Strona 19 z 57 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: quo vadis micro 4/3

Cytat Zamieszczone przez piotrlg Zobacz posta
    30/1.4 ze świata 35mm nie jest drogi? Pytanie co to znaczy drogo. My tutaj o cenach rzędu do 1500zł prawimy (17/2.8 to jakieś 1200zł?). I w takim targecie użytkownikowym Olek pewnie chciały się zmieścić (jak z 45/1..

P.
    Ceny rzecz względna - sigma 30/1,4 kosztuje 1800, Panasonic 20/1,8 jeszcze do niedawna był za 1600 teraz za 1400 można znaleźć. Myślę, że przy dobrej woli producentów dałoby się zrobić 17/1,4 za 1500 zł i dobrze by się sprzedawał i dobrze by firma na nim zarabiała.

I pewnie tak będzie ale na razie jeszcze 17/2,8 generuje zyskie więc nie ma co klientów za bardzo rozpuszczać

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Co do cen to nie wiem skąd sie biorą takie kategoryczne stwierdzenia, że musi być drogo? Sam pracowałem w firmie produkcyjnej z sektora IT i odpowiadałem za wycenę i wiem, że koszty wytworzenia zna zaledwie kilkanaście osób. Nawet handlowcy u producenta mogą ich nie znać bo ustala się im ceny dla poszczególnych grup dealerow oraz cenę minimalną - tyle widzą w systemie. Sprzedawcy w sklepie nie mają już zielonego pojęcia o kosztach mogą jedynie zgadywać i się domyślać co pewnie i tu ma miejsce.

Myslę, że nawet wysoko postawieni pracownicy Olympus Polska nie wiedzą jaki jest realny koszt obiektywów lub aparatów.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Ale koszt wytworzenia nie ma znaczenia. Ważne ile to ma kosztować i do jakiego klienta jest kierowane. Na amatorskim szkle mają marżę np 10% a na profi znacznie więcej przy kosztach wytworzenia nie tak znacząco różnych. Tak sobie przynajmniej dumam, znajac logikę dzisiejszej ekonomii.

Po cichu liczę, że skoro Olek za sensowne pieniądze puścił 45/1.8 to może pójdzie za ciosem i coś z szerszego kąta też zaprezentuje w sensownych cenach i dobrej jakości. Naleśnik Olka drogi nie był, tylko im zwyczajnie średniak wyszedł. 17/1.4 z MSC (raczej bardziej prawdopodobne 1. i szybkim AF byłby ok.

P.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wybaczcie żart ale tak sobie czytam i mam pewną myśl. Dużo u nas speców od budowy optyki, kosztów jej wytworzenia, zapotrzebowania rynku, zagadnień z zakresu ekonomii itd., niektórzy nawet byli w hucie szkła podczas ostatniego zlotu . Generalnie jest drogo to co jest a nie ma tego co by mogło być. Siądźmy chwilę na najbliższym zlocie, obgadajmy co potrzeba, za ile można sprzedawać i ile na tym zarobić. Wynajmie się na początek jakąś foto-szopę i jedzmy z koksem, kręcimy lód innymi słowy. Polak w końcu potrafi . Kto wchodzi?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar ajt
    Mieszka w
    Radom
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Mi jako kit wystarczyłby 14-50/2.8-4 czy coś koło tego
    Pewnie doczekamy się podobnej konstrukcji, jeśli nie od Olympusa, to od którejś z niezależnych firm.
    Skoro ma się pojawić coś półkę wyżej od EM-5, to nie wyobrażam sobie, by nie dali do kompletu jakiegoś jasnego kita.
    Tylko cena pewnie będzie w okolicy nowego Panasa

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Wybaczcie żart ale tak sobie czytam i mam pewną myśl. Dużo u nas speców od budowy optyki, kosztów jej wytworzenia, zapotrzebowania rynku, zagadnień z zakresu ekonomii itd., niektórzy nawet byli w hucie szkła podczas ostatniego zlotu . Generalnie jest drogo to co jest a nie ma tego co by mogło być. Siądźmy chwilę na najbliższym zlocie, obgadajmy co potrzeba, za ile można sprzedawać i ile na tym zarobić. Wynajmie się na początek jakąś foto-szopę i jedzmy z koksem, kręcimy lód innymi słowy. Polak w końcu potrafi . Kto wchodzi?
    Karol - ale taki jest temat tego wątku. Wszyscy wiedzą, że możemy sobie tylko pogadać i snuć domysły. Sam przyznasz, ze system m4/3 jest specyficzny i nie wiadomo w którą stronę producenci beda go rozwijać. Jak na razie przynajmniej z reklam wychodzi, że kierują go do amatorów, którzy chcą mieć jakość lustrzanki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Wynajmie się na początek jakąś foto-szopę i jedzmy z koksem, kręcimy lód innymi słowy. Polak w końcu potrafi . Kto wchodzi?
    Karol, musiał byś najpierw sprecyzować co chcesz jeść z koksem, bo to może nieco odstraszać chętnych Bo z tego co napisałeś to wynika, że z koksem chcesz zjeść foto-szopę Jak sprecyzujesz to ja się chyba zdecyduję, mogę rozładowywać ciężarówki z koksem
    Ostatnio edytowane przez sando ; 1.08.12 o 14:14

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Wiedziałem, że jesteś zły, ale nie do tego stopnia by wywracać gospodarkę azjatyckich tygrysów. Co im pozostanie jak zaczniemy produkować super szkła, o super dobranych ogniskowych, i jasnościach poniżej jedynki w całym zakresie zooma? A jak rozwiniemy produkcje matryc?

Ostatnio edytowane przez hades ; 1.08.12 o 14:41

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Wiedziałem, że jesteś zły, ale nie do tego stopnia by wywracać gospodarkę azjatyckich tygrysów. Co im pozostanie jak zaczniemy produkować super szkła, o super dobranych ogniskowych, i jasnościach poniżej jedynki w całym zakresie zooma? A jak rozwiniemy produkcje matryc?

Karol zawsze miał czarną duszę. A ty nie siej defetyzmu tylko do roboty!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Wiedziałem, że jesteś zły, ale nie do tego stopnia by wywracać gospodarkę azjatyckich tygrysów. Co im pozostanie jak zaczniemy produkować super szkła, o super dobranych ogniskowych, i jasnościach poniżej jedynki w całym zakresie zooma?
    Pomyślałem i o nich. Jak się rozkręci to się przeniesie część produkcji do Japonii albo jakiej innej Ameryki w ramach cięcia kosztów.
    A jak rozwiniemy produkcje matryc?
    Czytasz w moich biznes planach...
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    A ty nie siej defetyzmu tylko do roboty!
    Dokładnie! Widziałbym go jako szefa projektu - ten zoom ze światłem poniżej jedynki mnie ujął, pasuje koncepcyjnie do mojej matrycy wielkości karty kredytowej, skoro już o kasie mowa
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook