Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
17
Dziękuję.
Aparaty mam z polskiej dystrybucji z polskim menu i na polskiej 2 letniej gwarancji. Na Allegro mam wystawione za 1339pln
ech, były czasy, gdy XZ-2 w "drogim sklepie" kupowało się sporo taniej. Trochę szkoda że Olympus wycofał ten model z dystrybucji
Dla forumowiczów mogę zrobić cenę 1299pln poza Allegro plus przesyłka.
U mnie w MediaExpert jest po 999,99 zł :)
Jasand - a po wiela macie E-PL5 (tak z ludzkiej ciekawości, bo znudziło mi się nosić 1ds chociaż fotki robi zacne...)
Dla forumowiczów mogę zrobić cenę 1299pln poza Allegro plus przesyłka.
Zaczyna zalatywać reklamą.
Jasand - a po wiela macie E-PL5 (tak z ludzkiej ciekawości, bo znudziło mi się nosić 1ds chociaż fotki robi zacne...)
Nie powiem bo mnie PEN-y w ogóle nie interesują . Nigdy to nie była moja bajka. Mogę ewentualnie zobaczyć we wtorek po Świętach.
Jasand a skąd jesteś?
A Ty się zadeklarowałeś skąd jesteś ??. Wiec nie pytaj otwarcie o to na Forum. Trzy dni na Forum i już taki mądrala :)
Tak to prawda, kilka dni jestem na tym forum a już czuję się jak na każdym innym polskim forum. Czyli zawsze musi być ironia która nie zawsze jest miła bo przeradza się w złośliwość itd. Jasand, przychodząc na to forum w swoim profilu miałem wpisane z jakiego miasta jestem. Wpisując swoje wcześniejsze posty mogłeś to bez problemu zobaczyć. Teraz nazwę miasta zmieniłem na kod pocztowy. Nie pytałem o Twój adres tylko miejscowość. Ale dziękuję już nie musisz odpowiadać. Ja postaram się ograniczyć tylko do wrzucania fotek bo widzę że jako rozmówca to nie będę tu mile widziany. Przykro mi. Wesołych Świąt.
krz77 nie zrażaj się. Pisz wstawiaj zdjęcia i tyle w temacie. Wesołych
Krz77 - zrób dobrą cenę na te XZ-2 co to je masz do sprzedania a szybko zdobędziesz kilku fanów :-)
A tak na poważnie to fajne forum i fajne towarzystwo choć jeśli tu dłużej pobędziesz to zobaczysz że jest kilka par osób które na okrągło się kłócą :-) ot, taki ich urok :-)
Dzięki luzaczek82 i Jan_S.
Sopot lepszy ;)
Drugie z gdańskich fajne, ale słupki po prawej i przycięty gość z rowerem psują odbiór.
Z Sopotu-pisze do ciebie sms i nastepne ze wzgledu na niebo.
Jeśli można (?) - to pierwsze z Gdańska tak delikatnie bym je przyciął.:)
144692
Oj :shock: weszło bez przycięcia, już się poprawiam.
O coś takiego mi chodziło.
144693
I ja coś z XZ-2 wrzucę, trochę odmiennego od dotychczasowych:
144694
144695
144696
Zmiana kadru OK.
Careme, zdjęcia robione pod wodą czy przez szybę? Świetne to ostatnie.
Krz77 widzę, że 09-04 to był nasz udany dzień!? :wink:
---------- Post dodany o 18:16 ---------- Poprzedni post był o 18:11 ----------
Prośba do użytkowników XZ 2. Mam problem z ustawieniem pełnego panela sterowania w trybie fotografowania i w trybie odtwarzania. Przestudiowałem kilkanaście razy instrukcję, przećwiczyłem manualnie menu ustawień i kicha! "Pps" niet!
Co to znaczy "pełny panel sterowania"? Jeśli masz na myśli menu ustawień takie jak w lustrzance, to w XZ-2 takiego nie ma.
Cześć DzejPi.
Żeby włączyć pełen panel sterowania wciśnij OK i potem info. I będziesz miał panel jak w lustrzance.
Tak wyjazd się udał pod każdym względem. Z powrotem było trochę ciężko bo wracałem pod wiatr do Starogardu.
Cześć DzejPi.
Żeby włączyć pełen panel sterowania wciśnij OK i potem info. I będziesz miał panel jak w lustrzance.
Tak wyjazd się udał pod każdym względem. Z powrotem było trochę ciężko bo wracałem pod wiatr do Starogardu.
kręciłeś rowerem? no to szacun . Nienawidzę jeździć po ulicach , tym bardziej starogardzka trasa - gdzie kierowcy ciągle się śpiesząc jeżdżą jak durnie .
Tak. Trochę po Trójmieście i z powrotem do domu łącznie wyszło 89km. Kocham to połączenie rower+aparat=wolność.
Cześć DzejPi.
Dzięki bardzo. Jakie to proste.:grin: Szacunek i podziw dla odwagi!. Starogardzką na rowerze!? (Nie rób tego nigdy więcej)
DzejPi czekam na zdjęcia z XZ-2. A tą trasę przejeżdżam dość często w tym roku jest plan Świnoujście - Gdańsk.
3 w 1 rzędzie i 4 w 2 / numeruj foty
luzaczek82
19.04.15, 20:40
3 w 1 rzędzie i 4 w 2 / numeruj fotyJak kolega wyżej
Fajna wrzutka, czekam na kolejne :)
Całkiem przyzwoite zdjęcia (https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2?p=1185612&viewfull=1#post1185612), choć bałaganu i niedociągnięć sporo, ale można się zatrzymać.
Całkiem przyzwoite zdjęcia (https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2?p=1185612&viewfull=1#post1185612), choć bałaganu i niedociągnięć sporo, ale można się zatrzymać.
Jeśli jest bałagan i niedociągnięcia to proszę o wskazówki. Samo to że zdjęcie jest dobre czy złe lub niedociągnięte nie daje mi szansy zmiany. Każda konstruktywna krytyka jest mile widziana.
Jeśli jest bałagan i niedociągnięcia to proszę o wskazówki. Samo to że zdjęcie jest dobre czy złe lub niedociągnięte nie daje mi szansy zmiany. Każda konstruktywna krytyka jest mile widziana.
to zbiorczy wątek, dotyczący określonego aparatu i jego możliwości - ale w którym nie do końca wiadomo, o które zdjęcia (brak numerowania np) chodzi, jak również o których autorach mowa.
Załóż wątek ze swoimi zdjęciami - gawiedź forumowa na pewno Ci pomoże odnaleźć braki i udoskonalić warsztat, jeśli tym samym będziesz się odwdzięczał komentując i konstruktywną krytyką obdarzając prace innych.
pozdrawiam,
Próbował ktoś może zrobić zdjęcie księżyca przy pomocy XZ-2 wykorzystując przy okazji lornetkę lub lunetę? Tak mnie naszło przy ostatnim "cudzie" z
Aldebaranem. O ile korygować typowe naświetlania (iso=100-200 f=11 t=1/125-1/200 s).
Z dwóch wystaw w Krakowie - oba z ręki bez lampy w nienajlepszych warunkach oświetleniowych ale XZ-2 daje sobie świetnie radę.
1. Z Pałacu bp. Erazma Ciołka przy ul.Kanoniczej, fragment ołtarza z Madonną z dzieciątkiem
145733
2. Z Muzeum Manggha wystawa części zbiorów z kolekcji Bruno Jasieńskiego
145734
Próbował ktoś może zrobić zdjęcie księżyca przy pomocy XZ-2 wykorzystując przy okazji lornetkę lub lunetę? Tak mnie naszło przy ostatnim "cudzie" z
Aldebaranem. O ile korygować typowe naświetlania (iso=100-200 f=11 t=1/125-1/200 s).
mi coś takiego wyszło z pomocą telekonwertera T-CON
145753
Ja mam coś takiego: http://www.teleskopy.pl/Luneta-ApoBird-20-60x70-WP-teleskopy-893.html i chciałbym podłączyć xz-2 przy pomocy czegoś takiego: http://teleskopy.pl/index.php?cPath=32_49
Witam wszystkich. Mam dwa pytania. Liczę na waszą pomoc.
1. Niestety mój olek został skradziony. Czy mogę wysłać do Olympusa numer seryjny żeby go zastrzegli jako skradziony? Czy coś takiego się praktykuje?
2. Gdzie mogę kupić nowy aparat z gwarancją? W polskich sklepach brak. Nie mam doświadczenia w kupowaniu za granicą. Proszę pomóżcie. Dajcie jakieś
namiary konkretne. Mam nadzieję, że znajdę tu osoby z wiedzą gdzie kupić aparat.
Dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam.
Witam wszystkich. Mam dwa pytania. Liczę na waszą pomoc.
1. Niestety mój olek został skradziony. Czy mogę wysłać do Olympusa numer seryjny żeby go zastrzegli jako skradziony? Czy coś takiego się praktykuje?
2. Gdzie mogę kupić nowy aparat z gwarancją? W polskich sklepach brak. Nie mam doświadczenia w kupowaniu za granicą. Proszę pomóżcie. Dajcie jakieś
namiary konkretne. Mam nadzieję, że znajdę tu osoby z wiedzą gdzie kupić aparat.
Dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam.
allegro - Gierland
podobno nowy, powystawowy, gw 24 mc
cena raczej z czapy ale to jedyna oferta
Zamierzam zrezygnować z posiadanego lustra na rzecz czegoś mniejszego.
Co byście proponowali jako uzupełnienie XZ-2: E-PL6 czy O-MD E-10?? Obiektywy na start na razie podstawowe 14-42 i 40-150.
I pytanie zasadnicze: czy takie coś ma sens (posiadanie jednego z wymienionych aparatów i jednocześnie XZ-2)?
Witam. Mam obecnie na sprzedaż 3 sztuki XZ-2. Na Allegro mam wystawione po 1399pln plus przesyłka dla forumowiczów mogę zrobić po 1349pln plus przesyłka.
Witam. Mam obecnie na sprzedaż 3 sztuki XZ-2. Na Allegro mam wystawione po 1399pln plus przesyłka dla forumowiczów mogę zrobić po 1349pln plus przesyłka.
Kult kultem ale ten aparat za Chiny Ludowe nie jest tyle wart :) Jest dobry ale nie najlepszy a za chwilkę będzie nowa wersja.
P.S - to nie giełda ;)
Kult kultem ale ten aparat za Chiny Ludowe nie jest tyle wart :) Jest dobry ale nie najlepszy a za chwilkę będzie nowa wersja.
P.S - to nie giełda ;)
właśnie sęk w tym, że chyba nie będzie ?
kwestię ceny zostawmy kupującemu :)
właśnie sęk w tym, że chyba nie będzie ?
kwestię ceny zostawmy kupującemu :)
Chodzą pogłoski że jednak będzie... Cena tak jak piszesz - kto chce ten kupi. Co nie zmienia faktu, że można wydać pieniądze lepiej.
Chodzą pogłoski że jednak będzie... Cena tak jak piszesz - kto chce ten kupi. Co nie zmienia faktu, że można wydać pieniądze lepiej.
Skoro pada pytanie w ogólnym wątku "gdzie można kupić taki aparat?" To dlaczego na to pytanie ni odpowiedzieć? Moim zdaniem w tej cenie nie ma lepszego kompaktu. Żadnych zapowiedzi na temat następcy XZ-2 nie ma co potwierdziły nawet ostatnie targi. Żaden aparat nie jest najlepszy. Zawsze każdy znajdzie coś co zachwyci i znajdzie się ktoś kto wyszuka wady - czasem nawet takie których nie ma :)
Zapomniałem dodać. Oferty powyżej 1250 PLN nie biorę pod uwagę.
Ja bym też nie dał więcej,fajnie jak by był następca z 1" matrycą
Chodzą pogłoski że jednak będzie...
Gdzie te pogłoski chodzą?
http://www.43rumors.com/ft4-olympus-quits-the-xz-line/
To co podałeś to już jakiś czas temu bylo, i to nie jest raczej następca xz2
Tym bardzie, iż w tym linku twierdzą, iż nie będzie kontynuacji linii XZ- a szkoda bo to dobry kompakcik...
Takie z dzisiejszej majówki:
Tym bardzie, iż w tym linku twierdzą, iż nie będzie kontynuacji linii XZ- a szkoda bo to dobry kompakcik...
Takie z dzisiejszej majówki:
Niezła górka :) Zima pogubiła swoje resztki...
To co podałeś to już jakiś czas temu bylo, i to nie jest raczej następca xz2
No właśnie o to chodzi, że było jakiś czas temu i są to ostatnie informacje o potencjalnym (braku) następcy XZ-2, więc pytam gdzie te pogłoski, że jednak jakiś będzie.
many_moons_ago
3.05.15, 21:09
14656614657614657514657314657214657114657014656914 6568146567146579
Wiosna - fauna, flora i elektryka.
Uprzejmie proszę, Mistrzów, o ocenę tych wypocin, którą przyjmę z pokorą i skromnością osobistą.:wink:
Mistrz ze mnie żaden ale głos zabiorę :))) Robisz zdjęcia w JPEG czy w RAW?
kilka moich z majówki:
146618 146619 146623 146621 146622
kilka moich z majówki:
Fajne, tylko po kiego grzyba taki rów wykopałeś ? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
kilka moich z majówki:
Ostatnie zdjęcie z ulami bardzo fajne miejsce.
Ostatnia wrzuta bardzo fajna
Temat z innej beczki: OM-D E-M10 + 14-42 IIR + 40-150 R
1. czy warto pakować się w niego mając xz-2, przy założeniu, iż kompakt zostanie a do dobrych ludzi pójdzie ciężkie lustro,
2. czy wybrać wariant całkowitej przesiadki na M10 z obiektywem 14-42 EZ (sprzedaż lustra i xz-2),
3. czy zostać przy xz-2, sprzedać lustro a za kasę wyjechać na wycieczkę?
Aparat używany w domu i trochę na górskich szlakach. :)
Ja mając XZ-2 zmieniłem leżącego od dłuższego czasu na półce E-520 na E-M10 + 14-42EZ + 40-150R. Czyli podobna sytuacja jak u opisywana o Ciebie.
Różnica taka, że XZ-2 był z założenia kupiony jako aparat dla syna i żony, żebyśmy sobie na wyjazdach nie wyrywali jednego aparatu, bo akurat każdy chce coś pstryknąć.
U mnie akurat córka trochę wyrosła i "przykolegowała" się do eos450d więc sprawiłem sobie 1ds, ale w góry trochę za ciężko go nosić - i stąd te wahania.
Ja podobnie jak ahutta - xz2 to rezerwa względem em10 i jako aparat Żony tą różnicą że xz2 noszę w torbie codziennie a em10 wyciągam na foto spacery. Xz2 obsługuje druga połowa.
Na górskie szlaki logistycznie najlepiej zabrać niezbędne rzeczy i w miarę lekkie. Masz super pomysł aby zachować XZ-2 i za resztę gdzieś wyjechać. Podróże to fantastyczna sprawa XZ-2 to świetny aparat i zarejestruje równie dobrze Twoje chwile spędzone gdzieś w świecie. A jeśli ostatecznie postanowisz wrócić do M-10 to i na to znajdziesz sposób :)
I słowo stało się: w stajni pozostał samotnie XZ-2 (na razie ;) )
Z ostatniej wycieczki:
Drugie zdjęcie może przerazić
Wczorajszy świt na rybach. Borzechowo.
Wczorajszy świt na rybach. Borzechowo.
Fajne :)
luzaczek82
10.05.15, 23:02
Obie ostatnie wrzuty bardzo fajne.
Z ostatniej wycieczki:
drugie wyjątkowo fajne :wink:
Drugie zdjęcie wrzuciłem dla jego parametrów:
czas 1/4 s
iso 1600
przysłona 4,5
ogniskowa 112 mm x2 elektronicznie
Zdjęcie zrobione na stojąco z ręki bez żadnej podpórki przy świetle zastanym w sztolni.
Zdjęcie zrobione w ogólnie takich warunkach (maski wiszą na stojaku po lewej stronie).
Dla ciekawych: czas 1/2 s - dlatego nieostre ;)
Fotki z dzisiaj ze spaceru
147685
147684
147686
Co to za miejsce na 4 fotce. Ładna plaża. I kosze na śmieci. :grin:
luzaczek82
17.05.15, 20:15
Żuczek świetny !!!Podpisuje się pod tym:grin:
Na czwartym zdjęciu to Gdynia Orłowo.
Krz77 świetna wrzutka. Pokazuje możliwości XZ-2
W cenie za którą można było kupić XZ-2 rzeczywiście możliwości ma ponadprzeciętne (zwłaszcza na niskim ISO). Gdyby miał jeszcze matrycę w technologii X-trans...
kilka fot z weekendu w Czechach:
148025 148026 148027 148028
W ogrodzie pod wieczór
148123
luzaczek82
22.05.15, 14:40
Week w Czechach udany :)
Dla tych co lubią modele i kolejki ;)
I jeszcze jedno z widoczkiem:
many_moons_ago
24.05.15, 18:20
Ziemia lubuska w trzech aktach.
148294148295148296
Co to za domek na środku jeziorka ?
many_moons_ago
24.05.15, 21:32
Nie mam bladego pojęcia, koronax. Mnie też zaintrygował:shock:
148317
Nie mam bladego pojęcia, koronax. Mnie też zaintrygował:shock:
148317
W niektórych krajach na lodzie stawiają takie domki i łowią z przerębla.
Pewnie ktoś zapomniał zabrać go z lodu przed roztopami. :shock: :mrgreen:
Pewnie takie domki były w filmie " Dwóch zgryźliwych tetryków " :grin: Tam właśnie łowili ryby w takich domkach.
No ale dlaczego taki domek nie zatonął po roztopach ? Hmmmm.....
many_moons_ago
25.05.15, 00:58
Aha! Muszę Wam jeszcze powiedzieć, że zapomnieli światło w kuchni zgasić :idea:
Próbuję naładować baterię w xz-2 i pali się tylko niebieska lampka. Brak wskaźnika na wyświetlaczu o stanie ładowania. Co zrobić w takiej sytuacji?
A to w aparacie można ładować akku?
Nigdy inaczej nie ładowałem akumulatora. Mimo, że się ładuje nie mogę uruchomić funkcji zwykłego "pstrykania" :(
Str. 78 pkt 2 i rys. na str. 56 instrukcji obsługi - może coś pomoże. Też zawsze ładuję baterię w aparacie poprzez dołączoną ładowarkę i kabel USB (tylko mam ekran wyboru co ma robić aparat.)
Nigdy inaczej nie ładowałem akumulatora. Mimo, że się ładuje nie mogę uruchomić funkcji zwykłego "pstrykania" :(
Przy podłączaniu ładowarki na ekranie pokazuje się zestaw możliwości jakie można wykonać.
I o ile pamiętam to najwyżej można sobie zobaczyć mrugającą baterię na wyświetlaczu.
Próbuję naładować baterię w xz-2 i pali się tylko niebieska lampka. Brak wskaźnika na wyświetlaczu o stanie ładowania. Co zrobić w takiej sytuacji?
Gdy wybierzesz "Ładowanie" po podłączeniu ładowarki, przez kilka sekund na ekranie wyświetla się ikona ładującej się baterii i dioda przy klawiszu włączania świeci na niebiesko. Po chwili ekran się wyłącza, a dioda świeci dalej. Jeśli naciśniesz np. spust migawki, ekran znów wyświetli ikonkę baterii.
---------- Post dodany o 23:21 ---------- Poprzedni post był o 23:17 ----------
W trakcie ładowania nie można robić zdjęć. Ew. kup sobie drugą baterię i ładowarkę do samych baterii.
Przy okazji ostatniej wizyty u naszych Pań Weterynarek w gabinecie przy ul.Balickiej udało mi się w spokoju sfotografować dwie klimatyczne fotografie będące reklamą firmy farmaceutycznej (której nazwy tu nie wymieniam aby nie być posądzonym o kryptoreklamę).
Panie Weterynarki natomiast jak najbardziej polecam, bo mają i podejście do zwierząt , i wiedzę, i dobrą rękę.
A fotografie bardzo mi się podobają - nie wiem kto był autorem ale pięknie uchwycił oba momenty (chwile).
149759
149760
Fota foty - ciekawy tytuł na cały wątek...
zapodaje kilka fotek z wycieczki w Pieniny, bo coś wątek stanął w miejscu :)
150282 150283 150284 150285 150286
Dwie ostatnie (z naciskiem na przedostatnią) najbardziej mi się podobają :)
Mnie też sie dwie ostatnie podobają. No ale z tym że z naciskiem na ostatnie :wink:
luzaczek82
19.06.15, 10:03
Ja też naciskam na ostatnie :wink:
To może już tak nie naciskajcie, bo połamiecie tę sosnę :grin:, a to ponoć jedno z najstarszych drzew w Polsce !
Hmmm - Sokolica i najbardziej znana sosna w Polsce ;) .Zazwyczaj fotografowana z drugiej strony, bo w kotlinie między szczytami widać często Tatry. Np tak: (zdjęcie nie z XZ-2) :mrgreen:
Z wystawy w UMK Kraków
1.150360
2.150357
3.150358
4.150359
Z UMK Kraków cd.
4.150361
5.150362
6.150363
7.150364
many_moons_ago
20.06.15, 14:37
A ja chciałbym się zapytać, czy ktoś z Was robił zdjęcia z XZ-2 z filtrem podczerwieni np. HOYA R72?
No, i co z tego wyszło?
many_moons_ago
22.06.15, 01:38
Rozumiem, że raczej nikt nie bawił się w te klocki.
Zagwozdka tkwi w filtrze dolnoprzepustowym (AA) umieszczanym przed detektorem CCD/CMOS. Poddałem XZ-2 zalecanemu testowi "pilotem od telewizora". Test wyszedł pozytywnie - w sensie fotografii infrared, bo na wykonanym zdjęciu dioda pilota "świeciła na biało". Niemniej, jak czytam tu i ówdzie, test ten nie jest miarodajny.
Tak więc, pozostaje mi zakup filtra IR (raczej HOYA R72), tulejki CLA-12, statywu, pilota jakiegoś przewodowego i na pierwszą linię frontu maszerować, póki zielono jest dookoła. Nie wspominam już o obróbce graficznej, bo to czarna magia i darzę ją awersją.
Naturalment, dam znać, jak poległem i ile mnie to kosztowało :wink:
Naturalment, dam znać, jak poległem i ile mnie to kosztowało :wink:
Jak nie polegniesz też daj znać. Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek pisał o swoich doświadczenia z IR przy pomocy XZ-2, więc pewnie będziesz pierwszy :)
many_moons_ago
22.06.15, 13:18
Naturalment, ahutta, że wolałbym wyjść z tarczą i zapodać tu irenki, które powaliłyby Was na kolana :grin:
Modrzewiowe szyszki
1. 150696
2.150697
Hmmm - Sokolica i najbardziej znana sosna w Polsce ;) .Zazwyczaj fotografowana z drugiej strony, bo w kotlinie między szczytami widać często Tatry. Np tak: (zdjęcie nie z XZ-2) :mrgreen:
Piękne miejsce, ja je kiedyś tak sfotografowałem, pozdrawiam
Kilka fotek ze spaceru nad wodą
150905
150902
150903
150904
A może to bimbrownia? Do tego potrzeba dużo wody.
jakby kto potrzebował XZ-2 mało uzywany, to zapraszam na priv, aparat przerósł żonę kolegi :wink:
Poszła wiadomość na priv :)
witam.
jeżeli gdzieś moje pytanie już było to proszę mnie pokierować, chodzi o zamiennik baterii LI-90B , wyjeżdżam niedługo na wakacje i pomyślałem że dodatkowa bateria nie zaszkodzi, oryginał jest absurdalnie drogi ok 300 pln , może ktoś z Was przerabiał jakiś dobry zamiennik i podpowie co i jak.
Pozdrawiam.
ludzie tu polecali fotoenergię, ja używam premium gold od półtora roku i nie mam zastrzeżeń
Mam jako zamiennik ten pierwszy i jest ok - chociaż rzadko jest potrzebny... cena coś około 20 kilku złotych.
many_moons_ago
4.07.15, 05:58
hähnel HL-90B - świetna bateryjka, ale widzę, że w Polandzie już jej nie ma.
many_moons_ago
4.07.15, 06:04
Przy okazji 2 szybkie makro z ogródka
151608151609
Forumowicze
Z powodów gabarytowo-wagowych zrezygnowałem z pomysłu zabrania zastawu e-30 + ob.14-45 na rzecz wdzięcznego xz2, na moje wakacje gdzie szykuje się wiele miejsc z górskimi pejzażami Walii czy Szkocji ale też architektura i ludzie.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i podpowiedzi jak najlepiej wykorzystać możliwości i czym uzupełnić mogę zacnego mikrusa by przywieźć fotki z jakich będę zadowolony.
Obecnie brakuje mi np. wizjera, chciałem też użyć filtrów co swobodnie można mieć w np. bezlusterkowcach czy lustrzankach.
Na pewno dodatkowa bateria i statyw będą dobrym uzupełnieniem. Jakie polecacie, co jeszcze mogę zabrać.
Forumowicze
Z powodów gabarytowo-wagowych zrezygnowałem z pomysłu zabrania zastawu e-30 + ob.14-45 na rzecz wdzięcznego xz2, na moje wakacje gdzie szykuje się wiele miejsc z górskimi pejzażami Walii czy Szkocji ale też architektura i ludzie.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i podpowiedzi jak najlepiej wykorzystać możliwości i czym uzupełnić mogę zacnego mikrusa by przywieźć fotki z jakich będę zadowolony.
Obecnie brakuje mi np. wizjera, chciałem też użyć filtrów co swobodnie można mieć w np. bezlusterkowcach czy lustrzankach.
Na pewno dodatkowa bateria i statyw będą dobrym uzupełnieniem. Jakie polecacie, co jeszcze mogę zabrać.
No nie wiem. Ja bym wziął E-30, dołożył 9-19, a XZ-2 jako uzupełnienie.
many_moons_ago
6.07.15, 03:28
Możesz użyć, jeśli posiadasz, dedykowanych: MCON-40 i TCON-17x, niemniej, musisz posiadać adapter CLA-12, do którego możesz również przykręcić owe filtry :roll:
Aha! Na miejscu możesz też dokupić bateryjkę hähnel HL- 90B. Nie powinno być z tym kłopotu, bo produkowana jest w Irlandii :wink:
Aha! Na miejscu możesz też dokupić bateryjkę hähnel HL- 90B. Nie powinno być z tym kłopotu, bo produkowana jest w Irlandii :wink:
I całą produkcję natychmiast wywożą:cry:
@robos1 statyw Gorilla jest b. poręczny i przydatny. Ja mam jakąś podróbkę, nie trzyma tak jak oryginał ale przy kompaktach i GX1 z naleśnikiem się sprawdza.
many_moons_ago
7.07.15, 02:44
I całą produkcję natychmiast wywożą:cry:
Serio?! Ale gdzie wywożą? Na pewno nie do Chin. W Polsce też ani jednej sztuki w necie.
Dobrze, że swoją zdążyłem kupić jak się bieda zaczęła robić.:)
witraż z hotelu Secesja _ Kazimierz ul.Paulińska
151876
Obrazki z wystawy niedawno otwartej w Kamienicy Szołajskich
1.151886
2.151885
3.151883
4.151888
cdn.
Mam jako zamiennik ten pierwszy i jest ok - chociaż rzadko jest potrzebny... cena coś około 20 kilku złotych.
też mam taki, też ok.20 zł, też rzadko potrzebny, ale uwaga po doświadczeniach rocznych - nieużywany nie trzyma mocy, może nieprzyjemnie zaskoczyć. w tym samym czasie orginał trzyma jak złoto. (kilka tyg. bez ładowania i ok.)
Serio?! Ale gdzie wywożą? Na pewno nie do Chin. W Polsce też ani jednej sztuki w necie.
Dobrze, że swoją zdążyłem kupić jak się bieda zaczęła robić.:)
Licho wie:???: W każdym razie nie udało mi się dostać ich zamiennika do Pentaxa ani do GX1 - trzeba sprowadzać z zagranicy.
Niedzielny wypad na Kozi Wierch, widok na Czarny Staw Gąsienicowy, na prawo widoczny szlak na Granaty.
Kolejne obrazki z wystawy
5.152132
6.152133
7.152134
8,152135
Kolejne obrazki z wystawy
DeWuTe, myśle że może lepiej by było jakbyś założył ososbny wątek ze Swoimi zdjęciami, po pierwsze: Grafika francuska w zbiorach Jasieńskiego - Mangghi - to nie na temat w dziale poświęconym XZ-2, wrzucamy tu zdjęcia ale takie które pokazują wyjątkowe możliwośći XZ-2, a zdjęcia z muzeum chyba nie dokońca są szczególnie wyjątkowe ??, po drugie wątek rozrasta się na kolejne strony a to może utrudniać znalezienie fachowych porad itp dotyczących tego konkretnego modelu aparatu, dla potencjalnie zainteresowanych.
to takie moje prywatne spostrzeżenie i bynajmniej nie mam zamiaru Cię urazić :-)
wrzucamy tu zdjęcia ale takie które pokazują wyjątkowe możliwośći XZ-2
racja - dać mu piwa ;) aparatka ma duże możliwości i gdy się na nim troszkę popracuje, to brakuje później pewnych rzeczy w innych - niby bardziej zaawansowanych systemach. Natomiast (patrząc w drugą stronę) dla mnie w xz-2 osobiście brakuje większej matrycy np. typu x-trans APS-C (chociaż wiem że 4/3 na to nie pójdzie), ale robiąc ostatnio fotki fujikiem byłem zachwycony pracą na wysokich czułościach, gdzie przy np. iso 1600 nie widać "ziarna" a ostrość jpg-ów po prostu powala....
DeWuTe, myśle że może lepiej by było jakbyś założył ososbny wątek ze Swoimi zdjęciami, po pierwsze: Grafika francuska w zbiorach Jasieńskiego - Mangghi - to nie na temat w dziale poświęconym XZ-2, wrzucamy tu zdjęcia ale takie które pokazują wyjątkowe możliwośći XZ-2, a zdjęcia z muzeum chyba nie dokońca są szczególnie wyjątkowe ??, po drugie wątek rozrasta się na kolejne strony a to może utrudniać znalezienie fachowych porad itp dotyczących tego konkretnego modelu aparatu, dla potencjalnie zainteresowanych.
to takie moje prywatne spostrzeżenie i bynajmniej nie mam zamiaru Cię urazić :-)
Sugestia jest ok. Będę się musiał zastanowić. Chyba jeszcze nie dojrzałem do takiej decyzji.
Z drugiej jednak strony to tez jest prezentacja możliwości aparatu - zdjęcia z ręki w zastanych warunkach oświetleniowych beż żadnego wspomagania.
Jedyny kłopot to dostosowanie się do barwy światła. Nie zawsze da się "złapać" prawidłowy balans bieli i zdjęcia uciekają w przebarwienia.
Pozdrawiam i miłych snów.
:lol:
DeWuTe: xz-2 jest bardzo dobrym kompaktem, ale zaprawdę dzisiaj są ogólnie dostępne aparaty, które rozkładają jakością jpg-ów olka na łopatki - co prawda kosztują półtora razy tyle co xz-2, ale ich możliwości są duże (delikatnie mówiąc). Aczkolwiek na imprezę typu "u cioci na imieninach" w pomieszczeniu zamkniętym biorę xz-2. Jest on mistrzem, jeśli chodzi o stosunek "nierzucania się w oczy i robienia dobrych jakościowo fotek".
Mam takie pytanko.
Gdzie można kupić najlepiej szkło ochronne na wyświetlacz?
Folie są dostępne na Allegro ale przepuszczalność szkła to 99%, folii natomiast ok. 80%.
DeWuTe: xz-2 jest bardzo dobrym kompaktem, ale zaprawdę dzisiaj są ogólnie dostępne aparaty, które rozkładają jakością jpg-ów olka na łopatki - co prawda kosztują półtora razy tyle co xz-2, ale ich możliwości są duże (delikatnie mówiąc)...
A jakie to konkretnie aparaty?Bo szukam czegoś z dobrym jpg-iem...
X-M1 (ostatnio kupiłem za 2 tys. w zestawie z 16-50, 50-230 + torbą). Niby obiektywy kitowe, ale porównanie z eos 1Ds + 28-135 IS USM wyszło całkiem nieźle dla fuji. Przelicznik długości ogniskowej obiektywu to 1,5x. Jedyny minus to taka sobie obsługa (wymagająca przyzwyczajenia się) i nie wszystkim odpowiadający wygląd.
...
Jedyny kłopot to dostosowanie się do barwy światła. Nie zawsze da się "złapać" prawidłowy balans bieli i zdjęcia uciekają w przebarwienia.
...
W muzeach często jest światło mieszane, a tu już żaden balans bieli sobie nie poradzi i nie jest to wina XZ-2.
tomek197718
11.07.15, 16:31
DeWuTe: xz-2 jest bardzo dobrym kompaktem, ale zaprawdę dzisiaj są ogólnie dostępne aparaty, które rozkładają jakością jpg-ów olka na łopatki - co prawda kosztują półtora razy tyle co xz-2, ale ich możliwości są duże (delikatnie mówiąc). Aczkolwiek na imprezę typu "u cioci na imieninach" w pomieszczeniu zamkniętym biorę xz-2. Jest on mistrzem, jeśli chodzi o stosunek "nierzucania się w oczy i robienia dobrych jakościowo fotek".
Oj chyba troszkę przesadziłeś, mam dwa lustra ( Nikon d610 i Nikon d300s) i ten Olek cały czas mnie zaskakuje jakością. Podczas wyjazdu na urlop,wakacje itp. lustrzanki zostawiam w domu i zabieram Olympusa.
Mam takie pytanko.
Gdzie można kupić najlepiej szkło ochronne na wyświetlacz?
Folie są dostępne na Allegro ale przepuszczalność szkła to 99%, folii natomiast ok. 80%.
tylko czy aby nie starcisz dotykowości ekranu przyklejając szkło ochronne ?? Raczej tak, bo miałem oststnio w rękach takie rozwiązanie w XZ-2 i palec nie działał :-(
dziwne, w telefonach wszystko działa :)
w moim xz-2 też działa :)
Dawno nie było jakiejś fotki + link do nagrania video robionego XZ-2 (mało jest takich w tym wątku...)
https://www.youtube.com/watch?v=NGuD_6e2BQw&feature=youtu.be
many_moons_ago
20.07.15, 23:41
Jakoś, tak przypadkiem, natrafiłem na obcym portalu aukcyjnym MCON-40 za jedyne 22 € - "nówka funkiel nieśmigany", jak mawiają w pewnych kręgach. Grzech było nie kupić. Niestety nie miałem takiego farta z tuleją CLA-12 i trzeba było zabecalować jak za zboże na przednówku:|
Oto pierwsze próby z MCON-em. A ten rogaty zawodnik, to Dyląż grabarz.
153039153040153041153042153043153044
piotreek27
23.07.15, 09:13
Taki tam widoczek z XZ-dwójki .
153223
Raczej z klifu, ale i tak fajny ;)
lisiajamka1
24.07.15, 08:13
Mnie też podoba się zdjęcie klifu z xzeta - dwójki a jakże :)
Taki tam widoczek z XZ-dwójki .
Ładne.
A jaki filtr był używany - bo kolory wyglądają na bardzo "miętkie" a takich raczej nie wyrzuca xz-2.
many_moons_ago
26.07.15, 17:50
153471153472 Pierwsze irenki robione z ręki:???: XZ-2 + HOYA R72
153467153468153469153470
Fajne te Irenki. Ja się w to nie bawiłem nigdy. Może kiedyś mnie najdzie ochota. :grin:
A teraz kilka moich
153539
153540
153541
153542
many_moons_ago
28.07.15, 15:52
Żadna technika nie zastąpi miotły i solidnego buta :grin:
A spróbuj kiedyś irenek, koronax. Fajna zabawa i XZ-2 daje jakoś radę, pomimo filtra AA.
Kilka fotek z niedawnego spacerku na Parku.
153904
153901
153903
153902
Czy to nie aby Pszczyna ?
Od razu po pierwszej focie poznałem:grin:
Panoramka z ostatniego wyjazdu
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/08/7VBYPWu9hO4P32hGhQnMRDzP7AYAtHY7gNNBx4WD-2.jpg
źródło (http://lh3.googleusercontent.com/7VBYPWu9h-O4P32hGhQnMRDzP7AYAtHY7gNNBx4WDs8=w1200-h403-no)
Panoramka z ostatniego wyjazdu
Ładna. Zdałeś się na automat z aparatu, czy składałeś sam?
Yyyy - no ja może nie ogarniam do końca tego sprzętu ale nie udało mi się znaleźć opcji żeby aparat (oczywiście mowa o XZ-2 bo są sprzęty robiące to automatycznie) za mnie połączył panoramę :-(
Jedyne co to trzyma parametry ekspozycji jeśli wybiorę program tematyczny "Panorama" + daje te linie pomocnicze. Wydawało mi się, że jedyną opcją późniejszego połączenia jest wyłącznie kwestia obróbki na kompie.
W każdym razie ja korzystam z dosyć już wiekowej wersji Photoshop Elements (9) i tam łączę panoramki. Zauważyłem, że PSE nieźle sobie z tym radzi. Kiedyś próbowałem korzystać z softu bodajże Olympusa i słabo to wychodziło - głównie chodziło o to, że soft mocno obcinał rozdzielczość zdjęć (ta panorama poniżej w oryginale ma 12787x3601 pikseli więc da się z tego zrobić całkiem przyzwoity wydruk).
I jeszcze druga panorama (która bardziej mi się podoba):
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/08/uySftASbNUdQtAzFbEO_fk1DH7A8VvPKPLNZao9M-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/uySftASbNUdQtAzFbEO_fk1DH7A8VvPKPLNZao9MqeI=w1200-h338-no)
+ już normalne zdjęcie z tamtego miejsca:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/08/eyD7CwhIzVZIU5t2tmUKuDpyqFZgmgd2nbmomUeu-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/eyD7CwhIzVZI-U5t2tmUKuDpyqFZgmgd2nbmomUeuc4=w1200-h900-no)
A nie, chodziło mi o opcję panoramy, z której potem OV3 robi gotowy plik lub obróbkę samodzielnie w jakimś Huginie lub Microsoft ICE.
No niestety, panorama jest w Olkach tak po macoszemu potraktowana.
Fajne widoki, 2 panorama ciekawsza.
SzPPeresada
17.08.15, 19:58
Panning. Pierwsza próba. Migawkę ustawiłem na 1/20 s. Szału ni ma ale będę ćwiczył.
155125
SzPPeresada
17.08.15, 20:05
ISO 1600 - moim zdaniem jest OK
Psiok fajnisty. Fotka też niczego sobie. Jakby jeszcze nochal się w GO załapał, to bym wcale nie marudził ;)
Kilka fotek zrobionych tymże kompakcikiem. Widok na Beskid.
155818
155819
155820
155821
luzaczek82
26.08.15, 13:30
Ładne widoczki,3 naj
Panning. Pierwsza próba. Migawkę ustawiłem na 1/20 s. Szału ni ma ale będę ćwiczył.
155125
Bardzo dobrze.(ja bym ciachnął ten dach).
Pozdrawiam.
Fajne górki te Beskidy...
z niepewnośćią i trochę z żalem zdecydowałem o sprzedaży swego XZ-2, odpowiednie ogłoszenie w dziale giełda, i jeśli zmiana aparatu dojdzie do skutku to najbardziej czego mi będzie brakowało to Tego Forum, na wielu jestem, ale tak fajnej i normalnej atmosfery nie zaznałem nigdzie indziej ! :)
To że się nie ma Olka, nie znaczy, że nie można uczestniczyć w życiu forum, więc nie bardzo rozumiem, tego że będzie Ci forum brakowało :p
z niepewnośćią i trochę z żalem zdecydowałem o sprzedaży swego XZ-2, odpowiednie ogłoszenie w dziale giełda, i jeśli zmiana aparatu dojdzie do skutku to najbardziej czego mi będzie brakowało to Tego Forum, na wielu jestem, ale tak fajnej i normalnej atmosfery nie zaznałem nigdzie indziej ! :)
Oj tam, oj tam. Są tu ludzie co Olka na oczy nie oglądali, a na zlotach jakbyś widział jaki sprzęt się wyciągało... więc nie gadaj głupot i foty zapodawaj. Możesz nawet z komórki :D
To że się nie ma Olka, nie znaczy, że nie można uczestniczyć w życiu forum, więc nie bardzo rozumiem, tego że będzie Ci forum brakowało :p
Olki zostają dwa analogowe, co prawda automaty z zoomem ale zawsze :grin:, a z forum nie zrezygnuję, choćbym miał fotkę z czego innego wrzucić, choć fakt, napisałem posta jakbym się żegnał , hehe
---------- Post dodany o 12:41 ---------- Poprzedni post był o 12:39 ----------
Oj tam, oj tam. Są tu ludzie co Olka na oczy nie oglądali, a na zlotach jakbyś widział jaki sprzęt się wyciągało... więc nie gadaj głupot i foty zapodawaj. Możesz nawet z komórki :D
Planuję Canona G7X, więc o zdjęciach z komórki mowy nie ma, i mam nadzieję że mnie to nie spotka :-P
A ja wsiadłem ostatnio na X-M1, ale olek xz-2 został jako podręczny aparacik. Chociaż ostatnio mnie wnerwił, bo odpadła mu gumka od oparcia kciuka (jest zamontowana fabrycznie na taśmę dwustronnie klejącą... tutaj się nie popisali) i już myślałem, że ją zgubiłem ale na szczęście udało się znaleźć. Ale się wkurzyłem.
---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
Witaj w klubie, też mi się odkleiła jakiś czas temu, ale skleiłem i się trzyma. pozdr
Cześć,
U mnie też już po gumce :) , ale fotki da się robić. Na szczęście :mrgreen:.
Na obrazku jesienna pszczoła
156680
Pozdrawiam.
lisiajamka1
7.09.15, 21:20
Jesienna pszczoła bardzo fajna, w moim aparacie też są problemy z gumką :mrgreen:
Hmm czyli gumkę trzeba koniecznie przywalić na jakiś porządny klej...
A odnośnie pszczoły zadał mi pytanie brat:
Jak się nazywa pszczoła bez czoła?.......
Odp: psz
podobnie jak mucha bez ucha ;)
I ok, 2-składnikowy klej epoksydowy chyba dożywotnio rozwiązał problem...
Mi też gumka się odkleiła częściowo. Ale wyrównałem ją tak jak winna być , przycisnąłem ją i jakoś się trzyma. I to mi sie nie podoba w Olkach . Te gumki, muszle oczne , odpadające kólka nastaw , pękające obudowy LCD. Wszystko tak trochę pachnie tandetą. Tylko nie ceny :).
Ciekawe , że nie maja tych problemów np Panasoniki.
Przepraszam , że trochę z innej beczki ale nie chcę zakładać nowego tematu.
Podpowiedzcie jak w XZ-2 wejść w menu serwisowe aby sprawdzić przebieg migawki itp.
https://forum.olympusclub.pl/threads/79734-Menu-serwisowe-PEN-E-5-XZ-1
https://forum.olympusclub.pl/threads/79734-Menu-serwisowe-PEN-E-5-XZ-1
Niestety nie działa dla XZ-2. Da się dojść do ekranu wyświetlającego nazwę modelu i na tym koniec. Prawdopodobnie trzeba w kolejnych krokach inną kombinację klawiszy wcisnąć.
właśnie doszedłem do tego samego momentu i dalej nic...
...no to fatalnie... Wujek Olek się tym razem nie popisał...
...no to fatalnie... Wujek Olek się tym razem nie popisał...
Dostęp do menu serwisowego zawsze był trochę utajniony dla zwykłego użytkownika. W serwisie pewnie wiedzą jak to zrobić z zamkniętymi oczami, tylko jeszcze ta informacja nigdzie nie wypłynęła.
Nie mogę tego teraz znaleźć, ale Jozinzbazin pisał jak odkrył dostęp do E-5, może to jest trop
---edit---
znalazłem:
https://forum.olympusclub.pl/threads/79734-Menu-serwisowe-PEN-E-5-XZ-1?p=852478&viewfull=1#post852478
Witam :)
Ja zapodam fotkę z marca tego roku :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/09/f3324fd3d7f130b9gen-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/f3324fd3d7f130b9)
W pierwszym momencie myślałem że to z dzisiaj... ufff ;)
No cóż do takiej pogody pewnie już niedługo :grin:
Macie też wrażenie, że XZ-2 słabo radzi sobie w trybie "AUTO"? Ja mam wrażenie, że mól Olek robi za ciemne te fotki, a i balans bieli jest taki sobie... Ja wiem, że to ciut bardziej profesjonalny sprzęt i zamiast auto powinno się używać PASM'a, no ale czasem trzeba pstryknąć fotkę bez większego zastanowienia i wychodzi tak sobie...
P.S znacie jakiś dobry, darmowy i łopatologiczny poradnik dla początkujących fotografów? Bo może mnie zupełnie brakuje wiedzy na temat fotografii;]
Pierwsze zdjęcia tym aparatem robiłem na auto i byłem lekko rozczarowany, zdjęcia wyprane , bez kontrastu. jakieś takie bez wyrazu. Dopiero tryb P i pozostałe ustawienia polecane tu na forum rozwinęły skrzydła olkowi. Więc daruj sobie te auto bo P to też auto ale z większymi mozliwościami.
kilka zdjęć z wakacji:
156735156732156733156734156731
Macie też wrażenie, że XZ-2 słabo radzi sobie w trybie "AUTO"? Ja mam wrażenie, że mól Olek robi za ciemne te fotki, a i balans bieli jest taki sobie... Ja wiem, że to ciut bardziej profesjonalny sprzęt i zamiast auto powinno się używać PASM'a, no ale czasem trzeba pstryknąć fotkę bez większego zastanowienia i wychodzi tak sobie...
P.S znacie jakiś dobry, darmowy i łopatologiczny poradnik dla początkujących fotografów? Bo może mnie zupełnie brakuje wiedzy na temat fotografii;]
"Poradnik fotograficzny" Rossa Hoddinott'a, wyd. Galaktyka
Dzięki za informacje. Cóż, coś tam poczytałem o PASM'ie i okazał się, że robiłem wszystko źle i kompletnie bezsensownie zawsze ustawiałem przesłonę na maksa otwartą ;) (nie wiem po co...)
Książka już zakupiona, mam nadzieję, że jutro dojdzie to będę miał co czytać na wakacjach i od razu wdrażać w życie nowe nauki:)
Zobaczymy tylko co z tego wyjdzie...
P.S Do czego służą tryby C1 i C2 na pokrętle? Wygląda jak manual...
Możesz dla nich zapisać swoje ustawienia i po przełączeniu na C1 lub C2 masz gotowy zestaw parametrów ustawiony.
Tez skorzystalem z porady (jezeli mozna) i zamowilem ta ksiazke w empiku. Mysle ze na przyszly tydzien juz bede ja mial i studiowal :)
Córka ostatnio dostała ode mnie do przeglądnięcia "Poradnik fotograficzny" pod redakcją dr nauk technicznych W.W.Puśkowa; tłumaczył mgr inż. Juliusz Bielski (W-wa 1956) - i nawet doszła do 201 strony - "ładowanie kaset aparatów na płyty".
A tak na poważnie to całkiem kilka rozdziałów jest konkretnych o optyce fotograficznej i technice robienia zdjęć. Tudzież takie ciekawostki jak fotografia na metalach, szkle, tkaninie wraz z podaniem składu roztworów wywołujących , światłoczułych i technik napylania warstw światłoczułych.
Kilka fotek z dzisaj.
156938
156939
156940
156941
156942
156943
156944
100% crop. Zdjęcie z ręki, obiekt w cieniu.
156962
a tak z innej beczki ... mógłby mi Ktoś podpowiedzieć o co chodzi z olyjedi i zakupami w lepszej cenie ?? Na 99.9 % zdecydowałem o zakupie Stylusa 1 i szukam najlepszej ceny :grin:
many_moons_ago
15.09.15, 15:52
To już nie GX7? Przyznam, że ulżyło mi, bo musiałbym Cię znielubić, jak Cię lubię:wink:
A na marginesie, to Stylus 1/1s ostatnio trochę chodzi za mną:shock:
Na 99.9 % zdecydowałem o zakupie Stylusa 1 i szukam najlepszej ceny :grin:
A na marginesie, to Stylus 1/1s ostatnio trochę chodzi za mną:shock:
Miałem, testowałem. Fajny. Bardzo fajny. Gdybym nie miał XZ-2 to pewnie bym się na Stylus1 skusił.
many_moons_ago
15.09.15, 16:40
No, mam dokładnie tak, jak Ty.
Ale kusi i podjudza strasznie, skubany:???:
Gdybym nie miał XZ-2 to pewnie bym się na Stylus1 skusił.
Dlatego się nie skuszę za 2 razy wyższą cenę posiadając xz-2... skusiłem się na coś innego w tej cenie - chociaż trzeba wymieniać obiektywy i obudowa tak ładnie nie wygląda ;)
a tak z innej beczki ... mógłby mi Ktoś podpowiedzieć o co chodzi z olyjedi i zakupami w lepszej cenie ?? Na 99.9 % zdecydowałem o zakupie Stylusa 1 i szukam najlepszej ceny :grin:
poczytaj tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/90682-UWAGA-WA%C5%BBNE-Zmiana-sposobu-dokonywania-zakup%C3%B3w-OJ
Stylusa 1 ciężko traktować jako zamiennik XZ-2, raczej patrzyłbym w kierunku RX100 Mk3 lub LX100 czy nawet tego G7X.
G7X rozczarował mnie: 1. brakiem makro 2. jakością (ostrośćią) obiektywu 3. brakiem możliwośći zmiany parametrów przysłóny i czasów migawki w trybie P, który to tak bardzo polubiem w XZ2. Bardzo często również autofocus źle ustawiał ostrość. co z tego że szybki jak chybiony :-( . I tak to w moim przypadku wyszło że lepsze jest wrogiem dobrego. No ale może nie ma tego złego.... i Stylus zastąpi mi godnie zestaw XZ2 + TCON17 + dekielek automatyczny :grin:. Fakt ,że aparaty różnią się ceną, ale jak dodamy do XZ2 wartość dekielka plus wizjera plus teleobiektywu to różnica praktycznie znika.
G7X rozczarował mnie: 1. brakiem makro 2. jakością (ostrośćią) obiektywu 3. brakiem możliwośći zmiany parametrów przysłóny i czasów migawki w trybie P, który to tak bardzo polubiem w XZ2. Bardzo często również autofocus źle ustawiał ostrość. co z tego że szybki jak chybiony :-( . I tak to w moim przypadku wyszło że lepsze jest wrogiem dobrego. No ale może nie ma tego złego.... i Stylus zastąpi mi godnie zestaw XZ2 + TCON17 + dekielek automatyczny :grin:. Fakt ,że aparaty różnią się ceną, ale jak dodamy do XZ2 wartość dekielka plus wizjera plus teleobiektywu to różnica praktycznie znika.
Czekam z niecierpliwością Twojej opinii o Stylusie, nie potrafię się do niego przekonać.
Oczywiście, jak tylko dojdzie podziele się wrażeniami. Mnie do tego modelu przekonało życie, szukając dziury w całym sprzedałem w/w zestaw i już nie sposób tego cofnąć ! MIałem kiedyś przez kilka dni Canona S120, teraz ten G7X, myślałem też o RX100-II. Jednak nie przekonały mnie do siebie. Tak prywatnie to żałuję i zasatnawiam się dlaczego Olympus nie pociągnął tematu z XZ-3 ??
Bo nie ma skąd wziąć matrycy zapewne.
Oczywiście, jak tylko dojdzie podziele się wrażeniami. Mnie do tego modelu przekonało życie, szukając dziury w całym sprzedałem w/w zestaw i już nie sposób tego cofnąć ! MIałem kiedyś przez kilka dni Canona S120, teraz ten G7X, myślałem też o RX100-II. Jednak nie przekonały mnie do siebie. Tak prywatnie to żałuję i zasatnawiam się dlaczego Olympus nie pociągnął tematu z XZ-3 ??
To logika Olympusa, pamiętam jak czekałem na nowe E7 :)
many_moons_ago
15.09.15, 23:33
.... i Stylus zastąpi mi godnie zestaw XZ2 + TCON17 + dekielek automatyczny :grin:. Fakt ,że aparaty różnią się ceną, ale jak dodamy do XZ2 wartość dekielka plus wizjera plus teleobiektywu to różnica praktycznie znika.
I nie szkoda Ci TCON-a? Ze Stylusem 1 wyciągnąłbyś na nim, praktycznie bezstratnie 510 mm, a to nie psa w d..ę kopnąć:|
A tu mały test szybkości AF Stylusa1 i nie tylko:
https://www.youtube.com/watch?v=wh6DH7ZpbR0
I nie szkoda Ci TCON-a?
Cicho, bo jeszcze będę musiał oddać :p
many_moons_ago
15.09.15, 23:56
:shock::lol:
To juz jasne, dlaczego tak Stylusa1 zachwalasz, bo widzisz, że Chłopak cierpi:grin:
I nie szkoda Ci TCON-a? Ze Stylusem 1 wyciągnąłbyś na nim, praktycznie bezstratnie 510 mm, a to nie psa w d..ę kopnąć:|
https://www.youtube.com/watch?v=wh6DH7ZpbR0
510 ? Jakeś to uczynił, mów mi tu szybciutko.
510 ? Jakeś to uczynił, mów mi tu szybciutko.
Stylus 1/1s + CLA-13 + TCON-17X
157128
[film wyżej]
Szybki jest ! Co do Tcon'a, to z XZ-2 miałem 190 mm, w Stylusie będzie 300 !! Więc powinienem być zadowolony :-)
---------- Post dodany o 11:11 ---------- Poprzedni post był o 11:07 ----------
[QUOTE=ahutta;1217811]Cicho, bo jeszcze będę musiał oddać :p
oddać jak oddać, ale na próbę chętnie bym kilka zdjęć zrobił na 500 mm. A tak przy okazji wie ktoś czy jakaś zamienna tulejka do Stylusa występuje , do zamocowania tele i filtrów ??
---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------
To juz jasne, dlaczego tak Stylusa1 zachwalasz, bo widzisz, że Chłopak cierpi:grin:
Wy se żartów nie róbcie ...:cry: Po "stracie" XZ-2 kilka dni nie mogłem się pozbierać, jakby mi ktoś rękę obciął :-P
XZ-2 kupiłem z pełną świadomością i tylko dlatego, że cena Stylusa 1 była zbyt duża, a w planach był jeszcze O-MD, więc tyle w temacie, co nie zmienia faktu, że Stylus 1 jest naprawdę fajnym aparacikiem. A że kolega cierpi, cóż, łączę się z nim w bólu ;)
A tak przy okazji wie ktoś czy jakaś zamienna tulejka do Stylusa występuje , do zamocowania tele i filtrów ?
Odpowiedziałem Ci w wątku o Stylusie 1.
Wy se żartów nie róbcie ...:cry: Po "stracie" XZ-2 kilka dni nie mogłem się pozbierać, jakby mi ktoś rękę obciął :razz:
Sam rękę pod ostrze podłożyłeś ;)
157128
No spisałeś się, nie powiem. A teraz jeszcze szybciutko, jak to finansowo stoi ?
2199 + 219 + ok 660 telekonwerter, choć o dziwo nie dostępny na stronie olympusa ??
2199 + 219 + ok 660 telekonwerter, choć o dziwo nie dostępny na stronie olympusa ??
Bardzo dziękuję.
To kilka fotek z wczorajszego koncertu. Wszystkie robione z ręki z widowni. Praktycznie tylko zmniejszone prosto z puszki.
Czemu ja to przegapiłem, jak nam Oshofot tańcuje! Fajne!!
many_moons_ago
16.09.15, 17:50
157128
Lub w drugą stronę:
STYLUS 1/1s + CLA-14 + WCON-08x = 22.4mm.
157150
many_moons_ago
16.09.15, 17:56
Ale tu dostępny: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/telekonwerter-olympus-tcon-17x.html
Tak sobie pomyślałem, że dużo o TCON-ie gadam, a go nie posiadam. Tak więc, właśnie go nabyłem w dość miodnej cenie, że się pochwalę: 129 €, na alternatywnym portalu aukcyjnym:mrgreen:
157161
Czemu ja to przegapiłem, jak nam Oshofot tańcuje! Fajne!!
Przeoczyłeś, bo specjalnie nikt się nie chwalił i "materiał" szału na publice nie zrobił :p
Lub w drugą stronę:
STYLUS 1/1s + CLA-14 + WCON-08x = 22.4mm.
157150
Zważywszy, że aparat nie cierpi na nadmiar ostrości przy szerokim kącie, to z tym to już chyba mydło na połowie kadru :-P
Orientuje się ktoś ile może kosztować naprawa mechanizmu lampy błyskowej? Bo słychać pstryk ale się nie wysuwa :(
Orientuje się ktoś ile może kosztować naprawa mechanizmu lampy błyskowej? Bo słychać pstryk ale się nie wysuwa :(
Tu masz cennik http://www.olympus.pl/site/media/downloads/Price_list_v1r10_PLN_Poland.pdf według którego naprawa XZ-2 to 542,50. Jednak lepiej będzie zadzwonić do serwisu i pogadać najpierw. Poza tym jak masz aparat na gwarancji, to jest szansa, że po prostu naprawią i tyle.
many_moons_ago
17.09.15, 00:05
Zważywszy, że aparat nie cierpi na nadmiar ostrości przy szerokim kącie, to z tym to już chyba mydło na połowie kadru :-P
Z naciskiem na: "chyba":-P Niemniej, biorąc pod uwagę cenę WCON-a, to raczej nie uda nam się tego "mydła" zobaczyć.
No... chyba... że, jako purysta, sam zainwestujesz w detergenty:?:
Kilka fotek z jakiegoś festynu .
157211
157212
157213
157214
To ja też wrzucę jedno z wycieczki:
Ciekawe zdjęcia z koncertu :)
Jarocin ładny widoczek :)
Jeszcze parę takich zdjęć z imprezowo - koncertowych.
157346
157345
157347
157348
157349
Też po długim rozważaniu kupiłem zx2, opcja było fuji x30, ale na szczęście nie kupiłem, jak trochę popstrykałem to doceniłem filtr szary, nie wyobrażam sobie do moich celów aparat który go nie ma (głownie krajobraz wycieczkowy), a motanie się z dokręcanym to byłaby masakra.
Dobra, ale mam pytanie, przywróciłem do fabrycznych ustawień, no i jedna rzecz mi znikła ,pod przyciskiem OK, było takie poręczne menu zopcjami dostepnymi, jak to ponownie włączyć ?, poziomica gdzieś mi tez się zapodziała, ale moze ja znajdę sam ;).
Też po długim rozważaniu kupiłem zx2, opcja było fuji x30, ale na szczęście nie kupiłem, jak trochę popstrykałem to doceniłem filtr szary, nie wyobrażam sobie do moich celów aparat który go nie ma (głownie krajobraz wycieczkowy), a motanie się z dokręcanym to byłaby masakra.
Dobra, ale mam pytanie, przywróciłem do fabrycznych ustawień, no i jedna rzecz mi znikła ,pod przyciskiem OK, było takie poręczne menu zopcjami dostepnymi, jak to ponownie włączyć ?, poziomica gdzieś mi tez się zapodziała, ale moze ja znajdę sam ;).
https://forum.olympusclub.pl/threads/79011-PEN-Lite-E-PL3?p=760300&viewfull=1#post760300
Jakbym miał coś sugerować to warto przesunąć krzywą naświetlania o -4 dla świateł - str. 23 instrukcji (ale to już trzeba dobrać według swojego uznania).
- ja mam tryb makro w GX7, jak podepnę szkło makro :)
- GX7+ 20/1,7 jest mało ostry, a to ciekawe ?
- aż przed chwilą sprawdziłem w GX7 tryb P, można zmieniać czas i przysłonę, więc w czym problem ?
- podczas używania obu aparatów nie mogę jednoznacznie powiedzieć, że XZ2 częściej trafia z ostrością niż np. GX7 +14-140 / 20
https://forum.olympusclub.pl/threads/79011-PEN-Lite-E-PL3?p=760300&viewfull=1#post760300
Dzięki, sam bym się posrał wcześniej niż to znalazł ;), z krzywymi popróbuje, coś jest na rzeczy, jakoś te zdjęcia pierwsze maja zbyt małą rozpiętość tonalną i są jakby za bardzo kontrastowe jak na mój gust.
XZ-2 ma tendencję do przepalania ostrzejszych świateł, ale nie jest źle - można trochę ponaginać krzywą naświetlania i najlepiej widać efekty później po półcieniach i szczegółach w głębokich cieniach.