalem, była taką jak opisałeś. Czyli wnioski j/w. Być może właśnie jest tak, ze IS działa dopiero w momencie wyzwolenia ekspozycji.
Być może. Widać zależy od aparatu. U mnie (panas G1) na 100% stabilizacja działa cały czas gdy mam włączoną i jednocześnie nie mam w menu zaznaczonej opcji aby działała od naciśnięcia spustu migawki do połowy.

Ale to tez nie odpowiada na moje pytanie z początku mojego postu o jej "nieprzewidywalności".
Przy 112mm i czasie 1/30s może wyjść część poruszonych bo to już tak na granicy skuteczności stabilizacji (optyczni zmierzyli 2EV).
Przy 28mm czas 1/6s to też ok 2EV, choć trochę dziwne, ze z wyłączoną masz nie poruszone zdjęcia. Można tylko wytłumaczyć, że szerszy kąt (krótszą ogniskową) łatwiej utrzymać bez poruszenia.
Może użytkownicy XZ-2 podzielą się swoimi doświadczeniami.

Mike017
8.06.14, 18:33
stabilizacja stabilizacją, w/g mnie jest i działa :wink:, mnie tryb makro zachwyca !! :grin:

120074

jarek_gd
8.06.14, 19:40
Ptaszora złapałem :)

120076

epicure
8.06.14, 19:47
Co się stało z tym zdjęciem?

stachmuszel
8.06.14, 20:10
Co się stało z tym zdjęciem?

Albo to crop, albo 112mm plus tele x2.

Na chwilę wrócę jeszcze do mojego pytania o stabilizację. Cos ma się nas rzeczy z jej nieprzewidywalnoscią. Znalazlem taki wpis #30

https://forum.olympusclub.pl/threads/85493-Spacerowy-test-Olympusa-XZ-2/page3

Kolega też ma wątpliwości, podobne do moich.

jurekg
8.06.14, 20:14
Albo ptak wyrzeźbiony z drewna ;)

banc
8.06.14, 20:53
Pewnie włączył efekt artystyczny, akwarelka :wink:.

jarek_gd
8.06.14, 21:58
Toż to crop jest. To nie czatownia, tylko knajpa ;p

psierzant
9.06.14, 09:54
Dzień dobry.
Mam do was pytanie. Używał ktoś z was już karty Flashair w XZ-2?
Ostatnio zakupiłem taką kartę, która ma wbudowaną kartę WiFi i umożliwia połączenie z aparatem komputera, smartfona tableta.
Karta jest konfigurowalna poprzez komputer, za pomocą oprogramowania Toshiba Flashair Tool. Karta może być skonfigurowana, tak by pracować w trybie internet pass-through - czyli karta może połączyć się z Access Pointem i być widoczna przez wszystkich użytkowników sieci.
Problem polega jednak na tym, że jak uaktywnię tą opcję, to po włożeniu karty do aparatu WiFi już mi się nie włącza. Jak jest wyłączony tryb internet pass-through, to wtedy wszystko jest OK (ikonka radia się pojawia na wyświetlaczu aparatu).
Macie jakieś informacje na ten temat, którymi moglibyście się ze mną podzielić?

jarod69
9.06.14, 10:14
Zdjęcia jednego budyneczku w jpg. bez korekcji i mam nieodparte wrażenie, że xz-2 przegina i prześwietla (filtr ND włączony)

sam13
9.06.14, 10:38
Dużo osób wykorzystuje ten aparat jako kieszonkowego wycieczkowca, niemniej sprawdza się on również podczas imprez i innych spędów :) My ostatnio wykorzystaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych, na których była moja Magda i sprawdził się świetnie.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/06/P5160468-3.jpg
źródło (http://kuchennewariacje.pl/wp-content/uploads/2014/06/P5160468.jpg)

Poniżej link do większej ilości (mniejszych i większych rozmiarów :)
http://kuchennewariacje.pl/?p=2968

Jak się nie mylę to wszystko zrobione na ISO 1600 i w dość dupiastym oświetleniu. Oczywiście wszystkie zdjęcia po obróbce a nie bezpośrednio z aparatu ale naprawdę można spooooooooro wyciągnąć z rawów :)

wulisu
9.06.14, 10:48
Ja wiem ona potrafi sporo i jak na nią sporo z cieni i świateł można odzyskać. AF-daję radę, ale do lustrzanych mu jeszcze brakuje(przynajmniej jeśli chodzi o posiadane prze zemnie puszki) WB, spoko. W większości przypadków ładnie odwzorowuje kolory na AUTO. W XZ-2 mam na stałe ustawioną korekcję ekspozycji na minus, bo prześwietla światła. Dodatkowo na krzywych wprowadziłem korekcję na cienie-też z minusem. Jak dla mnie oryginalne ustawienia zbyt "wyciągają" cienie i zdjęcia robią się płaskie.
Teraz o zaletach.
Kieszonkowy to on nie jest, ale i tak 4 razy mniejszy i lżejszy od lustra z kitem. Budowa pancerna. Metalowy i chyba frezowany odlew metalu. Jednym słowem solidna konstrukcja. Przyciski są tam gdzie być powinny, a menu pozwala na ich dostosowanie. Niestety klawiszologia nie jest mocną stroną aparatu. Inne firmy np Fuji ergonomię w tej kwestii mają znacznie lepszą.
Obiektyw- Optycznie konstrukcja znakomita! Praktycznie w całym zakresie super ostry. Aberracje oczywiście są, ale programowo spokojnie do ogarnięcia. W budowie plastikowy, ale po dłuższym użytkowaniu sprawia wrażenie solidnego.
RAW-jak na taką wielkość sensora jest bardzo elastyczny. Wydaję się, że ma większą zdolność wyciągania świateł niż cieni.
Za co go kocham?
Z racji tego, że wiekszość wolnego czasu spędzam na rowerku, to za wielkość, za obiektyw, za makro(ostrość, odległość ostrzenia i bokeh) za nieźle trafiający AF i za odchylany ekran!
Obrazek z XZ-2 jak na tą klasę aparatu kompaktowego jest naprawdę bardziej niż zadowalający. Pełnią szczęscia było by zamknięcie w tej obudowie z tym obiektywem matrycy 4/3.
Podsumowanie- XZ-2, to bez wątpienia świetny mały kompakt ze znakomitym jasnym obiektywem. Niestety jego możliwości kończą się z możliwościami matrycy.
Głębia ostrości- W makro? Przepiękna. Ten kompakt bije na łeb lustrzankę z kitem, bo z tym zestawem lustro najzwyczajniej do makro się nie nadaję:-P Jestem przekonany, że w zestawie z Raynoxem DCR-250 daje niesamowite rezultaty.
Odkąd go kupiłem?-Miałem dwie puszki. D90 i D600. Miałem, bo po zakupie XZ-2 D90 już nie mam. Sprzedaż D90 nie do końca wiąże się z zakupem Olka, bo przesiadłem się na D600 i cały czas zostaje z tym systemem.
Teraz- Teraz więcej zdjęć, które robię jest z XZ-2 z prostej przyczyny. Mam go cały czas przy sobie i to jest kolejna bardzo, bardzo ważna zaleta tego pstrykacza.
XZ-2 kocham, ale na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie zrezygnować z lustrzanki. AF, GO, prędkość zapisu, matryca, wizjer, matryca, matryca, matryca i znowu GO i tak zwana plastyka:-P.
W pełni się z tobą zgadzam ja jeżdżę rowerem 5-6 razy w tygodniu w drodze do pracy i wszędzie zabieram ze sobą aprat nawet jak idę z psem na spacer ;) powoli wyrabia mi się nawyk jak sprawdzanie czy wziąłem ze sobą telefon. Co do korekcji ekspozycji masz ją na stałe nawet kiedy masz ciasny kadr czy portret ? Ja nie zauważyłem przepaleń, fakt kiedy focę krajobraz to światła są często przepalone ale to ogólny problem, w lustrzance też tak mam i wtedy świadomie wprowadzam korektę na minus i jeśli mogę być w danym miejscu ponownie to raczej wybieram porę żeby było odpowiednie światło no ale wiadomo na taki luksus nie zawsze możemy sobie pozwolić. Co do krzywej w jakim programie masz ją ustawioną ? Ciekaw jestem efektów może zamieścisz jakiś zrzut ekranu.
Mi się marzy D610 bo mam 2 jasne ulubione szkła 50 1.4 i 85 1.4 ale niestety to jest spory wydatek więc na razie szklarnia cierpliwie sobie czeka. Podobnie jak ty nie jestem w stanie zrezygnować z lustrzanki ale coraz częściej spoglądam kątem oka na OMD albo fuji XT1 ;)
Pozdrawiam

jaskier1969
9.06.14, 11:56
Mam do was pytanie. Używał ktoś z was już karty Flashair w XZ-2?

Odnośnie karty WiFi pisałem już w tym wątku wcześniej. Niestety w połączeniu z XZ-2 nie daje ona zbyt wielu możliwości. W sumie to jest tylko jedna użyteczna opcja, czyli połączenie aparatu ze smartfonem i bezpośrednie przesłanie na niego zdjęć, ich ewentualna obróbka i wstawienie na jakiś portal społecznościowy. O reszcie zapomnij. Moim zdaniem szkoda kasy na taką kartę do tego aparatu.

mam nieodparte wrażenie, że xz-2 przegina i prześwietla (filtr ND włączony)

Ze zdjęć, które wstawiłeś tylko pierwsze jest lekko prześwietlone moim zdaniem. Też zauważyłem, że przy krajobrazach aparat lekko prześwietla, dość często koryguję ekspozycję o około 0,5EV podczas wywoływania z RAW.

Bodzip
9.06.14, 11:57
Zdjęcia jednego budyneczku w jpg. bez korekcji i mam nieodparte wrażenie, że xz-2 przegina i prześwietla (filtr ND włączony)
No jak nie dasz exifa to się nie sprawdzi.
A z tego co widzę to niektóre, z lewej pod światło. Ekspozycję na -0,3 ustaw

gietrzy
9.06.14, 12:20
OK, jestem po wypadzie łykendowym z XZ-2. Postawiłem na A, +/-0 plus matrycowy, żeby sprawdzić co i jak aparacik w takich warunkach naświetla. Ponieważ pstrykałem 5 latka włożyłem Extreme Pro 95 MB/s i ustawiłem tryb seryjny RAW+L. Wczorajsza pogodę opisać może tylko jedno słowo - patelnia! Stąd włożyłem w sanki włożyłem VF-2 a w kieszeń dodatkowe 2 baterie.

Wrażenia: gdyby to tylko miało 24mm powoli żegnałbym się z... m43. Ten kompakt wymiata a jego cena jest śmieszna w stosunku do jego możliwości. Filmików się nie czepiam bo mnie wyklniecie, są, kręciłem, starałem się nie ruszać aparatem.

Wrażenia (czytane między wierszami): RX100/3 - mam cię na oku!

jarod69
9.06.14, 12:39
Też myślę, że -0,3 EV rozwiązałoby sprawę - dla mnie robione pod światło mają trochę za jasno w cieniach a pogoda był rzeczywiście patelniana +34C (pierwsza fotka robiona na F=112mm f=2,5 s=320 iso200 t:11.32) ale ogólnie chyba trzeba przy takiej pogodzie przymknąć troszkę przysłonę.

kurokial
9.06.14, 12:46

Mój działa i to akurat cud.. warunki ma ze mną dość ciekawe ;)

fazi75
9.06.14, 12:48
Co do krzywej w jakim programie masz ją ustawioną ? Ciekaw jestem efektów może zamieścisz jakiś zrzut ekranu.

W aparacie można ustawić stosunek świateł do cieni. Wciskasz przycisk korekty ekspozycji potem info. I wtedy masz możliwość na stałe wprowadzenie korekty w krzywej:)
Co do przepaleń, to jest normalna sprawa, że w trudnych warunkach takowe mogą się zdarzyć. Ja bardzo często jeżdżę po lesie więc na dole ciemno, na górze jasno. Pomógł by filtr szary połówkowy, ale nie chce mi się bawić w tulejki i jego zakładanie. Korekcją ekspozycji i krzywą spokojnie można znaleźć swój własny środek.

jarod69
9.06.14, 12:55
Pobawię się w chwili wolnej tą krzywą gradacji.

Radoslaw6363
9.06.14, 13:02
Witam Ponownie :grin:
Jako że podjąłem już decyzję że kupuję XZ -2 i nic innego w grę nie wchodzi :-P Poczytałem forum, przeczytałem wszystko co dostępne na temat iXZeta drugiego (łącznie z instrukcją obsługi:roll:) do innego aparatu nikt mnie już nie przekona !
Mam pytanie związane z zakupem :?:
Ceny w PL znam i mogę kupić aparat za ok.1150 zł. Znalazłem na Amazon Olympusa XZ-2 za jedyne 300$ cena jest w stosunku do polskiej konkurencyjna :roll: ale nigdy tam nic nie kupowałem i nie mam pojęcia jakie koszta się dodatkowo z tym wiążą, czy transakcja jest bezpieczna , czy trzeba zapłacić cło itp.
http://www.amazon.com/Olympus-XZ-2-Digital-Camera-Black/dp/B009AYJQ2U
Być może odpowie ktoś kto jest dobrze w takich zakupach zorientowany :idea:
Moja żona twierdzi że napaliłem się na XZ-2 jak szczerbaty na suchary :wink: A ja po prostu muszę GO mieć :mrgreen:

wulisu
9.06.14, 13:14
W aparacie można ustawić stosunek świateł do cieni. Wciskasz przycisk korekty ekspozycji potem info. I wtedy masz możliwość na stałe wprowadzenie korekty w krzywej:)

A widzisz to mi jakaś umknęło w ustawieniach tego apratu, dzięki za poradę posprawdzam. Człowiek cały czas coś odkrywa w tym aparacie ;)
Pozdrawiam

stachmuszel
9.06.14, 13:35
Witam serdecznie!
Jestem nowym uzytkownikiem tegoż forum, dlatego witam wszystkich bardzo serdecznie.
Kilka dni temu nabylem Olympusika Xz-2. Wczesniej miałem kilka innych kompaktow tj. Nikony P300, P60, P6000, Fujifilm x-10, Canony sx-20, A80, A620 etc. Moja niespokojna dusza zapragnęła cos nowego, no i mam xz2. O zaletach i ułomnosciach nie będę się rozpisywal, bo napisano w tym wątku juz wszystko. Chciałbym natomiast podzielić się z Wami moimi wątpliwościami w kwestii działania stabilizacji. Wiem, ze mamy tutaj stabilizowana matryce, ja miałem zawsze aparat (rowniez DSLR) ze stabilizacja optyczna obiektywu, stad może moje rozterki. O co chodzi? Chodzi o nieprzewidywalność jej działania. Czasami zdjęcia sa min. poruszone, a nie powinny. W innych sytuacjach przekonany byłem, ze nie utrzymam aparatu, a było ok. Zacząłem robić testy:-) Na 28mm czas 1/6 sek, zdjęcia są nieporuszone, zarówno gdy IS jest na on jak i na off. Na 112mm czas 1/30, cześć zdjęć jest poruszanych a cześć jest ok, zarowno gdy IS jest on lub off. Jakoś nie ogarniam tego. W innych aparatach które miałem, z optyczna stabilizacja po naciśnięciu spustu do polowy obraz zamierał! Tu tego nie ma. A może jest, tylko ja tego nie dostrzegam, bo matryca jest może stabilizowana cały czas, bez dotykania spustu migawki. Moje parametry aparatu do testów stabilizacji dobieralem z założeniem efektywności jej działania na poziomie 2EV. Mozecie cos napisać więcej nt temat? Wdzięczny będę.
Pozdrawiam.
Stachu.

Panowie, nikt nie chce się podzielić ze mną swoimi uwagami na temat, który poruszyłem kilka wpisów wcześniej? Napiszczie coś o tej stabilizacji, bo to dla mnie trochę dziwne zachowanie. Ona działa, tylko dlaczego tak dziwnie?

Jeszcze jedno: do czego służy parametr "gradacja" w menu ustawienia obrazu?

wulisu
9.06.14, 13:57
Witam Ponownie :grin:
Jako że podjąłem już decyzję że kupuję XZ -2 i nic innego w grę nie wchodzi :-P i do innego aparatu nikt mnie już nie przekona !
Mam pytanie związane z zakupem :?:
Ceny w PL znam i mogę kupić aparat za ok.1150 zł. Znalazłem na Amazon Olympusa XZ-2 za jedyne 300$ cena jest w stosunku do polskiej konkurencyjna :roll: ale nigdy tam nic nie kupowałem i nie mam pojęcia jakie koszta się dodatkowo z tym wiążą, czy transakcja jest bezpieczna , czy trzeba zapłacić cło itp.
Być może odpowie ktoś kto jest dobrze w takich zakupach zorientowany :idea:

Pytanie czy ci amazon wyśle co polski i na pewno dojdą opłaty.
Ja kupowałem tu http://www.eglobaldigitalstore.co.uk/olympus-xz-2-olympus-xz2-digital-camera.html
z tym że wysyłka była do UK aparat miałem po 3 dniach i musiałem dopłacić 39 funtów czyli razem 194 funty, po zarejestrowaniu 2 lata gwarancji plus dodatkowe pół roku.

And.N
9.06.14, 13:57
Dużo osób wykorzystuje ten aparat jako kieszonkowego wycieczkowca, niemniej sprawdza się on również podczas imprez i innych spędów :) My ostatnio wykorzystaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych, na których była moja Magda i sprawdził się świetnie.
Poniżej link do większej ilości (mniejszych i większych rozmiarów :)
http://kuchennewariacje.pl/?p=2968
Jak się nie mylę to wszystko zrobione na ISO 1600 i w dość dupiastym oświetleniu. Oczywiście wszystkie zdjęcia po obróbce a nie bezpośrednio z aparatu ale naprawdę można spooooooooro wyciągnąć z rawów :)
Zdjęcia dobre, a nawet bardzo dobre jak na iso 1600. Tak zerknąłem w EXIF-y na zdjęcia z linku i w wszystkich wystarczyłoby iso 800. W niektórych nawet mniej. Może warto w pomieszczeniach w tego typu zdjęciach korzystać z auto iso z ograniczeniem do np. max 1600. To takie luźne spostrzeżenie i najlepiej wcześniej potestować jak aparat dobiera to iso i czy warto z tego korzystać.

jaskier1969
9.06.14, 14:11
Jeszcze jedno: do czego służy parametr "gradacja" w menu ustawienia obrazu?

Ta opcja to nic innego jak uwypuklenie ciemnych lub jasnych partii kadru. Zrób sobie 3 zdjęcia z ustawieniami NORMALNE CIEMNE TONY i JASNE TONY i zobaczysz. Najlepiej aby scenka zawierała np. zacienione (ciemniejsze miejsca) i jasne miejsca (np. jasne niebo) wtedy będziesz widział dokładnie o co chodzi.

Odnośnie stabilizacji to nie zauważyłem u mnie jakichś dziwnych zachowań ale też prawdę mówiąc za bardzo się w to nie wgłębiałem.

cube007
9.06.14, 14:14
Być może odpowie ktoś kto jest dobrze w takich zakupach zorientowany :idea:Do ceny w USA doliczasz koszt wysyłki i masz tzw. wartość celną. Na wartość celną nakładamy cło (4,2%, jeśli dobrze pamietam), a następnie doliczamy 23% VAT - tak otrzymaną cenę można już porównać z ceną w sklepie w PL i ocenić, która jest bardziej atrakcyjna...
Oczywiście sprawy maja się zupełnie inaczej, jeśli wujek ze stanów wybiera się właśnie do PL :wink:

sam13
9.06.14, 15:18
Zdjęcia dobre, a nawet bardzo dobre jak na iso 1600. Tak zerknąłem w EXIF-y na zdjęcia z linku i w wszystkich wystarczyłoby iso 800. W niektórych nawet mniej. Może warto w pomieszczeniach w tego typu zdjęciach korzystać z auto iso z ograniczeniem do np. max 1600. To takie luźne spostrzeżenie i najlepiej wcześniej potestować jak aparat dobiera to iso i czy warto z tego korzystać.

Wiesz,.... chodziło o wyżyłowanie aparaciku ;) Można było ustawić autoiso ale stwierdziłem że w tych warunkach 1600 nie zaszkodzi a na ustawianie za bardzo jakoś nie było czasu bo dziewczyny (i chłopaki) próbowali też coś pichcić ;) Moze jak mi jeszcze kiedyś w łapy wpadnie to sam go przemagluje odpowiednio :)

stachmuszel
9.06.14, 17:58
Ta opcja to nic innego jak uwypuklenie ciemnych lub jasnych partii kadru. Zrób sobie 3 zdjęcia z ustawieniami NORMALNE CIEMNE TONY i JASNE TONY i zobaczysz. Najlepiej aby scenka zawierała np. zacienione (ciemniejsze miejsca) i jasne miejsca (np. jasne niebo) wtedy będziesz widział dokładnie o co chodzi.

Odnośnie stabilizacji to nie zauważyłem u mnie jakichś dziwnych zachowań ale też prawdę mówiąc za bardzo się w to nie wgłębiałem.

Dziękuje Jaskier za odpowiedz.
Zapytam jeszcze. Czy LR 4.3 obsłuży Raw-y z XZ-2?

udarro
9.06.14, 20:54
Widok z Wieży Ratuszowej - Toruń

120183

Galipette
9.06.14, 21:08
A ja z innej beczki. Idę sobie (ł) osiedlem a tu ... łoś.:grin:

jaskier1969
9.06.14, 22:24
Czy LR 4.3 obsłuży Raw-y z XZ-2?

U mnie wersja 4 - ileś tam, już nie pamiętam cyferki po kropce nie widziała RAW-ów z XZ-2. Dopiero instalacja wersji 5.2 bodajże pomogła. I tak na daremnie instalowałem bo nie używam. W zupełności wystarcza mi OV3 jak na razie.

fazi75
10.06.14, 00:42
No piękny byczek!
Gdzie zrobiłeś to djęcie?

koronax
10.06.14, 06:22

A ja idę sobie ostatnio na spacerek . Patrzę a tu pewna Pani wiezie zmęczonego pieska

120216

Galipette
10.06.14, 07:37
No piękny byczek!
Gdzie zrobiłeś to djęcie?

Zdjęcie cyknięte na osiedlu Podolszyce w Płocku. Skubaniec wybrał się na spacer po mieście i nie sądził, że zostanie sławny :wink:

koronax ona pewno z tym pieskiem do wodopoju szła bo gorąco było:-P

And.N
10.06.14, 10:12
Zapytam jeszcze. Czy LR 4.3 obsłuży Raw-y z XZ-2?
Aktualizacja LR 4.3 do wersji 4.4 jest darmowa, a ta obsługuje RAW-y z XZ-2.

ciechomir
10.06.14, 12:16
Witam

Mam pytanko. Jestem w przededniu zakupu XZ-2, to już jest postanowione. Ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi (chyba że na oczy mi padło) czy jest jakieś niedrogie etui/futerał do zdjęć pod wodą.
Ewentualnie czy nada się coś z tego:

http://allegro.pl/pokrowiec-wodoodporny-wodoszczelny-podwodny-hit-i4291370264.html
(https://forum.olympusclub.pl/threads/87765-TEST-XZ-2-underwater!-czyli-mala-r(e)wolucja...?)http://allegro.pl/pokrowiec-wodoodporny-wodoszczelny-podwodny-hit-i4286181333.html
http://allegro.pl/dicapac-futeral-wodoszczelny-model-wp-560-hama-i4260813063.html
http://allegro.pl/pokrowiec-wodoodporny-aparat-nurkowanie-wedkarstwo-i4311157280.html
http://allegro.pl/pokrowiec-wodoodporny-podwodny-nereus-wp20-w-wa-i4297369997.html

Link Underwater (https://forum.olympusclub.pl/threads/87765-TEST-XZ-2-underwater!-czyli-mala-r(e)wolucja...?) juz widziałem

jarod69
10.06.14, 12:27
Powiem szczerze, iż bałbym się z tym czymś foliowym z linków zanurzyć troszkę głębiej np. tak z 5 metrów pod powierzchnię - ze względu na ciśnienie statyczne działające na aparat (zwłaszcza na monitor). Kiedyś czytałem testy aparatów wodoodpornych i tam dokładnie pokazywano jak szybka zaczynała wyginać się i opierać na monitorze pod wpływem ciśnienia a tutaj nawet nie masz takiej ochronnej szybki.

ciechomir
10.06.14, 13:55
Uściślając, nurkowanie do 5m odpada, raczej takie taplanie na płyciźnie do 2,5 m, ewentualnie basen. Takie "torebki śniadaniowe" znalazłem na allegro, ale może komuś rzuciło się na oczy coś innego, co nie zabija cena (mam na myśli oryginalne opakowanie za ~1200 zł)

---------- Post dodany o 13:55 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------

A może koledzy doradzicie czy do rekreacyjnego życia warto brać zamiast XZ-2 to Olympus TG-850. Jest BulletProof ale czy fotki porównywalne do XZ dwójki? Czy zdecydowanie niższa klasa. Proszę o wyrozumiałość. Absolutnie parametry niewiele mi mówią. Dopiero poznaję terminologię, więc jeśli można to proszę o wykład w stylu "krowie na rowie" ;)

stachmuszel
10.06.14, 13:57
Aktualizacja LR 4.3 do wersji 4.4 jest darmowa, a ta obsługuje RAW-y z XZ-2.

Znalazłem listę supportowanych aparatów:

http://helpx.adobe.com/pl/creative-suite/kb/camera-raw-plug-supported-cameras.html

Wynika z niej, że LR4.3 wspiera nasz aparacik.

And.N
10.06.14, 14:11
Znalazłem listę supportowanych aparatów
Na tej liście nie widać XZ-2. Odpowiedziałem Ci bo mam LR 4.4 i obsługuje RAW-y z XZ-2. Mając legalny program LR 4.3 aktualizacja w obrębie tego samego wydania 4 jest darmowa. Powyżej 4.4 już raczej nie będzie aktualizacji bo pojawił się LR5. Chcąc zaktualizować z 4 na 5 trzeba już zapłacić.
edit

Wynika z niej, że LR4.3 wspiera nasz aparacik.
Moja skucha:), zmyliło mnie, że po XZ-1 jest XZ10, a dopiero na końcu STYLUS XZ-2 iHS

Boa
10.06.14, 21:47
Ponieważ pstrykałem 5 latka włożyłem Extreme Pro 95 MB/s i ustawiłem tryb seryjny RAW+L.
I zapewne wierzysz, że aparat te 95MB/s wykorzystał :?: :lol:

włożyłem w sanki włożyłem VF-2 Jak się taki duet spisuje :?: Bo jedną z rzeczy, której mi brakuje jest brak wizjera. Zastanawiam się, czy dokupić VF-4, czy sprzedać XZ-2 i kupić OMD EM-10.

Jd
10.06.14, 22:19
Piszę o tym już po raz kolejny. Zestaw XZ-2 + VF4 to totalne nieporozumienie. Zestaw taki robi się pokraczny. Wielkość wizjera nie współgra z body.
Miałem taki zestaw i VF-4 poszedł w świat. Nie wiem jak z VF-2 (mniejsze gabaryty niż w VF-4) ale jest chyba niewiele lepiej. Ja w każdym bądź razie nigdy już nie wejdę w zestaw z zakładanym wizjerem elektronicznym. Preferuję aparaty z wbudowanym wizjerem. Najlepiej jak na razie pasuje mi wizjer w GX7 bo w E-M5 używając wizjera "rysowałem" nochalem po ekranie LCD zostawiając tam odcięnięty pot .

gietrzy
10.06.14, 22:32
I zapewne wierzysz, że aparat te 95MB/s wykorzystał :?: :lol:

Nie interesuje mnie to w ogóle. Ja zrobiłem wszystko co mogłem by aparat był gotowy do następnego zdjęcia asap. W XZ-2 RAW+L a samo L to ooogromna różnica.

Jak się taki duet spisuje :?: Bo jedną z rzeczy, której mi brakuje jest brak wizjera. Zastanawiam się, czy dokupić VF-4, czy sprzedać XZ-2 i kupić OMD EM-10.

Fajnie się to trzyma, szczególnie z ekranikiem w pozycji "strzał z biodra", ja nie narzekam. Na VF-4 poluję, ale póki co albo mam inne wydatki albo - zazwyczaj - ktoś inny mi podkupi (w dobrej cenie używkę).

---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------

Piszę o tym już po raz kolejny. Zestaw XZ-2 + VF4 to totalne nieporozumienie. Zestaw taki robi się pokraczny.Najlepiej jak na razie pasuje mi wizjer w GX7 bo w E-M5 używając wizjera "rysowałem" nochalem po ekranie LCD zostawiając tam odcięnięty pot .

Tylko my o Golfie a ty o Passacie...

jarod69
11.06.14, 19:44
Informacja dla kombinatorów ;) : tulejka na obiektyw do filtrów 52mm za 7 zł od minolty z2 jest za krótka o 2 mm - gwint pasuje, więc można wykorzystać jako mocowanie pod osłonę przeciwsłoneczną (np.składaną gumową) ewentualnie nie korzystać z zoomu na maxa, bo obiektyw opiera się na filtrze - równocześnie zdecydowanie lepiej trzyma się aparat w rękach.

stachmuszel
13.06.14, 12:08
Informacja dla kombinatorów ;) : tulejka na obiektyw do filtrów 52mm za 7 zł od minolty z2 jest za krótka o 2 mm - gwint pasuje, więc można wykorzystać jako mocowanie pod osłonę przeciwsłoneczną (np.składaną gumową) ewentualnie nie korzystać z zoomu na maxa, bo obiektyw opiera się na filtrze - równocześnie zdecydowanie lepiej trzyma się aparat w rękach.

Tak, ale te tuleje są tylko srebrne.

Bodzip
13.06.14, 12:27
Można sobie zrobić pseudo-oksydację. Rozgrzać dość mocna np palnikiem na propan-butan i zanurzyć w oleju. Operację powtórzyć kilka razy, a efekt będzie zachwycający.

zosia
13.06.14, 13:19
byłam sobie we Wrocławiu - gorąco tam mają... :)

epicure
13.06.14, 13:22
Nr 5 :D :D :D

jarod69
14.06.14, 15:06

Ja mam czarną.... (bez oksydowania).

jaskier1969
14.06.14, 15:23
Fajne zdjęcia Zosia, zwłaszcza nr5 :D

fazi75
14.06.14, 15:39
Czy ktoś próbował, jak zochowuję się XZ-2 z filtrem IR?

dzemski
14.06.14, 16:13
TAK: https://www.flickr.com/photos/124308751@N07/14111763031/
to tylko próbne zdjęcie. Nie kalibrowałem koledze WB pod IR, ani nie miał tulejki, więc filtr po prostu trzymałem w dłoni przed obiektywem.

fazi75
14.06.14, 16:23
TAK: https://www.flickr.com/photos/124308751@N07/14111763031/
to tylko próbne zdjęcie. Nie kalibrowałem koledze WB pod IR, ani nie miał tulejki, więc filtr po prostu trzymałem w dłoni przed obiektywem.
Dzięki wielkie. Moim zdaniem opłaca się kupić filtr. Teraz wybór tulejki pozostaje

jarod69
14.06.14, 16:49
Jeśli chcesz korzystać z całego zakresu zoomu to wybór tulejki jest żaden - tylko dedykowana do xz-2 a kwestią zostaje czy olympusa czy innego producenta...

fazi75
14.06.14, 17:43
Jeśli chcesz korzystać z całego zakresu zoomu to wybór tulejki jest żaden - tylko dedykowana do xz-2 a kwestią zostaje czy olympusa czy innego producenta...
Rozumiem, że muszę liczyć się ze sporymi kosztami.
Wiem już, że filt IR można spokojnie stosować. Teraz pozostaje wybór tulejki. Jak na tą chwilę nie wiem jak się za to zabrać. Dobrze by było jakby jakaś dobra dusza podała rozwiązanie.
Wedząc, że tak łatwo nie jest biorę się za czytanie:wink:

dzemski
14.06.14, 19:48
kupiłem tą, jest w porządku i sporo tańsza niż olkowa: http://fripers.pl/product_info.php/info/p1759_Adapter-52mm-do-Olympus-XZ-1-FreePower.html

Pi0trazy
14.06.14, 20:14
Kupiłem tulejkę czarną:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4222562106
z redukcją
http://allegro.pl/show_item.php?item=4179034436
bo taki akurat posiadam filtr
Do tego dwa ako
http://allegro.pl/show_item.php?item=4255399019
ładowarka
http://allegro.pl/show_item.php?item=4188180571
mini statyw
http://allegro.pl/show_item.php?item=4176674769
Wszystko w jednym sklepie, działa i pasuje.

jaclas
14.06.14, 20:52
Wczoraj do XZ-2 kupiłem w Lidl-u:120738
Posiada szybkozłączkę. Sprawdziłem działanie. Faktycznie można umocować praktycznie wszędzie: barierka, gałąź, rama rowerowa itp. lub po prostu postawić:)

fret
14.06.14, 21:10
Możesz zdradzić jaki jest udźwig tego urządzenia?

epicure
14.06.14, 21:19
O kurde, niezła cena. Oby tylko utrzymał bezlusterkowca.

Vindex
14.06.14, 21:26

Z OMD sobie radzi wiec i inne powinien utrzymac

stachmuszel
14.06.14, 21:45
Kupiłem tulejkę czarną:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4222562106
z redukcją
http://allegro.pl/show_item.php?item=4179034436
bo taki akurat posiadam filtr
Do tego dwa ako
http://allegro.pl/show_item.php?item=4255399019
ładowarka
http://allegro.pl/show_item.php?item=4188180571
mini statyw
http://allegro.pl/show_item.php?item=4176674769
Wszystko w jednym sklepie, działa i pasuje.

Rozumiem, ze tulejka jest minimalnie za krótka do xz2, ale redukcja filtrowa wydłuża o te brakujące 2-3 mm, i wszystko pasuje do siebie?

Pi0trazy
14.06.14, 21:50
Rozumiem, ze tulejka jest minimalnie za krótka do xz2, ale redukcja filtrowa wydłuża o te brakujące 2-3 mm, i wszystko pasuje do siebie?

Dokładnie tak.

stachmuszel
14.06.14, 21:57
Dokładnie tak.

Bardzo Ci dziękuje za info. Pozdr.

jarod69
14.06.14, 22:56
A czy przy najszerszym kącie nie ma winiety? Pytam się, ponieważ po zastosowaniu "przejściówki", którą jest osłona przeciwsłoneczna i nakręceniu w nią filtra 52 mm na szerokim kącie widać ciemniejsze rogi kadru (ale wtedy długość tulei+osłony przeciwsłonecznej starczy dla obiektywu na wysunięcie na ogniskową 112 mm)

jaclas
15.06.14, 00:57
Możesz zdradzić jaki jest udźwig tego urządzenia?

Wg instrukcji i napisie na pudełku: do ok. 1,5 kg.

Mike017
15.06.14, 14:38
też polecam ten statyw, na aukcjach jest od 50 zł z przesyłką, więc cena naprawdę super, jeśli ktoś ma Lidla niedaleko.
A do tego z przykręconą szybko-złączką aparat mieści się bez problemu w oryginalnym materiałowym pokrowcu. Więc dopinanie i odpinanie statywu to dosłownie sekunda!

zosia
15.06.14, 15:29
Nr 5 :grin: :grin: :grin:

Fajne zdjęcia Zosia, zwłaszcza nr5 :D

Dzięki:)
A ja myślałam że się wam spodobają miss mokrego podkoszulka... a tu proszę... figle i psoty:D

epicure
15.06.14, 16:04
Psia kosteczka, już dwa Lidle obskoczyłem i nigdzie nie ma tego statywu.

fret
15.06.14, 16:05

Dobre rzeczy szybko tam znikają, podobnie jest z czarnymi akumulatorkami.

Boa
15.06.14, 16:30
Psia kosteczka, już dwa Lidle obskoczyłem i nigdzie nie ma tego statywu.W których byłeś, co bym się nie dublował :?: ;)

jurekg
15.06.14, 16:45
Dzięki:)
A ja myślałam że się wam spodobają miss mokrego podkoszulka... a tu proszę... figle i psoty:D

Nie wiem, jak inni, ale ja ciągle czekam na obiecane przez Ciebie auto-akty ;)

epicure
15.06.14, 16:47
W których byłeś, co bym się nie dublował :?: ;)

W galerii MM i na Grunwaldzkiej.

zosia
15.06.14, 16:55
Nie wiem, jak inni, ale ja ciągle czekam na obiecane przez Ciebie auto-akty ;)

:oops: ale ale... o aktach nic nie było ... musiałeś sobie coś ponadinterpretowywać ;P

fret
15.06.14, 16:58
:oops: ale ale... o aktach nic nie było ... musiałeś sobie coś ponadinterpretowywać ;P

Teraz, to już nie ważne, co było, ważne, że jest zapotrzebowanie społeczne :D

Janeczek
15.06.14, 17:12
ZO-SIA! ZO-SIA!

Rowniez dopinguje!

zosia
15.06.14, 17:13
może kiedyś wam wrzucę całkiem nagą stopę:P

fret
15.06.14, 17:28
może kiedyś wam wrzucę całkiem nagą stopę:P

To dość popularny fetysz, wymyśl coś ciekawszego :D

ssonic
15.06.14, 18:44

Ja we Wroclawiu obskoczylem piec Lidlow... i w jednym bylem blisko, bo znalazlem puste pudelko :)
Wiec na Maslicach, Braniborskiej, Klecinskiej, Nowym Dworze i Horbaczewskiego nie ma po co jechac, gdyby ktos mial taki zamiar.

henry1
15.06.14, 19:23
W galerii MM i na Grunwaldzkiej.

Zobacz na Głogowskiej, za wiaduktem, tam często można dostać to co już zeszło z półek w innych Lidlach.

Janeczek
15.06.14, 19:44
Zescie mnie zachecili, jutro sie kopsne do takiego lidla, ze zawze cos zostaje:)

pozdroofka

epicure
15.06.14, 19:50
Zobacz na Głogowskiej, za wiaduktem, tam często można dostać to co już zeszło z półek w innych Lidlach.

Dzięki, ale już za późno. Cały dzień byłem na zdjęciach, nałaziłem się jak głupi, dopiero co wróciłem do domu i żadna siła nie wyciągnie mnie z kapci ;)