Strona 179 z 217 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.781 do 1.790 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Czy można ustawić pod którymś z programowalnych przycisków (Fn1, Fn2, Rec, strzałki) ostrzenie AF? Tzn. żeby mieć ustawiony manual focus i ewentualnie z przycisku wspomóc się autofocusem kiedy będzie taka możliwość/potrzeba (trochę odwrotnie to AF-S + MF)?
    Aż sobie to z ciekawości wieczorem sprawdzę. Na już, to mogę podpowiedzieć, że możesz w opcjach włączyć asystent AF i jak poruszysz pierścieniem ostrości, to na ekranie lub w wizjerze krawędzie "obiektów", na które jest ustawiona ostrość zostaną podświetlone na biało.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    ahutta

ja już sprawdzałem i nic nie znalazłem, jest coś przy przycisku L-Fn co nazywa się "przerwaniem autofocusa" albo coś podobnego, ale nie mam żadnego obiektywu z przyciskiem L-Fn, zresztą chodzi mi o body.

jak poruszysz pierścieniem ostrości, to na ekranie lub w wizjerze krawędzie "obiektów", na które jest ustawiona ostrość zostaną podświetlone na biało.

można zdaje się ustawić jako asystenta automatyczny peaking albo powiększenie

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    można zdaje się ustawić jako asystenta automatyczny peaking albo powiększenie
    Dokładnie tak.
    Tak czy siak, wieczorem pogrzebię.

A co do asystenta AF, to taka ciekawostka, bo ostatnio miałem 17/f1.8 i trochę się zdziwiłem, bo po włączeniu MF w aparacie focus peaking działa, a jak przełączyłem z AF na MF za pomocą pierścienia na obiektywie, to już nie. No chyba, że czegoś nie wiem

Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie jaki jest pobór prądu aparatu w stanie czuwania?
    Chodzi o stan w którym zapomnimy go wyłączyć i przechodzi on w stan czuwania.
    Przykładowo w takim E-450 nie stanowi to żadnego problemu.
    Można zostawić nawet na dobę i nie odczuwać by z akumulatora coś ubyło.
    A jak jest w omawianym aparacie?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    To zależy na jaki czas masz ustawioną funkcję Auto Power Off. Możesz ustawić sobie po jakim czasie aparat przechodzi w stan uśpienia a po jakim (jeżeli nie jest używany) się wyłącza całkowicie. Wtedy pewnie może stać całe miesiące.
    A w samym stanie czuwania to nie wiem, trzeba by zmierzyć.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Dokładnie tak.
    Tak czy siak, wieczorem pogrzebię.
    Grzebałem, grzebałem i nic nie wygrzebałem. Chyba masz zbyt wygórowane wymagania

Awatar Pola00
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Prosze o pomoc!

Moje pytanie nie jest lamerskie, mam po prostu hydrozagadke osoby nieodswiadczonej. Mianowice posiadam olympusa om d 10. Po wejsciu w menu w pozycji drugiej "menu fotografowania2" mozliwe opcje: ustawienia zdjec seryjnych, stab.obrazu- i te ustawienia sa aktywne natomiast ponizej ustawienianp. : HDR , wielokrotnej ekspozycji itd te ustawienia nie sa aktywne wyswietlaja sie na szaro i nie mozna w nie wejsc;/ o co chodzi ? resetowalam juz wszystki ustawienia..

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:39 ----------

Prosze o pomoc, zyczliwe osoby.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    A tak próbowałaś ?
    http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...downloads.html
    ps. nie odbieraj tego jak złośliwość z mojej strony, czasem naprawdę warto poświęcić chwilkę.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pola00 Zobacz posta
    Moje pytanie nie jest lamerskie, mam po prostu hydrozagadke osoby nieodswiadczonej. Mianowice posiadam olympusa om d 10. Po wejsciu w menu w pozycji drugiej "menu fotografowania2" mozliwe opcje: ustawienia zdjec seryjnych, stab.obrazu- i te ustawienia sa aktywne natomiast ponizej ustawienianp. : HDR , wielokrotnej ekspozycji itd te ustawienia nie sa aktywne wyswietlaja sie na szaro i nie mozna w nie wejsc;/ o co chodzi ? resetowalam juz wszystki ustawienia..

Po co zadajesz to samo pytanie w kilku wątkach?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Zobacz czy nie masz włączonej jakieś inne opcji, która uniemożliwia wykonanie zdjęć w trybie HDR - tryb zdjęć seryjnych, telekonwerter cyfrowy, itp. Jeżeli masz ustawiony format zapisu RAW to spróbuj z JPEG lub RAW+JPEG.