Darekw1967 jestem z Bydgoszczy, mam E-410 i kitowe obiektywy oraz 14-54, także stałkę OM 50 oraz pierścienie pośrednie. Możemy się kiedyś spotkać i sprawdzić, czy uzyskujemy w danych warunkach te same efekty. Ja się z takim dużym problemem nie spotkałem. Fakt, że pomiaru matrycowego praktycznie w ogóle nie stosuję. Co do karty to z 8 GB po sformatowaniu jej w aparacie zostanie mniej. Ciekawy jestem, czy fizycznie zmieścisz na karcie więcej plików ORF niż to co pokazuje? Może tak, jak ktoś sugerował spróbuj zapełnić kartę plikami już wykonanymi z kompa i wsadź do aparatu i zobacz co pokazuje?
Jeśli będziesz zainteresowany to możemy kiedyś porównać nasze egzemplarze.
Nie każdy. Tylko cztery pierwsze piksele (RG/GB). Reszta pikseli jest już zapisana jako gradient (różnica między lewym lub górnym lub lewym-górnym sąsiadem)
A to kompletnie nie ma znaczenia na wielkość pliku.[...] wewnętrzna miniaturka jpeg (1600x1200) której wielkość również może być różna.
Czy ta "miniaturka" ma 200kB czy 400kB to i tak ma zarezerwowany pewien obszar w nagłówku, który ma stały rozmiar. W przypadku małych jpg reszta miejsca się marnuje.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Ok - Chetnie sprawdzilbym czy mamy to samo
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
U mnie kamyki maja od 9-11 Mb ! Nie chce wyliczenia z dokladnoscia do jednego zdjecia ale jak na pamieci 8 Gb pokazuje mi niecale 400 zdjec do zrobienia to chyba ktos... nie umie obliczac wolnego miejsca w
granicach zdrowego rozsadku. Jak w/g moich wyliczen wychodzi mi
okolo 800 zdjec. Czyli blad (specow od Olka) wychodzi mi... 50% w ich obliczeniach dla durnego...
zakladania 0% kompresji na kazdego RAW-a.
Jezeli potraktuje srednia... na 1 RAW = 10 Mb. to moja metoda da
znacznie dokladniejsza ilosc pozostala do naswietlenia zdjec.
Sprawdzcie sami ile Wasze RAW-y zajmuja srednio na karte i policzcie sami kto tutaj popelnia wiekszy blad... spece od olka czy ja![]()
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 24.05.08 o 01:07 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Ja sprawdziłem. Na pustej karcie 2 GB pokazuje mi, że zostało mi miejsca na 118 rawów. Robiłem zdjęcia do tej pory, aż pokazało mi, że zostało jeszcze 59 rawów, czyli połowa. Następnie sprawdziłem w czytniku, czy miejsce na karcie jest faktycznie zapełnione w połowie. Wyszło mi około 49%, więc można powiedzieć, że tak - połowa pamięci została zapisana. Tylko, że ilość zapisanych plików wyniosła 105, czyli prawie 2 razy więcej, niż sugerowało wskazanie aparatu! Zatem bez problemu można zmieścić na 2-gigabajtowej karcie ponad 200 rawów, a nie 118. Szczerze mówiąc, do tej pory nie zwróciłem na to uwagi. Wygląda na to, że aparat wskazuje o wiele zaniżone wartości.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 24.05.08 o 02:20
Tak samo zle pokazuje... Histogram oraz oznaczanie przepalen.
Jest tak, ze pokazuje przepalenie a okazuje sie ze na RAW-ie ich nie ma.
Czyli nasuwa sie wniosek, ze aparat nie bada oryginalnego RAW-a tylko analizuje jego miniature i popelnia przy tym powazne bledy w ocenie przepalen na ekranie lcd wprowadzajac uzytkownika aparatu w blad.
Przez takie lipne wskazania uzytkownik zmuszany jest to niedoswietlania
zdjec zbyt mocno - calkiem niepotrzebnie...
Witam
Oj tak mam e-510 i pokazuje mi znacznie zaniżoną ilość zdjęć, które mogę zrobić oraz pokazuje przepalenia, których w rwach nie ma.
Pozdrawiam
W sumie da sie z tym zyc...![]()
Ale fakt, ze softu nie skorygowali pod tym katem, to troche
obciach dla Olympusa.
Robilem Canonem, Nikonem i Pentax-em i tam... histogram
jest bardzo precyzyjny i jak masz przepal... to juz masz
swiatla nie do odzyskania a tutaj... mozna miec wrazenie ze z
przepalen daje sie odzyskac swiatla
Tak samo ilosc zdjec do wykonania... Jedynie w Olympusie jest
obarczona az takim duzym bledem.
Czytalem, ze model E-400 nie mial kompresji w zapisie RAW-ow
i tak sobie pomyslalem, ze praktycznie w E-410 i E-510 liczy po staremu
bo nie kuma, ze to kompresowalne dane ktore maja mniej w zapisie niz
na wejsciu
Ktos kto sie do tego przyzwyczail bedzie wiedzial co i jak ale
przy przesiadce na inny system... bedzie ciezko sie przestawic
bo tam nie ma tak duzych tolerancji jak w Olku.
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 25.05.08 o 12:38