Zauwazylem, ze ma pomiarze matrycowym aparat jest
slepy na pomiar swiatel i czesto przepala jasne obszary.
Czy ktos ma takie same doswiadczenia ? Czy musze dac
korekcje na stale -1 EV !!! aby system pomiarowy sie nie rypnal ?
Zauwazylem, ze ma pomiarze matrycowym aparat jest
slepy na pomiar swiatel i czesto przepala jasne obszary.
Czy ktos ma takie same doswiadczenia ? Czy musze dac
korekcje na stale -1 EV !!! aby system pomiarowy sie nie rypnal ?
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Najlepiej pokaz przykladowe zdjecia. Pamietaj, pomiar matrycowy sprawdza wszystkie elementy kadru pod wzgledem swiatla - jak bedzie duzo ciemnego w kadrze, to jasne bedzie przepalone...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
1. uwaga - a możesz przepalić coś innego jak światła i jasne obszary? :P - nie uważasz tytułu za zbyteczny pleonazm?
2. ad rem - ćwicz, cwicz... sam dojedziesz do tego w jakich sytuacjach stosować jaki pomiar i jaką dawać korektę. Bardzo pomocny jest historiogram![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
U mnie na matrycowym jest w porządku, nie mam do niego zastrzeżeń. Pewnie, jak w kadrze jest dużo ciemnego, to to, co jasne, zostanie przepalone. Cudów nie ma... Ale wtedy trzeba wiedzieć, że jak jest kontrastowa scena, to trzeba się ratować kompensacją ekspozycji albo zmienić tryb pomiaru.
Ja w E-500 na matrycowym ustawiam zawsze -0,3EV lub -0,7EV,
bo bez korekcji prawie zawsze przepala najjaśniejsze obszary.
Na centralnie ważonym bez korekcji jest ok, albo lekko niedoświetlone,
ale to głównie zależy od tego w jakim punkcie się zrobi pomiar.
E-500, E-510, 17-45, 14-42, 40-150, 12-60, 30 1.4, FL-36
Wiem co to przepalenie a robilem innymi lustrzankami i tak fatalnie nie chodzil tam pomiar matrycowy jak na E-410.
Tutaj to ewidentnie przepala na dupereleach nawet.
Wydaje mi sie, ze jest to tutaj niedorobiona funkcja chyba.
Daje korekte -1 EV i nie mam przepalen ale mam za to spore niedoswietlenie od czasu do czasu. Wyglada to tak, jakby pomiar skakal od sasa do lasa.
Mam sporo roboty z tym systemem pomiarowym.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No wlasnie w Pentax-ie i Canonie uklad pomiarowy pracuje dosc zgodnie ale Olympus tutaj... odbiega na niekorzysc.
Wiem co to histogram ale pokazuje mi przepaly -
LiveView nie stosuje w E-410 - bo ma to lipnie rozwiazane a nie moge tam
skontrolowac pracy AF-u a samo wykonanie zdjecia w tym systemie jest karkolomne mechanicznie i bardzo czasochlonne.
Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 17.05.08 o 23:55 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Jeżeli używasz RAW-a to zignoruj to co napisze dalej.
W menu od parametrów obrazu ustaw:
Contrast = -2
Color = +2 (lub +1)
Z dodatkowych parametrów ustawiam sharpness -2, oraz filtrowanie szumów na OFF (taki obraz mi najbardziej odpowiada jeżeli chodzi o jpegi z aparatu w przypadku E-510 a podejrzewam że E-410 zachowuje się w tym względzie podobnie).
Generalnie to jest gadanie o niczym, dopóki nie pokażesz jakiś przykładowych zdjęć obrazujących problem.