Strona 129 z 217 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.281 do 1.290 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Menu -> Setup Menu (taki klucz) -> WiFi settings -> WiFi Connect Settings
    Pewnie masz na off.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

a co się dzieje jak włączysz wi-fi przez menu?

Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Temat Wi-Fi do zamknięcia. Oddałem aparat do salonu. Oprócz problemów z Wi-Fi ekran dotykowy nie działał prawidłowo.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Czy znaleźliście może jakiś zamiennik trzymadełka ECG-1 w bardziej humanitarnej cenie jak oryginał?
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.06.14 o 19:47
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-bay ok. 30% taniej z wysyłką. Chińskich klonów nie ma ale pewnie się pojawią, w końcu to tylko kawałek plastiku.

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Mam pytanie w sprawie AF. Mianowicie czy można go przypisać do przycisku na tylnej ściance?
    Chodzi mi o rozwiązanie, które obecnie wykorzystuję w swoim aparacie, mianowicie AF mam przypisany zarówno do przycisku na tylnej ściance (pod kciukiem) i do spustu migawki.
    Dzięki temu gdy na szybko potrzebuje zrobić zdjęcie naciskam spust migawki ustawiam ostrość i pstryk. Natomiast gdy chcę zrobić kilka zdjęć, bez ustawiania AF pomiędzy ujęciami to ustawiam ostrość przyciskiem na tylnej ściance i trzymam ten przycisk wciśnięty, a spust migawki tedy jedynie odpowiada za migawkę i nie włącza mechanizmu AF pomiędzy kolejnymi zdjęcia. Jest to bardzo wygodne np przy portretowaniu dziecka, gdzie chcę złapać kilka różnych kadrów.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zdaje się, że można zmienić domyślną funkcję przycisku Fn1 z AEL (blokada ekspozycji) na AFL (blokada ostrości). Coś mi świta, że gdzieś to widziałem, ale nie ma 100-procentowej pewności.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar dojarek
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Tak, można - w menu AF -> AEL/AFL, dla AF-S ustawienie mode3, czyli half-way: AEL, fully: Exposure, AEL/AFL: S-AF. W ten sposób ostrzysz dowolnym guzikiem, a spust do połowy blokuje ekspozycję, do końca wyzwala migawkę. Przed chwilą sprawdziłem i działa. Raz wcisnąłem Fn1 ustawiając ostrość i później już spustem tej ostrości nie zmieniałem.
    Ostatnio edytowane przez dojarek ; 25.06.14 o 21:33

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Można też przypisać AF/MF pod jeden z przycisków wtedy po ustawieniu ostrości AF-em pod spustem migawki masz tylko AEL + migawka.
    Ostatnio edytowane przez spirit ; 25.06.14 o 21:38

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    Mam pytanie w sprawie AF. Mianowicie czy można go przypisać do przycisku na tylnej ściance?
    Chodzi mi o rozwiązanie, które obecnie wykorzystuję w swoim aparacie, mianowicie AF mam przypisany zarówno do przycisku na tylnej ściance (pod kciukiem) i do spustu migawki.
    Dzięki temu gdy na szybko potrzebuje zrobić zdjęcie naciskam spust migawki ustawiam ostrość i pstryk. Natomiast gdy chcę zrobić kilka zdjęć, bez ustawiania AF pomiędzy ujęciami to ustawiam ostrość przyciskiem na tylnej ściance i trzymam ten przycisk wciśnięty, a spust migawki tedy jedynie odpowiada za migawkę i nie włącza mechanizmu AF pomiędzy kolejnymi zdjęcia. Jest to bardzo wygodne np przy portretowaniu dziecka, gdzie chcę złapać kilka różnych kadrów.
    Jeśli pytanie brzmi, czy można mieć jednocześnie AF pod dwoma klawiszami odpowiedz brzmi nie.
    Można przenieść AF na klawisz funkcyjny. Można też przełączać się między profilami i raz mieć w jednym miejscu, a raz w drugim.
    Po przełączeniu się w C-AF AF sam wraca pod spust.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?