Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 139

Wątek: Przepalanie swiatel E-410

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja bym chciał jeszcze raz powiedzieć, że to wcale nie musi być kwestia pomiaru matrycowego.
    Pomiar jest jaki jest, dla mnie nie działa najgorzej, choć rzadko używam.

Zjawisko związane jest z czymś innym. Nie mogę tego znaleźć, ale oglądałem gdzieś na necie kadr zrobiony Olkiem (bodajże C5050) i jakimś Nikonem (5700?), gdzie występowała podobna sytuacja. Cały kadr był naświetlony porównywalnie w obu aparatach, jednak w miejscach odbić światła (najjaśniejsze elementy, woda) Olek robił białą wyjaraną plamę, a Nikon przepalał, ale tylko pewien fragment tego co Olek. Było to wyraźnie widać na powiększeniu, że matrycy 5050 brakowało kilkunastu stopni szarości. Tam gdzie u konkurenta było przejście od jasnoszarego do białości w X stopniach, tam u Olka wszystko było wyjarane. Reszta kadru w obu przypadkach była ok.

Mnie to specjalnie nie przeszkadza, ale zauważyłem że lustrzanki Olympusa mają coś z tych tendencji starych kompaktów w spadku. Niby drobiazg, ale jak widać niektórym nie daje spokoju.
    E-500, E-510, 17-45, 14-42, 40-150, 12-60, 30 1.4, FL-36

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Goszu, odczuwam to samo... Niestety, E-330 ma do tego tendencje...

Darek, chcialbys miec dobrze oswietlone najjasniejsze partie chmur i parasolki, a reszte zdjecia pogrązoną w mroku czy tak jak masz? Ja to drugie, ale moze jakas dziwna jestem...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Jak masz oba aparaty, wyjdź na słoneczny dzień, postaw je obok siebie i zrób kilka zdjęć w trybie pomiaru matrycowego. Potem je tu pokaż. Chętnie zobaczę ten mistrzowski popis K10d. Dziś nie ma słońca, ale jak chcesz, mogę ci kliknąc ten sam kadr w RAW z Nikosia, Canona i dwóch Olków.
    A ty mi potem opowiesz, dlaczego każdy z nich zrobił zdjęcie tak, a nie inaczej.
    Jak się coś w zakresie tonalności nie mieści, trzeba to poświęcić. I nie ma znaczenia, czy utonie w smole cienia czy w bieli przepału.
    Dawno temu przeżywałem podobny bunt. Nikoniarze do dziś pewnie pamiętają moją jazdę z losowaniem pomyłkami w ekspozycji numerków do lotto.
    Nauczka, jaką wyniosłem z tego "młodzieńczego" szaleństwa jest taka, że nie należy używać trybów matrycowych, jak się ceni własne szare komórki.
    Albo zgadzasz się na to, że ogon będzie machać psem, albo przyjmujesz do wiadomości, że pomiar matrycowy nie istnieje.

Pozdrawiam
    Napisalem Ci jak jest... i to powinno wystarczyc.
    Wez skombinuj sobie oba aparaty i potestuj.

Zastanow sie troche nad tym co piszesz.
    Nie twierdze, ze K10D jest mistrzowski - to bzdura.

Natomiast
    moje wnioski nie sa bezpodstawne a moje zdanie jest
    takie, ze pomiarowo Olek sobie gorzej radzi i tyle...

O przepalach nie dosc ze sam sie na tym przejechalem to
    jeszcze inni doszli do takich samych wnioskow.

Gdyby bylo inaczej nie byloby tego tematu.
    Po prostu nie lubie LIPY i tyle.

Jedni ludzie sa w stanie to zrozumiec a inni uwazaja ze
    wymyslam bo beee napisalem o Olku.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Goszu, odczuwam to samo... Niestety, E-330 ma do tego tendencje...

Darek, chcialbys miec dobrze oswietlone najjasniejsze partie chmur i parasolki, a reszte zdjecia pogrązoną w mroku czy tak jak masz? Ja to drugie, ale moze jakas dziwna jestem...
    Chcialbym miec jedno i drugie

W tych warunkach oswietleniowych jest to mozliwe przy
    dobrze dobranej ekspozycji.
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 20.05.08 o 00:53 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Darek nie neguję że są przepały bo są. Olek ma swoje wady (i jest ich więcej) jak każdy sprzęt. Ja nie drążyłem tego tematu, bo nie miałem okazji, ale i nie zamierzam na razie. Już ten wątek to za mnie zrobił i wiem co w razie czego zrobić
    . Proponuje jednak zmienić podejście. Zmień myślenie na pozytywne...
    Nie myśl wg klucza co jest złe, ale pomyśl jak zrobić by było lepiej i podziel się wiedzą. To będzie przyjemniejsze o rzucania epitetami
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Darek nie neguję że są przepały bo są. Olek ma swoje wady (i jest ich więcej) jak każdy sprzęt. Ja nie drążyłem tego tematu, bo nie miałem okazji, ale i nie zamierzam na razie. Już ten wątek to za mnie zrobił i wiem co w razie czego zrobić
    . Proponuje jednak zmienić podejście. Zmień myślenie na pozytywne...
    Nie myśl wg klucza co jest złe, ale pomyśl jak zrobić by było lepiej i podziel się wiedzą. To będzie przyjemniejsze o rzucania epitetami
    Robilem pare dni przez X godzin zdjecia i nie moglem opanowac
    przepalow i chcialem ustalic co robie nie tak...

Na razie widze... ze sprzet ten tak ma...

I praktycznie sprawa jest zamknieta.

Trzeba radzic sobie z tym na tyle na ile mozna to co ma E-410 wykorzystac.

Natomiast... stawianie sprawy ze jak cos jest zle to znaczy ze
    ja jestem zly jest troche podejsciem
    przez niektorych grupowiczow do tematu ponizej pasa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Fotografuję E-410 głównie przy pomiarze ESP i w zasadzie nie sprawia mi on żadnych problemów. Może dlatego, że mam świadomość, iż w niektórych sytuacjach - jeśli nie używa się pomiaru punktowego i nie wskazuje żądanego punktu pomiaru ekspozycji - trzeba po prostu użyć kompensacji ekspozycji. To chyba logiczne, że tryb matrycowy uśrednia ekspozycję z całego kadru, więc jeśli mamy w kadrze zarówno jasne, jak i ciemne obszary, to tryb ten ustawi ekspozycję tak, że jedne będą niedoświetlone, a drugie przepalone. Skoro nie chcemy światłomierzowi pokazać, gdzie ma mierzyć, to musimy chcieć pomyśleć przed wciśnięciem spustu migawki. Albo zrobić zdjęcie, obejrzeć histogram i pomyśleć przed zrobieniem "poprawki"...

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Fotografuję E-410 głównie przy pomiarze ESP i w zasadzie nie sprawia mi on żadnych problemów. Może dlatego, że mam świadomość, iż w niektórych sytuacjach - jeśli nie używa się pomiaru punktowego i nie wskazuje żądanego punktu pomiaru ekspozycji - trzeba po prostu użyć kompensacji ekspozycji. To chyba logiczne, że tryb matrycowy uśrednia ekspozycję z całego kadru, więc jeśli mamy w kadrze zarówno jasne, jak i ciemne obszary, to tryb ten ustawi ekspozycję tak, że jedne będą niedoświetlone, a drugie przepalone. Skoro nie chcemy światłomierzowi pokazać, gdzie ma mierzyć, to musimy chcieć pomyśleć przed wciśnięciem spustu migawki. Albo zrobić zdjęcie, obejrzeć histogram i pomyśleć przed zrobieniem "poprawki"...
    Tryb matycowy - nie usrednia pomiaru z calego kadru

To po po prostu baza danych, ktora zestawia
    przykladowe zaprogramowane wczesniej odczyty przez
    programistow... i programowane odpowiedzi na zadane
    wyniki pomiaru.

Same algorytmy to sprawa przyjetej ideologii postepowania
    na co producent sie zdecydowal i co preferuje.

Nie wszystko da sie przewidziec i stad jest bledne
    ustawienie ekspozycji.

Praktycznie kiepsko oprogrmowany pomiar matrycowy bedzie
    mial WYSKOKI.... i psul.

To tak jakbys zaprogramowal robota do chodzenia po schodach.
    Wystarczy, ze podlozysz mu noge i POLECI NA LEB.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Tryb matycowy - nie usrednia pomiaru z calego kadru

To po po prostu baza danych, ktora zestawia
    przykladowe zaprogramowane wczesniej odczyty przez
    programistow... i programowane odpowiedzi na zadane
    wyniki pomiaru.
    Ja tam w instrukcji obsługi takiego opisu nie znalazłem, ale możliwe. Sądząc po zdjęciach, jakie pokazałeś na początku wątku, tryb ESP działa tak, jak powinien.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    my tu gadu-gadu, a to wcale nie wina pomiaru :P

Matrycowy, jak ustawić na -0,3EV, to z reguły naświetli ok.
    E-500, E-510, 17-45, 14-42, 40-150, 12-60, 30 1.4, FL-36

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Strasznie dziwna sprawa z tymi E410. Niedawno był wątek o niedoświetlaniu teraz znów prześwietla. Nie wiem jak to jest w E410, ale w E400 można było włączyć "Tryb pomiaru ekspozycji ESP lub ESP+AF". Temu drugiemu bliżej jest do pomiaru punktowego.

Dużo też zmieniła aktualizacja SW na 1.2. Teraz zdecydowanie częściej przydaje się korekta na "-". Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą sprawę. Przy podglądzie na LCD np. obszar nieba miga jako prześwietlony, natomiast na PC jest bardzo jasny ale nadal błękitny.