Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Odnośnie czasu BULB i trzymania spustu migawki: a takie coś nie zadziała??? Wężyk spustowy USB z możliwością blokady?
Powinno zadziałać, tylko trzeba by sprawdzić, czy akurat ten konkretny kabel będzie z XZ-2 współpracował.
Powinno zadziałać, tylko trzeba by sprawdzić, czy akurat ten konkretny kabel będzie z XZ-2 współpracował.
Ten RM-UC1 działa z XZ-1, to chyba z XZ-2 również.http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/digital_slr_cameras_accessories/dslr_other_accessories/rm_uc1_1/index.html
Końcówka USB jak w XZ2 a według opisu pasuje do: SP- 510UZ, 550, 560, 570, E-400, 410, 420, 510. Cena 17 zł - chyba z ciekawości sprawdzę, bo wężyk fajna rzecz. 393 zł w sklepie OLY - niezła cena
22:50 jarod69 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=17303) has lost -16 Punkty dla użytkownika points
Końcówka USB jak w XZ2 a według opisu pasuje do: SP- 510UZ, 550, 560, 570, E-400, 410, 420, 510. Cena 17 zł - chyba z ciekawości sprawdzę, bo wężyk fajna rzecz. 393 zł w sklepie OLY - niezła cena
MArkowy sprzęt zawsze jest droższy. Jak kupowałem pilot do E-520, to były w sieci jakieś chińskie za parę złotych, a RM-1 kosztował dużo, dużo więcej.
22:50 jarod69 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=17303) has lost -16 Punkty dla użytkownika points
A to jakiś związek z XZ-2 ma?
a bo ja wiem??? :roll: na razie jeszcze nie odkryłem ciemnych zakamarków tego forum :)
[/B][/FONT][/COLOR]-16 Punkty dla użytkownika points
Już się wystraszyłem, że mogę być podejrzany, ale 16 to mogę dać na plus, a na minus chyba dużo mniej. Ulżyło mi.
jaskier1969
10.05.14, 23:22
Wężyk spustowy na pewno będzie działał ale to nie o to chodzi. Jak się implementuje w aparacie taką funkcję to naturalną rzeczą powinna być możliwość blokady spustu migawki bezpośrednio w aparacie a nie za pomocą dodatkowych akcesoriów.
Jak się implementuje w aparacie taką funkcję to naturalną rzeczą powinna być możliwość blokady spustu migawki bezpośrednio w aparacie a nie za pomocą dodatkowych akcesoriów.
Z tego co pamiętam to w zenicie była taka opcja a w lustrze canona już nie... też zostawał wężyk.
Wężyk spustowy na pewno będzie działał ale to nie o to chodzi. Jak się implementuje w aparacie taką funkcję to naturalną rzeczą powinna być możliwość blokady spustu migawki bezpośrednio w aparacie a nie za pomocą dodatkowych akcesoriów.
Tu się zgadzam. W Zenicie to się spust migawki po wciśnięciu o 90o przekręcało i BULB działał.
Nawet zrobiłem taki test, przestawiłem wyzwalanie na +2s, mając nadzieję, że może w ten sposób da się wymusić otwarcie migawki bez konieczności przytrzymywania spustu migawki, ale niestety nie działa.
W sumie to jak dla mnie ciekawszy byłby time-lapse w XZ2 (to dawałoby możliwości ciekawych fotek) bo brak Bulb można tanio przeskoczyć .
Cóż, z time lapsem jest podobnie. Bez dodatkowych akcesoriów sie nie obejdzie:
http://www.superstokedmagazine.com/article/2013/10/how-to-time-lapse-with-olympus-xz-2-a-how-to-time-lapse-guide/
W cenie 124 zł mamy Bulb i interwały (na kablu), bez kabla 199zł z tego co znalazłem. Natomiast ostatnio poeksperymentowałem z lampą błyskową dedykowaną do systemu canona i zx2 poprzez fotocelę wyzwala błysk w trybie manualnym (3 fotki próbne w celu ustawienia siły błysku lampy i mamy ciekawe oświetlenie dodatkowe pomieszczenia).
W cenie 124 zł mamy Bulb i interwały (na kablu), bez kabla 199zł z tego co znalazłem.
można taniej
http://www.ebay.pl/itm/Timer-Remote-Removable-Shutter-Cord-F-Olympus-E30-E450-E420-E520-E600-E620-UC1-/261420610327?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item3cdde1f317
http://www.ebay.pl/itm/JY-710-E2-Wireless-Timer-Remote-Cord-For-Olympus-XZ1-XZ2-E-M5-EP3-E-PL5-EP5-OM-D-/271270426266?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item3f28fa369a
Olympus zawsze tryb panoramy robił tak, żeby był.
Mnie to dziwi,ze jeszcze zaden nie drukuje fotek.Pomijam polaroidy.Ale taki nikon czy inny pentaks to powinien.Powinien co najmniej w A4 chociaz.O panoramach nawet nie wspomne,bo to standart u japuncow.
Z tym drukowaniem to: karta SD z wifi - rifi + takaż przenośna drukarka i jedziemy z koksem.... np. pstryk na Giewoncie i schodzimy z albumem :)
Słuchajcie. Zrobiłem dziś fotki przy sztucznym świetle i do tej pory używałem iso automatycznego. Myślałem, że tak najlepiej. I zrobiłem na auto iso fotki z iso 500-800. Lekki szum się pojawił. Natomiast poźniej przestawiłem na iso 100 i zdjęcie wyszło genialnie, szum widoczny tylko na bardzo dużym powiększeniu. To logiczne, bo im większe iso tym większy szum, ale można pstrykać przy słabym świetle. I teraz moje pytanie. Czemu takie dobre zdjęcie wyszło na iso 100? A automat dał nawet 800 iso? Pomiędzy iso 100 manual i tym 800 na auto, WB jest ten sam, tylko iso 100 bez szumu. Więc wniosek stąd by nie korzystać z auto iso? Czy tylko jak nam automat pokazuje np. iso 800 to należy przestawić manualnie na 100 lub 200? Czy ustawiacie jakś zakres bym Wam nie przeskakiwało powyżej określonego iso?
Oczywiście, że najlepiej pstrykać na najniższej czułości czyli 100 ale nie zawsze warunki oświetleniowe pozwalają, jak jest ciemno to trzeba podbić iso żeby nie wydłużać nadmiernie czasu ekspozycji bo zdjecie wyjdzie poruszone. Podaj jakie uzyskałeś w obydwu przypadkach czasy i co było tematem zdjęcia czy były to obiekty nieruchome czy np. ludzie, dzieci ?
Słuchajcie. Zrobiłem dziś fotki przy sztucznym świetle i do tej pory używałem iso automatycznego. Myślałem, że tak najlepiej. I zrobiłem na auto iso fotki z iso 500-800. Lekki szum się pojawił. Natomiast poźniej przestawiłem na iso 100 i zdjęcie wyszło genialnie, szum widoczny tylko na bardzo dużym powiększeniu. To logiczne, bo im większe iso tym większy szum, ale można pstrykać przy słabym świetle. I teraz moje pytanie. Czemu takie dobre zdjęcie wyszło na iso 100? A automat dał nawet 800 iso? Pomiędzy iso 100 manual i tym 800 na auto, WB jest ten sam, tylko iso 100 bez szumu. Więc wniosek stąd by nie korzystać z auto iso? Czy tylko jak nam automat pokazuje np. iso 800 to należy przestawić manualnie na 100 lub 200? Czy ustawiacie jakś zakres bym Wam nie przeskakiwało powyżej określonego iso?
Ze, bo, poniewaz automat stara sie dobrac tak czas, by zrobic nieporuszone zdjecie chocby.
pozdroofka
ostatnio robiłam zdjęcia w nocy (ok. godz. 21) przy 200 iso, bez podpórki i byłam w szoku że tyle światła potrafi złapać przy praktycznie nieporuszonym zdjęciu...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/qt1WIPE-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/qt1WIPE.jpg)
w realu wyglądało to bardziej tak:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/hpMixLa-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/hpMixLa.jpg)
Słuchajcie.
Full to dla mnie tylko piwo. Pełnej automatyce aparatu nigdy nie ufałem. Trudno w Twoim przypadku określić jaka była przyczyna. Trza by w Exif spoglądnąć. Ale tak jak kolega wspomniał pewnie auto skierowało ustawienia na zdjęcia bez poruszeń. I to w zasadzie dla laika jest dobre. Ja prawie zawsze korzystam z preselekcji przysłony i w XZ-2 mam ustawione ISO auto do wartości 800. Wydaje się, że w tym aparacie się to sprawdza(w moim przypadku w większości sytuacjach)
jaskier1969
11.05.14, 22:53
Ze, bo, poniewaz automat stara sie dobrac tak czas, by zrobic nieporuszone zdjecie chocby.
I dlatego w większości wypadków ustawia ISO zbyt wysoko. Najlepiej ustawiać ręcznie.
ostatnio robiłam zdjęcia w nocy (ok. godz. 21) przy 200 iso, bez podpórki i byłam w szoku że tyle światła potrafi złapać przy praktycznie nieporuszonym zdjęciu...
No właśnie to jest jedna z większych zalet tego aparatu, czyli jasny i dobry obiektyw :)
potwierdzam temat zbyt wysokiego iso w trybie auto a nawet w trybie P! Tydzień temu robiłem zdjęcia na koncercie Yanniego (zna ktoś ?:wink:) w saki kongresowej, i dopiero jak zmniejszyłem ekspozycję na -3 to zdjęcia zaczęły wyglądać super !! wcześniej były zdecydowanie przepalone.117269117270117272117273
W ustawieniach możecie sobie zmienić maksymalną wartość ISO jaką dobiera aparat.
tak wiem, ale to mimo że aparat ustawił mniejszą czułość niż maksymalnie mu określiłem to i tak okazała się za duża.
Godzina 21 to co prawda noc dla oka człowieka ale "mechaniczne oko matrycy" zupełnie inaczej widzi światło... Ciekawą sprawą jest właśnie sposób widzenia ludzkiego oka, gdy zrobi się ciemno (zwłaszcza kolorów) - poczytaj o pręcikach i czopkach, widzeniu skotopowym i fotopowym a dowiesz się dlaczego aparat zrobi zdjęcie gdy ty już prawie nic nie widzisz i innych ciekawych rzeczy np. dlaczego auta mają z tyłu światło czerwone a nie np. zielone lub niebieskie.
Witajcie. Chociaż na forum jestem już dawno z racji wcześniej używanej lustrzanki (E-500) to na trochę zmieniłem system na fuji ale teraz zaczynam zabawę z moim xz-2 i wróciłem do olympusa. Mam nadzieję, że xz-2 jest dobrym wyborem i po fotkach jakie wstawiacie myślę że dokonałem odpowiedniego wyboru. Mam pytanie do użytkownikóew tego aparatu jaki zamiennik akumulatora polecacie, który będzie miał parametry zbliżone do oryginału i żeby był bezpieczny dla aparatu.
Wiesz Galipette ,poczytaj kilka stron wstecz. Wszystko jest tam opisane. Jakie akumulatorki i gdzie zakupić.
fotografowanie dziecka:
xz-1 zapomnij
xz-2 zapomnij
chyba, ze na manualu...
Właśnie planuję fotografowanie min. ruchliwego dwulatka. I teraz mi powiedzcie, AF jest słaby czy tryb auto niedomaga? Zastanawiałem się na X20. On ma podobno nieziemsko szybki AF. Ale cena X20 sporo wyższa a po przeczytaniu Waszych opinii na temat XZ-2 mam wrażenie, że aparaty można próbować porównywać. Po mimo przewagi X20 dzięki wbudowanemu wizjerowi i większej matrycy. I możliwe, że jeszcze dzięki szybszemu AF.
Z preselekcją czasu chyba nie będzie problemu, żeby takiego małego berbecia ustrzelić!? Widziałem na forum zdjęcia z rajdów samochodowych i AF jakoś dawał radę. Co prawda wcześniej w cytowanym poście była mowa o słabych warunkach oświetleniowych ale przecież mamy jeszcze użyteczne iso do 800 i poprawkę w oprogramowaniu.
Będę wdzięczny jeśli ktoś z klubowiczów mi podpowie, czy warto poczekać z ewentualnym zakupem w OJ, czy raczej obecne ceny są już porównywalne (jeśli taka informacja nie łamie jakiejś tajemnicy).
Właśnie planuję fotografowanie min. ruchliwego dwulatka. I teraz mi powiedzcie, AF jest słaby czy tryb auto niedomaga?Najczęściej niedomaga osoba robiąca zdjęcia :wink: IMO ruchliwe dzieciaki najlepiej focic na MF, korzystając z ogromnej GO w kompaktach.
Właśnie planuję fotografowanie min. ruchliwego dwulatka. I teraz mi powiedzcie, AF jest słaby czy tryb auto niedomaga? Zastanawiałem się na X20. On ma podobno nieziemsko szybki AF. Ale cena X20 sporo wyższa a po przeczytaniu Waszych opinii na temat XZ-2 mam wrażenie, że aparaty można próbować porównywać. Po mimo przewagi X20 dzięki wbudowanemu wizjerowi i większej matrycy. I możliwe, że jeszcze dzięki szybszemu AF.
Z preselekcją czasu chyba nie będzie problemu, żeby takiego małego berbecia ustrzelić!? Widziałem na forum zdjęcia z rajdów samochodowych i AF jakoś dawał radę. Co prawda wcześniej w cytowanym poście była mowa o słabych warunkach oświetleniowych ale przecież mamy jeszcze użyteczne iso do 800 i poprawkę w oprogramowaniu.
Będę wdzięczny jeśli ktoś z klubowiczów mi podpowie, czy warto poczekać z ewentualnym zakupem w OJ, czy raczej obecne ceny są już porównywalne (jeśli taka informacja nie łamie jakiejś tajemnicy).
Ale dales przyklad, rajdy samochodowe, latwizna, pulapka ostrosci, manual i kazde zdjecie dobre, sprobuj z dzieciakiem, ktory Ci gania od metra do 3 kolo Ciebie jak meserszmit, Afy w topowych lustrach maja problem.
Stad rada: jestes fotografem i panem swojego aparatu, musisz STWORZYC sobie takie warunki, by kazde zdjecie bylo ok.
Jak nie potrafisz, to trzeba albo sie uczyc, uczyc, uczyc i jeszcze raz (niech zyje, zyje nam) albo zmienic hobby.
Zatem reasumujac dla mnie najprosciej to robic na manualu.
pozdroofka
PS
X20 AF torpeda - bujda na resorach, a co to jakies panaceum w kompaktowym AF?
PSS
Na dzedaja, to chyba nie masz co na razie liczyc, nadciagaja zmiany ( na lepsze!) wiec udaj sie do najblizszej macalni i zamawiaj.
Ciesz sie kazdym dniem z aparatem.
Howgh
Najczęściej niedomaga osoba robiąca zdjęcia :wink: IMO ruchliwe dzieciaki najlepiej focic na MF, korzystając z ogromnej GO w kompaktach.
Zatem reasumujac dla mnie najprosciej to robic na manualu.
Nie miałem kompakta w rękach i nawet bym na to nie wpadł, żeby tak na manualu... ale skoro jest duża GO to jest logiczne. W takim razie pierścień na obiektywie w XZ-2 musi być w takiej sytuacji wybawieniem.
Pytanie do posiadaczy opcjonalnej ładowarki tu polecanej. Ja też taką zakupiłem + bateria. Jedna rzecz mnie irytuje / zastanawia. Wczoraj naładowałem baterię na full, zapaliła się zielona dioda. Dziś wkładam tą samą baterię naładowaną i znów ładuje kilka godzin. Tak się dzieje i na oryginalnej i na zamienniku. Czy u Was też tak się dzieje? Czy tak powinno być? Moim zdaniem ładowarka powinna od razu sprawdzić, że bateria jest naładowana i zapalić zieloną diodę. Jednak naładowaną ładuje, jakby była rozładowana. Dziwne to.
Pytanie do posiadaczy opcjonalnej ładowarki tu polecanej. Ja też taką zakupiłem + bateria. Jedna rzecz mnie irytuje / zastanawia. Wczoraj naładowałem baterię na full, zapaliła się zielona dioda. Dziś wkładam tą samą baterię naładowaną i znów ładuje kilka godzin. Tak się dzieje i na oryginalnej i na zamienniku. Czy u Was też tak się dzieje? Czy tak powinno być? Moim zdaniem ładowarka powinna od razu sprawdzić, że bateria jest naładowana i zapalić zieloną diodę. Jednak naładowaną ładuje, jakby była rozładowana. Dziwne to.
Ale jarzy sie na czerwono czy pomaranczowo?
Szczerze Ci powiem, nie zwrocilem uwagi, moze to nie inteligentna jest tylko ma ustawiona jakas czasowke, choc z drugiej strony nie, teraz pamietam, ze lekko rozladowane aku laduje zdecydowanie krocej.
Potestuj jeszcze i jak bedzie tak nadal to reklamacja
pozdroofka
Ale jarzy sie na czerwono czy pomaranczowo?
Szczerze Ci powiem, nie zwrocilem uwagi, moze to nie inteligentna jest tylko ma ustawiona jakas czasowke, choc z drugiej strony nie, teraz pamietam, ze lekko rozladowane aku laduje zdecydowanie krocej.
Potestuj jeszcze i jak bedzie tak nadal to reklamacja
pozdroofka
Jest na czerwono, ale niedługo, może ładuje krócej niż jak jest całkiem rozładowana. Poczekam na opinie innych użytkowników, ale nie wiem czy to reklamować, bo ładuje poprawnie, trzyma tyle ile powinna.
Offtopując - o co chodzi z tym OlyJedi? Że niby jak się ów stopień uzyska, to ma się zniżkę na sprzęt? W którym sklepie? Jak duży jest to rabat? Pytam, bo czeka mnie zakup xz-2.
Offtopując - o co chodzi z tym OlyJedi? Że niby jak się ów stopień uzyska, to ma się zniżkę na sprzęt? W którym sklepie? Jak duży jest to rabat? Pytam, bo czeka mnie zakup xz-2.
Jak zrobisz duuuużo dobrego dla forum, to forum Ci się odwdzięczy.
Możesz śmiało iść do sklepu i nabyć XZ-2. Ja jestem Jedi, a swojego XZ-2 kupiłem w Miejskiej Macalni.
A ja wlasnie pietnastego odkupilem od kolegi, tak na zapas, bo to swietny aparacik:)
pozdroofka
A ja wlasnie pietnastego odkupilem od kolegi, tak na zapas, bo to swietny aparacik:)
pozdroofka
Ale tym się zdjęcia robi, a nie kolekcjonuje :D
W konkursie na największego zwolennika XZ-2 masz 1 miejsce :D
Janeczku, ale tam można baterię ładować, nie trzeba od razu nowego odpakowywać ;)
Obsessszyyynnnn.
Wygraleeeem!!!! jeeee!!!!!
XZ-2, to jeszcze musi troche popracowac, najwiecej, to ja mialem kiedys S3Pro:)
pozdroofka
Nie samym foceniem żyje człowiek ;) - zdjęcia z wczorajszego spotkania robione xz2 (dobrze, że mieści się z futerałem pod kurtką, bo trochę pokapało z nieba). W trzecim dziwnie wali się horyzont a było robione z włączoną poziomicą i na 100% pokazywała zielony kolor... hmmm. Aha - bym zapomniał: dzięki, ale nie wiem dla kogo :)
W trzecim dziwnie wali się horyzont a było robione z włączoną poziomicą i na 100% pokazywała zielony kolor... hmmm.
Czy w XZ-2 można regulować poziomicę? Jeżeli tak, to....hmmmm;)
jaskier1969
12.05.14, 22:25
Nie wiem co masz na myśli pisząc regulować ale można ją wypoziomować kładąc aparat na idealnie równej powierzchni i zapisując aktualne ustawienia jako odnośnik do poziomu i pionu dla niej. W sumie to powierzchnia nie musi być równa jeśli chcesz aby aparat przyjął pion i poziom taki jak mu zadałeś.
W trzecim dziwnie wali się horyzont a było robione z włączoną poziomicą i na 100% pokazywała zielony kolor... hmmm.
Ale ta pozioma, czy ta pionowa była na zielono? ;)
A na poważnie, to na tej fotce raczej działa złudzenie optyczne :D
Czy w XZ-2 można regulować poziomicę? Jeżeli tak, to....hmmmm;)
Nooo, czyżbyś miała smaka na XZ-2? ;)
Poziomica była ustawiona jak fabryka zrobiła - ja nie przestawiałem (chociaż można - str 64 i 91 instrukcji obsługi) a była kiedyś sprawdzona. Motorki wszystkie schylone na lewo i może to wygląda tak dziwnie.
Nooo, czyżbyś miała smaka na XZ-2? ;)
Od dłuższego czasu...:wink:
No, ale po co mi dwa aparaty?:?::roll:
A pytam o poziomicę, bo chyba wczoraj odkryłam, że w EM10 można ją regulować - byłam zdumiona:shock:
Od dłuższego czasu...:wink:
Warto, ale gdybym miał E-M10, to pewnie XZ-2 bym sobie odpuścił.
A pytam o poziomicę, bo chyba wczoraj odkryłam, że w EM10 można ją regulować - byłam zdumiona:shock:
Tu też :D Wot, technika ;)
Gdzieś posiałem ładowarkę do XZ-1. Możecie podać linki do sklepów w PL, gdzie taki towar jest na stanie, ewentualnie do tygodnia sprowadzą?
W xz-1 jest inna bateria niż w xz-2. W xz-1 jest li50-b (w xz-2 li90-b). Na alle są specjalnie do li50-b od 15 zeta z czasem realizacji do 2 dni.
W xz-1 jest inna bateria niż w xz-2. W xz-1 jest li50-b (w xz-2 li90-b). Na alle są specjalnie do li50-b od 15 zeta z czasem realizacji do 2 dni.
Dzięki zosia. Sprawdzę alle. Teraz XZ-2 - czy ma S-krzywą? Pytam bo kumpela się waha (pomiędzy GM1, XZ-2 i RX100 II).
W szczególności foto wewnątrz, imprezy rodzinne typu chrzciny, wesela, itp. Filmiki jak są to OK.
potwierdzam temat zbyt wysokiego iso w trybie auto a nawet w trybie P! Tydzień temu robiłem zdjęcia na koncercie Yanniego (zna ktoś ?:wink:) w saki kongresowej, i dopiero jak zmniejszyłem ekspozycję na -3 to zdjęcia zaczęły wyglądać super !! wcześniej były zdecydowanie przepalone.117269117270117272117273To co opisujesz, to nie kwestia dobranego zbyt wysokiego ISO, tylko niewłaściwej ekspozycji.
Albo też źle dopierałeś pomiar światła. Na koncertach z reguły najlepiej ustawić punktowy pomiar. Bo zazwyczaj tło jest bardzo ciemne a wykonawcy bardzo jasni i przy domyślnym pomiarze matrycowym aparat musi uśrednić i przepala wykonawców.
Źle dobrany pomiar światła=niewłaściwa ekspozycja ;)
Darekw1967
14.05.14, 01:49
Dzięki zosia. Sprawdzę alle. Teraz XZ-2 - czy ma S-krzywą? Pytam bo kumpela się waha (pomiędzy GM1, XZ-2 i RX100 II).
W szczególności foto wewnątrz, imprezy rodzinne typu chrzciny, wesela, itp. Filmiki jak są to OK.
Witam !
RX100II spelnia z nich najwiecej kompromisow. (foto + filmowanie)
+ niezla niewymienna optyka
+ odchylany ekran
+ stopka pod lampe
+ Wi-Fi
+ male gabaryty
+ tryb fotografowania panoram i automatyczne skladanie fot ( w pionie lub poziomie) w aparacie w jeden obrazek o duzej rozdzielczosci
+ niskie szumy i duza szczegolowosc fot na wysokim iso
+ wysoka jakosc obrazu
+ wysoka jakosc (plynnego) filmowania w trybach HD 1920x1080 ( 50p/60p, 50i/60i)
Pozdrawiam
Tylko cena soniaka z innej "półki".
Koleżanka w pewnym sensie nie ma nic przeciwko wyższej cenie, tyle ona. Ja się zastanawiam czy dla niej XZ-2 w tak superanckiej cenie nie jest lepszym wyborem na okoliczność poznania* czego oczekuje/potrzebuje do fotografowania. Cokolwiek z ww listy nie wybierze nie wybierze źle, jednak kupując kompakt Oly zrobi to* wydając najmniej a i tak NIE WTOPI. Ten obiektyw/stabilizator (mam tylko* XZ-1) jest zarąbisty.
* - wyraz tylko użyty w pełni świadomie w kontekście XZ-2.
To jak kolezanka nie ma cisnienia, to niech sie wstrzyma miesiac.
Bede wypychal na pewno zapasy XZ-2 po swoim sezonie, aparaty glownie nieuzywane.
pozdroofka
Darekw1967
14.05.14, 09:08
Tylko cena soniaka z innej "półki".
Witam !
GM1 + kitowe szklo ma porownywalna cene do RX100II.
Jedynie XZ-2 z tych propozycji jest o polowe tanszy.
W klasie (cena/mozliwosci) bardzo dobrym rozwiazaniem jest XZ-2 choc szkoda, ze brakuje mu dobrego trybu filmowania.
Gdyby nie to XZ-2 bylby bezkonkurencyjny biorac pod uwage (cena/gabaryty/foto/filmowanie).
Pozdrawiam
To jak kolezanka nie ma cisnienia, to niech sie wstrzyma miesiac.
Musi kupować JUŻ. Przed chwilą zdecydowaliśmy - RX100 II. Przeważyły - nie bijcie! - filmiki.
Sorry Oly mówił Janko, mówili inni, filmiki teraz są nawet w głupich Lumiach (1020) i to prawie każdego rodzica rajcuje.
XZ-2@Janeczek, jak zdecydujesz za ile, daj mi znać. Straszną frajdę mam za każdym razem gdy tylko pstrykam XZ-1 a filmiki mam w GH2.
Zdrada! ;)
Janeczek, ja do tej pory myślałam że ty żartujesz z tymi zapasowymi aparatami. Co ty z nimi robisz?
Janeczek, ja do tej pory myślałam że ty żartujesz z tymi zapasowymi aparatami. Co ty z nimi robisz?
Zapewne przeżuwa i wypluwa :wink:
Zdrada! ;)
A właśnie że nie. Ja nadal twierdzę, że lepszy byłby XZ-2, ale ostatecznie nie ja płacę/używał będę.
Zdrada! ;)
Jaka zdrada?:) Zona zadowolona, chyba....:)
Charakter pracy wymaga bym mial przynajmniej jeden zapasowy XZ-2 czasami sa 2, roznie bywa, z czego glownie leza w kartonie nieuzywane.
Po sezonie pozbywam sie albo nowek, albo tych lekko uzywanych, oczywiscie w dobrej cenie.
Wyprzedac do 0 sie nie oplaca, bo gdzie ja kupie tak dobry aparat za tak smieszne pieniadze?:)
pozdroofka
Darekw1967
14.05.14, 12:51
A właśnie że nie. Ja nadal twierdzę, że lepszy byłby XZ-2, ale ostatecznie nie ja płacę/używał będę.
Witam !
Robilem foty XZ-2 i RX100II i filmowalem i powiem Ci tak... RX100II wymiata jako uniwersalny aparat dla bardzo wymagajacych
uzytkownikow.
Ma wiecej mozliwosci od XZ-2 i po mimo ciemniejszego obiektywu mozna nim robic genialne fakosciowo foty i swietnie nim filmowac.
XZ-2 robi takze wysokiej jakosci foty ale nie ma tego co RX100II i tutaj jest wlasnie ta roznica i warto sie zastanowic
czy chcemy miec glownie dobry aparat do fot... czy miec jeszcze wiecej mozliwosci i za to dodatkowo zaplacic.
Pozdrawiam
Wymiata, nie wymiata. Pewnie jest świetny. Tylko kosztuję 2 X XZ-2:-) A jeśli już się coś porównuje i jest blisko, bardzo ważnym zakupowym czynnikiem jest cena. No ale każdy ma inne priorytety z którymi trudno dyskutować:-P
Witam !
Robilem foty XZ-2 i RX100II i filmowalem i powiem Ci tak... RX100II wymiata jako uniwersalny aparat dla bardzo wymagajacych
uzytkownikow.Pozdrawiam
Przede wszystkim dla bardziej zasobnych użytkowników.
Wydać ~2400 zł, a 1200 lub jeszcze dużo mniej, to jest wielka różnica. Niestety dla znacznej większości:(
Darekw1967
14.05.14, 14:18
Witam !
Jeszcze niedawno XZ-2 kosztowal okolo 2000 zl a od jakiegos czasu cena ladnie spadla do okolo 1200 zl wiec jest to idealna propozycja dla
wielu klientow co chca miec glownie dobry i tani sprzet co produkuje ladny obrazek.
Jednak zwroc uwage, ze kupowanie aparatu i kamery hd to tez nie maly wydatek a RX100II spelnia te dwie funkcje calkiem niezle.
Olympus stworzyl niezly i tani aparat XZ-2 ale filmowanie potraktowal bardzo marginalnie podobnie jak w innych swoich modelach.
Pozdrawiam
Robilem foty XZ-2 i RX100II i filmowalem i powiem Ci tak... RX100II wymiata jako uniwersalny aparat dla bardzo wymagajacych uzytkownikow.
Dzięki uspokoiłeś mnie trochę. Mógłbyś mi powiedzieć czy ma S-krzywą? I czy da się wyłączyć wyostrzanie w stylu obrazka dla trybu: filmiki?
Oly imho by zamiótł Sonówką gdyby miał coś z LX3: 24mm :mrgreen:
Sony dopiero wymiecie swoim RX100III ze szkłem 24-70/1.8-2.8 - również ceną :wink:
Sony dopiero wymiecie swoim RX100III ze szkłem 24-70/1.8-2.8 - również ceną :wink:
To jest poza mną ze względu na ramy czasowe. Właśnie lecę dogadać cenę eRiksA.
Eeeee, lepiej rzućcie jakąś fajną fotką z xz-2. Ja dzisiaj spartaczyłem sprawę, bo nie miałem nic przy sobie do robienia zdjęć a na środku granitowego chodnika w centrum miasta zobaczyłem kupę, ale rozbitych jajek jeszcze ze skorupkami - malowniczo sobie leżały - tak z 10-15 sztuk.... super to wyglądało a ja jak ta du** wołowa nic przy sobie do focenia nie miałem :???:
---------- Post dodany o 20:16 ---------- Poprzedni post był o 20:15 ----------
Eeeee, lepiej rzućcie jakąś fajną fotką z xz-2.
Wołane z ORFa:-)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fmix.pl/zdjecie/4214375/p5100003-edit/rozmiar/2)
Eeeee, lepiej rzućcie jakąś fajną fotką z xz-2.
Już wstawiałem w wątku kwiatowym, ale proszę bardzo. Chyba fajne ;)
117535
A ja głupi zamiast je podziwiać i fotografować (mlecze) to z nimi walczę i wyrywam he he... chyba wyjdę do ogrodu
A ja głupi zamiast je podziwiać i fotografować (mlecze) to z nimi walczę i wyrywam he he... chyba wyjdę do ogrodu
Do fotografowania są całkiem wdzięcznym obiektem :)
Jak mówiłem tak zrobiłem - chociaż trochę już ciemnawo...
1. Iso 100 czas 2s f=2,3 F=16mm/75mm priorytet przysłony
2. Iso 100 czas 10s f=8 F=21mm/100mm manualne (+0,7)
dmuchawce, latawce, wiatr... :)
Do fotografowania są całkiem wdzięcznym obiektem :)
ja też odkryłam dmuchawce niedawno za sprawą xz-2. pierwszy plener spędziłam na dmuchawcach kilka godzin ;P a mój biedny towarzysz wycieczki był zmuszany do zdmuchiwania żebym mogła sobie pomęczyć focusa na tych lecących jak-im-tam ;D
To i ja zapodam dwie fotki z XZ-2. Jakiś czas temu pstryknięte. Odchylany ekranik to fajna rzecz. :mrgreen:
117564
117565
jaskier1969
15.05.14, 15:49
Homar obiadową porą :)
117578
Zachwytów nad xz 2 nie ma końca. Jednak w większosci przypadków prezentowane zdjęcia są stateczne. A chciałem zapytac o AF tego aparatu. Jak oceniacie jego szybko strzelnośc, bo na tym mocno mi akurat zależy. Głównie chciałbym potraktowac go jako tzw. "aparat na dzieci", a tutaj szybkośc reakcji jest wymagana :)
Następny co do dzieci chce strzelać :D
Ja ci powiem że miewam problem we wnętrzach czasem jak jest mniej światła (ale się ćwiczy i już tragicznie nie jest) a ktoś należy do szczególnie ruchliwych osób.
Zachwytów nad xz 2 nie ma końca. Jednak w większosci przypadków prezentowane zdjęcia są stateczne. A chciałem zapytac o AF tego aparatu. Jak oceniacie jego szybko strzelnośc, bo na tym mocno mi akurat zależy. Głównie chciałbym potraktowac go jako tzw. "aparat na dzieci", a tutaj szybkośc reakcji jest wymagana :)
Manual, pulapka ostrosci i seria.
Szczela jak wariat:) Na AF, to zbytnio nie licz, chyba, ze to bobo lezace w wozku
pozdroofka
C-AF+TR jeśli się nie mylę (autofocus ciągły ze śledzeniem obiektu) powinien dać radę - trzeba byłoby to obcykać.
nie da rady jak jest zbyt ciemno... w sensie nie za kazdym razem ... z drugiej strony inne aparaty które miałam w łapkach przy takich warunkach sobie mogą już nie poradzić bez lampy więc nie ma co narzekać:)
Nie da rady również jak jest jasno np. na białej ścianie (ale inne też tak mają ;) ) Na kompakta wypada całkiem dobrze.
nie da rady jak jest zbyt ciemno... w sensie nie za kazdym razem ... z drugiej strony inne aparaty które miałam w łapkach przy takich warunkach sobie mogą już nie poradzić bez lampy więc nie ma co narzekać:)
A jak ciemno? Może jakieś zdjęcie, na które "nie ma co narzekać", z exifem byś wysłała?
1578 - godzina 21.07 bodajże s-AF ustawiany dotknięciem na monitorze. Przydałoby się jeszcze wyłączyć IS.
A jak ciemno? Może jakieś zdjęcie, na które "nie ma co narzekać", z exifem byś wysłała?
:) ale jakie wytyczne konkretnie?
ma być z ludziem?
ciemno w sensie w mieszkaniu po zmroku przy nikłym oświetleniu (żarowce 40) z ustawionym iso 200
zdjęcia nocne zewnętrzne przy małym iso już zamieszczałam - ale bez ludzi (i tu z af nie ma problemu bo nikt ci nie przemyka tuż przed obiektywem :P)
ludzie na których "ćwiczyłam" nie zgadzają się na zamieszcznie zdjęć bo albo mieli tłuste włosy, nie tą bluzkę albo cokolwiek innego :D
widocznie muszę zacząć fotografować obcych co nie będą wiedzieć że mogą się nie zgodzić ;p
XZ-2 daje rade w kazdych warunkach do iso 1600 w polaczeniu z jasna optyka, praktycznie nie ma zadnego problemu, wydruki 20x30 sa spoko.
Tragedii nie ma zadnej, to zostawie kropiarzom, tych to nawet najnowsze puszki PRO nie ciesza.
pozdroofka
... to zostawie kropiarzom, tych to nawet najnowsze puszki PRO nie ciesza.
Dobre i prawdziwe spostrzeżenie:)
:) ale jakie wytyczne konkretnie?
ma być z ludziem?
ciemno w sensie w mieszkaniu po zmroku przy nikłym oświetleniu (żarowce 40) z ustawionym iso 200
zdjęcia nocne zewnętrzne przy małym iso już zamieszczałam - ale bez ludzi (i tu z af nie ma problemu bo nikt ci nie przemyka tuż przed obiektywem :P)
ludzie na których "ćwiczyłam" nie zgadzają się na zamieszcznie zdjęć bo albo mieli tłuste włosy, nie tą bluzkę albo cokolwiek innego :D
widocznie muszę zacząć fotografować obcych co nie będą wiedzieć że mogą się nie zgodzić ;p
No to bez ludzi w ruchu, ale w warunkach w jakich ich fotografowałaś.
eeee... nie rozumiem
a nie... jużchyba rozumiem :D poszukam...
edit:
iiii... z tamtych fot nie mam niczego czego bym się nie wstydziła zamieścić
iiii... z tamtych fot nie mam niczego czego bym się nie wstydziła zamieścić
chodzi o jakość zdjęć czy skąpe ubranie modeli?? :lol:
oba :D... i jeszcze dołożyłabym bałagan (muszę zacząć uważać gdzie rozrzucam bieliznę i nieumyte kubki;P)
lisiajamka1
16.05.14, 15:28
A ja myślałem, że bieliznę się zrzuca :grin:
A ja myślałem, że bieliznę się zrzuca :grin:
Jest to zależne od stopnia uniesienia:)
oba :D... i jeszcze dołożyłabym bałagan (muszę zacząć uważać gdzie rozrzucam bieliznę i nieumyte kubki;P)
Znaczy na golasa i wszystko jasne.
pozdroofka
PS
Poka, poka! Szczegolnie te porno z kubkow:)
Jest to zależne od stopnia uniesienia:)
Co racja, to racja. Im więcej się zrzuca, tym bardziej się unosi. Czysta fizyka.
No to xz-2 zamówiony. Polowałem na Ceneo i trafił się za 1079 zł :)
Toż to jakaś zbiorowa halucynacja :wink:
Podobno teraz zamiast "Made in Indonesia" napis na spodzie XZ-2 to "Made from Poland";)
Bo biorąc pod uwagę: mobilność, cenę i jakość zdjęć to najlepszy sprzęt, jaki można kupić. Tak przynajmniej wynika z moich porównań i lektury różnych testów i opinii. Mam nadzieję, że tak będzie :)
Co ty.... my tylko ściemniamy tu żę to dobry aparat...olympus nam płaci, bo się nie sprzedawał ;P
Co ty.... my tylko ściemniamy tu żę to dobry aparat...olympus nam płaci, bo się nie sprzedawał ;P
Jesteśmy po prostu zakamuflowaną opcją... olympusową :wink:
Podobno teraz zamiast "Made in Indonesia" napis na spodzie XZ-2 to "Made from Poland";)
Raczej "Made for Poland" :p;)
Raczej "Made for Poland" :p;)
Masz rację. (zawinił pośpiech i słabiutka znajomość angielskiego)
Uwaga ten wątek jest zaraźliwy !!! Obserwuję go od dłuższego czasu i właśnie czekam na przesyłkę z aparatem :)
A Ty masz już swojego XZ-2 ??? :mrgreen:
Normalnie jeszcze chwila i też sobie kupię...:wink:
Nawet podejrzewam dlaczego ta zaraza się tak szerzy - tu w tym wątku jest prawdziwa frajda, jest fun, jest radość fotografowania.
To i ja chciałbym dołączyć :-) , swojego XZ-2 zakupiłem pod koniec kwietnia, oczywiście po przeczytaniu tego wątku :-).
Ja też już należę do zarażonych wirusem XZ-2, w dodatku mnie to cieszy to gorsze niż nałóg. A i tryb RC fajnie działa.
Fajnie, że kolejne osoby się pojawiają i to w dodatku zadowolone :D
A ja Wam powiem, że mi się w tym aparacie podoba to, że nie wygląda jak pierwsza lepsza "małpka", tylko jest trochę kanciaty, trochę oldschoolowy z wyglądu, no i robi zarąbiste fotki. U mnie to cała rodzina się zaraziła i teraz kto pierwszy ten lepszy. Jak miałem tylko E520, to się prawie wcale do aparatu nie dobierali, a FE45 syna leżało głęboko w szafie. Teraz co chwila sięga po aparat :)
jaskier1969
17.05.14, 00:36
A ja Wam powiem, że mi się w tym aparacie podoba to, że nie wygląda jak pierwsza lepsza "małpka", tylko jest trochę kanciaty, trochę oldschoolowy z wyglądu, no i robi zarąbiste fotki.
No i właśnie o to chodzi. To samo chciałem powiedzieć ale mnie wyprzedziłeś :D
Darekw1967
17.05.14, 00:48
Witam !
Foce nim takze ruchliwe dziecko wiec ten aparat do tego zadania nadaje sie ;)
Masz tutaj wieksza GO i latwo z tego skorzystac ;)
Teraz to co maja aktualnie produkowane aparaty to BAJKA w stosunku do tego czym wiele lat temu focilem.
Pozdrawiam
To się zapytam :
Kto jeszcze nie ma XZ-2 ???
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To się zapytam :
Miałeś może na myśli: nie masz XZ-2, nie istniejesz? :mrgreen:
jaskier1969
17.05.14, 02:00
To ja mam ale boje się przyznać...
Witam wszystkich,
Jestem właśnie na etapie przymierzania się do zakupu XZ-2. Przyznam, że o wyborze sprzętu utwierdził mnie między innymi cały ten wątek, który dokładnie przeczytałem. Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.
To się zapytam :
Ja.
Ale nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam...?:wink:
Nie ma czegoś takiego jak aparat obiektywnie idealny- zawsze są jakieś kompromisy. I wybiera się to na czym nam najbardziej zależy żeby był najliższy idału dla nas:)
Mi najbardziej zależało żeby aparat robił przyzwoite obrazki. I ja się do obiektywu nie przyczepię. Tak samo jak dla mnie wykonanie (to najlepiej zrobiony kompakt jaki miałam w rękach), wyświetlacz i tryb seryjny są w porządku. Panoramę sobie mogę złożyć na kompie.
Jedynie filmy są tu ponoć trochę nieogarnięte (ja tam nie wiem bo porównania nie mam - bo kompaktami nie filmowałam niczego specjalnego nigdy).
A ja już swój mam :) Teraz trzeba się zapoznać.
jaskier1969
17.05.14, 14:52
Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.
Powiem tak, wszystkie moje poprzednie aparaty to lustrzanki klasy amatorskiej - Canon 450D,Pentax K-r,Canon 50D i żaden z tych aparatów z podpiętym budżetowym szkłem (a na dobre szkło mnie nie stać) nie dawał tak dobrej jakości zdjęć jak XZ-2 w całym zakresie ogniskowych. Jedynie zdjęcia z Pentaxa K-r z podpiętym kitowym 18-55mm są porównywalnie takie same (lub lepsze) ale Pentax robi najlepsze obiektywy kitowe ze wszystkich producentów sprzętu.
Potęgą XZ-2 jest właśnie jakość obiektywu, która skutecznie przyćmiewa resztę jego, jak dla mnie drobnych wad. Oprócz tego XZ-2 ma sporo zalet (zdjęcia makro, mobilność, sporo innych zaawansowanych funkcji) w porównaniu z lustrzanką. Wśród kompaktów również wyróżnia go to samo czyli obiektyw. Panasonic Lumix LX-7 ma niby lepszy obiektyw (24-90mm z f/1.4-f/2.3) ale jak porównasz sobie zdjęcia to zobaczysz, że te zrobione z ogniskową 24mm i przesłoną f/1.4 delikatnie mówiąc jakością nie powalają. Można wyłapać sporo takich kruczków w specyfikacji sprzętu różnych firm, zwłaszcza porównując parametry z ceną. Osobiście wolę mieć obiektyw troszkę ciemniejszy i z dłuższą ogniskową na krótkim końcu ale za to użyteczny w całym zakresie niż taki jak w LX-7, który ładnie wygląda tylko na papierze.
Płacąc 1500 złotych świadomie sporo przepłacasz bo XZ-2 można teraz niemal wszędzie kupić za 1200 złotych lub mniej.
Tak jak napisała Zosia - nie ma sprzętu idealnego. Trzeba się jednak nauczyć wybierać świadomie :).
Ja kupiłem za 1079, więc to już w ogóle cena super. Czy jest jakaś opcja/ustawienie, które na pewno powinienem już na starcie zmienić/włączyć/wyłączyć?
A ja już swój mam :) Teraz trzeba się zapoznać.
Ciężkie dni przed tobą i długie noce ;D
No właśnie chciałem zacząć od aktualizacji, bo mam soft 1.1. Pobrałem OLYMPUS Digital Camera Updater, który twierdzi, że mam aktualny soft, a przecież jest już 1.3. Jak aktualizowaliście?
----------
znalazł :)
jaskier1969
17.05.14, 15:37
Czy jest jakaś opcja/ustawienie, które na pewno powinienem już na starcie zmienić/włączyć/wyłączyć?
W menu dla trybu fotografowania (pierwsza zakładka od góry) --> Tryb Obrazu --> tutaj masz wszystkie tryby np. Vivid, Natural itd., ustaw gradację na NORMALNA zamiast AUTO najlepiej dla wszystkich trybów.
Osobiście wyłączyłem też całkowicie redukcję szumów. Jeśli chcesz widzieć zmiany w obrazie bezpośrednio na monitorze używając np. korekty ekspozycji lub zmiany balansu bieli to wyłącz tą opcję w menu pozycja 4 od góry (trybiki) --> zakładka D (wyświetlacz) --> opcja NOCNE KADRY
Podczas poruszania się po menu po najechaniu na daną pozycję i wciśnięciu przycisku INFO zobaczysz podpowiedź dotyczącą danej opcji.
Na początek to tyle, jak coś pytaj :)
W menu G, przy ustawieniach jakości jpega, są cztery kolejne opcje, każda ma możliwość ustawienia 2 parametrów (L, M,S i kompresja). Wiadomo pierwszy daję L (jako najlepszy?), ale jaką dać kompresję? Która da najlepszy obraz? Super Fine czy Basic?
Też się nad tym głowiłam...czy super fine będzie zdjęcie czy super fine będzie kompresja (czyli że duża kompresja). SF zdjęcia są większe, więc wychodzi na to że opcja pierwsza jest prawdziwa.
jaskier1969
17.05.14, 16:51
ale jaką dać kompresję? Która da najlepszy obraz? Super Fine czy Basic?
Najlepiej SF bo to najmniejszy stopień kompresji czyli najlepsza jakość obrazka. Ja u siebie ustawiłem tak: L/SF, L/F, M/SF, S/SF czyli duży obrazek jakość Super Fine, duży obrazek jakość Fine, średni obrazek Super Fine, mały obrazek Super Fine. W zakładce LICZBAPIKSELE mam Middle - 1600x1200 a Small - 1024x768.
Ok, to chyba wstępnie ogarnąłem :) Jeszcze tylko: jak uruchomić ten pełny panel sterowania na ekranie? Bo klikam OK, ale nie pojawia się taki panel zapełniający cały ekran.
Wchodzisz w menu i w czwartą zakładkę z tymi śrubkami --> wyświetlacz --> ust.sterowania
i tam sobie możesz wybrać które ekrany mają ci się pojawiać w jakim trybie (PASM/AUTO itd)
Aaa... i później jak już jesteś w trybie foto to po naciśnięciu ok między jednym ekranem a drugim przełączasz sobie przyciskiem INFO
Dzięki :)
------
PS i Lightroom nie obsługują mi RAW z Olka. Czy można pobrać jakiś dodatek, by obsługiwał?
Witam wszystkich,
Jestem właśnie na etapie przymierzania się do zakupu XZ-2. Przyznam, że o wyborze sprzętu utwierdził mnie między innymi cały ten wątek, który dokładnie przeczytałem. Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.
Powiem tylko tyle:
To nie jest zbyt udany start wsrod Olytalibow.
Grabisz sobie:)
pozdroofka:mrgreen:
jaskier1969
17.05.14, 18:16
PS i Lightroom nie obsługują mi RAW z Olka. Czy można pobrać jakiś dodatek, by obsługiwał?
Moim zdaniem w zupełności do wywoływania RAW/ORF wystarcza Olympus Viewer 3 dołączony do aparatu bo nie ma zbyt wiele do roboty przy RAW-ach z XZ-2 :D
Ps. Mnie też nie obsługiwał pomogło dopiero zainstalowanie nowszej wersji i za to nie lubię Adobe i nie używam :)
Poza tym są jeszcze takie darmowe i dobre programy jak RawTherapee czy Darktable
Darekw1967
17.05.14, 18:57
Witam wszystkich,
Witam !
brak 24mm mozna czasem obejsc i przy krajobrazach robisz 2 foty na tych samych parametrach ekspozycji a pozniej laczycz dwie
foty i masz obraz szerzej niz 28mm.
Filmowanie mozna tez XZ-2 robic ale nie korzystasz z zooma podczas filmowania i przymykasz przyslone aby byla wieksza go.
Pozdrawiam
No właśnie ja AC 8.4 nie mogę zainstalować, bo nie obsługuje XP :) No nic, będę konwertował na DNG i później w PS. Chyba że ktoś ma ACR 8.3, bo nie mogę w necie znaleźć.
Darekw1967
17.05.14, 19:12
No właśnie ja AC 8.4 nie mogę zainstalować, bo nie obsługuje XP :) No nic, będę konwertował na DNG i później w PS. Chyba że ktoś ma ACR 8.3, bo nie mogę w necie znaleźć.
Witam !
XZ-2 nie kompresuje plikow RAW (ORF), wiec plik taki ma az.... okolo 20 MB.
Konwersja do DNG zmniejsza plik do okolo 12 MB.
Szkoda, ze Olek w swoich aparatach nie daje formatu DNG.
Pozdrawiam
W menu G, przy ustawieniach jakości jpega, są cztery kolejne opcje, każda ma możliwość ustawienia 2 parametrów (L, M,S i kompresja). Wiadomo pierwszy daję L (jako najlepszy?), ale jaką dać kompresję? Która da najlepszy obraz? Super Fine czy Basic?
A tak zapytam z ciekawości po kiego z tym grzebać? Domyślne ustawienia są w tym wypadku dobre. Wystarczy ustawić dla JPG domyślny zapis jako LF i jest git.
jaskier1969
17.05.14, 22:53
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez hasos https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=1087934#post1087934)W menu G, przy ustawieniach jakości jpega, są cztery kolejne opcje, każda ma możliwość ustawienia 2 parametrów (L, M,S i kompresja). Wiadomo pierwszy daję L (jako najlepszy?), ale jaką dać kompresję? Która da najlepszy obraz? Super Fine czy Basic?
A tak zapytam z ciekawości po kiego z tym grzebać? Domyślne ustawienia są w tym wypadku dobre. Wystarczy ustawić dla JPG domyślny zapis jako LF i jest git.
Widzisz ja ustawiłem sobie średni i mały rozmiar zdjęcia choćby dlatego, że jak robię zdjęcie do ogłoszenia w necie to nie muszę już później zmieniać jego rozmiarów bo mam od razu gotowe 1024x768 albo ewentualnie 1600x1200. Najczęściej jednak robię w RAW.
No tak, jest to jakaś metoda. Ja poustawiałem wszędzie RAW+JPG i jak sie syn bawi w fotki z efektami, to ma JPG-i, a ja się zawsze mogę do RAW-a dobrać, jak coś naprawdę fajnego ustrzeli ;)
jaskier1969
17.05.14, 23:07
RAW+JPG to dobra opcja ale zajmuje sporo więcej miejsca na karcie. Osobiście wolę samego RAW-a i ewentualną zabawę z efektami po wywołaniu. W OV3 jest przecież opcja dodawania efektów działająca dokładnie tak samo jak ta w aparacie.
Ja.
Ale nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam...?:wink:
Tokin'ko, popuść sobie wstrzymywanie, bądź kobietą i zaszalej !!! :mrgreen:
Wstrzymywanie może mieć zły wpływ na zdrowie, nie czekaj, realizuj marzenia. :mrgreen:
RAW+JPG to dobra opcja ale zajmuje sporo więcej miejsca na karcie. Osobiście wolę samego RAW-a i ewentualną zabawę z efektami po wywołaniu. W OV3 jest przecież opcja dodawania efektów działająca dokładnie tak samo jak ta w aparacie.
Wytłumacz 10-ciolatkowi, że ma sobie efekty dodawać na kompie :D On to chce mieć od razu.
Mam dwie karty 16GB, przy zapisie RAW+JPG wychodzi ok. 640 fotek na kartę. W zupełności wystarczy.
jaskier1969
17.05.14, 23:17
Masz rację. Karty są teraz tanie i zawsze można dokupić kolejną a dzieciakowi nie ma szans wytłumaczyć :)
A teraz proszę o podpowiedź: mam wersję oprogramowania 1.1. Jak ją zaktualizować, bo jestem laik komputerowy.
Dobra... sam daję radę.....
jaskier1969
18.05.14, 00:03
Na płycie z oprogramowaniem masz specjalny programik do aktualizacji oprogramowania aparatu. Instalujesz go, podpinasz aparat do komputera, załączasz program i tyle :)
Dałem radę... jest już 1.3 ;)
Nie wyświetla mi się na ekranie stan baterii. Czy tak ma być?
Gdzie mogę jeszcze przypisać cyfrowy zoom? Jak go można uaktywnić inaczej niż przez przypisanie do fn1?
Czy przy manualnym ostrzeniu można ustawić potwierdzenie ostrości? Tzn. jak ustawię ostrość, pojawia się zielone okienko jak przy AF?
cyfrowy zoom można wrzucić tylko na f1 (w sumie mi było szkoda marnować przycisk na to, bo zawsze sobie możesz wyciąć i powiększyć później - nawet w aparacie w opcji edycji)
ael chyba też tylko na f1 - przynajmniej ja nie znalazłam innej opcji
ściągnij sobie najlepiej manual a pdfie ze storny olympusa - szybciej tam znajdziesz odpowiedzi przez ctrl+f niż czekając aż ktoś zajrzy na forum...
Nie wyświetla mi się na ekranie stan baterii. Czy tak ma być?
W Olkach stan baterii nie jest wyświetlany cały czas. Masz info po uruchomieniu aparatu i dopiero, gdy bateria zaczyna się rozładowywać, to aparat wyświetla stan baterii na czerwono.
A ja mam pytanie kosmetyczne :)
Czym można sobie przetrzeć obiektyw i ekranik żeby się nic nie pouszkadzało?
W internetach piszą że spirytus czy tez alkohol izpropenowy jest dobry bo szybko paruje i usuwa tłuste ślady a w instrukcji piszą:"Nie stosuj silnych rozpuszczalników takich jak benzen, alkohol ani materiałów nasączonych substancjami chemicznymi". Coś się może zmyć - jakieś powłoki ochronne czy cuś?
Suchą ściereczką jakoś się boję że się podrapie, mokrą że się zmoczy coś więc na razie chucham i dmucham, ale serio to nie wiem jak się to powinno robić dobrze.
Kup sobie ściereczkę do czyszczenia szkła w obiektywie albo taką do czyszczenia okularów.
Ba, nawet na forum powstał ekstra wątek https://forum.olympusclub.pl/threads/12650-Czym-czyscic-obiektyw :D
Np. takie coś http://www.fotoamigo.pl/sciereczka-evolon-do-czyszczenia-optyki-mikrowloknamikrofibra-p-787.html
W każdym fotosklepie dostaniesz.
Ok, dzięki. Czy do niego można zamontować filtr/osłonkę? Tak dla ochrony obiektywu?
A ja mam pytanie kosmetyczne :) Czym można sobie przetrzeć obiektyw i ekranik żeby się nic nie pouszkadzało?
Suchą ściereczką jakoś się boję że się podrapie, mokrą że się zmoczy coś więc na razie chucham i dmucham, ale serio to nie wiem jak się to powinno robić dobrze.
Taj jak radzi ahutta ściereczka do okularów wystarczy. Rysy na obiektywie przeszkadzają tylko odkupującym w przyszłości aparat :wink: na zdjęcia moim zdaniem nie mają istotnego wpływu. Kiedyś w Sony R1 nakleiłem na obiektyw z użyciem pary z ust kropkę papieru wielkości 8 mm i na testowych zdjęciach nie była widoczna :)
jaskier1969
18.05.14, 13:31
Czy do niego można zamontować filtr/osłonkę? Tak dla ochrony obiektywu?
Można za pomocą adaptera CLA-12. Średnica filtra 55mm. Możesz też zakupić dekielek automatyczny LC-63A.
Akcesoria dostępne dla XZ-2 możesz sprawdzić tutaj: http://shop.olympus.pl/e_commerce/creator/olympus/xz-2-p-1464.htm
Ba, nawet na forum powstał ekstra wątek.
uff... czyli to nie tylko mój fiś :)
o oslonkach i filtrach już tu były całe elaboraty :D
w skórcie: jak chcesz coś nakręcić musisz mieć adapter
oryginalny to cla-12 ale jest dość drogi
ponoć ma pasować adapter z minolty z3, na alle za grosze - zbadam tą sprawę osobiście i dam znać
no i dla ochrony możesz sobie poóźniej nakręcić jakiś UV
albo kup sobie taką osłonkę-dekielek otwierającą się automatycznie
W Olkach stan baterii nie jest wyświetlany cały czas.
Nie uogólniałabym;)
Pasuje idealnie: LC-63A Automatyczna zakrywka obiektywu dla XZ-1; było już w wątku niejednokrotnie.
To jeszcze pytanie o osłonę na ekran - są taki ze szkła hartowanego. Nie wiecie, czy przez nie będzie działała obsługa dotykowa?
omg... co ty chcesz robić z tym aparatem - wbijać nim gwożdzie? :D
omg... co ty chcesz robić z tym aparatem - wbijać nim gwożdzie? :D
Niegdyś pewnym Samsungiem tłuczono kotlety schabowe...
jaskier1969
18.05.14, 14:22
To jeszcze pytanie o osłonę na ekran - są taki ze szkła hartowanego. Nie wiecie, czy przez nie będzie działała obsługa dotykowa?
Nie sądzę, żeby działał dotyk z taką osłoną ponieważ digitizer, czyli siatka dzięki której działa dotyk wtopiona jest w szkło osłaniające monitor tak samo jak w telefonach komórkowych. Pozostaje jedynie folia.
robione dzisiaj :)
szkoda tylko, że nie ja je robiłem :)
Nie uogólniałabym;)
Wszystkie 3, które mam, tak mają ;) :D
Może Olek w końcu zaczął przełamywać ten trend...?;)
A konkretnie - w EM10 i EM1 bateryjka jest wyświetlana cały czas - tyle, że w wizjerze (w dwóch opcjach na trzy możliwe). Z LCD nie korzystam, ale z pobieżnej zabawy, wydaje mi się, że faktycznie bateryjki na LCD nie ma, albo fabrycznie nie bylo to ustawione?
Zaciekawiło mnie - czy gdyby dołączyć do XZ-2 wizjer, to bateryjka też by tam była wyświetlana? Ma ktoś XZ-2 z wizjerem?
Edit: na tylnim LCD bateryjka też jest wyświetlana cały czas - wtedy kiedy LCD wyświetla podręczne Menu.
Nie wiem jak to jest przy kadrowaniu za pomocą LCD - ostrożnie zakładam, że też da się to ustawić.
Zaciekawiło mnie - czy gdyby dołączyć do XZ-2 wizjer, to bateryjka też by tam była wyświetlana? Ma ktoś XZ-2 z wizjerem?
Sprawdziłem. Niestety jest tak samo jak na LCD. Stan baterii wyświetla się przez kilka sekund od włączenia, a potem ikona baterii znika.
Tak ma chyba wielkszość Olków. W OM-D E-M5 tez tak jest.
dziś gdy robiłem fotki jaszczurce, w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy mnie bardziej ciekawi jaszczurka, czy ją bardziej mój aparat ... tak mu się przyglądała :grin:. A może już i w lesie wiedzą że XZ-2 to prawdziwa okazja i hit cenowy :wink:
jaskier1969
18.05.14, 21:52
Zdjęcia piękne no ale nie ma się co dziwić bo robione XZ-2 :D
Na pierwszym to kombinuje jak się wyswobodzić :D
tak, bo była lekko zaskoczona że jestem szybszy od niej hehe, ale potem już wyluzowała i chodziła za mną krzycząc: pokaż aparat...pokaż ... :mrgreen:
no i w sumie stanęło na tym że ja jej pokazałem olka, za to ona przez chwilę jeszcze pozowała do zdjęć :wink:
Fotki naprawdę fajne. Format 16:9 ustawiłeś w aparacie, czy później kadrowałeś?
Fajna relacja Mike :)
dziękuję
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:25 ----------
Fotki naprawdę fajne. Format 16:9 ustawiłeś w aparacie, czy później kadrowałeś?
ustawiłem od razu w aparacie, ponieważ już nie wywołuję zdjęć, a taki format mają dzisiejsze foto-wyświetlacze (laptop , tv )
Super jaszczur, fajnie zapozował. Przede mną zwykle zdążą uciec zanim je zdołam zauważyć, że u zdjęciu już nie wspomnę.
Właśnie jestem po pierwszej sesji zdjęciowej z xz-2. Jestem zachwycony możliwościami aparatu. Pierwszy raz robiłem zdjęcia bez stresu że coś nie wyjdzie. Chociaż i tak z racji tego, że poznaję aparat kilka fotek nie wyszło:wink:. Zamieszczam kilka przykładowych fotek. Zdjęcia są bez jakiejkolwiek obróbki poza zmniejszeniem ich rozmiaru, robione z ręki bez podpórki. Cieszę się, że poczytałem Wasze opinie i kupiłem ten aparat.
Świetnie, że pojawiają się zdjęcia, ale możecie dodawać do nich chociaż podstawowe dane: iso, czas, przysłonę i ogniskową? Wiem, że to można wyciągnąć ale trzeba się trochę bawić np. P5170127 (biało-czarny pomnik) ma iso 160 a byłem przekonany iż duuużo więcej (patrząc na "ziarno")
Świetnie, że pojawiają się zdjęcia, ale możecie dodawać do nich chociaż podstawowe dane: iso, czas, przysłonę i ogniskową? Wiem, że to można wyciągnąć ale trzeba się trochę bawić np. P5170127 (biało-czarny pomnik) ma iso 160 a byłem przekonany iż duuużo więcej (patrząc na "ziarno")
Ale dyć przeca to w exifie siedzi jak ten byk przysłowiowy.
Czarno-biały robiony za pomocą filtra ART, który dodaje takie "ziarno"
Poniżej również fotka z zastosowaniem tego filtra
ISO 100
f/2.2
1/125s
6mm
Ale dyć przeca to w exifie siedzi jak ten byk przysłowiowy
Toż ja to wiem... ale coby z exifa coś wyciągnąć to przynajmniej ja kopiuję fotkę i szukam we właściwościach (a można jakoś bez kopiowania)?
Zależy z jakiej przeglądarki korzystasz. Ja mam w Ognistym Lisku doinstalowany Exif Viewer 2.00 (http://araskin.webs.com/exif/exif.html). Bardzo fajny dodatek, a są też inne. Dla Chrome też trochę tego jest. Najgorzej mają się chyba użytkownicy IE.
O i to jest podpowiedź - szukam dodatku dla chroma.
Rzeczywiście można takie coś znaleźć :) dzięki za info.
Właśnie zainstalowałem ten dodatek do chroma. Fajna sprawa, dodatkowo można sobie konfigurować jakie informacje chcemy zobaczyć:)
Też się skusiłem na XZ-2 :). Zamówiłem razem z LC-63A i nie wiem, jak będę musiał długo czekać bo XZ-2 są w magazynie, a osłony chwilowo brak:(
...............
Czy wiecie może o jakimś dodatku do Opery(odnośnie czytania exif-a)?
Muszę zweryfikować, to co kiedyś napisałem o ilości zdjęć jakie robię na jednej baterii. Kiedyś pisałem, że jest to ok 170 fotek ORF+jpg. Teraz zrobiłem 350. Chyba mi się bateria dobrze sformatowała, bo jak to inaczej wytłumaczyć?"-)
fazi75 u mnie na pierwszym pełnym ładowaniu po ok 150 zdjęciach zaczęła mrygać że na rezerwie już jadę. Mam nadzieję że po sformatowaniu baterii też będzie przynajmniej dwukrotnie wiecej. Tak czy inaczej druga bateria z ładowarką już w drodze.
Ostatnio na czerwonej mrugającej zrobiłem jakieś 80 szt i jeszcze się nie wyładowała a początki też nie były zbyt ciekawe (tak poniżej 200)
Właśnie jestem po pierwszej sesji zdjęciowej z xz-2. Jestem zachwycony możliwościami aparatu. Pierwszy raz robiłem zdjęcia bez stresu że coś nie wyjdzie. Chociaż i tak z racji tego, że poznaję aparat kilka fotek nie wyszło:wink:. Zamieszczam kilka przykładowych fotek. Zdjęcia są bez jakiejkolwiek obróbki poza zmniejszeniem ich rozmiaru, robione z ręki bez podpórki. Cieszę się, że poczytałem Wasze opinie i kupiłem ten aparat.
wiedzę że byliśmy na "nocy muzeów" :grin:, pozdrawiam z Płocka:wink:
Mike017 dzięki i również pozdrawiam :grin:
W Operze wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszki na obrazku i wybrać Właściwości obrazu. Oczywiście mówię tu o jedynej słusznej wersji Opery - 12.17. W tzw. nowej Operze to nie działa.
W Operze wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszki na obrazku i wybrać Właściwości obrazu. Oczywiście mówię tu o jedynej słusznej wersji Opery - 12.17. W tzw. nowej Operze to nie działa.
W tym problem, ze ja już doszedłem do 21.0:( i teraz, ze względu na współużytkownika, nie chcę już wracać do dawnej wersji.
Też boleję, że Opera obecnie rozwijana nie oferuje tej funkcjonalności...
Witam wszytkich serdecznie jako świeżo upieczony na tym forum.
Chciałem tylko się pochwalić że zamówienie złożone, XZ-2 ;) jest już w drodze.
Miałem dosyć już mojego leciwego Canona G9 którego iso powyżej 400 przy słabym świetle przestaje być przydatne oraz kiepsko z AF.
Patrząc po zdjęciach jakie XZ-2 można zrobić gorzej na pewno nie będzie.
Chciałem tylko na szybko się poradzić jaką kartę radzicie czy wielkość ma znaczenie i szybsza niż 10 ma sens w przypadku tego aparatu ? Pewnie odpowiedź jest już w tym wątku tak więc za powtórkę przepraszam ale nie mam teraz czasu żeby przeczytać 170 stron w tym wątku ;) będę to czynił regularnie jak już aparat dojdzie. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i wyczekuję kuriera.
Witaj w sekcie :)
Co do karty, wielkośc oczywiście ma znaczenie ;)
Jak chcesz cykać w rawach to 8 gb zaskakująco szybko się kończy. Ja ma sandiska class 10 (ale nie tą extreme super extra professional) i jest spoczko.
Uległem zbiorowej histerii i ja. Bardzo proszę o pilne podanie jakie aku do XZ-2 warto kupić. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Ja wczoraj nabyłem taki zestaw KLIK (http://fotoenergia.pl/advanced_search_result.php?keywords=LI-90B&x=0&y=0) Jeszcze nie testowałem, ale ktoś już tu o tym zestawie pisał, że działa i jest ok.
Do mnie ma dotrzeć dzisiaj zestaw z ładowarką Digibuddy 5401 oraz akumulator LI-90B Premium Gold 1550 mAh. Jak dotrze to zobaczymy jak się sprawuje. Ładowarka procesorowa z wyświetlaczem oraz z możliwością wymiany wkładek do ładowania innych akumulatorów. Ładowarkę wybrałem ze względu właśnie na tą możliwość rozbudowy na inny system (Moja druga połówka ma Nikona).
wulisu co do karty to ja używałem na początku sandisc class10 z zapisem 20 Mb/s i spisywała się świetnie, w tej chwili mam sandisc extreme class 10 z zapisem 30 Mb/s i przy RAW+JPG zapis jest błyskawiczny. Myślę że każda karta class 10 z zapisem 30 Mb/s będzie dobra i nie koniecznie musi być Extreme czy proffesional.
Ja wczoraj nabyłem taki zestaw KLIK (http://fotoenergia.pl/advanced_search_result.php?keywords=LI-90B&x=0&y=0) Jeszcze nie testowałem, ale ktoś już tu o tym zestawie pisał, że działa i jest ok.
To forum... Ten wątek :mrgreen:
/edit: jak dotrze do mnie XZ-2 to zdam relację co i jak z kartami, tzn. czy czuć różnicę pomiędzy szybkimi na rynku a Królem (Sandisk Extreme Pro 95 MB/s). Zapewne tak jak w przypadku PM2, będzie zauważalnie szybciej opróżniał się bufor, co niedługo baaardzo mi się przyda.
Mam nowego 'grupowego' samsunga 32GB, Sandiska extreme 16GB oraz Toshibe Excerie 16GB (90mb/s) i zbytnio roznic nie widze nawet w zapisie raw+jpg. Aby nie przesadzacie troche z tymi predkosciami i kartami dla XZ-2? tak z ciekawosci zapytam po co ma byc super, hiper szybko?
pozdroofka
Witaj w sekcie :)
Co do karty, wielkośc oczywiście ma znaczenie ;)
Miałem na myśli czy jeśli kupię kartę 64 gb aparat nie będzie ze względu na większą pojemność wolniej chodził, jeśli nie ma to znaczenia to zdecyduję się na taką kartę.
Tak RAW-y będę robił tak więc będę szukał szybszej karty ciekaw jestem jakich wy używacie i jak wam się sprawdzają.
Pozdrawiam
Uległem zbiorowej histerii i ja. Bardzo proszę o pilne podanie jakie aku do XZ-2 warto kupić. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Wszystkie informacje są zawarte w tym wątku.
Miłej lektury,
tak z ciekawosci zapytam po co ma byc super, hiper szybko?
Tryb seryjny raw/L-jpg. Chodzi mi tylko o to by ewentualnę blokadę aparatu (czas na opróżnienie buforu) zminimalizować do minimum. W PM2 Sandisk ExtremePro 95 robi to wyśmienicie.
Po raz pierwszy, od momentu zmian w OJ, brak xz-2 na witrynie sklepowej.
118188
jak się szuknie przez google to pojawia się wyjaśnienie nawet :D
"Due to high demand, we have no stock available for the moment.
This offer will be back online soon."
Czyli wszyscy czytają nasze forum i kupują xz-2 na pęczki :wink:
Też boleję, że Opera obecnie rozwijana nie oferuje tej funkcjonalności...
poczytaj
http://www.photome.de/opera_en.html
Witam !
Domyslam sie,
- jedna do wyostrzania
(dla tej warstwy dodalem maske a na niej gradient kolowy gdzie obszar kota zaznaczylem na bialo)
- druga do lekkiego rozmywania
(dla tej warstwy dodalem maske a na niej gradient kolowy gdzie obszar kota zaznaczylem na czarno)
4.Dla kazdej z warstw suwakiem okreslilem na ile maja byc widoczne zmiany i stad
wybalansowalem obszary rozmywane i wyostrzane
5.Splaszczylem wszystkie warstwy.
6.Rozjasnilem nieco jasne obszary aby nie przepalic.
7.Dodalem lekka winiete.
8.Zmniejszylem fotke do wymiarow 1280 (metoda "lanczos")
9.Lekko wyostrzylem najwazniejsze elementy kota
10.Dodalem cien i obramowanie.
Pozdrawiam
A ja zapytam również z ciekawości w jakim programie?
Sorki już wiem Gimp
Witam wszystkich,
czy w XZ-2 istnieje możliwość zmiany miejsca pomiaru światła poprzez "tapnięcie" ekranu dotykowego?
Z instrukcji wyczytałem, że można palcem wskazać punkt ostrości, podobno też można powiązać ekspozycję z punktem ostrości - tylko czy to działa z ekranem dotykowym?
W menu z trybikiem możesz włączyć opcję "[...] + pomiar". Wtedy punktowy lub centralnie ważony pomiar światła będzie przeprowadzony w miejscu ustawienia AF. Jak ustawisz to miejsce AF dotykowo, to też.
Super, dziękuję za informację, z instrukcji jasno i jednoznacznie to nie wynikało, a aparatu jeszcze nie mam:)
Zależało mi bardzo na tej funkcji, doceniłem jej zastosowanie w moim smartfonie HTC ONE, moim zdaniem bardzo przydatna rzecz.
piotreek27
20.05.14, 16:14
Rany tak zachwalacie tego malucha że zacząłem się zastanawiać czy nie wymienić na niego mojego EPM1 , czy jest ktoś kto dokonał takiej zmiany ?
Warto ?
jak chcesz coś nakręcić musisz mieć adapter
oryginalny to cla-12 ale jest dość drogi
ponoć ma pasować adapter z minolty z3, na alle za grosze - zbadam tą sprawę osobiście i dam znać
Czy udało się przetestować adapter z Minolty? Mam Stylusa 1, a to to samo mocowanie na obiektywie co w XZ-2 i myślałem, że może da się zastosować tańszy zamiennik tulejki. Problemem może być jej długość. Nie wiem na jaką długość wysuwa się obiektyw XZ-2 licząc od gwintu mocowania tulei.
Czy udało się przetestować adapter z Minolty?
Jeszcze nie dotarł. Gdzieś w tym wątku albo w xz-1 wątku ktoś pisał (niech ów Ktoś mi wybaczy ktosiowanie, z lenistwa nie przekopuje się przez wątek :) że do xz-1 pasuje w związku z tym powinien do xz-2. Ten minoltowy ma być nieco za krótki - ale na to ratunkiem ma być nakręcenie redukcji. Zobaczymy :)
Jeszcze nie dotarł. Gdzieś w tym wątku albo w xz-1 wątku ktoś pisał (niech ów Ktoś mi wybaczy ktosiowanie, z lenistwa nie przekopuje się przez wątek :) że do xz-1 pasuje w związku z tym powinien do xz-2. Ten minoltowy ma być nieco za krótki - ale na to ratunkiem ma być nakręcenie redukcji. Zobaczymy :)
Ja pisałem w wątku o XZ-1, ale nie mogę znaleźć.
Sprzedałem xz-1 razem z tą tulejką od Minolty.
Czy udało się przetestować adapter z Minolty? Mam Stylusa 1, a to to samo mocowanie na obiektywie co w XZ-2 i myślałem, że może da się zastosować tańszy zamiennik tulejki. Problemem może być jej długość. Nie wiem na jaką długość wysuwa się obiektyw XZ-2 licząc od gwintu mocowania tulei.
Akurat nie z Minolty, ale taki:
118223
118224
Czy ktoś może ma ten case i jest szansa że XZ-2 do tego wejdzie ? Szukam ubranka ;)
http://www.amazon.co.uk/Case-Logic-TBC403K-Digital-Accessories/dp/B007Y4NWQE/ref=pd_sim_sbs_ph_1?ie=UTF8&refRID=1BE2E3BP7KNDHC9W4FYZ (http://www.ebay.co.uk/itm/CaseLogic-TBC303K-Soft-Padded-Medium-Camera-Flash-Camcorder-Pouch-Case-Black-/230761564491?pt=UK_Camera_Cases_Bags_Covers&hash=item35ba76094b)
poczytaj
http://www.photome.de/opera_en.html
Dzięki, ale to rozszerzenie do "starej" Opery...
Dzięki, ale to rozszerzenie do "starej" Opery...
Pora zmienić.
Akurat nie z Minolty, ale taki:
To znaczy dokładnie ile takie cudo kosztuje??? Przydałaby się taka tulejka przy łażeniu w górach, aby nie zamykać co rusz pokrywki i filterek polaryzacyjny jakiś leży w szufladzie... a do XZ-2 (typowy) to z przesyłką min. 66 zeta z Polski.
Szczerze? Nie wiem, bo... a z resztą nie ważne :)
Ale żeby nie było, że sobie jaja robię to tu są takie http://fripers.pl/index.php/cat/c74_Tuleje-Redukcyjne.html/attributes%5B%5D/159/attributes%5B%5D/171 i wygląda, że z przesyłką jakieś 56zł wyjdzie.
Zerknij m.in. do postów: 1231; 1242; 1252.
To znaczy dokładnie ile takie cudo kosztuje??? Przydałaby się taka tulejka przy łażeniu w górach, aby nie zamykać co rusz pokrywki i filterek polaryzacyjny jakiś leży w szufladzie... a do XZ-2 (typowy) to z przesyłką min. 66 zeta z Polski.
mam dokładnie ten sam adapterek, zapłaciłem 55 zł
A testował ktoś zakupy z chin (http://www.ebay.pl/itm/52mm-Lens-Adapter-Tube-For-Olympus-XZ-1-Camera-/140555230529?pt=US_Lens_Adapters_Mounts_Tubes&hash=item20b9be9d41&_uhb=1). Ceny są atrakcyjne tylko ten czas dostawy trochę długi.
Tulejka od minolty z3 pasuje do xz2 pod warunkiem, że dokręcimy do niej redukcję na średnicę filtru, jaki posiadamy. Ja mam filtry 67mm i dokręcając redukcję 52-67 wszystko działa jak powinno, obiektyw przy największym wysunięciu nie uderza w filtr.
Natomiast nie można zakręcić bezpośrednio w tulejkę filtra 52 mm, wówczas tulejka okazuje się byc za krótka.
Górna fotka - pełny wysięg, dokręcona redukcja, dolna fotka - pełny wysięg bez redukcji:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/6tjntj-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/6tjntj.jpg)
Zakupy z Chin przetestowałem kilka razy. Kupiłem ładowarkę z dwiema bateriami zapasowymi, zwykły wężyk spustowy, tulejkę redukcyjną do filtrów, potem dokupiłem elektroniczny do timelapsów. Zakupy robiłem na aliexpress. Każdy zakup był u innego sprzedawcy Czas dostawy jest różny ale ostatni wężyk przyszedł w ciągu tygodnia, co mnie bardzo zaskoczyło.
Chciałem już kupić kartę ale tak na szybko w instrukcji znalazłem notkę o kartach SDHC z wifi rozumiem że taka karta jest potrzebna żeby przesyłać zdjęcia po sieci do komputera ? Ktoś ma i jak to się sprawdza w praktyce ? Czy transfer zdjęć do komputera jest dosyć szybki ? Ktoś używa takich kart i widzi ich szersze zastosowanie poza transferem zdjęć ?
Na filmie widać jak to się spisuje. Transfer z tego co widać dosyć szybki. karty posiadają zabezpieczenie więc zdjęcia nie powinny dostawać się w niepowołane ręce ,chociaż takie ryzyko zawsze istnieje. Też się zastanawiałem nad taką kartą i może ktoś coś więcej powie na ten temat
https://www.youtube.com/watch?v=yYCA0Df54QI
Podoba mi się shoot and view , w przypadku jpg to nawet sprawnie działa ale jak dojdą rawy to niestety czas się znacznie wydłuży.
Ktoś używa ? Podzielcie się wrażeniami.
Zakupy z Chin przetestowałem kilka razy. Kupiłem ładowarkę z dwiema bateriami zapasowymi, zwykły wężyk spustowy, tulejkę redukcyjną do filtrów, potem dokupiłem elektroniczny do timelapsów. Zakupy robiłem na aliexpress. Każdy zakup był u innego sprzedawcy Czas dostawy jest różny ale ostatni wężyk przyszedł w ciągu tygodnia, co mnie bardzo zaskoczyło.
ja własnie czekam na wężyk do timelapsów. Minął już ponad tydzień i sprzedawca się nie odezwał. Trochę się boję, że wtopiłem kasę. Kupiłem na ebay, a sprzedawca ma ponad 3000 pozytywów i 99,9 % zadowolonych klientów.
Wracając do ubranek do waszych XZ2 , pochwalcie się jakich używacie. Kartę już kupiłem teraz czas na ubranko aparat przyjdzie pewnie jutro najpóźniej pojutrze a ubranka brak ;) Szukam czegoś małego z małym schowkiem na dodatkową baterię.
Czasami idzie to dość długo - u mnie były to 4 tygodnie. Ale za to przesyłka za darmo, do tej pory nie wiem jak oni to robią.
Wracając do ubranek do waszych XZ2 , pochwalcie się jakich używacie.
A czytałeś wątek o futerałach do xz-2 na forum LINK (https://forum.olympusclub.pl/threads/89455-Futerał-do-xz-2)?
Czasami idzie to dość długo - u mnie były to 4 tygodnie. Ale za to przesyłka za darmo, do tej pory nie wiem jak oni to robią.
A czasem błyskawicznie ok. 50 godzin. Kupiłem w poniedziałek rano, a już dzisiaj przed 11 stałem się szczęśliwym posiadaczem:)
A czytałeś wątek o futerałach do xz-2 na forum LINK (https://forum.olympusclub.pl/threads/89455-Futerał-do-xz-2)?
Zdaje się że przeoczyłem, już nadrabiam zaległości dzięki.
I powstała nowa sekta wśród OlyTalibów " Wielbicieli XZ-2 ". :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I co ważne, rozrasta się, co jest bardzo budujące. :mrgreen: :olekrulez2:
jaskier1969
21.05.14, 12:22
Podoba mi się shoot and view , w przypadku jpg to nawet sprawnie działa ale jak dojdą rawy to niestety czas się znacznie wydłuży.
Ktoś używa ? Podzielcie się wrażeniami.
Mam taką kartę WiFi Toshiby. Niestety za pomocą tej karty możesz jedynie przesyłać zdjęcia do innych urządzeń tj. laptop, tablet, telefon itd. , natomiast karty tego typu nie obsługują pełnego sterowania aparatem tak jak to robi WiFi wbudowane w aparat. Aby móc przesyłać zdjęcia do innych urządzeń mobilnych trzeba zainstalować program Olympus Share dostępny dla Androida i iOS w odpowiednim sklepie.
Właśnie sprawdziłem jak działa to z PC i niestety szału nie ma. Transfer danych zbyt wolny jak dla mnie już przy plikach JPG (takie miałem na karcie) więc z RAW to już w ogóle. OV3 nie obsługuje tej karty w ogóle a nie wiem czy są jakieś inne programy do obsługi tego. Jedyne co udało mi się zrobić to połączyć z PC i przeglądać zdjęcia za pomocą przeglądarki internetowej pod adresem http://flashair/. Słabiutko to działa moim zdaniem i nie warto wywalać sporo więcej kasy za taką kartę. Ja dostałem moją jako bonus przy zakupie XZ-10.
Mam taką kartę WiFi Toshiby. Niestety za pomocą tej karty możesz jedynie przesyłać zdjęcia do innych urządzeń tj. laptop, tablet, telefon itd. , natomiast karty tego typu nie obsługują pełnego sterowania aparatem tak jak to robi WiFi wbudowane w aparat. Aby móc przesyłać zdjęcia do innych urządzeń mobilnych trzeba zainstalować program Olympus Share dostępny dla Androida i iOS w odpowiednim sklepie.
Właśnie sprawdziłem jak działa to z PC i niestety szału nie ma. Transfer danych zbyt wolny jak dla mnie już przy plikach JPG (takie miałem na karcie) więc z RAW to już w ogóle. OV3 nie obsługuje tej karty w ogóle a nie wiem czy są jakieś inne programy do obsługi tego. Jedyne co udało mi się zrobić to połączyć z PC i przeglądać zdjęcia za pomocą przeglądarki internetowej pod adresem http://flashair/. Słabiutko to działa moim zdaniem i nie warto wywalać sporo więcej kasy za taką kartę. Ja dostałem moją jako bonus przy zakupie XZ-10.
Dzięki a podzielenie się wrażeniami tak też myślałem dlatego odpuściłem sobie i kupiłem zwykłą kartę.
Pozdrawiam
Właśnie sprawdziłem jak działa to z PC i niestety szału nie ma. Transfer danych zbyt wolny jak dla mnie już przy plikach JPG (takie miałem na karcie) więc z RAW to już w ogóle.
To jest kwestia samego WiFi i niezależnie od tego jak szybka będzie tak karta, to ograniczeń WiFi się nie przeskoczy.
jaskier1969
21.05.14, 14:54
To jest kwestia samego WiFi i niezależnie od tego jak szybka będzie tak karta, to ograniczeń WiFi się nie przeskoczy.
Dokładnie tak właśnie jest. Zakup takiej karty ma sens jedynie jeśli chcemy szybko i wygodnie umieścić zdjęcia w internecie i ewentualnie wcześniej obrobić je za pomocą jakiegoś programu graficznego zainstalowanego na urządzeniu mobilnym typu smartfon czy tablet. Szkoda, że nie można sterować aparatem za pomocą smartfona bo ta opcja byłaby jak sądzę bardzo przydatna.
Jeśli ktoś szukałby twardego, solidnego "pokrowczyka" do XZ-2 to polecam Lowepro Santiago DV 35 - nie za mały, nie za duży... taki w sam raz na ten aparat. Plusem jest dopasowana wewnątrz kieszonka na dodatkową kartę oraz miękka wyściółka (nie ma obaw o porysowanie ekranu). Wymiary tego opakowania to 6,6x6,2x13,5 cm. Cecha dodatkowa: impact protection - cokolwiek miałoby to znaczyć ;). Cena w sklepie "nie dla niepełnosprytnych": 59,90 zł.
A mógłbyś zrobić zdjęcie z aparatem w środku chętnie bym zobaczył ile miejsca ma aparat dookoła, też szukam pokrowca ale zależy mi na takim żeby aparat nie latał w środku.
A czy nie lepiej pójść do sklepu z elektroniką, gdzie mają xz-2, i dobrać do niego pokrowiec, przymierzyć, co ci pasuje? To chyba najłatwiejszy sposób. Ja tak zrobiłem.
Mi zależało na tym, by pokrowiec był sztywny i mały, bo i tak trafi do codziennej, normalnej torby, którą noszę. I zakupiłem właśnie Lowepro Santiago DV35. Aparat pasuje akurat, nie lata. Minus jest taki, że trzeba dość dokładnie zwinąć pasek, by się wszystko upakowało ładnie, ale przy dobrym złożeniu mieści się wszystko - dodatkowa bateria i karta też. Ja nie upycham paska do środka, nie przeszkadza mi, że wystaje na zewnątrz, bo konstrukcja pokrowca (dwa suwaki) pozwala ładnie go wypuścić na zewnątrz. A i tak noszę całość w torbie. Gdyby jednak zaszła potrzeba, da się upchać bez szkody dla sprzętu.
A wygląda to mniej więcej tak (jakieś 3 s poszukiwania w google)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/05/P3984-2.jpg
źródło (http://www.digimage.pro/site/images/normal/P3-9 (84).jpg)
A czy nie lepiej pójść do sklepu z elektroniką, gdzie mają xz-2, i dobrać do niego pokrowiec, przymierzyć, co ci pasuje? To chyba najłatwiejszy sposób. Ja tak zrobiłem.
Toż właśnie byłem i dobrałem:)
Kupiłem Hama Odessa 90L( http://www.cyfrowe.pl/aparaty/pokrowiec-hama-odessa-90l.html) w MM. Przymierzyłem nawet na miejscu. XZ-2 wchodził dość ciasno, tak jak chciałem. Niezbyt duży, na pasku można umieścić, wszystko OK. Nie przewidziałem jednego. Ciężko tam pomieścić pasek, na którym jest aparat. W sklepie, zdjety z wystawy, był bez:). Teraz potrzebowałbym czegoś mniejszego. Jakąś taką krótką smycz na dłoń ? Macie jakiś pomysł? Coś niedużego.
Prawdę mówiąc, ja też bez paska mierzyłem :) "na oko", ale i tak jestem zadowolony, bo inne były zbyt duże.
Myślę, że taka smyczka może być ok. Też się nad tym zastanawiam - bardziej poręczna rzecz.
Mi zależało na tym, by pokrowiec był sztywny i mały, bo i tak trafi do codziennej, normalnej torby, którą noszę. I zakupiłem właśnie Lowepro Santiago DV35. Aparat pasuje akurat, nie lata. Minus jest taki, że trzeba dość dokładnie zwinąć pasek, by się wszystko upakowało ładnie, ale przy dobrym złożeniu mieści się wszystko - dodatkowa bateria i karta też. Ja nie upycham paska do środka, nie przeszkadza mi, że wystaje na zewnątrz, bo konstrukcja pokrowca (dwa suwaki) pozwala ładnie go wypuścić na zewnątrz. A i tak noszę całość w torbie. Gdyby jednak zaszła potrzeba, da się upchać bez szkody dla sprzętu.
A wygląda to mniej więcej tak (jakieś 3 s poszukiwania w google)
Niestety nie ma tego modelu nigdzie u mnie w sklepie, zdjęcia w necie to ja widziałem chociażby to zamieszczone j/w ale to nie jest xz2 na zdjęciu, dlatego miałbym prośbę do właścicieli o zrobienie zdjęcia które pokaże wszystkim jak aparat w nim leży. Zatem do dzieła i zdjęcie proszę :grin:
Ja mam pokrowiec-torebeczke Hama kupioną w saturnie. Normalnie wszedłem do sklepu ze swoim aparatem, zgłosiłem to tylko gościowi z ochrony na wejściu jakby co. Oglądałem, przymierzałem i wybrałem taki:
118445118446118447118448
Dla mnie jest bardzo fajny, aparat mieści się spokojnie w pozycji "stopką do góry, oraz np. "ekranem w dół". Co prawda trzeba złożyć pasek, ale wystarczy go tylko zwinąć i mieści się bez upychania. Aparat ma troszke luzu ale nie lata w środku. Jest fajnie wykonany, ma dodatkową kieszonkę w której spokojnie można schować jakiś drobiazg. Kieszeń główna zamykana klapką z dwoma zamkami połączonymi paskiem i podwójnym rzepem, więc samo się nie otworzy. Ścianki od środka miękkie, raczej nie są jakieś pancerne, ale chronią aparat gdy się przypadkiem upuści. Przynajmniej Mój ochroniły:] kosztował jakieś 60 złotych może mniej z tego co pamiętam. Model to chyba Hama Syscase III 90. Zdjęcia zrobił mój lg l9 więc miejcie litość.
Zeby nie było, że offtop takie odemnie z pracy :]
118451