Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Dzięki za zdjęcia wygląda solidnie i rzeczywiście patrząc po grubości powinien znieść upadki .
Przednia ścianka jest grubsza niż pozostałe bo jest na niej kieszonka i taka jakby poduszka przeszyta w poziome paski, reszta jest cieńsza ale też ok :]
Polecano w tym wątku: http://ramtech.pl/records/categories/view/0/search-word:li-90b/search-type:1, więc kupiłem.
Mam pytanie, czy oryginalny akumulatorek też ładować tą ładowarką, czy w aparacie?
Oryginalna bateria ma 3,6 V, 1270 mAh i 4,6 Wh,
a ten zamiennik 3,7 V, 2900 mAh i 7,4 Wh
Polecano w tym wątku: http://ramtech.pl/records/categories/view/0/search-word:li-90b/search-type:1, więc kupiłem.
Mam pytanie, czy oryginalny akumulatorek też ładować tą ładowarką, czy w aparacie?
Oryginalna bateria ma 3,6 V, 1270 mAh i 4,6 Wh,
a ten zamiennik 3,7 V, 2900 mAh i 7,4 Wh
Yyyy - 2900 mAh w takiej małej bateryjce? Tyle (ciut więcej) to mają najlepsze aktualnie ogniwa 16850 - jeżeli zmierzyć ich realną pojemność. Albo producent zastosował jakąś kosmiczną, nieznaną gdzie indziej technologię, albo sprzedawca wciska najzwyklejszy KIT.
---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post był o 23:39 ----------
No tak - KIT:
Pojemność: realna zbliżona do oryginału, max 2900mAh
Strach się bać ;-)
No tak - KIT:Strach się bać ;-)Przecież wiadomo, jak to z tymi chińskimi zamiennikami, ale ludzie stosują i są zadowoleni:)Bardziej interesuje mnie, czy oryginalną baterię mogę bez obawy ładować w tej ichniej ładowarce.
Przecież wiadomo, jak to z tymi chińskimi zamiennikami, ale ludzie stosują i są zadowoleni:)Bardziej interesuje mnie, czy oryginalną baterię mogę bez obawy ładować w tej ichniej ładowarce.
Ładować możesz, nic nie stoi na przeszkodzie, pod warunkiem, że ładowarka posiada pewną inteligencję i wie kiedy akumulatorek został naładowany i to ładowanie wyłączy.
BTW - czy podczas ładowania można używać aparatu?
podoba mi się pokrowiec Lowepro Santiago dv 35 ale ... dzisiaj w Saturnie sprawdziłem i XZ2 z paskiem i dekielkiem automatycznym wchodzi bardzo ciasno może nawet za ciasno:( tak czy siak nadal szukam poręcznego i sztywnego opakowania z możliwością przytroczenia do paska albo plecaka lub takiego z pokrowcem p.deszczowym na XZ2 jeżeli nic nie znajdę wybulę na w/w Lowepro Santiago prawie 70 dych a pasek naramienny zastąpie smyczką na nadgarstek ....wrrrr ...:/ widział ktoś w realu taki pokrowiec bo CenaCzyniCuda http://allegro.pl/pokrowiec-tenba-ps-6-i4246540021.html? mam większą torbę Tenba i jakościowo jest super!
A mógłbyś zrobić zdjęcie z aparatem w środku chętnie bym zobaczył ile miejsca ma aparat dookoła, też szukam pokrowca ale zależy mi na takim żeby aparat nie latał w środku.
jaskier1969
22.05.14, 01:16
Jeśli ładujesz baterię za pomocą aparatu to niestety nie można :(
Ze str. 6 instrukcji do XZ-2:118501
Nie wiem czy nie należy oznacza to samo co nie można, ale nie będę sprawdzał:)
Od wczorajszego wieczora aparat i u mnie :) Bateria jednak wyczerpała się dość szybko, a niestandardowa ładowarka to ciekawe inżynierskie rozwiązanie. Ładuje się jak w telefonie, jednak nie widzę żadnego komunikatu czy jest naładowana do końca, tak jak to jest w przypadku innych urządzeń, gdzie świeci się lampka innym kolorem lub pojawia się komunikat na ten temat. Jak poznać kiedy jest w pełni naładowana i można ją odłączyć od zasilania?
Od wczorajszego wieczora aparat i u mnie :) Bateria jednak wyczerpała się dość szybko, a niestandardowa ładowarka to ciekawe inżynierskie rozwiązanie. Ładuje się jak w telefonie, jednak nie widzę żadnego komunikatu czy jest naładowana do końca, tak jak to jest w przypadku innych urządzeń, gdzie świeci się lampka innym kolorem lub pojawia się komunikat na ten temat. Jak poznać kiedy jest w pełni naładowana i można ją odłączyć od zasilania?
Przestanie się świecić wogóle :)
Ze str. 6 instrukcji do XZ-2:
Nie wiem czy nie należy oznacza to samo co nie można, ale nie będę sprawdzał:)
A kto dziś czyta instrukcje obsługi ;)
ikszetowa instrukcja to była pierwsza instrukcja w moim życiu którą przeczytałam od deski do deski :D
A kto dziś czyta instrukcje obsługi ;)
Ja czytam, syn nie:)
Ja czytam, syn nie:)
Toscie nieprawidze Polaki, wiadomym jest, ze kazdy Polak jest z urodzenia technikiem i zna sie na wszystkim, NIE MA OPCJI zagladania do instrukcji:)
pozdroofka
Ja wyznaję zasadę:
jeżeli wszelkie metody zawiodą, przeczytaj instrukcję obsługi :mrgreen:
Niekiedy warto również przeczytać instrukcję obsługi w innym języku niż polski - można znaleźć informacje dodatkowe (np. tak miałem ze stacją pogody - niby pl i eng była taka sama a różnice były w znaczeniu słów po przetłumaczeniu).
Ja wyznaję zasadę:
jeżeli wszelkie metody zawiodą, przeczytaj instrukcję obsługi :mrgreen:
I należy pamiętać, że nic nie robi się na siłę. Należy wziąć większy młotek.
Wczoraj próbowałem nawet prześledzić ten wątek od początku. Były dwie próby. Ciężko:mrgreen:. Na raz, nie jest to możliwe.
PILNE .
Przyszedł aparat niestety doszło cło ostatecznie zapłaciłem 995 zł tak więc deal życia to nie jest ale co tam cieszę się że mam ten aparat już się ładuje.
Inna rzecz mnie interesuje czy jak kupowaliście pudełko było zaklejone, ktoś pamięta ? Oraz czy mieliście załączoną kartę gwarancyjną ? Ja nie może na rynek azjatycki nie dają , za to dostałem drugi grip w kolorze bordowym. W polskiej instukcji napisane jest że w pudełku powinien być pasek na nadgarstek na stronie olympusa oficjalnie nie ma takiej informacji jest tylko pasek na szyję. I ostatnia rzecz czy na wyświetlaczu mieliście jakąś ochronną folię ? Mój aparat był tylko w takiej ochronnej czarnej torebeczce. Ufff .. tak na szybko to tyle proszę napiście co i jak żebym miał pewność i mógł napisać do sklepu.
Pozdrawiam
PILNE .
Przyszedł aparat niestety doszło cło ostatecznie zapłaciłem 995 zł tak więc deal życia to nie jest ale co tam cieszę się że mam ten aparat już się ładuje.
Inna rzecz mnie interesuje czy jak kupowaliście pudełko było zaklejone, ktoś pamięta ? Oraz czy mieliście załączoną kartę gwarancyjną ? Ja nie może na rynek azjatycki nie dają , za to dostałem drugi grip w kolorze bordowym. W polskiej instukcji napisane jest że w pudełku powinien być pasek na nadgarstek na stronie olympusa oficjalnie nie ma takiej informacji jest tylko pasek na szyję. I ostatnia rzecz czy na wyświetlaczu mieliście jakąś ochronną folię ? Mój aparat był tylko w takiej ochronnej czarnej torebeczce. Ufff .. tak na szybko to tyle proszę napiście co i jak żebym miał pewność i mógł napisać do sklepu.
Pozdrawiam
Pudełko nie było zaklejone, drugiego gripa nie bylo, pasek tylko na szyję, wyświetlacz bez folii, aparat w czarnej torebeczce.
Ja też nie miałem pudełka zaklejonego. Pasek na szyję był w środku. Aparat raczej nie w torebeczce tylko może w takim woreczku czarnym . :wink:
Uff.. To dobrze ;-) już myślałem że coś nie tak. Dziękuję wam nic jak tylko znajdę chwilę biorę się za aparat :wink:
Wracając do tematu chińskiej ładowarki i baterii - ktoś już ładował oryginał? Bo zamiennik się naładował, zapaliła się zielona lampka, ale oryginału jeszcze w niej nie ładowałem.
Wracając do tematu chińskiej ładowarki i baterii - ktoś już ładował oryginał? Bo zamiennik się naładował, zapaliła się zielona lampka, ale oryginału jeszcze w niej nie ładowałem.
Dzizas, tak zapal sie zielona, dlaczego mialoby byc inaczej?:)
pozdroofka
jaskier1969
22.05.14, 17:35
Oraz czy mieliście załączoną kartę gwarancyjną ?
Mój przyszedł z Japonii i miałem dołączone wszystkie papierki. Zarejestruj aparat na stronie Olympusa to zobaczysz czy masz gwarancję. W moim przypadku po rejestracji dostałem dodatkowe 6 miesięcy gwarancji.
Mój przyszedł z Japonii i miałem dołączone wszystkie papierki. Zarejestruj aparat na stronie Olympusa to zobaczysz czy masz gwarancję. W moim przypadku po rejestracji dostałem dodatkowe 6 miesięcy gwarancji.
Czemu nie warto spróbować , zawsze myślałem że na rzeczy zakupione w Azji nie ma gwarancji w Europie.
Ja kupiłem z Hongkongu.
HuRrrrrrraaaaaaa..!!!!
Zarejestrowałem i mam gwarancję i też dodatkowo 6 miesięcy , kolego jaskier1969 masz u mnie duże piwko :lol:
Product warranty
+ 24 months standard warranty
Total warranty valid until: 20/05/2016
Właśnie zarejestrowałem i też dostałem dodatkowe 6 miechów - fajna sprawa. Rozumiem, że w razie wysyłki do serwisu, serwis po SN sprawdzi, że produkt ma przedłużoną gwarancję?
jaskier1969
22.05.14, 18:25
HuRrrrrrraaaaaaa..!!!!
Zarejestrowałem i mam gwarancję
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że nie będziesz musiał z niej korzystać :)
Ps. Zazdroszczę miejsca zamieszkania, piękne stare Szkockie miasto. Tematów na świetne zdjęcia cała masa :)
Miałeś pecha z tym cłem a raczej VAT-em. Mój przyszedł do Irlandii EMS-em i nie zapłaciłem VAT-u
Product warranty
+ 24 months standard warranty
Total warranty valid until: 20/05/2016
A dlaczego do maja? Tak to wypada standard. Ja mam do listopada 2016 po dodaniu tej gratisowej.
Ja również dziękuję za info Jaskier :)
Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że nie będziesz musiał z niej korzystać :)
Ps. Zazdroszczę miejsca zamieszkania, piękne stare Szkockie miasto. Tematów na świetne zdjęcia cała masa :)
Miałeś pecha z tym cłem a raczej VAT-em. Mój przyszedł do Irlandii EMS-em i nie zapłaciłem VAT-u
Też mam taką nadzieję ;) Niestety z tym vatem tak jest raz się udaje raz nie, ostatecznie tak nie straciłem.
Kilka zdjęć dla ciebie niekoniecznie ze starego miasta ;)
jaskier1969
22.05.14, 18:47
Nie ma problemu @hasos, cieszę się że mogłem pomóc bo przecież od tego tutaj jesteśmy :)
PILNE .
Inna rzecz mnie interesuje czy jak kupowaliście pudełko było zaklejone, ktoś pamięta ?
Właśnie wziąłem nowy karton. Pudełko nie jest zaklejone, ale nie ma też wątpliwości czy ktoś tam grzebał czy nie. Ciekawostką może być fakt, że obiektyw nie ma dekielka - jest w tym ciemnym woreczku nieosłonięty, natomiast dekielek jest w osobnym woreczku, podobnie jak sznureczek do niego. Pomyślałem wstępnie, że w moim zestawie brakuje dekielka.
Ciekawostką może być fakt, że obiektyw nie ma dekielka - jest w tym ciemnym woreczku nieosłonięty, natomiast dekielek jest w osobnym woreczku, podobnie jak sznureczek do niego. Pomyślałem wstępnie, że w moim zestawie brakuje dekielka.
Też tak pomyślałem i od dekielka zacząłem ;)
---------- Post dodany o 18:00 ---------- Poprzedni post był o 17:56 ----------
Aparat ładuje już baterię ponad 3 godziny wrrr... nie mogę się za niego zabrać.
Tak na szybko czy żeby dotykowy wyświetlacz działał to trzeba dodatkowo coś włączyć czy poruszanie się po menu to tylko kółko strzałki menu i ok albo ja czegoś jeszcze nie włączyłem ? Dodam że mam włacząne ustawienie ekranu dotykowego. Czy to tylko działa jak się robi zdjęcia i w trybie ładowania nie będzie to działać i trzeba czekac ?
jaskier1969
22.05.14, 19:09
Czy to tylko działa jak się robi zdjęcia i w trybie ładowania nie będzie to działać i trzeba czekac ?
Opcje dotyku w XZ-2 działają tylko częściowo tzn. podczas robienia zdjęć możesz jedynie wskazać palcem punkt ostrości i wykonać zdjęcie automatycznie. W lewym dolnym rogu ekranu masz taką zielonkawą ikonkę którą zmieniasz ustawienia działania dotyku podczas robienia zdjęć:
- bez dotyku
- tylko wskazanie punktu ostrości
- wskazanie punktu ostrości i automatyczne wykonanie zdjęcia
Dotyk działa też podczas przeglądania zdjęć. W tym trybie możesz powiększać lub zmniejszać zdjęcie lub palcem (tak jak w smartfonach) przewijać zdjęcia. W innych przypadkach dotyk nie działa.
Podczas ładowania baterii w aparacie nie powinieneś robić nim zdjęć.
Opcje dotyku w XZ-2 działają tylko częściowo tzn. podczas robienia zdjęć możesz jedynie wskazać palcem punkt ostrości i wykonać zdjęcie automatycznie. W lewym dolnym rogu ekranu masz taką zielonkawą ikonkę którą zmieniasz ustawienia działania dotyku podczas robienia zdjęć:
- bez dotyku
- tylko wskazanie punktu ostrości
- wskazanie punktu ostrości i automatyczne wykonanie zdjęcia
Dotyk działa też podczas przeglądania zdjęć. W tym trybie możesz powiększać lub zmniejszać zdjęcie lub palcem (tak jak w smartfonach) przewijać zdjęcia. W innych przypadkach dotyk nie działa.
Podczas ładowania baterii w aparacie nie powinieneś robić nim zdjęć.
Dzięki za szybką odpowiedź, tak też myślałem że dotyk będzie tylko podczas robienia-oglądania zdjęć dostępny.
Chcę kupić łądowarkę czy ta będzie dobra http://www.amazon.co.uk/TradeMarket-Battery-Digital-Charger-Stylus-9000/dp/B00GUD13UW/ref=sr_1_23?s=electronics&ie=UTF8&qid=1400778804&sr=1-23&keywords=olympus+xz2+charger
U mnie jest po zarejestrowaniu "+24 miesiące standardowa gwarancja". Gdzie znajdę info że mam dodatkową gwarancję? Swoją drogą to przy zakupie ubezpieczyłem aparat na kolejny rok więc teoretycznie mam gwarancję 3 letnią ale trzeba dmuchać na zimne. Mam niemiłe doświadczenia po fuji s200EXr który 2 tygodnie po zakończeniu gwarancji się popsuł i naprawa trochę kosztowała.:???:
Czy może lepiej taką ? http://www.amazon.co.uk/dp/B008I2UH9G/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=34WUJEYQ47XVI&coliid=I25QV2A8RZBAOI
---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post był o 18:50 ----------
U mnie jest po zarejestrowaniu "+24 miesiące standardowa gwarancja". Gdzie znajdę info że mam dodatkową gwarancję?
U po zarejsstrowaniu pokazało się okno że dostałem dodatkowo 6 miesięcy i miałem opcje czy zakończyć rejestrację czy chcę rozszerzyć gwarancję. I po zakończeniu jak wchodzę w swój aparat to tam widzę do kiedy jest gwarancja ale nie ma żadnej dodatkowej informacji ja myślę że oni mają to już w systemie i jak się skończy ta standardowa to wtedy będzie aktywne te kolejne 6 miesięcy tak sobie to tłumaczę.
Dzięki wulisu za odpowiedź, kurcze nie pamiętam czy mi wyskoczyło takie okienko dodatkowe:?: Czy można to gdzieś sprawdzić dodatkowo??
Dzięki wulisu za odpowiedź, kurcze nie pamiętam czy mi wyskoczyło takie okienko dodatkowe:?: Czy można to gdzieś sprawdzić dodatkowo??
Tego niestety nie wiem jak sprawdzić trzeba by napisać do Olympusa.
...natomiast dekielek jest w osobnym woreczku... Pomyślałem wstępnie, że w moim zestawie brakuje dekielka.
Miałem to samo. Przez chwilę nawet zastanawiałem się, czy alarmować sklep z tego powodu, czy już po prostu sobie darować, bo zamówiłem również zasłonkę automatyczną. Szczęśliwie jednak dekielek wyłonił się z ukrycia:)
Aktywuj newsletter. Powinno pomóc. Swoją drogą fajny ten newsletter.
Jak ja kupowałem, to miałem w pudełku kupon z informacją, że po zarejestrowaniu aparatu w przeciągu iluś tam tygodni od daty zakupu, dostanę dodatkowe rozszerzenie gwarancji. Po rejestracji było wypełnienie ankiety i teraz jak się loguję na konto w Olympusie, to mam opcję "mój sprzęt" (czy jakoś podobnie) i tam jest info o gwarancji. Standardowej i tej przedłużonej.
to mam opcję "mój sprzęt" (czy jakoś podobnie) i tam jest info o gwarancji. Standardowej i tej przedłużonej.
Ciekawe ja na początku podczas rejestracji miałem pokazane że mam przedłużoną o 6 miesięcy więc skoro to było tu muszą mieć ten fakt odnotowany, tylko ciekawe dlaczego ty u siebie widzisz też informacje o tej rozszerzonej, w chwili wolnej napiszę do olympusa.
wkleję zdjątko kolegi, który za moją namową kupił sobie XZ-2, do tego kiwi tulejkę i pozyczył ode mnie raynoxa dcr250 (jakośc trochę zdechła, bo to z twarzoksiążki):
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t31.0-8/10317708_1409091649375684_1141593665422650518_o.jp g)
UWAGA !!!
Wiem już o co chodzi z tą rozszerzoną gwarancją. Dotyczy to tylko tych co mają aparat od daty zakupu nie dłużej niż 4 tygodnie.
Trzeba wejść na stronę przy rejestracji swojego aparatu wybrać subskrypcję na newsletter i zatwierdzić . Na maila musi przyjść link aktywacyjny tego newsletter-a i dopiero wtedy aktywować, i tu dzięki GoBo za wspomnienie o tym, ten trop mnie naprowadził, jak wejdziemy w szczegóły naszego aparatu widzimy standardową gwarancję na 24 mies i rozszerzoną na 6 mies. I jeszcze jedno ja wykasowałem swojego olka i przeprowadziłem cały proces jeszcza raz i wtedy okno z dodatkową gwarancją pojawia się ponownie, w trakcie tego zmieniłem język na polski żeby pokazać tym co może słabo znają angielski jak to wygląda załączam zrzut.
Myślę że teraz już wszystko jasne. Pozdrawiam
Myślę że na małe piwko zasłużyłem :wink:
Ja zrobiłem jeszcze inaczej. Usunąłem zarejestrowany aparat. Zrobiłem rejestrację od nowa i w momencie kiedy już pojawiło się okienko kliknąłem żółte pole, że chcę przedłużyć gwarancję. Wypełniłem ankietę i teraz data jest już z doliczonymi 6 miesiącami. do 2016.11.12. :!::grin:
Oczywiście newsletter też aktywowałem. Dzięki Panowie za pomoc.:!:
Ja zrobiłem jeszcze inaczej. Usunąłem zarejestrowany aparat. Zrobiłem rejestrację od nowa i w momencie kiedy już pojawiło się okienko kliknąłem żółte pole, że chcę przedłużyć gwarancję. Wypełniłem ankietę i teraz data jest już z doliczonymi 6 miesiącami. do 2016.11.12. :!::grin:
Oczywiście newsletter też aktywowałem. Dzięki Panowie za pomoc.:!:
Tak też można ;)
A ja się jescze zastanawiam tylko nad serial number czy należy podać tylko numer JKP201128 czy jeszcze oznaczenia na końcu tego numeru w moim przypadku JKP201128BXO podążając tokiem myślenia oficjalnej strony Olympusa ma to być tylko sam numer bez 3 ostatnich oznaczeń , wiem to bo jak chce się ściągnąć Olympus Viewer 3, jest wymagany numer aparatu i jeśli się wpisze JKP201128BXO to nie można pobrać natomiast jak zostawi się sam numer JKP201128 to można pobrać.
Tak więc dochodzimy do sedna sprawy co jest właściwym numerem ;) Pytanie czy ma to dla procesu rejestracji jakieś znaczenie ja podałem cały ale może jednak poprawię na sam numer żeby mieć pewność że w przypadku rejestracji i późniejszej naprawy gwarancyjnej wszystkie warunki zostały spełnione.
Pora spać.
Dzisiaj sobie pofocę na Kobranocce ;) I się zastanawiam nad Iso walić na 400 lub 800 czy dać trochę luzu i niech aparat dobiera?
Dzisiaj sobie pofocę na Kobranocce ;) I się zastanawiam nad Iso walić na 400 lub 800 czy dać trochę luzu i niech aparat dobiera?
ooo Kobranocka! Daja jeszcze do pieca chlopaki:)
Jak robilem ich koncert to jechalem na automatyce -0.7-1EV iso nieistotne:)
pozdroofka i milego koncertu!
Spokojnie można iso dać do doboru aparatowi. Polecam natomiast punktowy pomiar światła, jeśli zespół będzie jasny, a tło ciemne.
Wieczorem po 21 będzie ciemno a oświetlona tylko scena więc punktowy (też tak myślałem) i spróbujemy z -0,7 EV. Dzięki za info.
Nie wiem, czy zauważaliście u siebie coś takiego, ale czasem mój xz-2 ma problem ze złapaniem ostrości na twarzy, zwłaszcza na długim końcu. Jak ustawię wykrywanie twarzy łapie bez problemu, a normalnie trudno mu to idzie. Jak zahaczę o włosy np. to łapie, a tak w środek twarzy nie chce. Testowałem w pomieszczeniu, jutro zobaczę, jak z tym jest za dnia.
118580118581118582118583118584118585
Dobra kilka pierwszych zdjęć dzisiaj zajęcia z botaniki ;)
Za wrzutke ode mnie +.
Wreszcie ktos zakonczyl technikalia i pokazuje co malenstwo potrafi, a nie tylko bezpodstawne echy i achy!:)
pozdroofka
Dziękuję za plusika ;)
Z braku czasu pomiędzy jednym synem a drugim z doskoku coś tam ustrzelę a te zdjęcia to przy okazji spaceru z chłopcami w lesie.
Mam kilka uwag do aparatu ale o tym napiszę później.
Pozdrawiam
jaskier1969
23.05.14, 21:54
Nie wiem, czy zauważaliście u siebie coś takiego, ale czasem mój xz-2 ma problem ze złapaniem ostrości na twarzy, zwłaszcza na długim końcu.
Tak mój ma to samo. Na długim końcu dość często zdarza mu się nie ustawić ostrości.
Dobra kilka pierwszych zdjęć dzisiaj zajęcia z botaniki
Osobiście nie podoba mi się aż tak płytka głębia ostrości. W przypadku XZ-2 przy zdjęciach makro trzeba zdecydowanie mocno przymknąć przysłonę a co za tym idzie często podbić ISO. Dlatego też moim kolejnym zakupem będzie lampa błyskowa typu ring do zdjęć makro właśnie.
Tak mój ma to samo. Na długim końcu dość często zdarza mu się nie ustawić ostrości.
Osobiście nie podoba mi się aż tak płytka głębia ostrości. W przypadku XZ-2 przy zdjęciach makro trzeba zdecydowanie mocno przymknąć przysłonę a co za tym idzie często podbić ISO. Dlatego też moim kolejnym zakupem będzie lampa błyskowa typu ring do zdjęć makro właśnie.
No niestety to co mówisz jest prawdą takich zdjęć jak tutaj raczej nie zrobimy http://www.makrofotografia.com.pl/
trochę można to poprawić nie podbijając mocniej iso stosując statyw mam taki zamiar w końcu mój poczciwy manfrotto znowu się do czegoś przyda ;) też mam zamiar zaopatrzyć się w ring jeśli chce się robić bardziej na poważnie , jest to nieodłączny element. Pamiętajmy jednak że mówimy o xz2 małym kompakcie który ma nam dać amatorskie możliwości od makrofotografii przez krajobraz na portretach kończąc. Dla mnie to jest aparat który będę wszędzie ze sobą zabierał nawet na spacer z psem ;) A do poważniejszych zadań drugie body, mam na myśli bardziej wymagających zadań. Osobiście jestem zaskoczony możliwościami tego maleństwa jak się ma już trochę doświadczenia w fotografii jak posługiwać się przysłoną , czasem i co najważniejsze światłem. Ja mam na chwilę obecną inny problem używam Lightrooma obecnie wersja 5 i widzę dziwne problemy między nim a xz2 , robię zdjęcia w RAW-ie i JPG-u , zaimportowałem je mam 150 zdjęć tyle powinno być i folder ze zdjęciami pokazuje mi 150 zdjęć, ale jak je przeglądam okazuje się że widzi tylko same Rawy-y nie ma obok tego samego ujęcia w JPG-u, ale jak skopiuję tego jpg do innego folderu i potem już w bibliotece chcę je ręcznie przenieść to katalogu ze zdjęciami z xz2 to dostaję komunikat że to zdjęcie już jest ale kiedy próbuję je znaleść widzę tylko format RAW. Dziwne to wszystko wygląda jakiś błąd jest w zapisywaniu przez xz2 zdjęć i programy mają problem, najlepiej działa przeglądanie w Bridge cs6 . Muszę dojść do tego a może powinienem coś ustawić w xz2 jeśli chodzi o RAW i JPG ?
jaskier1969
24.05.14, 01:28
Nie, nie powinieneś. To jest problem (ten co zawsze) oprogramowania Adobe. Firma droga i do d...y :)
Nie, nie powinieneś. To jest problem (ten co zawsze) oprogramowania Adobe. Firma droga i do d...y :)
Za parę dni będę miał nową kartę obecnie mam starą class 4 , może to pomoże, jak wspomniałem skoro osobno zaimportowałem sam jpg i działa to mówi być jakieś wytłumaczenie.
Kilka fotek z Kobranocki: nieobrabiane jpg wykonywane w deszczu (wręcz momentami w ulewie - przydały się woreczki foliowe na zabezpieczenie xz2) :roll: i szalejącym oświetleniu sceny...
Kilka fotek z Kobranocki: nieobrabiane jpg wykonywane w deszczu (wręcz momentami w ulewie - przydały się woreczki foliowe na zabezpieczenie xz2) :roll: i szalejącym oświetleniu sceny...
I nikomu nie wolno się z tego śmiać.
jarod,
maluch dal rade!
koncert fajny?
no ba!
pozdroofka
jaskier1969
24.05.14, 13:23
Muszę dojść do tego a może powinienem coś ustawić w xz2 jeśli chodzi o RAW i JPG ?
Może jest w Lightroomie coś takiego jak w OV3, że wybierasz sobie żeby program pokazywał Ci pliki tylko RAW albo tylko JPG albo i te i te. Poszukaj w opcjach.
No ba... jak za starych czasów... a pogoda była taka:
Łatwiej jednak fotografować muchy ;)
Bardzo fajne ujecia z deszczem!
Widze, ze watek sie rozkreci fotkowo (moze?:)
pozdroofka
Może jest w Lightroomie coś takiego jak w OV3, że wybierasz sobie żeby program pokazywał Ci pliki tylko RAW albo tylko JPG albo i te i te. Poszukaj w opcjach.
Specjalnie zrobiłem parę pstryków przez okno, żeby to zobaczyć.
Ja mam tak:
118625
Zaznaczone jest ORF + JPEG.
jaskier1969
24.05.14, 14:13
Chodzi raczej o tryb edycji, żebyś wiedział który plik edytujesz i nie miał bałaganu w zdjęciach. Wtedy ukrywasz sobie niepotrzebne w danym momencie JPG albo RAW-y. Nie znam zbyt dobrze LR bo go nie używam ale pewnie jest taka opcja skoro w OV3 jest, tak myślę.
... Ja mam na chwilę obecną inny problem używam Lightrooma obecnie wersja 5 i widzę dziwne problemy między nim a xz2 , robię zdjęcia w RAW-ie i JPG-u , zaimportowałem je mam 150 zdjęć tyle powinno być i folder ze zdjęciami pokazuje mi 150 zdjęć, ale jak je przeglądam okazuje się że widzi tylko same Rawy-y nie ma obok tego samego ujęcia w JPG-u, ale jak skopiuję tego jpg do innego folderu i potem już w bibliotece chcę je ręcznie przenieść to katalogu ze zdjęciami z xz2 to dostaję komunikat że to zdjęcie już jest ale kiedy próbuję je znaleść widzę tylko format RAW.
Tak ma być i program dobrze działa. Lightroom zasadniczo jest programem do obróbki plików RAW i nie ma za bardzo sensu importować RAW i jpg tego samego zdjęcia. Oczywiście jpg tez można obrabiać w LR. Aby je zaimportować należy je uprzednio przenieść do innego folderu lub w opcjach LR zaznaczyć: Edit/Preferences/General/Treat JPG files next to raw files as separate photos. Wówczas LR będzie widział zarówno RAW i jpg znajdujące się w tym samym folderze. Choć ja bym tej opcji nie zaznaczał.
Tak ma być i program dobrze działa. Lightroom zasadniczo jest programem do obróbki plików RAW i nie ma za bardzo sensu importować RAW i jpg tego samego zdjęcia. Oczywiście jpg tez można obrabiać w LR. Aby je zaimportować należy je uprzednio przenieść do innego folderu lub w opcjach LR zaznaczyć: Edit/Preferences/General/Treat JPG files next to raw files as separate photos. Wówczas LR będzie widział zarówno RAW i jpg znajdujące się w tym samym folderze. Choć ja bym tej opcji nie zaznaczał.
Zgadza się. Trochę się spóźniłem z wydedukowaniem tego:)
Wersja po polsku: Edycja/Preferencje/Główne i odhaczyć Importuj oddzielnie pliki w formacie JEPG albo RAW.
Sprawdziłem, pokazuje dwa pliki JEPG i ORF:)
jaskier1969
24.05.14, 14:59
To jeszcze kilka fotek ode mnie
118627118628118629118630118631
Specjalnie zrobiłem parę pstryków przez okno, żeby to zobaczyć.
Ja mam tak:
118625
Zaznaczone jest ORF + JPEG.
A próbowałeś później w edycji zdjęcia obrabiać zdjęcie RAW albo JPG to samo ujęcie? Bo mi widzi wtedy tylko RAW a chciałbym porównać wtedy i jedno i drugie i mieć oba formaty obok siebie rozdzielone. Bo to co pokazałeś to widać że są połączone ale nie jasne jest dla mnie jak to rozdzielić albo edytować albo RAW albo JPG z możliwością podglądu obu.
jaskier1969
24.05.14, 15:53
Pisałem o tym wcześniej, że Olympus Viewer 3 ma taką opcję. Możesz sobie w nim bez problemu wybrać które pliki mają być widoczne podczas edycji. Dla mnie używanie LR jako wywoływarki nie ma sensu bo spokojnie można to zrobić przy pomocy OV3, zwłaszcza, że zdjęć zrobionych XZ-2 nie trzeba jakoś szczególnie mocno obrabiać. Dodatkowo w danych EXIF dołączonych do zdjęcia mamy zapisane jakim softem obrabialiśmy zdjęcie więc jeśli używamy nie do końca legalnej kopi LR...
<br>
<br>
A próbowałeś później w edycji zdjęcia obrabiać zdjęcie RAW albo JPG to samo ujęcie? Bo mi widzi wtedy tylko RAW a chciałbym porównać wtedy i jedno i drugie i mieć oba formaty obok siebie rozdzielone. Bo to co pokazałeś to widać że są połączone ale nie jasne jest dla mnie jak to rozdzielić albo edytować albo RAW albo JPG z możliwością podglądu obu.
Trzeba zrobić tak:
Wersja po polsku: Edycja/Preferencje/Główne i odhaczyć Importuj oddzielnie pliki w formacie JEPG albo RAW.
... jak to rozdzielić albo edytować albo RAW albo JPG z możliwością podglądu obu.
Pierwszy podstawowy warunek to trzeba zaimportować zarówno RAW jak i JPG. Jak to zrobić napisałem wcześniej.
To co napisał jaclas:
...Zaznaczone jest ORF + JPEG.
to tylko informacja, że w folderze, katalogu, znajduje się także plik jpg ale edytować go nie możesz bo nie został zaimportowany
Gdy zrobisz to:
Edycja/Preferencje/Główne i odhaczyć Importuj oddzielnie pliki w formacie JEPG albo RAW.
To będziesz miał tak:
118634
Fotki super, niejedna lustrzanka, by sobie nie poradziła w takich warunkach, a już na pewno nie mój były już Canon 50d z kitem.
Z racji tego, że EXIF pusty, napisz proszę, jakie ISO i przesłona, bo ogniskowa to chyba maks?
Fajny aparat i fajne fotki. Fajny wątek.Lubie tu zaglądać :-)
Odpowiadając na 1828:
1. P 100 F2.2 Ev-0,7 f12mm iso 100
2. A 60 F 2.2 Ev-0,3 f 11,3mm iso 800
3. A 60 F 2.2 Ev-0,3 f 6mm iso 100
4. A 100 F 2,5 Ev-0,3 f24mm iso200
5 . A 40 F2,5 Ev-0,3 f 4mm iso 100
6. A 13 F2,5 Ev0,0 f 24mm iso 800
iso dobierał aparat a ja starałem się robić na największej dziurze aby skrócić na maxa czas
a już na pewno nie mój były już Canon 50d z kitem hmmm 50d, czyli niezłe body z kitem to jak zimna kaszanka na obiad (co prawda na canon-board jest wątek z rewelacyjnymi zdjęciami z kita), ale z kitem to trzeba trafić aby wyszła dobra fotka. Ja sobie chwalę połączenie 450d z 28-135 IS USM - rozsądne szkło za dobrą cenę, tylko że ciężkie i spore - i tutaj największa zaleta ex-2, iż można go schować w kieszeń... A kit canona to taki obiektyw na imprezę typu: "u cioci na imieninach" (chociaż jego stosunek ceny do zdjęć jest mimo wszystko powalający).
jaskier1969
24.05.14, 20:49
(chociaż jego stosunek ceny do zdjęć jest mimo wszystko powalający).
To nie widziałeś chyba zdjęć robionych kitowym obiektywem Pentaxa 18-55mm f/3.5-5.6. Tutaj stosunek ceny do jakości zdjęć jest powalający a obiektyw Canona to przy nim drogi słoik :)
Może ktoś powie mi lub przypomni jak poznać kiedy bateria jest naładowana? Ładowarka zdaje się mieć lampkę lub miejsce na coś takiego, ale może to tylko moje złudzenie. Chętnie zapoznam się z szerszą instrukcją obsługi (o ile taka istnieje), niż te kilka stron podstawowych informacji.
Kit canona od 260 zł za nowy( a za stówkę spokojnie używkę się kupi ;) ) aczkolwiek zdaję sobie sprawę iż kit pentaxa jest jednym z lepszych kitów o ile nie najlepszym dodawanym do puszki (brat właśnie zapodał sobie jakiegoś pentaxa, ale nie miałem jeszcze okazji go obejrzeć)
Darekw1967
24.05.14, 23:09
Witam !
Bardzo ciekawe z tymi kitami canona i pentaxa ale co to ma wspolnego z tematem tego watku ?
Pozdrawiam
Bardzo ciekawe z tymi kitami canona i pentaxa ale co to ma wspolnego z tematem tego watku ?
Przeca była wcześniej pochwała, że:
Fotki super, niejedna lustrzanka, by sobie nie poradziła w takich warunkach, a już na pewno nie mój były już Canon 50d z kitem.
Siedzę, czytam i zbieram na XZ-2 pieniądze bo już wiem, że lustrzanka z kitem nie ma sensu :)
jarod69 dzięki za info o zdjęciach. Możliwości tego aparatu są naprawdę imponujące :)
Co do Canona i kita - to myślę, że ważna informacja dla kogoś, kto zastanawia się na budżetową lustrzanką lub lepszym kompaktem.
50d to porządne body, jeszcze ze "starej" szkoły, czyli dobra jakość w dobrej cenie. Podobnie było Pentaxem K-m i Samsungiem GX-20 (Pentax K20), które miałem. Pentax kit rzeczywiście trochę lepszy, zwłaszcza w połączeniu z lampą, ale i Canon dobrze sobie radzi - ale właśnie: powtarzalność dobrych zdjęć, zwłaszcza złapania ostrości w punkt, który się chce - to już nie wygląda dobrze. Nie mówiąc już o świetle kita i robieniu zdjęć w gorszych warunkach.
Miałem też stałkę 50 mm 1.8 - też fajne szkło, ale po przymknięciu tak do 3-4. Na 1.8 z większej odległości praktycznie loteria. Jak wysłałem do kalibracji zestaw, to mi gość zadzwonił, że tej 50 nie da się skalibrować na 100% - po prostu jest to tak słaba i budżetowa konstrukcja, że się nie da :)
W XZ-2 nie muszę się niczym przejmować - dobre szkło, ostrość bez problemu, ISO używalne, poręczność. Oczywiście do użytku amatorskiego, ale myślę, że i przy sprzęcie typu lampy, studio i ten cały osprzęt wypadłby całkiem dobrze. Wiadomo - chciało by się mieć jakiegoś Nikona D4 z dobrą szklarnią stałek, ale kto by to nosił na spacer po mieście na przykład?
Podsumowując, bardzo się cieszę z zamiany budżetowego zestawu Canona na xz-2, bo do użytku amatorskiego, codziennego o wiele lepiej się nadaje - a nie tracimy na jakości. Chyba że ktoś planuje druk bilbordu - to może się zawieźć.
Ja kupiłem za 1079, więc to już w ogóle cena super. Czy jest jakaś opcja/ustawienie, które na pewno powinienem już na starcie zmienić/włączyć/wyłączyć?
A ja za 820PLN, ponoć na poniedziałek ma już być u mnie...
Jestem TAAAKI szczęśliwy:!::!::!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
edit.
O ile EV ściemnia ekspozycje wbudowany filtr ND :?:
edit2.
Już mam-> 3EV:cool:
A ja za 820PLN, ponoć na poniedziałek ma już być u mnie...
Jestem TAAAKI szczęśliwy:!::!::!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gdzie takie rewelacyjne ceny mają?
Darekw1967
25.05.14, 13:12
jarod69 dzięki za info o zdjęciach. Możliwości tego aparatu są naprawdę imponujące :)
Niezle jak i mozliwosci wielu innych aparatow ;)
co do canona i kita - to myślę, że ważna informacja dla kogoś, kto zastanawia się na budżetową lustrzanką lub lepszym kompaktem.
50d to porządne body, jeszcze ze "starej" szkoły, czyli dobra jakość w dobrej cenie. Podobnie było pentaxem k-m i samsungiem gx-20 (pentax k20), które miałem. Pentax kit rzeczywiście trochę lepszy, zwłaszcza w połączeniu z lampą, ale i canon dobrze sobie radzi - ale właśnie: Powtarzalność dobrych zdjęć, zwłaszcza złapania ostrości w punkt, który się chce - to już nie wygląda dobrze. Nie mówiąc już o świetle kita i robieniu zdjęć w gorszych warunkach.
Miałem też stałkę 50 mm 1.8 - też fajne szkło, ale po przymknięciu tak do 3-4. Na 1.8 z większej odległości praktycznie loteria. Jak wysłałem do kalibracji zestaw, to mi gość zadzwonił, że tej 50 nie da się skalibrować na 100% - po prostu jest to tak słaba i budżetowa konstrukcja, że się nie da :)
Chyba nieco przesadzasz.
Mialem canony, pentaxy i AF bardzo celnie dzialal ze wskazaniem na szybszy AF u Canona.
Mam EF 50/1.8 II i szklo rewelka optycznie a AF bez problemu trafial w cel ;)
w xz-2 nie muszę się niczym przejmować - dobre szkło, ostrość bez problemu, iso używalne, poręczność. Oczywiście do użytku amatorskiego, ale myślę, że i przy sprzęcie typu lampy, studio i ten cały osprzęt wypadłby całkiem dobrze. Wiadomo - chciało by się mieć jakiegoś nikona d4 z dobrą szklarnią stałek, ale kto by to nosił na spacer po mieście na przykład?
Tak samo nie musisz sie przejmowac wieloma innymi konstrukcjami i systemami ;)
Wszystko zalezy na ile fotograf jest kumaty i potrafi dostosowac mozliwosci sprzetu pod wlasne zastosowanie
Podsumowując, bardzo się cieszę z zamiany budżetowego zestawu canona na xz-2, bo do użytku amatorskiego, codziennego o wiele lepiej się nadaje - a nie tracimy na jakości. Chyba że ktoś planuje druk bilbordu - to może się zawieźć.
tez sie ciesze ale to glownie moje... czasem widzi mi sie... bo mam swiadomosc, ze XZ-2 jest ok ale to nie jest pepek swiata
sprzetu foto ;)
Gdzie takie rewelacyjne ceny mają?
Pracuję w pewnej sieciówce ze sprzętem foto.
Czasami trafiają się atrakcyjne ceny na zakupy pracownicze.
Siedzę, czytam i zbieram na XZ-2 pieniądze bo już wiem, że lustrzanka z kitem nie ma sensu :)
Powaznie??Lustrzanka z kitem nie da rady zrobic dobrych zdjec??
Powaznie??Lustrzanka z kitem nie da rady zrobic dobrych zdjec??
Nie, Montegrif nic takiego przecież nie napisał.
No tak,napisal,ze nie ma sensu.Tak mi sie skojarzylo,ze to taki zestaw kiepskie fotki robi.
No tak,napisal,ze nie ma sensu.Tak mi sie skojarzylo,ze to taki zestaw kiepskie fotki robi.
Eeeee, zbyt daleko idące wnioski, moim zdaniem :)
Przecież zdjęcia robi fotograf ;)
Poza tym prócz samej jakości zdjęć dochodzi jeszcze ergonomia, konfigurowalność, cena, etc...
@Darekw1967
Niezle jak i mozliwosci wielu innych aparatow
Jasna sprawa. Przecież nie napisałem, że lepszy od innych, tylko że XZ-2, biorąc pod uwagę, że to kompakt za niewysoką cenę, daje bdb obraz. Swoją drogą jestem ciekaw, który kompakt w tym przedziale cenowym może z nim konkurować. Chętnie poznam twój typ.
Chyba nieco przesadzasz.
Mialem canony, pentaxy i AF bardzo celnie dzialal ze wskazaniem na szybszy AF u Canona.
Mam EF 50/1.8 II i szklo rewelka optycznie a AF bez problemu trafial w cel
Raczej nie. Nie chodzi tu o szybkość AF, ale obraz, jaki daje dany obiektyw, no i celność. Dopiero jak kupiłem Canona, to się dowiedziałem, że istnieje coś takiego jak kalibracja i front i back focus.
Z 50/1.8 to chyba ty raczej miałeś szczęście. Owszem jakość obrazu jest całkiem spoko (po przymknięciu), zwłaszcza, że cena niska, ale AF to loteria. Trafienie na dobry egzemplarz to szczęście. Ba - mówimy tu o szkle za 400 zł, a przecież nie lepiej jest w przypadku szkieł droższych i bardzo drogich, gdzie również bardzo często trzeba je kalibrować, więc w pisaniu o loterii AF w 50 mm za 400 zł nie ma krzty przesady.
Tak samo nie musisz sie przejmowac wieloma innymi konstrukcjami i systemami :wink:
Wszystko zalezy na ile fotograf jest kumaty i potrafi dostosowac mozliwosci sprzetu pod wlasne zastosowanie
No jasne - chodzi o to, że tu masz kompaktowy aparat, który daje ci wszystko to na bardzo dobrym poziomie i za niewielką cenę. Nawiązując do pierwszej kwestii - będę wdzięczny za wskazanie podobnie dobrego sprzętu w tym przedziale cenowym. Kwestia kumatości nie ma nic do gadania, kiedy konkuruje ze sobą na szerokim końcu f 1.8 i 3.5, trafiający AF i do tego używlane ISO.
bo mam swiadomosc, ze XZ-2 jest ok ale to nie jest pepek swiata
sprzetu foto
Świata kompaktowego ok. 1000 zł - na pewno jest.
Luzujcie stringi towarzysze
118710
118710
Ano:-)
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4228999/p5220049-edit/rozmiar/2)
aż ślinka pociekła na klawiaturę :)
To może coś ode mnie - kilka portrecików dzieciaków z testowanego egzemplarza :) Nie da się ukryć, że trzeba chwilkę popracować tym sprzęcikiem żeby łatwiej robiło się zdjęcia ale później efekt jest naprawdę zadowalający jak na to maleństwo :) Tak czy inaczej jednak kadrowanie z wizjerem jakoś mi bardziej spasowało niż bez. No i oczywiście dodatkowa bateria to mus :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/P5240177xJPG-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-k7I0Iky4ya4/U4HH7snA0jI/AAAAAAAAFtU/5rOrovbymIs/w995-h663-no/P5240177x.JPG)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/P5240083xJPG-3.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-muQXIlFvM_g/U4HIg7_numI/AAAAAAAAFxc/qN7iCRlIfnc/w995-h663-no/P5240083x.JPG)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/P5240065xJPG-3.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-wtsihZ8sqfA/U4HIrVBsmyI/AAAAAAAAFys/fyobw00aCIc/s1024/P5240065x.JPG)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/P5240060xJPG-3.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-_qesB3PuKLs/U4HIthHl2pI/AAAAAAAAFy8/v7jmHaB9Jc8/s1024/P5240060x.JPG)
januszzk17
26.05.14, 10:39
XZ-2 z wbudowanym wizjerem to byłby idealny!
XZ-2 z wbudowanym wizjerem to byłby idealny!
Już jest, Sony RX100 III. Cyfra rzymska oznacza krotność ceny XZ-2 ;)
Zawsze można nabyć XZ-2 i do tego wizjer. Wyjdzie taniej (dużo) ;)
Zawsze można nabyć XZ-2 i do tego wizjer. Wyjdzie taniej (dużo) ;)
Tak też zrobiłem. Wizjer do dzisiaj nie rozpakowany.
Obiecane zdjęcia z Wiednia
11878111879211879111879011878911878811878711878611 8785118784118783118782118793
Pracuję w pewnej sieciówce ze sprzętem foto.
Skoro "jesteś z branży", to może uświadomisz nas jakie są perspektywy cenowe XZ-2? Od czasu wejścia na rynek tego modelu jego cena spadła znacząco, tak wiec domyślam się, że w najbliższych miesiącach nie powinniśmy się już spodziewać kolejnych obniżek, ale...zapytać zawsze można :)
Hmmm... Zapytałem w sklepie internetowym o szanse na pojawienie się ponowne XZ-2 i dostałem taką odpowiedź:
"Dzień dobry Panie Michale,
Dziękujemy za przesłanie zapytania.
Jeżeli chodzi o XZ-2 to niestety najprawdopodobniej nie będzie on już dostępny w naszym sklepie internetowym, ponieważ czekamy na wejście na rynek nowego modelu w miejsce XZ-2. Może Pan spróbować go nabyć u naszych dystrybutorów takich jak Euro RTV AGD, Media Markt, cyfrowe.pl czy Saturn.
W razie jakichkolwiek dalszych pytań pozostaje do dyspozycji.
Pozdrawiam,
Emilia Górska
***PROSZĘ ZACHOWAĆ ORYGINALNĄ WIADOMOŚĆ PRZY ODPOWIEDZI NA EMAIL***
Olympus Polska sp. z o.o.
ul. Suwak 3
02-676 Warszawa
Centrum Obsługi Klienta
telefon:
00 800 67 10 84 00
00 800 67 10 83 00
e-mail:
serwis@olympus.pl
www.olympus.pl"
:?::?::?:
No i fajnie, kupiłem przestarzały aparat :p
To teraz albo ceny skoczą, albo spadną - w zależności od popytu. Najlepiej codziennie polować na porównywarce cenowej - czasem co kilka godzin zmieniają się ceny. Ja tak trafiłem na cenę 1075 zł. Obecnie w tym sklepie jest za 1150.
jaskier1969
26.05.14, 15:32
Na niższą cenę XZ-2 to już bym nie liczył bo i tak już jest bardzo niska jak na możliwości aparatu. Bardziej prawdopodobne jest powolne znikanie nowych egzemplarzy z półek sklepowych.
dziś przypadkiem niedaleko domu :wink:
118815
118815
ale sliczna pyda:)
pozdroofka
Syrenka :-) ? Piękna. Kto zrobił to cudo?
Skoro "jesteś z branży", to może uświadomisz nas jakie są perspektywy cenowe XZ-2? Od czasu wejścia na rynek tego modelu jego cena spadła znacząco, tak wiec domyślam się, że w najbliższych miesiącach nie powinniśmy się już spodziewać kolejnych obniżek, ale...zapytać zawsze można :)
Jestem zwykłym "szeregowcem" ;)
Plebsu nie informują o takich rzeczach :D :D :D
Syrenka fajniutka, widziałem ją na Poznań Motor Show bodajże na stosiku TVN Turbo.
edit.
Przylazł dziś i do mnie xz-2 ;)
Gdy zrobisz to:
Edycja/Preferencje/Główne i odhaczyć Importuj oddzielnie pliki w formacie JEPG albo RAW.
Właśnie do tego doszedłem z tym ja używam lightrooma w wersji angielskiej i teraz jest tak jak chciałem dzięki.
---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post był o 21:53 ----------
Śliczna jest.
Syrenkę stworzył ktoś prywatnie, dziś jeździła w Płocku właśnie w towarzystwie busa TVN-turbo, więc coś tam znowu kręcili na jej temat a trzeba przyznać że udał się jej projekt !
Dla mnie używanie LR jako wywoływarki nie ma sensu bo spokojnie można to zrobić przy pomocy OV3, zwłaszcza, że zdjęć zrobionych XZ-2 nie trzeba jakoś szczególnie mocno obrabiać. Dodatkowo w danych EXIF dołączonych do zdjęcia mamy zapisane jakim softem obrabialiśmy zdjęcie więc jeśli używamy nie do końca legalnej kopi LR...
Osobiście nie lubię używać kilku programów do zdjęć , ja używam Lightrooma do obróbki a jeśli chcę pracować na warstwach to przełączam się do photoshopa z którym lightroom świetnie jest zintegrowany. Oprócz tego używam rożnych filtrów firm trzecich których nie znajdę w OV3 .
Ale zgadzam się że dla kogoś kto nie ma dużych wymagań ten program ma aż nadto możliwości. Pozdrawiam
Czy ktoś z was zauważył może dziwną tendencję XZ-2 do "ocieplania" zdjęć? Szczególnie jest to widoczne w sytuacjach, gdzie występuje mocne słońce, a zarazem nieco cienia w kadrze, chociaż nie jest to regułą. Mam wrażenie, że AWB sugeruje się obecnością cieni i niepotrzebnie ociepla zdjęcie. Poniżej kilka zdjęć wykonanych w ostatnią niedzielę, ok. południa, więc efekt zażółcenia nie wynika z niskiej pozycji słońca. Balans bieli ustawiony na auto. Niestety prawie wszystkie zdjęcia wykonane w "mieszanych" warunkach oświetleniowych nadają się do lekkiej korekty balansu bieli. Jakieś pomysły?
A może nie mam racji i się czepiam? Proszę o komentarze.
źródło (http://romiko.eu/xz2/1.jpg)
źródło (http://romiko.eu/xz2/2.jpg)
źródło (http://romiko.eu/xz2/3.jpg)
Poszukaj w menu aparatu w sekcji trybików, opcji "zachowaj ciepły kolor" i wyłącz to. W E-M10 jest to sekcja G, w XZ-2 też powinno być.
OK, dziękuję, poczytam trochę o tej opcji w instrukcji bo nazwa w tym konkretnym przypadku jest raczej myląca - chodzi mi o zachowanie zimnego koloru:)
Poszukaj w menu aparatu w sekcji trybików, opcji "zachowaj ciepły kolor" i wyłącz to. W E-M10 jest to sekcja G, w XZ-2 też powinno być.
Dokładnie tak.
Nie ma czegoś takiego jak aparat obiektywnie idealny- zawsze są jakieś kompromisy.
Nie zrozumiałaś mnie...z subiektywnego punktu widzenia aparat kompaktowy nigdy nie będzie idealny, szczególnie jeśli patrzysz z perspektywy osoby mającej bagaż doświadczeń w posługiwaniu się jakąś lustrzanką. Moją intencją było pokuszenie się o tezę bardziej obiektywną...Otóż stwierdzenie, że konkretny model kompaktowy (w swojej klasie cenowej oraz w danym okresie czasowym) jest modelem bezkonkurencyjnym, nie jest do końca nieuprawnione. Wystarczyłoby, żeby w ZX-2 wyeliminowano wady o których wspomniałem, czyli: jakość wykonania zaczerpnęli z X10, X20 lub choćby EX-1, tryb video z LX-7 i na koniec postarali się o lepszy wyświetlacz oraz 24 mm jak w EX-1. Od strony technologicznej jest to oczywiście do zrobienia, ponieważ Olympus wykonał już najtrudniejszą robotę (jakość optyki), tak więc zostało dopracować jedynie kilka elementów, ale z jakiś powodów tego nie zrobił, chociaż "historia fotografii" zna przypadki, kiedy dany model aparatu był wiodącym na rynku w swojej klasie cenowej i powtarzam...przez dany okres.
Trzeba się jednak nauczyć wybierać świadomie.
W tej kwestii (po przeczytaniu całego wątku) zgadzam się z Tobą, ale domyślam się, że właśnie temu ma służyć aktualny temat poświęcony XZ-2
Osobiście wolę mieć obiektyw troszkę ciemniejszy i z dłuższą ogniskową na krótkim końcu ale za to użyteczny w całym zakresie.
Również utwierdziłem się w tym przekonaniu, chociaż przykro, że nie dopracowano tego modelu (jak już wspomniałem), bo było to...realne.
...mam świadomość, ze XZ-2 jest ok, ale to nie jest pępek świata
sprzętu foto
Niech to będzie moj puenta...
Cieszmy się tym aparatem (mam nadzieję - niedługo również ja), bo mamy takie prawo, ale nie popadajmy jednocześnie w przesadne uwielbienie, żeby nie zatracić głównej wartości tego forum (profesjonalizmu)...jaki niewątpliwie zdążyłem tutaj dostrzec u wielu osób.
Stworzenie super idealnego aparatu w tym przedziale cenowym byłoby strzałem we własne kolano dla wszystkich producentów sprzętu (włącznie z producentem takiego aparatu - bo co dalej ulepszać bez drastycznego podnoszenia ceny?), jak sprzedawać następne modele? Przykładem może być Mercedes, który się ekonomicznie pośliznął na pancernym modelu 123 i o mało nie dobił modelem 124...
Stworzenie super idealnego aparatu w tym przedziale cenowym byłoby strzałem we własne kolano
W dużej mierze masz rację, ale przecież w fotografii nie ma takiej prostej zależności, że każdy nowszy model jest automatycznie ulepszony. Przykładem niech będzie EX-1 i EX2F. Ten drugi niby nowszy, poprawiono kilka spraw, ale w kilku się cofnęli. Nowszy nie oznacza od razu lepszy. Oba modele podobno dobrze się sprzedają w klasie kompaktów cyfrowych. Kiedyś pewnie wyjdzie następca i Samsung też nie będzie miał z nim problemów. Nie każdy potencjalny kupujący jest obeznany w temacie, nie każdy ma pełną świadomość zakupu, dużo także zależy od pozycji marki na rynku, od ceny, marketingu, polityki cenowej producenta oraz kilku innych czynników...W efekcie końcowym większość towarów i tak znajduje swojego odbiorcę.
jaskier1969
27.05.14, 14:49
Jeśli szukamy aparatu czy jakiegokolwiek sprzętu pierwsze co należy zrobić to wyeliminować z własnej świadomości właśnie marketing. Lata temu kiedy pracowałem jeszcze w jednej z firm komputerowych jako handlowiec-serwisant mój szef miał takie powiedzonko:
"Sprzedaj klientowi to co ty chcesz sprzedać a nie to co on chce kupić, będziesz dobrym handlowcem". I to jest kwintesencja marketingu właśnie :).
/.../chociaż przykro, że nie dopracowano tego modelu (jak już wspomniałem), bo było to...realne.
Oczywiście, że realne, aczkolwiek marketingowo nieuzasadnione :)
Nie pamiętam, czy o tym wspominaliście...Czy istnieje alternatywa do oryginalnej (drogiej) osłony obiektywu LC-63A? Pisaliście już, że można kupić zamienniki baterii oraz ładowarki, ale czy jest również dostępny właśnie taki dekielek? Jeśli nie, to już przed zakupem XZ-2 trzeba doliczyć ponad 100zł, bowiem nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z aparatu bez tej osłony.
Jest JJC ALC-XZ1. Prawdopodobieństwo nabycia w Polsce - niewielkie.
http://krytky-objektivum.heureka.cz/jjc-alc-xz1/
http://www.amazon.co.uk/JJC-Automatic-Olympus-Digital-Camera/dp/B0051EL0CC
Więc trzeba się pogodzić z dodatkowym kosztem 100zł za autodekiel.
Zastanawiam się...ta osłona ma średnicę 52mm, tak więc kompatybilne powinny być również dekielki innych producentów np. Samsung (seria EX1/EX2/TL500) ?
Jeśli skok gwintu będzie taki sam.
Zastanawiam się...ta osłona ma średnicę 52mm, tak więc kompatybilne powinny być również dekielki innych producentów np. Samsung (seria EX1/EX2/TL500) ?
Skąd wziąłeś rozmiar tej średnicy?:shock:
No to akurat tajemnica nie jest. Nawet w tym wątku ktoś wrzucał wymiarowanie.
..... nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z aparatu bez tej osłony.
I tu masz rację zanim doszedł do mnie automatyczny dekiel to ten dołączony do aparatu kilka razy zaliczył upadek.
Ja swój zamówiłem w cyfrowe.pl i doszedł błyskawicznie. koszt to ok 108 zł z przesyłką.
Fakt nie jest to mały koszt ale warto bo aparat zyskał dodatkowy atut i jeszcze efektownie wygląda :wink:
I tu masz rację zanim doszedł do mnie automatyczny dekiel to ten dołączony do aparatu kilka razy zaliczył upadek.
Trzeba go było zapiąć na dołączonym sznureczku do aparatu. Wtedy trzyma się idealnie :p
Jest JJC ALC-XZ1. Prawdopodobieństwo nabycia w Polsce - niewielkie.
http://krytky-objektivum.heureka.cz/jjc-alc-xz1/
http://www.amazon.co.uk/JJC-Automatic-Olympus-Digital-Camera/dp/B0051EL0CC
Więc trzeba się pogodzić z dodatkowym kosztem 100zł za autodekiel.Bez przesady - przecież taki dekiel kosztuje 8$, w tym wysyłka do PL :roll: http://tnij.org/bzrkvpk
No to akurat tajemnica nie jest. Nawet w tym wątku ktoś wrzucał wymiarowanie.
Mam ten dekielek, więc zdziwiłem się, że ktoś podaje 52 mm. Dekielek wkręcany jest jak filtry w lustrzankach. Nie mam w tej chwili możliwości na dokładny pomiar, o ile jednak dobrze pamiętam to średnica jego gwintu to 46,5 mm.
Osłona LC-63A ma średnicę zewnętrzną 56 mm , wewnętrzną niecałe 55 mm natomiast średnica gwintu to 46 mm. Pierścień z gwintem do wkręcania w obiektyw jest wewnątrz osłony. Chyba skok gwintu jest inny niż np w filtrach. Próbowałem wkręcić delikatnie filtr 46 mm i niby sie wkręca ale nie wyczuwa sie oporu czyli można wkręcać w nieskończoność.
A wogóle to niektórzy przesadzają. Chcieliby chyba za darmo. Jeżeli nie stać ich na dekielek za 100 zł to niech uzywają tego dodawanego do aparatu. Ma on i tak przewage w stosunku do dekielków dodawanych do obiektywów bo ma uszko i sznureczek i można go przytroczyc do aparatu.
Ja kupiłem XZ-2 w lipcu 2013 za 1.800 zł to według takiej teorii powinienem popełnic sepuku. Ale nie narzekam bo aparat wart jest swojej ceny, a że teraz sprzedawany za pół darmo to tylko sie cieszyć a nie znów biadolić.
Osłona LC-63A ma średnicę zewnętrzną 56 mm , wewnętrzną niecałe 55 mm natomiast średnica gwintu to 46 mm. Pierścień z gwintem do wkręcania w obiektyw jest wewnątrz osłony. Chyba skok gwintu jest inny niż np w filtrach. Próbowałem wkręcić delikatnie filtr 46 mm i niby sie wkręca ale nie wyczuwa sie oporu czyli można wkręcać w nieskończoność.
Bo to nie 46 mm, a 46,5 mm. Niby niewiele, ale różnica jest.
Bez przesady - przecież taki dekiel kosztuje 8$, w tym wysyłka do PL :roll: http://tnij.org/bzrkvpk
No widzisz i już ktoś będzie mógł się cieszyć tańszym zakupem.
Trzeba go było zapiąć na dołączonym sznureczku do aparatu. Wtedy trzyma się idealnie :p
No tak masz rację, ale tak byłem podjarany aparatem, że nie zauważyłem że dali sznureczek do dekielka:grin:
Bo to nie 46 mm, a 46,5 mm. Niby niewiele, ale różnica jest.
Jak padło 46,5 mm to sobie przypomniałem, że na początku tego wątku ktoś już podawał taki wymiar.
PS Na początku tez chciałem kupić zamiennik JJC ale jest inaczej skonstruowany i według mnie brzydki.
Jak padło 46,5 mm to sobie przypomniałem, że na początku tego wątku ktoś już podawał taki wymiar.
PS Na początku tez chciałem kupić zamiennik JJC ale jest inaczej skonstruowany i według mnie brzydki.
Też próbowałem zaadaptować tulejkę, która została mi po K-M Z1, ale niestety brak tej połówki milimetra powodował, że mogłem sobie kręcić i kręcić:)
Skąd wziąłeś rozmiar tej średnicy?:shock:
Na szybko wujek google zasugerował taką średnicę, ale wychodzi na to, że informacja jest błędna:
http://www.skapiec.pl/site/cat/3403/comp/4530881
http://46.248.164.37/opinie-2922874-olympus-lc-63a-dla-xz-1-52mm-v325631bw000.html
http://www.opineo.pl/opinie-2922874-olympus-lc-63a-dla-xz-1-52mm-v325631bw000.html
---------- Post dodany o 11:30 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------
Ja kupiłem XZ-2 w lipcu 2013 za 1.800 zł to według takiej teorii powinienem popełnic sepuku. Ale nie narzekam bo aparat wart jest swojej ceny, a że teraz sprzedawany za pół darmo to tylko sie cieszyć a nie znów biadolić.
Bez obrazy, ale na chwilę obecną nie ma dla mnie znaczenia ile zapłaciłeś za aparat, czy też dekielek dwa lata temu. Ja jestem na etapie zakupy w tym momencie i nie mam zamiaru analizować, czy ktoś jakiś czas temu dokonał świadomego zakupy, czy przepłacił i teraz żałuje, czy też...skorzystał z jakieś promocji i jest zadowolony.
Stwierdzam jedynie fakt, że Olympus przesadził z ceną tej osłony. Skoro Chińczyk jest w stanie sprzedać taki produkt za 50zł (wliczając w to koszta wysyłki do Polski), to drogą dedukcji...taki dekielek sklep musi kupować od Olymusa, czy też dystrybutora za 10zł. Zatem narzucanie końcowemu klientowi 1000-1500zł marży za kawałek plastiku jest lekkim absurdem. Cóż, nie mam alternatywy, a zależy mi na tej osłonie, więc ją sobie kupię, ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.
Z perspektywy klienta uczciwsze byłoby gdyby Olympus dodawał w standardzie taką osłoną oraz klasyczną ładowarkę, oczywiście podwyższając odpowiednio cenę XZ-2. Producent ma jednak świadomość, że od strony marketingowej lepiej walczyć z konkurencją tańszym zestawem podstawowym, bo i tak 99% osób dokupi jeszcze coś z jego asortymentu.
.... ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.
Masz rację ale naprawdę warto, ponieważ to oryginalny produkt specjalnie zaprojektowany dla xz-1 i xz-2. A ta różnica 50 zł nie jest istotna kiedy spojrzysz na jakość wykonania tego dekielka JJC. Podsumowująć są to dobrze wydane pieniądze.
Zastanawiam się nad takim (http://www.ebay.pl/itm/ACMAXX-LENS-ARMOR-Multi-Coated-UV-FILTER-Olympus-XZ-2-XZ2-/261284985513?pt=Camera_Filters&hash=item3cd5cc7aa9&_uhb=1) filtrem UV. Ktoś coś może powiedzieć na ten temat?
Czy nie będzie to miało wpływu na zdjęcia i światło wpadające do obiektywu?
Czy nie będzie to miało wpływu na zdjęcia i światło wpadające do obiektywu?
Oczywiście, iż będzie miało wpływ na to co wpada do obiektywu... natomiast na zdjęcia filtr UV wpływ będzie miał znikomy, ponieważ o ile mi wiadomo przed samą matrycą jest zawsze montowany filtr UV, więc w sumie to tylko przejdzie światło po drodze przez dwa takie same filtry. Natomiast dużym plusem jest fakt ochrony szkła obiektywu i powłok - chociażby przed palcowaniem. (Jakość filtra Uv pomijam w rozważaniach)
Jeśli nie, to już przed zakupem XZ-2 trzeba doliczyć ponad 100zł, bowiem nie wyobrażam sobie komfortowego korzystania z aparatu bez tej osłony.
Możesz wyjaśnić dlaczego :?:
Używałeś już w ogóle xz-2 :?:
Bez obrazy, ale na chwilę obecną nie ma dla mnie znaczenia ile zapłaciłeś za aparat, czy też dekielek dwa lata temu. Ja jestem na etapie zakupy w tym momencie i nie mam zamiaru analizować, czy ktoś jakiś czas temu dokonał świadomego zakupy, czy przepłacił i teraz żałuje, czy też...skorzystał z jakieś promocji i jest zadowolony.
Stwierdzam jedynie fakt, że Olympus przesadził z ceną tej osłony. Skoro Chińczyk jest w stanie sprzedać taki produkt za 50zł (wliczając w to koszta wysyłki do Polski), to drogą dedukcji...taki dekielek sklep musi kupować od Olymusa, czy też dystrybutora za 10zł. Zatem narzucanie końcowemu klientowi 1000-1500zł marży za kawałek plastiku jest lekkim absurdem. Cóż, nie mam alternatywy, a zależy mi na tej osłonie, więc ją sobie kupię, ale obiektywnie stwierdzając jest za droga.
Z perspektywy klienta uczciwsze byłoby gdyby Olympus dodawał w standardzie taką osłoną oraz klasyczną ładowarkę, oczywiście podwyższając odpowiednio cenę XZ-2. Producent ma jednak świadomość, że od strony marketingowej lepiej walczyć z konkurencją tańszym zestawem podstawowym, bo i tak 99% osób dokupi jeszcze coś z jego asortymentu.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale de facto przymusu kupowania Olympusa XZ-2 nie ma. To nie chleb, mleko, czy papier toaletowy.
To nie nasza wina, że:
/.../tak byłem podjarany aparatem, że nie zauważyłem że dali sznureczek do dekielka:grin:
Dokładnie jak mówisz też chciałem kupić ten zamiennik ale wygląda koszmarnie, moim zdaniem szkoda kasy jak kuż kupować to ten oryginalny.
To nie nasza wina
Trochę Wasza, bo przez Was i ten wątek o xz-2 kupiłem taki fajny aparat :grin:
Dokładnie jak mówisz też chciałem kupić ten zamiennik ale wygląda koszmarnie, moim zdaniem (tutaj) kasy, jak kuż kupować, to ten oryginalny.
Szkoda Ci było szkoda?:)
Nie ma porównania. Olympusowski LC-36A pasuje idealnie kolorystycznie, a chromowana otoczka dodaje jej klasy;)
W tym zamienniku JJC to wstawili takie zawiasy jakby miały utrzymać drzwi od stodoły, gdzie przy oryginalnym w ogóle tego nie widać
Możesz wyjaśnić dlaczego :?:
Wyjaśniać dlaczego białe, to białe, a czarne, to czarne...nie ma potrzeby.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale de facto przymusu kupowania Olympusa XZ-2 nie ma. To nie chleb, mleko, czy papier toaletowy. :?:
Zupełnie nie zrozumiałeś tego co wcześniej napisałem. Jeszcze raz, powoli przeczytaj sobie to wszystko, a może zrozumiesz sens mojej wypowiedzi, tylko...nie spiesz się.
---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 15:02 ----------
Mąciwoda.
ps. za jaki kawałek plastiku producent narzuca 1000-1500zł marży :?: :lol:
100 zł za dekielek wydaje się za dużo dla tego, kto go nie ma i nie widział, każdy inny zapomina po 3 dniach ile wydał i cieszy się codziennie z super fajnego, wygodnego rozwiązania, że o jakości wykonania nie wspominając ! :)
Za jaki kawałek plastiku producent narzuca 1000-1500zł marży :?: :lol:
Z kontekstu mojej wypowiedzi wynikało jasno, że chodzi o 1000-1500 "%", a nie "zł".
Zamiast czepiać się typowej "literówki" lepiej odnieść się do meritum, bo chyba o to chodzi w wątku poświęconym XZ-2.
Aleście szumu narobili o jeden dekielek... co by to było gdyby chodziło o coś większego - strach się bać :D
Pszzepraszzam Zosiu... czy ty masz coś wspólnego z RN5*?
To było pytanie retoryczne po lampce wina (po oglądnięciu Twojego profilu)
*RN5 - pewien bliżej nieokreślony osobnik na innym forum - bynajmniej nie związanym z fotografią a z o2o (zarąbiście inteligentny i wygadany ;) )
jaskier1969
28.05.14, 21:38
Masz rację Zosiu. Kurde co za dziwne rzeczy się tu dzieją :). Całe życie człowiek robił zdjęcia lustrzankami i żadna z nich nie miała jakiegoś tam automatycznego dekielka. Teraz nagle jakiś dekielek w chorej cenie ma tak wielkie znaczenie jakby bez niego obiektyw nie ostrzył jak należy :D. Mam cały czas standardowy dekielek na sznureczku i wcale mi się nie śpieszy do zakupu tego automatycznego.
jarod69 - nie mam wspólnego (przynajmniej świadomie) bo nie wiem o czym/kim mowa... nawet tego wygooglować nie potrafię więc nie wiem czy się martwić czy cieszyć:)
Oj, zdecydowanie cieszyć... :) (to był komplement a te rzadko mówię)
Nie wiem , czy "wejdzie" (ewentualnie, czy znów nie zarobie plusów "ujemnych" w punktach): http://www.virago.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=18700\
(http://www.virago.com.pl/viewtopic.php?f=9&t=18700\)W końcu jedyny człek w Polsce, który jeździł na "wielkim ścierwie", które go przygniotło i wyszedł z tego cało....
Co do ułomności xz-2 uważam że jego największą wadą jest brak funkcji przełączania się na tryb superauto w momencie kiedy jest w rękach osoby pod wpływem alkoholu. Refleksja ta naszła mnie właśnie po przeglądnięciu zdjęć z wczorajszej imprezy;p Powinni to uwzględnić przy następnym modelu... nie wiem... jakiś wbudowany alkomat? :D
Co do dekla, na ebayu można sobie sprawić takie coś w wersji dość topornej za 24 zeta już z dostawą i to nawet nie z Dalekiego Wschodu.
Mam pytanie. Jak można zapisać swoje ustawienia w pozycjach C1 i C2? Ustawiłem pokrętło na C1, wybrałem pewna kombinacje parametrów, które chciałbym tam mieć. Przekręciłem pokrętło i po ponownym powrocie na C1, nie miałem tam tych parametrów.
.................
Już wiem. 48 str. instrukcji:)
brak funkcji przełączania się na tryb superauto w momencie kiedy jest w rękach osoby pod wpływem alkoholu
A więc: należy przełączyć na program iAUTO na początku imprezy w momencie, gdy człowiek pamięta, aby jeszcze przy okazji "za w czasu" otworzyć lampę błyskową......
Mam cały czas standardowy dekielek na sznureczku i wcale mi się nie śpieszy do zakupu tego automatycznego.
To jest nas dwóch :wink:
To jest nas dwóch :wink:
Trzech.
Ja tam hardcorowo... mam bez sznureczka nawet :)
A ja mam ten chiński, brzydki dekiel automatyczny i też jestem szczęśliwy. Dekiel dostałem od forumowego kolegi, a jak to mówią darowanemu deklowi w zawiasy się nie zagląda. Poza tym z pewnym zdziwieniem stwierdzam, że aparat robi takie same zdjęcia z dekielkiem na sznureczku jak i z chińskim, brzydkim deklem, którego obecnie używam. Nie wiem czym tu się tak podniecać.
Hmm... mój jest chyba zepsuty bo z deklem wychodzą mi czarne;p
Z kontekstu mojej wypowiedzi wynikało jasno, że chodzi o 1000-1500 "%", a nie "zł".
Zamiast czepiać się typowej "literówki" lepiej odnieść się do meritum, bo chyba o to chodzi w wątku poświęconym XZ-2.
Jeżeli wg Ciebie meritum jest dekielek, to raczej się nie dogadamy.
A to, że skubany jesteś na akcesoriach, to Ty tak na serio masz o to pretensje do Olympusa :?:
Przecież to jest standard na całym świecie, w każdej firmie.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to "tanie" drukarki atramentowe, kiedy przy zmianie tuszu okazuje się, że trzeba zapłacić za niego więcej/tyle samo co się dało za drukarkę...
Na prawdę pierwsze się spotkałeś z takim postępowaniem :?: Winszuję.
Jeszcze w kwestii tych 1000-1500%.
Porównujesz jakieś badziewie za 8-10zł do świetnie wykonanego akcesorium droższego o "1000-1500%". Piszesz w negatywnym tonie o rzeczach z którymi nie miałeś do czynienia, wyciągasz wnioski na podstawie własnego widzi mi się. Bądź poważny.
Całe życie człowiek robił zdjęcia lustrzankami i żadna z nich nie miała jakiegoś tam automatycznego dekielka. Teraz nagle jakiś dekielek w chorej cenie ma tak wielkie znaczenie jakby bez niego obiektyw nie ostrzył jak należy :grin:.
Dokładnie do tego zmierzam cały czas, ale być może cointreau lustrzankami nie fotografował.
Najważniejsze w tym oryginalnym deklu jest to, że wystarczy o nim pamiętać tylko przy wyłączaniu aparatu. Kiedy włączamy spada automatycznie i frywolnie dynda na sznureczku :)
A ciekawe jak trzyma bateria w xz-2 z założonym automatycznym dekielkiem? Bo przecie wysuwający się obiektyw musi użyć większej siły posuwisto zwrotnej:-P I jak to się ma do oryginalnego dekielka na sznureczku, którego nieraz zapomni się zdjąć w chwilach uniesienia fotograficznego i dochodzi do jego wypchnięcia:grin:
I tak źle, i tak nie dobrze:wink:
Kiedy włączamy spada automatycznie i frywolnie dynda na sznureczku :)
No, proszę. A ten drogi dyndać nie chce:)
jaskier1969
28.05.14, 23:45
No, proszę. A ten drogi dyndać nie chce
I dlatego nie kupię tego automatycznego bo dyndanie mojego (jak zapomnę go zdjąć) wprawia mnie w bardzo dobry nastrój i zdjęcia wychodzą wtedy jakieś takie lepsze...
Mam wrażenie, że młode pokolenia to nie chcą jeść sera, chcą żeby im krowę pod nos podstawili :D
Ja też mam tradycyjny i to bez sznurka. Z lustrzanki jestem przyzwyczajony, że się dekielek zdejmuje i do kieszeni :) Chętnie zakupiłbym ten automatyczny, ale 100 zł to jednak za drogo. A zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu. Szkoda że xz-2 nie ma opcji włączenia aparatu bez wysuwania obiektywu (np. w celu przejrzenia zdjęć itp.).
Jestem przyzwyczajony już do dekielka na sznurku dyndającego tam i z powrotem po używaniu przez 2 lata Lumixa LX3. Początkowo trochę wkurzało, ale z czasem przyzwyczaiłem się :) Dlatego w XZ-2 mi nic nie przeszkadza :)
Człowiek ma to do siebie, że potrafi się dostosować i przyzwyczaić :)
obiektyw się chyba nie wysuwa przy oglądaniu zdjęć jak się ustawi żeby się uruchamiał także po naciśnięciu play
Jeżeli wg Ciebie meritum jest dekielek.
Meritum to jest odnoszenie się do sedna wypowiedzi, a nie robienie osobistych wycieczek odnośnie moich literówek, czy też wyciąganie wniosków na podstawie nie zrozumienia słowa pisanego.
A to, że skubany jesteś na akcesoriach, to Ty tak na serio masz o to pretensje do Olympusa.
Przestań wyolbrzymiać problem do takiej rangi jakbym miał wytoczyć powództwo cywilne Olympus'owi.
Stwierdziłem tylko fakt wyrażając swoje zdanie, nie odbiegłem przecież od tematu wątku. Widzę, że Twoją ambicją jest moderacja tego forum, a to nie jest chyba Twoją rolą...
wyciągasz wnioski na podstawie własnego widzi mi się
Przeciwnie, na podstawie dedukcji, ale nie dziwi mnie, że tego nie zauważyłeś.
Dokładnie do tego zmierzam cały czas.
Kolejna manipulacja...czy ja kiedykolwiek stwierdziłem, że korzystnie z osłony wpływa na jakość zdjęć? Wręcz przeciwnie, napisałem wyraźnie, że chodzi wyłącznie o komfort użytkowania aparatu.
A zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu.
Hasos był jakoś w stanie zrozumieć w czym tkwi problem, gdy wspomniałem o użyteczności sprzętu, ale do tego potrzeba
odrobiny dobrej woli.
Tu akurat Olympus pomyślał. Wystarczy wcisnąć i przytrzymać klawisz przeglądania zdjęć (Play).
Skoro tak jest, to Olympus fajnie to wymyślił. Nie zmienia to jednak faktu, że przy robieniu zdjęć, za każdym razem trzeba zdejmować dekielek. Jest to szczególnie uciążliwe jeśli np. na wycieczce korzysta z aparatu cała rodzina. Jednych to może irytować, innych nie, mnie to przeszkadza i...tyle.
to raczej się nie dogadamy.
Zgadza się, zachowujesz się infantylnie, tak więc z mojej strony koniec dyskusji z Tobą...Nie zamierzam polemizować z kimś, kto celowo szuka dziury w całym. Jeśli dalej zamierzasz pluć jadem i zaśmiecać wątek, to rób to bez mojego udziału.
Ja też mam tradycyjny i to bez sznurka. Z lustrzanki jestem przyzwyczajony, że się dekielek zdejmuje i do kieszeni :) Chętnie zakupiłbym ten automatyczny, ale 100 zł to jednak za drogo. A zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu. Szkoda że xz-2 nie ma opcji włączenia aparatu bez wysuwania obiektywu (np. w celu przejrzenia zdjęć itp.).
Ależ jest taka opcja, trzeba ją w menu zaaktywować i potem naciskając przycisk podglądu zdjęć uruchamiasz aparat tylko w trybie odtwarzania bez wysuwania obiektywu.
XZ-2 to naprawdę przemyślana konstrukcja
JA zakupiłbym go nie tyle z powodu, że mam problem z jego zdejmowaniem, ale dlatego, że trzeba go zdejmować przy każdym uruchomieniu aparatu. Szkoda że xz-2 nie ma opcji włączenia aparatu bez wysuwania obiektywu (np. w celu przejrzenia zdjęć itp.).
Tu akurat Olympus pomyślał. Wystarczy wcisnąć i przytrzymać klawisz przeglądania zdjęć (Play). Wtedy obiektyw się nie wysuwa i można zdjęcia przejrzeć. Po takim uruchomieniu, ponowne naciśnięcie Play spowoduje wyłączenie aparatu. Z tego co wiem opcja jest domyślnie włączona, ale można ją dezaktywować.
Instrukcja str. 57.
tomasziolkowski
29.05.14, 09:08
A ciekawe jak trzyma bateria w xz-2 z założonym automatycznym dekielkiem? Bo przecie wysuwający się obiektyw musi użyć większej siły posuwisto zwrotnej:-P I jak to się ma do oryginalnego dekielka na sznureczku, którego nieraz zapomni się zdjąć w chwilach uniesienia fotograficznego i dochodzi do jego wypchnięcia:grin:
I tak źle, i tak nie dobrze:wink:
No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Czy zdjęcie dekielka przez włączenie aparatu i wysunięcie obiektywu nie skutkuje negatywnie na jego żywotność i luzy na pierścieniach? Pewnie tak. Lepiej chyba jednak zdjąć dekiel przed włączeniem aparatu.
Dla ścisłości określę parametry: dekielek mam firmowy a sznureczka nie mam, chowam do kieszonki. :)
A odbiegając na chwilę od pojedynku dekielkowego doleję oliwy do ognia "bardzo innym ważnym mankamentem" XZ-2 który mnie na serio wkurzał po zakupie. A mianowicie - zrezygnowałem z paska na szyję z zamiarem zakupu paska nadgarstowego (czego już chyba nie zrobię - założyłem tylko bardzo mały delikatny pasek na nadgarstek). Po odpięciu paska strasznie klekotały i pukały o korpus spinki (chodzi mi o te uchwyty paska) i ściągnąłem je czym prędzej (a nie było łatwo). Chodzi o to że przy nagrywaniu filmów było słychać ciągle okrutne klekotanie. Była już wielokrotnie mowa o szumach przy nagrywaniu i buczącym silniczku i bzyczącym zoomie itd. ale to klekotanie uchwytów było dla mnie najgorsze.
Teraz jest ok. Mój "odchudzony maluch" jest bardzo cichy.
Więcej wad nie pamiętam,
za wszystkie żałuję,
obiecuję już nie marudzić.
pozdrawiam;)
No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Czy zdjęcie dekielka przez włączenie aparatu i wysunięcie obiektywu nie skutkuje negatywnie na jego żywotność i luzy na pierścieniach? Pewnie tak. Lepiej chyba jednak zdjąć dekiel przed włączeniem aparatu.
Dla ścisłości określę parametry: dekielek mam firmowy a sznureczka nie mam, chowam do kieszonki. :)
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że takie "zdejmowanie" dekla wpływa istotnie na baterię w przypadku, gdy dekielek nie jest przywiązany sznureczkiem. Po wysunięciu obiektywu, dekielek bardzo często spada na ziemię, bo nie zdążymy go złapać i wtedy trzeba się po niego schylić. Tracimy na to czas, a aparat jest włączony i prąd zużywa :p
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że takie "zdejmowanie" dekla wpływa istotnie na baterię w przypadku, gdy dekielek nie jest przywiązany sznureczkiem. Po wysunięciu obiektywu, dekielek bardzo często spada na ziemię, bo nie zdążymy go złapać i wtedy trzeba się po niego schylić. Tracimy na to czas, a aparat jest włączony i prąd zużywa :p
I kto wie co nas czeka, gdy się w końcu schylimy!
Tu akurat Olympus pomyślał. Wystarczy wcisnąć i przytrzymać klawisz przeglądania zdjęć (Play). Wtedy obiektyw się nie wysuwa i można zdjęcia przejrzeć. Po takim uruchomieniu, ponowne naciśnięcie Play spowoduje wyłączenie aparatu. Z tego co wiem opcja jest domyślnie włączona, ale można ją dezaktywować.
Instrukcja str. 57.
Właśnie sprawdzałem i właśnie tak xz-2 działa. No przyznam że nie wiedziałem tego. :wink:
tomasziolkowski
29.05.14, 10:43
I kto wie co nas czeka, gdy się w końcu schylimy!
:)
Więc może należałoby zabezpieczyć się w dwa dekielki?
Więc może należałoby zabezpieczyć się w dwa dekielki?
Tak. Dekielek i dekielek na dekielek... :wink: Wszystkie połączone sznureczkami... :-P
Ależ jest taka opcja, trzeba ją w menu zaaktywować i potem naciskając przycisk podglądu zdjęć uruchamiasz aparat tylko w trybie odtwarzania bez wysuwania obiektywu.
XZ-2 to naprawdę przemyślana konstrukcja
Rzeczywiście :) Przeczytałem całą instrukcję i jakoś nie trafiłem na taką informację, ale dzięki za podpowiedź. Fajnie byłoby, gdyby był na obiektywie gwint, jak w lustrzankach, żeby filtr ochronny zamontować.
Olympus przejrzał ostatnie 50 stron i od dziś forum się nazywa forum.dekielclub.pl
Rzeczywiście :) Przeczytałem całą instrukcję i jakoś nie trafiłem na taką informację, ale dzięki za podpowiedź. Fajnie byłoby, gdyby był na obiektywie gwint, jak w lustrzankach, żeby filtr ochronny zamontować.
Bez sensu. Wtedy nie mógłbyś kupić tulei pozwalającej na montaż filtra ;)
Fajnie byłoby, gdyby był na obiektywie gwint, jak w lustrzankach, żeby filtr ochronny zamontować.
Nie czytacie.... a było: post #1893
filtr (http://www.ebay.pl/itm/ACMAXX-LENS-ARMOR-Multi-Coated-UV-FILTER-Olympus-XZ-2-XZ2-/261284985513?pt=Camera_Filters&hash=item3cd5cc7aa9&_uhb=1)
weź tu czytaj wszystko jak musisz przebijać się przez np. 6 stron pod rząd o dekielku ;)
weź tu czytaj wszystko jak musisz przebijać się przez np. 6 stron pod rząd o dekielku ;)
Ale jak się już człowiek przebije przez te 6, to uciechy jakby przebrnął przez 15 :mrgreen:
Bez sensu. Wtedy nie mógłbyś kupić tulei pozwalającej na montaż filtra ;)
Kto by tam tuleje kupował, a filterek fajna rzecz - dzięki jarod69 za info. Może do PL ściągną.
Ale dekielek to taka wisienka na torcie... wyobrażacie sobie tort bez wisienki???? To jak piwo bez alkoholu, albo jak państwo bez podatków (ale się rozmarzyłem) :grin:
- "Nie wyobrażam sobie życia bez dekielka".
Sprecyzuj o jaki dekielek Ci chodzi, czy automatyczny, czy zwykły na sznureczku, czy zwykły bez sznureczka.
V325631BW000
4545350040383
LC-63A Automatyczna zakrywka obiektywu dla XZ-1
Właśnie sprawdzałem i właśnie tak xz-2 działa. No przyznam że nie wiedziałem tego. :wink:
Ta funkcja była już XZ-1.
Nie miałem jeszcze w ręce kompaktu, który by w ten sposób właśnie nie działał :)
Zainteresowanie dekielkiem (w różnych wariantach) jest tak duże, że Olympus podniesie ceny dekielków a aparat będą dokładać gratis...:mrgreen:
Widze, ze niektorych niezle w dekielek wali:mrgreen:
pozdroofka
Widze, ze niektorych niezle w dekielek wali:mrgreen:
pozdroofka
albowiem weekend się zbliża. To normalne.
Witam dzisiaj stałem sie szczęśliwym posiadaczem tego aparatu mam go od kilku godzin i chyba noc zawalona :) na razie nie znalazłem wad :)
Witam Szabla :) A jak tam ma się twój dekielek?;)
Witam dzisiaj stałem sie szczęśliwym posiadaczem tego aparatu mam go od kilku godzin i chyba noc zawalona :) na razie nie znalazłem wad :)
Jak znajdziesz, to nie pisz o nich, bo smutek w wątku nastanie ;)
Witaj wśród posiadaczy XZ-2 :)
Witam Szabla :) A jak tam ma się twój dekielek?;)
Koniecznie zasznureczkuj go od razu.
Dekielek ma się dobrze jest już przymocowany i pozdrawia wszystkich :)
A dzisiaj proponuję temat:
"Sznureczek i sposoby jego wiązania"
Sznureczek nie musi być od dekielka :) - tak dla ułatwienia...
czy nie byłoby poprawniej gdyby zamiast określenia "dekielek" używać słowa "zatyczka" albo "zakrywka"?
------------
wiem, troluje...
czy nie byłoby poprawniej gdyby zamiast określenia "dekielek" używać słowa "zatyczka" albo "zakrywka"?
------------
wiem, troluje...Jasne, że poprawniej, ale już nie tak zabawnie ;)
Jasne, że poprawniej, ale już nie tak zabawnie ;)
W monie na czołgistów mówiło się "dekle" :)
Dobra Panie i Panowie szlachta, proponuję temat dekielka uznać za wyczerpany, bo się nudno w wątku zaczyna robić.
PS.
Zbieżność sytuacji i osób w niniejszym poście jest całkowicie przypadkowa i jeśli ma miesce, to była niezamierzona :p
Dobra Panie i Panowie szlachta, proponuję temat dekielka uznać za wyczerpany, bo się nudno w wątku zaczyna robić.
Też tak myślę, okażmy trochę litości dla potencjalnych nabywców xz2. Będą musieli przebrnąć przez te 196 stron :wink: Mi to zajęło kilka dni po czym nie było odwrotu i dołączyłem do wyznawców Olka :mrgreen:
Pozdrawiam
Czyli co - już nie można o dekielek zapytać? Bo nudno?
Z przekory zapytam, bo nie jestem pewien - ten dekielek wkręca się w gwint w obiektywie i wtedy już nie można wkręcić tulejki do filtrów?
Z przekory zapytam, bo nie jestem pewien - ten dekielek wkręca się w gwint w obiektywie i wtedy już nie można wkręcić tulejki do filtrów?
Niestety, tak.
możesz wkręcić tulejkę do filtrów ale musisz wcześniej odkręcić ten... no... aaaaa wiem, dekielek!!!
możesz wkręcić tulejkę do filtrów ale musisz wcześniej odkręcić ten... no... aaaaa wiem, dekielek!!!
Dla pocieszenia, ten dekielek na sznureczku też trzeba zdjąć, aby wkręcić tulejkę:)
Właśnie doszła ładowarka i akumulatorki z Singapuru. Wielka radość nastała. A to wszystko dzięki temu właśnie wątkowi :)
Właśnie doszła ładowarka i akumulatorki z Singapuru. Wielka radość nastała. A to wszystko dzięki temu właśnie wątkowi :)
A nie łatwiej było zamówić np. we Wrocławiu? Komplet 45 zł ;)
A nie łatwiej było zamówić np. we Wrocławiu? Komplet 45 zł ;)
A jaka w tym frajda?
Czy ktoś z państwa używał obudowy podwodnej do xz-2 ?
A jaka w tym frajda?
Racja, żadna.
A było w wątku o tym i nawet ludzie zdjęcia wrzucali.
A było w wątku o tym i nawet ludzie zdjęcia wrzucali.
To na pewno trochę przed dekielkiem :roll:
Mi się tylko Janeczek wynurzył... z pamięci
tutaj robił takie rzeczy: https://forum.olympusclub.pl/threads/87765-TEST-XZ-2-underwater!-czyli-mala-r%28e%29wolucja...
tomasziolkowski
30.05.14, 21:08
Wątek idzie chyba na rekord.
Za moment 200 stron.
Litości
Tytuł zmienić na :" Fanclub XZ-2 czeka na XZ-3 ", a stron będzie z pięćset. :mrgreen:
Jeszcze do końca nie opanowali xz-2 a już płaczą za xz-3.... To może jakiś koncert życzeń dla konstruktorów???
Moja propozycja: aps-c oraz 24mm w przeliczeniu na pełna klatkę :lol:
E tam, jaja se robicie. Ja to znowu będę ten aparap parę lat użytkować, więc wątek może mieć i z pińcet stron ;)
Przez cały wątek przewinęło się masę zdjęć makro oraz portretowych, natomiast krajobrazowych jest jak na lekarstwo, no chyba, że coś przeoczyłem? Ma ktoś możliwość wrzucić takie fotki?
Mówisz i masz jakiś krajobraz: ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/08c3dc18390b2ac4med-1.jpg
źródło (http://images63.fotosik.pl/1027/08c3dc18390b2ac4med.jpg)
uwaga: po kliknięciu duży rozmiar:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/08c3dc18390b2ac4m-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=08c3dc18390b2ac4)
jaskier1969
30.05.14, 23:00
Przez cały wątek przewinęło się masę zdjęć makro oraz portretowych, natomiast krajobrazowych jest jak na lekarstwo, no chyba, że coś przeoczyłem? Ma ktoś możliwość wrzucić takie fotki?
Było było. Zdjęcia krajobrazów wstawiałem ale nikt nie zauważył nawet :)
do obejrzenia tutaj: https://www.flickr.com/photos/jaskierek/13958436717/in/set-72157637551923605
... i oby Twoje slowo ciałem, mmmm. ..... tzn aparatem się stało!!!!
Jeszcze do końca nie opanowali xz-2 a już płaczą za xz-3.... To może jakiś koncert życzeń dla konstruktorów???
Moja propozycja: aps-c oraz 24mm w przeliczeniu na pełna klatkę :lol:
Mówisz i masz jakiś krajobraz: ;)
info tam mówi że to z canona :P
Taki sobie widoczek
119196
Taki sobie widoczek
Tak patrze, patrze, XZ-2 taki szumek daje na iso 125.., jednak nie, to kompresja 119198
a widoczek przyjemny
Taki sobie widoczek
Takich mam parę, to nie będę Cię dublował ;)
To odemnie jeszcze taki obrazek
119236
Jak ktoś nie widział, to zapraszam do mojego wątku na zdjęcia łosia wykonane tym małym aparacikiem.
Ładny widoczek :) Łosicę widziałem, też fajna :D
Braaawo Zosia - czujny obserwator, bo specjalnie rzuciłem z lustrzanki - aby zobaczyć reakcję czy ktoś się połapie :) Jakościowo wiele nie odbiega od xz-2
Mogłem wywalić info, iż poszło z 450d i trochę powkręcać ludzi :mrgreen:
Dobra... to i ja wrzucę widoczek, choć przy waszych to zawsze mi wstyd coś wrzucać :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/8Jy7Sbs-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/8Jy7Sbs.jpg)
Nie takie spektakularne - szarawo już było na polu...
---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post był o 14:35 ----------
Braaawo Zosia - czujny obserwator, bo specjalnie rzuciłem z lustrzanki - aby zobaczyć reakcję czy ktoś się połapie :)
Taaaa jestem naczelnym szpiegiem wątkowym:D:D:D
Braaawo Zosia - czujny obserwator, bo specjalnie rzuciłem z lustrzanki - aby zobaczyć reakcję czy ktoś się połapie :) Jakościowo wiele nie odbiega od xz-2
Mogłem wywalić info, iż poszło z 450d i trochę powkręcać ludzi :mrgreen:
Nooo... wiele nie (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-XZ-2-iHS-versus-Canon-EOS-450D___841_185) ;)
SzPPeresada
31.05.14, 17:56
Witam Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów. Od niedawna zacząłem interesować się fotografią tzn. zdjęcia robię od dawna (początkowo Canonem EOS 300 potem była Konica Minolta Z3) ale dopiero niedawno postanowiłem wyłączyć tryb AUTO :mrgreen:. W związku z powyższym przeczytałem "cały internet" i lektura ta skłoniła mnie do zakupu książek Bryana Petersona (Ekspozycja bez tajemnic i Kompozycja bez tajemnic) oraz XZ-2. Przeczytałem książki, przeczytałem instrukcję i pstrykam. Faktycznie aparat daje wiele możliwości (mam go prawie pół roku ale jeszcze się uczę). A jeżeli wygram w lotto kupię Canona 5DMarkIII + Canon EF 85mm f/1.2 II USM :-P
---------- Post dodany o 16:56 ---------- Poprzedni post był o 15:52 ----------
I jeszcze pytanie. Czy ktoś używa tego akumulatora : http://www.mall.pl/foto-akumulatory/hahnel-hl-90b-li-90b-dla-olympusa?ceneo_spo=true ?
Podobno dobra firma a cena atrakcyjna.
Jak ja wygram w lotto, to wyjeżdżam do Toskanii i kupuję tam dom:-P
piotreek27
31.05.14, 18:03
Wszyscy mają XZ-dwa, mam i ja :-D
a ja miałem i sprzedałem, trochę żałuję...
119260
witam
cos mi sie porobiło z moim XZ2 :(
nie działa przycisk ok , przyciski na kółku działaja losowo, niestety nie mozna zrobić przywracania ustawień fabrycznych
miał ktos moze podobny przypadek ? na dodatek w przyszłym tygodniu mam wyjazd , chyba serwis się nie wyrobi ? całe szczęście, ze aparat jest na gw :)
Napisz mi PW na kiedy i ile potrzebujesz, moze sie zgra, ze nie bede potrzebowal swojego zapasu
pozdroofka
witam
cos mi sie porobiło z moim XZ2 :(
nie działa przycisk ok , przyciski na kółku działaja losowo, niestety nie mozna zrobić przywracania ustawień fabrycznych
miał ktos moze podobny przypadek ? na dodatek w przyszłym tygodniu mam wyjazd , chyba serwis się nie wyrobi ? całe szczęście, ze aparat jest na gw :)
A może spróbuj wgrać jeszcze raz soft?
Napisz mi PW na kiedy i ile potrzebujesz, moze sie zgra, ze nie bede potrzebowal swojego zapasu
pozdroofka
dzieki :)
mam jeszcze GX7, XZ2 to aparacik mojej drugiej połowy :)
---------- Post dodany o 19:44 ---------- Poprzedni post był o 19:43 ----------
A może spróbuj wgrać jeszcze raz soft?
jak wgrac ?
przez program Olympusa do aktualizacji pokazuje, ze soft jest najnowszy
No tak, nie pomyślałam że to się robi przez ten updater. A nuż olympusowa pomoc techniczna może podesłać instalator albo poradzić coś telefonicznie?
Skoro nie można zrobić HR, to baterię z niego wyciągnij przynajmniej na 12 h