Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: E-510 obiektywy, kity czy profi.

fotolek
    Gość

E-510 obiektywy, kity czy profi.

Od lutego mam olka plus 2 podstawowe kity i Zuiko 70-300. Dodatkowo Helios 2/58 z redukcją. Po wstepnych testach zestawu okazało się ze tym zestawem praca była niemożliwa ze wzgłędu na FF/BF. dodatkowo pdstawowy kit 14-42 był wykonany niecentrycznie. Po dwukrotnym korzystaniu z serwisu i groźbach pod adresem serwisu wada została naprawiona. Podstawowy kit wymieniony. Mimo perypetii serwis stanął na wysokości zadania co należy pochwalić. Serwis jako całość jest w porządku
    tylko niektórzy spece nie bardzo.
    A teraz moje dywagacje na temat kity konra profeska.
    Borykając się z serwisem czytałem nasze forum gdzie glorią obrasta Zuiko 14-54. Ponieważ cena 14-54 jest porównywalna z ceną 2 kitów plus 70-300, co mam w obu przypadkach za tą cenę. Przewaga naprawdę istotna to dodatkowo jeden otwór przesłony i minimalnie większa rozdzielczość.
    Przewaga będzie widoczna w jakości fotografii kotka na kolanach babci bo wąsy mruczka będą wyrażniejsze. Lepsza też powinna być fotografia latających nietoperzy w bunrach Międzyrzecza. Do zdjęć z zawodów sportowych wykonanych z trybuny trzeba dodatkowo zakupic minimum 50-200 a to już spory wydatek. Tu dla amatora zestaw kitowców jest korzystniejszy. Pominę szczegółowe testy na Fotopolis i Dpreview.
    Przejdę do sedna sprawy.
    Jako typowy amator udałem się na wycieczkę dla sprawdzenia przydatności zestawu obiektywów jaki posiadam. Dodatkowo zabrałem lekki statyw do wykorzystania ogniskowej 300mm. Celem wycieczki obrałem zamek w Mosznej, bo ładna budowla, park i kwiaty. Wykonałem serię fotografii przy typowych ustawieniach. Proszę o obejrzenie fotek w mojej galerii album Test Zuiko. Ocenie nie podlega wartość artystyczna a strona tecniczna a głównie możliwości obiektywów. Głównie interesuje mnie co bym osiągnął więcej
    mając 14-54 bo tu powinna być rywalzacja. Chętnie zapoznam się z innymi argumentami na korzyść zmiany 14-42 na 14-54.
    Zapraszam do galerii a potem proszę o krytykę i nauki. Obiecki, nie obrażę się na krytykę. Kupno 14-54 w celach rozwiania moich wątpliwości to ztyt wysoka cena.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co tu dużo pisać ZD14-54 to nie tak półka. Najlepiej abys sam pomacał i ocenił to zaczniesz myslec tylko skad fundusze skombinować. Sam posiadam go od zalednie 4 dni i przepaść widze, przepaść...
    Powtórzę po raz nTY:
    - oferuje dużo lepszy i pewniejszy AF
    - jest sporo jasniejszy co w miejscach takich jak muzea, stare kościółki czy jaskinie gdzie nie można używać lampy jest nie do przecenienia. Pozwala robić fotki i uchwycić nastrój miejsca ktore fotografujesz co w polaczeniu z wysokim użytecznym ISO twojego aparatu daje dużo większe pole do popisu.

Tylko tyle albo aż tyle - mnie dodatkowo zapewnił wodoszczelność całości wiec to dla mnie dodatkowy PLUS. Najlepiej podjedz do kogoś kogo masz najbliżej i pomacaj, w końcu naprawde ten obiektyw nie jest juz az tak drogi (~1200).
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No to ja napiszę kilka subiektywnych zdań o tym co zyskałem po zakupie 14-54 (w porównaniu do 14-42).

Po pierwsze obiektyw kupiłem dlatego, że jest jaśniejszy i ma ciut większy zakres. Dzięki temu powinien nadawać się lepiej do portretów (ładniejsze rozmycie tła) oraz zdjęć w słabszym świetle.

Po zakupie okazało się, że 14-54:
    - faktycznie ładniej rozmywa tło przy portretach
    - jest ostrzejszy
    - ma mniejsze zniekształcenia na szerokim końcu
    - jakoś kolory i ogólnie zdjęcia mi się bardziej podobają z niego niż z 14-42
    - dzięki lepszej jasności można używać mniejszego ISO, dodatkowo obraz w wizjerze i LV jest jaśniejszy
    - ma ciut szybszy AF (w słabym świetle różnica jest zauważalna)
    - no i oczywiście jest solidnie zbudowany

Z wad można wymienić tylko to, że przy 14mm zasłania nieco lampę w E-510 i na dole zdjęcia mamy cień, trzeba zmienić ogniskową do 18mm, albo obciąć dół zdjęcia do formatu 2:3 aby cień zniknął. Z E-330 i z E-500 nie ma tego problemu bo te korpusy mają trochę wyżej lampę.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja w ogóle kita nie kupiłem.... i nie żałuję ani trochę ZD14-54 to bajka a cena zwłaszcza na allegro nie jest już szokująca. Niestety już nie produkują.... więc zastanów się.....
    Za rok pewnie będzie tylko z drugiej ręki
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    ZD14-54 (...)Niestety już nie produkują....
    Za rok pewnie będzie tylko z drugiej ręki
    A jaki jest teraz odpowiednik (jakościowo, "zoomowo" i cenowo),który produkują ?
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    jak to , masz 12-60SWD to zastąpiło stary kit od E1.
    Szybciej, większy zakres, podobna jakość
    ZD14-54 ma obecnie status : discontinued
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    jak to , masz 12-60SWD to zastąpiło stary kit od E1.
    Szybciej, większy zakres, podobna jakość
    ZD14-54 ma obecnie status : discontinued
    bo nowe idzie :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Może będzie 14-54 SWD?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Trzeba tez wziac pod uwage,ze amator ze znajomoscia ciemni wiecej pokaze z kita niz amator,ktory robi pstryki i mysli,ze obiektyw profesjonalny wykona za niego zdjecie.
    Samo pstrykniecie to polowa sukcesu,jednak obrobka to uzupelnienie calosci.Bez jej znajomosci nawet jak zalozysz szklo za 10 kilo nic nie osiagniesz.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    lucca to zależy do czego to szkło będzie służyło, czy do zdjęć czy do wbijania gwoździ?
    Z ciemnią, to już zły przykład, bo coraz więcej jest i będzie fotografów, którzy ciemnię będą znać tylko z opowieści
    /*...................*/