Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 565

Wątek: quo vadis micro 4/3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: quo vadis micro 4/3

Skoro z jednej strony, w kompakcie można zrobić zooma który na szerokim końcu (ekw. 24mm!) ma światło 1,4 i skoro z drugiej strony istnieją i nie są jakieś kosmicznie drogie stałki 30/1,4 do lustrzanek to jakoś trudno mi sobie wyobrazić żeby akurat w m4/3 zrobienie 17/1,4 było trudne czy nierealne.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Jak najbardziej jest realne, tyle że pewnie będzie droższy niż 20/1.7, nawet jak nie będzie naleśnikiem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Albo będzie droższy albo nie, ciekawe, na ile cena końcowa jest sumą kosztów opracowania, produkcji i dystrybucji a na ile jest wynikiem realizacji strategii marketingowych.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Moim zdaniem, system m4/3 ma przyszłość ale powinien popracować nad lepszym kitowym obiektywem. Ja wiem i rozumie, że wchodząc w taki system zabawa dla użytkownika, a zarobek dla firmy to właśnie obiektywy i pewnie stąd gorsza jakość kitów.

Tylko, że taka polityka mogła sprawdzać się w lustrzankach ale niekoniecznie w przypadku m4/3, który jest specyficznym systemem kierowanym głównie do bardziej wymagającego amatora fotografii ale niekoniecznie dla profesjonalisty. I tu taki amator powinien mieć poczucie, że kupując taki system nawet z kitowym obiektywem ma przynajmniej jakościowo takie same zdjęcia jak te z zaawansowanego kompaktu. Dodatkowo jako bonus dostaje możliwość zakupu innych obiektywów, które pozwolą rozwinąć skrzydła jego systemowi.

A wracając do jasnego uniwersalnego zooma to nie bardzo rozumie jak to jest możliwe, że na przykład Olympus jest w stanie zrobić bardzo dobry zaawansowany kompakt z świetną optyka, który można kupić za 1500 zł, a jasny obiektyw od razu musiałby kosztować ponad 2 tyś. Czy naprawdę to jest czymś uzasadnione czy to tylko mity uzasadniające tak wysokie ceny?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Kompakty mają jednak mniejsze matryce więc jasny obiektyw wymaga znacznie mniej szkła. Dobre szkło ED potrafi dużo kosztować, a cena rośnie do sześcianu wraz z wzrostem rozmiaru
    Dobry, a nawet bardzo przywoity kit 14-45 do m4/3 już był na samym początku razem z G1 i GF1. Poźniej zrobili słabszy 14-42, za to pewnie sporo tańszy w produkcji. Olympus nigdy nie miał tak dobrego kita do m4/3.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Mi jako kit wystarczyłby 14-50/2.8-4 czy coś koło tego
    Pewnie doczekamy się podobnej konstrukcji, jeśli nie od Olympusa, to od którejś z niezależnych firm.

Z drugiej strony jednak nie ma też co wieszać psów na obecnych obiektywach, nie są jakoś złe optycznie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    No cóż ja poradzę, że Twoje obliczenia nie wytrzymują porównania z rzeczywistością, to jest z wagą T17-50 projektowanego na matrycę APS-C
    A ten Tamron ma taka sama budowe (ilosc i rodzaj soczewek, silnik, material itp.)? Bo jak nie to chyba nie bardzo mozna probowac przeliczac - co najwyzej korzystajac z tej formuly mozna by stwierdzic ile wazyly by szkla takiego Tamrona w obiektywie dla m43. To zreszta tez niekoniecznie da odpowiedz bo rozdzielczosc obiektywu dla m43 powinna byc wieksza niz dla FF/APSC

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Bo porównujesz jabłka z gruszkami.
    Jak porównasz z pojedynczą soczewką to wyjdzie ci jeszcze mniej.

Poza tym cały czas bierzesz wagę całego obiektywu, a nie tych ruchomych części, które przesuwają się podczas ostrzenia.
    Wzrost jasności o 1EV to wzrost 2.8x a jasności o 2EV to już 8x większa objętość i waga (soczewek a nie całego obiektywu)
    Więc powiedz ile taka ruchoma soczewka (czy grupa soczewek) musiała by ważyć w zoomie 14-42 f/2.8 i porównaj to do wagi ruchomych soczewek Oly 14-150 i Panasa 45-200. Dopiero wtedy będziemy mogli poważnie pogadać. Jeśli tego nie wiesz, a pewnie nikt na forum nie wie, to porównanie jabłek z gruszkami jest lepsze.

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Skoro nie dostrzegasz problemów w konstrukcji jaśniejszych zoomów i dla Ciebie to tylko marketingowy bełkot to nic na to nie poradzę.
    Zgadza się, uważam, że gadanie o trudnościach skonstruowania czegoś typu T17-50 dla m4/3 to tylko marketingowy bełkot.

Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Skoro z jednej strony, w kompakcie można zrobić zooma który na szerokim końcu (ekw. 24mm!) ma światło 1,4 i skoro z drugiej strony istnieją i nie są jakieś kosmicznie drogie stałki 30/1,4 do lustrzanek to jakoś trudno mi sobie wyobrazić żeby akurat w m4/3 zrobienie 17/1,4 było trudne czy nierealne.
    30/1.4 ze świata 35mm nie jest drogi? Pytanie co to znaczy drogo. My tutaj o cenach rzędu do 1500zł prawimy (17/2.8 to jakieś 1200zł?). I w takim targecie użytkownikowym Olek pewnie chciały się zmieścić (jak z 45/1..

P.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    A ten Tamron ma taka sama budowe (ilosc i rodzaj soczewek, silnik, material itp.)? Bo jak nie to chyba nie bardzo mozna probowac przeliczac - co najwyzej korzystajac z tej formuly mozna by stwierdzic ile wazyly by szkla takiego Tamrona w obiektywie dla m43. To zreszta tez niekoniecznie da odpowiedz bo rozdzielczosc obiektywu dla m43 powinna byc wieksza niz dla FF/APSC
    Chodzi o obliczenie wagi w przybliżeniu. Konstrukcja nie musi być taka sama. Sigma 18-50 f/2.8 ma inną konstrukcję i podobną wagę.