Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
jaskier1969
4.03.14, 14:10
Z tego co wiem to nie ma takiej opcji w XZ-2. Filtr ND nie posiada automatyki, jeśli o to Ci chodziło pisząc "...odbieraniem filtra nd...". Musisz go załączać ręcznie. Osobiście nie widzę zastosowania takich ustawień w praktyce bo przecież każda scena to inne światło i inne ustawienia ekspozycji więc wymuszanie na aparacie utrzymywania takich samych parametrów dla różnych scen nie ma dla mnie sensu. Zdecydowanie wolę ręcznie ustawić wszystko (lub prawie wszystko) według własnych upodobań lub efektu, który chciałbym osiągnąć :)
fotoamator1
9.03.14, 21:46
witam, po przeczytaniu tego wątku decyzja zapadła o zakupie tego aparatu, a na horyzoncie było kilka sztuk. Pierwsze testy po zakupie przyniosły same ochy i achy. Jednak nie mogę sobie poradzić z jednym drobiazgiem (w sumie to nie tylko jednym :-)). Chodzi o zdjęcia macro. Jak się dokopać do tego ustawienia. Jedynie znalazłem tryb macro, ale podwodny... Do tej pory używałem Olympusa c-760, gdzie do tej funkcji jest odrębny guzik - więc wszystko jest pod ręką. Proszę o pomoc.
jaskier1969
9.03.14, 21:56
Witaj. Ustawienie trybu Super Macro masz w ustawieniach trybów AF (Autofocus). Tam gdzie zmieniasz tryby AF na przykład na Manual lub C-AF. Jest tam znaczek kwiatka z literką "s". Najlepiej ustaw sobie tak, żeby aparat pokazywał Ci pełne menu ustawień na ekranie. Aby to zrobić wciskasz przycisk OK a potem przyciskiem INFO przechodzisz pomiędzy trybami wyświetlania menu. Standardowo aparat ustawiony jest (o ile nie przestawiłeś na inny tryb) na tryb pojedynczego zdjęcia (S-AF). Następną pozycją jest właśnie tryb Super Macro. Jak masz więcej pytań to się nie krępuj :)
PS. Nie da się ustawić trybu SM w trybach pracy ART i SCN a także iAUTO. Jedynie w trybach PASM.
fotoamator1
9.03.14, 23:29
dzięki za pomoc, mam poradnik nt. obsługi sprzętu, ale jakoś nie dostrzegłem tej informacji. A czy można gdzieś to wyciągnąć, żeby nie trzeba było za każdym razem grzebać w menu? Guziki funkcyjne fn1 lub fn2? Jeśli tak, to w jaki sposób to przyporządkować?
dzięki za pomoc, mam poradnik nt. obsługi sprzętu, ale jakoś nie dostrzegłem tej informacji. A czy można gdzieś to wyciągnąć, żeby nie trzeba było za każdym razem grzebać w menu? Guziki funkcyjne fn1 lub fn2? Jeśli tak, to w jaki sposób to przyporządkować?
Menu/B/Funkcja Przycisku/Fn2/Tryb AF [wszystkie inne ptaszki odznacz].
fotoamator1
10.03.14, 09:57
Człowiek całe życie się uczy :grin: Jeszcze jedna kwestia mnie niepokoi. Ostatnio robiłem fotki wiosennym wytworom naszego ogródka, a że słońce dokazuje, ze światłem nie ma problemu, tło chciałem ładnie rozmyć i na pierwszym planie wyeksponować krokusy. Okazało się, że w takich warunkach AF miał bardzo duże problemy z wyostrzeniem właściwego elemenu, gubił się, niby odnajdywał, ale ramka często pozostawała czerwona. Odległości nie były macro. Oczywiście sporo wyszło bardzo udanych ujęć.
Przyczyn takich problemów może być dużo, choć dziwne to w dobrym świetle. Jesteś pewien, że nie byłeś na granicy min. odległości ostrzenia dla obiektywu?
Możliwe też, że różne plany przestrzenne były bliziutko siebie. Czyli celujesz na listek, a milimetry obok masz plan metr dalszy. AF często głupieje w takich sytuacjach.
Z ogólnych rad można dodać, że przy AF kontrastowym problemy są przy jednolitych plamach kolorystycznych. Żeby pomóc łapać ostrość, trzeba celować w krawędzie kolorów.
Albo wiatr poruszał kwiatkiem, czasem wtedy ostrość "ucieka".
A od czego tam jest fajny manual w tym aparacie co?:)
Manual i pierscien przy obiektywie, hameryki nie odkryje jak powiem, ze 90% zdjec makro kwiatkow i robaczkow robi sie na manualu....
pozdroofka
fotoamator1
10.03.14, 23:47
A od czego tam jest fajny manual w tym aparacie co?:)
Manual i pierscien przy obiektywie, hameryki nie odkryje jak powiem, ze 90% zdjec makro kwiatkow i robaczkow robi sie na manualu....
pozdroofka
"Dobre rady to moje hobby" jak mawiał klasyk :wink: Nie chodzi mi również o wiatr (którego zresztą nie było) i związane z tym problemy, ale dlaczego w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach tak duże rozbieżności w ostrzeniu się pojawiały, lekko irytująca sprawa...
Dzięki za zainteresowanie
Pzdr
Wtrącę się do wątku podziękowaniem.
Serdecznie dziękuje wszystkim, którzy przez poprzednie 76 stron wymieniali się opiniami na temat XZ-2. Od dziś również ja będę miał przyjemność robić nim zdjęcia (oby coraz lepsze).
jaskier1969
11.03.14, 00:22
...i przy tych samych ustawieniach...
No właśnie nic nie napisałeś o ustawieniach aparatu więc ciężko jest udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Nie obruszaj się czasem o to, że zadam kilka banalnych pytań albo zwrócę uwagę na coś oczywistego ale nie wiem na ile szeroka jest Twoja fotograficzna wiedza.
1. Być może obiektyw Twojego aparatu był za blisko obiektu albo na granicy ostrości i dlatego raz ustawiał ją dobrze a innym razem nie. @smog w poście nr. 757 pytał Cię o to -
...Jesteś pewien, że nie byłeś na granicy min. odległości ostrzenia dla obiektywu?....
2. Ustawiłeś w ramce AF konkretny punkt ostrości (np. środkowy) czy pozwoliłeś aby aparat wybrał go automatycznie?
W moim egzemplarzu nie spotkałem się z problemami w przypadku ostrzenia przy dobrym świetle.
Najlepiej było by gdybyś zamieścił te zdjęcia gdzieś w necie i wrzucił tutaj jakieś linki do nich. Jeśli nie masz takiego miejsca to wyślij je do mnie na maila a ja wrzucę Ci te zdjęcia na mojego boxa i zamieszczę linki tutaj. Mogą być RAW-y w pełnej rozdzielczości albo JPG. Napisz poza tym coś więcej o ustawieniach aparatu to będzie łatwiej Ci pomóc. Z resztą jak wyślesz zdjęcia z exif-em to będą i ustawienia.
Rafał Czarny
11.03.14, 09:33
Szybkie pytanie - jak się włącza ND w tym aparacie?
1. Menu,
2. OK i menu podreczne kursorami,
3. Mozesz ND podpiac pod przycisk funkcyjny Fn1 lub Fn2 (przod, tyl)
pozdroofka
Rafał Czarny
11.03.14, 09:49
1. Menu,
2. OK i menu podreczne kursorami,
3. Mozesz ND podpiac pod przycisk funkcyjny Fn1 lub Fn2 (przod, tyl)
pozdroofka
Dzięki. Jak ja nie lubię zmieniać aparatów!!! Dwa lata się przyzwyczajam, a potem sprzęt staje się przestarzały, kupuję nowy i znowu się dwa lata męczę.
fotoamator1
11.03.14, 10:20
No właśnie nic nie napisałeś o ustawieniach aparatu więc ciężko jest udzielić Ci jednoznacznej odpowiedzi. Nie obruszaj się czasem o to, że zadam kilka banalnych pytań albo zwrócę uwagę na coś oczywistego ale nie wiem na ile szeroka jest Twoja fotograficzna wiedza.
1. Być może obiektyw Twojego aparatu był za blisko obiektu albo na granicy ostrości i dlatego raz ustawiał ją dobrze a innym razem nie. @smog w poście nr. 757 pytał Cię o to - .
2. Ustawiłeś w ramce AF konkretny punkt ostrości (np. środkowy) czy pozwoliłeś aby aparat wybrał go automatycznie?
W moim egzemplarzu nie spotkałem się z problemami w przypadku ostrzenia przy dobrym świetle.
Najlepiej było by gdybyś zamieścił te zdjęcia gdzieś w necie i wrzucił tutaj jakieś linki do nich. Jeśli nie masz takiego miejsca to wyślij je do mnie na maila a ja wrzucę Ci te zdjęcia na mojego boxa i zamieszczę linki tutaj. Mogą być RAW-y w pełnej rozdzielczości albo JPG. Napisz poza tym coś więcej o ustawieniach aparatu to będzie łatwiej Ci pomóc. Z resztą jak wyślesz zdjęcia z exif-em to będą i ustawienia.
Żarcik może nie został odebrany właściwie... Nie zamierzałem nikogo urazić, ani się obruszać :-P.
Niestety fotek nieostrych nie mam, od razu je usunąłem.
Zdjęcia robiłem na A z zamiarem wyeksponowania planu pierwszego, tudzież niekiedy drugiego (jeszcze wtedy bez macro, bo nie mogłem go namierzyć) i ładnym rozmyciem tła. Szukałem własciwej odległości od obiektu na zasadzie uzyskania odpowiedniej kompozycji w kadrze i tego, co aparat potrafi wyostrzyć. Próbowałem zarówno wskazywania na ekranie miejsca ostrzenia, jak i zdawałem się na punkt centralny. I bywało, jak już pisałem różnie. Wiem, że dopiero jakiś procent możliwości aparatu rozgryzłem, ale to dopiero początki z tą maszyną.
Próbki poniżej.
jaskier1969
11.03.14, 14:00
Dzięki za wyrozumiałość :)
Na zdjęciu nr. 1 nie powinno być problemu z ustawieniem ostrości (i pewnie nie było) za to zdjęcie nr. 2 i 3 sugerują, że balansowałeś na krawędzi minimalnego punktu ostrzenia obiektywu (tak jak to wcześniej napisał @smog). Sprawdziłem u siebie i aby aparat złapał ostrość na pełnym szerokim kącie (ogniskowa 28mm dla obrazka 35mm) to koniec obiektywu nie może być bliżej obiektu niż 2-3cm. W trybie SMakro byłem w stanie zmniejszyć tą odległość do około 0,5cm uzyskując ostre zdjęcie. Jeśli będziesz zwiększał ogniskową (użyjesz zooma) to krytyczny punkt ostrzenia obiektywu również się zwiększa więc musisz odsunąć się od obiektu. Poza tym AF w tym aparacie jest strasznie czuły i czasami minimalna zmiana perspektywy lub odległości powoduje, że ostrość ustawiana jest bez problemu.
fotoamator1
12.03.14, 22:47
Z macro jest zdecydowanie lepiej, można każdy wybrany punkt wyostrzyć .
A czy robicie zdjęcia z jednokrotnym ostrzeniem czy też z ciągłym?
jaskier1969
12.03.14, 22:51
Standardowo do statycznych scen używa się S-AF. C-AF lub C-AF TR do scen dynamicznych. Nie ma potrzeby używania C-AF lub C-AF TR w przypadku SMakro.
fotoamator1
13.03.14, 12:04
Standardowo do statycznych scen używa się S-AF. C-AF lub C-AF TR do scen dynamicznych. Nie ma potrzeby używania C-AF lub C-AF TR w przypadku SMakro.
Dzeki za wyjaśnienie. Nie pytałem jednak w kontekście macro, tylko w ogóle.
Czy Wam też aparat na chwile zamiera gdy wciśniecie spust migawki do połowy?
jaskier1969
13.03.14, 23:52
Mówisz o czymś w rodzaju wieszania się softu? Na jak długo potrafi Ci się tak zawiesić aparat?. U mnie coś takiego nie występuje. W dobrym świetle aparat w ułamku sekundy łapie ostrość i nic się nie wiesza. Przy słabym oświetleniu lub na gładkich powierzchniach czasem się gubi ale jest to normalne. Aktualizowałeś firmware do wersji 1.3?
Tak, mam 1.3. Ta zwiecha trwa z pół sekundy, coś koło tego.
jaskier1969
14.03.14, 00:10
To niepotrzebnie panikujesz. To normalny czas na złapanie ostrości a nie żaden zwis :)
Ale to samo jest na MF :) roxuumiem, że aparat musi ustawić przysłone itd. Ale dlaczego wtedy obraz zamarza?
jaskier1969
14.03.14, 11:22
No właśnie nie powinien zamarzać. U mnie się nic takiego nie dzieje. Wygląda na to, że czeka Cię jednak serwis albo reklamacja w sklepie.
U mnie tez nie freezuje, choc ja mam starszy soft
pozdroofka
PS
U nas nie scina, a pamietam, ze np w takim fuji x10 to byla normalka, tam jak przekadrowywalem to mi obraz skakal:)
Nie potwierdzam, z tym że u mnie firmware w wersji 1.1.
zakupił i używa ktoś z Was sprzedawanego na allegro zestawu akcesorii firmy Fripers ( filtry, adapter , osłona, dekiel .. ) ?? Warte to jest zakupu??
Czy filtry polaryzacyjne są gorsze i lepsze ?
Pytam bo chciałbym kupić a jestem w tym akurat temacie zielony.
Witam. Przymierzam się do zakupu tego aparatu. Wszystko chyba zostało opowiedziane odnośnie zdjęć, a ja chciałbym się dowiedzieć jaka jest jakość nagrywania? Jedna rzecz mnie niepokoi. Proszę otworzyć, ten film
http://www.youtube.com/watch?v=AU6sfs9XGrU.
Czy faktycznie to tak słychać? Jak jest u Was?
Wow, aż sobie to wieczorem sprawdzę :shock:
Nie miałem do czynienia z tym aparatem, ale wydaje mi się, że jedyny sposób na uniknięcie tego odgłosu, to przejście na ostrzenie manualne. W przeciwnym razie, dźwięk mechanizmu ostrzenia będzie zawsze wyłapywany przez mikrofon.
A mnie zastanawia coś całkiem przeciwnego. Czy można dezaktywować przycisk nagrywania? Nie używam i nie zamierzam go używać, a nader często zdarza mi się włączyć go niechcący.
Wow, aż sobie to wieczorem sprawdzę :shock:
sprawdź proszę:-)
---------- Post dodany o 14:06 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------
Nie miałem do czynienia z tym aparatem, ale wydaje mi się, że jedyny sposób na uniknięcie tego odgłosu, to przejście na ostrzenie manualne. W przeciwnym razie, dźwięk mechanizmu ostrzenia będzie zawsze wyłapywany przez mikrofon.
Czyli to, że słychać mechanizm ostrzenia, to standard w tego typu aparatach i nie ma co się przejmować? Na tym filmiku co zamieściłem, dość głośno słychać jak ostrzy i film nagrywa się z tym odgłosem. Trochę będę kręcił filmów i nie wiem czy mnie to nie doprowadzi do desperacji:-) Proszę o wypowiedź posiadaczy tego aparatu i sprawdzenie tego dźwięku podczas kręcenia filmów. Pytanie, czy ten gość miał jakiś stuknięty model czy każdy tak nagrywa ?
Slychac terkotanie AFa. Generalnie mam to w .... Jak juz, to i tak leci podklad muzyczny:)
W zasadzie w mojej robocie bardziej slychac powietrze, ktore wydycham pod woda niz turkucia:)
pozdroofka
Jedyny sposób to złapanie ostrości na AF, przestawienie przedniej dźwigni na MF i nagranie filmu. Inaczej będzie dźwięk na AF. Ten model po prostu tak ma.
.... Ten model po prostu tak ma.
Ten model tak ma, czy po prostu, wszystkie kompakty tak mają?
Ciekawi mnie to, bo z kompaktów miałem kiedyś Konikę Minoltę Z1
i z tego co pamiętam było identycznie, czyli terkot auto focusa był słyszalny.
Slychac terkotanie AFa. Generalnie mam to w .... Jak juz, to i tak leci podklad muzyczny:)
W zasadzie w mojej robocie bardziej slychac powietrze, ktore wydycham pod woda niz turkucia:)
pozdroofka
No na tym filmiku terkocze jak traktor, a Ty mówisz, że prawie w ogóle tego nie słychać? :-) Np. nagram film z rozmowami lub szumem morza, to w tle będzie słychać terkotanie?
---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post był o 14:55 ----------
Jedyny sposób to złapanie ostrości na AF, przestawienie przedniej dźwigni na MF i nagranie filmu. Inaczej będzie dźwięk na AF. Ten model po prostu tak ma.
Ten model tak ma..hmm... a już myślałem, że znalazłem idealny aparat dla siebie:-) Czyli w innych cenowo modelach tego terkotania nie ma? To przestawienie dźwigni na MF rozumiem ma sens tylko jak obiekt się mało porusza? Jak to będzie z nagrywaniem np. na koncercie, gdzie stoję w takiej samej odległości od sceny, a "obiekt" na scenie się porusza?
---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post był o 14:59 ----------
[QUOTE=dm82;1065755]No na tym filmiku terkocze jak traktor, a Ty mówisz, że prawie w ogóle tego nie słychać? :-) Np. nagram film z rozmowami lub szumem morza, to w tle będzie słychać terkotanie?
---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post był o 14:55 ----------
Ten model tak ma..hmm... a już myślałem, że znalazłem idealny aparat dla siebie:-) Czyli w innych cenowo modelach tego terkotania nie ma? To przestawienie dźwigni na MF rozumiem ma sens tylko jak obiekt się mało porusza? Jak to będzie z nagrywaniem np. na koncercie, gdzie stoję w takiej samej odległości od sceny, a "obiekt" na scenie się porusza?[/QUOTE
Rozbieżne opinie:
Filmy mają rewelacyjną jakość,;zoom działa dość cicho i szybko no i 1080p właściwie to mi zastępuje moja kamerę
Źródło: http://www.ceneo.pl/19829829#tab=reviews
filmy no to trochę porażka powiem jaka;
podczas filmowania cały czas słychać tykający silniczek wyostrzający obraz na dłuższą metę jest to nie do przyjęcia za tą cenę mogli się bardziej postarać
Źródło: http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/olympus-stylus-creator-xz-2-czarny.bhtml#ixzz2wEFZiiSw
To już sam nie wiem:-)
(http://www.euro.com.pl/aparaty-cyfrowe/olympus-stylus-creator-xz-2-czarny.bhtml#ixzz2wEFZiiSw)
" Jak to będzie z nagrywaniem np. na koncercie, gdzie stoję w takiej samej odległości od sceny, a "obiekt" na scenie się porusza?"
Na koncertach (zakładając że nie stoisz metr od wykonaców) mój sposób się sprawdza. Nawet jak ludzie się poruszają, to i tak biorąc pod uwagę odległość od Ciebie nie ma to wpływu na raz a dobrze ustawioną ostrość. Nagrałem sporo bardzo udanych filmów na koncertach, jest OK. Oczywiście ten sposób filmowania jest gorszy przy fotografowaniu bliskich "obiektów". Można też oczywiście wyłączyć nagrywanie dźwięku i korzystać z AF.
"Ten model tak ma"
Kompakty Panasonika z tego co wiem są dużo lepsze pod tym względem, ale to musiałby Ci potwierdzić ktoś kto ma i dużo filmuje.
pozdrawiam
A mógłbyś nakręcić taki poglądowy film nagrywając "ciszę" ? :-) Oraz ten film z koncertu gdzie kręcisz z MR ? Byłbym Ci wdzięczny jakbyś mi wysłał takie filmy.
A tu tarkotanie jest obłędne. Kicha z tymi filmami. Chyba go skreślę z listy zakupów przez to tarkotanie:-( Co możecie polecić jakiś aparat tej klasy, ale żeby nagrywał bez tego dzwięku, który doprowadza mnie do szału.
http://www.youtube.com/watch?v=dcrpYBO92XM
Terkocze podobnie jak na foto, tylko zwroc uwage jak na tym ostatnim filmie malo slychac w stosunku do tego goscia co godo do kota.
Powiem tak, AF lubi sobie czasem pojezdzic, spojrzmy prawdzie w oczy, TO JEST KOMPAKT nie widze przeszkod, ba! nawet wskazane jest by dzwignie przestawic na manuala, biorac pod uwage glebie ostrosci, to ja na prawde problemu nie widze...
pozdroofka
jaskier1969
17.03.14, 17:51
Nie wiem po co ten cały szum (a raczej terkot) wokół terkotania AF podczas filmowania :). Jeśli ktoś chce używać tego aparatu do kręcenia filmów zawsze może dokupić adapter zewnętrznego mikrofonu podłączany do portu akcesoriów i dokupić mikrofon:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_accessory_port/sema_1/index.html
(http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_accessory_port/sema_1/index.html)Moje zdanie jednak jest takie, że aparaty fotograficzne są po to aby rejestrować jak najlepszej jakości zdjęcia a nie filmy i pod tym kątem są projektowane. Nie rozumiem więc tych pretensji o terkotanie AF. Niestety nie ma i nie będzie idealnego aparatu, który wszystko będzie robił super-hiper. Tym bardziej aparat typu kompakt o tak małych rozmiarach. Dla mnie do kręcenia filmów są kamery a nie aparaty fotograficzne. Zupełnie nie pojmuję czemu ktoś kto kręci dużo filmów kupuje aparat kompaktowy i wymaga od niego cudów. Nie ma rzeczy dobrych i tanich - jeśli chcesz mieć coś dobrego i taniego to musisz kupić dwie rzeczy - dobrą i tanią :).
Terkocze podobnie jak na foto, tylko zwroc uwage jak na tym ostatnim filmie malo slychac w stosunku do tego goscia co godo do kota.
Powiem tak, AF lubi sobie czasem pojezdzic, spojrzmy prawdzie w oczy, TO JEST KOMPAKT nie widze przeszkod, ba! nawet wskazane jest by dzwignie przestawic na manuala, biorac pod uwage glebie ostrosci, to ja na prawde problemu nie widze...
pozdroofka
Możesz mi to rozwinąć:-) : nawet wskazane jest by dzwignie przestawic na manuala, biorac pod uwage glebie ostrosci, to ja na prawde problemu nie widze..."
---------- Post dodany o 17:34 ---------- Poprzedni post był o 17:31 ----------
Nie wiem po co ten cały szum (a raczej terkot) wokół terkotania AF podczas filmowania :). Jeśli ktoś chce używać tego aparatu do kręcenia filmów zawsze może dokupić adapter zewnętrznego mikrofonu podłączany do portu akcesoriów i dokupić mikrofon:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_accessory_port/sema_1/index.html
(http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_accessory_port/sema_1/index.html)Moje zdanie jednak jest takie, że aparaty fotograficzne są po to aby rejestrować jak najlepszej jakości zdjęcia a nie filmy i pod tym kątem są projektowane. Nie rozumiem więc tych pretensji o terkotanie AF. Niestety nie ma i nie będzie idealnego aparatu, który wszystko będzie robił super-hiper. Tym bardziej aparat typu kompakt o tak małych rozmiarach. Dla mnie do kręcenia filmów są kamery a nie aparaty fotograficzne. Zupełnie nie pojmuję czemu ktoś kto kręci dużo filmów kupuje aparat kompaktowy i wymaga od niego cudów. Nie ma rzeczy dobrych i tanich - jeśli chcesz mieć coś dobrego i taniego to musisz kupić dwie rzeczy - dobrą i tanią :).
Mi nie chodzi o jakość filmów, bo wiem, że od tego są kamery. Chodzi mi o ten dźwięk, czy ten aparat tak ma tylko czy inne modele też. Czy to jakieś niedopatrzenie Olympusa ten terkot:-)
Duzo aparatow lubi sobie pobzykac.
Rozwijajac powyzsze, kompakt ma z reguly duza glebie ostrosci wiec przejscie na manuala nie utrudnia pracy, a ja ulatwia, wszak wszelkie materialy PROFI, kreci sie glownie na manualu...
Jak chcesz kupic cos do krecenia filmow, to mam aktualnie BLACKMAGIC CINEMA na sprzedaz, nie terkocze, bo manual i kreci 2.5k w RAWie, choc pewnie jak znam zycie, tez jakis minus sie tez znajdzie....
pozdroofka
Sprawdziłem i rzeczywiście bzyczy :p
No, chyba trochę się zagalopowałeś :) To nie jest dźwięk AF, tylko zmiana ogniskowej. Jak dźwignię przestawisz na na MF, to żeby zrobić zoom-a, to silnik i tak musi zmienić ogniskową, no i będzie bzyczało. Rada jaskiera z zewnętrznym mikrofonem wydaje mi się najsensowniejsza. Gdy testowałem filmowanie w E-PM2, to takiego efektu nie było z prostej przyczyny - zmiana ogniskowej, to kręcenie pierścieniem na obiektywnie, a tu silnik jeździ. Owszem mógłby ciszej, ale podejrzewam, że w otoczeniu gdzie jest dużo zewnętrznych źródeł dźwięku efekt "terkotania" będzie do pominięcia.
Jak sobie przypomnę filmowanie na Minolcie S414 lub Lumiksie FZ-7, gdzie w trakcie filmowania nie dało się zmienić ogniskowej, to i tak jestem happy ;)
jaskier1969
17.03.14, 19:14
Mi nie chodzi o jakość filmów, bo wiem, że od tego są kamery. Chodzi mi o ten dźwięk, czy ten aparat tak ma tylko czy inne modele też. Czy to jakieś niedopatrzenie Olympusa ten terkot
Sporo aparatów ma tego typu problemy choćby z racji tego, że napęd AF jest konstrukcją mechaniczną. Nawet zaawansowane lustrzanki mają z tym problemy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznego mikrofonu. Aparaty Panasonica mają dobrze dopracowane opcje filmowania ale za to średnio wypadają pod względem jakości zdjęć. Coś za coś :)
...a tu silnik jeździ... - dokładnie o to mi chodziło.
Boszsz, toc wiadomo, ze zoom zawsze zagwizdze, my tu rozmawiali o AFie:mrgreen:
pozdroofka
Ale ten dźwięk AF to jest nic w porównaniu z tym najazdem zoom'a :D
A mnie zastanawia coś całkiem przeciwnego. Czy można dezaktywować przycisk nagrywania? Nie używam i nie zamierzam go używać, a nader często zdarza mi się włączyć go niechcący.
Niestety Olki nie mają takiej opcji. Przeryłem całą instrukcję XZ-2 i E-M5 i nigdzie nie ma nic na ten temat. Natomiast ma to Panasonic GX7.
PS Ja tez kilka razy przez nieuwagę włączyłem nagrywanie w XZ-2.
Dzięki za opisanie tematu. Czyli najlepszą opcją jest zakup mikrofonu i wtedy na nagraniach nie będzie słychać terkotania? Dobrze zrozumiałem? Ogólnie jutro jadę po ten aparat, więc może ten mikrofon kupię od razu. Jeszcze nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Nawet jak ustawię manual to i tak będzie słychać terkotanie? Myślałem, że manual to, że sam sobie krecę obiektywem i łapię ostrość? Przepraszam, że być piszę głupoty, ale jestem amatorem:-) I jeszcze jedna rzecz, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Sprawdzać te luzy na tubie, o których też była mowa, że są . Dzięki:-)
jaskier1969
17.03.14, 23:50
Mnie się nie zdarzyło jakoś. Myślę za to nad ulepszeniem gripa i wypustki na kciuk. Szwagier jest modelarzem-plastykiem to pewnie pomoże :)
Ciągle się wacham co do zakupu, zdjęcia są piękne tym aparatem, ale mam jakiegoś bzika na punkcie tego terkotania:-) Przejrzałem tyle aparatów i wybrałem ten, myślałem jeszcze na tymi modelami:
Nikon Coolpix L830
Panasonic DMC-LX7
PANASONIC LUMIX DMC-TZ40
Canon PowerShot S100 (http://allegro.pl/canon-powershot-s100-srebrny-i4040758418.html)
Canon PowerShot S95 (http://allegro.pl/canon-powershot-s95-czarny-i4048706738.html)
Nikon COOLPIX S9500
SONY DSC-HX50
(http://allegro.pl/nikon-coolpix-s9500-czarny-wifi-gps-bsi-oled-9500-i4049423706.html)
Czy ktoś z Was posiada taką wiedzę, by mi napisać (chcę się upewnić) czy któryś z w/w aparatów robi porównywalne zdjęcia do ZX-2 i drugi warunek to czy kręci filmy FULL HD w dobrej jakości i bez terkotania. Jeśli natomiast żaden z tych modeli nie spełnia tych warunków, to proszę o wskazanie modelu który je spełni, jeśli jest taki do 1500-1600 PLN. Dzięki i czekam na pomoc.
Sprawdzać te luzy na tubie, o których też była mowa, że są.
W drzwiczkach z lodówki też są i jakoś nikt nie narzeka. Część obiektywu jest wysuwana, więc siłą rzeczy musi być luz między jednym a drugim elementem. Ciekaw jestem jak i czym były robione pomiary tych luzów, że to ok. 1mm jest. Suwmiarką? 1mm, to wbrew pozorom jest naprawdę dużo.
Nie popadaj w paranoję :)
jaskier1969
18.03.14, 02:29
Ciągle się wacham co do zakupu, zdjęcia są piękne tym aparatem, ale mam jakiegoś bzika na punkcie tego terkotania:smile: Przejrzałem tyle aparatów i wybrałem ten, myślałem jeszcze na tymi modelami:
Nikon Coolpix L830
Panasonic DMC-LX7
PANASONIC LUMIX DMC-TZ40
Canon PowerShot S100 (http://allegro.pl/canon-powershot-s100-srebrny-i4040758418.html)
Canon PowerShot S95 (http://allegro.pl/canon-powershot-s95-czarny-i4048706738.html)
Nikon COOLPIX S9500
SONY DSC-HX50
(http://allegro.pl/nikon-coolpix-s9500-czarny-wifi-gps-bsi-oled-9500-i4049423706.html)
Czy ktoś z Was posiada taką wiedzę, by mi napisać (chcę się upewnić) czy któryś z w/w aparatów robi porównywalne zdjęcia do ZX-2 i drugi warunek to czy kręci filmy FULL HD w dobrej jakości i bez terkotania. Jeśli natomiast żaden z tych modeli nie spełnia tych warunków, to proszę o wskazanie modelu który je spełni, jeśli jest taki do 1500-1600 PLN. Dzięki i czekam na pomoc.
Coś mi się wydaje, że niektórym się w głowie trochę przewraca od technologicznego dobrobytu :). Tak jak pisałem wcześniej nie ma sprzętu idealnego. Olympus i tak nieźle przesłodził w XZ-2 i moim zdaniem "pozabijał" większość propozycji konkurencji. Zanim zdecydowałem się na XZ-2 ponad 2 tygodnie przekopywałem internet w poszukiwaniu aparatu, który spełni moje wymagania. Przeczytałem mnóstwo testów modeli podobnej klasy, opinii i sugestii użytkowników for internetowych. Dla mnie priorytetem przy wyborze aparatu była jest i będzie jakość zdjęć a w tym wypadku chodziło jeszcze o małe gabaryty sprzętu. Filmowanie w aparatach będę zawsze traktował jako miły dodatek bo tak jak pisałem do filmowania są kamery. Mało tego, w tym modelu Olympusa można pogodzić jakość zdjęć i dźwięku w filmach dzięki dokupieniu zewnętrznego mikrofonu a Ty dalej masz jakieś wątpliwości :)
Ciągle się wacham co do zakupu, zdjęcia są piękne tym aparatem, ale mam jakiegoś bzika na punkcie tego terkotania:-) Przejrzałem tyle aparatów i wybrałem ten, myślałem jeszcze na tymi modelami:
Nikon Coolpix L830
Panasonic DMC-LX7
PANASONIC LUMIX DMC-TZ40
Nikon COOLPIX S9500
SONY DSC-HX50
Podkrec sobie muzyke na sluchawkach, to nie bedzie terkotania.
Najlepiej zrobisz jak przestaniesz czytac fora, a uderzysz do sklepu, niedlugo wpadniesz w stan obledu od testow, porownan itd.
XZ-2 za ta kwote jest bardzo ok. S95 jak dla mnie za maly i za ciemny, LX7 odstaje jakoscia fot, reszty nawet bym nie stawial kolo Olka.
Kup i rob zdjecia, potem podziekujesz
pozdroofka
W drzwiczkach z lodówki też są i jakoś nikt nie narzeka. Część obiektywu jest wysuwana, więc siłą rzeczy musi być luz między jednym a drugim elementem. Ciekaw jestem jak i czym były robione pomiary tych luzów, że to ok. 1mm jest. Suwmiarką? 1mm, to wbrew pozorom jest naprawdę dużo.
Nie popadaj w paranoję :)
Nie wiem czym to mierzyli, ale piszesz, że 1 mm to dużo, więc pytałem czy mam mierzyć w sklepie i jak odchyla się 1 mm to wziąć inny model:-) A tak serio, to badać przy zakupie czy mieć to w d...e ? Nie chcę popaść w paranoję:-)
U mnie jest deliktany luz, ale nie wpływa na zdjęcia. p.s. kopiuje mi się film dla Ciebie. pozdr
A mikrofon w 100% nie nagra dźwięku z terkotaniem? (już w opinii niektórym sam terkoczę:D) Ten polecany mikrofon na stronie olympusa kosztuje 399 pln. Trochę dużo, można gdzieś taniej kupić? I pytanie czy bez mikrofonu nagram w miarę dobry dźwięk z koncertu? Bez zakłóceń? W maju wybieramy się na koncert Kraftwerku do Wiednia, no i chciałbym nagrać kilka filmików:-)
---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
U mnie jest deliktany luz, ale nie wpływa na zdjęcia. p.s. kopiuje mi się film dla Ciebie. pozdr
dzięki i czekam, a duży masz ten luz? mam zwracać na to uwagę w sklepie?
---------- Post dodany o 10:13 ---------- Poprzedni post był o 10:10 ----------
Podkrec sobie muzyke na sluchawkach, to nie bedzie terkotania.
Najlepiej zrobisz jak przestaniesz czytac fora, a uderzysz do sklepu, niedlugo wpadniesz w stan obledu od testow, porownan itd.
XZ-2 za ta kwote jest bardzo ok. S95 jak dla mnie za maly i za ciemny, LX7 odstaje jakoscia fot, reszty nawet bym nie stawial kolo Olka.
Kup i rob zdjecia, potem podziekujesz
pozdroofka
Parę filmów też będę kręcił, choćby wspomniany koncert. Mam nadzieję, że panikuję i w miarę ładnie nagra.
Nakręć film, a dźwięk sobie podstawisz po wydaniu DVD z koncertu, bez kaszlenia i innych dziwnych odgłosów otoczenia.
Nakręć film, a dźwięk sobie podstawisz po wydaniu DVD z koncertu, bez kaszlenia i innych dziwnych odgłosów otoczenia.
Nie ma jak kreatywna odpowiedź.
---------- Post dodany o 13:22 ---------- Poprzedni post był o 13:19 ----------
A co sądzicie o Nikon 1 J1 ? Znajomi mają i bardzo sobie chwalą. Czy dużo ustępuje ZX-2 w jakości zdjęć?
https://www.copy.com/s/sFcSvsPCFUD9/P6086852.MOV
https://www.copy.com/s/sFcSvsPCFUD9/P6086852.MOV
Jakość ok. Terkotania nie słychać:-) Nawet dobry dźwięk. Na jakich ustawieniach to kręciłeś? Z podłączonym mikrofonem?
Bez żadnego podłączonego mikrofonu. Po prostu z tym mykiem co Ci pisałem, ustawiam ostrość na AF, przełączam na MF i kręcę. Zero terkotania.
Kręcone na max. zoomie, na wyciągniętej ręce znad tłumu (tu przydaje się odchylany ekran). Czasem ludzie trącali, stąd czasem kiwa, ale jak się wyspokaja to ładnie widać jak działa stabilizacja na nagrywaniu filmów.
pozdrawiam
Bez żadnego podłączonego mikrofonu. Po prostu z tym mykiem co Ci pisałem, ustawiam ostrość na AF, przełączam na MF i kręcę. Zero terkotania.
Kręcone na max. zoomie, na wyciągniętej ręce znad tłumu (tu przydaje się odchylany ekran). Czasem ludzie trącali, stąd czasem kiwa, ale jak się wyspokaja to ładnie widać jak działa stabilizacja na nagrywaniu filmów.
pozdrawiam
OK. Czy na cały czas na AF jakbyś kręcił, to wydaje mi się, że terkotania i tak by nie było słychać? Jak myślisz? Druga rzecz, bez zoomu lepszy obraz by wyszedł czy bez różnicy? Dzięki.
Obawiam się, że terkotanie mogłoby być wtedy słyszalne.
Bez zoomu na pewno byłoby odbrobine lepiej bo obiektyw jaśniejszy w tym ustawieniu i mniejsze ryzyko poruszenia.
Ale stałem na tyle daleko, że pełny zoom był jedyną słuszną opcją :grin: .
Obawiam się, że terkotanie mogłoby być wtedy słyszalne.
Bez zoomu na pewno byłoby odbrobine lepiej bo obiektyw jaśniejszy w tym ustawieniu i mniejsze ryzyko poruszenia.
Ale stałem na tyle daleko, że pełny zoom był jedyną słuszną opcją :grin: .
Czy mikrofon SEMA-1 gwarantuje, że nie będzie słychać terkotania AF ?
Tego nie wiem. Nigdy nie miałem okazji spróbowania.
Prosze Was, blagam! skonczcie juz z tym terkotaniem....
pozdroofka
Prosze Was, blagam! skonczcie juz z tym terkotaniem....
pozdroofka
"Ja tylko niosę pomoc" :wink:
Dobra nie trajkotajcie, ża za dużo traktotania o traktotaniu:-) Ostatnie pytanie o traktotaniu:-)
http://www.youtube.com/watch?v=kbWxS8Lzr5c
na tym filmiku nie słychać traktotania:-) wogóle, można jakoś zminimalizować nagrywanie traktotania:-) Bo jak widać na innych słychać mega, a na innych prawie wogóle.
Cuda Panie, Cuda!
...a moze ABRAKADABRA? czort wie... aaa!!! wiem!!!! Olympus.
pozdroofka
Dobra nie trajkotajcie, ża za dużo traktotania o traktotaniu:-) Ostatnie pytanie o traktotaniu:-)
na tym filmiku nie słychać traktotania:-) wogóle, można jakoś zminimalizować nagrywanie traktotania:-) Bo jak widać na innych słychać mega, a na innych prawie wogóle.
Może wystarczy włączyć redukcję szumu wiatru, która przy okazji zredukuje odgłosy zoomowania? Taka opcja jest w E-M5, nie wiem jak w XZ-2.
Może wystarczy włączyć redukcję szumu wiatru, która przy okazji zredukuje odgłosy zoomowania? Taka opcja jest w E-M5, nie wiem jak w XZ-2.
Jest w XZ-2, ale jak zrobiłem test w cichym pomieszczeniu, to specjalnie to nie pomaga. Z resztą co się dziwić, mikrofon(y) są zaraz nad obiektywem, więc będą i tak łapać wszystkie odgłosy. Na tym filmiku powyżej da się wychwycić, jak na mój gust, dźwięk przestawianej "wajchy" przy klawiszu Fn2 ;)
Może po prostu lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Panasonic Lumix LX-7 ? Na pewno kręci lepsze filmy, pytanie czy w kwestii zdjęć dużo ustępuje XZ-2 ? Porównywałem i jakiejś większej różnicy nie widziałem. Chyba rzucę monetą.
Chyba rzucę monetą.
Przez lewe ramię najlepiej, żeby pecha nie było. Albo przez prawe to było, hmmm :roll:
Przez lewe ramię najlepiej, żeby pecha nie było. Albo przez prawe to było, hmmm :roll:
Co bym nie wyrzucił, to będę miał w końcu aparat i skończy się czytanie opinii:-)
...to będę miał w końcu aparat ...
pomarzyc fajna rzecz....
pozdroofka
pomarzyc fajna rzecz....
pozdroofka
nawet największe marzenia mogą się ziścić
i tego z calego serca Ci zycze
pozdroofka
Wczoraj kupiłem xz-2, w końcu dość porównań:-) W saturnie gość mi wciskał panasa lx-7, twierdząc, że robi lepiej:-) Jednak nie dałem się:-) Zrobiłem na razie 20 zdjęć na auto. Jakość zdjęć powala. Nagrałem film i wiadomo co słychać:-) Pytanie do kolegi co podpowiadał, że można złapać ostrość na AF i przełączyć na manuala i kręcić. Ani gość w sklepie, ani ja nie wiem jak to zrobić. Tak jakby tylko w trybie auto chciał kręcić. Druga rzecz, to nie zawsze za pierwszym razem złapie mi ostrość jak robię z bardzo bliska przedmioty. Na razie próbuję w auto, czy to normalne, że nie zawsze wyostrzy za pierwszym razem, było już ciemno w domu, więc może to też ma wpływ. Może trzeba coś ustawić by to poprawić? miłego dzionka
Darekw1967
20.03.14, 09:25
Witam !
Dobra decyzja... ;)
Wgraj sobie nowsza wersje softu v.1.3.
Polepszyli prace AF-u w gorszych warunkach oswietleniowych.
Pozdrawiam
dm82,
Chwalmy Pana!
Istnieja jednak rozsadni ludzie!
milego dnia rowniez i czekamy na fotki
pozdroofka
dm82,
może masz inną funkcję przypisaną do przedniej dźwigni
w menu można przypisać do niej funkcje albo przełącza na zoom albo na MF
ja mam na MF
gratulacje wyboru sprzętu
Też się ostatnio coraz częściej zastanawiam na xz-2. Taki mały aparat do kieszeni, na wyjście na ulicę by mi się przydał.
Też się ostatnio coraz częściej zastanawiam na xz-2. Taki mały aparat do kieszeni, na wyjście na ulicę by mi się przydał.
No wiesz? Ty akurat bys sie wstydzil zastanawiac:)
Brac nie gadac, cena atrakcyjna, swoje pierwsze dwa do tyrania kupilem jeszcze bez promocji na starcie za prawie 2k i tez nie zaluje:)
pozdroofka
No ja w sumie jestem zdecydowany już. :grin:
Muszę tylko szanowną małżonkę przekonać do zakupu. :wink:
Ja kupiłem prawie od razu jak się pojawił (grudzień 2012) za 1749 zł.
Za obecną cenę bym się zupełnie nie zastanawiał tylko brał w ciemno.
Dobre winko, wiechec i postaw ja przed faktem dokonanym:)
U mnie dziala!
pozdroofka
Dzięki za gratulacje. I najważniejsze, za to, że dzięki Waszym wpisom zdecydowałem się kupić ten aparat:-) Na razie się z nim nie rozstaje, narzeczona jest trochę zazdrosna, ale jak jej pstryknę parę fotek, to jest ok:P
To musisz z nią o tym sprzęcie rozmawiać. Ot, przejść w markecie na stoisko z aparatami, pokazać że fajny sprzęt, dać pomacać. W trakcie serfowania po sieci pokazać zdjęcia lub jakieś porównanie albo recenzję aparatu. I tak przez jakiś czas, tylko broń Boże nie mów nic o kupowaniu. W końcu temat aparatu będzie tak normalny, jakby ten aparat był już Wasz (słowo "Wasz" jest tu bardzo istotne), w tym momencie nie pozostaje nic innego jak przynieść do domu aparat, bo jak zbyt długo będziesz o nim gadał, to małżonka zacznie się wkurzać. Najistotniejsze to wyczaić ten moment, gdy jeszcze wykazuje zainteresowanie tematem, a jeszcze nie jest znudzona Twoją monotematycznością.
A kwiatki i wino też dobry pomysł, tylko nie od razu przy zakupie aparatu, bo pomyśli, że to z powodu zakupu nowej zabawki. To trzeba tak dużo wcześniej lub jakiś czas po zakupie, jak gdyby nigdy nic, ot, chciałeś dać.
Się rozpisałem, ale w końcu to forum fotograficzne i trzeba się dzielić radami.
To musisz z nią o tym sprzęcie rozmawiać. Ot, przejść w markecie na stoisko z aparatami, pokazać że fajny sprzęt, dać pomacać. W trakcie serfowania po sieci pokazać zdjęcia lub jakieś porównanie albo recenzję aparatu. I tak przez jakiś czas, tylko broń Boże nie mów nic o kupowaniu. W końcu temat aparatu będzie tak normalny, jakby ten aparat był już Wasz (słowo "Wasz" jest tu bardzo istotne), w tym momencie nie pozostaje nic innego jak przynieść do domu aparat, bo jak zbyt długo będziesz o nim gadał, to małżonka zacznie się wkurzać. Najistotniejsze to wyczaić ten moment, gdy jeszcze wykazuje zainteresowanie tematem, a jeszcze nie jest znudzona Twoją monotematycznością.
A kwiatki i wino też dobry pomysł, tylko nie od razu przy zakupie aparatu, bo pomyśli, że to z powodu zakupu nowej zabawki. To trzeba tak dużo wcześniej lub jakiś czas po zakupie, jak gdyby nigdy nic, ot, chciałeś dać.
Się rozpisałem, ale w końcu to forum fotograficzne i trzeba się dzielić radami.
Ja dostałem w prezencie od swojej ukochanej, oczywiście wiedziałem co to za prezent:-) Tak się kombinuje:-)
No jakiś sposób myślę że znajdę na przekonanie małżonki. Ten kompakcik bardzo mi się podoba. I myślę że byłby w sam raz dla mnie. W sobotę podjadę z żonką do sklepu, to przypadkiem podejdę do działu foto aby jeszcze bardziej przypadkowo rzucić okiem na wspomniany sprzęt. :wink:
Ja dostałem w prezencie od swojej ukochanej, oczywiście wiedziałem co to za prezent:smile: Tak się kombinuje:smile:
Ja tam wolę od ukochanej inne prezenty dostawać ;) :p
No jakiś sposób myślę że znajdę na przekonanie małżonki. Ten kompakcik bardzo mi się podoba. I myślę że byłby w sam raz dla mnie. W sobotę podjadę z żonką do sklepu, to przypadkiem podejdę do działu foto aby jeszcze bardziej przypadkowo rzucić okiem na wspomniany sprzęt. :wink:
Postaraj się ją zainteresować aparatem. U mnie zadziałało ;) :D
---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post był o 22:55 ----------
Oż w mordę, zapomniałem, że moja połowica też ma konto na forum :oops:
W razie czego dzwon do mnie, ja ja przekonam:)
pozdroofka
---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:09 ----------
Postaraj się ją zainteresować aparatem. U mnie zadziałało ;) :D
---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post był o 22:55 ----------
Oż w mordę, zapomniałem, że moja połowica też ma konto na forum :oops:
ahutka,
ty pierdolo:mrgreen:
wiem, ze sie nie obrazisz:)
ahutka,
ty pierdolo:mrgreen:
wiem, ze sie nie obrazisz:)
Jeśli to przeczyta, to mi będzie wszystko jedno :p
Pytanie jak często dostajesz "takie" prezenty:-)
Pytanie jak często dostajesz "takie" prezenty:-)
Nie narzekam ;) :p
Dzięki za gratulacje. I najważniejsze, za to, że dzięki Waszym wpisom zdecydowałem się kupić ten aparat:-) Na razie się z nim nie rozstaje, narzeczona jest trochę zazdrosna, ale jak jej pstryknę parę fotek, to jest ok:P
Zdradzę ci pewien sekret odnośnie robienia portretów tym aparatem.
Ustaw filtr szumów wyłączony, pomiar światła centralnie ważony (nie punktowy, nie matrycowy). Zrób zdjęcie na max zoomie. Kompresja: Super LF.
Możesz to zrobić spokojnie w trybie P, automatyka XZ-2 ustawi przesłonę, tak aby wyciągnąć maximum z obiektywu (zazwyczaj f/3,5 - f/4).
Powinno Ci wyjść zdjęcie, które jakością nie ustąpi lustrzankom.
---------- Post dodany o 09:24 ---------- Poprzedni post był o 09:23 ----------
... jeszcze gradacja normalna (nie auto).
Ustaw filtr szumów wyłączony, pomiar światła centralnie ważony (nie punktowy, nie matrycowy). Zrób zdjęcie na max zoomie. Kompresja: Super LF.
Możesz to zrobić spokojnie w trybie P, automatyka XZ-2 ustawi przesłonę, tak aby wyciągnąć maximum z obiektywu (zazwyczaj f/3,5 - f/4).
Dzięki, na pewno to wypróbuje. Jeszcze mam takie oto pytania. Chcę kupić automatyczną osłonę LC-63A, wiadomo przydatna rzecz. Czy jednak przez szpary, bo jednak minimalne są, nie dostaję się kurz, pył etc. Czy dobrze chroni przed brudem? Drugie pytanie. Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!
Drugie pytanie. Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!
Nie ma w Olkach takiej możliwości. Z drugiej strony po co, skoro jak zgrywasz pliki z karty jakąś Picassą, czy czymś podobnym to od razu Ci wrzuca na komputer w foldery zgodne z datą wykonania zdjęcia.
Chcę kupić automatyczną osłonę LC-63A, wiadomo przydatna rzecz. Czy jednak przez szpary, bo jednak minimalne są, nie dostaję się kurz, pył etc. Czy dobrze chroni przed brudem?
Owszem, dostaje się pył i kurz. Nie da się tym sposobem ochronić. Jedyny patent jaki stosowałem w XZ-1 to metalowa tuba (http://www.jjc.cc/products_info.asp?id=1115&cid=0&pid=0&s_series=all) i nakręcony filtr UV. To jest pyłoszczelne. Obiektyw jest wrażliwy na pył, drobny lotny piasek na plaży potrafi go załatwić.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.jjc.cc/internal/UpFile/2013591424121.jpg)
Dzięki, na pewno to wypróbuje. Jeszcze mam takie oto pytania. Chcę kupić automatyczną osłonę LC-63A, wiadomo przydatna rzecz. Czy jednak przez szpary, bo jednak minimalne są, nie dostaję się kurz, pył etc. Czy dobrze chroni przed brudem? Drugie pytanie. Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!
1) zakrywka jak zakrywka, na pewno nie chroni tak dobrze jak jednolita ale nie ma się czego czepiać. Jest bardzo wygodna a przed paluchami i innymi rzeczami które mogą pobrudzić / uszkodzić soczewkę wystarcza.
2) Olympus ma fajną cechę że nazwy plików zaczynają się oznaczeniem miesiąca i dnia... więc rozsortowanie tego nie jest naprawdę żadnym problemem.
Owszem, dostaje się pył i kurz. Nie da się tym sposobem ochronić. Jedyny patent jaki stosowałem w XZ-1 to metalowa tuba (http://www.jjc.cc/products_info.asp?id=1115&cid=0&pid=0&s_series=all) i nakręcony filtr UV. To jest pyłoszczelne. Obiektyw jest wrażliwy na pył, drobny lotny piasek na plaży potrafi go załatwić.
źródło (http://www.jjc.cc/internal/UpFile/2013591424121.jpg)
Miałem taka metalową tubę też o średnicy 52 mm i po załozeniu filtra UV na niektórych ogniskowych miałem straszna winiete kołową.
1) zakrywka jak zakrywka, na pewno nie chroni tak dobrze jak jednolita ale nie ma się czego czepiać. Jest bardzo wygodna a przed paluchami i innymi rzeczami które mogą pobrudzić / uszkodzić soczewkę wystarcza.
Ta zakrywka to super sprawa. Mam ja juz z pół roku i nie narzekam. Same plusy
Witam,
mam pytanie do użytkowników XZ2:
czy zalecana bateria Li90B lub Li92B może zostać zastąpiona innym aku np LI70B lub LI50B?
zdjęcia w internecie i wygląd to jedno a "kompatybilność" to drugie;)
wiem że przy starszym modelu XZ1 była możliwa taka podmiana i pasowały tańsze akumulatory z modelu mju.
Nie probowalem ale polecam tanie zamienniki np fotoenergia, trzyma jak oryginal, do tego tania ladowarka laduje oryginalne aku bez uszczerbku na zdrowiu, testowane od ponad roku
pozdroofka
dzięki za radę:)
pozdrawiam
Witam,
mam pytanie do użytkowników XZ2:
czy zalecana bateria Li90B lub Li92B może zostać zastąpiona innym aku np LI70B lub LI50B?
zdjęcia w internecie i wygląd to jedno a "kompatybilność" to drugie;)
wiem że przy starszym modelu XZ1 była możliwa taka podmiana i pasowały tańsze akumulatory z modelu mju.
Ja zastąpiłem to powerbankiem M-Life 0457 (ten mniejszy w ofercie) i kablem oryginalnym do ładowania. W podróży jest ok, daje się naładować 2x aparat, potem 4h ładowania powerbanku w domu.
http://www.telix.pl/artykul/power-banki-m-life--ml0513-i-ml0457-3,56135.html
Nie probowalem ale polecam tanie zamienniki np fotoenergia, trzyma jak oryginal, do tego tania ladowarka laduje oryginalne aku bez uszczerbku na zdrowiu, testowane od ponad roku
pozdroofka
Dobrze wiedzieć. Dałbym Ci plusa, ale musisz jeszcze poczekać.
Patrzyłem na fotoenergię, i na chwilę obecną nie ma tam akumulatorkow do xz-2. Pewnie chodliwy towar :wink:
a ja dałem plusika:)
Dobrze wiedzieć. Dałbym Ci plusa, ale musisz jeszcze poczekać.
---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------
też rozsądne i tylko prawie 1/3 ceny oryginalnego aku:)
Ja zastąpiłem to powerbankiem M-Life 0457 (ten mniejszy w ofercie) i kablem oryginalnym do ładowania. W podróży jest ok, daje się naładować 2x aparat, potem 4h ładowania powerbanku w domu.
http://www.telix.pl/artykul/power-banki-m-life--ml0513-i-ml0457-3,56135.html
a ja dałem plusika:)
---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------
też rozsądne i tylko prawie 1/3 ceny oryginalnego aku:)
Daje radę, pomysł podsunął mi Norbert Gajlewicz z DFV. On podobnego sprzętu używał przy teście XZ-2. Jak można ładować z USb to można wszystkim tym, co ładuje smartfony :)
Daje radę, pomysł podsunął mi Norbert Gajlewicz z DFV. On podobnego sprzętu używał przy teście XZ-2. Jak można ładować z USb to można wszystkim tym, co ładuje smartfony :)
A tak zapytam. Jeśli się zdarzy że podczas robienia zdjęć, takiego zwykłego pstrykania powiedzmy na mieście, czy gdzieś podczas zwiedzania wyczerpie się akumulator w aparacie to da się szybko podładować ten akumulator przez ten powerbank ? Zdarzyło cię się to kiedyś ? Tak mnie to ciekawi.
A tak zapytam. Jeśli się zdarzy że podczas robienia zdjęć, takiego zwykłego pstrykania powiedzmy na mieście, czy gdzieś podczas zwiedzania wyczerpie się akumulator w aparacie to da się szybko podładować ten akumulator przez ten powerbank ? Zdarzyło cię się to kiedyś ? Tak mnie to ciekawi.
Można używać z założoną ładowarką. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, ale się da. Z powerbanku (przynajmniej w moim odczuciu) ładuje szybciej niż przez USB.
Czy można jakoś ustawić w aparacie, by każdy dzień to był osobny folder z datą, bo teraz mi wrzuca do jednego wara wszystko. Dzięki!
Po przesiadce z sony też irytowało mnie ładowanie tysięcy zdjęć do jednego wora. Odkryłem jednak pewien sposób, poprzez komputer możemy utworzyć nowy folder na karcie. Zastosowałem nazwę : 101OLYMP , wtedy aparat zapisuje w nim zdjęcia. Zapewne następnie można (z powodzeniem) zastosować 102OLYMP itd.
Uzywam takiego kombo-lombo:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/03/13333530085_b31c1dcf96_c-1.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7029/13333530085_b31c1dcf96_c.jpg)
tanie jak barszcz i dobre, jeszcze nigdy mnie nie zawiodlo, nawet pod woda:)
kupuje tu (http://ramtech.pl/records/searches/search/li-90b/0)(tanio i dobrze nie jestem powiazany z tym sklepem:))
pozdroofka
jak się wyłącza filtr szumów w JPG ? i jakie są plusy i minusy tego ? pozdro
Menu -> trybiki ;) -> Opcja E -> Redukcja szumu i Filtr szumów
dzięki, czy opcje z menu działają we wszystkich trybach? zarówno Auto i np. P ? Jeszcze czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak najlepiej używać Redukcja szumu i Filtr szumów ? Kiedy z tego korzystać a kiedy nie?
---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post był o 13:23 ----------
znalazłem wypowiedź kolegi z tutejszego forum:
Redukcja szumu (noise reduction) stosowana jest podczas długiego czasu naświetlenia - ze statywu, w zdjęciach wieczornych/nocnych/ciemnych lokalizacjach. Inaczej powychodzą ci czerwono/różne pojedyncze piksele na zdjęciu i będziesz się zastanawiał nad oddaniem sprzętu do serwisu :smile: Ta opcja nie powoduje raczej pogorszenia jakości zdjęcia pod względem ostrości szczegółów (i tak jest ciemno :smile:).
Natomiast filtr szumu, w zależności od siły i algorytmu jego działania ma wpływ na kontury i jakość zdjęcia. Czy lepszy jest filtr w aparacie, czy w zewnętrznym oprogramowaniu graficznym? Stawiam na zewnętrzny soft - czasem zdjęcia trzeba odszumić, a w programie masz nad tym pełniejszą kontrolę i bardziej zaawansowane opcje do wyboru.
Czy można to jeszcze bardziej rozwinąć? Bo to tylko daje ogólny pogląd na całość.
Wyłączenie filtru szumów daje bardziej szczegółówe zdjęcia - dzięki temu możesz wycisnąć z aparatu maksimum jeśli chodzi o rozdzielczość.
Kosztem pojawienia się zakłóceń, tym silniejszych im wyższa czułość.
W XZ-2 spokojnie na niższych czułościach (czyli: w dobrych warunkach oświetleniowych) można mieć wyłączone i nie martwić się o te zakłócenia.
Ale najlepiej sobie to wypróbować samemu i ocenić jak się podoba takie zdjęcie.
Dziękóweczka:-)
---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post był o 19:56 ----------
Jeszcze pytanko: Redukcja szumu i Filtr szumów, jedno i drugie wyłączyć? Filtr to to "odszumianie" o którym się tu pisze, a redukcja szumów?
Nie wyłączaj redukcji szumów. Ta opcja niweluje efekty nagrzewania się matrycy i włącza się tylko przy długich czasach naświetlania, nie ma znaczenia przy "zwykłych" zdjęciach.
Nie wyłączaj redukcji szumów. Ta opcja niweluje efekty nagrzewania się matrycy i włącza się tylko przy długich czasach naświetlania, nie ma znaczenia przy "zwykłych" zdjęciach.
Nie powinno być : i wyłącza się tylko przy długich... ? :-)
Nie powinno być : i wyłącza się tylko przy długich... ? :-)
Instrukcja strona 18 (http://www.olympus.co.uk/site/rmt/media/consumer/pim/_manuals_aw2012_/XZ-2_MANUAL_PL.pdf). "Aby zmniejszyć poziom zakłóceń, aparat automatycznie włącza funkcję redukcji zaszumienia", więc TomekH dobrze napisał.
@dm82: Tak włącza się.
Jeśli chodzi o wyłączenie filtru szumów to przykładowe zdjęcie JPG prosto z aparatu
https://www.copy.com/s/oqLeHtKJcu40wOqI/708.JPG
takiej szczegółowości nie osiągniesz bez wyłączenia filtru szumów (nie redukcji :wink: )
pozdrawiam
Ok Panowie, Wy jesteście tu kozakami, źle zrozumiałem:-) TomekH to zdjęcie wymiata, jak to możliwe, że jest wyłączony filtr szumów i zrobiło bez szumów? :-) JUtro będę cykał z wyłączonym filtrem i może uda mi się uzyskać taką jakość zdjęcia jak Twoja. Rozumiem, że im wyższe ISO, to tych szumów będzie więcej? Do jakiego poziomu wyłączać ten filtr jeśli chodzi o ISO? Czy po prostu na stałe go wyłączyć i odszumiać w ACR ? I wreszcie jak zrobiłeś to zdjęcie? Na zoomoe, jakieś dodatkowe ustawienia? Ja robię na razie na P, bawię się różnymi ustawieniami.
jak to możliwe, że jest wyłączony filtr szumów i zrobiło bez szumów?
Jakie chcesz mieć szumy na ISO 100 przy takim oświetleniu?
Nie znam się mistrzu, to mój pierwszy aparat, więc 90 na 100 amatorów by pomyślało, że wyłączenie filtra szumów doda szumy. OK, rozumiem już, że przy ISO 100 przy takim oświetleniu z wyłączonym filtrem nie powoduje dodanie szumów. Dziękóweczka.
dm82, ściągnij sobie to zdjęcie, zobacz właściwości, będziesz miał ogniskową i wszystkie inne dane.
XZ-2 jest takim sprzętem dla kombinących :wink: , bo za Chiny nie wyciągniesz maksmimum możliwości na auto.
Nie ukrywam, że zanim go kupiłem, największe wrażenie na mnie (i nie tylko na mnie) wywarła ta stronka http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html a właściwie zdjęcia.
Nie od razu wyczaiłem jak ustawić aparacik aby takie robił, ale dałem radę, więc Ty też dasz :grin:
Słyszałem że bodajże droższe Pentaxy można tak ustawić aby w zależności od ISO dobierał poziom redukcji szumów. W sumie byłoby to może i fajne, ale Olek czegoś takiego nie ma. Za to można ustawić sobie tryby C1 i C2 i używać w zależności od tego co fotografujesz.
pozdr
dm82, ściągnij sobie to zdjęcie, zobacz właściwości, będziesz miał ogniskową i wszystkie inne dane.
XZ-2 jest takim sprzętem dla kombinących :wink: , bo za Chiny nie wyciągniesz maksmimum możliwości na auto.
Nie ukrywam, że zanim go kupiłem, największe wrażenie na mnie (i nie tylko na mnie) wywarła ta stronka http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html a właściwie zdjęcia.
Nie od razu wyczaiłem jak ustawić aparacik aby takie robił, ale dałem radę, więc Ty też dasz :grin:
Słyszałem że bodajże droższe Pentaxy można tak ustawić aby w zależności od ISO dobierał poziom redukcji szumów. W sumie byłoby to może i fajne, ale Olek czegoś takiego nie ma. Za to można ustawić sobie tryby C1 i C2 i używać w zależności od tego co fotografujesz.
pozdr
OK, dzięki za rady. Pozdrowienia.
Kompresja: Super LF to znaczy w ustawieniach zaraz po RAW czyli LF o to chodziło? :-)
SLF chyba taki skrót (Super Large Fine) - jak nie widzisz na dzień dobry w menu z trybikiem można sobie ustawić które stopnie kompresji mają być do wyboru.
Czyli SLF ma mniejszą czy większą jakość zdjęcia od LF ?
Strona 65 (http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/olympus/instrukcja_olympus_e3_pl.pdf)
Aha już łapię, mam ustawione ma LF i kompresję na Fine, czyli muszę zmienić na Super Fine, wtedy zdjęcia będą w najlepszej możliwej jakości, tak?
---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:32 ----------
W instrukcji jest " Im wyższy stopień kompresji, tym mniejszy rozmiar pliku. Jednakże obraz będzie mniej wyraźny po odtworzeniu"
Jak ustawię na LSF to mogę na tym trybie zrobić najmniej zdjęć, czyli powinien być najlepszy???
Czy to tak nie działa? Chcę to raz ustawić i się nie bawić. Oczywiście TomkuH do portretów zalecasz używać kompresji Super Fine, ogolnie czy tylko do tego myku na portrety co przedstawiłeś:-)
Jeśli fotografujesz w JPG to zawsze najlepiej jest brać najlepszą możliwą jakość czyli SLF. Bo wtedy w razie gdyby zdjęcie wymagało jakichś korekt na komputerze - to JPG w najlepszej jakości ma duży zapas do tego żeby zmieniać / poprawiać.
A jak samo w sobie zdjęcie jest już obarczone dużym stopniem kompresji, to każda kolejna korekta w programie graficznym ma trudniej, bo ma mniej informacji w pliku źródłowym z aparatu. Alternatywą jest używanie RAW.
W instrukcji jest " Im wyższy stopień kompresji, tym mniejszy rozmiar pliku. Jednakże obraz będzie mniej wyraźny po odtworzeniu"
Czyli, mają na myśli kompresję Basic, czyli najwyższy stopień kompresji? Kompresja SLN jest najlżejszą kompresją i dzięki niej zdjęcie najwięcej waży, ma więcej informacji oraz lepiej je odrabiać? Tylko potwierdź. Sorki, że męczę, ale czasami lubię :-) pozdrowionka
tak
Sorki, że męczę, ale czasami lubię :-) pozdrowionka
nie m sprawy, piwko postawisz, będziemy kwita :grin:
Zakupiłam ten aparat do zdjęć podwodnych. Postaram się przeczytać wszystkie strony, ale trochę mi to zajmie, a szukam pilnej informacji. Czy w trybie podwodnym mogę sama wybrać przysłonę czy ustawia się ona tylko automatycznie ? Testowałam go na razie raz pod wodą i cały czas miał parametry 2,5 podczas gdy na lądzie na tych samych ustawieniach zmienia mi się również na 1.8. Czy sama mogę zmienić te ustawienia w trybie podwodnym ? Czy mogę też zmieniać ISO w tym trybie ?
Zauważyłem coś ciekawego, nie wiem czy też to zauważyliście w swoich aparatach. Pytanie czemu się tak dzieje?
Nie wiem czy dobrze wytłumaczę, postaram się. Otóż raz na jakiś czas , przeważnie jak dużo używam aparatu to gdy wyłączam aparat to obiektyw trochę głupieje i czasem jakby coś ustawiał, żeby normalnie się schować, tzn większa tuba chowa się do połowy, póżniej wysuwa się i obiektyw normalnie się chowa. Występuje to rzadko, ale czasem się to dzieje. Nie przeszkadza mi to, ale jestem ciekawy czy też tak macie?
Kuźwa, tak to jest jak się najpierw nie sprawdzi:-) Dzieje się to wtedy jak aparat jest na zoomie i wtedy po wyłączeniu ustawia obiektyw do normalnej pozycji i się chowa:-) :-)
Może. Nigdy nie zwróciłem uwagi. Skoro się wysuwa i chowa i zdjęcia robi jak trzeba, to nawet jeśli rzeczywiście tak robi to mi to nie przeszkadza ;)
PS.
Aż strach pomysleć co będzie jak dziewczynę znajdziesz ;)
Czy możecie sprawdzić u siebie jak to jest z tym podwodnym trybem i przysłoną ?
Doczytałam na razie do 40 strony, ale na razie nie znalazłam odpowiedzi.
Z tego co zauważyłam, ktoś z forum pisał,że robił tym aparatem dużo zdjęć podwodnych. Bardzo proszę o wskazówki i rady, na jakich ustawieniach robione były te zdjęcia. Na razie nie mam jeszcze lampy i zdjęcia będą przeważnie robione w nasyzch wodach.
Pozdrawiam
W trybach tematycznych, aparat sam dobiera większość parametrów, więc tu będzie tak samo.
Z tego co zauważyłam, ktoś z forum pisał,że robił tym aparatem dużo zdjęć podwodnych. Bardzo proszę o wskazówki i rady, na jakich ustawieniach robione były te zdjęcia. Na razie nie mam jeszcze lampy i zdjęcia będą przeważnie robione w nasyzch wodach.
Pozdrawiam
Cholera, nie mam przy sobie XZ-2.
Spróbuj w trybie A wejść w ustawienia "barw" zdjęć (wciskasz [OK] i szukasz wyboru kolorów: "Normalne", "Wzmocnione", itd) - tam można ustawiać filtry artystyczne i nadal sterować ISO/przysłoną. Powinno dać się ustawić "tryb podwodny".
Albo powinien być w ten sam sposób tryb balansu bieli do ustawienia na "Underwater".
Trochę chaotycznie, ale XZ-2 nie mam w rękach. Dotrę jutro do XZ-2 to poprawię ew. błędy.
Trochę chaotycznie, ale XZ-2 nie mam w rękach. Dotrę jutro do XZ-2 to poprawię ew. błędy.
Masz rację. W trybach A i M możesz przysłonę ustawić jak chcesz i balans bieli ustawić na "Podwodne" (ikona rybki z bąbelkami).
Masz rację. W trybach A i M możesz przysłonę ustawić jak chcesz i balans bieli ustawić na "Podwodne" (ikona rybki z bąbelkami).
A, czyli dobrze kojarzyłem. Ustawiałem tylko na normalne "efektowe", a podwodnego nie miałem jeszcze okazji używać.
Zauważyłem coś ciekawego, nie wiem czy też to zauważyliście w swoich aparatach. Pytanie czemu się tak dzieje?
Nie wiem czy dobrze wytłumaczę, postaram się. Otóż raz na jakiś czas , przeważnie jak dużo używam aparatu to gdy wyłączam aparat to obiektyw trochę głupieje i czasem jakby coś ustawiał, żeby normalnie się schować, tzn większa tuba chowa się do połowy, póżniej wysuwa się i obiektyw normalnie się chowa. Występuje to rzadko, ale czasem się to dzieje. Nie przeszkadza mi to, ale jestem ciekawy czy też tak macie?
Kuźwa, tak to jest jak się najpierw nie sprawdzi:-) Dzieje się to wtedy jak aparat jest na zoomie i wtedy po wyłączeniu ustawia obiektyw do normalnej pozycji i się chowa:-) :-)
Pochwal się lepiej jak tam Ci zdjęcia wychodzą.
Pozdrawiam
Zakazuje Ci robic zdjecia podwodne w trybie podwodnym:) Strzelasz sobie w kolanko, sliczne? mniemam, ze tak....
A zalatwia sprawe, mozesz tez M, wszystko zalezy od warunkow w jakich nurkujesz.
W przejrzystych wodach mozesz uzywac WB podwodnego z malymi odchylkami kolorystycznymi w kanalach, w innym przypadku nieodzwony staje sie wyswietlacz, ktory na szczescie pokazuje Ci to co powstanie na karcie, roznice w barwie sa znikome.
Kazdy parametr mozesz pod woda zmieniac, to nie prymitywny kompakt, mowimy nadal oczywiscie o rozsadnych trybach.
pozdroofka
Może. Nigdy nie zwróciłem uwagi. Skoro się wysuwa i chowa i zdjęcia robi jak trzeba, to nawet jeśli rzeczywiście tak robi to mi to nie przeszkadza ;)
PS.
Aż strach pomysleć co będzie jak dziewczynę znajdziesz ;)
A chcesz się założyć, kto więcej wyrwał? :-) Jak już tak odbiegasz od tematu.
---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post był o 11:01 ----------
Pochwal się lepiej jak tam Ci zdjęcia wychodzą.
Coraz lepiej:-) W maju wybieramy się do Wiednia na dwa koncerty Kraftwerku w Burgtheater. Myślę, że będzie co wrzucać. To będzie chrzest bojowy tego aparatu:-)
W maju wybieramy się do Wiednia na dwa koncerty Kraftwerku w Burgtheater. Myślę, że będzie co wrzucać. To będzie chrzest bojowy tego aparatu:-)
a terkotanie? :grin:
a tak poważnie, to cieszę się jeśli ci pomogliśmy i jesteś zadowolony z zakupu
A chcesz się założyć, kto więcej wyrwał? :-)
Ja raz, ale za to z jakim skutkiem :p:mrgreen:
Jak już tak odbiegasz od tematu.
W żadnym wypadku. Głównymi użytkownikami XZ-2 są żona i syn, więc odbieganie tu żadnego nie ma ;)
PS.
Po prostu zastanawia mnie takie rozbieranie aparatu, jego budowy i zachowania na czynniki pierwsze i próba doszukiwania się w tym problemu, w sytuacji gdy wszystko działa :) Aaaa i weź zdjęcia w końcu wrzuć :D
a terkotanie? :grin:
a tak poważnie, to cieszę się jeśli ci pomogliśmy i jesteś zadowolony z zakupu
Właśnie dawno nie było o tym:-) Ja już nie napiszę tego słowa:-) Teraz to się dziwię, że o tym pisałem. Także jak dla mnie problemu nie ma:-)
Bardzo pomogliście. Dużo fachowych rad, zdjęć, no i jak 20 osób pisze, że coś jest dobre, to może faktycznie tak jest:-)
Bardzo pomogliście. Dużo fachowych rad, zdjęć
Jak to miło słyszeć takie słowa :)
no i jak 20 osób pisze, że coś jest dobre, to może faktycznie tak jest:-)
Jest takie przysłowie, ale już nie będę offtopował :p
Ja raz, ale za to z jakim skutkiem :p:mrgreen:
Ja niestety musiałem trochę się naszukać zanim znalazłem tę jedyną. Ogólnie miło wspominam ten etap "szukania" w swoim życiu:-P
W żadnym wypadku. Głównymi użytkownikami XZ-2 są żona i syn, więc odbieganie tu żadnego nie ma ;)
PS.
Po prostu zastanawia mnie takie rozbieranie aparatu, jego budowy i zachowania na czynniki pierwsze i próba doszukiwania się w tym problemu, w sytuacji gdy wszystko działa :) Aaaa i weź zdjęcia w końcu wrzuć :D
Amen.
PS. Co do zdjęć to w poście 901 masz czarno na białym kiedy wrzucę:-)
PS. Co do zdjęć to w poście 901 masz czarno na białym kiedy wrzucę:-)
No czytałem, ale miałem nadzieję, że czegoś tam wcześniej się doczekamy. Będziesz do maja czekał, żeby zdjęcia zrobić? ;)
strOOs, ahutta - sprawdziłam :) Rzeczywiście u mnie jest tak samo. Już sobie poustawiałam i pozostaje tylko testować pod wodą.
Dzięki za pomoc, bo chyba bym sama na to nie wpadła za szybko :)
Janeczek - nurkuję do 40m, najczęściej w naszych wodach. Czasem na wyjazdach w ciepłych,przejrzystych wodach.
Na razie nie mam ani lamp do aparatu ani konwertera, więc muszę sobie radzić bez tego.
Oczywiście chciałabym móc wszystkie zdjęcia robić na M, ale niestety się nie da. Czasami trzeba szybko nacisnąć spust migawki, zanim odpłynie nam fajny okaz :) Dlatego chciałabym znaleźć jakieś optymalne ustawienia, na takie właśnie chwile. Oczywiście jeśli coś stoi, nie rusza się, a prądy nas nie porywają to wtedy, jak najbardziej M.
Na razie aparat miałam tylko raz pod wodą. Przy słabej wizurce i bez oświetlenia, na 18 metrach i trybie podwodnym wyszło mi coś takiego
źródło (https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/10155186_793425337354066_1119652800_n.jpg)
spodziewałam się dużo gorszych wyników. Teraz pozostaje mi tylko nauczyć się współpracować z aparatem i ćwiczyć. Może w przyszłości uda się zrobić jakieś fajne zdjęcie, nie tylko "pamiątkowe" :)
Jak na nasze wody rewelacja.
Teraz pomysl ile w kadrze by sie zmienilo gdybys dodala lampe, jedna, nawet centralnie.
Polecam tanie i mocne Epoque DS150 lub 230, maja wbudowana fotocele wiec nawet przewodem nie musisz synchronizowac.
Generalnie jak juz wspomnialem to co na wyswietlaczu, to na zdjeciu, u mnie przewaznie automat daje rade + WB nurkowy odjechany na lewym w dol, a na prawym w gore.
Wszystkiego nauczysz sie sama, nie ma 100% sprawdzonego przepisu, wszak matka natura zmienna jest.
Powodzenia i pochwal sie czasem kadrem.
pozdroofka
Na razie aparat miałam tylko raz pod wodą. Przy słabej wizurce i bez oświetlenia, na 18 metrach i trybie podwodnym wyszło mi coś takiego
Jak dla mnie bardzo, bardzo fajnie :D
No czytałem, ale miałem nadzieję, że czegoś tam wcześniej się doczekamy. Będziesz do maja czekał, żeby zdjęcia zrobić? ;)
Nie no, cykam cały czas, ale nie będę wrzucał zdjęć kwiatków, drzew, bloków:-) Wrzucę takie foty jakich tu jeszcze nie było, także warto poczekać:-) Po za tym, jeszcze nie umiem wyciągnąć maksimum z aparatu:-)
:-)Wrzucę takie foty jakich tu jeszcze nie było, :-):-)
Strach się bać :wink:
Nie no, cykam cały czas, ale nie będę wrzucał zdjęć kwiatków, drzew, bloków:-) Wrzucę takie foty jakich tu jeszcze nie było, także warto poczekać:-)
Zabrzmiało groźnie, a Ci co na forum kwiatki wrzucają, to teraz będą się bać.
Wrzucę takie foty jakich tu jeszcze nie było, także warto poczekać
odważna zapowiedź :grin:
Nie no, cykam cały czas, ale nie będę wrzucał zdjęć kwiatków, drzew, bloków:-) Wrzucę takie foty jakich tu jeszcze nie było, także warto poczekać:-) Po za tym, jeszcze nie umiem wyciągnąć maksimum z aparatu:-)
Oprócz kwiatków, drzew, bloków mamy w galeriach także inne fotki, tak że faktycznie musisz wrzucić coś wyjątkowego.:)
kedzior000
28.03.14, 15:52
Witam,
Poczytałem trochę waszych opinii na temat tego aparatu i właśnie zamówiłem w Euro XZ-2:) Mam pytanie czy instrukcja jest w miarę obszerna?
Chciałbym tak naprawdę dopiero rozpocząć swoją przygodę z fotografowaniem a nie pstrykaniem dlatego jest to dla mnie ważne:)
Mam pytanie czy instrukcja jest w miarę obszerna?
101 stron.
................................................
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/downloads/xz_2_download.html
Witam,
Poczytałem trochę waszych opinii na temat tego aparatu i właśnie zamówiłem w Euro XZ-2:) Mam pytanie czy instrukcja jest w miarę obszerna?
Chciałbym tak naprawdę dopiero rozpocząć swoją przygodę z fotografowaniem a nie pstrykaniem dlatego jest to dla mnie ważne:)
tu możesz pobrać wersję elektroniczną. Jest obszerna ale szału nie ma. Na pewno podręcznika do podstaw fotografii nie zastąpi jeśli o to chciałeś zapytać
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/downloads/xz_2_download.html
101 stron.
Uprzedziłeś mnie ;)
Strach się bać :wink:
Ja się boję straszyć:-)
Zabrzmiało groźnie, a Ci co na forum kwiatki wrzucają, to teraz będą się bać.
Oprócz kwiatków, drzew, bloków mamy w galeriach także inne fotki, tak że faktycznie musisz wrzucić coś wyjątkowego.:smile:
Chodziło mi o to, że na razie pstrykam fotki typu kwiatki:-) Wychodzą rewelacyjnie:-) Jednak postanowiłem, że pierwsze zdjęcie jakie tu wrzucę będzie z Wiednia. Jak zacząć to mocnym akcentem:-)
odważna zapowiedź https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif
Jak spaść to z wysokiego konia:-)
(1)Chodziło mi o to, że na razie pstrykam fotki typu kwiatki:-) (2)Wychodzą rewelacyjnie:-) (3)Jednak postanowiłem, że pierwsze zdjęcie jakie tu wrzucę będzie z Wiednia. Jak zacząć to mocnym akcentem:-)
1. Zrozumiałem o co Ci chodziło, ale ty nie zrozumiałeś o co mi chodziło(a pogrubiłem).
2. Brawo!
3. Popieram, bo co to takie fotki np. z Krakowa
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością.
1. Zrozumiałem o co Ci chodziło, ale ty nie zrozumiałeś o co mi chodziło(a pogrubiłem).
2. Brawo!
3. Popieram, bo co to takie fotki np. z Krakowa
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością.
Przeczytałem jeszcze raz i za cholerę nie wiem, po co pogrubiałeś. Z tym Krakowem, to wyczuwam lekki sarkazm.
Przeczytałem jeszcze raz i za cholerę nie wiem, po co pogrubiałeś.
Mam nadzieję, że nikt się nie wkurzy na te OT, ale tak często spotykam się z tym błędem w Internecie, że nie mogłem się powstrzymać.
Sprawa jest banalna i nie rozumiem dlaczego ludzie maja z tym kłopot.
Przejdę do konkretów:
1. "także" piszemy w znaczeniu: też, również, jak również np.:
Oprócz fotografowania kwiatków lubię także fotografować architekturę.
2. "tak że" używamy mając na myśli: więc, zatem, toteż, dlatego, stąd też np.:
Zrobiłem świetne fotki na koncercie, tak że fanom "Kraftwerku" będą się
na pewno podobać. (przecinek przed tak że)
3. "tak, że" w zdaniach typu:
Wyglądał tak, że wszyscy na niego patrzyli z uśmiechem. (przecinek przed że)
Mam nadzieję, że nikt się nie wkurzy na te OT, ale tak często spotykam się z tym błędem w Internecie, że nie mogłem się powstrzymać.
Przejdę do konkretów:
Ale to oczywista oczywistość co napisałeś. To zauważyłem od razu w Twoim poście, myślałem, że chodzi o coś czego nie widać na pierwszy rzut ok:-)
---------- Post dodany o 00:28 ---------- Poprzedni post był o 00:22 ----------
Przejdę do konkretów:
Ale to oczywista oczywistość co napisałeś. To zauważyłem od razu w Twoim poście, myślałem, że chodzi o coś czego nie widać na pierwszy rzut oka. Coś w stylu '' czytaj między wierszami'', a w tym wypadku słowami.
tak się wkręciłem w czytanie codziennej telenoweli pt, Xz2 że sobie go kupię:) A co! bo to zacny aparat jest i basta! ;)
tak się wkręciłem w czytanie codziennej telenoweli pt, Xz2 że sobie go kupię:) A co! bo to zacny aparat jest i basta! ;)
Ja, że tak powiem, stoję jeszcze w rozkroku:) Już prawie byłem zdecydowany na xz-2, bo fajnie byłoby mieć coś takiego mniejszego, nie rzucającego się w oczy. Coś, co zawsze mógłbym mieć przy sobie. Było tak do momentu gdy zobaczyłem na żywo E-M10.
Dzisiaj znowu kumulacja w totku, więc może nie będę musiał mieć dylematu.....
A to dopiero 926 odcinek :) Co to będzie po 10 latach kręcenia ;)
A to dopiero 926 odcinek :) Co to będzie po 10 latach kręcenia ;)
Może XZ-5?
Ja, że tak powiem, stoję jeszcze w rozkroku:) Już prawie byłem zdecydowany na xz-2, bo fajnie byłoby mieć coś takiego mniejszego, nie rzucającego się w oczy. Coś, co zawsze mógłbym mieć przy sobie. Było tak do momentu gdy zobaczyłem na żywo E-M10.
Dzisiaj znowu kumulacja w totku, więc może nie będę musiał mieć dylematu.....
nie ma co się "rozkraczać" trzeba brać
;) ja klepnę zamówienie we wtorek bo to 01 04 14 ;-)
;) ja klepnę zamówienie we wtorek bo to 01 04 14 ;-)
A to jakaś szczęśliwa data dla ciebie? :mrgreen:
A to jakaś szczęśliwa data dla ciebie? :mrgreen:
nooo .... dostałem bilet ...
do wojska i nie był to "prima aprilis"
a może new cennik Olympus już będzie:)
nooo .... dostałem bilet ...
do wojska i nie był to "prima aprilis"
??
Zawodowy jesteś? Przecież obowiązkowy pobór został zniesiony...
??
Zawodowy jesteś? Przecież obowiązkowy pobór został zniesiony...
potrzebowali statystów do filmu Hoffmana i zrobili brankę bażantów ;-) ale to wątek o XZ2 ....
potrzebowali statystów do filmu Hoffmana i zrobili brankę;-) ale chyba nie ten wątek ....
Rozumiem, że będziesz wyposażony w XZ-2 zamiast tam jakiejś pukawki? :wink:
eeee .. nie branka 15 lat temu była - kończmy temat bo zaraz banem się zakończy:-P
O ile dobrze zrozumiałem, to fakt poboru do wojska miał miejsce w przeszłości, a Olka XZ-2 przymierza się dopiero zamówić.
No tak... zmęczenie materiału tygodniem. Przepraszam.
Uzywam takiego kombo-lombo:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/03/13333530085_b31c1dcf96_c-1.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7029/13333530085_b31c1dcf96_c.jpg)
tanie jak barszcz i dobre, jeszcze nigdy mnie nie zawiodlo, nawet pod woda:)
kupuje tu (http://ramtech.pl/records/searches/search/li-90b/0)(tanio i dobrze nie jestem powiazany z tym sklepem:))
pozdroofka
Czy ktoś jeszcze używa wspomnianych zamienników ?
Czy ktoś jeszcze używa wspomnianych zamienników ?
Jeszcze nie, ale zamierzam.
Aaaaa mam jeszcze jedno pytanie, które teraz mi się nasunęło. Czy oryginalną baterię należy formatować ? Czy już nie ma takiej potrzeby ?
Aaaaa mam jeszcze jedno pytanie, które teraz mi się nasunęło. Czy oryginalną baterię należy formatować ? Czy już nie ma takiej potrzeby ?
"Formowanie baterii (formatowanie jest błędnym pojęciem),
stosowanych obecnie, nie jest wymagane.
Formowanie baterii było konieczne kiedyś i dotyczyło ogniw Ni-MH, na których występował tzw. efekt pamięci, dlatego optymalnym rozwiązaniem było ładowanie tylko rozładowanej baterii.
W przypadku ogniw Li-Ion takiego obowiązku nie ma, ponieważ efekt pamięci już nie występuje, a bateria ta "lubi" być często doładowywana, nie lubi być zaś często rozładowywana. Nawet instrukcja obsługi "milczy" nt. formowania, co już o czymś świadczy."
Instrukcja, str.6:
"W momencie dostawy bateria nie jest całkowicie naładowana. Przed użyciem należy naładować baterię, dopóki wskaźnik ładowania nie zgaśnie (maksymalnie 5 godzin)."
Tak też zrobiłam :) Pytanie nasunęło mi się po czytaniu o zamienniku "
Zalety akumulatorów DIGITAL:
całkowity brak efektu pamięci
....
Akumulator zapakowany jest w oryginalne pudełko.
Prawidłowe formowanie akumulatorka przebiega w następujący sposób:
1. Po włożeniu akumulatorka do aparatu/ładowarki należy go naładować do pełna.
2. Następnie rozładować (używać do momentu pierwszego wyłączenia się aparatu/kamery).
3. Pełne rozładowanie i ładowanie należy wykonać trzykrotnie.
Skoro producent tak napisał, to nad czym się zastanawiać? Należy postąpić wg instrukcji.
Jestem blondynką, zastanawianie się mam w (genach)kolorze włosów :-P
Jestem blondynką, zastanawianie się mam w (genach)kolorze włosów :-P
Wg fryzjerki na głowie mam "sól z pieprzem". Czy wiesz może, co to oznacza?
Jestem blondynką, nie fryzjerką :)
jaskier1969
29.03.14, 17:57
Witajcie
Ja właśnie zakupiłem sobie kubraczek dla mojego XZ-2. Taki właśnie mi się bardzo podobał. Kojarzy mi się z czasami, kiedy to posiadałem aparat marki Zenith 12XP, który był marzeniem każdego fotografa amatora w tamtych czasach. Cena pokrowca to 14 euro jeśli kupimy go na ebayu od sprzedawcy z dalekiego wschodu :).
CECHY OGÓLNE:
Pokrowiec jest bardzo dobrze wykonany. Nie można mieć żadnych zastrzeżeń do obszyć, wyściółki oraz materiału, którym jest jak najbardziej autentyczna skóra (nie taka z plastikowej świni).
ZALETY:
1. Super stylowy wygląd.
2. Znaczne pogrubienie oryginalnego gripa co powoduje, że aparat trzyma się w teraz w dłoni luksusowo.
3. Sztywna, dobrze spasowana konstrukcja idealnie chroniąca aparat podczas uderzeń.
4. Dużo bardziej elastyczne końcówki paska na szyję (w porównaniu do oryginału), które dzięki temu lepiej się układają i nie przeszkadzają w trzymaniu aparatu.
5. Bardzo dobra ochrona obiektywu. Można nie używać dekielka.
6. Dobrze wyścielone wnętrze pokrowca.
7. Śruba mocująca pokrowiec posiada gwint wewnętrzny więc nie ma konieczności zdejmowania go w przypadku mocowania aparatu na statywie.
WADY:
1. Nie do końca zamknięta konstrukcja. Wycięcia boczne i odstający spód od strony wyświetlacza.
2. Pokrowiec składa się z dwóch części. Żeby móc używać aparatu trzeba ściągnąć jedną część i znaleźć dla niej miejsce w kieszeni lub plecaku.
3. Powiększenie gabarytów aparatu.
ZDJĘCIA:
https://www.flickr.com/photos/jaskierek/13470529515/in/set-72157643065786385/
Przerabiałem juz takie futerały (np do Fuji X10). Najgorsze dla mnie było to co zrobić z tą zdejmowaną częścią w trakcie robienia zdjęć. (pkt 2 z WAD) :) Jest jeszcze trzecie wyjscie - moze "dyndać" pod aparatem na tym klipsie-zatrzasku , ale ani to estetyczne ani praktyczne. Wiec takie "twory" omijam teraz z daleka.
jaskier1969
29.03.14, 18:49
No to jest chyba największa jego wada. Mimo to jednak ten pokrowiec ma dla mnie wartość sentymentalną i niewątpliwie dodaje uroku samemu XZ-2 :). Nosząc aparat na szyi i kadrując za pomocą monitora dyndająca na zatrzasku część pokrowca nie przeszkadza aż tak bardzo.
Jestem blondynką, nie fryzjerką :)
ale taka prawdziwa, prawdziwa?:)!
wiesz o czym mowie prawdaaaa:)
pozdroofka
PS
Aku zamienniki zrobily u mnie kilkanascie tysiecy fotek czy to wystarczy za rekomendacje?:)
Temat blondynki może już zostawmy ;)
Janeczek Twoja rekomendacja mi wystarczy :) Zamówiłam :)
No to mam i ja. Wczoraj odwiedził mnie kurier z XZ-2. :grin:
Mam pytanie czy instrukcja jest w miarę obszerna?
Ja jestem z tych co zaczynają od przeczytania instrukcji i też dopiero zaczynam, więc się podzielę... Olka mam od stycznia, instrukcja przerobiona niemal od dechy do dechy, ale sprzęt dopiero niedawno zaczął się mnie w miarę słuchać. Instrukcja - ta drukowana - jest beznadziejna. Ta elektroniczna jest obszerna, ale gdyby nie to forum - byłoby ciężko z paroma rzeczami. Niby wszystko w niej jest a jednak brakuje. Radzę uzbroić się w cierpliwość i pilnie studiować to forum... - przy okazji - PODZIĘKOWANIA WSZYSTKIM za cenne wskazówki! Np. o filtrze szarym, o statywie (taki za 9 zł z MM sprawdza się cudownie, nawet nie odkręcam...), o filtrze i redukcji szumów, o automatycznym dekielku (kupiony, na razie nie żałuję). XZ-2 ma tyle opcji personalizacji, że głowa boli i człowiek na początku głupieje. Dlatego warto poczytać co kto już odkrył i czego używa, co poleca... Jeszcze raz dzięki wszystkim, cieszę się że jesteście:lol:
---------- Post dodany o 01:20 ---------- Poprzedni post był o 01:09 ----------
[QUOTE=Skora;929483]Czy osłona obiektywu LC-63A od xz-1, pasuje do xz-2 ?[/QUOTE
Pasuje jak najbardziej i świetnie się sprawdza.
Cieszy, że 96 stron wątku nie poszło na marne :D
PS.
Może wstyd, ale w przypadku aparatu z instrukcji korzystam zgodnie z zasadą, gdy zawiodą wszystkie inne metody, przeczytaj instrukcję. Co innego sprzęty AGD, tu instrukcja na dzień dobry :mrgreen:
A może ktoś napisać jak w praktyce sprawdza się ten dekielek , oslona obiektywu LC-63A .
Patrzyłem na necie i fajna rzecz. :grin:
A może ktoś napisać jak w praktyce sprawdza się ten dekielek , oslona obiektywu LC-63A .
Patrzyłem na necie i fajna rzecz. :grin:
Nie wiem co jeszcze chciałbyś się dowiedzieć.
Już tyle opinii, zdjęć, filmików można znaleźć w necie, a nawet na naszym portalu.
Może opinia klienta z "Ceneo" będzie dla Ciebie jakąś wystarczającą wskazówką?
http://www.ceneo.pl/14787377#tab=reviews_scroll
Koleżanki i koledzy proszę o jakieś linki odnośnie ładnych fotek zrobionych xz2, wiem że na forum takowe były i to takie że d... urywały, albo chociaż o wskazanie kto takie fajne fotki robił, to już może znajdę. Chciałem koledze polecić ten model aparatu, a nic tak nie działa perswazyjnie jak właśnie fotki zrobione konkretnym aparatem. Z góry dzięki
wiele osób bardzo fajne zdjęcia powstawiało w tym wątku. moje skromne np. tutaj https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2/page58
---------- Post dodany o 13:46 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Ew. takie portretowe bardziej
https://www.copy.com/s/sw202WnI3LZhVRXc/709.JPG (https://www.copy.com/s/sw202WnI3LZhVRXc/709.JPG)
https://www.copy.com/s/DiZH1JNHhL01Phqq/708.JPG (https://www.copy.com/s/DiZH1JNHhL01Phqq/708.JPG)
https://www.copy.com/s/e7QBl2UKWU9QRinz/706.JPG (https://www.copy.com/s/e7QBl2UKWU9QRinz/706.JPG)
Koleżanki i koledzy proszę o jakieś linki odnośnie ładnych fotek zrobionych xz2
np.:
http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-macro-and.html
http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html
http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html
http://robinwong.blogspot.com/2012/11/olympus-stylus-xz-2-review-pen-lovers.html
No, Robin to już klasyka. :grin: wielu z nas zachęcił do kupna swoimi fotkami
tymczasowy_
3.04.14, 14:47
"Formowanie baterii
stosowanych obecnie, nie jest wymagane.
Formowanie baterii było konieczne kiedyś i dotyczyło ogniw Ni-MH, na których występował tzw. efekt pamięci, dlatego optymalnym rozwiązaniem było ładowanie tylko rozładowanej baterii.Może trzeba, może nie trzeba formować, nie będę się spierał. Jednak sam się przekonałem, na kilku akumulatorach Li-Ion/Po, że po kilku ładowaniach aparat potrafi zrobić więcej fotek na jednym ładowaniu.
W przypadku ogniw Li-Ion takiego obowiązku nie ma, ponieważ efekt pamięci już nie występuje, a bateria ta "lubi" być często doładowywana, nie lubi być zaś często rozładowywana. Nawet instrukcja obsługi "milczy" nt. formowania, co już o czymś świadczy."
Jeśli opierasz swoją opinię na tego typu artykułach:
http://www.chip.pl/artykuly/porady/2013/01/pogromcy-mitow-calkowite-rozladowywanie-akumulatorow
to pragnę zwrócić uwagę, że
źródło (http://www.chip.pl/blobimgs/2013/01/full/ab51ad7a4fcc96861f90d4233c5a560c.jpeg)
pozycja pierwsza - 100% rozładowania i 500 cykli, jest korzystniejsza niż 10% rozładowania i 4700 cykli ładowania.
Załóżmy, że akumulator ma pojemność 1000mAh.
Ładując go 500 razy po 100% dostarczamy mu 500x1000mAh energii czyli 500 000mAh
Ładując ten sam akumulator 4700 razy i dostarczając mu po 10% energii (100mAh) w sumie dostarczymy mu 470 000mAh energii ... czyli mniej :wink:
Podsumowując, "bilans wychodzi na zero".
PS.
Co do akumulatora w aparacie, zawsze mam akumulator zapasowy. Zdjęcia robię dopóki aparat się nie wyłączy, wtedy wkładam nową, a starą ładuję i tak w kółko.
Czekam na wyłączenie aparatu, bo w E-P5 wskaźnik "bat" świeci się na czerwono, a można jeszcze spokojnie zrobić 30-40 zdjęć.
Jeśli chodzi o telefon to też czekam raczej do "pełnego" rozładowania, bo jeśli jest potrzeba to doładuję w aucie lub podłączę baterypack.
OK, ale przy 50%(750000 mAh) i 25%(625000 mAh) twoje wyliczenia już się nie sprawdzają.
To, co wcześniej zamieściłem, nie są to jakieś moje fachowe przemyślenia lecz wiadomości zaczerpnięte z Internetu,
co pokazałem stosując cudzysłowy.
tymczasowy_
3.04.14, 15:48
Napisałeś:
...a bateria ta "lubi" być często doładowywana, nie lubi być zaś często rozładowywana.
4700 to najczęstsze z częstych doładowywań, a 500 to ilość pełnych rozładowań, podsumowując to co napisałeś mija się z prawdą, jeśli opierać się będziemy na "internetowych" rewelacjach (lub inaczej tzw. urban legends).
Wniosek? Chwilę się zastanówmy zanim przepiszemy coś z "internetu".
PS
Pytaniem głównym jest, skąd znafca z Chip'a zaczerpnął swoją "wiedzę" ... :wink:
Napisałeś:
4700 to najczęstsze z częstych doładowywań, a 500 to ilość pełnych rozładowań, podsumowując to co napisałeś mija się z prawdą, jeśli opierać się będziemy na "internetowych" rewelacjach (lub inaczej tzw. urban legends).
Wniosek? Chwilę się zastanówmy zanim przepiszemy coś z "internetu".
PS
Pytaniem głównym jest, skąd znafca z Chip'a zaczerpnął swoją "wiedzę" ... :wink:
Wybacz, ale w ogóle Cię nie rozumiem. Zmusiłem się przeczytać ten artykulik, który podałeś.
Jest tam wszystko to samo co wcześniej cytowałem z innego źródła.
Wykazałem, że obliczenia, które zrobiłeś nie zgadzają się w pozostałych przypadkach(które pominąłeś) i nie potwierdzają Twojej teorii.
Krytykujesz"internetowe rewelacje" i "znafców z Chipa". Rozumiem więc, że masz jakąś swoją, podparta własnymi badaniami
teorię na ten temat.
Zamiast tego wszystkiego powinieneś napisać post, wytłumaczyć co i jak i wszyscy wiedzielibyśmy jak mamy postępować, a tak to
masa pisaniny, a dalej nie wiemy co robić.
Pozdrawiam.
Namawialiście i namówiliście. Od 2 dni mam xz-2. Pierwsze zdjęcia na Auto i jestem w szoku:)
Czeka mnie teraz ciekawa podróż przez przewodniki i instrukcje:)
Trochę video nie domaga (terkoczący AF) ale chyba to jakoś przełknę:)
...Pierwsze zdjęcia na Auto i jestem w szoku:)
Oczywiście jest to szok na plus? Tak?
Oczywiście jest to szok na plus? Tak?
Jasne że tak:) Jedno z pierwszych zdjęć poniżej:)
114240
Jasne że tak:) Jedno z pierwszych zdjęć poniżej:)
Bobas też zadowolony, więc zdjęcia muszą być OK ;) :D
Namawialiście i namówiliście. Od 2 dni mam xz-2. Pierwsze zdjęcia na Auto i jestem w szoku:)
Czeka mnie teraz ciekawa podróż przez przewodniki i instrukcje:)
Trochę video nie domaga (terkoczący AF) ale chyba to jakoś przełknę:)
Witam !
Tak jest bo to jest glownie bardzo dobry aparat a nie kamera ;)
Male i poreczne kompakty maja to do siebie, ze nagrywaja video i to jest ok ale oprocz nagrywania jest jeszcze wiele innych spraw waznych aby
mozna takim aparatem filmowac porownywalnie z dedykowalnym urzadzeniem typu: kamera.
Jak zauwazyles slychac prace zooma (masz nagrywany terkot).
Czy nagrany material jest zupelnie plynny bez smurzenia przy szybkim ruchu ?
Jak sensownie mozesz kompaktem realizowac najazdy i odjazdy na ruchomy obiekt ?
Czy wtedy ostrosc trzyma caly czas na obiekcie ?
Czy AF nie plywa Ci na filmowanym obiektcie wsrod innych bliskich innych obiektow ?
Czy podczas filmowania aparat Ci nie zmienia parametrow ekspozycji ? (SKOKOWE rozjasnianie i przyciemnianie filmowanych scen)
Tak to bywa, ze producenci dodaja mozliwosci filmowania w kompaktach ale praktyczna realizacja jest w rzeczywistosci fatalna i tak powstale
filmy maja w materiale liczne niedociagniecia techniczne obnazajace pseudo-rozwiazania dla kamery w aparacie.
Osobiscie wole miec kamere jako dedykowane osobne urzadzenie bo to ma takze wysoka jakosc obrazu oraz znacznie lepsza ergonomie i
calosc systemu chodzi plynnie, nie slychac zadnych terkotow a AF pieknie trzyma na filmowanym ruchomym obiekcie.
Pozdrawiam
czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny :)
Towarzysze stała się rzecz straszna !!!
Wróciłem do domu i chciałem zrobić kilka fotek. Biorę aparat,włączam i .... (bip) i nic więcej! Tylko coś zapipczał i się nie włączył. Pomyślałem, bateria pewnie siadła. Podłączam, ale zero reakcji nie świeci się nic. Aparat padł! Czy może to być jakieś zawieszenie aparatu czy coś?
Wyjmowałem baterię wkładałem i nic.
Kupowałem w Euro RTV przez internet, 10 dni jeszcze nie minęło więc może zwrócę? Myślicie, że takie coś przejdzie?
jaskier1969
5.04.14, 18:24
Do 14 dni od daty zakupu sprzedający ma obowiązek wymienić sprzęt na nowy. Tak stanowi Polskie prawo handlowe. Często sprzedawcy nie chcą tego robić i oferują ewentualne odesłanie sprzętu do serwisu ale jak się uprzesz i postraszysz to muszą wymienić na sprawny egzemplaż.
czy byłaby szansa aby ktoś mi wysłał rawy z tego kompakcika wykonane w jakimś pomieszczeniu czy w takich średniej jakości warunkach oświetleniowych na ISO 2000, 3200, 6400 ? Byłbym wdzięczny
Zapomnij o przyzwoitej jakości zdjęć aparatem z tak małą matrycą i to nie tylko tym modelem. Jeżeli chodzi o takie wartości ISO to jedynie Pentax K-R (z aparatów które miałem) dawał obrazek akceptowalnej jakości przy ISO 6400. Co nie znaczy dobrej czy bardzo dobrej ale po niewielkiej obróbce RAW-a dało się to oglądać. Do ISO 3200 było wręcz bardzo dobrze tylko, że to jest lustro z matrycą APS-C.
Przyzwoitej jakości możesz się spodziewać jedynie do ISO 1600, nic więcej. We wcześniejszych postach były moje paczki do pobrania ze zdjęciami w RAW o różnej wartości ISO. Możesz sobie ściągnąć i porównać.
A gdzie Ci je wysłać? A chcesz z lampą czy bez?
Do 14 dni od daty zakupu sprzedający ma obowiązek wymienić sprzęt na nowy. Tak stanowi Polskie prawo handlowe. Często sprzedawcy nie chcą tego robić i oferują ewentualne odesłanie sprzętu do serwisu ale jak się uprzesz i postraszysz to muszą wymienić na sprawny egzemplaż.
Obawiam się jednak, że z tego straszenia mogą mi wrzucić egzemplarz z ekspozycji lub jakiś poserwisowy. Może lepiej poprostu odesłać i zamówić/kupić gdzie indziej po zwrocie pieniędzy?
Obawiam się jednak, że z tego straszenia mogą mi wrzucić egzemplarz z ekspozycji lub jakiś poserwisowy. Może lepiej poprostu odesłać i zamówić/kupić gdzie indziej po zwrocie pieniędzy?
Najpierw idź do RTV Euro jeśli tam kupowałeś. Powiesz im co i jak i zobaczysz jak zareagują. Po tym co ci powiedzą podejmiesz kolejne kroki.
Zapomnij o przyzwoitej jakości zdjęć aparatem z tak małą matrycą i to nie tylko tym modelem. Jeżeli chodzi o takie wartości ISO to jedynie Pentax K-R (z aparatów które miałem) dawał obrazek akceptowalnej jakości przy ISO 6400. Co nie znaczy dobrej czy bardzo dobrej ale po niewielkiej obróbce RAW-a dało się to oglądać. Do ISO 3200 było wręcz bardzo dobrze tylko, że to jest lustro z matrycą APS-C.
Przyzwoitej jakości możesz się spodziewać jedynie do ISO 1600, nic więcej. We wcześniejszych postach były moje paczki do pobrania ze zdjęciami w RAW o różnej wartości ISO. Możesz sobie ściągnąć i porównać.
Lustrzanek już mam wystarczająco i nie potrzebna mi kolejna więc pentax odpada :) Teraz szukam kompaktu z przyzwoitą matrycą i światłem dlatego xz-2 to jeden z 4-ch, które biorę pod uwagę. Wiem że to nie taka jakość jak z lustra ale patrząc na niektóre zdjęcia z iso 2000-3200 to tragedii nie ma i moze by wystarczyło tylko chce właśnie wrzucić rawa do obróbki i zobaczyc ile się z tego da wyciągnąć :)
Przeszukam wątek - dzięki ;)
jaskier1969
5.04.14, 19:15
Przeszukam wątek - dzięki
Proszę bardzo - https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag
(https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag)Właśnie z tego samego powodu co Ty sprzedałem lustro i zakupiłem XZ-2. Po przekopaniu mnóstwa for i przeczytaniu takiej samej ilości testów mój wybór padł na XZ-2 właśnie i jak się okazuje nie mógł być lepszy :)
Proszę bardzo - https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag
(https://app.box.com/s/fsci4myycuoopmyap7ag)Właśnie z tego samego powodu co Ty sprzedałem lustro i zakupiłem XZ-2. Po przekopaniu mnóstwa for i przeczytaniu takiej samej ilości testów mój wybór padł na XZ-2 właśnie i jak się okazuje nie mógł być lepszy :)
dzięki :)
@sam13 - w tym aparacie masz obiektyw o jasności 1/1.8-2.5!
Przed prawie półtora roku odkąd używam, ani raz nie musiałem przekroczyć iso 1600.
pozdr
Jestem tu nowy więc witam wszystkich.Posiadam Olympusa xz-2 i mam takie pytanko.Jak robię zdjęcia to aparat raz na jakiś czas robi 2 zdjęcia za naciśnięciem spustu migawki.Macie jakiś pomysł jak to wyelminować czy po prostu się przyzwczaić że "ten typ tak ma"?
:wink: mniej nerwowo wciskać spust
witam i pozdrawiam - mnie się nie zdarzyło
A ja się gdzieś spotkałem z opisem tej przypadłości ale nie mogę tego znależc i nie wiem co z tym zrobić.Przywrócę do ustawień fabrycznych może pomoże.
Może tryb seryjny włączyłeś sobie?
Na pewno nie bo by cały czas robiło więcej a to sie zdaża co 20 lub rzadziej.
Czy nie chodzi tu o nakładanie się dwóch zdjęć na siebie?
@sam13 - w tym aparacie masz obiektyw o jasności 1/1.8-2.5!
Przed prawie półtora roku odkąd używam, ani raz nie musiałem przekroczyć iso 1600.
pozdr
hehe - wiesz... ja ciągle szkieł takich jasnych uzywam i ostatnio co bywał w jakis miejscach to masakra ze światłem wiec to 1600 to takie minimum ale jak sobie wywołałem te nefy od jaskier1969 to jest nieźle - nawet i z 6400 spokojnie da sie wyciągnąć trochę :)
Nie ,to fajna funkcja ale trzeba sobie włączyć żeby działało.Przywróciłem ustawienia fabryczne ,popstrykam może jutro to zobaczę czy pomogło.Dziękuję za pomoc.
Na pewno nie bo by cały czas robiło więcej a to sie zdaża co 20 lub rzadziej.
A oba mają te same parametry w EXIF? Może masz AE Bracketing włączony. W XZ-2 można ustawić dla AE Bracketingu wykonanie 2 lub 3 klatek.
@sam13 - jak pisałem wyższych czułości raczej nie używam, ale na tej stronie zamieszczałem przykład zdjęcia z mojego XZ-2 na iso 1600
https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2/page59?p=1041589&highlight=
Tera exifa nie sprawdze bo wywaliłem te kopie.Ale gdyby był właczonyBKT to zdjęcia by się różniły a te są takie same.Tyle się różnią co się obiekty poruszą.
No to zagadka. Cokolwiek byś włączył - działałoby za każdym razem.
@sam13 - jak pisałem wyższych czułości raczej nie używam, ale na tej stronie zamieszczałem przykład zdjęcia z mojego XZ-2 na iso 1600
https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2/page59?p=1041589&highlight=
TomekH: widziałem - nieźle ale własnie mnie chodziło o rawy bo jpegi są ok, ale najwazniejsze dla mnie to ile mogę wygiągnąc z "surowizny" a widać że sporo można :)
Kilka dni temu kurier dowiózł xz-2. Dziś wyszedłem na chwilę na miasto z nim aby się pobawić.Bardzo podoba mi się odchylany i dotykowy wyświetlacz. Mały a a tyle radości może dać. :mrgreen:
Tak na szybko dwie fotki zapodam zrobione podczas spacerku.
114484
114485
Witaj w klubie posiadaczy XZ-2, fajna maszynka:)
pozdroofka
Jak tak patrzę, to liczba posiadaczy XZ-2 rośnie lawinowo :D
jaskier1969
6.04.14, 23:24
Ja biorąc w dłoń aparat wcale się nie dziwię :)
Ja też :) Ale jak tak myślę, to nie przypominam sobie innego Olkowego aparatu, który cieszyłby się takim zainteresowaniem.
Ja też :) Ale jak tak myślę, to nie przypominam sobie innego Olkowego aparatu, który cieszyłby się takim zainteresowaniem.
Oj tam. Pamiętacie bum na C-4000 jak cena spadła na tysiąc dwieście? Albo E-1 + 14-54 za 3333 po padzie (?) Euro-Coloru? Teraz to mamy cuda na kiju po taniości. Co do XZ-2 to niepokoi mnie brak białej wersji. Może to i lepiej bo po co mi kolejny aparat...? ;-)
Kilka dni temu kurier dowiózł xz-2. ....
sam się wkręciłem na XZ2, tak że się nie moge już doczekać realizacji "belgijskiego transferu" :)