Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przyszłość m4/3

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11]

fret
5.10.23, 15:56
I dla księdza proboszcza: z opłatkiem wśród tubylców ;)

Bodzip
5.10.23, 17:55
Jak dzieci,normalnie jak dzieci :mrgreen:

paparapa
5.10.23, 18:31
I jaki to fajny wariant. Waży maksymalnie tyle co smarkfon, albo nawet nic.
Coś wspaniałego dla "podróżników".:mrgreen:

Jak dzieci,normalnie jak dzieci :mrgreen:

Tylko wódki im jeszcze polać... :)

fret
5.10.23, 20:12
Nie dzieci, tylko wizjonerzy. Za kilka lat się przekonacie :)

paparapa
5.10.23, 20:20
Patrząc na to co się dzieje, to można już zacząć "graty" sprzedawać. Bo za chwilę będą nic nie warte. :mrgreen:

epicure
5.10.23, 20:37
Patrząc na to co się dzieje, to można już zacząć "graty" sprzedawać. Bo za chwilę będą nic nie warte. :mrgreen:

Jest jeszcze szansa, że jacyś młodzi rzutcy influencerzy na TikToku zaczną z tymi gratami paradować na swoich filmikach i świat oszaleje na punkcie tych artefaktów z przeszłości, wykupując wszelkie zapasy używek w cenie dwukrotności wartości nowych. Niemożliwe? To patrz na Fuji X100 ;)

paparapa
5.10.23, 21:22
Nie twierdzę że to niemożliwe. Bo wszystko jest możliwe. Zwłaszcza teraz.
Ale wolałbym, aby dotyczyło to nikonowskich "zetek"... :)

Koriolan
5.10.23, 21:25
Nie twierdzę że to niemożliwe. Bo wszystko jest możliwe. Zwłaszcza teraz.
Ale wolałbym, aby dotyczyło to nikonowskich "zetek"... :)
"Z" źle się kojarzy..

paparapa
5.10.23, 21:30
"Z" źle się kojarzy..

Ach, chyba nie tylko zetki się źle kojarzą. Mi np źle się.... Nie istotne. :mrgreen:

fret
6.10.23, 13:30
Tak realnie, to przechodzi mi ochota na robienie zdjęć. Wystarczy najnowsza wersja fotoszopa, żeby dojść do wniosku, że fajniej jest dać nowe życie starym zdjęciom, niż męczyć się z robieniem nowych. Poza tym, to kiedyś sklejałem modele plastikowe. Też fajne hobby, może warte powrotu? Właśnie przyjechał do mnie nowy aerograf i kompresor. Ok w dziedzinie plastikowego sklejactwa też jest duży postęp, ale nie aż tak odczłowieczony jak w fotografii. Ciągle jest miejsce na dużą radochę.
W fotografii też jest takie miejsce, ale mam wrażenie, że tu historia zatoczyła koło. Będzie jak w czasach przedinternetowych, zdjęcia będziemy robić głównie dla siebie. W sieci trudno będzie odróżnić prawdziwe zdjęcie od sztucznie inteligentnego tworu.
Olek zawsze na czele stawki. Pierwszy wszedł w bezlustra, a teraz pierwszy padł ;)

epicure
6.10.23, 13:37
W amatorskiej fotografii bawić musi sam proces fotografowania. Bez tego nic nie ma sensu. Nie pomogą obliczeniowe sztuczki, klatki na sekundę, inteligentny AF, megapiksele czy matryce wielkości lotniskowca.

fret
6.10.23, 14:01
Dokładnie tak było i jest. Problemem jest obecne parcie na internetowe zachwyty. Ta epoka właśnie się kończy.

August68
6.10.23, 15:29
Masz rację co do zdjęć robionych głownie dla siebie.
Sieć jest pełna różnej "foto-twórczości" zrobionej nie wiadomo przez kogo i w jaki sposób...
Pokazywanie zdjęć na takich forach jak to albo nawet i na "fejsie" ogranicza się do reakcji kilku-kilkunastu osób, które Cię znają.

Tak z innej paczki - byłem ostatnio na imprezie integracyjnej .
Był kolega z gitarą - ale zainteresowanych pośpiewaniem tekstów Kaczmarskiego, Okudżawy, Cohena, Waligórskiego czy Dżemu było raptem kilka osób - tak zazwyczaj bliżej 50-tki.
Większość młodych (tak do 35) wolała "występ" równie młodej koleżanki, która puściła sobie przez telefon podkład z internetu i śpiewała jakieś angielskie pop-disco.
Nikt nie słyszał co śpiewa (chociaż głos miała ładny), zapewne większość nie wiedziała czyje to piosenki - ważne że było ump-ump i można było do tego poskakać.

Kolega z gitarą ze smutkiem "zszedł ze sceny" po kilku piosenkach i już nie wrócił - nie było chętnych by go posłuchać a jeszcze mniej by z nim pośpiewać.
Ale - co mi się wielokrotnie potwierdziło - Polacy nie potrafią śpiewać i bawić się przy śpiewie.
Miałem kiedyś szkolenie z Czechami i podczas wieczornej imprezy powiedzieli, że my Polacy jesteśmy narodem "smutasów" - bo u nich na takiej imprezie wszyscy by śpiewali...

Podkład z netu zastąpił żywego człowieka - podobnie jak AI zastępuje fotografów...

epicure
6.10.23, 15:51
Pokazywanie zdjęć na takich forach jak to albo nawet i na "fejsie" ogranicza się do reakcji kilku-kilkunastu osób, które Cię znają.

Od paru miesięcy trochę publikuję w grupach fotograficznych na FB i choć czasem to dość frustrujące zajęcie, to na ilość reakcji nie można tam narzekać, jeśli zdjęcie jest dobre (czyt. jest albo wybitne pod względem artystycznym albo przeciętne, ale wpisuje się w popularne trendy). Nie liczę jednak na to, że ktokolwiek tam zastanowi się nad zdjęciem dłużej, niż zajmuje przewinięcie strony i kliknięcie lajka. Komentarze składające się ze słów reprezentujących jakąś treść i sens, a nie tylko z emotek, stanowią może 5% wszystkich reakcji. Ale jest szansa, że kogoś tam się "złowi", kto będzie zaglądał np. na moją stronę.

Fora niestety umierają.

Careme
7.10.23, 13:50
Właśnie też się zastanawiałem czy nie wrócić do wrzucania zdjęć w większej liczbie czy tu, czy na IG, ale jeszcze nie się nie zdecydowałem. Dodam, że amatorsko pstrykam.

Jacek_Z
7.10.23, 18:04
Podpowiem. Wrzucaj w oba te miejsca :)

pstrykacz_smartfonowy
7.10.23, 22:49
Tak realnie, to przechodzi mi ochota na robienie zdjęć. Wystarczy najnowsza wersja fotoszopa, żeby dojść do wniosku, że fajniej jest dać nowe życie starym zdjęciom, niż męczyć się z robieniem nowych.

Na szczęście zaliczam się do tych co sobie bazę fotek wyrobić. I jak idę na spacer to z aparatem. Do tego na godzinę wpadnie 50-100 fotek. To się człowiek coś nauczy. To przyfiluje fajnego robala, ptaka, mcha,owada. Same korzyści.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Od paru miesięcy trochę publikuję w grupach fotograficznych na FB i
Nie liczę jednak na to, że ktokolwiek tam zastanowi się nad zdjęciem dłużej, niż zajmuje przewinięcie strony i kliknięcie lajka. Komentarze składające się ze słów reprezentujących jakąś treść i sens, a nie tylko z emotek, stanowią może 5% wszystkich reakcji.

Fora niestety umierają.

Przesycenie informacyjne plus optymalizacja kosztowa lajka/komentarza/emocji.

A tak ogólnie to chyba tradycyjny sposób nauczania fotografii odpycha ludzi ery smartfonowej. Kiedyś starczała małpka dla fot okołorodzinnych, dzisiaj smartfon. Do tego ludzie pracują tak dużo, że nie mają czasu i ochoty na jakieś przestarzale hobby. Zresztą mnie do aparatu przyciagnęły jedynie ograniczenia smartfona.

Darekw1967
9.10.23, 09:31
Obawiam się, że AI pogodzi niedługo wszystkie systemy. Przeciętny człowiek zrobi sobie zdjęcie smartfonem, wpisze do gugla lokalizację i po chwili będzie miał zdjęcia ze wspaniałych wakacji ;)

Rola reklamowania AI w wielu produktach jest czesto kolem zamachowym marketingu aby bardziej mieszac czlowiekowi w glowie.
AI nie jest doskonala a wrecz w wielu przypadkach myli sie i szkodzi.

Elekt koncowy jest taki, ze i tak musze wykadrowac i obrobic kazde zdjecie aby bylo to na wyjsciu zgodne z moimi preferencjami.
Jedne zdjecia robie na BW, jeszcze inne na SEPIA a jeszcze inne w kolorze. Nie wspomne o formatach bo to kolejne zmienne.
Zadna AI nie bedzie w stanie tego zrobic bo nie potrafi zajrzec mi do glowy i odczytac moje mysli ;)

fret
9.10.23, 12:24
Taki jest stan na dziś, zdarzają się modelki wygenerowane z sześcioma palcami. Początki cyfry też były trudne. Pamiętasz pierwsze kompakty cyfrowe i wywody na temat wyższości fotografii analogowej? Minęło kilkanaście lat i...
To samo będzie z AI. W tej zabawie nie chodzi o odczytywanie myśli, tylko o odpowiednie definiowanie zadania dla AI. Po stronie człowieka też będzie potrzebne choćby minimum inteligencji, żeby tą sztuczną maksymalnie wykorzystać.

epicure
9.10.23, 13:00
Na szczęście póki co fotografia (nawet ta niezaangażowana smartfonowa, a może właśnie ona w szczególności) służy ludziom do zapisywania wspomnień. Obraz wygenerowany przez AI z żadnymi wspomnieniami się nie łączy, więc fotografii codziennej nie zastąpi. Ale fotografię stockową i usługi grafików może już mocno nadwerężyć. Śmieciowe publikacje służące do nabijania odsłon (typu "Wsadź palec do bigosu - podziękujesz mi później"), które do tej pory korzystały ze stockowych zdjęć i grafik mających zachęcić do kliknięcia, już teraz jadą na obrazkach wygenerowanych przez AI.

fret
9.10.23, 13:15
Jezusmaria, to chyba oczywiste, że AI nie zdominuje fotografii wspomnieniowej, czyli skierowanej do samego fotografa i znajomych/najbliższych, nie zdominuje też fotografii dokumentalnej, ale całą resztę, czyli jakieś 99% internetu, przejmie AI.
Rozmawiamy o przyszłości systemu fotograficznego. Rynek będzie bardzo ograniczony. Fotografię wspomnieniową już zdominowały smartfony.

Darekw1967
9.10.23, 13:59
Aktualne etykietowanie czegos jako AI postrzegam jako zaawansowane algorytmy ktore sa namiastka pewnych procesow programowych, ktore z inteligencja maja niewiele wspolnego.
Nazywanie tego obecnie AI jest duzym naduzyciem.
Zaawansowane algorytmy sa dobre to wspomagania w wielu dziedzinach ale to nie mysli i nie ma swiadomosci stad wyniki typu wygenerowanie modelki z 6 palcami i wiele innych
bledow gdzie dziecko zauwazy, ze to lipa.
Mialem okazje pobawic sie slawnym ChatGPT i pomimo jakiegos dialogu na proste pytanie czym sie roznia dwa bezlusterkowce z wizjerami twierdzil, ze jeden z nich nie ma wizjera :)
Kolejne pytania i wmowilem mu, ze 1 USD kosztuje 10 PLN i twierdzil, ze 1 USD kosztuje obecnie 10 PLN.
Skoro nie mial dostepu do internetu aby podciagnac aktualne dane to po co przyjal moje argumenty wyssane z palca ?
Wiec w prosty sposob widac, ze to nie ma inteligencji za grosz. Po prostu niedoskonale algorytmy ktore w nieprzewidywalny sposob daja sie wodzic za nos.

wyszomir
9.10.23, 14:48
Jezusmaria, to chyba oczywiste, że AI nie zdominuje fotografii wspomnieniowej, czyli skierowanej do samego fotografa i znajomych/najbliższych, nie zdominuje też fotografii dokumentalnej, ale całą resztę, czyli jakieś 99% internetu, przejmie AI.

Wielkim niebezpieczeństwem jest to że AI zafałszuje fotografię dokumentalną - będzie można na życzenie wygenerować praktycznie niemożliwe do odróżnienia od rzeczywistych zdjęcia (a nawet filmy) dokumentujące dowolną tezę. Utrudni to bardzo (a może nawet uniemożliwi) weryfikację czy dana wiadomość jest prawdziwa czy też fake-newsem. Konsekwencją będzie znaczne ułatwienie manipulacji społeczeństwem przez wszelkiej maści hochsztaplerów - zarówno z kręgu polityki jak i z korporacji usiłujących w celu maksymalizacji zysków wpłynąć na nasz sposób życia. Oczywiście manipulacje zawartością zdjęć były stosowane już 100 lat temu ale niegdyś były znacznie trudniejsze technicznie i łatwiejsze do zdemaskowania. Wprowadzenie technik cyfrowych znacznie je ułatwiło a sztuczna inteligencja to przełamanie kolejnej bariery - może się to skończyć tak, że za kilka lat będziemy żyć w świecie będącym połączeniem rzeczywistości i fikcji wygenerowanej w celu sterowania naszym postępowaniem tak sprawnie że nie będziemy w stanie odróżnić fikcji od rzeczywistości.

fret
9.10.23, 15:33
Pisząc o fotografii dokumentalnej nie miałem na myśli "dokumentów" internetowych.

wyszomir
9.10.23, 16:29
Ale dzięki AI można dużo łatwiej zmanipulować wszelkie dokumenty - nie tylko te internetowe.

Jacek_Z
9.10.23, 23:36
Aktualne etykietowanie czegos jako AI postrzegam jako zaawansowane algorytmy ktore sa namiastka pewnych procesow programowych, ktore z inteligencja maja niewiele wspolnego.
Nazywanie tego obecnie AI jest duzym naduzyciem.

Wiec w prosty sposob widac, ze to nie ma inteligencji za grosz. Po prostu niedoskonale algorytmy ktore w nieprzewidywalny sposob daja sie wodzic za nos.
Piszesz o stanie na dziś. Ja piszę niżej o tym co będzie za 5 lat. Niedługo.

Zadna AI nie bedzie w stanie tego zrobic bo nie potrafi zajrzec mi do glowy i odczytac moje mysli ;)
Ona nie będzie ci zaglądała do głowy wbrew Twojej woli. To ty jej powiesz co chcesz, a ona ci wygeneruje zdjęcie w BW, sepii i kolorze, w wielu wersjach do wyboru i dowolnym formacie.
Natychmiast napiszesz, że Ty nie chcesz by to ona robiła, bo Ty chcesz mieć satysfakcje, że Ty to robisz.
Zgadnij co to obchodzi resztę świata? Nic i wiesz o tym. No to teraz pokażesz te swoje zdjęcia tej reszcie świata i co? I nic. Nastolatki będą robiły cos podobnego (bez udziału aparatu) w przerwach między lekcjami, albo co gorsza w trakcie lekcji, z nudów. Nastąpi niewiarygodny zalew obrazów. Jedne będą udawały zdjęcia, inne będą grafikami itd itd.
Zdjęcia będziemy robili już tylko dla siebie i dla przyjemności tworzenia. Której będzie juz jednak mniej, bo nie będzie podziwu oglądających. Nie oszukujmy, lubimy jak nasze zdjęcia są pozytywnie oceniane. Juz nie będą. Zginą w masie.
Podkreśliłem coś. Bo to nie dotyczy oczywiście tylko Ciebie. Mnie też. Każdego z nas. Nie czuj więc urazy, że tak napisałem.

epicure
10.10.23, 09:27
Stety lub niestety, nastolatki w czasie przerwy wciąż bardziej zainteresowani są wygłupami, podrywem i dokuczaniem kolegom i koleżankom, niż generowaniem obrazów przez AI i zalewaniem nimi internetu.

Darekw1967
10.10.23, 10:31
Stety lub niestety, nastolatki w czasie przerwy wciąż bardziej zainteresowani są wygłupami, podrywem i dokuczaniem kolegom i koleżankom, niż generowaniem obrazów przez AI i zalewaniem nimi internetu.

Jakis czas temu bylo dla mnie zaskoczeniem, ze im bardziej pokrecone i kiczowate zdjecia tym bardziej sie mlodym podobaja.
Im mniej zasad i ograniczen tym lepiej...

Piszesz o stanie na dziś. Ja piszę niżej o tym co będzie za 5 lat. Niedługo.

Ona nie będzie ci zaglądała do głowy wbrew Twojej woli. To ty jej powiesz co chcesz, a ona ci wygeneruje zdjęcie w BW, sepii i kolorze, w wielu wersjach do wyboru i dowolnym formacie.
Natychmiast napiszesz, że Ty nie chcesz by to ona robiła, bo Ty chcesz mieć satysfakcje, że Ty to robisz.
Zgadnij co to obchodzi resztę świata? Nic i wiesz o tym. No to teraz pokażesz te swoje zdjęcia tej reszcie świata i co? I nic. Nastolatki będą robiły cos podobnego (bez udziału aparatu) w przerwach między lekcjami, albo co gorsza w trakcie lekcji, z nudów. Nastąpi niewiarygodny zalew obrazów. Jedne będą udawały zdjęcia, inne będą grafikami itd itd.
Zdjęcia będziemy robili już tylko dla siebie i dla przyjemności tworzenia. Której będzie juz jednak mniej, bo nie będzie podziwu oglądających. Nie oszukujmy, lubimy jak nasze zdjęcia są pozytywnie oceniane. Juz nie będą. Zginą w masie.
Podkreśliłem coś. Bo to nie dotyczy oczywiście tylko Ciebie. Mnie też. Każdego z nas. Nie czuj więc urazy, że tak napisałem.

(1)

Owszem rozwinie sie cos co nie jest i nigdy nie bedzie prawdziwa inteligencja ale beda to zawsze jeszcze bardziej zaawansowane algorytmy, ktore zostaly zaimplementowane przez czlowieka.Nawet dzisiaj nie wiemy dokladnie co sie dzieje w mózgu czlowieka i jak przebiegaja jego procesy myslowe a juz kompletnie nie wiemy co to jest swiadomosc i jak to powstaje i gdzie sie znajduje. Bardzo reklamowany ChatGPT o ktorym tak duzo sie pisze i zachwyca u mnie na pierwszych pytaniach polegl z kretesem. Nie dosc ze klamal to jeszcze dal sie w prosty sposob oszukac. Moim zdaniem bedzie pewien rozwoj w tej dziedzinie a pozniej na dlugo, dlugo nie bedzie nic wiecej do czasu az nie odkryje sie dalszych mechanizmow pracy ludzkiego mózgu.

(2)

Ogolnie nie interesuje mnie czym i jak ktos cos uzyskal. Liczy sie podjecie decyzji, ze to jest lepsze a tamto gorsze i to pokaze a tamtego nie pokaze.
Juz od lat to co mamy na zdjeciach w mediach to bardziej foto--grafika niz fotografia.
Sam wiesz z praktyki co wyrabiasz z modelkami na surowych fotach.
Przeciez to co dajesz na wyjsciu to nieistniejacy w rzeczywistosci obraz ale bardziej foto-graficzny wytwór ukierunkowany pod wizje klienta.
Naginasz na rozne sposoby rzeczywistosc i bierzesz za to kase ;)

Zalew internetu fotami, filmami i tekstami to normalne. Dla mnie liczy sie czy ktos patrzac na fote ma cos do powiedzenia na jej temat.
Czy cos go rusza czy nie rusza i dlaczego ?

Napisales, ze AI wygeneruje mi zdjecia w BW, sepii i kolorze.
Twoje bledne rozumowanie wynika z tego, ze AI nigdy nie bedzie wiedziala jak ma to zrobic aby bylo dokladnie tak jak tego chce i oczekuje.

Obrobka 1 wybranego zdjecia trwa u mnie okolo 1 godziny a ilosc wykonywanych operacji na wielu warstwach i maskach jest dosc znaczna.
Jak obrabiam foty to to samo zdjecie inaczej obrobie w BW teraz, inaczej za 6 godzin a inaczej za pare dni.
Ilosc zmiennych w tym przypadku jest tak duza i do tego nieprzewidywalna, ze zadne algorytmy tutaj nic nie dadza ;)
To samo dotyczy fotografii w kolorze. To zagladanie do glowy jest ISTOTA uzyskania odpowiednich wynikow i bez tej mozliwosci
kazda wersja bez tej wiedzy dla "AI" w moim przypadku poniesie porazke choc nie twierdze, ze pseudo AI nie daje zadnych korzysci i w wielu
aspektach zycia nie ulatwia czlowiekowi pracy. Z drugiej strony przypomina mi sie pewna analogia z mojej pracy gdzie napisalem soft, ktory odpowiednio analizowal
to co robili pracownicy i na tej podstawie ulatwial im prace do tego stopnia, ze 2 mile panie co robily mi zawsze rano kawe zostaly zwolnione z pracy.
Dostalem za to judaszowe srebrniki a pracodawca zaoszczedzil bardzo duzo pieniedzy w perspektywie wielu lat dzialalnosci firmy.
Juz wtedy wiele lat temu zapalila mi sie czerwona lampka a dzisiaj nie korzystam z samoobslugowych kas bo po pierwsze nikt mi nie placi za etat kasjera
a z drugiej strony wole miec kontakt z czlowiekiem z ktorym moge czasem wymienic pare milych slow lub o cos sie zapytac i wyjasnic jakies sklepowe kwestie.

Podsumowujac. Podtrzymuje swoje zdanie, ze AI o ktorej tak glosno sie pisze i podziwia jest mocno przereklamowana przez media.

m_a_g
11.10.23, 01:52
Nastąpi niewiarygodny zalew obrazów. Jedne będą udawały zdjęcia, inne będą grafikami itd itd.
Zdjęcia będziemy robili już tylko dla siebie i dla przyjemności tworzenia. Której będzie juz jednak mniej, bo nie będzie podziwu oglądających. Nie oszukujmy, lubimy jak nasze zdjęcia są pozytywnie oceniane.

Święte słowa. I szacunek z mojej strony za ten wpis - trudno się samemu sobie do tego przyznać, ale to sama prawda. Wszyscy lubimy kiedy ktoś interesuje się naszymi zdjęciami, gdy się podobają. Jest to pewnego rodzaju motywacja, niezależnie czy ktoś się do tego przyznaje czy nie. I faktycznie, będziemy robili zdjęcia sami dla siebie, pytanie jak długo? 5 lat? 10 lat? Nie wiem. Ale czarno to widzę. Fotografia to kosztowne hobby, wymaga sprzętu, czasu i nauki - jak długo będzie nam się chciało "samemu dla siebie"? I co będzie z następnym pokoleniem - czy nowe osoby będą wchodziły w to hobby? Wątpię...

Podsumowujac. Podtrzymuje swoje zdanie, ze AI o ktorej tak glosno sie pisze i podziwia jest mocno przereklamowana przez media.

Podtrzymuj, podtrzymuj... wsadzasz głowę w piasek. Może takiemu lepiej. Mam znajomych pracujących w Google, w Microsoft, innych firmach. Zdajesz sobie sprawę - i to nie żart - że bardzo wiele kodu do obecnych aplikacji jest już w tej chwili pisana przez AI? I ten kod jest lepszy niż taki napisany przez człowieka? Oprogramowanie pisze już oprogramowanie... koło się zamyka.

fret
11.10.23, 08:13
... I faktycznie, będziemy robili zdjęcia sami dla siebie, pytanie jak długo? 5 lat? 10 lat? Nie wiem. Ale czarno to widzę. Fotografia to kosztowne hobby, wymaga sprzętu, czasu i nauki - jak długo będzie nam się chciało "samemu dla siebie"? I co będzie z następnym pokoleniem - czy nowe osoby będą wchodziły w to hobby? Wątpię...

...

Ćwierć wieku temu dokładnie tak było i hobbystów nie brakowało ;) Inne czasy, inni ludzie, zobaczymy co z tego wyniknie...

epicure
11.10.23, 10:42
Pasjonatów fotografii nie zabraknie. Podobnie jak nie zabraknie muzyków, poetów, pisarzy, mimo że już teraz AI jest w stanie stworzyć piosenkę czy napisać wiersz. A to dlatego, że tutaj najważniejszy jest proces twórczy i satysfakcja, gdy proces ten zakończy się sukcesem. A satysfakcja z publikowania tworów AI jest żadna, bo nie zaspokaja potrzeby artystycznej ekspresji. Jeśli ktoś ten proces twórczy lubi, to przecież nie zrezygnuje z tej przyjemności.

Darekw1967
11.10.23, 11:01
Podtrzymuj, podtrzymuj... wsadzasz głowę w piasek. Może takiemu lepiej. Mam znajomych pracujących w Google, w Microsoft, innych firmach. Zdajesz sobie sprawę - i to nie żart - że bardzo wiele kodu do obecnych aplikacji jest już w tej chwili pisana przez AI? I ten kod jest lepszy niż taki napisany przez człowieka? Oprogramowanie pisze już oprogramowanie... koło się zamyka.

Nie wsadzam glowy w piasek ale stwierdzam, ze AI czesto myli sie i nie jest w stanie zweryfikowac swoich bledów.
W wielu przypadkach dziala nawet nielogicznie i nie wie o tym.

Kolo sie jednek nie zamyka z prostego powodu, AI to nie inteligencja a jedynie bardziej zaawansowane algorytmy, ktore nie sa w stanie ogarnac tego co siedzi w ludzkich glowach ;)
Do w miare prostych zastosowan jako pewne ulatwienia czy udogodnienia gdzie mozna zweryfikowac poprawnosc wyników jak najbardziej AI przyda sie ale nie w dziecinach gdzie pracujesz na niekonkretnych i nieokreslonych do konca warunkow gdzie to co chcesz uzyskac siedzi bardziej w glowie czlowieka niz na papierze.

W sprawie programowania i stosowania AI powtarzasz wypisywane przez dziennikarzy jak i innych pewne frazesy ;)
Ale rozumiem Ciebie bo nie pracujesz jako programista i opierasz sie na tym co Ci inni powiedzieli.
Rzeczywistosc w tej branzy jest znacznie bardziej skomplikowana niz sie tobie wydaje ;)
Zrozum, ze AI o ktorej tak sie pisze medialnie to namiastka pewnych rozwiazan i wlasnie o tym wczesniej pisalem.
To nie jest narzedzie, ktore rozwiazuje wszelkie problemy a co gorsze ono tez generuje bledy i to takie ktore pozniej
znacznie trudniej wykryc czlowiekowi.

Generowanie kodów o ktorym piszesz to proste przyklady gdzie mozesz probowac wygenerowac pewne schematy i zaleznosci.
W poczatkowej fazie tworzenia aplikacji AI bedzie pomocne jednak im dalej w las tym mamy gesciej ;)
Jednak co by nie powiedziec tworzenie kodów to takze modyfikacje i naprawy.
Nie chodzi tutaj o obuwie czy pasek od spodni ;)

Pasjonatów fotografii nie zabraknie. Podobnie jak nie zabraknie muzyków, poetów, pisarzy, mimo że już teraz AI jest w stanie stworzyć piosenkę czy napisać wiersz. A to dlatego, że tutaj najważniejszy jest proces twórczy i satysfakcja, gdy proces ten zakończy się sukcesem. A satysfakcja z publikowania tworów AI jest żadna, bo nie zaspokaja potrzeby artystycznej ekspresji. Jeśli ktoś ten proces twórczy lubi, to przecież nie zrezygnuje z tej przyjemności.

Istnieje soft do wykrywania napisanych prac przy uzyciu AI.
Opiera sie to na analizie stylu w jakim jest pisana dana praca.
Kazdy czlowiek jest niepowtarzalny i ma wlasne dobre jak i zle nawyki i powtarza pewne uklady wyrazow i buduje zdania w pewnej wlasnej stylistyce.
To co generuje AI nie mozna w tych danych okreslic jednoznacznie zadnego konkretnego stylu.

epicure
11.10.23, 11:02
AI się nie myli :) Ono działa zgodnie z logiką, z jaką zostało zaprogramowane i zgodnie z danymi, do których ma dostęp. Jeśli któryś z tych elementów jest słabej jakości, to taki też będzie efekt pracy AI, ale tego nie można traktować jako pomyłki. To ludzie się mylą - nawet jeśli mają dostęp do wszystkich danych i cechują się wysokim ilorazem inteligencji, bardzo często podejmują głupie decyzje.

Darekw1967
11.10.23, 12:36
AI się nie myli :) Ono działa zgodnie z logiką, z jaką zostało zaprogramowane i zgodnie z danymi, do których ma dostęp. Jeśli któryś z tych elementów jest słabej jakości, to taki też będzie efekt pracy AI, ale tego nie można traktować jako pomyłki. To ludzie się mylą - nawet jeśli mają dostęp do wszystkich danych i cechują się wysokim ilorazem inteligencji, bardzo często podejmują głupie decyzje.

Jezeli zadaje komus czy czemus pytanie i dostaje bledna odpowiedz to oznacza, ze ktos czy to cos sie myli.
Tutaj nie ma dyskusji i kombinowania.

AI nie jest zadna inteligencja a liczba wpadek swiadczy o tym, ze nie jest i nigdy nie bedzie doskonala.
Jak juz pisalem AI to przereklamowana sprawa.

Bodzip
11.10.23, 12:50
AI nie jest zadna inteligencja a liczba wpadek swiadczy o tym, ze nie jest i nigdy nie bedzie doskonala.
Nie, to nie przereklamowana sprawa.
Jakiś czas temu, na 50-lecie matury rozmawiałem z kolegą z klasy, który aktualnie pracuje w NASA przy projektowaniu silników.
AI stosowane w telefonach, czy jakichś innych programach to mały pikuś. Prawdziwe AI nie zostało i nigdy nie zostanie zaprezentowane publicznie. Do czego jest używane, możemy się tylko domyślać.
Rosja to olbrzymi i bogaty kraj. Nie każdego stać na dwa lata wojny - kontra dostawy z całej Unii i USA. A mimo to, ich najnowszy procesor Elbrus jest po prostu tragiczny.

epicure
11.10.23, 13:10
Jezeli zadaje komus czy czemus pytanie i dostaje bledna odpowiedz to oznacza, ze ktos czy to cos sie myli.

Otóż jest dyskusja, bo "mylić się" nie jest jednoznacznym określeniem i w języku polskim posiada dwie definicje:

1) popełniać błąd, wykonując coś;
2) nie mieć racji, odnosić mylne wrażenie.

Jeśli w podstawówce pani od geografii zapytała Cię, czy Pluton to planeta, a Ty odpowiedziałeś "tak", to pomyliłeś się, czy nie? Odpowiedź brzmi: i tak, i nie :) Nie popełniłeś błędu, bo odpowiedziałeś zgodnie z danymi, które Ci dostarczono. Ale nie miałeś racji, bo dane były błędne. Na tej zasadzie AI nie myli się nigdy, choćby nawet nigdy nie miało racji.

Darekw1967
11.10.23, 13:18
Nie, to nie przereklamowana sprawa.
Jakiś czas temu, na 50-lecie matury rozmawiałem z kolegą z klasy, który aktualnie pracuje w NASA przy projektowaniu silników.
AI stosowane w telefonach, czy jakichś innych programach to mały pikuś. Prawdziwe AI nie zostało i nigdy nie zostanie zaprezentowane publicznie. Do czego jest używane, możemy się tylko domyślać.
Rosja to olbrzymi i bogaty kraj. Nie każdego stać na dwa lata wojny - kontra dostawy z całej Unii i USA. A mimo to, ich najnowszy procesor Elbrus jest po prostu tragiczny.

Opieram sie na tym co znam.

Bardzo reklamowany i chwalony ChatGPT juz przy pierwszych testowych pytaniach okazal sie klamczuszkiem a pozniej dawal sie oszukiwac.
Problemem jest to, ze to ma jakies dane i baze ale "nie rozumie" i "nie mysli" i stad wychodza dziwaczne odpowiedzi.
Podejrzewam, ze dalsze szkolenie niewiele poprawi w rozumowaniu i analizowaniu. Po prostu bedzie wiecej danych i wiecej smiecia w tym.

Stad nie mozna za bardzo polegac na tego typu sofcie.

Byc moze problem polega na tym, ze mam nieco inne wyobrazenie o inteligencji uzywanej w oprogramowaniu.
Przy pomocniczych specjalistycznych zastosowaniach przy dobrym wyszkoleniu pod konkretne rozwiazania moze to byc ok ale w szerszej perspektywie gdzie jest cos wiecej i glebiej opartej na
psychice ludzkiej i relacjach to juz bedzie inna bajka.

Bodzip
11.10.23, 15:10
epicure - zawsze można powiedzieć, że pluton to pierwiastek. Gdy "pani powiedziała" masz prawo nie wiedzieć czy mówiła z dużej czy małej litery. Tu się kłania semantyka i AI może nie znać niuansów języka.

Jacek_Z
11.10.23, 15:16
AI się nie myli :smile: Ono działa zgodnie z logiką, z jaką zostało zaprogramowane i zgodnie z danymi, do których ma dostęp. Jeśli któryś z tych elementów jest słabej jakości, to taki też będzie efekt pracy AI, ale tego nie można traktować jako pomyłki. To ludzie się mylą - nawet jeśli mają dostęp do wszystkich danych i cechują się wysokim ilorazem inteligencji, bardzo często podejmują głupie decyzje.
Dokładnie.

Opieram sie na tym co znam..
I w tym problem. Że nie znasz pewnych spraw, a uogólniasz "na chłopski rozum" i wypowiadasz jakbyś znał.

ChatGPT...
Stad nie mozna za bardzo polegac na tego typu sofcie..
To zupełnie inna działka, ja bym nie robił analogii między tekstem a obrazem.
AI to nie inteligencja (wbrew nazwie) ale algorytm zasypany danymi z internetu. W przypadku tekstu jest problem, że sieć jest zasypana bzdurami, AI tego nie rozróżnia od faktów, a teksty jednak pisze.
Z obrazem jest zupełnie inaczej. Niemal odwrotnie. To ty wskazujesz jakie kawałki puzli maja być ułożone w całość i jak "zinterpretowane". AI to inteligentnie składa.

Jakis czas temu bylo dla mnie zaskoczeniem, ze im bardziej pokrecone i kiczowate zdjecia tym bardziej sie mlodym podobaja.
Im mniej zasad i ograniczen tym lepiej..
No niestety, tak jest. To mi sie tez nie podoba.

Napisales, ze AI wygeneruje mi zdjecia w BW, sepii i kolorze.
Twoje bledne rozumowanie wynika z tego, ze AI nigdy nie bedzie wiedziala jak ma to zrobic aby bylo dokladnie tak jak tego chce i oczekuje.

Obrobka 1 wybranego zdjecia trwa u mnie okolo 1 godziny a ilosc wykonywanych operacji na wielu warstwach i maskach jest dosc znaczna.
Zdaje si,e, że nie rozumiesz jak to działa. AI coś zaproponuje, pokaże wersje. Potem ty, zgodnie ze swoja wizją mozesz kazac jej poprawić to co chcesz by było inaczej.
Mozna powiedzieć, że masz kontrolę nad obrazem zrobionym przez AI.
To, że cos robisz przez godzine jest totalnie nieistotne. Może Twoje wewnętrzne JA mówi "ale sie napracowałem" i to cie satysfakcjonuje. Jakie to ma znaczenie dla kogoś z zewnątrz kto ogląda finalne dzieło? Żadne, nie wie o tym.
Teraz to jeszcze musisz wpisać tekstowo co chcesz, za chwilę komendy będa zapewne wydawane głosowo. Twoja godzina zajmie tak około 5 sekund.
Czy używasz PS w wersji 25 albo PS Beta w wysokiej wersji?
Zrobiłeś kiedyś niechcący za ciasny kadr? Obciąłeś budynek, albo łokieć modelce? I co z takim zdjęciem? Wywalasz? Dorobienie brakującego kawałka kadru wchodzi w grę? To godzina czy więcej? Więcej, czyli tego nie robisz.
PS to zrobi w około 10 sekund.
Popatrz na film od Zienia, od 3.12 https://www.youtube.com/watch?v=sV5qr5bYEkg
On ma starą wersję! (4 miesiące to stara!) Od tego czasu to udoskonalono. M.in. możesz już wpisywać tekst po polsku (przedtem tylko angielski).
Zobacz jak sie usuwa faceta z drogi.
Fotografowanie pod piramidami w Egipcie stanie się prostsze. Na naszym Starym Rynku też.
Zmieniasz ciuch modelce?
Tu inny przykład usuwania czegoś w kadrze. https://www.youtube.com/watch?v=ZFVlTpZXD40
To są pierwsze miesiące. Daj czas na rozwój, nie ma watpliwości, że to niedługo będzie działało doskonalej. Bo teraz to zapewne zakodujesz sobie sprawy negatywne - o jakie fatalne usta zrobiła AI.
Niektóre moje zdjęcia już są poprawiane. Niewiele, ale jednak się wspomagam. Co ja mogę za to, że wiejski stadion piłkarski ma mały płotek. Usunąłem to w diabły. Tu macie wersję nieostateczną, można zauważyć cieniutkie proste linie blisko brzegów kadru (z lewej i pozioma na górze nieba) kadrowałem ciasno i postanowiłem zrobić szerzej i wyżej, by było kwadratowo pod Instagram.

1. Ciaśniejszy kadr, z płotem.
258280

2. Automatycznie dorobiona lewa strona i niebo, usunięty płot
258281

Potem usunąłem te kreski. Wszystko razem zajęło coś około minuty, bo nie jestem w tym biegły.
Tak przy okazji - aparaty maja nagle więcej megapikseli ;)

.. satysfakcja z publikowania tworów AI jest żadna, bo nie zaspokaja potrzeby artystycznej ekspresji. Jeśli ktoś ten proces twórczy lubi, to przecież nie zrezygnuje z tej przyjemności.
Jesteś pewien? Zobacz jak sie ludzie bawią, cieszą. Mają przyjemność. Tu twory AI - to nie obrabiane zdjęcia tylko wygenerowane obrazki. https://forum.nikoniarze.pl/threads/314579-Obrazy-generowane-przez-AI

epicure
11.10.23, 16:06
Jesteś pewien? Zobacz jak sie ludzie bawią, cieszą. Mają przyjemność. Tu twory AI - to nie obrabiane zdjęcia tylko wygenerowane obrazki. https://forum.nikoniarze.pl/threads/314579-Obrazy-generowane-przez-AI

Jestem pewien. Można się cieszyć i mieć przyjemność z zabawy blaszką z dziurką, ale to nie znaczy, że ta zabawa ma cokolwiek wspólnego z satysfakcją z tworzenia. Nikt z linkowanego wątku nie wystawił sprzętu na sprzedaż i nie zamienił go na generator AI. Jeśli ktoś jest zainteresowany nowinkami technologicznymi i ma dużo wolnego czasu, to może go to rajcować, ale z zupełnie innych pobudek, niż rajcuje go fotografowanie.

Jacek_Z
12.10.23, 02:17
Co jest w życiu ważne? Cieszenie się, przyjemność, rajcowanie jak piszesz. Dlaczego musi ono wynikać z fotografowania? Może z malowania albo robienia na drutach, nieważne. Ważne, że gdy fotografia będzie obumierała to będzie coś w zamian. Np tworzenie grafik z pomocą AI. Tworzenie swoich światów. To tez twórczość. I przyznaj, że taka bardziej młodzieżowa. Ja młody nie jestem. Świat sie zmienia, trzeba to akceptować, nie stawać okoniem. Przyszłość nie jest dla nas. My sobie będziemy fotografowali jeszcze X lat i do piachu ;) Oni niech sie bawią AI. Ja to akceptuję, ba nawet z tego AI trochę teraz korzystam, a będę więcej.

fret
12.10.23, 08:00
I tu się z Jackiem zgadzam w 200%.
Poza tym AI można sobie dawkować, nie ma konieczności tworzenia obrazów od zera. Wystarczy raz odpalić nowego PS i już się nie chce wracać do starszych wersji. Można mieć super radochę nawet z obrabiania starych zdjęć. No i AI będzie się rozwijać, cyfra też na początku budziła różne jakościowe wątpliwości, a teraz nikt nawet nie kombinuje, żeby ją z analogiem porównywać bo jest po prostu jakościowa przepaść.

pstrykacz_smartfonowy
12.10.23, 11:11
Co jest w życiu ważne? Cieszenie się, przyjemność, rajcowanie jak piszesz. Dlaczego musi ono wynikać z fotografowania? Może z malowania albo robienia na drutach, nieważne. Ważne, że gdy fotografia będzie obumierała to będzie coś w zamian. Np tworzenie grafik z pomocą AI.

Ale fotografia bardzo często wymaga ruszenia się z fotela. Zatem ma pewną przewagę fizyczno-ruchową...

Koriolan
12.10.23, 14:12
zmajstrujmy jakieś spotkanie i pogadajmy m.in. o tym czym dla nas jest fotografia, przy "bezalkoholowym" ... może na wiosnę..

fret
12.10.23, 15:44
Ale fotografia bardzo często wymaga ruszenia się z fotela. Zatem ma pewną przewagę fizyczno-ruchową...

Obawiam się, że jest to przewaga na poziomie nałogu piwnego. Też trzeba czasem pójść do sklepu.
Olka kupują głównie ludzie, którzy ruszają się nawet bez motywacji fotograficznej i szukają małego sprzętu, który w tym ruszaniu nie będzie przeszkadzał.
Chyba jeszcze nikt nie dokupił roweru do Olka, a wielu rowerzystów wybrało Olka, bo mieści się w sakwie i mało waży.

epicure
12.10.23, 19:29
Istnieje taka dyscyplina sportu, jak bieganie z obciążonym plecakiem (nie wiem, czy ma jakąś nazwę). Niektórzy producenci plecaków, np. Goruck, sprzedają metalowe płytki do plecaków. Obawiam się, że amatorzy takiego sportu czuliby się zbyt lekko, biegając z Olympusem [emoji6]

pstrykacz_smartfonowy
12.10.23, 19:47
.
Olka kupują głównie ludzie, którzy ruszają się nawet bez motywacji fotograficznej i szukają małego sprzętu, który w tym ruszaniu nie będzie przeszkadzał.

To chyba idea fotografii amatorskiej?

Istnieje taka dyscyplina sportu, jak bieganie z obciążonym plecakiem (nie wiem, czy ma jakąś nazwę). Niektórzy producenci plecaków, np. Goruck, sprzedają metalowe płytki do plecaków. Obawiam się, że amatorzy takiego sportu czuliby się zbyt lekko, biegając z Olympusem [emoji6]

To już chyba wiem skąd taki masochizm u niektórych co do konieczności "ciężkich body".

fret
12.10.23, 20:19
To chyba idea fotografii amatorskiej?

...

To raczej idea fotografii smartfonowej ;)

pstrykacz_smartfonowy
12.10.23, 21:02
To raczej idea fotografii smartfonowej ;)
Zatem kim jestem?
Bo ja zaczynałem od telefonów przez smartfony i wylądowałem w bezlusterkowcu. Analogi nigdy mnie nie wzbudziły. Cyfrowe małpki i lustrzanki również. A smartfonu od 2 lat nie używam do fot.

Prawdopodobnie idę drogą którą będzie przechodzić pokolenie smartfonowe. :mrgreen:

fret
12.10.23, 21:51
Smartfonom do szczęścia brakuje tylko długiego tele. Może teraz pora na jakąś rewolucję w optyce? ;)

wyszomir
12.10.23, 22:53
Smartfonom do szczęścia brakuje tylko długiego tele. Może teraz pora na jakąś rewolucję w optyce? ;)

Nie tylko. Brakuje też wizjera i ergonomii. Ze swojej działki dodam jeszcze że możliwości makro smartfonów mimo szumnych deklaracji producentów są dalekie od satysfakcjonujących. Nie wiem też jak wygląda możliwość sterowania smartfonem zewnętrzną lampą błyskową.

Jacek_Z
12.10.23, 23:08
Istnieje taka dyscyplina sportu, jak bieganie z obciążonym plecakiem (nie wiem, czy ma jakąś nazwę).
Obawiam się, że amatorsko uprawiam te dyscyplinę. :) Amatorsko, bo nie biegam tylko chodzę, :mrgreen: a plecak waży u mnie max jedynie kilkanaście kg (np gdy zabieram też laptop 17 cali). Standardowo to około 5 kg.
No i moje dystanse są krótkie. Max kilkaset metrów :mrgreen:

zmajstrujmy jakieś spotkanie i pogadajmy m.in. o tym czym dla nas jest fotografia, przy "bezalkoholowym" ... może na wiosnę..
Widzę Gdańsk. Ale kojarzę, że większość jest z południa, nawet z gór. Gdyby zrobić spotkanie bardziej w centrum kraju to chętnie bym przybył.

tt
13.10.23, 07:48
Widzę Gdańsk. Ale kojarzę, że większość jest z południa, nawet z gór. Gdyby zrobić spotkanie bardziej w centrum kraju to chętnie bym przybył.
Z południa bliżej w Dolomity. Jeszcze bliżej niż z Radomia. A koszty porównywalne.
Mam gotowe miejscówki. Ale to temat mocno zależny od pogody. I chyba najwcześniej w maju?

August68
13.10.23, 08:13
ToTom kusisz :-)
Już kiedyś wstępnie deklarowałem, że mogę się rozejrzeć za miejscówką pod Warszawą - konkretnie przy szkole cyrkowej w Julinku.
Obok Puszcza Kampinowska, Wisła (nawet jakiś kajak się znajdzie ;-) ) Palmiry, Twierdza Modlin (są trasy z przewodnikami)...
Na jesienny wypad chyba za późno, ale o wiośnie można by pomyśleć.

Darekw1967
13.10.23, 14:30
I tu się z Jackiem zgadzam w 200%.
Poza tym AI można sobie dawkować, nie ma konieczności tworzenia obrazów od zera. Wystarczy raz odpalić nowego PS i już się nie chce wracać do starszych wersji. Można mieć super radochę nawet z obrabiania starych zdjęć. No i AI będzie się rozwijać, cyfra też na początku budziła różne jakościowe wątpliwości, a teraz nikt nawet nie kombinuje, żeby ją z analogiem porównywać bo jest po prostu jakościowa przepaść.

Tak jak patrze na moje foty robione analogiem ponad 40 lat temu, byc moze nie sa takie ostre i piekne kolorystycznie jak foty z cyfry ale te z analoga to sa fotografie a te z cyfry ciezko nazwac fotografiami, bardziej pasuje okreslenie fotoretuszami ;)

Nie tylko. Brakuje też wizjera i ergonomii. Ze swojej działki dodam jeszcze że możliwości makro smartfonów mimo szumnych deklaracji producentów są dalekie od satysfakcjonujących. Nie wiem też jak wygląda możliwość sterowania smartfonem zewnętrzną lampą błyskową.

Przy zdjeciach smartfonem niektore foty doswietlam lampa ledowa.

fret
13.10.23, 16:08
Tak jak patrze na moje foty robione analogiem ponad 40 lat temu...

Jasne, a jazda maluchem na rodzinne wakacje, to była prawdziwa motoryzacja. Jazda pociągiem przez pół Polski w wagonowej toalecie, bo nawet na korytarzu nie było już miejsc, to była prawdziwa przygoda, szczególnie dla tych, którzy chcieli z tej toalety w trybie nagłym skorzystać. To było prawdziwe życie, a nie taki lalusiowy świat jak teraz... ;)

August68
13.10.23, 16:21
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) dobre ;-)
I słuszne...

PS. W "kibelku" mi się nie zdarzyło, ale na korytarzu w pociągu relacji Warszawa-Zagórz spędziłem sporo godzin :-)

And.N
13.10.23, 17:35
Jazda pociągiem przez pół Polski w wagonowej toalecie, bo nawet na korytarzu nie było już miejsc, ...
Ale ludzie byli bliżej siebie, dosłownie i przenośni:), teraz jeden drugiemu wilkiem:cry:

Darekw1967
13.10.23, 22:45
Jasne, a jazda maluchem na rodzinne wakacje, to była prawdziwa motoryzacja. Jazda pociągiem przez pół Polski w wagonowej toalecie, bo nawet na korytarzu nie było już miejsc, to była prawdziwa przygoda, szczególnie dla tych, którzy chcieli z tej toalety w trybie nagłym skorzystać. To było prawdziwe życie, a nie taki lalusiowy świat jak teraz... ;)

Tutaj Twoja kultura osobista sie klania ;)

Ale ludzie byli bliżej siebie, dosłownie i przenośni:), teraz jeden drugiemu wilkiem:cry:

Obecnie w komunikacji miejskiej tez jest tlok i ludzie sa blisko siebie ;)
Co do bycia dla kogos wilkiem duzo zalezy od wychowania i kultury osobistej. To sie nie zmienilo ;)
Mlodzi ludzie wiecej w domach siedza i nadmiernie korzystaja z internetu i jak widze w tramwajach czy autobusach najczesciej pisza o niczym i rozmawiaja o niczym i w smartfonach przegladaja co jakis czas te same obrazki ;)
Dla mnie to strata czasu ale jak ktos lubi niech korzysta z tego jak chce i kiedy chce ;)

Operator
13.10.23, 23:03
Obawiam się, że jest to przewaga na poziomie nałogu piwnego. Też trzeba czasem pójść do sklepu.
Nie trzeba. Możesz nie ruszając się z fotela, zamówić te piwa przez internet, a kurier dostarczy ci je do domu. Wystarczy, że podejdziesz do drzwi, a to wymaga znacznie mniejszego wysiłku. :wink:

Nie tylko. Brakuje też wizjera i ergonomii.
Bardzo słuszna uwaga, szczególnie w kwestii ergonomii. Robienie setek zdjęć smartfonem, w ciągu kilku godzin bez przerwy, byłoby chyba katorgą dla każdego. Poza tym smartfon ma wiele ograniczeń, chociażby tyczących się ustawień. O jakości zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, nawet nie ma co wspominać, bo w tym aspekcie, do topowych korpusów, jeszcze mu daleko.

Darekw1967
13.10.23, 23:21
Bardzo słuszna uwaga, szczególnie w kwestii ergonomii. Robienie setek zdjęć smartfonem, w ciągu kilku godzin bez przerwy, byłoby chyba katorgą dla każdego. Poza tym smartfon ma wiele ograniczeń, chociażby tyczących się ustawień. O jakości zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych, nawet nie ma co wspominać, bo w tej kwestii, do topowych korpusów, jeszcze mu daleko.

Po mimo wad smartfon ma tez wiele zalet.
Zawsze masz go przy sobie.
Nie kazdy musi wnikac w techniczne aspekty obslugi sprzetu. Bierzesz smartfon, kadrujesz i robisz fote i patrzysz czy jest na oko ok.
Ascetyczna obsluga sprzetu sprzyja fotografowi, ktory skupia sie co focic a w mniejszym stopniu jak.

Operator
13.10.23, 23:53
Po mimo wad smartfon ma tez wiele zalet.
Zawsze masz go przy sobie.
Ja akurat nie zawsze mam go przy sobie. Noszę go wtedy, gdy jest mi potrzebny.

Nie kazdy musi wnikac w techniczne aspekty obslugi sprzetu. Bierzesz smartfon, kadrujesz i robisz fote i patrzysz czy jest na oko ok.
Ascetyczna obsluga sprzetu sprzyja fotografowi, ktory skupia sie co focic a w mniejszym stopniu jak.
Niestety efekt w przypadku kogoś bardziej wymagającego, często bywa daleki od oczekiwań.

wyszomir
14.10.23, 00:11
Niestety efekt w przypadku kogoś bardziej wymagającego, często bywa daleki od oczekiwań.

Co gorsze często na maleńkim ekraniku smartfona wydaje się że efekt jest OK i dopiero w domu po obejrzeniu na dużym ekranie okazuje się że zdjęcie kwalifikuje się do kosza:-(

Darekw1967
14.10.23, 00:26
Co gorsze często na maleńkim ekraniku smartfona wydaje się że efekt jest OK i dopiero w domu po obejrzeniu na dużym ekranie okazuje się że zdjęcie kwalifikuje się do kosza:-(

I tak bywa ;)

Ostatnio zrobilem fote z Huawei P40 Pro na format A4 i wyszlo zupelnie niezle. Lepiej niz myslalem.
Formaty albumowe 10x15, 13x18 w 300 DPI w zasadzie wychodza tak jak widac na ekranie smartfona ;)

osiem1984
15.10.23, 19:23
Oj tak. Kiedyś wybrałem się w dalszą podróż z dwoma kompanami. Na ekranach ich telefonów zdjęcia wydawały się o wiele lepsze niż moje z aparatu. Dopiero, gdy po przyjeździe otrzymałem na dysku ich fotografie dało się odczuć jak wielką robotę robił ekran smartfona w odbiorze.

Kolekcjoner
22.10.23, 02:32

Ileż razy to ja już słyszałem - przypomina zdartą płytę. Pamiętam ile było gadania jak raczkowała foto cyfrowa i zaklinania rzeczywistości jak to się nie przyjmie ....;)

BTW: niezły OT Wam tu wyszedł ;)

Darekw1967
22.10.23, 09:09
Ileż razy to ja już słyszałem - przypomina zdartą płytę. Pamiętam ile było gadania jak raczkowała foto cyfrowa i zaklinania rzeczywistości jak to się nie przyjmie ....;)

BTW: niezły OT Wam tu wyszedł ;)

Dla mnie problemem jest bledne przypisywanie oprogramowaniu cech "AI".

Natomiast zgadzam sie z tym, ze rozwiazania w programowych sieciach neuronowych daje nam wieksze mozliwosci rozwiazywania problemow niz w tradycyjnym
programowaniu opartym na recznym kodowaniu wariantow na podstawie tego co juz wiemy i znamy.

Nie wiem co to ma wspolnego z "raczkowaniem foto cyfrowa" i zaklinaniem rzeczywistosci jak na poczatku rozwoju cyfrowej fotografi jakosc obrazu byla bardzo slaba a wiadomo
bylo, ze bedzie to nowa droga rozwoju gdzie jakosc obrazu bedzie sie stopniowo poprawiala.

Jacek_Z
29.10.23, 00:09
OM sie zdeklarowało gdzie widzi przyszłość OM. W fotografii natury.
Przy okazji - bardzo dużo promocji. Ale trwająca bardzo krótko, do 2.11. Tu link.
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/37232-om-system-stawia-wszystko-na-fotografie-natury-nowa-filozofia-marki-i-tydzien-swietnych-promocji

https://explore.omsystem.com/pl/pl/ (https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/37232-om-system-stawia-wszystko-na-fotografie-natury-nowa-filozofia-marki-i-tydzien-swietnych-promocji)

koza
29.10.23, 07:51
Fajna promka, ciekawe czy łączy się z kodami. Wtedy taki 12-100 wychodzi za poniżej 4k.

epicure
29.10.23, 08:43
Fajna promka, tylko gdzie jest PEN-F II? [emoji6]

Hiszpan63
29.10.23, 10:55
..., tylko gdzie jest PEN-F II? [emoji6] ... utknął w przyszłości ... :lol:

fret
29.10.23, 18:51
...

I z tej okazji wyrzucili z oferty najdłuższe tele... ;)

paparapa
29.10.23, 19:17
Przy okazji - bardzo dużo promocji. Ale trwająca bardzo krótko, do 2.11. Tu link.
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/37232-om-system-stawia-wszystko-na-fotografie-natury-nowa-filozofia-marki-i-tydzien-swietnych-promocji

(https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/37232-om-system-stawia-wszystko-na-fotografie-natury-nowa-filozofia-marki-i-tydzien-swietnych-promocji)https://explore.omsystem.com/pl/pl/

Pojęcie natury jest dość pojemne.. :)

koronax
29.10.23, 19:22

Taka jest natura tej całej natury :mrgreen:

fret
30.10.23, 08:52
Zwierzątka, robaczki i roślinki? Trochę dziwne, że turystyki nie dopisali.

Roberto73
30.10.23, 11:20
Co prawda to prawda z tym tele. Teraz panas łaskawie wypuścił odgrzewany kotlet 100-400 , z jaką to super możliwością podpięcia konwertera. Optycznie ten sam obiektyw za absurdalną cenę, konwerter podobnie. Swoją drogą jak się uparłeś, to i do starego podepniesz konwerter.

osiem1984
30.10.23, 11:23

Z okazji 2 urodzin nawet konkurs ogłosili: "Czym dla Ciebie jest natura?" :) Ale to tak na marginesie..

A o jakim tele mówicie, bo ja przeglądając ofertę, bo zdecydowałem się na małe zakupy z okazji cashbacku urodzinowego widziałem tam całą gamę sporych zoomów dostępnych w sprzedaży.

A o jakim tele mówicie, bo ja przeglądając ofertę, bo zdecydowałem się na małe zakupy z okazji cashbacku urodzinowego widziałem tam całą gamę sporych zoomów dostępnych w sprzedaży.

Darekw1967
30.10.23, 11:48

Przeciez to tylko taki zwykly "frazes reklamowy" ;)

Kto komu zabroni fotografowania portretow, architektury jak i innych aspektów zycia ludzkiego ;)

paparapa
30.10.23, 11:53

Przeciez to tylko taki zwykly "frazes reklamowy" ;)

Kto komu zabroni fotografowania portretow, architektury jak i innych aspektów zycia ludzkiego ;)

Prędzej widzę MFT w tych zastosowaniach o których piszesz. Jest światło, są foty.
Natura o której ja myślę, "cierpi" często na deficyt światłe.
A to nie jest wymarzony scenariusz dla tego systemu. Oj niestety....

Koriolan
30.10.23, 15:37
tzn co ?
100-400 end of production?
czy w cenie 4500 out of stock ?

wyszomir
30.10.23, 16:00
tzn co ?
100-400 end of production?
czy w cenie 4500 out of stock ?

Chyba raczej 150-400f4.5 PRO - nie ma go na liście promocji. O ile dobrze pamiętam były kilka miesięcy temu przecieki informacji że nie będzie już dostępny.

fret
30.10.23, 16:03
Dokładnie o to chodzi. Sigma 100-400 ma się dobrze ;)

Koriolan
30.10.23, 19:00
Chyba raczej 150-400f4.5 PRO - nie ma go na liście promocji. O ile dobrze pamiętam były kilka miesięcy temu przecieki informacji że nie będzie już dostępny.Hmm, Przemek Jakubczyk mówił coś przeciwnego - o zwiększeniu możliwości produkcyjnych.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231030/6e5f197c8bf0e3fd9daa237e993252e9.jpg

wyszomir
30.10.23, 19:47
Nie wiem jak będzie z dalszą jego dostępnością - być może nieoficjalne przecieki o zakończeniu produkcji były błędne. Bardzo mnie natomiast rozbawiły ceny widoczne na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu - przecena z 33 990 na 33 989zł to naprawdę wyjątkowa okazja:-P

osiem1984
30.10.23, 23:41
Mega promocja, nic tylko brać.

Hiszpan63
31.10.23, 08:33
Ja tam to rozumiem . System i obiektywy micro4/3 są po prostu zbyt tanie żeby konkurować prestiżem . Trza zanabyć Canona RF i 1200 mm f8 i wtedy będzie marka , pasek z napisem i kilka setek kg talarów na szyi ... :lol: ... a wtedy te 30 parę kilo za Olympusa będzie nieistotnym drobiazgiem ....

fret
31.10.23, 16:04
Nie wiem jak będzie z dalszą jego dostępnością - być może nieoficjalne przecieki o zakończeniu produkcji były błędne. Bardzo mnie natomiast rozbawiły ceny widoczne na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu - przecena z 33 990 na 33 989zł to naprawdę wyjątkowa okazja:-P

Patrz na świat pozytywnie, złotówka zaoszczędzona w ten sposób może mieć dużą wartość kolekcjonerską ;)

... i kilka setek kg talarów na szyi ....

Piłeś - nie pisz. Kiedyś było modne takie hasło. Albo bardzo podobne... ;)

Hiszpan63
31.10.23, 22:16
.......Piłeś - nie pisz. ....... ;) ... to też rozumiem . Uzurpujesz sobie wyłączność ... :lol:

jagger
6.11.23, 22:44
Taką odpowiedź dostałem od OM, w sprawie 150-400:Sławomir Rogowski Oczywiście, że nie prawda Co więcej - zwiększyliśmy moce produkcyjne i poprawiła się jego dostępność, a czas oczekiwania skrócił! Dziwne plotki wynikają z faktu iż z rynku zniknęła już wersja z logo Olympus, a pojawiła się OM SYSTEM, a sklepy potraktowały obie jako osobne produkty oznaczając tę pierwszą jako niekontynuowaną

dcs
7.11.23, 03:31
Dziwne plotki wynikają z faktu iż z rynku zniknęła już wersja z logo Olympus, a pojawiła się OM SYSTEM, a sklepy potraktowały obie jako osobne produkty oznaczając tę pierwszą jako niekontynuowaną

A ten sklep ze sceena to produkt której marki sprzedaje?
https://explore.omsystem.com/pl/pl/m-zuiko-ed-150-400mm-f4-5-tc1-25x-is-pro?s_kwcid=AL!12609!3!!!!x!!&olycmp=sem-PL_PMax_Shopping_All_Products-cpc-x-V335300BW000-pla
[Na tabliczce jest "Olympus".]

fret
7.11.23, 16:09
Są skupieniu na rozwijaniu produkcji i nie mają czasu na aktualizację zdjęć. W sumie lepsze to, niż jakiś nieudolny retusz.

... to też rozumiem . Uzurpujesz sobie wyłączność ... :lol:

To chyba oczywiste, że walczę o swoje :cool:

jagger
7.11.23, 19:32
Nie aktualizują zdjęć na stronie

m_a_g
7.11.23, 21:13
Ja zgodnie z marketingiem wpasowałem się idealnie w model klienta docelowego OM1, i misji firmy tej ostatnio reklamowanej na ich stronie - to jest fotografii natury.
Trzymam jeden aparat (E-M1) z 45 f1.2 w... torbie wędkarskiej. I używam do dokumentacji tego co udało się złowić :-)
Niby można by telefonem, ale tak jest bardziej PRO ;-)

paparapa
7.11.23, 22:21
Ja zgodnie z marketingiem wpasowałem się idealnie w model klienta docelowego OM1, i misji firmy tej ostatnio reklamowanej na ich stronie - to jest fotografii natury.
Trzymam jeden aparat (E-M1) z 45 f1.2 w... torbie wędkarskiej. I używam do dokumentacji tego co udało się złowić :-)
Niby można by telefonem, ale tak jest bardziej PRO ;-)

No masz...
Obiektyw jak najbardziej zobowiązuje do tego że jest PRO. :)
Całe szczęści że nie trzymasz tego aparatu w skrzynce narzędziowej, bo mogłoby się okazać że nic nim nie sfotografujesz.:-P

Bodzip
7.11.23, 22:38
... ale tak jest bardziej PRO ;-)
W kwestii żartu :)
Pojechałem kiedyś do arboretum w Bolestraszycach. Wtedy jeszcze nie było mikro. Miałem ze sobą E-30 + Zuiko ED SWD 14-35.
Trzeba było widzieć oczy dziewczyny, która trąca swojego chłopaka i woła: "ja taki chcę".
Z sentymentu nadal używam :)

259168

pstrykacz_smartfonowy
7.11.23, 22:57
Z sentymentu nadal używam :)

Z sentymentu do wspomnienia o dziewczynie?

A M5 już sprzedałeś?

Jesteś już w docelowym zestawie fotograficznym? Czy nadal błądzisz po systemach i szkłach?

m_a_g
8.11.23, 00:10
A M5 już sprzedałeś?
Jesteś już w docelowym zestawie fotograficznym? Czy nadal błądzisz po systemach i szkłach?
Nie sprzedałem i nie zamierzam. Sprzedałem wszystko od Panasonica, jakoś mi nie pasowały te aparaty, ale Oly zostawiłem - mam cały kompletny zestaw, czasami używam z sentymentu, a czasami wypożyczam córce.
Co do drugiej części Twojego pytania to "i tak, i nie". W sensie - znalazłem złoty środek, ale nie jest to jeden system, tylko dwa, czyli Nikon (przyroda, ze względu na teleobiektywy których nie ma nigdzie indziej) i Sony (portrety, i cały zestaw stałek który do niego posiadam).
Chociaż muszę uczciwie przyznać że w tym roku Nikon po wypuszczeniu Z8 stał się dla mnie bardzo kompletnym systemem, niedawno wypuścili też kilka nowych jasnych stałek do portretu, i gdybym teraz zaczynał przygodę z fotografią "od zera" to pewnie siedziałbym tylko w Nikonie.

dcs
5.02.24, 20:22
https://www.youtube.com/watch?v=ozcoWK-jLEE

jagger
5.02.24, 21:23
Jezu jaki zmanierowany i męczący gość... taka młodsza wersja Hołdysa... nie dałem rady....

racjonalny44
5.02.24, 22:04
​Faktycznie nie idzie przebrnąć do końca.

bogdi
5.02.24, 22:23
ma parcie na szkło, muszę go dodać do ignorowanych

dcs
6.02.24, 08:17
Liczyłem, że ktoś obejrzy i zrecenzuje.

Sam musiałem.
Nie lubię kłamców.

260501

koza
6.02.24, 08:32
Gratuluję wytrwałości - gościu przez 50 minut jara się własnym głosem i nawet żadnego zdjęcia nie pokazał - pobił tym samym swoich zagranicznych kolegów, bo tamci potrafią dobić tylko do kwadransa bez pokazania jakiegokolwiek zdjęcia :).

dcs
6.02.24, 09:03
Tomasz Łącki, Poznań
wnętrza, śluby i drętwe portrety

Oczywiście już skasował moją odpowiedź.
-Typowe dla jutubowych kłamców.

Screenshot jest.

jagger
6.02.24, 10:32
https://miedzyrzecz.fotografia-weselna.pl/

I taki właśnie gość mianuje się ekspertem od fotografii i zaśmieca internet swoimi wywodami.... to się nazywa chyba narcyzm

epicure
6.02.24, 11:26
Na szczęście chyba już odpuścił fotografię ślubną:

https://tomaszlacki.pl/

dcs
6.02.24, 11:42
https://www.facebook.com/foto.wnetrz

https://www.facebook.com/fotolacki

Koriolan
6.02.24, 12:44
Jak na razie jestem rozczarowany tym co "wypluwa" OM-1 mark 1 . No nie potrafię uzyskać z niego satysfakcjonującego mnie obrazka. Te z E-M1 mark III bardziej mi pasowały.
i nawet nie do końca potrafię powiedzieć na czym to polega.
z domu pokażę jakieś przykłady

jagger
6.02.24, 13:25
Jak na razie jestem rozczarowany tym co "wypluwa" OM-1 mark 1 . No nie potrafię uzyskać z niego satysfakcjonującego mnie obrazka. Te z E-M1 mark III bardziej mi pasowały.
i nawet nie do końca potrafię powiedzieć na czym to polega.
z domu pokażę jakieś przykłady
Ja cały czas pstrykam pierwszym em1 postęp z puszki na puszkę jeśli chodzi o obrazowanie jest niezauważalny. Zyskuje tylko autofokus, śledzenie i jakieś tam filtry....

Na szczęście chyba już odpuścił fotografię ślubną:

https://tomaszlacki.pl/

To omnibus jest, zna się na wszystkim nawet na wełnie :-)

Roberto73
6.02.24, 16:42
Co racja to racja. Miałem świetną puszkę jak gx8, to zachciało mi się potem eksperymentów, a to gx9, g9, niektóre po dwa razy hehehe. A kasy na to poszło, jakość zdjęć faktycznie ta sama od gx8 :). Ale takie uroki hobby tego

jagger
6.02.24, 19:55
Co racja to racja. Miałem świetną puszkę jak gx8, to zachciało mi się potem eksperymentów, a to gx9, g9, niektóre po dwa razy hehehe. A kasy na to poszło, jakość zdjęć faktycznie ta sama od gx8 :). Ale takie uroki hobby tego
W sumie to smutne że nowe aparaty dobiły do ściany jeśli chodzi o jakość obrazka. To co najważniejsze stoi w miejscu... nadzieja w AI może coś ruszy się w postprodukcji odszumianie itp itd...ale my będziemy mieli coraz mniejszy wpływ na to co wychodzi z puszki....

Roberto73
6.02.24, 20:14
W sumie to smutne że nowe aparaty dobiły do ściany jeśli chodzi o jakość obrazka. To co najważniejsze stoi w miejscu... nadzieja w AI może coś ruszy się w postprodukcji odszumianie itp itd...ale my będziemy mieli coraz mniejszy wpływ na to co wychodzi z puszki....

A tyle można by poprawić, patrząc na to co dzieje się w foto smartfonów. No cóż, wniosek z tego taki, że puszek nie ma sensu za często zmieniać. Może i bym chciał G9II , ale cena za mikro poprawę w obrazowaniu jest absurdalna, i jeszcze długo poczekam.

dcs
6.02.24, 20:17
Z samymi korpusami też przestali eksperymentować.

Kiedyś był
Olympus Air https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/17731-olympus-air-a01-fotografia-w-swiecie-diy
małe Panasy GM
Panasy GX z unoszonym wizjerem
elegancki PEN F

A dziś wszystkie m4/3 z wyjątkiem resztek GX80 przypominają lustrzanki.

Sony też kombinowało z kółkami w Nex 6 i 7.

Fuji chyba definitywnie ubiło serię X-Pro i tańsze Leikopodobne korpusy.

pstrykacz_smartfonowy
6.02.24, 20:39
A tyle można by poprawić, patrząc na to co dzieje się w foto smartfonów. No cóż, wniosek z tego taki, że puszek nie ma sensu za często zmieniać. Może i bym chciał G9II , ale cena za mikro poprawę w obrazowaniu jest absurdalna, i jeszcze długo poczekam.

No raczej nie. Kupujesz od kilku lat body i je eksploatujesz aż do śmierci z zużycia lub awarii.

Bo dojechaliśmy do fizycznych granic technologicznych? To samo mamy w komputerach, smartfonach, autach i wielu dziedzinach techniki.

Z samymi korpusami też przestali eksperymentować.

A dziś wszystkie m4/3 z wyjątkiem resztek GX80 przypominają lustrzanki.

Bo najwygodniejsza i sprzedawalny jest tylko jeden doskonały, dopracowany wzór?

wyszomir
6.02.24, 20:43

Też jeszcze mam GX-8 i nie pozbędę się tego aparatu ze względu na dwie cechy - odchylany wizjer i niewielki grip który nie wchodzi w kadr przy korzystaniu z obiektywu rybie oko Meike 3.5mm f2.8. Nowe korpusy z małym gripem i dobrą matrycą można kupić bez problemu - choćby OM-5, ale z odchylanym wizjerem niestety niczego nowszego nie ma.

bogdi
6.02.24, 23:31
Po zmianie GX7 na G9 (bo GX9 przegapiłem), widzę małe zmiany na plus, choć na wyjazdy rodzinne i motocyklowe zostawiłem jednego GX7, za wielkość i wizjer

epicure
7.02.24, 09:12
Rozwój sprzętu idzie teraz w kierunku zwiększania rozdzielczości, przyspieszania odczytu danych, bardziej zaawansowanych funkcji wideo i usprawniania pracy AF-C. Cała reszta w zasadzie zatrzymała się na 2018 r.

Koriolan
19.04.24, 08:37
Rozwój sprzętu idzie teraz w kierunku zwiększania rozdzielczości, przyspieszania odczytu danych, bardziej zaawansowanych funkcji wideo i usprawniania pracy AF-C. Cała reszta w zasadzie zatrzymała się na 2018 r.Oo właśnie
https://www.digitalcameraworld.com/features/how-have-cameras-got-too-good-for-anyone-and-worse-than-a-phone?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3ARIaBqwZWhgji3eI rTDQfjKXh9NNdCIF6hGdRad44sQrt_U-k7BowA6I_aem_AZvThoAyu1aH350HJTaHxKYPqdHnoiqBn20L5 GCUxatxi9N6DLLERhQngyLVFTD2AChWF1JLIZ7lVWK3UoP8dkK s
Dobry tekst nt dzisiejszych aparatów.
W ległidżu - translator pomoże

Jacek_Z
21.04.24, 17:29
Zwiększanie rozdzielczości na pewno bym nie postawił na pierwszym miejscu, a na ostatnim. Podstawowe modele od wielu generacji maja matryce 24 mpx. Nikon 45 Mpx miał już w lustrzance D850 (czyli od roku 2017 nic sie nie zmieniło), Z7, Z9, Z8 nadal mają 45 Mpx. W Canonie i Sony sytuacja jest podobna (Sony zrobiło pewien kroczek, ale patrząc ile to procent liniowo to nie jest wiele).
Odczyt danych - tak - walka z rolling shutter. Zwiększają ilość fps. No i kombinowanie z pozbyciem się migawki (czyli też zwiększenie fps). Tu chyba jest najciekawiej - Z9, Z8 i A9 III.
Poprawa AF w wykrywaniu przeróżnych rzeczy - tak, choć dla wielu fotografów to co jest oferowane zdecydowanie przekracza ich rzeczywiste potrzeby.

Darekw1967
22.04.24, 10:12
Zwiększanie rozdzielczości na pewno bym nie postawił na pierwszym miejscu, a na ostatnim. Podstawowe modele od wielu generacji maja matryce 24 mpx. Nikon 45 Mpx miał już w lustrzance D850 (czyli od roku 2017 nic sie nie zmieniło), Z7, Z9, Z8 nadal mają 45 Mpx. W Canonie i Sony sytuacja jest podobna (Sony zrobiło pewien kroczek, ale patrząc ile to procent liniowo to nie jest wiele).
Odczyt danych - tak - walka z rolling shutter. Zwiększają ilość fps. No i kombinowanie z pozbyciem się migawki (czyli też zwiększenie fps). Tu chyba jest najciekawiej - Z9, Z8 i A9 III.
Poprawa AF w wykrywaniu przeróżnych rzeczy - tak, choć dla wielu fotografów to co jest oferowane zdecydowanie przekracza ich rzeczywiste potrzeby.

Rynek chce aby fotograf inwestowal bez konca.

piasbog
22.04.24, 21:29
Rynek chce, ale fotograf nie musi. Trzeba się cieszyć, że na razie aparaty nie wymuszają wykupu co rok subskrypcji, w końcu niektóre "nowości" to tylko soft :|

Makromaniak
23.04.24, 20:18

Zaciekawiły mnie te opinie o braku postępu w obrazie. Ja właśnie jestem na etapie zastanawiania się "co dalej", Kupiłem leciutko używaną mark1 jakieś 4-5 lat temu,(nawet nie pamiętam dokładnie kiedy :-) ), za całkiem małe pieniążki . I już mi się mocno zużył, bo szlajam się pokurzu i błocie, ma na pewno dobrze ponad 100 tys......Wyłamała się muszla oczna (ukruszona ramka na body, nic się nie da tam przykleić), przednie kółko działa jak chce...., zaczęły sie problemy z włączaniem tzn długie przerwa, aleto chyba zużycie przełącznika, jakby po intensywnym rozruszaniu siępoprawiło....). No i tak trochę boję się żeby mi nie padł w sezonie"owadzim".

Jako backup mam jeszcze starszego EM-5. Ale faktycznie specjalnej różnicy w obrazku nie widzę pomiędzy nimi. Gdzieś tam kiedyś (dpreview?) pamiętam ze doszukiwali sie lepszej obróbki dyfrakcji w jedynce, co przy makro ma pewne znaczenie. No generalnie wiadomo, takim gdzie ostro (np łuseczki, włoski motyli), obraz OLY jest super, natomiast przy makro denerwuje mnie "kaszka w nieostrościach" Tam widać często takie jakby wręcz"solaryzacje", placki wyraźnych pixeli, zwłaszcza na przejściach zieleni i brązów. Nie jest to typowy szum tylko przejścia kolorów. Nie wiem czy inni też widzą coś takiego :-) No więc zastanawiałem sie czy 2-3 generacje do przodu jest lepiej z jpg (bo te głównie używam). Jednak 10 lat, to jest trochęnowych technologii.

Ceny EM-1 "dwójek" i "trójek"raczej trzymają się mocno, zwłaszcza ze potrzebuje też grip (często używam sigma 105 macro, a to duży obiektyw, zwłaszcza po wysunięciu tubusa). Gripy domark 1 są nawet i po 150 zet, a nowszych jakoś nie widać w używkach..... Tak wiec ku mojemu zdziwieniu, najlepszym rozwiązaniem może sie okazać E-M1X. Raczej nie chcę kupować mark2, bo też już jednak trochę leciwy (2017). Nie chce mi sie też zmieniać systemu, bo do macro chyba nie ma lepszego, mam tu wszystko rozpracowane przez lata.

Ciekawy jestem jakie są wasze opinie porównania obrazu "mark 1" z "x" i "mark 3" ? Myślę też o robieniu więcej zdjęć przy świetle zastanym, bez dopalania lampą. Te 20 mpix ma trochę znaczenia bo można bardziej przykadrować, albo robić swobodniej w proporcjach 3:2

wyszomir
23.04.24, 22:04
Nie miałem E-M1 Mark 1, z 16-megapikselową matrycą miałem E-M5, EP-L5 i E-M10-II. Zdjęcia wykonuję od razu w jpg, głównie w świetle zastanym. Pierwszym moim aparatem z 20-megapikselową matrycą był Panasonic GX-8 i różnicę w jakości matryc od razu zauważyłem. Nawet nie chodziło o rozdzielczość, ale o oddanie kolorów i zakres tonalny matrycy. Sądzę że pzryczyną poprawy jest jednak udoskonalona technologia zarówno samych matryc jak i algorytmów obróbki sygnałów z nich. Później przy kolejnych korpusach (oprócz GX8 mam Panasonica G9 oraz Olympusy E-M1-II i E-M1-III) znaczących różnic w jakości obrazu między matrycami 20Mpix już nie zauważyłem (a są to różne matryce - matryce Olympusów w odróżnieniu od Panasoniców mają wbudowane czujniki fazowe). Aparaty Olympusa nieco inaczej niż aparaty Panasonica oddają kolorystykę - trudno mi jednoznacznie powiedzieć które robią to lepiej - trzeba się po prostu przyzwyczaić.

bogdi
25.04.24, 17:31
walka z rolling shutter - niestety Z5 wypada bardzo słabo
Zaciekawiły mnie te opinie o braku postępu w obrazie - pomiędzy matrycami 16 a 20 jest różnica i to widoczna, też używam głównie jpeg

Jacek_Z
25.04.24, 23:31
walka z rolling shutter - niestety Z5 wypada bardzo słabo
Z5 to najtańszy FF. Postępem jest Z9.

Darekw1967
26.04.24, 09:56
Z5 to najtańszy FF.

Niestety ale nie...

Najtanszy obecnie FF to Canon RP z 26 Mpix matryca.

https://www.fotosoft.pl/canon-eos-rp-body-promocja-gwarancja-w-koszyku-obiektywy-taniej-p-2826.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=942c3f71-1741-ab06-91c7-9a9b53dbc5c1

Cena 3399 zl ;)

epicure
26.04.24, 15:35
Pierwsza 20-megapikselowa matryca 4/3 pojawiła się w 2015 r. Od tamtego czasu za wiele to się nie zmieniło w obrazowaniu.

Jacek_Z
27.04.24, 21:25
Niestety ale nie...

Najtanszy obecnie FF to Canon RP z 26 Mpix matryca.

Cena 3399 zl ;)
Mowa była o walce rolling shutter. Ktoś napisał o Z5, a ja na to, że ktoś podał zły przykład, bo Z5 to najtańszy (i co najwazniejsze już stary) aparat, postępem jest Z9.
Postęp dokonuje sie wewnątrz systemu. Na innym etapie jest Sony - tam juz jest migawka globalna. W Nikonie Z9 i 8 brak szczelinowej, globalna to nie jest, ale rolling shutter już minimalny.
Uwaga, że Canon RP jest tańszy ...no nic nie wnosi do tematu postępu. No może jedynie udowadniać, że postępu nie należy szukać w najtańszych aparatach

bogdi
27.04.24, 21:54
Jacku porównuję Z5 w tym przypadku z Panasonic g9, a nawet panasonic gx7, Z5 niestety wypada gorzej na moją niekorzyść

dcs
27.04.24, 22:11
Nie mają innych możliwości, to zwiększają liczę klatek na sekundę
...i "dodają kolejne gatunki" :wink: do śledzenia ostrością oka.

W Z5 jest stary CMOS -jak w D750 -bez BSI.
Z6-tki mają nowszą matrycę.

Jacek_Z
27.04.24, 22:55
Jacku porównuję Z5 w tym przypadku z Panasonic g9, a nawet panasonic gx7, Z5 niestety wypada gorzej na moją niekorzyść
Czyli porównujesz gruszki z jabłkami. Pisałem - postęp rozpatruj jako wewnętrzną sprawę określonego systemu (Nikon nie robi aparatów Panasonic, chyba). Nikon Z5 to już staruszek, rok 2020, pisaliśmy o tym w czym ostatnio widać postęp. Z5 to nie jest coś co można określać jako ostatnie modele. Ostatnie różnice, postęp to jest pomiędzy Z5 a Z8. Każdy system ma swoje tempo rozwoju i priorytety. Każda z firm jest na innym etapie rozwoju. Sony ma juz globalną, Nikon się pozbył szczelinowej. Canon pokaże coś raczej przed igrzyskami, co też nie będzie miał rolling shutter. Każda z tych firm jest na innym etapie, każda polepsza ten parametr. Dla każdej aktualnie to chyba najważniejszy parametr.
Próbując zestawić Sony A9III z jakimś modelem Canona co stwierdzimy, że Canon nie robi postępów? W tej trójce C N S jest na ostatnim miejscu? Za chwilę może pokazać coś co go wysforuje na pierwsze miejsce, a Nikon, którego Z9 (aparat bez migawki) był nr 1, teraz jest po S A7III i stał sie numerem 2, za chwilę może być nr 3 jak coś pokaże Canon. No i jaki wniosek? Że Nikon nie robi postępów bo .. ma Z5!!!??? Gorsze od Panasa? (jak twierdzisz). Z5 pokazuje to jak było, a nie to czy jest postęp, bo postępie mówi Z9.

dcs
28.04.24, 00:12
To podsumowanie sprzedaży w zeszłym roku podatkowym w dużym sklepie specjalistycznym w Japonii.

https://news-mapcamera-com.translate.goog/maptimes/2023%E5%B9%B4%E5%BA%A6-%E6%96%B0%E5%93%81%E3%83%BB%E4%B8%AD%E5%8F%A4%E3%8 3%87%E3%82%B8%E3%82%BF%E3%83%AB%E3%82%AB%E3%83%A1% E3%83%A9%E4%BA%BA%E6%B0%97%E3%83%A9%E3%83%B3%E3%82 %AD%E3%83%B3%E3%82%B0/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

(https://news-mapcamera-com.translate.goog/maptimes/2023%E5%B9%B4%E5%BA%A6-%E6%96%B0%E5%93%81%E3%83%BB%E4%B8%AD%E5%8F%A4%E3%8 3%87%E3%82%B8%E3%82%BF%E3%83%AB%E3%82%AB%E3%83%A1% E3%83%A9%E4%BA%BA%E6%B0%97%E3%83%A9%E3%83%B3%E3%82 %AD%E3%83%B3%E3%82%B0/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp)A to za poprzedni rok
https://news.mapcamera.com/maptimes/2022%e5%b9%b4%e5%ba%a6-%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/

(https://news.mapcamera.com/maptimes/2022%e5%b9%b4%e5%ba%a6-%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/)2021 https://news.mapcamera.com/maptimes/2021%e5%b9%b4%e5%ba%a6-%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/

2020 https://news.mapcamera.com/maptimes/2020%e5%b9%b4%e5%ba%a6-%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/

jagger
28.04.24, 13:02
Pierwsza 20-megapikselowa matryca 4/3 pojawiła się w 2015 r. Od tamtego czasu za wiele to się nie zmieniło w obrazowaniu.
Ostatnio jak to napisałem na grupie OM na FB to mnie Przemysław Jakubczyk usunął ze znajomych :-) super polityka firmy :-) nie ważne że mam 4 bezlustra od olka i z 15 szkieł... nie masz prawa krytykować a zamiast podawać argumenty to lepiej dać bana

koza
28.04.24, 13:32
Ooo, to to. Mi też nie odpisuje.Nie wiem czemu, być może dlatego, że śmiałem zapytać czy są jakieś zniżki na obiektyw, który kosztuje 12 tysięcy?

dcs
28.04.24, 14:37
Jak na Technical Expert OM SYSTEM
to za mało wiedzy technicznej
a za dużo nawijania makaronu na uszy.

Nie wzbudza zaufania
-o czym świadczą jego steamy na YT z tylko 1 tysiącem wyświetleń
mimo ciekawych gości.
Marketingowa porażka.

jagger
28.04.24, 16:55
Dziwię się że jest twarzą olka bo fotek praktycznie nie robi. Misie z Arktyki ze służbowego wyjazdu to raczej mało.

Koriolan
28.04.24, 17:12
Właśnie wróciłem ze zlotu tego umierającego systemu.
Humory znakomite, było nas 82 osoby ( i lista oczekujących, bo miejsca w pensjonacie się skończyły). Jak zwykle ludzie pozytywnie zakręceni.
Świetne zajęcia praktyczne np z Mariuszem Fronią z astrofotografii, prezentacja maskowań,pływadełek itp.
Wczoraj wieczorem wystąpienie/ prelekcja Łukasza Supergana.

W rękach prywatnych było chyba z 10 sztuk 150-400.
Cała masa sprzętu do przetestowania, nie tylko OM ale i Laowy.
Np 4 mm.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240428/9c62a0d09e5eea458839dc2d84b0464d.jpg

Koriolan
28.04.24, 17:19
Ooo, to to. Mi też nie odpisuje.Nie wiem czemu, być może dlatego, że śmiałem zapytać czy są jakieś zniżki na obiektyw, który kosztuje 12 tysięcy?Przeciez
a) jakiś cashback jest średnio co kwartał
b) kody rabatowe od ambasadorów nie są żadną tajemnicą.
I te promocje się łączą.
Na naszym forum udziela się Irass, które takowe ma.

Ja już kilka razy pytałem, dlaczego właściciel forum zupełnie nie wrzuca tutaj informacji o aktualnych promocjach.

dcs
28.04.24, 17:21
@jagger

(https://forum.olympusclub.pl/members/12676-jagger)Odpaliłem nowy stream, żeby sprawdzić czy wciąż są problemy z dźwiękiem.
Gościa słychać dobrze, a prowadzący tradycyjnie z pogłosem.
https://www.youtube.com/watch?v=ucfJgauSHv0&list=PLi32uScKi2wwLKWq1fxh-nBYEPkmP0wLS&t=319s
Jak można nie ogarnąć tego przez tyle lat
biorąc za to kasę?

[Olek był kiedyś słynny ze swoich dyktafonów.]
Edit
Widzę, że OM kontynuuje audio https://explore.omsystem.com/pl/pl/audio?product_list_dir=desc&product_list_limit=36&product_list_order=price

-tym większy wstyd dla eksperta technicznego OM System.

jagger
28.04.24, 18:47
@jagger

(https://forum.olympusclub.pl/members/12676-jagger)Odpaliłem nowy stream, żeby sprawdzić czy wciąż są problemy z dźwiękiem.
Gościa słychać dobrze, a prowadzący tradycyjnie z pogłosem.
https://www.youtube.com/watch?v=ucfJgauSHv0&list=PLi32uScKi2wwLKWq1fxh-nBYEPkmP0wLS&t=319s
Jak można nie ogarnąć tego przez tyle lat
biorąc za to kasę?

[Olek był kiedyś słynny ze swoich dyktafonów.]
Edit
Widzę, że OM kontynuuje audio https://explore.omsystem.com/pl/pl/audio?product_list_dir=desc&product_list_limit=36&product_list_order=price

-tym większy wstyd dla eksperta technicznego OM System.

Fakt, ale Łukasz przyćmił wady ;-)
Świetny wywiad nie dał się podejść i nie zachwalał w niebogłosy 150-600 zresztą Dobas też się zdystansował do tego szkła ;-) Oglądałem ten wywiad z Łukaszem z otwartymi ustami. Zachwycił mnie portretowymi fotami z wesela ;-) trzeba przyznać że krajowi ambasadorzy moim zdaniem są wiaryhodni w przeciwieństwie do prowadzącego te wywiady.

dcs
28.04.24, 20:09
Przypomniałem sobie opowiastkę któregoś znanego polskiego jutubera [chyba Dawid Myśliwiec]
że na początku mając słaby mikrofon i złe warunki akustyczne w pokoju
żeby nagrać audio zamykał się w szafie.

pstrykacz_smartfonowy
28.04.24, 21:06
Ostatnio jak to napisałem na grupie OM na FB to mnie Przemysław Jakubczyk usunął ze znajomych :-) super polityka firmy :-) nie ważne że mam 4 bezlustra od olka i z 15 szkieł... nie masz prawa krytykować a zamiast podawać argumenty to lepiej dać bana
A bo robisz zdjęcia na jedno kopyto to nie widzisz postępów :mrgreen::lol:

jagger
28.04.24, 21:45
Przypomniałem sobie opowiastkę któregoś znanego polskiego jutubera [chyba Dawid Myśliwiec]
że na początku mając słaby mikrofon i złe warunki akustyczne w pokoju
żeby nagrać audio zamykał się w szafie.
Potrzeba matką wynalazków :-)

wyszomir
28.04.24, 23:33
Cała masa sprzętu do przetestowania, nie tylko OM ale i Laowy.
Np 4 mm.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240428/9c62a0d09e5eea458839dc2d84b0464d.jpg

Ten Laowa 4mm ma jedną wadę - jest za mały. W efekcie przy jego kącie widzenia 210 stopni niemal żadnym aparatem nie da się nim zrobić zdjęcia na którym za boku nie byłby widoczny uchwyt aparatu> Dużo lepiej rozwiązała to firma Meike - ich obiektyw 3.5mm f2.8 jest neco dłuższy i mimo jeszcze szerszego kąta widzenia (220 stopni) w aparatach z mniejszym uchwytem uchwyt nie zasłania części kadru (sprawdzone na E-M10-II I Panasonicu GX-8 .

Koriolan
28.04.24, 23:52
Masz 100% racji - Laową nie da się zrobić zdjęcia " z ręki" bo zawsze palec naciekający migawkę będzie w kadrze.

wyszomir
29.04.24, 09:45
Nawet nie tylko palec - na zdjęciu które pokazałeś po prawej stronie widać wchodzący w kadr uchwyt aparatu (sądzę że od którejś wersji E-M1 lub OM-1). W przypadku Meike kawałek uchwytu od E-M1 też widać (ale zdecydowanie mniejszy niż na Twoim zdjęciu) ale już w przypadku E-M10-II uchwyt w kadr nie wchodzi. To właśnie spowodowało ze wybrałem Meike a nie Laowę (przy okazji - nie wiem jak obecnie ale gdy kupowałem Meike był znacznie tańszy) Na palec i inne przeszkadzajki w kadrze recepta jest prosta - mocujemy aparat na monopodzie odchylonym do tyłu tak by jego noga w kadr nie wchodziła i wyzwalamy migawkę zdalnie - wężykiem lub telefonem. Monopod może by złożony i trzymany w ręce - przy takiej ogniskowej trzeba naprawdę dość mocno zatrząść aparatem by zdjęcie wyszło poruszone.

epicure
29.04.24, 10:04
I tak oto aparaty bez gripa nabierają sensu ;)

Koriolan
29.04.24, 12:05
Nawet nie tylko palec - na zdjęciu które pokazałeś po prawej stronie widać wchodzący w kadr uchwyt aparatu (sądzę że od którejś wersji E-M1 lub OM-1). W przypadku Meike kawałek uchwytu od E-M1 też widać (ale zdecydowanie mniejszy niż na Twoim zdjęciu) ale już w przypadku E-M10-II uchwyt w kadr nie wchodzi. To właśnie spowodowało ze wybrałem Meike a nie Laowę (przy okazji - nie wiem jak obecnie ale gdy kupowałem Meike był znacznie tańszy) Na palec i inne przeszkadzajki w kadrze recepta jest prosta - mocujemy aparat na monopodzie odchylonym do tyłu tak by jego noga w kadr nie wchodziła i wyzwalamy migawkę zdalnie - wężykiem lub telefonem. Monopod może by złożony i trzymany w ręce - przy takiej ogniskowej trzeba naprawdę dość mocno zatrząść aparatem by zdjęcie wyszło poruszone.
zdjęcie zrobione O-M1 na statywie, wyzwolone z opóźnieniem 2s :)
przy okazji wkurzyłem się bo płytka statywowa mojego Slika nie jest kompatybilna ani natywną płytką Capture od Peak Design ani z opcjonalną płytką Manfrotto.
i trzeba odkręcac.. a płytka PD wymaga imbusa..

galvan
29.04.24, 12:12
Właśnie wróciłem ze zlotu tego umierającego systemu.
Humory znakomite, było nas 82 osoby ( i lista oczekujących, bo miejsca w pensjonacie się skończyły)...

Byłem nad Biebrzą w weekend, widziałem ludzi ze zlotu, przez Was restauracja była zamknięta w sobotę. :mrgreen: No i słyszałem, że chcieliście wieżę widokową w Goniądzu zawalić masowym wejściem. :lol:
A tak na poważnie - gdzieś była zajawka na temat tego zlotu? Bo tu na forum chyba nie widziałem.

Koriolan
29.04.24, 15:50
Byłem nad Biebrzą w weekend, widziałem ludzi ze zlotu, przez Was restauracja była zamknięta w sobotę. :mrgreen: No i słyszałem, że chcieliście wieżę widokową w Goniądzu zawalić masowym wejściem. :lol:
A tak na poważnie - gdzieś była zajawka na temat tego zlotu? Bo tu na forum chyba nie widziałem.
ej, trzeba było dac znać
restauracja nie była zamknieta przez nas
dla nas też była zamknięta, jechałem do Moniek na kawę
zamknęli bo brakuje ludzi do roboty i musieli dac wolne załodze przed długim weekndem.

ogłozenie o zlocie było na grupie FB. W styczniu, zapisy zamkneły się w pół dnia

galvan
29.04.24, 17:17
ej, trzeba było dac znać...
...ogłozenie o zlocie było na grupie FB. W styczniu, zapisy zamkneły się w pół dnia

Skąd miałem wiedzieć, że tam jesteś? :-P W sobotę kumpel spotkał grupę ze zlotu jak "zaatakowali" wieżę widokową - od Niego się dowiedziałem, że jest zlot m43 w Bartlowiźnie.
Jak tam przekrój grupy? Pewnie więcej Olympusów, było trochę Panasoniców?

Koriolan
29.04.24, 18:51
Skąd miałem wiedzieć, że tam jesteś? :-P W sobotę kumpel spotkał grupę ze zlotu jak "zaatakowali" wieżę widokową - od Niego się dowiedziałem, że jest zlot m43 w Bartlowiźnie.
Jak tam przekrój grupy? Pewnie więcej Olympusów, było trochę Panasoniców?Praktycznie same Olympus / OM.
Nie widziałem chyba nikogo z Panasonic.
Przekrój wiekowy różnorodny - kolega Janusz z małżonką chyba zajęli pozycję nestorów, ale ludzie w okolicach 30 ki też byli.

wyszomir
29.04.24, 22:34
ogłozenie o zlocie było na grupie FB. W styczniu, zapisy zamkneły się w pół dnia

Wszędzie się wkręca ta twarzoksiążka - coraz więcej organizacji i instytucji zmusza do korzystania z Facebooka komunikując się ze światem tylko za jego pośrednictwem:-( A ja jakoś mam opory przed zakładaniem na FB konta.

Koriolan
29.04.24, 23:39
Wszędzie się wkręca ta twarzoksiążka - coraz więcej organizacji i instytucji zmusza do korzystania z Facebooka komunikując się ze światem tylko za jego pośrednictwem:-( A ja jakoś mam opory przed zakładaniem na FB konta.Już kilka razy zdarzyło mi się, że jedyny support jaki odpowiadał to właśnie na FB. Lepiej albo gorzej,ale odpowiadał.

nightelf
1.05.24, 13:47
Wszędzie się wkręca ta twarzoksiążka - coraz więcej organizacji i instytucji zmusza do korzystania z Facebooka komunikując się ze światem tylko za jego pośrednictwem:-( A ja jakoś mam opory przed zakładaniem na FB konta.
Wiedząc jak zbierają o użytkownikach dane i personalizują reklamy też nie jestem ich fanem.
Szkoda, że na forum coraz mniej ludzi się udziela.

Darekw1967
8.05.24, 09:58

W moim przypadku posrednio zostalem zmuszony do zalozenia konta na FB bo wymagano aby na konto FB przedszkola przesylac prace córki.
W szkole tez jest szkolne FB i tam publicznie sa umieszczane zdjecia dzieci. Jest ok bo zgode na publikacje podpisalem.
Niedawno córka byla na imprezie w Olimpic Bowling Center - Kręgielnia Bydgoszcz i jednego dnia dostaje info od jednego rodzica i patrze, ze bez zgody rodziców zostaly umieszczone na FB tej kregielni foty dzieciaków.

Mowa była o walce rolling shutter. Ktoś napisał o Z5, a ja na to, że ktoś podał zły przykład, bo Z5 to najtańszy (i co najwazniejsze już stary) aparat, postępem jest Z9.
Postęp dokonuje sie wewnątrz systemu. Na innym etapie jest Sony - tam juz jest migawka globalna. W Nikonie Z9 i 8 brak szczelinowej, globalna to nie jest, ale rolling shutter już minimalny.
Uwaga, że Canon RP jest tańszy ...no nic nie wnosi do tematu postępu. No może jedynie udowadniać, że postępu nie należy szukać w najtańszych aparatach

Ok. Nie wiedzialem, ze chodzi o dana funkcje systemu w kontekscie ceny body.
Jednak jezeli mozna mowic o postepie to bardziej mi sie on kojarzy z tym, ze ludzie maja stare body w systemach MFT, APS-C i chca jak najtaniej przejsc na FF.
Dla wielu amatorów bedzie to postep bo moga miec najtaniej FF jako bezlustro. Do wielu zastosowan Canon RP bedzie swietnym nowoczesnym rozwiazaniem.

dcs
13.05.24, 11:24
Rewizja cen w Japonii
https://asobinet-com.translate.goog/om-digital-announces-price-revisions-for-7-14mm-f2-8-pro-and-40-150mm-f2-8-pro/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

paparapa
13.05.24, 18:54

Nie tylko Ty. :)

W moim przypadku posrednio zostalem zmuszony do zalozenia konta na FB bo wymagano aby na konto FB przedszkola przesylac prace córki.
W szkole tez jest szkolne FB i tam publicznie sa umieszczane zdjecia dzieci. Jest ok bo zgode na publikacje podpisalem.
Niedawno córka byla na imprezie w Olimpic Bowling Center - Kręgielnia Bydgoszcz i jednego dnia dostaje info od jednego rodzica i patrze, ze bez zgody rodziców zostaly umieszczone na FB tej kregielni foty dzieciaków.

Na takie zmuszanie znalazł by się paragraf.. No ale jak widać, zdecydowanej większości to nie przeszkadza.

m_a_g
19.05.24, 20:25
W zeszłym tygodniu pozbyłem się całego sprzętu MFT. Po całości, odesłałem do B&H za 1/4 ceny (chociaż oni twierdzą że dają 60% ceny rynkowej).
Ale nie chodziło o kasę tylko o zasady.
Trochę mi było szkoda i długo myślałem nad tym ruchem, ale jednak po tym co zrobił Oly / OM System z nowym OM-1 MK II stwierdziłem że nie chcę używać produktów firmy która zachowuje się w ten sposób.
A Wam drodzy koledzy życzę wytrwałości i oby ten system miał dla Was jakąś przyszłość, forum cały czas czytam, tylko mniej się udzielam, no bo o czym pisać jak się systemu nie używa :-)

epicure
19.05.24, 21:30
A co zrobił OM System?

wyszomir
19.05.24, 22:05
Wypuścił nowy model OM1-II z niezbyt dużymi zmianami w stosunku do OM-1. Ale czy to ma być powód do obrażania się na firmę? Chyba ze jest jeszcze coś o czym nie wiem.

dcs
19.05.24, 23:54
Fajnie by było jakby zrobili coś, co by udowodniło, że mają jeszcze projektantów.

https://asobinet-com.translate.goog/info-patent-100mm-f2-8-macro-is-omds/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Panasonic nie lepszy.
Jak wprowadzali pierwsze G9, to pomyślałem że na bogato -nie użyli korpusu GH5, dodali górny wyświetlacz...

A teraz G9 II bez chłodzenia pakują w korpus aparatu FF z aktywnym chłodzeniem. -Dziadostwo.

wyszomir
20.05.24, 07:38
Fajnie by było jakby zrobili coś, co by udowodniło, że mają jeszcze projektantów.
https://asobinet-com.translate.goog/info-patent-100mm-f2-8-macro-is-omds/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Początkowo się zdziwiłem czytając tekst z tego linku i oglądając zamieszczony grafik z zapowiadanymi premierami obiektywów - wydawał mi się nie do końca zgodny z rzeczywistością. Sądzę że omawiane patenty zostały już wykorzystane w 90f3.5 macro (o którym wspominają o jako planowanym do wypuszczenia obiektywie makro o ogniskowej ok. 100mm), obiektyw 40-150f4 opisany jest jako dopiero planowany do wprowadzenia na rynek. Zapowiadane bez żadnych konkretów dwa nowe teleobiektywy zoom istnieją już na rynku jako 100-400mm f/5-6.3 IS i 150-600mm F5.0-6.3 IS (wypuszczony w styczniu dość niespodziewanie - na naszym forum też o nim dziwnie cicho).
Dopiero później zorientowałem się że tekst pochodzi z lutego 2022 roku.
Wydaje mi się że nie jest jednak z tymi nowymi projektami aż tak źle - wprawdzie te dwa ostatnie teleobiektywy powstały w oparciu o konstrukcje Sigmy (oceniane jako bardzo udane), ale jednak trochę myśli technicznej trzeba było w ich adaptację włożyć - choćby w adaptację stabilizacji która w systemie Olympus/OM System jest zdecydowanie wydajniejsza niż u konkurencji.

koza
20.05.24, 08:02
Kolega m_a_g sprzedał system, a ja wczoraj siedząc z żoną na polu z rowerami i m1.2+300f4 jeszcze jej mówiłem, jaki mamy genialny sprzęt, mimo że ma aż 8 lat… foty ptaków w locie robione przez byle amatora o jakości, która pewnie jeszcze długo będzie mi wystarczała. Owszem, jakieś wykrywanie oka ptaka w locie może i by się przydało, ale najbardziej brakuje czasu i mobilizacji żeby rano wstawać:).

casper
20.05.24, 12:15
A ja w zeszłym tygodniu po tym, co zrobił OM System, czyli po ogłoszeniu flash sale na niektóre produkty, kupiłem m.zuiko 75 1.8 w cenie 2200, czyli w cenie używanego.

epicure
20.05.24, 13:58
Ten OM-1 II to żaden nowy korpus, tylko rebranding już istniejącego modelu. Każdy produkt Olympusa będzie musiał taki rebranding przejść, bo prawdopodobnie OMDS nic już pod tą marką nie może produkować. Przy okazji rebrandingu OM-1 najmniejszym możliwym kosztem zrobili śladowy upgrade, żeby marketingowo dało się to sprzedać jako nowy model, ale każdy trzeźwo myślący wie, że to nie jest żaden nowy model. Można się złościć, a można też się i cieszyć z tak małej zmiany, bo mogliby nie zmieniać nic.

Ja czekam na prawdziwe świeże produkty autorstwa OM System, nie odgrzewane kotlety. Od nich zależy, czy ten system kompletnie zniknie z radaru moich zainteresowań, czy może jeszcze jakąś zabawkę sobie kupię.

bogdi
20.05.24, 14:30
A ja w zeszłym tygodniu po tym, co zrobił OM System, czyli po ogłoszeniu flash sale na niektóre produkty, kupiłem m.zuiko 75 1.8 w cenie 2200, czyli w cenie używanego.

gdzie ???

casper
20.05.24, 14:47
gdzie ???

W tym ich oficjalnym sklepie internetowym. Było kilka rzeczy przecenionych o 50%, z obiektywów chyba jeszcze makro 30 mm, a poza tym lornetka, torba i jakieś duperele. Oczywiście ten rabat 50% był od ich oficjalnej ceny, tradycyjnie wyższej o kilka stów od cen w normalnych sklepach. Ale i tak się opłacało. Wyprzedaż trwała pięć dni, ja ją zobaczyłem wieczorem ostatniego dnia.

m_a_g
20.05.24, 18:24
W tym ich oficjalnym sklepie internetowym. Było kilka rzeczy przecenionych o 50%.

I to jest druga przyczyna dla której pozbyłem się tego systemu. Taka polityka cenowa zupełnie mi nie odpowiada, było już o tym pisane i nie będę się powtarzał.

Ten OM-1 II to żaden nowy korpus, tylko rebranding już istniejącego modelu. Każdy produkt Olympusa będzie musiał taki rebranding przejść, bo prawdopodobnie OMDS nic już pod tą marką nie może produkować. Przy okazji rebrandingu OM-1 najmniejszym możliwym kosztem zrobili śladowy upgrade, żeby marketingowo dało się to sprzedać jako nowy model, ale każdy trzeźwo myślący wie, że to nie jest żaden nowy model. Można się złościć, a można też się i cieszyć z tak małej zmiany, bo mogliby nie zmieniać nic.

Ja czekam na prawdziwe świeże produkty autorstwa OM System, nie odgrzewane kotlety. Od nich zależy, czy ten system kompletnie zniknie z radaru moich zainteresowań, czy może jeszcze jakąś zabawkę sobie kupię.

To czekaj, ja też czekałem i się nie doczekałem. Od chyba 8 lat nie ma nic nowego (OM1 dla mnie w zasadzie to też odgrzewany kotlet). Premiera OM1 MK II po dwóch latach od wejścia na rynek wersji I raczej nie dała powodu do optymizmu. Wręcz przeciwnie bym powiedział.

epicure
20.05.24, 18:40
Bardziej cierpliwie obserwuję niż czekam. Mam inny sprzęt, niczego od OM System nie oczekuję, jedynie spoglądam z sentymentem. Jeśli wyjdzie PEN-F II, to kupię; jeśli nie, kasę zgarnie ktoś z konkurencji.

paparapa
21.05.24, 19:06
A co zrobił OM System?

Należałoby zadać pytanie, czego nie zrobił.

Mam przekonanie , graniczące z pewnością, że długo będziesz czekał.
Ja czekałem na Z6III.... :)

dcs
21.05.24, 19:38
Długo wyczekiwany następca GM1

https://www.l-rumors.com/leaked-panasonic-s9-costs-1499-in-the-usa/

https://www.l-rumors.com/leaked-panasonic-s9-costs-1499-in-the-usa/
(https://www.l-rumors.com/leaked-panasonic-s9-costs-1499-in-the-usa/)https://www.l-rumors.com/wp-content/uploads/2024/05/10-GM1-vs-S9.png
:shock:

wyszomir
22.05.24, 20:47
Trochę ten S9 urósł. Ale skoro już zwiększona średnica bagnetu wymusiła wzrost rozmiarów mogli pomyśleć o wymodelowaniu jakiegoś uchwytu ułatwiającego trzymanie aparatu.

galvan
23.05.24, 22:53
Szczerze mówiąc nie widzę świetlanej przyszłości dla OM System. Nawet ta nazwa ma w sobie coś, co odrzuca. :-P Olympus - to była marka...
I tak się biję z myślami po ostatnich premierach, Panasonic pokazał ciekawą puszkę G9 ii, ale wycenił ją koszmarnie. Om-1 ii to praktycznie zerowy krok do przodu w stosunku do poprzednika. Olympusa (Sigmę) 150-600mm wyceniono 2 razy drożej niż wersję FF. Tutaj nawet promocyjne oferty nie pomogą. W innych firmach pojawiły się rozwiązania, które Olympus wprowadzał, na przykład pre capture - w Canonie to się chyba nazywa raw burst, Nikon i Fuji też zaimplementowały tę funkcję.

Mam pełną klatkę Sony - A7m3. Mam 3 puszki m43. Obiektywów m43 trochę więcej. I mam zagwozdkę co dalej... :idea:

koza
24.05.24, 06:43
Jak to co dalej? Robić zdjęcia i się nie przejmować.

casper
24.05.24, 10:29
I mam zagwozdkę co dalej... :idea:

No oczywiście, że sprzedać natychmiast cały sprzęt m43 ;)

fotna
24.05.24, 16:00
Sprzedawaj wszystko najlepiej za bardzo niską cenę. Ja chętnie kupie 40-150/2,8 albo 100-400 :)
A jak przetestujesz inny system to napisz co ci się nie podoba.
Jakbyś znalazł pełną klatkę z obiektywami tak jasnymi i tak małymi jak m4/3 to daj znać. Za zmieniłem Canona na Olympusa i nie żałuję.

Koriolan
24.05.24, 18:15
Szczerze mówiąc nie widzę świetlanej przyszłości dla OM System. Nawet ta nazwa ma w sobie coś, co odrzuca. :-P Olympus - to była marka...
I tak się biję z myślami po ostatnich premierach, Panasonic pokazał ciekawą puszkę G9 ii, ale wycenił ją koszmarnie. Om-1 ii to praktycznie zerowy krok do przodu w stosunku do poprzednika. Olympusa (Sigmę) 150-600mm wyceniono 2 razy drożej niż wersję FF. Tutaj nawet promocyjne oferty nie pomogą. W innych firmach pojawiły się rozwiązania, które Olympus wprowadzał, na przykład pre capture - w Canonie to się chyba nazywa raw burst, Nikon i Fuji też zaimplementowały tę funkcję.

Mam pełną klatkę Sony - A7m3. Mam 3 puszki m43. Obiektywów m43 trochę więcej. I mam zagwozdkę co dalej... :idea:Po prostu rób zdjęcia :)

galvan
25.05.24, 23:50
Sprzedawaj wszystko najlepiej za bardzo niską cenę. Ja chętnie kupie 40-150/2,8 albo 100-400 :)
A jak przetestujesz inny system to napisz co ci się nie podoba.
Jakbyś znalazł pełną klatkę z obiektywami tak jasnymi i tak małymi jak m4/3 to daj znać. Za zmieniłem Canona na Olympusa i nie żałuję.

To nie chodzi tylko o to, czy obiektywy są jasne i małe - choć na przykład flagowy tele 150-400mm wcale taki mały nie jest. Chodzi również o to, ile kosztują w relacji do innych systemów, jaki dają obrazek etc. No i oczywiście zgodnie z tytułem wątku - jaka przyszłość systemu m43. Można przyjąć założenie, że będzie się pstrykać foty do końca dni sprzętu lub użytkownika, ale to dość uproszczone podejście. :roll:

Nie wiem czego używałeś w Canonie i do jakiego typu fotografii - Twoja decyzja może być zgodna z Twoimi potrzebami. Być może uznałeś, że bardzo tanio kupisz używany sprzęt firmy bez przyszłości - jest w tym logika. Gorzej to wygląda z punktu widzenia tych, którzy kupowali nowe zabawki w cenach "sugerowanych" w momencie ich wypuszczania na rynek...

Po prostu rób zdjęcia :smile:

Tak robię. :grin::mrgreen:

dcs
26.05.24, 01:25
Szkoda, że się nigdy nie dowiemy czy seria GX Panasa nie ma kontynuacji bo tak słabo się sprzedawała
i czy Olek zyskał degradując E-M5 III żeby zwiększyć sprzedaż E-M1 III.

wyszomir
26.05.24, 19:09
W serii GX teź mieliśmy do czynienia z degradacją. Było nią popsucie wizjera w GX-9 - był mniejszy niż w GX-8 i zrezygnowano z unikalnej a niekiedy bardzo przydatnej możliwości odchylania wizjera.

dcs
26.05.24, 21:54
https://www.l-rumors.com/panasonic-considers-transferring-or-withdrawing-from-businesses-with-low-growth-potential-by-fiscal-2026/

https://www-l--rumors-com.translate.goog/panasonic-considers-transferring-or-withdrawing-from-businesses-with-low-growth-potential-by-fiscal-2026/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

:roll:

viruuss
26.05.24, 23:10
W serii GX teź mieliśmy do czynienia z degradacją. Było nią popsucie wizjera w GX-9 - był mniejszy niż w GX-8 i zrezygnowano z unikalnej a niekiedy bardzo przydatnej możliwości odchylania wizjera.

GX9 ma odchylany wizjer https://www.youtube.com/watch?v=Uz2y6Ny2VT8&ab_channel=CameraJabber
mniejszy wizjer bo samo body jest zdecydowanie mniejsze niż GX8 https://camerasize.com/compare/#770,629

wyszomir
27.05.24, 00:22
GX9 ma odchylany wizjer https://www.youtube.com/watch?v=Uz2y6Ny2VT8&ab_channel=CameraJabber
mniejszy wizjer bo samo body jest zdecydowanie mniejsze niż GX8 https://camerasize.com/compare/#770,629

Dzięki za sprostowanie błędu.
Pamiętałem że dwie rzeczy w tym wizjerze skopali. Wydawało mi się że rozmiar i wycięli odchylanie ale faktycznie odchylanie pozostało. Natomiast oprócz zmniejszenia powiększenia wizjera (ponad dwukrotnego!) zmienili technologię wizjera z OLED na gorszą z sekwencyjnym wyświetlaniem pól.

dcs
16.06.24, 08:01
https://www.43rumors.com/japanese-market-here-are-the-best-selling-cameras-in-may/

Iwo
17.06.24, 12:30
https://www.43rumors.com/japanese-market-here-are-the-best-selling-cameras-in-may/
Japanese market: Here are the best-selling cameras in May
15. Olympus E-PL7 double lens kit....
To raczej wyprzedaż staroci

wyszomir
17.06.24, 16:55
Japanese market: Here are the best-selling cameras in May
15. Olympus E-PL7 double lens kit....
To raczej wyprzedaż staroci

Za to OM-10IV to jakaś nowość której dotąd OM-System jeszcze nie wypuścił... Chyba że na rynku japońskim oznaczenie z EM na OM zmienili.

dcs
17.06.24, 19:05
Kiedyś m4/3 było najbardziej popularne w Japonii.

BCN ma dane z dużych sklepów -rzekłbym elektromarketów
-i to właśnie tam m4/3 -szczególnie Olek sprzedawał się najlepiej.

Tu z bardzo dużego sklepu specjalistycznego foto [taka dużo większa fotoforma] -za cały zeszły rok podatkowy
https://news-mapcamera-com.translate.goog/maptimes/2023%E5%B9%B4%E5%BA%A6-%E6%96%B0%E5%93%81%E3%83%BB%E4%B8%AD%E5%8F%A4%E3%8 3%87%E3%82%B8%E3%82%BF%E3%83%AB%E3%82%AB%E3%83%A1% E3%83%A9%E4%BA%BA%E6%B0%97%E3%83%A9%E3%83%B3%E3%82 %AD%E3%83%B3%E3%82%B0/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

i miesięczne https://news-mapcamera-com.translate.goog/maptimes/tag/%e6%96%b0%e5%93%81%e3%83%bb%e4%b8%ad%e5%8f%a4%e3%8 3%87%e3%82%b8%e3%82%bf%e3%83%ab%e3%82%ab%e3%83%a1% e3%83%a9%e4%ba%ba%e6%b0%97%e3%83%a9%e3%83%b3%e3%82 %ad%e3%83%b3%e3%82%b0/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

dcs
28.06.24, 11:15
Nadchodzą przemianowane na OM SYSTEM, „M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm F4.0 IS PRO”, „M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO” i „9mm F8 Fisheye Body Cap Lens”.

https://asobinet-com.translate.goog/info-preorder-omds-12-100mm-f4-pro/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

dcs
19.07.24, 17:41
Udział w światowym rynku aparatów bezlusterkowych w 2023

Canon: 41.2%
Sony: 32.1%
Nikon: 13.2%
FujiFilm 8%
inni 5.5%

https://zh.cn.nikkei.com/product/pdigital/56172-2024-07-18-10-26-52.html

https://www.canonrumors.com/canons-global-mirrorless-market-share-sits-at-41-with-sony-as-their-biggest-competitor/

Darekw1967
20.07.24, 12:07

FujiFilm 8%
inni 5.5%

https://www.canonrumors.com/canons-global-mirrorless-market-share-sits-at-41-with-sony-as-their-biggest-competitor/

A czy ktos wzial w tych statystykach pod uwage fotografie mobilna ? Na logike to tez bezlustro ;)
Praktycznie wszedzie duza wiekszosc ludzi ktorych spotykam foci smartfonami ;)

Roberto73
20.07.24, 13:34
A czy ktos wzial w tych statystykach pod uwage fotografie mobilna ? Na logike to tez bezlustro ;)
Praktycznie wszedzie duza wiekszosc ludzi ktorych spotykam foci smartfonami ;)

Nie brał, bo nie chodziło o to w tej statystyce widocznie

dcs
20.07.24, 16:45
Sony: 41,9% in 2019 vs 42,5% in 2018
Canon: 23,9% in 2019 vs 19,8% in 2018
Fujifilm: 12,7% in 2019 vs 17,5% in 2018
Olympus: 8,4% in 2019 vs 8,4% in 2018
Nikon: 7,1% in 2019 vs 4,6% in 2018
Panasonic: 6% in 2019 vs 7% in 2018

https://www.fujirumors.com/mirrorless-camera-market-share-2019-fujifilm-solid-third-after-sony-and-canon-and-a-quick-look-into-the-2020-market-share/

jagger
26.07.24, 17:40

FujiFilm 8%
inni 5.5%

Jesteśmy inni ;-)

dcs
26.07.24, 20:35
2019:
Sony: 41,9%
Canon: 23,9%
Fujifilm: 12,7%
Olympus: 8,4%
Nikon: 7,1%
Panasonic: 6%
https://www.fujirumors.com/mirrorless-camera-market-share-2019-fujifilm-solid-third-after-sony-and-canon-and-a-quick-look-into-the-2020-market-share/

Dostawy bezlusterkowców wg. c*i*p*a*
2019: 3,95
2023: 4,83 mln. sztuk

Przy globalnym wzroście dostaw bezlusterkowców o 22% między rokiem 2019 a 2023
zmiana ilości poszczególnych marek wyniosła:

Sony: [1 657 775 vs 1 551 333 sztuk]: -6,4%
Canon: [945 604 vs 1 991 119]: +111%
Nikon: [280 912 vs 637 931]: +127%
Fujifilm: [502 476 vs 386 625]: -23%
Panasonic i Olypmpus/OM [zsumowałem i prównałem z "inne" w 2023 -choć pewnie tam jest też i inny plankton]
Panasonic i Olypmpus/OM: [569 736 vs 265 805]: -53%

epicure
27.07.24, 10:55
W 2019 to Canon i Nikon jeszcze tłukli lustrzanki, a bagnety R i Z dopiero co miały premierę i jeszcze nie zdążyły namieszać na rynku. Stąd tak gigantyczne wzrosty w ostatnich latach, ale okupione spadkiem sprzedaży lustrzanek niemal do zera. Należałoby policzyć sprzedaż wszystkich aparatów z wymienną optyką oraz kompaktów. Wliczając te ostatnie wyjdzie pewnie, że Fuji wyszedł jednak na plus.

dcs
27.07.24, 16:17
W 2019 to Canon i Nikon jeszcze tłukli lustrzanki, a bagnety R i Z dopiero co miały premierę i jeszcze nie zdążyły namieszać na rynku.

W 2019 roku Canon "miał w ofercie" już: EOS M200 [Sep 25, 2019], M6 II [Aug 28, 2019], RP [Feb 14, 2019], EOS R [Sep 5, 2018], EOS M50 [Feb 26, 2018], M100 [Aug 29, 2017], M6 [Feb 15, 2017], EOS M5 [Sep 15, 2016], EOS M10 [Oct 13, 2015], EOS M3 [Feb 6, 2015], EOS M [Jul 23, 2012] z bezlusterkowców

Nikon: Z50 [Announced Oct 10, 2019], Z6, Z7 [Aug 23, 2018]

a Panasonic trójcę FF: S1H [May 31, 2019], S1, S1R [Feb 1, 2019] + m4/3

Stąd tak gigantyczne wzrosty w ostatnich latach, ale okupione spadkiem sprzedaży lustrzanek niemal do zera.

Dostawy
bezusterkowce / lustrzanki / kompakty [mln sztuk]
2019: 3,95 / 4,51 / 6.76
2023: 4,83 / 1,17 / 1,72

-1,17 miliona sztuk w 2023.
To "niemal zero" to 3 x więcej niż Fuji bezlusterkowców.

Należałoby policzyć sprzedaż wszystkich aparatów z wymienną optyką oraz kompaktów. Wliczając te ostatnie wyjdzie pewnie, że Fuji wyszedł jednak na plus.

Brak danych o udziałach w runku lustrzanek i kompaktów.

Fuji nie istniało w 2019 na runku lustrzanek,
a ofertę kompaktów w 2023 miało mniejszą niż 2019
-z czego miałoby im wyjść na plus?

Mimo że rynek bezlusterkowców wzrósł globalnie w tych latach o 22%
Fujifilm spadło o 23%.

Mają większy odpływ -pewnie do pełnej klatki innych producentów
niż przypływ nowych użytkowników.

epicure
28.07.24, 09:12
Fuji nie istniało w 2019 na runku lustrzanek,
a ofertę kompaktów w 2023 miało mniejszą niż 2019
-z czego miałoby im wyjść na plus?

Logika się kłania. Co Cię interesuje oferta, skoro liczysz wolumen sprzedaży, a nie liczbę modeli w ofercie? Jesteś biegły w kopiowaniu i wklejaniu danych z internetów, więc pewnie wiesz, że wolumen sprzedaży kompaktów Fuji, mimo że jest to tylko jeden model, osiągnął zapewne już w zeszłym roku znaczącą wartość, a w tym roku wręcz olbrzymią, na bezprecedensową skalę. Tu masz ten plus.

dcs
28.07.24, 09:57
więc pewnie wiesz, że wolumen sprzedaży kompaktów Fuji, mimo że jest to tylko jeden model, osiągnął zapewne już w zeszłym roku znaczącą wartość, a w tym roku wręcz olbrzymią, na bezprecedensową skalę.

To marketingowy bełkot.

Żeby być na plus musieliby X100V sprzedać ponad 115 tysięcy
czyli 30% tego co wszystkich modeli bezlusterkowców [a w 2023 roku mieli ich w ofercie z 5]
-modelu za: $1399, £1299, €1500.

ale tego w 2023 roku nie zrobili, bo

Po wprowadzeniu w 2020 r. zamówienia zostały zawieszone w listopadzie 2022 r. ze względu na niedobory dostaw wynikające z zakłóceń w łańcuchu dostaw spowodowanych nową pandemią koronawirusa. Następnie wznowiono go dopiero w 2024 r., a 20 lutego oficjalnie ogłoszono następcę modelu „X100VI”.
https://asobinet-com.translate.goog/info-discon-x100v/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

W tym roku też to się nie uda, bo X100VI bo jest niedostępny
https://asobinet-com.translate.goog/fujifilm-x100vi-orders-stopped/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
https://shop.kitamura.jp/ec/pd/4547410529494

https://www.amazon.com/dp/B0CW1KVSVF?tag=gpsmed-1-20&linkCode=ogv&th=1&ascsubtag=%5Bartid%7Cp.fujifilm_x100vi%5Bsid%7Ce7e 1dc9d-b41d-4602-a017-38241a0490cb%5Bch%7C%5Bpid%7CB0CW1KVSVF
https://www.bhphotovideo.com/c/products/Point-Shoot-Digital-Cameras/ci/8612/N/4288586279?filters=fct_camera-model_6331%3Afujifilm-x100vi
https://www.adorama.com/ifjx1006.html

epicure
28.07.24, 17:56
To marketingowy bełkot.

Żeby być na plus musieliby X100V sprzedać ponad 115 tysięcy…

(…)

W tym roku też to się nie uda, bo X100VI bo jest niedostępny

Jest niedostępny, bo z samych Chin dostali 0,5 mln zamówień i nie nadążają z produkcją. Przed premierą mieli gotowe 90 tys. egzemplarzy i to już się rozeszło dawno temu, a produkują miesięcznie 15 tys. sztuk, więc już przebili te 115 tys., a rok dopiero w połowie.

dcs
28.07.24, 19:33
And other reports speak of 580,000 preorders in China, as reported by the Japanese website asobinet here. This aligns somewhat with the observation made by joedidder in the comments here, indicating that there are accounts of 349,000 individuals attempting to pre-order the X100V from a single website in China during its launch. UPDATED: Asobinet reports that the number are not pre orders, but they are entries into a lottery to purchase the camera with no commitment other than creating an account to join the lottery. And also joedidder corrected his report and said it was for the lottery. Camerabeta instead says 480,000 are solid pre-orders (I don’t know where he gets this number from).
https://www.fujirumors.com/the-x100vi-madness-continues-half-a-million-preorders-reported-in-china-only/

AKTUALIZACJA: Asobinet informuje, że liczba ta nie dotyczy zamówień przedpremierowych, ale jest to wpis do loterii na zakup aparatu bez żadnych zobowiązań poza utworzeniem konta w celu dołączenia do loterii. A także joedidder poprawił swój raport i powiedział, że dotyczył loterii. Camerabeta twierdzi natomiast, że 480 000 to solidne zamówienia przedpremierowe (nie wiem, skąd wziął tę liczbę).

-To zgłoszenia do wylosowania w loterii prawa do kupienia jednego z 1934 sztuk FUJIFILM X100VI Limited Edition.
https://fujifilm-x.com/pl-pl/lp/x100vi-limited-edition/

-Już ktoś wystawiał taki za 18000$ https://www.fujirumors.com/fujifilm-x100vi-limited-edition-for-sale-at-18000/
:lol: (https://www.fujirumors.com/fujifilm-x100vi-limited-edition-for-sale-at-18000/)
mimo że kosztował 2000$
https://shopusa.fujifilm-x.com/x100vi-limited-edition-silver-16837223/
:lol:

galvan
13.09.24, 09:08
Trochę "luźne" nawiązanie do tematu wątku - odebrałem paczkę z wysłanym na naprawę gwarancyjną Olympusem EM1x. Miałem z nim problem już poprzednio i trochę psioczyłem na serwis. A tutaj niespodzianka - odesłali mi nówkę sztukę Olympusa EM1x (aparat, 2 ładowarki, 2 baterie etc). :grin:
I mam teraz zagwozdkę, zostawić go czy sprzedać?

Roberto73
13.09.24, 17:13
raczej dostałeś inny sprawny , tzw refurbished

galvan
15.09.24, 19:07
raczej dostałeś inny sprawny , tzw refurbished

Wygląda na to, że dokładnie odwrotnie. Kupiłem pod koniec 2022 roku wersję 'reconditioned', a teraz dostałem wersję normalną. Mam oba kartony, które mocno się różnią (fotka), poza tym w wersji normalnej jest drukowany manual. Zakładam więc, że mam jeden z ostatnich, 'nowych' egzemplarzy EM1x. :grin:

Dziś przestrzelany - jest OK, choć nie wszystkie ustawienia przetestowałem...

263588

piaseczek
3.10.24, 20:08
Ciekawe czy i w Europie nadejdą podobne zniżki na sigme 150-600:
https://www.43rumors.com/curiosity-om-digital-latest-price-cut-on-the-150-600mm-700-finally-puts-it-a-bit-closer-to-the-sigma-pricing/

Roberto73
3.10.24, 22:32
Jak znajdę kiedyś używkę za 5tys , to może się skuszę, więcej ta sigma nie jest warta

piaseczek
3.10.24, 22:54
Wszystkie olympusy tele maja ten sam problem, ceny wyjściowe wyznaczone sa z kosmosu a to mógłby być motor rozwojowy tego systemu.
Telefonem póki co nie można robić zdjęć dzikich zwierząt.