Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 139

Wątek: Przepalanie swiatel E-410

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    E-400 nie dość że nie kompresuje danych to zostawia "zera", na każde 12 bitów danych zużyte jest 16 bitów.

E-410/510 nie liczą po staremu.
    Ale zle licza...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Bo z przepaleń można odzyskać część świateł - to jest właśnie jedna z głównych zalet rawów.
    Moze inaczej rozumiemy przepalenie.

Dla mnie to wyzarta plama w jasnych obszarach bez nadziei na zadne
    odzyski. Z niedoswietlen mozna wyluskac cos tam ale z przepalow nie da sie.

Roznica polega na tym ze E-410 oklamuje, ze na ekranie ze przepalenia.
    W rzeczywistosci ich nie ma na ORF-ie.

Pozniej uzytkownik bawiac sie na poziomach... mysli... ze odzyskal z przepalonych swiatel detale

W innych systemach... jak masz przepal to jest przepal i d... masz trwale
    ubytki informacji i klops.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 26.05.08 o 10:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ostatnio w tym wątku było trochę na temat orfów, kompresji itp. Z tego powodu poddałem analizie algorytm kompresji jaki jest stosowany w najnowszych aparatach Olympusa. Minimalna ilość bitów przypadająca na jeden piksel to 6 bitów. Nie jest to jedna liczba lecz co najmniej cztery (1bit, 2bity, co najmniej 1bit, co najmniej 2bity), z których to dopiero (oraz z wartości pikseli wcześniejszych) liczy się rzeczywistą wartość piksela.
    Ale aby nie zanudzić

Pytanie:
    Jaki jest najmniejszy rozmiar pliku ORF z aparatów E-3/410/420/510?
    Odpowiedź:
    Najmniejszy, nieprzekraczalny rozmiar pliku wynosi 8'467'367 bajty.
    Na to składa się nagłówek o stałym rozmiarze: 655'360 bajtów oraz dane: 7 bajtów + (3720 x 2800 x co najmniej 6 bitów)
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    KIlka dni temu kupiłem E-420 i widze, ze jego konstruktorzy wystraszyli się oskarżeń o przepały, bo w moich odczuciach e-420 niedoświetla. Uzywałem pomiaru uśrednionego, jak tu był polecany, i wiele fotek (na razie robie tylko na jpg) mam lekko, a czasem mocno niedoświetlonych. Wcześniej używałem małpkę Canona, a ostatnio Lumixa Panasonica i tam fotki są "normalne", czyli ziemia i ludzie dobrze naświetleni, a niebo często za jasne, wręcz przepalone. Za to w E-420 mam na zdjęciach ładne chmurki, ale ciemne twarze Dobrze naświetlone są fotki na których nie ma nieba, albo jest go mało.
    Poniżej ciekawy przykład pomiaru uśrednionego:
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	atest1.JPG
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	1,50 MB
ID:	4406  

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Może oprócz używania CW, przeczytaj jakąś książkę z podstawami fotografii? Może być nawet instrukcja do aparatu. Odnoszę się do przykładu niedoświetlenia... To klasyczny motyw, w którym należy a) użyć pomiaru punktowego na twarz, lub b) otworzyć lampę i użyć jej w trybie fill-in. Postać na tle jasnego nieba... ech.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar lcf
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    leo1: pomiar punktowy, kontrast -2, ekspozycja -0.5 EV i będzie dobrze . A jak nie boisz się RAWa, to wiele ujęć które było by straconych jako JPEG można jeszcze uratować - tylko trzeba się chwilę pobawić przy korekcie krzywych, ew. dorzucić maskowanie kontrastu.
    Ostatnio edytowane przez lcf ; 26.05.08 o 22:07
    OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
    flickr: lcf80

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja wiem, ze to klasyczny przyklad, bo sporo już fotek w życiu zrobiłem i manualną lustrzanką i kompaktami cyfrowymi. Nie mniej wypelniam juz na tyle dużo kadru, że aparat nie powinien tego ignorować. No, ale może nie mam racji i wciaz musze sie uczyć
    W każdym razie, tak jak pisałem powyżej, zdjęcia z E-420 są fajne ale w większości ciemne, jakby niedoświetlone. To fakt, że widać wiele szczegółów w tych cieniach, ale odczuwam dyskomfort
    Stwierdziłem, że muszę zrobić jedną z dwóch rzeczy: właczyć na stale korekcję ekspozycji, albo celować AF w nogi fotografowanej osoby, aby jak najmniej nieba było w kadrze

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, Mam E-410 od 2 miesięcy i podobne odczucia, co Darek. Przepala jasne obszary. Jak to pierwszy raz zobaczyłem, aż nie uwierzyłem. Przedtem miałem C5050 i nigdy nie doszedłem do takiego wypalenia. Najpierw zdjąłem kontrast do -2. Bez wyraźnej poprawy. Teraz jestem na etapie prób z filtrem Neutral Gray NDx2 (redukacja o 1 przesłonę). Jest dobrze, choć barwy tracą odrobinę w czerwieniach. Zdjęcie jest ewidentnie przygaszone, za to pozwala w Photoshopie na szybką i dającą dobre efekty korektę. Dodatkowym plusem tego filtra jest delikatne dociemnianie na granicach kadru, co zwłaszcza na niebie daje przyjemny efekt. Będę dalej bawić się w próby, jak coś konkretnego uzyskam, to napiszę. Pozdrawiam

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Apokalipsa.
    Co daje ci założenie filtra szarego, skoro pomiar światła odbywa się przez obiektyw, po przebyciu przez fotony całej drogi, łącznie z filtrem szarym?

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sprawdź, to zobaczysz.
    Ja też byłem sceptyczny, ale poczytałem, spróbowałem, jak dopadnę, to wkleję zdjęcia porównawcze. Jeeest różnica.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Może masz połówkę szarą?
    Do zmniejszenia kontrastów używa się czasem polara.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zdradź proszę źródła tej tajemnej wiedzy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 27.05.08 o 11:47 Powód: Automatyczne scalenie postów