Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: e-330 pomiar matrycowy - przepalanie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

e-330 pomiar matrycowy - przepalanie

Mam pytanko do bardziej obytych użytkowników z E-330. Czy nie uważacie, że E-330 przepala zdjęcia przy pomiarze matrycowym?

Mam jakieś takie dziwne wrażenie, że E-330 przepala foty. W E-500 jest odwrotnie, foty raczej niedoświetlone i teraz jestem z lekka skołowany. Tak na oko przydałoby się ustawić -0,3 EV na stałe, a -0,7 EV w przypadku zdjęć z lampą w trybie FP (oczywiście ZUIKO podpięte pod korpus, żeby nie było... )

Co ciekawe przy sztucznym oświetleniu bez lampy wydaje mi sie, że jest OK.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Po moich bojach z matrycowym pomiarem 3d na 1005 polowym światłomierzu w Nikonie d70, który okazał się zbyt inteligentny na moje pojmowanie, nie używam trybów "losowania" ekspozycji, co i tobie polecam.
    CW i spot wystarczą, a jak nie da się, to przekręcam koło trybów pracy na literkę M (od magia) i zawsze mam to co chcę.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    blady:

w Amateur Photographer chłopaki pisali że w porównaniu z Panasem L1 i jego klonem by Leica, E-330 najsłabiej radzi sobie ze światłami.

tam, gdzie histogram powinien być "pusty" E-330 zarzucał trochę przepałów a L1 i Leica przy takim samym kadrze (robionym w tym samym czasie) miały lekki zapas. tak więc potwierdziłeś to co przeczytałem w gazetce... co ciekawe, poza sekcją świateł, reszta górki była bliźniaczo podobna.

p.s. E-330 i tak wygrał porównanie, szumami i funkcjonalnością. światła jednak zbyt łatwo przepala. powieneneś korygować na [-] a potem wyciągać krzywymi...

RE:

blademu chodzi o łatwiejsze przepalanie bieli, w manualu będzie mniejszy problem, ale będzie... nie bij, wnioski tylko na podstawie artykułu...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A u mnie na matrycowym fotki najciemniejsze. Muszę ustawiać na ok +0,3 eV żeby były ok.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mi się wydaje że to wszystko zależy od sytuacji w kadrze. te jajca z przepalaniem to raczej przy grubej rozpiętości, tam gdzie tematy prawie zahaczają o HDR...

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    RE:
    blademu chodzi o łatwiejsze przepalanie bieli, w manualu będzie mniejszy problem, ale będzie... nie bij, wnioski tylko na podstawie artykułu...
    Blady pytał o tryb ESP bardziej doświadczonych użytkowników E330. Moja odpowiedź, nie używać, nie będzie problemu. Ze względu na "logikę" działania trybu matrycowego nie sposób przewidzieć jego działania. To jest tryb maupki w pomiarze światła i tyle.

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kaarool - dzięki za informację z prasy - ta informacja potwierdza, to co widzę na zdjęciach i na histogramie.

Ze względu na "logikę" działania trybu matrycowego nie sposób przewidzieć jego działania. To jest tryb maupki w pomiarze światła i tyle.
    RadioE, ale ja nie pytam się czy używać, czy nie używać doświadczonych użytkowników, a raczej o to czy ESP przepala czy tylko mi się wydaje, że przepala. Skoro fabryka daje jakieś narzędzie, to po coś ono jest, jak nie działa, to do poprawy albo zablokować przy najbliższej zmianie oprogramowania, co by użytkownik sobie krzywdy nie zrobił. A jak czegoś nie ma, to cena produktu jest zawyżona, bo za sam napis ESP, to nikt nie chce płacić.

Wychodzę z założenia, że jak coś mam, co ma mi ułatwić życie, to należy z tego korzystać. ESP zawsze był dla mnie wstępnym pomiarem ekspozycji, następnym krokiem była ewentualna korekta na orfach. O ile w E-500 ta korekta nie stanowi problemu, tak w E-330 spotykam się ze zbyt dużą ilością białych plam z którymi nie bardzo wiem co zrobić.

Dobrze, że chociaż e-330 z punktowym i średnio-centralnym pomiarem sobie radzi. Tak czy siak od dzisiaj na stałe sobie zapodaję -0,3 EV do ESP.
    blady

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    W manualu do d70 było czarno na białym, że tryb pseudointeligentny co prawda przyjmuje korektę, jednak jej nakręcanie nie ma sensu.
    Komputer na podstawie algorytmów opartych o analizę optymalnych ekspozycji wybiera to co mu się wydaje najlepsze. Może być tak, że jak dolne wiersze są jasne, a jeden górny ciemny, to będzie korygować na to co jest w światłach (bo fotografujesz coś na wodzie).
    Jak będzie na odwrót, skoryguje Ci na ziemię (wziąłeś dużo nieba w kadr). Itp, itd. Korekta w trybie wspomagania inteligencji jest bez sensu. Trzy razy ci się uda, za czwartym pójdziesz w las. Zmienisz sposób kadrowania, zmienisz (domyślne) otoczenie i wszystkie doświadczenia z tym trybem losowania pomiaru światła będziesz mógł wsadzić w kieszeń.
    Do czasu, kiedy wreszcie ktoś wdroży metodę pomiaru światła z matrycy aparatu (przecież to już w Olku możliwe), z ustawieniem maks promila przepałów, to wszystkie te dziwaczne sposoby pomiaru nie opartego o statystykę (dodające logikę rozmytą) są OKDP.
    Masz rację, gdyby w kolejnym firmware nie było tego trybu, to ja bym się nie zmartwił. Podobnie jak bym się nie zmartwił brakiem trybu zielonego czy scenerii.

ps. Pomiar - "maks przepałów" wymyślił nasz kolega klubowy, miłośnik nieostrych zdjęć Janko Muzykant.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wspaniały wątek, już wiem czemu pare zdjęć nie wyszło...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Do czasu, kiedy wreszcie ktoś wdroży metodę pomiaru światła z matrycy aparatu (przecież to już w Olku możliwe), z ustawieniem maks promila przepałów, to wszystkie te dziwaczne sposoby pomiaru nie opartego o statystykę (dodające logikę rozmytą) są OKDP.
    No zobacz, a ja byłem święcie przekonany nie wiadomo w sumie dlaczego,, że w Olku pomiar światła jest badany z matrycy. Szkoda, że nie ma histogramu na żywo z LV w E-330. Od razu by było widać w którą stronę leci wykres i korygować w zależności od potrzeb.
    blady