Potrzebuje kilka porad na temat zdjęć nocnych . Głównym moim problemem jest to iż na większości zdjęć nocnych występują flary i bliki.
Czy istnieją jakieś filtry na redukcję takich problemów?
Potrzebuje kilka porad na temat zdjęć nocnych . Głównym moim problemem jest to iż na większości zdjęć nocnych występują flary i bliki.
Czy istnieją jakieś filtry na redukcję takich problemów?
Ostatnio edytowane przez kazil ; 21.07.08 o 12:25
E-3 / FL 50R / Zuiko 50mm f2 / Zuiko 9-18mm /Zuiko 14-54mm / Zuiko 70-300mm
www.kazilphoto.pl
Mnie też to dotknęło. Na przepalenia tylko M, dobry też filterek by zgasić np. niebo. Nocne zdjęcia robisz pewnie na dużej przysłonie i umiejętnie kadrujesz z tulipanem i nie pomaga... więc albo będziesz lepiej kadrował albo naturalna mgiełka Ci pomoże.
Na przepalenia podobno dobry jest detox
A poważnie, przede wszystkim pokaż zdjęcia, bo tak jak teraz to nawet nie wiadomo co Ci powiedzieć. Jedynie - błąd w nastawie ekspozycji. Tak więc - przykłady.
Jeśli o zdjęcia nocne chodzi, wiele Ci nie powiem, ale pierwsze co ja bym zrobił to wyczyszczenie optyki.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
zmień temat inaczej kosz.
było sobie życie
zdjęcia testowe Bliki i flary ....![]()
www.kazilphoto.pl
Fotki przepalone w trybie M
www.kazilphoto.pl
https://forum.olympusclub.pl/announcement.php?f=24
14dile można
![]()
było sobie życie
Typowy
Trzeba się nauczyć, ze matryca Olympusa nie toleruje przepałów.
Naswietlaj w punkt, stosuj bracketing, obserwuj histogram.
Cyfrówka to nie film, ma mniejszą tolerancję na błędy naswietlania.
Wreszcie zastanow się, czy dana scena jest możliwa do zarejestrowania przez aparat o świateł po cienie.
Jesli nie, to raczej niedoświetlaj, jedną z podstaw fotografowania jest pozostawianie szczegółów w swiatłach, w cieniach może ich brakować.
Oczywiście są wyjątki ale taka jest reguła.
Ostatnio edytowane przez rocco ; 21.07.08 o 11:23